فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1402)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین موسوی صفحه 1

    در دوم ژوین 2023 «امیلی میلیکن» تحلیلگر ارشد مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا و «جورجیو کافایرو» مدیرعامل تحلیل کشورهای خلیج فارس (Gulf State Analysis) که در امور ریسک ژیوپلیتیکی تحلیل ارایه می کنند، مقاله ای را منتشر کردند تحت عنوان «مصر و ایران: به سوی نزدیکی» که در آن تاکید کردند تنش زدایی بین دو کشور پرجمعیت خاورمیانه از یک الگوی منطقه ای و دیپلماسی جدید پیروی می کند. در مقاله آنان آمده که در گذشته تلاش های زیادی برای عادی سازی روابط بین مصر و ایران صورت گرفته است، اما همه آنها به دلایل مختلفی شکست خورده اند ولی این بار تفاوت دارد و منافع و مصالح گوناگونی در پس این عادی سازی وجود دارد. به نظر می رسد راز عادی سازی روابط دو کشور پس از چهار دهه قطع ارتباط در همان تغییرات جدید در جغرافیای راهبردی منطقه است که نویسندگان مقاله از آن به عنوان الگوی منطقه ای یاد کرده اند که از بهبود روابط ریاض و تهران آغاز شد و به تدریج کشورهای دیگر منطقه به آن پیوستند و آخرین آن از این دست، بهبود روابط مصر و ترکیه است که پس از تیرگی طولانی روابط که از بهار عربی و برکناری محمد مرسی شروع شد، اینک گویا دوره ای از کاهش تنش میان اردوغان و السیسی نیز آغاز شده باشد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، مصر، ترکیه، رژیم صهیونیستی
  • محمد محمودی کیا* صفحه 2

    با توجه به این که قطر به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای حوزه عربی، تحت تاثیر اندیشه های اخوانی، کنشگری فعال و تاثیرگذار در روندهای امنیت ساز در منطقه راهبردی خاورمیانه به شمار می آید، و نیز تاثیراتی که سمت گیری های سیاست خارجی این کشور بر امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران دارد، این پژوهش با استفاده از روش ردیابی فرآیند، به دنبال ارایه پاسخ به این پرسش است که الگوی اسلام گرایی اخوانی، چگونه کنش سیاست خارجی قطر را متاثر از خود ساخته و این تاثیرگذاری واجد چه پیامدهایی بر الگوی همکاری و یا تعارض در منطقه خلیج فارس است؟یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که تسلط گفتمان اخوانی بر کنش سیاست خارجی قطر، موجب شده است تا این کشور از رهگذر حمایت از اسلام گرایی اخوانی، خود را در برابر تمنیات سیاسی عربستان سعودی و نیز جاه طلبی های امارات متحده عربی صیانت را نماید و از سوی دیگر، بتواند خود را به نماینده جدیدی برای اسلام گرایی در نظام بین المللی ارتقا بخشد تا از طریق سرایت شوندگی الگوی اسلام‎گرایی اخوانی، به تقویت قدرت نرم خود دامن بزند. هرچند این الگوی کنش سیاست خارجی برای نظم و امنیت منطقه ای منجر به بازتولید الگوهای رقابت و تخاصم میان کشورهای منطقه شده است.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، یوسف القرضاوی، خاورمیانه
  • ایوب منتی*، سید حمزه صفوی همامی صفحه 3

