فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 41 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رضا رستم لو*، محمدعلی رمضانی فرانی، الهه خضری صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    رسوایی های سازمانی جدی دهه های اخیر در سازمان های عمومی که عمدتا ناشی از فساد و منافع متضاد است، باعث کاهش شدید اعتماد جامعه نسبت به نهادهای عمومی شده است. این مسیله لزوم یافتن فرایندها و ابزارهایی برای دستیابی به سازمان ها عمومی و مدیریت اخلاقی تر را مورد تاکید قرار می دهد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تجربی تاثیر انگیزه خدمات عمومی بر رفتارهای اخلاقی در سازمان های عمومی است.

    روش شناسی:

     پژوهش پیش رو از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع پژوهش های توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر سازمان های عمومی شهر تهران است که با به کارگیری روش نمونه گیری ترکیبی (طبقه ای و در دسترس) حجم نمونه ای برابر با 370 نمونه از 80 سازمان عمومی جمع آوری شده است. برای گردآوری داده ها پرسش نامه های استاندارد به کار گرفته شد که روایی و پایایی هر یک از متغیر ها به تایید رسیده است. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها بر پایه مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان می دهد انگیزه خدمات عمومی (تمایل به خط مشی گذاری عمومی، تعهد به منافع عمومی، دلسوزی و ایثار) تاثیر مثبتی بر رفتارهای اخلاقی (احساس وظیفه، پشتیبانی، احترام، معنویت در محیط کار و خیرخواهی) کارکنان سازمان های عمومی دارد و رهبری اخلاقی تاثیر مثبت انگیزه خدمات عمومی بر رفتارهای اخلاقی را میانجی گری می کند.

    نتایج

    نتایج پژوهش شواهدی تجربی برای اهمیت انگیزه خدمات عمومی در رفتارهای اخلاقی در بین کارمندان دولتی ارایه می دهد. مطالعه حاضر نشان داد که رهبری اخلاقی و انگیزه خدمات عمومی در ارتقای رفتار اخلاقی کارکنان موثر است.

    کلیدواژگان: انگیزه خدمات عمومی، رفتارهای اخلاقی، رهبری اخلاقی، سازمان های عمومی
  • وحید شرفی*، زهره محمدیاری، فرهاد فتاحی صفحات 21-37
    زمینه و هدف

    کارکنان همواره باید نسبت به چشم انداز و ارزش سازمان همانند مشتریان خارج از سازمان توجیه شده باشند. بازاریابی داخلی به دنبال آموزش کارکنان در نقش مشتری سازمان می باشد و تحت تاثیر سبک های مدیریت قرار دارد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر سبک رهبری پدرسالارانه بر بازاریابی داخلی باتوجه به نقش میانجی رفاه عاطفی کارکنان می باشد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت روش توصیفی - همبستگی می باشد. از نظر گردآوری اطلاعات نیز پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح در شهر تهران می باشد که تعداد آن ها 146 نفر هستند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد می باشد که روایی آن با استفاده از نظر خبرگان تاییدشده و پایایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. ابزار تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز الگویابی معادلات ساختاری می باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که رهبری پدرسالارانه بر بازاریابی داخلی و رفاه عاطفی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. رفاه عاطفی کارکنان نیز بر بازاریابی داخلی دارای تاثیر مثبت و معناداری می باشد. همچنین ابعاد رهبری پدرسالارانه (رهبری مستبدانه با ضریب تاثیر (73/0)، رهبری خیرخواهانه با ضریب تاثیر (84/0)، رهبری اخلاقی با ضریب تاثیر (77/0)) بر بازاریابی داخلی دارای تاثیر معناداری می باشد.

    نتایج

    رهبری پدرسالارانه با واسطه گری رفاه عاطفی کارکنان بر بازاریابی داخلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. مدیران سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح می توانند با به کارگیری سبک رهبری پدرسالارانه بر رفاه عاطفی کارکنان و بازاریابی داخلی تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: رهبری پدرسالارانه، رفاه عاطفی، بازاریابی داخلی
  • علی شریعت نژاد، عبدالله ساعدی*، فرحناز آهنگ، نازنین اسدی صفحات 39-52
    زمینه و هدف

    در شرایط کنونی به لحاظ وجود مجموعه ای از عوامل افراد متخصص و دانشی، از کشوری به کشور دیگر نقل مکان می کنند و پدیده گریز سرمایه های انسانی را رقم می زنند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل کششی و رانشی مرتبط با گریز سرمایه های انسانی انجام پذیرفت.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف اکتشافی، از حیث گردآوری اطلاعات در زمره پژوهش های آمیخته و از لحاظ نتیجه کاربردی است. جامعه آماری پژوهش خبرگان و صاحب نظران در حوزه موردمطالعه هستند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 30 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است. در این پژوهش داده های کیفی با روش کدگذاری و داده های کمی با روش Delphi Fuzzy تحلیل شده است.

    یافته ها

    مطابق یافته های پژوهش تعدادی از مهم ترین عوامل رانشی، بستر نامناسب برای پذیرش تحرک فکری، بروکراسی سالاری و عدم توفیق پلتفرم های کارآفرینی و تعدادی از مهم ترین عوامل کششی، دسترسی به فرصت های جهانی و ارتباطات بیشتر با جهان، وجود استانداردهای بالاتر کاری و شغلی در موقعیت رقیب بود.

    نتایج

    نتایج گویای آن است که شرایط و بستر نامناسب مانند قوانین و مقررات دست و پاگیر مانع از بروز خلاقیت و آزادی عمل سرمایه های انسانی شده و منجر به ترغیب آن ها به خروج از مرزهای کشور خواهد شد. از طرفی شرایط کاری بهتر در مبدا می تواند سرمایه های انسانی را به سمت خود جذب نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، گریز سرمایه های انسانی، عوامل کششی، عوامل رانشی
  • پریسا جلالی، مهتاب سلیمی*، مژگان نینوایی، پریسا ایران نژاد صفحات 53-69
    زمینه و هدف

    از مهم ترین و چالش برانگیزترین وظایف رهبران در دوران حاضر است که منجر به تغییر چشم انداز رقابتی برای سازمان های امروزی شده است. لذا هدف پژوهش طراحی الگوی رهبری تحول دیجیتال در آموزش است.

