فهرست مطالب

مجله دانشکده پرستاری ارتش
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 43، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کبری افشاریان، سیمین تاج شریفی فر*، شهلا علیاری، امیرحسین پیشگویی صفحات 1-7
    مقدمه

    حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساخت، تهدیدی جدی برای حیات، توسعه و تکامل جوامع بشری هستند. بنابراین توجه به کسب آمادگی جهت ارایه پاسخ موثر و مناسب به منظور کاهش مرگ و میر، مصدومیت و معلولیت و بار ناشی از وقوع این حوادث از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. این امر از طریق برنامه ریزی جامع مبتنی بر نتایج بررسی مداوم خطر و توجه به ظرفیت های موجود و قابل افزایش امکان پذیر می باشد. با توجه به لزوم تخلیه اضطراری بیمارستان ها در برخی از حوادث و بلایا، مطالعه حاضر با هدف مروری بر تخلیله اضطراری بیمارستان ها در بلایا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مرور روایتی است و با جستجوی پژوهشگر در مقالات مرتبط با موضوع پژوهش، منتشر شده در بانک های اطلاعاتی Scopus، PubMed، SID، Science Direct، Magiran و IranMedex و موتور جستجوی Google Scholar و با استفاده از کلید واژه های بلا (Disaster)، بیمارستان (Hospital)، گایدلاین (Guideline) و تخلیه (Evacuation) در بازه زمانی سال 2000 تا 2019 به زبان های فارسی و انگلیسی انجام شد.

    یافته ها

    رویدادهایی مانند زلزله و مخاطرات انسان ساخت مانند رویدادهای بیولوژیک، رادیولوژیک، هسته ای، شیمیایی و انفجاری، تخلیه اضطراری بیماران بخش های بیمارستانی را طلب می کند. بیمارستان ها نیازمند داشتن دستورالعمل نحوه صحیح انجام تخلیه اضطراری بیماران از بخش ها هستند. داشتن یک برنامه آمادگی پاسخ و تمرین تخلیه برای مراکز درمانی حیاتی است.

    بحث و نتیجه گیری

    بیمارستان در برنامه ریزی حوادث غیرمترقبه باید، احتمال فاجعه آمیز ترین پیامدها را پیش بینی نماید و استراتژی های آمادگی خودد را در این زمینه گسترش دهد. برنامه تخلیه یکی از برنامه هایی است که به شدت مورد نیاز بیمارستان هاست و باید در برنامه آمادگی بیمارستان ها در مواجهه با بلایا گنجانده شود.

    کلیدواژگان: بلایا، بیمارستان، تخلیه
  • اشکان مروتی، ناهید رجایی، سیده اعظم سجادی، زهرا فارسی* صفحات 8-17
    مقدمه

    بخش اورژانس از بخش های حیاتی بیمارستان ها است. با توجه به مشخص نبودن تعداد مراجعه کنندگان و برای پیشگیری از شلوغی اورژانس معمولا از طرح تریاژ استفاده می شود. هدف این مطالعه، مروری بر انواع تریاژهای رایج پیش بیمارستانی و بیمارستانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، مقالات منتشر شده از سال 2000 تا سال 2020 میلادی با استفاده از کلیدواژه های تریاژ، آموزش تریاژ بیمارستانی، بخش اورژانس، پرستار، روش های تریاژ پیش بیمارستانی و بیمارستانی در پایگاه های داده فارسی زبان SID، IranMedex، Magiran، Irandoc و معادل انگلیسی آنها در پایگاه های داده انگلیسی زبان Cochrane، PubMed، Scopus، Web of Science و Science Direct مورد بررسی قرار گرفتند. موتور جستجوی Google Scholar نیز مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس استراتژی جستجو، 60 مقاله بازیابی شده و مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 42 مطالعه در راستای هدف مطالعه بودند که بر اساس آن 6 روش تریاژ برای تریاژ پیش بیمارستانی (سیستم تریاژ سه سطحی START، سیستم تریاژ JUMP START، تریاژ SALT، تریاژ MASS،تریاژ SIEVE و تریاژ نوار اطفال) و 9 روش تریاژ نیز برای تریاژ بیمارستانی (سیستم کنترل نقطه ای، سیستم راهنمای مراجعین، سیستم جامع، سیستم منچستر، سیستم استرالیایی، سیستم کانادایی، تریاژ براساس میزان اورژانسی بودن، تریاژ سوختگی و تریاژ نظامی) معرفی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    روش های تریاژ بر اساس نحوه تقسیم بندی بیماران و ارایه خدمات متنوع هستند. لذا جهت انجام تریاژ صحیح، لازم است شیوه های صحیح تریاژ به پرستاران آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: تریاژ، بخش اورژانس، پرستار، روش های تریاژ پیش بیمارستانی و روش های تریاژ بیمارستانی
  • علی رضایی فر، سید امیر حسین پیشگویی، نسرین جعفری گلستان* صفحات 18-26
    مقدمه

