فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا بلندقامت، مرتضی بهنام رسولی*، ناصر مهدوی شهری، علی مقیمی صفحات 1-10
    مقدمه

    کاهش عملکرد اندام پس از ترمیم تاخیری عصب، نیاز به مداخلات دارویی را برجسته می کند. به این منظور، بسیاری از داروها پس از آسیب عصبی تجویز شده است؛ اما نتایج عملکردی آن ها هنوز رضایت بخش نیست. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات تجویز سیتی کولین و آتورواستاتین، در طول دوره تاخیر در ترمیم عصب، بر ظرفیت بازسازی انتهای دیستال عصب سیاتیک قطع شده انجام شد.

    روش کار

    عصب سیاتیک موش های صحرایی نر (250 تا 300 گرم) قطع شد و حیوانات سیتی کولین (5= mg/kg, n200)، آتورواستاتین (5= mg/kg, n5)، سیتی کولین + آتورواستاتین و حلال داروها (گروه های کنترل 1 و 2، 5=n) را به صورت داخل صفاقی به مدت 1 ماه دریافت کردند. در گروه شم (5=n)، عصب فقط آشکار شد. بعد از یک ماه، عصب قطع شده با یک آلوگرافت ترمیم شد. چهارده هفته بعد از ترمیم عصب، ارزیابی های ریخت سنجی و میکروسکوپ الکترونی بر روی عصب انجام شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، بهبود شاخص های ساختاری (قطر فیبر، قطر آکسون و ضخامت میلین و...) و فراساختاری (درجه تخریب میلین) بخش دیستال عصب در گروه های سیتی کولین و آتورواستاتین در مقایسه با گروه های کنترل مشاهده شد (01/0>P)؛ همچنین، شاخص های ساختاری و فراساختاری عصب در گروه سیتی کولین + آتورواستاتین بهتر از هریک از گروه های سیتی کولین و آتورواستاتین بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که تجویز سیتی کولین و آتورواستاتین منجر به حفظ ظرفیت بازسازی بخش عصب دیستال عصب در شرایط تاخیر در ترمیم عصب می شود.

    کلیدواژگان: سیتی کولین، آتورواستاتین، ترمیم عصب، ترمیم عصب با تاخیر، عصب سیاتیک
  • مهدی ضیایی بشیر زاد، صادق چراغ بیرجندی*، محمدامین یونسی هروی، رضا سالاری نیا صفحات 11-18
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی اثر چهار هفته تمرین منتخب بر عملکرد حرکتی و بیان ژن نروتروفین4 در هیپوکمپ رت های مبتلا به ضایعه نخاعی بود.

    روش کار

    این مطالعه که از نوع تجربی است، روی رت های نر بالغ و جوان انجام شد. حیوانات به صورت تصادفی به 6 گروه (کنترل سالم، سالم با پروتکل تمرینی اول، سالم با پروتکل تمرین دوم، ضایعه نخاعی، ضایعه نخاعی با پروتکل تمرینی اول و ضایعه نخاعی با پروتکل تمرینی دوم، هر گروه 7 سر) تقسیم شدند. ابتدا، حیوانات تحت بیهوشی عمومی و آسیب نخاعی قرار گرفتند. پس از دو هفته ریکاوری، رت ها به مدت 4 هفته، دو نوع برنامه تمرین هوازی انجام دادند. پس از انجام تمرین ها، تست حرکتی و تست های مولکولی برای سنجش تغییرات بیان ژن فاکتور نروتروفین4 از هیپوکمپ حیوانات انجام شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS 20.0 انجام شد. سطح معناداری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نمرات تست حرکتی در گروه دریافت کننده تمرین در مقایسه با نمرات تست حرکتی گروه آسیب، افزایش معناداری داشت. بیان ژن نروتروفین4 در مدل آسیب نخاعی نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت، همچنین، بیان این ژن در گروه آسیب نخاعی + تمرین 1 و در گروه آسیب نخاعی + تمرین 2 نسبت به گروه آسیب نخاعی افزایش داشت؛ اما این افزایش بیان بین دو گروه آسیب نخاعی + تمرین تفاوت معناداری را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    پروتکل های تمرینی در این مطالعه علاوه بر ایجاد بهبود حرکتی در حیوانات دچار ضایعه نخاعی، بر بیان ژن نروتروفین4 موثر هستند و می توانند عاملی برای رشد آکسونی و بقای نرونی در بهبودی ضایعه نخاعی باشند

    کلیدواژگان: آسیب طناب نخاعی، نروتروفین4، پروتکل تمرین، عملکرد حرکتی
  • وحید شهریاری، نرگس آزاد* صفحات 19-24
    مقدمه

