فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال بیستم شماره 6 (پیاپی 139، شهریور 1402)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 139، شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • احلام بوحمید، حسین جوینده*، بهروز علیزاده بهبهانی، حسن برزگر صفحات 1-12

    با توجه به اینکه چربی تاثیر زیادی بر ویژگی های حسی پنیر نظیر ظاهر، طعم و بافت آن دارد، کاهش آن موجب تغییرات اساسی در ویژگی های حسی و ساختاری محصول می شود. لذا با استفاده از ترکیبات جایگزین چربی می توان علاوه بر تولید پنیری سالم تر، محصولی با کیفیت محصول مشابه پرچرب تولید کرد. در پژوهش حاضر نمونه های پنیر کم چرب (8 درصد چربی) به روش فراپالایش تولید شدند. جهت تولید نمونه ها از صمغ کاپا-کاراگینان در 3 سطح (0، 03/0 و 06/0 درصد) و آنزیم ترانس‍گلوتامیناز در 2 سطح (صفر و 5/0 واحد آنزیم به‍ ازای هر گرم پروتیین) استفاده شد. نمونه شاهد کم چرب فاقد آنزیم و صمغ به عنوان شاهد کم چرب در نظر گرفته شد. کلیه ی نمونه ها 1، 15و30 روز پس از تولید از نظر ویژگی‍های حسی، بافتی و میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج، افزودن صمغ سبب کاهش و در مقابل افزودن آنزیم موجب افزایش سفتی پنیر گردید (01/0<p). استفاده از مقدار 03/0 درصد صمغ سبب بهبود طعم و بافت پنیر کم چرب گردید اما در سطوح بالاتر (06/0 درصد)، خواص حسی پنیر کاهش معنی داری یافت. همچنین نتایج نشان داد که تیمار آنزیمی سبب کاهش جمعیت باکتری های اسید لاکتیک گردید اما افزودن صمغ تاثیری نداشت (05/0>p). به طور کلی، با گذشت زمان نگهداری و تا روز پانزدهم، تمامی امتیازات حسی، سفتی پنیر و تعداد باکتری های اسید لاکتیک افزایش یافت اما در انتهای مدت 30 روز نگهداری تمامی مقادیر مذکور به طور معنی داری کاهش یافتند. در نهایت با توجه به نتایج ارزیابی حسی و بررسی بافت نمونه ها، پنیر کم چرب تیمار شده با آنزیم ترانس گلوتامیناز و حاوی 03/0 درصد کاراگینان به عنوان بهترین نمونه انتخاب شد.

    کلیدواژگان: پنیر UF، جایگزین چربی، سفتی، طعم، شمارش LAB
  • نگین بیگلربیگی، سمیه رحیمی* صفحات 14-34

    امروزه افزایش تقاضا برای غذاهای سلامتی بخش، سبب توجه روز افزون به کاربرد ترکیبات طبیعی نظیر انواع میوه ها در فرمولاسیون محصولات غذایی گشته است. در این پژوهش از خرمای ضایعاتی (درجه دو) در فرمولاسیون نوعی آب نبات ژله ای مغذی (تا 30 درصد) همراه با جایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ آگار (0، 15، 25، و 35 درصد) استفاده شد. سپس نمونه ها از نظر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (رطوبت، ماده خشک، فعالیت آبی، خاکستر کل و شاخص های رنگی)، بافتی (سختی، چسبندگی، فنریت، طنابی بودن و شکنندگی) و چشایی مورد ارزیابی قرار گرفته و از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه در سطح اطمینان 95 درصد جهت آنالیز آماری استفاده شد. نتایج نشان دادند که با افزودن پوره خرما به فرمولاسیون آب نبات ژله ای، کاهش معناداری در محتوای رطوبت، L* و b* مشاهده گردید (05/0>P) در حالی که میزان خاکستر کل، a* و هم چنین ویژگی های بافتی چسبندگی و طنابی بودن افزایش یافتند (05/0>P). قابل توجه است که افزودن پوره خرما، تاثیر معنی داری بر روی فعالیت آبی و هم چنین ویژگی های بافتی سختی، فنریت و شکنندگی نداشته است (05/0<P). جایگزینی ژلاتین با آگار (تا 35%) در نمونه ها، سبب کاهش محتوای رطوبت و افزایش میزان خاکستر کل، شاخص های رنگی و ویژگی های بافتی چسبندگی در سطح اطمینان 95% گردید (05/0>P) در حالی که اثر آن بر روی سایر ویژگی های بافتی و هم چنین فعالیت آبی معنی دار نبود (05/0<P). مطابق با نتایج ارزیابی چشایی، آب نبات ژله ای تهیه شده از ژلاتین (فاقد آگار)، به عنوان بهترین نمونه شناخته شد که البته ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بافتی مناسبی را نیز دارا بود.

    کلیدواژگان: خرمای ضایعاتی، آگار، آبنبات ژله ای، غذای فراسودمند
  • آیسان ایزانلو، علیرضا صادقی ماهونک* صفحات 35-59

    پپتیدهای زیست فعال در واقع بخش های پروتیینی خاصی هستند که علاوه بر ارزش غذایی، تاثیرات مثبتی برعملکرد بدن و شرایطی دارند که منجر به اثرگذاری برسلامتی می شود. استفاده ترکیبی از پیش تیمار و هیدرولیز آنزیمی باعث ایجاد تغییراتی در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی پروتیین های هیدرولیز شده می شود. پیش تیمار با مایکروویو یک رویکرد شناخته شده برای افزایش دسترسی به پیوندهای حساس به هیدرولیز است که مکان های برش آنزیم و قرار گرفتن در معرض پروتیازها را تسهیل می کند. هدف از این پژوهش بررسی اثر زمان هیدرولیز و همچنین تاثیر پیش تیمار مایکروویو بر هیدرولیز آنزیمی پروتیین قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) به وسیله آنزیم تریپسین جهت تولید پپتیدهای آنتی اکسیدان می باشد. در این پژوهش تولید پروتیین هیدرولیز شده قارچ دکمه ای با استفاده از آنزیم تریپسین بدون پیش تیمار و با پیش تیمارمایکرویودر توان های مختلف 120، 200 و280 وات صورت گرفت. ویژگی های آنتی اکسیدانی نمونه ها (فعالیت مهار رادیکال DPPH[1]، قدرت شلاته کنندگی آهن، قدرت احیاء کنندگی یون آهن، فعالیت آنتی اکسیدانی کل) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درغالب آزمون های صورت گرفته، پیش تیمار با مایکرویو موجب کاهش زمان دستیابی و افزایش قابلیت آنتی اکسیدانی نمونه هاگردید به طوری که نمونه های پیش تیمار شده مایکرویو با توان 120 وات نسبت به نمونه های تیمار شده با توان 200 و 280 وات و نمونه های بدون پیش تیمار از قابلیت آنتی اکسیدانی بالاتری برخوردار بودند. در کلیه آزمون های آنتی اکسیدانی نمونه پیش تیمار شده با مایکوویو با توان 120 و در زمان هیدرولیز 90 دقیقه عملکرد بالاتری از خود نشان داد و بنابراین به عنوان تیمار مناسب در نظر گرفته شد. بر اساس این نتایج می توان بیان نمود که  استفاده از پیش تیمار مایکرویو با توان 120 وات موجب کوتاه نمودن زمان هیدرولیز جهت دستیابی به پپتیدهای با قابلیت آنتی اکسیدانی بالاتر می گردد و در نتیجه موجب افزایش کارآیی هیدرولیز آنزیمی می گردد.

