فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اینالو، علیرضا یوسفی، مهنیا ترابی خواه جهرمی، نوید کلانی، رضا صحرایی* صفحات 1-8
    مقدمه

    ارزیابی قبل از عمل با در نظر گرفتن نشانه های آناتومیکی و فاکتورهای بالینی مرتبط با راه هوایی مشکل در بیماران با احتمال راه هوایی دشوار مهم می باشد. از روش های در دسترس برای ارزیابی قبل از بیهوشی و پیش بینی راه هوایی دشوار، تست مالامپاتی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات مالامپاتی اسکور قبل و بعد از عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با روش بی حسی اسپاینال، می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 162 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان پیمانیه شهرستان جهرم در سال 1399 انجام شد. سطح بلوک حسی با استفاده از تست الکل (گرما و سرما) و لمس درد با استفاده از سوزن کند محاسبه گردید. سطح بلوک حرکتی با استفاده از قدرت بیمار در حرکت دادن پاها، زانوها و ران سنجیده شد. ارزیابی  تست مالامپاتی قبل از عمل و در ریکاوری انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آمارهای توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آزمون های آماری استنباطی (ویلکاکسون، آنالیز واریانس با اندازه های تکراری)، در سطح معنی داری P<0.05 صورت گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی بیماران 12/88±49/10 و میانگین طول مدت عمل 6/50±19/80 بود. نشان داد که تغییرات مالامپاتی اسکور قبل و بعد از عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با روش بی حسی اسپاینال نسبت به قبل از عمل معنی دار بوده است (0.001=p). نتیجه آزمون ویلکاکسون نشان داد که تغییرات گاز گرفتن لب فوقانی بعد از عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با روش بی حسی اسپاینال نسبت به قبل از عمل معنی دار بوده است (0.001=p).

    نتیجه گیری

    دو ازمون مالامپاتی و لب گزه در این مطالعه تغییرات کلاس راه هوایی بدنبال پوزیشن پرون در بیماران نفرولیتوتریپسی را تایید کرده اند. بنابراین با شناخت علل موثر در بروز چنین تغییری میتوان این تغییرات را به حداقل رساند تا فرایند اکستوبیشن بیماران با موفقیت بیشتری همراه باشد و عوارض این تغییرات مشکلات کمتری را برای بیمار و کادر درمان به همراه اورد.

    کلیدواژگان: تست مالامپاتی، نفرولیتوتریپسی، بی حسی نخاعی
  • حمیده یزدی مقدم*، مهدی دانایی مقدم، جواد موحدزاده صفحات 9-17
    مقدمه

