فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی - سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین کمالی، الهام خداوردی، نازنین جعفرزاده، الهه رجبی ضیاءالدین، سیده نساء رضائیان شیاده، فرزین هادی زاده* صفحات 1-12
    مقدمه

    این مطالعه قصد توسعه یک سیستم دارورسانی تشکیل شونده در محل تزریق برای دارورسانی ریسپریدون به منظور بهبود روش های درمانی شیزوفرنی دارد. ریسپریدون به عنوان دارویی ضدسایکوز، برای درمان مشکلات روانی متعددی به کار می رود. ژل کریستال مایع لیپیدی حاوی لیپیدهای متعدد، حلال و پایدارکننده است و در تماس با محیط های آبی، به ژلی با خاصیت آهسته رهش تبدیل می شود.

    روش کار

    آزادسازی ناگهانی اولیه برای کریستال مایع، شامل گلیسرول مونواولیات (GMO)، گلیسرول دی اولیات (GDO) و گلیسرول تری اولیات (GTO)، نسبت های مختلف فسفاتیدیل کولین به روغن و درصد های مختلف حلال ان-متیل-2- پیرولیدون NMP بررسی شد. مطالعات برون تن، فارماکوکینتیک و بافت شناسی در خرگوش ها برای تعیین فرمولاسیون بهینه نهایی کریستال مایع انجام شد.

    یافته ها

    فرمولاسیون حاوی GDO آزادسازی ناگهانی اولیه کمتری در مقایسه با سایر فرمولاسیون ها نشان داد. مقایسه مطالعات فارماکوکینتیکی نشان داد که پایه کریستال مایع در نسبت فسفاتیدیل کولین به روغن 21/2 و حلال NMP 30 درصد، سطح آزادسازی یکنواخت تری در مطالعات درون تن و برون تن طی 60 روز نشان داد. داروی Risperdal CONSTA® می تواند به سطح درمانی پس از دو تا سه هفته برسد، در طول زمان تاخیر، تجویز خوراکی دارو مهم است. نتایج حاصل از مطالعات بافت شناسی نیز هیچ گونه عارضه جانبی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه به اثر بهتر کریستال مایع بر پایه GDO، در مقایسه با فرمولاسیون تجاری Risperdal CONSTA® تاکید می کند، همچنین، نتایج نشان داد که با یک مرتبه تزریق فرمولاسیون با پایه GDO، آزادسازی دارو در هر دو شرایط برون تن و درون تن، برای مدت دو ماه، در محدوده درمانی باقی می ماند.

    کلیدواژگان: کریستال مایع لیپیدی، ریسپریدون، گلیسرول مونواولئات (GMO)، گلیسرول دی اولئات (GDO)، گلیسرول تری اولئات (GTO)
  • مهدی جوادی کیا، آمنه برجسته یزدی*، رامبد خواجه ای، محمدرضا حسین آبادی صفحات 13-21
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف مکمل خرفه بر سطح پروتیین واکنشگر C (CRP) و عامل نکروز تومور α (TNF-α) در موش های مبتلا به NAFLD بود.

    روش کار

    بدین منظور، 25 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به طور تصادفی انتخاب شدند و در پنج گروه کنترل سالم، کنترل کبد چرب، مصرف عصاره خرفه، تمرین HIIT و تمرین همراه با مصرف عصاره خرفه قرار داده شدند. به منظور القای NAFLD، موش ها به مدت 12 هفته تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند. عصاره خرفه با توجه به وزن موش ها، با دوز mg/kg400 به گروه های مربوط خورانده شد. پروتکل تمرینیHIIT به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته با هفت تکرار یک دقیقه ای با شدت 90 درصد سرعت بیشینه انجام شد که با تناوب های استراحت فعال شامل دو دقیقه دویدن با شدت 20 درصد بیشینه همراه بود.

    یافته ها

    سطح سرمی CRP و TNF-α در گروه عصاره، تمرین و تمرین+عصاره به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کبد چرب پایین تر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    احتمالا HIIT به تنهایی و همراه با مصرف مکمل خرفه می تواند اثرهای مثبتی در التهاب کبدی بیماران مبتلا به NAFLD بگذارد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، عصاره خرفه، تمرین تناوبی شدید، پروتئین واکنشگر C، عامل نکروز تومور α
  • افسون مطلبی، یاسمن بزرگ نیا *، ساجده سالاری صفحات 22-30
    مقدمه

    یکی از مسایلی که همواره ذهن دندان پزشکان را به خود مشغول کرده است، سرنوشت دندان هایی است که تحت آسیب های تروماتیک قرار می گیرند. والدین منبع اصلی اولیه برای مدیریت سریع هستند؛ بنابراین، پیش آگهی نهایی دندان آسیب دیده عمدتا به سطح دانش والدین، به خصوص مادران، بستگی دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی مادران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی بجنورد و مطب های دندان پزشکی تخصصی کودکان از صدمات دندانی و مقایسه تاثیر دو مداخله آموزشی پمفلت و اپلیکیشن، در زمینه مدیریت صدمات دندانی بود.

