فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 36 (بهار 1402)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 36 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مرجان مشکور*، حسین داودی، مرتضی جمالی، سونیا شیدرنگ، مارگارتا تنگبرگ، پانتلیتزا میلونا، فرهاد خرمالی، مرتضی رحمتی، ساناز بیضائی دوست، بابک مرادی، رویا خزائلی، هما فتحی صفحات 7-33

    دانسته های موجود از محوطه های اوایل نوسنگی و فرآیند نوسنگی شدن در شرق هلال حاصلخیزی باوجود بازنگری در کاوش های گذشته هم چنان با پرسش های زیادی مواجه است. محوطه قزانچی در شمال غرب کرمانشاه و در ارتفاع 1323 متری بالاتر از سطح دریا، کنار رودخانه رازآور، به دلیل وجود نهشته های متوالی دوره نوسنگی انتخاب شد. از اهداف مهم این پروژه، مستندسازی دقیق یافته های زیست باستان شناختی برای روشن ساختن ویژگی های فرهنگ مادی جوامع اولیه نوسنگی، الگوهای سکونتی، معیشت و زیست محیط پیرامون محوطه بود. فرضیه وجود استقرارهای نوسنگی بدون سفال در این بخش از زاگرس با توجه به محوطه هایی مانند گنج دره و شیخی آباد نیازمند بررسی در تپه قزانچی بود. هم چنین آسیب های زیادی که بر اثر فعالیت کشاورزی در 50 سال گذشته به تپه وارد شده سبب ایجاد دیواره ای به طول حدود 100 متر از توالی فرهنگی هولوسن و پدیدارشدن نهشته های باستانی بر ضرورت انجام عملیات کاوش و نجات بخشی و مطالعه این محوطه می افزود. تپه قزانچی در زمستان 1397 با هدف شناسایی دقیق توالی دوره ای و تعیین عرصه و حریم گمانه زنی و کاوش شد و وسعت عرصه محوطه حدود دو هکتار تخمین زده می شود. عملیات لایه نگاری در برش دیواره شمالی در سه ترانشه انجام شد. در نتیجه لایه نگاری و گاهنگاری نسبی و مطلق معلوم شد که لایه های فوقانی محوطه به دوره مفرغ میانی و مس وسنگ جدید و لایه های تحتانی به دوره نوسنگی بی سفال تعلق دارد. نتایج بررسی های باستان گیاه شناسی، باستان جانورشناسی، ریزریخت شناسی خاک و دیرین اقلیم شناسی، نشان از وجود محیط مرطوب پیرامون محوطه طی دوره هولوسن دارند. تپه قزانچی طی دوره مفرغ میانی با مراحل فوقانی چقاماران و مرحله سوم گودین تپه و در دوره مس وسنگ با چقاماران و مراحل میانه و متاخر سیاه بید و مرحله نهم گودین تپه در منطقه زاگرس مرکزی هم زمان بوده است. در دوره نوسنگی بی سفال نیز با محوطه هایی نظیر: شیخی آباد، چیاسبزشرقی، کلک اسدمراد و چغاگلان، تقریبا هم زمان بوده و جزو نخستین سکونتگاه های اوایل هولوسن در شرق هلال حاصلخیزی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، فناوری سنگ و سفال، زیست باستان شناسی، ریزریخت شناسی خاک، دیرین محیط
  • مرضیه زارع خلیلی، حامد وحدتی نسب*، علیرضا هژبری نوبری، باربارا هلوینگ صفحات 35-57

    یکی از شاخصه های دوران نوسنگی خاورنزدیک، رواج پیکرک های گلی انسانی و حیوانی است که در محوطه های مختلف این ناحیه به دست آمده است. پیکرک ها به دلیل خام بودن گل اغلب شکسته، اما وجود بیشتر شکستگی ها در ناحیه گردن سبب تعبیر عمدی بودن شکستگی ها شده است. علاوه بر شکستگی سر که به اهمیت این عضو در پیکرک های انسانی اشاره دارد، در موارد محدودی از برخی محوطه های لوانت و ترکیه پیکرک هایی یافت شده که از سری مجزا و قابل جابه جایی برخوردار بوده است. در این گونه پیکرک ها، سر چوبی یا استخوانی به بدنه گلی اضافه می شده است. تاکنون گزارشی مبنی بر وجود این نوع پیکرک در مجموعه های ایران انتشار نیافته است. بازنگری پیکرک های دوره نوسنگی و گذار به مس و سنگ تپه سنگ چخماق و زاغه در شمال و شمال شرق فلات مرکزی ایران حاکی از وجود این نوع پیکرک در این دو محوطه است. این پژوهش با بررسی پیکرک های انسانی زاغه و سنگ چخماق دو هدف را دنبال می کند؛ یکی، اضافه کردن نمونه های ایران به جغرافیای پراکنش پیکرک با سر مجزا در منطقه خاورنزدیک؛ و دیگری، تحلیل چگونگی این نوع پیکرک در دو مجموعه مورد مطالعه است. داده های موجود در این پژوهش از بررسی موزه ای و منابع کتابخانه ای حاصل و با شیوه کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. پرسش محوری این پژوهش، چگونگی نمایش سر و چهره در پیکرک های انسانی در دو مجموعه زاغه و سنگ چخماق غربی است. ازنظر ماهیت این پژوهش در دسته پژوهش های تاریخی-فرهنگی قرار دارد. مطالعه حاضر که به شیوه مقایسه تطبیقی و با رویکرد تاریخی-فرهنگی انجام گرفته نشان می دهد ایده پیکرک با سر متحرک گستره جغرافیایی بزرگ تر از آن چه تصور می شده را در خاورنزدیک داشته است. نتیجه حاصل شده نشان می دهد حذف چهره در پیکرک های انسانی می تواند نشانگر امتناع سازنده از نمایش فردیت، و مجزا ساختن سر پیکرک می تواند حاکی از قابلیت نمایش چند وضعیت و یا هویت در یک پیکرک باشد.

    کلیدواژگان: پیکرک، بدون سر، نوسنگی ایران، زاغه، سنگ چخماق
  • عباس مقدم* صفحات 59-86

    بی تردید، چغامیش دارای بیشترین توالی شناخته شده در ادوار پیش ازتاریخی شوشان است، اما دانسته های فعلی ما حکایت از آن دارد که این محوطه در فاصله زمانی پایان شوشان میانه متاخر تا مرحله شوشان جدید یا متروک شده یا به یک آبادی کم اهمیت تبدیل شده بوده است. در این میان، کشف بقایای ساختمان حریق زده چغامیش باعث شده است که برخی آن را دلیلی بر زوال چغامیش بدانند. ارزیابی مدارک موجود، اعم از مدارک به دست آمده از چغامیش و مدارکی که به لطف پژوهش های متنوع در دهه های اخیر از دیگر نواحی و محوطه ها مستند شده اند، نشان می دهد که انگاره افول چغامیش در این بازه زمانی نمی تواند به تمامی درست باشد. در اینجا ابتدا به یکی از شواهد معروف «ساختمان حریق زده» می پردازیم. رایج ترین تحلیل ارایه شده حاکی از آن است که ساختمانی که ازنظر ابعاد و کیفیت در زمره ساختمان های معمولی نیست، در رویارویی خصمانه ای با جمعیت کوچ گران هدف قرار گرفته و به آتش کشیده شد. از آنجایی که برخی شروع افول چغامیش را آتش سوزی بزرگ در ساختمان متعلق به مرحله شوشان میانه متاخر دانسته اند، منطقی است بدانیم که ساختمان مذکور دارای چه ویژگی هایی است و آیا شواهد ارایه شده دلالت بر اهمیت آن دارد یا خیر؟ براساس شواهد به دست آمده از نهشته های موجود در آن ساختمان، آیا می توان آن را یک ساختمان یا بنای یادمانی دانست؟ بنابراین، با توجه به شواهد باستان شناسی موجود، فرض شود که در این میان، بیشتر «استنباط» پژوهشگران در پدید آمدن تفسیری ذهنی از افول چغامیش دخیل بوده است؛ در غیر این صورت، گمان می شود انگاره افول چغامیش، اگر البته چنین چیزی صادق باشد، دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. پیکره بندی جدید زیستگاهی در منطقه که با شیوه های جدید سیاسی اقتصادی و به ویژه آیینی قوام یافته، ممکن است باعث شده باشد که چغامیش همانند سابق رونق نداشته و از همتایان خود جامانده باشد.

