فهرست مطالب

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و پنجم شماره 4 (پیاپی 166، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا شفیعی کندجانی، رامین رضاپور، حکیمه خوشبوی، علیرضا رزاقی، محمد سعادتی*، میربهادر یزدانی صفحات 290-304
    زمینه

    رفتارهای پر خطر رانندگی خطر آسیب و مرگ ناشی از تصادف را افزایش می دهد. رفتارهای متفاوتی در مطالعات به عنوان رفتار پر خطر رانندگی معرفی شده اند و تعاریف متمایزی از آن وجود دارد. هدف این پژوهش مروری، تعیین رفتارهای پرخطر رانندگی بر اساس متون منتشر شده توسط محققان است.

    روش کار

      براساس چارچوب آرکسی و اومالی (Arkesy and OMalley)، یک مطالعه مرور گسترده (scoping review) انجام گرفت. جستجوی متون با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی PubMed ،Embase ،Scopus و Web of Science انجام شد. مجلات مرتبط به صورت دستی جستجو و به رفرنس مقالات وارد شده به مطالعه نیز مراجعه شد. مقالات به طور مستقل توسط دو نفر از محققان غربالگری شدند. داده ها به صورت نظام مند با استفاده از یک جدول استخراج از پیش تعیین شده، از مقالات استخراج شدند.

    یافته ها

    با جستجوی متون 3761 مقاله یافت شد و با غربالگری، 45 مقاله وارد مطالعه شدند. اکثر مطالعات وارد شده، از کشور امریکا (13 مطالعه) بودند و بعد از آن ایران (5 مطالعه)، استرالیا (4 مطالعه) و چین (4 مطالعه) قرار داشتند. رانندگی با سرعت غیر مجاز (در 70 درصد مطالعات)، رانندگی در حالت مستی (52 درصد)، رانندگی تهاجمی (44 درصد)، تعقیب خودرو دیگر (41 درصد) و نبستن کمربند ایمنی (37 درصد) شایع ترین رفتارهای پرخطر رانندگی گزارش شده در مطالعات بودند.

    نتیجه گیری

      نتایج این مطالعه موجب شناسایی رفتارهای پرخطر رانندگی رایج در کشورهای مختلف شد. تعریف مفهوم و شناسایی رفتارهای پر خطر رانندگی به صورت یکسان می تواند راهکاری برای طراحی و اجرای مداخلات اثر بخش جهت پیشگیری از بروز این رفتارها باشد.

    پیامدهای عملی:

     نتایج این مطالعه می تواند سیاست گذاران را جهت تدوین سیاست ها و برنامه های پیشگیری و کاهش آسیب این رفتارها در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و محلی راهنمایی کند.

    کلیدواژگان: رانندگی پرخطر، رفتار، سرعت غیرمجاز، تصادف، ایمنی ترافیک جاده ای
  • احمد همتا*، پانیذ قاسمیان صفایی صفحات 305-314
    زمینه

    سرطان پستان با الگوی وراثتی پیچیده، عامل اصلی مرگ ومیر ناشی از سرطان در بین زنان در سراسر جهان است. پلی مورفیسم های تک نوکلیوتیدی (SNPs)، شایع ترین نوع تنوع ژنتیکی هستند که بر استعداد فردی در ابتلا به بیماری و بر نتایج حاصل از درمان با داروها اثر می گذارند. شواهد زیادی وجود دارد که پلی مورفیسم های CD40 منجر به ایجاد بیماری سرطان می شوند. مولکول کمک تحریکی CD40 نقش مهمی در تنظیم ایمنی دارد. در مطالعه حاضر ارتباط بین پلی مورفیسم های ژن CD40 و سرطان پستان در جمعیت اراک را بررسی کردیم.

