فهرست مطالب

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 50 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 26
|
  • علی کیامهر، محمدحسن جنانی*، محمود همت فر صفحات 1-17

    هدف این پژوهش تبیین نقش گرایش های احساسی سرمایه گذاران در قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود. بدین منظور اطلاعات 150 شرکت از گزارشات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در هر سه مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای (مدل سه عاملی فاما و فرنچ (2001) ، مدل چهار عاملی کاهارت و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ (2014) ، گرایش های احساسی سرمایه گذاران در قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای تاثیر دارد و باعث افزایش صرف ریسک پرتفوی می گردد. نتایج همچنین نشان می دهد که در هر سه مدل قیمت گزاری ارایه مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه مبتنی بر گرایش های احساسی سرمایه گذاران قدرت پیش بینی مدل های رایج قیمت گذاری دارایی های سرمایه را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: گرایش های احساسی سرمایه گذاران، قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، صرف ریسک پرتفوی، مدل سه عاملی فاما و فرنج (2001)، مدل چهار عاملی کاهارت
  • علی سپهری، حسین جباری*، حسن قدرتی قزاآنی، حسین پناهیان صفحات 19-38
    پژوهش حاضر با هدف تلفیق رویکرد تصمیم گیری چند معیاره و بهینه سازی ریاضی در ارزیابی کارآیی مالی و پالایش عوامل موثر بر آن انجام رسیده و برای اولین بار با تکیه بر یک تحلیل کمی بین تصمیم سازی و تصمیم گیری سرمایه ای تمایز قایل شده و در انتخاب گزینه سرمایه گذاری از تحلیل پوششی داده ها بهره گرفته شده است. نوع پژوهش از جهت هدف نظری-کاربردی و با طرح تحقیق پیمایشی- پس روی دادی به انجام رسیده است. با روش دیمیتل فازی، موثرترین عوامل کارآیی مالی را به ترتیب : 1) نسبت جاری، 2) نقدشوندگی دارایی، 3) نسبت مالکانه، 4) نرخ هزینه عملیاتی، 5) اندازه شرکت، 6) بازده عملیاتی دارایی ها، 7) بازده خالص دارایی ها، 8) بازده حقوق صاحبان سهام، 9) گردش دارایی جاری، 10) متوسط بازده ماهانه، 11) قیمت روز به سود هر سهم، 12) رشد درآمد، ارزیابی کرد. جامعه آماری تحقیق در پالایش نهاده ها و ستانده ها مشتمل بر اساتید و صاحب نظران و در تصمیم سازی و تصمیم گیری سرمایه ای انتخاب ترکیب بهینه سرمایه ای، 183 شرکت منتخب بورسی تهران بوده و ارزیابی کارآیی مالی منجر به شناسایی 42 شرکت به عنوان گزینه های موجه سرمایه گذاری گردید.
    کلیدواژگان: محدود سازی فضای موجه، کارآمدی مالی، تصمیم سازی سرمایه ای، سبد سهام، تحلیل پوششی داده ها
  • غلامرضا بیاتی، محمدابراهیم محمدپورزرندی*، حمیدرضا کردلوئی، عارفه فدوی صفحات 39-72

    بهینه سازی سبد ارزی بانکها با هدف تعیین ترکیبی بهینه از دارایی های ارزی به گونه ای است که کمترین ریسک و بیشترین بازده را به همراه داشته باشد. رویکرد مورد استفاده در این مقاله که در واقع اولویت آن نسبت به سایر روش ها می باشد، استفاده ترکیبی از مدلهای ریاضیات نادقیق (فازی) و بهینه سازی می باشد. به این ترتیب که از برنامه ریزی خطی با ضرایب هدف فازی استفاده شده و ضرایب هدف همان نرخ ارز می باشد. به بیان دیگر نرخ روزانه تمامی ارزها به دلیل نوسان، به صورت اعداد فازی در نظر گرفته شده است. از اینرو در این پژوهش با تدوین یک مدل ریاضی چند هدفه و با به کارگیری داده های فازی مربوط به نرخ خرید و فروش 6 ارز در سال 1398 اعم از دلار آمریکا، درهم امارات، ین ژاپن، لیر ترک، ون کره و یورو ، ریسکهای مرتبط با نوسانات ارزی یادشده و همچنین بازده آنها ، به صورت موردی، در پرتفوی ارزی بانک ملت برای افق زمانی آینده اندازه گیری و برآورد شده است. مدل به دست آمده قابل بهره برداری برای کلیه بانکها بوده با تعیین مقدار بهینه وزن هر ارز ضمن توصیف و تحلیل وضع موجود، به تبیین وضع مطلوب می پردازد و به بانکها این امکان را بدهد تا با سرمایه گذاری مناسب و بهینه در دارایی های ارزی خود ضمن کسب مزیت رقابتی، به ایفای تعهدات ارزی خود نیز در سررسید به موقع عمل نمایند. به منظور حل مدل از نرم افزار Gams استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سبد ارزی، ریسک، بازده، منطق فازی، بهینه سازی
  • فرزانه بیک زاده عباسی* صفحات 73-93

    اهمیت مدیریت ریسک در صنعت دارویی هر کشور، نشان دهنده توانمندی آن کشور در حوزه تامین بهداشت و سلامت آن جامعه می باشد. هدف این مقاله ارایه الگوی مدیریت ریسک جامع در صنعت داروسازی می باشد. در این پژوهش تلاش شد به صورت کاربردی، از طریق روش پیمایشی پس از دریافت نظرات کارشناسان ارشد صنعت، و خبرگان آشنا با این صنعت از طریق پرسشنامه محقق ساخته، پس از تایید روایی و پایایی آن داده ها جمع آوری شود، و سپس انواع ریسک های مالی و غیر مالی در صنعت دارویی شناسایی و با استفاده از نرم افزار PLS الگوی مدیریت ریسک جامع ارایه شد. برای ارزیابی مدل تحلیل عاملی تاییدی از شاخص بسیار مهم ریشه دوم برآورد واریانس خطای تقریب (SRMR) استفاده شده است. برای این الگو مقدار این شاخص برابر 079/0 شده است که می توان گفت مدل برازش مناسبی داشته است. این الگو نشان می دهد، در صنعت دارویی ریسک های غیر مالی موثرتر از ریسک های مالی می باشند. در بین زیر شاخصهای ریسک غیر مالی، ریسک عملیاتی با ضریب مسیر 970/0 دارای بیشترین اثر و بعد از آن ریسک مدیریت با ضریب مسیر 896/0 و سپس ریسک کشور با ضریب مسیر 818/0 و بعنوان آخرین شاخص تاثیرگذار ریسک قانونی با ضریب مسیر 765/0 تعیین شده اند. و در بین زیر شاخص های ریسک مالی، ریسک بازار با ضریب مسیر 969/0 بیشترین اثر و پس از آن ریسک نقدینگی با ضریب مسیر 855/0 و بعنوان آخرین شاخص تاثیرگذار ریسک اعتباری با ضریب مسیر 769/0 تعیین شده اند.

    کلیدواژگان: ریسک مالی، ریسک غیر مالی، الگوی مدیریت ریسک، صنعت دارویی
  • محمدحسین پوراحمدی، غلامرضا فرساد امان الهی*، زهرا لشگری صفحات 95-109

    مدیریت ریسک سازمانی می تواند سطوح ریسک را شناسایی، اندازه گیری و کنترل نموده و نقشی نظارتی را ایفا کند. این موضوع مورد توجه شرکت ها در سالهای اخیر بوده است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان اجرای برنامه های مدیریت ریسک سازمانی و بررسی عوامل موثر بر آن در 118 شرکت طی سال های 1388 لغایت 1398 می باشد.. در این تحقیق عوامل موثر بر مدیریت ریسک سازمانی با استفاده از عواملی نظیر اندازه شرکت، فرصت رشد، بازده دارایی ها اهرم مالی و سود تقسیمی مورد سنجش قرار گرفت که نتایج آزمون فرضیه ها نشان داده اند که عامل اندازه شرکت با ضریب 0.2853 و فرصت رشد با ضریب 0.2349 تاثیر مثبتی بر مدیریت ریسک سازمانی دارد. همچنین اهرم مالی با ضریب منفی 0.03935 و سود تقسیمی با ضریب منفی 0.01095 رابطه معناداری با مدیریت ریسک سازمانی ندارد. به عبارتی در سطح اطمینان 95% متغیرهای اندازه شرکت، فرصت رشد، بازده دارایی ها بر مدیریت ریسک سازمانی تاثیر داشته و متغیرهای اهرم مالی، سود تقسیمی بر مدیریت ریسک سازمانی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر ندارد. به عبارتی مدیریت ریسک سازمانی می تواند عملکرد عملیاتی و افزایش ارزش شرکت را بهبود بخشده و شرکت هایی که به علت عدم اطمینان محیطی در معرض ریسک بالا هستند از تاثیرات نامطلوب ریسک جلوگیری و کنترل کند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمانی اندازه شرکت، فرصت رشد، بازده دارایی ها
  • ابراهیم اصغری، محمدمهدی عباسیان فریدونی*، سید حسین نسل موسوی صفحات 111-133

