فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال نهم شماره 4 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهناز کرمی، آناهیتا خدابخشی کولایی*، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 1-9
    مقدمه

    مادران با فرزند معلول در کیفیت خواب خود دچار مشکل هستند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روایت درمانی راه حل مدار و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کیفیت خواب مادران با کودک پسر دارای معلولیت حرکتی درشت انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند ناتوان حرکتی درشت مراجعه کننده به مرکز مشاوره موفقیت شهر تهران در سال 1401 بودند، که از این تعداد 45 مادر از طریق نمونه گیری تصادفی آسان و داوطلبانه برای ورود به مطالعه وارد شدند و به طورت گمارش تصادفی در سه گروه قرار گرفتند (دو گروه آزمایش روایت درمانی راه حل مدار=15)، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس=15) و یک گروه کنترل (15 شرکت کننده). داده ها توسط پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس چندگانه و آزمون تعقیبی LSD و با نرم افزار آماری SPSS نسخه26 تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، بین میانگین نمره کیفیت خواب در سه گروه تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (P<0/05) . با این حال، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس; P<0/05)1/07 ± 13/53) در مقایسه روایت درمانی راه حل مدار ; P<0/05)1/47 ± 17/53) تاثیر بیشتری بر افزایش کیفیت خواب داشت . 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی می توانند منجر به افزایش کیفیت خواب مادران شوند. با این حال، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس در مقایسه با روایت درمانی راه حل مدار تاثیر بیشتری بر کیفیت خواب داشت. درمان های روان شناختی می توانند به مراقبت مادر از خود و فرزندش کمک کنند.

    کلیدواژگان: درمان روایتی راه حل مدار، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، کیفیت خواب، مادران، معلولیت حرکتی درشت
  • ندا شیخ ذکریایی، آرمان عزیزی، سمیه مرادی، نادره خالدیان، شهناز صلواتی قاسمی* صفحات 10-18
    مقدمه

    سرطان باعث کاهش عزت نفس و سازگاری روانی در مادران دارای کودک مبتلا به سرطان می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله معنوی بر عزت نفس و سازگاری هیجانی مادران دارای کودک مبتلا به سرطان انجام گرفت.

    روش

    در پژوهش نیمه تجربی حاضر، 90 مادر دارای کودک مبتلا به سرطان دارای معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (45 نفر) و کنترل (45 نفر) تقسیم شدند. مداخله معنوی به صورت 6 جلسه آموزشی به مدت 45 دقیقه با محوریت مسایل معنوی جهت مادران گروه مداخله انجام شد اما برای بیماران گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. از پرسشنامه های استاندارد عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه سازگاری هیجانی رابیو جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 و آزمون های آماری تی زوجی و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره عزت نفس در دو گروه مداخله و کنترل قبل و بعد از آزمون تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0.05). اما میانگین نمره سازگاری هیجانی در گروه مداخله بعد از انجام مداخله بالاتر بود و تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.001) ولی در گروه کنترل تفاوت معنی داری آماری مشاهده نشد (P=0.549). نتایج آنالیز کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که تاثیر آزمون در عزت نفس در دو گروه مداخله و کنترل تاثیر گذار است (P=0.015) و سازگاری هیجانی در افراد با اندازه اثر (243/0) تاثیر گذار است (P<0.001).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، به نظر میرسد استفاده از مداخله های معنوی در مادران دارای کودک مبتلا به سرطان به عنوان مداخله ای در دسترس و بدون هزینه، می تواند عزت نفس و سازگاری هیجانی آنان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: معنویت، سرطان، کودکان، مادر، عزت نفس، سازگاری هیجانی
  • عباس حیدری، ناهید عاقبتی، عالیه جلال الدینی* صفحات 19-31
    مقدمه

    خانواده مهمترین عامل برای اجتماعی شدن و رشد کودک است و والدین یکی از قدرتمند ترین تاثیرات را در زندگی فرزندان نشان می دهند. در طی این فرآیند، ساختار نقش شکل می گیرد. ساختار نقش متعادل می تواند به نفع همبستگی خانواده باشد. تعارضات نقش والدین یکی از عوامل خطر برای سلامتی روانی، مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان است. وقتی کودکان در معرض تعارضات والدین قرار می گیرند؛ احساس ناامنی عاطفی دارند. این مطالعه با هدف تحلیل مفهوم تعارض نقش والدین انجام شد.