    تبعیت دارویی یکی از مهم ترین موضوعات در زمینه بیماری های جسمی و روانی است که در ایران توجه کمی به آن شده است. عدم تبعیت از درمان و رژیم دارویی به نتایج ضعیف بالینی در بیماران منتهی شده و باعث افزایش میزان مرگ ومیر و هزینه های بهداشتی درمانی می شود؛ یکی از مواردی که می تواند بر روی تبعیت از درمان و رژیم دارویی بیمار موثر باشد، برنامه ترخیص است. این مطالعه با هدف مروری بر تبعیت دارویی بیماران قلبی با بکارگیری مدل ترخیص IDEAL انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری می باشد. بدین نحو که مقالات مرتبط با ادبیات نظری و پژوهشی مرتبط با پایبندی به رژیم دارویی در پایگاه های اطلاعاتی Nursing index، psychinfo، Proquest، Scopus و کتاب های موجود در این زمینه جستوجو شد. جستجوی مقالات در بازه زمانی از سال 1990 تا 2020 میلادی و با استفاده از کلیده واژه های تبعیت دارویی، بیمار، مدل ترخیص، IDEAL به صورت ترکیبی انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 10 مقاله از 26 مقاله ای که دارای معیار ورود به مطالعه بودند مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها حاکی از رابطه مثبت و معنی دار بین بکارگیری مدل ترخیص IDEAL و تبعیت دارویی بیماران قلبی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که آموزش و استفاده از مدل ترخیص IDEALمورد توجه مدیران اجرایی و آموزشی حوزه پرستاری قرار گیرد تا در سال های آتی شاهد ارتقاء سطح تبعیت دارویی بیماران و کاهش مشکلات ناشی از نادیده گرفتن این مهم در جامعه باشیم.

    کلیدواژگان: بیمار، تبعیت دارویی، مدل ترخیص، IDEAL
  • دنیا قربانی، هنگامه حبیبی*، زهرا فارسی صفحات 27-34
    مقدمه

    یکی از مباحث مهم در امر بهداشت روانی، عزت نفس می باشد که کمبود یا فقدان آن ممکن است پایه گذار بیماری های روانی همچون افسردگی شود که این امر خود می تواند سبب آسیب های فردی و اجتماعی در فرد و خانواده وی گردد، لذا این مطالعه با هدف برررسی تاثیر درمان شناختی- رفتاری گروهی بر عزت نفس سربازان افسرده انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Embase، Medline، Cochrane Central Register of Controlled Trials، IranMedex، SID و موتور جستجوی Google Scholar با کلید واژه های افسردگی، عزت نفس، درمان شناختی- رفتاری، سرباز و معادل انگلیسی آنها طی سال های 2005 تا 2020 انجام شد. تعداد مقالات اولیه 50 مورد بوده و در نهایت پس از غربالگری، 25 مقاله وارد مطالعه شدند که از نوع کارآزمایی بالینی و توصیفی- تحلیلی بودند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات نشان داد که آموزش گروهی شناختی-رفتاری نه تنها در افزایش عزت نفس سربازان موثر بوده، بلکه باعث ارتقای عملکرد رفتاری و بهبود روابط بین فردی آنان می شود. در همین رابطه درمان های گروهی روان شناختی می تواند سبب ایجاد تغییرات مطلوبی در عزت نفس گردد که از آن جمله می توان به سازگاری اجتماعی مناسب تر، لذت بردن از ارتباط با دیگران، احساس ارزشمندی، بهداشت روانی سالم تر، مقاومت و پایداری در مقابل انواع استرس ها و فشارهای روانی، کاهش افسردگی و احساس کفایت در فرد اشاره کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش گروهی شناختی رفتاری سبب افزایش عزت نفس می شود و می تواند زمینه را برای ارتقای سلامت روان سربازان وظیفه فراهم کند و در نهایت باعث کاهش آسیب های رفتاری و اجتماعی آنان گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، عزت نفس، درمان شناختی- رفتاری، سرباز
  • سیده رقیه سیدی*، فاطمه کلروزی، مریم نظام زاده صفحات 35-44
    مقدمه

