فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1402)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لیلا قنبری افرا، محسن ادیب حاج باقری*، منیره قنبری افرا، ازیتا ظاهری صفحات 3-14
    مقدمه

     برای تحقق آموزش مجازی، بسترهای مناسب ضرورت دارد تا بتوان انتقال اطلاعات آموزشی را در سریعترین زمان ممکن انجام داد و به بهترین وجه به تحقق اهداف یادگیری کمک کرد. هدف از این مطالعه، طراحی سناریو آموزش مجازی برای برنامه درسی دانشجویان کارشناسی پرستاری بر اساس مدل لجیک (Logic) است.

    روش کار

     پژوهش کاربردی (از نوع طراحی سناریو) برای برنامه درسی دانشجویان کارشناسی پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1399 انجام شد. برای طراحی سناریو از مدل لجیک استفاده شده است. مدل لجیک دارای شش جزء هدف، زمینه، ورودی، فعالیت ها، خروجی ها، و تاثیر است.  برای ارایه مراحل شش گانه مدل لجیک از 13 مقاله استفاده شد.

    یافته ها

     بر اساس مدل لجیک پس از تعیین هدف، و بررسی زمینه و ورودی (امکانات و موانع برنامه)، فعالیت ها شامل تدوین و پیاده نمودن استانداردهای ضروری، بهبود عملکرد اعضا، کارکنان و دانشجویان در آموزش مجازی، تهیه محتوای آموزشی مناسب اجرا شد. خروجی ها شامل اجرای آموزش به شیوه مجازی همراه با حفظ کیفیت آموزش ها بدست امد. تاثیر شامل پیامدهایی برای دانشجو، استاد، سازمان و نیز پیامدهای فراسازمانی می باشد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های مطالعه، با بررسی همه جانبه شرایط موجود، تقویت امکانات لازم، مرتفع نمودن موانع و برنامه ریزی برای پیامدهای احتمالی، آموزش مجازی در پرستاری در کنار آموزش حضوری قابل اجرا بود. لذا پیشنهاد می شود با فراهم نمودن زیر ساخت ها، تبیین ضرورت آموزش الکترونیکی، تولید محتوای مناسب، توانمندسازی مشارکت کنندگان در دوره های آموزش الکترونیک و گسترش کمی و کیفی موسسات ارایه دهنده خدمات، اقداماتی در این راستا انجام شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش از راه دور، پرستاری، مدل لجیک، ایران
  • رضا گنجی، عبدالله رازی، فرزانه رشیدی فکاری، علیرضا عباسپور، حسن نامدار احمدآباد* صفحات 17-25
    مقدمه

    علیرغم نیازجدی دانشجویان به مشاوره در طول تحصیل، به علت عدم آگاهی و مهارت کافی و مناسب در انجام وظایف مشاوره، ارتباط مناسبی بین دانشجویان و اساتید مشاور برقرار نمی شود. در این مطالعه اثربخشی کارگاه توانمندسازی اساتید مشاور به روش ایستگاهی در افزایش دانش اعضای هیات علمی پیرامون مشکلات دانشجویان و تاثیر آن بر تغییر نگرش اعضای هیات علمی پیرامون وظایف اساتید مشاور مورد بررسی قرار گرفت. 

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای تک بازویی قبل و بعد با مشارکت 62 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده پزشکی بجنورد انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش؛ بخش اول مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی، بخش دوم مربوط به سنجش میزان آگاهی اعضای هیات علمی پیرامون مشکلات دانشجویان و بخش سوم ارزیابی نگرش اعضای هیات علمی در مورد وظایف اساتید مشاور جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم گراف پدپریزم استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد برگزاری این کارگاه سبب افزایش معنادار دانش اعضای هیات علمی در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی، حمایت روانی و امکات رفاهی بجز فعالیت های مکمل و فوق برنامه می گردد. همچنین ارتقای نگرش اعضای هیات علمی در زمینه های مختلف بجز هدایت تحصیلی و پیشگیری از مشکلات روحی و روانی دانشجویان پس از برگزاری کارگاه مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    کارگاه آموزشی استاد مشاور به روش ایستگاهی ضمن تغییر نگرش اعضای هیات علمی پیرامون وظایف استاد مشاور، می تواند بصورت موثری سبب ارتقای دانش اعضای هیات علمی پیرامون مشکلات دانشجویان گردد.