    تیوری مالی رفتاری نشان می دهد که تغییرات قیمت اوراق بهادار، هیچ دلیل بنیادی نداشته و تمایلات رفتاری سرمایه گذاران، نقش مهمی در تعیین قیمت ها ایفا می کند. در مطالعات اخیر، منطقی بودن سرمایه گذاران به طور جدی به چالش کشیده شده و نتایج مطالعات حاکی از آن است که قیمت ها بیشتر توسط نگرش ها و فاکتورهای روانی تعیین می شوند تا متغیرهای بنیادی، به همین دلیل مطالعه روانشناسی بازار سهام اهمیت بیشتری پیدا کرده است. از این رو هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تمایلات رفتاری سرمایه گذاران بر نقدشوندگی بازار سهام در بازار سرمایه کشورهای منتخب اسلامی است. نمونه آماری متشکل از بازار سرمایه 14 کشور منتخب اسلامی طی دوره زمانی 2008 تا 2020 است. جهت برآورد مدل پژوهش از روش رگرسیون کوانتایل با استفاده از نرم افزار Eviews 9.0 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمایلات رفتاری سرمایه گذاران بر نقدشوندگی بازار سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین از بین متغیرهای کلان اقتصادی، نرخ رشد حجم پول و نرخ رشد تولیدات صنعتی تاثیر مثبت و معناداری بر نقدشوندگی بازار سهام دارند و نرخ تورم تاثیر منفی بر نقدشوندگی بازار سهام دارد. بر اساس نتایج تمایلات رفتاری سرمایه گذاران حجم معاملات و نقدشوندگی بازار سهام را افزایش می دهد. در واقع نتایج پژوهش این استدلال را تقویت می کند که تمایلات رفتاری سرمایه گذاران می تواند منشا تغییرات نقدشوندگی باشد.

    کلیدواژگان: تمایلات رفتاری، نقدشوندگی بازار سهام، رگرسیون کوانتایل
  • لیلا طلایی کاکلکی، مهدی معدنچی زاج*، تقی ترابی، فرهاد غفاری صفحات 135-157
    هدف این پژوهش طراحی الگویی جدید جهت پیش بینی شاخص بورس تهران با استفاده از تشخیص الگو در ترکیبی از مدل مارکوف مخفی وهوش مصنوعی بود که تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش تحلیلی ریاضی می باشد. قلمرو مکانی آن بورس اوراق بهادار تهران و طی سال های 1389 تا 1398 است. یافته های پژوهش نشان داد که میزان خطای پیش بینی با شبکه عصبی مصنوعی از دقت بالاتری نسبت به مدل مخفی مارکوف برخوردار است. همچنین میزان خطای پیش بینی مدل ترکیبی به مراتب از دو مدل دیگر برای پیش بینی شاخص کل سهام بورس تهران کمتر بوده، لذا دقت بالاتری برای پیش بینی سهام را دارا می باشد. با توجه به شاخص MAPE روش مدل ترکیبی توانسته 044/0 درصد توان پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی را بهبود ببخشد و همچنین 70/0 درصد قدرت پیش بینی کنندگی مدل مخفی مارکوف را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: مدل مارکوف، مدل شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی شاخص کل بورس، مدل ترکیبی
  • اسکندر وزیری، فرهاد دهدار*، محمدرضا عبدلی صفحات 159-186

    این پژوهش با هدف ارزیابی ریسک یکپارچه نظام بانکی از طریق الگوریتم های فراابتکاری گرگ خاکستری، ژنتیک و ازدحام ذرات به رشته تحریر در آمده است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع همبستگی است. گردآوری داده ها، از راه مطالعات کتابخانه ای، مقالات و سایت ها در قالب قیاسی و گردآوری اطلاعات برای رد و تایید فرضیات از راه استقرایی انجام گردیده است. جامعه آماری این تحقیق،نظام بانکی و نمونه مورد مطالعه شامل بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای مالی1392 تا 1397 می باشد. به منظور گردآوری داده های موردنیاز، از بانک داده های مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی ،سایت کدال و... استفاده شده است. پس از استخراج اطلاعات، و تنظیم آنها در قالب مدل ریسک یکپارچه، تابع هدف و محدودیت ها در نرم افزار MATLAB وارد شده و متغیرهای ریسک و بازده با استفاده از الگوریتم های فراابتکاری ازدحام ذرات، ژنتیک و گرگ خاکستری به دست آمدند و به مقایسه نتایج آنها از طریق نرم افزار SPSS 16 پرداختیم. پس از بررسی نتایج حاصل از مقایسه شاخصهای ارزیابی الگوریتم ها مشخص گردید که الگوریتم گرگ خاکستری کارامدی بهتری را در بهینه سازی تابع هدف ارایه می دهد. همچنین با بررسی فرضیات تحقیق مشخص گردید که الگوریتم های ازدحام ذرات و ژنتیک از کارآمدی همسانی برای ارزیابی ریسک یکپارچه نظام بانکی برخوردار هستند و الگوریتم گرگ خاکستری نسبت به الگوریتم های توده ذرات و ژنتیک، ثبات و همگرایی بهتر و زمان اجرای کمتری داشته و شاخصهای ارزیابی بهتری را در حل مسیله ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: ریسک، ارزیابی ریسک، الگوریتم گرگ خاکستری، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم ازدحام ذرات
  • بهناز نوروزی، مهدی تقوی*، ابراهیم رضایی صفحات 187-200
    در این پژوهش به بررسی تاثیر مخارج دولت و بازار سهام بر توزیع درآمد پرداخته شده است.کشورهای مورد بررسی در این تحقیق کشورهای منتخب منا (ایران،الجزایر،مصر،تونس و اردن) می باشند.بازه زمانی مورد بررسی نیز سال های 2005 تا 2018 می باشند.برای براورد مدل تحقیق نیز از روش پنل دیتا استفاده شده است.نتایج این تحقیق نشان می دهد که لگاریتم نسبت حجم مبادلات در بازار سهام به تولید ناخالص داخلی با ضریب 0.02- تاثیر منفی و معناداری بر ضریب جینی می گذارد.افزایش حجم مبادلات در بازار سرمایه سبب افزایش سرمایه در گردش شرکت ها و در نهایت تولید آنها می شود.با افزایش و رونق تولید،تولید کل افزایش می یابد و این مسیله سبب افزایش درآمد ملی می گردد و در نتیجه دولت با درآمد بیشتر می تواند به بهبود توزیع درامد اقدام نماید.همچنین لگاریتم نسبت هزینه های مصرفی به تولید ناخالص داخلی با ضریب 0.03- تاثیر منفی و معنی داری بر ضریب جینی دارد.افزایش هزینه های دولت از دو جنبه می تواند تاثیرات متفاوتی بر توزیع درآمد بگذارد.اگر هزینه ها بیشتر در جهت پرداخت های انتقالی به مردم باشد بنابراین توزیع درآمد بهبود پیدا می نماید.اما اگر هزینه ها به صورت انتقالی نباشند بنابراین توزیع درآمد بهبود پیدا نمی کند.با توجه به ضریب بدست آمده نسبت پرداخت های انتقالی به هزینه های دیگر بیشتر بوده و در نهایت سبب کاهش نابرابری شده است.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، بازار سهام، توزیع درآمد
  • ابراهیم پرتوی، محمدحسن ملکی*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی، سید کاظم چاوشی صفحات 201-215

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر روی مقاوم سازی بانک ها با رویکرد شکست ناپذیری و تعیین اولویت این عوامل و نهایتا ارایه راهکار برای تقویت بانک ها می باشد. پژوهش حاضر به علت استفاده از روش های کیفی و کمی دارای ماهیت آمیخته است. جامعه نظری پژوهش مدیران ارشد بانکی و متخصصین حوزه تابآوری و مقاوم سازی اقتصادی است. روش نمونه گیری پژوهش قضاوتی و غیر احتمالی بوده و افراد بر اساس خبرگی در زمینه موضوع پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه و پرسشنامه (خبره سنجی و اسمارت) استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از فراترکیب، آزمون آماری بینم و تکنیک اسمارت استفاده شد. در مرحله اول عوامل موثر روی مقاوم سازی بانکی از طریق مرور سیستماتیک پیشینه و مصاحبه با خبرگان استخراج شد. به دلیل کثرت عوامل، از طریق بکارگیری آزمون بینم، عوامل با اهمیت کم حذف شدند. 28 عامل باقیمانده در 6 دسته اصلی استقبال از ریسک، ساختار سازمانی، یادگیری، قابلیت اطمینان بالا، درجه نرمی سیستم و ساز و کارهای پشتیبان طبقه بندی شدند. سپس با استفاده از اسمارت در هر طبقه یا دسته از عوامل، عوامل فرعی رتبه بندی شدند. با توجه به امتیاز عوامل، معیار فرعی وجود ساز و کارهای تحلیل استرس در عامل استقبال از ریسک بیشترین اولویت را دارد. عوامل فرعی قابلیت جایگزینی سیستم ها، انتخاب منطقی، تخریب خلاق، کل نگری و وجود سیستم های پشتیبان به ترتیب در دسته های باقیمانده بیشترین اولویت را داشتند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شکست ناپذیری، تاب آوری بانکی، مقاوم سازی بانکی، بحران های مالی
  • محمد رضایی، حمیدرضا سعیدنیا*، زهرا علیپور درویش صفحات 217-237