    روش کار

    سه پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی (rs1883832, rs4810485, rs3765459)، با روش PCR-RFLP در یک مطالعه موردی-شاهدی شامل 80 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 80 فرد سالم، تعیین ژنوتیپ شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون آماری کای اسکویر و در نظر گرفتن 0/05˂P به عنوان مقادیر معنی دار، توسط نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه ارتباط آماری معناداری را میان دو پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی rs1883832 ،rs4810485) CD40) و خطر ابتلاء به سرطان پستان نشان دادند (به ترتیب 000/0=P و 0/038=P). همچنین هیچ ارتباط معناداری میان rs3765459 و خطر ابتلاء به سرطان پستان وجود نداشت (0/190=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهند که پلی مورفیسم های ژن rs1883832 ،rs4810485) CD40)، منجر به ایجاد سرطان پستان شده و این دو پلی مورفیسم با خطر سرطان پستان همبستگی دارند.

    پیامدهای عملی

    داده های به دست آمده ارتباط معناداری را بین پلی مورفیسم های rs1883832 و rs4810485 و خطر ابتلاء به سرطان پستان نشان می دهد. بنابراین، این پلی مورفیسم ها می توانند به عنوان نشانگر زیستی برای پیش بینی سرطان پستان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، ژن CD40، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، PCR-RFLP
  • راضیه سنگسری، مریم سعیدی کیوان میرنیا * معصومه حاجی لو، نسترن عزیز زاده رودپیشی صفحات 315-324
    زمینه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط کمبود ویتامین D بر سطوح سرمی کلسیم، منیزیم و فسفر انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی توصیفی، نوزادانی که طی سال های 1396-1398 با کمبود ویتامین D بستری در بخش نوزادان و مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران بررسی شدند. سطح سرمی کلسیم، منیزیم و فسفر و ارتباط آنها با کمبود ویتامین D، ثبت و بررسی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 400 نوزاد بررسی شدند که 197 نوزاد (3/49درصد) کمبود ویتامین D و 203 نفر (7/50 درصد) کمبود نسبی ویتامین D داشتند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در نوزادان مورد بررسی 55/3 ± 477/11 نانوگرم بر میلی لیتر بود. بین میزان سرمی ویتامین D در نوزادان با سطح سرمی کلسیم ارتباط آماری مستقیم و معنادار دیده شد (P=0/0001). بین سطح سرمی ویتامین D در نوزادان با سن نوزاد و سن داخل رحمی نوزاد ارتباط آماری معناداری وجود نداشت (P=0/123 و P=0/651) ولی با وزن نوزاد ارتباط آماری مستقیم و معنادار مشاهده شد (P=0/049). از طرفی با کاهش سطح سرمی ویتامین D، طول مدت بستری افزایش یافت (P=0/036).

    نتیجه گیری

    این مطالعه ارتباط آماری معنادار بین پایین بودن سطح سرمی ویتامین D با سطح سرمی کلسیم را نشان داد.

    پیامدهای عملی: 

     در نوزادان با وزن پایین و یا کمبود کلسیم احتمال کمبود ویتامین D وجود دارد و بررسی ویتامین D در این نوزادان جهت شروع زودتر درمان و کاهش عوارض ناشی از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کمبود ویتامین د، کلسیم، فسفر، منیزیم
  • میرعبدالله طهراموزی، فرناز سیفی اسکی شهر*، رقیه افرونده، لیلا کاتبی، رضا فرضی زاده صفحات 325-336
    زمینه

    هورمون های آیریزین و بتاتروفین به وضوح در مقاومت به انسولین دخیل هستند. با توجه به ضعف عضلانی افراد مسن دیابتی، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر 21 هفته تمرین قدرتی بر سطوح سرمی بتاتروفین و آیریزین در مردان مسن دیابتی نوع دو طراحی شده است.