    روش


    این مطالعه یک تحلیل مفهوم بود که در آن از روش8 مرحله ای تحلیل مفهوم واکر و اوانت  استفاده شد. جستجوی گسترده در پایگاه های اطلاعاتی PubMed, CINAHL Psych info  Scopus وScience Web of با کلید واژه های family conflict, parents roles, family roles, father-child relation , mothers،   parents در محدوده سال های 2010 تا 2022 انجام شد و 13 مطالعه مرتبط استخراج شد.

    یافته ها

    تعارض والدین مسایلی مانند مشکلات سلامت عاطفی، مشکلات اجتماعی ، مشکلات سلامت جسمی و روانی در کودکان ایجاد می کند. مفاهیمی مانند ابهام در نقش، انتظارات نقش، فشار نقش مادر، همسر ناکارآمد، اختلال سیستم خانواده، اختلال در فرایند خانوادگی مفاهیمی هستند که غالبا به جای تعارضات نقش والدین به کار می روند.

    نتیجه گیری

    تعارض نقش زمانی رخ می دهد که انتظارات چند نقش با یکدیگر ناسازگار باشد. روابط نامناسب والدین ناسازگاری کودکان را به دنبال دارد. این مورد می تواند درون فردی، گروهی یا سازمانی باشد. والدین در واکنش به تغییرات و تعارضات نقش نگران می شوند. حل تعارضات والدین و داشتن یک رابطه مثبت، گرم و دلسوزانه در سلامت روانی کودکان تاثیر دارد. با توجه به اینکه این مفهوم جزء تشخیص های استاندارد پرستاری است، لذا پرستاران می توانند با استفاده از فرایند پرستاری در بالین برای مشکلات راه حل اساسی پیشنهاد دهند.

    کلیدواژگان: تعارض خانواده، والدین، نقش، ارتباط پدر- فرزند، مادر
  • آرزو کریمی فارسانی، منصوره بهرامی پور اصفهانی* صفحات 32-43
    مقدمه

    فرزندان معمولا از طلاق والدین درک دقیق و درستی ندارند؛ گاهی احساس می کنند که خود مسیول طلاق والدین هستند و امیدوار نیستند که پس از طلاق والدین زندگی بهتری داشته باشند. بنابراین لازم است تلاش های زیادی انجام دهند تا به سازگاری و سلامت روان لازم برسند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی کودک بر ظرفیت تاملی والدین مطلقه دارای کودکان پنج تا دوازده سال شهر اصفهان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و همراه با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه ی آماری شامل کلیه والدین مطلقه دارای کودکان 5 تا 12 سال شهر اصفهان در بهار سال 1401 بود. بدین منظور از طریق درج فراخوان در شبکه های اجتماعی و دعوت به شرکت در پژوهش، به شیوه نمونه گیری دردسترس و با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج، تعداد 30 نفر انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای در جلسات درمان مبتنی بر ذهنی سازی کودک شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. ابزار پژوهش، شامل پرسشنامه ظرفیت تاملی والدین لوتین و همکاران (2017) بود. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS-26 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مداخله درمانی ذهنی سازی کودک بر ظرفیت تاملی والدین و ابعاد آن شامل پیش ذهن سازی، اطمینان از وضعیت روانی و کنجکاوی در مورد وضعیت روانی والدین مطلقه دارای کودکان 5 تا 12 سال در دو مرحله پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی داری داشته و و اثرات درمان در طول زمان ثابت باقی مانده است (0/01<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی پروتکل درمانی ذهنی سازی کودک بر ظرفیت تاملی والدین مطلقه دارای کودکان پنج تا دوازده سال پیشنهاد می شود برای تدوین برنامه های آموزشی و درمانی والدین، اقدامات موثری از سوی متخصصین آموزشی و درمانی به انجام برسد.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، ظرفیت تاملی، والدین مطلقه، کودکان
  • بیتا ترابی، آزیتا امیرفخرایی*، پروین رضایی گزکی، محمدرضا محمدی سلیمانی صفحات 44-51
    مقدمه