    روش کار

    150 مادر به طور تصادفی در دو گروه 75 نفره مداخله با پمفلت و مداخله با اپلیکیشن قرار گرفتند. پس از تکمیل رضایت نامه های آگاهانه، پرسش نامه ها در اختیار مادران قرار گرفت. پس از جمع آوری پرسش نامه ها، پمفلت و اپلیکیشن با محتوای مشابه در خصوص مدیریت صدمات دندانی در اختیار دو گروه قرار گرفت. یک ماه پس از مداخلات، همان پرسش نامه را مادران تکمیل کردند. نتایج پیش آزمون و پس آزمون با هم مقایسه شد.

    یافته ها

    در مجموع، 146 مادر در این مطالعه شرکت کردند. میانگین نمره آگاهی در هر دو گروه پس از مداخله به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<)؛ درحالی که تفاوت معنی داری در میانگین نمره افزایش آگاهی بین دو گروه مداخله وجود نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    اطلاعات والدین درباره ترومای دندانی بسیار کم است. استفاده از پمفلت و اپلیکیشن، هر دو در افزایش آگاهی مادران کاربردی است. یافتن کارآمدترین روش، نیازمند مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: ترومای دندانی، آگاهی و دانش، پمفلت، اپلیکیشن
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند * صفحات 31-39
    مقدمه

    بارداری فرایندی طبیعی در زندگی زنان است که نتیجه طبیعی آن تولد فرزند است. در این بین، سرنوشت بارداری می تواند به مرگ ختم شود؛ لذا، بررسی عمیق عوامل موثر در کاهش شاخص مرگ و میر مادر به علل بارداری و عوارض زایمان می تواند سهم بسزایی در ارتقای برنامه های مراقبت مادران باردار ایفا کند.

    روش کار

    این مطالعه کیفی در سال 1400، در حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای ارزیابی درستی و قابلیت اطمینان در مطالعه حاضر، از 4 شاخص شامل اطمینان پذیری، اعتبار و مقبولیت، قابلیت تصدیق (تایید پذیری) و انتقال پذیری استفاده شد. برای تحلیل، از روش محتوا استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش، 27 نفر وارد مطالعه شدند. تعداد 67 مفهوم اولیه به دست آمد. در تحلیل مصاحبه ها در مرحله کدگذاری، 6 طبقه فرعی و در نهایت، 3 طبقه اصلی (عوامل فردی، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و ارایه خدمات) استخراج شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه، ارایه خدمات سلامت مطلوب نبود. به منظور کاهش موثر مرگ مادران به دلایل بارداری و عوارض زایمان، نیاز است که علاوه بر کمیت، به کیفیت مراقبت های قبل از زایمان، حین زایمان و پس از زایمان توجه ویژه شود و حساس سازی لازم با در نظر گرفتن آموزش های هدفمند انجام شود. افزایش کیفیت مراقبت های بارداری، ارتقای کیفیت مشاوره تنظیم خانواده و بهبود مهارت و افزایش آگاهی کادر پزشکی و مامایی در زمینه مراقبت های پس از زایمان، از اقدامات مهم موثر در کاهش مرگ و میر مادران خواهد بود.

