فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و چهارم شماره 3 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریسا عابدی ایلخچی، معصومه اصلانی مهر*، عادله عطار صفحات 116-127
    پیش زمینه و هدف

    پرو بیوتیک ها به عنوان مکمل های غذایی، اثرات مفیدی بر سلامت انسان دارند. افزایش استفاده از لبنیات صنعتی به جای لبنیات سنتی ممکن است احتمال حذف باکتری های پرو بیوتیک را افزایش دهد. هدف از این مطالعه بررسی نقش و مکانیسم پرو بیوتیک ها به عنوان داروی مکمل و راهنمای عفونت هلیکوباکتر پیلوری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نظام مند، مطالعات انجام شده از 2013 تا آوریل 2021 به زبان انگلیسی در زمینه درمان هلیکوباکتر پیلوری به وسیله تاثیر پرو بیوتیک در جمعیت آسیایی موردبررسی قرار گرفتند. مقالات مرتبط با موضوع در PubMed، Embace، Scopus و با موتور جست وجوی گوگل اسکالر به وسیله کلیدواژه باکتری های پرو بیوتیک، درمان، آسیا و هلیکوباکتر پیلوری جست وجو شدند.

    یافته ها

    از مجموع 87 مقاله به دست آمده پس از حذف مقالات نامرتبط و تکراری و نیز ارزیابی عنوان و چکیده 65 مقاله برگزیده شد. درنهایت پس از بررسی نهایی متن، 55 مقاله انتخاب و تحلیل گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    محصولات حاوی پرو بیوتیک ها ابزار مهمی برای ریشه کنی عفونت هلیکوباکتر پیلوری هستند، لذا پرو بیوتیک ها به عنوان مکمل در کنار مصرف داروهای موردنیاز، بسیار موثر خواهند بود. پرو بیوتیک ها حتی می توانند با عوارض جانبی ناشی از آنتی بیوتیک ها نیز مقابله کنند.

    کلیدواژگان: آسیا، هلیکوباکتر پیلوری، پروبیوتیک، درمان
  • سارا سجادی فر، سیمین دخت رضاخانی*، معصومه بهبودی صفحات 128-138
    پیش زمینه و هدف

    عملکرد خانواده، یکی از شاخص های مهم تضمین کننده سلامت و عدم سلامت روانی خانواده و اعضای آن است. لذا این پژوهش باهدف، ارایه مدل پیش بینی عملکرد خانواده براساس سیستم های مغزی رفتاری در زنان؛ نقش میانجیگر طرحواره های ناسازگاراولیه با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش کنونی توصیفی از نوع همبستگی و بر اساس معادلات ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه زنان متاهل بودند که در ماه های تیر تا آبان 1398 به فرهنگ سراهای منطقه 1 شهر تهران مراجعه کرده بودند. تعداد 324 زن متاهل از بین جامعه با توجه به متغیرهای پژوهش و با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های کارکرد خانواده اپشتین، بالدوین و بیشاپ (2003)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ (2005) و مقیاس سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری کارور و وایت (1994) پاسخ دادند. داده ها بر اساس معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 و با استفاده از عامل تورم واریانس و ضریب تحمل و سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد ضرایب رگرسیون بین سیستم بازداری رفتار و عملکرد خانواده منفی و معنادار بود (01/0>p، 167/0-=β). از سوی دیگر ضریب مسیر کل بین سیستم فعال ساز رفتار و عملکرد خانواده مثبت و در سطح معناداری 01/0 معنادار بود (01/0>p، 262/0=β). همچنین، طرحواره های ناسازگار اولیه به صورت منفی و معنادار عملکرد خانواده را پیش بینی می کند (01/0>p، 381/0- = β).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سیستم بازداری رفتاری به صورت منفی و سیستم فعال ساز رفتار به صورت مثبت و معنادار عملکرد خانواده را پیش بینی می کند. طرحواره های ناسازگار اولیه عملکرد خانواده را در زنان شرکت کننده پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه، عملکرد خانواده، مدل یابی، معادلات ساختاری
  • محمد پرورش، مهسا حاجی محمدحسینی، لیلا قنبری افرا، حمید آسایش، آرین غمخوار، حامد شفیعی، منصوره شاکری، فاطمه تنها، فاطمه شریفی راد* صفحات 139-148
    پیش زمینه و هدف