    کلیدواژگان: قارچ خوراکی دکمه ای، هیدرولیز آنزیمی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، پیش تیمار مایکروویو
  • معصومه یوسفی، مهسا تبری*، حمید توکلی پور، سیروس بیدریغ صفحات 61-78

    در این بررسی اثر نانو ذرات روی اکسید در سه سطح 1، 3 و 5 درصد به نانوکامپوزیت پلی لاکتیک اسید و کیتوزان افزوده شد و نتایج ارزیابی SEM (میکروسکوپ الکترونیکی) آن مورد ارزیابی قرار گرفت و نشان داد فیلم های حاوی پلی لاکتیک اسید و کیتوزان دارای ساختار نامنظم و فشرده و با افزودن نانوذرات روی اکسید ساختار منظم و منسجم بود که نتایج این پژوهش نشان داد نفوذپذیری بخار آب (WVP) فیلم و روکش نانوکامپوزیت در فیلم های دارای نانو ذرات روی اکسید در سطح 3 درصد سبب افزایش نانو ذرات روی اکسید و نفوذ پذیری به بخار آب اثر معنی داری را نشان داد (05/0>P). نتایج حاصل از دستگاه بافت سنجی نشان داد با افزایش غلظت نانو ذرات استحکام کششی فیلم و روکش نانوکامپوزیت به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). همچنین تغییرات زیاد طول تا نقطه شکست از نقطه نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان نداد. نتایج سفتی بافت این پژوهش نیز بیانگر آن بود که طی زمان نگهداری 15 روزه تیمار مورد آزمون دارای بیشترین میزان سفتی است. نتایج تاثیر فیلم و روکش نانوکامپوزیت بر پایه پلی لاکتیک اسید و کیتوزان حاوی نانوذرات روی اکسید بر خصوصیات میکروبی بیانگر آن بود که طی زمان ماندگاری نان غله حاوی پلیمر پلی لاکتیک اسید و کیتوزان اثر مهارکنندگی بر رشد قارچ دارد که با افزایش نانو ذرات روی اکسید به طور معنی داری افزایش می یابد. همچنین نشان داد ماندگاری نان تست هفت غله برش داده شده حاوی متغییرهای مذکور در سطح 5 درصد در مقایسه با تیمار شاهد بیشتر بود.

    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، روی اکسید، کیتوزان، نان هفت غله، نانوذرات، نانوکامپوزیت
  • جلیل خندقی، محمدرضا افشار مقدم، صمد وجدی حکم آباد* صفحات 79-92

    استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها در صنعت دامپروری سبب تجمع مقادیر باقیمانده آنها در مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند محصولات لبنی می شود. از آنجاییکه مصرف این مواد غذایی تاثیر منفی بر سلامتی انسان می گذارد لذا سازمان های نظارتی مانند اتحادیه اروپا حداکثر مجاز باقیمانده (MRLs) برای آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی با منشاء دامی تعیین کرده اند. هدف این تحقیق ارایه یک روش میکرواستخراج مبتنی بر حلال های یونی مغناطیسی برای پیش تغلیظ باقیمانده آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین و انروفلوکساسین در پنیر و اندازه گیری آن ها به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به شناساگر آرایه دیودی بوده است. برای این منظور اثر پارامترهای مختلف موثر در کارایی استخراج مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مقادیر باقیمانده اکسی تتراسایکلین و تتراسایکلین به ترتیب در 4 و 5 نمونه از پنیرهای آزمایش شده بیش از حدمجاز تعیین شده بود. باقیمانده انروفلوکساسین نیز در هیچ یک از نمونه ها یافت نشد. از مزایای روش استخراج پیشنهادی می توان به قدرت جداسازی بالا و امکان آنالیز مخلوط آنالیت ها با حساسیت بالا اشاره کرد به طوریکه تحت شرایط بهینه، درصد بازیافت آنالیت ها 91-80 و حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب کمتر از 8/1 و 6  نانوگرم در گرم و بسیار کمتر از حد مجاز تعیین شده برای آنتی بیوتیک های هدف در پنیر (100 نانوگرم در گرم) بود.

    کلیدواژگان: باقیمانده های آنتی بیوتیکی، پنیر، حلال اتکتیک عمیق، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • شادی رجبی مقدم، رضوان شاددل* صفحات 93-109

    در این پژوهش، نانولیپوزوم های پوشش داده شده با کیتوزان در نسبت های 9-1، 8-2، 7-3 و 6-4 لستین-کلسترول، با استفاده از روش هیدراتاسیون لایه نازک، به عنوان یک سیستم تحویل برای ریزپوشانی کافیین تهیه شدند. سپس، آزمون های تعیین اندازه و پتانسیل زتا برای تعیین ویژگی های نانوذرات تولید شده صورت گرفت. میانگین اندازه ذرات (میانگین قطر هیدرودینامیکی) و توزیع اندازه ذرات برای نسبت های مختلف لستین-کلسترول، به ترتیب در محدوده 5/133 تا 5/533 نانومتر و 41/0 - 31/0 قرار گرفت. مقادیر پتانسیل زتا نیز در محدوده 96/40+ تا 5/50+ بدست آمد. پس از تعیین ظرفیت بارگذاری، آزمون FTIR برای بررسی واکنش های احتمالی بین کافیین و مواد دیواره نانوکیتوزوم ها صورت گرفت. مورفولوژی کیتوزوم های نسبت 9-1 لستین-کلسترول بارگیری شده با کافیین، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نشان داده شد. پایداری نمونه کیتوزومی با نسبت 9-1 لستین-کلسترول، از طریق مشاهده بصری ایجاد رسوب و محاسبه ی مقدار آزادسازی کافیین محصور شده در طول 60 روز نگهداری در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده در این پژوهش، نشان داد که نانوکیتوزم ها سیستم کارآمدی در حفظ و رهایش پایدار کافیین هستند.

