فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هشتاد و یکم شماره 3 (پیاپی 266، خرداد 1402)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و یکم شماره 3 (پیاپی 266، خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هادی قره باغیان*، مهری امیری، سپیده صیدی صفحات 168-175
    زمینه و هدف

    دیابت شایعترین علت نوروپاتی در جهان است و داروهایی مثل گاباپنتین برای درمان علامتی آن استفاده می شوند. داروی گیاهی نوروتک (Neurotec) (ترکیب نسترن وحشی، گزنه و تانسی) با افزایش سرعت انتقال پیام عصبی و ترمیم اعصاب محیطی می تواند در درمان این بیماری موثر باشد. هدف از این مطالعه مقایسه عوارض و اثربخشی داروی نوروتک بر کاهش علایم حسی نوروپاتی دیابتی با گاباپنتین می باشد.

    روش بررسی

    در یک کارآزمایی بالینی یک سوکور تعداد 100 بیمار دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان طالقانی کرمانشاه از فروردین تا شهریور سال 1397 به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه روزانه mg 300-100 گاباپنتین وگروه دیگر روزانه mg 100 نوروتک دریافت کرده اند. در ابتدای مطالعه و در پایان هفته های 6 و12، از نظر شدت علایم حسی شامل پارستزی و درد با معیار DN4 questionnaire و معیار آنالوگ بصری VAS در دو گروه مقایسه شدند و نتایج به دست آمد و آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نوروتک باعث کاهش احساس سرما، درد، پارستزی، شدت درد وVAS و DN4 می شود (به ترتیب مقدار P برابربا 01/0، 05/0، 05/0، 05/0، 001/0، 05/0). باوجود اختلاف دو گروه، تنها در کاهش شدت درد، داروی نوروتک برتری معناداری را نسبت به داروی گاباپنتین نشان داد و در سایر موارد تفاوت دو گروه قابل توجه نبود. تنها عارضه قابل توجه درمورد نوروتک بروز دل درد بود اما در گروه گاباپنتین، سرگیجه، خواب آلودگی و احساس گیجی از عوارضی بود که به صورت معناداری از گروه نوروتک بیشتر گزارش شد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    استفاده از نوروتک می تواند باعث بهبود علایم حسی نوروپاتی دیابتی شود و عوارض جانبی شدیدی ندارد.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، گاباپنتین، نوروتک، پارستزی
  • طیبه لکزایی، نیلوفر خوشنام راد، مریم عدالتی فرد، حمیدرضا ابطحی * صفحات 176-181
    زمینه و هدف

    با وجود پیشرفت علم پزشکی و پیوند اعضا، پیوند ریه با عوارض و مرگ و میر قابل توجهی همراه است. در ایران، اولین مورد پیوند ریه در سال 1379 در بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. تاکنون بررسی جامعی از بیماران این مرکز صورت نگرفته است، هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت پیوند ریه در این مرکز است.

    روش بررسی

    در این مطالعه طولی، بیماران پیوند در مرکز تحقیقات پیوند ریه بیمارستان امام خمینی تهران از فروردین 1379 تا اسفند 1401 موردبررسی قرار گرفتند. داده های دموگرافیک، بالینی، و اطلاعات مرتبط با وضعیت کنونی و پیگیری بیماران از پرونده ها ثبت و استخراج شد. آنالیز آماری مرتبط انجام شد.

    یافته ها

    در مدت مطالعه، تعداد 20 پیوند ریه در این مرکز انجام شده است. 20% از گیرندگان پیوند، زن و 80% مرد بوده اند. میانگین سن بیماران در زمان پیوند 4/11±3/39 سال بود. جوان ترین بیمار در زمان پیوند 22 ساله و مسن ترین بیمار 60 ساله بود. بقای یک ساله 70% گزارش شد. مقدار FEV1 میانگین بیماران در سال اول حدود 50% بود. اندیکاسیون پیوند در 70% از بیماران، بیماری بینابینی ریه بود. میانگین بقای بیماران پس از پیوند 6/4±75/5 سال و علت اصلی مورتالیتی، ابتلا به عفونت ها بوده است.

    نتیجه گیری

    وضعیت بقا و عوارض بیماران قابل مقایسه با گزارش های جهانی مراکز پیوند ریه است. باتوجه به توسعه پیوند ریه در جهان باید توجه بیشتری به کنترل عفونت، انتخاب صحیح بیماران و مراقبت های حول جراحی شود تا پیامدهای پیوند ریه بهبود یابد.

    کلیدواژگان: سیر بیماری، پیوند ریه، مرگ و میر، پیامدها، بقا
  • بهزاد ناظم رعایا*، حسین محجوبی پور، الهام صابری صفحات 182-191
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف القا بیهوشی تعدیل تغییرات همودینامیک می باشد که در این مطالعه هدف تاثیر کتامین و لیدوکایین در تغییرات ضربان قلب و فشارخون پس از لوله گذاری تراشه و مقایسه آن با گروه شاهد می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سوکور می باشد که بر روی90 بیمار 65-18 ساله کاندید عمل جراحی انتخابی بیهوشی عمومی در بیمارستان الزهرا اصفهان در آذر تا اسفند 1401 انجام گرفت. بیماران به شکل تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. کتامین mg/kg 5/0، لیدوکایین mg/kg 5/0 و شاهد تقسیم شدند. سن، وزن، قد، جنسیت و داده های کلینیکی شامل میانگین فشارخون متوسط شریانی، ضربان قلب، فشارخون سیستولیک، فشارخون دیاستولیک و درصد اشباع هموگلوبین در زمان های یک، سه، پنج، 10 دقیقه پس از Intubation جمع آوری و با استفاده از روش آنالیز اندازه های مکرر (Repeated measure) موردتجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    هر دو داروی لیدوکایین و کتامین به طور موثر تغییرات همودینامیک را در طول لوله گذاری داخل تراشه کاهش می دهند ولی لیدوکایین به طور بالقوه مزایای بیشتری از نظر بهبود اکسیژن رسانی و کاهش تغییرات ضربان قلب و همچنین کاهش زمان بیدارشدن در طول بیهوشی دارد. دو گروه موردمطالعه ازنظر تغییرات فشارخون، اقامت در ریکاوری، مدت اکستوبیشن و نیز گرید لارنگوسکوپی تفاوت معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    استفاده از لیدوکایین به علت اکسیژن رسانی بهتر، کمترین تغییرات ضربان قلب و همچنین زمان بیدار شدن از بیهوشی کوتاه تر نسبت به کتامین ارجح است. همچنین، درمورد فشارخون بالا یا تاکی کاردی مداوم. این مورد در هیچ یک از گروه ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه، کتامین، لیدوکایین
  • رضا شمس آبادی*، سید حمید ذوالجلالی مقدم، حمیدرضا باغانی، سید علی ذوالجلالی مقدم صفحات 192-196
    زمینه و هدف

    ازآنجاکه پرتودرمانی سرطان پروستات ممکن است همراه با عوارض جانبی باشد، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی خطر ابتلا به سرطان های ثانویه پس از پرتودرمانی سرطان پروستات در اندام های خارج از میدان است.