    خارج شدن بدون برنامه لوله تراشه از معیارهای کیفی مراقبت بیماران در بخش مراقبت های ویژه بوده و می تواند منجر به عوارض جبران ناپذیر شود. هدف از این پژوهش، بررسی عوامل خطرساز در خروج بدون برنامه ریزی لوله تراشه در بیماران بزرگ سال بستری شده در بخش مراقبت ویژه عمومی بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1400 بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی گذشته نگر در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری شامل تمام بیماران (1741 نفر) با سن بالاتر از 18 سال بستری در بخش مراقبت های ویژه که خروج لوله تراشه بدون برنامه ریزی داشتند، بود. در این مطالعه از چک لیست محقق ساخته خارج کردن لوله تراشه استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 از طریق آزمون های توصیفی و رگرسیون انجام شد و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    33/18درصد بیماران خروج بدون برنامه لوله تراشه داشتند. متوسط سن آن ها 54/6 ± 62/54 و سطح هوشیاری آن ها 07/2±54/10 بود. همچنین 06/72 درصد بیماران بی قرار بودند. متغیرهای سن، حجم کار پرستار، سطح هوشیاری، بی قراری، سابقه مصرف مواد، بروز دلیریوم پس از بستری در ICU در خروج لوله تراشه بدون برنامه ریزی نقش داشت. در بررسی عوارض، بیشترین عارضه مربوط به آسپیراسیون و سپس آسیب به حنجره بود.

    بحث و نتیجه گیری

    خارج کردن لوله تراشه برنامه ریزی نشده در بیماران بخش های داخلی نسبت به بیماران بخش جراحی بیشتر است. همچنین در افراد مسن، افراد با سابقه مصرف مواد مخدر، عدم تناسب بین تعداد بیماران و تعداد پرستاران بیشتر دیده می شود، اما ارتباطی با جنسیت بیمار ندارد.

    کلیدواژگان: خارج کردن لوله تراشه، بخش مراقبت های ویژه، لوله گذاری تراشه، خارج کردن برنامه ریزی نشده لوله تراشه
  • سمانه بیگ محمدی، سجاد روشنی*، نرمین غنی زاده حصار صفحات 149-157
    پیش زمینه و هدف

    سردرد سرویکوژنیک نوعی از سردرد است که منشا آن از ناحیه گردن است که مرتبط با مشکلات عضلانی اسکلتی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک دوره تمرینات حسی حرکتی بر زاویه ی کرانیوورتبرال و علایم زنان مبتلا به سردرد سرویکوژنیک بود.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش مداخله ای نیمه تجربی، 30 زن مبتلا به سردرد سرویکوژنیک با دامنه سنی 45-25 سال، مراجعه کننده به کلینیک های شهرستان شاهین دژ به صورت هدفمند انتخاب و به دو گروه تمرینات حسی حرکتی (سن:63/2±57/31 سال)، و کنترل (سن: 89/2±11/33 سال) تقسیم شدند. زاویه کرانیوورتبرال با عکس برداری، سردرد با مقیاس VAS و ابعاد روانی و کارکردی بیماران با استفاده از پرسشنامه ناتوانی ناشی از سردرد قبل و بعد از اعمال مداخله اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معنی داری (05/0 <p) انجام شد. جهت مقایسه میانگین متغیرها از آزمون آماری آنکوا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمرینات حسی حرکتی تاثیر معنی داری بر بهبود زاویه کرانیوورتبرال و علایم زنان مبتلا به سردرد شامل درد، ابعاد روانی و کارکردی ناشی از سردرد دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرینات حسی حرکتی بر بهبود پاسچر سر و گردن و کاهش علایم مبتلایان به سردرد سرویکوژنیک تاثیرگذار است. بنابراین توصیه می شود متخصصان، از تمرینات حسی حرکتی برای کمک به بیماران مبتلا به سردرد سرویکوژنیک استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تمرینات حسی حرکتی، پاسچر، سردرد سرویکوژنیک
  • مهرداد عنبریان، سید حسین حسینی مهر*، زهره محمد نظری صفحات 158-168
    پیش زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که حمل و نگه داشتن اجسام نیازمند هماهنگی عضلات اندام تحتانی و تنه است و به عنوان یک عامل خطرزا در ایجاد کمردرد محسوب می شود. هدف این مطالعه مقایسه سطح فعالیت منتخبی از عضلات تنه و ران در حرکت خم شدن به جلو و برگشت با بارهای مختلف در افراد با و بدون کمردرد مزمن بود.