    کلیدواژگان: مرگ مادر، عوارض بارداری، زایمان
  • ملیحه عابدزاده یامی، محمود جاجرمی *، سید کاوه حجت صفحات 40-49
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی افسردگی بیماران ام اس بر اساس سیستم های مغزی رفتاری با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی، اجتناب شناختی و نگرانی در قالب مدلی علی است.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع مقطعی تحلیلی (هم بستگی) از طریق مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران ام اس شهر مشهد بود. حجم نمونه با در نظر گرفتن 20 نفر به ازای هر پارامتر مدل، بنابر پیشنهاد شومن، بولتون و شورت (2017) 300 نفر بود و با توجه به احتمال ریزش نفرات، این تعداد به 350 نفر افزایش یافت که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای استاندارد افسردگی بک (1972)، سیستم مغزی رفتاری کارور و وایت (1994)، انعطاف پذیری شناختی دنیس ووندروال (2010)، اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2004) و نگرانی پنسیلوانیا استفاده شد. برای تحلیل نتایج، از روش مدل یابی ساختاری و نرم افزار AMOS21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که سیستم مغزی رفتاری فعال ساز و انعطاف پذیری شناختی رابطه منفی و معناداری با افسردگی بیماران ام اس دارند. سیستم مغزی رفتاری بازدارنده، اجتناب شناختی و نگرانی رابطه مثبت و معناداری با افسردگی این بیماران دارند؛ همچنین، اثر غیرمستقیم استانداردشده سیستم رفتاری فعال ساز بر افسردگی معنادار است و سیستم بازدارنده نیز به واسطه انعطاف پذیری شناختی، اجتناب شناختی و نگرانی بر افسردگی اثر غیرمستقیم معناداری دارد. سیستم رفتاری فعال ساز به طور منفی و سیستم رفتاری بازدارنده به طور مثبت، می تواند افسردگی را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش، سیستم های مغزی رفتاری می توانند به واسطه انعطاف پذیری شناختی، اجتناب شناختی و نگرانی 36 درصد از تغییرات افسردگی بیماران ام اس را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: بیماران ام اس، اجتناب شناختی، افسردگی، انعطاف پذیری شناختی، سیستم مغزی رفتاری، نگرانی
  • سیده نسترن اسدزاده، علی پاسبان، مهدی قربانیان، نیما فیروزه * صفحات 50-60
    مقدمه

    تتراسایکلین آنتی بیوتیکی است که به طور گسترده در جهان استفاده می شود. فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته به دلیل پتانسیل اکسیداسیون بالا برای تخریب آلاینده های آلی مقاوم در محلول های آبی کاربرد زیادی دارند. هدف این پژوهش تخمین عملکرد فرایند اشعه فرابنفش/ پراکسیدهیدروژن/ نانوذرات نقره در حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین بود.

    روش کار

    در این مطالعه، تخریب آنتی بیوتیک تتراسایکلین توسط پراکسیدهیدروژن فعال شده با نانوذرات بیوسنتزشده نقره تحت تابش امواج فرابنفش در شرایط مختلف بررسی شد. اثر عوامل مختلف، مانند غلظت نانوذره نقره (1، 2، 4 و 6 میلی مولار)، pH (4، 7 و 10)، پراکسیدهیدروژن (10، 30، 50، 80 و 100 میلی مولار) و غلظت اولیه آنتی بیوتیک (15، 30، 45 و 60 میلی گرم بر لیتر) در تخریب تتراسایکلین بررسی شد، در نهایت، خاصیت ضدباکتریایی نانوذره سنتزشده تعیین شد.

    یافته ها

    تحت شرایط بهینه، طی 90 دقیقه کارایی حذف تتراسایکلین با تبعیت از سینتیک شبه درجه اول به بیش از 85 درصد رسید. شرایط بهینه مطلوب به دست آمده عبارت اند از: غلظت تتراسایکلین 15 میلی گرم بر لیتر، غلظت اکسیدان 80 میلی مولار، غلظت کاتالیست نقره 4 میلی مولار و pH برابر با 4.
    اندازه و مورفولوژی نانوذرات نقره توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری تعیین شد که شکل ذرات کروی و اندازه متوسط آن ها حدود 1 تا 50 نانومتر بود. نانوذره بیوسنتزشده خواص ضدباکتریایی بالایی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذره های نقره سنتز سبزشده همراه با امواج فرابنفش خاصیت کاتالیستی زیادی برای فعال سازی اکسیدان دارند و همچنین دارای خواص ضدباکتریایی هستند.

    کلیدواژگان: تتراسایکلین، نانوذره نقره، ضدباکتریایی، فتوفنتون
  • کیمیا هادوی، فاطمه عروجعلیان * صفحات 61-70
    مقدمه

    سرطان دومین علت مرگ ومیر است. استفاده از سیستم دارو رسانی نوین با رساندن دارو به محل تومور و جلوگیری از ورود آن به بافت های طبیعی بدن از ضروریات به شمار می رود. نانوذرات اکسید فلزات به عنوان یکی از کاندیدای موثر درمان سرطان مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سمیت سلولی استفاده هم زمان نانوذرات Ag/ZnO و کورکومین بر رده سلول سرطان پستان (Michigan Cancer Foundation-7: MCF7) انجام شد.