    اسکیزوفرنی اختلال روانی مزمن و ناتوان کننده ای است که با اختلال عملکرد روانی اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی همراه است. نورواستروییدها عملکردهای مغز را تعدیل می کنند و بر فعالیت های نوروترانسمیترها موثر هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سطح سرمی دهیدرواپی آندروسترون سولفات (DHEAS) با عملکرد اجرایی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در مقایسه با گروه شاهد انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه موردشاهدی، 20 مرد مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بخش روان بیمارستان 5 آذر گرگان در سال 1401 و 20 مرد غیرمبتلا که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، انتخاب شدند. بعد از سنجش سطح سرمی DHEAS ، عملکرد اجرایی با تست دسته بندی کارت ویسکانسین ارزیابی شد. تحلیل داده ها با آزمون های تی مستقل، یو من ویتنی، رگرسیون لجستیک، کای اسکور و آزمون دقیق فیشر در نرم افزار SPSS نسخه 18 در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر سن (4/0=P)، وضعیت تاهل (06/0=P) و سطح تحصیلات (1/0=P) همسان بودند. سطح سرمی DHEAS در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. عملکرد اجرایی دو گروه در آیتم های درجازدن (001/0=P) و پاسخ های درست (002/0=P) اختلاف آماری معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، سطح DHEAS در مبتلایان به اسکیزوفرنی پایین تر از افراد سالم بود. سطح سرمی این هورمون با طول مدت ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی ارتباط معکوس داشت و با عملکرد اجرایی در آیتم های تعداد طبقات و درجاماندگی ارتباط خطی مستقیمی داشت. این نتایج می تواند راهنمایی برای متخصصان مربوط به منظور تشخیص و اقدامات درمانی به موقع در این دسته از افراد باشد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، عملکرد اجرایی، دهیدرواپی آندروسترون
  • میترا صالحی، زهرا غازی* صفحات 25-29
    مقدمه

    یادگیری به روش جیگساو روش آموزشی دانشجومحور است و از رویکردهای آن فعال بودن دانشجویان در کلاس است؛ لذا، هدف از این مطالعه مقایسه آموزش به دو روش جیگساو و سخنرانی بر یادگیری و انگیزه دانشجویان علوم آزمایشگاهی در درس انگل شناسی بوده است.

    روش کار

    این مطالعه به شیوه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در آن، 25 دانشجوی علوم آزمایشگاهی شرکت کردند و به دو گروه جیگساو و سنتی تقسیم شدند. در هر جلسه، استاد برای هر عضو از گروه جیگساو موضوعی مرتبط به درس انگل شناسی تعیین کرد و یک هفته به دانشجو فرصت داده شد تا درباره آن موضوع مطالعه کند. در روش آموزشی جیگساو، هر دانشجو مطالب ارایه شده را به دیگر هم گروهی های خود توضیح داد و در روش سنتی سخنرانی، تمام جلسه ها را مدرس برگزار کرد. در پایان، از گروه های سخنرانی و جیگساو امتحانی با سوالات یکسان گرفته شد و نمرات دو گروه با هم مقایسه شد.

    یافته ها

    در بررسی اختلاف میانگین نمره کل در گروه جیگساو و سخنرانی با استفاده از آزمون ناپارامتریک یو من ویتنی، میانگین و میانه کل نمرات در روش جیگساو بیشتر از سخنرانی بود و این اختلاف از نظر آماری در سطح اطمینان 95 درصد معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اسامی زیاد درس انگل شناسی، یادگیری سخت و شکایت دانشجویان از حجم مطالب این درس، جیگساو می تواند روشی مناسب برای تدریس این درس باشد و پیشنهاد ما به کارگیری این روش توسط استادان برای آموزش این درس است

    کلیدواژگان: آموزش، روش آموزشی، یادگیری، سنتی، جیگساو
  • حمیدرضا کوهپایه، مهدی جهانتیغ، آزاده نظری، مژگان مختاری* صفحات 30-36
    مقدمه

    تولد زودرس از علل شایع مرگ ومیر نوزادان در سراسر جهان است. در بسیاری از کشورها نرخ تولد زودرس بین سال های 1990 و 2010 افزایش یافته است. عفونت های واژینال از علل مهم زایمان زودرس (PTL) است. هدف این مطالعه تعیین نقش عفونت های واژینال در ایجاد زایمان زودرس است.