    واریانت های ویروس کووید-19، سرایت پذیری بالایی دارند و موجب بروز علایم شدیدتر و افزایش نرخ مرگ و میر در جامعه به ویژه در بین گروه های آسیب پذیر می شود. این مقاله با هدف بررسی اثرات کووید- 19 بر زنان باردار انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری با استفاده از کلیدواژه های کووید-19، بارداری، واریانت های SARS-CoV-2، درمان و واکسن ، مقالات منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی EMBASE، Cochran Library، PubMed، Up-to-date بین سال های 2019 - 2022 مورد بررسی قرار گرفت و 78 مقاله استخراج شد که مطالب منتشر شده با عنوان نامه به سردبیر یا مطالعاتی با داده های ناقص از مطالعه خارج گردید و 44 مقاله مرتبط مورد ارزیابی کیفی قرار گرفت و نهایتا 9 مقاله به منظور بررسی دقیق وارد مطالعه شد.

    یافته ها

    اثرات این بیماری در پیک های مختلف و واریانت های مختلف متفاوت بوده و با توجه به شرایط زمینه ای مادر باردار و علایم بیماری، از روش درمان های دارویی و غیردارویی جهت مدیریت کووید-19استفاده می شود. از آن جایی که هنوز بعضی از روش های درمانی در مدیریت بیماری کووید-19 در بارداری مورد بحث و بررسی است، اقدامات پیشگیرانه مانند واکسیناسیون بسیار حایز اهمیت است.

    بحث و نتیجه گیری

    از آنجا که زنان باردار برحسب شرایط خاص خود، در پاندمی کووید-19، جزء گروه های آسیب پذیر می باشند، تدوین پروتکل های درمانی و دارویی خاص این گروه آسیب پذیر، بسیار اهمیت دارد. توصیه می شود نتایج مطالعات انجام شده بر حسب شرایط درمانی و مراقبتی هر جامعه در جهت حفظ سلامت زنان باردار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بارداری، واریانت های SARS-CoV-2، درمان، واکسن
  • مهسا مسلمان*، علی مهدوی، محمد مهدی بابائی، معصومه احمدیان، همتا مهربان اسکی صفحات 45-51
    مقدمه

    از معضلات اجتماعی، اقتصادی و کاهش سلامت عمومی قرن حاضر، اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان هاست. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آمادگی اعتیاد به مواد مخدر دانشجویان دختر و پسر موسسه آموزش عالی آمل انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش مورد نظر همه دانشجویان موسسه آموزش عالی آمل بودند که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. تعداد 200 نفر دانشجوی دختر و پسر به عنوان نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه-گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه آمادگی به اعتیاد و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل آماری با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد میانگین آمادگی اعتیاد به مواد مخدر دانشجویان از میانگین آمادگی اعتیاد به مواد مخدر افراد بزرگسال بالاتر نیست و همگی میانگین آمادگی اعتیاد به مواد مخدر مشابهی دارند و میزان آمادگی اعتیاد به مواد مخدر دانشجویان در حد متوسط می باشد. همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد بین دانشجویان پسر و دختر از نظر آمادگی به اعتیاد تفاوت معنی دار وجود دارد. به گونه ای که از نظر آمادگی به اعتیاد دانشجویان پسر بالاتر از دانشجویان دختر بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه گرایش به اعتیاد یکی از موانع پیشرفت دانشجویان است اقدامات لازم باید انجام شود و به دانشجویان آگاهی داده شود. همچنین باید بستر رشد و شکوفایی جوانان فراهم شود تا شاهد پیشرفت چشمگیر جوانان در عرصه های مختلف باشیم.

