فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 50 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/09
  • تعداد عناوین: 22
|
  • علی عزیزی مهر، قدرت الله طالب نیا*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 1-13
    سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت ساختاری است که تکنیک های مختلفی را در خود گنجانده است که توسط یک سازمان برای جمع آوری، پردازش، مدیریت، گزارش دهی و بازیابی داده های مالی برای کمک به مدیران در راستای تصمیم گیری عینی استفاده می شود. امروزه سیستم حسابداری مدیریت، به عنوان بخش مهمی از فرآیند مدیریت که برای موفقیت سازمان حیاتی می باشد در نظر گرفته می شود. به طوری که لازمه دستیابی به مزایای رقابتی استراتژی های مناسبی می باشد که توسط عوامل سازمانی کارا مانند سیستم حسابداری مدیریت موثر فراهم می شود. بنابراین جهت نیل به این اهداف وجود یک سیستم اطلاعات حسابداری با قابلیت های پویا لازمه این کار می باشد. لذا بر پایه این استدلال، هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی سیستم حسابداری مدیریت مبتنی بر قابلیت پویای سیستم اطلاعات حسابداری است. نتایج مصاحبه با مدیران مالی و کارشناسان حسابداری 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد که قابلیت پویای سیستم اطلاعات حسابداری بر سیستم حسابداری مدیریت تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سیستم حسابداری مدیریت، ویژگی سیستم اطلاعات حسابداری، قابلیت پویای سیستم اطلاعات حسابداری
  • فهیمه هاشملو*، احمد راه چمنی صفحات 15-27
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر نوآوری و کیفیت خدمات بر وفاداری به برند و تبلیغات دهان به دهان بین فردی با نقش تعدیلگر تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش پژوهش توصیفی به روش پیمایشی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه هتل های فعال در عرصه گردشگری در شهر تهران بودند که 384 نفر از مشتریان هتل ها به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای گردآوری داده از پرسشنامه نوآوری محمود و همکاران (2018)، کیفیت خدمات منشا و منشا (2013)، وفاداری برند لینکامر (2017) و در نهایت پرسشنامه تبلیغات دهان به دهان آلن و همکاران (2017) استفاده شد. روایی واگرا و همگرا ابزارهای فوق به تایید رسید. پایایی نیز به وسیله آزمون آلفای کرونباخ و آزمون پایایی ترکیبی مورد آزمون واقع شد. در نهایت نتایج تجزیه و تحلیل داده ها در سطح اطمینان 95 درصد و سطح خطای 5 درصد نشان داد نوآوری خدمات بر کیفیت خدمات با ضریب مسیر 363/0 تاثیرگذار است. همچنین کیفیت خدمات به عنوان متغیر میانجی جزیی بین نوآوری خدمات و وفاداری به برند عمل می نماید.
    کلیدواژگان: نوآوری خدمات، کیفیت خدمات، تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی
  • محسن روحانی، محسن حمیدیان*، رویا دارابی صفحات 29-43
    چکیدهکنترل های داخلی، فرآیندی است که به منظور کسب اطمینان معقول از تحقق هدف های سازمانی صورت می گیرد. طراحی و استقرار مناسب سامانه های کنترل داخلی در واحدهای اقتصادی، یکی از مهم ترین عوامل تحقق اثربخشی و کارایی عملیات، ارتقای پاسخگویی، شفافیت مالی، رعایت قوانین و مقررات و کمک به پیشگیری از تقلب و سوءاستفاده های مالی به شمار می رود. هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر کنترل داخلی مطلوب و ارایه الگوی مطلوب کنترل داخلی می باشد. بدین منظور، از بین معیارهای نظام راهبری مطرح شده طبق نظر خبرگان، معیارهای نسبت مالکان نهادی،استقلال کمیته حسابرسی و تخصص مالی اعضای هیات مدیره، بالاترین رتبه در تبیین کنترل داخلی مطلوب را دارد. در ادامه با استفاده از این معیارهای نظام راهبری و در بین 167 شرکت بورسی، به تحلیل همبستگی معیارهای نظام راهبری و مطلوبیت کنترل داخلی با استفاده از الگوریتم انالیز همسایگی اقدام شد که نتایج، حاکی از تاثیر بالای نسبت مدیران غیرموظف، نسبت مالکان نهادی، تخصص کمیته حسابرسی جهت تبیین کنترل داخلی مطلوب بود. همچنین نتایج تحقیق، دلالتگر نزدیک بودن نظر خبرگان و همچنین تحلیل آماری الگوریتم هوش مصنوعی با داده های تاریخی می باشد. این نتایج نشان می دهد که با توجه به نقش راهبری شرکتی در استفاده بهینه از منابع، ایفای مسیولیت پاسخگویی، رعایت حقوق ذی نفعان و شفافیت مالی، افزایش اعتماد به کنترل داخلی موردتوجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت کنترل داخلی، خبرگان، رویکرد هوش مصنوعی
  • مسلم قاطبی، ولی خدادادی*، علیرضا جرجرزاده، احمد کعب عمیر صفحات 45-60
    یکی از مهم ترین چالش های پیش روی عمده شرکت های تجاری، ریسک عدم توانگری مالی و در نهایت ورشکستگی مالی است. مدیران شرکت های درمانده مالی و ورشکسته، انگیزه-های بیشتری برای مدیریت سود فرصت طلبانه دارند. برخی از پژوهشگران، معتقدند که متغیرهای مدیریت سود می تواند ورشکستگی شرکتها را پیش بینی کند. بر این اساس هدف این تحقیق مدلسازی و پیش بینی ورشکستگی با استفاده از ابزارهای مدیریت سود تعهدی طی دوره زمانی 1385 تا 1397، در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه تحقیق مشتمل بر 1287 سال- شرکت بر اساس معیار ماده 141 قانون تجارت ایران، انتخاب شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون لجستیک بهره گرفته شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که توان پیش بینی مدل های ورشکستگی آلتمن، اسپرینگیت و زیمسکی پس از افزودن متغیرهای مدیریت سود تعهدی نسبت به مدل های اولیه، به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود تعهدی، مدلسازی ورشکستگی، مدل آلتمن، مدل اسپرینگیت، مدل زیمسکی
  • اکبر عباس زاده، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، جواد مسعودی صفحات 61-72
    مقدمه
    حسابرسی اخلاق مانند تمام زیر شاخه های حسابرسی اجتماعی ابزار مناسبی برای ایفای نقش پاسخگویی سازمان ها می باشد. راهبری موثر شامل سیستم ها ، فرآیند ها و کنترل های همراه است که اخلاق و ارزش ها، عملکرد و پاسخگویی و هماهنگی و ارتباط میان هییت مدیره، حسابرسان داخلی و حسابرسان مستقل برای ایفای مسیولیت پاسخگویی را ارتقا می دهد. فعالیت های مرتبط استفاده شده توسط عملیات حسابرسی داخلی از جمله حسابرسی اخلاق برای ارتقای روند پیشرفت در نظارت سازمان کمک می کند. روش پژوهش: در این تحقیق از روش تحقیق داده بنیاد استفاده شده و مطالعه میدانی بااستفاده از نظریه مبنایی به اکتشاف می پردازد.برای بررسی این هدف، با روش کیفی از خبرگان بخش حسابرسی به تعداد 23 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و با مصاحبه عمیق به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد.
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل ، روش گرندد تیوری مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله اولیه 77 کد شناسایی شد و در ادامه مراحل، پس از اعمال تغییرات 20 مفهوم در پنج مولفه اعتقادی و اخلاقی، مولفه حسابرس، ضوابط و قوانین، مولفه سازمانی و مولفه فرا سازمانی دسته بندی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    گرچه فرهنگ سازمانی غنی برای اخلاقی عمل نمودن و یا ارتقاء رفتار اخلاقی از طریق اجرای حسابرسی آن طور که شایسته و بایسته است به چشم نمی خورد، ولیکن مقاله پیش رو در صدد برآمد که ضرورت حسابرسی اخلاق و ارزشهای سازمانی و همچنین تدوین استانداردها و دستورالعمل هایی جهت حسابرسی روشمند اخلاق را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: حسابرسی اخلاق، حسابرسی اجتماعی، روش داده بنیاد (گرندد تئوری)
  • علیرضا منصورابادی، جواد مرادی*، الله کرم صالحی، هوشنگ امیری صفحات 73-86