    کلیدواژگان: کافئین، نانوکیتوزوم، FTIR، SEM
  • نوشین نوشیروانی*، عاطفه محبی صفحات 110-127

    هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های شیمیایی و میکروبی شیره خرما طی مراحل مختلف تولید از ماده اولیه تا محصول نهایی می باشد. مقادیر ماده جامد محلول، pH، اسیدیته، قند کل و احیاء کننده، محتوای ترکیبات پلی فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی و شمارش میکروبی اندازه گیری شده و تعیین نوع میکروارگانیسم ها بر اساس ویژگی های فنوتیپی در مراحل مختلف تولید انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد طی مراحل شفاف سازی و تغلیظ شربت به تدریج pH کاهش و اسیدیته، قند کل، قند احیاء کننده و ماده جامد کل افزایش یافت و در شیره به حداکثر خود رسید. مقایسه شیره سنتی با شیره تولیدی کارخانه pH بیشتر و اسیدیته، قند کل و احیاء کننده، ماده جامد کل، ترکیبات پلی فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی کمتری برای شیره سنتی نشان داد. به طور کلی محتوای ترکیبات پلی فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی در مراحل مختلف تولید به تدریج کاهش یافت به طوری که شیره خرما (279 میلی گرم اسید گالیک بر 100 گرم نمونه و 33%) به طور معنی داری محتوای ترکیبات پلی فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی کمتری نسبت به خرما (388 میلی گرم اسید گالیک بر 100 گرم نمونه و 57%)  نشان داد. نتایج آزمون میکروبی کمترین بار میکروبی برای شیره تولیدی در مقایسه با خرما و شربت های مختلف را نشان داد. هر چند حضور باسیلوس لیچنی فورمیس در شیره احتمال ترش شدن فرآورده را فراهم می آورد و یافتن راهکاری مناسب برای افزایش مدت زمان ماندگاری محصول در این خصوص ضروری به نظر می رسد. شیره سنتی بار میکروبی کمتری نسبت به شیره تولیدی نشان داد هر چند باکتری باسیلوس لیچنی فورمیس نیز در شیره سنتی با وجود تیمار حرارتی بالا مشاهده شد. بر اساس نتایج بدست آمده شیره خرما عاری از کلی فرم بود که بیانگر حفظ اصول بهداشتی حین تولید می باشد.

    کلیدواژگان: خرما، شیره، خواص میکروبی، خواص شیمیایی
  • حسام صادقی، محمدحسین موثق* صفحات 129-137

    از مهمترین ترکیبات استرولی گیاهی، فیتواسترول ها می باشند. در فراورده های شیر برای مقادیر فیتواسترول ها حدمجاز در نظر گرفته شده است. این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین میزان فیتواسترول ها در ماست های توزیعی در شهر تهران به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتق سازی انجام شد. تعداد 60 نمونه ماست شامل 20 نمونه ماست پاستوریزه پرچرب، 20 نمونه ماست پاستوریزه خامه ای و 20 نمونه ماست سنتی پرچرب از دی ماه تا اسفند ماه سال 1400 از مراکز عرضه فرآورده های لبنی در شهر تهران به صورت تصادفی جمع آوری شد. میزان کلسترول و چهار ترکیب فیتواسترولی شامل براسیکااسترول، کمپسترول، استیگمااسترول و بتاسیتوسترول به روش کروماتوگرافی گازی بدون مشتق سازی تعیین گردید. نتایج نشان داد مجموع استرول ها در ماست پرچرب، ماست خامه ای و ماست سنتی به ترتیب 79/08±55/504، 87/21±51/816 و 22/41±8/332 میلی گرم در 100 میلی لیتر بود. بیشترین درصد کلسترول مربوط به ماست خامه ای به میزان  65/0±75/54 درصد و کمترین میزان متعلق به ماست سنتی با 65/0±57/46 درصد بود (05/0 > p). همچنین بیشترین درصد فیتواسترول در ماست سنتی به میزان 58/0±40/53 درصد بود و اختلاف معنی داری با سایر انواع ماست داشت (05/0 > p). نتایج نشان داد که در همه نمونه ها مجموع فیتواسترول ها، بیش از حد مجاز (3 درصد) استاندارد ملی بود. باتوجه به نتایج، در انواع ماست های توزیعی در شهر تهران از روغن های گیاهی استفاده می شود که برخلاف استاندارد ملی ایران می باشد. از این رو بررسی دوره ای و منظم ماست های توزیعی از نظر میزان فیتواسترول ها باید در طول سال توسط ارگان های نظارتی انجام گیرد و از تضییع حق مصرف کنندگان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: کلسترول، فیتواسترول، ماست، کروماتوگرافی گازی، تهران
  • سوده یوسفی فخر، نفیسه دعوتی*، داریوش مینایی تهرانی صفحات 138-148

    هدف این مطالعه جداسازی سویه های میکروبی مولد آمیلاز مقاوم به حرارت از فاضلاب غنی از نشاسته یکی از کارخانه های کنسروسازی و سپس شناسایی مولکولی این جدایه ها بود. به علاوه آمیلاز مقاوم به حرارت استخراج شده از باکتری به لحاظ دما و pH بهینه فعالیت آنزیمی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 14 جدایه میکروبی مقاوم به حرارت از پساب جدا گردید، که تنها دو جدایه دارای فعالیت آمیلازی بود. شناسایی مولکولی این دو جدایه براساس تکثیر ژن 16S rDNA توسط پرایمرهای B27F و U1492R و سپس توالی یابی محصول PCR ، حضور Bacillus pumilus وBacillus safensis  را تایید کرد. نتایج نشان داد که دما و pH بهینه فعالیت آمیلازی جدایه ها به ترتیب60 درجه سانتی گراد و 7 بود و  با عملکرد Bacillus safensis (U/ml) 7.67 دارای فعالیت آمیلاز بیشتری نسبت به Bacillus pumilus با عملکرد (U/ml) 6.33  بود.