    رقابت های ژیواکونومیکی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در عراق و سوریه پساداعش یکی از حوزه های رقابت های تجاری منطقه ای با استفاده از ابزار دیپلماسی اقتصادی است. راهبرد ایران و ترکیه در زمان ظهور و قدرت گیری داعش در عراق و سوریه از تضاد آشکاری برخوردار بود. جمهوری اسلامی ایران به دنبال بقای حکومت بشار اسد و پاکسازی عراق از نیروهای افراطی و تروریستی داعش بود و در نقطه مقابل ترکیه به دنبال تضعیف حکومت مرکزی در سوریه و عراق با استفاده از ابزار گروهک های تروریستی بود. پس از نابودی داعش رقابت این دو رقیب منطقه ای در حوزه اقتصادی و تصاحب فرصت های ژیواکونومیکی توسعه یافت. بازارهای عراق و سوریه تبدیل به محل تردد تجاری ایران و ترکیه شدند. سوال پژوهش حاضر این است که جمهوری اسلامی ایران در رقابت ژیواکونومیکی با ترکیه در عراق و سوریه در چه وضعیتی قرار دارد و دلایل قرار گرفتن ایران در این وضعیت چیست؟ فرضیه طرح شده در پاسخ به سوال پژوهش این است که جمهوری اسلامی ایران در رقابت ژیواکونومیکی با ترکیه در عراق و سوریه در وضعیت نامطلوب و عقب افتادن در تصاحب بازارهای صادرات در عراق و سوریه قرار دارد و دلیل اصلی آن فقدان راهبرد ژیواکونومیکی مشخص و فقدان پیوندهای تجاری مبتنی بر شناسایی بازارهای هدف بوده است. روش پژوهش در مقاله حاضر توصیفی- تبیینی است و روش اسنادی جهت جمع آوری منابع کتابخانه ای مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رقابت های ژئواکونومیکی، بازارهای تجاری، دیپلماسی اقتصادی
  • رامین فخاری* صفحه 4

    ترکیه بعنوان یکی از اقتصاد های قدرتمند در منطقه خاورمیانه روابط اقتصادی متعددی را با قدرت های بزرگ اقتصادی جهان از جمله آمریکا و چین دارد،هدف از انجام این برسی و تحلیل روابط اقتصادی ترکیه با ایلات متحده و چین و همچنین مقایسه روابط اقتصادی ترکیه با ایلات متحده و چین است،پژوهش با روش کیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای و مقالاتی که قبلا در این حوزه به رشته تحریر در آمده اند و همچنین دسته بندی آمارهای اقتصادی و تحلیل آنها و مقایسه آمارهای اقتصادی با یک دیگر گرد آوری شده و به رشته تحریر در آمده است،یافته ها از این مساله حکایت دارد که در یک دهه گذشته صادرات ترکیه به ایلات متحده روند صعودی داشته و تراز تجاری ترکیه با آمریکا مثبت بوده است اما ترکیه در صادرات به چین نتوانسته است موفق عمل نماید و واردات ترکیه از چین در طی یک دهه گذشته به ترکیه بطور متوسط ده برابر صادرات ترکیه به چین بوده است تراز تجاری ترکیه با چین منفی بوده است،در نتیجه گیری به این مساله می رسیم که چین توانسته است در یک دهه گذشته نقش بیشتری را در بازارهای ترکیه ایفا نماید و عملا در طی یک دهه گذشته چین در بازارهای ترکیه موفق تر از ایلات متحده عمل کرده است.

    کلیدواژگان: ترکیه، آمریکا، چین، اقتصاد، صادرات، واردات، تراز تجاری
  • آرام ولدبیگی*، امیر نیاکویی صفحه 5

    رفراندوم استقلال اقلیم کردستان عراق دربستری از موانع داخلی،منطقه ای و بین المللی گرفتار آمد و به نتایج مد نظر کردها منتهی نشد.بدون شک واکنش منفی بازیگران منطقه ای و بین المللی نقش و تاثیر چشمگیری در این روند داشت.در این میان،بررسی نقش آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت جهانی و بازیگری تاثیرگذار در تحولات عراق که خود روابط عمیقی با اقلیم کردستان داشته،بسی حایز اهمیت است و تفاوت در کنش این بازیگر می توانست پیامدهای متفاوتی را در رابطه با مساله رفراندوم بهمراه داشته باشد.این پژوهش به دنبال بررسی رویکرد سیاست خارجی آمریکا در قبال رفراندوم استقلال اقلیم کردستان در سال 2017 است.پرسش-هایی که این پژوهش به دنبال پاسخ به آنهاست عبارتند از اینکه:چرا آمریکا به رغم رابطه ای دیرپا با کردهای عراق، نتوانست یک استراتژی جامع و سیاست خارجی منسجمی را در قبال رفراندوم استقلال اقلیم کردستان اتخاذ نماید؟واین عدم انسجام چه تبعات و پیامدهایی را بهمراه داشت؟پاسخ به این پرسش ها مستلزم بازشناسی محیط و بسترهای استراتژیک داخلی و خارجی موثر بر سیاست خارجی آمریکا است.این مقاله،بابهره گیری از نظریه «ریالیسم نیوکلاسیک» استدلال می کند که محدودیت های نظام مند و همچنین ادراک خاص کارگزاران سیاست خارجی،آمریکا را در شکل دهی به یک نقشه راه روشن ناتوان ساخت،امری که باعث ایجاد یک خلاء راهبردی در منطقه شد و پیامدهایی همچون تقویت جایگاه قدرت های پیرامونی برای پر کردن شکاف ناشی از کاهش نفوذ آمریکا در منطقه و همچنین منزوی و آسیب پذیرتر شدن کردهادر یک محیط بدون متحد را در پی داشت.در این پژوهش از روش توصیفی-تبیینی استفاده شده و گردآوری داده ها نیز با روش کتابخانه ای و بهره گیری از مصاحبه انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، اقلیم کردستان، رفراندوم استقلال
  • احسان کیانی*، حسین افراخته، مهدی آشنا صفحه 6