    روش بررسی

    داده های هیستوگرام دوز حجمی 39 بیمار مبتلا به سرطان پروستات (که توسط پرتودرمانی سه بعدی تطبیقی درمان شده بودند) استخراج شد و میزان دوز جذب شده در بافت های حساس موردمطالعه با توجه به مفهوم gEUD محاسبه شد. سپس خطر بدخیمی های متعاقب پرتودرمانی سرطان پروستات با استفاده از مدل معرفی شده در گزارش BEIR محاسبه شد.

    یافته ها

    مقادیر gEUD راست روده بین 04/51 گری تا 69/74 گری و برای مثانه از 22/27 گری تا 51/75 گری متغیر بود. حداکثر مقادیر احتمال خطر برای راست روده و مثانه به ترتیب 85/49% و 91/74% محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان دادند که احتمال بیشتری برای ایجاد بدخیمی های ثانویه در مثانه نسبت به راست روده وجود دارد.

    کلیدواژگان: شیمی درمانی، اندام های در معرض خطر، سرطان پروستات، پرتودرمانی، سرطان ثانویه
  • طاهره متولی زاده، فاطمه رضایی *، خسرو صادق نیت حقیقی، محمدعلی سپهوندی صفحات 197-209
    زمینه و هدف

    بی خوابی شایعترین اختلال خواب است که با بیشبرانگیختگی قشری همراه می باشد. تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) به طور بالقوه حالت قشری مرتبط با بی خوابی را اصلاح می کند. ما فرض کردیم با به کارگیری tDCS می توان شدت بی خوابی و علایم عاطفی ناشی از آن را بهبود بخشید.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر طرح آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که از تیر تا آذر 1401 در مرکز تحقیقات اختلالات خواب شغلی بیمارستان بهارلو و کلینیک خواب بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. 32 زن مبتلا به بی خوابی به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. تحریک فعال جریان مستقیم فراجمجمه ای شامل تحریک آنودال ناحیه گیجگاهی فوقانی (STG) چپ و تحریک کاتودال قشر پیش پیشانی      پشتی-جانبی (DLPFC) راست و قشر حرکتی ثانویه (SMA) چپ با شدت دو میلی آمپر به مدت 30 دقیقه، در          12 جلسه (هفته ای سه بار) برای گروه آزمایشی اجرا شد. در گروه کنترل نیز تحریک ساختگی به مدت 30 دقیقه در طی 12 جلسه (هفته ای سه بار) انجام گرفت. شرکت کنندگان پیش و پس از مداخله توسط شاخص شدت بی خوابی (ISI) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) موردارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر شدت بی خوابی و عاطفه مثبت و منفی موثر بوده است (001/0>P، 19/87F=). مقدار این تاثیر (eta2) در متغیر شدت بی خوابی، عاطفه منفی و مثبت به ترتیب 64/0، 34/0 و 6/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج، پروتکل درمانی طراحی شده ما برای درمان بی خوابی، به طور معناداری شدت بی خوابی را در زنان مبتلا به بی خوابی مزمن کاهش داد و علایم خلقی آنها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بی خوابی، خلق، تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای (tDCS)
  • مریم رزاقی آذر، مینا سپهران *، بهاره لسانی گویا صفحات 210-215
    زمینه و هدف

    کم کاری مادرزادی تیرویید یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری عقب افتادگی ذهنی در دنیا است. این مطالعه با هدف بررسی حساسیت و ویژگی آزمایش غربالگری با کاغذ فیلتر در تشخیص کم کاری مادرزادی تیرویید انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که برروی اطلاعات مربوط به      2739 نوزاد که در طول برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید در طی سال های 1393-1390 در مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران (غرب تهران) فراخوان شده بودند، انجام شد. داده ها پس از جمع آوری وارد SPSS software, version 21 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) شد. از منحنی (Receiver operating characteristic, ROC) جهت تعیین TSH cut off point (حدتمایز TSH) با نمونه گیری روی کاغذ فیلتر و تعیین حساسیت و ویژگی آن استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه میزان فراخوان 4/5% و شیوع هایپوتیروییدی سه در 1000 نوزاد بود. در میان نوزادان هایپوتیرویید 1/51% پسر و 9/48% دختر بودند که تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. بین ابتلا به بیماری و میانگین سطح TSH غربالگری در فصل های مختلف، تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. شدت همبستگی بین سطح TSH سرم و TSH کاغذ فیلتر با ضریب همبستگی (379/0r=) در حد متوسط بود و از نظر آماری معنادار بود (05/0P<). براساس منحنی ROC، نقطه برش تعیین شده جهت فراخوان mIU/L 5/6 با حساسیت (777/0-771/0)5/77 و ویژگی (585/0-575/0)58% و سطح زیر منحنی 74/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های مطالعه با توجه به حساسیت و ویژگی کیت های موجود در کشور و اهمیت تشخیص زودرس نوزادان با هایپوتیروییدی مادرزادی، Cut off point فعلی منطقی و قابل قبول است.

