فهرست مطالب

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کشمیری*، شکیبا السادات طباطبایی صفحات 1-4

    استفاده از رویکرد مشاوره ای در بین اعضای هییت علمی به طور فزاینده ای برای توسعه عملکرد فردی، حرفه ای و رضایت شغلی ضروری شناخته شده است. استفاده از رویکرد مشاوره ای، به عنوان روش کلیدی برای توسعه مهارت های حرفه ای اعضای هییت علمی معرفی شده است، که در آن به اعضای هییت علمی تازه کار و جدید کمک می شود تا راهنما و دستورالعملی جهت توسعه و بهبود مهارت های تدریس، پژوهش، آگاهی نسبت به انتظارات و مسیولیت های علمی کسب کنند. این روش با تمرکز بر حمایت در زمینه های شغلی و توسعه فردی در قالب توصیه ها، مشاوره ها و بازخوردها امکان رشد و توسعه حرفه ای اساتید را فراهم آورده و می تواند منجر به ارتقای مهارت های تفکر انتقادی و مهارت های اختصاصی شغلی شود. همچنین به اساتید کمک می کند تا شایستگی های کلیدی مورد نیاز برای موفق بودن در زندگی آکادمیک شامل استقلال علمی، مهارت های آموزشی و آمادگی برای پیشرفت علمی را کسب کنند. در مطالعه حاضر تجربه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در رابطه با برنامه توانمندسازی از طریق کلینیک مشاوره ای با محوریت دانش پژوهی آموزشی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، کلینیک مشاوره ای، دانش پژوهی آموزشی
  • نازنین بشردوست، فرناز رضوان، سامان معروفی زاده، نسترن میرفرهادی* صفحات 5-15
    مقدمه

    پدیده تدریس و مولفه های اثر بخشی آن از گذشته تا به امروز جزء دغدغه های نظریه پردازان تعلیم و تربیت بوده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های تدریس اثربخش از دیدگاه دستیاران تخصصی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1399 انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی 191 نفر از دستیاران در حال تحصیل در دانشکده های دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه تحت وب شامل اطلاعات فردی-اجتماعی و 33 گویه در حیطه های دانش پژوهشی، روش تدریس، قدرت ارتباط با دستیار و خصوصیات فردی بود. داده ها با استفاده از آزمون های Wilcoxon، Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سنی دستیاران 79/2±42/29 سال و 6/58 درصد زن بودند. مهم ترین ویژگی استاد از نظر دستیاران، موضوع تدریس با 3/73 درصد در حیطه دانش پژوهی، انتقال شفاف و واضح مطالب با 44درصد در حیطه روش تدریس، ارتباط صمیمی و دوستانه با دستیار 2/38 درصد در حیطه قدرت ارتباط با دستیار و انتقادپذیر بودن 1/47 درصد و لحن احترام آمیز 45 درصد در حیطه خصوصیات فردی بود. بیشترین میانگین مربوط به حیطه خصوصیات فردی 65/0 ± 85/3 و کمترین مربوط به حیطه روش تدریس 71/0±81/3 بود. حیطه های ویژگی های حرفه ای و روش تدریس در دستیاران مجرد به صورتی معنی دار بالاتر از دستیاران متاهل بود (به ترتیب، 045/0=p و 038/0=p) بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که مهم ترین ویژگی تدریس اثربخش، داشتن تسلط بر موضوع تدریس و آگاهی از آن و انتقال شفاف و واضح مطالب بود. هم چنین خصوصیات فردی اساتید از جمله انتقادپذیر بودن و لحن احترام آمیز در ویژگی های تدریس اساتید موثر است.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دستیار تخصصی، دندان پزشکی
  • علیرضا طاهری* صفحات 16-32
    مقدمه

    یکی از شاخصه های مهم در ارتقاء کیفیت دانشگاه ها میزان توانمندی اساتید می باشد و این توانمندی با ارزشیابی قابل اندازه گیری است که در نتیجه آن حفظ و توسعه حرفه ای استاد می شود. استفاده از ارزشیابی کارآمدترین روش جهت بهبود کیفیت آموزشی است. در این مطالعه بر آن هستیم با نگاهی موشکافانه فرایند ارزشیابی در این دانشگاه ها با محوریت نظام آموزش بررسی و با یک جمع بندی بتوانیم به الگویی جامع برای ارزشیابی استاد در سیستم آموزش عالی ایران برسیم.