    کلیدواژگان: شوشان میانه متاخر، شوشان بزرگ، چغامیش، ساختمان حریق زده
  • محسن جمالی* صفحات 87-112

    گلپایگان، نام سرزمینی است در شمال غربی استان اصفهان که تقریبا در مرکز ایران واقع شده است. رودخانه گلپایگان به عنوان عاملی مهم در شکل گیری فرهنگ های باستانی در این منطقه محسوب می شود. محوطه های باستانی (چغاحسن و لهرامش) نشان می دهد که حداقل از هزار پنجم پیش ازمیلاد این منطقه زیستگاه گروه های انسانی بوده است و هم چنین وجود تعداد بسیار زیادی نقش کند (سنگ نگاره) که طی دوره های گوناگون، برروی صخره هایی از جنس سنگ شیست ایجاد شده اند؛ در سراسر این حوزه، نشانی از تمدنی کهن در این منطقه دارد. ازنظر موضوعی نقش مایه های این صخره ها شامل نقوش: حیوانی، انسانی، گیاهی، نمادین، ابزارها، خطوط و... است. در این میان نقوش حیوانی دارای بیشترین فراوانی است و در بین نقش های حیوانی نقش بزکوهی بیش از همه نقوش تکرار شده است. یکی از نقش های کمیاب حیوانی در این میان، نقش گاو است که در دو حالت مختلف که ظاهرا نشانی از اهلی بودن و وحشی بودن است، تصویر شده اند. نشانه های استفاده از نیروی این حیوان در حالت اهلی و در امر کشاورزی با نقش مایه های گاوآهن نیز قابل بررسی است. در این پژوهش به بررسی و تحلیل محتوای این نقش با تکیه بر آثار شناسایی شده در این حوزه جغرافیایی و بررسی تاریخی نشانه های زیست این حیوان در فلات ایران و مقایسه این نقش برروی سنگ نگاره های دیگر مناطق ایران و سایر هنرهای تزیینی پیش ازتاریخ ایران، پرداخته شده است. در پایان براساس نوع نقوش گاو سعی شده است به یکی از پرسش های این پژوهش که با تکیه بر نقش های گوناگون گاو، می توان به گاهنگاری نسبی چنین نقوشی دست یافت، پاسخ داده شود. براساس این نقوش این نتیجه حاصل شد که آغاز دوره مس وسنگ می تواند مرز بین دو گاهنگاری نقوش گاو وحشی و اهلی باشد؛ یعنی کمترین گاهنگاری نقوش گاوهای وحشی و بیشترین گاهنگاری برای نقوش گاوهای اهلی احتمالا آغاز دوره مس وسنگ است؛ هم چنین کمترین گاهنگاری برای برخی از نقوش گاوهای اهلی نیز دوران تاریخی و اوایل دوران اسلامی است. دیگر پرسش این پژوهش، چگونگی ویژگی های سبکی و گونه شناسی نقش گاو است که در حالت کلی این نقوش هم به سبک واقع گرایانه و هم به سبک تجریدی به نمایش درآمده اند و دو گونه گاو کوهان دار و بدون کوهان با شباهت هایی به گونه گاو نژاد گلپایگانی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: سنگ نگاره، گلپایگان، تیمره، گاو، گاوآهن
  • فرشاد میری* صفحات 113-148

    کشف و انتشار گل نوشته های تخت جمشید (بارو و خزانه)، پرتو روشنی بر بسیاری از فعالیت های جاری در «سازمان اقتصاد شاهی تخت جمشید» افکند؛ فعالیت هایی که در برخی مواقع به وسیله شواهد متقن باستان شناختی حمایت و تقویت می شوند. از مهم ترین این فعالیت ها می توان به وجود حرفه ها و صنایع مختلف تولیدی و صنعتی در این سازمان اقتصادی عظیم اشاره کرد. مدیریت اقتصادی تخت جمشید برای سازمان دهی و رونق این بخش، صنعتگران متخصص و ماهری را از سراسر سرزمین های تحت قلمرو شاهنشاهی هخامنشی به خدمت گرفته بود، که براساس نیاز به نیروی کار از مکانی به مکان دیگر منتقل می شدند. نوع حرفه و محل خدمت هرکدام از گروه های کاری (صنعتگران) در بسیاری از مواقع به طور دقیق در گل نوشته ها ثبت و ضبط شده است. رد و نشان این صنعتگران و کارگران را می شود ازطریق بقایای باستان شناختی برجای مانده از آن ها مانند «ابزارهای مورداستفاده»، «نشانه ها» و «اشیاء و آثار» پیگیری کرد؛ حال پرسش اصلی که در اینجا مطرح می شود، این است که بخش تولیدی و صنعتی «اقتصاد شاهی تخت جمشید» دربرگیرنده کدام صنایع و پیشه ها بوده است؟ این پژوهش با رویکرد تاریخی و بهره گیری از تفاسیر و اطلاعات گل نوشته های منتشر شده از بایگانی تخت جمشید و شواهد باستان شناختی، سعی در روشن کردن نسبی شاخه های مختلف فعالیت های تولیدی و صنعتی اقتصاد شاهی تخت جمشید دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در تخت جمشید و سایر مراکز وابسته به آن، طیف گسترده ای از پیشه ها مانند: فلزگری، معدن کاری، شراب سازی، آبجو سازی، بافندگی، دباغی، ساخت اشیاء و ظروف سنگی، آجرکاری، سفالگری، درودگری و... جریان داشته است.

    کلیدواژگان: شاهنشاهی هخامنشی، اقتصاد شاهی تخت جمشید، فعالیت های تولیدی و صنعتی، کارگاه های صنعتی
  • آرزو خانپور*، عباس کریمی، زهره محمدیان مغایر صفحات 149-168

    هنر شیشه رومی در سده های نخستین میلادی ازنظر شیوه های ساخت و تزیین و فناوری های وابسته به هنر شیشه بسیار ارزشمند و قابل مطالعه است. ظروف به شکل سر انسان، بخشی از مجموعه شیشه های رومی با شیوه دمیده در قالب در قرن اول و دوم میلادی هستند که شش نمونه از این آثار در موزه آبگینه و سفالینه تهران نگه داری می شود. این پژوهش با هدف شناسایی و مطالعه روش های ساخت بطری های سرشکل رومی موجود در موزه آبگینه و سفالینه ایران درصدد پاسخ به این پرسش است که، در ساخت بطری های سرشکل رومی از چه نوع فناوری استفاده شده است؟ از این رو، این پژوهش براساس هدف از نوع کاربردی و براساس ماهیت و روش از نوع پژوهش های توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری داده های آن از نوع کتابخانه ای و ثبت مشاهدات و تجربیات نگارندگان بوده است. در نتایج این پژوهش مشخص گردید هنر شیشه رومی در سده اول میلادی متاثر از آشنایی رومی ها با شیوه های مجسمه سازی، قالب گیری و بهره مندی از اینان در ساخت و تزیین آثار شیشه بوده است. قالب بطری های سرشکل رومی موزه آبگینه و سفالینه ایران با استفاده از روش های پیشرفته مدل سازی و قالب گیری ساخته و سپس با شیوه دمیدن شیشه ساخته شده است. سه روش ساخت متفاوت براساس قالب بدنه اصلی این آثار وجود داشته که در روش اول از قالب های دو تکه برای ساخت فرم کلی استفاده می گردید. در روش دوم پایه آثار به صورت بخش الحاقی به اثر اضافه می شد و در روش سوم از نوارهای تزیینی افزوده در ساخت پایه و دهانه بطری های سرشکل استفاده شده است. ساخت کلیه نمونه های موجود در موزه آبگینه و سفالینه ایران به روش اول و به صورت یک تکه با بهره مندی از قالب های دو یا سه تکه بوده است.