    روش شناسی: 

    از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت اکتشافی است که با رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) مورد تحلیل قرار گرفت. جهت شناسایی مولفه های الگو، از روش کیفی و مصاحبه های عمیق استفاده شد. بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان که شامل اساتید هییت علمی رشته مدیریت آموزشی و مدیران ارشد علوم پزشکی که به روش هدفمند انتخاب شدند. تحلیل بخش کیفی از روش تحلیل تم و با نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. جهت برازش الگوی طراحی شده، از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار PLS استفاده شد. جامعه آماری کمی شامل 430 نفر از مدیران و کارشناسان و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی البرز بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مبتنی بر یافته های کیفی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    بخش کیفی نشان داد 6 تم اصلی شامل: رهبری تحول دیجیتال، خلق ارزش، تصمیم گیری، استراتژی سازمان، چالش های دیجیتال، یادگیری و 12 تم فرعی شناسایی شد. بخش کمی نیز مشخص شد بین رهبری تحول دیجیتال و عوامل رابطه معنی داری وجود دارد و الگوی طراحی شده از تناسب قابل قبولی برخوردار است.

    نتایج

    رهبری تحول دیجیتال در آموزش، می تواند به بهبود کیفیت آموزش و ارتقای سطح دانش و توانمندی دانشجویان کمک کند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول، تحول دیجیتال، رهبری تحول دیجیتال، دانشگاه علوم پزشکی
  • مرتضی محمدی*، علی نیازی، مهرزاد اسدی کوهنجانی صفحات 71-85
    زمینه و هدف

    امروزه در همه سازمان ها ارزیابی عملکرد از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده و نقش مهمی در بهبود عملکرد دارد. هدف از این پژوهش، طراحی نظام ارزیابی عملکرد تربیت بدنی فراجا با رویکرد سیستمی بود.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی متوالی است که از دو رویکرد کیفی و کمی استفاده شده است. جامعه آماری شامل، خبرگان علمی و اجرایی فراجا در زمینه مدیریت ورزشی که در بخش کیفی 14 نفر به روش هدفمند و در بخش کمی جمعا 45 نفر به روش تمام شمار بودند. در بخش کیفی، اجرای مصاحبه های کیفی با نخبگان آگاه تا حد رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی نیز از روش های دیماتل و وزن دهی و امتیازدهی شاخص ها استفاده شد. برای تعیین روایی از روایی محتوا روش لاوشه و تعیین CVR و برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آزمون مجدد استفاده شد که مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    امتیاز مولفه های ارزیابی عملکرد، مدیریت و رهبری (90 امتیاز)، تامین مالی (85 امتیاز)، منابع انسانی (80 امتیاز) اماکن و تجهیزات ورزشی (90 امتیاز) ترویج و رسانه (70 امتیاز)، مسابقات (115 امتیاز)، توسعه مربیان و داوران (100 امتیاز)، توسعه علمی و پژوهشی (55 امتیاز)، مشارکت ورزشی (85 امتیاز)، توسعه ورزش عمومی (110 امتیاز) و توسعه ورزش تخصصی (120 امتیاز) به دست آمد.

    نتایج

    توسعه ورزش های تخصصی و عمومی و نقش مدیریت و رهبری بایستی بیشتر مدنظر فرماندهان و مدیران فراجا قرار بگیرد

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تربیت بدنی فراجا، رویکرد سیستمی
  • حسن سفیدگر نائینی، سعید شریفی*، منصوره پورمیری صفحات 87-104
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به شدت رقابت و تعدد بانک های خصوصی، ایفای درست نقش های مدیریتی در آن ها اهمیت یافته و به نوعی مزیت تبدیل شده است. با توجه به عدم وجود پژوهش در راستای شناسایی و مقایسه دقیق نقش های مدیریتی در بانک های دولتی و خصوصی، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش های مدیران بانک های دولتی و خصوصی در راستای بهبود عملکرد سازمانی انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش به صورت آمیخته انجام شده است. برای شناسایی نقش های مدیران بانک ها، از رویکرد کیفی از نوع اکتشافی و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش تیوری داده بنیاد استفاده شده است. در بخش کمی و برای سنجش اثر نقش ها بر عملکرد سازمانی با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شده است.

    یافته ها

    مدیران در بانک های خصوصی دارای 16 نقش اصلی و در بانک های دولتی دارای 15 نقش اصلی هستند که این نقش ها تنها در یک مورد شامل ایتلاف پذیری که مخصوص مدیران بانک های خصوصی است، با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین تاثیر تمامی نقش های تعیین شده بر عملکرد سازمانی، معنادار و مستقیم بوده که در بانک های دولتی نقش های توجه به عوامل درونی و بیرونی و در بانک های خصوصی نقش های سودآوری و توجه به عوامل بیرونی دارای بیشترین تاثیر بر عملکرد سازمانی بوده اند.