    مواد و روش کار

    در یک مطالعه نیمه تجربی، تعداد 31 آزمودنی در دو گروه 15 نفر مبتلا به کمردرد مزمن و 16 نفر سالم به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها حرکت خم شدن به جلو و برگشت را در 4 وضعیت بدون اعمال بار خارجی همراه با بار 2، 5 و 10 درصد جرم بدن را طی مدت زمان 6 ثانیه (2 ثانیه ایستادن،2 ثانیه خم شدن به جلو و 2 ثانیه برگشت) انجام دادند. فعالیت الکتریکی هشت عضله منتخب تنه و ران با استفاده از دستگاه EMG ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بار خارجی بر میانگین فعالیت عضلات تاثیر معناداری دارد همچنین بین میانگین فعالیت عضلات دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت به طوری که میانگین فعالیت عضلات در گروه با کمردرد مزمن بیشتر بود. از طرف دیگر میزان بار بر میانگین فعالیت عضلات مختلف در گروه های مختلف تاثیر معناداری داشت، بطوریکه اثر بار 5 درصد جرم بدن بر میانگین فعالیت عضلات راست شکمی، مورب داخلی شکم و مولتی فیدوس در گروه کمردرد مزمن بیشتر بود. همچنین اثر بار 10 درصد جرم بدن بر میانگین فعالیت عضلات مورب خارجی شکم، ارکتوراسپاین پشتی، ارکتوراسپاین کمری و دوسررانی در گروه کمردرد مزمن بیشتر بود. همچنین اثر بار 10 درصد جرم بدن بر میانگین فعالیت سرینی بزرگ در گروه سالم بیشتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    جهت جلوگیری از خستگی عضلانی و نهایتا جلوگیری از ایجاد یا گسترش درد، تقویت عضلاتی که بیشترین سطح فعالیت را در هنگام افزایش بار خارجی داشتند، توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، سطح فعالیت، حداکثر فعالیت، عضلات ران، عضلات تنه
  • حسن سطوت قصریکی، عباس بخشی پور رودسری*، تورج هاشمی نصرت آباد، مجید محمود علیلو صفحات 169-181
    پیش زمینه و هدف

    افسردگی معضل عمومی زندگی بشر و شایع ترین اختلال روانی است که منجر به تغییرات خلق، تفکر و فعالیت های روزمره می گردد. لذا هدف از پژوهش حاضر اثربخشی سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری بر خودشفقتی و معنای زندگی بیماران افسرده مداوم بود. سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری مبتنی بر نظریه بین فردی کارکرد روانی اجتماعی است این رویکرد درمانی در تبیین افسردگی، بر نقش اساسی ترس-اجتناب فراگیر در آسیب شناسی روانی این بیماران تاکید دارد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران افسرده مراجعه کننده به مراکز درمان روان پزشکی و روان شناختی شهرستان ارومیه در زمستان و بهار 1400-1401 بود که از بین این افراد، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه مداخله سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری را دریافت نمودند ولی در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. همه افراد در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه خودشفقتی نف (2003) و پرسشنامه معنای زندگی استگر و همکاران (2006) را تکمیل کردند. درنهایت داده ها به روش های تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با کمک نرم افزار SPSS24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در هر دو متغیر خودشفقتی و معنای زندگی بین گروه های آزمایش و کنترل وجود داشت (01/0>P). به این معنی که سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری بر خودشفقتی و معنای زندگی بیماران افسرده مداوم اثربخش بود (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری بر خودشفقتی و معنای زندگی بیماران افسرده مداوم موثر است و ازاین رو می تواند در مداخلات کلینیکال برای درمان افسردگی مداوم بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری، خودشفقتی
|
  • Parisa Abedi Elkhichi, Masoumeh Aslanimehr*, Adeleh Atar Pages 116-127
    Background & Aim

    Probiotics are food supplements that have beneficial effects on human health. Increasing the use of industrial instead of traditional dairy products may increase the possibility of deficiency of probiotic bacteria. The purpose of this study was to investigate the role and mechanism of probiotics as a complementary medicine and a guide for Helicobacter pylori infection.