    کلیدواژگان: فناوری ساخت، بطری های سرشکل، هدفلاسک، موزه آبگینه و سفالینه ایران
  • میلاد باغ شیخی، محمداسماعیل اسمعیلی جلودار*، لیلا خسروی، کمال الدین نیکنامی، علیرضا خسروزاده صفحات 169-201

    سفال به عنوان یکی از یافته های باستان شناسی در شناخت دوره های فرهنگی نقش پراهمیتی را ایفا می نماید. محوطه جهانگیر واقع در استان ایلام و یکی از محوطه های ساسانی غرب ایران است. در فصل سوم کاوش محوطه جهانگیر سفال های شاخصی از دوره ساسانی به دست آمد که برای این پژوهش ازمیان صدها قطعه سفال به دست آمده، 92 قطعه سفال انتخاب شد. هدف اصلی این پژوهش معرفی و طبقه بندی سفال های ساسانی محوطه جهانگیر است. در پژوهش حاضر سفال های به دست آمده از محوطه جهانگیر برمبنای مشخصات فنی و شکل مورد طبقه بندی، گونه شناسی و سرانجام گاهنگاری (مطالعات مقایسه ای و آزمایشگاهی) قرارگرفتند؛ ماهیت پژوهش بنیادی با رویکرد توصیفی-تحلیلی است. داده های پژوهش نیز به روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شد. پرسش های طرح شده در این پژوهش عبارتنداز: مجموع سفالی محوطه جهانگیر به کدام بازه زمانی از دوره ساسانی قابل انتساب است؟ و سفال های محوطه جهانگیر از نظر سبک بیشتر منطقه ای است یا سبکی فرامنطقه ای در آن قابل مشاهده است؟ نتایج آزمایشگاهی انجام شده به روش گرمالیان (ترمولومینسانس) روی سفال های جهانگیر، نشان از انتساب این محوطه به نیمه دوم قرن ششم میلادی دارد؛ علاوه بر این با انجام مقایسات تطبیقی مشخص شد که سفالینه های ساسانی محوطه جهانگیر با محوطه های اواخر این دوره همسانی نسبی دارند. هم چنین سفالینه های این محوطه با محوطه هایی هم چون: اولتان قالاسی مغان، ماه نشان زنجان، قلعه یزدگرد، قصرابونصر، حاجی آباد، شوش، محوطه های ساسانی شناسایی شده در بررسی های شمال خوزستان، میاناب شوشتر، بوشهر، راس الخیمه، تل ماهوز، ابوشریفه، کیش و برگوتیات در عراق قابل مقایسه هستند و علاوه بر تاثیرات سبک منطقه ای، بیشترین شباهت را با حوزه فرهنگی جنوب غرب و جنوب ایران داراست.

    کلیدواژگان: سفال ساسانی، طبقه بندی، گونه شناسی، گاهنگاری، محوطه جهانگیر
  • فریبرز طهماسبی، رضا رضالو*، اردشیر جوانمردزاده، اسماعیل معروفی اقدم، سعید ستارنژاد صفحات 203-236

    قلعه یل سویی، یکی از مهم ترین و بزرگ ترین قلاع دوران اسلامی در شهرستان گرمی اردبیل و در حوزه جغرافیایی شمال غرب ایران بوده که حجم انبوه داده های فرهنگی آن، ازجمله «سفال» بر اهمیت محوطه افزوده است. این قلعه تاریخی در سال 1397 مورد بررسی های روشمند باستان شناسی قرار گرفت. در ضمن مطالعات و بررسی های صورت گرفته در این محوطه، یافته های سفالی زیادی، شامل ظروف سالم و قطعات مختلف شکسته در کارگاه های مختلف کاوش شناسایی شد که بر اهمیت این سایت باستانی بیش از پیش، افزوده و ضرورت ساماندهی و تحلیلی شفاف را در رابطه با این یافته های مهم فرهنگی موجب گردید. از نکات مهم در ارتباط با سفالینه های قلعه یل سویی، وجود گونه های سفالی از منظر فرمی و نقوش آن بوده که تا به امروز موردمطالعه قرار نگرفته و می تواند در زمینه مطالعات سفالینه های دوران اسلامی در حوزه جغرافیایی شمال غرب ایران مفید واقع گردد. در این راستا، پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی-تحلیلی و براساس مطالعات کتابخانه ای و کاوش های میدانی، به معرفی، گونه شناسی و تحلیل نقوش سفالینه های محوطه یل سویی پرداخته است؛ هم چنین منشا تولید این آثار در منطقه، شناسایی نواحی در تعامل و روابط فرهنگی با قلعه یل سویی و درنهایت تعیین دوره زمانی آن براساس گاهنگاری و مقایسه های صورت گرفته؛ از مهم ترین اهداف و پرسش های مطرح شده در این پژوهش هستند. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که سفال های این محوطه در یک دسته بندی کلی به چهار گروه: سفال های بدون لعاب ساده و منقوش و سفال های لعاب دار ساده و منقوش قابل تقسیم بوده و شامل انواع تکنیک های قالب زده، نقش کنده، نقش مهری، نقش افزوده، ترکیبی، لعاب یک رنگ، نقاشی روی لعاب، نقاشی زیرلعاب، آق کند، زرین فام، و اسگرافیاتو می باشد. این آثار متعلق به قرون نخستین اسلامی و هم چنین قرون میانی، خصوصا دوره سلجوقی بوده و نوع نقوش و تکنیک های به کار رفته در این سفالینه ها، نشان از ارتباطات منطقه ای و فرامنطقه ای قلعه یل سویی با دیگر نواحی هم چون: آذربایجان، زنجان، کاشان، ری، نیشابور و همدان دارد.

    کلیدواژگان: سفال، گونه شناسی، سده های نخسین و میانی اسلامی، قلعه یل سویی، گرمی اردبیل
  • مسعود نصرتی، محمدابراهیم زارعی*، هایده خمسه صفحات 237-260