    کودکان کار دارای مشکلات روانشناختی می باشند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روانشناختی کودکان کار بر اساس اضطراب کار، اضطراب مدرسه و امید به تحصیل شهر بندرعباس بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان کار شهر بندرعباس در سال 1400 بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 214 نفر انتخاب شدند. از پرسشنامه اضطراب کار لیندن، اضطراب مدرسه  فیلیپس، امید به تحصیل خرمایی و کمری و بهزیستی روانشناختی ریف استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ضریب همبستگی بین اضطراب کار و بهزیستی روانشناختی (0/01>P  ،34/0-) منفی و در سطح 0/01 معنادار بود. بین اضطراب مدرسه و بهزیستی روانشناختی (0/01>P  ،0/46-) منفی و در سطح 0/01 معنادار بود. بین امید به تحصیل و بهزیستی روانشناختی (0/01>P  ،0/41) مثبت و در سطح 0/01 معنادار بود. اضطراب کار با مقدار ضریب رگرسیونی 0/247-، اضطراب مدرسه 0/348- و امید به تحصیل 0/419 توانستند بهزیستی روانشناختی کودکان کار را پیش بینی کنند (P).

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه اضطراب کار، اضطراب مدرسه و امید به تحصیل با بهزیستی روانشناختی کودکان کار و با در نظر گرفتن اهمیت سلامت این کودکان به عنوان آینده سازان جامعه، توصیه می شود سازمان های ذیربط در جهت کنترل عوامل یاد شده و سایر عوامل احتمالی برنامه های مناسب تدارک ببینند.

    کلیدواژگان: اضطراب کار، اضطراب مدرسه، امید، بهزیستی روانشناختی، کودکان کار
  • مهسا حسین پور پاکزاد، هادی فرهادی* صفحات 52-63
    مقدمه

    امروزه یکی از مهم ترین موارد سرگرم کننده، بازی های رایانه ای است که توجه کودکان را به خود جلب کرده و تاثیرات مخربی نیز بر جسم و روان آن ها باقی گذاشته است؛ بنابراین لزوم توجه و استفاده از روش های جدید در جهت بهبود وضعیت موجود حایز اهمیت است.

    روش

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری بر اعتیاد به بازی های رایانه ای، پرخاشگری و استرس تحصیلی کودکان 10 تا 11 سال شهر اصفهان انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با دوره ی پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمام کودکان 10 تا 11 سال اصفهان در سال بود. نمونه آماری نیز شامل 30 نفر از کودکانی بود که بیشترین اعتیاد به بازی های رایانه ای را داشتند و به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در ادامه گروه آزمایش 10 جلسه 90 تا 120 دقیقه ای آموزش دریافت کردند. ابزارهای مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ی اعتیاد به بازی های رایانه ای سلطانی و فرهادی (1395)، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1932) و پرسشنامه استرس تحصیلی زاجاکاو (2005) بود. به منظور تحلیل داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS-23 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بازی درمانی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری در کاهش اعتیاد به بازی های رایانه ای، پرخاشگری و استرس تحصیلی کودکان 10 تا 11 سال موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بر تاثیر آنلاین بازی درمانی شناختی رفتاری بر اعتیاد به بازی های رایانه ای، پرخاشگری و استرس تحصیلی تاکید دارد؛ بنابراین پیشنهاد می گردد درمانگران از این رویکرد درمانی به عنوان یک روش سودمند بهره ببرند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری، اعتیاد به بازی های رایانه ای، پرخاشگری، استرس تحصیلی
  • فاطمه حاجی رضائی کاشان، سیما محمدخان کرمانشاهی*، محمد غلامی فشارکی صفحات 64-73
    مقدمه

    نوجوانی نقطه عطف زندگی هر فرد است دوره ای که در آن بلوغ اتفاق می افتد .گذر سالم از این دوران در دختران با توجه به نقش ایشان در سلامت خانواده و جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط عوامل  دموگرافیک با عملکرد بهداشت بلوغ دختران نوجوان درشهرکاشان انجام شد.