    روش کار

      این مطالعه ی نیمه تجربی، روی مردان دیابتی نوع دو با میانگین سنی 2.90±70.85 سال انجام شد. پروتکل تمرین قدرتی دو بار در هفته به مدت 21 هفته انجام شد. تمرین ها شامل سه مرحله 1-استقامت عضله، 2- هیپرتروفی عضلات و 3- حداکثر تمرین های قدرتی بود. سطح قندخون ناشتا و سطوح سرمی انسولین، بتاتروفین وآیریزین در دو مرحله قبل و بعد از تمرین ها سنجش شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی انسولین، آیریزین و بتاتروفین سرم در گروه کنترل دیابت به نسبت گروه سالم پایین تر بود (0/05>P) و 21 هفته تمرین قدرتی سبب افزایش سطوح سرمی انسولین، آیریزین و بتاتروفین و کاهش وزن بدن و سطح قند خون ناشتا در مردان مسن دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابت شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

      تمرین قدرتی سبب بهبود اختلالات متابولیکی در افراد دیابتی شده و افزایش ترشح آیریزین و بتاتروفین به دنبال تمرین نشان می دهد که تمرین می تواند یک مکانیسم محافظتی در دیابت داشته باشد.

    پیامدهای عملی:

      حرکات ایستگاهی با اجرای فعالیت قدرتی، از طریق رشد عضلات اسکلتی افراد دیابتی باعث بهبود حساسیت انسولین و برداشت گلوکز بیشتر در بدن آنها می شود. همچنین این تمرین ها با افزایش سطوح آیریزین و بتاتروفین می توانند یک مکانیسم محافظتی برای جلوگیری یا تاخیر عوارض دیابت نوع دو باشد.

    کلیدواژگان: اختلال متابولیکی، افزایش قندخون، یک تکرار بیشینه، توده عضلانی، انسولین
  • الهام ایمانی*، اسماء خدامی، رضا جمهیری، سعید حسینی تشنیزی صفحات 337-352
    زمینه

    با شیوع بیماری مسری کووید-19، نیاز به قرنطینه جهت پیشگیری از انتقال بیماری به وجود آمد. به همین دلیل مبتلایان به این بیماری از انزوای اجتماعی زیادی رنج می برند. از طرفی، جهت کنترل و درمان بیماری، ارایه آموزش های خودمراقبتی لازم است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر برنامه آموزش خودمراقبتی به دو روش چند رسانه ای و تله نرسینگ بر انزوای اجتماعی مبتلایان به بیماری کووید-19 شهرستان بندرعباس طراحی شد.

    روش کار

    این پژوهش، به صورت یک مطالعه نیمه تجربی روی 88 بیمار مبتلا به کووید-19 مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان بندرعباس در سال 1400 انجام شد. نمونه های پژوهش به صورت در دسترس انتخاب شده و با استفاده از تخصیص بلوک های تصادفی به دو گروه آموزش چندرسانه ای و تله نرسینگ تقسیم شدند. ابتدا انزوای اجتماعی بیماران مبتلا به کووید-19 با استفاده از پرسش نامه در دو گروه بررسی شد و سپس آموزش خودمراقبتی با استفاده از روش های چند رسانه ای و تله نرسینگ ارایه شد. پس از اتمام بیست و یک روز، انزوای اجتماعی مجدد اندازه گیری و داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 26 وارد شده و تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

      در ارزیابی پیش از مداخله، تفاوت معناداری از نظر نمره انزوای اجتماعی بین دو گروه وجود نداشت. نتایج آزمون آنالیز کوواریانس چندگانه نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون هر یک از ابعاد انزوای اجتماعی، میانگین نمره بعد تنهایی، عجز اجتماعی، یاس اجتماعی و کاهش تحمل اجتماعی پس از مداخله در گروه تله نرسینگ به طور معناداری کمتر از گروه چند رسانه ای است (0/001>P).

    نتیجه گیری

      روش های آموزشی مانند استفاده از آموزش چندرسانه ای و تله نرسینگ برای آگاهی بخشی و آموزش خودمراقبتی در کنار مراقبت های درمانی دیگر، می تواند سبب کاهش انزوای اجتماعی شود. بنابراین لازم است برنامه آموزش خودمراقبتی و ارایه آگاهی در خصوص مراقبت های لازم حین بیماری کووید-19 برای بیماران در مراکز جامع خدمات سلامت درنظر گرفته شود و از تله نرسینگ جهت آموزش موثرتر خودمراقبتی استفاده شود.