    روش کار

    این مطالعه تطبیقی به کمک الگوی بردی، سیستم های ارزشیابی استاد در دانشگاه ها باتوجه به جدول رتبه بندی شانگهای و جستجو در وب سایت های دانشگاه های معتبر دنیا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از طریق رتبه بندی CWUR به کیفیت اساتید پرداخته شد. در نهایت نکات برجسته و تجاربی که از ارزشیابی استاد در این دانشگاه ها وجود داشت مورد بررسی و دقت قرار گرفت.

    نتایج

    پانزده دانشگاه مورد بررسی دارای وب سایت و راهنمای مشخص در ارزشیابی استاد بودند و همگی به اتفاق حیطه آموزشی استاد را به عنوان یکی از معیارهای ارزشیابی قرار داده و بر حسب نوع دانشگاه از دانشجو، همکار و مدیران جهت ارزشیابی استفاده می کنند. هر دانشگاه بر اساس پروتکل ارزشیابی خود که قبلا به اطلاع اساتید رسیده برخورد لازم اعمال می گردد و در این هدف گیری، ارزشیابی را یکی از قسمت های فرایند یادگیری دانسته و بر ارتقاء آن تاکید داشتند.

    نتیجه گیری

    با وجود تنوع در حیطه اساتید، اکثر نظام های ارزشیابی دانشگاه های معتبر دنیا در سه حیطه اصلی آموزش، پژوهش و خدمات فعالیت دارند. با توجه به معیارها و انتخاب ملاک های ارزشیابی که همگی بر اساس اهداف و رسالت آن دانشگاه تهیه شده است نقش استاد و سنجش عملکرد آموزشی او در تحقق آن اهداف بسیار اهمیت دارد و اینکه ارزشیابی را یکی از قسمت های فرایند یادگیری دانسته و باید ارتقاء یادگیری را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد، سنجش، عملکرد آموزشی
  • سارا آدرویشی، نیایش طهماسبی نژاد، معصومه آلبوغبیش، علی خلفی، فاطمه موهبتی کاظمی، حمید یزدانی نژاد* صفحات 33-44
    مقدمه

    فناوری های ارتباطاتی جدید (به ویژه اینترنت) قابلیت های مهیجی برای غلبه بر موانع فراگیری و دسترسی جغرافیایی دارند و بسیاری از موسسه های آموزشی عالی، شتابان به دنبال استفاده از این قابلیت ها و امکانات در فراگیری، تدریس و تحقیق هستند اما موانعی در این راستا وجود دارد. این پژوهش با هدف بررسی موانع استفاده از آموزش الکترونیک از دیدگاه دانشجویان به عنوان ذینفعان اصلی، در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 99 -1398 بودند که از بین آنها نمونه ای به تعداد 352 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. از نرم افزار آماری SPSS و از فرمول های آماری توصیفی و تحلیلی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

      نتایج نشان می دهد بیش ترین افراد شرکت کننده در رده سنی 18 تا 22 سال (79%) بودند، میانگین سنی دانشجویان 56/2 ± 33/21 سال  بود و 2/68% را زنان تشکل می دادند. عوامل اجرایی بیش ترین سهم و عوامل فرهنگی کم ترین سهم را در بازدارندگی توسعه آموزش الکترونیک در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور داشت و همچنین ترتیب موانع از دیدگاه دانشجویان عوامل اجرایی، راهبردی، فنی، فردی، سازمانی، مدیریتی، حقوقی، بودجه ای، پداگوژیکی و فرهنگی بود.