    کلیدواژگان: مشاوره، اثربخشی برنامه، کارگاه آموزشی، دانشکده پزشکی
  • میترا مهدویان*، مهسا ریحانی، رویا جاجوندیان، سمیرا بشیریان صفحات 28-37
    مقدمه

    آموزش پرستاری و مامایی بخشی از نظام آموزش عالی است که با حیات انسآن ها سروکار دارد . آموزش بالینی اساس برنامه های آموزشی رشته های پرستاری و مامایی را تشکیل می دهد. این مطالعه با هدف تعیین مشکلات آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی طراحی گردیده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی روی 120 نفر از دانشجویان مامایی و پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد به صورت مبتنی بر هدف انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل دو بخش بود  بخش اول آن مربوط به مشخصات فردی و بخش دوم، با مقیاس 5 درجه ی لیکرت از شماره 1 تا 5 دارای 7حیطه : ارزشیابی مربیان، محیط و تسهیلات، عملکرد کارکنان، امکانات آموزشی و رفاهی، ارزشیابی برنامه ریزی آموزشی و دانشجو و ارتباط با بیمار، بود که بین دانشجویان توزیع گردید. سپس داده ها با استفاده از آمار تحلیلی و توصیفی و از طریق نرم افزار آماری spss23 تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    در پژوهش حاضر از بین 120 نفر دانشجو 113 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. آموزش بالین به صورت کلی با نمره 306 در رتبه متوسط قرار گرفت. به طوریکه حیطه های  ارزشیابی مربیان با نمره 363، ارزشیابی محیط و تسهیلات با نمره 353، امکانات آموزشی با نمره 293 و ارزشیابی برنامه ریزی آموزشی با نمره 313، در رتبه متوسط قرار گرفتند. حیطه امکانات رفاهی با نمره 208 در رتبه ضعیف قرار گرفت. و حیطه های  ارزشیابی دانشجو از خود با نمره 417 و بیمار با نمره 395 در رتبه خوب قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی  نسبت به ارزشیابی دانشجو از خود، خوب بود ولی نسبت به امکانات رفاهی و در درجه بعد اموزشی دیدگاه خوبی ندارند و نارضایتی در انان دیده می شود.

    کلیدواژگان: آموزش بالین، دانشجویان پرستاری و مامایی، دیدگاه دانشجویان
  • مهدی کیانی فرد*، تقی جباری فر، احمد زندوانیان صفحات 40-47
    مقدمه

    سلامت انسان یکی از ابعاد مهم در مراقبت های پزشکی است. در این میان، داروخانه در دسترس ترین عضو گروه خدمات سلامت است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی میزان دانش، مهارت و نگرش تکنیسین های داروخانه شهر اهواز طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و ارایه پودمان آموزشی مناسب بود.

    روش کار

    روش این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش (720 تکنیسین)، پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی میزان دانش، مهارت و نگرش تکنیسین داروخانه با گزینه های خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد به صورت تصادفی بین 250 نفر توزیع شد اما فقط 130 پرسشنامه تکمیل شد. سپس داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS24 در دو بخش توصیفی شاخص های فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمونt تک نمونه ای، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه) تجزیه وتحلیل گردید.

    نتایج

    با توجه به نتایج آزمون های آماری، میزان تسلط تکنیسین ها بر اساس خوداظهاری در پرسشنامه، در ابعاد دانش، مهارت و نگرش به طور معناداری بیش از میانگین مورد انتظار بود (0/001 ˂p)؛ بین میانگین نمرات تکنیسین ها بر اساس رشته تحصیلی در متغیرهای دانش، نگرش و مهارت تفاوت معناداری وجود ندارد (p >0/05)؛ اما بین تکنیسین ها به تفکیک سابقه در میانگین دانش، مهارت و نگرش تفاوت معنادار وجود دارد (p≤0/001).