    پیامدهای عملی: 

     یافته های پژوهش حاضر در آموزش خودمراقبتی به بیماران مبتلا به بیماری های واگیردار مانند کووید 19 کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، چندرسانه ای، تله نرسینگ، انزوای اجتماعی، ویروس کووید 19
  • پریسا نصیری، رضا عبدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 353-365
    زمینه

    توجه به شیوع بیماری کرونا در چند سال اخیر و مشکلات مربوط به سلامتی کارکنان بیمارستان اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف مدل یابی الگوهای رفتاری سلامت محور بر اساس صفات نابهنجار شخصیت با نقش میانجی باورهای سلامتی در دوره همه گیری کووید 19 انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان دولتی الزهرا اصفهان بود که از این تعداد، 385 نفر بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه ابعاد نابهنجار شخصیت (PID-5)، مقیاس باورهای سلامتی و الگوهای رفتاری سلامت محور بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون (با نرم افزار SPSS نسخه 23) و مدل یابی معادلات ساختاری (SMART PLS نسخه 3) استفاده شد.

    یافته ها

    بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت محور (0/47-=β و P<0/01) و بین باورهای سلامتی و الگوهای رفتاری سلامت محور در دوره همه گیری کووید 19 رابطه وجود دارد (0/223=β و P<0/01)، اما نقش میانجی باورهای سلامتی در ارتباط بین صفات نابهنجار شخصیت و الگوهای رفتاری سلامت محور معنادار نبود (0/026-=β و P<0/05).

    نتیجه گیری

      صفات نابهنجار شخصیت اثر مستقیم بر الگوهای رفتاری سلامت محور داشتند.

    پیامدهای عملی:

     توجه به نقش مخرب ویروس کرونا در همه ابعاد زندگی افراد - به ویژه کارکنان درمانی و نقشی که کادر درمانی در مراقبت و بهبود وضعیت جسمانی و روانی بیماران دارند - می تواند اهمیت خود را در نتیجه پژوهش حاضر نشان دهد.

    کلیدواژگان: الگوهای رفتاری سلامت محور، صفات نابهنجار شخصیت، باورهای سلامتی، همه گیری کووید-19
  • خدیجه اصلاحی، اکرم قهرمانیان، علیرضا علاء، رضا شبانلویی، مجید پورعبدالله، زهرا غیبی، زهرا شیخ علیپور* صفحات 366-375
    زمینه

     با توجه به اهمیت ارتباط پزشک و پرستار در بخش اورژانس و نقش آن در ارتقاء کیفیت خدمات، رضایت بیماران، احساس موفقیت شغلی و رضایت کارکنان، این مطالعه با هدف بررسی موفقیت کاری و ارتباط حرفه ای پزشک-پرستار در بخش اورژانس انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی بوده که در آن 197 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز شرکت داشتند. جهت جمع آوری داده ها از ابزار گردآوری داده ها شامل مشخصات دموگرافیکی، پرسشنامه ارتباط حرفه ای پزشک-پرستار از دیدگاه پرستاران و پرسشنامه موفقیت کاری پرستاران استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین (انحراف معیار) ارتباط حرفه ای پزشک-پرستار 3/07 (0/54) و در سطح متوسط بود. بیشترین نمره در بعد همکاری با میانگین 3/34 (0/79) و کمترین در بعد تحمیل نظرات و وظایف با میانگین 2/62 (0/85) بود. همچنین میانگین (انحراف معیار) نمره کل موفقیت کاری پرستاران در حدود 4/21 (0/40) بود که بیشترین میانگین در بعد کارمند همیار سیستم 4/33 (0/55)و کمترین میانگین در بعد اثرگذار 4/08 (0/41) بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت ارتباط حرفه ای پزشک-پرستار، توجه بیشتر به عوامل موثر در ارتقاء آن ضروری است تا با اجرای مداخلاتی همچون آموزش مهارت ارتباط حرفه ای و تعامل موثر در زمینه تقویت ارتباط حرفه ای تیم درمان باعث ارتقاء سلامت عمومی بیماران گردد.

