فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد قیامی تکلیمی، رقیه افرونده*، محمدجواد پوروقار، عباس صادقی، لیلا کاتبی صفحات 1-12
    مقدمه

    فاکتور رشد فیبروبلاست 21 به عنوان هدف درمانی برای دیابت نوع 2 پیشنهاد می شود. هدف از این مطالعه تاثیر 8 هفته تمرینات ترکیبی به همراه مصرف عصاره برگ شاه توت بر سطوح سرمی گلوکز، انسولین و فاکتور رشد فیبروبلاست 21، در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 40 سالمند (سن: 1.50 ±67.07) مبتلا به دیابت نوع 2 ساکن استان اردبیل پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه به طور تصادفی ساده در پنج گروه کنترل (8 نفر)، گروه دارونما (8 نفر)، گروه عصاره (8 نفر)، گروه تمرین (8 نفر) و گروه عصاره + تمرین (8 نفر) تقسیم شدند. تمرینات سه جلسه به مدت هشت هفته انجام شد. روزی 3000 میلی گرم عصاره برگ شاه توت تجویز شد. مقادیر گلوکز، انسولین و FGF21 پیش از مداخله و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین اندازه گیری شد. از آزمون تی زوجی و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 0.05 > P استفاده شد.

    یافته ها

    معنادار سطوح گلوکز خون (4.91 ± 161.22)، انسولین (0.08 ± 9.91) و افزایش معنادار سطح FGF21 (7.06 ± 66.61) در گروه تمرین+عصاره مشاهده شد (0.05 > P). اختلاف معناداری در سطوح گلوکز (0.001= P)، انسولین (0.003=P) و FGF21 (0.001= P) بین گروه ها مشاهده شد که این تغییرات در گروه عصاره + تمرین نسبت به گروه های تمرین و عصاره بزرگ تر است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات ترکیبی در کنار مصرف عصاره برگ شاه توت می تواند باعث بهبود گلوکز خون، انسولین و FGF21 در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، عصاره برگ شاه توت، فاکتور رشد فیبروبلاستی 21، دیابت شیرین
  • مهدی جوادی کیا، آمنه برجسته یزدی*، رامبد خواجه ای، محمدرضا حسین آبادی صفحات 13-21
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید همراه بامصرف مکمل خرفه بر سطح سرمی مالون دی آلدیید (MDA)، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC)، پروتیین واکنشگر c (CRP) و عامل نکروز تومور α (TNF-α) در موش های صحرایی مبتلا به کبدچرب غیر الکلی (NAFLD) بود.

    روش کار

    بدین منظور 25 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی در 5 گروه کنترل سالم، کنترل کبدچرب، مصرف مکمل خرفه، تمرین و تمرین همراه با مصرف مکمل خرفه قرار داده شدند. جهت القای NAFLD، موش ها به مدت 12 هفته تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند. مکمل خرفه باتوجه به وزن موش ها بادوز 400 mg/kg به گروه های مربوطه خورانده شد. پروتکل تمرین تناوبی شدید به مدت 8 هفته، 5 جلسه درهفته با 7 تکرار یک دقیقه ای باشدت 90 درصد سرعت بیشینه انجام شد که باتناوب-های استراحت فعال شامل 2 دقیقه دویدن باشدت 20 درصد بیشینه همراه بود. برای مقایسه بین گروه ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 > P استفاده شد. تمام محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 صورت گرفت.