    امروزه در اکثر قریب به اتفاق کشورهای پیشرو و موفق، یکی از ستون های اصلی نگهدارنده منابع مادی و غیرمادی دولت ها، سازمان ها، موسسات و... صنعت بیمه است.شرکت های بیمه گر سعی می کنند با ارایه پوشش های مورد نیاز افراد، از طریق بیمه نمودن خطراتی که سلامتی و حتی عمر آنان را تهدید می کنند، آسودگی خیال افراد را تامین کنند. در بین رشته های مختلف بیمه، بیمه عمرعلت مزایای قابل توجهی که در بر دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف محقق در این پژوهش شناسایی عوامل اثر گذار بر ارزش آفرینی برند در صنعت بیمه با تاکید بر سرمایه گذاری بروی بیمه عمر می باشد.پژوهش حاضر با رویکردی بنیادی بوده و به دنبال ارایه مدلی مفهومی برای تبیین مفهوم ارزش آفرینی برند در صنعت بیمه با تاکید بر بیمه عمر می باشد و پژوهشگر از رویکرد آمیخته استفاده کرده است.به این ترتیب که در بخش کیفی از استراتژی نظریه داده بنیاد و مشتمل بر کدگذاری باز،محوری،انتخابی به منظور دستیابی به مدل الگوی پژوهش بهره برده است. در بخش کمی از روش توصیفی پیمایشی و برای آزمون مدل پیشنهادی خود از نرم افزار ایموس استفاده کرده است که نتایج پژوهش در قالب یک مدل تایید و برازش یافته، شامل 6 بعد اصلی و 28 بعد فرعی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بیمه عمر، ارزش آفرینی، صنعت بیمه، سرمایه گذاری
  • سامان خورشید، یحیی کامیابی، مهدی خلیل پور صفحات 239-262
    در دنیای سرمایه گذاری، تصمیم گیری مهمترین بخش از فرآیند سرمایه گذاری است که طی آن سرمایه گذاران در جهت رسیدن به حداکثر منافع و ثروت خویش ، نیازمند اتخاذ بهینه ترین تصمیمات می باشند. در این ارتباط مهمترین عامل فرآیند تصمیم گیری، اطلاعات است. اطلاعات می تواند بر فرآیند تصمیم گیری تاثیر بسزایی داشته باشد. زیرا موجب اخذ تصمیمات متفاوت در افراد متفاوت می شود. در بورس اوراق بهادار نیز تصمیمات سرمایه گذاری متاثر از اطلاعات است. از این رو، این پژوهش درصدد است ارایه و تبیین مدلی برای ایجاد ارزش شرکت با توجه به نقش مدیریت استانداردهای حسابداری ، کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی با استفاده از مدل های فرا ابتکاری مورد بررسی نماید. برای تحقق این هدف، داده های 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی1392 الی 1397 گردآوری شده، و روش الگوریتم های بهینه سازی شده برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که هر سه روش فرا ابتکاری قدرت برآورد ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار را دارا می باشند. اما قدرت برآورد ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار در الگوریتم کرم شب نسبت به دو الگوریتم درخت تصمیم و الگوریتم رگرسیون ماشین بردار پشتیبان بیشتر می باشد و همچنین قدرت پیش بینی الگوریتم درخت تصمیم نسبت به الگوریتم رگرسیون ماشین بردار پشتیبان به جهت برآورد ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار بالاتر است.
    کلیدواژگان: ایجاد ارزش شرکت، مدیریت استانداردهای حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی، الگوریتم کرم شب تاب و رگرسیون ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم درخت تصمیم
  • کیانوش منصورلکورج، صادق بختیاری*، سارا قبادی صفحات 263-286
    سرمایه گذاری یکی از ضروریات اساسی رشد اقتصادی هر کشور می باشد،عوامل غیر اقتصادی از جمله نوع حکمرانی و کیفیت آن و همچنین کیفیت نیروی انسانی بر رشد اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر گذار است . سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از مهمترین عوامل ایجاد رشد و توسعه اقتصادی در اغلب کشورهای جهان می باشد. هدف اصلی این مطالعه نقش حکمرانی خوب و سرمایه انسانی در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و رشد اقتصادی درگروه منتخبی ازکشورهای در حال توسعه با بهره گیری ازداده های ترکیبی واستخراج شده از داده های بانک جهانی طی بازه زمانی 2018-1990 و با استفاده از رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی می باشد. نتایج برآورد مدل های پژوهش نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه انسانی و شاخص حکمرانی بر رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه اثری مثبت و معنادار دارند.. بنابراین می توان گفت حکمرانی خوب و سرمایه انسانی در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و همچنین بهبود رشد اقتصادی نقش موثری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، حکمرانی، سرمایه انسانی
  • آزاده تاج امیر، لیلا آندرواژ*، محمد حسین پور صفحات 287-307

    هدف از این پژوهش ارایه مدل ظرفیت های بازاریابی در صنعت فولاد خوزستان و تاثیر آن بر عملکرد مالی در جهت توسعه سرمایه گذاری می باشد. روش پژوهش حاضر آمیخته است که طی دو مرحله کیفی و کمی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. داده های مرحله کیفی از طریق انجام مصاحبه با 15 نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه بازاریابی که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، جمع آوری و با نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس.کیو.دی.ای تحلیل شد. نتایج به دست آمده از تحلیل مبانی نظری و مصاحبه های پژوهش، منجر به الگوی نهایی ظرفیت های بازاریابی شد که دارای 7 مقوله اصلی محصول، شبکه توزیع، بازار، مشتری، تجزیه و تحلیل رقبا، تبلیغات و برند می باشد. تجزیه و تحلیل رقبا و محصول در نقش « عوامل زمینه ای» بازار در نقش «عوامل مداخله گر»، تبلیغات، برند و شبکه توزیع در نقش «راهبردها و استراتژی ها» و نقش ظرفیت های بازاریابی در نقش « پیامد» شناسایی شده است .به منظور برازش الگوی مذکور، تعداد 200 نفر از مدیران و کارشناسان صنعت فولاد خوزستان که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، به پرسشنامه محقق ساخته ظرفیت های بازاریابی که منتج از نتایج بخش کیفی بود و همچنین بعد مالی پرسشنامه عملکرد سازمانی کاپلان و نورتون (2001) پاسخ دادند، داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از برازش مطلوب مدل پیشنهادی بود.

    کلیدواژگان: ظرفیت های بازاریابی، عملکرد مالی، توسعه سرمایه گذاری، صنعت فولاد
  • محمد هاشمی خواه، عسگر پاک مرام*، نادر رضایی، احمد محمدی صفحات 309-331

    اثرگذاری اطلاعات بر قیمت ها هسته اصلی بازار محسوب می شود. بدین معنی که به محض انتشار اطلاعات جدید واکنش فوری و بلادرنگی پدید می آید و به این طریق قیمت ها تغییر می کنند. تحقیق در مورد چگونگی واکنش قیمت سهام به اطلاعات موجود در سطح بازار و اطلاعات خاص شرکت در ادبیات مالی توجهات ویژه ای را به خود اختصاص داده است. هدف اصلی پژوهش تجربی حاضر تعیین تاثیر کیفیت عملکرد مدیریت بر شاخص های اطمینان اطلاعاتی و شاخص های اطمینان بازار می باشد. برای سنجش کیفیت عملکرد مدیریت از شاخص توانایی مدیریت از مدل دمرجیان و همکاران (2012)، برای سنجش اطمینان اطلاعاتی از تعامل بین اطمینان کیفیت اطلاعات و اطمینان جریان های نقدی و برای سنجش اطمینان بازار از سه شاخص ریسک آربیتراژ، ریسک نوسان پذیری سهام و ارزش بازار سهام استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و داده های مورد مطالعه این پژوهش شامل 150شرکت از سال های 1387 تا 1397 می باشد. روش پژوهش از نوع همبستگی و علی پس رویدادی و روش آزمون فرضیه ها، آزمون همبستگی و رگرسیون است. نتایج این پژوهش نشان داد که کیفیت عملکرد مدیریت بر اطمینان بازار تاثیر مثبت و معنی داری دارد و در خصوص تاثیر کیفیت عملکرد مدیریت بر اطمینان اطلاعاتی شواهدی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: کیفیت عملکرد مدیریت، اطمینان اطلاعاتی، اطمینان بازار
  • سمانه پهلوان، محمدحامد خان محمدی*، شهره یزدانی صفحات 333-347

