فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و ششم شماره 6 (شهریور 1402)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 6 (شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم ذاکری حمیدی، سمیرا محمودی، ملیحه محسنی نیا، مریم آذری ازغندی، ناهید سورگی، فاطمه باقری، مریم مرادی، حسن بسکابادی* صفحات 1-11
    مقدمه

    مفهوم "ساعت طلایی" جهت انجام اقدامات اولیه مراقبت نوزاد، یک استراتژی جدید در حال تکامل برای پیش آگهی بهتر نوزادان نارس و ترم است و همه مراقبین سلامت باید در مورد مولفه ها و اهمیت آن توجیه شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان و ترتیب انجام اقدامات اولیه مراقبت از نوزاد در اتاق زایمان یا عمل بیمارستان های خراسان رضوی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی طی سال های 1401-1400 روی 1286 نوزاد متولد شده در زایشگاه و اتاق عمل بیمارستان های دولتی خراسان رضوی انجام شد. درصد و ترتیب انجام مراقبت های نوزادان بلافاصله بعد از زایمان بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) و شاخص های آماری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    خشک و گرم کردن در 98%، برقراری تماس پوستی نوزاد با پستان مادر در 65%، وضعیت دادن در 61%، تخلیه ترشحات دهان و تحریک نوزاد در 41%، گذاشتن کلاه در 61%، کنترل تعداد تنفس در 48%، ضربان قلب در 38% و چک درجه حرارت در 25% نوزادان انجام شده بود. خلاصه ترتیب اقدامات مراقبتی انجام شده برای نوزادان به ترتیب شامل: بستن بند ناف، شروع تماس پوست با پوست، خشک کردن، گرم کردن، تحریک کردن، پوار کردن، گذاشتن کلاه، تعیین آپگار دقیقه اول، کنترل وزن، کنترل قد، کنترل دور سر، تعیین آپگار دقیقه پنجم، اولین کنترل تعداد تنفس، اولین کنترل تعداد نبض، اولین شیردهی، کنترل دمای بدن، گرفتن اثر کف پا، تزریق ویتامین K، پوشک کردن و انتقال به بخش مامایی بود.

    نتیجه گیری

    زایشگاه های دولتی استان خراسان رضوی اقدامات ضروری مانند علایم حیاتی در کمتر از نیمی از نوزادان ارزیابی می شود و ترتیب مراقبت ها نیز مناسب نمی باشد، لذا اصلاح و آموزش عامل مراقبت از نوزاد، نیاز به بازنگری جدی دارد و لازم است مراقبین سلامت در مورد مراقبت ها و ترتیب انجام آنها بازنگری نمایند.

    کلیدواژگان: اتاق زایمان، بند ناف، تعداد تنفس، تماس پوست با پوست، مراقبت نوزاد
  • بیتا جمالی*، حمید شریف نیا، ام البنین زارع، ماجده نبویان صفحات 12-23
    مقدمه

    دانش و مهارت ماماها به عنوان نزدیک ترین و موثرترین تیم ارایه دهنده مراقبت های بهداشتی و پیشگیرانه، می تواند بر رفتار و عملکرد مراقبتی مادری تاثیرگذار باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه دانش و مهارت ماماها جهت ارزیابی و ارتقاء سواد سلامت مادری انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع روش شناختی و به صورت مقطعی بوده که از آبان ماه تا بهمن ماه 1401 انجام شد. در این مطالعه، 314 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی یا مطب ها و درمانگاه های دولتی و خصوصی شهرهای مرکزی استان مازندران، پرسشنامه 13 گویه ای فوق را تکمیل نمودند. روایی صوری، محتوایی و سازه پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و و تکرارپذیری آزمون- بازآزمون به دست آمد. ساختار پرسشنامه به کمک تحلیل عامل بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، سه عامل عملکرد، دانش و مهارت استخراج شد. شاخص های برازندگی مدل، پرسشنامه مذکور را تایید کرد (684/0=PCFI، 651/0=PNFI، 905/0=AGFI، 438/2=CMIN/DF، 068/0=RMSEA، 922/0=CFI، 923/0IFI=). همچنین ثبات درونی و پایایی پرسشنامه تایید شد (>7/0).