    روش

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 205 نفر از دختران مقطع متوسطه اول با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، در سال 1401در شهر کاشان انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه عوامل دموگرافیک و پرسشنامه خودگزارشی و محقق ساخته عملکرد بهداشت بلوغ مشتمل بر سه بعد تغذیه، بهداشت قاعدگی و خواب و فعالیت بدنی بود.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سنی دانش آموزان مورد مطالعه (1.02) 14.08سال بود و نیز سن اولین قاعدگی  (1.05) 12.22 سال بود. 75.1% از دختران نوجوان  وضعیت عملکرد بهداشت بلوغ جسمی خوبی داشتند. داد از بین عوامل دموگرافیک فقط بین پایه تحصیلی و سطح عملکرد بهداشت بلوغ ارتباط معنا داری وجود داشت  (p-value ˂0.05) به گونه ای که بیشترین نمره عملکرد مربوط به نوجوانانی بود که در پایه نهم تحصیل می کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معنا دار پایه نحصیلی با عملکرد بهداشت بلوغ دختران، می توان دریافت عملکرد در پی افزایش دانش و تجربه عملکرد فرد بهبود می باید. لذا برگزاری دوره های آموزشی مربوط به بلوغ و قاعدگی برای نوجوانان از ابتدای شروع دوران بلوغ و قاعدگی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عوامل دموگرافیک، بهداشت بلوغ، عملکرد، دختران نوجوان
  • سیما محمد خان کرمانشاهی*، منصوره کاشفی صفحات 74-84
    مقدمه

    با  توجه به اهمیت  سلامت کودکان که از اقشار آسیب پذیر جامعه محسوب میشوند؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی  سلامت محور به مراقبین بر پیامدهای بهداشتی  کودکان نوپا تحت مراقبت در مهد کودک انجام پذیرفت.

    روش

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است. که در 4 مهد کودک  منتخب در  شهر سمنان  به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروهای آزمون و کنترل قرار گرفتند. کودکان بر اساس معیارهای پژوهش و به روش تمام شماری، آزمون (30نفر) و کنترل (32 نفر) انتخاب شدند. ابزارهای گرد آوری اطلاعات محقق ساخته  شامل پرسشنامه  اطلاعات دموگرافیک و چک لیست بررسی وضعیت سلامتی کودکان نوپا بود. در این پژوهش ابتدا نیاز سنجی آموزشی مراقبین کودک (مادران و مربیان) انجام و در مرحله بعد؛ محتوی آموزشی مداخله ای تهیه و اجرا گردید و پس از مداخله نتایج  سلامت در گروه های آزمون و کنترل توسط نرم افزار  SPSS 21 مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    آزمون آماری کای دو نشان داد دو گروه از نظر متغییرهای دموگرافیک مثل سن، تحصیلات، وضعیت تاهل و... یکسان هستند (P>0/05). آزمون آماری کای اسکویر اختلاف معنی داری را بین مشکلات بهداشتی (گوارشی p=0/007، تنفسی p=0/003، پوستی p=0/001) و میزان مراجعه به پزشک  p=0/015 در دو گروه آزمون و شاهد در قبل و بعد از مداخله را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این  پژوهش نشان داد که اجرای برنامه ی طراحی شده سلامت محور به مراقبین بر پیامدهای بهداشتی  کودکان موثر است .

    کلیدواژگان: آموزش سلامت محور، مراقبین کودک، کودک نوپا، سلامت کودک
  • مژگان کاشانی زاده، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 85-96
    مقدمه

    سازگاری هیجانی برای تحول هر چه مطلوب تر کودکان پیش دبستانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف مقایسه آموزش سرمایه عاطفی با آموزش مهارت های زندگی بر سازگاری هیجانی کودکان 6-4 سال اجرا شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کودکان پیش دبستانی در مراکز پیش دبستانی شهر اصفهان در زمستان 1400 بودند، که از میان آن ها 45 کودک به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه سازگاری هیجانی ثورلاکیوس و گودموندسون (2017) برای سنجش متغیر وابسته در دو مرحله استفاده شد. دو گروه آموزشی، هر یک طی 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت ننمود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد در دو مولفه کنترل خلق و خو و ابراز وجود اجتماعی بین آموزش سرمایه عاطفی با آموزش مهارت های زندگی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>p)، ولی بین دو گروه آموزش تفاوت معناداری به دست نیامد (0/05<p). در کنترل اضطراب، بین آموزش سرمایه عاطفی با آموزش مهارت های زندگی با گروه کنترل تفاوت معناداری به دست نیامد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، آموزش سرمایه عاطفی و آموزش مهارت های زندگی بر دو مولفه سازگاری هیجانی یعنی کنترل خلق و خو و ابراز وجود اجتماعی اثربخش هستند. پیشنهاد می شود در مراکز پیش دبستانی این دو آموزش برای کودکان 4-6 سال استفاده شوند.