    مسجد جامع دماوند، یکی از مساجد شبستانی و کهن ایران است، که در مرکز شهر و در موقعیت کنونی مسجد جامع قرار دارد. طرح کلی نقشه اصلی عبارت از یک حیاط مستطیل شکل با رواق هایی در پیرامون آن است. مهم ترین بخش مسجد، شبستان آن است که دارای پنج ناو طولی با شش ردیف ستون است. اهمیت مسجد جامع دماوند ازنظر نقشه و طرح آن بوده است، ولی تاکنون به آن توجه نشده است.  نمای شبستان از داخل حیاط، دارای سه دهانه با طاق قوس تیزه دار است که دهانه میانی، کمی عریض تر و مرتفع تر از دهانه های مجاور خود است که از ویژگی های مساجد اولیه ایران است. همین مسجد با ویژگی های دوره سلجوقی، تزیینات، کتیبه ها، مناره و... تاریخ آن را به این دوره می رساند؛ لذا عدم تجانسی میان طرح، نقشه و ویژگی های شبستان با ویژگی های دوره سلجوقی این مسجد وجود دارد. این پژوهش سعی دارد به بازنگری تاریخ ساخت این بنا بپردازد. روش پژوهش این نوشتار توصیفی-تاریخی، تحلیلی است که مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و گردآوری اطلاعات تاریخی لازم خصوصا تاریخ شهر دماوند پرداخته و سپس با داده های حاصل از بررسی میدانی، بنا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. پرسش های اصلی پژوهش عبارتنداز: چگونه می توان وجود مسجد اولیه و نیز وجود بنایی پیش از اسلام را در مکان مسجد جامع اثبات کرد؟  با توجه به داده های موجود ساخت مسجد جامع دماوند به چه تاریخی بازمی گردد؟ بررسی نشان می دهد که مسجد اولیه برروی پایه های بنایی از پیش از اسلام ساخته شده و هم چنین می توان سه دوره ساخت برای مسجد جامع پیشنهاد داد؛ دوره اول، مسجد اولیه با نقشه شبستانی که بر اثر زلزله تخریب گردید. دوره دوم، مسجد سلجوقی برروی بقایای مسجد اولیه با همان نقشه شبستانی با ویژگی های دوره سلجوقی ساخته شد که آن هم بر اثر زلزله تخریب گردید. دوره سوم، مسجد فعلی برروی پایه های مسجد سلجوقی در دوره پهلوی دوم ساخته شده است.

    کلیدواژگان: مسجد جامع دماوند، مسجد شبستانی، مسجد جامع اولیه، مسجد جامع سلجوقی
  • سامان توفیق* صفحات 261-286

    جنبش اسماعیلیه نزاری هم دوره با سلجوقیان، خوارزم شاهیان و خلفای عباسی، با در اختیار گرفتن بخش زیادی از دژها و استحکامات ایران، به ویژه در غرب، شرق و جنوب کوهستان البرز، کومس، ساوه، اصفهان، خوزستان، خراسان و قهستان، شبه دولتی ایرانی را بنیان نهادند که مشروعیت شیعی هفت امامی داشت و دژنشینی و دژسازی ویژگی بارز ایشان بود و از این دژها پایش بر تمامی امور اعم از: سیاسی، نظامی، اقتصادی و... انجام می گرفت. پژوهش هایی که در زمینه شناسایی دژهای نزاریان شده هنوز پاسخگوی بسیاری از پرسش ها نیست و در جایگاه مشهورترین دژهایشان؛ هم چون میمون دژ، اردهن، استوناوند و...؛ با دیدگاه های ناهم سویی روبه رو هستیم و لزوم پژوهش های متمرکز و تخصصی در این زمینه احساس می شود؛ لذا در این جستار، هدف اصلی یافتن یکی از این قلاع گمشده به نام «شاه دز» خواهد بود که بنا به گزارش «جهانگشای جوینی» در نیمه سده هفتم هجری قمری در مسیر لشکریان مغول به فرماندهی «هولاگوخان» در حدود دماوند به قصران و تبرستان قرار داشت. پرسش اصلی پژوهش این است که آیا تپه سرقلعه لواسان از دژهای حدفاصل تبرستان-قصران با ویژگی های شاه دز گمشده اسماعیلی همخوانی دارد؟ فرضیه اصلی این است که شاه دز همان سرقلعه در مرز شرقی لواسان با مازندران است. روش این پژوهش برپایه بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای است که پژوهش میدانی بر سه محور جغرافیای تاریخی، داده های باستان شناسی و معماری برجا، استوار بود که در گستره ای از جنوب استان مازندران تا شهرستان های فیروزکوه، دماوند و شمیرانات در شمال استان تهران انجام گرفت و پژوهش های کتابخانه ای برای بیرون کشیدن سوابق شاه دز و برابرسنجی ویژگی های محوطه های برگزیده با گزارش متون تاریخی ضروری بود. با بررسی های انجام شده این برآیند حاصل شد که تپه سرقلعه لواسان، همان شاه دز است که حدفاصل سده های پنج تا هفت هجری قمری پایگاه اسماعیلیه در قصران بود.

    کلیدواژگان: رشته کوه های البرز، قلاع اسماعیلیه، قصران، شاه دز، سرقلعه
  • مصطفی رضائی، مریم محمدی*، کاظم ملازاده صفحات 287-324

    با گرویدن ایلخانان مغول به دین اسلام و همراهی و صدارت بزرگان ایرانی، احداث مجموعه های مذهبی موردتوجه ویژه قرار گرفت و مجموعه های بزرگ و معتبری، به ویژه در شهرهایی چون: تبریز، مراغه، سلطانیه و همدان برپا داشتند؛ ازجمله مجموعه های شاخص و عظیم دوره ایلخانی خانقاه بوزنجرد است که از ساخته های «غازان خان» پادشاه ایلخانی، در دشت همدان به شمار می آمده است. این مجموعه مهم با گذشت زمان ازمیان رفته و اطلاع دقیقی ازدلایل ساخت آن و نیز کمیت و کیفیت ساختمانی آن در دست نیست. هدف اصلی این پژوهش شناسایی وضعیت این مجموعه مذهبی ازطریق مطالعه داده های باستان شناختی حاصل از بررسی های نوین و اسناد تاریخی است. پرسش های این پژوهش عبارتنداز: با توجه به مستندات تاریخی و شواهد باستان شناسی خانقاه بوزنجرد را در کجا می توان جایابی کرد؟ و تاثیر کدام مناطق به لحاظ سبک ساخت و نقش مایه، در آثار سفالی و کاشی کاری محوطه بوزنجرد دیده می شود؟ پژوهش حاضر، از نوع تحقیقات تاریخی و توصیفی-تحلیلی است که گردآوری اطلاعات در آن به صورت اسنادی و تطبیق میدانی یافته های این حوزه با سایر مناطق صورت گرفته است. براساس نتایج به دست آمده، این مجموعه در حدود 60 کیلومتری شرق همدان و در کنار مسیر ارتباطی همدان به ساوه و جنوب روستای کنونی بزینه جرد واقع بوده و غازان خان به جهت کرامتی که نسبت به «خواجه یوسف بوزنجردی همدانی» (از بزرگان تصوف) داشته دستور ساخت این مجموعه را داده است. موارد قابل مقایسه با یافته های این محوطه براساس شکل، نقش مایه و جزییات فنی در مراکز فرهنگی همجوار هم چون: استان مرکزی (آوه، ذلف آباد)، ری، کرمانشاه (کنگاور و بیستون)، زنجان (آق کند، سلطانیه) و شمال غرب ایران (تخت سلیمان و ارومیه) که در ارتباط نزدیک تر با دشت همدان قرار داشتند، شناسایی و مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: خانقاه بوزنجرد، ایلخانیان، غازان خان، دشت همدان، بزینه جرد
  • سعید امیرحاجلو*، سارا سقائی صفحات 325-353