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد ذهنیت فلسفی بر رابطه هنجارهای تیم حسابرسی و عینیت حسابرس می باشد. بدین منظور جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری به عنوان ابعاد ذهنیت فلسفی در نظر گرفته شده است. جامعه آماری شامل حسابداران رسمی شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است که در سال 1398 تعداد 121 نفر از کلیه شرکا، مدیران و سرپرستان موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی و از نوع تحقیقات کیفی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه های استاندارد می باشد. در این پژوهش برای تایید روابط بین متغیرها از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی(PLS) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که هنجارهای تیم حسابرسی بر عینیت حسابرس تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های تحقیق نشان داد که هر سه بعد ذهنیت حسابرس بر رابطه بین هنجارهای تیم حسابرسی و عینیت حسابرس تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: عینیت حسابرس، ذهنیت فلسفی، هنجارهای تیم حسابرسی، جامعه حسابداران رسمی
  • پریسا محمدرحیمی، مجید زنجیردار*، مژگان صفا، حسین جهانگیرنیا صفحات 87-103
    هدف پژوهش حاضر اجرای فراتحلیل رابطه ویژگی های حسابرس و کیفیت سود است. جهت یکپارچه سازی نتایج تحقیقات مختلف و شناسایی عوامل تعدیل کننده روابط بین ویژگی های حسابرس و کیفیت سود، در این تحقیق از روش شناسی فراتحلیل (متاآنالیز) که در زمره روش های کمی آماری محسوب می شود بهره خواهیم برد. به منظور اجرای روش فراتحلیل، از تارنمای مجله های خارجی (مقاله های منتشرشده در بازه زمانی 2005 تا 2020) و پایگاه اینترنتی نشریه های علمی پژوهشی داخلی (مقاله های منتشرشده طی سال های 1384 تا 1399) به مثابه جامعه آماری پژوهش شناسایی و جمع آوری شدند و با روش حذف سیستماتیک در نهایت 50 مطالعه مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است؛ نتایج بررسی مطالعات انجام شده در بازه زمانی مذکور و پیرامون این رابطه، بیانگر آن است که اکثر این مطالعات نامتجانس (ناهمگن) می باشند. در راستای شناسایی عامل این عدم تجانس، با تقسیم بندی تحقیقات بر مبنای معیارهای متفاوت اندازه گیری کیفیت سود و ویژگی های حسابرس و محاسبه آماره کای دو درون گروهی دریافتیم که این معیارهای متفاوت اندازه گیری بکار رفته در تحقیقات یکی از عوامل تناقض در نتایج تحقیقات بوده اند. در ادامه بررسی مشاهده شد رابطه معناداری بین ویژگی های حسابرس با هموارسازی سود و به موقع بودن سود و نیز بین ارایه خدمات غیر حسابرسی توسط حسابرس و کیفیت سود وجود ندارد درحالیکه در مقابل، رابطه معناداری بین ویژگی های حسابرس با کیفیت اقلام تعهدی؛ پایداری سود؛ قابلیت پیش بینی سود و محافظه کاری وجود دارد
    کلیدواژگان: فراتحلیل (متاآنالیز)، ویژگی های حسابرس، کیفیت سود، اندازه اثر
  • بیتا مشایخی*، زهرا طاهری صفحات 105-120
    امروزه به دفعات خبرهایی در رابطه با تقلب و سوء رفتارهای مدیریت و کارکنان شرکت ها به گوش می رسد که بسیاری از آنها انتظار می رفت که توسط حسابداران و حسابرسان کشف و گزارش می شد. بسیاری از حسابداران و حسابرسان همه روز با چالش های اخلاقی متفاوتی در جریان امور حرفه ای خود مواجه می شوند. با وجود این که آیین رفتار حرفه ای در رابطه با برخود حسابداران و حسابرسان با مسایل و چالش های اخلاقی تدوین و ابلاغ شده است، اما شواهد موجود بیانگر عدم موفقیت این آیین نامه ها و اصول اخلاقی است. در این راستا، پژوهش حاضر به دنبال تدوین مدلی به منظور شناسایی مهم ترین چالش های اخلاقی پیش روی حسابداران و هم چنین عوامل ایجادکننده آنها می باشد. طرح پژوهشی نظریه پردازی داده بنیاد در این مطالعه به کار گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از شرایط علی ایجاد تخلفات و دوراهی های اخلاقی در دو گروه شرایط فردی و سازمانی می باشد. همچنین، چالش های اخلاقی بر دو بستر جوامع حرفه ای و جوامع اجتماعی و فرهنگی ایجاد می شوند و محدودیت های اقتصادی و حرفه ای به عنوان شرایط مداخله گر، به تسریع یا تحدید وقوع چالش های اخلاقی منجر می شوند. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که چالش های اخلاقی در حرفه حسابداری شامل تخلف هایی است که می توانند در راستای منافع سازمان، منافع عموم یا منافع فردی باشند.
    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، اخلاق حرفه ای، نظریه پردازی داده بنیاد
  • فهیمه صفی خانی*، محمدرضا صفی خانی، فاطمه بشارت پور صفحات 121-136
    سود حسابداری یکی از اقلام مهم و اصلی صورت های مالی است که توجه استفاده کنندگان صورت های مالی را به خود جلب می کند. هر چه محتوای اطلاعات سود بیشتر باشد، سودمندی کاربرد آن ها در اتخاذ تصمیم بیشتر خواهد بود. با توجه به اهمیت سود و محتوای اطلاعاتی آن هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجزاء پایدار و ناپایدار سود و شرایط اقتصادی بر محتوای اطلاعاتی سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 101 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. دوره زمانی پژوهش حاضر بین سال های1390 تا 1398میباشد. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه استفاده استفاده شده است. برای مدل های رگرسیونی آزمون فرضیه ها از پژوهش بیسلند و همابرگ(2013) اقتباس شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد تفکیک سود به اجزا پایدار و ناپایدار تاثیری بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری(محتوای اطلاعاتی) ندارد. همچنین نتایج بیانگر این است که محتوای اطلاعاتی سود گزارش شده پایدار از ناپایدار در شرایط رشد اقتصادی، بیشتر است. محتوای اطلاعاتی زیان گزارش شده در شرایط رشد اقتصادی، تفاوتی با سایر دوره ها ندارد. بنابراین، بازار سرمایه در برخی از جنبه ها، دوره های رشد اقتصادی را تشخیص داده و به طور بالقوه به آن واکنش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی سود و زیان، سود پایدار و ناپایدار، رشد اقتصادی
  • سید مصطفی حسن زاده دیوا*، موسی بزرگ اصل صفحات 137-151
    فلسفه مکتب اقتصاد نیوکلاسیک بر اصل عقلایی رفتار کردن افراد و همچنین بنگاه ها در اقتصاد مبتنی است. از سوی دیگر دیدگاه مالی رفتاری نشان می دهد که برخی از تغییرات قیمت اوراق بهادار هیچ دلیل بنیادی ندارد و رفتار هیجانی سرمایه گذاران، نقش مهمی در تعیین قیمت ها ایفا می کند. تحقیق حاضر، به بررسی تاثیر سویه های رفتاری سرمایه گذاران بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام با تاکید بر نقش کیفیت گزارشگری مالی می پردازد. قلمرو زمانی این تحقیق برای دوره10 ساله از ابتدای سال 89 لغایت پایان سال 98 بوده و نمونه تحقیق شامل 118 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دو نوع سویه رفتاری سرمایه گذاران در این پژوهش بررسی شده که شامل گرایش های احساسی و رفتار توده وار می باشد. نتایج تحقیق با استفاده از الگوهای رگرسیونی چندمتغیره بیانگر آن است سویه های رفتاری سرمایه گذاران بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام اثر مستقیم و معنادار دارد. همچنین کیفیت گزارشگری مالی بر رابطه سویه های رفتاری سرمایه گذاران و ریسک سقوط آتی قیمت سهام اثرگذار است.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط آتی قیمت سهام، گرایش احساسی سرمایه گذاران، رفتار توده وار، کیفیت گزارشگری مالی
  • اکبر گیوکی، منصور گرکز*، مهدی صفری گرایلی، علیرضا معطوفی صفحات 153-167
    پیچیده شدن بازارهای مالی باعث تغییر نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان گزارشگری مالی گردید،در این میان نگرانی مواجه شدن استفاده کنندگان با حجم زیاد و پیچیده اطلاعات، استفاده از گزارشگری یکپارچه را مطرح نمود. اما تجربه سایر اشکال گزارشگری مانند پایداری،بیانگر نیاز زیرساخت هایی برای پیاده سازی آن است. پژوهش حاضر قصد دارد مدلی شامل شرایط علی،راهبردها،شرایط بستر،شرایط مداخله گر و پیامدهای لازم برای پیاده سازی گزارشگری یکپارچه ارایه دهد. به منظور دستیابی به توصیفی عمیق و غنی از تجارب، نگرش و ادراک شرکت کنندگان از روش پژوهش کیفی و به طور خاص از راهبرد نظریه داده بنیان استفاده شد. برای این منظور با کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 19 نفر از افراد متخصص و صاحب نظر درزمینه گزارشگری مالی به عنوان مطلعان کلیدی پژوهش، مصاحبه شد. نتایج بیانگر آن است که شرایط علی پیاده سازی گزارشگری یکپارچه شامل الزامات قانونی،خصوصی سازی،دیدگاه قانون گذاران و روابط بین الملل است. و لازم است راهبردهایی شامل ایجاد نهاد برای سازمان دهی،تعیین استاندارد،بهبود آموزش و استقرار سیستم مکانیزه اتخاذ شود. درنهایت مدل ارایه شده حاکی از آن است پیامدهای پیاده سازی گزارشگری یکپارچه باعث افزایش ارزش سازمان،ایجاد مسیولیت پذیری،ایجاد شفافیت و اعتماد و افزایش جذب سرمایه گذار می شود. این پژوهش شرایط لازم برای توسعه گزارشگری یکپارچه را در جهت ارایه اطلاعات کافی به استفاده کنندگان تعیین می نماید.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: گزارشگری مالی یکپارچه، چارچوب گزارشگری مالی یکپارچه بین المللی، تئوری داده بنیان
  • الهام زارع زاده، محمود معین الدین*، حسن دهقان دهنوی صفحات 169-185
    با پیشرفت جوامع و توجه به حقوق بشر، افزون بر مسیولیت متداول شرکت ها یعنی سود دهی، مسیولیت شرکت ها در قبال جامعه و محیط نیز مورد توجه قرار گرفته است. سهامداران دیگر تنها ذی نفعان شرکت نیستند بلکه شهروندان، مشتریان، کارکنان و دولت و حتی نسل های آینده نیز ذی نفعان شرکت محسوب می شوند. هم اکنون شرکت های زیادی در سراسر جهان، به این مسیولیت خود واقف بوده و در جهت ایفای آن تلاش می کنند. موفقیت در انجام مسیولیت اجتماعی در شرکتها و ایجاد الگوهای منطبق با فرهنگ و جامعه ،وابسته به شناسایی عوامل و ابعاد مختلف مسیولیت اجتماعی درهر شرایط است . با شناخت این عوامل و معیارها می توان ابعاد بروز مسیولیتهای اجتماعی شرکتها را مورد واکاوی قرار داد . این پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی و از نظر نوع ، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری متشکل از متون نظری مرتبط با مسیولیت اجتماعی شرکتها می باشد. در این تحقیق معیارهای موثر بر اساس پژوهشهای پیشین ، شناسایی و به تعداد 58 شاخص در قالب 8 بعد انتخاب شد. سپس ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین مهم ترین معیارها به روش غربالگری فازی طراحی و اجرا شد. با توجه به این که شاخص ها و ابعاد شناسایی شده از پشتوانه های علمی مناسب برخوردار بوده ، و قابلیت عملیاتی شدن دارند ، می توان با تعیین اولویت آنها و تعریف عملیاتی هر یک از مولفه ها، مسیر حرکت موسسات به سمت اندازه گیری و افزایش مسیولیت اجتماعی را مشخص نمود.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، تحلیل محتوای کیفی، غربالگری فازی
  • آزاده افضلی، مجید اشرفی*، ارش نادریان، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 187-202
    علی رغم نقش مهمی که مسیولیت اجتماعی شرکت در تصمیم گیری بازیگران بازار سرمایه دارد اما چنین به نظر می رسد همواره تحت تاثیر ویژگی های رفتاری هیات مدیره قرار گرفته است. جهت سنجش ویژگی های رفتاری هیات مدیره به مادی گرایی توجه نشده است و تاکنون پژوهشی در داخل کشور در این زمینه انجام نگرفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت اجتماعی شرکت است. متغیر مسیولیت اجتماعی شرکت توسط چک لیست مسیولیت اجتماعی کارول (1998) و متغیر مادی‎گرایی با پرسشنامه استاندارد ریچینز و داوسون (1992) اندازه گیری شد. جهت انجام این پژوهش تعداد 109 شرکت برای یک دوره 6 ساله بین سال های 1394 تا 1399 در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه آماری بررسی گردید. فرضیات پژوهش با استفاده از روش رگرسیون پانل دیتا و رگرسیون ترکیبی در نرم افزار EViews10 تجزیه و تحلیل گردید. برای آزمون فرضیه از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و داده های مقطعی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معناداری دارد. مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت اقتصادی شرکت تاثیر گذار نیست. مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت قانونی شرکت تاثیر منفی و معناداری دارد. مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت اخلاقی شرکت تاثیر گذار است. مادی گرایی هیات مدیره بر مسیولیت خیرخواهانه (بشردوستانه) شرکت تاثیر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مادی گرایی، مسئولیت اجتماعی شرکت، هیات مدیره
  • مریم هاشمی بهرمان، زهرا پورزمانی*، بهمن بنی مهد صفحات 203-212