    پیامدهای عملی: 

    نتایج مطالعه حاضر می تواند در ارتقاء روابط حرفه ای بین اعضای تیم سلامت و نیز موفقیت کاری آنها مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه ضمن افزایش رضایت شغلی، بهبود وضعیت روانشناختی کارکنان، ایمنی بیماران را نیز افزایش داده و میزان آسیب های ناشی از نقص در ارتباطات را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ارتباط بین حرفه ای، موفقیت شغلی، پرستار، پزشک
  • سمانه حسینی*، علیرضا خبازی، مهران غفاری، سید حسین آقامیری صفحات 376-382

    مطالعه حاضر با هدف معرفی یک مورد بیماری نوروبهجت که در ابتدا به اشتباه با تشخیص سکته ایسکمیک حاد مغزی و سپس با تشخیص مالتیپل اسکلروزیس تحت درمان قرار گرفته، انجام شده است. بیمار مورد مطالعه آقای 29 ساله با شروع تحت حاد همی پارزی، دیزآرتری و آتاکسی است که ابتدا با تشخیص سکته ایسکمیک مغزی حاد و سپس با تشخیص حمله حاد مالتیپل اسکلروزیس تحت درمان قرار می گیرد، اما به دلیل عدم بهبودی به درمانگاه مالتیپل اسکروزیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز مراجعه می کند. با گرفتن شرح حال دقیق از سابقه آفت های دهانی و تناسلی و رویت ضایعه تیپیک آبشاری در ساقه مغز در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، از نظر بیماری بهجت و درگیری ثانویه پارانشیم مغزی ارزیابی شده و بعد از تایید تشخیص، تحت درمان با اینفلیکسی ماب قرار گرفته و بهبودی بارز بالینی و تصویربرداری مشاهده می شود.

    پیامدهای عملی:

     با توجه به شیوع بیماری بهجت در خاورمیانه، هر بیمار با نقص فوکال عصبی و شرح حال و تصویربرداری غیرمعمول برای بیماری های شایع مثل سکته مغزی و مالتیپل اسکلروزیس، حتما تشخیص نوروبهجت در ذهن باشد.

    کلیدواژگان: بیماری بهجت، بیماری نوروبهجت، سکته مغزی، مالتیپل اسکلروزیس
|
  • AliReza Shafiee-Kandjani, Ramin Rezapour, Hakimeh Khoshbooy, AliReza Razzaghi, Mohammad Saadati*, MirBahador Yazdani Pages 290-304
    Background

     Risky driving behaviors increase the risk of injury and death due to crash. Vast strata of behaviors are considered as risky behavior in the literature. The aim of this scoping review was to extract and determine various behaviors tagged as risky driving behavior.

    Methods

     Based on Arkesy and OMalley framework, a scoping review study was conducted. Literature search was done through PubMed, Embase, Scopus and Web of Science databases. Snowballing of references and hand search of related journals were also used. Time limitation for search was defined from 1st January 2000 to 30th December 2019. Screening process was done independently by two researchers. Data was systematically extracted from the included articles using a predetermined extraction table.

    Results

    Literature review resulted in 3761 articles. After the screening process, 45 articles were included in the study. Majority of included articles were from United States (n=13), followed by Iran (n=5), Australia (n=4) and China (n=4). Speeding (reported in 70% of included studies), drunk driving (52%), aggressive driving (44%), tailgating (41%) and not-using seat belt (37%) were the most frequent behaviors tagged as risky driving behaviors in the included studies.

    Conclusion

     Regarding the discrepancies in understanding, definition, and categories of risky driving behaviors, it is of great importance to develop a unified standard definition and categorize risky behaviors which would facilitate global movements to reduce risky driving behaviors through effective interventions.