    کلیدواژگان: آمیلاز مقاوم به حرارت، باسیلوس، دما، پساب کارخانه
  • غزال نصرتی، حسین جوینده*، محمد حجتی، محمد نوشاد صفحات 149-164

    پنیر سفید فراپالایش، نسل نسبتا جدیدی از پنیرهای سفید است که با کمک فرایند اولترافیلتراسیون تولید می شود. این پنیر دارای بافتی نرم و مالش پذیر بوده و پس از گذشت مدت کوتاه رسیدگی وارد بازار می شود. لاکتولوز، یک ماده پری بیوتیک است که علاوه بر تاثیر مثبت بر رشد باکتری های پروبیوتیک، اثر سلامتی بخشی آن بر سلامت انسان تایید شده است. در این تحقیق، برای تولید پنیر سین بیوتیک، از پودر آب پنیر فراپالایش (پرمیت) با املاح کاهش یافته (DUWP) در سه سطح 0، 1 و 2 درصد، لاکتولوز در دو سطح 0 و 1 درصد و از باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به عنوان باکتری پروبیوتیک استفاده گردید. نمونه های تولید شده از نظر خواص فیزیکوشیمیایی شامل pH، اسیدیته، رطوبت، سینرسیس، چربی، پروتیین، و نسبت نیتروژن محلول در آب به نیتروژن کل در مدت 60 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد ارزیابی شدند. یافته ها حاکی از آن بود که افزودن DUWP و لاکتولوز به غیر از پروتیین بر سایر ویژگی های مورد بررسی معنی دار بود. مدت زمان نگهداری نیز بر تمامی ویژگی های فیزیکوشیمیایی مورد بررسی اثر معنی داری داشت (01/0>P). براساس نتایج این تحقیق مشخص گردید که بهترین نمونه با استفاده از غلظت 1 درصد از هر یک از پودرهای لاکتولوز و DUWP به دست می آید

    کلیدواژگان: پنیر فراپالوده، سین بیوتیک، بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، DUWP، زمان نگهداری
  • المیرا بنیادلو، افشین جعفرپور*، ثمر منصوری پور صفحات 165-179

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر نمک های قلیایی کربنات سدیم و کربنات پتاسیم و عصاره پوست بادام زمینی بر ویژگی های کیفی بادام زمینی روکش دار سرخ شده در طول ماندگاری و نیز بر ویژگی های شیمیایی روغن مصرفی در فرآیند سرخ کردن بود. بادام زمینی روکش دار شاهد فاقد نمک های قلیایی و عصاره پوست بادام زمینی و نمونه های دیگر حاوی درصدهای مختلفی از دو نمک قلیایی کربنات سدیم (0/10، 0/12، 0/14) و کربنات پتاسیم (0/16، 0/18 و 0/20) در کنار یکدیگر و یا همراه با 0/02 درصد عصاره پوست بادام زمینی بودند. پس از تولید نمونه ها اندیس های پراکسید و آنیزیدین، میزان جذب روغن، رنگ سنجی و ارزیابی حسی بادام زمینی ها ارزیابی شد. همچنین اندیس های یدی، صابونی، پراکسید، آنیزیدین، ترکیبات قطبی و اسیدیته روغن مصرفی بررسی شد. افزودن نمک های قلیایی باعث کاهش معنادار جذب روغن در بادام زمینی شد (0/05> p). در تیمارهایی که علاوه بر نمک های قلیایی دارای عصاره پوست بادام زمینی بودند اندیس پراکسید و اندیس آنیزیدین کمتری مشاهده شد (0/05> p).افزایش غلظت نمک های قلیایی به طور معناداری منجر به کاهش روشنایی، افزایش قرمزی،زردی و شاخص ΔE در نمونه های بادام زمینی روکش دار شد (0/05> p).با افزایش غلظت نمک های قلیایی روند کاهشی در امتیازهای ارزیابی حسی مشاهده شد اما استفاده از غلظت های 0/10 درصد کربنات سدیم و 0/16 درصد کربنات پتاسیم باعث بهبود معنادار تردی بافت و مقبولیت کلی نسبت به شاهد شد (0/05 > p) و در سایر شاخص های حسی نیز تفاوت معناداری نسبت به شاهد ایجاد نشد. نتایج آزمون های شیمیایی روغن مصرفی بعد از سرخ کردن تمامی تیمارها یکسان شد و نمک های قلیایی و عصاره پوست بادام زمینی تاثیری در کیفیت روغن نداشتند. اندیس یدی و اندیس صابونی روغن های به کاررفته برای سرخ کردن تمام نمونه های بادام زمینی کاهش یافت و اسیدیته، اندیس پراکسید و اندیس آنیزیدین افزایش یافت (0/05> p). باتوجه به نتایج حاصل شده، برای روکش دار کردن بادام زمینی در فرآیند سرخ کردن، استفاده از غلظت 0/10 درصد کربنات سدیم و 0/16 درصد کربنات پتاسیم به همراه 0/02 درصد عصاره پوست بادام زمینی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: بادام زمینی، نمک های قلیایی، عصاره پوست بادام زمینی، روکش دار، سرخ کردن
  • آرمین عارفی مینا آباد، مهسا ترابی صفحات 180-189

    روغن زیتون به عنوان یک روغن خوراکی منحصر به فرد به دلیل داشتن مقادیر زیادی اسیدچرب غیر اشباع تک زنجیره ای، طعم دلپذیر، پایداری خوب و اثرات ویژه سلامت بخش مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، روغن های زیتون بکر ارقام آربیکینا، ماری، شنگه و زرد در منطقه طارم به لحاظ کیفی مورد بررسی قرار گرفت و پارامترهای استرول ها، اسیدیته، اندیس پراکسید و اندیس یدی ارزیابی گردید. کروماتوگرافی گازی برای تعیین و شناسایی استرول ها استفاده شد. نتایج نشان داد، میزان استرول در روغن های بکر ارقام آربکینا،شنگه، زرد و ماری با یکدیگر در سطح 5درصد دارای اختلاف معنادار آماری بودند. فراوانترین استرول های موجود در تمام تیمارهای مورد بررسی شامل بتا سیتوسترول، دلتا5اوناسترول و کمپسترول می باشد. میزان اسیدیته آزاد در نمونه روغن رقم ماری دارای بیشترین مقدار بود و در رقم آربکینا کمترین میزان را نشان داد. بیشترین میزان اندیس پراکسید در روغن رقم زرد و کمترین میزان، در رقم ماری مشاهده گردید. در نهایت میتوان گفت، پارامترهای مورد ارزیابی ارقام آربکینا، شنگه، زرد و ماری در محدوده مجاز استاندارد قرار داشتند و به لحاظ کیفی تفاوت قابل ملاحظه ای در بین این ارقام مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: روغن زیتون بکر، استرول ها، اسیدیته، اندیس پراکسید
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، حسین جوینده صفحات 190-199

