فهرست مطالب

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی شکوری*، زهرا فرضی زاده صفحات 7-25

    با توجه به محوریت توسعه روستایی بعد از انقلاب، هدف این مقاله بررسی میزان بهره مهدی روستاییان از فرایند توسعه ای بعد از انقلاب است. برای این منظور تحرک اجتماعی به عنوان معرف تاثیرپذیری روستاییان درنظر گرفته شد. با عنایت به ادبیات موجود و اینکه سیاست های توسعه به طورکلی و سیاست های توسعه روستایی به طور خاص به عنوان فرایندهای موثر در تضعیف تصلب ساختار اجتماعی روستایی و ایجاد موقعیت های جدید در چارچوب بازبودگی ملاحظه می شوند، فرض بر این بود که اقدامات روستایی دولت بعد از انقلاب که عمدتا تحت تاثیر ایدیولوژی مردم گرایانه و مساوات طلبانه انقلاب بودند، بر تحرک پایگاهی روستاییان تاثیر بگذارد.برای مطالعه تاثیر اقدامات روستایی بر تحرک شغلی روستاییان، از روش تطبیقی واقعه بعد از رویداد استفاده شد. مطالعه در سه گروه از روستاهای همسان شده با توجه به دو مولفه پتانسیل های توسعه ای و کمیت برنامه ها یا اقدامات روستایی انجام شد و اطلاعات لازم با بهره گیری از نمونه گیری تصادفی از روستاهای شهرستان مرند گردآوری شدند.یافته ها نشان داد تحرک در روستاهای با اقدامات توسعه ای بیشتر، بالاتر است. بااین حال، تحرک ها چه در حالت صعودی و چه در حالت نزولی، عمدتا در پایگاه ها و مشاغل همجوار با برد کوتاه است و تحرک ها در منتهی الیه فوقانی نردبان ساختار شغلی، به ندرت دیده می شود. مطابق نتایج، هرچند می توان تحرک اجتماعی با معرف عمده آن، شغل، در سطح خرد و جامعه کوچک تری مثل روستا مطالعه قرار داد، این نوع مطالعات در سطح روستا نمی تواند از طبقه بندی استاندارد جامعه بزرگ تر تبعیت کند؛ به ویژه اینکه جامعه روستایی با پدیده مهاجرت مواجه است و لزوما یافته ها نمی تواند منعکس کننده تحرک های شغلی روستاییانی باشد که ارتقای شغلی یافته اند و از فرصت های جدید بهره برده اند، ولی ساکن روستا نیستند. در کل، مشخص شد تاثیرپذیری روستاییان، بیش از برنامه ها، از پتانسیل های توسعه ای موجود روستاها و پیشینه های مستعد روستاییان بوده است. دلیل عمده آن نیز ماهیت برنامه ها و اقدامات توسعه ای است که غالبا ماهیت بهبود داشته تا دگرگون ساز

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تحرک شغلی، توسعه روستایی، فرصت های باز
  • سید حسین فاضلی*، داوود رضی، علی اصغر فیروزجائیان، سید هاشم موسوی صفحات 27-48

    اصلاحات ارضی را می توان مهم ترین اتفاق در جامعه روستایی ایران در یکصد سال اخیر دانست که صاحب نظران درباره آن از منظرهای مختلف به بحث و تبادل نظر پرداخته اند. تشکیل واحدهای بهره برداری جمعی مانند شرکت های سهامی زراعی، از سیاست های متمم اجرای اصلاحات ارضی بود که چندان توفیق نیافت.پژوهش حاضر به شیوه کیفی به فرایند فروپاشی نظام بهره برداری شرکت های سهامی زراعی می پردازد. داده ها از طریق مصاحبه های باز و نیمه ساخت یافته از 15 نفر از اعضا، سهامداران و دست اندرکاران شرکت سهامی زراعی رودپیش فومن گردآوری و داده ها با روش تحلیل مضمون، توصیف و تحلیل شد.مسایل اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی-معیشتی و حقوقی-قانونی با مضامینی مانند ناآگاهی، مشارکت غیرداوطلبانه، منفعت نامعلوم و مالکیت، پیش از آغاز فعالیت شرکت و مسایل اجتماعی-فرهنگی، فنی- تکنیکی، حقوقی-قانونی و سازمانی-تشکیلاتی با مضامینی مانند عدم پذیرش اجتماعی، انعطاف ناپذیری مدیران، احساس بی قدرتی سهامداران، شکست روش های نوین، تغییر چندباره قراردادها، احساس سلب مالکیت، دست اندرکاران غیرمتخصص و نبود تشکیلات اداری و نظام جزا و پاداش کارآمد در زمان فعالیت آن، از مولفه های موثر در سرانجام شرکت بوده اند.این پژوهش نشان می دهد درنظرنگرفتن شرایط فرهنگی و تجربه زیسته مردم بومی، عدم احترام به مالکیت و نبود برنامه ریزی برای کسب اعتماد اجتماعی -که لازمه سرمایه اجتماعی مورد نیاز برای موفقیت هر طرح توسعه محلی است- ایجاد یک نظام بهره برداری جدید را به شکست خواهد کشاند.

    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، توسعه روستایی، رودپیش، شرکت سهامی زراعی، فومن
  • ملیحه شیانی، حنان زارع* صفحات 49-65

    پدیده روستاشهر در ایران به دلیل مهاجرت های بی رویه شکل گرفته و اقوام مختلف و مهاجر را با فرهنگ ها و سنن خاص فرهنگی و اجتماعی در خود جای داده است؛ بنابراین ویژگی ها، مشکلات و چالش ها در حوزه های اجتماعی و فرهنگی در روستاشهرها ازجمله مسایل مرتبط با زنان، در فرایند توسعه یافتگی به صورت خاص بروز کرده است. در این مطالعه به بررسی چالش ها و فرصت های زنان در توسعه اجتماعی روستاشهر محمدشهر پرداخته شده است.در این پژوهش با بهره گیری از روش کیفی و تکنیک مصاحبه فردی، با 32 نفر از زنان به روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه شد؛ اطلاعات گردآوری و برای تکمیل و مقایسه نتایج مصاحبه های فردی با سه گروه از زنان نیز مصاحبه های جمعی در قالب گروه های شانزده، هشت و پنج نفره انجام شد.یافته ها حاکی از آن است که مسایل عمده زنان منطقه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، محیطی طبقه بندی می شوند. بعد اقتصادی شامل نبود دسترسی به منابع مادی، شغل مناسب و مهارت های لازم، بعد اجتماعی شامل فقدان آگاهی عمومی، نبود آموزش های کاربردی، بعد سیاسی شامل دسترسی محدود به کرسی های مدیریتی و نبود سازمان های توسعه ای محلی و بعد محیطی شامل نبود امنیت و فضای کافی برای زنان است.چالش ها و فرصت های زنان در توسعه اجتماعی روستاشهرها متاثر از فرایند کلی توسعه برای زنان در ایران است و نمی توان آن را جداگانه بررسی کرد. بنا به اقتضایات و وضعیت محمدشهر تفاوت هایی در برخی حوزه ها و جنبه های توسعه برای زنان مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، توسعه و جنسیت، توسعه و زنان، روستاشهر، محمدشهر
  • علیرضا صادقی صفحات 67-86