    کلیدواژگان: سازگاری هیجانی، آموزش سرمایه عاطفی، آموزش مهارتهای زندگی، کودکان پیش دبستانی
  • عباس اصغری شربیانی*، اکبر عطادخت، نادر حاجلو، نیلوفر میکاییلی صفحات 97-106
    مقدمه

    اختلال بی نظمی خلق اخلالگر یک اختلال جدید با چالش های متعدد در زمینه تشخیص و درمان می باشد. از همین رو به کار بستن درمان های استاندارد در زمینه تحریک پذیری برای بدست آوردن تلویحات درمانی در این اختلال ضرورت می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر آموزش والدین بر تنظیم هیجان و تحریک پذیری دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر بود. 

    روش

    روش تحقیق پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون با پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش 30 دانش آموز دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر بود که از طریق نمونه گیری هدفمند غیرتصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از شاخص واکنش پذیری عاطفی استرینگاریس و همکاران]2012[، پرسشنامه تنیظم هیجان گراس و جان]2003[و مصاحبه تشخیصی بر اساس DSM-5 استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نسخه ی 18 بسته ی آماری برای علوم اجتماعی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد رفتار درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر آموزش خانواده در کاهش تحریک پذیری و تنظیم هیجان دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر به طور معناداری موثر بوده است (p<0/001). همچنین نتایج آزمون بنفرونی حاکی از ادامه دار بودن اثر آموزشی در دوره پیگیری بود (p>0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر از کارایی درمان درمان شناختی رفتاری و پایداری آن در جهت کاهش تحریک پذیری و تنظیم هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال بی نظمی خلق اخلالگر حمایت می کند. بنابرین استفاده از آن برای متخصصان حوزه درمان در زمینه اختلال بی نظمی خلق اخلالگر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اختلال بی نظمی خلق اخلالگر، تنظیم هیجان، تحریک پذیری، درمان شناختی رفتاری
|
  • Behnaz Karami, Anahita Khodabakhshi-Koolaee*, Hassan Heidari, Hossein Davoodi Pages 1-9
    Introduction

    Mothers with disabled children have problems with their sleep quality. This research was conducted with the aim of Comparing the Effectiveness of Solution Focused Narrative Therapeutic Approach (SFNT) and Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) on Sleep Quality in Mothers of Male children with Gross Motor Disabilities.

    Methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population of the research included all mothers with Gross Motor disabled children that referred to Movafaghit Counseling Center in Tehran in the year 2022, of which there were 45 mothers who met the criteria for entering the study, were selected and randomly assigned to three groups (two experimental groups(Solution Focused Narrative Therapeutic Approach (SFNT=15) and Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR=15) and one control group=15). The data was collected by Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The data were analyzed through Multiple Analysis of Variance and LSD post hoc test and with SPSS-26 statistical software.

    Results

    The results indicated that in the post-test phase, there is a statistically significant difference between the average score of quality of sleep in the three groups (P<0.05). However, the Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) (17.53 ±1.47; P<0.05) compared to the Solution Focused Narrative Therapeutic Approach (SFNT) (13,53 ±1.07; P<0.05) had a greater effect on increasing the quality of sleep.

    Conclusion

    The results showed that both therapies can lead to an increase in the quality of mothers' sleep. However, Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) had a greater effect on sleep quality compared to Solution Focused Narrative Therapeutic Approach (SFNT). Psychological interventions can be useful for caring for the mother and her child.

    Keywords: Solution Focused Narrative Therapeutic Approach (SFNT), Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), Sleep Quality, Mothers, children, Gross Motor Disabilities
  • Neda Sheikhzakaryaie, Arman Azizi, Somaye Moradi, Nadereh Khaledian, Shahnaz Salawati Ghasemi* Pages 10-18
    Introduction

    Cancer causes a decrease in self-esteem and psychological adjustment in mothers with children with cancer. This study was conducted with the aim of determining the effect of spiritual intervention on self-esteem and emotional adjustment of mothers with children with cancer.