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج این مطالعه نشان داد که تکنسین داروخانه ها به عنوان ارایه دهنده خدمات دارویی معضل بسیار بزرگی در بخش نیروی انسانی برای کادر درمان و سلامت و به ویژه بیماران ایجاد کرده اند. برای حل این مهم و جهت جلوگیری از بروز فاجعه انسانی، باید به فکر بازنگری عمیق و اساسی بود.

    کلیدواژگان: تکنیسین داروخانه، سازمان بهداشت جهانی، پودمان
  • امیر امین، منیرالسادات میرزاده، افسانه یخ فروش ها* صفحات 50-59
    مقدمه

    با توجه به این که آموزش سرپایی به عنوان یکی از انواع آموزش بالینی در کسب توانمندی های دانشجویان نقش مهمی ایفا می نماید و همچنین اهمیت نظرسنجی از فراگیران به عنوان ذینفعان آموزش سرپایی، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی وضعیت آموزش درمانگاهی در بخش های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین از دیدگاه کارورزان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی- تحلیلی بوده  که در سال 99 انجام شد. در این مطالعه نظرات کلیه کارورزان دانشگاه علوم پزشکی قزوین (50 نفر) که تمامی درمانگاه های 8 بخش (داخلی، جراحی، کودکان، زنان، روان پزشکی، عفونی، پوست و  ENTرا گدرانده بودند،  از طریق پرسشنامه روا شده Ambulatory Care Learning Education Environment  Measure  (ACLEEM) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار21 SPSS و آزمون های توصیفی-تحلیلی  در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تحلیل شد.

    نتایج

    در بین 50 کارورز شرکت کننده در پژوهش حاضر، اکثریت آن ها (%66)  زن بودند. در مجموع % 80  آن ها مجرد بودند. میانگین سنی آن ها نیز  2/14 ±  25/6بود. میانگین نمره کل پرسشنامه ACLEEM در تمام بخش ها 110/5 محاسبه شد که در  طبقه بندی مطلوب گزارش گردید.  در میان 8 بخش ارزیابی شده در مطالعه جاری، وضعیت 6 بخش آموزشی مطلوب گزارش شد.

    نتیجه گیری

    علی رغم وجود  برخی کمبود ها و ضعف ها، وضعیت آموزش درمانگاهی در بخش های دانشگاه علوم پزشکی قزوین از دیدگاه کارورزان، مطلوب به نظر می رسد. انجام مطالعات بعدی با هدف ارزیابی کیفیت آموزش درمانگاهی از دیدگاه  کارآموزان و اساتید نیز در سطح دانشگاه علوم پزشکی قزوین توصیه می شود .

    کلیدواژگان: آموزش سرپایی، دانشجویان پزشکی، ارزیابی
  • فاطمه شریفی فرد، فائزه کبرایی آبکنار، محسن فارسی، علیرضا شعوری بیدگلی، الهام علی مددی، مهسا حاجی محمدحسینی* صفحات 62-71
    مقدمه

    آموزش عالی یکی از مهمترین زیرمجموعه های نظام آموزشی است. مهمترین هدف آن فراهم سازی زمینه برای رشد و تربیت انسان های سالم، کارآمد و مسیول برای ایفای نقش در زندگی فردی و اجتماعی است مطالعه حاضر به تعیین همبستگی انگیزش تحصیلی و فرسودگی تحصیلی با میانجی گری خودکارامدی در دانشگاه علوم پزشکی قم می پردازد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، به صورت مقطعی در سال 1396 در دانشجویان رشته اتاق عمل و هوشبری دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. نمونه های مطالعه 188 دانشجو بودن که با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، فرسودگی تحصیلی، مقیاس انگیزه تحصیلی و پرسشنامه خودکارآمدی بود.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار نمرات دانشجویان در این مطالعه در مقیاس فرسودگی تحصیلی با دامنه نمرات (90-0)   15/86  ±  43/79، در مقیاس  خودکارآمدی تحصیلی با دامنه نمرات (297-0) 46/07  ± 179/64 در مقیاس انگیزه تحصیلی با دامنه نمرات (196-28)  20/61  ±  145/51 بود. کلیه خرده مقیاس های انگیزه و خودکارآمدی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی ارتباط داشت. همچنین عملکرد تحصیلی دانشجویان با فرسودگی تحصیلی ارتباط معکوس و معنادار بود و دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر فرسودگی تحصیلی بالاتری داشتند (P  <0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، سطح انگیزه پیشرفت و خودکارامدی دو عامل پیش بینی کننده منفی فرسودگی تحصیلی می باشند، که تعیین میزان آن ها و ارایه ی راه کار هایی جهت ارتقای آنها از طریق برنامه ریزی آموزشی مناسب و برگزاری کارگاه های آموزشی سلامت روان، مدیریت زمان و مانند این ها  میتواند متضمن بهبود وضعیت تحصیلی فراگیران در یک نظام آموزشی باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، انگیزش، خودکارآمدی تحصیلی، دانشجویان
  • فاطمه باقری، زهره خلجی نیا* صفحات 74-84
    مقدمه