    در ایران با گذار به شهرنشینی نولیبرال، واقعیت های شهری و به تبع آن، تقلای تهی دستان برای تامین و بهبود سرپناه در سکونتگاه های «غیررسمی» دستخوش تغییرات مهم و معنادار شده است. بااین حال، در مطالعات شهری محققان اغلب به نحو غیرانتقادی از ابزارهای مفهومی متعارفی استفاده می کنند که کمک چندانی به فهم پروبلماتیک های شهری جدید به ویژه در قلمرو زندگی مردمان تهی دست نمی کند. این مقاله با تمرکز بر یکی از برهه های پساآزادسازی اقتصادی (1390-1392) به این سوال محوری پاسخ می دهد که پس از اجرای برنامه تعدیل ساختاری در ایران، سیاست های غیررسمی تهی دستان شهری برای تامین مسکن چه تغییری کرده است. نقطه عزیمت تیوریک در این تحقیق، نظریه «پیشروی آرام مردم عادی» است که براساس نتایج پژوهش بازاندیشی شده است.میدان اصلی تحقیق، محله های تهی دست نشین شهرهای گلستان و نسیم شهر در حومه تهران است که در چارچوب طرح پژوهش کیفی مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از روش های مشاهده، مصاحبه (با مردم عادی، مسیولان شهری و مطلعان محلی) و اسنادی (نامه های مردم به مقامات، آرشیو روزنامه ها، مکاتبات اداری، گزارش های رسمی و مجلات و کتاب ها) استفاده شد.یافته های این تحقیق نشان می دهد بازاری شدن فزاینده قلمروهای غیررسمی، تهی دستان را از تصرف غیرقانونی و مستقیم منابع، امکانات و فرصت های ضروری برای خانه سازی به نحو قابل توجهی بازداشته یا دستیابی به چنین هدفی را برای آن ها به شدت پرهزینه و دشوار کرده است. تغییر چشمگیر راهبرد تهی دستان از «پیشروی افقی» در زمین ها به «پیشروی عمودی» روی خانه ها و گسترش اجاره نشینی در محله های محروم دلالت بر همین واقعیت دارد.سکونتگاه های غیررسمی که آصف بیات آن را بدیل ممکنی از زیستن برای تاب آوردن در برابر سختی های دنیای مدرن می داند، تحت سیاست های نولیبرال به نحو فزاینده به تصاحب نیروهای عذاب آور و ناتوانمندساز بازار درآمده است.

    کلیدواژگان: مسکن، سکونتگاه های غیررسمی، پیشروی آرام، تهی دستان، تعدیل ساختاری، تهران
  • صادق صالحی، سونا حبیبی* صفحات 87-115