    Method

    In this semi-experimental research, 90 mothers with children with cancer who met the inclusion criteria were selected by available sampling method and divided into two intervention groups (45 people) and control (45 people) using random allocation. Spiritual intervention was conducted in the form of 6 training sessions for 45 minutes, focusing on spiritual issues, for the mothers of the intervention group, but no intervention was done for the patients of the control group. Rosenberg's standard self-esteem questionnaire and Rabiot's emotional adjustment questionnaire were used to collect data. The data were analyzed using spss software version 23 and paired t-tests and analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that the average score of self-esteem in both intervention and control groups before and after the test did not show a significant difference (P>0.05). However, the average emotional adjustment score in the intervention group was higher after the intervention and showed a significant difference (P<0.001), but no statistically significant difference was observed in the control group (P=0.549). The results of analysis of covariance (ANCOVA) showed that the effect of the test on self-esteem in both intervention and control groups is effective (P=0.015) and emotional adjustment in people with the effect size (0.243) is effective (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the results, it seems that the use of spiritual interventions in mothers with children with cancer as an accessible and free intervention can increase their self-esteem and emotional adjustment.

    Keywords: spirituality, cancer, children, mother, self-esteem, emotional adjustment
  • Abbas Heydari, Nahid Aghebati, Alieh Jalalodini* Pages 19-31
    Introduction

    The family is the most important factor for the socialization and development of the child, and parents are one of the most powerful influences in their children's lives. During this process, the role structure is formed. A balanced role structure can benefit family solidarity. Parental role conflicts are one of the risk factors for children's mental health, behavioral and emotional disorders. When children are exposed to parental conflicts; They feel emotionally insecure. This study was conducted with the aim of analyzing the concept of parental role conflict.

    Method

    This study was a concept analysis in which Walker and Avant's 8-step concept analysis method was used. An extensive search was conducted in PubMed, CINAHL Psych info Scopus and Science Web of databases with keywords family conflict, parents, role, father-child relationship, and mothers in the range of 2010 to 2022, and 13 related studies were extracted.

    Finding

    Parental conflict creates issues such as emotional health problems, social problems, and physical and mental health disorders in children. Concepts such as role ambiguity, role expectations, mother's role pressure, inefficient spouse, family system disorder, and family process disorder are concepts that are often used instead of parental role conflicts.

    Conclusion

    Role conflict occurs when the expectations of multiple roles are inconsistent with each other. Inappropriate relationship between parents leads to children's incompatibility. This can be intra-personal, group, or organizational. Solving parental conflicts and having a positive, warm, and compassionate relationship have an impact on children's mental health. Considering that this concept is part of the standard nursing diagnoses, nurses can propose basic solutions for problems using the bedside nursing process.

    Keywords: family conflict, parents, role, father-child relationship, mother
  • Arezoo Karimi Farsani, Mansoureh Bahramipour Isfahani* Pages 32-43
    Introduction

    Children usually do not have a clear understanding of their parents' divorce; Sometimes they feel responsible for their parents ' divorce and do not hope to have a better life after their parents' divorce. Therefore, it is necessary to make a lot of effort to achieve the necessary adaptation and mental health. The aim of this study was to determine the effectiveness of mentalization-based treatment for children (MBT-C) on parental reflective functioning of divorced parents with children aged 5 to 12 in Isfahan.

    Method

    The research design was quasi-experimental with pre-test, post-test, and a two-month follow-up period. The statistical population included all divorced parents with children aged 5 to 12 in Isfahan in the spring of 1401. For this purpose, by posting a call on social networks and inviting them to participate in the research, by available sampling method and considering the entry and exit criteria, 30 people were selected and randomly divided into two experimental and control groups (15 experimental and 15 Control) were assigned. The experimental group participated in 12 sessions of MBT-C based on 12 sessions of 60 minutes; But for the control group, no intervention was made. The research instrument included the parental reflective functioning questionnaire of Luyten et al, (2017). Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance in SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that MBT-C intervention had a significant effect on parental reflective functioning and its dimensions including prementalizing modes (PM), certainty of mental states (CMS), and interest and curiosity in mental states (IC) of divorced parents with children 5 to 12 years in two stages of post-test and follow-up. And the effects of treatment remained constant over time (p <0.01).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of mentalization-based treatment for children (MBT-C) on parental reflective functioning of divorced parents with children aged 5 to 12, it is suggested that effective measures be taken by educational and medical specialists to develop parental education and treatment programs.