    کلیدواژگان: مادرزادی، تشخیص، کم کاری تیرویید
  • ثمیله نوربخش، محمد فرهادی، سارا مینائیان، مرتضی حقیقی حسن آباد * صفحات 216-223
    زمینه و هدف

    سیتومگالوویروس (CMV) شایعترین علت عفونت های مادرزادی در جهان بوده که به دلیل بروز و نمود دیرهنگام عوارض بیماری و محدودیت زمانی تشخیص عفونت به سه هفته آغازین پس از تولد، متاسفانه غالبا شناسایی نمی شود. خوشبختانه اخیرا زمینه تشخیص عفونت از طریق نمونه های خون موجود برروی کارت های گوتری نوزادان فراهم شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع عفونت در نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه و نیز ارزیابی قابلیت تشخیصی کارت گوتری اجرا گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی و در فاصله زمانی فروردین تا شهریور سال 1396، نمونه های کارت های گوتری نوزادان بستری در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران جمع آوری و سپس جهت استخراج DNA ویروسی و ردیابی آن از روش های شوک حرارتی و Nested-PCR استفاده گردید. تایید نهایی نتایج نیز با آزمایش نمونه های ادراری به روش کمی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    از مجموع 63 نوزاد بررسی شده، هشت مورد ابتلا به عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس مشاهده گردید (7/12%). میزان ابتلا در نوزادان دارای علایم اختصاصی عفونت به شکل معناداری بیشتر از دیگر نوزادان بود (02/0P=). همچنین مقایسه نتایج به دست آمده براساس نمونه و روش انتخابی با نمونه و روش تشخیصی استاندارد، مشابهت 100% نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به قابلیت پیشگیری از بروز برخی عوارض بلندمدت بیماری به کمک دارو و انجام مداخلات، شناسایی عفونت در نوزادان و به ویژه موارد بستری در بیمارستان مکررا توصیه شده است. در این راستا استفاده از توان بالقوه نظام غربالگری موجود در تامین گستره وسیعی از نمونه های در دسترس و ارزان، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس، ایران، نوزادان
  • فرزانه بلوکی مقدم*، ژاله یوسفی، علی باقری حق، مسعود لطیفی پور، مهدی راعی صفحات 224-230
    زمینه و هدف

    حمایت تنفسی در طول بیهوشی بیمار به روش های مختلفی نظیر انتوباسیون داخل تراشه ای و ماسک لارنژیال صورت می گیرد. طی فرآیند حمایت تنفسی بیمار، ممکن است عوارض قابل توجهی نظیر تهوع، استفراغ، گلودرد و گرفتگی صدا به ویژه در روش لوله گذاری داخل تراشه ایجاد گردد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه عوارض گلودرد و گرفتگی صدا ناشی از دو روش انتوباسیون داخل تراشه ای و ماسک لارنژیال در بیماران جراحی شده می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از شهریور تا آبان 1401 روی بیماران مراجعه کننده و تحت عمل جراحی در بیمارستان بقیه الله (عج) انجام گردید. مطالعه از نوع هم گروهی است که برروی 60 بیمار که تحت هرگونه عمل جراحی با دو روش بیهوشی انتوباسیون داخل تراشه و لارنژیال ماسک قرار گرفته اند، انجام شد. جهت ارزیابی عارضه گرفتگی صدا، از پرسشنامه استاندارد VHI10 استفاده شد. جهت ارزیابی عارضه گلودرد ناشی از روش حمایت تنفسی، در مدت زمان 24 ساعت و 14 روز پس از جراحی از چک لیست چهار امتیازی میزان درد استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه ما نشان داد که استفاده از هر دو روش حمایت تنفسی در حین بیهوشی، منجر به عوارضی نظیر گلودرد و گرفتگی صدا در بیماران می شود که این عوارض در هر دو روش با گذشت زمان به شکل معناداری (001.0P=) کاهش می یابند. مطالعه نشان داد که تفاوت در جنسیت و سن ارتباط آماری معناداری بین نوع بیهوشی و عوارض گرفتگی صدا و گلودرد به وجود نمی آورد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد میزان عوارض گلودرد و گرفتگی صدا در گروه استفاده کننده از ماسک لارنژیال نسبت به گروه لوله گذاری داخل تراشه ای کاهش می یابد، هرچند این اختلاف معنادار نیست.

    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه ای، ماسک لارنژیال، گلودرد
  • علی تقی زاده، لیلا پورعلی *، مونا جودی، بهاره مکوندی، الهه حسن زاده، سعیده احمدی سیماب، گلشید نوری حسینی، مهرداد گزانچیان صفحات 231-237
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایعترین بدخیمی در میان زنان است به طوری که عامل 18% از تمام سرطان های زنان می باشد. متوسط سن بیماران در هنگام تشخیص 4/48 سال است و رایج ترین سن این بیماری در محدوده           49-40 سال است. در ایران، اطلاعات محدودی درمورد الگوهای عود و بقا براساس نوع زیرگروه سرطان پستان در مراحل اولیه بیماری موجود است. هدف مطالعه حاضر، بررسی عود و بقای بیماران سرطان پستان اولیه (بدون درگیری لنفاوی) براساس انواع زیرگروه های آن می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر پرونده ی 500 بیمار مبتلا به سرطان پستان که درمدت 10 سال (فروردین 1385 تا اسفند 1395) به درمانگاه های بیمارستان امام رضا (ع) و امید مشهد مراجعه کرده بودند بررسی شد. آنالیز آماری با SPSS software, version 16 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) انجام گردید. 05/0P˂ از نظر آماری معنادار درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    230 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین بقای کلی 7/130 ماه و بقای کلی پنج و 10 ساله به ترتیب 2/83%        و 8/78% بود. ارتباط معنادار بین مرحله بالینی بیماری با عود و متاستاز وجود داشت (000/0P=). زیرگروه سرطان پستان به طور معناداری با عود و متاستاز (01/0P=) مرتبط بود به طوری که بیماران تریپل نگاتیو در مقایسه با سایر انواع، بیشترین میزان عود و متاستاز را داشتند.

    نتیجه گیری

    زیرگروه سرطان پستان به طور معناداری با عود و متاستاز بیماری در ارتباط بود به طوری که بیماران با سرطان پستان تریپل نگاتیو بیشترین میزان عود و متاستاز را دارا بودند. همچنین این گروه از بیماران، کمترین میزان بقای کلی و نیز بقای بدون بیماری را داشتند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، بقا، عود
  • معصومه میرتیموری، سیده اعظم پورحسینی، ملیحه رخشانی فر، سیده حورا موسوی واحد*، فدیه حق اللهی صفحات 238-244
    زمینه و هدف

    موفقیت القای زایمان بستگی به وضعیت سرویکس در زمان زایمان دارد. هدف این مطالعه تاثیر القای زایمان با سوند فولی داخل سرویکس همزمان با اکسی توسین درمقایسه با سوند فولی و میزوپرستول بر آماده سازی سرویکس و میزان زایمان در 24 ساعت اول پس از القا می باشد.