    آینده افغانستان به عنوان مهم ترین همسایه شرقی ایران برای امنیت ملی کشور اهمیت راهبردی دارد. شبکه حقانی به عنوان جناح قدرتمند طالبان که توان نظامی و مالی بالایی داشته و به رهبری طالبان نیز بسیار نزدیک است، بر بسیاری از مقدرات افغانستان سلطه یافته است. این پژوهش تلاش می کند با رویکردی آینده پژوهانه، نقش بازیگران داخلی و خارجی موثر بر شبکه حقانی را مورد ارزیابی قرار دهد. در این راستا طبق شناخت بازیگران، به نظر می رسد نوع مواجهه آنان با این شبکه از طریق نظریه ریالیسم تدافعی قابل خوانش باشد. بر اساس نظرات نخبگان مورد پرسش در این پژوهش، جناح قندهار، چین و روسیه سه بازیگر موثر و مهمی هستند که تغییر موضع آنان نسبت به شبکه حقانی، سطح قدرت این شبکه و نقش آن در آینده افغانستان را متحول می سازد. بر مبنای نتایج نظرات نخبگان در نرم افزار سناریوویزارد، دو سناریوی «تداوم قدرت» و «تضعیف موقعیت» شبکه حقانی، ناظر به گزینه های انتخابی این سه بازیگر، محتمل است.

    کلیدواژگان: طالبان، افغانستان، شبکه حقانی
  • ابوالقاسم گل خندان*، صاحبه محمدیان منصور صفحه 7

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه علی متقارن و نامتقارن بین سه متغیر ریسک ژیوپلیتیک جهانی، قیمت نفت خام و هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه طی سال های 2021-1988م می باشد. به این منظور از آزمون رابطه علی گرنجری حاتمی-ج (2012) در قالب تجزیه و تحلیل های دومتغیره استفاده شده است. نتایج آزمون رابطه علی متقارن بین متغیرها نشان می دهد که تنها وجود رابطه علی یک طرفه از سمت قیمت نفت خام به هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه تایید می شود. نتایج آزمون رابطه علی نامتقارن نیز تاییدکننده رابطه علی یک طرفه از سمت شوک های مثبت شاخص ریسک ژیوپلیتیک جهانی و قیمت نفت خام به شوک های مثبت هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه می باشد. همچنین، رابطه علی نامتقارن یک طرفه از سمت شوک های منفی قیمت نفت خام به شوک های منفی هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه و از سمت شوک های مثبت شاخص ریسک ژیوپلیتیک جهانی به شوک های مثبت قیمت نفت خام تایید می شود. بر این اساس می توان گفت که افزایش ریسک ژیوپلیتیک جهانی منجر به افزایش قیمت نفت خام می شود. افزایش در ریسک ژیوپلیتیک جهانی و قیمت نفت خام نیز به افزایش هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه می انجامد. همچنین، می توان انتظار داشت که با کاهش قیمت نفت خام، هزینه های دفاعی منطقه خاورمیانه کاهش یابد.