    کلیدواژگان: اعتیاد، مواد مخدر، دانشجویان
  • زهرا عموزاده، رضا مومن*، مرضیه خلجی صفحات 52-60
    مقدمه

    افزایش بیماری های مزمن نیازمند شناسایی روش های موثر ارایه مراقبت های بالینی از جمله خدمات مراقبت تسکینی است. به منظور ارتقای مراقبت های تسکینی که بر بهبود کیفیت مراقبت در منزل متمرکز است، می توان تله مدیسین را مد نظر قرار داد. علیرغم گسترش این تکنولوژی و رضایتمندی بالای بیماران، معایبی نیز دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مزایا و معایب استفاده از تله مدیسین در مراقبت های تسکینی بیماران در منزل انجام شد.

    مواد و روش ها

    مقاله ی حاضر یک مطالعه مروری است که با استفاده از جست و جوی منظم منابع اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، PubMed، Elsevier بین سال های 2010 تا 2022 با کلید واژه های فارسی پزشکی از راه دور، تله مدیسین، مراقبت های تسکینی و کلید واژه های انگلیسی Telemedicine, Remote Consultation, Palliative Care انجام شده است. در مجموع 36 مقاله یافت شد که از میان آنها بعد از حذف مقالات تکراری و بررسی عنوان مقالات، تعداد 23 مقاله استخراج گردید که بعد از بررسی چکیده و حذف مقالات نامرتبط، 12 مطالعه باقی مانده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی مطالعات متعدد نشان می دهند پزشکی از راه دور یک مداخله سلامت دیجیتال امکان پذیر در مراقبت های تسکینی است و بیماران، مراقبان و متخصصان سلامت آن را می پذیرند و رضایتمندی بیماران را افزایش می دهد. با این حال محدودیت هایی از جمله سواد کم بعضی بیماران در زمینه فناوری، مشکلات دسترسی به اینترنت و نگرانی بیماران درمورد محرمانه ماندن اطلاعات سلامت آنها، معایبی برای فناوری پزشکی از راه دور به شمار می روند.

    بحث و نتیجه گیری

    با وجود محدودیت های موجود در استفاده از تله مدیسین، این روش می تواند با زندگی بیماران در منزل منطبق شود و راه حلی برای نابرابری در دسترسی به مراقبت های درمانی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: تله مدیسین، پزشکی از راه دور، مراقبت های تسکینی
  • فاطمه کبابی، مریم بهشتی فر، عفت آفاقی * صفحات 61-69
    مقدمه

    بیماری کووید-19 به علت ویروس شناخته شدهSARS-COV-2 ایجاد و ابتدا در چین و سپس به سرعت در سراسر جهان منتشر شد. علایم اولیه آن مشابه سرماخوردگی می باشد ، اما هر چه که از زمان اولین بروز این بیماری می گذرد، به تدریج علایم متفاوت می شود. هدف از نگارش این مقاله آشنایی با این ویروس از ابتدا تا انتهای نامشخص آن می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری روایتی است که بر پایه اطلاعات جمع آوری شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر و با کلمات کلیدی کرونا، کووید-19، پاندمی، تشخیص، پیشگیری، درمان و معادل انگلیسی آن ها انجام شد. بازه زمانی در انتخاب مقالات از سال 2019 تا 2021 بود.