    به دنبال شیوع کروناویروس و بروز بحرانهای مختلفی در نقاط مختلف جهان، ابعاد مختلف زندگی تمام انسانها تحت تاثیرا ت منفی این بحران قرار گرفت . در این میان نظام آموزش پزشکی  با مشکلات متعددی روبرو شد. این مطالعه کیفی با هدف تبیین چالش های آموزش بالینی دانشجویان پزشکی در اپیدمی کووید- 19انجام شد. 

    روش کار

    تحقیق حاضر از نوع مطالعه کیفی به شیوه تحلیل محتوی که در سال 1400 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 17نفر از کار آموزان، کارورزان و دستیاران پزشکی و اساتید دانشگاه علوم پزشکی قم بودند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. روش گرداوری داده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته  انجام گرفت و مصاحبه ها تا حد اشباع ادامه یافت . داده ها با تحلیل و تفسیر گردیدند. متن مصاحبه ها به روش تحلیل محتوای قراردادی و با کمک نرم افزار MaxQDA تحلیل شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل حاصل از مصاحبه های شرکت کنندگان در این مطالعه منتج به استخراج طبقات اصلی فعالیت های آموزش - زیر ساختهای آموزش مجاز ی و جنبه های روان شناختی گردید . این طبقات به ترتیب دارای طبقات فرعی کمیت و کیفیت آموزش - ارزشیابی، حوزه سازمانی - تجهیزات و فناوری های آموزشی و شبکه و اینترنت، استرس و فشار روانی - نگرانی از آینده حرفه ای و شغلی  بودند .

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، شناسایی چالش های و موانع آموزش  پزشکی در بحران هایی مانند پاندمی کرونا الزامی است.  لذا جهت مرتفع ساختن این چالش ها در بحران های بعدی نیاز به برنامه ریزی و بسترسازی سیستمی در حوزه آموزش می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان پزشکی، کووید19
  • فهیمه مرادی، سلیمان احمدی*، امین حبیبی، فاطمه تهرانی فر صفحات 87-94
    مقدمه
    آموزش بالینی اثربخش سبب ارتقای تفکر انتقادی و افزایش اعتماد به نفس دانشجویان نسبت به توانایی هایشان در انجام مسوولیت های حرفه ای می شود. علی رغم انجام مطالعات کمی متعدد، هنوز هم این مفهوم به روشنی مشخص نشده است. هدف از این مطالعه  بررسی درک و دیدگاه ماماها از آموزش بالینی مامایی اثربخش است. 
    روش کار
     این پژوهش کیفی و از نوع آنالیز محتوا است. شرکت کنندگان 14 نفر ماما بودند که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های انفرادی به صورت نیمه ساختاریافته و بررسی سریع  (Rapid Review) اسناد و متون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز محتوا به شیوه تحلیل محتوا صورت گرفت.
    نتایج
     9 طبقه، 27 زیر طبقه مربوط به دیدگاه ماماها از آموزش بالینی مامایی اثربخش و درک آن ها از مفاهیم استخراج شد.
    نتیجه گیری
    آموزش بالینی اثربخش در رشته مامایی، نیازمند تامین امکانات، تجهیزات محیط بالینی، به کارگیری مهارت های تیوری و عملی مربیان، تعامل و ارتباط با دانشجویان و پرسنل بخش و تیم درمان است و به روز بودن دانش مربیان و استادان کیفیت آموزش بالینی را ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی اثربخش، درک، ماماها، مطالعه کیفی
  • عزت تبریزی، نازنین شماعیان رضوی*، هانیه مستور، ویدا وکیلی، مهری یاوری صفحات 97-104
    مقدمه