    توت فرنگی میوه ای نافرازگرا است، اما سرعت تنفس پس از برداشت بالایی دارد که منجر به فساد سریع آن در دمای اتاق می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی کاربرد پوشش زیست تخریب پذیر مبتنی بر موسیلاژ بذر شاهی و اسانس میخک در حفاظت پس از برداشت میوه توت فرنگی در دمای 4 درجه سانتی گراد صورت گرفت. تیمارهای پوشش‏دهی توت فرنگی شامل نمونه کنترل، موسیلاژ بدون اسانس، موسیلاژ حاوی 5/0 درصد اسانس، موسیلاژ حاوی 75/0 درصد اسانس و موسیلاژ حاوی 1 درصد اسانس بودند. ویژگی های فیزیکوشیمیایی (مواد جامد محلول، pH، اسیدیته، سفتی)، میکروبی (کپک و مخمر) و حسی (رنگ، بو، بافت و پذیرش کلی) میوه ها در روزهای 1، 4، 7 و 10 نگهداری بررسی گردید. تیمارهای حاوی اسانس بر کیفیت پس از برداشت توت فرنگی تاثیر مثبت نشان دادند. اگرچه افزایش زمان نگهداری سبب کاهش کیفیت نمونه ها شد، اما در مقایسه با نمونه کنترل، پوشش موسیلاژ حاوی 1 درصد اسانس سبب جلوگیری از تغییرات شدید اسیدیته، pH، سفتی، تعداد قارچ ها و ویژگی های حسی نمونه ها طی دوره نگهداری شد و بعنوان بهترین تیمار انتخاب گردید. بطورکلی، نمونه های پوشش داده شده با موسیلاژ بذر شاهی حاوی اسانس میخک به دلیل بار میکروبی پایین و حفظ بافت و ترکیبات مولد عطر و طعم، بالاترین پذیرش کلی را نسبت به نمونه کنترل نشان دادند. بنابراین، پوشش خوراکی مبتنی بر موسیلاژ بذر شاهی و اسانس میخک می تواند جهت افزایش عمر نگهداری سایر محصولات غذایی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، پوشش خوراکی زیست فعال، ویژگی های حسی، عمر نگهداری
  • مناف صابری، سولماز صارم نژاد، مصطفی سلطانی*، علیرضا فرجی صفحات 201-219

    ریزپوشانی فرایندی جهت محافظت از ترکیبات زیست فعال در برابر شرایط نامساعد محیطی به منظور افزایش پایداری و دسترسی زیستی آن ها می باشد. با توجه به حضور ترکیبات زیست فعال در تفاله انگور و روغن بزرک، هدف از این پژوهش درون پوشانی روغن بزرک و تفاله انگور سیاه سردشت با نسبت های مختلف مالتودکسترین و صمغ کتیرا (1:1، 2:1 و 1:2) با استفاده از خشک کن پاششی و بررسی ویژگی های کیفی ریزپوشینه های تولید شده بود. بر این اساس، ریزپوشینه های تولیدی از لحاظ بازده ریزپوشینه، میزان حلالیت و رطوبت، محتوای ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، برهم کنش مواد دیواره و هسته و ریزساختار مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطابق با نتایج، از لحاظ محتوای رطوبت و میزان حلالیت تفاوت معنی داری بین ریزپوشینه ها وجود نداشت. بالاترین بازده ریزپوشانی، بیشترین محتوای ترکیبات فنولی کل و بیشترین ظرفیت مهار رادیکال DPPH در ریزپوشینه ی دارای نسبت 1:1 مالتودکسترین و صمغ کتیرا مشاهده شد. در حالیکه شکل کروی ریزپوشینه ها برای تمامی نمونه ها به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی مشاهده شد، ریزپوشینه های دارای دیواره مالتودکسترین و صمغ کتیرا با نسبت 1:1 ساختار فشرده تر و یکنواخت تری داشتند. آنالیز FT-IR نیز شکل گیری برهمکنش های جدید بین مواد دیواره و هسته ریزپوشینه ها را تایید کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از مالتودکسترین و صمغ کتیرا به عنوان ماده دیواره  با نسبت 1:1، کارآیی مناسبی جهت ریزپوشانی تفاله انگور و روغن بزرک دارد.

    کلیدواژگان: ریزپوشانی، تفاله انگور، روغن بزرک، مالتودکسترین، صمغ کتیرا
  • امیر ثابتی، ابوالفضل فدوی*، سعیده عربشاهی دلوئی، ابوالقاسم سراج، طاهر شاهی صفحات 220-233

    در این پژوهش، تاثیر دمای هوای ورودی (130 و c 160)، نوع و ترکیب حامل ها (مالتودکسترین، صمغ عربی و کنسانتره پروتیین آب پنیر) بر بازدهی تولید، مقدار رطوبت، دانسیته توده، دانسیته ضربه، حلالیت، نم پذیری، جریان پذیری (زاویه ریپوز) و جاذب الرطوبگی عصاره گل گاوزبان خشک شده به روش پاششی بررسی شدند. در همه آزمون ها، دور اتمایزر، سرعت جریان خوراک، دمای خوراک و فشار هوای اتمایزر بترتیب در 18000 دور بر دقیقه ، 10 میلی لیتر بر دقیقه، 1±30 درجه سانتیگراد و 1/0±4 بار ثابت نگاه داشته شدند. حداقل اختلاف معنی دار در کمتر از (P< 0.05) با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه گردید. نتایج نشان دادند که بالاترین بازده تولید (48%) در نمونه های خشک شده با ترکیب مالتودکسترین و WPC حاصل شد. درحالی که استفاده از پروتیین بعنوان حامل منجر به کاهش مقدار رطوبت، دانسیته توده و ضربه، حلالیت، نم پذیری و جاذب الرطوبگی ذرات شد. نتایج بهینه سازی با استفاده از مدلهای برآورد شده بیانگر این بود که بیشترین میزان حلالیت و کمترین میزان هیگروسکپی در پودر خشک شده در دمای 130 درجه سانتیگراد با حامل مالتودکسترین و صمغ عربی ایجاد می گردد.

    کلیدواژگان: عصاره گل گاوزبان، مالتودکسترین، صمغ عربی، کنسانتره پروتئین آب پنیر، خشک کن پاششی
|
  • Ahlam Bohamid, Hossein Jooyandeh*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Hassan Barzegar Pages 1-12

    Because fat content has a great impact on the sensory properties of the cheese like appearance, taste and texture, its reduction causes fundamental changes in the sensory and structural characteristics of the product. Therefore, by using fat replacers, as well as to produce a healthy cheese, a product with an acceptable quality could be produced. In the present study, low-fat cheese samples (8% fat) were produced thru ultra-filtration (UF) method. To produce the cheese samples, kappa-carrageenan gum was applied at three levels (0, 0.03 and 0.06%) and transglutaminase was added at 2 levels (0 and 0.5 unit/g of protein). The low-fat sample without the gum and enzyme addition was considered as the control. All samples were evaluated in terms of sensory, textural and microbial characteristics after 1, 15 and 30 days of production. According to the results, the addition of gum caused a significant reduction of cheese hardness, while enzymatic treatment had adverse effect and it increased this parameter (p<0.01). Addition of 0.03% of gum resulted in the higher taste and texture quality, but the sensory attributes of low-fat UF-cheese samples decreased at the higher level, i.e. 0.06%. Furthermore, results showed that enzymatic treatment caused a substantial reduction on lactic acid bacteria (LAB) count, while gum addition had no effect. Overall, as the time of storage increased and until the 15th day of storage, all the sensory scores, the cheese hardness and the count of LAB increased while at the end of 30th day of storage, all these parameters significantly decreased. In conclusion, according to the sensory evaluation and texture results, the low-fat UF-cheese containing 0.03% carrageenan treated with transglutaminase was selected as the best sample.