    شهر قدیم سیرجان از سده پنجم تا نهم هجری قمری در قلعه سنگ در جنوب شرقی سیرجان امروزی شکل گرفت. یکی از شاخص ترین آثار آن، پلکان سنگی کتیبه داری است که درباره شکل گیری و کارکرد آن فرضیات مختلفی ازجمله: ارتباط با یک سکوی آتش -مشابه نمونه های پاسارگاد- یا منبری از یک مسجد دوره آل مظفر مطرح شده است. در کاوش باستان شناسی قلعه سنگ در سال 1394ه‍.ش.، اطلاعاتی جدید درباره پلکان سنگی به دست آمد که در ارزیابی فرضیات قبلی اهمیت دارد. پژوهش حاضر بر پایه این پرسش نگارش یافته که، روند شکل گیری و تغییرات پلکان سنگی قلعه سنگ چگونه بوده و این اثر، چه کارکردهایی داشته است؟ بر این اساس، هدف از پژوهش، تبیین روند شکل گیری و کارکردهای این پلکان سنگی است. بخشی از داده ها، حاصل کاوش پیرامون این اثر و بخش دیگر، بر پایه منابع تاریخی است و پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد این اثر از ابتدا و قبل از سال 789ه‍.ق. فرم پلکانی نداشته و همسانی آن با پلکان سنگی پاسارگاد منتفی است. در جمادی الاولی 789ه.ق. کتیبه ای در پنج کادر افقی و یک کادر عمودی بر آن ایجاد شده و پس از آن، پله هایی روی آن تراشیده شده است؛ هم چنین در کاوش پیرامون این اثر، شواهدی از مسجد شناسایی نشد. به نظر می رسد این مکان و دامنه شمالی قلعه سنگ، خارج از دروازه اصلی کهن دژ شهر بوده و پلکان سنگی در مسیر ورود به دروازه و کهن دژ قرار داشته است و پس از افول شهر، مکان استقرار پلکان سنگی به یک کارگاه سنگ تراشی تبدیل شده است. کاربرد اولیه این اثر را می توان یادبودی برای «سلطان احمد آل مظفر» یا نماد قدرت و مشروعیت او در آخرین سال های رونق شهر دانست. پس از آن، تغییر کاربری این اثر به منبر در دستور کار قرار گرفته، اما نیمه کاره رها شده است.

    کلیدواژگان: قلعه سنگ، شهر اسلامی سیرجان، منبر سنگی، سنگ تراشی، هنر آل مظفر، باستان شناسی سیرجان
  • علی اسدپور* صفحات 355-383

    عکس ها در برخی موارد تنها اسناد برجای مانده از میراث معماری ایران هستند که می توانند سندی ارزشمند و بی همتا در بازخوانی بناهای تخریب شده باشند. در بیشتر اوقات از معکوس کردن فرآیند رسم پرسپکتیو (شیوه گرافیکی) برای بازیابی اسناد معماری از این عکس ها استفاده شده است که روشی پیچیده و زمان بر است و به دلیل نادیده گرفتن اعوجاج های لنز و اشکالات تصویری ناشی از بازتولید عکس ها در رسانه های مختلف، خطاهایی دربر دارند. هدف پژوهش کنونی، تدوین و کاربست عملی روشی است که براساس آن بتوان با استفاده از فتوگرامتری تک عکس تصحیح شده و مبتنی بر قیود شکلی بناهای ایرانی به تصحیح عکس های غیرمتریک از آثار معماری پرداخت؛ بنابراین، پرسش پژوهش چنین طرح شده است که، فرآیند عملی در بازخوانی متریک ازطریق فتوگرامتری تک عکس در عکس های تاریخی چگونه است؟ چالش ها، خطاها و راه های دستیابی به نتایج معتبر در آثار معماری ایران به چه نحوی است؟ و در عمل چگونه می توان با استفاده از این فرآیند در فتوگرامتری عمارت سعدیه به عنوان نمونه موردی به اطلاعات معماری قابل استناد و معتبر دست یافت؟ روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر موردپژوهی است. نتایج پژوهش، نموداری کاربردی شامل «پیش فرآیند»، «توجیه» و «ارزیابی و تحلیل» است که برای کار بر روی عکس های تاریخی غیرمتریک انطباق لازم را یافته است. دقت کار تصحیح عکس های تاریخی، به ویژه از آثار تخریب شده معماری ایران و خطاهای احتمالی در فرآیند تصحیح در سه بخش شامل خطاهای «رقومی سازی»، «انتخاب نقاط مرجع» و «تخمین و محاسبه اندازه های مرجع» دسته بندی و تشریح شدند. این خطاها می توانند با استفاده از «تکرار فرآیند با استفاده از روش های تخمین گوناگون»، بهره گیری از «داده های موازی در سایر عکس های موجود» و استفاده از «میانگین به عنوان روشی برای یافتن بیشترین دقت در اندازه های مرجع» در شرایط پیچیده به کمترین میزان خود برسند. نتایج کار برروی عکس های موجود از عمارت تاریخی سعدیه به عنوان نمونه عملی مطالعه، کارایی و صحت فرآیند را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فتوگرامتری، منوپلات کردن، تصحیح عکس، مستندسازی، آرامگاه سعدی
  • گودرز حدادی نسب، مهدی مرتضوی*، فریبا موسی پور نگاری صفحات 385-411

    تاثیر مارکسیسم بر روند تحولات تیوریک باستان شناسی دور از ذهن نیست. این گونه تاثیرات گاهی در پژوهش های باستان شناسی اجتماعی ایران نیز قابل پیگیری است؛ هرچند چندان موردمطالعه قرار نگرفته اند. از این رو پرسش اصلی پژوهش چنین مطرح گردید؛ کم وکیف و تاثیر تفکرات باستان شناسی مارکسیستی بر مطالعات جوامع آغازشهرنشینی ایران چگونه است؟ و هدف آن نیز درک ارتباط تفکرات باستان شناسی مارکسیستی با دیدگاه کارکردگرا در جوامع آغازشهرنشینی ایران است. اما جهت رهنمون یافتن به هدف، از ماهیت و روش توصیفی-تاریخی همراه با رویکردی تحلیلی استفاده شد؛ از این رو، برخی از تحقیقات محوطه های آغازشهرنشینی ایران، ازجمله محوطه های شوش و چغامیش در جنوب غرب، تپه سفالین پیشوا در فلات مرکزی، تمدن جیرفت و شهرسوخته در جنوب شرق و محوطه چغاآهوان دشت مهران در غرب ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج گویای این بود که گرچه گاهی تفکرات مارکسیسم در تحلیل جوامع آغازشهرنشینی ایران به دلایلی، ازجمله پیچیدگی های اجتماعی قابلیت استنباط و پیگیری دارد؛ اما تاکنون باتوجه به محبوبیت گرایشات تاریخی-فرهنگی در جامعه باستان شناسی ایران نمود نیافته است و به تبع آن نیروهای درون زای تحولات اجتماعی جوامع آغازشهرنشینی ایران کمتر موردتوجه محققین باستان شناس قرار گرفته است. در این باره بدیهی است نوع دیدگاه و برخورد با تحلیل داده ها، در کم وکیف حصول نتیجه تاثیر داشته باشد؛ به این معنی که نتایج منتج از تحلیل داده های جوامع آغازشهرنشینی ایران به چگونگی رویکرد و رهیافت پژوهشگر، اعم از: کارکردگرا، مارکسیسم و یا رهیافت و تفکر دیگر بستگی دارد. درنهایت رهیافت باستان شناسی مارکسیستی باتوجه به ماهیت سیاسی خویش، تحول جوامع آغازشهرنشینی ایران را می تواند در مدیریت تولید کار پیگیری نماید و رهیافت کارکردگرا نیز شواهد آغازشهرنشینی را از دیدگاه ضرورت و نیاز جامعه مدنظر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مارکسیسم، کارکردگرا، باستان شناسی ایران، تحول، آغازشهرنشینی
|
  • Marjan Mashkour *, Hossein Davoudi, Morteza Djamali, Sonia Shidrang, Margareta Tengberg, Pantelitsa Mylona, Farhad Khormali, Morteza Rahmati, Sanaz Beizaee Doost, Babak Moradi, Roya Khazaeli, Homa Fathi Pages 7-33