    نارسایی قلبی با شیوع پیش رونده و مرگ و میر بالا همراه بوده و شیوع این بیماری علیرغم پیشرفت های پزشکی در حال افزایش است. مسیر بالینی روشی برای مدیریت مراقبت از بیمار در دوره زمانی مشخص با هدف بهبود کیفیت مراقبت، کاهش خطرات و افزایش رضایت بیمار است.لذا این تحقیق با هدف تاثیر مسیر بالینی بر رفتارهای خودمراقبتی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای،بر روی 68 بیمار با تشخیص نارسایی قلبی در بیمارستان حشمتیه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1400-1398 انجام شد.بیماران به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم گردیدند. پس از ترخیص، به بیماران گروه مداخله در مورد روش اجرای مسیر بالینی آموزش داده شد. بیماران گروه کنترل دریافت کننده آموزش روتین از سوی بیمارستان بودند.سپس به صورت سریالی در فاصله زمانی هر یک ماه تا سه ماه برای بیماران پرسشنامه خودمراقبتی و کیفیت زندگی تکمیل گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن بیماران گروه مداخله   57/43 و گروه کنترل 61/70 بود.نتایج آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که در سه مرحله اندازه گیری بین میانگین نمره خودمراقبتی و نمره کیفیت زندگی گروه مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه اثربخشی مسیر بالینی را بر بهبود رفتارهای خودمراقبتی و بهبود کیفیت زندگی بیماران با تشخیص نارسایی قلبی تایید کرد، بنابراین بنظر میرسد درگیر کردن بیماران در رفتارهای مراقبت از خود ثمربخش منجر به بهبود رفتارهای خودمراقبتی گردیده و بالتبع کیفیت زندگی بیماران با نارسایی قلبی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: مسیر بالینی، رفتار خود مراقبتی، نارسایی قلبی، کیفیت زندگی
  • سارا کیانی تبار، عبدالحسین طاهری کلانی*، محمود نیک سرشت صفحات 18-26
    مقدمه
    مکانیسم زیربنایی بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) و پیشرفت آن به استیوهپاتیت غیرالکلی (NASH) به خوبی شناخته نشده است. هدف از اجرای این پژوهش، تعیین اثر تمرین مقاومتی بر سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی در بافت کبدی موش های صحرایی نر نژاد ویستار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، 21 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب+ تمرین مقاومتی. حیوانات گروه های رژیم پرچرب به مدت 23 هفته رژیم پرچرب شامل ترکیبی از فروکتوز، کربن تتراکلرید و روغن زیتون دریافت کردند. گروه تمرینی ضمن دریافت رژیم پرچرب، 8 هفته پایانی پروتکل تمرین مقاومتی فزاینده شامل حمل وزنه معادل 30 تا 100 درصد وزن بدن را سه جلسه در هفته اجرا کردند. در پایان مداخله، سطح آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) در بافت کبد به روش رنگ سنجی آنزیمی اندازه گیری شد. هم چنین، آسیب شناسی کبد برای تایید نتایج بیوشیمیایی انجام گرفت. آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده استفاده شد.
    یافته ها
    سطح آنزیم SOD کبدی گروه رژیم پرچرب+ تمرین مقاومتی در مقایسه با گروه رژیم پرچرب به طور معناداری افزایش یافت (0.03 = p)، اما سطح آنزیم GPX کبدی در هر سه گروه تغییر معناداری نداشت (0.08 = p). بررسی آسیب شناسی کبد نیز تغییرات ناشی از رژیم پرچرب و آثار محافظتی تمرین مقاومتی را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه می توان گفت اجرای تمرین مقاومتی می تواند اختلال آنزیم های آنتی اکسیدانی و استیاتوز بافت کبدی ناشی از دریافت رژیم غذایی پرچرب در موش های صحرایی نژاد ویستار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی را به طور معناداری بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، تمرین مقاومتی، آنتی اکسیدان، فشار اکسایشی، کبد چرب
  • خدیجه هنرمند نژاد، مریم کوورش نیا*، نادره سهرابی، مریم زرنقاش صفحات 27-37
    مقدمه
    شناسایی عوامل روانی اجتماعی مداخله گر در ایجاد افسردگی پس از زایمان می تواند به کاهش بروز این اختلال، تسهیل رفتارهای ارتقاء سلامتی و تطابق موثر مادر با کودک و خانواده پس از یک دوره استرس زا منجر شود. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری افسردگی پس از زایمان بر اساس حمایت اجتماعی و رضایت زناشویی با میانجی گری استرس والدینی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود. نمونه های پژوهش را کلیه زنان تازه زایمان کرده تشکیل می دادند که 415 مادر مراجعه کننده جهت زایمان طبیعی و سزارین بصورت نمونه گیری تصادفی از بیمارستان استاد مطهری جهرم جمع آوری شده اند. ابزارگردآوری داده ها شامل مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبرگ، پرسشنامه حمایت اجتماعی شربورن و استوارت، مقیاس رضایت زناشویی انریچ و مقیاس استرس والدینی- فرم کوتاه آبیدین بود که 4 تا 8 هفته پس از زایمان تکمیل شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل ساختارهای گشتاوری (AMOS) نسخه 24 و پایایی ابزارها به روش آلفای کرونباخ و با کمک نرم افزارSPSS نسخه 23 بررسی گردید. ساختار عاملی هر ابزار، با روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    حمایت اجتماعی و رضایت زناشویی نمی‏توانند به صورت مستقیم بر افسردگی پس از زایمان اثر داشته باشند. حمایت اجتماعی به صورت غیرمستقیم (0.24-= p=0.03. β) از طریق استرس والدینی بر افسردگی پس از زایمان اثر معنادار دارد و رضایت زناشویی نیز به صورت غیرمستقیم از طریق استرس والدینی (0.59-= p=0.02. β)  می‏ تواند بر افسردگی پس از زایمان موثر باشد.
    نتیجه گیری
     نتایج این مطالعه بیانگر نقش واسطه ای استرس والدینی در رابطه بین حمایت اجتماعی و رضایت زناشویی در پیش بینی نشانه های افسردگی پس از زایمان است. لذا با کاهش استرس والدینی می توان علایم افسردگی پس از زایمان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: افسردگی، پس از زایمان، حمایت اجتماعی، رضایت شخصی، والدین
  • پریسا ئیل بیگی*، جاوید صدرایی، فاطمه غفاری فر، سید داور سیادت، حامد میرجلالی صفحات 38-44
    مقدمه