    روش کار

    به منظور بررسی اثرات سینرژیستی نانوذرات نقره-اکسید روی و کورکومین از روش رنگ سنجی MTT استفاده شد. سلول ها با غلظت های مختلف نانوذرات نقره-اکسید روی و کورکومین شامل 9/3، 8/7، 62/15، 25/31، 5/62، 125، 250، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر طی زمان 24 و 48 ساعت و با 3 بار تکرار انکوبه شدند. برای مشاهده اثرات سینرژیستی هرکدام از این غلظت ها از نسبت های 1 به 1، 5/0 به 5/0 و 25/0 به 75/0 نانوذرات نقره-اکسید روی و کورکومین استفاده شد. توان زیستی سلول های تیمارشده با دارو به شکل نسبت درصد جذب نوری فورمازون تولیدی تعیین و در منحنی دوبعدی نشان داده شد.

    یافته ها

    تاثیر نانوذره Ag/ZnO به تنهایی بر میزان زنده مانی سلول های سرطانی اختلاف معنی داری با کورکومین داشت. همچنین، در بررسی هم زمان نانوذره Ag/ZnO و کورکومین سمیت سلولی بسیار بیشتری نسبت به Ag/ZnO به صورت تنها دیده شد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، استفاده هم زمان داروی شیمی درمانی و نانوذره منجر به کاهش غلظت داروی شیمی درمانی مصرفی می شود.

    کلیدواژگان: اثرات ضدسرطانی، سرطان پستان، کورکومین، نانوذرات Ag، ZnO، نانوذره، MCF7
  • الهام فرجام، الهام چارقچیان خراسانی، سمیه ابراهیمی، سارا صادقی، منور افضل آقایی، نوشین پیمان * صفحات 71-79
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخلات مبتنی بر مدل ها و نظریه های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در پیشگیری از سوء مصرف مواد در نوجوانان انجام شده است.

    روش کار

    به منظور شناسایی مطالعات انجام شده، کلمات کلیدی مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID،Web of science، Scopus،Pubmed  و Google Scholar  جست وجو شد و تمام مطالعاتی که در این زمینه چاپ شده بود، با محدودیت زمانی اول ژانویه 2011 تا 21 دسامبر 2021 استخراج شد. پس از غربالگری مطالعات، 11 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، بررسی شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش، 7 مطالعه از نوع نیمه تجربی، 3 مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی و 1 مطالعه نامشخص بود که بر روی دانش آموزان متوسطه اول و دوم انجام شد. مداخلات آموزشی در 6 مقاله بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده، در 2 مقاله بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، در 1 مقاله بر اساس تیوری توسعه یافته عمل منطقی، در 1 مقاله بر اساس مدل فرانظری و در 1 مقاله بر اساس تیوری تعامل خانواده انجام شده است.

    نتیجه گیری

    استفاده از مدل ها و نظریه های مختلف می تواند تاثیر مثبتی در پیشگیری از سوء مصرف مواد و در نهایت، اجرای رفتارهای سالم داشته باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، سازه نگرش و خودکارآمدی در بیشتر مطالعات، مهم ترین و قوی ترین متغیر معرفی شده بودند و نقش مهمی را در پیشگیری از سوء مصرف مواد و اتخاذ رفتار سالم توسط دانش آموزان ایفا می کردند

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، نوجوانان، آموزش بهداشت، مدل، تئوری، مرور نظام مند
  • محمدرضا نقیبی سیستانی، حسن متقی مقدم، بهزاد علیزاده*، حسن بیرجندی، محمود حسین زاده ملکی، فاطمه قربانی صفحات 80-86
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی فراوانی کم خونی فقر آهن و برخی عوامل مرتبط با آن در کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی سیانوتیک بین سال های 1390 تا 1398 در شهرستان مشهد صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی-مشاهده ای به صورت سرشماری روی کودکان زیر 14 سال که با تشخیص بیماری مادرزادی قلبی سیانوتیک در بخش قلب کودکان بیمارستان امام رضا (ع) واقع در مشهد بستری شده بودند و اشباع اکسیژن کمتر از 94 درصد داشتند، صورت گرفت. اطلاعات پرونده های بیماران در پرسش نامه ثبت شد. کودکان مورد مطالعه برای ارزیابی کم خونی فقر آهن به پنج گروه سنی تقسیم شدند. میانگین و حد پایین نرمال اندکس های اریتروسیتیک تعیین و بر اساس MCH، MCV و RDW، بیماران دارای کم خونی شناسایی شدند. داده ها با استفاده از آزمون آماری کای دو و من ویتنی توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 بررسی آماری شدند. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از مجموع 250 بیمار بررسی شده، 90 نفر وارد مطالعه شدند که شامل 54 پسر و 36 دختر بودند. آنژیوگرافی علت نیمی از مراجعه های این بیماران به بیمارستان بود. بیشترین فراوانی مربوط به بیماران مبتلا به تترالوژی فالوت (40 درصد) بود. فراوانی کم خونی فقر آهن بر اساس اندکس های اریتروسیت MCV و MCHبه ترتیب 10 و 8/17 درصد بود. 4/64 درصد از بیماران RDW افزایش یافته داشتند. حملات سیانوز در 4/85 درصد از جمعیت مطالعه شده مثبت گزارش شد و فراوانی حملات سیانوز در دو گروه جنسی تفاوت معناداری نداشت (494/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی کم خونی فقر آهن، به وی‍ژه در کودکان با بیماری مادرزادی قلبی، درمان این اختلال برای تمامی کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی سیانوتیک امری لازم است و نباید از آن غافل بود.