    روش کار

    این مطالعه به صورت موردشاهدی بود. جامعه هدف زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان در سال 98 بودند که سنی بین 20 تا 38 سال و زایمان زودرس داشتند. گروه شاهد شامل تعداد مساوی زنان باردار با سن 20 تا 38 سال با زایمان ترم بودند. به منظور بررسی کاندیدا، تریکوموناس، واژینوز باکتریال و GBS نمونه گیری با سوآب از واژن انجام شد. نمونه های مورد و شاهد به روش های میکروسکوپی اسمیر وت مونت، رنگ آمیزی گرم، کشت در محیط آگار سابوراد (Sabouraud agar) و آگار خون گوسفند 5 درصد و با استفاده از چهار معیار آمسل (Amsel) برای تشخیص واژینوز باکتریال بررسی شدند. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-19 و با سطح معناداری 05/0 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع، 300 بیمار وارد مطالعه شدند که میانگین سنی از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین دو گروهPTL و زایمان ترم نداشت. فراوانی عفونت کاندیدا (081/0=P)، واژینوز باکتریال (906/0=P) و عفونت تریکوموناس واژینالیس (904/0=P) در زنان با PTL نسبت به زنان با زایمان ترم از نظر آماری، تفاوت معناداری نداشت. باکتری GBS در هیچ یک از دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که عفونت های تناسلی بررسی شده در این مطالعه در افزایش شیوع زایمان پیش از موعد نقش ندارند.

    کلیدواژگان: عفونت واژینال، زایمان زودرس، زایمان ترم
  • آرام نوریزدان، مهتاب زینی وند، وجیهه قربان زاده، حسین بیرانوند، آزاده خلیلی البرز، افشین نظری* صفحات 37-42
    مقدمه

    پرفشاری خون یکی از دغدغه های مهم سیستم بهداشت و درمان، به خصوص در کشورهای کم درآمد و متوسط است. در مطالعه پیش رو، هدف ما بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدرومتانولی زنجبیل بر پارامترهای قلبی در موش های دارای پرفشاری خون رنووسکولار است.

    روش کار

    54 موش در 6 گروه به صورت تصادفی قرار گرفتند: کنترل، گروه پرفشاری خون، گروه پرفشاری خون (عصاره هیدرومتانولی زنجبیل با دوز mg/kg 100)، گروه پرفشاری خون (عصاره هیدرومتانولی زنجبیل با دوز mg/kg 200)، گروه پرفشاری خون (عصاره هیدرومتانولی زنجبیل با دوز mg/kg 300) و گروه جراحی و عصاره هیدرومتانولی زنجبیل با دوزmg/kg 200. موش ها به مدت 42 روز و در هر روز، یک بار با استفاده از عصاره هیدرومتانولی زنجبیل گاواژ شدند. ضربان قلب هر 7 روز یک بار اندازه گیری شد. کسر تخلیه و ایندکس قلبی با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و سطح معناداری 05/0 بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که عصاره هیدرومتانولی زنجبیل باعث کاهش معنی دار ضربان قلب در گروه بدون القای فشار خون، ولی دارای عصاره زنجبیل (دوز mg/kg 200) می ‎شود. همین طور، بین میانگین کسر تزریقی- کسر تخلیه گروه های مطالعه شده تفاوت معنی داری وجود دارد؛ اما ایندکس قلبی تفاوت معناداری در گروه های مطالعه شده ندارد.

    نتیجه گیری

    عصاره هیدرومتانولی زنجبیل می تواند در کاهش ضربان قلب در مدل های پرفشاری خون تاثیر بگذارد. زنجبیل تاثیری بر ایندکس قلبی نمی گذارد و به مطالعاتی با مدت زمان طولانی تر تیمار نیاز است؛ اما زنجبیل می تواند بر کسر تخلیه تاثیر معناداری بگذارد.

    کلیدواژگان: زنجبیل، پرفشاری خون، موش، نیتریک اکساید
  • حسین کمالی، الهام خداوردی، حمیدرضا بوجاران، سید حجت حسینی، سیده نساء رضائیان شیاده، فرزین هادی زاده* صفحات 43-54
    مقدمه

    ریسپریدون دارویی بسیار پرکاربرد در بیماران با اختلالات روانی است، ازآنجایی که حفظ غلظت خونی این دارو در محدوده درمانی بسیار مهم است، این بیماران باید به صورت روزانه و پیوسته دارو دریافت کنند. بدین منظور، فرمولاسیون های آهسته رهش از این دارو در این مطالعه ارزیابی شدند.