    نتیجه گیری

    مهم ترین عوامل بازدارنده استفاده از آموزش الکترونیک از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز مانع اجرایی بود که می توان با ایجاد امکانات و رویکردهای نوین آموزشی از قبیل سیمولاتورها و... این موانع را برطرف و با ایجاد نظام های حمایت دانشجویی مناسب باعث آشنایی و سازگاری بیشتر دانشجویان با آموزش الکترونیک شد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، دانشگاه، دانشجو، پزشکی
  • الناز وفادار مرادی، مصطفی اجیراسلامیه، بهرنگ رضولنی کاخکی، زهرا عباسی، سید مجید صدرزاده * صفحات 45-53
    مقدمه

     در دوره پزشکی عمومی ، دوره کارورزی از مهم ترین مراحل آموزش بالینی است و  عوامل متعددی بر نتایج استراتژی های آموزش تاثیر میگذارد. یکی از مهم ترین این عوامل رضایتمندی دانشجویان از آموزش های ارایه شده می باشد. ما این مطالعه را با هدف بررسی میزان رضایتمندی کارورزان از دوره طب اورژانس طراحی کردیم.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی کارورزان طب اورژانس ، در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، اجرا شده است. رضایتمندی کاروزان از این دوره با استفاده از پرسشنامه طراحی شده توسط محققین که روایی و پایایی آن به تایید 7 تن از اساتید گروه رسیده است، بررسی شد. نظرسنجی پس از اتمام دوره و با استفاده از نظر سنجی آنلاین انجام و آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS25 انجام شد.

    نتایج

     در مجموع84 کارورز در این مطالعه همکاری داشتند که 37 نفر (44%) مذکر و 47 نفر (56%) خانم بودند . در این بین بیشترین امتیاز مربوط به نظارت قاطع برای جلوگیری از واگذاری کشیک ها با 65 مورد(3/89%) موافق بود و کمترین امتیاز مربوط به آموزش ایمنی و آموزش به بیمار با 9 مورد (8/48%) موافق بود . از کارگاه های آموزشی برگذار شده ، بیشترین رضایت از احیا پایه بالغین با 64 مورد (1/76 %) موافق بود.  

    نتیجه گیری

     نتایج این نظرسنجی، نشان دهنده ، رضایتمندی بالای 50% فراگیران از دوره اورژانس و کارگاه های برگزار شده ، سرفصل های آموزشی ارایه شده و آموزش اثر بخش در این دوره بود. با توجه به کمترین میزان رضایت (2/51 %)  از آموزش های ارایه شده در مبحث آموزش به بیمار و ایمنی ،این مبحث به سرفصل های آموزشی در دوره اضافه گردید. نظر سنجی دانشجویان راهی موثر جهت شناخت نیازها و در نتیجه ارایه خدمات آموزشی بهتر می باشد.  

    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان، اورژانس، آموزش
  • محمدرضا رزم ارا، محمدرضا جانی*، علی عرب احمدی، اسما نیکخواه بیدختی، نرگس کدخدا، فرحناز پاینده، الهام محمودی صفحات 54-63
    مقدمه

    دیابت از گروه بیماری های متابولیک و اختلال چند عاملی است که با افزایش مزمن قند خون شناخته شده و به عنوان اپیدمی خاموش نام برده می شود. امروزه مراقبت و کنترل بیماری های مزمن خصوصا دیابت اهمیت ویژه ای داشته به طوری که، به کارگیری برنامه های آموزشی مرتبط با سلامتی برای بیماران یک ضرورت بوده و می تواند کلیه ابعاد زندگی آنها را بهبود ببخشد. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر آموزش به روش سخنرانی و پمفلت بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی شهرستان قاین انجام گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی شهرستان قاین در سال 1395 انجام گردید که به طور تصادفی با پرتاپ سکه، نمونه ها به دو گروه آموزش از طریق روش پمفلت و سخنرانی تقسیم شدند. از دو پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و خودمراقبتی به عنوان ابزار در این مطالعه استفاده شد و با استفاده از نرم افزار 16 spss و با آزمون های فیشر، کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که قبل و بعد از مداخله آموزشی، بین دو روش آموزش به روش سخنرانی و پمفلت، میانگین نمره حیطه های رفتارهای خودمراقبتی افراد تفاوت معناداری از نظر آماری نداشتند. اما مداخله آموزشی به صورت مجزا در هر یک از دو گروه، نشان دهنده تفاوت معنی داری در نمره حیطه های رفتارهای خودمراقبتی در قبل و بعد از مداخله آموزشی در آن گروه بود (p<0.001) .