    میزانی که مدیریت سود عملکرد واقعی را مبهم می کند می توان آن را تحت یک هزینه قلمداد نمود.مدیریت سود مجموعه ای از تصمیمات مدیریتی قلمداد می شود که به منظور حداکثر کردن ارزش سود، برخی از حقایق کوتاه مدتی را که برای مدیریت شناخته شده اند گزارش نمی شود. در این راستا مقاله حاضر، به تاثیر سبک های تصمیم گیری بر مدیریت سود فرصت طلبانه از طریق پیش بینی روابط علی میان ابعاد سبک های تصمیم گیری(شهودی، وابستگی، عقلایی، آنی و اجتنابی) و مدیریت سود فرصت طلبانه پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، حسابرسان مستقل بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدل یابی ساختاری صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد سبک های تصمیم گیری(شهودی، وابستگی، عقلایی و اجتنابی) بر گزارشگری متقلبانه تاثیری معنی داری دارد. از اینرو تاثیر مولفه سبک آنی تصمیم گیری بر گزارشگری متقلبانه مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، مدیریت سود فرصت طلبانه، معادلات ساختاری
  • سعید امینی، آزیتا جهانشاد*، محمدحسن جنانی، قدرت الله طالب نیا صفحات 213-230

    ضرورت برقراری فرهنگ و رفتار اخالقی تا حدی است که بسیاری از سازمانهای بزرگ در برابر فشارهای قانونی ومحیطی با برقراری فرهنگهای اخالقی در سازمانها، واکنش نشان دادند. با توجه به اهمیت اخالق و ارزش ها در سازمانها در این پژوهش قصد داریم بررسی ارزش های انگیزشی و تجاری سازی حسابرسی در موسسات حسابرسی بپردازیم.داده های این پژوهش که از 385 پرسش نامه از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمیو سازمان حسابرسی در سال 1399 تهیه شده، با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LESSRL بررسی و نتیجه گیری شدهاست. به منظور بررسی مناسبت ابزار اندازه گیری)پرسشنامه(از تحلیل عاملی تاییدی (CFA (با رویکرد کوواریانس محوربه وسیلهی نرم افزار 8.Lisrel8 استفاده شده است. همچنین به منظور بررسی نوع توزیع داده ها از ضرایب چولگی وکشیدگی استفاده شده است. با استفاده از روش تی تک نمونه ای مستقل اثرگذاری ارزش های انگیزشی بر گرایش بازار،گرایش مشتری و گرایش فرآیند یک موسسه حسابرسی شناسایی شده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد کهمیان ارزش های انگیزشی با گرایش بازار، گرایش مشتری و گرایش فرآیند یک موسسه حسابرسی یک رابطه مثبت ومعنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزش های نگرشی، تجاری سازی، گرایش بازار، گرایش مشتری، گرایش فرآیند
  • محمد خادمیان، اسماعیل اقدامی*، سید رضا سیدنژاد فهیم صفحات 231-243