    روش کار

    در این مطالعه، کریستال مایع بهینه بر مبنای حداکثر آزادسازی طی 60 روز با نسبت های مختلف فسفاتیدیل کولین (PC) (Phosphatidylcholine) به سوربیتان مونواولیات (sorbitan monooleate) (PC: SMO)، تویین 80 (درصد وزنی/وزنی)، و توکوفرول استات (Tocopherol acetate) (TA) (درصد وزنی/وزنی) با روش Central Composite Design (CCD) به دست آمد. مطالعات ارزیابی آزادسازی برون تن برای مقایسه اثرهای کریستال مایع لیپیدی و Risperdal CONSTA® انجام شد. ارزیابی با میکروسکوپ نوری پلاریزه و کشت سلولی نیز انجام شد.

    یافته ها

    فرمولاسیون بهینه حاوی نسبت PC به اسپان 6/58 درصد وزنی/وزنی، تویین 82/0 درصد وزنی/وزنی و TA 6/3 درصد وزنی/وزنی برای حداکثر آزادسازی دارو طی دو ماه انتخاب شد. مزوفاز هگزاگونال با ساختار دووجهی در ساختار کریستال مایع مشاهده شد. آزمایش کشت سلولی سمیتی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه توانایی بالاتر سیستم کریستال مایع بر پایه اسپان را در مقایسه با فرم تجاری Risperdal CONSTA® تایید می کند که می تواند به افزایش همراهی بیمار و تسهیل مشکلات درمان خوراکی منجر شود.

    کلیدواژگان: کریستال مایع لیپیدی، ریسپریدون، Risperdal CONSTA®، اسپان، توئین، توکوفرول استات، آهسته رهش
  • محمدزمان کامکار، مهری آقا گلی زاده، ذلیخا کرم الهی* صفحات 55-62
    مقدمه

    سلامت اجتماعی پیچیده ترین جنبه سلامت است که نقش کلیدی در کیفیت زندگی اجتماعی دارد و می تواند زمینه ساز ابتلا به مشکلات روانی اجتماعی و جسمی یا تشدید آن ها باشد؛ لذا، مطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت اجتماعی و رابطه آن با کیفیت زندگی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی، نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. تعداد 190 نفر در مقاطع غیربالینی و بالینی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه تعیین سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی جمع آوری شدند و سپس، با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون تی ، آنالیز واریانس، من ویتنی، کروسکال والیس، X2، هم بستگی پیرسون و اسپرمن تجزیه وتحلیل شدند. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی دانشجویان 28/2±06/23 سال بود و اکثر آن ها (9/58 درصد) مونث بودند. میانگین نمره سلامت اجتماعی دانشجویان 47/8±16/104 بود. میانگین نمره کیفیت زندگی دانشجویان 01/13±9/90 بود. سلامت اجتماعی با کیفیت زندگی ارتباط مستقیم و معناداری داشت (0482/0= r با001/0 =P). سن با سلامت اجتماعی ارتباط معکوس (17/0- =r با 8/0=P) و با کیفیت زندگی ارتباط مستقیم (14/0= r با 07/0=P) نشان داد. متغیرهای جنسیت، قومیت، وضعیت تاهل و محل سکونت با شاخص های سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی رابطه ای  نداشتند.

    نتیجه گیری

    سلامت اجتماعی با شاخص کیفیت زندگی دانشجویان ارتباط مستقیم دارد. با افزایش سن، کیفیت زندگی مطلوب تر می شود و سلامت اجتماعی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، دانشجویان پزشکی
  • ملیحه حیدری، سعید کشاورز*، مهدی کارگر فرد، بهروز پورحیدر صفحات 63-71
    مقدمه

    جانبازان قطع عضو اندام تحتانی به دلیل مشکلات فیزیکی و بی تحرکی 2 تا 3 برابر بیشتر از همتایان سالم در خطر بروز بیماری های قلبی عروقی هستند. تمرینات ورزشی مداخلاتی موثر در کاهش بیماری های قلبی عروقی در گروه های مختلف هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات هوازی و ترکیبی بالاتنه بر عوامل خطر قلبی عروقی جانبازان قطع عضو اندام تحتانی است.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی، 45 جانباز قطع عضو اندام تحتانی به صورت تصادفی به 3 گروه تمرین هوازی، تمرین ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 12 هفته، هر هفته 3 جلسه و با رعایت اصل اضافه بار، مداخله مدنظر را دریافت کردند. اندازه گیری های ترکیب بدنی، شاخص های متابولیکی و شاخص های التهابی قبل و پس از مداخله انجام شد. تمام آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 در سطح معنی داری 05/ 0≥P انجام شد. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی توکی و آزمون T هم بسته به منظور مقایسه های درون گروهی و بین گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    بهبود معنی داری در وزن، BMI، کلسترول،FBS ،TG ، HDL، LDL، CRP و IL-6 در گروه های تمرین هوازی و ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (05/0 ≤p). بهبود معنی داری در شاخص V-CAM فقط در گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (018/0= P). تغییر معنی داری در AST و ALT به دنبال هیچ یک از مداخلات مشاهده نشد (05/0 ≥p).