    روش بررسی

    در مطالعه بالینی تصادفی سازی شده، 74 نفر از زنان باردار با بارداری تک قلویی و سن بارداری بیشتر از 40 هفته، با بیشاپ اسکور کمتر از چهار و کیسه آب سالم مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین مشهد در سال های         1398-1397 با داشتن معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی در دو گروه سوند فولی و اکسی توسین (گروه 1) و یا سوند فولی و میزوپرستول (گروه 2) قرار گرفتند.

    یافته ها

    74 خانم باردار به طور تصادفی در دو گروه 37 نفری موردارزیابی قرار گرفتند. متغیرهای دموگرافیک در دو گروه اختلاف آماری معنادار ندارد. میزان زایمان در 24 ساعت اول اختلاف معنادار داشت و در گروه اکسی توسین بیشتر بود (009/0=P). بیشاپ اسکور پس از 24 ساعت از القا در دو گروه اختلاف معنادار نداشت. رسیدن به فاز فعال در گروه اکسی توسین به طور معنادار کوتاه تر بود (01/0=P). زمان دفع سوند در دو گروه و میزان سزارین و بروز عوارض در دو گروه نیز یکسان بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از اکسی توسین به همراه سوند فولی داخل سرویکس می تواند باعث تسریع آمادگی سرویکس و افزایش زایمان در 24 ساعت اول شود، اما عوارض زایمانی را تغییر نمی دهد.

    کلیدواژگان: اکسی توسین، میزوپرستول، کاتتر، القای زایمان، بارداری های طول کشیده
  • پویا ایرانپور، پریسا پیشداد* صفحات 245-246