    نتیجه گیری

    پرسشنامه سه عاملی دانش و مهارت ماماها جهت ارزیابی و ارتقاء سواد سلامت مادری، از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. با توجه به ویژگی های مناسب روان سنجی، این ابزار می تواند در مطالعات بعدی که به منظور ارزیابی دانش و مهارت ماماها جهت ارزیابی و ارتقاء سواد سلامت مادری طراحی می شود، به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: دانش، سواد سلامت مادری، مامایی، مهارت
  • سحر رضایی، محمود گودرزی* صفحات 24-36
    مقدمه

    ارضاء نیازهای روانی در دوران بارداری به عنوان احساس رضایت، افزایش استقلال، بهبود تعامل بین دیگران و محیط و افزایش خودبه خودی انرژی روانی برای دستیابی به بارداری و زایمانی موفق تعریف می شود. مطالعه حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه نیازهای روانی بارداری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر داده ترکیبی کیفی و کمی (آمیخته) و از نظر روش مطالعه، داده بنیاد است. جامعه آماری شامل زنان مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی زنان و مراکز مامایی در سال 1402-1401 شهر کرمانشاه بود که از طریق نمونه گیری هدفمند با معیار ورود تا اشباع نظری 40 نفر انتخاب و تحت مصاحبه عمیق قرار گرفتند. پس از تحلیل مصاحبه ها، ابزاری متناسب با بافت ایرانی برای اندازه گیری نیازهای روانی بارداری تنظیم شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل محتوا و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، 6 عامل استخراج شد و بر اساس نتایج تحلیل عامل تاییدی برازش مدل شش بعدی نیازهای روانی بارداری تایید شد. به لحاظ مبانی نظری و محتوای سوال ها، این عوامل با عناوین (حمایت طلبی، محبت خواهی، انگیزه و امید، درک هیجانی، همدلی و نیاز جنسی) نام گذاری شد. همچنین پایایی پرسشنامه 89/0 گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد پرسشنامه نیازهای روانی بارداری، از روایی و پایایی لازم برخوردار است و می توان از طریق این ابزار، به سنجش نیازهای روانی زنان باردار پرداخت.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، بارداری، پایایی، روایی، نیازهای روانی
  • زهرا اسداللهی، محسن رضائیان، حسن احمدی نیا*، علیرضا طاهری فرد صفحات 37-49
    مقدمه

    تمامی نتایج به دست آمده از تحقیقات پزشکی زمانی قابل اعتماد هستند که با استفاده از آزمون های صحیح آماری همراه با چک کردن پیش فرض های آزمون و دقت عواملی مانند حجم نمونه، تصادفی کردن و ابزارهای اندازه گیری استاندارد مورد بررسی قرار گیرند، لذا مطالعه حاضر به منظور شناسایی میزان همخوانی مقالات با استانداردهای مقاله نویسی و استفاده صحیح از آمار حیاتی در گزارش نتایج انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی از تمامی مجلات فارسی زبان که دارای امتیاز علمی- پژوهشی در سال 1400 بودند، 300 مقاله با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. سپس پرسشنامه مطالعه طراحی و پس از سنجش روایی و پایایی برای هر مقاله تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون تی تست دو نمونه ای انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 300 مقاله مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که نوع مطالعه (8/94%)، روش نمونه گیری (8/94%)، فرمول تعیین حجم نمونه (8/20%)، روایی (6/40%)، پایایی (4/72%)، دلیل ریزش نمونه ها (3/67%)، چگونگی رفتار با داده های پرت (12%)، چک کردن پیش فرض ها (4/83%)، فاصله اطمینان (9/11%) و کورسازی (4/47%) از مقالات به درستی گزارش نمودند. همچنین میانگین نمره 300 مقاله برابر با 48/11±46/86 از 100 بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی به نظر می رسد اغلب پژهشگران مهم ترین فاکتورها در زمینه آماری در رابطه با نگارش مقاله را رعایت کردند، اما سردبیران و داوران مجلات باید به مواردی مانند ذکر نام یا فرمول تعیین حجم نمونه، روایی و پایایی ابزار، داده های پرت و گمشده، فاصله اطمینان و کورسازی توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: استانداردهای مقاله نویسی، خطاهای آماری، مجلات فارسی، مقالات علوم پزشکی
  • صدیقه لیوانی*، سپیده بخشنده نصرت، مهدیه نقوی الحسینی، آمنه سادات شیخ الاسلامی، محمدعلی وکیلی، عزت الله قائمی صفحات 50-59
    مقدمه

    زایمان زودرس، یکی از علل اصلی مرگ و میر در نوزادان و کودکان زیر 5 سال می باشد. علل زایمان زودرس به درستی شناسایی نشده است، اما می توان به عفونت های باکتریایی مانند واژینوز باکتریایی اشاره کرد که در میان زنان باردار بسیار شایع می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش باکتری های مرتبط با واژینوز باکتریایی در ایجاد زایمان زودرس انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 94-1393 بر روی 100 زن با زایمان زودرس و 100 زن با زایمان به موقع در بیمارستان آموزشی- درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان انجام شد. استخراج DNA از نمونه های واژینال انجام شده و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای باکتری های آتوپوبیوم واژینه، گاردنرلا واژینالیس و جنس موبیلونکوس، PCR انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون کای اسکویر و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد..