    Despite the extensive excavations and research in the eastern part of the Fertile Crescent, questions remain regarding the Neolithization process and the role of the Zagros region in these dynamics. Tappeh Qazānchi, is located at 1323 m.a.s.l. to the northwest of the city of Kermanshah and lies close to the Razavar river, was selected for archaeological research due to the presence of a long chronological sequence. The project aimed to study the Early Neolithic societies’ material culture, residential practices, subsistence economy and the environmental conditions of the site. mechanized agricultural practices over the past five decades have damaged the site, revealing a section (approximately one hundred meters long on the northern part of the mound) of cultural sequences from the early Holocene period. The site was sounded during the winter of 2019 to identify the cultural sequences, determine the core area and buffer zone. The extent of the core area was estimated to be approximately two hectares. The stratigraphy was carried out in the section of the northern wall in three trenches. The results indicate that the lower levels contain a Pre-Pottery Neolithic sequence and the upper levels of the site belong to the Late Chalcolithic and Middle Bronze Age periods. Archaeological, and high-resolution bio- and geoarchaeological investigations (archaeobotany, archaeozoology, micromorphology, and sedimentology) reveal that the Holocene environment around the site was characterized by small-scale permanently waterlogged areas or periodically flooded zones. During the Middle Bronze Age, Tappeh Qazānchi is contemporaneous with Chogha Maran (upper phase) and Godin Tepe (Period III), and during the Late Chalcolithic with Siahbid (middle and late phases), Chogha Maran and Godin Tepe (Period IX). The Pre-Pottery Neolithic phases at Qazānchi were contemporaneous with several other early Holocene settlements of the Zagros, including Sheikh-e Abad, East Chia Sabz, Kelek Asad Morad, and Chogha Golan.

    Keywords: Central Zagros, Lithic, pottery technologies, Bioarchaeology, Soil micromorphology, Palaeoenvironment
  • Marziyeh Zarekhalili, Hamed Vahdati Nasab *, Alireza Hejebri Nobari, Barbara Helwing Pages 35-57

    One of the characteristic of Neolithic material of Near Eastern archaeology is the human and animal clay figurines. Due to the fragility of unfired clay, many of the discovered figurines where broken and in many cases it was the neck or the head of the figurines which were broken. This was considered as if the breakage has been done porously. In few regions such as Levant, some figurines were discovered which had hole in their neck. The hole shows if the head of the figurine was removable or replaceable. Until now no report shows the presence of this type of figurine in Iran. A revise of two collection of Sang-e Chakhamagh and Zaghe figurines of Iran, respectively belong to Neolithic and transitional Chalcolithic, shows if this types of figurines are existing in Iran’s figurines collections. With research on the two mentioned collections, this paper fallow two aims; The first aim is to add the Iran’s samples to the geographical distributional of removable head figurines and the second aim is to interpret this types of figurines in Sang-e Chakhmagh and Zaghe collections. The data of this research has been gathered through museum survey and also library research. The data was analyzed qualitatively. The main question which this paper is built on is: how the head and face were represented in Sang-e Chakhamgh and Zaghe’s human figurine collctions? This research could be classified as Historic-cultural researches. This research shows that the geographical distribution of removable head figurines was not limited to Levant and covered wider regions that has been thought. The result shows that omitting the face of figurines may show that the producers refused to refer a specific person. Also, the possibility of removing head may have brought the possibility to change the identity, gender or the age of the figurine.

    Keywords: Figurine, without head, Iran Neolithic, Zaghe, Sang-e Chakhmagh
  • Abbas Moghadam * Pages 59-86

    Undoubtedly, Chogha Mish is the most recognized prehistoric settlement, which has multiple cultural sequences of prehistoric Susiana, but our current knowledge assumes that from the end of the Late Middle Susiana to the first stage of the Late Susiana phase it had been deserted or became a marginal settlement. The evaluation of the available evidence, both those obtained from Chogha Mish and those from various areas and sites during recent decades, show that the idea of the decline of Chogha Mish in this period cannot be completely correct. Here we will first discuss one of the well-known pieces of evidence the “Burnt Building”, which has been accidentally or unexpectedly identified in the margins of High Mound’s during the ninth season of excavations at Chogha Mish. The most common analysis presented implies that the Building, which is not classified as an ordinary building in terms of dimensions and quality, is targeted and set on fire in hostile contact with the developing highland mobile pastoralist population. Therefore, this evidence attracted the attention of researchers as a turning point in the history of the Chogha Mish settlement development. Since someone has considered the beginning of this decline as the great fire in the building belonging to the Late Middle Susiana phase, it is reasonable to know that, what kind of characteristics the building has and if the presented evidence is indicative or not? Based on evidence from the deposits of the building can it be considered a Monumental Building? Given the existing archaeological evidence, we assume that the “inference” of the scholars has led to such a notion. Otherwise, we think the assumed decline of Chogha Mish may have various reasons. The new settlement configurations in the region which are fashioned by new economic and especially ritual practices may have led Chogha Mish to not be prosperous as before and left behind its counterparts.

    Keywords: Late Middle Susiana, Greater Susiana, Chogha Mish, The Burnt Building
  • Mohsen Jamali * Pages 87-112

    Golpayegan is the name of a land in the northwest of Isfahan province, which is located almost in the center of Iran. Golpayegan river is considered as an important factor in the formation of ancient cultures in this region. Archaeological sites (Choqa -Hassan and Lohramesh) show that at least from the fifth millennium BC this area has been the habitat of human groups and also the existence of a large number of petroglyphs that during various periods, on the rock Art made of schist stone; Throughout this area, there is a sign of ancient civilization in this region. Thematically, the designs of these rocks include animal, human, plant, symbolic, tools, lines, etc. Among these, animal motifs have the highest frequency and among animal motifs, the motif of Ibex has been repeated the most. One of the rare animal motifs in this is the image of a Cattle, which is depicted in two different poses, which seem to be a sign of being domesticated and wild. Signs of using the power of this animal in the domestic state and in agriculture with plow motifs can also be examined. In this article, based on the works identified in this geographical area and the historical study of the biological signs of this animal on the plateau of Iran and the comparison of this motif on petroglyphs of other regions in Iran and other prehistoric decorative arts, this motif has been studied. Finally, based on the type of domestic and wild Cattle motifs, a relative chronology of such motifs can be obtained; So that for the motif of wild Cattles, the minimum chronology that can be imagined is the beginning of the Chalcolithic period, and for the motif of domestic Cattles, the maximum age is probably the beginning of the Chalcolithic period.

    Keywords: Carving, petroglyph, Golpayegan, Teymareh, Cattle, Plow
  • Farahad Miri * Pages 113-148

    The Discovery and Publication of Persepolis Tablets (Fortifications and Treasuries) shed light on many current activities in the “Persepolis Royal Economic Organization”; Activities that are sometimes supported and reinforced by sound archaeological evidence. One of the most important of these activities is the existence of various professions and industries of production and industry in this huge economic organization. The economic management of Persepolis had recruited skilled craftsmen from all over the Achaemenid Empire to organize and prosper this sector, who moved from place to place based on the need for lab our. The type of profession and place of work of each of the working groups (craftsmen) are in many cases accurately recorded in the notes. Traces of these artisans and workers can be traced back to archeological remains left over from them, such as “tools used”, “signs” and “objects and works”. Now the main question that arises here is that the production and industrial sector of the “Persepolis Royal Economy” included which industries and professions? This article, with a historical approach and using the interpretations and information of the published writings from the Persepolis archive and archaeological evidence, tries to shed some light on the various branches of production and industrial activities of the Persepolis Royal Economy. The results show that in Persepolis and other related centers, a wide range of professions such as metalworking, mining, winemaking, brewing, weaving, tanning, making stone objects and utensils, brick working, Pottery, carpentry, etc.