    نتایج

    نقش های مدیران بانک های خصوصی کمی بیشتر از نقش های مدیران بانک های دولتی است و با توجه به تایید اثرگذاری نقش مدیران بر عملکرد سازمانی، مدیران بانک ها می بایست با آشنایی و اجرای درست نقش های شناسایی شده، زمینه های موفقیت سازمان خود را در عرصه رقابتی، ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: نقش های مدیران، عملکرد سازمانی، بانک های دولتی، بانک های خصوصی
  • سید نجم الدین موسوی، رضا سپهوند، فاطمه اکبری پشم، مریم مومنی* صفحات 105-124
    زمینه و هدف

    رفتارهای انحرافی به عنوان ناقض هنجارهای کاری و اجتماعی، پیامدها و آثار منفی جبران ناپذیری برای سازمان ها خواهند داشت و شیوع این پیامدها در عصر حاضر و صدمات مالی و غیر مالی آنها باسرعت زیادی در حال افزایش است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر قلدری بر ناامنی شغلی و رفتار انحرافی کارکنان  و تبیین نقش میانجی تاب آوری و حمایت سازمانی در فرماندهی نیروی انتظامی شهرستان خرم آباد انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است که در آن از روش مدل سازی معادلات مسیری- ساختاری برای آزمون فرضیات و برازش مدل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی شهرستان خرم آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقهبندی شده 580 پرسشنامه در بین آنها توزیع شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت قلدری  بر ناامنی شغلی؛ تاثیر مثبت قلدری بر رفتار انحرافی؛ تاثیر مثبت ناامنی شغلی بر رفتار انحرافی است. همچنین نقش میانجی حمایت سازمانی و تاب آوری در ارتباط بین قلدری و ناامنی شغلی و رفتار انحرافی نیز تایید گردید.

    نتایج

    به عنوان یک نتیجه کلی، دو ویژگی شخصی و اجتماعی مربوط به تاب آوری کارکنان نظامی و برداشت آنها از حمایت مدیران و سازمان به عنوان عوامل میانجی به کاهش اثرات مضر قلدری بر ناامنی شغلی و رفتار انحرافی در نیروی انتظامی موثر است.

    کلیدواژگان: قلدری، حمایت سازمانی، تاب آوری، ناامنی شغلی، رفتار انحرافی
  • سعید صادقیان قراقیه*، شمس الدین نیک منش، مهدی دیهیم پور، احمدرضا اسماعیلی، صابر شکری صفحات 106-120
    زمینه و هدف

    استفاده از اینترنت علی رغم کاهش هزینه ها و ارتقای کیفیت محصولات و خدمات سازمان ها، موجب بروز دغدغه ای به نام استفاده نابجای کارکنان از اینترنت در جهت اهداف شخصی (سایبرلوفینگ) گردیده است؛ بنابراین تحقیق حاضر باهدف بررسی تاثیر سایبرلوفینگ بر ترک خدمت مجازی کارکنان با میانجی گری انسداد سازمانی انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش 300 نفر از کارکنان شهرداری های استان مازندران تشکیل شده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 169 نفر نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیده اند. داده های تحقیق به وسیله پرسشنامه های سایبرلوفینگ آگرین و همکاران (2018)، ترک خدمت مجازی کارکنان ریلوویک (برای 2005) و انسداد سازمانی گیبنی و همکاران (2009) جمع آوری گردید و پایایی آنان با محاسبه آلفای کرونباخ به ترتیب 76/0، 78/0 و 84/0 تایید شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های آماری حاکی از آن است که میزان تاثیر سایبرلوفینگ بر ترک خدمت مجازی کارکنان 76/0، سایبرلوفینگ بر انسداد سازمانی 48/0 و انسداد سازمانی بر ترک خدمت مجازی کارکنان 59/0 می باشد. همچنین میزان تاثیر سایبرلوفینگ از مسیر انسداد سازمانی بر ترک خدمت مجازی کارکنان 29/0 می باشد.

    نتایج

    متغیر سایبرلوفینگ به طور مستقیم و غیرمستقیم و انسداد سازمانی نیز به طور مستقیم بر ترک خدمت مجازی کارکنان تاثیرگذار می باشد و موجبات تشدید این متغیر را فراهم می نمایند. درنتیجه می توان گفت سایبرلوفینگ زمینه ساز اصلی ترک خدمت مجازی کارکنان و تشدید این سوء رفتار می گردد.

    کلیدواژگان: سایبرلوفینگ، انسداد سازمانی، ترک خدمت مجازی، منابع انسانی
  • محمدرضا لطف الله همدانی، احمد ودادی*، کاوه تیمورنژاد صفحات 141-159
    زمینه و هدف

    از سه دهه قبل تاکنون، کاربرد انگیزش خدمات عمومی در مدیریت منابع انسانی سازمان های دولتی و عمومی جهت بهبود عملکرد کارکنان در ارایه خدمات مناسب به مردم و جلب رضایت مندی عمومی، مورد توجه محققان مدیریت دولتی بوده است. پژوهش حاضر با هدف ترکیب کیفی نتایج مطالعات پیشین صورت گرفته در حوزه انگیزش خدمات عمومی و ارایه الگویی جامع در این زمینه می باشد.

    روش شناسی:

     این پژوهش از لحاظ هدف توسعه ای بوده و با بهره گیری از روش کیفی فراترکیب، و با غربالگری تحقیقات در پایگاه های معتبر داخلی و خارجی، با مطالعه، کدگذاری علمی و نظام مند 86 مقاله معتبر پیشین در طی سال های 1990 تا 2021 الگوی جامع انگیزش خدمات عمومی کارکنان در سازمان های دولتی و عمومی ارایه گردید. برای بررسی روایی از ابزار ارزیابی گلین و سنجش پایایی از طریق ضریب کاپای کوهن برآورد شد که مقدار توافق به دست آمده برابر با 0/895 بود. اهمیت و اولویت شاخص ها با آنتروپی شانون مشخص گردید.