    برنامه های توسعه ای متکی به بهره برداری از منابع محیط زیستی است و در این راستا تخریب طبیعت اجتناب ناپذیر است، اما توسعه می تواند وضعیت مطلوب را برای حفظ محیط زیست مهیا کند. نبود توازن بین توسعه و تخریب را می توان در قالب رفتارهای مخرب محیط زیستی مشاهده کرد که خود در بستری از اوضاع اجتماعی بروز می یابد.هدف این تحقیق، بررسی چگونگی اثرگذاری توسعه اجتماعی بر رفتارهای محیط زیستی روستاییان استان گیلان به روش کیفی بود. جامعه مطالعاتی شامل 42 نفر از روستاییان و کارشناسان بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند با آن ها مصاحبه نیمه ساخت یافته شد. تحلیل داده ها به کمک تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر قیاسی جهت دار و براساس مفهوم «شاخص های عینی برخورداری توسعه اجتماعی» به عنوان مفهوم تعدیلی نظریه ارزش های مادی/فرامادی اینگلهارت و به واسطه کدگذاری، مقوله بندی و یافتن روابط قاعده مند بین مقولات و مفهوم انجام شد. اعتبار تحقیق به دو شیوه باورپذیرکردن گزینشی و ارزیابی اعتبار به روش ارتباطی حاصل شد.مناطق روستایی غالبا از شاخص های عینی و زیرساختی توسعه برخوردارند، اما برنامه های توسعه اجتماعی در زمینه ارتقای رفتارهای حفاظتی و فرهنگ سازی محیط زیستی روستاییان موفق نبوده است. گزاره نظری حاصل از مجموع یافته ها عبارت است از: «در نواحی روستایی، به موازات برنامه های توسعه اجتماعی، فرهنگ حفاظت از محیط زیست نهادینه نشده است.»نتایج نشان دهنده توسعه نیافتگی و نبود نهادینه سازی فرهنگ محیط زیستی، به عنوان حلقه مفقوده توسعه برای حفاظت از محیط زیست در روستاهای مطالعه شده است. به طور خلاصه، یافته ها حاکی از آن است که توسعه اجتماعی-اقتصادی و شاخص های موجود توسعه در روستاها بر رفتارهای محیط زیستی روستاییان اثر معکوس داشته اند.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، توسعه اجتماعی، تحلیل محتوا، توسعه نیافتگی فرهنگ محیط زیستی، روستاهای طوالش
  • حسین دانش مهر* صفحات 117-133
    هدف پژوهش حاضر، بررسی زمینه های توسعه نیافتگی استان کردستان در حوزه آب مبتنی بر نظریه های توسعه نیافتگی اقتصادی-اجتماعی، توسعه محلی و جامعه شناسی محیط زیست و همچنین ارایه راهکارهایی مبتنی بر توسعه استان کردستان درجهت فعال کردن حوزه های پیشران توسعه استان (آب) و مانع زدایی از آن است.روش پژوهش، گرندد تیوری، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساخت یافته با نخبگان حوزه آب استان کردستان و روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمونی است.یافته ها نشان می دهد در حال حاضر استان کردستان در حوزه آب در وضعیت توسعه نیافتگی قرار دارد. مهم ترین زمینه ها، عوامل و پیامدهای توسعه نیافتگی در بخش آب استان کردستان عبارت اند از: تغییرات اقلیمی، فقدان مدیریت یکپارچه آب، کمبود اعتبارات، بی توجهی بخش نخبگان دانشگاهی و نمایندگان به مسیله آب استان، موانع طبیعی بهره برداری، کاهش سهم تخصیص به شیلات و کشاورزی و انتقال آب سدها به مناطق دیگر (انتقال آب بین حوضه ای).نتایج نشان می دهد مهم ترین مزیت های توسعه ای بخش آب استان عبارت اند از: مزیت نسبی آب قابل بهره برداری و ذخیره سازی آن، اراضی دیم وسیع، توسعه سامانه های نوین آبیاری و فعالیت های کشاورزی، گردشگری آبی و توسعه فعالیت های شیلات و آبزیان. درمجموع می توان گفت آب می تواند به عنوان یکی از پیشرانه های مهم توسعه در استان کردستان عمل کند و دیگر ظرفیت های توسعه در استان مانند کشاورزی، گردشگری، معادن و صنعت را فعال کند.
    کلیدواژگان: استان کردستان، توسعه نیافتگی، توسعه محلی، آب، نظریه داده بنیاد
  • صدیقه پیری، نیوشا صالح پور* صفحات 135-152
    نظر به اهمیت یافتن نقش سازمان ها و به ویژه مشارکت سازمان های غیردولتی در فعالیت های فقرزدایانه و همچنین افزایش نرخ فقر در سال های اخیر، هدف مقاله حاضر، مطالعه اقدامات انجام شده با هدف کاهش فقر در میان تعدادی از سازمان های غیردولتی در شهر تهران است. از طرفی دیگر به این پرسش کلیدی پاسخ می دهیم که آیا اقدامات مزبور با واقعیات زندگی فقرا همسو هستند یا خیر.روش تحقیق، کیفی از نوع تحلیل مضمون است. نمونه گیری تحقیق هدفمند است و مشارکت کنندگان در تحقیق درمجموع 29 نفر هستند (در حوزه سازمان های مردم نهاد، مطلعانی که از نزدیک با فقرا در ارتباط بودند و خود فقرا). مبنای نظری پژوهش، عبارت است از: نظریه بوم شناسی سازمانی، نظریه نهادی فقر، رویکرد فضایی فقر، طرد اجتماعی، پیوندهای ضعیف، فقر قابلیتی و تله محرومیت فقرا.مهم ترین مضامین به دست آمده شامل گرفتاری فقرا در آژیر نیازهای روزمره، آسیب ها و بحران های اجتماعی سنگین در زندگی فقرا، ناآگاهی حقوقی فقرا، شعاع محدود خدمات رسانی به فقرا، قلاب کج ماهیگیری و درماندگی از آموزش آن، چالش بیل و خاور: عقب افتادگی سازمان از چالش های روزمره فقرا است.نتایج نشان می دهد واقعیت زندگی فقرا بسیار پیچیده و چالش های زندگی فقرا گوناگون است؛ چالش هایی که عموما برنامه ها و خدمات سازمان های مردم نهاد، علی رغم تلاش های زیاد، با آن ها همسو نیستند و از مواجهه با واقعیت های مهم زندگی فقرا ناتوان اند یا به دلایل مختلف از اقدامات موثر امتناع می ورزند.
    کلیدواژگان: تهران، سازمان های مردم نهاد، فقر، واقعیت های زندگی فقرا
  • رضا موحدی، مهرداد پویا* صفحات 153-173
    تجربه بسیاری از کشورها نشان می دهد توسعه مشاغل خانگی راهکار مناسبی برای کاهش نرخ بیکاری و فراهم آوردن زمینه اشتغال زنان و جوانان به حساب می آید. این مقاله راهکارهای توسعه مشاغل خانگی و اشتغال در منزل با تاکید بر مناطق آسیب پذیر شهر همدان را تشریح می کند. پژوهش حاضر کاربردی است و با استفاده از رویکرد کمی و روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری آن را دو گروه تشکیل دادند: گروه اول، بانوان و جوانان جویای کار محله آسیب پذیر کوی محمدیه شهر همدان که تعداد آن ها حدود 70 نفر بود. گروه دوم، کارشناسان صاحب نظر در زمینه اشتغال و کارآفرینی در منزل و صاحبان مشاغل خانگی در شهرستان همدان که حدود 90 نفرند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. پرسشنامه ای حاوی 49 سوال درمورد راهکارهای اشتغال و کارآفرینی در منزل برای افراد آسیب پذیر شهر همدان، 20 سوال درباره مشاغل خانگی مناسب برای زنان سرپرست خانوار و افراد آسیب دیده و 5 سوال درباره تمایل ساکنان به توسعه و راه اندازی مشاغل خانگی بود. سوالات در قالب طیف پنج قسمتی لیکرت شامل بسیار مناسب تا بسیار نامناسب رتبه بندی شدند. برای تعیین روایی پرسش ها، از نظرات متخصصان استفاده شد. پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ و نرم افزار SPSS محاسبه شد.مشاغل مناسب برای افراد آسیب دیده و زنان سرپرست خانوار شامل موارد زیر بودند: مشاغل مرتبط با صنایع دستی (دوزندگی، فرش بافی و طراحی)؛ مشاغل مرتبط با صنایع خوراکی (بسته بندی خشکبار و ادویه جات در منزل، تهیه غذا در منزل، تهیه مواد اولیه خوراکی)؛ و مشاغل خدماتی (آرایشگری در منزل، خیاطی، تولید جعبه های مقوایی تزیینی و کادویی). مهم ترین راهکارهای ایجاد شغل های خانگی برای افراد آسیب دیده و زنان سرپرست خانوار به ترتیب عبارت اند از: بازاریابی، تبلیغ و فروش محصولات و تولیدات خانگی، حمایت های دولتی و مالی، برگزاری دوره های آموزشی و مهارت آموزی، ارتباطات، شبکه سازی و تعاملات، فرهنگ سازی و توانمندسازی از طریق رسانه ها و فضای مجازی، و حمایت قانونی و حقوقی.برای توانمندی زنان محله محمدیه که سطح مهارت، دانش و سواد متفاوتی دارند، می توان براساس ظرفیت ها و پتانسیل های بررسی شده، مشاغل متناسب را پیشنهاد داد. با توجه به اینکه این محله قبلا بافت روستایی داشته است، زنان این محله برخی امور و فعالیت ها را بهتر می توانند انجام دهند؛ از جمله تهیه لبنیات خانگی، دوزندگی های ساده، بسته بندی و فرآوری مواد خوراکی و ادویه جات. این فعالیت ها نیاز به سرمایه زیادی ندارد و تمام زنان به راحتی می توانند از عهده آن برآیند.
    کلیدواژگان: اشتغال، افراد آسیب پذیر، بانوان خودسرپرست، کارآفرینی، مشاغل خانگی
  • علی برزگر، میثم شیرخدایی*، مصطفی محسنی کیاسری صفحات 175-196