    Keywords: UF-cheese, fat replacer, hardness, flavor, LAB count
  • Negin Biglarbeigi, Somayeh Rahimi* Pages 14-34

    Nowadays, the increasing demand for healthy foods has led to application of natural ingredients such as fruits in the formulation of food products. In this study, date waste (grade two) has been used in the formulation of a kind of nutritious jelly candy (up to 30%) with substitution of agar gum instead of gelatin (0, 15, 25 and 35%). Then physicochemical properties (moisture, dry matter, total ash, water activity, and color indices), texture characteristics (hardness, adhesiveness, springiness, stringiness and fracturability) and sensorial properties of the samples were analyzed and one-way ANOVA test at significant level of 95% was used for statistical analysis. The result showed that addition of date puree into jelly candy formula decreased moisture content, L* and b*, significantly (P<0.05) while total ash, a*, adhesiveness and stringiness showed an increasing manner (P<0.05). But effect of adding date puree on water activity and other texture characteristics including hardness, springiness and fracturability was not significant (P>0.05). Substitution of gelatin with agar (to 35%) resulted to decrease in moisture content and increase of total ash, color parameters and texture characteristics (P<0.05) while its effect on the other texture characteristics and water activity was not significant (P>0.05). The result of sensory evaluation indicated that the jelly candy containing 100% gelatin (agar free) recognized as the best specimen because of obtaining the suitable physicochemical properties and desirable texture.

    Keywords: Date waste, Agar, Jelly candy, Functional food
  • Isan Izanloo, Alireza Sadeghi Mahoonak* Pages 35-59

    Bioactive peptides are actually specific protein parts that, in addition to nutritional value, have positive effects on body function and conditions that lead to health effects. The combined use of pretreatment and enzymatic hydrolysis causes changes in the physical and chemical properties of hydrolyzed proteins. Microwave pretreatment is a well-known strategy to increase the accessibility of hydrolysis-sensitive bonds, facilitating enzyme cleavage sites and exposure to proteases. The aim of this research was to investigate the effect of hydrolysis time and also the effect of microwave pretreatment on enzymatic hydrolysis of edible mushroom (Agaricus bisporus) protein by trypsin enzyme to produce antioxidant peptides. To conduct this research, first, edible mushrooms were turned into powder after purchase from the market and conducting related processes. In this research, hydrolyzed edible mushroom was produced using trypsin enzyme without pretreatment and with microwave pretreatment at different powers of 120, 200, and 280W and time intervals of 30, 60, 90, 120, 150, 180 and 210 minutes. The antioxidant properties of the hydrolysed samples (DPPH radical scavenging activity, iron chelating power, iron ion reduction power and total antioxidant activity) were evaluated and compared. The results showed that in most of the experiments, pretreatment with microwaves decreased the time of obtaining and increased the antioxidant capacity of the samples, so that the samples pretreated with microwave power of 120W showed higher antioxidant power compared to the other treated samples. In all antioxidant tests, the sample pre-treated with microwave with power 120W and hydrolysed at 90minutes showed higher antioxidant performance, and therefore it is considered as suitable treatment.

    Keywords: Antioxidant properties, Edible Mushroom, Enzymatic hydrolysis, microwave pretreatment
  • Masoumeh Yousefi, Mahsa Tabari*, Hamid Tavakolipour, Sirous Bidarigh Pages 61-78

    In this study, the effect of nanoparticles on oxide at three levels of 1, 3 and 5% was added to polylactic acid and chitosan nanocomposites and the results of its SEM (electron microscope) evaluation were evaluated and showed films containing polylactic acid and chitosan. It had an irregular and compact structure and with the addition of nanoparticles on oxide, it had a regular and cohesive structure. And water vapor permeability showed a significant effect (P <0.05). The results of histometry showed that with increasing the concentration of nanoparticles, the tensile strength of the film and the nanocomposite coating was significantly lower than the control treatment (P <0.05). Also, large changes in length to break point did not show a statistically significant difference. The results of tissue stiffness of this study also showed that during the 15-day storage time, the test treatment had the highest amount of stiffness. The effect of film and coating of nanocomposites based on polylactic acid and chitosan containing nanoparticles on zinc oxide on microbial properties indicated that during the shelf life of bread containing polylactic acid and chitosan dimers has an inhibitory effect on fungal growth by increasing nanoparticles on zinc oxide. Increases significantly. It also showed that the shelf life of seven sliced ​​toast containing the mentioned variables was higher at 5% level compared to the control treatment.

    Keywords: Polylactic acid, zinc oxide, chitosan, seven grain breads, nanoparticles, nanocomposites
  • Jalil Khandaghi, MohammadReza Afshar Mogaddam, Samad Vajdi Hokmabad* Pages 79-92

    Excessive use of antibiotics in the animal husbandry causes the accumulation of their residual amounts in food of animal origin such as dairy products. Since the consumption of these foods has a negative effect on human health, authorized organizations such as the European :union: have set maximum residue limits (MRLs) for antibiotics in food of animal origin. This research aimed to present a magnetic ionic solvent based extraction procedure for preparation and preconcentration of tetracycline, oxytetracycline and enrofloxacin residues in cheese samples and their determination by high-performance liquid chromatography equipped with a diode array detector. For this, the effect of various parameters on the extraction efficiency was investigated and optimized. The results showed that the residual amounts of oxytetracycline and tetracycline in 4 and 5 samples of the tested cheeses, respectively, were determined above the permissible limits. Enrofloxacin residue was not found in any of the samples. From the advantages of the proposed extraction method, we can point out the high separation power and the possibility of highly sensitive analyzing of mixed analytes, so that under optimized conditions, the recovery percentage ranges were 80-91. The limits of detection and quantification were respectively less than 1.8 and 6 ng/g, which is much lower than the MRLs set for target antibiotics in cheese (100 ng/g).

    Keywords: Antibiotic residues, Cheese, Deep eutectic solvent, HPLC
  • Shadi Rajabi-Moghaddam, Rezvan Shaddel* Pages 93-109

    In this study, chitosan-coated nanoliposomes in ratios of 9-1, 8-2, 7-3 and 6-4 lecithin-cholesterol, were prepared using thin-film hydration method, as a practical delivery system for encapsulation of caffeine. Then, the particle size and zeta potential were measured to determine the characteristics of the produced particles. Average particle size (average hydrodynamic diameter) and particle size distribution for different lecithin-cholesterol ratios were in the range of 135.5-533.5 nm and 0.31-0.41, respectively. Zeta potential values were also obtained in the range of +40.96 to +50.5. After determining the encapsulation efficiency, FTIR method was used to investigate possible reactions between caffeine and nanoliposome wall materials. The morphology of chitosome with 9-1 ratio of lecithin-cholesterol loaded with caffeine, was shown by scanning electron microscopy (SEM). The stability of the chitosomal sample with a ratio of 1-9 lecithin-cholesterol was evaluated through visual observation of precipitation formation and calculation of the amount of release of encapsulated caffeine during 60 days of storage at ambient temperature. The results obtained in this research showed that nanochitosomes are an efficient system in maintaining and releasing caffeine.