    کلیدواژگان: رابطه علی متقارن و نامتقارن، هزینه های دفاعی خاورمیانه، ریسک ژئوپلیتیک جهانی
  • محمدرضا صفری پورزاده رشتی* صفحه 8

     ترکیه از سال 2011 وبا شروع بهارعربی به ابزار نظامی درسیاست خارجی خود تکیه کرده است. بکارگیری نیروی نظامی مهم ترین شاخص نمایش قدرت سخت بویژه در منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) محسوب می گردد. اتخاذ رویکردهای تهاجمی و استفاده ازقدرت نظامی در سیاست خارجی ترکیه در حوزه ی منا با توجه به موقعیت ژیوپلیتیک ترکیه و با اتکا برصنایع دفاع ملی، نشانه بارز بکار گیری قدرت سخت آنکارا می باشد. که در این میان کاربرد بهینه و برخورداری از صنایع دفاعی پیشرفته و بومی و تقویت قدرت پهپادی در جهت پیشبرد سیاست های تهاجمی ترکیه و نمایش این نوع از قدرت بسیار حایز اهمیت است. لذا سوال پژوهش حاضر این است که چگونه تحولات صنایع دفاع ملی، به عنوان مهم ترین محور فعالیت این کشوردر تحقق و افزایش قدرت سخت ترکیه در خاورمیانه و شمال آفریقا از سال 2011 تا 2021 تاثیر گذاشته است؟ مقاله حاضر تلاش دارد سوال مورد اشاره را بر اساس رویکرد نظری واقع گرایی تهاجمی جان جوزف مرشایمر تحلیل نماید. این پژوهش کیفی می باشد و روش گردآوری داده ها تحلیلی و توصیفی به شیوه کتابخانه ای انجام شده و از مقالات، کتاب ها و پایگاه های اینترنتی استفاده شده است. 

    کلیدواژگان: ترکیه، خاورمیانه، صنایع دفاعی
  • وحیده احمدی* صفحه 9

    پنهان‏ کاری همواره یکی از عناصر مهم دستگاه دیپلماسی اسراییل بوده است. تاسیس دولت بر خلاف روندهای مشروع و مقبول دولت- ملت ‏سازی که محیط بیرونی تهدیدزا، رویکرد خصمانه کشورهای پیرامونی و فقدان پیوندهای رسمی دیپلماتیک را در پی داشت، مهمترین دلیل اتکا به دیپلماسی پنهان از سوی اسراییلی ‏ها به شمار می‏رود. با پیشبرد این شیوه، اسراییل توانسته است به یکی از مهمترین دستاوردهای روابط منطقه ‏ای خود یعنی گذار از وضعیت پنهان روابط دیپلماتیک به دیپلماسی آشکار در قالب امضای توافقات ابراهیم دست پیدا کند. اینکه دیپلماسی پنهان در اسراییل از چه زمینه ‏های تاریخی برخوردار بوده است؛ توافق ابراهیم حاصل چه رویکردی در دستگاه دیپلماسی آن بوده است؛ چه نهادها و کانال ‏هایی آن را به پیش برده‏اند و اسراییلی‏ها چه ظرفیت‏هایی را برای پیشبرد دیپلماسی پنهان خود در این رابطه به کار بسته، پرسش‏ ها و مسایلی است که مقاله حاضر درصدد پاسخ به آنهاست. روش پژوهش به لحاظ نوع تحقیق، توصیفی- تبیینی و به لحاظ روش‏ شناسی تحقیق برمبنای نوع داده ‏ها‏، روش کیفی است. روش گردآوری داده ‏ها‏ نیز کتابخانه ‏ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: اسرائیل، دیپلماسی پنهان، توافق ابراهیم
  • اسمعیل نجفی*، مسعود موسوی شفایی، ولی گل محمدی، وحید حسین زاده صفحه 10