    یافته ها

    کووید-19 یک نوع سندرم تنفسی حاد نو ظهور است که از طریق دستگاه تنفسی و توسط قطرات و ترشحات تنفسی سرایت می کند. دوران نهفتگی کووید-19، 14-1 روز (اغلب 7-3 روز) است و در دوران کمون مسری است. در زمان عود بیماری هم درجات متفاوتی از علایم در بیماران با توجه به فیزیولوژیک فرد مبتلا و شرایط محیطی بروز می کند. به مرور زمان این ویروس دچار جهش هایی شده است و سویه های گوناگونی همانند دلتا و امیکرون ظاهر شده اند. استفاده از ماسک، شستشوی دست و رعایت فاصله اجتماعی از مهم ترین روش های پیشگیری است و تاکنون درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده است اما خوشبختانه واکسن هایی جهت پیشگیری ساخته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بیماری ناشی از ویروس کووید-19 کاملا ناشناخته است و از آن گونه های متنوعی به وجود آمده است و ماهیت این ویروس هنوز به طور کامل و دقیق برای بشر آشکار نشده است. به همین دلیل هرچه دانش علمی در این زمینه افزایش یابد، امکان مقابله بهتر با این گونه بیماری ها هم بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: کرونا، کووید-19، پاندمی، تشخیص، پیشگیری، درمان
|
  • Afsharian, S.Sharififar *, SH.Aliyari, K.Pishgooie SAH . Pages 1-7
    Introduction

    Natural and man-made disasters are severe threats to the life, development, and evolution of human societies. Therefore, providing an effective and appropriate response to reduce the mortality rate, injuries, and disabilities and their consequences is necessary. This would be possible through comprehensive planning based on the continuous risk assessment results, and existing and future capacities. Considering that some incidents require the emergency evacuation of patients from hospital wards, the current study was conducted with the aim of reviewing the emergency evacuation of hospitals in these situations.

    Material and Methods

    This study is a narrative review of literature in which data were extracted from Scopus, PubMed, SID, Science Direct, Magiran and IranMedex databases, and Google Scholar search engine. The keywords “Disaster”, “Hospital”, “Guideline” and “Evacuation “were used in the period from 2000 to 2019 in Persian and English languages.

    Results

    Events such as earthquakes and man-made hazards such as biological, radiological, nuclear, chemical, and explosive events require the emergency evacuation of patients from hospital wards. Hospitals need instructions on how to perform the emergency evacuation of patients from the wards correctly. Having a response preparedness plan and evacuation drill is critical for healthcare facilities. Discussion and

    conclusion

    In planning for unexpected events, the hospital should anticipate the most catastrophic consequences and expand its preparedness strategies in this field. The evacuation program is one of the programs that are highly needed by hospitals and should be included in the hospital’s disaster preparedness.

    Keywords: Disaster, Hospital, Evacuation
  • Z.Farsi, N.Rajai, SA.Sajadi, A.Morovati Pages 8-17
    Introduction

    The emergency department is one of the important departments of hospitals. Due to the large number of patients and to prevent overcrowding in emergencies, a triage plan is usually used. This study aimed to review the common types of pre-hospital and hospital triage.

    Material and methods

    In this study, articles published from 2000 to 2020 using the keywords Triage, Hospital Triage Training, Emergency Department, Nurse, Pre-hospital Triage, and Hospital Triage in Persian databases of SID, Magiran, IranMedex and Irandoc and English databases such as Scopus, Web of Science, PubMed, Cochrane, Embase, Science Direct and ProQuest were reviewed. The Google Scholar search engine was also searched in English and Persian to increase the richness of the number of retrieved articles.

    Results

    Based on the search strategy, 60 articles were reviewed, and finally 42 studies were included in the study. Six triage methods for pre-hospital triage (three-level triage system, JUMP START system, SALT, MASS, SIEVE triage, and Pediatric triage tape) and nine triage methods were introduced for hospital triage (Spot check system, Traffic director system, Comprehensive system, Manchester, Australian, Canadian, Emergency Severity Index (ESI), Burn triage, and Military triage). Discussion and

    Conclusion

    Triage methods vary based on how patients are divided and services are provided. Therefore, to perform the correct triage, it is necessary to teach the correct triage techniques to the nurses.