    نتیجه گیری

    آموزش رفتارهای خودمراقبتی مبتنی بر هر دو روش آموزشی، موجب ارتقای خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع 2 شد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، سخنرانی، پمفلت، دیابت نوع دو
  • اسماعیل رنجبر، علیرضا ابراهیم زاده بیدسکان، ریحانه شفیعیان * صفحات 64-77
    مقدمه

     علوم تشریحی یکی از دروس اصلی مقطع علوم پایه رشته پزشکی می باشد؛ اما برخورد اول دانشجویان با جسد فیکس شده (کاداور) می تواند موجب بروز سطح بالایی از اضطراب در آنها گردد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی مقایسه ای تاثیر مداخلات حمایتی بر سطح اضطراب ناشی از مواجهه با کاداور در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 بود.

    روش کار

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی با گروه شاهددار و نمونه گیری در آن به روش دردسترس صورت گرفت؛ بدین صورت که ابتدا دانشجویانی که تجربه برخورد با کاداور را نداشتند، به صورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شده و پرسشنامه سنجش سطح اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر را تکمیل کردند. سپس چهار گروه از آنها مداخلات حمایتی، شامل آموزشی، نگرشی، تعلیمی و مذهبی را دریافت نموده، درحالی که یک گروه مداخله ای دریافت نکرد (شاهد). پس از مواجهه با کاداور و یک ماه بعد از مواجهه، فرم سنجش سطح اضطراب توسط هر فرد مجددا تکمیل گردید.

    نتایج

     در این مطالعه، 155 نفر دانشجوی پزشکی با میانگین سنی 18.10±2.14 سال شرکت نمودند. درحالی که در گروه شاهد، سطح اضطراب ثبت شده پس از مواجهه با کاداور، نسبت به قبل از مواجهه، افزایش معناداری را نشان داد، دریافت حمایت های نگرشی و مذهبی توانست آن را به طور معناداری دچار کاهش نماید؛ با این حال، این مقدار در گروه دریافت کننده حمایت تعلیمی تغییر معناداری را نشان نداد و در گروه دریافت کننده حمایت آموزشی، به صورت معناداری دچار افزایش گردید. بعلاوه، سطح اضطراب ثبت شده قبل از مواجهه با کاداور در تمامی گروه ها برای دانشجویان دختر بیشتر از پسر بود.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که با استفاده از مداخلات نگرشی و مذهبی می توان از سطح اضطراب دانشجویان پزشکی در اولین مواجهه با کاداور کاست.

    کلیدواژگان: اضطراب، دانشجوی پزشکی، کاداور
  • مسعود یوسفی*، فرناز زاهدی اول صفحات 78-88
    مقدمه

    امروزه دانشگاه های جهان از دستاوردهای جهانی دانش برخوردار می شوند. تکنولوژی مانند اینترنت، کنگره های حضوری و مجازی ارتباطات علمی را تسهیل کرده اند. در این مقاله برآنیم تا وضع تبادلات علمی جهانی در روزگار درخشش تمدن اسلامی را بررسی نماییم.

    روش

    در این مقاله یافته های ثبت شده تاریخی در مورد تبادلات علمی بر اساس متون تاریخی در دسترس محققین مورد واکاوری به روش اسنادی قرار گرفتند.

    نتایج

    در دوره پیش از تمدن اسلامی، بیمارستان جندی شاپور نقش مهمی در تلفیق پزشکی یونان، ایران، مصر و هند داشته است. بدلیل اعتبار بالا افراد از سایر نقاط جهت تحصیل به این دانشگاه می آمده اند. در عصر تمدن اسلامی مترجمان بیت الحکمه با رویکرد استفاده از تجربیات بین المللی به ترجمه آثار یونانی، سریانی، پهلوی و هندی به عربی پرداختند. علاوه بر استفاده از متون علمی تبادلات دانشمندان نیز در این عصر ثبت شده است. پزشکان فارغ التحصیل جندی شاپور در بیمارستان بغداد به کار گرفته می شدند و این نشان از شناخت و ارتباط بین مراکز علمی است. تاسیس بیمارستانهای بزرگ در شهرهای مهم سبب مهاجرت گروهی پزشکان از مناطق مختلف و ارتباطات علمی می شده است. همچنین شبکه به هم پیوسته بیمارستانهای آموزشی، نظامیه ها و جامع بلاد آن عصرکشفیات و نوآوریهای علمی را به تمام بلاد منتقل می کرده اند.