    سردبیر محترم
    انقلاب الگوریتم های یادگیری دیجیتال در دهه اخیر منجر به بهبود چشمگیر فناوری ها در زمینه پزشکی گردیده است. این انقلاب علمی، به سرعت در تشخیص های پزشکی و به طور خاص در زمینه رادیولوژی تشخیصی کاربرد پیدا کرد. به همین ترتیب، پیشرفت های صورت گرفته در الگوریتم های یادگیری دیجیتالی باعث شده که دیتاها با استفاده از شبکه های پردازش کننده عمیق دیجیتالی به تحلیل و درک عمیق مسایل مختلف برسند و این پیشرفت ها علی الخصوص در چند سال گذشته با سرعت بیشتری درحال گسترش بوده است و پدیده تکنولوژی هوش مصنوعی را به دنبال داشته است.1
    گرچه اخیرا نگرانی هایی توسط بعضی از کارشناسان مبنی بر مخاطرات بالقوه جایگزینی رادیولوژیست های انسانی با تکنولوژی هوش مصنوعی و درنتیجه حذف رادیولوژی به عنوان یک رشته وجود دارد.2 اما از جهتی دیگر برخی از کارشناسان، از مزایای ادغام هوش مصنوعی در انجام امور رادیولوژی حمایت می کنند.3 هوش مصنوعی در علم رادیولوژی می تواند به تشخیص و درمان سریع تر بیماری ها کمک کند، مانند افزایش راندمان و تشخیص زودهنگام بیماری ها و جلوگیری از انجام کارهای زمان بر و تکراری توسط انسان ها یا اپراتورها، جایگزین شدن نیروی انسانی در کارهای وقت گیر و تکراری و غیره.1و3
    رعایت اخلاق در داده پردازی، بخشی جدایی ناپذیر از علم هوش مصنوعی در رادیولوژی است و جنبه های مختلفی ازقبیل موارد زیر را دربرمی گیرد، رضایت آگاهانه بیماران، حفظ حریم شخصی بیمار، محافظت از داده ها و اطلاعات، بحث مالکیت در داده ها و همچنین شفافیت در چگونگی استفاده از دیتاها. در بعضی از کشورها مالکیت مطالعات انجام شده بر تصویربرداری متعلق به نهادی است که تصویربرداری در آن انجام گردیده است.4 طبق مقررات عمومی حفاظت از داده اتحادیه اروپا، پیش از استفاده از داده های تصویربرداری در علم دیجیتال و طراحی الگوریتم، رضایت صریح توسط بیمار اجباری است.5
    دیتاهای کدگذاری شده و ناشناس نیز می توانند قابل کنترل باشند تا شخص یا بیمار آنها قابل شناسایی باشد و هنگامی که از مجموعه داده های تصویربرداری از سر و گردن استفاده می شود، تشخیص چهره ازطریق برنامه های بازسازی سه بعدی و برنامه های کامپیوتری متفرقه امکان پذیر است.6 بنابراین بسیار حایز اهمیت است که اقدامات لازم برای محافظت از حریم خصوصی بیماران در طول هر مرحله از توسعه هوش مصنوعی انجام گیرد. هوش مصنوعی عمدتا مبتنی بر علم ماشین های هوشمند است، که عملا به برنامه ریزی زیادی نیاز دارند تا درست عمل کنند. مجموعه عظیم داده ها و اطلاعات گردآوری شده، که بعدها توسط توسعه دهندگان الگوریتم برای طراحی هوش مصنوعی مورداستفاده قرار می گیرد، ممکن است به مشکل پدیده سوگیری داده ها گرفتار شود.7و8
    معمولا داده های بیماران از مراکز تحقیقات کارآزمایی بالینی استخراج می شوند. چنین داده هایی احیانا و عمدتا شامل دیتاهای بیماری های مثبت باشد و معمولا دیتاهای منفی کمتر موردتوجه و گزارش دهی قرار می گیرند. همچنین اگر داده های جمع آوری شده نماینده واقعی جمعیت عمومی جامعه نباشد، ممکن است که سوگیری داده ها و عدم دقت همه جانبه در انتخاب دیتاها رخ دهد. مجموعه ای از سوگیری در انتخاب داده ها که بعدها ممکن است در زمینه طراحی هوش مصنوعی در رادیولوژی تشخیصی استفاده شود، اصطلاحا دیتاست شیفت (Dataset shift) نامیده می شود. این داده هایی که برای آموزش الگوریتم به ماشین استفاده می شود لزوما با داده هایی که در مطالعات تصویربرداری در آینده استفاده خواهد شد، یکسان نیست.8 این اتفاق نامطلوب عمدتا به دلیل روش های مختلف رادیولوژیک و پارامترها و تکنیک های اسکن ناشی می شود که ممکن است متعاقبا باعث اختلاف های ظریفی در داده های پیش و پس از پردازش شود دلیل دیگر برای عدم دقت در دیتاها و ایجاد پدیده سوگیری داده ها در علم رادیولوژی، سودهی در روش انجام درمان است. به عنوان مثال می توان به زوایای مختلفی که یک رادیولوژیست برای گرفتن عکس سونوگرافی انتخاب می کند اشاره کرد.4
    جلب اعتماد بیماران به ایمنی و فواید هوش مصنوعی و پذیرش آن، کلید موفقیت آمیز گردیدن هوش مصنوعی و استقرار آن در علم پزشکی خواهد بود.8و9 برای جلب اعتماد بیماران به هوش مصنوعی، داشتن شفافیت حداکثر درمورد نحوه تصمیم گیری و برنامه ریزی ضروری است.4 استقلال بیماران در پذیرش یا عدم پذیرش استفاده از هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی خود، از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در نگرش بیماران به استفاده از هوش مصنوعی در علم پزشکی ممکن است تردیدهایی وجود داشته باشد.
    ‎‎درحالی که علم و دانش، اولویت ها، ارزش و اعتقادات فرد در تصمیم گیری انسان تاثیرگذار است، تصمیمات هوش مصنوعی براساس داده های ورودی و یادگیری و آموزش قبلی ماشینی است.4
    اصول اخلاقی و برابری مفاهیم هوش مصنوعی نیستند و وظیفه رادیولوژیست ها آزمایش، مستندسازی و نظارت بر سیستم ها و الگوریتم های هوش مصنوعی برای اطمینان از حداکثر ایمنی و امنیت بیماران است.10 همچنین باید کاهش اثر جعبه سیاه که معمولا بخشی ذاتی از یک سیستم هوشمند مصنوعی است و مشکلاتی را در تصمیم گیری هوش مصنوعی ایجاد می کند، موردتوجه قرار گیرد.11
    در مدل هوش مصنوعی به سطوح مناسب تفسیرپذیری و توضیح پذیری برای درک عملکرد و توضیح روند تصمیم گیری  نیاز است تا درحالی که هنوز از سیستم که به طور بالقوه حریم خصوصی را به خطر می اندازد در برابر حملات مخرب محافظت می کنید، چنین تعادل عملکرد بهینه الگوریتم را تضمین می کند.
    ‎یک جنبه مهم مسایل اخلاقی در دسترس بودن مزایای آن برای جامعه است. از آنجا که هوش مصنوعی برای توسعه و پیاده سازی به مقدار زیادی اطلاعات و مهارت نیاز دارد، ممکن است زیرگروه های جامعه به تمام مزایای آن دسترسی نداشته باشند. بنابراین اطمینان از استقرار عادلانه هوش مصنوعی در جوامع و کشورها و نه فقط درمورد افرادی که منابع بیشتری دارند، به عهده شرکت های توسعه دهنده و سیستم های بهداشتی است. همچنین سوالاتی مربوط به مسیولیت نهایی درمواردی که هوش مصنوعی در فرآیند تصمیم گیری ادغام شده است وجود دارد. درصورت آسیب به بیمار ناشی از تشخیص رادیولوژیک نامناسب چه کسی مسیول است. آیا رادیولوژیستی که از هوش مصنوعی استفاده کرده است، شرکتی که این سیستم را توسعه داده است یا بیمارستانی است که آن را خریداری کرده است.
    مساله اخلاقی دیگر، وجود بالقوه تعارض منافع است. ازآنجاکه بسیاری از رادیولوژیست ها درگیر فرآیند توسعه کاربردهای رادیولوژیک هوش مصنوعی در شرکت های تجاری هستند، رادیولوژیست ها و همچنین سایر افراد درگیر ممکن است هنگام تصمیم گیری درمورد استفاده از هوش مصنوعی در مراکز وابسته به خود، در تضاد منافع قرار بگیرند.8
    تکامل سریع و تلفیق مدل ها و الگوریتم های هوشمند مصنوعی در پزشکی و به طور خاص رادیولوژی، توسعه و به روزرسانی کدهای اخلاقی را برای اطمینان از حداکثر سود و ایمنی بیمار ضروری می کند. آشنایی رادیولوژیست و کارآموزان با فناوری های نوین همراه با ملاحظات اخلاقی، می تواند تاثیرات مثبتی در تشخیص، مدیریت و نتیجه داشته باشد.

|
  • Hadi Gharebaghian*, Mehri Amiri, Sepideh Seydi Pages 168-175
    Background

    Diabetes is the most common cause of peripheral neuropathy throughout the world and has negative impact on patient's quality of life. There is no cure and to date several drugs have been used for its symptomatic treatment, including antidepressants and antiepileptics. Neurotec is a herbal medicine (combination of wild star anise, nettle and tansy) that can be potentially effective in the treatment of this disorder. Proposed mechanisms include its effects on increasing nerve conduction velocity and repairing peripheral nerves.

    Methods

    In a single-blind randomized clinical trial from April to September 2018 in Kermanshah of patients referred to Taleghani Hospital Clinic, 100 diabetic patients with sensory complaints, were randomly divided into two groups. The first group received 100 to 300 mg gabapentin (a well-known effective antiepileptic drug) daily and the second group received 100 mg Neurotec daily. At the beginning of the study and at the weeks of 6 and 12, patients were evaluated with DN4 questionnaire and the visual analog scale (VAS) for severity of sensory symptoms including paresthesia and numbness and the results were compared and analyzed. In each serial visit, possible drug side effects were asked from patients and recorded.