    Keywords: Caffeine, Nanochitosome, FTIR, SEM
  • Nooshin Noshirvani*, Atefeh Mohebi Pages 110-127

    The purpose of this study is to investigate the chemical and microbial properties of date syrup during different stages of production line from the raw material to the final product. The amounts of total soluble solids, pH, acidity, total and reducing sugars, polyphenolic compounds, antioxidant activity and microbial count were measured and the type of microorganisms was determined based on phenotypic characteristics in different stages of production. The obtained results showed that during the stages of juice clarification and concentration, pH gradually decreased and acidity, total sugar, reducing sugar and total solid matter increased and reached their maximum in the syrup. Comparison of traditional syrup with factory produced syrup showed more pH and acidity, total and reducing sugar, total soluble solid, polyphenolic compounds and lower antioxidant activity for traditional syrup compared to the produced one. In general, the content of polyphenolic compounds and antioxidant activity gradually decreased in different stages of production, so that date syrup (279 mg of gallic acid per 100 grams of sample and 33%) indicated higher content of polyphenolic compounds and antioxidant activity than dates (388 mg of gallic acid per 100 g of sample and 57%). The results of the microbial test showed the lowest microbial load for the produced syrup compared to dates and different syrups. However, the presence of B. licheniformis in the syrup makes the product sour, in this regard finding a suitable solution to increase the shelf life of the product seems necessary. The traditional syrup showed a lower microbial load than the produced syrup, although B. licheniformis was observed in the traditional syrup despite the high heat treatment. Based on the obtained results, the date syrup was free of coliforms, which indicates maintaining the hygienic principles of manufacture during the production line.

    Keywords: Dates, Syrup, Microbial properties, Chemical properties
  • Hesam Sadeghi, MohammadHosein Movassagh* Pages 129-137

    Phytosterols are among the most important plant sterol compounds. This study was conducted to identify and determine the amount of phytosterols in distributed yogurts in Tehran by gas chromatography method without derivatization. A total of 60 yogurt samples, including 20 pasteurized high-fat yogurt samples, 20 pasteurized cream yogurt samples, and 20 traditional high-fat yogurt samples, were collected randomly from dairy product supply centers in Tehran from January to March 2022. Then, the amount of cholesterol and four phytosterol compounds including brassicasterol, campesterol, stigmasterol, and beta-sitosterol in yogurt samples were determined using gas chromatography assay without derivatization. The results showed that the total sterols in high-fat, creamy, and traditional yogurt samples were 504.08±55.79, 816.21±51.87, and 332.8±41.22  mg/100mL, respectively. The highest and lowest percentage of cholesterol belongs to cream (%54.75±065) and traditional yogurt (%46.57±0.65), respectively(p<0.05). Also, the highest percentage of phytosterol belongs to traditional yogurt(%54.75±065) and there was a significant difference with other yogurts(p<0.05). The results also showed that the total phytosterols were more than the permissible limit of the national standard (3%) in all samples. According to the results, phytosterols are used in various yogurts distributed in Tehran, which is against the national standard of Iran. Therefore, periodic and regular evaluation of phytosterols in distributed yogurts should be done throughout the year by regulatory bodies and prevent the violation of consumers' rights.

    Keywords: Cholesterol, Phytosterols, Yogurt, Gas chromatography, Tehran
  • Soudeh Yousefi Fakhr, Nafiseh Davati*, Dariush Minai-Tehrani Pages 138-148

    The aim of this study was to isolate thermostable amylase producing bacteria from starch-rich wastewater of one of the canning factories and then molecular identification of these isolates. In addition, the thermostable amylase extracted from the bacterium was investigated for the optimum temperature and pH of enzyme activity. In this study, 14 heat-resistant microbial isolates were isolated from wastewater and only two isolates had amylase activity.  Molecular identification of isolates based on amplification of 16S rDNA gene by B27F and U1492R primers and then sequencing of PCR product confirmed the presence of Bacillus pumilus and Bacillus safensis. The results showed that the optimum temperature and pH of amylase activity were 60°C and 7, respectively, and Bacillus safensis 7.67 (U/ml) had more amylase activity than of Bacillus pumilus 6.33 (U/ml).

    Keywords: Thermostable amylase, Bacillus, Temperature, Factory wastewater
  • Ghazal Nosrati, Hossein Jooyandeh*, Mohammad Hojjati, Mohammad Noshad Pages 149-164

    Ultrafiltrated (UF)-white cheese is almost a new generation of white-cheeses that is produced throughout ultrafiltration process. This cheese has a soft and spreadable texture and is distributed in the market after a short storage period. Lactulose is a prebiotic compound that in addition to its positive effect on the growth of probiotic bacteria, its beneficial health effects on human well-being is proved. In the current research, synbiotic cheese samples were produced with the usage of demineralized ultrafiltrated whey powder (DUWP) at 3 levels of 0, 1 and 2%, lactulose at 2 levels of 0 and 1%, and bifidobacterium bifidum as probiotic bacteria. Experimental samples were analyzed and tested for physicochemical analysis including pH, acidity, moisture, syneresis, fat, protein and soluble nitrogen to total nitrogen ratio (TSN/TN) during 60 days of storage at 4 ◦C. Results revealed that addition of DUWP and lactulose, except for protein, had significant effects on the other tested parameters. In addition, the time of storage period had noticeable impact on all the examined physicochemical properties (P<0.01). Based on the results of this study, it was found that the best UF-white synbiotic cheese could be produced with the usage of 1% of each DUWP and lactulose powders.