    هدف این پژوهش مطالعه تبیین الگوی رتبه بندی اعتباری در شرکت های پذیرفته شده در صنعت سرمایه گذاری بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور اطلاعات مربوط از صورتهای مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس استخراج گردید. بازه زمانی پژوهش از سال 1390 الی 1400 در نظر گرفته شد. برای تحلیل های آماری از تخمین رگرسیون با داده های تابلویی استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش نشان می دهد که متغیرهای حضور در صنایع ارز آور، نسبت جریان نقد عملیاتی به بدهی، نسبت سود عملیاتی به هزینه بهره، اندازه شرکت، اهرم مالی، نسبت جاری، نسبت وجه نقد تاثیرگذاری معناداری بر رتبه بندی اعتباری دارند.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، رتبه بندی اعتباری، صنعت سرمایه گذاری
  • بهناز لطفی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلویی، مهدی حیدری صفحات 349-370

    هدف این مطالعه، پیش بینی درماندگی مالی با استفاده از متغیر های مالی، اقتصاد و بازار سهام در قالب مدل های رگرسیون لجستیک باینری، مرتون و مدل ترکیبی می باشد. بدین منظور اطلاعات 168 شرکت درمانده منتخب بر اساس معیارهای خاص درماندگی و 168 شرکت سالم پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله بین سال های 1385 الی 1398 و به تفکیک دو سال قبل، یک سال قبل و سال درماندگی مورد استفاده قرار گرفته است. در این مطالعه از 17 نسبت مالی، 4 متغیر اقتصادی و 4 متغیر بازار سهام استفاده گردیده است. تحقیق حاضر سعی در توسعه یک مدل پیش بینی کننده درماندگی مالی ترکیبی دارد که برای اولین بار متغیرهای مالی، اقتصادی و بازار سهام مدل حسابداری را با متغیر احتمال نکول مدل ساختاری ترکیب می کند. نتایج تحقیق نشان داد که مدل ترکیبی، قدرت توضیحی بهتری نسبت به مدل مرتون و مدل رگرسیون لجستیک باینری دارد و با وجود اینکه وجود متغیر احتمال نکول مدل مرتون باعث بهبود قدرت توضیحی مدل ترکیبی می شود ولی همچنان قدرت توضیحی مدل رگرسیون لجستیک باینری بهتر از مدل مرتون می باشد.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، مدل رگرسیون لجستیک باینری، مدل مرتون، مدل ترکیبی
  • بهاره حیدری مقدم، میرفیض فلاح شمس*، غلامرضا زمردیان صفحات 371-390

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر 5 فاز شخصیتی مدیران صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام و مختلط در برخورد با پول هوشمند با استفاده از مدل معادلات ساختاری می باشد. در این میان هوش مالی مدیران نیز به عنوان متغیر تعدیل گر نیز مورد بررسی قرار گرفته است. 5 فاز شخصیتی مورد بررسی عبارتند از: فاز شخصیتی مانیا، افسردگی، پیکاستنی، سایکوتیک و پارانویا. سال مورد بررسی در این تحقیق سال 1399 می باشد و جامعه مورد بررسی در این تحقیق تمام صندوق های سهامی و مختلط فعال در سال مورد نظر می باشند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که از میان پنج فاز شخصیتی مورد بررسی، چهار مورد آن (افسردگی، مانیا، سایکوتیک و پارانویا) رابطه معناداری با پول هوشمند دارند و تنها میان یک فاز شخصیتی (فاز شخصیتی پیکاستنی) و پول هوشمند رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین نقش تعدیل گری هوش مالی نیز تنها در رابطه با یک نوع فاز شخصیتی مورد تایید قرار گرفت و در ارتباط با چهار فاز شخصیتی دیگر، تاثیر متغیر تعدیل گر مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری، فازهای شخصیتی، پول هوشمند، هوش مالی
  • عاطفه قائمیان، بهرام محسنی ملکی رستاقی*، ایمان داداشی، مریم شفیعی کاخکی صفحات 391-411
    ساختار سرمایه بر تصمیم گیری های مختلف مدیریت مانند نگهداری وجوه نقد موثر است. ساختار سرمایه شرکت ها لزوما منطبق با ساختار هدف نیست. شرکت ها با در نظرگرفتن هزینه های تعدیل و انحراف، ساختار سرمایه را تعدیل می کنند. نقش نقدینگی بر ماهیت پویای ساختار سرمایه، به ویژه سرعتی که شرکت ها با آن ساختار سرمایه خود را به سمت هدف تنظیم می کنند، مورد بررسی قرار می گیرد. به نظر می رسد، شرکتی با نقدینگی بالاتر، با هزینه های کمتر مرتبط با انتشار اوراق بهادار جدید مواجه خواهد شد و بنابراین تمایل بیشتری برای اصلاح سریع هر گونه انحراف نسبت اهرمی واقعی خود از نسبت هدف خود دارد. برای بررسی درستی این ادعا، در این مطالعه 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1384-1398، مورد بررسی قرار گرفت. از طریق رگرسیون غلتان تاثیر هر یک از طبقه های صورت جریان وجه نقد بر سرعت تعدیل در شرکت های اهرم بالا و پایین مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که سرعت رسیدن به اهرم بهینه در شرکت های پایین اهرم بهینه بالاتر از شرکت های بالای اهرم بهینه است. این موضوع بیانگر عدم توجه به ظرفیت بدهی آتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. همچنین نتایج نشان می دهد که تنها جریان وجه نقد ناشی از عملیات، عامل تعدیل کننده ای در سرعت تعدیل اهرم بهینه برای شرکت های بالای اهرم بهینه است.
    کلیدواژگان: اهرم بهینه، ساختار سرمایه، سرعت تعدیل، صورت جریان وجه نقد
  • مهدی قدمی، مرتضی موسی خانی*، سید مهدی الوانی، حمیدرضا یزدانی صفحات 413-430

    با توجه به تغییرات و تحولات روزافزون در عرصه های مختلف از جمله در حوزه خط مشی گذاری عمومی، منتقدان مدیریت دولتی اعتقاد دارند الگوهای سلسله مراتبی، کارایی لازم برای حل چالش های کنونی را ندارند. به همین دلیل، در پی یافتن راهکارهای نوین، مفهوم شبکه سازی وارد عرصه مربوط به مباحث مدیریت دولتی و خط مشی های عمومی دولت شده است. شبکه ها امکان شناسایی همه ذینفعان و مشارکت آنها در فرآیند خط مشی گذاری را فراهم می کنند. با توجه به این مهم که دیجیتالی شدن اقتصاد و به تبع آن، صنعت بانکداری از پدیده های عصر حاضر هستند، خط مشی گذاری شبکه ای در عرصه بانکداری دیجیتال، با درنظرگرفتن بازیگران و ذی نفعان ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف اعتبارسنجی الگوی خط مشی گذاری شبکه ای بانکداری دیجیتال در نظام بانکی ایران انجام شده است. روش تحقیق با استفاده از تکنیک های تجزیه و تحلیل کیفی (با تمرکز بر تحلیل مضمون) و کمی (مبتنی بر تحلیل عاملی تاییدی-CFA) می باشد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، شبکه‎ خط مشی، نظام بانکداری ایران، بانکداری دیجیتال، تحلیل عاملی تاییدی
  • رضا مشهدی زاده، فریدون رهنمای رودپشتی، فاطمه احمدی*، رحمت الله محمدی پور صفحات 431-454

    پژوهش حاضر به مطالعه و بررسی تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی می پردازد. تاب آوری تعیین استراتژی هایی است که بتواند از وقوع ناکارآمدی و فروپاشی کسب وکارها جلوگیری کرده و یا در صورت ناکارآمدی سیستم، با کمترین زمان ممکن به حالت قبل از شکست یا مطلوب تر از آن برگردد. به علاوه در این پژوهش مدل جامعی از تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی و معرفی آن به جامعه مورد مطالعه ارایه می گردد. کلیه حالات شکست که سبب ناکارمدی سیستم های مالی برای کسب وکارهای فناورانه می شود شامل حالت های 12گانه شکست می باشد که از طریق ادبیات پژوهش و نظرات خبرگان شناسایی گردیده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان حوزه کسب وکار فناورانه مالی و گروه های مرتبط به آن در شهر تهران می باشند. در تجزیه و تحلیل از تکنیک FMEA برای تعیین استراتژی های تاب آوری در کسب وکارهای فناورانه مالی قبل از بروز شکست و تکنیک جدید FAAO برای تعیین استراتژی های تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی بعد از وقوع شکست استفاده شده است. طریق تکنیک FAAO نیز تعداد 6 استراتژی جهت تاب آور ساختن مدیریت ریسک نسبت به شکست تعیین شد.