    یافته ها

    سطح MDA درگروه مکمل و تمرین همراه با مکمل به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کبدچرب پایین تر بود. سطح سرمی TAC درگروه مکمل نسبت به گروه کنترل سالم و کنترل کبد چرب به طور معناداری بالاتر بود. سطح این شاخص درگروه تمرین همراه با مکمل نسبت به گروه کنترل کبد چرب به طور معناداری بالاتر بود. سطح سرمی شاخص های CRP و TNF-αدرگروه مکمل، تمرین و تمرین+ مکمل به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کبدچرب پایین تر بودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل خرفه به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر از طریق بهبود تعادل پراکسیدانی-آنتی اکسیدانی و همچنین کاهش عوامل التهابی در آزمودنی های NAFLD، می تواند نقش مهمی را درکنترل پیشرفت این بیماری بر عهده داشته باشند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، عصاره خرفه، MDA، TAC، CRP، TNF-α کبد چرب غیر الکلی
  • عطیه زارعی، مسعود فلاحی خشکناب، محسن واحدی، زهرا برزآبادی فراهانی، ابوالفضل ره گوی* صفحات 22-32
    مقدمه

    یکی از عوارض ناشی از الکتروشوک درمانی سردرد است که می تواند بلافاصله یا با فاصله ی کوتاهی پس از هوشیاری بیمار تجربه شود. ماساژ بازتابی پا به عنوان یک مداخله پرستاری جهت کاهش برخی علایم و عوارض در بیماران مختلف مفید گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ بازتابی پا بر میزان سردرد بیماران پس از الکتروشوک درمانی انجام گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه تجربی قبل - بعد با گروه شاهد با 54 بیمار زن تحت الکتروشوک درمانی مرکز آموزشی درمانی روانپزشکی رازی تهران انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری در دسترس با توجه به معیارهای ورود انتخاب و با استفاده از جدول اعداد تصادفی به سه گروه ماساژبازتابی پا و درمان نما و یک گروه شاهد تخصیص یافتند. مقیاس بصری سنجش درد پس از انجام الکتروشوک درمانی (قبل از مداخله) و 10 دقیقه بعد از ماساژ درمانی برای گروه مداخله و درمان نما و با همین فاصله زمانی برای گروه شاهد تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی نظیر کای اسکویر و آنالیز کوواریانس یک متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    گروه های مورد مطالعه تفاوت معناداری از نظر مشخصات جمعیت شناختی و میانگین نمرات سردرد قبل از مداخله نداشتند (05/0

    نتیجه گیری

    استفاده از ماساژ بازتابی پا در کاهش شدت سردرد زنان تحت الکتروشوک درمانی موثر است، از این رو پیشنهاد می شود که پرستاران در بخش های الکتروشوک درمانی این روش غیردارویی را برای کاهش علایم سردرد به کار گیرند.

    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی پا، سردرد، الکتروشوک درمانی
  • فاطمه علوی، فرناز سیفی اسکی شهر*، مقصود نبیل پور صفحات 33-39
    مقدمه

    تمرینات تناوبی پرشدت در افزایش بیان PGC1α و TFAM، فاکتورهای تنظیم کننده بیوژنز میتوکندریایی نقش دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته فعالیت ورزشی تناوبی پرشدت همراه با مکمل دهی سیترات سدیم بر بیان PGC1α و TFAM بود.

    روش کار

    بیست و چهار سر رت ویستار به صورت دسته های هشت تایی در سه گروه کنترل، تمرین و تمرین +مکمل قرار گرفتند. رت های هر دو گروه تمرین و تمرین+ مکمل به مدت 8 هفته و 5 روز در هفته تمرینات تناوبی را به ترتیب با دامنه شدت 50 و 90 درصد حداکثر سرعت دویدن بر روی تردمیل اجرا کردند. رت های گروه تمرین+ مکمل علاوه بر اجرای تمرین، روزانه 15 میلی مول/ لیتر از مکمل سیترات سدیم را به صورت محلول در آب دریافت کردند. بیان PGC-1α و TFAM از طریق وسترن بلات در عضله نعلی اندازه گیری شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام گرفت (P<0.05). اندازه اثر D کوهن برای مقایسه گروه ها محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در بیان پروتیین PGC-1α و TFAM در گروه تمرین و گروه تمرین + مکمل نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (P=0.001). همچنین مکملیاری سیترات سدیم توانست تاثیر معناداری در گروه تمرین + مکمل در مقایسه با گروه تمرین داشته باشد (P=0.005).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مکملیاری سیترات سدیم پیش از تمرین تناوبی پرشدت می تواند در افزایش بیان PGC-1α و TFAM اثرات هم افزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: HIIT، سیترات سدیم، TFAM، PGC-1α
  • شیرین میرزائیان*، شیرین مددکار دهکردی، زهره کریمیان کاکلکی، پروین محمدی صفحات 40-49
    مقدمه