    نتیجه گیری

    تبادلات علمی در روزگار تمدن اسلامی مستمرا انجام می شده است. علاوه بر مهاجرت دانش آموختگان مراکز علمی انتشارات علمی دانشمندان از غرب تا شرق تمدن اسلامی با ارتباط شبکه های علمی دانشگاهی و بیمارستانهای آموزشی در جهان پهناور اسلامی منتشر می شده است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، تبادل علمی، آموزش پزشکی
|
  • Fatemeh Keshmiri *, Shakiba Sadat Tabatabaee Pages 1-4

    During the past few decades, the development of consulting methods among faculty members have been increasingly recognized as essential for the development of personal and professional performances and job satisfaction. Using a consulting approach has been introduced as a critical method for developing the professional skills of faculty members. The method helps new faculty members to achieve guidance and instruction to improve teaching, research, and awareness of academic expectations and responsibilities. In addition, critical thinking skills and job-specific skills are enhanced by this method. This method also helps teachers acquire the essential competencies to succeed in academic life, including teaching skills and preparation for academic advancement. The present study discussed the eduators' experiences on faculty development course by consulting clinic focused on educational scholarship conducted at the Shahid Sadoughi University of Medical Science.

    Keywords: Empowering, Consulting Clinics, Educational scholarship
  • Nazanin Bashardoust, Farnaz Rezvan, Saman Maroufizadeh, Nastaran Mirfarhadi * Pages 5-15
    Introduction

    The phenomenon of teaching and its effective components from the past to this day has been one of the main concerns of theorists of education. This study has been done with the aim of evaluation of effective teaching characteristics based on postgraduate dental students' viewpoints all over the IRAN in 2020.

    Materials & Methods

    This Analytic Descriptive study was performed on 191 residents studying in dental schools in the country's medical science universities. The tool for collecting information was a web-based questionnaire including 33 items about research knowledge, teaching method, the ability to communicating with the residents and personal characteristics. inferential statistics (Wilcoxon one-sample, Mann-Whitney test, Kruskal Wallis test and Spearman correlation coefficient) were used in statistical analysis.

    Results

    The mean age of the participants was 29.42 ± 2.79 years and (58.6%) were females. The most important characteristic of the teacher in the opinion of residents in the field of research knowledge was to control the subject of teaching with (73.3%), in the field of teaching methods, teaching the contents clear (44%), in the field of ability of communication with the residents, close and friendly relationship with the residents (38.2%). and in the field of personal characteristics were criticism (47.1%) and respectful tone (45%). The highest averages were related to the individual characteristics 3.85±0.65 and the lowest averages were related to the teaching methods 3.81±0.71.The domains of professional characteristics and teaching methods in single assistants were significantly higher than home residents (p = 0.045 and p = 0.038, respectively).

    Conclusion

    The most important feature of effective teaching was having mastery of the subject of teaching and awareness of it and transparent and clear transmission of content. Also the personal characteristics of the professors, such as being critical and respectful tone are effective in the teaching characteristics of the professors.

    Keywords: Effective Teaching, Resident, Dentistry
  • Alireza Taheri * Pages 16-32
    Introduction

    An essential indicator of the quality of universities is the ability of professors, which can be measured by evaluation. As a result, professional maintenance and development can be achieved. Evaluation is the most efficient way to improve the quality of education. This study aimed to take a closer look at the evaluation process in these universities, focusing on the education system. In conclusion, a comprehensive model was assessed in Iran for teacher evaluation in the higher education system.

    Materials & Methods

    This comparative study was examined using the Brady model in professor evaluation systems in universities based on the Shanghai ranking table and searching the websites of world-renowned universities. The data were extracted, then the types of university professor evaluation systems were examined. The quality of professors was also addressed through CWUR rankings. Finally, the highlights and experiences of professor evaluation were discussed in these universities and carefully investigated.