    یافته ها

    فراوانی گاردنرلا، آتوپوبیوم و موبیلونکوس در گروه زایمان به موقع به ترتیب برابر 86%، 15% و 25% و در گروه زایمان زودرس به ترتیب 74%، 14% و 45% بود. توزیع موبیلونکوس در دو گروه زایمان زودرس و به موقع، از نظر آماری ارتباط معنی داری داشت (003/0=p). نسبت شانس زایمان زودرس در افرادی که از نظر موبیلونکوس مثبت بودند، 46/2 برابر (فاصله اطمینان 95% 47/4-35/1) افرادی بود که از نظر موبیلونکوس منفی بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، نسبت شانس زایمان زودرس با حضور موبیلونکوس در واژن افزایش معناداری داشت. بهتر است روش هایی برای تشخیص سریع این باکتری و در نتیجه پیشگیری از زایمان زودرس مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آتوپوبیوم، زایمان زودرس، گاردنرلا، موبیلونکوس
  • مریم زمانی، فریبا ظفری، فرزاد رجایی، امیر فرزام، زینب خداکرمی، امیر حسینی* صفحات 60-71
    مقدمه

    ناباروری اختلالی است که حدود 15% زوجین را درگیر می کند و 50% آن مربوط به جنس مذکر می باشد. انجماد اسپرم شامل ذخیره نمونه های سیمن در دمای 196- درجه سانتی گراد در نیتروژن مایع می باشد. در طی انجماد، به واسطه القاء آپوپتوز از طریق استرس اکسیداتیو، شاخص های عملکردی اسپرم آسیب و در نهایت منجر به کاهش باروری می گردد. مطالعات فراوانی مبنی بر استفاده از محیط های انجماد دارای آنتی اکسیدان های مکمل جهت محدود کردن آسیب های ناشی از انجماد صورت گرفته است. در این مطالعه از ملاتونین و کورکومین به صورت ترکیبی به عنوان آنتی اکسیدان در انجماد اسپرم استفاده شد.

    روش کار

    این مطالعه در سال 1401 بر روی مایع منی 40 مرد دارای اسپرم نرمال در دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. برای بررسی تحرک اسپرم از دستگاه CASA، مورفولوژی از رنگ آمیزی هماتوکسیلین، زنده مانی از رنگ آمیزی ایوزین نگروزین، یکپارچگی DNA از کیت تانل و اندازه گیری MDA از روش واکنش با تیوباربیتوریک اسید و دستگاه اسپکتروفوتومتر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های آنووا، تی وابسته و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    استفاده از ملاتونین و کورکومین چه به صورت جدا و چه به صورت ترکیبی در محیط انجماد، تاثیر معنی داری بر روی میزان تحرک و بقاء، قطعه قطعه شدن DNA و میزان MDA داشت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    اضافه کردن کورکومین و ملاتونین به صورت ترکیبی به محیط انجماد، تاثیر مثبتی بر پارامترهای اسپرم پس از انجماد خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، فریز اسپرم، کورکومین، ملاتونین
  • فرزانه سلاجقه تذرجی، روشنک سالاری، سید رضا مظلوم، فریده اخلاقی، راحله بابازاده* صفحات 72-82
    مقدمه

    مادران مبتلا به دیابت بارداری و نوزادان آن ها در معرض عوارض مادری و نوزادی قابل توجهی هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کپسول خوراکی عصاره آبی الکلی پیاز قرمز بر قندخون زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور در سال 1401-1399 بر روی 60 نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری شهر مشهد انجام شد. مادران واجد شرایط 24-30 هفته، به روش در دسترس و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره مداخله یا دارونما قرار گرفتند و به مدت 4 هفته، روزی 2 نوبت کپسول 500 میلی گرمی عصاره پیاز قرمز یا دارونما را مصرف کردند. قبل، 2 و 4 هفته بعد از مطالعه، قندخون ناشتا و 2 ساعت بعد از غذا بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو، تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنا دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تفاوت میانگین قند خون ناشتای 2 و 4 هفته بعد نسبت به قبل از مطالعه در گروه مداخله نسبت به گروه دارونما اختلاف آماری معنی داری داشت (05/0>p)، اما تفاوت میانگین قندخون 2 ساعت بعد از غذای 2 و 4 هفته بعد نسبت به قبل از مطالعه در گروه مداخله نسبت به گروه دارونما اختلاف آماری معنی داری نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر عصاره پیاز قرمز در کاهش قندخون ناشتا در زنان مبتلا به دیابت بارداری، توصیه می شود که مصرف آن در مراکز بهداشتی درمانی آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: پیاز قرمز، دیابت بارداری، رژیم درمانی، قندخون
  • مهسا حسینی، زهرا برزآبادی فراهانی، اعظم مسلمی، فاطمه بداقی، فرشته فرازان آذر* صفحات 83-93
    مقدمه