    ترس و اضطراب ناشی از ابتلای احتمالی به کرونا، مخرب بوده و می تواند منجر به ناهنجاریهای روانی در افراد شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مجازی خود مراقبتی معنوی بر اضطراب ناشی از کرونا در دانشجویان سال آخر پرستاری انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 60 دانشجوی کارورز پرستاری در سال 1401 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد پس از کسب رضایت نامه اگاهانه وارد نمونه گیری و سپس به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. در گروه مداخله چهار جلسه آموزش مجازی خود مراقبتی معنوی به صورت چند رسانه ای (صدا، تصویر، انیمیشن و فیلم) برای دانشجویان قبل از ورود به بالین در تاریخ و ساعت هماهنگ شده برگزار گردید. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. اضطراب کرونای دانشجویان بعد از اتمام جلسات با استفاده از پرسشنامه ارزیابی اضطراب کرونا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss در سطح معنی داری کمتر از 05/0 و آزمون های تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین امتیاز اضطراب بین دو گروه مداخله و کنترل قبل از مطالعه به ترتیب 67/2 ± 96/16 و 79/2 ± 94/16 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت و دو گروه همگن بودند (05/0P).

    نتیجه گیری

    توصیه می شود مداخلات آموزشی خودمراقبتی معنوی جهت کاهش اضطراب کرونای دانشجویان پرستاری انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، خودمراقبتی، معنوی، اضطراب، پرستاری
  • اعظم ملک حسینی*، محمد رستم خانی، مجتبی احمدلو، سینا عبدی، سیاوش عبدی صفحات 50-59
    مقدمه

    امروزه زخم فشاری به یکی از معضلات جدی در درمان ومراقبت از بیماران تبدیل گردیده که علاوه بر به تعویق انداختن بهبودی بیمار، هزینه های زیادی را به بیمار و خانواده وی تحمیل می کند. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر پانسمان با ژل آلویه ورا با نرمالسالین بر ترمیم زخم فشاری بیماران بستری در مراکز درمانی شهر اراک انجام شد.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی که در سال 1400 در بیمارستان های امیرالمومنین و ولی عصر (عج) اراک انجام شد. 60 بیمار با زخم فشاری درجه 2، انتخاب و پس از اخذ رضایت کتبی آگاهانه به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و کنترل (نرمالسالین) تقسیم شدند. گروه مداخله با ژل آلویه ورا به قطر 5 میلی متر وگروه کنترل با نرمالسالین پانسمان شدند. پس از کسب رضایت نامه کتبی اگاهانه ازدو گروه، با استفاده از ابزار ارزیابی زخم بتس جنسن پارامترهای مربوط به زخم در روز اول، هفتم وپانزدهم مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 وآزمون آماری REMANOVA وکای دو آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار روز اول و پانزدهم ژل آلویه ورا در گروه مداخله به ترتیب 518/0 ± 896/ 30 و 617/0± 658/13 و در گروه کنترل (نرمالسالین) به ترتیب 381/0± 329/31 و 584/0 ± 588/19 بود که تفاوت معنی دار در روز 15 داشتند (009/0 = P، 512/487 = F).

    نتیجه گیری

    پانسمان با ژل آلویه ورا در مقایسه با پانسمان با نرمال سالین با عث تسریع بیشتر روند بهبودی زخم فشاری شد؛ لذا با توجه به عدم وجود عوارض جانبی، راحتی تهیه و کاربرد آسان ژل آلویه ورا، مصرف آن می تواند در ترمیم زخم فشاری مفید باشد.