    Keywords: Achaemenid Empire, Persepolis Royal Economy, Production, Industrial Activities, Industrial Workshops
  • Arezoo Khanpour *, Abbas Karimi, Zohreh Mohammadian Moghayer Pages 149-168

    Roman glass art in the first centuries AD is very valuable and can be studied in terms of manufacturing and decoration techniques and technologies related to glass art. Flasks in the shape of human head are part of the Roman glass collection with mold-blown technique in the 1st and 2nd centuries AD, which six examples of these works are kept in the glassware and ceramic Museum in Tehran. This article, with the aim of identifying and studying the methods of making Roman head-flasks in glassware and ceramic Museum of Iran, tries to answer this question that what kind of technology was used in making Roman head-flasks? Therefore, this research in terms of purpose is applied research in terms of the assence and method is descriptive-analytical research. The method of collecting its data was library type and recording the observations and experiences of the Authors. In the results of this research, it was found that the art of Roman glass in the first century AD was influenced by the familiarity of the Romans with the methods of sculpting, molding and benefiting from them in making and decorating glass works. The mold of the Roman head-flasks of Iran’s glassware and ceramic Museum was made using advanced modeling and molding methods, and then it was made by glass blowing. There are three different manufacturing methods based on the main body of these works, in the first method, two-piece molds are used to make the overall form. In the second method, their base was added as an additional part to the work, and in the third method, additional decorative strips were used to make the base and opening of the head-flasks. All the samples in the glassware and ceramic Museum of Iran were made by the first way and in one piece with the benefit of two or three piece molds.

    Keywords: Construction technology, Head flask, iran Glass, Pottery Museum
  • Milad Baghsheikhi, Esmaeli Jelodar Mohammad Esmail *, Leila Khosravi, Kamalodin Niknami, Alireza Khosrowzadeh Pages 169-201

    Pottery as one of the archaeological findings, plays an important role in recognizing cultural periods. Jahangir area is located in Ilam province and is one of the Sassanid sites in western Iran. In the third season of excavations at Jahangir site, significant potteries from the Sassanid period was obtained which is considerably worth studying and for this research, 92 pottery pieces were selected among hundreds that were obtained. The main purpose of this research is to introduce and classify the Sassanid potteries of Jahangir site. In the present study, the potteries obtained from Jahangir site were classified based on their technical specifications and shapes, and were typologically and finally chronologically examined (comparative and laboratory studies); the data collection method is based on documentary studies and field studies, also the research method is descriptive-analytical. The analysis have been done with the purpose of comparative chronology and explaining cultural relations with other regions. The questions posed in this research are: To what period of the Sassanid era can the pottery collection of Jahangir area be attributed? And are the potteries of Jahangir area more regional in terms of style or a trans-regional style is visible in them? The chronology done by Moluminescence (Thermoluminescence) method on Jahangir potteries, indicates the attribution of this area to the second half of the sixth century A.D., a comparative comparison also showed that in terms of relative chronology of Sassanid potteries they are similar to sites that belong to the late this era. It should be noted that the potteries of this area are comparable with areas such as Oltanqalasi in Moghan, Mahneshan in Zanjan, Qasrabunsar and Hajiabad in Fars, Shush, Sassanid sites identified in the studies of northern Khuzestan, Mianab in Shushtar, Bushehr, Ras al-Khaimah, Tal Mahuz, Abu Sharifa, and Kish and Bergutiyat in Iraq and, in addition to the impacts of regional style, it has the most similarity to the cultural field of southwestern and southern Iran.

    Keywords: Sassanian pottery, Classification, typology, Chronology, Jahāngir Dite
  • Fariborz Tahmasebi, Reza Rezaloo *, Ardeshir Javanmardzadeh, Esmaiel Maroufi Aghdam, Saeid Sattarnezhad Pages 203-236

    Yelsuie Castle is one of the most important and largest castles of the Islamic era in the city of Garmi, Ardabil, in the geographical area of northwestern Iran, whose large volume of cultural data, such as pottery, has increased the importance of the site. This historical castle was studied by archeological methods in 2018. In addition to studies and surveys conducted in this area, many Cerabic finds, including healthy vessels and various broken pieces were identified. One of the important points in relation to the Ceramic of Yelsuie Castle is the existence of pottery species from the perspective of Fermi and its designs, which have not been studied to date and can be useful in the study of Ceramic of the Islamic era in the geographical area of northwestern Iran. This research is a descriptive-analytical method based on library studies and field excavations, introducing, typology and analysis of Ceramic patterns in the Yelsuie area. Also, the origin of the production of these works in the region, identifying areas in interaction and cultural relations with Yelsuie Castle and determining its time period based on chronology and comparisons; They are one of the most important goals and questions raised in this research. Studies show that the Ceramic of this area is divided into four groups in a general category: plain and painted unglazed pottery and plain and painted glazed pottery and includes a variety of molded, carved, sealing, Added role, composition, monochrome glaze, painting on glaze, painting under glaze, aghkand, zarinufam, skrafiato. These works belong to the first Islamic centuries as well as the Middle Ages, especially the Seljuk period, and the type of designs and techniques used in these Ceramic show the regional and supra-regional connections of Yalsooi Castle with other areas such as Azerbaijan, Zanjan, Kashan, Rey, Neishabour and Hamedan.

    Keywords: Ceramic, typology, First, Middle Islamic Centuries, Yelsuie Castle, Germi Ardabil
  • Masoud Nosrati, MohammadEbrahim Zarei *, Hayedeh Khamseh Pages 237-260

    Damavand Jame Mosque is one of the oldest and courtyard hypostyle mosques (Shabestani mosques) in Iran, which was located in the center of city and at the current location of Jame Mosque. The outline of the main map is a rectangular courtyard (Ravagh) with porticoes around it. The most important part of the mosque is its nave, which has five naves with six rows of columns. The importance of Damavand Jame Mosque is in terms of its plan and design, but it had not been paid attention to. The view of the nave from inside the courtyard (Ravagh) has three opening with pointed arches, the middle opening is slightly wider and higher than the adjacent openings, which is one of the characteristics of the early mosques of Iran. This same mosque with the characteristics of the Seljuq period brings its history to this period. Therefore, there is an inconsistency between the plan, map and characteristics of Shabestani with the characteristics of the Seljuq period of this mosque. This research tries to review the construction date of this building. The research method of this descriptive-historical writing is analytical based on the library and it is necessary to collect historical information, which was analyzed with the data obtained from the field investigation. The main questions are: First, how can one prove the existence of the original mosque and the existence of pre-Islamic constructions in the place of the Jame Mosque? Second, according to the available data, what date does Damavand Jame Mosque go back to? The investigation shows that the original mosque was built on the foundation of pre-Islamic and it is also possible to suggest three periods of consumption for the Jame Mosque. The first period: the early mosque with the plan of the nave, which was destroyed by the earthquake. The second period: the Seljuq Mosque was built on the remains of the original mosque with the same hypostyle (shabestani) plan with the features of the Seljuq period which was also destroyed by an earthquake. The third period: the current mosque was built on the foundations of the Seljuq Mosque in the second Pahlavi period.