    تخصصی سازی هوشمند به استراتژی های ملی-منطقه ای پژوهش و نوآوری در حوزه برنامه های تحول اقتصادی یکپارچه و مبتنی بر مکان اشاره دارد که توجه خود را به سرمایه گذاری بر اولویت ها و چالش های منطقه ای متمرکز می کند. هدف پژوهش حاضر، تبیین ویژگی های اکولوژی اجتماعی استان بوشهر و طی کردن گام های برنامه ریزی با رویکرد تخصصی سازی هوشمند و ارایه بسته سیاستی توسعه فناوری های بومی است.این پژوهش از نظر روش کیفی است. جمع آوری داده به وسیله مصاحبه عمیق با خبرگان و مطالعات کتابخانه ای انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.از نگاه مشارکت کنندگان در پژوهش، ویژگی اکولوژی اجتماعی استان بوشهر در نه ویژگی اصلی رابطه جامعه بوشهر و محیط زیست آن قابل تبیین است که شامل تاثیرات اقتصادی-بازرگانی، هنر و آیین مدار و سودمندی فناوری بومی در حوزه شکل رابطه است. همچنین این رابطه توسط ضعف فعالیت ترویجی در حوزه فناوری بومی، آسیب صنعتی محیط زیست، آسیب فرهنگی-اجتماعی، ضعف سیاست گذاری و مدیریتی، بهره گیری از فناوری های ناسازگار و آسیب سیاسی دچار خدشه شده است که خبرگان بر آن تاکید داشتند. چشم انداز استان بوشهر در حوزه توسعه فناوری بومی مبتنی بر اکولوژی اجتماعی نیز در چهار عرصه سرآمدی حوزه فرهنگ و هنر، فعال در عرصه تجارت دریایی، پیش رو در حفظ محیط زیست و بهره وری در بهره برداری دریا تبیین شد.مهم ترین ابزارهای سیاستی توسعه فناوری بومی مبتنی بر اکولوژی اجتماعی با رویکرد تخصصی سازی هوشمند در دو دسته حمایت مستقیم و غیرمستقیم می گنجد. در بخش حمایت های مستقیم که بخشی از آن در قالب مسیولیت های اجتماعی وزارت نفت می گنجد، می توان به موارد زیر اشاره کرد: تاسیس مرکز پژوهش فناوری های بومی، تاسیس و توسعه دانشکده های هنر و مردم شناسی، تاسیس موزه تاریخ علم و فناوری خلیج فارس، تخصیص بودجه به توسعه پژوهش های مبتنی بر زیست فناوری، به روزرسانی بندرهای فعال و تبدیل آن به بندرهای هوشمند، بهسازی و احیای بندرهای قدیم، تاسیس مرکز بین المللی تجارت آبزیان، تاسیس هنرستان هنرهای بومی، تاسیس پژوهشکده پایش و ارزیابی خطرات زیست محیطی، توسعه فناوری های صید سازگار با زیست بوم فناوری، خوشه سازی در حوزه مزیت های رقابتی استان مانند زیست فناوری و...، توسعه تعاونی های صیادی، توسعه مراکز رشد حوزه فناوری بومی، به کارگیری مدیران بومی و... . در بخش حمایت های غیرمستقیم نیز مواردی چون معافیت های مالیاتی و تامین اجتماعی در حوزه کشتی سازی، ادوات کشتی سازی و حمایت از سرمایه گذاران جهت ورود به حوزه بافت تاریخ می گنجد.

    کلیدواژگان: اکولوژی اجتماعی، تخصصی سازی هوشمند، فناوری بومی، تحلیل محتوا
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور، الهام عباسی، فائزه رقمی صفحات 197-216
    نزاع جمعی به معنای درگیری فیزیکی و تنش اجتماعی بین بیش از دو نفر به صورت گروهی، ایلی-طایفه و جمعی بوده و جزء جرایم کیفری محسوب می شود. جوامع دارای بافت شدید عصبیت گروهی، سلسله مراتبی، جمعی و ایلی-طایفه ای، شاهد این گونه نزاع ها به دلیل شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هستند. میانگین نزاع جمعی استان های کشور بین بازه زمانی 1390 الی 1402 به دلیل ناهمگونی قومی؛ بافت ایلی-طایفه ای؛ سرمایه اجتماعی محدودکننده (منفی)؛ کاهش منابع توسعه ای (بحران فضای کسب وکار اجتماعی و تقابل خشن جامعه با منابع طبیعی) و تصور خیرمحدود (فرسایش منابع تولیدی، کمیابی منابعی مانند زمین، قدرت و ثروت) روند افزایشی داشته که ساختار اجتماعی طایفه گرایی-ایلی در ظهور و تشدید آن (در کنار عوامل فوق) نقش مهمی را ایفا می کند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش مطالعه جامعه شناختی اثر طایفه گرایی بر نزاع های جمعی در استان های کشور است.روش پژوهش؛ به دلیل ماهیت آن از نوع فراتحلیل کمی (نرم افزار CMA2) است. با جستجوی «نزاع جمعی» در پایگاه علمی نورمگز، مگ ایران، ایران داک و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، از جامعه آماری 56 سند، با تکیه بر ملاک ورود و خروج؛ به روش غیراحتمالی-تعمدی 30 سند پیمایشی دربازه زمانی 1387 الی 1401 جهت تحلیل و ارزیابی انتخاب شدند.نتایج نشان می دهد که طایفه گرایی بر گرایش به نزاع جمعی تاثیر معنی داری داشته و با افزایش شدت طایفه گرایی-ایلی، گرایش به نزاع جمعی نیز افزایش یافته و مقدار اثر نهایی آن 46/0 است. هرچه در استان های کشور شدت طایفه گرایی بیشتر باشد، به همان میزان احتمال وقوع نزاع جمعی در آینده نیز بیشتر خواهد بود. همچنین آزمون تعدیل گر Q نشان می دهد که هویت قومی، محل زندگی و سطح توسعه استان ها با نزاع جمعی رابطه معنی داری داشته است.طبق نتایج پژوهش؛ جهت کاهش و کنترل نزاع جمعی در استان های کشور برحسب شرایط فرهنگی، جغرافیایی و اجتماعی آن، باید به آگاهی بخشی از طریق ارتقای سرمایه فرهنگی و رسانه های جمعی، حل نیازهای اجتماعی-اقتصادی، تقویت مکانیسم بازدارندگی-کنترلی (بومی و رسمی)، مدیریت منابع توسعه ای (آب، مراتع، زمین و شرایط کسب وکار بومی) و اصلاحات فرهنگی -اجتماعی با حفظ ارزش و هنجارهای آن محیط اقدام کرد.
    کلیدواژگان: جامعه سنتی-سلسله مراتبی، ساختار ایلی-طایفه ای، نزاع جمعی، هویت قومی
  • احمد حجاریان* صفحات 217-235