    کلیدواژگان: ژل آلوئه ورا، بهبودی زخم، زخم فشاری، درد
  • محمدرضا رجب نژاد، نسرین محمدی* صفحات 60-67
    مقدمه

    زایمان و مادر شدن از مهم ترین وقایع در زندگی هر کس است. از زمان های گذشته در تمامی تمدن ها از وضعیت قرارگیری زایو به عنوان راهی برای تسهیل و تسریع زایمان استفاده شده است و یکی از تدابیر مهم و موثر در روند لیبر و زایمان است. نظر به سابقه غنی طب سنتی و راهبردی بودن دستورات آن، می توان انتظار داشت که با شناسایی وضعیت های قرارگیری زایو که در منابع کهن طب سنتی ارایه شده، بتوان گام مهمی در پیشگیری از طولانی شدن روند زایمان، دشوارزایی و در نهایت کاهش میزان سزارین و افزایش سلامت مادر و نوزاد برداشت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کتابخانه ای می باشد که در آن متون معتبر طب سنتی شامل کفایه الطب، الحاوی، قانون، مفرح القلوب، خلاصه الحکمه و یازده کتاب دیگر مورد مطالعه ی مستقیم قرار گرفته و مطالب مرتبط با وضعیت قرارگیری زایو جهت تسهیل زایمان جمع آوری و با رعایت اصل امانت داری ارایه گردید.

    یافته ها

    در مطالعه ی حاضر در راستای تسهیل زایمان، به وضعیت های چمباتمه، نشسته، سجده، ایستاده و نیمه نشسته اشاره شده است و جهت افراد چاق یا دارای توده های لگنی و شکمی، وضعیت سجده توصیه و برای موارد انحراف بدن جنین به سمت چپ یا راست و قدام یا خلف، قرارگیری زایو در وضعیت مخالف با سمت انحراف یا اصلاح با دست ذکر شده است و در نهایت بهترین وضعیت قرارگیری جهت زایمان، نشستن روی صندلی معرفی شده است.

    نتیجه گیری

    در متون طب سنتی نه تنها به انواع پوزیشن های مورد استفاده در پزشکی رایج، اشاره شده است بلکه پوزیشن های جدیدی مثل وضعیت سجده برای افراد چاق، حرکت مشابه تاب سواری، پایین و بالارفتن از پله و نشست و برخاست ناگهانی نیز معرفی شده است که با انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه به نظر می رسد می توان از آنها برای تسهیل و تسریع زایمان و رفع دشوارزایی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، پوزیشن، تاریخ پزشکی، طب ایرانی، طب سنتی
  • جمال رضایی اوریمی، سیده زهرا آدابی نیا* صفحات 68-70

    در شماره 4 (دوره 11، زمستان 1400) مجله علمی طب مکمل دانشگاه علوم پزشکی اراک مقاله ای تحت عنوان " بررسی نقش اعراض نفسانی در پایداری سلامت یا ایجاد بیماری " در صفحات 304 تا 314 توسط نگارندگان محترم محمدحسن حاجی رحیمیان طسوجی، سید امیرحسین لطیفی، محمدرضا رجب نژاد، محمدحسین اسدی و سید عبدالله محمودی منتشر گردیده است. با توجه به اهمیت مطالعات تاریخ پزشکی در پژوهش های پزشکی، خواهشمند است مطالب زیر در یکی از شماره های مجله به عنوان نامه به سردبیر منتشر گردد.

    کلیدواژگان: بررسی نقش اعراض نفسانی در پایداری سلامت یا ایجاد بیماری
|
  • Hamed Ghiyami, Roghayeh Afroundeh*, Mohammad Javad P Pourvaghar, Abbas Sadeghi, Leyla Katebi Pages 1-12
    Introduction

    Fibroblast growth factor 21 is proposed as a therapeutic target for type 2 diabetes. The aim of this study was the effect of 8 weeks of combined exercises along with the consuming of mulberry leaf extract on the serum levels of glucose, insulin and fibroblast growth factor 21, in elderly men with type 2 diabetes.

