فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 75 (بهار 1402)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 75 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام کوشکی، سعید قنبری*، امید شکری، جلیل فتح آبادی صفحات 237-256
    این پژوهش با هدف ساخت بسته جامع توانمندسازی روانی دانشجویان و تعیین اثربخشی آن بر رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور انجام شد. در یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه غیرمعادل و همراه با پیگیری دو ماهه، 36 دانشجو در دو گروه آزمایش (18 نفر) و گواه (18 نفر) قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه رفتارهای تسهیلگر/بازدارنده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور (صالح زاده، شکری و فتح آبادی، 2017 الف) پاسخ دادند. از طریق 10 جلسه و هر جلسه دو ساعت، بسته توانمندسازی روانی به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج نشان داد بسته توانمندسازی روانی در افزایش رفتارهایی مانند خوش بینی تحصیلی، مشغولیت تحصیلی و تاب آوری تحصیلی و در کاهش رفتارهایی مانند درماندگی آموخته شده، اجتناب از کمک طلبی، پرخاشگری منفعانه و خودناتوان سازی موثر است. براساس نتایج این پژوهش می توان دریافت که تلاش برای پربارسازی مهارت های رابطه بین فردی مشارکت کنندگان از طریق بسط سرمایه روان شناختی و منابع روانی اجتماعی آنها مانند خوش بینی، رفتارهای مقابله ای، تاب آوری، مهار روان شناختی، حرمت خود، تحمل ابهام و حمایت اجتماعی و متعاقب آن توانمندسازی افراد برای کاستن از تجارب تنیدگی زا، سازش یافتگی با رویدادها و واقعیات منفی و تداوم روابط رضایت بخش با دیگران، مصونیت روانی دانشجویان را موجب می شود.
    کلیدواژگان: بسته جامع توانمندسازی روانی، روانشناسی سلامت تحصیلی، رفتارهای سامت، ایمن سازی روانی
  • مائده هاشمیان، عبدالعزیز افلاک سیر*، محمدعلی گودرزی، چنگیز رحیمی صفحات 257-266
    هدف این پژوهش تعیین برازش مدل ساختاری رابطه هویت و سبک دلبستگی با نگرش به تصویر بدنی با واسطه گری مقایسه اجتماعی و طرح این پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دختران نوجوان مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه شهر اصفهان بود که 567 نفر از آنان به شیوه نمونه برداری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه روابط چندبعدی خود- بدن، اندازه عینی پایگاه هویت من-نسخه دوم (بنیون و آدامز، 1986)، مقیاس سبک های دلبستگی (کولینز و رید، 1990) و پرسشنامه مقایسه اجتماعی (چان و پرندرگست، 2007) پاسخ دادند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که همه شاخص های برازندگی مدل مناسب است. نتایج نشان داد ضرایب مسیر مستقیم پایگاه هویت و سبک دلبستگی به مقایسه اجتماعی و پایگاه هویت، سبک دلبستگی و مقایسه اجتماعی به نگرش به تصویر بدنی معنادار بود و مقایسه اجتماعی بین پایگاه هویت و سبک دلبستگی با نگرش به تصویر بدنی نقش واسطه ای دارد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد افرادی که پایگاه هویت موفق و سبک دلبستگی ایمن دارند به دلیل گرایش کمتر به مقایسه اجتماعی، نگرش به تصویر بدنی بهتری را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، دلبستگی، مقایسه اجتماعی، هویت، نوجوانی
  • اکرم قربعلی*، سیده نینا حسنی نیا صفحات 267-282
    هدف این پژوهش مقایسه سبک های والدگری و ابعاد ناهنجار شخصیت مادران نوجوانان دارای اختلال اضطراب اجتماعی با نوجوانان فاقد این اختلال بود. بر مبنای یک طرح علی- مقایسه ای، با سیاهه هراس اجتماعی (کانور و دیگران، 2000)، دو گروه 30 نفری از نوجوانان دارای اختلال اضطراب اجتماعی و فاقد آن با روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شدند و مادران آنها به فرم کوتاه سیاهه شخصیتی بر اساس ویراست پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی (انجمن روانپزشکی امریکا، 2013) و پرسشنامه اقتدار والدین (بوری، 1991) پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس نشان داد سبک والدگری مستبدانه در مادران گروه مبتلا به اضطراب اجتماعی بیشتر از گروه سالم و سبک والدگری مقتدرانه در آنها کمتر از گروه سالم است. در سبک والدگری سهل گیرانه، بین مادران دو گروه تفاوت معناداری دیده نشد. نتایج مربوط به ابعاد ناهنجار شخصیت نشان داد عواطف منفی در مادران گروه مبتلا به اضطراب اجتماعی بیشتر از مادران گروه سالم، و مخالفت جویی و بازدارندگی در مادران این گروه به شکل معناداری کمتر از مادران گروه سالم بود. در بعد دل گسستگی و روان گسستگی، تفاوت معناداری بین مادران دو گروه دیده نشد. یافته های این پژوهش شواهدی را در جهت تایید نقش مادران در اضطراب اجتماعی فرزندان فراهم آورده است و می تواند در پیشگیری و درمان این اختلال کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: سبک های والدگری، ابعاد ناهنجار شخصیت، اضطراب اجتماعی، نوجوان