    نتیجه گیری

    برای جانبازان قطع عضو اندام تحتانی، تمرینات هوازی و ترکیبی از طریق بهبود عوامل خطر قلبی عروقی می تواند مزایای بسیاری به منظور پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی داشته باشد.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، تمرین هوازی، تمرین ترکیبی، عوامل خطر قلبی عروقی، جانباز
  • شهریار احمدپور*، سارا یوسفی، صادق علوی صفحات 72-80
    مقدمه

    طبی سازی به فرایندی می گویند که در آن، بعضی از جنبه های طبیعی زندگی انسان مشکلی پزشکی شناخته و تعریف می شود؛ درحالی که پیش تر از آن، این وجوه از زندگی امری مرضی یا پاتولوژیک شناخته نمی شدند. با توجه با اهمیت آگاهی از ابعاد و عواقب طبی سازی، مقاله حاضر به بررسی تاریخی، شکل گیری و ابعاد روند طبی سازی با نگاهی به این پدیده در ایران خواهد پرداخت.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی تلاش شده است تا با بهره گیری از منابع موجود، به بررسی ابعاد و روند طبی سازی در بستر تاریخی پرداخته شود و با رویکرد تاریخی اجتماعی درباره محرک ها، بعدها و تاثیرهای روند طبی سازی با نگاهی به اثرهای آن در ایران بحث شود.

    یافته ها

    طب نوین و نظام سرمایه داری از سه موتور محرک مصرف کننده، تکنولوژی و مراقبت کنترل شده برای تسلط بر جامعه و هدایت آن استفاده می کنند. پدیده طبی سازی در ایران طی چند دهه اخیر، به خصوص در دوره پساجنگ، با تغییر الگوهای فرهنگی و مصرف کننده، جای خود را در جامعه باز کرده است.

    نتیجه گیری

    پزشکی مدرن به دلیل وابستگی شدید به تکنولوژی از یک سو و جریان سرمایه از سوی دیگر، در برخی از حوزه ها تحت تاثیر فضای گفتمانی و نگاه کاپیتالیستی قرار گرفته است؛ لذا، جنبه های حیات انسانی ضمن بازتعریف، تحت تاثیر برچسب بیماری در چرخه عرضه و تقاضا قرار داده شده است.

    کلیدواژگان: طبی سازی، کاپیتالیسم، طب
|
  • Samira Bolandghamat, Morteza Behnam-Rassouli*, Nasser Mahdavi-Shahri, Ali Moghimi Pages 1-10
    Introduction

    The reduced organ function following delayed nerve repair highlights the need for pharmacological interventions. In this regard, many chemical agents have been administered after nerve injury; however, their functional outcomes are not satisfying yet. The present study aimed to evaluate the effects of the administration of citicoline and atorvastatin on the regenerative capacity of the distal end of the transected sciatic nerve throughout a delayed nerve repair period.

    Method

    The sciatic nerve of male rats (250-300 g) was transected, and the animals were intraperitoneally administrated citicoline (200 mg/kg, n=5), atorvastatin (5 mg/kg, n=5), citicoline + atorvastatin, and vehicles (control groups 1 and 2, n=5) for one month. In the sham group (n=5), the sciatic nerve was only exposed. After one month, the transected nerve was repaired. Fourteen weeks after surgical repair, morphometric and electron microscopic evaluations were performed on the nerve.

    Results

    In the present study, improvement in the structural (fiber diameter, axon diameter, and myelin thickness, etc.) and ultrastructural (degree of myelin destruction) indices of the distal segment of the nerve was observed in the citicoline and atorvastatin groups compared to the control groups (P< 0.01). In addition, the nerve structural and ultrastructural indices in the citicoline + atorvastatin group were better than each citicoline and atorvastatin group.

    Conclusion

    The results of this study showed that the administration of citicoline and atorvastatin leads to maintaining the regeneration capacity of the distal part of the nerve in the condition of delayed nerve repair

    Keywords: Atorvastatin, Citicoline, Delayed nerve repair, Nerve repair, Sciatic nerve
  • Mahdi Ziaee Bashirzad, Sadegh Cheragh-Birjandi*, MohamadAmin Younessi Heravi, Reza Salarinia Pages 11-18
    Introduction

    The present research aimed to investigate the effect of four weeks of selective training on motor performance and neurotrophin4 (NT4) gene expression in the hippocampus of rats with spinal cord injury (SCI).