    Methods

    In this semi-experimental study, 40 elderly people (age: 67.07 ± 1.50) living in Ardabil province with type 2 diabetes after obtaining written consent were randomly divided into five control groups (8 people) and a placebo group (8 people). The extract group (8 people), the training group (8 people) and the extract + training group (8 people) were divided. The exercises were performed in three sessions for eight weeks. 3000 mg of blackberry leaf extract was prescribed daily. Glucose, insulin and FGF21 values were measured before the intervention and 48 hours after the last training session. Paired t-test and analysis of covariance were used at a significance level of P < 0.05.

    Results

    A significant decrease in blood glucose levels (161.22 ± 4.91), insulin (9.91 ± 0.80) and a significant increase in FGF21 levels (66.61 ± 7.06) were observed in the training + extract group (P < 0.05). A significant difference was observed in the levels of glucose (P = 0.001), insulin (P = 0.003) and FGF21 (P = 0.001) between the groups, and these changes were greater in the extract + exercise group than the training and extract groups.

    Conclusions

    Combined exercises along with the consuming of Mulberry leaf extract can improve blood glucose, insulin and FGF21 in the elderly with type 2 diabetes.

    Keywords: Combined Training, Mulberry Leaf Extract, FGF21, Diabetes Mellitus
  • Mahdi Javadikia, Ameneh Barjaste Yazdi*, Rambod Khajei, Mohamad Reza Hosein Abadi Pages 13-21
    Introduction

    The aim of present study was to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) and Portulaca Oleracea extract on on serum level of TAC, MDA, CRP, and TNF-α in rats with NAFLD.

    Methods

    25 male Wistar randomly divided into five groups: healthy control, fatty liver control, HIIT, Portulaca Oleracea extract, and HIIT+Portulaca Oleracea extract. The rats were fed a high-fat diet for 12 weeks to induce NAFLD. Portulaca Oleracea supplement at 400 mg/kg was given to the experimental groups. HIIT was performed for 8 weeks, 5 sessions per week with 7 repetitions of 1 minute at 90% maximum speed and active rest intervals including 2 minutes of running at 20% maximum speed. To analyze the data, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used at the significance level of P < 0.05. All statistical calculations were done using SPSS20 statistical software.

    Results

    Serum Level of MDA in Portulaca Oleracea Extract and HIIT + Portulaca Oleracea groups were significantly lower than fatty liver control group. Serum level of TAC were significantly higher in Portulaca Oleracea Extract than healthy control and fatty liver control groups. Level of this index in HIIT+ Portulaca Oleracea Extract group was significantly higher than fatty liver control group. Serum Level of CRP and TNF-α in Portulaca Oleracea, HIIT and HIIT + Portulaca Oleracea groups were significantly lower than fatty liver control group.

    Conclusions

    It seems that long term HIIT and consumption of Portulaca Oleracea extract by improving peroxidation and antioxidant balance and reducing inflammatory factors in NAFLD subjects, can play an important role in controlling the progress of this disease.

    Keywords: High Intensity Interval Training, Portulaca Oleracea extract, MDA, TAC, CRP, TNF-α, Non-Alcoholic Fatty Liver
  • Atiyeh Zareei, Masoud Fallahi Khoshknab, Mohsen Vahedi, Zahra Borzabadi Farahani, Abolfazl Rahgoi* Pages 22-32
    Introduction

    One of the side effects of electroconvulsive therapy is headache, which can be experienced immediately or shortly after the patient regains consciousness. Foot reflexology massage as a nursing intervention to reduce some symptoms and complications in different patients has been reported to be useful. This study was conducted with the aim of investigating the effect of foot reflexology massage on the headache rate of patients after electroconvulsive therapy.