    این مقاله به دنبال فهم نظام مند تداوم منازعه و بی ثباتی در افغانستان است. دولت افغانستان در نیم قرن اخیر همواره درگیر منازعه و بی ثباتی بوده است. در طول 50 سال اخیر سه کودتا و 6 بار سقوط نظام سیاسی در افغانستان اتفاق افتاده است. موقعیت افغانستان بین سه منطقه ی جنوب آسیا، خاورمیانه و آسیای مرکزی نقشی تعیین کننده در تداوم منازعه این کشور دارد. از منظر نظریه مجموعه امنیت منطقه ای به موقعیت افغانستان دولت عایق گفته مشود. دولتی که جزء سیستم های امنیت مناطق پیرامونی نیست و از پویش های مناطق هم جوار آسیب پذیر است. پرسش پژوهش این است که مناطق پیرامونی افغانستان چگونه در تداوم منازعه این کشور تاثیرگذارند؟ در پاسخ به چگونگی نقش مناطق پیرامونی افغانستان در تداوم منازعه این کشور فرضیه پژوهش این است که افغانستان به مثابه ی دولت عایق متعلق به مجموعه های امنیتی منطقه ای پیرامونی خود (جنوب آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه) نیست. واقع شدن افغانستان در این جایگاه باعث ضعف هم سرنوشتی بین افغانستان و مناطق فوق شده است و درنتیجه به محلی برای سرریز منازعات مناطق پیرامونی و تداوم منازعه تبدیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد رقابت بین هند و پاکستان از منطقه ی جنوب آسیا، رقاب بین ایران و عربستان و سرازیر شدن اعضای گروه های غیردولتی مانند داعش از منطقه ی خاورمیانه و سرازیر شدن گروه های بنیادگرای اسلامی مانند جنبش اسلامی ازبکستان و انصار الله تاجیکستان و مسیله انتقال انرژی از منطقه ی آسیای مرکزی نقش اساسی در تداوم منازعه افغانستان دارند. این پژوهش با روش کیفی و با استفاده از منابع اسنادی-کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: تداوم منازعه، دولت عایق، افغانستان
  • حسین نفیسی راد*، محمدعلی خسروی صفحه 11

    موضوع تحقیق حاضر، شناسایی عوامل پیشران در مناسبات خارجی ایران و عربستان در دهه 90 می باشد که بر اساس نظریه واگرایی و با استفاده از مدل سیاستگذاری جونز مورد بررسی قرارگرفته است. پژوهشگر قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که عوامل پیشران در مناسبات خارجی ایران و عربستان در بازه زمانی 1400-1390 چه بوده است؟ هدف محوری این تحقیق، تبیین نقش هریک از عوامل تاثیرگذار در این خصوص بوده و محقق سعی دارد تا به عوامل کلیدی و به عبارتی پیشران های موثر بر محرک های تنش زا، از دو منظر، یعنی مراجعه به اسناد و مدارک و همچنین مصاحبه با کارشناسان حوزه علوم سیاسی را مورد بررسی قرار دهد تا به کمک روش پدیدار شناسی و تجربه زیسته متخصصان، به نشانگرهای کلیدی دست یابد. تمرکز این تحقیق برای شناخت عوامل تنش زا بر دو مرجع اصلی تاکید دارد. اول: پارادایم حاکم بر رفتار سیاسی و دیپلماسی کشور ایران چه از منظر درونی و چه از منظر بیرونی و دوم: فضای رفتاری و الگوی چینش-تفکرات سیاسی عربستان سعودی در منطقه در بازه زمانی دولت احمدی نژاد و دولت روحانی در دهه 90 شمسی. رو ش تحقیق در این پژوهش، روش آمیخته (کیفی-کمی)است که گردآوری داده ها به روش کیفی از مصاحبه با خبرگان انجام و تحلیل داده ها با روش پدیدار شناسی (کلایزی) و براساس نرم افزار میک مک کمی سازی شده است . براساس مساله پژوهش، این فرضیه در ذهن تداعی می شود که این عوامل در دستگاه دیپلماسی ایران در مقولاتی همچون نفوذ منطقه ای ایران، تاثیر در جبهه مقاومت و نگاه عربستان از دریچه آمریکا به ایران قابل تبیین و ارزیابی است. نتایج پژوهش نشان داده است که عوامل پیشران در مناسبات خارجی ایران و عربستان، نه تنها رفتار سیاسی ایران، بلکه وقوع رویدادهای منطقه ای و جهانی و تفکرات سیاسی حاکم بخصوص از جانب عربستان نیز بی تاثیر نبوده است.