    Materials & Methods

    In this systematic review study, studies conducted in English from 2013 to April 2021 on the treatment of Helicobacter pylori by the effect of probiotics in the Asian population were reviewed. Articles related to the subject were searched in PubMed, Embace, Scopus, and Google Scholar search engines using the keywords probiotic bacteria, treatment, Asia, and Helicobacter pylori.

    Results

    65 articles were selected from a total of 87 articles obtained after removing unrelated and repetitive articles and evaluating their titles and abstracts. Finally, after the final review of the text, 55 articles were selected and analyzed.

    Conclusion

    Products containing probiotics are important tools for eradicating Helicobacter pylori infection; so probiotics will be very effective as a supplement along with taking the necessary drugs. Probiotics can even counteract the side effects caused by antibiotics.

    Keywords: Asia, Helicobacter Pylori, Probiotics, Treatment
  • Sara Sajadifar, Simindokht Rezakhani*, Masome Behboodi Pages 128-138
    Background & Aim

    Family functioning is one of the important indicators that guarantee the health and mental health of the family and its members. Therefore, this research aims to provide a prediction model of family function based on brain-behavioral systems in women; The mediating role of primary incompatible schemas was performed with the structural equation modeling approach.

    Materials & Methods

    The current research was a descriptive, correlational research based on structural equations. The population studied in this research were all married women who visited cultural centers in the 1st district of Tehran from July to November 2018. 324 married women were selected from the population according to the research variables and using available sampling, and answered the Epstein, Baldwin and Bishop family functioning questionnaires (2003), the short form of Young schema questionnaire (2005), and Carver and White behavioral activation and inhibition system scale (1994). The data were statistically analyzed with SPSS and AMOS software version 21 and using variance inflation factor and tolerance coefficient and a significant level of p<0.05.

    Results

    Data analysis using structural equation modeling showed that the regression coefficients between behavior inhibition system and family functioning were negatively significant (p<0.01, β=0.167). On the other hand, the total path coefficient between the behavior activating system and family performance was positively significant at the significance level of 0.01 (p<0.01, β=0.262). Also, primary maladaptive schemas negatively predict family functioning (p < 0.01, β= -0.381).

    Conclusion

    The results showed that the behavioral inhibition system negatively and the behavioral activation system positively and significantly predict family performance. Early maladaptive schemas predict family functioning in female participants.

    Keywords: Brain-Behavioral Systems, Early Maladaptive Schemas, Family Functioning, Modeling, Structural Equations
  • Mohammad Parvaresh, Mahsa Haji Hoseini, Leila Ghanbari Afra, Hamid Asayesh, Arian Ghamkhar, Hamed Shafiei, Mansooreh Shakeri, Fatemeh Tanha, Fatemeh Sharififard* Pages 139-148
    Background & Aims

    Unplanned removal of the endotracheal tube is one of the quality criteria of care in the intensive care unit and may lead to irreversible complications. The aim of this study was to investigate the risk factors for unplanned endotracheal tube removal in adult patients admitted to the General Special Care Department of Shahid Beheshti Hospital of Qom, Iran in 2021.

    Materials & Methods

    This study was conducted in the year 2021 using a retrospective descriptive analytical method. The statistical sample included all patients over 18 years of age admitted to the intensive care unit who had unplanned tracheal tube removal. In this study, a researcher-made extubation checklist was used. Data analysis was done using SPSS version 23 through descriptive and regression tests. A significance level of 0.05 was considered significant.

    Results

    18.33% of patients had the experience of unplanned tracheal tube removal. Their mean age was 54.62 ± 6.54 and their level of consciousness was 10.54 ± 2.07. Furthermore, 72.06% of the patients were agitated. The variables of age, workload of nurse, level of consciousness, restlessness, history of drug use, and occurrence of delirium after hospitalization in ICU played a role in unplanned tracheal tube removal. In the examination of complications, the most complications were related to aspiration and then to damage to the larynx.

    Conclusion

    Unplanned extubation is more common in internal ward patients than in surgical ward patients. It is also more common in elderly people, people with a history of drug use, the disproportion between the number of patients and the number of nurses, but it has no relationship with patient gender.