  • سیمین مرادی مقدم، سمیه صالحی* صفحات 283-294
    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای خودتفسیری در رابطه بین سبک های والدگری و سبک های هویتی با بهزیستی روان شناختی انجام شد. جامعه آماری مادران شاغل دارای فرزند 11 تا 16 ساله منطقه 6 تهران در سال 1399 بود. بر مبنای یک طرح همبستگی 320 نفر به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و به فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف،1989)، سیاهه سبک های والدگری (بامریند،1973)، سیاهه سبک های هویت (برزونسکی،1992) و مقیاس خودتفسیری (سینگلیس،1994) پاسخ دادند. یافته های این پژوهش نشان داد بین سبک های والدگری و سبک های هویتی با خودتفسیری و بهزیستی روان شناختی رابطه معنادار وجود دارد. سبک های والدگری و سبک های هویتی به ترتیب 12 و 20 درصد از واریانس خودتفسیری مستقل و خودتفسیری وابسته و سبک های والدگری، سبک های هویتی و خودتفسیری 32 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی را تبیین کردند. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد خودتفسیری مستقل و وابسته در رابطه بین سبک های والدگری و سبک های هویتی با بهزیستی روان شناختی مادران اثر غیرمستقیم معنادار دارد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که خودتفسیری در رابطه بین بین سبک های والدگری و سبک های هویتی با بهزیستی روان شناختی نقش واسطه ای دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خودتفسیری، سبک های والدگری، سبک های هویتی
  • نگار محمودیان، شهناز نوحی* صفحات 295-306
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای والدگری پدر در رابطه بین روابط خانوادگی و انسجام روانی پدر با سازش یافتگی کودک بود. این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری دانش آموزان دختر دوره ابتدایی شهر شاهرود در سال تحصیلی1399-1398 و پدران آنها بود. 240 نفر از دانش آموزان و پدران آنها با روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس والدگری پدر (دیک، 2004)، مقیاس احساس انسجام (آنتونووسکی، 1993)، سیاهه سازش یافتگی (سینها و سینگ، 1998) و شاخص روابط خانوادگی (هادسون، 1992) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که والدگری پدر در رابطه بین روابط خانوادگی و انسجام روانی پدر با سازش یافتگی کودک نقش واسطه ای دارد. باتوجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود متخصصان قلمرو تربیت، به اهمیت و ضرورت ارتباط پدر و کودک به عنوان عامل تعیین کننده در سازش یافتگی کودکان، توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: انسجام روانی، روابط خانوادگی، سازش یافتگی، والدگری پدر
  • الهه اسلمی*، اکرم ملک زاده، نسرین پیرمرادیان صفحات 307-322
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش والدگری ذهن آگاهانه مادران بر نظم جویی هیجانی، دلبستگی ایمن کودک-والد و پرخاشگری کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه و جامعه آماری شامل مادران دارای کودک پیش دبستانی در شهر اصفهان در سال تحصیلی 1399-1398 بود. 50 نفر با نمونه برداری مرحله ای در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند و به مقیاس پرخاشگری کودکان پیش دبستانی (واحدی، فتحی آذر، حسینی نسب و مقدم، 2008)، فهرست نظم جویی هیجانی کودکان (شیلدس و سیکتی، 1997) و پرسشنامه روابط میانی دلبستگی (کاپنبرگ و هالپرن، 2006) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای پروتکل آموزشی والدگری ذهن آگاهانه (بوگلز و رستیفو، 2014) را دریافت کردند. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد آموزش والدگری ذهن آگاهانه به مادران باعث افزایش نظم جویی هیجانی و دلبستگی ایمن و کاهش بی ثباتی نظم جویی هیجانی و پرخاشگری فرزندانشان شد اما در مرحله پیگیری (5 ماه بعد از مداخله) تفاوت معناداری بین متغیرهای دو گروه مشاهده نشد که این یافته می تواند بر برگزاری مجدد این دوره ها در فواصل زمانی کوتاه برای والدین صحه بگذارد. یافته های این پژوهش ضرورت کاربرد برنامه های آموزش والدگری ذهن آگاهانه به مادران را به منظور بهبود روابط دلبستگی والد-کودک، نظم جویی هیجانی و کاهش پرخاشگری کودکان پیش دبستانی خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: والدگری ذهن آگاهانه، نظم جویی هیجانی، پرخاشگری، دلبستگی ایمن کودک- والد
