فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1402)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد حسینی مقدم* صفحات 1-25
    هوش مصنوعی ذیل پاردایم انقلاب صنعتی چهارم به یکی از روندهای سرنوشت ساز جوامع تبدیل شده است. روش و شیوه آموزش دانشگاهی، به عنوان یکی از مهم ترین برساخت های اجتماعی، همواره از پیشرفت فناوری تاثیرپذیر بوده است. هوش مصنوعی در مقایسه با سایر فناوری ها با سرعت، عمق و گستره وسیع تری آموزش دانشگاهی را متحول ساخته است. پرسش اصلی این است که گسترش هوش مصنوعی در ایران چه تاثیری بر آینده آموزش دانشگاهی خواهد داشت؟ در این مطالعه برای پاسخگویی به این پرسش به چند پرسش دیگر پاسخ داده شده است، از جمله روندهای جهانی هوش مصنوعی در آموزش دانشگاهی چیست؟ دیدگاه دانشگاهیان ایرانی درباره نفوذ هوش مصنوعی در آموزش دانشگاهی چیست؟ عدم قطعیت های کلیدی ناشی از نفوذ هوش مصنوعی در آموزش دانشگاهی ایران چیست؟ سناریوهای پیش روی آموزش دانشگاهی ایران در سایه هوش مصنوعی چیست؟ برای پاسخگویی به این پرسش ها از روش های تحلیل روند، پانل خبرگان، ذهن انگیزی، تحلیل ساختاری-تفسیری و سناریو استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که در کشور ایران اجماع ملی درباره AI شکل نگرفته و به تبع آن برنامه ریزی برای تجهیز زیرساخت قانونی، نرم افزاری و سخت افزاری حاصل نشده است، فرهنگ داده مداری و تصمیم گیری مبتنی بر داده باید بهبود یابد و نظام آموزشی با تکیه بر پیشرفت های AI بازنگری و کارکردها و اثربخشی AI در آموزش دانشگاهی فهمیده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش دانشگاهی، هوش مصنوعی، تحول دیجیتال، آینده پژوهی
  • زهرا رشیدی* صفحات 27-52
    هدف این مطالعه بررسی تجارب دانشگاه های پیش رو در زمینه آموزش تلفیقی در کشورهای مختلف به منظور توسعه و ارتقای کیفیت آموزش تلفیقی در دانشگاه های ایرانی است. یادگیری تلفیقی به عنوان موج سوم محیط های یادگیری، بعد از محیط های حضوری و الکترونیکی در دانشگاه ها و سازمان های آموزشی برای پاسخگویی به تحولات جامعه (از جمله و مهم تر از همه، گسترش جهانی ویروس کووید 19) با هدف بهبود کیفیت یادگیری، بسط دامنه پوشش و کاهش هزینه بوجود آمد. برای رسیدن به راهکارهایی مناسب در این زمینه پژوهشگر از رویکرد پژوهش کیفی و روش مطالعه تطبیقی بهره جسته است. انتخاب دانشگاه های پیش رو (بوستون آمریکا، یورک کانادا، منچستر انگلستان،آموزش هنگ کنگ، باز مالزی)در زمینه آموزش تلفیقی به استناد گزارش های رسمی تایمز(2021) که بر آموزش و یادگیری در دوره کرونا و آموزش های آنلاین به رتبه بندی دانشگاه ها پرداخته در نظر گرفته شده است. این رویکرد با هدف مطالعه همسو بوده و انتخاب دانشگاه ها را برای این مطالعه ممکن ساخت. افزون بر رتبه دانشگاه ها، توزیع جغرافیایی و داده های در دسترس، در انتخاب آنان مدنظر قرار گرفت. با تکیه بر مبانی نظری به ویژه در قلمرو اجتماع کاوشگر در کنار بررسی مفهوم و رویکرد دانشگاه به آموزش تلفیقی، مقوله هایی چون ساختار نظام آموزش عالی، نوع دانشگاه، سیاست ها و