    رانت به هر نوع درآمدی گفته می شود که بدون سرمایه گذاری اجتماعی یا فعالیت مولد و متقابل تامین شود و از انواع درآمدهای وابسته به رانت از فروش مواهب و منابع طبیعی به دست می آید. اکنون آنچه کلان شهرهای ایران به خصوص اصفهان با آن مواجه اند، سکونتگاه های غیررسمی است که یکی از عوامل اصلی آن رانت های اقتصادی است. با توجه به افزایش الحاق نقاط روستایی در منطقه 14 اصفهان در دهه های اخیر که یکی از دلایل آن رانت بوده است، پژوهش درصدد پاسخ به این مسیله است که اقتصاد رانتی چه نقشی در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی در منطقه 14 اصفهان ایفا کرده است. در این راستا این سوال مطرح شد که کدام یک از عناصر اقتصاد رانتی در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی در منطقه مورد مطالعه از اهمیت بیشتری برخوردارند. هدف بررسی آن بود که بدانیم که از میان عوامل اقتصادی، عوامل قانونی، عوامل سیاسی-مدیریتی و عوامل اجتماعی، کدام یک در گسترش سکونتگاه های غیررسمی منطقه 14 اصفهان تاثیر بیشتری می گذارند.روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی است. برای استخراج شاخص های اقتصاد رانتی و بیان ادبیات پژوهش از روش اسنادی، و برای جمع آوری داده های مورد نیاز برای بررسی شاخص ها از روش میدانی استفاده شده است. نمونه گیری برای جامعه نمونه متخصصان (اعضای هییت علمی و دانشجویان دکتری با رساله مرتبط) و کارشناسان به صورت گلوله برفی و برای مدیران شهری به صورت تصادفی ساده انجام شده است.یافته ها با آزمون تعقیبی توکی نشان می دهد در بین شاخص ها و سنجه های اقتصاد رانتی تفاوت معناداری وجود داشته است. در این راستا شاخص های تن درندادن مدیران سطوح میانی و پایینی به اجرای قوانین در جهت ایجاد رانت (عوامل قانونی)، شاخص افزایش درآمد ناشی از تراکم فروشی (عوامل اقتصادی)، تداخل عملکردی و سازمانی (عوامل سیاسی-مدیریتی) و کاهش ویژگی انسان محوری فضاها (عوامل اجتماعی) از بیشترین اهمیت در گسترش سکونتگاه های غیرسمی منطقه 14 شهر اصفهان برخوردار است.نتایج نشان داد مهم ترین عامل موثر بر گسترش سکونتگاه های غیررسمی از دیدگاه اقتصاد رانتی، شاخص اقتصادی است. همچنین پیامدهای ناخواسته از جمله سودجویی مالکان و ساخت وسازکنندگان در گسترش سکونتگاه های غیررسمی موثر است. اقتصاد رانتی در ابعاد قانونی و مدیریتی و اجتماعی نیز پیامدهایی منفی نظیر گتوسازی های اجتماعی را دارد.

    کلیدواژگان: اصفهان، اقتصاد، رانت، سکونتگاه های غیررسمی
  • محمدرضا قربانی، فائزه تقی پور*، منصوره پورمیری صفحات 237-252

    نهادهای مردمی یا سمن ها برای افزایش کارآمدی و اثربخشی خود و ایفای نقش مناسب در توسعه کشورها و جوامع، لازم است از مهارت ها و روش های جدید در بهره گیری بهینه از ظرفیت مشارکت های اجتماعی استفاده کنند. به همین دلیل در این مقاله رسیدن به «راهبردهای توسعه مشارکت های اجتماعی در سازمان های مردم نهاد و موسسات خیریه» به عنوان هدف اصلی مدنظر قرار گرفته است.روش این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و با رویکرد استقرایی است. داده های پژوهش از طریق گفت وگوهای نیمه ساختاریافته با 22 نفر از صاحب نظران و مدیران فعال در حوزه های رسانه ای و سمن ها و با نمونه گیری نظری گردآوری شدند و با تحلیل 839 کد مفهومی حاصل از این گفت وگوها و بررسی مفاهیم به دست آمده، به ارایه راهبردهای نهایی منجر شده است.یافته های این پژوهش شامل 10 برنامه است که در دو سطح «برنامه های راهبردی» و «برنامه های عملیاتی و اجرایی» تفکیک و ارایه شده است. برنامه راهبردی نخست شامل اقداماتی مانند پیشگیری از دولتی شدن سمن ها، تامین منابع پایدار درآمدی و پیشگیری از وابستگی مالی سمن ها و برنامه راهبردی دوم نیز شامل مواردی نظیر تقویت نظارت و راهبری سمن ها و خیریه ها، تدوین چشم انداز و قوانین بالادستی، تقویت آموزش و کادرسازی، تعیین ساختار و تشکیلات کارآمد، تدوین مقررات مالی و مالیاتی، استفاده از رسانه ها و رویکردهای تبلیغی در سمن ها، تدوین برنامه های دقیق برای شناسایی ظرفیت های جدید و تولید دانش تخصصی در امور خیر را دربرمی گیرد.برآوردهای حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که برای توسعه مشارکت های اجتماعی در نهادهای مردمی و موسسات خیریه، باید از دو راهبرد تلاش برای شکل گیری سمن ها و خیریه های مستقل و نیز نظارت راهبردی بر فعالیت موسسات خیریه و نهادهای مردمی استفاده شود. اقدامات عملیاتی و اجرایی این دو راهبرد نیز در قالب محورهای ده گانه در بخش یافته های پژوهش تبیین شده است.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، خیریه ها، سرمایه اجتماعی، توسعه مشارکت های اجتماعی، ارتباطات
  • حامد شریف پور*، حسین میرزایی، حسین ایمانی جاجرمی صفحات 253-271
    این پژوهش به بررسی سیاست ها و برنامه های توسعه درخصوص مناطق مرزی و سنجش ذهنیت اجتماعی مردم کردستان نسبت به سیاست های اعمالی با محوریت برنامه های توسعه پنج ساله بعد از انقلاب می پردازد.در تحقیق حاضر از روش کیفی تحلیل گفتمان انتقادی و با رویکرد ترکیبی فرکلافی و لاکلا و موف مبتنی بر یک رهیافت پساساختارگرایانه استفاده شد. برای سنجش ذهنیت اجتماعی مردم منطقه مرزی کردستان نسبت به سیاست ها برنامه های توسعه، با سه گروه کارگزاران دولتی، فعالان مدنی و بخش خصوصی مصاحبه عمیق انجام گرفت.براساس یافته های پژوهش، در برنامه های توسعه به جای دوگانه «مرز و توسعه» بیشتر دوگانه «مرز و امنیت» مستولی است و برنامه های توسعه بعد از انقلاب، متاثر از گفتمان های متعددی هستند که به شکل دایره واری در لایه های مختلف با همدیگر تعامل دارند؛ به طوری که در لایه بالایی، فراگفتمان ثابت حکومتی انقلاب اسلامی و در لایه میانی، گفتمان های متغیر دولتی (سازندگی، اصلاحات، عدالت گرا و اعتدال گرا) و در لایه درونی، گفتمان های توسعه ای (رشدمحور، دولت محور، امنیت محور، توزیع محور) وجود دارد که دال های شناور را حول دال مرکزی خود مفصل بندی می کنند و نظمی گفتمانی را به وجود می آورند که مانع توسعه مناطق مرزی می شود.برای توسعه مناطق مرزی مبتنی بر عدالت فضایی منطقه ای، نظم گفتمانی حاکم در ایران به جای رویکرد تقابلی و آنتاگونیستی، باید رویکرد تکاملی مبتنی بر عدالت فرایندی-توزیعی را تاکید بر عدالت فضایی منطقه ای را در پیش بگیرد و برای تعادل و رهایی از محرومیت مناطق مرزی، الگوی ساختاری «مرکز-پیرامون» واسازی و براساس روابط ساختاری معکوس، الگوی «پیرامون - مرکز» از نو بازسازی شود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، عدالت فضایی منطقه ای، مناطق مرزی، کردستان، ذهنیت اجتماعی
|
  • Ali Shakoori *, Zahra Farzizadeh Pages 7-25