    Practical Implications:

     The results will guide the policymakers to clearly develop suitable policies in national, regional or local levels to prevent and reduce the negative results of risky driving behaviours.

    Keywords: Risky Driving, Behaviour, Speeding, Accident, Road Traffic Safety
  • Ahmad Hamta*, Paniz Ghasemian Safaei Pages 305-314
    Background

      Breast cancer with a complex inheritance pattern is a major cause of cancer death among women worldwide. Single nucleotide polymorphisms (SNPs), the most common genetic variations, influence interindividual predisposition to disease and treatment outcomes with drugs. Evidence suggests that CD40 polymorphism contributes to pathogenesis of cancer. The co-stimulatory molecule CD40 plays a prominent role in immune regulation. This study aimed to test the association between polymorphisms in the CD40 gene and breast carcinogenesis in Arak, Iran.

    Methods

    In this case-control study, three SNPs (rs1883832, rs4810485, rs3765459) were genotyped by polymerase chain reaction restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. We included 80 patients with breast cancer and 80 healthy controls. Statistical analysis was performed by SPSS (version 26) using Chi-Squared test at P˂ 0.05.

    Results

      Our data showed a statistically significant association between the two CD40 SNPs (1s1883832 and rs4810485) and breast cancer risk (P=0.038 and P=0.000, respectively). There was no significant association between rs3765459 and breast cancer risk (P=0.190).

    Conclusion

      We witnessed that CD40 gene polymorphisms (rs1883832 and rs4810485) contributed to breast cancer. So, they are associated with breast cancer risk.

    Practical Implications

    The obtained data revealed a significant relationship between the rs1883832 and rs4810485 polymorphisms and the risk of breast cancer. Thus, these polymorphisms could be used as biomarkers to predict breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, CD40 Gen, Single Nucleotide Polymorphism, PCR-RFLP
  • Razieh Sangsari, Maryam Saeedi, Kayvan mirnia*, Masume Hajilo, Nastaran Azzizzadeh roudpishi Pages 315-324
    Background

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between vitamin D deficiency and the serum levels of calcium, magnesium and phosphorus.

    Methods

      In this descriptive sectional study, infants who were admitted to the neonatal and NICU of Tehran Children's Medical Center Hospital with any diagnosis during 2018-2020 with vitamin D deficiency or insufficiency were included in the study. Serum levels of calcium, magnesium and phosphorus, and their relationship with vitamin D deficiency were recorded and investigated.

    Results

      Among 400 included infants, 197 neonates (49.3%) had vitamin D deficiency and 203 (50.7%) had vitamin D insufficiency. The average serum level of vitamin D in studied infants was 11.477±3.55 ng/ml. There was no statistically significant relationship between the serum level of vitamin D in newborns and the serum levels of magnesium and phosphorus (P value = 0.118 and P value = 0.511), but there was a statistically significant relationship between the serum level of vitamin D and the serum level of calcium (P=0.0001). There was no statistically significant relationship between the level of serum vitamin D in newborns with the age and the gestational age of the newborn (P = 0.132 and P = 0.651). Still, a direct and significant statistical relationship was observed with the newborn's weight (P = 0.049). The average length of hospitalization in the examined infants was 16.39 ± 16.36 days. Pearson’s correlation coefficient indicated the presence of an inverse and significant correlation between the level of serum vitamin D in infants and the duration of hospitalization (P=0.036). In such a way with the reduction of vitamin D serum level, the time of hospitalization increased.

    Conclusion

      This study showed a statistically significant relationship between low vitamin D serum levels with calcium serum levels. 

    Practical Implications: 

     In infants with low weight or hypocalcemia, there is a possibility of vitamin D deficiency. Vitamin D check is recommended to start treatment earlier and decrease the duration of hospitalization and other complications.