راهبردها، شیوه مدیریت، منابع آموزشی، پشتیبانی های آموزشی و فناوری، شیوه تدریس، ابزار و نظام ارزشیابی برکشیده وسپس از الگوی چهار مرحله ای جرج برودی برای تحلیل داده های گردآوری شده استفاده شد. یافته ها نشان از آن دارد که هر پنج دانشگاه تعریف مشخص و نظامندی از آموزش تلفیقی به طور رسمی ارایه داده و در این راستا فعالیت های هدفمندی را چون توسعه زیرساخت های فناوری، پشتیبانی های آموزشی و فناوری، شیوه تدریس کارآمد با توجه به ماهیت آموزش تلفیقی در این دوره ها پی گرفته اند. در نتیجه نگاهی به ساختار و نوع نظام آموزش عالی این دانشگاه ها نشان از آن دارد آنان که از استقلال بیشتری برخوردار بوده اند، در ارتباط با مولفه های مورد مطالعه برنامه ریزی  و راهبرد خلاقانه تری را پیش بینی کرده اند. نظام پشتیبانی در هر پنج دانشگاه متناسب با شرایط فرهنگی- اجتماعی مخاطبان تدارک دیده شده است. تدریس و تعاملات حضوری بین دانشجویان و استادان در واحدهای منطقه ای انجام می شود و به گونه ای است که دانشجویان می توانند از راهنمایی های استادان در کلاس های برخط و نرم افزارهای راهنما در زمان آموزش نابرخط بهره گیرند. در تمامی دانشگاه های مورد مطالعه از ارزشیابی تکوینی و پایانی برای نظارت بر کیفیت دوره استفاده شده است. برطبق نتایج سه راهبرد (تحولات آموزشی، تحولات اجتماعی و تحولات فرهنگی) با در نظر گرفتن زیرساخت های موجود کنونی آموزش مجازی در ایران، آموزه هایی برای آموزش تلفیقی در دانشگاه های ایران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، مطالعه تطبیقی، دانشگاه های پیش رو، آموزش عالی ایران
  • جواد پورکریمی*، فاطمه اردو صفحات 53-77

    پژوهش پیش رو با هدف طراحی مدلی برای آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران در مواجهه با بیماری کووید 19 انجام شده است. نوع آن کاربردی است و با روش پدیدارشناسی و توزیع پرسشنامه بازپاسخ در میان 603 نفر از اعضای هییت علمی شاغل در 36 دانشکده دانشگاه تهران به صورت ارسال ایمیل و نیز گرفتن تماس های صوتی و تصویری صورت گرفته است. اعتبار و روایی آن با سه اقدام و از طریق بازبینی توسط مشارکت کنندگان احصاءشد. مدلی متشکل از 8 عنصر فرعی با تحلیل محتوای استقرایی و کدگذاری باز و مقوله بندی اصلی معرفی گردید: توسعه فرآیندهای یاددهی-یادگیری، مدیریت زمان، غنی سازی محتوای آموزشی، استمرار در آموزش، برقراری عدالت آموزشی، ارتقای مسیولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، تداوم و توسعه آموزش و یادگیری الکترونیکی، بهبود نظارت و ارزیابی کلاس. به عبارت دیگر، گسترش یادگیری الکترونیکی به عنوان رویکردی نو در آموزش عالی مستلزم ایجاد چهار آمادگی اجتماعی-فرهنگی، آمادگی پداگوژیکی، آمادگی سازمانی و آمادگی فناوری در پیوند با مدل اصلاح شده بلوم است. هم افزایی این عناصر در شرایط کنونی دانشگاه ها را می توان به منزله راهبردی برای یادگیری در نظر گرفت که برای بهبود مستمر یادگیری الکترونیکی در دوران شیوع بیماری کووید 19 لازم و ضروری است. لذا، پیشنهادهای این پژوهش را می توان برای دانشگاه ها به کار برد.