    کلیدواژگان: بیماری مادرزادی قلبی سیانوتیک، کم خونی، سیانوز
  • دانیال جهان تیغ*، علی مقتدری، مهرناز نارویی نژاد صفحات 87-92
    مقدمه

    ژن XRCC7 کد کننده زیرواحد کاتالیزوری پروتیین کیناز فعال شده با DNA (DNA-PKcs)، یکی از ژن ها مهم در ترمیم شکستگی های دورشته ایDNA (DSBs) است. فرض بر این است که نقص عملکرد ژن ترمیم DNA عامل خطر اصلی در بیماری های تخریب کننده نورون مختلف باشد. تاثیر پلی مورفیسم XRCC7 G6721T (rs7003908) بر روی تنظیم ویرایش که باعث بی ثباتی mRNA می شود، پیشنهاد شده است؛ از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط احتمالی بین پلی مورفیسم XRCC7 G6721T و حساسیت به MS در نمونه ای از جمعیت ایرانی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه موردی شاهدی روی 113 بیمار مبتلا به MS در مقابل 122 فرد سالم انجام شد. تجزیه وتحلیل ژنوتیپ پلی مورفیسم XRCC7 G6721T با استفاده از تکنیک PCR-RFLP انجام شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 با آزمون های آماری در سطح معناداری 05/0 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت آماری معنی داری در فراوانی ژنوتیپی TT بین افراد مورد و شاهد مشاهده شد (03/0P=). فراوانی ژنوتیپی پلی مورفیسم XRCC7 G6721T در بیماران MS در مقایسه با گروه کنترل، تحت مدل های ژنتیکی غالب و مغلوب، تفاوت معنی داری نداشت؛ علاوه بر این، آلل T عامل خطر برای بیماری MS بود (02/0P=).

    نتیجه گیری

    نتایج ما شواهدی را برای ارتباط احتمالی بین پلی مورفیسم ژن XRCC7 و بروز بیماری MS در جمعیت ایرانی فراهم می کند؛ البته برای تایید نتایج این تحقیق، به مطالعات بیشتر با افزایش حجم نمونه نیاز است.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، XRCC7، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی
|
  • Hossein Kamali, Elham Khodaverdi, Nazanin Jafarzadeh, Seyedeh Nesa Rezaeian Shiadeh, Farzin Hadizadeh* Pages 1-12
    Introduction

    The present study aimed to extend a novel vehicle for sustained delivery of risperidone to improve schizophrenia therapy. Risperidone is used as an anti-psychotic drug to treat various psychological conditions. Lipid liquid crystal (LLC) gel containing various lipids, solvents, and stabilizers turns into a sustain-release gel in contact with the aqueous medium.

    Method

    Glycerol monooleate (GMO), glycerol dioleate (GDO), and glycerol trioleate (GTO) alongside several ratios of phosphatidylcholine (PC) to oil and N-methyl-2-pyrrolidone (NMP) solvent percent (w/w %) were assessed for initial burst release (IBR) for LLC. Some In-vitro evaluations, pharmacokinetics assessments, and histopathological studies were done to gain optimal formulation.

    Results

    the GDO-based LLC showed lower IBR in comparison to other glycerol-based formulations. Pharmacokinetic data revealed that GDO at PC:oil = 2.2:1 and NMP = 30% made a sustained release for two months. Risperdal CONSTA® can reach the required therapeutic levels after 2–3 weeks; however, over the lag period, co-administration of oral risperidone is essential. The histopathology results indicated approximately no side effects in rabbits.

    Conclusion

    This study confirms the great potential of GDO-based LLC in comparison to Risperdal CONSTA®. Furthermore, the results showed that a single injection of GDO-based formulations could maintain drug release in both in-vitro and in-vivo for two months in the therapeutic range.