  • مهناز شاهقلیان* صفحات 323-334

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه نارسایی های شناختی انجام شد. با روش نمونه بردای تصادفی خوشه ای، 300 دانشجو (123 پسر، 177 دختر) به پرسشنامه های نارسایی های شناختی (برادبنت، کوپر و فیتزگرالد، 1982)، فراشناخت (ولز و کارترایت-هاتن، 2004) و نارساکنش وری (بارکلی، 2011) پاسخ دادند. تحلیل عامل اکتشافی چهار عامل با مقادیر ویژه بیشتر از 1 را آشکار کرد که درمجموع 76/81 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش پرسشنامه را تایید کرد. نتایج آزمون همبستگی ارتباط مثبت معنادار بین نارسایی های شناختی و ناکارآمدی فراشناختی و نارساکنش وری اجرایی را نشان داد که حاکی از روایی همزمان پرسشنامه نارسایی های شناختی بود. ضرایب آلفای کرونباخ زیرمقیاس ها و نمره کلی پرسشنامه نارسایی های شناختی نیز در دامنه 0/65 تا 0/81 به دست آمد. بر اساس یافته های پژوهش، پرسشنامه نارسایی های شناختی از اعتبار و روایی نسبتا خوبی برای استفاده در جمعیت ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه نارسایی های شناختی، اعتبار، روایی، جمعیت ایرانی
  • احسان طاهرزاده*، مهدی پوررضائیان صفحات 335-344
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان روان نمایشگری بر بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش پرخاشگری نوجوانان پسر انجام شد. روش پژوهش شبه تجربی با گروه آزمایش و گواه همراه با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری و جامعه پژوهش دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم سال تحصیلی 96-95 بود. 25 آزمودنی با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری و مصاحبه بالینی غربال و انتخاب شدند و 13 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه درمان روان نمایشگری را دریافت کرد و مرحله پیگیری نیز به فاصله یک ماه پس از مداخله درمانی انجام شد. آزمودنی ها قبل از شروع، پس از اتمام مداخله و در مرحله پیگیری، به پرسشنامه پرخاشگری (باس و پری، 1992) و مقیاس دشواری در نظم جویی هیجانی (گرتز و رومر، 2004) پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس مکرر نشان داد که درمان روان نمایشگری بر بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش پرخاشگری نوجوانان تاثیر معنادار دارد و این اثر در مرحله پیگیری نیز ثابت باقی مانده است. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که از درمان روان نمایشگری با استفاده از فنونی مانند مواجهه سازی، ابراز احساسات، پالایش هیجانی و ایفای نقش به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود نظم جویی هیجانی و کاهش خشم و پرخاشگری نوجوانان بهره برد.
    کلیدواژگان: روان نمایشگری، نظم جویی هیجانی، پرخاشگری
|
  • Elham Kooshki, Saeed Ghanbari *, Omid Shokri, Jalil Fathabadi Pages 237-256
    This study aimed to develop a university students’ comprehensive psychological empowerment package and to determine its effectiveness onhealth-oriented academic lifestyle behaviors. With a quasi-experimental study, 36 students in the experimental group (18 subjects) and control group (18 subjects) before and after training, responded to the health-oriented academic lifestyle facilitator/preventive questionnaire (Salehzadeh, Shokri & Fathabadi, 2017a). The experimental group received 10 sessions of the empowerment package (2 hours a session). The results indicated that the psycho-educational package was effective in increasing the rate of referrals to behaviors such as academic optimism, academic engagement, and academic resilience, and in decreasing the rate of referrals to behaviors such as learned helplessness, avoidance of help-seeking, passive aggression, self-handicapping, avoidance of effort, academic dishonesty and maladaptive perfectionism. The findings suggest that attempting to enhance the interpersonal skills of the participants by helping them to expand their psychological capital and their psychosocial resources such as optimism, coping behaviors, resilience, psychological control, self-esteem, ambiguity tolerance and social support, and subsequent empowerment of individuals to reduce stressful experiences, adaptation to negative events and maintain satisfactory relationships with other, mayresult in mental immunization in students.