    کلیدواژگان: بیماری کووید 19، دانشگاه تهران، مدل یادگیری الکترونیکی
  • علی صحبت لو*، علی باقر طاهری نیا صفحات 79-112
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تجربه زیسته استادان دانشگاه فرهنگیان از کلاس های آموزش مجازی در وضعیت کرونایی و با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش اعضای هییت علمی مشغول به تدریس در مناطق ده گانه دانشگاه فرهنگیان سراسر کشور و از نزدیک درگیر آموزش مجازی در وضعیت کرونایی بودند. انتخاب نمونه مورد مطالعه با استفاده از رویکرد «هدفمند» و با روش انتخاب صاحبنظران «کلیدی» و استفاده از معیار اشباع و مصاحبه عمیق با 17 نفر انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش کدگذاری موضوعی تجزیه وتحلیل و یافته ها در قالب کدهای باز، محوری و گزینشی سازمان دهی شد. از مجموع یافته های این پژوهش 102 کد باز، 23 کد محوری و 6 کد گزینشی در زمینه تجربه زیسته استادان دانشگاه فرهنگیان از کلاس های آموزش مجازی در وضعیت کرونایی دسته بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بر اساس تجارب زیسته استادان کلاس های آموزش مجازی با وضعیت کرونایی در مولفه های سطح توانمندی و مهارت فنی استادان، نحوه ارایه محتوا، اداره کلاس، نحوه ارزشیابی و تعاملات عاطفی میان استادان و دانشجویان چالش هایی وجود دارد؛ بخشی از این چالش ها و موانع به سطح دانشگاه فرهنگیان، برخی به استادان و برخی هم به دانشجویان مربوط می شود. می توان نتیجه گرفت که برگزاری کلاس های آموزش مجازی در وضعیت کرونایی در دانشگاه فرهنگیان با تهدیدهایی نظیر مدیریت ضعیف کلاس، جدی و واقعی نبودن ارزشیابی، کم تحرکی دانشجویان، ضعف تعاملات اجتماعی و ضعف زیرساخت ها (سرعت اینترنت و مشکلات سامانه) مواجه بوده است. از فرصت های برگزاری کلاس های آموزش مجازی می توان به کاهش استرس، انعطاف پذیری زمان و مکان، صرفه جویی در زمان و هزینه ها، آشنایی بیشتر با فناوری و انعطاف پذیری و پویایی در برگزاری کلاس ها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، استادان، دانشگاه فرهنگیان، آموزش مجازی، کرونا
  • شیدا اچرش، علی بیرمی پور*، عبدالله پارسا صفحات 113-138

    بحران کووید-19، به صورت غافل‏گیرکننده‏ و در مدت زمان کوتاهی، نحوه آموزش در آموزش عالی را متحول ساخت و آموزش به شیوه مجازی و مبتنی بر فناوری را بر دانشگاه‏ها تحمیل کرد. این تغییر ناگهانی، علاوه بر فرصت‏ها و مزایا، چالش‏های کوتاه مدت و بلندمدتی را پیش روی نظام آموزش عالی قرار داده که نیازمند مطالعه عمیق است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، کیفی از نوع پدیدارشناسی است. قلمرو پژوهش را مدیران آموزش مجازی دانشگاه های دولتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در برمی‏گیرند که از بین آنها 15 نفر ، با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند، برای مصاحبه عمیق انتخاب شدند. برای تحلیل داده‏ها، از چرخه‏ تجزیه و تحلیل اطلاعات کرسول استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها نشان داد که چالش‏های فنی- اقتصادی و آموزشی، مهم‏ترین چالش‏های انتقال به یادگیری مجازی بود. چالش‏های فنی-اقتصادی در یک مقوله کلی و تحت عنوان «زیرساخت» استخراج شدند. چالش‏های آموزشی به ترتیب در هشت مقوله «عدم آمادگی استادان و آشنا نبودن با یادگیری مجازی»، «تولید محتوا»، «ارزشیابی و برگزاری آزمون»، «برگزاری دروس عملی»، «کمبود تعامل»، «عدم رضایت استاد و دانشجو از کنترل مرکزی»، «زمان» و «آموزش دانشجویان» استخراج شدند. راهبردهای انتقال موفقیت‏آمیز به یادگیری مجازی نیز به راهبردهای فنی-اقتصادی، آموزشی، راهبردهای رویارویی با مقاومت اعضای هییت علمی، راهبردهای ایجاد تعامل در کلاس‏های مجازی و راهبردهای برگزاری دروس عملی استخراج شدند. در نهایت، باید گفت که اگرچه شیوع این ویروس، حداقل برای یک سال، بیشترین پیامد منفی را در فعالیت‏های حضوری، آموزشی، علمی و پژوهشی دانشگاه بر جای گذاشت، اما فرصت‏ها و مزیت های بنیان‏ساز آن سبب انقلابی در آموزش، به ویژه یادگیری مجازی، خواهد شد.