    Keywords: Mentalizing, Reflective Functioning, Divorced Parents, Children
  • Bita Torabi, Azita Amirfakhrayi*, Parvin Rezayi, Mohammad Mohammadi Pages 44-51
    Introduction

    Working children have psychological problems. The aim of this study was to investigate the prediction of the psychological well-being of working children based on work anxiety, school anxiety, and hope for education in Bandar Abbas.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all working children in Bandar Abbas in 1400. 214 people were selected by multi-stage cluster sampling. The Linden Work Anxiety Inventory, Phillips School Anxiety, Date and Lumbar Education Expectancy, and Reef Psychological Well-Being Questionnaire were used. Pearson correlation and hierarchical regression were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the correlation coefficient between work anxiety and psychological well-being (P <0.01, -0.34) was negative and significant at the level of 0.01. The relationship between school anxiety and psychological well-being (P <0.01, -0.46) was negative and significant at the level of 0.01. The relationship between education expectation and psychological well-being (P <0.01, 0.41) was positive and significant at the 0.01 level. Work anxiety with a regression coefficient of -0.247, school anxiety -0.348 and education expectation of 0.419 were able to predict the psychological well-being of working children (P <0.01).

    Conclusion

    Considering the relationship between work anxiety, school anxiety, and the hope of education with the psychological well-being of working children and considering the importance of children's health as the future builders of society, it is recommended that relevant organizations prepare appropriate programs to control the mentioned factors and other possible factors.

    Keywords: Hope, Work Anxiety, School Anxiety, Psychological Welfare, Working Children
  • Mahsa Hoseinpoorpakzad, Hadi Farhadi* Pages 52-63
    Introduction

    Today One of the most entertaining activities is computer games; while children have paid attention to such games, they have left adverse impacts on their mental and physical.

    Methods

    present study aimed to examine the effects of cognitive-behavior-based play therapy on computer games addiction, aggression, and school stress in children aged 10-11 in Isfahan. This article is quasi-experimental with a pretest, posttest, and follow-up. The statistical society was children aged 10-11. By available sampling 30 students who had the highest degree of addiction to computer games were chosen and were divided into an experimental group and a control group each with 15 students. The experiment group received 10 sessions of about 90-120 minutes of treatment each week. Students were tested by questionnaire computer games addiction Soltani and Farhadi (1395), aggression Bas and Peri (1992), and educational stress Zajakua (2005). At the end of the follow-up phase, they were evaluated. Research data analysis was performed using "spss23" statistical software and a variance test with repeated measures was used.

    Results

    The results of repeated measures analysis of variance indicate that play therapy based on cognitive-behavioral therapy has been effective in reducing computer games addiction, aggression, and academic stress in children aged 10-11.

    Conclusion

    The findings of this study emphasize the effect of online cognitive-behavioral play therapy on computer game addiction, aggression, and academic stress. Therefore, it is suggested that therapists use this therapeutic approach as a useful method.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy-based play-therapy, Computer games addiction, Aggression, School Stress
  • Fatemeh Hajirezaee, Sima Mohammad Khan Kermanshahi*, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 64-73
    Introduction

    Adolescence is the turning point of every person's life, the period in which puberty occurs. The healthy passage of this period in girls is of great importance due to their role in the health of the family and society, so this study aims to determine the relationship between the Demographic factors and pubertal health performance of adolescent girls conducted in Kashan City.

    Method

    In this cross-sectional-analytical study, 205 girls of the first secondary level were selected using cluster sampling in Kashan City. The data collection tool was a questionnaire of demographic factors and a self-report and researcher-made questionnaire of pubertal health performance, including three dimensions: nutrition, menstrual health, sleep, and physical activity.

    Result

    The mean and standard deviation of the age of the studied students was 14.08( 1.02) and the age of the first menstruation was 12.22) 1.05). 75.1% of girls had a good pubertal health performance status. There was only a significant relationship between educational level and puberty health performance (p-value ˂0.05) in such a way that the highest performance score was related to teenagers studying in ninth grade.

    Conclusion

    Considering the significant relationship between the puberty health performance of girls, it can be concluded that the individual's performance improves after increasing their knowledge and experience. Therefore, it is suggested to hold training courses related to puberty and menstruation for teenagers from the beginning of puberty and menstruation.