    کلیدواژگان: واگرایی، همگرایی، سیاست گذاری
|
  • Hosein Moosavi Page 1

    On June 2, 2023, "Emily Milliken", the senior analyst of European Union security studies, and "Giorgio Cafireo", the CEO of Gulf State Analysis, who provide analysis on geopolitical risk issues, published an article entitled "Egypt and Iran: Towards rapprochement" in which they emphasized that de-escalation between the two populous countries of the Middle East follows a new regional model and diplomacy. In their article, it is stated that there have been many attempts to normalize relations between Egypt and Iran in the past, but all of them have failed for various reasons, but this time is different and there are various interests behind this normalization. It seems that the secret of the normalization of relations between the two countries after four decades of disconnection lies in the new changes in the strategic geography of the region, which the authors of the article have mentioned as a regional model that began with the improvement of relations between Riyadh and Tehran, and gradually other countries The region joined it, and the latest of these is the improvement of relations between Egypt and Turkey, after the long-term darkness of relations that began with the Arab Spring and the ouster of Mohamed Morsi, now it seems that a period of easing of tension between Erdogan and El-Sisi has also begun.

    Keywords: Persian Gulf, Egypt, Turkey, Zionist regime
  • Mohammad Mahmoodikia * Page 2

    Given that Qatar, as one of the richest countries in the Arab world, with the support of the Muslim Brotherhood and under the influence of Brotherhood ideas, is an active and influential activist in security processes in the Middle East, on the one hand, also the influence of foreign policy orientations. On the security and national interests of the Islamic Republic of Iran, this study uses the process tracking method to provide an answer to the question of how the Brotherhood's Islamist model has affected Qatar's foreign policy action and what consequences this impact has on the cooperation model. Or is there a conflict in the Persian Gulf region?The findings of this study indicate that the Qatari Brotherhood's Islamist discourse in the field of foreign policy, in addition to providing financial support, through media support through the Al Jazeera media group and the pursuit of the Qatari renaissance project, has been most prominent and this has led to There have been various consequences for regional order and security, such as the restriction and Arab siege of the country, the resurgence of Salafi jihadist Islamist groups, and the intensification of regional conflict patterns and trends.

    Keywords: Muslim brotherhood, Yusuf al-Qaradawi, Middle East
  • Ayoub Menati *, Seyed Hamzah Safavi Hamami Page 3

    The geo-economic competition of the Iran and Turkey in post-ISIS Iraq and Syria is one of the areas of regional commercial competition using the tools of economic diplomacy. The strategy of Iran and Turkey during the rise and rise of ISIS in Iraq and Syria had a clear contradiction. The Iran sought the survival of Bashar al-Assad's government and the cleansing of Iraq from the extremist and terrorist forces of ISIS, and on the opposite side, Turkey sought to weaken the central government in Syria and Iraq by using the tools of terrorist groups. After the destruction of ISIS, the competition of these two regional rivals in the economic field and seizing geo-economic opportunities developed. The markets of Iraq and Syria became the place of Iranian and Turkish trade. The question of the current research is what is the situation of the Iran in the geo-economic competition with Turkey in Iraq and Syria and what are the reasons for Iran being in this situation? The hypothesis proposed in response to the research question is that the Iran is in an unfavorable situation in the geo-economic competition with Turkey in Iraq and Syria and is lagging behind in taking over the export markets in Iraq and Syria, and the main reason for this is the lack of a clear geo-economic strategy and the lack of links Commercial based on the identification of target markets. The research method in this article is descriptive-explanatory and documentary method is used to collect library resources

    Keywords: Geo economic, competition commercial markets, Economic Diplomacy
  • Ramin Fakhari * Page 4

    Turkey, as one of the powerful economies in the Middle East witch has several economic relations with the world economic powers of the, such as the United States and China. United States and China, the article conducted with analytical qualitative method and using library data and articles that have already been written, as well as the classification of economic statistics and their analysis and the comparison of economic statistics with one another. and has been written, the findings indicate that in the past decade, Turkey's exports to the United States have been on the rise and Turkey's trade balance with the United States has been positive, but Turkey has not been able to succeed in exporting to China and imports In the past decade, Turkey's exports to China have been on average ten times that of Turkey's exports to China. Turkey's trade balance with China has been negative. We can conclude that China has been able to play a greater role in the markets of Turkey plays and practically during the last decade in China's markets Turkey has been more successful than the United States