    کلیدواژگان: چالش‏‏ها و راهبردها، یادگیری مجازی، آموزش عالی، مدیران آموزش مجازی، اعضای هیئت علمی، کووید-19، کرونا
  • فرهاد سراجی*، ابراهیم آریانی قیزقاپان صفحات 139-159
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتبار سنجی مقیاس سنجش مهارت های خودرهیابی دانشجویان در دوره های یادگیری الکترونیکی دوران کرونا انجام شد. روش شناسی پژوهش از نوع پیمایشی و توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه های کشور در سال تحصیلی 1399-1400 تشکیل می دادند. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 =α، 620 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته خودرهیابی استفاده شد. روایی ابزار، با استفاده از نظر استادان صاحب نظر، تایید و پایایی ابزار در ضریب آلفای کرونباخ 95/0 محاسبه گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش عامل یابی عناصر اصلی و با در نظر گرفتن بار عاملی بیش از 40/0 نشان داد که سه عامل خودانگیختگی، تشخیص نیازهای یادگیری، مسیولیت پذیری در یادگیری الکترونیکی قابل استخراج است و 285/55 درصد از واریانس کل را تبیین می کند. به طور کلی، عامل های پرسشنامه خودرهیابی تدوین شده تا حدود زیادی ابعاد مستقل و مجزای مقیاس خودرهیابی را اندازه گیری می کنند و ابزاری روا و مناسب هستند.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، خودرهیابی، دانشجویان. یادگیری الکترونیکی، دوران کرونا
  • داود حاتمی*، حامد کمالی، احمدرضا روشن صفحات 161-186
    آموزش عالی، برای دستیابی به هدف های راهبردی خود در جامعه، نیاز به تدابیر حکمرانی در جهتی پایدار دارد تا از رهگذر آن بتواند ماموریت خود را به درستی تعریف و ترسیم کند و با استواری به سوی آن گام بردارد. شناخت پژوهشی کشورهای پیشرو جهان در این زمینه می تواند درس آموخته های سیاستی در خور درنگ و گاه ارزشمندی برای نظام آموزشی دیگر کشورها، به ویژه نظام آموزش عالی ما، که از تداوم رویه های سنتی ناکارآمد و پرهیز از شیوه های حکمرانی آموزش عالی روزآمد رنجه است، دربرداشته باشد. در مقاله حاضر، با کاربست روش پژوهش تحلیل اسناد و بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند، به شناسایی و تحلیل کیفی تجارب حکمرانی خوب در آموزش عالی سه کشور منتخب- شامل آلمان، انگلستان و کانادا- در ابعاد چهارگانه تدبیر امور کیفیت، تدبیر استقلال دانشگاهی، تدبیر امور مالی و تدبیر مدیریت دانشگاهی پرداخته شده است. گردآوری داده ها با جستجو در مندرجات وب گاه دانشگاه ها، مقالات، گزارش ها و اسناد دولتی و دانشگاهی انتشار یافته صورت پذیرفت و در دو سطح کدگذاری باز و محوری تحلیل کیفی شد. از مطالعه و تحلیل های تجارب حکمرانی خوب در آموزش عالی کشورهای منتخب، در بعد تدبیر امور کیفیت، شامل ارزیابی و تضمین کیفیت در بستر چارچوب های مورد توافق، آمایش چندگانه نظام ارزیابی، اعتبارسنجی و تضمین کیفیت، شفافیت و پاسخگویی و بهبود به عنوان منطق ارزیابی و تضمین کیفیت آموزش عالی شناسایی شدند. در بعد تدبیر استقلال دانشگاهی، تجاربی از جمله: آزادی آکادمیک با محوریت خودگرانی دانشگاهی و تعامل تسهیل گرایانه در ارتباط حکمرانی درون و برون دانشگاهی شناسایی شدند. مدیریت و برنامه ریزی همیارانه نظام مند، و مدیریت شبکه ای مبتنی بر مرجعیت علمی تجاربی بودند که در بعد مدیریت و برنامه ریزی دانشگاهی بازنمایی شدند. افزون بر آن ،در بعد تدبیر امور مالی، تجاربی همچون بودجه ریزی اقتضایی استوار بر شاخصه های علمی، و تنوع پذیری حمایتی در تامین منابع مالی شناسایی گردیدند. مقاله، در پایان، با مهم برشمردن یافته های به دست آمده از پژوهش خود در تجارب نظام های حکمرانی/سکانداری کشورهای منتخب، مطالعه و بررسی آنها را به عنوان درس آموخته هایی قابل درنگ برای آگاهی و بسترسازی سنجیده به منظور بهره گیری اثربخش از آنها، در چارچوب برنامه های اقدام متناسب وروزامد در زمینه حکمرانی/سکانداری آموزش عالی، به همه سیاستگذاران و مسیولان آموزش عالی کشور توصیه کرده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، حکمرانی آموزش عالی، حکمرانی دانشگاه، حکمرانی خوب، استقلال دانشگاهی، کیفیت دانشگاه، اقتصاد آموزش عالی، مدیریت و برنامه ریزی دانشگاه