    Methods

    This experimental before-after with control group design of 54 female patients undergoing electroconvulsive therapy at the Razi Psychiatric Training Center in Tehran. Based on the randomization of the available samples, the patients were assigned to three groups: foot reflexology massage, placebo and control. The visual pain measurement scale was completed after electroconvulsive therapy (before intervention) and 10 minutes after foot reflexology massage for the intervention and placebo groups and with the same time interval for the control group. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as chi-square and one-variable covariance analysis.

    Results

    There was no significant difference between the studied groups in terms of demographic characteristics and average headache scores before the intervention (p<0.05). But after the intervention, the mean headache score was significantly lower in the foot reflexology massage group (2.56±0.268) and the control group (3.48±0.266) than the placebo group (3.55±0.268) (p < 0.05), but there was no significant difference between the control groups and placebo group (p=0.84). In other words, the intervention (foot reflexology massage) caused a significant decrease in headache in the intervention group compared to the control and placebo group.

    Conclusions

    The use of foot reflexology massage is effective in reducing the intensity of headaches in women undergoing electroconvulsive therapy, therefore it is suggested that nurses in electroconvulsive therapy wards use this non-drug method to reduce headache symptoms.

    Keywords: Foot Reflexology, Headache, Electroconvulsive Therapy
  • Fatemeh Alavi, Farnaz Seify*, Maghsoud Nabilpour Pages 33-39
    Introduction

    High intensity interval training can promote PGC-1α and TFAM key regulator of mitochondrial biogenesis. Then the purpose of this investigation is to examine the effect of high intensity interval training whit supplementation of sodium citrate on PGC-1α and TFAM expression in soleus muscle of Wistar rats.

    Methods

    24 Wistar rats were randomly divided into 3 groups of control, training and training with sodium citrate supplementation. Both training and training with sodium citrate supplementation groups performed high intensity interval training for 8 weeks, five days a week, with the intensity of 50% to 90% maximum running speed on rodent treadmill. The training with supplement group were treated with a dose (15 mmol/L) of sodium citrate by drinking water per day for 8 weeks. Statistical evaluations of the experiments were investigated by applying One-Way ANOVA and Tukey’s post hoc analysis with a statistical level of P < 0.05. Cohen’s d also was calculated to compare groups.

    Results

    Findings indicated significant differences in PGC-1α and TFAM protein level in both training and training with supplement groups compared to control group (P = 0.001). Results about sodium citrate supplementation also showed significant differences in training with supplementation group compared to training group (P = 0.005).

    Conclusions

    It seems sodium citrate supplementation can induce expression of PGC-1α and TFAM and increases level of PGC-1α and TFAM proteins.

    Keywords: HIIT, Sodium citrate, PGC-1α, TFAM
  • Shirin Mirzaian*, Shirin Madadkar Dehkordi, Zohreh Karimiankakolaki, Parvin Mohammadi Pages 40-49
    Introduction

    Fear and anxiety caused by a possible infection with Corona is destructive and can lead to mental abnormalities in people. The present study was conducted with the aim of determining the effect of spiritual self-care virtual training on the anxiety of corona in nursing students.

    Methods

    In this semi-experimental study, 60 nursing intern students in 1401 at the Islamic Azad University, Shahrekord branch, after obtaining informed consent, entered the sampling and then were randomly divided into two intervention groups (30 people) and control (30 people).In the intervention group, two sessions of virtual spiritual self-care training were held in the form of multimedia (audio, image, animation and video) for students before entering the hospital on a coordinated date and time. There was no intervention in the control group. Corona anxiety of the students after the workshop was measured using the Corona Anxiety Evaluation Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software at a significance level of less than 0.05 and independent t and paired t tests.

    Results

    The average anxiety score between the intervention and control groups before the study was 16.96 ± 67/2 and 16.94 ± 2.79 respectively, which was not statistically significant and the two groups were homogeneous (P < 0.05). However, the average anxiety score of students between the intervention and control groups after the intervention was 15.01 ± 2.64 and 16.09 ± 2.43 respectively, which had a statistically significant difference (P < 0.05).