    Method

    This experimental study was conducted on adult and young male Wistar rats. The animals were randomly divided into six groups (control group, healthy group with the first exercise protocol, healthy group with the second exercise protocol, SCI group, SCI group with the first exercise protocol, and SCI group with the second exercise protocol; 7 animals in each group). Firstly, animals were subjected to general anesthesia and SCI. After two weeks of recovery, two types of aerobic exercise programs were performed for four weeks. After performing the exercises, Basso Beattie Bresnahan (BBB) test and molecular tests were used to measure the expression of the NT4 gene from the hippocampus of the animals using the qRT-PCR method.

    Results

    The BBB score in the exercise group compared to the injury group increased significantly. The expression of NT4 in the SCI group was significantly decreased compared to the control group. While, NT4 expression was increased in the SCI + exercise 1 group and in the SCI + exercise 2 group compared to the SCI group, this increased expression was not significantly different between the two groups of SCI + exercise.

    Conclusion

    The exercise protocols of this study are effective on NT4 gene expression, as well as improving movement in animals with SCI, and could be a factor for axonal growth and neuronal survival in spinal cord injury recovery.

    Keywords: Aerobic exercise, Motor activity, Neurotrophin-4, Spinal cord injury
  • Vahid Shahriari, Narges Azad* Pages 19-24
    Introduction

    Schizophrenia is a chronic and debilitating mental disorder associated with psychosocial dysfunction and reduced quality of life. Neurosteroids modulate the functions of the brain and affect the activities of neurotransmitters. The present study aimed to investigate the relationship between the serum level of dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS) and executive function in patients with schizophrenia compared to the control group.

    Method

    In this case-control study, 20 schizophrenic men hospitalized in the psychiatric department of 5th Azar Hospital in Gorgan in 1401 and 20 non-diseased men eligible to enter the study were selected. After measuring the serum level of DHEAS, executive function was evaluated using the Wisconsin Card Sorting Test. Data analysis was performed in SPSS software (version 18) using independent t-test, U-Man-Whitney, logistic regression, chi-score, and Fisher's exact test at a significance level of 0.05.

    Results

    The two groups were similar in terms of age (P=0.4), marital status (P=0.06), and education level (P=0.1). There was no statistically significant difference in the serum level of DHEAS in the two groups. There was a statistically significant difference in the executive performance of the two groups in the items of spotting (P=0.001) and correct answers (P=0.002).

    Conclusion

    In this study, the level of DHEAS in subjects with schizophrenia was lower than that of healthy people. The serum level of this hormone was inversely associated with the duration of schizophrenia and had a direct linear relationship with executive function in the number of categories and perseverative errors. These results can guide relevant experts in the direction of timely diagnosis and treatment measures for these people.

    Keywords: Schizophrenia, Executive function, Androsterone sulfate dehydroepinephrine
  • Mitra Salehi, Zahra Ghazi* Pages 25-29
    Introduction

    The jigsaw method of learning is a student-centered educational method, and one of its approaches is students' active participation in the class. Therefore, the present study aimed to compare teaching with two methods of jigsaw and lectures on the learning and motivation of laboratory science students in parasitology courses.

    Method

    This study was carried out based on a cross-sectional descriptive-analytical design. In this study, 25 laboratory science students participated and were assigned to two groups: jigsaw and traditional. In each session, the teacher assigned a topic for each member of the jigsaw groups, and the students were given a week to study the topic. Thereafter, in the educational method of jigsaw, each student explained the presented material to other members. In the traditional method, each session was conducted by a teacher. At the end, the lecture and jigsaw groups were tested with the same questions and the scores of the two groups were compared.

    Results

    In the examination of the difference between the total score in the jigsaw and lecture groups using the non-parametric Mann-Whitney U test, the mean and median of the total scores in the jigsaw method were higher than the traditional method, and this difference was statistically significant at the 95% confidence level.

    Conclusion

    Considering the many names of the parasitology course, hard learning, and students' complaints about the amount of content in this course, jigsaw can be a suitable method for teaching this course.

    Keywords: Education, Jigsaw, Learning, Teaching, Traditional
  • HamidReza Kouhpayeh, Mahdi Jahantigh, Azade Nazari, Mojgan Mokhtari* Pages 30-36
    Introduction

    Premature birth is one of the most common causes of infant mortality worldwide. In many countries, preterm birth rates increased between 1990 and 2010. Vaginal infections are important causes of preterm labor (PTL). Therefore, this study aimed to determine the role of vaginal infections in causing preterm labor.