    The purpose of this article is to study the impact of rural initiatives and developments on the occupational mobility of villagers in selected villages in the city of Marand. It was assumed that the rural reforms of the government after the revolution, which was primarily influenced by populist and egalitarian ideology, would have an effect on the social mobility of the target population.To investigate the impact of rural reform on rural mobility, the ex-post-facto comparative method was utilized in three groups of matched villages, based on development potentials and the number of rural programs or actions implemented, and random sampling was used to collect research data.Mobility is greater in villages with more development measures, indicating that rural initiatives have had effects. However, the nature of mobility revealed that both upward and downward moves occurred predominantly within short-range adjacent occupations; consequently, movements were uncommon at the top of the job structure continuum.In summary, the study concludes that although it is possible to conduct research on social mobility at the micro level and in a smaller community such as a village, the study of occupational mobility at the village level cannot be classified according to the standard that will be applied to the larger society. In addition, since rural society is experiencing the phenomenon of migration, the findings cannot necessarily reflect the job mobility of those who were promoted and took advantage of new opportunities, but did not reside in the village during the field research.

    Keywords: Rural Development, Mobility, Islamic Revolution, opportunity openness
  • Seyyed Hossein Fazeli *, Davoud Razi, AliAsghar Firouzjaeian, Seyyed Hashem Moosavi Pages 27-48

    Land reforms can be regarded as the most significant event of the past century in Iranian agrarian society, which is debated from a variety of expert perspectives. One of the complementary policies of land reforms was the unsuccessful establishment of communal exploitation units such as agricultural joint-stock companies.This qualitative study investigates the process of agricultural joint-stock company exploitation systems disintegrating. The data was gathered through open and semi-structured interviews with 15 members, shareholders, and involved individuals of the Rudpish agricultural joint-stock company in Fuman, and then analyzed and described using the method of theme analysis.Prior to their establishment, companies faced sociocultural, economic, subsistence, and legal issues encompassing ignorance, involuntary (forced) participation, unknown benefits and profits, and ownership, according to the findings of this study. Socio-cultural, technical, legal, and organizational issues including social rejection, inflexibility, managers’ lack of interaction with people, shareholders’ feeling of powerlessness, failure in stabilization of modern techniques, changing contracts of companies and farmers multiple times, a sense of dispossession, a lack of an effective reward and punishment system, unskilled managers and employees, and a lack of an effective trustee system plagued the companies after their establishment.The current study demonstrates that disregarding the cultural conditions and experiences of local people, disregarding their ownership, and failing to plan to obtain social trust – which is essential to the social capital required for the success of any local development plan – will result in the failure of efforts to create new exploitation systems.

    Keywords: Agricultural Joint-Stock Company, Fuman, land reforms, Rudpish, Rural Development
  • Malihe Shiani, Hanan Zare * Pages 49-65

    According to the “confronting” approach, urbanizing rural areas is one of the new phenomena that have emerged in Iran over the last few decades as a consequence of unbalanced development and rising migrations. These regions' characteristics reflect both pastoral and urban issues. Due to the disproportionate number of female immigrants in these regions, gender has become a major research topic. Consequently, women in rural-urban areas confront numerous development-related obstacles, as traditional rural values and norms continue to predominate. Moreover, urbanization has presented new challenges, especially in terms of development. This study seeks to investigate the access of women to social, economic, and cultural resources, which are essential for social development. Additionally, it seeks to investigate the opportunities and obstacles women face in Mohammadshahr’s social development process.Observations and interviews with women were used to collect data for a qualitative analysis.  32 women were interviewed individually, and three groups of women, each with 16, 8, and 5 participants, were also interviewed using the technique of purposive sampling.The study’s findings indicate that women face a variety of obstacles that can be classified into four distinct domains: economic, social, political, and environmental. In the realm of the economy, women encounter obstacles such as a dearth of suitable employment opportunities, restricted access to resources, and a lack of practical skills. In the social realm, inadequate public awareness and inadequate practical training contribute to the difficulties women confront. Political factors include the absence of regional development communities and the dearth of managerial and leadership opportunities for women.  As a final environmental factor, inadequate security measures for women are present.The findings of this study emphasize the significant role that legal, cultural, social, and political factors play in contributing to women’s overall lack of empowerment. It is evident that women’s limited participation in social development is a result of the region's enduring cultural traditions. Additionally, it is essential to acknowledge that women's challenges and opportunities in the context of social development in Iran’s urbanizing rural areas are influenced by the broader process of women's development and cannot be examined separately

    Keywords: social development, Urbanising Rural Areas, Mohammadshahr, gender, development, women, Development
  • Alireza Sadeghi Pages 67-86

    Neoliberal policies have changed the urban realities in the informal settlements of the impoverished in Iran, affecting the struggles of the lower classes to provide and improve housing. However, scholars in the great majority of urban studies, without considering the broader context of political economy, use conventional conceptual tools that are insufficient for comprehending the dynamic and complicated lives of the poor in these settlements.  These studies are largely silent on how the implementation of Structural Adjustment Programs via new urban policies such as privatization of public properties, price liberalization, and deregulation may result in significant changes in informal settlements and, as a result, in the housing practices of subaltern residents in these areas. This study, which focuses on one of the post-liberalization periods (2011-2013), addresses the central question of how the informal housing politics of Iran's urban poor have changed following the Economic Reform and Structural Adjustment. This research’s theoretical starting point is the quiet encroachment of the ordinary, which has been rethought in light of its findingsUsing a qualitative research design, the poor communities of the cities of Golestan and Nasim Shahr in the suburbs of Tehran are the primary focus of this study. Observation, personal interviews (with ordinary people, officials of urban organizations, and local informants), and document review (people’s letters to authorities, archives of local and national newspapers, administrative correspondence, official reports, and journals and books) were used to generate and collect data.The findings of this research indicate that the increasing marketization of the informal realms has significantly prevented the impoverished from illegally acquiring the resources, facilities, and opportunities necessary for constructing shelter or has made achieving this objective costly and difficult. The substantial shift in the disenfranchised’s strategy from horizontal encroachment on lands to vertical encroachment on homes, as well as the expansion of tenancy in the deprived and marginalized settlements, are indicative of this reality. Even in remote areas, the pervasive presence of market forces throughout the socio-spatial configuration may aid state surveillance apparatuses and prevent the occupation of uncontrolled holes by impoverished people. According to the evidence, there is a significant population of poor tenants in deprived villages, where it is easier to violate the law to seize land and construct housing.Under neoliberal policies, “informal” or marginal areas, which Bayat views as a potential alternative to enduring the hardships of the modern world, have increasingly become a battleground for the incursion of disempowering market forces.