    یافته ها

    الگوی جامع ارایه شده در این پژوهش، دارای چهار بعد و هشت مولفه شامل محیطی (تمایلات درون سازمانی و تمایلات بیرون سازمانی)، ارزشی (ارزشهای مادی و ارزشهای معنوی)، اجتماعی (محرکهای اجتماعی فردی و محرکهای اجتماعی عمومی) و رفتاری (ویژگی رفتارهای بیرونی و ویژگی رفتارهای دورنی) می باشد.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به عملکرد برتر کارکنان در سازمان های دولتی و عمومی، تما می متغیر های بدست آمده در الگوی جامع ارایه شده در این پژوهش، باید در برنامه ریزی طرح های انگیزشی کارکنان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگیزش خدمات عمومی، انگیزش کارکنان، سازمان های دولتی و عمومی، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • سیروس حسینعلی زاده*، کرم الله دانش فرد، سراج الدین محبی صفحات 161-178
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر تلاش های زیادی برای ایجاد انسجام در زیرسیستم های منابع انسانی از جمله حرکت به سمت طراحی و تدوین الگوهای قابلیت به عنوان مبنای توسعه کارکنان اجرایی شده است. هدف مقاله حاضر ارایه الگوی توسعه ظرفیت های منابع انسانی بر اساس مدل PCMM در پشتیبانی دریایی ناجا بود.

    روش شناسی:

     روش تحقیق حاضر، ترکیبی (آمیخته) و از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل 10 نفر خبرگان (متخصصین در حوزه توسعه ظرفیت های منابع انسانی تا زمان رسیدن به اشباع نظری) و در بخش کمی شامل 60 نفر از کارشناسان اداره پشتیبانی دریایی ناجا بود که با استفاده از روش نمونه ‏گیری در دسترس به عضویت اعضای نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات بخش نظری از روش کتابخانه ای و به منظور تدوین، پخش و جمع آوری نتایج پرسشنامه در دو بخش کیفی و کمی از روش میدانی استفاده شد. به جهت تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه و مصاحبه های صورت پذیرفته از نرم افزارهای MAXQDA و Smartpls استفاده شد..

    یافته ها

    یافته ها منجربه استخراج 17 مولفه تاثیر گذار در توسعه ظرفیت های منابع انسانی با رویکرد مدل بلوغ قابلیت های نیروی انسانی گردید

    نتایج

    نتایج نشان داد که عامل ایجاد انگیزه، برنامه های آموزشی و گردش شغلی از مهمترین و بالاترین امتیاز برخورداربوده و توجه به این منبع عظیم در زمینه مدیریت منابع انسانی و در نظر گرفتن نیازها و مشکلات آنها و همچنین استقرار افراد مناسب در سازمان ها از عوامل موثر در موفقیت و پیشرفت هر سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، ظرفیت ها، مدل PCMM، سازمان پشتیبانی دریایی ناجا
  • علی اصغر پوریزدانی کجور*، داوود کیاکجوری، مهران مختاری بایع کلایی، قیدر قنبرزاده نیار صفحات 179-196

    تحقق اهداف متمایز و متعالی انقلاب اسلامی در سایه دشمنی های استکبار جهانی و فشارهای منوط به استفاده از الگوی اقتصادی متناسب با آن است. الگوی معرفی شده توسط مقاوم معظم رهبری، الگوی اقتصاد مقاومتی می باشد. اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی، مستلزم تشکیل سرمایه انسانی و اجتماعی و محیط مناسب، و داشتن الگوی رفتاری است. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی ابعاد مدل رفتاری کارکنان در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی با بهره گیری از نظریه داده بنیاد می باشد. محقق در این مقاله علمی پژوهشی، مدلی ارایه نموده است تا دستیابی به اهداف برنامه اقتصاد مقاومتی تسهیل و تسریع گردد.محقق با روش داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار maxqda2018 داده های را دسته بندی وکد گذاری نموده است. در پژوهش حاضر از 15 منبع (مصاحبه شونده) که در حوزه های مختلف اعم از اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی سازمان بنادر و دریانوردی، وزارت اقتصاد و دارایی و شهرداری استان تهران فعال بوده اند تشکیل می دهد.یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدل رفتاری کارکنان سازمان های دولتی در جهت تحقق الگوی اقتصاد مقاومتی دارای ابعاد اصلی ارزش، نگرش و رفتار در سطح فرد و فرهنگ، ساختار و فرآیند در سطح سازمان می باشد که خود به مقوله های فرعی تقسیم می شوند. با توجه به نتایج به دست آمده شرایط علی، مقوله محوری، زمینه، راهبرد، شرایط مداخله گر و پیامد الگوی رفتاری در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی استخراج گردیده اند.طراحی الگوی رفتاری کارکنان به اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در سازمان ها کمک می کند و این امر موجب توجه ویژه به تولیدات داخلی و تولید ملی می شود.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، اقتصاد مقاومتی، رفتارهای فردی و گروهی، روش داده بنیاد
  • شادمهر زهدی، حسن امیری*، کوروش پارسا معین صفحات 197-210
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر در زمینه شناسایی عوامل مرتبط با الگوی مدیریت سرمایه انسانی با رویکرد کارآفرینی و باهدف بررسی روابط علی بین عوامل شناسایی شده مرتبط با الگوی مدیریت سرمایه انسانی با رویکرد کارآفرینانه در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قزوین مورد بررسی قرار گرفته است. 

    روش شناسی:

    این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس نوع داده، آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل اساتید، افراد صاحب نظر دانشگاهی، خبرگان و کارکنان مجرب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قزوین بود؛ 20 نفر به عنوان مصاحبه شونده باتوجه به اصل اشباع در نظر گرفته شد. گروه دوم از جامعه آماری، شامل کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قزوین به تعداد 2522 نفر بود. باتوجه به ماهیت متفاوت بخش ها، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و از طریق نمونه گیری طبقه ای، 350 نفر به عنوان آزمودنی انتخاب شد. در بخش کیفی این پژوهش از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش استنباطی آن از مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان می دهد که از میان 157 شاخص (گویه) موجود، 22 مولفه و 5 بعد اصلی قابل شناسایی است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از این است که در مدیریت سرمایه انسانی با رویکرد کارآفرینانه در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قزوین عوامل سازمانی با ضریب مسیر 0.507 دارای تاثیر نسبتا بیشتری نسبت به عوامل فردی با ضریب مسیر 0.247 بوده اند.