    کلیدواژگان: کسب وکارهای فناورانه مالی، تاب آوری مالی، تکنیک FMEA، تکنیک FAAO، مدیریت ریسک
  • بهزاد ملک زاده لیلی، نگار خسروی پور*، علی اسماعیل زاده مقری صفحات 455-475
    هدف از این پژوهش ارزیابی روش های سرمایه گذاری و مقایسه ای بین مدل رفتاری و مدل های متداول منطقی در انتخاب پرتفوی بهینه با استفاده تیوری چشم انداز تجمعی می باشد چون رفتار بازار سهام از یک الگوی خطی پیروی نمی کند، به همین دلیل، روش های خطی رایج نیز نمی تواند در توصیف این رفتار مورد استفاده قرار گیرد و مفید واقع شود. نظر به این که انتخاب پرتفوی با توجه به معیارها و اهداف مختلف کار مشکلی است، در این پژوهش، تلاش شده تا با استفاده تیوری چشم انداز تجمعی، راه حلی برای این مشکل ارایه شده و سودمندی تکنیک مذکور در انتخاب بهترین پرتفوی با توجه به چندین معیار مختلف مورد آزمون قرار گیرد. نمونه آماری مورد بررسی برای 31 شرکت فعال در قلمروی زمانی از ابتدای فروردین ماه سال 1395 تا اسفند ماه 1400 در نظر گرفته شده است. نتایج استفاده از تیوری چشم انداز تجمعی مبتنی بر توزیع دو نقطه ای بیضوی نشان می دهد استفاده از این روش در طول زمان و استفاده از داده های آموزشی بیشتر، منجر به ایجاد پرتفوی با عملکرد بهتر و معیار بالا می شود. همچنین پرتفوی کل نیز که با استفاده از میانگین ماهانه کل سهام در نظر گرفته شده، حاصل شده است دارای معیار ترینر مطلوبی می باشد که این نشان دهنده عملکرد پرتفوی بهتر و ایجاد پرتفوی بهینه می باشد.
    کلیدواژگان: مدل رفتاری، تئوری چشم انداز تجمعی، توزیع دو نقطه ای بیضوی و پرتفوی
  • صادق انصاری، سید محمد هاشمی نژاد*، عبدالرضا تالانه صفحات 477-499

    مطالبات غیر جاری به دلیل ماهیت حیاتی آن در تعیین سلامت بانک ها، تاثیر آن بر سیستم مالی و در نهایت موضوعی ضروری در بین سیاست گذاران و محققان اقتصادی در سال های اخیر بوده است. این پژوهش سعی در شناسایی عوامل کلان موثر در شکل گیری مطالبات غیر جاری شعب بانک مهر اقتصاد در سطح کشور داشته و روش آن تحلیل مضمون و بر اساس نوع و ماهیت داده ها، کیفی و اکتشافی است. جامعه آماری تحقیق شامل 20 نفر از خبرگان هستند که جزء اساتید رشته های حسابداری، اقتصاد، مدیریت مالی، مدیران و معاونین شعب بانک مهر اقتصاد استان هاست و در بازه زمانی اردیبهشت تا مرداد سال 1401 در این مطالعه شرکت کردند . داده ها از طریق مصاحبه گردآوری شده است. روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی است تا بتوان برحسب موضوع، مسیله و موقعیت تحقیق، گروه های هدف اطلاع رسان را تعریف کرد. داده های حاصل با کمک نرم افزار MAXQDA با هدف تحلیل مضمون در طی سه مرحله اصلی کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که سه عامل کلان عدم شفافیت قوانین اجرایی؛ نرخ تورم و سود؛ فشارهای گروه های ذینفع بانکی تاثیر بسیار چشمگیری در شکل گیری این نوع مطالبات داشته است.

    کلیدواژگان: عدم شفافیت قوانین اجرایی، نرخ تورم و سود، فشارهای گروه های ذینفع بانکی، مطالبات غیر جاری، بانک مهر اقتصاد
  • زهرا بزرگ تباربائی، رضا آقاجان نشتایی*، محمدحسن قلی زاده صفحات 501-519

    با توجه به نوسانات شدید بازار رمزارزها و همچنین اهمیت پیش بینی ارزش در معرض ریسک در چنین شرایطی، هدف پژوهش حاضر پیش بینی ارزش در معرض ریسک در بازار رمز ارزها و همچنین مقایسه مدل های مختلف پیش بینی ارزش د معرض ریسک است. به علاوه، در تاثیر توزیع های مختلف جملات نوآوری مدل ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش از مدل های مختلف برای پیش بینی ارزش در معرض ریسک بازده چهار رمزارز شناخته شده استفاده می کنیم. داده های مورد استفاده در پژوهش بازه زمانی 1/1/2018 تا 16/3/2022 را پوشش می دهد. این پژوهش از مدل های CAViaR و DQR که مستقیما چندک های توزیع بازده را پیش بینی می کنند برای پیش بینی ارزش در معرض ریسک استفاده می کند. علاوه بر مدل های مذکور، چند گونه مختلف از مدل های رایج برای پیش بینی ارزش در معرض ریسک مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور بررسی عملکرد مدل های مورد استفاده از روش پس آزمایی که از روش های رایج برای آزمون عملکرد مدل ها است استفاده جسته ایم. نتایج نشان می دهد که مدل هایی که مستقیما از چندک های توزیع بازده برای پیش بینی ارزش در معرض ریسک استفاده می کنند (مشخصا مدل های CAViaR و DQR) دارای عملکردی به مراتب بهتر از سایر مدل های رایج برای پیش بینی ارزش در معرض ریسک هستند.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، رمزارز، CAViaR، DQR
  • نجمه نادری، بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 521-544
    صدور اعلامیه فروش دارایی ها، یکی از راهبردهای افشای اختیاری اطلاعات است که میتوان از آن در سنجش و ارزیابی صحیح واکنش های بازار و تحلیل نوع تصمیمات اتخاذ شده در راستای ارزیابی شرکتها، استفاده نمود. بر این اساس، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر افشای اختیاری فروش دارایی ها از طریق صدور اعلامیه بر عملکرد مالی شرکتها با استفاده از داده های مندرج در صورتهای مالی 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی 1392 تا 1397 است. روش پژوهش، از نظر هدف، کاربردی، از نظر رویکرد، خردگرایانه و از نظر ماهیت به دلیل آنکه باعث می شود تاثیر چند متغیر بر یک متغیر مورد بررسی قرار گیرد، از نوع علی-معلولی است. همچنین از نظر ماهیت داده ها، کمی و از نظر طول مدت زمان، ترکیبی است. برای آزمون فرضیه ها، از مدل رگرسیون خطی چندگانه به شیوه حداقل مربعات تعمیم یافته با استفاده از داده های ترکیبی بهره گرفته شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که افشای اختیاری فروش دارایی ها از طریق صدور اعلامیه بر عملکرد مالی شرکتها، تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: افشای اختیاری فروش دارایی ها، عملکرد مالی، اعلامیه فروش
  • بهمن کیانی راد، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری صفحات 545-565
    شکنندگی مالی یکی از اصطلاحاتی است که اخیرا کاربرد آن در مسایل مالی و حسابداری بسیار شده و ارتقاء آن نیز تبدیل به یکی از مسایل و چالش های مهم در سازمان های مختلف در بخش دولتی و خصوصی شده است. این پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) با هدف ارایه مدلی برای ارتقاء شکنندگی مالی با رویکرد غربالگری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران انجام شده است. پس از مصاحبه با 19 خبره 28 مولفه مدل موردنظر در بخش کیفی شناسایی شدند، اما برای اتکا به مولفه های بسیار مهم و غربالگری مولفه های شناسایی شده از روش دلفی فازی استفاده شد و پس از دو مرحله نظر سنجی از خبرگان با روش دلفی فازی 9 مولفه به عنوان مولفه های بسیار مهم برای ارایه مدل مبنا قرار گرفتند. سپس برای دستیابی به مدل در بخش کمی، با اتکا به روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) انجام و برای گردآوری داده های مورد نیاز آن نیز از ماتریس خودتعاملی استفاده شد. یافته های پژوهش ارایه مدلی چهار سطحی و متشکل از 9 مولفه است که از این میان تاثیرگذارترین مولفه و تنها مولفه مستقل الگوی بهبود شکنندگی مالی این پژوهش مقدار ثبات اقتصادی است.
    کلیدواژگان: شکنندگی مالی، بحران مالی، پایداری مالی، سرمایه گذاران
|
  • Ali Kiamehr, MohammadHassan Janani *, Mahmoud Hemmatfar Pages 1-17

    The purpose of this study was to explain the role of investors' emotional tendencies in pricing the capital assets of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, information of 150 companies from the financial reports of companies listed on the Tehran Stock Exchange have been collected and tested. Findings show that in all three capital asset pricing models (Fama and French three-factor model, (2001) Kahrat four-factor model and Fama and French five-factor model, (2014) investors' emotional tendencies in price The investment of capital assets has an effect and increases the sheer risk of the portfolio.The results also show that in all three pricing models, presenting a capital asset pricing model based on investors' emotional tendencies increases the predictive power of common capital asset pricing models.