    Method

    This study was a case-control study. The target population was pregnant women referring to Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan, Iran, in 2018 who were aged 20 to 38 years and were diagnosed with PTL. The control group included an equal number of women with the same age range but term labor. To investigate candida, trichomonas, bacterial vaginosis, and group B streptococcali, swab samples were taken from the vagina and rectum. Different laboratory methods were performed to isolate the above-mentioned microorganisms, including microscopy of wet mount smear, Gram stain, culture on Sabouraud agar, and 5% sheep blood agar. Moreover, four Amsel criteria were used to diagnose bacterial vaginosis. At last, the collected data were analyzed by SPSS-19 software with a p-value of 0.05.

    Results

    A total of 300 patients were included in the study, and the mean age was not statistically significantly different between the two groups of PTL and term labor. No statistically significant difference was observed in the frequency of vaginal candidiasis (P=0.081), bacterial vaginosis (P=0.906), and trichomonas infection (P=0.904) between the two groups.

    Conclusion

    It seems that the genital infections examined in this study do not play a role in increasing the prevalence of premature birth.

    Keywords: Preterm labor, Term labor, Vaginal infection
  • Aram Nooryazdan, Mahtab Zinivand, Vajihe Ghorbanzadeh, Hossein Beiranvand, Azadeh Khalili Alborz, Afshin Nazari* Pages 37-42
    Introduction

    High blood pressure is one of the most important concerns of the healthcare system, especially in low- and middle-income countries. In the present study, we aimed to investigate the protective effect of the hydromethanolic extract of ginger on cardiac parameters in male rats with renovascular hypertension.

    Method

    A total of 54 rats were randomly divided into 6 groups as follows: control, hypertensive group, hypertensive group (hydromethanolic extract of ginger with a dose of 100 mg/kg), hypertensive group (hydromethanolic extract of ginger with a dose of 200 mg/kg), hypertensive group (hydromethanolic extract of ginger with a dose of 300 mg/kg), and surgical group receiving hydromethanolic extract of ginger with a dose of 200 mg/kg. Rats were gavaged for 42 days, once every day, using hydromethanol extract of ginger. Afterward, the heart rate was measured every 7 days. Ejection fraction (EF) and cardiac index were evaluated by SPSS-16 at a significance level of 0.05.

    Results

    The results of the study showed that the hydroethanolic extract of ginger caused a significant decrease in heart rate in the group without induced blood pressure receiving ginger extract (dose of 200 mg/kg) and in the induced blood pressure group gavaged ginger at a dose of 200 mg/kg. It was also found that there was a significant difference between the average EF in the studied groups; however, the cardiac index had no significant difference in the studied groups.

    Conclusion

    Hydroethanolic extract of ginger can reduce heart rate in hypertensive models and have a significant effect on cardiac output. Since ginger has no effect on cardiac index, studies with a longer duration of treatment are needed in this case, nevertheless, it can have a significant effect on ejection fraction

    Keywords: Ginger, High blood pressure, Nitric oxide, Rat
  • Hossein Kamali, Elham Khodaverdi, Hamidreza Boujaran, Seyed Hojat Hosseini, Seyedeh Nesa Rezaeian Shiadeh, Farzin Hadizadeh* Pages 43-54
    Introduction

    Risperidone is a highly effective medicine in patients with mental disorders. Since maintaining blood concentrations of risperidone within the therapeutic index is pivotal during treatment, these patients should receive medication daily and continuously.

    Method

    In this study, an optimal lipid liquid crystal was designed according to the maximum release for 60 days based on different ratios of phosphatidylcholine (PC) to sorbitan monooleate (PC:SMO), tween 80 (w/w%), and tocopherol acetate (w/w%) using Design Expert software with the Central Composite Design (CCD) method. Release evaluations were conducted in vitro to compare the effects of lipid liquid crystal and Risperdal CONSTA®. The structure evaluation was also tested using polarized electron microscopy and in vitro assessment via cell culture.

    Results

    The optimal formulation was selected based on the maximum release (100%) of the drug obtained within 2 months with a PC: SMO ratio of 58.6%, tween 0.82% (w/w), and tocopherol acetate 3.6% (w/w). A hexagonal mesophase with a dihedral structure was observed in the liquid crystal structure. No toxicity was observed in the cell culture test.