    Keywords: Vitamin D deficiency, Calcium, Magnesium, Phosphorus
  • Mirabdullah Tahramuzi, Farnaz Seifi-Skishahr*, Roghayyeh Afroundeh, Leila Katebi, Reza Farzi zadeh Pages 325-336
    Background

    The irisin and betatrophin hormones are involved in insulin resistance. Considering the muscle weakness of elderly diabetics, this study aimed to investigate the effect of 21 weeks of strength training on betatrophin and irisin serum levels in type 2 diabetic elderly men.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted on type 2 diabetic men with an average age of 70.85±2.90 years. The strength training protocol was performed twice a week for 21 weeks. The exercises consisted of three stages: 1- muscle endurance, 2- muscle hypertrophy, and 3- maximum strength training. Fasting blood glucose levels and serum levels of insulin, betatrophin, and irisin were measured in two phases before and after the exercises.

    Results

    The serum levels of insulin, irisin, and betatrophin in the diabetes control group were lower than in the healthy group (P<0.05) and 21 weeks of strength training increased the serum levels of insulin, irisin, and betatrophin, and decreased body weight and fasting blood glucose levels in elderly diabetic men compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Strength training improved metabolic disorders in diabetics and increased secretion of irisin and betatrophin following exercise which indicated that exercise may have a protective mechanism in diabetes.

    Practical Implications

    Stationary movements by performing strength activities, through the development of skeletal muscles of diabetics, improve insulin sensitivity and harvest more glucose in the body. In addition, these exercises can be a protective mechanism to prevent or delay the complications of type 2 diabetes by increasing irisin and betatrophin levels.

    Keywords: Metabolic disorder, Hyperglycemia, One-repetition maximum (1RM), Muscle mass, Insulin
  • Elham Imani*, Asma Khodami, Reza Jamhiry, Saeed HoseiniTeshnizi Pages 337-352
    Background

     With the spread of the contagious disease of COVID-19, the necessity of quarantine came to prevent the transmission of the disease. For this reason, patients suffered from social isolation. On the other hand, in order to control and treat the disease, it was necessary to provide self-care training. The present study was designed with the aim of comparison of the effect of self-care training program in two methods of multi-media education and tele-nursing on social isolation in patients with COVID-19 in Bandar Abbas city.

    Methods

     This study was performed as a quasi-experimental study on 88 patients with COVID-19 referred to comprehensive health service centers in Bandar Abbas in 2021. The research samples were selected through convenience method and were divided into two groups of multimedia training and tele-nursing using block random allocation. First, social isolation in patients with COVID-19 was assessed using the questionnaire in two groups and then self-care training was provided using multimedia and tele-nursing methods. At the end of day twenty-one, social isolation was measured again and the data was entered into SPSS software version 26 and analyzed.

    Results

      There was no significant difference in pre-intervention assessment in term of social isolation score between the two groups (P>0.05). The results of the multiple covariance analysis test showed that by controlling the effect of the pre-test of each dimension of social isolation, the mean score of the loneliness, social disability, social anxiety and social tolerance dimensions after the intervention in the telenursing group was significantly lower than that of the multimedia group (P<0.001).

    Conclusion

     Educational methods such as multimedia education and tele-nursing for awareness and self-care education, along with other medical care, can reduce social isolation. Therefore, it is necessary to consider a self-care education program and provide information about the necessary care during COVID-19 disease for patients in comprehensive health service centers and to use tele-nursing for more effective self-care education.

    Practical Implications:

     Research findings can be applied in self-care training programs in infectious diseases such as COVID-19.

    Keywords: Self-care, Multimedia, Tele-nursing, Social isolation, COVID-19 virus
  • Parisa Nasiri, Reza Abdi*, Gholamreza Chalabianlou Pages 353-365
    Background

    Paying attention to the spread of Corona in the last few years and the problems related to the health of hospital employees is very important. This research was conducted with the aim of modeling health-oriented behavior patterns based on abnormal personality traits with mediating role of health beliefs in the period of the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The research method of this study was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population included the personnel of Al-Zahra State Hospital in Isfahan, of which 385 people were selected based on a convenience sampling method. The research tools included the personality abnormal dimensions questionnaire (PID-5), the health belief scale and health-oriented behavioral patterns. Pearson's correlation coefficient (with SPSS.23 software) and structural equation modeling (SMART PLS.3) were used for data analysis.