     به دلیل اهمیت مساله تاب آوری و کنترل استرس در جهت بهبودی سریعتر بیماران مبتلا به کووید19 و همچنین نقش آموزش دستور العمل های جامع کشوری در کاهش عوارض ناشی از ابتلا به این بیماری، در این پژوهش تلاش شد تا به تاثیر آموزش جامع دستورالعمل های کشوری کووید19 بر میزان استرس درک شده ومیزان تاب آوری مبتلایان به این بیماری پرداخته شود.

    روش کار

    این پژوهش شبه تجربی است که در دو گروه مداخله و کنترل در خردادماه 1401 در مراکز خدمات جامع سلامت شماره 3 شهرستان مشهد مقدس انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه افرادی بود که تست کرونای آنها مثبت شده و در سامانه سینا دارای پرونده بهداشتی بودند. با توجه به عدم امکان ارتباط حضوری، افراد مورد نظر با مراجعه به پرونده الکترونیک آنها در سامانه سینا به روش تصادفی ساده انتخاب شده وتعداد 68 مورد در گروه مداخله (قبل و بعد) و 34 مورد در گروه شاهد قرار گرفتند. آموزش ها توسط کارشناس بهداشتی زبده که در جریان آخرین دستورالعمل های ستاد مبارزه با کرونا بود از طریق مکالمه تلفنی و استفاده از شبکه های اجتماعی ارایه شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه ها جمع آوری گردید. داده ها از طریق تست مجذور کا و آزمون های زوجی، ویلکاکسون و یا مک نمار با نرم افزار SPSS 26 تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

     یافته ها نشان داد که بترتیب 35/3 درصد گروه شاهد و 52/9 درصد گروه مداخله مرد بودند. بیشترین درصد سنی گروه مداخله و شاهد (به ترتیب32/4 و 26/5 درصد) در گروه سنی 35-31 سال بودند. اندازه اثر آموزش دستورالعمل های جامع کشوری بر تاب آوری و کاهش استرس درک شده 56 درصد بود. سطح معنا داری برای هر دو متغیر تاب آوری و استرس درک شده کمتر از0/05 بوده که این نشان دهنده تفاوت  معنا دار بین نمرات پس آزمون و پیش آزمون (تست مجذور کای و آزمون های زوجی، ویلکاکسون و یا مک نمار) در گروه مداخله می باشد

    نتیجه گیری

     آموزش دستورالعمل های جامع کشوری کووید 19 باعث کاهش استرس درک شده گردیده و تاب آوری بیماران مبتلا به کووید 19 را افزایش می دهد. نتایج این مطالعه بر اهمیت آموزش های دستورالعمل های جامع کشوری کووید 19 در ارتقای سلامت بیماران و در نهایت سلامت جامعه تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، استرس درک شده، تاب آوری، بیماری کووید19
|
  • Leila Ghanbari-Afra, Mohsen Adib-Hajbaghery *, Monireh Ghanbari-Afra, Azita Zaheri Pages 3-14
    Introduction

     In order to realize virtual learning, suitable platforms are necessary so that the transfer of educational information can be done as quickly as possible and help in the best way to achieve the learning goals. The purpose of this study is to design a virtual education scenario for nursing bachelors based on the Logic model.

    Materials & Methods

    The applied research (scenario design) was conducted on the curriculum of bachelors nursing students at Kashan University of Medical Sciences in 2020. A Logic model has been used to design the scenario. The logic model has six main components: goal, context, input, activities, outputs, and impact. 13 articles were used to present the six stages of the logic model.