    دیسمنوره مشکلی شایع، دردناک و تضعیف کننده عملکرد فردی، همراه علایم روانشناختی اضطراب و دیسترس است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ماندلا درمانی بر اضطراب، شدت درد و دیسترس در دیسمنوره اولیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1401 بر روی 80 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر اراک که دارای نمره شدت درد بین 4 و 8 بودند، انجام شد. افراد در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت 5 روز رنگ آمیزی ماندالا را در دو سیکل قاعدگی انجام دادند. پرسش نامه های اضطراب اشپیل برگر، دیسترس قاعدگی موس و معیار عددی درد قبل و بعد از دو دوره مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 28) و آزمون های آماری دقیق فیشر، تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    اگرچه میانگین نمره پس از مداخله دیسترس دیسمنوره در گروه مداخله (18/8 ±76/35) نسبت به گروه کنترل (93/7±40) از کاهش معنادار، برخوردار بود (645/0=d، 01/0=p)، اما کاهش میانگین شدت درد در گروه مداخله (08/2±82/5) نسبت به گروه کنترل (96/1±45/6) تفاوت معناداری نداشت (05/0˃p). همچنین میانگین اضطراب آشکار و پنهان در دو گروه بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    ماندالا درمانی می تواند در کاهش دیسترس ناشی از دیسمنوره اولیه موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره، دیسمنوره اولیه، رنگ آمیزی ماندالا، کارآزمایی بالینی، هنر درمانی
  • فاطمه کاظمی نسب*، فاطمه صباغیان، موسی خلفی صفحات 94-113
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، شایع ترین اختلال غدد درون ریز در سنین باروری زنان است که با مقاومت به انسولین مرتبط است. مطالعه مرور نظام مند و فراتحلیل حاضر با هدف بررسی اثر تمرینات ورزشی بر عوامل متابولیک در زنان مبتلا به PCOS انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه، جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا سپتامبر 2022 انجام شد. فراتحلیل برای بررسی اثر تمرین ورزشی بر میزان گلوکز، انسولین ناشتا، شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR)، درصد چربی و توده چربی بدن در زنان مبتلا به PCOS انجام شد. تفاوت میانگین استاندارد شده (SMD) یا تفاوت میانگین وزن (WMD) و فاصله اطمینان 95% (CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد. برای تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای ارزیابی سوگیری انتشار از فونل پلات و تست Egger استفاده شد.

    یافته ها

    تمرین ورزشی سبب کاهش معنادار انسولین]004/0=p، (15/0- الی 79/0-) 47/0- =[SMD، HOMA-IR]01/0=p، (12/0- الی 02/1-) 57/0- = [WMDو درصد چربی بدن]01/0=p، (42/0- الی 36/3-) 89/1- = [WMD در زنان مبتلا به PCOS شد، اما تمرین ورزشی سبب تغییر معنادار گلوکز]65/0=p، (47/3 الی 17/2-) 65/0= [WMD و توده چربی بدن]17/0=p، (7/0 الی 88/3-) 58/1- = [WMDنشد.

    نتیجه گیری

    تمرین ورزشی سبب کاهش درصد چربی بدن، انسولین ناشتا و مقاومت به انسولین در بیماران PCOS می شود. هر دو نوع تمرین هوازی و مقاومتی سبب کاهش انسولین ناشتا در این بیماران می شود، اما تاثیر تمرین مقاومتی نسبت به تمرین هوازی بیشتر است. بنابراین، تمرینات ورزشی به عنوان یک راهکار غیردارویی برای بهبود ترکیب بدن، کاهش مقاومت به انسولین و پیشگیری از دیابت برای زنان مبتلا به PCOS پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، درصد چربی بدن، سندرم تخمدان پلی کیستیک، مقاومت به انسولین
  • مروارید ایرانی، مریم آرادمهر*، سیده عادله رحمانیان، صدیقه احمدی صفحات 114-125
    مقدمه