    Keywords: investors' emotional tendencies, Capital Asset Pricing, Portfolio Risk Spending, Fama, French Three-Factor Model (2001), Kahart Four-Factor Model
  • Ali Sepehri, Hossein Jabbari *, Hassan Ghodrati Ghazaani, Hossein Panahian Pages 19-38
    The present study was conducted with the aim of combining multi-criteria decision making approach and mathematical optimization in evaluating financial efficiency and refining the affecting factors. In this research, based on a quantitative analysis, a distinction is made between capital decision supporting and decision-making, and data envelopment analysis has been used in selecting the investment option. The type of research has been done in terms of theoretical-applied purpose and with survey research design. Using the fuzzy Dematel method, the most effective factors of financial efficiency was: 1) Current ratio, 2) Liquidity of assets, 3) Ownership ratio, 4) Operating cost rate, 5) Firm size, 6) Operating return on assets, 7) Net return Assets, 8) return on equity, 9) current asset turnover, 10) average monthly return, 11) daily price to earnings per share, 12) earnings growth. The statistical population of the research in the refinement of inputs and outputs includes professors and experts and, 183 selected companies of Tehran Stock Exchange in the selection of the optimal capital combination. The evaluation of financial efficiency led to the identification of 42 companies as justified investment options.
    Keywords: Justified Space Constraint, Financial efficiency, Capital Decision Making, Stock Portfolio, Data Envelopment Analysis
  • Gholamreza Bayati, MohammadEbrahim Mohammad Pourzarandi *, HAMIDREZA KORDLOUIE, Arefeh Fadavi Pages 39-72

    Optimization of banks' foreign exchange portfolios aiming to determine an optimized combination of foreign exchange assets is in such a manner that it leads to a minimum risk and maximum yield. The approach used in this article, which is actually a priority over other methods is to use a combination of inexact mathematical models (fuzzy) and optimization. Thus, in this research, linear programming with fuzzy target coefficients has been used. The target coefficients are the same as the exchange rate. In other words, the daily rates of all currencies due to fluctuations are considered as fuzzy numbers. Therefore, in this investigation, by developing a multi-purpose mathematical model and by applying the fuzzy data relating to transaction rate of six foreign exchanges in year ended on March 20, 2020, including US dollar, Emirates Dirham, Japanese Yen, Turkish Lira, Korean Won and Euro, case by case risks related to the fluctuations of noted foreign exchanges and also their yield in the foreign exchange portfolio of Bank Mellat were measured and estimated for the future time horizon. All banks may benefit from the developed model. By determination of the optimal weight of each foreign exchange, upon describing and analyzing the existing status it specifies the optimal status, enabling banks to fulfill their foreign exchange obligations on due dates by properly and optimally making investment in foreign exchange assets meanwhile gaining a competitive advantage. "Gams Software" was used for solving the model.

    Keywords: Foreign Exchange Portfolio, Risk, Yield, Fuzzy Logic, Optimization
  • Farzaneh Bikzadeh Abbasi * Pages 73-93

    The importance of risk management in the pharmaceutical industry of each country reflects its ability to provide health in that community. The purpose of this article is to present a comprehensive risk management model in the pharmaceutical industry. In this study, it was attempted to collect data by means of a survey method after receiving the opinions of senior industry experts and experts familiar with the industry through a researcher-made questionnaire, and after confirming its validity and reliability. After that, risk types including financial and non-financial risks were identified and by using PLS software proposed a comprehensive risk management model. To evaluate the confirmatory factor analysis model, it is used the second most important index of estimation of variance error (SRMR). The value of the index is 0.079 for this model, which can be said that the model having had an appropriate fitting. This pattern shows that, non-financial risks are more effective than financial risks. Among non-financial risk sub indicators, operational risk with path coefficient of 0.970 has the highest effect, followed by management risk with path coefficient of 0.896 and then country risk with path coefficient of 0.818 and the legal risk with path coefficient of 0.765 have been determined as the latest influential indicator. And among the financial risk sub indicators, market risk with path coefficient of 0.969 has the most effect, followed by liquidity risk with path coefficient of 0.855 and the credit risk have been determined as the last effective indicators with path coefficient of 0.769.

    Keywords: Financial Risk, Non-financial risk, Risk management model, Pharmaceutical industry
  • MohamadHosein Pourahmadi, GholamReza Farsad Amanollahi *, Zahra Lashgari Pages 95-109

    Enterprise risk management can identify, measure, control, and monitor risk levels. The issue of enterprise risk management has been of interest to companies in recent years. The purpose of this study is to determine the implementation of enterprise risk management programs and then to examine the factors affecting the management of organizational risk 118 companies during the years 1388 to 1398. Factors such as firm size, growth opportunity, return on assets, financial leverage and dividends were also used as factors influencing the implementation of enterprise risk management. The test results of the hypotheses showed that the size of the company with 0.2853 and growth opportunity with 0.2349 multiplaiers is meaningful and positive. Also, financial leverage with -0.03935 and dividend with -0.01095 don’t have significance. In other words, at the 95% confidence level, firm size, growth opportunity, return on assets have an impact on enterprise risk management and financial leverage, dividend variables have no effect on enterprise risk management in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In other words, enterprise risk management can improve the operational performance and increase the value of the company, and companies that are exposed to high risk due to environmental uncertainty can prevent and control the adverse effects of risk

    Keywords: Enterprise Risk Management, Firm Size, Growth opportunity, return on assets
  • Ebrahim Asghari, MohammadMehdi Abbasian Fredoni *, Seyed hossein Naslmosavi Pages 111-133

    Behavioral financial theory shows that changes in securities prices have no fundamental reason and the behavioral tendencies of investors play an important role in determining prices.In recent studies, the rationality of investors has been seriously challenged, and the results of studies suggest that prices are determined more by psychological attitudes and factors than fundamental variables, so the study of stock market psychology has become more important. Therefore, the purpose of this study is to Investigating the effect of investors' behavioral tendencies on stock Market liquidity in the capital markets of selected Islamic countries. The statistical sample consists of the capital markets of 14 selected Islamic countries during the period 2008 to 2020.Quantile regression method was used to estimate the research model using Eviews 9.0 software. The results show that the behavioral tendencies of investors have a positive and significant effect on stock market liquidity. Also, among the macroeconomic variables, the growth rate of money supply and the growth rate of industrial production have a positive and significant effect on stock market liquidity and the inflation rate has a negative effect on stock market liquidity. Based on the results, investors' behavioral tendencies increase the volume of transactions and stock market liquidity. In fact, the results of the research reinforce the argument that the behavioral tendencies of investors can be the source of changes in liquidity.

    Keywords: behavioral tendencies, stock market liquidity, Quantile regression
  • Leila Talaie Kakolaki, Mehdi Madanchi *, Taghi Torabi, Farhad Ghaffari Pages 135-157
    The purpose of this study was to design a new model for predicting the Tehran Stock Exchange index using pattern recognition in a combination of hidden Markov model and artificial intelligence. The present study is an applied type and mathematical analytical method. Its location is the Tehran Stock Exchange and during the years 2010 to 2020. Findings showed that the prediction error rate with artificial neural network has a higher accuracy than Markov's hidden model. Also, the prediction error of the hybrid model is much lower than the other two models for predicting the total stock index of Tehran Stock Exchange, so it has higher accuracy for forecasting stocks. According to the MAPE index, the hybrid model method could improve the predictive power of the artificial neural network by 0.044% and also improve the predictive power of the hidden Markov model by 0.70%.
    Keywords: Markov model, artificial neural network model, total stock index forecast, Hybrid Model
  • Eskandar Vaziri, Farhad Dehdar *, MohamadReza Abdoli Pages 159-186

    aim of this study was to evaluate the integrated risk of the banking system through the metaphysical algorithms of gray wolf, genetics and particle swarming. This research is applied research in terms of purpose and correlational in nature and method. Data collection has been done through library studies, articles and sites in deductive form and data collection to refute and confirm hypotheses inductively. The statistical population of this research is the banking system and the sample includes banks listed on the Tehran Stock Exchange during the fiscal years 1392 to 1397. In order to collect the required data, the financial database of the Ministry of Economic Affairs and Finance, codal site, etc. have been used. After extracting the information, and setting them in the form of an integrated risk model, the objective function and constraints are entered in MATLAB software and the variables of risk and return (profit and loss on assets and Debts) were obtained using particle swarm algorithms, genetics and gray wolves and we compared their results using SPSS 16 software. After that, first the descriptive statistics were analyzed and then inferential statistics were performed. after reviewing the results of comparing the evaluation indicators of algorithms, it was determined that the gray wolf algorithm is efficient. Provides better goal function optimization. Also, by examining the research hypotheses, it was found that particle swarm algorithms and genetics have the same efficiency for assessing the integrated risk of the banking system. Provides better problem solving.