    Keywords: Lipid liquid crystal, Risperidone, Glycerol mono-oleate, Glycerol-dioleate, Glycerol-trioleate
  • Mehdi Javadi Kia, Ameneh Barjaste Yazdi *, Rambod Khajei, Mohamad Reza Hosein Abadi Pages 13-21
    Introduction

    The present study aimed to investigate the effect of High-Intensity Interval Training (HIIT) and Portulaca Oleracea extract on serum levels of C-Reactive Protein (CRP) and Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α) in rats with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD).

    Method

    A total of 25 male Wistar rats were randomly divided into five groups: healthy control, fatty liver control, Portulaca Oleracea extract, HIIT, and HIIT+Portulaca Oleracea extract. To induce NAFLD, the rats were fed a high-fat diet for 12 weeks. Portulaca Oleracea supplement at 400 mg/kg was given to the experimental groups. HIIT was performed for eight weeks, five sessions per week with seven repetitions of 1 minute at 90% maximum speed accompanied by active rest intervals, including 2 minutes of running at 20% maximum speed.

    Results

    Serum levels of C-Reactive Protein and Tumor Necrosis Factor-α in Portulaca Oleracea extract, HIIT, and HIIT+Portulaca Oleraceagroups extract groups were significantly lower than the fatty liver control group (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, HIIT alone and combined with Portulaca Oleracea extract can exert positive effects on liver inflammation in patients with NAFLD and prevent disease progression

    Keywords: C-Reactive Protein, High-Intensity Interval Training, Nonalcoholic Fatty Liver, Portulaca Oleracea extract, Tumor Necrosis Factor-α
  • Afsoon Motallebi, Yasaman Bozorgnia*, Sajedeh Salari Pages 22-30
    Introduction

    One of the issues that have always occupied the minds of dentists is the fate of teeth that are subjected to traumatic injuries. Parents are the primary source of timely management. Therefore, the final prognosis of an affected tooth mainly depends on the knowledge of parents, especially mothers. The present study aimed to investigate awareness of dental injuries among mothers referring to Bojnourd Dental School and private pediatric dental offices and compare the effect of two educational interventions, pamphlet and application, on dental injury management.

    Method

    A total of 150 mothers were randomly assigned to two groups: pamphlet intervention and application intervention (n=75 in each group). After completing the informed consent forms, the questionnaires were provided to mothers. After collecting the questionnaires, pamphlets and applications with similar content regarding the management of dental injuries were provided to the two groups. One month after the interventions, the same questionnaire was completed by mothers. Therefore, pre-test and post-test results were compared.

    Results

    A total of 146 mothers participated in this study. The mean awareness score in both the pamphlet and application groups increased significantly after the intervention (P<0.05), while there was no significant difference in the mean awareness score between the two intervention groups (P>0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, parents have insufficient information about dental trauma; therefore, practical steps should be taken to raise this awareness. In our study, both pamphlets and applications were equally effective in increasing mothers' awareness of dental injuries. Of note, finding a more efficient method needs further studies.

    Keywords: Application, Dental trauma, Knowledge, Pamphlet
  • Mehdi Zanganeh Baygi, Mostafa Peyvand * Pages 31-39
    Introduction

    Pregnancy is a natural process in every woman's life, leading to the birth of a child. Since the fate of pregnancy can end in death, an in-depth study of the influential factors in the reduction of maternal mortality rate can significantly improve care programs for pregnant mothers.

    Method

    This qualitative research was performed in the health services of Zahedan University of Medical Sciences in 2021. In-depth individual semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were conducted based on the interview guide. To evaluate the correctness and reliability, four indices were used, including reliability, validity and acceptability, verifiability, and transferability. The contractual content method was used for analysis.

    Results

    In this research, 27 subjects were included, and 67 primary concepts were obtained. In the analysis of the interviews, in the coding stage, six subcategories and, finally, three main categories (individual factors, social factors affecting health, and service provision) were extracted.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the provision of health services was not optimal. In order to effectively reduce the ratio of maternal deaths, it is necessary to pay attention to the quantity and quality of care before, during, and after childbirth, as well as targeted training. Increasing the coverage and quality of pregnancy care, improving the quality of family planning counseling, and improving the skills and knowledge of the medical and midwifery staff in the field of postpartum care will be among the most critical effective measures in reducing maternal mortality

    Keywords: Maternal mortality, Pregnancy complications, Parturition
  • Malihe Abedzadeh Yami, Mahmood Jajarmi *, Seyad Kaveh Hojjat Pages 40-49
    Introduction

    This study aimed to investigate the depression of MS patients based on behavioral-brain systems mediated by cognitive flexibility, cognitive avoidance, and anxiety in the form of a causal model.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study using structural equation modeling. The statistical population included all MS patients in Mashhad, Iran. Considering 20 people for each parameter of the model, 300 people were selected according to the suggestion of Schuman, Bolton, and Short (2017), which increased to 350 people by the cluster random sampling method due to the possibility of dropout. Data were collected through standard tools: Beck depression (1972), Carver and White (1994) behavioral-brain system, cognitive flexibility of Dennis Wonderwall (2010), Sexton and Dougas (2004) cognitive avoidance, and Pennsylvania concern. The structural modeling method and AMOS software (version 21) were used to analyze the results.