  • مهرانگیز علی نژاد*، بدرالسادات دانشمند، حمیده پاک مهر صفحات 187-206
    با توجه به اهمیت و نقش دروس کارآموزی و کارورزی در توانمندساختن دانشجویان و دانش آموختگان، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی کارآموزی و کارورزی اثربخش در برنامه درسی انجام شد. روش پژوهش، کیفی و مشارکت کنندگان شامل اعضای هییت علمی دانشگاه های تهران، شهید باهنر کرمان، صنعتی اصفهان، شهید صدوقی یزد، مازندران، ولیعصر رفسنجان، فردوسی مشهد، صنعتی سیرجان و شیراز بودند که حداقل یک بار درس کارآموزی و کارورزی را ارایه داده باشند. روایی و پایایی سوالات مصاحبه توسط متخصصان تایید و، بعد از تحلیل 30 مصاحبه،پژوهشگران با توجه به اصل اشباع نظری می توانستند به همین تعداد مصاحبه اکتفا کنند، اما از آنجا که تنوع رشته های تحصیلی و دانشگاه ها زیاد بود این حجم تا 80 نفر ادامه یافت. با تحلیل مصاحبه ها، وضعیت موجود اجرای این دروس نشان داد که، از نظر اعضای هییت علمی، کارآموزی و کارورزی به طور اثربخش اجرا نمی شوند و 8 مولفه زمان، مسایل فردی، ساختار و تشکیلات سازمانی، عدم تخصیص منابع لازم و کافی، عدم درک درست از برنامه توسط افراد، عدم تعهد افراد و سازمان ها، نبود نظام ارزیابی و نظارت صحیح و عدم نظام ارتباطات بین سازمانی و بین فردی موانع اصلی اجرای اثربخش این دروس هستند. با توجه به آنکه اصلی ترین مشکل در عدم اجرای اثربخش دروس کارآموزی و کارورزی، عدم هماهنگی و ارتباط مناسب و کافی بین حلقه های سازمان ها (وزارتخانه ها، مراکزدانشگاهی و محیط کار) با هم و حلقه های افراد (استاد درس، سرپرست مرکزکارآموزی و دانشجو) با یکدیگر است، براساس نتایج یافته ها الگویی طراحی شد که تاکید اصلی آن بر ایجاد حلقه های ارتباطی است.
    کلیدواژگان: طراحی الگو، کارآموزی، کارورزی، برنامه درسی، آموزش عالی
  • احد رضایان*، احسان مرزبان، علی حسین رضایان صفحات 207-233
    هدف این پژوهش ارزیابی تاثیرات پیشران ها، کلان روندها و عدم قطعیت های مرتبط با آنها در مسیر تدوین آیین نامه آینده ارتقای مرتبه اعضای هییت علمی دانشگاه ها و ترسیم سناریوهای بدیل درباره آیین نامه ارتقا در افق 1414 بود. برای این منظور، با تکیه بر روش شناسی کیفی و بهره گیری از ابزارهای ماتریس تحلیل آثار متقاطع و نرم افزار میک مک، پیشران های اصلی تغییر در این زمینه شناسایی و تحلیل شدند؛ سپس با بهره گیری از نرم افزار سناریوویزارد و پنل خبرگان، عدم قطعیت های اصلی تعیین و سناریوهای محتمل برای آینده آیین نامه ارتقای مرتبه اعضای هییت علمی در افق 1414 توصیف و روایت شدند. بر این اساس، ضمن تحلیل ساختاری روابط اثرگذاری و اثرپذیری میان مولفه های کلیدی، پنج نیروی گفتمان حاکم بر آموزش عالی در ایران، انتظار جامعه (صنعت، بازار و دولت) از آموزش عالی، اقتصاد آموزش عالی، رقابتی و بین المللی شدن آموزش عالی و چالش های نوظهور و توسعه علوم میان رشته ای و فرارشته ای به عنوان پیشران های تغییر احصاء شد. سرانجام، سه سناریوی «اندیشگاه خرد و دانش»، «دانش سرای علم و فناوری» و«مکتب خانه منطق و ارزش» به عنوان آینده های بدیل[1] متصور برای نظام ارتقای مرتبه اعضای هییت علمی تبیین و شرایط آیین نامه مزبور در هر یک از سناریوهای یادشده توصیف و با یکدیگر مقایسه شدند. [1] . آینده ه ای بدیل در واقع همان سناریوهای محتمل جایگزین وضعیت موجود هستند.