  • Aram Valadbeigi *, Seyed Amir Niakoee Page 5

    The independence referendum of the Kurdistan Region was caught in a domestic,regional and international situation.Undoubtedly,the negative reaction of regional and international actors had a significant role in this process.Meanwhile, examining the role of usa as the biggest Global power and an influential actor in the developments of Iraq,which itself has deep relations with the Kurdistan region is very important,and the difference in the action of this actor could have different results in relation to the referendum issue.This research seeks to examine the foreign policy of the usa regarding the independence referendum of the Kurdistan Region in 2017.The questions that this research seeks to answer are:Why was usa unable to present a comprehensive strategy regarding the independence referendum of the Kurdistan Region despite its long-standing relationship with the Kurds? And what were the consequences of this incoherence?The answer to these questions requires examining the internal and external strategic environment affecting the usa foreign policy.Using the theory of "neoclassical realism",this article argues that the systematic limitations as well as the specific perception of foreign policy agents made usa unable to form a clear road map.This caused a strategic vacuum in the region and had consequences such as strengthening the position of the peripheral powers to fill the gap caused by the reduction of usa influence in the region,as well as the isolation of the Kurds in an environment without allies.In this research, descriptive-explanatory method was used and data collection was done by library method as well as interview.

    Keywords: American Foreign Policy, Kurdistan Region, Independence referendum
  • Ehsan Kiani *, Hussein Afrakhte, Mahdi Ashna Page 6

    The future of Afghanistan as Iran's most important eastern neighbor is of strategic importance for the country's national security. The Haqqani network, as a powerful faction of the Taliban, which has high military and financial power and is very close to the leadership of the Taliban, has dominated on Afghanistan. This research tries with future studying to evaluate the role of domestic and foreign actors affecting on Haqqani network. In this regard, according to the knowledge of the actors, it seems that the type of their exposure with this network can be read through the theory of defensive realism. According to the opinions of the elites in this research, the Kandahar faction, China and Russia are three effective and important actors whose position change towards the Haqqani network will change the power level of this network and its role in the future of Afghanistan. Based on results in the scenario wizard software, two scenarios; "continuing power" and "weakening the position" of the Haqqani network are possible.

    Keywords: Afghanistan, Haqqani Network, Taliban
  • Abolghasem Golkhandan *, Sahebe Mohammadian Mansour Page 7

    The main purpose of this study is to investigate the symmetric and asymmetric causality relationship between three variables of global geopolitical risk index, crude oil price and Middle East region's defense expenditures during the years 1988-2021. For this purpose, the Granger causality test of Hatemi-J (2012) has been used in the form of bivariate analysis. The results of the symmetric causality test between the variables show that only the existence of a one-way causality relationship is confirmed from the side of crude oil price to the Middle East region's defense expenditures. The results of the asymmetric causality test also confirm the one-way causality relationship from the positive shocks of the global geopolitical risk index and the crude oil price to the positive shocks of Middle East region's defense expenditures. Also, the one-way asymmetric causality is confirmed from the side of negative crude oil price shocks to the negative shocks of Middle East region's defense expenditures and from the side of positive global geopolitical risk index shocks to positive crude oil price shocks. Based on this, it can be said that an increase in the global geopolitical risk leads to an increase in the crude oil price. The increase in the global geopolitical risk and the crude oil price also leads to an increase in defense spending in the Middle East region. Also, it can be expected that with the decrease in the crude oil price, the defense expenditures in the Middle East region will decrease.

    Keywords: Symmetric, Asymmetric Causality, Middle East Region's Defense Expenditures, Global Geopolitical Risk
  • Mohammad Reza Safaripourzadeh Rashti * Page 8

    Since the Arab Spring commenced in 2011, Turkey has increasingly relied on military tools in its foreign policy. Military force is the most important indicator of displaying hard power, especially in the Middle East and North Africa (MENA). Ankara has shifted to a hard-power approach to secure itself from threats in and achieve its aspirations of becoming a regional power. Turkey’s military activism and assertive policies during the last few years would not have been possible without strong homegrown defense capabilities and drone power. Therefore, the question of this research is how the developments in the National Defense Industry (NDI), as the most important axis of the country's activity, have affected the increase of Turkey's hard power in the Middle East and North Africa from 2011 to 2021? This article uses John Mearsheimer's offensive realism theoretical framework to answer this question. This research is qualitative, descriptive and analytical. The method of data collection has done in a library manner, and articles, books and websites have been used. 