    Keywords: Risk, Risk Assessment, grey wolf algorithm, Genetic algorithm, Particle Swarm Algorithm
  • Behnaz Noroozi, Mehdi Taghavi *, Ebrahim Rezaee Pages 187-200
    In this study, the effect of government and stock market expenditures on income distribution has been investigated. The countries studied in this study are the selected countries of Mena (Iran, Algeria, Egypt, Tunisia and Jordan). 2018. The data panel method has been used to estimate the research model. The results of this study show that the logarithm of the ratio of the volume of transactions in the stock market to GDP with a coefficient of -0.02 has a negative and significant effect on the Gini coefficient. The volume of exchanges in the capital market increases the working capital of companies and ultimately their production. With the increase and prosperity of production, the total production increases and this issue increases the national income and as a result the government can Improve income distribution. Also, the logarithm of the ratio of consumption expenditures to GDP with a coefficient of 0.03 has a negative and significant effect on the Gini coefficient. Increasing government spending can have different effects on income distribution in two ways. In the direction of transfer payments to the people, so the distribution of income is improved No, they are not transferable, so the distribution of income does not improve.
    Keywords: Government Expenses, Stock Market, Income Distribution
  • Ebrahim Partovi, MohammadHasan Maleki *, Hosein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani, Seyyed Kazem Chavoshi Pages 201-215

    The present study seeks to identify the factors affecting the strengthening of banks with the approach of antifragility and determine the priority of these factors and finally provide a solution to strengthen banks. The present study is mixed due to the use of qualitative and quantitative methods. The theoretical population of research is senior banking managers and experts in the field of resilience and economic resilience. The research sampling method was judgmental and non-probabilistic and samples were selected based on expertise in the field of research. Two tools of interview and questionnaire (expertise and SMART) were used to collect data. Binominal statistical test and SMART were used to analyze the research data. In the first stage, the effective factors on banking strengthening were extracted through literature systematic review and interviews with experts. Due to the large number of factors, low importance factors were eliminated by using Binominal test. The remaining 28 factors were classified into 6 main categories: risk acceptance, organizational structure, learning, high reliability, degree of system softness, and support mechanisms. Then, using the SMART, sub-factors were ranked in each category. According to the score of factors, the sub-criterion of the existence of stress analysis mechanisms in the risk acceptance factor has the highest priority. Sub-factors of system interchangeability, rational selection, creative destruction, holism, and the existence of support systems were given the highest priority in the remaining categories.

    Keywords: resilience, Anti-fragility, banking resilience, banking Strengthening, Financial crises
  • Mohamad Rezaei, HamidReza Saeednia *, Zahra Alipour Darvish Pages 217-237

    Today, in the vast majority of leading and successful countries, one of the main pillars of maintaining material and intangible resources of governments, organizations, institutions, etc. is the insurance industry.Insurance companies try to provide people with the coverage they need, by insuring the risks that threaten their health and even their lives, to provide peace of mind to people.Among the various disciplines of insurance, life insurance is of particular importance due to its significant benefits. Life insurance plays an important role in the financial lives of individuals and families. Because this type of insurance is insurance against loss of income due to the death of the head of the familyThe present study aimed to identify the factors affecting the concept Brand Value Creation in Insurance Industry with Focus on Investment Life Insurance. This was a fundamental research trying to work out a conceptual model for the explanation of Brand Value Creation in Insurance Industry with Focus on Life Insurance. To this end, the author employed a mixed methodology. In the qualitative section, the Grounded Theory including open, axial, and selecting codings was used in order to develop the research model. In the quantitative section, a descriptive survey came to use and the model was tested via Amos software. Afterwards, the results were confirmed in a goodness-of-fit model, and presented in the form of 6 categories and 28 minor subcategories.

    Keywords: Brand Value Creation, Life Insurance, Insurance Industry, investment
  • Saman Khorshid, Yahya Kamyabi, Mehdi Khalilpour Pages 239-262
    In the world of investment, decision making is the most important part of the investment process, in which investors need to make the most optimal decisions in order to achieve their maximum benefits and wealth. In this regard, the most important factor in the decision-making process is information. Information can have a significant impact on the decision-making process. Because it makes different decisions in different people. In the stock market, investment decisions are also affected by information. Therefore, this study seeks to provide and explain a model to create the value of the company according to the role of management of accounting standards, financial reporting quality and audit quality using meta-innovative models. To achieve this goal, the data of 101 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1392 to 1397 were collected, and the optimized algorithm method was used to analyze the data. The research findings indicate that all three meta-functional methods have the power to estimate economic value added and market value added. However, the estimated value of economic value added and market value added in the night cream algorithm is higher than the two decision tree algorithms and the regression machine-supporting algorithm algorithm. Is higher.
    Keywords: Creating Company Value, Accounting Standards Management, financial reporting quality, Audit quality, Lightning Cream Algorithm Support Vector Machine Regression Algorithm Decision Tree Algorithm
  • Kianosh Mansoor Lakoraj, Sadegh Bakhttiari *, Sara Ghobadi Pages 263-286
    Investment is one of basic necessity of economical growth for each country. Non-economicalfactors such as , the sort of government and its quality and competency of human resource areeffective in economic growth and direct foreign investment. Foreign direct investment is one ofthe most important factors in economic growth and development in most countries in the world.The main aim of this study is the investigating role of good government and human capital inattracting the direct foreign investment and economic growth in a group of selected developingcountry with panel data and extracted data from world Bank during interval of 1990-2018,byusing the systemic generalized method of moments(GMM).The result of models estimation of the study showed that the direct foreign investment and human capital and the factor of government have positive and significant effect on economic growth in developing country. Therefore it can be said the human capital and factor of good government in attracting direct foreign investment and improving economic growth have effective roles.
    Keywords: Direct foreign investment, Economic growth, government, Human Capital
  • Azadeh Tajamir, Leila Andervazh *, Mohammad Hossinpour Pages 287-307

    The purpose of this study is to present a model of marketing capacity in Khuzestan steel industry and its impact on financial performance in order to develop investment. The method of the present study is mix method with an exploratory design that was performed through two qualitative and quantitative stages using the data theory of the foundation. In Qualitative stage data were collected through interviews with 15 experts and marketing experts who were selected through purposive sampling method and analyzed with Maxqda software. The results of the analysis of theoretical foundations and research interviews led to the final model of marketing capacity, which has 7 main categories of product, distribution, market, customer, competitor analysis, advertising and brand. Competitors analysis and product in the role of "underlying factors" of the market in the role of "intervening conditions", advertising, brand and distribution network in the role of "strategies and strategies" and the role of marketing capacity in the role of "outcome" have been identified. In order to fit the mentioned model, 200 employees of Khuzestan Steel Industry who were selected by random sampling method, answered the researcher-made marketing capacity questionnaire that resulted from the results of the quality section and also Financial dimension of Kaplan and Norton (2001) organizational performance questionnaire. Data were analyzed using LISREL software. Findings indicated a good fit of the proposed model

    Keywords: Marketing Capacity, Financial Performance, Khuzestan Steel company
  • Mohammad Hashemikhah, Asgar Pakmaram *, Nader Rezaei, Ahmad Mohammadi Pages 309-331

    The impact of information on prices is the core of the market. This means that as soon as new information is released, an immediate and immediate response occurs, and prices change. Research on how stock prices react to market-level information and the company's specific information in the financial literature has received special attention. The main purpose of the present experimental study is to determine the effect of quality of management performance on information confidence indicators and market confidence indicators. To measure the quality of management performance from the management ability index of Demerjian et al (2012), to measure information reliability from the interaction between information quality assurance and cash flow reliability and to measure market confidence from three indicators of arbitrage risk, stock volatility and value risk. The stock market has been used. The statistical population of this study includes companies listed on the Tehran Stock Exchange and the data studied in this study include 150 Firm from 2008 to 2018. The research method is correlational and postoperative causality and the hypothesis testing method is correlation and regression test. The results of this study showed that the quality of management performance has a positive and significant effect on market confidence and no evidence was obtained on the effect of quality of management performance on information confidence.

    Keywords: Quality of management performance, information reliability, market confidence
  • Samaneh Pahlavan, Mohammadhamed Khanmohammadi *, Shohreh Yazdani Pages 333-347

    The purpose of this research is to study the explanation of the credit rating pattern in companies accepted in the investment industry of Tehran Stock Exchange. For this purpose, relevant information was extracted from the financial statements of the companies listed on the stock exchange. The research period was considered from 1390 to 1400. For statistical analysis, regression estimation with panel data was used. The results of the first hypothesis test of the research show that the variables of presence in foreign exchange industries, ratio of operating cash flow to debt, ratio of operating profit to interest expense, company size, financial leverage, current ratio, cash ratio have a significant effect on credit rating. have.

    Keywords: financial leverage, credit rating, investment industry
  • Behnaz Lotfi, Jamal Bahri Sales *, Saeed Jabbarzadeh, Mehdi Heidari Pages 349-370

    This study was aimed to predict financial distress using financial, economic and stock market variables in the form of binary logistic regression models, Merton and hybrid models. For this purpose, the information of 168 distressed companies selected based on specific criteria of distress and 168 healthy companies listed on the Tehran Stock Exchange between2006-2019 and two years ago, one year ago and distress year has been used. In this study, from 17 financial ratios, 4 economic variables and 4 stock market variables have been used. The innovation of the present study is the development of a hybrid financial distress prediction model that for the first time combines the financial, economic and stock market variables of the accounting model with the default variable of the structural model.The results showed that the hybrid model has better explanatory power than Merton and binary logistic regression model and although the existence of the variable probability of Merton model improves the explanatory power of the hybrid model, but the explanatory power of binary logistic regression model is better than the Merton model

    Keywords: financial distress, binary logistic regression model, Merton model, hybrid model
  • Bahareh Heidari Moghadam, Mirfeiz Fallahshams *, Gholamreza Zomorodian Pages 371-390

    This study is aimed to investigate the effect of the 5 personality phases of managers of mutual funds in dealing with smart money by using the structural equation model. Meanwhile, managers' financial intelligence has also been examined as a moderating variable. This survey is carried out by collecting statistics from all mutual funds. This analysis was carried out in 1399 and all data have been collected from mutual funds during that time. Five studied phases of personality are: Hypomania, Psychopathic Deviate, Psychasthenia, Paranoia, Depression.The results show that out of the five personality phases studied, four of them have a significant relationship with smart money and there is no significant relationship between only one personality phase and smart money. Also, the moderating role of financial intelligence was accepted only concerning one type of personality phase( Hypomania,) and concerning the other four personality phases(Psychopathic Deviate, Psychasthenia , Paranoia, Depression), the effect of the moderating variable was not confirmed.