    Results

    Neurotec reduced the feeling of coldness, pain, paresthesia and numbness VAS and DN4 scores (P of 0.01,0.05, 0.05, 0.05, 0.001, 0.05 respectively). Neurotec showed a significant advantage over gabapentin in reducing pain intensity and in other parameters the difference between the two groups was not significant. The only significant complication of Neurotec was dyspepsia that could be minimal in patients who receive the drug after a meal. Conversely in the gabapentin group, dizziness, drowsiness, and vertigo were significantly more common (P>0.05).

    Conclusion

    Neurotec can be useful for sensory symptoms of diabetic neuropathy. Its effect on symptomatic therapy is comparable to gabapentin or even better for painful diabetic neuropathies. Its proposed mechanism in neuronal repair needs to be evaluated and can be a potential advantage over symptomatic therapies. Neurotic has no serious side effects.

    Keywords: diabetic neuropathy, gabapentin, Neurotec, paresthesia
  • Tayebeh Lakzaei, Niloofar Khoshnam-Rad, Maryam Edalatifard, Hamidreza Abtahi * Pages 176-181
    Background

    Despite the progress of medical science and organ transplantation, lung transplantation is associated with significant complications and mortality. In Iran, the first lung transplant was performed in 2000 at Imam Khomeini Hospital in Tehran. So far, there has been no assessment of the patients. The main purpose of this study is to investigate the status of lung transplantation status at this center.

    Methods

    In this retrospective longitudinal study, all lung transplant patients referred to the Lung Transplantation Center of Imam Khomeini Hospital in Tehran from April 2000 to March 2022 were examined. Demographic and clinical data, and information related to their current status, including pulmonary function tests, transplant-related complications, pharmacotherapy, and drug-related adverse events were recorded. Appropriate statistical analysis was applied.

    Results

    During the study, 20 lung transplants were observed, 20 percent of transplant recipients were women, and 80 percent were men. The mean age of the patients at the time of transplantation was 39.3±11.4 years. The youngest patient at the time of transplantation was 22, and the oldest was 60 years old. The most common indication for transplantation was interstitial lung disease (70%) followed by chronic obstructive respiratory disease. The average forced expiratory volume in one second (FEV1) value of the patients in the first year was about 50%, which gradually decreased to less than 20 percent in the fifth year. The average survival after transplantation was 5.75±4.6 years. The post-transplant one month, three months, one year, three years, and five years survival were 80, 75, 70, 60, and 50 percent, respectively. Chronic lung allograft dysfunction and serious infections are the most common causes of mortality.

    Conclusion

    The transplant center at Imam Khomeini Hospital is one of the most important lung transplant centers in Iran. The survival status and transplant outcome are comparable with those reported around the world. More attention should be paid to infection control, patient selection, and perioperative care to improve the outcomes of lung transplantation.

    Keywords: disease progression, lung transplantation, mortality, outcomes, survival
  • Behzad Nazemroaya*, Hosein Mahjobipoor, Elham Saberi Pages 182-191
    Background

    A smooth endotracheal intubation minimizes hemodynamic changes. We assessed the effect of ketamine and lidocaine on Diastolic blood pressure (DBP) Systolic blood pressure (SBP), heart rate (HR), Mean arterial pressure (MAP) and, oxygen saturation (SpO2) changes after endotracheal intubation compared to a control group.

    Methods

    In this randomized, triple-blind clinical trial (IRCT20200825048515N56) approved by the Medical Ethics Committee of the Isfahan University of Medical Sciences (IR.MUI.MED.REC.1400.721) 90 patients aged 18-65 years as candidates for surgery under general anesthesia at Alzahra Hospital in Isfahan were included between December 2022 and February 2023. They were randomly allocated to the ketamine hydrochloride (ketamine) (0.5 mg/kg), lidocaine hydrochloride 2% (Lignodic)          (0.5 mg/kg), and control groups. The subjects, age, height, weight, gender, Body mass index (BMI) and clinical information, such as mean blood pressure, HR, SBP, DBP, MAP, and, oxygen saturation 1, 3, 5 and 10 minutes following endotracheal intubation, recovery stay and, extubation time were noted and analyzed by repeated measure analysis using SPSS version 28. The significance level in all analyses was considered less than 0.05.

    Results

    Ninety candidates for electroconvulsive therapy (ECT) were randomly assigned to three groups of 30: one group receiving lidocaine hydrochloride, one receiving ketamine hydrochloride, and the other a control group. Overall, 60 cases (66.7%) were male and 30 cases (33.3%) were female.
    Both lidocaine and ketamine effectively reduce hemodynamic changes during endotracheal intubation, but lidocaine potentially has greater benefits in terms of improving oxygenation and reducing heart rate variability, as well as reducing recovery time during anesthesia. No significant difference was detected between the two studied groups regarding diastolic blood pressure, systolic blood pressure, heart rate, mean arterial pressure changes, recovery stay, extubation time, and laryngoscopy grade.

    Conclusion

    Based on the findings in this study, lidocaine offered more desirable hemodynamic stability than ketamine and resulted in fewer hemodynamic disturbances. Also, in the case of persistent hypertension or tachycardia. This was not observed in any of the groups.

    Keywords: endotracheal intubation, ketamine, lidocaine
  • Reza Shamsabadi*, Seyed Hamid Zoljalali Moghadam, Hamidreza Baghani, Seyed Ali Zoljalali Moghadam Pages 192-196
    Background

    In prostate cancer radiotherapy, due to the proximity of the prostate to the rectum, it can be affected by high radiation doses. It has been reported that about 70% of secondary cancers after prostate cancer radiotherapy occur in the bladder and rectum, which are exposed to direct radiation. Since prostate cancer radiotherapy may be accompanied by side effects, the aim of this study is to investigate the risk of secondary cancers after the radiotherapy of prostate cancer inside the outfield organs.

    Methods

    The dose volume histogram data relevant to 39 patients with prostate cancer (who were treated with 3-dimensional conformal radiotherapy technique in 2022 in Tehran) were extracted, and the uniform absorbed dose inside the sensitive tissues was calculated according to the gEUD concept. Then, the risks of secondary malignancies following prostate cancer radiotherapy were calculated using the model introduced by the BEIR report. Accordingly, the lifetime attributable risk values (LAR) were estimated based on the desired organs and patient age at exposure time through the calculation of Excess relative risk (ERR) and Excess absolute risk (EAR) values.