    توکسوپلاسما گوندی عامل بیماری توکسوپلاسموزیس است. فرم اصلی بیماریزایی آن تاکی زوییت می باشد. یکی از مهمترین سدهای دفاعی در مقابل انگل توکسوپلاسما ماکروفاژها می باشند. ماکروفاژهای آلوده به توکسوپلاسما گوندی از طریق فعال شدن گیرنده P2X7R به حذف انگل کمک می کنند. هدف این مطالعه بررسی بیان ژن P2X7R درسلول های رده منوسیت/ماکروفاژی THP-1 مجاور شده با غلظت های مختلف آنتی ژن محلول تاکی زوییت توکسوپلاسما گوندی است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه اخیر سلول های رده ماکروفاژی THP-1 با در غلظت های   (100 ، 80 ، 40 ، 20 و 10 میکروگرم بر میلی لیتر) آنتی ژن محلول تاکی زوییت توکسوپلاسما گوندی به مدت 4 ساعت  مجاور شدند. پس از استخراج  RNA کلی و سنتز cDNA با استفاده از روش Real time PCR بیان ژنP2X7R مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که پس از چهار ساعت همه غلظت های آنتی ژن محلول تاکی زوییت توکسوپلاسما گوندی  در کشت سلولی تیمار شده سبب کاهش بیان ژن P2X7R شد. بیشترین کاهش بیان این ژن در غلظت 80 میکروگرم در میلی لیتر مشاهده شد. همچنین کاهش بیان ژن P2X7R با غلظت آنتی ژن درگروه ها ارتباط معنا دار نداشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که آنتی ژن محلول تاکی زوییت توکسوپلاسما گوندی سویه RH میتواند سبب کاهش بین ژن P2X7R شود و احتمالا سبب کمک به فرار انگل از سیستم ایمنی شود.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، آنتی ژن محلول تاکی زوئیت توکسوپلاسما گوندی(ST-Ag))، سلول رده ماکروفاژ THP-1، گیرنده P2X7
  • نوید کلانی، مجتبی قائدی*، محمد زارع نژاد، علیرضا درودچی، ابوذر حیدری صفحات 46-52
    مقدمه

    سنگهای بزاقی یک بیماری شایع غدد بزاقی است که با انسداد ترشح بزاق توسط یک سنگ ایجاد می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی سنگ های غدد بزاقی در اجساد ارجاعی به پزشکی قانونی استان فارس می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی 228 نفر از اجساد ارجاعی به پزشکی قانونی استان فارس جهت تعیین وجود سنگهای بزاقی در سالهای 1399 و 1400 مورد بررسی گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست سنگهای غدد بزاقی می باشد. اطلاعات دموگرافیک در این مطالعه شامل؛ سن، جنسیت، وضعیت تاهل، شاخص توده بدنی، شغل، بیماری زمینه ای، سابقه اعتیاد و مضرف الکل می باشد. مشخصات سنگ های بزاقی شامل؛ سابقه ابتلا به سنگ غدد بزاقی، محل تشکیل سنگ غدد بزاقی، اندازه سنگ غدد بزاقی، وزن سنگ غدد بزاقی و محل آناتومیک می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آمارهای توصیفی (فراوانی و درصد) و آزمون های آماری استنباطی (تی تست) در سطح معنی داری P<0.05 صورت گرفت.