    Results

    Based on the logic model, after determining the goal, and checking the background and input (facilities and obstacles), the activities including the formulation and establishment of necessary standards, improving the performance of members, employees and students in virtual education, and preparing suitable educational content were implemented. The outputs include the implementation of virtual education along with maintaining the quality of education. Impact includes consequences for students, professors, organizations, and extra-organizational consequences.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, by comprehensively examining the existing conditions, strengthening the necessary facilities, removing obstacles and planning for possible consequences, virtual training in nursing can be implemented alongside face-to-face training. Therefore, it is recommended that take measures in this direction by providing infrastructure, explaining the necessity of e-learning, producing appropriate content, empowering participants in e-learning courses and expanding the quality and quantity of service providers..

    Keywords: Virtual Education, Distance learning, Nursing, logic model, Iran
  • Reza Ganji, Abdolah Razi, Farzaneh Rashidi Fakari, Alireza Abbaspour, Hasan Namdar Ahmadabad * Pages 17-25
    Introduction

    Despite the serious need of students for counseling during their studies, a good relationship is not established between students and academic advisors due to lack of knowledge and sufficient skills in performing counseling tasks. In the present study, we investigated the effectiveness of station workshop on the knowledge of faculty members about students 'challenges and its effect on changing faculty member's viewpoints about the duties of academic advisors.

    Materials & Methods

    This single-arm interventional study before and after that conducted with the participation of sixty-two faculty members of Bojnurd Medical School. Data collected using a questionnaire that consisted of three parts, the first part was related to demographic information, the second part was related to assessing the knowledge of faculty members with student's challenges, and the third part was evaluating faculty members' viewpoints about the duties of academic advisors. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using Graph Pad Prism software.

    Results

    The results showed that this workshop causes a significant increase in the knowledge of faculty members in various fields of education, research, psychological support and welfare facilities, except for complementary and extracurricular activities. Also, we observed improving the viewpoint of faculty members in various fields except academic guidance and prevention of students' mental and psychological problems after the workshop.

    Conclusion

    In addition to changing the viewpoint of faculty members about the duties of the academic advisor, the workshop in a station method can be an effective way to improve their knowledge about students' challenges.

    Keywords: Advisory, Program Effectiveness, Workshops, medical faculty
  • Mitra Mahdavian *, Mahsa Reahani, Roya Jajvandian, Samira Bashirian Pages 28-37
    Introduction

    Nursing and midwifery education is a part of the higher education system that deals with human life and is of special importance. This study was designed to determine the problems of clinical education from the perspective of nursing and midwifery students of Bojnourd Free University.

    Materials & Methods

    The present cross-sectional study was performed on 120 Midwifery and nursing students of Bojnourd Islamic Azad University based on purpose. The data collection tool was a questionnaire consisting of two parts. The first part was related to demographic characteristics and the second part was a 5-point Likert scale from 1 to 5 with 7 areas: evaluation of trainers, environment and facilities, staff performance, educational and welfare facilities, evaluation of educational and student planning and communication with the patient, were distributed among all midwifery and nursing students. After data collection, SPSS23 was used to analyze the data.

    Results

    In the present study, out of 120 students, 113 answered the questionnaires. Clinical education was generally ranked in the middle with a score of 306. So that the areas of evaluation of trainers with a score of 363, evaluation of environment and facilities with a score of 353, educational facilities with a score of 293 and evaluation of educational planning with a score of 313, were in the middle rank. Welfare facilities were ranked poorly with a score of 208. And the evaluation areas of the student with a score of 417 and the patient with a score of 395 were ranked well.

    Conclusion

    The results of the study showed that the attitude of nursing and midwifery students towards the self-evaluation of the student was good, but they do not have a good view about the welfare facilities and in the educational level and dissatisfaction is seen in them. .

    Keywords: Clinical education, nursing, midwifery students, perspective of students
  • Mehdi Kianifard *, Taqi Jabarifar, Ahmad Zandvanian Pages 40-47
    Introduction

    Human health is one of the most important aspects of medical care. The pharmacy is the most accessible member of the health services group. The aim of this study was conducted to assess the knowledge, skills and attitudes of Ahwaz pharmacy technicians according to World Health Organization standards and provide appropriate educational modules.