    Results

    From the obtained results, the gEUD values for the rectum ranged from 51.04 Gy to 74.69 Gy and for the bladder from 27.22 Gy to 75.51 Gy. The maximum calculated risk values for the rectum and bladder were calculated to be 49.85% and 74.91%, respectively. Besides, a significant level of secondary cancer risk within the rectum and bladder was obtained for most of the studied patients. Furthermore, small values of secondary cancer risks were estimated for patients who were irradiated at older ages, and higher ones were obtained for patients who were irradiated at younger ages.

    Conclusion

    The results showed that there is a higher probability of developing secondary malignancies in the bladder than the rectum. The information obtained in this research can improve the performance of the treatment process, so that information about secondary cancers following radiation therapy for prostate cancer will ultimately help doctors design more effective and optimal treatment designs.

    Keywords: chemotherapy, organs at risk, prostate cancer, radiotherapy, second cancer
  • Tahereh Motevalizadeh, Fatemeh Rezaei *, Khosro Sadegh Niat Haghighi, Mohammad Ali Sepahvandi Pages 197-209
    Background

    Insomnia is the most common sleep disorder that is associated with cortical hyperexcitability. Potentially transcranial direct current stimulation (tDCS) modifies the cortical state related to insomnia. Therefore, we hypothesized that by using tDCS the intensity of insomnia can be reduced, followed by improvement of the mood symptoms.

    Methods

    This study was an experimental design with a pre-test and post-test with a control group. The statistical sample included 32 females with chronic insomnia that were randomly divided into an experimental group (active stimulation) and a control group (sham stimulation). Transcranial direct current with an intensity of 2 mA was applied for 30 minutes during 12 sessions (three times in the week) in the active stimulation group. In this protocol, anodal stimulation of left Superior temporal gyrus (STG) and cathodal stimulation of right dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) and left secondary motor cortex (SMA). In the control group, sham stimulation was performed for 30 minutes during 12 sessions (three times in the week). The participants were evaluated before and after of the intervention using the Insomnia Severity Index (ISI) and Positive and Negative Affect Scale (PANAS).

    Results

    The findings of this research showed that the application of transcranial direct current stimulation was effective in reducing the severity of insomnia and improving positive and negative affect (P<0.001, F=19.87). The value of this effect (eta2) in the severity of insomnia, negative mood and positive mood is 0.64, 0.34 and 0.6 respectively.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the implementation of our designed tDCS protocol for the treatment of insomnia, significantly reduced the intensity of insomnia in women with chronic insomnia and improved their mood symptoms.

    Keywords: insomnia, mood, transcranial direct current stimulation (tDCS)
  • Maryam Razzaghi-Azar, Mina Sepehran *, Bahareh Lesani-Gouya Pages 210-215
    Background

    Congenital hypothyroidism (CH) is one of the most preventable causes of mental retardation throughout the world. The aim of this study was to evaluate the sensitivity and specificity of filter paper in screening for congenital hypothyroidism and to determine an appropriate cut-off point for filter TSH for recalling screened neonates.

    Methods

    In this cross-sectional study (descriptive analytic), the records of 2739 neonates who had been recalled during the CH screening program in the east of Tehran, Iran (health care centers of the Iran University of Medical Sciences), from March 2011 to March 2015, were studied. According to the CH screening program in Iran, the TSH on filter paper>5 is the current cut-off point for recalling the neonates. The data was analyzed with SPSS software, version 21. The ROC curve was used to determine the TSH cut-off point and the sensitivity and specificity of the filter test. The relationship between the filter and serum TSH was also determined. The study was approved by the Ethics Committee of the Iran University of Medical Sciences.

    Results

    The recall rate was 5.4%. The prevalence of hypothyroidism was 3/1000 neonates (164). The prevalence in males and females was 51.1% and 48.9%, respectively, with no significant difference. The number of recalled neonates diagnosed as patients with congenital hypothyroidism based on the filter TSH level was 5<TSH≤10(71), 10<TSH≤20(39), 20<TSH(54). There was no significant difference in seasonal prevalence of hypothyroidism or mean TSH level on filter paper among the four seasons. There was a moderately significant relationship between serum and filter paper TSH levels (r=0.379, P<0.05). Based on the ROC curve, the cut-off point for recall of 6.5 mIU/L with a sensitivity 77.5(0.771-0.777) and specificity          58%(0.575-0.585) and an area under the ROC curve of 0.74 was obtained.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, considering the kits available in the country and their sensitivity and specificity, the importance of diagnosing infants with congenital hypothyroidism, and the lower cost of filter paper than missing a hypothyroid infant, the current cut-off point is acceptable. However, more studies are needed in different regions of Iran to obtain more accurate results.

    Keywords: congenital, diagnosis, hypothyroidism
  • Samileh Noorbakhsh, Mohammad Farhadi, Sara Minaeian, Morteza Haghighi Hasanabad * Pages 216-223
    Background

    Cytomegalovirus (CMV) is the most common cause of congenital infections in newborns which can lead to long-term complications in more than half of the cases with symptomatic infection at birth time. Unfortunately, neonates with congenital CMV infection will mostly remain undiagnosed because the golden time for detection is limited to the first 3 weeks of infants' life. This study aimed to determine the prevalence of congenital CMV infection in newborns admitted to intensive care units of hospitals in Tehran, Iran and assess related risk factors associated with the infection.

    Methods

    In this cross-sectional study from April to October 2017, newborns within the first three weeks of life who were admitted to the neonatal intensive care units (NICUs) of university-affiliated hospitals in Tehran, Iran, were eligible for enrollment. CMV infection in neonates was diagnosed through testing infants' Guthrie cards and detection of viral DNA via an in-house nested-PCR assay. Congenital CMV infection in neonates with positive results was confirmed by testing urine specimens as a sensitive and gold standard sample. Related data (demographic and maternal factors) were collected by questionnaires and analyzed.

    Results

    Congenital cytomegalovirus infection was diagnosed in 8 of 63 newborns (12.7%). Hearing loss was seen in 2 infected infants. The mean of head circumferences among infected neonates was significantly lower than that observed in uninfected cases. Infants with CMV related symptoms had statistically more chance to have infection (P=0.02). We also found Guthrie cards as a reliable sample with high sensitivity for CMV detection assays.