    Results

    A total of 15 universities surveyed had a specific website, and they included the professor's educational field as one of the evaluation criteria. The evaluation was done according to the type of university by students, colleagues, and managers. Each university applied the critical approach based on its evaluation protocol, which has already been announced to the professors. In this targeting, the evaluation was considered one of the parts of the learning process and emphasized its promotion.

    Conclusion

    According to the evaluation criteria prepared based on the goals of that university, the role and measurement of the professor's educational performance are critical in achieving the goals. These professors consider evaluation as one of the parts of the learning process and should seek to improve learning.

    Keywords: Evaluation, Professors, Assessment, Educational performance
  • Sara Adarvishi, Niyaiesh Tahmasebi Nejad, Masoumeh Albooghobeish, Ali Khalafi, Fatemeh Mombeni Kazemi, Hamid Yazdani Nejad * Pages 33-44
    Introduction

    New communication technologies (especially the Internet) have exciting capabilities to overcome barriers to learning and geographical access. Many higher education institutions rapidly seek to use these capabilities and facilities in learning, teaching, and research depite the related obstacles. This study evaluated the barriers of using e-learning from students’ perspectives as the primary stakeholders at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, the statistical population was all Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences students in the academic year 2019-2020, from which a sample of 352 people was selected by stratified random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was used after validation. SPSS statistical software and descriptive and analytical statistical formulas were used to analyze the data

    Results

    The results indicated that most participants were 18 to 22 years (79%), the average age of students was 21.33±2.56 years and 68.2% werefemale. The executive factors had the most contribution, and the cultural factors had the least contribution in hindering the development of e-learning at Jundishapur University of Medical Sciences. The arrangement of obstacles from the students' point of view was executive, strategic, technical, individual, organizational, managerial, legal, budgetary, pedagogical, and cultural factors.

    Conclusion

    From the point of view of the students of Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran, the essential hindering factors in electronic education was the executive obstacle, which can be removed by creating new educational facilities and approaches such as simulators. It is possible to make students more familiar and compatible with electronic education by creating suitable student support systems.

    Keywords: E-learning, University, Student, Medical
  • Elnaz VafadarMoradi, Mostafa Ajireslamieh, Behrang Rezvani Kakhki, Zahra Abbasishaye, Sayyed Majid Sadrzadeh * Pages 45-53
    Background

     In general medicine, internship is one of the most important stages of clinical education; several factors affect the results of training strategies. One of the most important factors affecting the results of education, is students' satisfaction with the education provided. We designed this study to evaluate the level of interns' satisfaction with the emergency medicine course.

    Methods

     This descriptive cross-sectional study was performed on emergency medicine interns in Mashhad University of Medical Sciences in 2021. The interns' satisfaction with this course was assessed using a questionnaire designed by researchers whose validity and reliability have been confirmed by seven of emergency medicine specialist. After the course, the survey was conducted using online surveys and data analysis was performed using SPSS25 software.

    Results

     A total of 84 interns participated in this study, of which 37 (44%) were male and 47 (56%) were female. Among them, the highest score related to close supervision for attending the shift agreed with 65 (89.3%) and the lowest score related to patient safety and patient education agreed with 9 (48.8%).Of the workshops held, the highest satisfaction with Basic Cardiac Life Support (BLS) agreed with 64 cases (76.1%).

    Conclusion

     The results of this study showed that more than 50% of the students were satisfied with the emergency course , the workshops held, the educational topics presented and the effective training in this course. Due to the lowest level of satisfaction (51.2%) of the training provided in the field of patients safety and patients education, this topic was added to the training topics in the course. Student satisfactions are an effective way to identify their needs and thus provide better educational.