    کوتاه بینی را می توان به عنوان شیوه ای از تفکر یا برنامه ریزی تعریف کرد که سودآوری بلندمدت را فدای پروژه ها یا اهداف کوتاه مدت، می کند. از این رو اهداف کوتاه مدت پیامدهای عمیقی برای سیستم های اقتصادی و مالی خواهد گذاشت. ازجمله عواملی که می تواند تعیین کننده سطح رفتارکوتاه بینی مدیران باشد سرمایه گذاران نهادی و سازوکارهای نظارتی است. براین اساس سیستم کنترل داخلی به عنوان یکی از سازوکارهای نظارتی ممکن است بر کوتاه بینی مدیران موثر باشد. سیستم کنترل داخلی موثر می تواند به محدود کردن رفتارهای فرصت طلبانه مدیران کمک کند و منجر به انطباق بیشتر با استانداردهای گزارش گری مالی شود. در این بین سرمایه گذاران نهادی می توانند ناظران موثرتری باشند، زیرا آنها سازوکارهای رسمی و غیررسمی مختلفی را می توانند برای تاثیرگذاری بر مدیریت اتخاذ کنند. ناهمگونی افق سرمایه گذاران نهادی ممکن است بر میزان نظارت موثر مدیریت تاثیر بگذارد. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت کنترل های داخلی بر کوتاه بینی مدیران با تاکید بر نقش تعدیل کننده افق سرمایه گذاران نهادی است.برای دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 90 شرکت نمونه در بازه زمانی 1391 تا 1399 جمع آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی- همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.نتاج نشان داد که بین کیفیت کنترل های داخلی و کوتاه بینی مدیران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و سرمایه گذاران نهادی بلندمدت اثر تعدیل کننده ای بر رابطه بین کیفیت کنترل های داخلی و کوتاه بینی مدیران ندارند.

    کلیدواژگان: کیفیت کنترل های داخلی، کوتاه بینی مدیران، افق سرمایه گذاران نهادی
  • لیلا قلی زاده کپورچالی، غلامرضا زمردیان*، مهرزاد مینویی صفحات 245-257
    هدف از این پژوهش طراحی مدل تبیین کننده اثر عوامل شرکتی و کلان اقتصادی بر پیش بینی سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا قابلیت پیش بینی سود شرکت های بورسی با استفاده از چهار مدل یادگیری ماشین بردار پشتیبان رگرسیون(SVR)، شبکه عصبی ساده(ANN) ، شبکه عصبی عمیق(DNN)، رگرسیون خطی(LM)) مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها , از نوع توصیفی (همبستگی) و مقیاس اندازه گیری داده ها نسبی می باشد. برای آزمون سوالات تحقیق، داده های حسابداری بین سال های 1389 -1398 تهیه و متغیرهای ورودی برای مدل بر اساس آن محاسبه گردید. جهت بررسی نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل های بردار پشتیبان رگرسیون، شبکه عصبی ساده، شبکه عصبی عمیق، رگرسیون خطی، ابتدا مجموعه داده ها به دو قسمت آموزشی و آزمایشی تقسیم شده بطوریکه 90 درصد داده ها برای آموزش و 10 درصد برای آزمایش در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می هد که مدل شبکه های عصبی عمیق برای مجموعه داده های آزمایشی دارای مقادیر RMSE و MAE کمتری نسبت به بقیه مدل ها می باشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت برای پیش بینی سود شرکتهای بورسی با استفاده از متغیرهای کلان و درون شرکتی مدل شبکه های عصبی مصنوعی میتواند رهیافت مناسبی باشد؛
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: مدل یادگیری ماشین بردار پشتیبان رگرسیون، شبکه عصبی ساده، شبکه عصبی عمیق، رگرسیون خطی، سود سهام
  • مهسا صارمی نیا، حبیب الله نخعی*، زهره حاجیها صفحات 259-277

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مهارت و تجربیات مدیران با تاکید برمعیارهای مبتنی بر خلق ارزش جهت سرمایه گذاران در شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادر تهران است.دراین تحقیق برای سنجش مهارت ها و تجربیات مدیران از معیارهای تحصیلات،سوادمالی،دوگانگی،دوره تصدی و حقوق مدیران استفاده شد.تحقیق ازلحاظ طبقه بندی برمبنای هدف ازنوع کاربردی است و روش تحقیق از نوع کمی می باشد.به منظور بررسی فرضیات تحقیق ازصورت های مالی حسابرسی شده شرکت ها و گزارش تغییرات148شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران درطی دوره زمانی1391تا1398استفاده شد و داده های موردنیاز استخراج شد و با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره و استفاده از آزمون F لیمر،هاسمن،بروش-گادفری و بروش-پاگن به کمک نرم افزار R مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین مهارت و تجربیات مدیران که بااستفاده از معیارهای تحصیلات،سوادمالی، دوگانگی، دوره تصدی و حقوق مدیران مورد ارزیابی قرار گرفت با عملکرد مالی شرکت ها که با استفاده از معیارهای مبتنی بر خلق ارزش بررسی شد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه با وجود تاثیر معناداری مهارت ها و تجربیات مدیران بر عملکرد شرکت ها، لزوم توجه به مهارت ها و تجربیات مدیران از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که مهارت ها و تجربیات مدیریتی می تواند ناکارآمدی ها را بهبود بخشد و از طریق دستیابی به منابع بیشتر، سرمایه گذاری در سطوح بالاتر را ارتقا دهد و در نتیجه بر ارزش شرکت بیافزاید و برای سرمایه گذاران نیز خلق ارزش نماید.