    انسان به طور دانسته یا ندانسته، هر روز در معرض میدان های الکترومغناطیسی قرار می گیرد و در عصر حاضر، الکتریسیته جزء جدایی ناپذیر زندگی می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف مرور سیستماتیک مطالعات انجام شده در مورد تاثیر امواج الکترومغناطیسی بر پیامدهای بارداری و بعد از تولد انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری که بر اساس گایدلاین PRISMA نگارش شد، تمامی مطالعات کوهورت و مورد - شاهدی از پایگاه های اطلاعاتی معتبر Scopus، PubMed، Iran Medex، SID، Web of Science، Medlib، Magiran، Science Direct و Google Scholar با کلیدواژه های میدان الکترومغناطیسی، تلفن همراه، ایستگاه های پایه تلفن همراه، تماشای تلویزیون، استفاده از اینترنت، پیامدهای بارداری، مرگ پری ناتال، پره اکلامپسی، سرطان های دوران کودکی، آسم در فرزندان، نقایص مادرزادی، اختلالات رفتاری و عاطفی و معادل انگلیسی آنها بدون محدودیت زمانی تا مه 2022 جستجو شدند. کیفیت مطالعات با معیار نیوکاسل اتاوا بررسی شد. تجزیه و تحلیل مطالب به صورت کیفی صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 477 مقاله استخراج شد. سپس 10 مطالعه با نمره 6 و بالاتر با معیار نیوکاسل اتاوا، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی متغیرهای ارزیابی شده در مقالات نشان داد، تماس پدر با امواج الکترومغناطیس با خطر مرگ و میر پری ناتال، پره اکلامپسی و نقایص هنگام تولد و مواجهه مادر با خطر آسم، کاهش مایع آمنیوتیک، کاهش مهارت های حرکتی، تاخیر رشد عصبی کودکان همراه بوده است، ولی زندگی زنان باردار در مجاورت دکل ها، کابل های ولتاژ برق بالا و ایستگاه های پایه تلفن همراه، باعث افزایش ناهنجاری های مادرزادی، سرطان های کودکی و مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان (مانند بیش فعالی، بی توجهی) نشد.

    نتیجه گیری

    تماس پدر یا مادر طی بارداری با امواج الکترومغناطیسی می تواند باعث مشکلاتی در بارداری و فرزندان آنها شود، لذا توصیه می شود تا حد امکان مواجهه با میدان های الکترومغناطیسی را کنترل نمایند.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیسی، بارداری، پیامدهای بارداری، دوره پس از زایمان، ناهنجاری
|
  • Maryam Zakarihamidi, Samira Mahmoudi, Malihe Mohseninia, Maryam Azari Azghandi, Nahid Sorgi, Fatemeh Bagheri, Maryam Moradi, Hassan Boskabadi * Pages 1-11
    Introduction

    The "golden hour" concept is a new evolving strategy for better prognosis of preterm and term infants, and all health care providers should be informed about the components and importance of the golden hour approach. The present study was performed with aim to investigate the percentage and sequence of primary care measures for newborns in the delivery or operating rooms in Khorasan Razavi hospitals.

    Methods

    This descriptive study was conducted in 2021-2022 on 1286 babies born in the maternity ward and operating room in Khorasan Razavi public hospitals. The percentage and sequence of taking care of newborns were investigated immediately after birth. Data were analyzed by SPSS software (version 26) and Statistical indices. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Drying and warming in 98%, making skin to skin contact of the baby with the mother's breast in 65%, positioning in 61%, emptying mouth secretions and stimulating the baby in 41%, putting on a hat in 61%, controlling the number Breathing in 48%, heart rate in 38% and temperature check in 25% were done among babies. The summary of the order of care measures performed for newborns was: tying the umbilical cord, starting skin-to-skin contact, drying, warming, stimulating, emptying mouth secretions, putting on a hat, determination of first minute Apgar, weight control, height control, head circumference control, determination of fifth minute Apgar, first respiratory rate control, first pulse rate control, first breastfeeding, body temperature control, foot impressions, vitamin K injection, diapering, and transfer to obstetrics department.

    Conclusion

    In maternity wards and operating room of Khorasan Razavi public hospitals, essential measures such as vital signs are evaluated in less than half of the babies, and the order of care is not appropriate. Therefore, the modification and training of the neonates' care worker needs a serious revision and it is necessary for the health care workers to review the care and order of their performance.

    Keywords: Delivery Room, Infant care, Respiratory rate, Skin-to-skin contact, Umbilical cord
  • Bita Jamali *, Hamid Sharif-Nia, Omolbanin Zare, Majedeh Nabavian Pages 12-23
    Introduction

    The knowledge and skills of midwives as the most effective team providing health and preventive care can affect the behavior and performance of maternal care. Therefore, the present study was conducted with aim to examine the psychometric properties of the Persian version of midwives' knowledge and skills questionnaire to assess and promote maternal health literacy.