    Results

    The results showed that the activating behavioral-brain system and cognitive flexibility had a negative and significant relationship with depression in MS cases. Moreover, the inhibitory behavioral-brain system, cognitive avoidance, and anxiety had a positive and significant relationship with depression. The standardized indirect effect of activating behavioral systems on depression was also significant, and the inhibitory system had a significant indirect effect on cognitive flexibility, cognitive avoidance, and anxiety. The activating behavioral system can negatively predict depression, and the inhibitory behavioral system can positively predict depression.

    Conclusion

    According to the findings, behavioral-brain systems can predict 0.36 of depressive changes in MS patients due to cognitive flexibility, cognitive avoidance, and anxiety.

    Keywords: MS patients, Cognitive avoidance, Depression, Cognitive flexibility, Behavioral brain system, Anxiety
  • Seyedeh Nastaran Asadzadeh, Ali Pasban, Mehdi Ghorbanian, Nima Firouzeh * Pages 50-60
    Introduction

    Tetracycline is an antibiotic that is widely used around the world. Advanced oxidation processes are used for the degradation of resistant organic pollutants in aqueous solutions due to their high oxidation potential. This study aimed to estimate the performance of the ultraviolet rays/hydrogen peroxide/silver nanoparticles (UV/Ag/H2O2) in removing tetracycline antibiotics.

    Method

    In this study, the degradation of tetracycline by the UV/Ag/H2O2 process was investigated under various conditions. The effects of different parameters, such as silver nanoparticles (1, 2, 4, and 6 mM), hydrogen peroxide concentration (10, 30, 50, 80, and 100 mM), pH (4, 7, and 10), and initial antibiotic concentration (15, 30, 45, and 60 mg/L) were investigated in the degradation of tetracycline. Finally, the antibacterial property of the synthesized nanoparticle was determined.

    Results

    Under optimal conditions, within 90 min, the efficiency of tetracycline removal reached above 85% following pseudo-first-order kinetics. The obtained optimum conditions were as follows: tetracycline concentration (15 mg/L), oxidant concentration (80 mM), silver catalyst concentration (4 mM), and pH equal to 4. The size and morphological properties of nanoparticles were assessed by TEM, which showed that particles had a spherical shape with a diameter of about 1-50nm. The biosynthesized nanoparticle had high antibacterial properties.

    Conclusion

    The results of this study showed that green synthesized silver nanoparticles with ultraviolet waves had great catalytic properties for oxidant activation and could also be used to inhibit and destroy resistant bacterial strains

    Keywords: Antibacterial properties, Photo-Fenton, Silver nanoparticles, Tetracycline
  • Kimiya Hadavi, Fatemeh Oroojalian * Pages 61-70
    Introduction

    Cancer is the second cause of death. The use of a new drug delivery system that can deliver the drug to the tumor site and prevent it from entering the body's natural tissues is essential. Metal oxide nanoparticles have been considered one of the effective candidates for cancer treatment. For this reason, our study was conducted to investigate the cytotoxic effect of the simultaneous use of Ag/ZnO nanoparticles and curcumin on the Michigan Cancer Foundation-7 (MCF7) breast cancer cell line.

    Method

    The MTT colorimetric method was used to investigate the synergistic effects of zinc oxide silver nanoparticles and curcumin. Cells with different concentrations of zinc oxide silver nanoparticles and curcumin, including 3.9, 7.8, 15.62, 31.25, 62.5, 125, 250, 500, and 1000 micrograms/ml during 24 and 48 h were incubated in triplicate to observe the synergistic effects of each of these concentrations, ratios of 1 to 1, 0.5 to 0.5, 0.25 to 0.75 of zinc oxide silver nanoparticles and curcumin were used. The viability of the cells treated with the drug was determined in the form of the percentage of light absorption of the produced formazan and was shown in a two-dimensional curve.

    Results

    The effect of Ag/ZnO nanoparticles alone on the survival rate of cancer cells had a significant difference with curcumin. In addition, in the simultaneous examination of Ag/ZnO nanoparticles and curcumin, much more cytotoxicity was observed than in Ag/ZnO alone.

    Conclusion

    In general, the simultaneous use of chemotherapy drugs and nanoparticles can decrease the concentration of chemotherapy drugs used in cancer treatment.