    کلیدواژگان: مهارت و تجربیات مدیران، دوگانگی مدیرعامل، سواد مالی، عملکرد مالی، خلق ارزش
  • یونس رضائی، وحیدرضا میرابی* صفحات 279-294
    خرید آنی بر آن دسته خریدهایی تاکید دارد که مرزهای منطقی و متداول فرآیند خرید را درهم می شکند و بدون ارزیابی جایگزین های متعدد، پس از تاثیرپذیری فرد از نوعی محرک درونی یا بیرونی و در مدت زمانی بسیار کوتاه، رخ می دهد. رفتار خرید اینترنتی و عوامل موثر بر آن، موضوعی است که با وجود رشد روزافزون خریدهای اینترنتی در ایران همگام با سایر کشورهای جهان، همچنان فاقد مدل ها و تحقیقات یکپارچه است.هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر خرید هیجانی آنلاین و مدیریت هزینه رفتار خرید آنلاین توسط مصرف کننده است. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع کاربردی و توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان بالای 18 سال شهر تهران بوده که بر اساس محاسبات، حجم نمونه 385 عدد برآورده شد که به همین تعداد پرسشنامه از بین شهروندان شهر تهران به صورت تصادفی جمع آوری گردید.نتایج آماری در بخش توصیفی به توصیف متغیرهای جمعیت شناختی و اصلی با استفاده از فراوانی و درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار پرداخته شد و در بخش استنباطی، استخراج عامل ها با تحلیل اکتشافی انجام شد. نتایج پژوهش در مرحله اول تحلیل عامل اکتشافی بر روی 60 سوال پرسشنامه خرید هیجانی آنلاین انجام شد و در مرحله دوم تاثیر هر کدام از عوامل را برخرید هیجانی آنلاین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نهایی نشان می دهد، عوامل (ویژگی های وب سایت، ویژگی کالا، ویژگی توزیع و ویژگی های قیمت و تخفیفات) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر خرید هیجانی آنلاین می گذارند.
    کلیدواژگان: خرید آنی، خرید آنلاین، مدیریت هزینه خرید، رفتارمصرف کنندگان
  • آرش خیرخواه، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 295-318
    توانمندی و برابری دو واژه متناسب در کارکردهای توسعه منابع انسانی محسوب می شود که زمینه ی ارتقاء شغلی را می تواند به گونه ای منسجم و هدفمند برنامه ریزی نماید. اما یکی از ویژگی های غالب در کشورهای درحال توسعه، نابرابری جنسیتی است که به یک ویژگی غالب در کشورهای در این کشورها بدل شده است و عاملی برای کاهش رشد فردی و ارتقای سطح توانمندی های مهارتی، رفتاری و اجتماعی محسوب گردیده است. هدف این پژوهش ارایه مدل دیکوم مبتنی بر رویکرد سه وجهی توانمندی زنان شاغل در حسابرسی داخلی شرکت های بازار سرمایه می باشد. این پژوهش از نظر هدف در دسته پژوهش های توسعه ای و از منظر نتیجه در زمره پژوهش های توصیفی-کاربردی تفکیک می شوند. همچنین از نظر نوع داده، جزء پژوهش های ترکیبی محسوب می شود. به طوریکه در بخش کیفی با مشارکت 15 نفر از متخصصان پژوهش و با استفاده از تحلیل های فراترکیب و دلفی اقدام به شناسایی شاخص های سه وجهی توانمندی زنان شاغل در حسابرسی داخلی بر مبنای رویکرد مدل دیکوم گردید. بر مبنای تحلیل تفسیری/ساختاری جامع با مشارکت 20 نفر از زنان به عنوان حسابرسان داخلی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، تلاش شد تا طیفی از تاثیرگذارترین شاخص های برنامه ریزی آموزشی توانمندی زنان حسابرسان داخلی تا کم اثرترین این شاخص ها در قالب مدل پژوهش، اولویت بندی شوند و روابط آن ها براساس مقایسه های ماتریسی مورد بررسی قرار گیرد. برنامه ریزی آموزشی برقراری تعادل در سایر نقش های زنان با نقش حسابرس داخلی به عنوان تاثیرگذارترین معیار پژوهش انتخاب شد.
    کلیدواژگان: سیاست های آموزشی توسعه، حسابرسان داخلی، رویکردهای حرفه ای
  • محمد خلیلی، علی ذبیحی*، خسرو فغانی ماکرانی صفحات 319-338
    افشای اطلاعات پایداری شرکت ها با هدف افزایش شفافیت، ارتقا ارزش برند، حسن شهرت و مشروعیت، توانایی بهینه کاوی در برابر رقبا، انگیزش کارکنان و حمایت از فرآیندهای کنترل و اطلاعات صورت می گیرد. علی رغم تاکید بر افشای اطلاعات از سوی سازمان های بین المللی بسیاری از سازمان های کسب و کار تحت تاثیر متغیرهای ساختاری و رفتاری از برون داد مناسب برخوردار نبوده و شاهدگزارشگری پایداری مناسب از سوی آنان در کشور نباشیم. با چنین رویکردی سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه آیا مولفه های فرهنگ سازمانی و عوامل اقتضایی مدل مناسب برای تاثیر گذاری و تبیین گزارشگری پایداری با رویکرد عملکرد اقتصادی در شرکت های بورس اوراق بهادارتهران است؟پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت روش توصیفی پیمایشی است.جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که از طریق فرمول آماری حجم نمونه به تعداد 53 نفر محاسبه شد. ضمنا روش جمع آوری اطلاعات شامل : 1)روش کتابخانه ای 2) روش میدانی 3) بانک های اطلاعاتی است و ابزار گردآوری داده ها عبارتنداز: چک لیست با مقیاس صفر و یک برای سنجش شاخص های گزارشگری پایداری و پرسشنامه بسته پاسخ در مقیاس لیکرت برای سنجش شاخص های فرهنگ سازمانی و عوامل اقتضایی. نتایج نشان می دهدکه: مولفه های فرهنگ سازمانی (توجه به جزییات، توجه به ره آوردها و توجه به اعضای سازمان) و عوامل اقتضایی (افراد) مدل مناسب برای تاثیر گذاری وتبیین گزارشگری پایداری بارویکرد عملکرد اقتصادی در شرکت های بورس اوراق بهادارتهران هستند.
    کلیدواژگان: مولفه های فرهنگ سازمانی، عوامل اقتضایی، گزارشگری پایداری
  • راحله مرادی ازانی، فائق احمدی، حمیدرضا کردلوئی، جهانبخش اسدنیا صفحات 339-355