    Keywords: Damavand Jame Mosque, Hypostyle Mosque, Early Jame Mosque, Seljuq Jame Mosque.
  • Saman Tofigh * Pages 261-286

    Isma’ilis simultaneously with the Seljūks and the Khwārazmshāhis, taking over a large part of the fortifications of Iran, especially in the west, east and south of the Alborz Mountains, Qūmis, Dasht-e Kavir, Qom and Sāveh, Isfahān, Khūrāsān, Qūhistān and Sistān. They had established an Iranian government within the Seljūk dynasty and the Abbāsid caliphs, which had the Shiite legitimacy of the seven Imams. The art of castle building and castle dwelling was a special feature of the Nizari Isma’ili movement. In the place of his most famous fortresses; Alamūt and Maymūn-Dez; There are differences of opinion, and the true status of some of their fortresses, such as Ardahan, Ostunāvand, and the Shāh-Dez, is unclear, and the views presented do not overlap with the documentation and it was necessary to conduct focused research on the subject. Therefore, in this article, we consider the location of one of these mysterious castles called Shāh-Dez, which according to the book of Jahāngoshāy Joveini, was located in the course of Holagokhan’s campaign in 654 AH, southwest of Tabaristān to the east of Deylamistān, and after being opened by the Mongols. It was razed to the ground and went down in history. So the main question will be which of the forts between Tabaristān and Qasrān corresponds to the lost Shāh-Dez? The main hypothesis is that Shāh-Dez is consistent with the characteristics of one of Lavāsān hills called Sar-Qal’eh. The method of this research is based on two sections: Survey and Library Studies, which go together. Based on the studies, we came to the conclusion that the fortress in Qasrān, which was between the 5th and 8th centuries AH of the Isma’ili base and could have the title of Shāh-Dez, is in the heart of the same hill that is now known as Sar-Qal’eh.

    Keywords: Isma’ili Forts, Qasrān, Shāh-Dez, Sar-Qal’eh in Lavāsān, Kāfar-Qhal’eh
  • Mostafa Rezaei, Maryam Mohammadi *, Kazem Mollazadeh Pages 287-324

    With the conversion of the Mongol Ilkhans to Islam and the support and leadership of the great Iranians, the construction of religious complexes received special attention and large and prestigious complexes were established, especially in cities such as Tabriz, Maragheh, Soltanieh and Hamedan. One of the significant and great collections of the patriarchal period is the Bozanjerd monastery, which was built by Ghazan Khan, the patriarchal king, in the plain of Hamedan. This important complex has disappeared over time and the exact reasons for its construction as well as the quantity and quality of its construction are not available. The main purpose of this article is to identify the status of this religious complex through the study of archaeological data obtained from modern studies and historical documents. The questions of this research are: According to historical documents and archeological evidence, where can Bozanjerd Monastery be located? And the influence of which areas in terms of construction style and design can be seen in the pottery and tiling works of Buzanjard area? The present study is a historical and descriptive-analytical research in which information has been collected in the form of documents and field matching of the findings of this field with other regions. According to the results, this complex is located about 60 km east of Hamedan and next to the communication route from Hamedan to Saveh and the south of the current village of Buzineh-e-Jard. Has given this collection. Comparable cases with the findings of this area based on shape, texture and technical details in neighboring cultural centers such as Markazi province (Aweh, Zolf Abad), Rey, Kermanshah (Kangavar and Bistoon), Zanjan (Aq Kand, Soltanieh) and northwest of Iran (Takht-e Soleiman and Urmia), which were more closely related to the Hamedan plain, have been identified and studied.

    Keywords: Bozanjerd Monastery, Ilkhanids, Ghazan Khan, Hamedan Plain, Buzineh Jerd
  • Saeed Amirhajloo *, Sara Saghaee Pages 325-353

    The old city of Sirjan developed during the 11th – 15th centuries in the Qal’eh Sang near the modern city of Sirjan. There is a limestone staircase with an inscription on the northern slope of Qaleh Sang. Various hypotheses have been made about its function, such as a Minbar or pulpit for a mosque from the Muzaffarids period, or an artifact related to the fire-altar. In the excavation at the Qal’eh Sang in 2015 new information was obtained about the staircase that is important for evaluating previous hypotheses. The question is what was the process of formation, changes, and functions of the stone staircase in the Qal’eh Sang? This paper deals with the results of the excavation at Qal’eh Sang and the study of historical sources. The results show that this artifact was not a staircase form before 789 AH/1387 CE. Therefore, it did not resemble the stone stairs of the fire-altar in Pasargadae. An inscription was first created on this artifact in 789 AH/1387 CE, and then its stairs were carved. Furthermore, no evidence of the mosque was found in the excavation around the staircase. Therefore, it was not an insitu Minbar or Pulpit. The north slope of Qal’eh Sang lay outside the Gate and was, therefore, on the outskirts of the city. This area has become a hewing workshop after the decline of the city. This stone artifact was probably made as a memorial to Sultan Ahmad, the Muzafarri ruler. It seems that the carving process of the Minbar was still in progress after the Timur’s invasion, but was never completed.

    Keywords: Qal’eh Sang, Stone Minbar, Stone Hewing, The Art of Muzaffarids, Archaeology of Sirjan
  • Ali Asadpour * Pages 355-383

    In some cases, photos are the only surviving documents of Iranian architectural heritage that can be valuable and unique documents in re-reading destroyed buildings. The reverse process of perspective drawing (graphical method) is often used to retrieve architectural documents, which is a complex and time-consuming method that involves errors due to ignoring lens or image distortions resulting from the reproduction of photographs in various media. The present study aims to suggest and apply a method based on which a single-photo rectified photogrammetry according to building geometry constraints could be applied to correct non-metric architectural photos that include a significant number of Iranian architectural visual documents. So the questions are what is the practical process of preparing metric documents through single-image reflection photogrammetry in historical photographs? What are the challenges, errors, and ways to achieve valid results in the case of Iranian architecture? And in practice, how can use this process in photogrammetry of the Saadi tomb as a case study to obtain reliable architectural documents? The research strategy is qualitative and case study and tries to present the process of converting photos into architectural documents based on revised image documents to be used in other research. Findings of the research suggest a flowchart including the steps of “pre-process”, “orientation” and “evaluation and analysis”, which have been adapted to work on non-metric historical photographs. The precision of photo rectification and possible errors in the correction process was categorized and described in three general sections, including errors of “digitization”, “reference point selection”, and “estimation and calculation of reference distances”. These errors could be minimized by repeating the process using various estimation methods, using parallel data in other available images, and using averaging as a way to find the most precise reference distances in complex situations. This method could be a reliable and fast way of producing architectural documents from images. The results of applying this method to the existing photos of Saadieh’s historical mansion showed the efficiency and accuracy of the process.

    Keywords: Photogrammetry, Monoplatting, Photo Rectification, Documentation, Saadi Tomb
  • Goudarz Haddadinasab, Mehdi Mortazavi *, Fariba Mosapour Negari Pages 385-411

    The influence of Marxism on the process of theoretical developments in archaeology is not far from the mind. Such effects can sometimes be traced in Iranian social archaeological research, although they have not been studied much. Hence the main question of the research was posed as follows; How is the impact of Marxist archaeological ideas on the study of societies at the beginning of Iran’s urbanization? And its purpose was to understand the relationship between Marxist archaeological thought and functionalist views in the societies of the beginning of urbanization in Iran. However, in order to guide the goal, the descriptive-historical nature and method were used along with an analytical approach. Therefore, some researches of the beginning of urbanization of Iran such as Shush and Chaghamish areas in the southwest, Bakun Fars, Pishva pottery hill in the central plateau, Jiroft and Shahr-e Sokhteh civilization in the southeast and Choghahavan area of Mehran plain in the west of Iran were examined. The results showed that although sometimes the ideas of Marxism in the analysis of societies at the beginning of urbanization in Iran can be inferred and followed for reasons such as social complexities; But so far, due to the popularity of historical-cultural trends in the Iranian archaeological community has not been reflected, and consequently the endogenous forces of social change in the early urbanization of Iran has received less attention from archaeologists. This means that the results of analyzing the data of the communities of the beginning of urbanization in Iran depend on the approach and approach of the researcher, whether functionalist, Marxism or other approach and thinking. Finally, the Marxist archaeological approach, due to its political nature, can follow the evolution of societies in the beginning of urbanization in Iran in the management of labor production, and the functionalist approach will consider the evidence of the beginning of urbanization from the perspective of necessity and need of society.

    Keywords: Marxist, functionalism, Iranian archaeology, evolution, the beginning of urbanization