    یافته ها

    سن 30-21 سال (36%) در اجساد ارجاعی به پزشکی قانونی استان فارس دارای بیشترین فراوانی بوده است. علت ارجاع اکثریت اجساد ارجاعی به پزشکی قانونی استان فارس تصادف بوده است. تنها 8 نفر (3/5%) سابقه ابتلا به سنگ غدد بزاقی داشتند و محل تشکیل سنگ غدد بزاقی در حفره تحت فکی (37/5%) دارای بیشترین فراوانی بوده است. بیشترین اندازه سنگ غدد بزاقی، 3/2 و 2/3  بوده است. همچنین بیشترین فراوانی وزن سنگ غدد بزاقی، 4 و محل آناتومیک تحت زبانی (37/5%) بود. بین سن (0.001=p)، وضعیت تاهل (0.002=p)، شاخص توده بدنی (0.035=p)، بیماری زمینه ای (0.001=p)، سابقه اعتیاد (0.005=p) و مصرف الکل (0.001=p) با ابتلا به سنگ غدد بزاقی ارتباط معنی داری وجود دارد. بیشترین فراوانی ابتلا به سنگ غدد بزاقی در اجساد افراد بالای 60 سال (25%)، افراد متاهل (8/6%)، افراد چاق (11/1%) ودارای سابقه اعتیاد (12/5%) و مصرف الکل (14/3%) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر3/5 درصد از افراد بررسی شده در مطالعه حاضر سابقه ابتلا به سنگ غدد بزاقی داشتند و محل تشکیل سنگ غدد بزاقی در حفره تحت فکی دارای بیشترین فراوانی بوده است. علاوه براین بیشترین فراوانی ابتلا به سنگ غدد بزاقی در اجساد افراد بالای 60 سال، افراد چاق ودارای سابقه اعتیاد و مصرف الکل بوده است که این عوامل ارتباط معناداری را با تشکیل سنگ غدد بزاقی گزارش کرده اند.

    کلیدواژگان: سنگ های غدد بزاقی، اجساد، پزشکی قانونی
  • سجاد صادقی نژاد علم آبادی*، احمد بلوری، منصور شهرکی صفحات 53-61
    مقدمه

    افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی می باشد. با توجه به اینکه ریز مغذی ها نقش بسزایی در سلامت جسمی و روانی افراد دارند، این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین موادمغذی دریافتی ونمایه های آنتروپومتریک با افسردگی در دانشجویان پسر رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد درسال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 245 نفر از دانشجویان شرکت کردند.میزان دریافتی موادمغذی با استفاده از پرسشنامه یادآمدخوراک اندازه گیری شد.ارزیابی های تن سنجی شامل نمایه ی توده ی بدن،نسبت دورکمر به دورباسن و نسبت دور کمر به قد با روش های استاندارد انجام شد. نمره افسردگی با پرسشنامه افسردگی بک تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از SPSS26 استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سن شرکت کنندگان 3/2 ± 7/22 سال بود. میانگین نمایه توده بدنی 35/8 ± 56/23 کیلوگرم بر متر مربع،میانگین نسبت دورکمر به باسن شرکت کنندگان 01/0 ± 9/0 سانتی متر و میانگین نسبت دورکمر به قد شرکت کنندگان 03/0 ± 48/0 سانتی متربود. نمره افسردگی درگروه با شاخص توده بدنی، نسبت دورکمر به لگن و نسبت دورکمر به قدطبیعی به طورمعناداری کمتر بود (P<0.05). همچنین میانگین نمره افسردگی در گروه با دریافت مناسب سلنیوم،منیزیوم و ویتامین D به طورمعنادار از گروه بادریافت نامناسب آن ها کم تر بود (P<0.05).