    Conclusions

    It is recommended to carry out spiritual self-care educational interventions to reduce the anxiety of nursing students.

    Keywords: Education, Self-care, Spirituality, Anxiety, Nursing
  • Azam Malekhoseini*, Mohammad Rostamkhani, Mojtaba Ahmadlou, Sina Abdi, Siavash Abdi Pages 50-59
    Introduction

    Today, pressure ulcers have become one of the serious problems in the treatment and care of patients, which, in addition to delaying the recovery of the patient, imposes a lot of costs on the patient and his family. This research was conducted with the aim of comparing the effect of dressing with aloe vera gel and normal saline on the healing of pressure ulcers in patients hospitalized in the medical centers of Arak city.

    Methods

    In this randomized clinical trial that was conducted in 1400 in Amir al-Mominin and Wali Asr (AS) hospitals in Arak. 60 patients with grade 2 pressure ulcers were selected and after obtaining informed written consent, divided into two experimental and control groups (normal saline) by a simple random method. The intervention group was dressed with aloe vera gel with a diameter of 5 mm, and the control group was dressed with normal saline. After obtaining written informed consent from the two groups, parameters related to the wound were examined on the first, seventh and fifteenth day using the Betts Jensen wound assessment tool. Data were analyzed with SPSS version 17 statistical software and REMANOVA and Chi-2 statistical test.

    Results

    The mean and standard deviation before and on the fifteenth day of aloe vera gel in the intervention group were 30.896 ± 0.518 and 13.658 ± 0.617 respectively and in the control group (normal saline) 31.329 ± 0.381 and ± 0.584 respectively, which had a significant difference on the 15th day, (F=487/512, P = 0.000).

    Conclusions

    Dressing with aloe vera gel accelerated the healing process of pressure ulcer compared to dressing with normal saline; Therefore, due to the absence of side effects, ease of preparation and easy application of aloe vera gel, its use can be useful in healing pressure ulcers.

    Keywords: Aloe Vera Gel, Wound Healing, Pressure Ulcer, Pain
  • Mohammad Reza Rajabnejad, Nasrin Mohammadi* Pages 60-67
    Introduction

    Childbirth and becoming a mother is one of the most important events in everyone's life. Since the past times, in all civilizations, the positions has been used as a way to facilitate and speed up childbirth and it is one of the important and effective measures in the process of labor and delivery. It can be expected due to the history of traditional medicine and the strategic nature of its orders wich by identifying the positions which are presented in old texts of traditional medicine, It is possible to take an important step in preventing the prolongation of the birth process, dystocia and finally reducing the rate of cesarean section and increasing the health of mother and baby.

    Methods

    The current research is a library study in which the authentic texts of traditional medicine, including Kefayat al Teb, Al-Havi, Al-Qanun, Mofarreh al-Qolub, Kholase-Alhekmah and eleven other books, are directly studied and materials related to the mother's position were collected to facilitate childbirth and were presented in compliance with the principle of confidentiality.

    Results

    In the present study squatting, sitting, knee chest, standing and semi sitting positions have been mentioned and knee chest position is recommended for obese people or those with pelvic and abdominal masses. In cases of deviation of the fetal body position to the left or right and anterior or posterior, placing the position opposite to the side of the deviation or correction by hand is mentioned and finally, the best position for childbirth is sitting on a chair.

    Conclusions

    In the texts of traditional medicine, not only the types of positions used in common medicine are mentioned, but also new positions such as knee chest position for obese people, the movement similar to swing riding, going down and going up the stairs and sitting down and standing up suddenly has been introduced which by doing more research in this field, it seems that they can be used to facilitate and speed up childbirth and to eliminate dystocia.

    Keywords: Delivery, Position, Medical history, Iranian medicine, Traditional medicine
  • Jamal Rezaei Orimi, Seyyedah Zahra Adabinia * Pages 68-70