    کلیدواژگان: آیین نامه ارتقای هیئت علمی، آموزش عالی، برنامه ریزی سناریویی، آینده
|
  • Mohammad Hoseini Moghadam * Pages 1-25
    The emergence of artificial intelligence (AI) within the context of the fourth industrial revolution has become a significant trend for societies worldwide.  Methods of university education, as a crucial social structure, has always been influenced by technological advancements. However, AI has revolutionized university education at a rapid pace, with profound and extensive implications. The main question of this article was how AI expansion will impact the future of university education in Iran. To address this inquiry, various related questions are addressed, including global trends of AI in university education, the perspectives of Iranian academics on the influence of AI in university education, uncertainties arising from AI integration in Iranian university education, and the potential scenarios for Iran's university education under the shadow of AI. To answer these questions, the research employed several methodologies, such as trend analysis, expert panel discussions, brainstorming sessions, structural-interpretive analysis, and scenario development. The findings revealed that a national consensus on AI has not been established in Iran, consequently hindering the development of adequate legal, software, and hardware infrastructure. There is a need for an in-depth review of AI, its functions, and its effectiveness in university education in order to foster a comprehensive understanding of its implications.
    Keywords: education, University Education, artificial intelligence, digital transformation, Futures studies
  • Zahra Rashidi * Pages 27-52
    The purpose of this study is to examine the experiences of top universities in the field of blended education in different countries in order to develop and improve the quality of Blended education in Iran’s universities. Blended learning as the third wave of learning environments, afterwards face-to-face and electronic environments in universities and educational organizations to respond to changes in society (including and most importantly, the pandemic of Covid-19 virus) with the aim of enhancing the quality of learning, border on expanding the scope of coverage and cost reduction. In order to reach appropriate solutions in this field, the researcher has used the qualitative research approach and the comparative study method. The selection of top universities (Boston of USA, York of Canada, Manchester of England, Hong Kong education of China, Open University of Malaysia) in the field of blended education based on the official reports of the Times (2021), which considers teaching and learning in the Covid pandemic era and online education, and ranks universities. This approach is aligned with the purpose of the study and made the selection of universities possible for this study. In addition to the ranking of universities, geographical distribution and availability of data were considered in this regard. Count on theoretical foundations, specifically in the realm of the exploratory community, in addition to examining the concept and approach of the university to Blended education, categories such as the structure of the higher education system, the type of university, policies and strategies, management style, educational resources, educational and technological supports, teaching style, the tools and evaluation system were selected and then George Brody's four-stage model was used to analyze the collected data. The findings show that all five universities have officially presented a specific and systematic definition of Blended education and in this regard targeted activities such as the development of technological infrastructure, educational and technological supports, efficient teaching methods according to the nature of Blended education in this course have followed. As a result, a look at the structure and type of the higher education system of these universities illustrate that those who have enjoyed more independence have predicted a more creative planning and strategy in relation to the studied components. The support system in all five universities is prepared according to the cultural and social conditions of the audience. Teaching and face-to-face interactions between students and professors are carried out in regional units, and it is in this regard that students can benefit from professors' guidance in online classes and using software capacities during offline training. In all the studied universities, formative and final evaluation have been used to monitor the quality of the course. According to the results and these three strategies (educational changes, social changes, and cultural changes), and taking into account the existing infrastructure of virtual education in Iran, some lessons have been proposed for Blended education in Iran’s universities.
    Keywords: blended learning, comparative study, leading countries, higher education in Iran
  • Javad Pourkarimi *, Fatemeh Ordoo Pages 53-77

    The present study aimed at designing a model for E-learning readiness of the University of Tehran in the face of Covid 19 disease. This study is applied and has been done by phenomenological method and answering an Open Answer Questionnaire from 603 faculty members among 36 faculties of the University of Tehran by sending e-mails and also by voice and video calls. Its validity was assessed by the participants through three measures and through review. A model consisting of 8 sub-elements with inductive content analysis and open coding and main categorization was introduced; Development of teaching-learning processes, time management, enrichment of educational content, continuity of education, establishment of educational justice, promotion of social responsibility of the university, continuation and development of e-learning and teaching, improving classroom supervision and evaluation. In other words, the development of e-learning as a new approach in higher education requires the creation of four socio-cultural readiness, pedagogical readiness, organizational readiness and technological readiness in conjunction with the revised Bloom model; The combination of these elements in the current situation of universities can be considered as a strategy for learning that is necessary for the continuous improvement of e-learning during the outbreak of Covid 19 pandemic. Therefore, the suggestions of this research can be applied to universities.