    Keywords: Housing, Quiet Encroachment, Poor People, Structural Adjustment, Tehran
  • Sadegh Salehi, Sona Habibi * Pages 87-115

    Development programs rely on the exploitation of natural resources; consequently, the devastation of the natural world is inevitable. However, development can contribute to the preservation of the environment. In the context of social conditions, environmentally deleterious behaviors manifest as a manifestation of the disparity between development and degradation.Using qualitative research methods, the purpose of this research is to investigate the effect of social development on the environmental behaviors of the villagers in the province of Gilan.Purposive sampling was used to conduct semi-structured interviews with 42 villagers and experts, who comprise the study population. Using qualitative content analysis, Directed Deductive, and the concept of “objective indicators of advantaged social development” as a modified concept of Inglehart’s theory of material/post-material values, and by coding, categorizing, and identifying regular relationships between categories and concepts, the data was analyzed. The research’s credibility was attained through the use of two methods selective credibility and credibility evaluation via communication method.Objective and infrastructural indicators of development are prevalent in rural areas, but social development programs have not been effective in promoting the protection behaviors and environmental culturalization of villagers. The overall proposition derived from the findings is as follows: “in rural areas, environmental protection culture has not been institutionalized concurrently with social development programs.”Results indicate the underdevelopment and lack of institutionalization of environmental culture as the missing development link to safeguard the environment in the villages studied.

    Keywords: Content analysis, Environmental Degradation, social development, Tavalesh villages, Underdevelopment of Environmental Culture
  • Hossein Daneshmehr * Pages 117-133
    The aim of this study is to investigate the areas of underdevelopment of Kurdistan province in the area of water based on the theories of socio-economic underdevelopment and local development, as well as to provide solutions based on the development of Kurdistan province to activate the areas that drive the development of the province (water) and eliminate its obstacles.The method utilized in this study is ground theory, the data collection instrument is semi-structured interviews with elites in the water sector of the Kurdistan province, and the data analysis method is thematic analysis.Kurdistan province is currently in a state of underdevelopment in the water sector, as evidenced by the study's findings. The most significant areas, factors, and consequences of underdevelopment in the water sector of Kurdistan province are: climatic changes, lack of integrated water management, lack of credit, inattention of the academic elite and representatives to the water issue of the province, natural barriers to exploitation, and a reduction in the share allocated to fisheries and agriculture and issues caused by the transfer of water from dams to other areas (transfer between basins).The research reveals that the most significant development advantages of the province’s water sector are the relative advantage of exploitable water and its storage, vast rain-fed lands, the development of modern irrigation systems and agricultural activities, water tourism, and the development of fisheries and aquatic activities. In general, water can serve as one of the important drivers of development in Kurdistan province and activate other development capacities, such as agriculture, tourism, mines, and industry
    Keywords: Kurdistan province, Underdevelopment, local development, Water, Grounded theory
  • Sedighe Piri, Niousha Salehpour * Pages 135-152
    The purpose of this article is to examine the efforts made by non-governmental organizations (NGOs) in Tehran to alleviate destitution. It also attempts to answer the crucial question of whether these actions are consistent with the realities of the poor's lives.The research method used is qualitative content analysis. The sample consists of 29 participants, including NGO representatives, individuals intimately involved with the poor, and the poor themselves. This research employs the organizational ecology theory, institutional theory of poverty, spatial approach to poverty, social exclusion, weak ties, capability poverty, and poverty traps as theoretical frameworks.The main findings of the research include the struggles of the poor in meeting their daily needs, the heavy social damages and crises in the lives of the poor, the legal ignorance of the poor, the limited reach of services provided to the poor, the mismatch between the programs and services offered by NGOs and the crucial realities of the lives of the poor, and the difficulties faced by NGOs in addressing the daily challenges of the poor.The results indicate that the realities of the lives of the impoverished are complex and diverse, and that the programs and services provided by NGOs are frequently misaligned with these realities for a variety of reasons. Volunteers and the poor assert that these organizations are only concerned with alleviating the symptoms of poverty, providing irregular and insignificant assistance for subsistence, and ignoring absolute poverty and the need for comprehensive assistance. This has made it difficult for the impoverished to gain access to housing, resolve social issues, and improve their cognitive abilities. These organizations have only scratched the surface of poverty and have been unable to address major issues such as housing, addiction problems, legal challenges faced by women and orphaned and neglected children, physical and mental illnesses, school fees, etc., which are the most significant obstacles faced by the poor
    Keywords: poverty, NGO, Realities of the Poos’ Lives, Tehran
  • Reza Movahedi, Mehrdad Pouya * Pages 153-173
    For the empowerment of women in the Mohammadieh region with varying levels of skills, knowledge, and literacy, it is possible to recommend suitable employment opportunities based on the investigated capacities and potentials. Due to the fact that this region was already rural, the women of this area are better able to perform certain tasks and activities, such as the preparation of homemade dairy products, basic sewing, packaging and processing of edible items and spices. These activities do not necessitate a great deal of capital, and all women can readily manage them
    Keywords: employment, Entrepreneurship, home businesses, vulnerable families, &lrm, self-employed women
  • Ali Barzegar, Meysam Shirkhodai *, Mostafa Mohseny Kiasari Pages 175-196

    Smart specialization refers to national/regional research and innovation strategies in the field of integrated and location-based economic transformation programs that prioritize investing in regional priorities and difficulties. The objective of this study is to explain the characteristics of the social ecology of Bushehr province , walk through planning stages using the smart specialization methodology, and present a policy package for the development of indigenous technologies.This research method is qualitative, and data was collected through in-depth interviews with experts and library research; content analysis was used to analyze the data.According to the research participants, the characteristics of the social ecology of Bushehr province are explained by nine main characteristics of the relationship between Bushehr society and its environment, including economic-commercial effects, art and ritual, and the utility of local technology in the relationship field. According to the experts, this relationship has also been harmed by the ineffectiveness of promotional activity in the field of indigenous technology, environmental industrial damage, cultural-social damage, inadequate policy and management, the use of incompatible technologies, and political damage. Moreover, the perspective of Bushehr province in the area of indigenous technology development based on social ecology, four areas of excellence in the fields of culture and art, maritime trade, environmental protection, and productivity in the exploitation of the sea were outlined.In the final phase of policymaking based on clever specialization, policy instruments were formulated and presented. According to the opinion of specialists and their participation, a policy package comprising direct and indirect financial support was outlined.Two categories of direct and indirect support contain the most important political instruments for the development of indigenous technology based on social ecology and intelligent specialization. To establish a research center for indigenous technologies, establish and develop faculties of art and anthropology, establish a museum of the history of science and technology of the Persian Gulf, allocate funds for the development of biotechnology-based research, update active ports and transform them into smart ports, improve and restore old ports, the establishment of the International Center for Aquatic Trade, the establishment of the Academy of Native Arts, t o establish a museum of the history of science and assessment, the development of fishing technologies compatible with the technological ecosystem, clustering in the field of competitive advantages of the province such as biotechnology, etc., the development of fishing cooperatives, the development of local technology of the Persian Gulf. In the indirect support sector, tax exemptions and social security in the field of shipbuilding, shipbuilding equipment, and support are also included