    در این مطالعه برای نخستین بار به ارایه الگویی جهت تبیین رابطه تورش های رفتاری موثر بر تصمیمات مدیران مالی در بازار سهام ایران پرداخته شد. برای این منظور داده های مورد نیاز از طریق مطالعات پیشین و مصاحبه با اعضای خبره بازار سهام (15 خبره که به روش گلوله برفی انتخاب شدند) گردآوری شد. جهت طراحی الگوی یاد شده از مدل تیوری زمینه ای و جهت اعتباریابی آن از مدل حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. نتایج کدگذاری باز نشان داد که در بازار سهام ایران، 21 تورش رفتاری در مدیران مالی وجود داشته و 60 مفهوم اصلی رابطه بین تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی را تبیین می کنند. نتایج کدگذاری محوری نشان داد که 20 مفهوم اصلی تحت سه مقوله: ویژگی های فردی مدیران مالی، شرایط تصمیم گیری مدیران مالی و وضعیت و شرایط شرکت، شرایط علی رابطه تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی را تبیین می کنند. علاوه براین، 11 مفهوم تحت مقوله شرایط کلان کشور، شرایط زمینه ای تبیین رابطه تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی را تشکیل می دهند. از طرف دیگر، 21 مفهوم اصلی تحت مقوله تورش های رفتاری مدیران، شرایط مداخله گر تبیین رابطه تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی می باشند. همچنین، 8 مفهوم اصلی، پیامدهای رابطه تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی را تشکیل می دهند. در نهایت، با استفاده از کدگذاری انتخابی الگوی پارادایمی تبیین رابطه تورش های رفتاری و تصمیمات مدیران مالی در بازار سهام ایران طراحی شد. نتایج اعتباریابی نیز نشان داد که مدل طراحی شده از اعتبار لازم برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: تورش های رفتاری، مدیران مالی، تئوری زمینه ای، مدلیابی معادلات ساختاری، بازار سهام ایران
|
  • Ali Azizimehr, Ghodratallah Talebnia *, Hamidreza Vakilifard Pages 1-13
    An accounting information system is a management structure that incorporates a variety of techniques used by an organization to collect, process, manage, report, and retrieve financial data to assist managers in making objective decisions. Today, management accounting system is considered as an important part of the management process that is critical to the success of the organization. In order to achieve competitive advantage, appropriate strategies are provided by efficient organizational factors such as effective management accounting system. Therefore, in order to achieve these goals, the existence of an accounting information system with dynamic capabilities is necessary. Therefore, based on this argument, the purpose of this study is to provide a model of management accounting system based on the dynamic capabilities of the accounting information system. The results of interviews with financial managers and accounting experts of 86 companies listed on the Tehran Stock Exchange and analysis of data by structural equation modeling show that the dynamic capability of the accounting information system affects the management accounting system.
    Keywords: Management accounting system, Accounting Information System Characteristics, Dynamic Accounting Information System Capability
  • Fahimeh Hashemloo *, Ahmad Rahchamani Pages 15-27
    This research was conducted with the aim of determining the impact of innovation and service quality on brand loyalty and interpersonal word-of-mouth advertising with the moderating role of electronic word-of-mouth advertising. The current research is applied in terms of purpose and descriptive research in terms of survey method based on structural equation modeling. The statistical population of this research was all hotels active in the field of tourism in Tehran, and 384 hotel customers were selected as a sample. To collect data, the innovation questionnaire of Mahmoud et al. (2018), service quality of origin and origin (2013), brand loyalty of Linkamar (2017) and finally word of mouth advertising questionnaire of Allen et al. (2017) were used. The divergent and convergent validity of the above instruments was confirmed. Reliability was tested by Cronbach's alpha test and composite reliability test. Finally, the results of data analysis at the 95% confidence level and 5% error level showed that service innovation has an effect on service quality with a path coefficient of 0.363. Also, service quality acts as a partial mediating variable between service innovation and brand loyalty.
    Keywords: service innovation, Service Quality, electronic word-of-mouth
  • Mohsen Rouhani, Mohsen Hamidian *, Roya Darabi Pages 29-43
    AbstractInternal controls are a process that is performed in order to ensure reasonable achievement of organizational goals. Proper design and deployment of internal control systems in economic units is one of the most important factors in achieving the effectiveness and efficiency of operations, promoting accountability and financial transparency, compliance with laws and regulations and helping to prevent fraud and financial abuse. Internal control is desirable and provides a desirable model of internal control. Using these criteria of the management system and among 167 listed companies, the correlation between the criteria of the management system and the desirability of internal control was analyzed using the neighborhood analysis algorithm. The audit committee was desirable to explain the internal control. The results of the research indicate the closeness of the opinion of experts and also the statistical analysis of the artificial intelligence algorithm with historical data. These results show that considering the role of corporate leadership in the optimal use of resources, accountability, compliance with stakeholder rights and financial transparency, increasing trust in internal control is considered
    Keywords: : : Internal control desirability, experts, artificial intelligence approach
  • Moslem Ghatebi, Vali Khodadadi *, Alireza Jorjor Zadeh, Ahmad Kaab Omeir Pages 45-60
    One of the major challenges faced by major firms is the risk of financial instability and ultimately financial bankruptcy. The managers of distresed and bankrupt firms are more motivated to opportunistic earnings management. , The collapse of companies like Enron, WorldCom and others have led to more research into profit manipulation and bankruptcy in developed countries. However, in the years before corporate bankruptcy, there was also sufficient pressure or incentive to create high-profit management to prevent bankruptcy through poor performance concealment Some researchers believe that earnings management variables can predict bankruptcy. Accordingly, the purpose of this research is to modeling and predict bankruptcy using accrual earnings management tools during the period 2006-2018, in manufacturing firms listed on the Tehran Stock Exchange. The research sample consisting of 1287 observations was selected based on the criteria of Article 141 of the Commercial Code of Iran. Logistic regression was used to test the research hypotheses. Findings from the hypothesis test showed that the predictive power of the Altman, Springate and Zmijewski bankruptcy models increased significantly after the addition of accrual earnings management variables to the initial models.
    Keywords: Accrual earnings management, Bankruptcy Modeling, Altman Model, Springate Model, Zmijewski Model
  • Akbar Abbaszadeh, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jashidi Navid, Javad Masoudi Pages 61-72
    Introduction
    In the current world, every active organization in society must be responsive to all beneficiaries. Ethic audit like other branches of social audit is an appropriate tool for being responsive to the organizations. An effective leadership which includes systems, processes and controls upgrades ethic and values, performance and responsiveness and coordination and relationship among board of directors, internal and external auditors to have responsive responsibility. Actions such as the ethic audit used by internal audit help development of the organization. This study aims to identify effective factors on ethic audit.
    Method
    This study used grounded data. Field study instead of hypotheses testing propose hypotheses. Twenty-three certified audit took part in the study. They were selected based on snowball sampling. Data collected through in-depth interview.
    Results
    Data were analyzed by Grounded Theory. In the first phase 77 codes were identified. After some changes (omitting and merging), it continued with only 20 concepts under 5 items of beliefs and ethic, auditor component, terms and condition, internal to the organization, external to the organization.
    Conclusion
    Organization using ethic audit have payed attention to importance and position of organization ethic. Those are trying to find and apply essential programs to decrease challenges of using ethic audit and find ways to improve ethic audit. The present study tries to display the importance of ethic audit and organization values. It also emphasizes setting standards and guidelines for systematic ethic audit.
    Keywords: Ethic audit, Grounded Theory, social audit
  • Ail Reza Mansoorabady, Javad Moradi *, Alakaram Salehi, Hooshang Amiri Pages 73-86

    The purpose of this study is to investigate the effect of the dimensions of philosophical mentality on the relationship between the norms of the audit team and the auditor objectivity. For this purpose, three related dimensions, namely comprehensiveness, reflection and flexibility, were considered as dimensions of philosophical mentality. The statistical population includes certified public accountants working in auditing firms that are members of the Society of Certified Public Accountants of Iran. This research is an applied research and the method of collecting descriptive information is survey and qualitative research and the tools used in the research are standard questionnaires. In this research, the structural equation model with partial least squares (PLS) approach has been used to confirm the relationships between variables. The results indicate that the norms of the audit team have a positive and significant effect on the objectivity of the auditor. Also, the research findings showed that all three dimensions of auditor mentality have a positive and significant effect on the relationship between the norms of the audit team and the objectivity of the audit.