    Keywords: Turkey, Middle East, Defense Industries
  • VAHIDEH AHMADI * Page 9

    Secret diplomacy has been one of the important elements of the Israeli diplomatic system. The establishment of Israel, contrary to the legitimate and acceptable processes of nation-building, which resulted in a threatening external environment, the hostile approach of the surrounding countries, and the lack of formal diplomatic ties, is the most important reason for relying on Secret diplomacy by this regime. By promoting Secret diplomacy, Israel has been able to achieve one of the most important achievements of its regional relations, i.e. the transition from the Secret state of diplomatic relations to open diplomacy in the form of signing the Abraham Accords. This article tries to answer this question: What are the historical contexts of Secret diplomacy in Israel? What institutions and channels have promoted it? What capacities has Israel used to advance its secret diplomacy in this regard?What capacities has Israel used to advance its secret diplomacy in this regard?

    Keywords: Israel, Secret diplomacy, Ibrahim agreement
  • ISMAIL NAJAFI *, Masoud Mousavi Shafaee, Vali Golmohammadi, Vahid Hossienzadeh Page 10

    This article aims to provide a systematic analysis of the continuation of conflict and instability in Afghanistan. The Afghan government has experienced recurrent episodes of violence and political turmoil in the past five decades. Since 1973, the country has witnessed three coups d'état and six regime changes. Afghanistan's geopolitical location at the crossroads of South Asia, the Middle East and Central Asia plays a decisive role in the continuation of the conflict. Drawing on the regional security complex theory, this article argues that Afghanistan is an insulator state that does not belong to any of the security arrangements of its neighboring regions and is exposed to their security threats and interventions. The main research question is: how do the surrounding regions of Afghanistan influence the continuation of the conflict in this country? The main hypothesis is that Afghanistan's insulation from its peripheral regional security complexes (South Asia, Central Asia, and the Middle East) has reduced the sense of common destiny between Afghanistan and these regions and has made it a battleground for their rivalries and spillovers. The findings of the article show that the competition between India and Pakistan from South Asia, the rivalry between Iran and Saudi Arabia and the infiltration of non-state actors such as ISIS from the Middle East, and the presence of Islamic extremist groups such as the Islamic Movement of Uzbekistan and Ansarullah of Tajikistan and the issue of energy transit from Central Asia are crucial factors in sustaining the conflict in Afghanistan.

    Keywords: Continuity of conflict, insulated state, Afghanistan
  • Hossein Nafisi Rad *, Mohammad Ali Khosravi Page 11

    The subject is to identify and explain the effective factors in the policies of the Iranian diplomatic system in the disputes between them.The researcher intends to answer the question that what are the effective factors in the strategies of the Iranian diplomatic towards Saudi and how can it be evaluated.The researcher mainly tries to investigate the key factors causing tension from two perspectives,referring to documents and interviewing experts in this field, i.e. political science, in order to achieve key indicators with the help of phenomenological method.This research emphasizes on two main references to understand the tension factors.First:the paradigm governing the country's political behavior and diplomacy and second:the spatial behavior and pattern of Saudi political thinking in the region.The research method in this research is explanatory,with the help of Claizi's method,to explain and interpret the subject.At the same time,it is trying to identify and classify the main drivers of tension with the help of the Mic-Mac model.Based on the research problem,this hypothesis comes to mind that the effective factors in Iran's diplomatic system in categories such as Iran's regional influence,influence on the resistance front Saudi's view of Iran can be explained and evaluated through the lens of America.The results of the research showed that in relation to the effective factors in the policy-making of the diplomatic system in the occurrence of differences between them,not only the political behavior of Iran,but also the occurrence of regional and global events and the ruling political thinking,especially on the part of Saudi have't been unaffected.

    Keywords: proximity, Foreign Policy, Policy making