    نتیجه‏ گیری: 

    افزایش شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دورکمر به قد و کاهش مصرف سلنیوم، منیزیوم و ویتامین D می تواند همراه با افزایش بروز افسردگی در دانشجویان پزشکی باشد. بنابراین کنترل وزن بدن در شرایط ایده آل و دریافت کافی سلنیوم، منیزیوم و ویتامین D را به عنوان یک راه پیشگیری برای مقابله با برخی از اختلالات خلقی از جمله افسردگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ویتامین، ریزمغذی، آنتروپومتری، افسردگی، دانشجو
  • مریم ایرانی*، صفر فرج نیا، محمدرضا ذوالفقاری، راضیه نظری، لیلا رهبرنیا صفحات 62-72
    مقدمه

    سرطان از رایجترین علل مرگ و میر انسانی در جوامع امروزی است که تلاش های بسیار گسترده ای برای مقابله با آن در حال انجام است. ایمونوتوکسین های مبتنی بر ANTI-EGFRVIII می توانند با هدایت بخش های توکسینی به سلول های سرطانی که بیان بیش از حد گیرنده EGFRVIII دارند منجر به مرگ سلولی آنها شوند.مطالعه حاضر توسعه یک ایمونوتوکسین انسانی جدید ضد (EGFRVIII EGFRVIII) (huscFv-PE38با ادغام ژنتیکی آنتی بادی تک زنجیره ای ضد EGFRviii انسانی با اگزوتوکسین A کوتاه شده سودوموناس آیروژینوزا (PE) (PE38KDEL) است.

    روش کار

    قطعه PE-38 اگزوتوکسین A با استفاده از PCR تکثیر و به pET22b-antiEGFRVIII huscFv متصل شد. واکنش با روش PCR وهضم آنزیمی تایید شد. ایمونوتوکسین حاصل در E. coli BL21 (plysS) بیان شد و سپس توسط ستون کروماتوگرافی Ni-NTA تخلیص شد. پس از آن، واکنش ایمونوتوکسین تخلیص شده با روش های الایزا و MTT مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمایش های PCRو هضم آنزیمی، صحت و یکپارچگی ساختار ایمونوتوکسین طراحی شده را تایید کردند. تخلیص ایمونوتوکسین بیان شده توسط ستون کروماتوگرافی نیکل منجر به ساخت یک ایمونوتوکسین نوترکیب بسیار خالص گردید که وزن مولکولی 63 کیلو دالتون را در ژل SDS-PAGE نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج  مطالعه حاضر نشان داد که ایمونوتوکسین طراحی شده می تواند به عنوان یک کاندید امیدوارکننده برای مهار سولهای سرطانی EGFRviii مثبت در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان هدفمند سرطان، EGFRviii، huscFv-PE38، ایمونوتوکسین، اگزوتوکسین A سودوموناس
|
  • Reza Inaloo, Alie Reza Yousefi, Mahnia Torabikhah Jahromi, Navid Kalani, Reza Sahraei * Pages 1-8
    Introduction

    Preoperative evaluation by considering anatomical signs and clinical factors related to difficult airway is important in patients with possible difficult airway.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 162 patients referred to Peymaniye Hospital in Jahrom city in 2019. The level of sensory block was calculated using the alcohol test (heat and cold) and pain palpation using a slow needle. The level of movement block was measured using the patient's strength in moving legs, knees and hips. Malampati test evaluation was done before operation, 4, 12, 24 and 48 hours after operation.