    Materials & Methods

    This study was a descriptive survey and the statistical population of the study (720 technicians), a researcher-made questionnaire of knowledge assessment, skill, and attitude of the pharmacist's technician with very low and low options. Medium, high, and very large, were randomly distributed among 250, but only 130 completed questionnaires were completed. Then, the data collected by SPSS24 software were analyzed in two sections: descriptive statistics (Frequency indicators, mean, standard (deviation) and Inferential statistics (one-sample T test, ANOVA and Scheffe  post hoc test) were analyzed.

    Results

    According to the results of statistical tests, the level of mastery of technicians based on self-report in the questionnaire in terms of knowledge, skills and attitude was significantly higher than the expected average (p˂0.001); There is no significant difference between the average scores of technicians based on the field of study in the variables of knowledge, attitude and skill(P> 0.05); But there is a significant difference between technicians in terms of experience in the average of knowledge, skills and attitude (P≤0.001).

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that pharmacy technicians, as providers of pharmaceutical services, have created a very big problem in the human resource sector for the treatment and health staff and especially for patients. In order to solve this problem and to prevent the occurrence of human catastrophe, it is necessary to think about a deep and fundamental revision.

    Keywords: Pharmacy technician, World health organization, Modular
  • Amir Amin, Monirsadat Mirzadeh, Afsaneh Yakhforoshha * Pages 50-59
    Introduction

    Considering that ambulatory education as one of the types of clinical education plays a vital role in acquiring students' competency also the importance of the learner’s perspective as a stakeholder of ambulatory education, the present study aims to assess the status of ambulatory education in the educational departments of the Qazvin University of Medical Sciences (QUMS) from the interns' perspective.

    Materials & Methods

    This was a cross-sectional study conducted in 2019. This study collected viewpoints of all 50 interns of QUMS who had completed Ambulatory clinics in 8 wards (internal medicine, surgery, pediatrics, gynecology, psychiatry, infectious diseases, dermatology, and ENT) by Ambulatory Care Learning Education Environment Measure (ACLEEM) validated questionnaire. The data were analyzed in SPSS-21 using descriptive and analytical statistics at a significance level of less than 0.05.

    Results

    Among the 50 interns participating in the present study, the majority (66%) of them were women. A total of 80% of them were single. Their mean age was 25.6 ± 2.14. The average total score of ACLEEM questionnaire in all educational sections was 110.5 which was reported in the desired classification. Among the 8 educational sections evaluated in the current study, the status of 6 educational sections was reported to be favorable.

    Conclusion

    Despite some shortcomings and weaknesses, ambulatory teaching in the departments of QUMS seems to be favorable from the perspective of interns. It is recommended that further studies be conducted at QUMS to evaluate the quality of ambulatory education from the perspective of clerkship and faculty members.

    Keywords: Ambulatory Education, Assessment, Medical student
  • Fatemeh Sharififard, Faeze Kobrai-Abkenar, Mohsen Farsi, Ali Reza Shouri Bidgoli, Elham Alimadadi, Mahsa Haji Mohammad Hoseini * Pages 62-71
    Introduction

    Higher education is one of the most important subdivisions of the educational system. The most important goal is to provide the background for progress of the individuals and to train healthy, efficient and responsible human beings to play a role in individual and social life. The aim of this study was to determine the correlation between motivation and burnout with self-efficacy in students of Qom University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was performed at 2016 on operating room and anesthesia students of Qom University of Medical Sciences. The study sample was 188 students who were selected by census method. Data collection tools included demographic information questionnaire, academic.burnout, academic motivation scale and self-efficacy questionnaire

    Results

    The mean and standard deviation of students' scores in this study were 43.79   ±  15.86, (0-90) on the academic burnout scale, 179.64  ±  46. 07 (0-297) on the academic self-efficacy scale and 145.51 ± 20.61, (28-196) on the academic motivation scale. All subscales of academic motivation and self-efficacy were associated with academic burnout. Also, a significant relationship was found between students' gender and academic performance with academic burnout (P <0.05)

    Conclusion

    The results showed that the level of achievement motivation and self-efficacy are two negative predictors of academic burnout, which determine their extent and provide solutions to improve them through appropriate educational planning and holding workshops. Mental health, time management and can improve the educational status of learners in an educational system.