    Keywords: Auditor Objectivity, Philosophical Mindset, Auditing Team Norms, Certified Public Accountants
  • Parisa Mohammadrahimi, Majid Zanjirdar *, Mojgan Safa, Hossein Jahangirnia Pages 87-103
    The purpose of this study is to perform a meta-analysis of the relationship between auditor characteristics and profit quality. In order to integrate the results of different researches and identify the factors that modulate the relationships between auditor characteristics and profit quality, in this research we will use meta-analysis methodology which is one of the quantitative statistical methods. In order to implement the meta-analysis method, they were identified and collected from the websites of foreign journals (articles published in the period 2005 to 2020) and the Internet site of domestic scientific research journals (articles published during the years 2006 to 2021) as a statistical population of the research. Systematic removal has finally analyzed 50 studies; The results of studies conducted in the period and around this relationship indicate that most of these studies are heterogeneous. In order to identify the cause of this heterogeneity, by dividing the research based on different criteria for measuring profit quality and auditor characteristics and calculating intra-group chi-square statistics, we found that these different measurement criteria used in research are one of the factors of contradiction in the results. There have been researches. In the following study, it was observed that there is no significant relationship between auditor characteristics with profit smoothing and timely profit and also between non-audit services provided by the auditor and profit quality, while in contrast, there is no significant relationship between auditor characteristics and quality of accruals; Profit stability; There is the ability to predict profit and conservatism.
    Keywords: meta-analysis, Auditor, profit quality, Effect size
  • Bita Mashayekhi *, Zahra Taheri Pages 105-120
    Today, the news is often heard about fraud and misbehavior of management and employees of companies, many of which were expected to be discovered and reported by accountants and auditors. Many accountants and auditors face different ethical challenges daily in their professional affairs. Although the professional code of conducts related to accountants and auditors dealing with ethical issues and challenges has been formulated and communicated, the available evidence shows the failure of these codes and ethical principles. The current research seeks to formulate a model to identify the most critical ethical challenges accountants face and the factors that create them. The grounded theory design has been employed in this study. The results indicate the causal conditions for creating violations and ethical dilemmas in two groups of individual and organizational conditions. Also, ethical challenges are created on the ground of professional societies and social and cultural societies; economic and professional restrictions as intervening conditions lead to accelerating or limiting ethical challenges. In addition, the results show that ethical challenges in the accounting profession include violations that can align with the organization's, public, or individual interests.
    Keywords: Accounting Ethical Issues, Professional Code of Conducts, Grounded Theory
  • Fahime Safikhani *, Mohammadreza Safikhani, Fatemeh Besharatpour Pages 121-136
    Accounting profit is one of the most important items in financial statements that attracts the attention of users of financial statements. The higher the content of profit information, the more useful it will be in making decisions. Due to the importance of earnings and its information content, the purpose of this study is to investigate the effect of stable and unstable earnings components and economic conditions on earnings information content in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Statistical population of the present study 101 companies were selected as a statistical sample. The time period of the present study is between 1390 and 1398. Multiple regression was used to test the hypotheses. For regression models, hypothesis testing is adapted from Bisland and Hamberg (2013) research. The results show that Separation of profits into stable and unstable components has no effect on the relevance of accounting information (information content). The results also showed that the information content of stable reported earnings is higher than unstable ones in the conditions of economic growth. The information content of losses reported in the context of economic growth is no different from other periods. Thus, the capital market, in some respects, recognizes and potentially responds to periods of economic growth.
    Keywords: profit, loss information content, stable, unstable profit, Economic growth
  • Seyed Mostafa Hasanzadeh Diva *, Mousa Bozorgasl Pages 137-151
    The philosophy of the neoclassical school of economics is based on the rational principle of the behavior of individuals as well as enterprises in economics. Behavioral financial perspective, on the other hand, shows that some changes in securities prices have no fundamental reason, and that investors' emotional behavior plays an important role in setting prices. The present study examines the effect of investors' behavioral biases on the future stock price crash risk with emphasis on the role of financial reporting quality. The time frame of this research is for a period of 10 years from the beginning of 1389 to the end of 1398 and the research sample includes 118 companies listed on the Tehran Stock Exchange. Two types of investor behaviors in this study are investigated, which include investor sentiment and herding behavior. The results of the research using multivariate regression models indicate that the investors' behavioral biases have a significant and direct effect on the future stock price crash risk . The financial reporting quality also affects the relationship between investors' behavioral biases and the future stock price crash risk.
    Keywords: Future Stock Price Crash Risk, investor sentiment, herding behavior, financial reporting quality
  • Akbar Givkey, Mansour Garkaz *, Mehdi Safari Gerayli, Alireza Maetoofi Pages 153-167
    AbstractThe complexity of financial markets changed the information needs of financial reporting users, but raised concerns about users facing large and complex volumes of information using integrated reporting. But the experience of other forms of reporting, such as sustainability, indicates the need for infrastructure to implement it. The present study intends to provide a model including causal conditions, strategies, context conditions, intervening conditions and the necessary implications for the implementation of integrated reporting. In order to achieve a deep and rich description of the experiences, attitudes and perceptions of the participants, the qualitative research method and in particular the strategy of data-based theory were used. For this purpose, with the help of theoretical and purposeful sampling method, 19 experts and experts in the field of financial reporting were interviewed as key informants of the research. The results indicate that the causal conditions for the implementation of integrated reporting include legal requirements, privatization, legislators' perspectives, and international relations. And it is necessary to adopt strategies including institution building to organize, standardize, improve education and establish a mechanized system. Finally, the proposed model suggests that the consequences of implementing integrated reporting increase the value of the organization, create accountability, create transparency and trust, and increase investor attraction. This research determines the necessary conditions for the development of integrated reporting in order to provide sufficient information to users
    Keywords: Integrated Financial Reporting, International Integrated Financial Reporting Framework, Data Based Theoryinformation to improve the decision-making of information users
  • Elham Zareazadeh, Mahmoud Moeinadin *, Hasan Dehghan Dehnavi Pages 169-185
    With the development of societies and attention to human rights, in addition to the usual responsibility of companies, namely profitability, the responsibility of companies to society and the environment has also been considered. Shareholders are no longer the only beneficiaries of the company, but also citizens, customers, employees and the government, and even future generations of the company. Many companies around the world are now aware of this responsibility and are working to fulfill it. Success in performing social responsibility in companies and creating patterns in accordance with culture and society, depends on identifying the different factors and dimensions of social responsibility in each situation. By recognizing these factors and criteria, the dimensions of corporate social responsibility can be analyzed. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type. The statistical community consists of theoretical texts related to corporate social responsibility. In this study, effective criteria based on previous research were identified and 58 indicators in the form of 8 dimensions were selected. Then, a researcher-made questionnaire was designed and implemented to determine the most important criteria by fuzzy screening method. Given that the identified indicators and dimensions have appropriate scientific support, and have the ability to be operationalized, by determining their priority and operational definition of each component, the path of institutions to measure and increase responsibility can be Identified social.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Qualitative Content Analysis, Fuzzy Screening
  • Azadeh Afzali, Majid Ashrafi *, Arash Naderian, Jamadorodi Gorganli Doji Pages 187-202
    Despite the important role that corporate social responsibility plays in the decision-making of capital market players, it seems that it has always been influenced by the behavioral characteristics of the board. Materialism has not been considered to assess the behavioral characteristics of the board of directors and no research has been conducted in this field in the country so far. The purpose of this study is to investigate the effect of board materialism on corporate social responsibility. The corporate social responsibility variable was measured by the Carol's social responsibility checklist (1998) and the materialism variable was measured by the standard Richins and Dawson (1992) questionnaire. To conduct this research, 109 companies for a period of 6 years between 2016 to 2021 in the Tehran Stock Exchange were surveyed as a statistical sample. The research hypotheses were analyzed using data panel regression and combined regression in EViews10 software. Multivariate linear regression model and cross-sectional data were used to test the hypothesis. Findings show that the materialism of the board of directors has a significant effect on corporate social responsibility. The materialism of the board does not affect the financial responsibility of the company. The materialism of the board of directors has a negative and significant effect on the legal responsibility of the company. The materialism of the board affects the ethical responsibility of the company. The materialism of the board of directors has a negative and significant effect on the benevolent (humanitarian) responsibility of the company.
    Keywords: Materialism, Corporate social responsibility, board of directors
  • Maryam Hashemibahraman, Zahra Poorzamani *, Bahman Banimahd Pages 203-212

    To the extent that earnings management obscures actual performance it can be considered at a cost.Earnings management is a set of management decisions that do not report some of the short-term facts known to management in order to maximize the value of profits. In this regard, the present paper investigates the impact of decision making styles on opportunistic earnings management by predicting the causal relationships between the dimensions of decision styles (intuitive, dependency, rational, immediate and avoidant) and opportunistic earnings management. The statistical population of this study was independent auditors and standard questionnaire was used for data collection. After conducting tests of reliability and validity of sample data, related analyzes based on structural modeling approachdone. The results show that decision making styles (intuitive, dependency, rational and avoidant) have a significant effect on fraudulent reporting. Thus, the impact of the immediate decision-making component on fraudulent reporting was not observed.decision making method on fraudulent financial reporting was observed.

    Keywords: Decision making methods, Opportunistic Earning management, structural equation
  • Saeed Amini, Azita Jahanshad *, Mohammad Hasan Janani, Ghodratallah Talebnia Pages 213-230

    The need to establish a culture and ethical behavior is such that many large organizations havereacted to legal and environmental pressures by establishing ethical cultures in organizations.Given the importance of ethics and values in organizations in this study, we intend to examine themotivational values and commercialization of auditing in auditing firms. The data of this study,which was prepared from 385 questionnaires of auditors working in auditing firms that aremembers of the Society of Certified Public Accountants and the Auditing Organization in 2020,were reviewed and concluded using SPSS and LESSRL software. In order to evaluate theappropriateness of the measuring instrument (questionnaire), confirmatory factor analysis (CFA)with covariance-based approach was used by Lisrel 8.8 software. Skewness and elongationcoefficients have also been used to investigate the type of data distribution. An independent sampleof the effect of motivational values on market orientation, customer orientation and processorientation of an auditing firm has been identified using the one-way t-method. The results of thisstudy show that there is a positive and significant relationship between motivational values andmarket orientation, customer orientation and process orientation of an audit firm.

    Keywords: Attitude Values, Commercialization, Market orientation, customer orientation, Process Orientation
  • Mohammad Khademian, Esmail Eghdami *, Seyd Reza Seyd Nejad Fahim Pages 231-243

    Myopia can be defined as a way of thinking or planning that sacrifices long-term profitability for short-term projects or goals. Therefore, short-term goals will have profound consequences for economic and financial systems. Among the factors that can determine the level of short-sighted behavior of managers are institutional investors and regulatory mechanisms. Therefore, the internal control system as one of the supervisory mechanisms may be effective on the Managerial Myopia. An effective internal control system can help limit the opportunistic behavior of managers and lead to greater compliance with financial reporting standards.Meanwhile, institutional investors can be more effective observers, because they can adopt different formal and informal mechanisms to influence the management. the heterogeneity of institutional investors' horizons may affect the extent of effective management monitoring. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the effect of the quality of internal controls on Managerial Myopia, emphasizing the moderating role of institutional investors' horizons.Therefore, to achieve the research goal, 90 sample companies were collected in the period 2013 to 2021 and analyzed by descriptive-correlation analysis with multiple regression tests. Netaj showed that there is a positive and significant relationship between the quality of internal controls and Managerial Myopia, and long-term institutional investors do not have a moderating effect on the relationship between the quality of internal controls and Managerial Myopia.