    Keywords: Covid 19 disease, E-learning model, University of Tehran
  • Ali Sohbatlo *, Alibagher Taheriniya Pages 79-112
    The current research was conducted with the aim of analyzing the lived experiences of Farhangian University instructors on virtual education classes during the Covid time using a qualitative approach and phenomenological method. The participants of this research were faculty members teaching in ten regions of Farhangian University across the country, and they were closely involved in virtual education. The selection of the research sample was done using a "purposive" approach and the method of selecting "key" experts and using saturation criteria and in-depth interviews with 17 people. The obtained data were analyzed using thematic coding method and the findings were organized in the form of open, central and selective codes. From the total findings of this research, 102 open coding, 23 central coding and 6 selective coding were categorized in the context of Farhangian University instructors' lived experience of virtual education classes in the Corona situation. In general, the results of the research showed that based on the lived experiences of the instructors of virtual education classes during the Covid time, there were challenges in the components of the level of competence and technical skill of the instructors, the way of presenting the content, the management of the class, the way of evaluation and the emotional interactions between instructor and students.  Some of these challenges and obstacles were related to the Farhangian University, some were related to instructors and some were related to students. In general, it can be concluded that holding virtual education classes in the Corona time in Farhangian University was faced with such challenges as poor class management, seriousness and lack of real evaluation, lack of student participation, weak social interactions and weak infrastructure. In addition, the opportunities of holding virtual education classes can reduce stress, flexibility of time and place, saving time and money, more familiarity with technology and flexibility and dynamism in holding classes.
    Keywords: Lived Experience, professors, Farhangian University, virtual education, COVID-19
  • Sheyda Echresh, Ali Beiramipur *, - Parsa Pages 113-138

    The Covid-19 crisis, surprisingly and in a short period of time, transformed the way of teaching in higher education and imposed virtual and technology-based education on universities.  This sudden change, in addition to opportunities and benefits, has brought short-term and long-term challenges to the higher education system that require profound study. The present research was applied in terms of purpose and phenomenological in terms of method. The scope of research included the directors of digital education of public universities affiliated with Ministry of Science and Technology. Using purposive sampling method, 15 of them were selected for in-depth interviews. Creswell data analysis cycle was used to analyze the data. Data analysis showed that technical-economic and education challenges were the most important challenges of transitioning to virtual education. Technical-economic challenges were extracted in a general category under the title of "infrastructure". Educational challenges were categorized into eight categories respectively: The educational challenges were categorized into eight categories, respectively: "teachers' lack of preparation and unfamiliarity with virtual learning", "content production", "assessment and examination", "conducting practical lessons", "lack of interaction", "faculty and student dissatisfaction with central control", "time" and "student teaching". Finally, it must be said that although this virus left the most negative consequences in the face-to-face, educational, scientific and research activities of the university for at least one year; however, its fundamental opportunities and benefits will cause a revolution in education, especially virtual learning.

    Keywords: Digital education, higher Education, e-learning managers, faculty members, Covid-19, coronavirus
  • Farhad Seraji *, Ebrahim Aryani Gizgapan Pages 139-159
    This study aimed for making and validating of a scale to measure students' self- directed skills in E-learning courses during Corona virus. The research methodology was survey and cross-correlation research. The statistical population of the study consisted of students of the country's universities in the academic year of 2020-21. A random convenience sampling method was chosen for this study. The sample size was determined to be 620 people according to the Krejci-Morgan model (α=0.05). A researcher-made self-administered questionnaire was used to collect data.  The validity of the tool was calculated by using the opinion of expert professors, and the reliability of the instrument was calculated with Cronbach's alpha coefficient of 0.95. The results of exploratory factor analysis, using the main elements factorization method and considering the factor load more than 0.40, showed that three factors of spontaneity, recognition of learning needs, and responsibility in learning can be extracted and explain 55.285% of the total variance. In general, the factors of the self-administrated questionnaire measure the independent and separate dimensions of the Self-directed learning scale to a large extent, and it is a valid and appropriate tool.