    Keywords: Burnout, Motivation, Academic self-efficacy, Students
  • Fatemeh Bagheri, ZOHREH Khalajinia * Pages 74-84
    Introduction

    Following the spread of the coronavirus and the emergence of various crises in different parts of the world, various aspects of the lives of all people were affected by this crisis. In the meantime, the medical education system has faced many problems. This qualitative study was conducted with the aim of explaining the clinical training experience of medical students during the covid-19 epidemic.

    Materials & Methods

    The current research is a qualitative study in the content analysis method that was conducted in 1400. The studied population included 17 students, interns and medical assistants and professors of Qom University of Medical Sciences. The sampling method was purposeful. The method of data collection was done through semi-structured interviews and the interviews continued until saturation. The data were analyzed and interpreted. The text of the interviews was analyzed using the conventional content analysis method and with the help of MaxQDA software.

    Results

    The analysis of the interviews of the participants in this study led to the extraction of the main classes of education activities - authorized education infrastructures and psychological aspects. These classes had the subclasses of quantity and quality of education- evaluation, organizational field - educational equipment and technologies and network and internet, stress and psychological pressure - worry about the professional and career future.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it is necessary to identify the challenges and obstacles of medical education in crises such as the Corona pandemic. Therefore, in order to overcome these challenges in the next crises, there is a need for planning and establishing a system in the field of education.

    Keywords: Clinical education, medical students, COVID19
  • Fahimeh Moradi, Soleiman Ahmadi *, Amin Habibi, Fatemeh Tehrani Far Pages 87-94
    Background
    Effective clinical training promotes critical thinking and increases students' self-confidence regarding their abilities to perform professional responsibilities. Despite numerous quantitative studies, this concept is still not clearly defined. The purpose of this study is to investigate of midwives' perception and point of view of effective midwifery clinical training.
    Methods
    This research is qualitative and content analysis type. The participants were 14 midwives who were selected based on the objective. Data was collected using semi-structured individual interviews and rapid review of documents and texts. Data analysis was done using content analysis method.
    Results
    9 classes, 27 sub-classes or sub-categories related to the views of midwives on effective clinical midwifery training and explaining their understanding of the concepts were extracted. There were factors related to the instructor, factors related to the student, factors related to the clinical environment, factors related to treatment, etc.
    Conclusion
    Effective clinical training in midwifery requires the provision of facilities, clinical environment equipment, the use of theoretical and practical skills of instructors, interaction and communication with students and staff of the department and the treatment team, and the up-to-date knowledge of instructors and professors determines the quality of clinical education.
    Keywords: Effective clinical education, Perception, Midwives, Qualitative study
  • Ezzat Tabrizi, Nazanin Shamaeian Razavi *, Haniye Mastour, Vida Vakili, Mehri Yavari Pages 97-104
    Background and purpose

    Due to the importance of resilience and stress control in the direction of faster recovery of patients with covid-19, as well as the role of teaching comprehensive national recipes in reducing complications caused by this disease, in this research, an attempt was made to evaluate the effect of comprehensive instruction National covid-19 tests on the perceived stress level and the level of resilience of patients with this disease.

    Methods

    This research was conducted in a quasi-experimental way in two groups of cases and controls, the selection of people was done by simple random method, and the training was provided by telephone conversation and using social networks. Information was collected through questionnaires that included demographic information and two questionnaires on resilience and perceived stress.

    Results

    Results showed that the size of the effect of training comprehensive national guidelines on resilience and reducing perceived stress is 56%. The significance level for both variables of resilience and perceived stress is less than 0.05, which indicates the difference between the post-test and pre-test conditions in the intervention group.

    Conclusion

    The teaching of comprehensive national guidelines for covid-19 had an effect on the level of perceived stress and reduces it and increases the resilience of patients with covid-19.

    Keywords: Teaching, Perceived stress, Resilience, COVID 19