    کلیدواژگان: رویکرد کارآفرینانه، مدیریت سرمایه انسانی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • حسین منصوری*، سعید صادقی بروجردی، رسول نوروزی سید حسنی صفحات 211-227
    هدف

    فساد در ورزش موضوعی گسترده است که تمامیت ورزش را تهدید می کند. این گستردگی از پولشویی تا تبانی در رویدادهای ورزشی را شامل می شود. هدف این پژوهش شناسایی شاخص های فساد مالی در صنعت فوتبال ایران با رویکرد دلفی فازی بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش در زمره پژوهش های اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از افرادیست که دانش اجرایی و دانشگاهی نسبت به موضوع فساد داشتند. در فاز اول به صورت مصاحبه با خبرگان (18 نفر) شاخص های تحقیق شناسایی شدند. در فاز دوم برای اجماع و توافق خبرگان برای شاخص های شناسایی شده از روش دلفی فازی استفاده شد، جمعا در فاز دوم 15 نفر مشارکت داشتند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 6 شاخص به همراه 14 مولفه مشتمل بر 55 گویه های مورد توافق خبرگان قرار گرفت: 1. حکمرانی فسادزا در فوتبال 2. کژ کارکردی ساختاری 3. توافقات و نظارت معیوب 4. سفارشی سازی و دلالی امور 5. کژ کارکردی های مالی و درنهایت شاخص 6. فساد انسان افزار بود.

    نتیجه گیری

    شناسایی این شاخص ها می تواند فساد مالی در فوتبال را به شکل جامعی در ابعاد مختلف مورد بررسی و اندازه گیری قرار دهد، علاوه بر این می تواند به نهادهای نظارتی از جمله قوه قضاییه و پلیس امنیت اقتصادی برای مبارزه با فساد مالی در بین نیروی انسانی حوزه فوتبال کمک کند.

    کلیدواژگان: فساد در ورزش، فساد در فوتبال، فساد مالی، دلفی فازی
  • ایمان خاکی*، تورج مجیبی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 229-243
    زمینه و هدف

    تجاری سازی دانش فعالیتی اجتناب ناپذیر در راستای جبران هزینه های تحقیق و توسعه دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی است. در پژوهش حاضر سعی شده است مدل سیستمی و راهبردی تجاری سازی دانش در مراکز آموزش عالی کشور طراحی شود.

    روش شناسی:

     این مطالعه یک پژوهش توصیفی پیمایشی و کاربردی است. داده های این پژوهش شامل مستندات دریافت شده از پایگاه های معتبر علمی و انجام مصاحبه می باشد. ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون و پیاده سازی آن در نرم افزار MAXQDA 2020  و انجام کدگذاری باز و محوری مولفه ها شناسایی و تلخیص گردید و سپس با استفاده از کدگذاری گزینشی چارچوب نهایی شکل گرفت. در ادامه برای بررسی اعتبار مدل تعداد 24 پرسش نامه به صورت تصادفی ساده در میان نمونه آماری توزیع و با نرم افزار SmartPLS تحلیل گردید.

    یافته ها

    در گام نخست، در خروجی تحلیل مضمون تعداد 26 مولفه در 5 بعد: فرایند تجاری سازی دانش، منافع، محیط، منابع و سازمان، شناسایی گردید. در گام بعدی، تحلیل عاملی انجام شد. نهایتا 48 شاخص نهایی در مابقی آزمون های روایی و پایایی، امتیازات لازم را کسب نمودند و مدل نهایی با 5 بعد و 22 مولفه ارایه گردید.

    نتایج

    بر اساس مدل سیستمی ارایه شده در این تحقیق یکی از دروندادهای لازم برای تجاری سازی دانش، منابع انسانی دانشی هستند. این منابع در کنار منابع مالی و ارزشی وارد فرایند تجاری سازی دانش شده و نهایتا برونداد که همان منافع فردی، سازمانی، ملی و حتی فراملی است، کسب می شود.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، مدل سیستمی، منابع انسانی، تحقیق توصیفی پیمایشی، تحقیق ترکیبی
|
  • Reza Rostamlou *, MohammadAli Ramezani Farani, Elaheh Khezri Pages 1-19
    Background and Aim

    Serious organizational scandals in recent decades in public organizations, mainly due to corruption and conflicting interests led to reduced public trust in public institutions. This emphasizes the need to find processes and tools to achieve public organizations and more ethical management. The main purpose of this research is to empirically examine the impact of public service motivation on ethical behaviors in public organizations.

    Methodology

    The present research is practical in terms of purpose and In terms of nature and method, it is descriptive-survey research. The statistical population of the present study is public organizations in Tehran, which using a combined sampling method (stratified and available) a sample size of 370 samples was collected from 80 public organizations. Standard questionnaires were used to collect the data, which confirmed the validity and reliability of each of the variables. Based on modeling structural equations of Smart PLS were used to analyze the data.

    Results

    The results show that the public services motivation (willingness to public policy, commitment to public interest, compassion and self-sacrifice) leads to increased moral behavior (sense of duty, support, respect, spirituality in the workplace and benevolence) in public organizations employees and ethical leadership mediates the positive impact of public service motivation on ethical behavior.

    Conclusion

    The research results provide empirical evidence for the importance of public service motivation in ethical behaviors among civil servants. The present study showed that ethical leadership and public service motivation are effective in promoting the ethical behavior of employees.

    Keywords: public services motivation, Ethical Behaviors, Ethical leadership, Public Organizations
  • Vahid Sharafi *, Zohre Mohammadyari, Farhad Fatahi Pages 21-37
    Background and Aim

    Employees should always be justified in terms of the vision and value of the organization as well as customers outside the organization. Internal marketing seeks to train employees in the role of the organization's customer and is influenced by management styles. The main purpose of this study is to investigate the effect of patriarchal leadership style on internal marketing with respect to the mediating role of employees' emotional well-being.