    Keywords: Extubation, Intensive Care Unit, Intubation, Unplanned Extubation
  • Samaneh Beygmohammadi, Sajad Roshani*, Narmin Ghani Zadeh Hesar Pages 149-157
    Background & Aims

    Cervicogenic headache is a type of headache that originates from the neck region and is related to musculoskeletal problems. The aim of this study was determining the effect of a course of sensorimotor training on the craniovertebral angle and symptoms of women with cervicogenic headache.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental intervention research, 30 women suffering from cervicogenic headache with an age range of 25-45 years, referred to the clinics of Shahin-Dezh city, and were divided purposefully into two groups of sensorimotor training (age: 31.57±2.63 years), and control (age: 33.11±2.89 years). The craniovertebral angle was measured by photography, headache by VAS scale, and psychological and functional dimensions of the patients by using headache disability questionnaire before and after the intervention. Data analysis was done using SPSS software at a significant level (P<0.05). ANCOVA statistical test was used to compare the mean of the variables.

    Results

    The results showed that sensorimotor training have a significant effect on improving the craniovertebral angle and the symptoms of women with headaches including pain, as well as psychological and functional dimensions caused by headaches.

    Conclusion

    Sensorimotor training have an effect on improving the posture of the head and reducing the symptoms of cervicogenic headache sufferers. Therefore, it is recommended that experts use sensorimotor exercises to help patients with cervicogenic headache.

    Keywords: Sensorimotor Training, Posture, Cervicogenic Headache
  • Mehrdad Anbarian, Seyed Hossein Hosseinimehr*, Zohreh Mohammadnazari Pages 158-168
    Background & Aims

    Studies have shown that carrying and holding objects requires the coordination of lower limb and trunk muscles, and is considered as a risk factor in causing low back pain. The aim of this study was to evaluate the level of activity of selected trunk and thigh muscles in forward and backward bending with different loads in people with and without chronic low back pain (CLBP).

    Materials & Methods

    In a semi experimental study, 31 subjects in two groups, 15 people with CLBP and 16 healthy people participated voluntarily. Subjects performed forward and backward bending in 4 positions without applying external load with 2, 5, and 10% of body mass during 6 seconds (2 seconds standing, 2 seconds bending forward and 2 seconds back). The electrical activity of eight muscles was recorded using an EMG device.

    Results

    The results showed that the external load significantly affects the level of muscle activity. Also, there was a significant difference between the two groups as level of activity was higher in CLBP group. Also, the amount of load had a significant effect on the level of activity of different muscles in the groups, as the effect of 5% body mass load on the level of activity of rectus abdominis, internal oblique and multifidus was higher in CLBP group. Also, the effect of a load of 10% body mass on the level of activity of external oblique, thoracic erector spinae, lumbar erector spinae, and biceps femoris were higher in CLBP group. In addition, the effect of a load of 10% body mass on the level of activity of the gluteus maximus was higher in the healthy group.

    Conclusion

    In order to prevent muscle fatigue and ultimately to prevent the development or spread of pain, it is recommended to strengthen the muscles that had the highest level of activity when the external load increased.

    Keywords: Chronic Low Back Pain, Level of Activity, Maximum Activity, Thigh Muscles, Trunk Muscles
  • Hasan Satvat Qasriki, Abass Bakhshi Pour Roudsari*, Touraj Hashemi Nosratabad, Majid Mahmoud Alilou Pages 169-181
    Background & Aims

    Depression is the general problem of human life and is the most common mental disorder that leads to changes in mood, thinking, and daily activities. Therefore, the aim of this study was to study the effectiveness of the cognitive behavioral analysis psychotherapy system on self-compassion and the meaning of life of persistently depressed patients

    Materials & Methods

    The current research was a semi-experimental design with a pre-test, post-test and three-month follow-up with a control group. The statistical population included all depressed patients referred to psychiatric and psychological treatment centers in Urmia city in the first five months of 2022, and 30 people were selected from this population by convenience sampling and randomly assigned to two groups. All subjects completed the questionnaires of self-compassion of Neff (2003) and the meaning of life of Steger et al. (2006) in all three stages of pre-test, post-test and follow-up. Finally, the data were analyzed by repeated measurement variance analysis methods using SPSS24 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in both variables of self-compassion and the meaning of life between the experimental and control groups (P<0.01). In other words, cognitive behavioral analysis psychotherapy system was effective on self-compassion, the meaning of life, and persistently of depressed patients (P<0.05).

    Conclusion

    The findings of the research show that the psychotherapy system of cognitive behavioral analysis is effective on self-compassion and the meaning of life of persistent depressed patients, and therefore it can be used in clinical interventions for the treatment of persistent depression.

    Keywords: Meaning of Life, Psychotherapy System of Cognitive Behavioral Analysis, Self-Compassion