    Keywords: quality of internal controls, Managerial Myopia, Institutional Investors Horizon
  • Leila Gholizadeh Kapourchali, Gholamreza Zomorodian *, Mehrzad Minooei Pages 245-257
    The present paper deals with the way of designing a model describing the effect of corporate and macroeconomic factors on the profit forecast of companies listed on the Tehran Stock Exchange. To this end, the capability of profit forecast in stock exchange companies was investigated using four machine learning models including: support vector machine learning model of regression (SVR), simple and deep neural network (ANN & DNN) and linear regression (LM). This research is of applied research type and it is of descriptive type (correlation) in terms of data collection method, with relative data measurement scale. For testing the research questions, accounting data between 2010-2019 were prepared and input variables for the model were calculated accordingly. In order to check the results of data analysis using regression support vector models, simple neural network, deep neural network, linear regression, first the data set is divided into two training and testing parts so that 90% of the data is used for training and 10% is reserved for testing. The results of data analysis show the deep neural network model for the experimental data set has lower RMSE and MAE values than the support vector regression model. Therefore, it can be concluded that using macro variables and intra-company variables, the model of artificial neural networks can be a good approach to forecast profit of listed companies.
    Keywords: regression support vector machine learning model, simple neural network, deep neural network, Linear regression, dividend
  • Mahsa Saremi Nia, Habibollah Nakhaei *, Zohreh Hajiha Pages 259-277

    The purpose of this study is to investigate the effect of managers' skills and experiences with emphasis on value-based criteria for investors in companies listed on the Tehran Stock Exchange.In this study, the criteria of education, literacy, duality, tenure and managers' salaries were used to assess the skills and experiences of managers.In terms of classification, research based on purpose is of applied type and research method is quantitative.In order to test the research hypotheses, the audited financial statements of companies and reporting the changes of 148 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2013 to 2020 were used and the required data were extracted and using the analysis method. Multivariate regression and F-Leimer, Hausmann, Bruch-Godfrey and Bruch-Pagen tests were evaluated using R software.The results of testing the hypotheses showed that there is a positive relationship between managers 'skills and experiences that were evaluated using education, literacy, duality, tenure and managers' criteria with corporate financial performance which was evaluated using value creation criteria. And there is meaning.As a result, despite the significant impact of managers' skills and experiences on companies' performance, the need to pay attention to managers' skills and experiences is of great importance.The findings of this study show that managerial skills and experiences can improve inefficiencies and, by gaining more resources, promote investment at higher levels, thus increasing the value of the company and the capital. Investors also create value.

    Keywords: Skills, Experiences of Managers, CEO duality, Financial Literacy, Financial Performance, Creating Value
  • Younes Rezaii, Vahid-Reza Mirabi * Pages 279-294
    Immediate buying emphasizes those purchases that break the logical and common boundaries of the buying process and occur without evaluating multiple alternatives, after the person is affected by some kind of internal or external stimulus and in a very short period of time. The behavior of online shopping and the factors affecting it is an issue that despite the growing growth of online shopping in Iran along with other countries in the world, still lacks integrated models and research.The purpose of this study is to identify the factors affecting emotional online shopping and cost management of online shopping behavior by the consumer. The research method is survey and is of applied and descriptive type. The statistical population of this study was citizens over 18 years of age in Tehran. Based on the calculations, the sample size was 385, and the same number of questionnaires were randomly collected from citizens Tehran.Statistical results In the descriptive part, demographic and main variables were described using frequency and frequency percentage, mean and standard deviation, and in the inferential part, factor extraction was performed by exploratory analysis. The results of the research In the first stage, exploratory factor analysis was performed on 60 questions of the online emotional buying questionnaire and in the second stage, the effect of each factor on online emotional purchasing was examined. The final results show that the factors (website features, product features, distribution features, and price features and discounts) have the greatest impact on online emotional shopping, respectively.
    Keywords: Instant shopping, online shopping, Cost Management, Consumer behavior
  • Arash Khirkhah, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 295-318
    Empowerment and equality are two appropriate words in human resource development functions that can plan the field of job promotion in a coherent and purposeful way. But one of the dominant features in developing countries is gender inequality, which has become a dominant feature in countries in these countries and has been considered as a factor to reduce individual growth and improve the level of skill, behavioral and social capabilities. The purpose of this study is to present a Dacum model based on the triple-strength empowerment approach of women working in the field of internal audit in companies operating across the capital market. This is a goal-oriented, descriptive-applied developmental research, and a combination of data types. In the qualitative section, three-dimensional empowerment indicators of women working in the field of internal audit were identified based on the Dacum model approach with the participation of 15 research experts, using cross-sectional and Delphi analyses. A comprehensive interpretive-structural analysis was performed with the participation of 20 women as internal auditors of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The purpose of this analysis was to prioritize the spectrum of the most influential indices of empowerment of female auditors in educational planning to the least effective ones in the form of research model and to examine the relationships between them based on matrix comparisons. According to the results, 17 indices reached theoretical adequacy during the two stages of Delphi analysis out of the initial 19 indices in cross-mix analysis.
    Keywords: Educational Development Policies, Internal Auditors, Professional Approaches
  • Mohammad Khalili, Alli Zabihi *, Khosro Faghanimakrani Pages 319-338
    Disclosure of corporate sustainability information is done with the aim of increasing transparency, promoting brand value, good reputation and legitimacy, optimizing ability against competitors, motivating employees and supporting control and information processes. Despite the emphasis on information disclosure by international organizations, many business organizations under the influence of structural and behavioral variables do not have adequate output and we do not see proper stability reporting by them in the country. With such an approach, the main question of the research is whether the components of organizational culture and contingency factors are a suitable model for influencing and explaining sustainability reporting with the approach of economic performance in Tehran Stock Exchange companies?The present study is applied in terms of purpose and descriptive survey method in terms of nature. The statistical population of the present study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange, which was calculated through a statistical formula of sample size to 53 people. In addition, the data collection method includes: 1) library method 2) field method 3) databases and data collection tools are: checklist with zero and one scale for measuring sustainability reporting indicators and closed-ended Likert scale response questionnaire for Assessment of organizational culture indicators and contingency factors.results show that:Components of organizational culture (attention to detail, attention to results and attention to members of the organization) and contingent factors (individuals) are a suitable model for influencing and explaining sustainability reporting with an economic performance approach in Tehran Stock Exchange companies.
    Keywords: components of organizational culture, contingency factors, sustainability reporting
  • raheleh moradi azani, faegh ahmadi, hamidreza kordlouie, jahanbakhsh asadnia Pages 339-355

    In this paper a model provided for assess the relationship between behavioral biases and financial managers' decisions in Iran's stock exchange market for the first time. For this purpose required data gathered from previous studies and interview with stock market experts (15 experts which selected by snowball sampling). For designing the mentioned model, the grounded theory and for testing its validity the partial least square (PLS) model were applied. Results of open coding indicated that there are 21 behavioral biases between financial managers in Iran stock market and 60 basic concepts describe the relationship between behavioral biases and financial managers' decisions. Results on core coding show that 20 basic concepts under three topics: individual properties of financial managers, situation of financial managers decisions, and company's circumstances, describe the casual conditions of relationship between behavioral biases and financial managers decisions. In addition, 11 basic concepts under the country's macro conditions comprise the background conditions of relationship between behavioral biases and financial managers' decisions. On the other hand, 21 basic concepts under the financial managers behavioral biases, describe the interfere conditions of relationship between behavioral biases and financial managers decisions. Also, 8 basic concepts comprise the outcomes of relationship between behavioral biases and financial managers' decisions. Finally using selective coding, the paradigm model of relationship between behavioral biases and financial managers' decisions was designed. Results of crediting indicated that designed model has the adequate credit.

    Keywords: Behavioral biases, financial managers' decisions, grounded theory, structural equation modeling, Iran's stock exchange market