    Keywords: Emergency, Hospital Triage, Nurse, Training, Triage
  • A.Rezaeifar, N.Jafari Golestan *, SAH.Pishgooie Pages 18-26
    Introduction

    medication adherence is one of the most critical issues in the physical and mental illness treatment field that has received little attention in Iran. Low adherence to medication leads to poor clinical outcomes in patients and increases mortality and healthcare costs. One of the components that can affect the patient's adherence to medication is the discharge program. The purpose of this article is to review of medication adherence of cardiac patients using the IDEAL discharge model.

    Material and Methods

    This review article, was searched in the databases of the Nursing Index, PsychInfo, Proquest, and Scopus. Articles were searched from 1990 to 2020 using the keywords of medication adherence, patient, discharge model, and IDEAL.

    Results

    This study reviewed 10 of the 26 articles that met the inclusion criteria. The data indicate a positive and significant relationship between the use of the IDEAL discharge model and the medication adherence of cardiac patients. Discussion and

    Conclusion

    It is suggested that education and use of the IDEAL discharge model be considered by executive and educational managers in the field of nursing so that in the coming years we will see an increase in patient medication adherence and reduce problems caused by ignoring this importance in society.

    Keywords: Discharge model, IDEAL, Medication adherence, Patient
  • D.Ghorbani, H.Habibi, H.Farsi Pages 27-34
    Introduction

    One of the most critical issues in mental health is self-esteem. The lack of self-esteem may become the basis of mental illnesses such as depression, which can cause personal and social damage to the individual and his family. Therefore, this study aims to investigate the effect of cognitive- behavioral group therapy on the self-esteem of depressed soldiers.

    Material and methods

    This study is a systematic review that is done by searching articles published from 2000 to 2020 in databases Embase، Medline, Cochrane Central Register of Controlled Trials, IranMedex, and Google Scholar search engine with the keywords depression, self-esteem, cognitive-behavioral therapy, and soldier. The number of initial articles was 50 and finally, after screening, 25 articles were selected.

    Results

    The results of the studies show that cognitive-behavioral group training is not only effective in increasing the self-esteem of soldiers but also improves their behavioral performance and improves their interpersonal relationships. In this regard, psychological group therapy is effective in increasing self-esteem, desirable changes such as more appropriate social adaptation, enjoyment of relationships with friends, feeling of worth, healthier mental health, resistance, and stability against all kinds of stress and mental pressure, and reduction of depression. It creates a feeling of sufficiency in a person. Discussion and

    Conclusion

    cognitive-behavioral group training increases self-esteem and can provide the basis for the growth and self-improvement and mental health of soldiers on duty, and ultimately reduces behavioral and social injuries.

    Keywords: Cognitive-behavior therapy, Depression, Self-esteem, Soldier
  • SR.Seyedi*, M.Kalroozi, M.Nezamzadeh Pages 35-44
    Introduction

    The coronavirus like other viruses has mutated genetically and created several variants that spread easily and cause more severe symptoms and mortality rates among people in society, especially in vulnerable groups. In this article, the studies conducted on the effects of covid-19 on pregnant women, as a vulnerable group, were reviewed.

    Material and methods

    In this review, articles published from 2019 to 2022 were examined. In order to obtain related scientific documents, an electronic search in English databases EMBASE, Cochrane Library, UP to Date, and PubMed using the keywords of Covid-19, Pregnancy, SARS-CoV-2 variants, medicinal considerations, and vaccination was performed and 78 articles were extracted. These Articles were available in full text. Materials published in the form of editorial letters or unavailable full text of a study were excluded from the study.

    Results

    According to the conditions of the pregnancy, the symptoms of the disease, and different peaks and variants, drug and non-drug treatment methods are used to manage covid-19. Since some treatment methods are still being discussed in the management of Covid-19 in pregnancy, preventive measures such as vaccination are very important Discussion and

    conclusion

    pregnant women are one of the vulnerable groups in the covid-19 pandemic with regard to their condition. Further studies are very important in order to treat this vulnerable group. It is recommended that the results of the studies be used according to the treatment and care conditions of each society for maintaining the health of pregnant women.