    Methodology

    The method of the present study is based on the applied purpose and the nature of the descriptive-correlation method. It is also a survey in terms of data collection. The statistical population of this study includes the employees of the Social Security Organization of the Armed Forces in Tehran, whose number is 146 people. The data collection tool is a standard questionnaire whose validity has been verified using the opinion of experts and its reliability has been verified using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis tool is also modeling structural equations.

    Results

    The results show that patriarchal leadership has a positive and significant effect on internal marketing and employees' emotional well-being. Employees' emotional well-being also has a positive and significant effect on internal marketing. Also, the dimensions of patriarchal leadership (authoritarian leadership with impact factor (0.73), benevolent leadership with impact factor (0.84), moral leadership with impact factor (0.77)) have a significant impact on internal marketing.

    Conclusion

    Patriarchal leadership mediates the emotional well-being of employees on internal marketing has a positive and significant effect. Managers of the Armed Forces Social Security Organization can influence the emotional well-being of employees and internal marketing by applying a patriarchal leadership style.

    Keywords: patriarchal leadership, Emotional well-being, Internal Marketing
  • Ali Shariatnejad, Abdollah Saedi *, Farahnaz Ahang, Nazanin Asadi Pages 39-52
    Background and Aim

    In terms of the existence of a set of factors, expert people move from one country to another and create the phenomenon of human capital flight. Therefore, the current research was conducted to identify the pull and push factors related to the flight of human capital.

    Methodology

    The current research is in terms of exploratory purpose, it is among mixed research and in terms of results, it is practical. The statistical population of this research is experts and experts in the field of study, 30 of them were selected as sample members using the snowball sampling method. The tool for collecting information is an interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part. In this research, qualitative data was analyzed coding method, and quantitative data were analyzed with the Delphi Fuzzy method.

    Results

    A number of the most important driving factors are an inappropriate platform for accepting intellectual mobility, bureaucracy and the failure of entrepreneurial platforms, and a number of the most important pulling factors are access to global opportunities and greater communication with the world, the existence of higher work and career standards in It was a competitive position.

    Conclusion

    Inappropriate conditions and conditions such as cumbersome laws and regulations prevent the creativity and freedom of action of human capital and will lead to their persuasion to leave the country's borders. Better working conditions at the source can attract human capital.

    Keywords: human capital, human capital flight, Attractive factors, Repulsive factors
  • Parisa Jalali, Mahtab Salimi *, Mojgan Neinavaie, Parisa Iirannejad Pages 53-69
    Background and Aim

    It is one of the most important and challenging tasks of leaders in the current era, which has led to a change in the competitive landscape for today's organizations. Therefore, the aim of the research is to design a leadership model for digital transformation in education.

    Methodology

    Qualitative section, 15 experts, including top academic professors in the field of educational management and senior managers of medical sciences, who were selected in a targeted way. The analysis of the qualitative part was done using the theme analysis method and MaxQuda software. In order to fit the designed model, structural equation modeling approach was used by PLS software. The quantitative statistical population included 430 managers, experts and employees of Alborz University of Medical Sciences, who were selected by stratified random method. The data collection tool was a questionnaire based on qualitative findings, whose validity and reliability were confirmed.

    Results

    The qualitative part showed that 6 main themes including: digital transformation leadership, value creation, decision making, organization strategy, digital challenges, learning and 12 sub-themes were identified. In the quantitative part, it was also determined that there is a significant relationship between the leadership of digital transformation and the factors, and the designed model has an acceptable fit.

    Conclusion

    The leadership of digital transformation in education can help to improve the quality of education and improve the level of knowledge and ability of students.

    Keywords: Transformational Leadership, digital transformation, digital transformation leadership, University of Medical Sciences
  • Morteza Mohammadi *, Ali Niazi, Mehrzad Asadi Kohanjani Pages 71-85
    Background and Aim

    Today, in all organizations, performance evaluation is of significant importance and plays an important role in improving performance. The purpose of this research was to design a system for evaluating the performance of physical education in Faraja with a systemic approach.

    Methodology

    The mixed research method is a sequential exploratory type that uses both qualitative and quantitative approaches. The statistical population includes Faraja's scientific and executive experts in the field of sports management, who were 14 people in the qualitative section using the targeted method and 45 people in the quantitative section using the total number method. In the qualitative part, conducting qualitative interviews with knowledgeable elites until theoretical saturation was reached, and in the quantitative part, DEMATEL methods and index weighting and scoring were used. To determine the content validity of the content validity, the Laoshe method and CVR determination was used, and to determine the reliability of the questionnaire, the retest method was used, which was approved.

    Results

    score of performance evaluation components, management and leadership (90 points), financing (85 points), human resources (80 points), sports facilities and equipment (90 points), promotion and media (70 points), competitions (115 points), development of coaches and referees (100 points), scientific and research development (55 points), sports participation (85 points), development of general sports (110 points) and development of specialized sports (120 points).

    Conclusion

    The development of specialized and general sports and the role of management and leadership should be considered more by commanders and managers.

    Keywords: Performance evaluation, Physical education beyond, Systemic approach
  • Hassan Sefidgar Naeini, Saeed Sharifi *, Mansoreh Pourmiri Pages 87-104
    Background and Aim

    Nowadays, according to the intensity of competition and the number of private banks, the proper performance of managerial roles in them has become important and has become a kind of advantage. Due to the lack of research in order to identify and accurately compare managerial roles in public and private banks, the present study was conducted with the aim of identifying the roles of managers of public and private banks in order to improve organizational performance.

    Methodology

    This research was done in a mixed way. In order to identify the roles of bank managers, an exploratory qualitative approach was carried out with a semi-structured interview tool, and the foundational data theory method was used to analyze the data. In the quantitative part, it has been analyzed to measure the effect of roles on organizational performance with the method of structural equation modeling.

    Results

    Managers in private banks have 16 main roles and in public banks they have 15 main roles, and these roles differ from each other only in one case, including the ability to form alliances, which is specific to private bank managers. Also, the impact of all the assigned roles on organizational performance is significant and direct, and in public banks, the roles of paying attention to internal and external factors, and in private banks, the roles of profitability and paying attention to external factors have the greatest impact on organizational performance.