    Keywords: Satisfaction, students, emergencies, education
  • Mohmadreza Razmara, MohammadReza Jani *, Ali Arab Ahmadi, Asma Nikkhah Beydokhti, Narges Kadkhoda, Frahnaz Payandeh, Elham Mahmoodi Pages 54-63
    Introduction

    Diabetes is a group of metabolic diseases and multifactorial disorders known as chronic hypertension and is referred to as a silent epidemic. Today, the care and control of chronic diseases, especially diabetes, is essential, and the use of health-related educational programs is necessary for patients and can improve all aspects of their lives. This study aimed to investigate the effect of lecture and pamphlet education on self-care behaviors of type 2 diabetic patients referred to Ghaen educational and medical centers.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed on 60 diabetic patients referred to Ghaen educational and medical center in 2016. The samples were divided into two education groups through pamphlet and lecture methods by randomly dropping coins. Demographic information and self-care questionnaires were used as tools in this study, and the data were analyzed using SPSS software version 16 with Fisher, Chi-square, independent t-test, and paired t-test.

    Results

    The results showed that before and after the educational intervention, there was no statistically significant difference between the two scores of lecturing and pamphlet training methods in self-care behaviors. However, educational intervention separately in each of the two groups showed a significant difference in the scores of self-care behaviors before and after the educational intervention in that group (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the results, teaching self-care behaviors based on both educational methods promoted self-care in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Educational, Pamphlet, self-care, Speech, Type 2 diabetes
  • Esmaiel Ranjbar, Alireza Ebrahimzadeh Bideskan, Reyhaneh Shafieian * Pages 64-77
    Background

     Anatomical sciences, especially gross anatomy, is one of the basic courses offered to medical students. However, students' first contact with a fixed corpse (cadaver) can cause high anxiety. This study aimed to compare the effect of supportive interventions on the level of anxiety caused by exposure to cadaver in medical students of Mashhad University of Medical Sciences in the first semester of 2018-2019.

    Methods

     This semi-experimental study used a control group and selected the samples by the convenient method. First, students with no experience dealing with cadaver were randomly divided into five groups and completed the Spielberger State-Trait Anxiety scales. Then, they were divided into five equal groups (n=31), receiving supportive interventions, including educational, attitudinal, instructional, and religious, and one control group (group 5) with no intervention. The anxiety level measurement form was completed again by each person after exposure to the cadaver and one month after the exposure.

    Results

     A total of 155 medical students aged 18.10±2.14 years participated in this study. The level of anxiety recorded after exposure to a cadaver in the control group showed a significant increase compared to before exposure. However, receiving attitudinal and religious support could significantly reduce anxiety. However, this value did not show a significant change in the group receiving instructional support and increased dramatically in the group receiving educational support. In addition, the level of anxiety recorded before encountering a cadaver in all groups was higher for female students than male students.

    Conclusions

    Based on the results, the anxiety level of medical students could be seriously lessened by using attitude and religious approaches.

    Keywords: anxiety, medical student, cadaver
  • Masoud Youssefi *, Farnaz Zahedi Avval Pages 78-88
    Background

    Today, global knowledge achievements of the world's universities easily is accessible by modern technology. In this article, we explore the situation of international scientific exchanges in the era of Islamic civilization.

    Method

    This study was performed by reviewing the historical texts related to scientific/educational relationship during the era of Islamic civilization.

    Results

    In the pre-Islamic period, Jundishapur Hospital played an important role in integrating medicine from Greece, Iran, Egypt and India. Due to the high reputation, students came to this university from other places around the world. In the era of Islamic civilization, the translators of the "House of Wisdom" translated Greek, Syriac, Pahlavi and Indian works into Arabic. In addition to the use of scientific texts, exchanges of scientists regardless of their nationality have also been recorded in this era.The inter-connected network of teaching hospitals, nezamiyehs (Nizamiyyah, in Arabic: النظامیه‎), and Jamia/Jamiea schools (in Arabic جامعه), transmitted discoveries and innovations throughout the vast area of the Islamic civilization.

    Conclusion

    Scientific exchanges have been occurred continuously in the days of Islamic civilization. Graduates of prestigious scientific centers such as Jundishapur or Nizamiyeh played a main role in such exchange with immigration to other main scientific centers. In addition, transfer of new discoveries through scientific publications of scientists could connect the west to the east of Islamic civilization. This was performed by a network between main educational hospitals.

    Keywords: Islamic civilization, Scientific communication, Medical education