فهرست مطالب

اصول بهداشت روانی - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 115، Jul-Aug 2023)

نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 115، Jul-Aug 2023)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 215-230
    مقدمه

    سندرم فیبرومیالژیا (FMS) یک اختلال درد مزمن اسکلتی-عضلانی است. اگرچه درمان های زیادی برای فیبرومیالژیا در دسترس است، مدیریت آن همچنان یک چالش است. شواهد اخیر نشان می دهد که ویژگی های شخصیتی ممکن است بر فیبرومیالژیا تاثیر بگذارد.

    روش کار

    بر اساس دستورالعمل های PRISMA، این مرور سیستماتیک و متاآنالیز به بررسی آسیب اجتنابی و خودراهبری در بیماران فیبرومیالژیا با استفاده از مدل شخصیتی کلونینگر پرداخت. متاآنالیز شامل 14 مطالعه برای ارزیابی اجتناب از آسیب و 11 مطالعه ارزیابی خودراهبری در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا در مقایسه با افراد سالم بود. داده های گزارش شده از مطالعات اولیه در یک مدل اثرات تصادفی با استفاده از رویکرد هجز ادغام شدند.

    نتایج

    بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا در مقایسه با افراد سالم، اجتناب از آسیب بالا (Hedges' g = 1.31؛ 95% CI: 0.97 تا 1.65) و خودراهبری پایین (Hedges' g = 0.71؛ 95% CI: -1.00 تا -0.42) را در مقایسه با افراد سالم نشان دادند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که اجتناب از آسیب بالا به طور قابل توجهی با افزایش خطر FMS مرتبط است، اگرچه خودهدایتی بالا، نقش محافظتی در برابر آن ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آسیب اجتنابی بالا و خودراهبری پایین، از ویژگی های شخصیتی متمایز بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا هستند. شناسایی و ارزیابی زودهنگام آسیب اجتنابی بالا و خودراهبری پایین، ممکن است به مفهوم سازی مکانیسمهای پیچیده زمینه ای فیبرومیالژیا کمک کند. علاوه بر این، می تواند بیماران مستعد به ورود در یک چرخه معیوب ناتوانی و درد را شناسایی کند. تحقیقات بیشتری برای درک بهتر نقش ویژگی های شخصیتی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سرشت، شخصیت، فیبرومیالژیا
  • صفحات 231-236
    مقدمه

    در این مطالعه نقش تاب آوری، منبع کنترل و سلامت اجتماعی در پیش بینی رشد پس آسیبی در بیماران سرطانی بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه همبستگی-رگرسیون در شهر مشهد، 212 بیمار (143 زن و 69 مرد) مبتلا به سرطان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های رشد پس از آسیب، تاب آوری، منبع کنترل و سلامت اجتماعی به صورت آنلاین تکمیل و داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تاب آوری، منبع کنترل و سلامت اجتماعی با رشد پس آسیبی، رابطه معنی داری وجود دارد (05/0P<).همچنین، نتایج نشان داد که تاب آوری و سلامت اجتماعی پیش بینی کننده رشد پس ازآسیب هستند (05/0P<). با این حال، منبع کنترل نمی تواند رشد پس از آسیب را در بیماران سرطانی پیش بینی کند (05/0<P)

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، اگر تاب آوری و سلامت اجتماعی بیشتر باشند، می توانند رشد پس آسیبی را در بیماران سرطانی پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، رشد پس آسیبی، سلامت اجتماعی، سرطان، منبع کنترل
  • صفحات 237-243
    مقدمه

    اختلال شخصیت وابسته (DPD) علیرغم تاثیرات قابل توجهی که بر عملکرد فرد دارد، در بین اختلالات شخصیت نسبتا کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این امر نیاز به مطالعات بیشتر در مورد DPD و توسعه ابزارهای ارزیابی قابل اعتماد برای اندازه گیری این اختلال را روشن می سازد. این مطالعه به بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه شخصیت وابسته، مقیاسی خودگزارشی که برای ارزیابی ویژگی های شخصیتی وابسته طراحی شده است، پرداخت.

    روش کار

    نمونه این پژوهش 206 نفر از دانشجویان دانشگاه بجنورد در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. شرکت کنندگان با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه شخصیت وابسته و مقیاس شخصیت وابسته پرسشنامه چند محوری بالینی میلون-3 را تکمیل کردند. برای بررسی ساختار عاملی پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد، در حالی که روایی همزمان و پایایی همسانی درونی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل عاملی اکتشافی ساختار دو عاملی را برای DPQ نشان داد: «عدم اتکا به خود» و «ترس از تنهایی». تحلیل عاملی تاییدی ساختار عاملی حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی را تایید کرد. تجزیه و تحلیل روایی همزمان بیشتر از اعتبار پرسشنامه حمایت کرد (60/0=r، 01/0 P≤). علاوه بر این، نتایج شواهدی برای پایایی همسانی درونی پرسشنامه ارایه کرد (67/0=α، میانگین همبستگی بین گویه ای 20/0=α).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، نسخه فارسی پرسشنامه شخصیت وابسته، ویژگی های روان سنجی قابل قبولی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت وابسته، تحلیل عاملی، روان سنجی
  • صفحات 245-251
    مقدمه

    خشونت خانگی هنوز یک معضل جهانی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مقابله درمانی بر خشونت خانگی و احساس خودکارآمدی در زنان خشونت دیده انجام شده است.