    Keywords: Covid-19, Pregnancy, SARS-CoV-2 variants, Vaccines
  • M.Mosalman*, A.Mahdavi, MM.Babaei, M.Ahmadian, H.Mehrabanaski Pages 45-51
    Introduction

    Addiction to drugs and psychotropic substances is one of the social, economic, and public health problems of the present century. The present study was conducted with the aim of a survey and comparison of students' readiness for drug addiction at Amol Higher Education Institute.

    Material and Methods

    This descriptive study was performed on 200 male and female students of Amol Higher Education Institute. Students were selected through available sampling, and data were collected using the Questionnaire of Addiction Preparedness and Demographic Information Questionnaire.

    Results

    Statistical analysis showed that the average readiness of students for drug addiction is not higher than that of adults. The level of students' readiness for drug addiction was moderate. Also, the readiness for addiction of male students was higher than female students. Discussion and

    Conclusion

    Given that the tendency to addiction is one of the obstacles to students’ progress, necessary measures should be taken and students should be informed. Also, it is necessary to provide a platform for the growth and prosperity of the youth to witness their significant progress in various fields.

    Keywords: Addiction, Drug, Students
  • Z.Amoozadeh, R.Momen, M.Khalaji Pages 52-60
    Introduction

    Palliative care is a type of medical care that focused on improving the quality of life of people with chronic diseases, and deals with disease symptoms, psychological and medical needs, spiritual well-being, and care planning. In palliative care, telemedicine can be considered to improve the quality of care at home. Despite the expansion of this technology and the high satisfaction of patients, it also has disadvantages. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the advantages and disadvantages of using telemedicine in palliative care of patients at home.

    Material and Methods

    This review article was carried out by searching the databases of Elsevier, PubMed, SID, and Magiran between 2010 and 2022 using the keywords of Telemedicine, Palliative care, and Remote Consultation. A total of 36 articles were found and after removing duplicate articles and checking the titles of the articles, 12 studies remained and were analyzed.

    Results

    The results of the studies show that telemedicine is a feasible digital health intervention in palliative care that increase patient satisfaction, and patients, caregivers, and health professionals accept it. However, limitations such as the low literacy of some patients in the field of technology, internet access problems, and patients’ concern about the confidentiality of their health information are disadvantages of telemedicine technology. Discussion and

    Conclusion

    Despite the limitations in the use of telemedicine, this method can be adapted to the lives of patients at home and provide a solution for the inequality in access to medical care.

    Keywords: Palliative care, Remote consultation, Telemedicine
  • F.Kababi, M.Beheshtifar, E.Afaghi Pages 61-69
    Introduction

    COVID-19 is caused by a virus known as SARS-COV-2 virus in the worldwide. The initial symptoms are similar to the common cold, but whatever has been going on since the first occurrence of the disease, the symptoms are different. The purpose of this paper is to familiarize yourself with this virus from the beginning to its uncertain end.

    Material and methods

    The present study is a narrative review based on the information collected in valid databases with keywords such as Corona, COVID-19, Pandemic, Diagnosis, Prevention, Treatment and Their English Equivalents. The timeframe for selecting articles was from 2019 to 2021.

    Results

    COVID-19 is an emerging acute respiratory syndrome that is transmitted through the respiratory tract by droplets, respiratory secretions. Covid-19 latency is 1-14 days (often 3-7 days) and is contagious during the commune. At the time of relapse, different degrees of symptoms occur in patients according to the physiological conditions of the affected person and environmental conditions. Over time, the virus has suffered mutations and various strains such as delta and omicron have appeared. The use of masks, hand washing and social distancing are the most important preventive methods and so far no definitive treatment has been found for this disease, but fortunately, vaccines have been made for prevention. Discussion and

    conclusions

    The disease caused by COVID-19 is completely unknown and a variety of species have emerged and have not yet been fully and accurately revealed to humans, so the more scientific knowledge in this field increases, the greater the possibility of better coping with these diseases.

    Keywords: COVID-19, Diagnosis, Pandemic, Prevention, Treatment