    Keywords: Social ecology, intelligent specialization, native technology, Content analysis
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar, Elham Abbasi, Faezeh Raghami Pages 197-216
    Mass conflict or strife means physical conflict and social tension between more than two people in a group, tribe-clan and collective form and is considered a criminal offense. Societies with a strong texture of group, hierarchical, communal and tribal nervousness witness such conflicts due to social, cultural and economic conditions. The average mass conflict of the country's provinces between 1390-1402 due to ethnic heterogeneity have an increasing trend that the social structure of the tribe plays an important role in its emergence and escalation. Based on this, the main goal of the research is to study the sociological effect of tribalism on mass conflicts in the provinces of the country.research method; Due to its nature, it is quantitative meta-analysis (CMA2 software). By searching for " mass conflict" in the scientific database of Noormags, Magiran, IranDoc and the SID, from the statistical population of 56 documents, relying on the entry and exit criteria; 30 survey documents were selected in the period of 1387 to 1401 for analysis and evaluation by non-probability-intentional method.The results show that tribalism has a significant effect on the tendency to mass strife, and with the increase in the intensity of tribalism, the tendency to mass strife also increases, and its final effect value is to 0.46. Thus whit intensity of tribalism in the provinces of the country, the more likely the mass conflict will be occur in the future. Also, the Q moderator test shows that ethnic identity, place of residence and the level of development of the provinces have a significant relationship with mass strife.According to the research results In order to reduce and control the mass conflict in the provinces of the country according to its cultural, geographical and social conditions, awareness should be given through promoting cultural capital and mass media, solving socio-economic needs, strengthening the deterrence-control mechanism (native and official), management development resources (water, pastures, land and local business conditions) and social-cultural reforms by maintaining the value and norms of that environment.
    Keywords: collectiveconflict, tribal-tribal structure, Ethnic Identity, traditional-hierarchical society
  • Ahmad Hajarian * Pages 217-235

    In fact, rent refers to any form of income without social investment or productive and mutual activity, and it is derived from the sale of gifts and natural resources that generate rent-related incomes. Now, Iran’s metropolitan areas, particularly Isfahan, are confronted with informal settlements, one of the primary causes of which is economic rents. In light of the recent increase in the annexation of rural areas in Isfahan’s 14th district, one of the causes of which is rent, this study endeavors to determine the role of the rent economy in the formation of informal settlements in the 14th district. Isfahan has played? In this regard, the question arose as to which elements of the rentier economy play a greater role in the formation of informal settlements in the study area. The research hypothesis indicated that economic factors, legal factors, political-management factors, and social factors are more influential in the expansion of informal settlements in Isfahan’s 14th district.This research employs the methods of collecting documentary and field data to extract rentier economy indicators and to convey the research literature gleaned from the documentary method and the field method in order to collect the data required to validate the indicators. Snowball sampling was used for the sample community of experts (faculty members and doctoral students with related dissertations) and experts, whereas simple random sampling was used for the sample community of city administrators.The results of Tukey’s post hoc test indicate that there is a significant difference between rentier economy indices and measures. In this regard, the indicators of refusal by middle and lower level managers to implement laws in order to create rent (legal factors), the indicator of increased income due to sales density (economic factors), functional and organizational interference (political-managerial factors), and the diminution of human characteristics are significant. In the development of non-toxic settlements in District 14 of Isfahan city, the axis of spaces (social factors) is of the utmost importance.The results demonstrated that, from the perspective of the rentier economy, the economic index is the most important factor affecting the expansion of informal settlements. Additionally, undesirable consequences such as profit-seeking by proprietors and builders contribute to the growth of informal settlements. Social ghettoization is one of the negative effects of the rentier economy’s legal, administrative, and social dimensions

    Keywords: Informal Settlements, Economy, rent, Isfahan
  • MohammadReza Ghorbany, Faezeh Taghipour *, Mansoureh Pourmiri Pages 237-252

    In order to increase their efficiency and effectiveness and to play an appropriate role in the development of countries and societies, public institutions and non-governmental organizations (NGOs) must utilize new skills and methods to maximize the capacity of social alliances. Therefore, achieving “strategies for the development of social partnerships in non-governmental organizations and charities” is viewed as the primary objective of this article.This investigation employs qualitative content analysis with an inductive methodology. The research data was gathered through semi-structured interviews with 22 experts and managers active in the media and NGO fields, as well as through theoretical sampling. By analyzing the 839 conceptual codes resulting from these interviews and examining the concepts obtained, the final strategies were presented.The findings of this research include 10 programs that are separated and presented in two levels: “strategic programs”? and “operational and executive programs.” The first strategic plan includes measures such as preventing the nationalization of NGOs, providing stable sources of income and preventing financial dependence of NGOs, and the second strategic program also includes things such as strengthening the supervision and management of NGOs and charities, formulating upstream vision and laws, strengthening training and staffing, determining the structure and efficient organization includes the formulation of financial and tax regulations, the use of media and promotional approaches in the fields, the formulation of detailed plans to identify new capacities and the production of specialized knowledge in good affairs.According to the estimates derived from this study, two strategies are required for the development of social partnerships in public institutions and charitable institutions: “Efforts should be made to form NGOs and independent charities, in addition to strategic monitoring of the activities of charities and public institutions.” In the segment on research findings, the operational and implementation measures of these two strategies are also presented as 10 axes.

    Keywords: non-governmental organizations, Charities, Social capital, development of social partnerships, Communication
  • Hamed Sharifpour *, Hossein Mirzaie, Hossein Imani Jajarmi Pages 253-271
    This research examines the policies and development plans for peripheral regions and measures the social mentality of the people of Kurdistan in relation to the practical policies centered on the 5-year development plans after the revolution.Utilized are the qualitative method of critical discourse analysis and the combined approach of Fairclough-Laclau-Mouffe based on a post-structural approach. In-depth interviews were conducted with government agents, civil activists, and members of the private sector in order to assess the social attitude of the people of the border region of Kurdistan towards policies and development programs.According to the research’s findings, the word “border” in the development plans is more dominated by the duality of “border and security” than by the duality of “border and development,” and the development plans after the revolution are influenced by many discourses that interact with each other in the form of a circle in different layers, so that in the upper layer is the fixed meta-discourse of the Islamic Revolution, and in the middle layer, the variable governmental discourses (construction, reforms, justice-oriented and moderate-oriented) and in the inner layer. There are developmental approaches (development-oriented, government-oriented, security-oriented, and distribution-oriented) that articulate floating signals around their node and create a discourse order that inhibits the development of border regions.Instead of a confrontational and antagonistic approach, an evolutionary approach based on procedural-distributive justice should be adopted for the development of border areas with a focus on regional spatial justice, and for balance and freedom from the deprivation of the border areas, the “center-periphery” structural model must be deconstructed.