    Keywords: Ultrafiltrated cheese, Synbiotic, Bifidobacterium bifidum, DUWP, Storage period
  • Elmira Bonyadlou, Afshin Jafarpour*, Samar Mansouripour Pages 165-179

    The aim of this study was to see how alkaline salts of sodium carbonate and potassium carbonate, as well as peanut skin extract, affected the qualitative qualities of fried coated peanuts during shelf life, as well as the chemical properties of the oil used in the frying process.Control coated peanuts with no alkaline salts or peanut skin extract, as well as additional samples with varying percentages of two alkaline salts, sodium carbonate (0.10, 0.12, 0.14) and potassium carbonate (0.16, 0.18, and 0.20)next to each other or along with 0.02% peanut skin extract.Following the production of samples, the peroxide and anisidine indices, oil absorption rate, colorimetry, and sensory assessment of peanuts were assessed.The utilized oil's iodine, soap, peroxide, anisidine values, polar compounds, and acidity were also studied.The addition of alkaline salts reduced oil absorption in peanuts significantly (p< 0.05).Lower peroxide and anisidine values were detected in samples containing peanut skin extract in addition to alkaline salts (p<0.05).Increasing the concentration of alkaline salts significantly led to a decrease in brightness, an increase in redness, yellowness, and ΔE in coated peanut samples (p<0.05).The sensory evaluation scores decreased as the concentration of alkaline salts increased, but the use of concentrations of 0.10% sodium carbonate and 0.16% potassium carbonate significantly improved texture crispness and overall acceptability compared to the control (p<0.05).There was no significant difference in other sensory indications as compared to the control.Chemical analysis of used frying oil revealed the same results for all samples, and alkaline salts and peanut skin extract had no effect on the oil's quality.The iodine and soap values of the oils used to fry all peanut samples declined, whereas acidity, peroxide and anisidine values increased.According to the results, it was proposed to coat peanuts in the frying process with 0.10% sodium carbonate,0.16% potassium carbonate, and 0.02% peanut skin extract.

    Keywords: Peanut, Alkaline Salts, Peanut Skin Extract, Coating, Frying
  • Armin Arefi Minaabad, Mahsa Tabrizi* Pages 180-189

    Olive oil is a unique edible oil that has attracted attention due to its high levels of monounsaturated fatty acids, pleasant taste, good stability, and special health benefits. In this study, the quality of virgin olive oils from the Arbequina, Mari, Shengeh, and Zard cultivars in the Tarem region was investigated, and the parameters of sterols, acidity, peroxide value, and iodine value were evaluated. Gas chromatography was used to determine and identify the sterols. The results showed that the amount of sterols in virgin olive oils from the Arbequina, Shengeh, Zard, and Mari cultivars differed significantly at the 5% level. The most abundant sterols found in all cultivars were beta-sitosterol, delta5-avenasterol, and campesterol. The free acidity level in the Mari cultivar had the highest amount, while the Arbequina cultivar had the lowest amount. The highest peroxide value was observed in the Zard cultivar, while the lowest was observed in the Mari cultivar. Finally, it can be concluded that the quality parameters evaluated for the Arbequina, Shengeh, Zard, and Mari cultivars were within the allowable standard range, and there was no significant difference in quality among these cultivars.

    Keywords: Virgin olive oil - Sterols - Acidity - Peroxide index
  • Mostafa Rahmati*, Hossein Jooyandeh Pages 190-199

    Strawberry is a non-climacteric fruit, but its high post-harvest respiration rate results in a rapid spoilage at room temperature. The aim of this study was to evaluate the application of biodegradable coating based on Lepidium sativum seed mucilage in combination with Cinnamomum zeylanicum essential oil in post-harvest protection of strawberry fruit at 4 °C. Strawberry coating treatments included control sample, mucilage without essential oil, mucilage containing 0.5% essential oil, mucilage containing 0.75% essential oil, and mucilage containing 1% essential oil. Physicochemical (total soluble solids, pH, acidity, and hardness), microbial (mold and yeast), and sensory (color, odor, texture, and overall acceptance) properties of the fruits were studied on days 1, 4, 7 and 10 of storage. The treatments containing essential oil had a positive effect on post-harvest quality of strawberries. Although the quality of samples decreased by storage time, compared with the control sample, mucilage coating containing 1% essential oil prevented severe changes in acidity, pH, hardness, fungi count, and sensory properties of the samples during the storage period and it was selected as the best treatment. In general, samples coated with L. sativum seed mucilage containing C. zeylanicum essential oil showed the highest overall acceptance compared to the control sample due to low microbial load and preservation of texture and flavor compounds. Therefore, the edible coating based on L. sativum seed mucilage and C. zeylanicum essential oil can be used to increase the shelf life of other food products.

    Keywords: Strawberry, Bioactive food coating, Sensory characteristics, Shelf life
  • Manaf Saberi, Solmaz Saremnezhad, Mostafa Soltani*, Alireza Faraji Pages 201-219

    Encapsulation is a process to protect bioactive compounds against unfavorable environmental conditions in order to increase their stability and bioavailability. Regarding the existence of bioactive compounds in grape pomace and flaxseed oil, the aim of this research was to encapsulation of grape pomace (Vitis viniferae cv. Rash (and flaxseed oil with different ratios of maltodextrin and gum tragacanth (1:1, 1:2, 2:1) using a spray drier and evaluation of the quality properties of obtained microcapsules. The produced microcapsules were analyzed in terms of microcapsulation yield, solubility and humidity contents, total phenolic contents, antioxidant activity, the interaction between wall and core materials and microstructure. According to the results, there were no significant differences between the microcapsules in terms of humidity and solubility contents (P<0.05). The highest microencapsulation yield, total phenolic contents and antioxidant activity were observed in the microcapsules produced with equal ratios (1:1) of maltodextrin and gum tragacanth. While the spherical shape was observed by scanning electron microscope for all of microcapsule samples, the microcapsules produced with equal ratios (1:1) of maltodextrin and gum tragacanth had a more compact and homogeneous structure. FT-IR analysis also confirmed the creation of new interactions between the wall and core materials of the obtained microcapsules. The results of the present research showed that using maltodextrin and gum tragacanth as wall material in an equal ratio (1:1) had a proper performance in order to microencapsulation of grape pomace and flaxseed oil.

    Keywords: Microcapsulation, Grape pomace, Flaxseed oil, Maltodextrin, Gum tragacanth
  • Amir Sabeti, Abolfazl Fadavi*, Saeedeh Arabshahi Delouee, Abolghasem Seraj, Taher Shahi Pages 220-233

    In this research, the effect of inlet air temperature (130 and 160°C), type and composition of carriers (maltodextrin, Arabic gum and whey protein concentrate (WPC)) on yield, moisture, bulk density and impact, solubility, wettability, flowability (angle of repose) and hygroscopicity of spray dried borage flower extract were investigated. In all tests, atomizer speed, feed flow rate, feed temperature, and atomizer air pressure were kept constant at 18000 rpm, 10 ml/min, 30 ± 1 °C, and 4 ± 0.1 bar, respectively. The minimum significant difference was calculated at less than (P<0.05) using SPSS software. The results showed that the highest production efficiency (48%) was achieved in dried samples with the combination of maltodextrin and WPC. While the use of protein as a carrier led to a decrease in the amount of moisture, mass and impact density, solubility, wettability and hygroscopicity of particles. The optimization results using the estimated models indicated that the highest solubility and the lowest hygroscopicity are created in the powder dried at 130 degrees Celsius with maltodextrin and arabic gum carriers.

    Keywords: Echium amoenum flower extract, Maltodextrin, Arabic gum, Whey protein concentrate, Spray drier