    Keywords: comprehensive package for psychological empowerment, psychology of academic health, health behaviors, mental immunization
  • Maedeh Hashemian, Abdolaziz Aflakseir *, Mohammadali Goodarzi, Changiz Rahimi Pages 257-266
    This study aimed to determine the relationship between identity status and attachment styles with attitude toward body image in adolescent girls with the mediating role of social comparison. The research design was correlational study-structural equation modeling. The high school students in Isfahan in 2021 were the statistical population of this study, 567 of whom participated by cluster random sampling method. Data collection instruments included the Multidimensional Body–Self Relations Questionnaire (Cash, 1997), Extended Objective Measure of Ego Identity Status-2nd Version (Bennion & Adams, 1986), Revised Adult Attachment Scale (Collins & Read), and Social Comparison Scale (Chan & Prendergast, 2007). The data were analyzed by using structural equation modeling and the results showed that all of the model fitness indices were appropriate. The results also showed that the path coefficients of identity status and attachment style to social comparison and identity status, attachment style, and social comparison to attitude to body image were significant. Also, the social comparison had a mediation role in the relationship between identity status and attachment style with body image attitude. Based on the findings of this study, it seems that people who have a successful identity status and secure attachment style, experience a better attitude towards body image due to less tendency to social comparison.
    Keywords: body image, attachment, Social Comparison, Identity, Adolescence
  • Akram Ghorbali *, Seyedeh Nina Hassani Nia Pages 267-282
    This study aimed to compare parenting styles and abnormal personality dimensions in mothers of adolescents with and      without social anxietydisorder. Based on a causal-comparative design, using the Social Phobia Inventory (Connor et al., 2000), two groups of 30 adolescents with and withoutsocial anxiety disorder were selected by purposeful sampling and their mothers completed Personality Inventory for DSM-5- Brief Form (American Psychiatric Association, 2013) and Pa- rental Authority Questionnaire (Buri, 1991). Results of the analysis of variance showed that the authoritarian parenting style in mothers of the social anxiety disorder group was more than healthy group and the authoritative parenting style in them was less than healthy group. There was no significant difference between mothers of the two groups in the permissive parenting style. The results related to the abnormal personality dimensions showed that negative effects in the mothers of adolescents with social anxiety disorder were more than in mothers in the healthy group, and antagonism and disinhibition of mothers in this group were significantly less than mothers in the healthy group. There was no significant difference between the mothers of the two groups in terms of detachment and psychoticism. The findings of this study provide evidence to confirm the role of mothers in their children's social anxiety and can be used in the prevention and treatment of thisdisorder.
    Keywords: Parenting styles, abnormal dimensions of personality, Social anxiety, adolescent
  • Simin Mouradi Moughadam, Somaieh Salehi * Pages 283-294
    This study aimed to determine the mediating role of self-construal in the relationship between parenting styles and identity styles with psychological well-being. The statistical population was working mothers with children aged 11 to 16 in Tehran's District 6 in 2020. Based on acorrelation plan, 320 people were selected by convenience sampling method.They responded to the Psychological Well-Being Scale-Short Form (Reef, 1989), the Parenting Styles Inventory (Baumrind, 1973), the Identity Styles Inventory (Berzonsy, 1992), and the Self-construal Scale (Singelis, 1994). The findings of this study showed that there is a significant relationship between parenting styles and identity styles with self-construal and psychological well-being. According to the results, parenting styles and identity styles explain 12% and 20% of the variance of independent   and dependent self-construct, respectively. In addition, parenting styles, identity styles, and self-construct explain 32% of the variance in psychological well-being. The results of path analysis showed that independent and dependent self-construal in the relationship between parenting styles and identity styles with the psychological well-being of mothers had a significant indirect effect. Based on the research findings, it can be concluded that self-interpretation has a mediating role in the relationship between parenting styles and identity styles with psychological well-being.