    Keywords: Validation, Self- directed learning, students, e-learning, Corona virus era
  • Davood Hatami *, Hamed Kamali, Ahmadreza Roshan Pages 161-186
    Higher education, in order to achieve its strategic goals in society, requires governance understanding in a sustainable trend so that it can correctly define and outline its mission and step towards it firmly. Research knowledge and experiences of the advanced countries in this field may certainly contain some considerable and –sometimes - valuable lessons gained in policies for higher education systems in other countries, especially for Iranian higher education system suffering from some ineffective traditional procedures and avoiding up-to-date governance methods. In this article, by applying the research method of document analysis and using the purposeful sampling method, the identification and qualitative analysis of good governance experiences in higher education of three selected countries - including Germany, England and Canada - has been addressed in the four measures of quality affairs, academic independence and financial management. Data gatherings were done by searching contents of universities’ websites, published articles, essays, reports, governmental and academic manuscripts. Data was qualitatively analyzed at two levels of open and axial coding. From the study and analysis of the experiences of good governance in higher education of selected countries, in the dimension of quality measures, including evaluation and quality assurance in the context of agreed frameworks, multiple use of the evaluation system, validation and quality assurance, transparency and accountability, and improvement were identified as the logic of evaluation and quality assurance of higher education. Systematic synergetic management and planning, and network management based on scientific reference were experiences that were represented in the dimension of university management and planning. Morover, in the financial planning measures, experiences such as contingency budgeting based on scientific indicators, and diversity of support in providing financial resources were identified. In the end, the article, by enumerating the findings obtained from its research in the experiences of the governance of the selected countries, has recommended to all the policy makers and officials of the country's higher education to study and review them as lessons that can be learned for awareness and to create a well-considered platform in order to use them effectively, in the framework of appropriate and updated action plans in the field of governance of higher education.
    Keywords: Higher Education, Higher Education Governance, good governance, good governance in higher education of North American countries, policy of university quality, policy of university autonomy, policy of university funding, management, planning in higher education
  • مهرانگیز علی نژاد *, بدرالسادات دانشمند, حمیده پاک مهر Pages 187-206
    Considering the importance and role of training and internship courses in empowering students and graduates, the present study was conducted with the aim of designing an effective training and internship model in the curriculum. The research method was qualitative and the participants included faculty members of University of Tehran, Shahid Bahonar University of Kerman, Isfahan University of Technology, Shahid Sadoughi University of Yazd, Mazandaran University, Valiasr University of Rafsanjan, Ferdowsi University of Mashhad, Sirjan University of Technology and Shiraz University, who have presented at least one internship course. Validity and reliability of the interview questions were confirmed by experts. After analyzing 30 interviews, the researchers could have limited themselves to the same number of interviews according to the principle of theoretical saturation, but since the variety of academic fields and universities was considerable, the interviews continued up to 80 people on a quota basis. By analyzing the interviews, the current status of the implementation of these courses showed that, according to faculty members, internships are not implemented effectively and 8 components of time, personal problems, organizational structure and organization, lack of allocation of necessary and sufficient resources, lack of proper understanding of the program by individuals, lack of commitment of individuals and organizations, lack of proper evaluation and monitoring system and lack of inter-organizational and interpersonal communication system were as the main obstacles to effective implementation of these courses. Considering that the main problem in the lack of effective implementation of internship courses is the lack of proper and sufficient coordination and communication between the circles of organizations (Ministries, university and work environments) and the circles of individuals (Faculty members, supervisor of internship center and student) with each other, a model was designed based on which it is appropriate to form minimum interactions between faculty member and student in training and internship courses, and the main emphasis should be on creating communication circles.
    Keywords: Model design, Training, Internship, Curriculum, Higher Education
  • Ahad Rezayan *, Ehsan Marzban, Ali Hossein Rezayan Pages 207-233
    The purpose of this research was to evaluate the effects of drivers, macro trends and uncertainties related to them in the course of developing the future regulations for the promotion of university faculty members, and drawing alternative scenarios about the promotion regulations in the horizon of 2035. For this purpose, relying on qualitative methodology and using cross-effect analysis matrix tools and MicMac software, the main drivers of change in this field were identified and analyzed. Then, by using the Senario Wizard software and expert panel, the main uncertainties were determined and possible scenarios for the future of the regulations for the promotion of faculty members in the horizon of 2035 were explained and narrated. According to this, while analyzing the structural relationships of impact and effectiveness among key components, five dominant forces of discourse of higher education in Iran including society's expectation (industry, market and government) from higher education, economy of higher education, competitiveness and internationalization of higher education and emerging challenges and development of interdisciplinary and transdisciplinary sciences were considered as drivers of change. Finally, the three scenarios of "Wisdom and Knowledge Think Tank", "Science and Technology University" and "Logic and Value School" as alternative futures for the promotion system of academic faculty members were explained and the conditions of the regulations in each of the mentioned scenarios were
    Keywords: faculty promotion regulations, Higher Education, Scenario Planning, Future