    Methods

    This methodological and cross-sectional study was conducted from November 2022to February 2023. In this study, 314 midwives working in hospitals and health centers or public and private clinics in the central cities of Mazandaran province completed the 13-item questionnaire. The face validity, content validity and construct validity of the questionnaire was evaluated. The reliability was obtained using Cronbach's alpha and test-retest reproducibility. The structure of the questionnaire was analyzed using factor analysis.

    Results

    Based on the results of exploratory factor analysis, three factors of performance, knowledge and skills were extracted. The model fitness indices confirmed the questionnaire. (PCFI=0.684, PNFI=0.651, CMIN/DF=2.438, RMSEA=0.068, AGFI=0.905, IFI=0.923, CFI=0.922). Also, the internal consistency and reliability of the questionnaire were confirmed (<0.7).

    Conclusion

    The three-factor questionnaire of midwives' knowledge and skills to assess and promote maternal health literacy produced good validity and reliability. Due to its suitable psychometric properties, this tool can be used in future studies designed to evaluate midwives' knowledge and skills to assess and promote maternal health literacy.

    Keywords: Knowledge, Maternal Health Literacy, Midwifery, skill
  • Sahar Rezaei, Mahmoud Goudarzi * Pages 24-36
    Introduction

    Satisfying psychological needs during pregnancy is defined as a feeling of satisfaction, increased independence, improved interaction between others and the environment, and spontaneous increase of mental energy to achieve successful pregnancy and delivery. The present study was conducted with aim to create and validate the pregnancy psychological needs questionnaire.

    Methods

    In terms of applied purpose, the current research is qualitative and quantitative combined data (mixed) and in terms of study method is foundational data. The statistical population included women referred to specialized women's clinics and midwifery centers in Kermanshah city in 2022-2023, and 40 people were selected through purposeful sampling with the inclusion criteria up to theoretical saturation and were subjected to in-depth interviews. After the analysis of the interviews, a tool suitable for the Iranian context was prepared to measure the psychological needs of pregnancy. In order to analyze the data in the qualitative part of content analysis and in the quantitative part of exploratory factor analysis, first and second order factor analysis were used and Cronbach's alpha was used to measure its reliability.

    Results

    Based on the results of exploratory factor analysis, six factors were extracted and the fit of the six-dimensional model of psychological needs of pregnancy was confirmed based on the results of confirmatory factor analysis. Considering the theoretical foundations and the content of the questions, these factors were named (supportiveness, affection, motivation and hope, emotional understanding, empathy and sexual need). Also, the reliability of the questionnaire was reported as 0.89.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the pregnancy psychological needs questionnaire has the necessary validity and reliability, and it is possible to measure the psychological needs of pregnant women through this tool.

    Keywords: pregnancy, Psychological needs, Reliability, Validation, Validity
  • Zahra Asadollahi, Mohsen Rezaeian, Hasan Ahmadinia *, Alireza Taherifard Pages 37-49
    Introduction

    All the results obtained from medical research are reliable when they are examined using correct statistical tests along with checking the assumptions of the test and the accuracy of factors such as sample size, randomization, and standard measurement tools. Therefore, the present study was performed with aim to identify the extent of the articles' compliance with the essay writing standards and the correct use of statistical methods in the results reporting.

    Methods

    In this descriptive study, from all Persian-language journals that had a scientific-research score in 2021, 300 articles were selected with a multi-stage sampling method. Then, the study questionnaire was designed and was completed each article after assessing its validity and reliability. Data were analyzed by SPSS software (version 18) and Two-sample t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 300 articles were examined and it was found that the type of study (94.8%), sampling method (94.8%), sample size determination formula (20.8%), validity (40.6%), reliability (72.4%), the reason for dropping samples (67.3%), how to deal with outlier data (12%), checking defaults (83.4%), confidence interval (11.9%) ) and blinding (47.4%) of the articles reported correctly. Also, the mean score of 300 articles was 86.46±11.48 out of 100.

    Conclusion

    In general, it seems that most of the researchers observed the most important factors regarding statistics in relation to writing the article, but the editors and referees of the journals should pay attention to the issues such as mentioning the name or the formula for determining the sample size, validity and reliability of the tool, outliers and missing data, confidence interval and blinding.

    Keywords: Articlewriting standards, Medical science articles, Persian journals, Statistical errors
  • Sedigheh Livani *, Sepideh Bakhshandeh Nosrat, Mahdiheh Naghavi Alhosseini, Amene Sadat Sheykholeslami, Mohammad Ali Vakili, Ezzat Allah Ghaemi Pages 50-59
    Introduction

    Preterm delivery is one of the leading causes of death in infants and children under 5 years of age. The causes of preterm delivery have not been properly identified, but some causes include infections such as bacterial vaginosis, which are very common among pregnant women. The present study was performed with aim to determine the role of bacteria associated with bacterial vaginosis in causing preterm delivery.