    Results

    Almost half of them had pain sensory block (44.2%), which was 25.8% of cold type and 18.4% of heat type. Among the hemodynamic variables, changes in oxygen saturation percentage before and after PCNL surgery with spinal anesthesia were not significant (p=0.398). The result of Wilcoxon test showed that the changes of Malampathi score before and after PCNL surgery with spinal anesthesia were significant compared to before surgery (p=0.001). The result of the Wilcoxon test showed that the changes in upper lip biting after PCNL surgery with spinal anesthesia were significant compared to before surgery (p=0.001).

    Conclusion

    In this study, the two tests of Malampati and Labgeze have confirmed the changes in the airway class according to the Peron position in PCNL patients.

    Keywords: Malampathi test, Nephrolithotripsy, spinal anesthesia
  • Hamideh Yazdimoghaddam *, Mahdi Danai Mooghadam, Javad Movahed Zade Pages 9-17
    Introduction

    Heart failure is associated with progressive prevalence and high mortality,and the prevalence of this disease is increasing despite medical advances.A clinical pathway is a method for managing patient care over a defined period of time with the goal of improving the quality of care, reducing risks, and increasing patient satisfaction. Therefore, this research was conducted with the aim of the assessment of the clinical course on self-care behaviors and quality of life patients with heart failure.

    Materials and Methods

    This interventional study was conducted on 68 patients diagnosed with heart failure in Heshmatieh Hospital under Sabzevar University of Medical Sciences in 2019-2021. Patients were randomly divided into two control and intervention groups.After ensuring the discharge, the patients of the intervention group were taught about the purpose of conducting the research and the method of implementing the clinical path.Patients in the control group received routine training from the hospital.Serially,every one to three months, self-care and quality of life questionnaires were completed for the patients.

    Results

    The average age of patients in the intervention group is 57.43 ± 5.74 and in the control group is61.70 ± 4.76. The results of the analysis of variance test with repeated measures showed that there is a significant difference between the average self-care score and quality of life score of the intervention group in the three stages of measurement

    Conclusion

    The results of this study confirmed the effectiveness of the clinical pathway on improving self-care behaviors and improving the quality of life of patients diagnosed with heart failure.

    Keywords: Clinical Pathway, Self-Care, heart failure, Quality of Life
  • Sara Kianitabar, Abdolhossein Taheri Kalani *, Mahmoud Nikseresht Pages 18-26
    Introduction
    The pathogenic mechanism underlying non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and progression from non-alcoholic fatty liver (NAFL) to non-alcoholic steatohepatitis (NASH) is not entirely understood. The purpose of this study was to determine the effect of resistance training on the level of antioxidant enzymes in liver tissue of male Wistar rats with non-alcoholic fatty liver.
    Materials and Methods
    In the present experimental study, 21 adults male Wistar rats were purchased and randomly divided into three groups: control, high fat diet and high fat diet+ resistance training groups. Animals in the high-fat diet groups received a high-fat diet including a combination of fructose, carbon tetrachloride and olive oil for 23 weeks. The training group while receiving a high-fat diet, in the final 8 weeks performed the progressive resistance training protocol including carrying weights equivalent to 30 to 100 percent of body weight three sessions a week. At the end of the intervention, level of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX) enzymes in liver tissue were measured by enzyme colorimetric method. Also, liver histopathology was performed to confirm the biochemical results. The data collected were analyzed using statistical tests of one-way analysis of variance and Tukey's follow-up test.
    Results
    Liver SOD enzyme level in the high-fat diet+ resistance training group showed significant increase in compared to the high-fat diet group (p = 0.035), but liver GPX enzyme level did not change significantly in the three groups (p = 0.085). The histopathological examination of the liver also confirmed the changes caused by the high-fat diet and the protective effects of resistance training.
    Conclusion
    According to the results of this study, it can be said that resistance training can significantly improve the disorder of antioxidant enzymes and liver tissue steatosis caused by high-fat diet in male Wistar rats with non-alcoholic fatty liver.
    Keywords: Diet, resistance training, Antioxidant, Oxidative stress, Fatty liver
  • Khadejeh Honarmandnejad, Maryam Kouroshnia *, Nadereh Sohrabi, Maryam Zarnaghash Pages 27-37
    Introduction
    Many factors can play a role in postpartum depression, which significantly affect the baby, mother, family, and society. The purpose of this study was to present a postpartum depression model based on social support and marital satisfaction with the mediation of parental stress.
    Method
    The current research method was descriptive and type of structural equation modeling. The statistical population of the research was all mothers have given birth who referred to Ostad Motahari Jahrom Hospital between April and October 1401, and 415 women were selected using the accidental sampling method from natural delivery and caesarean section and completed the Edinburgh Postnatal Depression scale (EPDS), the MOS Social Support Survey (MOS-SSS) Sherbourne and Stewart, the Enrich Marital Satisfaction Scale (EMS) and the short form of Abidin Parenting stress Index (PSI-4-SF) during four until eight weeks after childbirth.
    Results
    Social support and marital satisfaction do not have a significant effect on postpartum depression directly. Also, social support and marital satisfaction can effect on postpartum depression through parental stress.
    Conclusion
    Considering the stressful conditions during pregnancy, psychological interventions aimed at reducing parental stress can reduce maternal exhaustion after childbirth, and social support and high marital satisfaction play a significant role in preventing this disorder.Keywords: postpartum depression, social support, marital satisfaction, parental stress
    Keywords: Depression, Postpartum, Social Support, Personal Satisfaction, Parents
  • Parisa Ilbeigi *, Javid Sadraei, Fatemeeh Ghaffarifar, Seyed Davar Siadat, Hamed Mirjalal Pages 38-44
    Backgrounds