    Keywords: Mutual Funds, smart money, financial intelligence, personality phases
  • Atefeh Ghaemian, Bahram Mohseni Maleki Rastaghi *, Iman Dadashi, Maryam Shafiee Kakhki Pages 391-411
    The capital structure influences various management decisions such as cash maintenance. The capital structure of companies does not necessarily correspond to the structure of the goal. Companies adjust the capital structure by considering adjustment and deviation costs. The role of liquidity in the dynamic nature of capital structure, especially the speed with which companies adjust their capital structure to the goal, is examined. It seems that a company with higher liquidity will face lower costs associated with issuing new securities and is therefore more inclined to quickly correct any deviations from its optimal leverage ratio from its target ratio. To verify this claim, In this study, 106 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 1384-1398 were examined. Through rolling regression, the effect of each heading of cash flow statement on the adjustment speed in upper and lower lever companies was tested. The results show that the speed of reaching the optimal leverage in companies with low optimal leverage is higher than companies with high optimal leverage. This indicates a lack of attention to future debt capacity in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The results also show that the only cash flow from operations is a moderating factor in the speed of adjustment of the optimal leverage for companies above the optimal leverage.
    Keywords: optimal leverage, Capital Structure, adjustment speed, Cash Flow Statement
  • Mehdi Ghadami, Morteza Mousa Khani *, Sayyed Mehdi Alvani, HamidReza Yazdani Pages 413-430

    Given the increasing changes and transformations in various fields, including public policy-making, critics of public administration believe that hierarchical models are not efficient enough to address current challenges. For this reason, in pursuit of new solutions, the concept of networking has been entered the field of public administration issues and public policies. Networks make it possible to identify all stakeholders and involve them in the policy-making process. Regarding to the important fact that the digitalization of the economy and following that, the banking industry is one of the phenomena of the present age, the digital banking requires networking public policy-making with keeping actors, stakeholders and influencers in mind.The aim of this study has been the identification and validation of the dimensions and components of the digital banking network policy-making model in the Iran banking system. The research method is using qualitative (focusing on Thematic Analysis) and quantitative analysis techniques (based on the Confirmatory Factor Analysis - CFA).

    Keywords: Public Policy-making, Policy Network, Iran Banking System, Digital Banking, Confirmatory Factor Analysis
  • Reza Mashhadizadeh, Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Fatemeh Ahmadi *, Rahmatollah Mohammadipour Pages 431-454

    The current research studies and examines the resilience of financial technology businesses. Resilience is determining strategies that can prevent inefficiency and collapse of businesses, or in case of system inefficiency, return to the pre-failure state or better than that in the shortest possible time. In addition, in this research, a comprehensive model of resilience of financial technological businesses and its introduction to the studied society is presented. All the failure modes that cause the inefficiency of financial systems for technological businesses include 12 failure modes that have been identified through research literature and experts' opinions. The statistical population of this research are managers and experts in the field of financial technology business and related groups in Tehran. In the analysis, the FMEA technique is used to determine resilience strategies in financial technology businesses before failure and the new FAAO technique is used to determine resilience strategies of financial technology businesses after failure. Through the FAAO technique, 6 strategies were determined to make risk management more resilient to failure.

    Keywords: Financial technological businesses, Financial Resilience, FMEA technique, FAAO technique, risk management
  • Behzad Malekzadeh Lili, Negar Khosravipour *, Ali Esmaeilzadeh Maghari Pages 455-475
    The purpose of this research is to evaluate the investment methods and compare between the behavioral model and conventional rational models in choosing the optimal portfolio using cumulative perspective theory because the behavior of the stock market does not follow a linear pattern, for this reason, the methods A common line cannot be used to describe this behavior and be useful. Considering that choosing a portfolio is a difficult task according to different criteria and goals, in this research, an attempt was made to provide a solution for this problem by using cumulative perspective theory and the usefulness of the mentioned technique in choosing the best portfolio according to several Different criteria should be tested. The analyzed statistical sample is for 31 active companies in the period from the beginning of April 2015 to March 2014. The results of using cumulative perspective theory based on elliptic two-point distribution show that using this method over time and using more training data leads to the creation of a portfolio with better performance and a high standard. Also, the total portfolio, which is obtained by using the monthly average of the total stocks, has a favorable trainer criterion, which indicates better portfolio performance and creation of an optimal portfolio.
    Keywords: Behavioral model, cumulative prospect theory, elliptic two-point distribution, portfolio
  • SADEGH ANSARI, Seyed Mohammad Hasheminejad *, Abdolreza Talaneh Pages 477-499

    Non-performing loans are a critical factor in assessing the profitability of banks and their influence on the financial system. This research tries to identify the influential macro factors in forming non-performing loans of Bank Mehr Eghtesad branches in the country. This research is qualitative and exploratory based on the type and nature of the data. Therefore, it benefits from the theme analysis method. An interview protocol is used to collect data. Also, in terms of the purpose, it is considered among applied and developmental research. The research population includes 20 persons who are the managers and deputy managers of Bank Mehr Eghtesad branches in the provinces and experts of accounting, economics, financial management, and banking. The participants' method in the interview is an exploratory focus group; the purposeful snowball sampling method is used to define the target groups of informants according to the research topic, problem, and situation. They participated in this study From May to August 2022. The data from the interviews has been analyzed with the help of MAXQDA software to analyze the theme during the three main stages of open, central, and selective coding. The results indicate that in cretating non-performing loans the three significant macro factors of the lack of transparency of administrative laws; inflation rate and profit; the pressures of banking interest groups have had a significant impact compared to other factors.

    Keywords: lack of transparency of administrative laws, inflation rate, profit, the pressures of banking interest groups, non-performing loan, Mehr Eghtesad bank
  • Zahra Bozorgtabar Baei, Reza Aghajan Nashtaei *, MohammadHasan Gholizadeh Pages 501-519

    Considering the extreme fluctuations of the cryptocurrency market and also the importance of predicting the value at risk in such conditions, the purpose of the present study is to predict the value at risk in the cryptocurrency market and also to compare different models for predicting the value at risk. In addition, the impact of different distributions of model innovation terms has been investigated. In this research, we use different models to predict the value at risk of return of four well-known cryptocurrencies. The data used in the research covers the period from 1/1/2018 to 16/3/2022. This research uses CAViaR and DQR models that directly predict the return distribution quantiles as value at risk. In addition to the mentioned models, several types of common models have been used to predict value at risk. In order to check the performance of the used models, we have used the back-test method, which is one of the common methods for testing the performance of the models. The results show that the models that directly use the quantiles of the return distribution to predict value at risk (specifically CAViaR and DQR models) have a much better performance than other common models for predicting value at risk.

    Keywords: Value at risk, cryptocurrency, CAViaR, DQR
  • Najmeh Naderi, Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 521-544
    Issuance of asset sales declaration is one of the strategies of voluntary disclosure of information that can be used to measure and evaluate the correct market reactions and analyze the type of decisions taken in order to evaluate companies. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of voluntary disclosure of asset sales on the financial performance of companies using the data contained in the financial statements of 108 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2013 to 2019. The method of research is applied in terms of purpose, applied in terms of approach, rationalistic and in terms of nature because it causes the effect of several variables on a variable to be examined. It is also quantitative in nature and quantitative in duration. To test the hypotheses, the generalized least squares linear multiple regression model was used using the combined data. Findings from the study show that voluntary disclosure of asset sales has a positive and significant effect on companies' financial performance.
    Keywords: Optional disclosure of asset sales, Financial Performance, sales declaration
  • Bahman Kianirad, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari Pages 545-565
    Financial fragility is one of the terms that has recently been widely used in financial and accounting issues and its improvement has become one of the important issues and challenges in various organizations in the public and private sectors. This mixed (qualitative-quantitative) research has been conducted with the aim of presenting a model for promoting financial fragility with a screening approach in companies listed on the Iranian Stock Exchange. After interviewing 19 experts, 28 components of the model were identified in the qualitative section, but fuzzy Delphi method was used to rely on very important components and screen the identified components. Then, to achieve the model in the quantitative part, based on interpretive structural modeling (ISM) and self-interaction matrix was used to collect the required data. Findings The research presents a four-level model consisting of 9 components, of which the most effective component and the only independent component of the financial fragility improvement model of this research is the amount of economic stability.
    Keywords: financial fragility, Financial Crisis, financial stability, Investors