    Conclusion

    The comparison of the results of in vitro studies of the liquid crystal formulation containing risperidone and the commercial formulation, Risperdal CONSTA®, showed that the liquid crystal system provides better and more uniform drug release for 60 days. Therefore, it can increase patient compliance and ease the problems of oral administration

    Keywords: Lipid liquid crystal, Risperdal CONSTA®, Risperidone, Span, Sustained-release, Tocopherol acetate, Tween
  • Mohamad Zaman Kamkar, Mehri Agha Goli Zada, Zolaykha Karamelahi* Pages 55-62
    Introduction

    Social health is the most complex aspect of health that plays a key role in the quality of social life and can be the cause of suffering or aggravation of psycho-social and physical problems. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating social health and its relationship with quality of life among medical students at Golestan University of Medical Sciences in 2018.

    Method

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted using stratified random sampling. A total of 190 people were selected for non-clinical and clinical stages. Data were collected using a questionnaire to determine social health and quality of life and then analyzed with SPSS software (version 16) using the t-test, ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, X2, as well as Pearson and Spearman correlation analyses. The significance level was considered to be 0.05.

    Results

    The mean age of the students was 23.06±2.28 years, and the majority (58.9%) were female. The average scores of social health and quality of life of the students were 104.16±8.47 and 90.9±13.01, respectively. Social health had a direct and significant relationship with quality of life (r=0.0482, P=0.001). Age showed an inverse relationship with social health (r=-0.17, P=0.8) and a direct relationship with quality of life (r=0.14, P=0.07). Variables of gender, ethnicity, marital status, and place of residence had no relationship with social health indicators or quality of life.

    Conclusion

    Social health is directly related to the quality-of-life index of students. Moreover, an increase in age improves the quality of life but decreases social health.

    Keywords: Quality of life, Medical students, Social health
  • Maliheh Heydari, Saeed Keshavrz*, Mehdi Kargarfard, Behrooz Porheidar Pages 63-71
    Introduction

    Disabled veterans with lower limb amputation are at risk of cardiovascular disease 2 to 3 times more than healthy counterparts due to physical problems and immobility. Exercise is an effective intervention in reducing cardiovascular diseases in different groups. The purpose of this research was to investigate the effect of 12 weeks of aerobic and combined upper-body exercises on cardiovascular risk factors of disabled veterans with lower limb amputation.

    Method

    In this clinical trial, 45 disabled veterans with lower limb amputation were randomly divided into 3 groups of aerobic exercise, combined exercise, and control. The exercise groups received the desired intervention 3 sessions every week for 12 weeks by observing the overload principle in the duration, volume, and intensity. Measurements of body composition, metabolic indices, and inflammatory indices (C-reactive protein [CRP], interleukin 6 [IL-6], and vascular cell adhesion molecule [V-CAM]) were performed before and after the interventions. All statistical analyses were performed using SPSS-25 software at a significance level of P≤0.05. One-way analysis of variance, Tukey's post hoc test, and paired-sample t-test were used for intragroup and intergroup comparisons.

    Results

    A significant improvement was observed in weight, body mass index, blood sugar, cholesterol, triglyceride, high-density lipoprotein, low-density lipoprotein, CRP, and IL-6 in the aerobic and combined training groups, compared to the control group (P≤0.05). A significant improvement was observed in the V-CAM only in the combined training group, compared to the control group (P=0.018). No significant changes were seen in aspartate transaminase and alanine transaminase after any of the interventions (P≥0.05).

    Conclusion

    For disabled veterans with lower limb amputation, aerobic and combined upper-body exercises can have numerous benefits for the prevention of cardiovascular diseases through the improvement of cardiovascular risk factors.

    Keywords: Aerobic training, Cardiovascular risk factor, Clinical trial, Combined training, Disabled veteran
  • Shahriar Ahmadpour*, Sara Yousefi, Sadegh Alavi Pages 72-80
    Introduction

    Medicalization can be defined as the process by which some aspects of human life come to be recognized as medical problems, while before that, they were not considered pathological. Considering the importance of an awareness of the dimensions and consequences of medicalization, the present study aimed to securitize the historical aspects, emergence, and dimensions of medicalization with a glance at this phenomenon in Iran.

    Method

    This descriptive-analytical study tried to address the dimensions and process of medicalization in a historical context and finally discuss the motor engines, aspects, and effects of medicalization in Iran.

    Results

    Modern medicine and capitalism use three motor engines, including consumers, technology, and controlled medical care, to dominate and govern societies. During the last few decades, especially in the post-war period, medicalization has found its place in Iran's society with the change of cultural and consumer patterns.

    Conclusion

    Due to the keen dependence on technology and the capitalistic paradigm, modern medicine has been affected by the discourse and capitalist view in some areas. Therefore, some aspects of human life have been redefined under the label of disease and put in the cycle of supply and demand.

    Keywords: Capitalism, Medicine, Medicalization