    Toxoplasma gondii is the causative agent of toxoplasmosis. Macrophages are one of the most important immune cells against toxoplasmosis. Activation of P2X7R plays a critical role during immune response through macrophages.

    Objectives

    This study aimed to evaluate the expression of P2X7R gene in THP-1 cell line treated by T. gondii soluble total antigen (STAg).

    Materials and methods

    STAg was extracted from T. gondii tachyzoites strain RH. Upon transforming THP-1 cell line to macrophage M0, the cells were treated by different concentrations of STAg including 100, 80, 40, 20, and 10 µg for 4 h. Total RNA was extracted from cells, cDNA was synthesized, and relative quantitative real-time PCR was performed to evaluate the expression of P2X7R gene.

    Results

    Results of real-time PCR revealed that except concentrations 10 and 40 µg, the other concentrations of T. gondii STAg significantly decreased the expression of P2X7R gene. The highest downregulation of P2X7R gene was observed in THP-1 sensed by the concentration 80 µg.

    Conclusion

    In addition, there was no statistically correlation between the P2X7R gene expression and the concentration of T. gondii STAg. This study showed that T. gondii STAg my affect the expression of P2X7R to help the parasite to escape from immune responses leading by macrophages.

    Keywords: T. gondii, Soluble total antigen, Macrophage THP-1, P2X7R
  • Navid Kalani, Mojtaba Ghaedi *, Mohammad Zarenezhad, Alireza Dorodchi, Abozar Heidari Pages 46-52
    Introduction

    Salivary stones are a common disease of the salivary glands, which is caused by the obstruction of saliva secretion by a stone.

    Methods

    In this descriptive-cross-sectional study, 228 dead bodies referred to forensic medicine in Fars province were examined to determine the presence of salivary stones. The data collection tool in this study is a demographic information questionnaire and salivary gland stones checklist.

    Results

    The reason for referring the majority of dead bodies referred to Fars province forensic medicine was an accident. Only 8 people (3.5%) had a history of salivary gland stones, and the site of salivary gland stone formation in the submandibular cavity (37.5%) has the highest frequency. The largest size of salivary gland stone was 2.3 and 3.2 (25%). Also, the highest frequency of salivary gland stone weight was 4 and SUB anatomical location (37.5%). There is a relationship between age (p=0.001), marital status (p=0.002), body mass index (p=0.035), underlying disease (p=0.001), addiction history (p=0.005) and alcohol consumption (p=0.001) with salivary gland stones.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, 3.5% of the people examined in the present study had a history of salivary gland stones, and the place of salivary gland stone formation in the submandibular cavity has the highest frequency. In addition, the highest frequency of salivary gland stones in the corpses of people over 60 years old, obese people with a history of addiction and alcohol consumption, these factors have reported a significant relationship with the formation of salivary gland stones.