    Results

    There was a relationship between abnormal personality traits and health-oriented behavior patterns during the COVID-19 pandemic period (β=0.47 and P<0.01). There was a relationship between health beliefs and health-oriented behavioral patterns during the COVID-19 pandemic period (β=0.223 and P<0.01). However, the mediating role of health beliefs in the relationship between abnormal personality traits and health-oriented behavioral patterns was not significant (β=0.026 and P<0.05).

    Conclusion

    Abnormal personality traits had a direct effect on health-oriented behavioral patterns.

    Practical Implications:

     Paying attention to the destructive role of the corona virus in all aspects of people's lives, especially the medical staff and the role of medical staff in caring for and improving the physical and mental condition of patients can show its importance in the results of this research.

    Keywords: Health-oriented behavioral patterns, Abnormal personality traits, Health beliefs, Covid-19 pandemic
  • Khadijeh Eslahi, Akram Ghahramanian, Alireza Ala, Reza Shabanloei, Majid Purabdollah, Zahra Gheibi, Zahra Sheikhalipour* Pages 366-375
    Background

     Considering the importance of physician-nurse relationship in emergency departments and its role in improving the quality of services, patient satisfaction, job success and staff satisfaction, this study was conducted to investigate nurses' attitude about the professional doctor-nurse relationship and career success of the nurses in emergency departments.

    Methods

     This study is a descriptive study in which 197 nurses working in the emergency departments of hospitals affiliated to Tabriz University of Medical Sciences participated. Data collection tools included demographic characteristic; physician-nurse professional communication questionnaire and nurses' career success questionnaire. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests with SPSS ver.21 statistical software.

    Results

      The findings showed that the mean (SD) of the professional physician-nurse relationship from the perspective of participating nurses was 3.07 (0.54). Cooperating dimension with the mean score of 3.34 (0.79) had the highest score and imposing opinions and tasks dimension with the mean score of 2.62 (0.85) had the lowest score. Also, the mean (SD) score of nurses’ career success was 4.21 (0.40) with the highest mean in the dimension of system assistant 4.33 (0.55) and the lowest mean in the effective dimension 4.08 (0.41).

    Conclusion

    Considering the importance of the professional physician-nurse relationship, it is necessary to pay more attention to the effective factors in its promotion by implementing interventions such as professional communication skills training and effective interaction in strengthening the professional relationship of the treatment team.

    Practical Implications: 

     The results of this study can be used to improve professional communication between health care team members and their work success. As a result, in addition to increasing job satisfaction and improving the psychological condition of personnel, the safety of patients will also be increased and the amount of injuries caused by communication defects will be decreased.

    Keywords: Inter-professional Relationship, Work Success, Nurse, Medivine
  • Samaneh Hosseini*, Alireza Khabazi, Mehran Ghaffari, Seyed Hossein Aghamiri Pages 376-382

    This study aimed to investigate a case of neuro-Behçet’s disease misdiagnosed as acute ischemic stroke or multiple sclerosis (MS). The studied case was a 29-year-old man with subacute onset of hemiparesis, dysarthria, and ataxia who was diagnosed as acute ischemic stroke at first. Due to no significant improvement, the patient was managed as an MS case, but he did not experience any improvements again. We noticed a history of oral and genital aphthous and cascade sign appearance in his brain MRI. Then, Behçet’s disease with secondary parenchymal involvement of brainstem was confirmed. The patient received infliximab, which resulted in clinico-radiological recovery.

    Practical Implications.

     Given the prevalence of Behçet’s disease in the Middle East, the possibility of its diagnosis should be considered in patients with atypical history or imaging for ischemic stroke or MS.

    Keywords: Behçet’s disease, neuro-Behçet’s disease, stroke, multiple sclerosis