    Keywords: psychological well-being, self -construal, Parenting styles, Identity styles
  • Negar Mahmudian, Shahnaz Nouhi * Pages 295-306
    This study aimed to determine the mediating role of fatherhood in the relationship between family relationships and the      father’s psychologicalcohesion with child adjustment. The research method was correlational and the statistical population of the study was all female elementary schoolstudents in Shahroud in the academic year 2019-2020 and their fathers. From the above community, 240 students and their fathers were selected to participate in the study by using a multi-stage cluster sampling method and responded to the Fatherhood Scale (Dick, 2004), Sense of Coherence Scale (Antonovsky, 1993), Adjustment Inventory (Sinha & Sing, 1998), Index of Family Relationships (Hudson, 1992). Path analysis method were used to evaluate the proposed model. The results showed that fatherhood in the relationship between family relationships and the father’s psychological cohesion with the child’s adjustment has a mediating role. According to the results of the research, it is suggested that experts in the field of education pay special attention to the importance and necessity of the father-child relationship as a determining factor in children's adjustment.
    Keywords: psychological cohesion, Family relationships, adjustment, fatherhood
  • Elahe Aslami *, Akram Malekzadeh, Nasrin Pirmoradian Pages 307-322
    This study aimed to determine the effectiveness of mothers’ mindful parenting training on emotional regulation, secure child-parent attachment, and aggression of their preschool children. The research was quasi-experimental with a pretest, posttest, and follow-up design with a control group. The statistical population included all mothers with preschool children in Isfahan in the academic year 2019-20, from which 50 people were selected by stage random sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments included Aggression Scale for Preschoolers (Vahedi, Fathiazar, Hosseini-Nasab & Moghaddam, 2008), Emotion Regulation Checklist (ERC) (Shields and Cicchetti, 1997) and Kinship Center Attachment Questionnaire (Kappenberg & Halpern, 2006). The experimental group then received Boggles  and Rastifo protocol (2014) in 8 sessions of 90 minutes of mindful parenting protocol. The obtained data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that mothers’ mindful parenting training increased adaptive emotional regulation and secure attachment and decreased the instability of emotional regulation and aggression in their children. However, in the follow-up phase (5 months after the intervention), no significant difference was observed between the variables of the two groups, which can confirm the reholding of these courses in short intervals for parents. The findings of this research highlight the necessity of applying mindful parenting training programs to mothers in order to improve parent-child attachment relationships, and emotional regulation and reduce aggression in preschool children.
    Keywords: mindfulness parenting, Emotional regulation, aggression, secure child-parent attachment
  • Mahnaz Shahgholian * Pages 323-334

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the persian version of the Cognitive Failures Questionnaire. 300students (123 male and 177 female) were selected by cluster random sampling method. The subjects responded to the Cognitive Failures Questionnaire(Broadbent, Cooper, Fitzgerald & Parkes, 1982), Metacognition Questionnaire (Wells & Cartwright-Hatton, 2004), and Barkley Deficits in ExecutiveFunctioning Scale (Barkley, 2011). The results of the explorative factor analysis showed the 4 factors with an eigenvalue higher than 1 that wereexplaining 76.81% of variance together. Fit indexes of the confirmatory factor analysis model confirmed the fit of this questionnaire. The results of thecorrelation coefficient showed a significant positive relationship between cognitive failures with metacognition inefficiency and executive dysfunction.Cronbach’s alpha coefficients of Cognitive Failures Questionnaire subscales and the overall score were obtained in the range of 0.65-0.81. Based onfindings, Cognitive Failures Questionnaire appears to be reliable and valid in Iranian populations.

    Keywords: Cognitive Failures Questionnaire, validity, reliability, Iranian populations
  • Ehsan Taherzadeh *, Mahdi Purrezaian Pages 335-344
    The aim of this study was to determine Effectiveness of Psychodrama Therapy on Emotion Regulation and the Level of      Aggression amongAdolescents. The method was quasi-experimental with experimental and control groups with pre-test-post-test and follow-up. The study population wasall male students in Mohr city, employed in secondary school in the academic year of 95-96. 25 subjects were screened and selected using the Aggression Questionnaire and clinical interview  and 13 subjects were located in the experimental group and 12 subjects were located in control group. The experimental group received 10 sessions of Psychodrama therapy and the follow-up stage was performed one month after the treatment intervention. Subjects responded to the Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992) and Difficulty in Emotion Regulation Scale (Gratz & Roemer, 2004) before and after treatment and in the follow-up stage. Using repeated measures analysis of variance, Findings showed that psychodrama therapy has a significant effect on improving emotional regulation and reducing adolescent aggression and this effect has remained steady in the follow-up phase. According to the findings of the present study it can be concluded that psychodrama therapy can be used as an efficient method to improving emotion regulation and increase anger and aggression in  the adolescents through employing techniques such as confrontation, showingfeelings, emotional refinement and role playing.
    Keywords: psychodrama, emotion regulation, aggression