    Conclusion

    The current study showed a high rate of symptomatic congenital CMV infection among neonates attending on NICU sections of hospitals in Tehran, Iran. It is of crucial importance to note that based on evidence, diagnosis of infants with congenital CMV infection at early stages could help to decrease the burden of long-term diseases if associated with prompt interventions and reduce the costs of late-ineffective treatment. Therefore, routine screening of newborns for congenital CMV infection via Guthrie cards is suggested.

    Keywords: congenital cytomegalovirus infection, Iran, newborn
  • Farzaneh Boluki Moghaddam*, Zhaleh Yousefi, Ali Baghery Hagh, Masoud Latifipour, Mahdi Raei Pages 224-230
    Background

    Respiratory support during the patient's anesthesia is done in different ways, such as endotracheal intubation and laryngeal mask. Endotracheal intubation is inevitably used for respiratory support in general anesthesia patients. The use of alternative methods for respiratory support during the process of general anesthesia is one of the most significant ways to control anesthesia complications. The laryngeal mask is placed around the larynx to allow spontaneous and controlled ventilation. Both of the respiratory support methods can cause complications. The purpose of this study is to compare the side effects of sore throat and hoarseness caused by two methods in surgical patients.

    Methods

    This study was conducted in the period from September to November 2022 on patients who were referred and underwent surgery at Baqiyatallah Hospital. The study is a cohort study that was conducted retrospectively on 60 patients who underwent any surgery with two methods of anesthesia by ETI and LMA. In order to evaluate hoarseness, the standard Voice Handicap Index (VHI-10) questionnaire was used. In order to evaluate the complication of sore throat caused by the respiratory support method, a 4-point pain checklist was used for 24 hours and 14 days after the surgery.

    Results

    The findings of our study showed that the average amount of sore throat 24 hours after surgery in the LMA and ETI groups was 2.13 and 2.2, respectively, and these values 14 days later were 1.17 and 1.07, respectively. The average level of hoarseness in the 24 hours after surgery in LMA and ETI groups was 2.66 and 3.13, respectively. The statistical comparison of the severity of side effects between the two groups showed that in the LMA method, the amount of sore throat and hoarseness is less than the ETI method, although this reduction does not have a significant difference.

    Conclusion

    The results of this study showed that the rate of complications of sore throat and hoarseness in the laryngeal mask group is reduced compared to the endotracheal intubation group, although this difference is not significant.

    Keywords: endotracheal intubation, laryngeal mask, sore throat
  • Ali Taghizadeh, Leila Pourali *, Mona Joudi, Bahareh Makvandi, Elahe Hasanzadeh, Saeideh Ahmadi Simab, Golshid Nouri Hosseini, Mehrdad Gazanchian Pages 231-237
    Background

    Breast cancer is the most common type of cancer in many countries, accounting for over 18% of all cancers in females. There are more than one million new cases of breast cancer each year. Most women diagnosed with breast cancer are over the age of 50, but younger women can also get breast cancer. About one in seven women are diagnosed with breast cancer during their lifetime. There's a good chance of recovery if it's detected at an early stage. In Iran, breast cancer is the most common cancer among women, making up 21.4% of all female cancers. The mortality rate of this cancer is 4.33 for every 100,000 people. The purpose of this research is to see how often different kinds of early breast cancer come back and how long people live after being diagnosed.

    Methods

    This retrospective study evaluated the medical records of 500 breast cancer patients at two hospitals in Mashhad, Iran during April 2006 to March 2016. We used SPSS software, version 16 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) to analyze data. A P value less than 0.05 means that the results are considered statistically significant.

    Results

    We included 230 women with breast cancer. The average overall survival was 130.7 months, with 83.2% of people surviving for five years and 78.8% surviving for 10 years. The stage of the disease is strongly linked to the recurrence (P=0.000). Additionally, the specific type of disease is also strongly related to disease recurrence (P=0.01) or metastasis (P=0.01). Patients who have the triple-negative subtype had the highest chance of the cancer spreading and recurrence compared to patients with other subtypes.

    Conclusion

    The different types of breast cancer are strongly linked to the disease recurrence or metastasis. Patients with triple-negative subtypes had the most cases of cancer spreading to other parts of the body and coming back again, compared to other subtypes. Our findings also showed that patients with the triple-negative disease had the worst overall and disease-free survivals.

    Keywords: breast cancer, survival, recurrence
  • Masoume Mirteimouri, Seyyedeh Azam Poorhosseini, Maliheh Rakhshanifar, Seyede Houra Mousavi Vahed *, Fedyeh Haghollahi Pages 238-244
    Background

    The success of labor induction depends on the condition of the cervix at the time of delivery. This study examines the effect of labor induction with an intra-cervical Foley catheter and oxytocin compared to a Foley catheter and misoprostol on cervical preparation and delivery rate in the first 24 hours after induction.

    Methods

    In a randomized clinical study, pregnant women with a singleton pregnancy and a gestational age of more than 40 weeks, with a Bishop score less than 4 and an intact amniotic sac referred to Umm al-Binin Hospital in Mashhad from 2017 to 2018 were included in the study. They were randomly divided into two groups of Foley catheter and oxytocin (1) or Foley catheter and misoprostol (2). In the first group, immediately after placing the Foley catheter; Oxytocin was started with a dose of 2 milliunits per minute, and every 20 minutes, 2 milliunits were added to reach the maximum dose of 30 milliunits per minute (induction method with a low dose). In the second group, after Foley catheter insertion, sublingual misoprostol was prescribed at a dose of 25 micrograms every 4 hours up to a maximum of 6 doses.

    Results

    74 pregnant women were randomly evaluated in two groups of 37 people. There is no statistically significant difference in the demographic variables in the two groups. There was a significant difference in the labor rate in the first 24 hours, and it was higher in the oxytocin group (P=0.009). Bishop's score after 24 hours of induction was not significantly different in the two groups. Reaching the active phase was significantly shorter in the oxytocin group. (P=0.01). The time of catheter removal in both groups and the rate of cesarean section and the occurrence of complications were the same in both groups.

    Conclusion

    The use of oxytocin with a Foley catheter inside the cervix can accelerate the preparation of the cervix and increase the chance of labor in the first 24 hours, but it does not affect labor complications.

    Keywords: oxytocin, misoprostol, catheter, induction of labor, prolonged pregnancies
  • Pooya Iranpour, Parisa Pishdad* Pages 245-246