    Keywords: Ag, ZnO nanoparticles, Anti-cancer effects, Breast cancer, Curcumin, MCF7
  • Elham Farjam, Elham Charoghchian Khorasani, Somayeh Ebrahimi, Sara Sadeghi, Monavar Afzalaghaee, Nooshin Peyman * Pages 71-79
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of interventions based on models and theories of health education and promotion in preventing substance abuse in adolescents.

    Method

    A detailed search was performed in Magiran, SID, Web of Science, Scopus, Pubmed, and Google Scholar databases using related keywords to extract all studies published in this field with the time limit of January 1, 2011 to December 21, 2021. After screening the studies, 11 articles that met the inclusion criteria were examined.

    Results

    In this research, there were 7 semi-experimental studies, 3 clinical trials, and 1 unclear study, which were conducted on first- and second-grade high school students. Educational interventions were conducted in 6 articles based on the theory of planned behavior, 2 articles based on the health belief model, 1 article based on the developed theory of rational action, 1 article based on the trans theoretical model, and 1 article based on the family interaction theory.

    Conclusion

    The results showed that the use of different models/theories could have a positive effect on preventing substance abuse and subsequently performing health behaviors. Based on the findings, the structure of attitude and self-efficacy were introduced as the most important and strongest variables in most studies and played a crucial role in preventing substance abuse and health behavior in students

    Keywords: Adolescents, Health education, Model, Substance abuse, Systematic review, Theory
  • Mohammadreza Naghibi Sistani, Hassan Motaghi Moghadam, Behzad Alizadeh *, Hassan Birjandi, Mahmoud Hosseinzadeh Maleki, Fatemeh Ghorbani Pages 80-86
    Introduction

    This study was performed to investigate the frequency of iron-deficiency anemia and some related factors in children with cyanotic congenital heart disease between 2011 and 2019 in Mashhad City, Iran.

    Method

    This cross-sectional observational study was conducted with a consensus method on children under 14 years of age. The samples were diagnosed with cyanotic congenital heart disease in the pediatric heart department of Imam Reza Hospital in Mashhad and had an oxygen saturation of less than 94%. The information from the patients' files was recorded in the questionnaire. The studied children were divided into five age groups to evaluate iron-deficiency anemia. The mean and lower limit of normal erythrocyte indices were determined, and the patients with anemia were identified based on mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular volume (MCV), and red blood cell distribution width (RDW). The data were statistically analyzed in SPSS23 software using Chi-square and Mann-Whitney statistical tests. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    Among 250 examined patients, 90 cases were included in the study (54 boys and 36 girls). Angiography was the reason for half of these patients' referral to the hospital. The highest frequency was related to patients with tetralogy of Fallot (40%). The frequency rates of iron-deficiency anemia based on MCV and MCH erythrocyte indices were 10% and 17.8%, respectively. Moreover, 64.4% of patients had increased RDW levels. Cyanosis attacks were reported positive in 85.4% of the studied population. Of note, the frequency of cyanosis attacks was not significantly different in the two gender groups (P<0.494).

    Conclusion

    Considering the high prevalence of iron-deficiency anemia, especially in children with congenital heart disease, the treatment of this disorder is necessary for all such children and should not be neglected

    Keywords: Anemia, Cyanosis, Cyanotic congenital heart disease
  • Danial Jahantigh *, Ali Moghtaderi, Mehrnaz Narooie-Nejad Pages 87-92
    Introduction

    The XRCC7 gene, encoding the catalytic subunit of DNA-activated protein kinase (DNA-PKcs), is one of the most important genes in the DNA double-strand break (DSBs) repair. It is supposed that DNA repair gene malfunction is the main risk factor in various neurodegenerative diseases. The impact of XRCC7 G6721T (rs7003908) polymorphism on the splicing regulation cause mRNA instability. Therefore, the current study aimed to assess the possible association between XRCC7 G6721T polymorphism and MS susceptibility in a sample of Iranian population.

    Method

    This case-control study was performed on 113 MS patients versus 122 healthy controls. The genotype analysis of the XRCC7 G6721T polymorphism was performed using the polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) technique.

    Results

    A significant statistical difference in the genotypic frequencies of TT between cases and controls was found (P=0.003). The genotypic frequencies of the XRCC7 G6721T polymorphism were not significantly different in MS patients compared to the control group under the dominant and recessive genetic models. Moreover, the T allele was the risk factor for MS (P=0.002).

    Conclusion

    Our results provide evidence for a possible link between XRCC7 and the development of MS in the Iranian population. Therefore, further studies with larger sample sizes are required to support the findings of this research.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Single nucleotide polymorphism, XRCC7