    Conclusion

    The roles of private bank managers are slightly more than the roles of state bank managers, and considering the confirmation of the influence of managers' roles on organizational performance, bank managers should create the grounds for their organization's success in the competitive arena by familiarizing themselves with and properly implementing the identified roles.

    Keywords: Roles of managers, organizational performance, Public banks, private banks
  • Seyed Najmeddin Mousavi, Reza Sepahvand, Fatemeh Akbari Pasham, Maryam Moumeni * Pages 105-124
    Background and Aim

     Deviant behaviors, which are violating work and social norms, will have irreparable consequences and negative effects for organizations, and in the present era the prevalence of these consequences and their financial and non-financial damage is increasing rapidly. The aim of the current study was to investigate the effect of bullying on job insecurity and deviant behavior of employees and to explain mediating role of resilience and organizational support of the police command staff of the Khorramabd city.

    Methodology

     The present study is an applied research in term of purpose and a description in terms of data collection, in which the path- structural equation modeling method with partial laest squares approach is used to test hypotheses and fit model. The statistical population of the study includes all khorramabad police officers were among whom 580 questionnaires were distributed using classified sampling method.

    Results

     Research results indicate the positive effect of bullying on job insecurity; positive effect of bullying on deviant behavior; positive effect of job insecurity is on deviant behavior. The mediating role of resilience and organizational support in the relationship between bullying and job insecurity and deviant behavior was also confirmed.

    Conclusion

     As general results, two personality and social characteristics related to the resilience of military personnel and their perception of the support of managers and the organization as mediating factors to reduce the harmful effects of bullying in job insecurity and deviant behavior in law enforcement.

    Keywords: Bullying, Job Insecurity, Deviant behavior, Resilience, organizational support
  • Saeed Sadeghian *, Shamsaldiin Nikmanesh, Mehdi Deihimpour, Ahmadreza Esmaeili, Saber Shokri Pages 106-120
    Background and Aim

     The use of the Internet, despite reducing costs and improving the quality of products and services of organizations, has caused a concern called improper use of the Internet by employees for personal purposes (cyberloafing); Therefore, The present study was conducted to investigate the effect of cyberloafing on the virtual resignation of employees Regarding the mediating role of organizational obstruction.

    Methodology

     This research was applied in terms of purpose and descriptive survey method. The statistical population of the research consists of 300 employees of the municipalities of Mazandaran province, and 169 people were selected through random sampling using the Karjesi and Morgan table. The research data were collected through the cyberloafing questionnaires of Agrin et al. (2018), the virtual resignation of Relovik employees (2005) and the organizational obstruction of Gibney et al (2009) and Their reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha 0.76, 0.78 and 0.84 respectively.

    Results

     The analysis of statistical data indicates that the impact of cyberloafing on the virtual resignation of employees is 0.76, cyberloafing on organizational obstruction is 0.48, and organizational obstruction on the virtual resignation of employees is 0.59. Also, the impact of cyberloafing through organizational obstruction on the virtual resignation of employees is 0.29.

    Conclusion

     The variable of cyberloafing directly and indirectly and organizational obstruction directly affect the virtual resignation of employees and provide the causes for the strengthening of this variable. As a result, it can be said that cyberloafing is the main cause of employees resigning from virtual service and strengthening this misbehaviour.

    Keywords: cyberloafing, organizational obstruction, virtual resignation, Human Resources
  • MohammadReza Lotfollah Hamedani, Ahmad Vedadi *, Kaveh Teymournejad Pages 141-159
    Background and Aim

    From three decades ago until now, the use of public service motivation in the management of human resources of public organizations to improve the performance of employees in providing appropriate services to the people and gaining public satisfaction has been the focus of government management researchers. The purpose of this research is to qualitatively combine the results of previous studies in the field of public service motivation and provide a comprehensive model in this field.

    Methodology

    This research was developmental in terms of purpose, and by using the meta-synthesis qualitative method, and by screening researches in reliable internal and external databases, by studying, scientific and systematic coding of 86 valid previous articles during the years 1990 to 2021, a comprehensive model of public service motivation of employees in public organizations was presented. Glynn's evaluation tool was used to evaluate validity and its reliability by agreement between two coders and kappa coefficient of 0.895 was calculated which is at a good level. Using Shannon entropy, priority of each index was extracted.

    Findings

    The comprehensive model presented has four dimensions and eight components which including environmental (intra-organizational and extra-organizational tendencies), value (material and spiritual values), social (individual and general social stimuli) and behavioral (external and internal behaviors characteristic).

    Conclusion

    In order to achieve the best performance of employees in public organizations, all the variables obtained in the comprehensive model presented in this research should be taken into consideration in the planning of employee motivation plans.

    Keywords: Public Service Motivation, Employees Motivation, Public Organizations, meta-synthesis, Shannon entropy
  • Siruos Hosseinalizadeh *, Karmollah Daneshfard, Serajagdin Mohebi Pages 161-178

    In recent decades, many efforts have been made to integrate human resource subsystems. Among them is the move towards designing and developing capability models as the basis for staff development and the basis for coordination between training units, manpower planning, supply and other departments and subsystems of human resource management. The present paper examines the human resource capacity development model in the Maritime Support Organization. The purpose is to provide a human resource capacity development model based on the PCMM model. This research used two quantitative and qualitative sections with a mixed approach to study the model. In the qualitative part, the theme approach was used, and in the quantitative part, exploratory and confirmatory factor analysis was used to identify and construct the model and present the model. The statistical population of 10 experts in the first stage and in the second stage, 60 experts of the NAJA Maritime Support Office were provided with the full number of the second checklist. The results show that the Marine Support Organization needs to train its human resources to develop as well as increase the rewards and facilities of staff and infrastructure, so the person will feel satisfaction and satisfaction with the above factors, always to The work will become more self-interested and will likely require more effort. And because of this, his job productivity will increase, which is the motivating force for job satisfaction that will lead to job satisfaction.