    Methods

    This case-control study was conducted in 2014-2015 on 100 women with term delivery and 100 women with preterm delivery in Shaheed Sayyad Shirazi hospital in Gorgan. DNA was extracted from vaginal samples and PCR was performed using specific primers for Atopobium vaginae, Gardnerella vaginalis and Mobiloncus spp. The data were analyzed using SPSS software (version 16) and Chi-square test and logistic regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Frequency of Gardnerella, Atopobium and Mobiluncus in term delivery were 86%, 15% and 25%, respectively and in preterm delivery were 74%, 14%, and 45%, respectively.  The distribution of Mobiloncus in the two groups of preterm and term delivery had a statistically significant relationship (P=0.003). The odds ratio (OR) of preterm delivery in women who were positive for Mobiloncus was 2.46 times (95% confidence interval 1.35-4.47) compared to those who were negative for Mobiloncus.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the odds ratio of preterm delivery was significantly increased with the presence of Mobiloncus in the vagina. It is better to consider the methods to quickly detect this bacterium and thus prevent preterm delivery.

    Keywords: Autopobium, Gardnerella, Mobiloncus, Preterm delivery
  • Maryam Zamani, Fariba Zafari, Farzad Rajaei, Amir Farzam, Zeinab Khodakarmi, Amir Hosseini * Pages 60-71
    Introduction

    Infertility is a disorder that affects about 15% of couples and 50% is related to male. Sperm freezing involves storing semen samples at -196°C in liquid nitrogen. During freezing, due to the induction of apoptosis through oxidative stress, the functional indicators of sperm are damaged and ultimately lead to a decrease in fertility. There have been many studies on the use of freezing environments with complementary antioxidants to limit the damage caused by freezing. In this study, melatonin and curcumin were used in combination as antioxidants in sperm freezing.

    Methods

    This study was conducted in 2022 on the semen of 40 men with normal sperm in Qazvin University of Medical Sciences. To check sperm motility by CASA device, morphology by hematoxylin staining, viability by eosin nigrosine staining, DNA integrity by tunnel kit and MDA measurement by reaction method with thiobarbituric acid and spectrophotometer were used. Data analysis was done using SPSS software (version 25) and ANOVA test, dependent t-test and one-way analysis of variance. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The use of melatonin and curcumin either separately or in combination in the freezing environment had a significant effect on the rate of motility and survival, DNA fragmentation and MDA level (P<0.05).

    Conclusion

    Adding curcumin and melatonin in combination to the freezing environment will have a positive effect on sperm parameters after freezing.

    Keywords: Apoptosis, Curcumin, Melatonin, sperm freezing
  • Farzaneh Salajegheh Tezerji, Roshanak Salari, Seyed Reza Mazloum, Farideh Akhlaghi, Raheleh Babazadeh * Pages 72-82
    Introduction

    Mothers with gestational diabetes and their babies are exposed to significant maternal and neonatal complications. This study was conducted with aim to determine the effect of oral capsule of aqueous alcoholic extract of red onion on blood sugar of women with gestational diabetes treated with diet.

    Methods

    This triple-blind randomized clinical trial study was conducted in 2021-2022 on 60 women with gestational diabetes in Mashhad. Eligible mothers at 24 to 30 weeks of gestation were randomly divided into two groups of 30 people, intervention or placebo, and took 500 mg capsules of red onion extract or placebo twice a day for 4 weeks. Fasting blood sugar was checked before, two weeks and four weeks after the study, and two hours after meals. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 16) and Chi-square, Independent t and Mann-Whitney tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a statistically significant difference in the intervention group compared to the placebo group in the mean fasting blood sugar two and four weeks after the study (P<0.05). However, there was no statistically significant difference in the intervention group compared to the placebo group in the mean blood sugar two hours after a meal two and four weeks later compared to before the study (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the effect of red onion extract in reducing fasting blood sugar in women with gestational diabetes, it is recommended to teach its use in health centers.

    Keywords: Blood glucose, Diet therapy, Gestational diabetes, Red Onion
  • Mahsa Hosseini, Zahra Borzabadi Farahani, Azam Moslemi, Fatemeh Bodaghi, Fereshteh Farzan Azar * Pages 83-93
    Introduction

    Dysmenorrhea is a common, painful, and debilitating problem of personal activity with psychological symptoms of anxiety and distress. The present study was performed with aim to investigate the effect of Mandela therapy on anxiety, pain intensity, and distress in primary dysmenorrhea.