    Keywords: Salivary Gland Stones, Corpses, forensic medicine
  • Sajad Sadeghinejad Alamabadi *, Ahmad Bolouri, Mansour Shahraki Pages 53-61
    Introduction

    Depression is the most common psychological health disorder.Considering that micronutrients have always played a significant role in all physical and psychological aspects of people,this study was conducted to investigate the relationship between nutrients intake and anthropometric profiles with depression in male medical students of Yazd University of Medical Sciences in2021.

    Methods

    245students participated in this cross-sectional study.The intake of nutrients in the diet was measured using a food recall questionnaire.Anthropometric evaluations including,body mass index,waist to hip ratio and waist to height ratio were measured using standard methods. Beck depression questionnaire was used to determine the depression score. SPSS26 was used for data analysis.

    Results

    The average age of the examined samples was22.7±2.3 years, the average body mass index was23.56 ± 8.35 kg/m2.the average waist to hip ratio of the samples was0.90 ±0.01 cm and the ratio of waist circumference to height of the samples was0.48 ±0.03. The depression score was significantly lower in group with normal BMI ,WHpR and WHtR. Also,the average score of depression in the group with adequate intake of selenium, magnesium and vitamin D was significantly lower than the group with inadequate intake.

    Conclusion

    according to the result, the increase in BMI, WHpR and WHtR and the decrease in consumption of selenium, magnesium and vitamin D can be associated with increase in the incidence of depression in medical students. Therefor, controlling body weight in ideal condition and getting enough selenium, magnesium and vitamin D can be preventive and perhaps a therapeutic factor to deal with some mood disorders, including depression.

    Keywords: Vitamin, Nutrients, Anthropometry, Depression, students
  • Maryam Irani *, Safar Farajnia, Mohammadreza Zolfaghari, Razieh Nazari, Leila Rahbarnia Pages 62-72
    Background

    Cancer is one of the most common causes of human mortality in today's societies, and extensive efforts are being made to combat it. EGFRVIII is a tumor-specific antigen that is not observed in normal tissues, making it possible to target cancerous tissues without damaging normal tissues. ANTI-EGFRVIII-based immunotoxins can lead to the death of cancer cells that express an excessive amount of the EGFRVIII receptor by directing toxic components to these cells.

    Objectives

    The objective of the present study is to develop a new human immunotoxin against EGFRVIII (huscFv-PE38) by genetically fusing a single-chain human anti-EGFRVIII antibody with a truncated form of the Pseudomonas aeruginosa exotoxin A (PE) (PE38KDEL).

    Materials and methods

    The PE-38 exotoxin A fragment was amplified using PCR and attached to pET22b-antiEGFRVIII huscFv. The reaction was confirmed by PCR and enzymatic digestion. The immunotoxin was expressed in E. coli BL21 (plysS) and then purified using Ni-NTA chromatography. After that, the purified immunotoxin reaction was evaluated using ELISA methods.

    Results

    The PCR and restriction digestion experiments confirmed the accuracy and integrity of the designed immunotoxin structure. Purification of the expressed immunotoxin using Ni-NTA chromatography column resulted in a highly pure, non-recombined immunotoxin with a molecular weight of 60 kDa shown on SDS-PAGE gel.

    Conclusion

    The results of this study demonstrate that the designed immunotoxin was successfully cloned, expressed, and purified, and can be considered as a promising candidate for the inhibition of EGFRVIII-positive cancer cells.

    Keywords: Targeted cancer thrapy, EGFRviii, huscFv-PE38, Immunotoxin, Pseudomonas exotoxin A