    Keywords: Human Resources Development, Capacities, PCMM Model, NAJA Marine Support Organization
  • Aliasghar Pouryazdani Kojour *, Davood Kiakojouri, Mehran Mokhtari Baye Kolaie, Gheydar Ghanbarzadeh Niyar Pages 179-196

    The realization of the distinctive and sublime goals of the Islamic revolution is in the shadow of the enmities of global arrogance and the pressures dependent on the use of an economic model that is appropriate to it. The model introduced by the supreme leader is the resistance economy model. The implementation of the resistance economy model requires the formation of human and social capital and a suitable environment, and having a behavioral model. The current research seeks to identify the dimensions of the behavioral model of employees in order to realize the resistance economy by using the data theory of the foundation. In this scientific research article, the researcher has presented a model to facilitate and accelerate the achievement of the goals of the resistance economy program.The researcher has categorized and coded the data using the foundation data method and using maxqda2018 software. In the current research, it consists of 15 sources (interviewees) who have been active in various fields including economics, management and social sciences of the Ports and Maritime Organization, the Ministry of Economy and Finance and the Municipality of Tehran Province. The findings of the research indicate that the behavioral model of the employees of government organizations in order to realize the resistance economy model has the main dimensions of value, attitude and behavior at the level of the individual and culture, structure and process at the level of the organization, which are themselves divided into subcategories. According to the obtained results, the causal conditions, central category, background, strategy, intervening conditions and the consequences of the behavioral pattern have been extracted in order to realize the resistance economy.Designing the behavioral pattern of employees helps to implement resistance economy policies in organizations, and this causes special attention to domestic production and national production

    Keywords: Organizational Behavior, Economic Strength, Individual, group behaviors, foundation data method
  • Shadmehr Zohdi, Hasan Amiri *, Koroush Parsa Moein Pages 197-210
    Background & Purpose

    The present study was conducted to identify factors related to human capital management model with an entrepreneurial approach and to investigate the causal relationship between identified factors related to human capital management model with entrepreneurial approach in the National Petroleum Products Distribution Company in Qazvin region.

    Methodology

    This research, in terms of purpose, is applied in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative) of exploratory type. The statistical population of the study included professors, university experts and experienced staff of the National Petroleum Products Distribution Company in Qazvin. 20 people were considered as interviewees. The second group of the statistical population of this study included all the employees of the National Company for Distribution of Petroleum Products in Qazvin region with 2522 people. Using Krejcie and Morgan (1970) table and initially through stratified sampling, 350 people were selected as subjects. In the qualitative part of this study, semi-structured interviews were used. In the inferential part of the research, structural equation modeling (confirmatory factor analysis) was used.

    Findings

    The results show that among the 157 available indicators (items), 22 components and 5 main dimensions can be identified.

    Conclusion

    The results of this study indicate that in human capital management with an entrepreneurial approach in the National Company for Distribution of Petroleum Products in Qazvin region, organizational factors with a path coefficient of 0.507 have a relatively greater impact than individual factors with a path coefficient of 0.247.

    Keywords: Entrepreneurial approach, Human capital management, Structural Equation Modeling
  • Hossein Mansouri *, Saeed Sadeghi Boroujerdi, Rasool Norouzi Seyed Hossini Pages 211-227
    Purpose

    Corruption in sport is a widespread issue threatening the integrity of sport. This prevalence includes from money laundering to collusion in sports events. The purpose of this research was identifying the indexes of financial corruption in Iran football industry with Delphi Fuzzy approach.

    Methodology

    This research is among exploratory ones. The statistical society of the research consists of people who had executive and academic knowledge about corruption issue. In the first phase, the research indexes were identified through interviews with experts (18 people). In the second phase, the Delphi Fuzzy method was used for the experts’ meeting and agreement for the identified indexes. Totally 15 people participated in the second phase. The sampling method was purposive.

    Findings

    The results showed that 6 indexes along with 14 components inclusive of 55 Items were agreed by the experts: 1. corrupt governance 2. Structural dysfunction 3. Defective agreements and supervision 4. Customization and brokerage 5. Financial dysfunction 6. Humanitarian corruption.

    Conclusion

    Identifying these indexes can comprehensively assess and measure financial corruption in football in different dimensions. In addition, it can help regulatory bodies such as Judiciary and Economic Security Police in the confronting financial corruption among manpower of football field.

    Keywords: Corruption in sport, Corruption in football, Financial corruption, Fuzzy Delphi
  • Iman Khaki *, Touraj Mojibi, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 229-243
    Background and Aim

     Commercialization of knowledge is an inevitable activity to compensate for the research and development costs of public and private universities and research centres of the country. The present study has tried to develop a systematic and strategic model of knowledge commercialization for higher education centres in Iran.

    Methodology

     This research is an applied descriptive survey. Data from this research include the documents received from scientific databases and conducting the interview. Firstly, by using the content analysis method and its implementation in MAXQDA10 software and performing open and axial coding, the components were identified and summarized, and then the final framework was formed using selective coding. Then, to check the validity of the model, 24 questionnaires were randomly distributed among the statistical sample and analyzed with SmartPLS software.

    Results

     In the first step, the output of content analysis showed 26 components in 5 dimensions: the process of commercialization of knowledge, benefits, environment, resources and organization. In the next step, the output of confirmatory factor analysis was done. Finally, 48 indicators obtained the necessary scores in the remaining validity and reliability tests and the final model was presented with 5 dimensions and 22 components.

    Conclusion

     Based on the systematic model presented in this research, one of the necessary inputs for knowledge commercialization is knowledge of human resources. These resources, along with financial and valuable resources, are included in the process of commercialization of knowledge, and finally, the output, which is the same as individual, organizational, national and even transnational benefits, will be obtained.

    Keywords: commercialization, Systemic model, Human Resources, D-survey research, Combined (Mixed methods) research