    Methods

    This randomized clinical trial study was conducted in 2022 on 80 university students in Arak city who had a pain intensity score of 4 to 8. People were placed in the intervention and control groups. The intervention group painted the mandala for five days in two menstrual cycles. The questionnaires of Spielberger's anxiety, Moos menstrual distress, and numerical pain measure were completed by two groups before and after two intervention periods. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 28) and Fisher's exact, independent t and paired t, and Mann-Whitney and Wilcoxon tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Although the mean score of dysmenorrhea distress after the intervention had a significant decrease in the intervention group (35.76±8.18) compared to the control group (40±7.93) (d=0.645, p=0.01), but the reduction in mean pain intensity in the intervention group (5.82±2.08) was not significantly different compared to the control group (6.45±1.96) (p>0.05). Also, there was no significant difference between the mean of trait and state anxiety in the two groups after the intervention (p>0.05).

    Conclusion

    Mandala therapy can be effective in reducing the distress caused by primary dysmenorrhea.

    Keywords: Art therapy, Clinical trial, Dysmenorrhea, Mandala coloring, Primary dysmenorrhea
  • Fatemeh Kazeminasab *, Fatemeh Sabaghian, Mousa Khalafi Pages 94-113
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in women of reproductive age, which is associated with insulin resistance. The present systematic review and meta-analysis study was conducted with aim to investigate the effect of exercise training on metabolic factors in women with PCOS.

    Methods

    In this study, a systematic search was conducted in PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google Scholar databases for English and Persian articles published until September 2022. Meta-analysis was performed to investigate the impact of exercise training on fasting blood glucose, insulin, insulin resistance index (HOMA-IR), fat percentage and body fat mass in women with PCOS. Standardized mean differences (SMD) or weighted mean difference (WMD) and 95% confidence interval (CI) were calculated using random effect model. Also, I2 test was used to determine heterogeneity, and funnel plot and Egger test were used to evaluate publication bias.

    Results

    Exercise training caused a significant decrease in insulin [SMD=-0.47, -0.79 to -0.15, P=0.004], HOMA-IR [WMD=-0.57, -1.02 to -0.12, P=0.01), and body fat percentage [WMD=-1.89, -3.36 to -0.42, P=0.01] in women with PCOS; but exercise did not change fasting glucose [WMD=0.65, -2.17 to 3.47, P=0.65] and body fat mass [WMD=-1.58, -3.88 to 0.7, P=0.17].

    Conclusion

    Exercise reduces body fat percentage, fasting insulin, and insulin resistance in PCOS patients. It is noteworthy that both types of aerobic and resistance training reduce fasting insulin in these patients, but the impact of resistance training is greater than aerobic exercise. Therefore, exercise is recommended as a non-drug solution to improve body composition, reduce insulin resistance and prevent diabetes for women with PCOS.

    Keywords: Body fat percent, Exercise, insulin resistance, Polycystic ovary syndrome
  • Morvarid Irani, Maryam Aradmehr *, Seyyedeh Adeleh Rahmanian, Sedigheh Ahmadi Pages 114-125
    Introduction

    Humans knowingly or unknowingly are daily exposed to electromagnetic fields and today electricity is an integral part of life. Therefore, the present study was performed with aim to systematically review the studies on the effect of electromagnetic field on pregnancy and postpartum outcomes.

    Methods

    In this review article, which was written based on the PRISMA guidelines, all cohort and case and control studies were searched from the databases of Magiran, Medlib, Web of Science, SID, Iran Medex, Scopus, PubMed, Science Direct, and Google Scholar with keywords of electromagnetic field, mobile phones, mobile phone base stations, watching TV, using Internet, pregnancy outcome, perinatal mortality, preeclampsia, childhood cancers, asthma in offspring, congenital defects, and behavioral and emotional disorders without time limit until May 2022. The quality of the studies was evaluated using the Newcastle-Ottawa criteria. Content analysis was done qualitatively.

    Results

    In this study, 477 articles were extracted. Then, 10 studies with a score of 6 and above were examined with the Newcastle-Ottawa criteria. A review of the evaluated variables in the articles showed that father's exposure to electromagnetic field has been associated with the risk of perinatal mortality, preeclampsia and congenital defects, and the mother's exposure was associated with the risk of asthma, amniotic fluid reduction, decreased motor skills, and delayed neurodevelopment of children. But the pregnant women's living in the vicinity of masts, high voltage cables and mobile phone base stations did not increase congenital anomalies, childhood cancers and behavioral and emotional problems (such as hyperactivity, inattention) in children.

    Conclusion

    Contact of father or mother with electromagnetic waves during pregnancy can cause problems in pregnancy and their children. Therefore, it is recommended to control exposure to electromagnetic fields as much as possible.

    Keywords: Abnormality, Electromagnetic Waves, Postpartum Period, pregnancy, Pregnancy outcomes