    Keywords: demographic factors, pubertal health, performance, adolescent girls
  • Sima Mohammad Khan Kermanshahi*, Mansooreh Kashefi Pages 74-84
    Introduction

      Children are the most vulnerable groups in society, whose health needs particular attention. However, children in kindergartens are more vulnerable to being infected than other children who are kept at home. The present study aimed to determine the effect of implementing a health-oriented program developed for care providers on the health outcomes of toddlers in kindergartens.

    Methods

    In the present interventional study, four kindergartens were non-randomly selected from among four districts in Semnan city, and then were randomly and equally divided into intervention and control groups. All eligible toddlers were selected by census (30 in the intervention, and 32 in the control group). Data collection tools included a demographic questionnaire and a checklist for toddlers' health problems. We developed, implemented, and evaluated a health-oriented program, based on recognition, protection, and planning to maintain and improve physical aspects of healthy behaviors to promote the health of toddlers in kindergartens. The results obtained were analyzed and compared to the control group in SPSS-21.

    Results

    The chi-square test showed that the two groups matched in terms of demographic variables such as age, education, and marital status (P>0.05). The chi-square test also showed significant differences between intervention and control groups before and after intervention in terms of health outcomes (digestive P=0.007, respiratory P=0.003, skin P=0.001).

    Conclusion

    The present study results confirmed the effectiveness of implementing the health-oriented program on caregivers associated whit toddler health outcomes.

    Keywords: Health-oriented educational, Kindergarten, Toddler, Child helth
  • Mojgan Kashanizadeh, Mohsen Golparvar*, Ilnaz Sajjadian Pages 85-96
    Introduction

    Emotional adjustment is very important for the better development of preschool children. The aim of this study was to compare the effectiveness of affective capital training and life skills training on emotional adjustment among 4-6-year-old children.

    Methods

    This research was a semi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population was preschool children in preschool centers in the winter of 2022 in Isfahan, Iran. From them, 45 preschool children were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and a control group (15 children for each group). emotional adjustment questionnaire of Thorlacius and Gudmundsson (2017) was used to assess the dependent variable in two stages. The two training groups were each trained for 10 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any treatment. The data were analyzed by analysis of covariance and posthoc Bonferroni test.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between affective capital training and life skills training with the control group in the two components of temper control and social assertiveness (p<0.01), but there was no significant difference between the two training groups (p>0.05). In the control of anxiety, there was no significant difference between affective capital training and life skills training in the control group (p>0.05).

    Conclusion

    According to the research results, affective capital training and life skills training are effective in increasing temper control and social assertiveness in preschool children. It is recommended that these two training be used for preschool children in preschool training centers.

    Keywords: emotional adjustment, affective capital traning, life skills training, preschool children
  • Abbas Asghari Sharabiani*, Akbar Atadokht, Nader Hajloo, Niloofar Mikaeili Pages 97-106
    Introduction

    Disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) is a new disorder with challenging diagnosis and treatment. As a result, standard irritability therapies must be used in order to obtain therapeutic implications for the aforementioned disorder. The aim of this study was to determine the efficacy of cognitive behavior therapy based on parental education on emotion regulation and irritability in students with disruptive mood disorders.

    Methods

    The research method was semi-experimental, with pre-test and post-test groups, and contained control and follow-up session. The study's statistical population included all male high school students in East Azarbaijan province during the academic year 2020–2021. The study population included 30 students with disruptive mood disorders who were chosen through a nonprobability purposive sampling method. The Stringaris et al. (2012) Emotional Affective Reactivity Index, the Gross and John Emotion Regulation Questionnaire (2003), and the clinical interview based on the DSM-5 were used to collect data. The data were analyzed using analysis of ANOVA with repeated measures and via statistical package for social sciences version 18.

    Results

    Family-based cognitive behavioral therapy was found to be significantly effective in reducing irritability and regulating emotions in students with disruptive mood dysregulation disorders (p<0/001). Furthermore, the Bonferroni correction test results revealed that the educational effect persisted throughout the follow-up period (p>0/05).

    Conclusion

    The current study's findings support the efficacy of family-based cognitive-behavioral therapy and dialectical therapy in reducing irritability and regulating emotions in students with disruptive mood dysregulation disorder. Therefore, its use is recommended for treatment specialists in the field of disruptive mood dysregulation disorder.

    Keywords: Disruptive Mood Dysregulation Disorder, Emotion Regulation, Irritability, Behavioral Cognitive Therapy