    روش کار

    از بین 115 زن قربانی خشونت در تهران که در ابتدا مورد مصاحبه قرار گرفتند، 40 زن قربانی خشونت ساکن شهر ری، منطقه کهریزک که طی ماه های شهریور تا مهر 1398 به مرکز جامع سلامت حضرت ابوالفضل (ع) مراجعه کرده بودند، به طور تصادفی در دو گروه مقابله درمانی (20 نفر) و گروه شاهد (20 نفر) قرار گرفتند. تمامی شرکت کنندگان چک لیست مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودکارآمدی و پرسشنامه استاندارد سنجش خشونت علیه زنان را در سه مرحله تکمیل کردند. داده ها با تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین گروه ها در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشت که می تواند نشان دهنده اثربخشی مقابله درمانی بر خودکارآمدی زنان خشونت دیده و پایداری اثربخشی آن در مرحله پیگیری باشد (P< 0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مقابله درمانی می تواند به عنوان یک مداخله روانشناختی برای افزایش احساس خودکارآمدی و کاهش خشونت علیه زنان مورد استفاده قرار گیرد. این مداخله می تواند زنان قربانی خشونت خانگی را توانمند سازد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خودکارآمدی، مقابله درمانی
  • صفحات 253-262
    مقدمه

    شیوع ویروس کرونا بر استفاده از ابزارهای فرم های چاپی تاثیر گذاشته است، بنابراین اعتبارسنجی مقیاس عملکرد خانواده به صورت آنلاین می تواند به حل مشکلات در این زمینه کمک کند. بنابراین، این مطالعه با هدف اعتبارسنجی فرم الکترونیکی مقیاس همبستگی خانواده (FTS) انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی به روش روان سنجی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران در سال 1399 می باشد که تعداد نمونه ها بر اساس معیارهای روان سنجی 100 نفر برای بخش روایی همگرا و 695 نفر برای بخش روایی سازه تعیین شد. دانشجویان به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق مقیاس همبستگی خانواده (FTS) و پرسشنامه ارزیابی خانواده (FAD) به صورت چاپی و الکترونیکی با ارسال لینک پرسشنامه به تلفن همراه شرکت کنندگان جمع آوری شد. برای بررسی روایی مقیاس از روش های محتوایی، همزمان، همگرا، واگرا و تحلیل عاملی استفاده شد. ما قابلیت اطمینان آن را با استفاده از روش های سازگاری داخلی و قابلیت اطمینان تقسیم به نصف بررسی کردیم.

    یافته ها

    یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که فرم الکترونیکی مقیاس کارکرد خانواده از پنج عامل تشکیل شده و از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. تحلیل عاملی تاییدی نیز مدل پنج عاملی را تایید کرد. این پرسشنامه همراه با پرسشنامه ارزیابی خانواده انجام شد. نتایج حاکی از همبستگی مثبت و معنادار بین دو مقیاس بود (67/0=r؛ 001/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، می توان از مقیاس 30 سوالی عملکرد خانواده برای سنجش عملکرد خانواده در دانش آموزان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، ساختار عاملی، عملکرد خانواده، مقیاس
  • صفحات 263-269
    مقدمه

    کرونا یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی در جهان است. مطالعات نشان می دهد که افراد سیگاری یا معتادان در برابر این ویروس، آسیب پذیرتر هستند. مطالعه حاضر فراوانی استعمال دخانیات و سوء مصرف مواد را در بین بیماران مبتلا به کووید-19 و سایر بیماران مورد ارزیابی قرار داد.

    روش کار

    در این پژوهش 1400 شرکت کننده از شهر کاشان (700 بیمار در گروه کووید-19 و 700 نفر در گروه غیرکووید-19) وارد مطالعه شدند. سپس پرسشنامه تشخیص اعتیاد (ASSIST) را تکمیل کردند و اعتیاد آنها با کیت تشخیصی آزمایش شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، مجذور خی، آزمون دقیق فیشر و SPSS نسخه 17، تحلیل شدند.

    یافته ها

    شیوع مصرف سیگار و مصرف مواد، در گروه کووید-19 به ترتیب 4/19 درصد و 4/4 درصد (به ترتیب 0/23 درصد و 2/9 درصد در گروه غیر کووید-19) بود. تفاوت معنی داری در مصرف سیگار بین دو گروه مشاهده نشد (229/0P=) .نتایج نشان داد که فراوانی مصرف کنندگان مواد در گروه کووید-19 به طور معنی داری کمتر بود (008/0P=).  

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشان داد که شیوع استعمال دخانیات در بیماران مبتلا به کووید-19 تفاوت معنی داری با سایر بیماران ندارد. جالب توجه است که شیوع سوء مصرف مواد در میان شرکت کنندگان مبتلا به کووید-19 به طور قابل توجهی کمتر از سایر بیماران بود. از آنجایی که انتظار می رفت تعداد افراد سیگاری یا مصرف کننده مواد در بین بیماران مبتلا به کووید-19 بیشتر باشد، علت این تضاد، نامشخص است و برای روشن شدن ابعاد مختلف آن به مطالعات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، کووید-19، مصرف سیگار
  • صفحات 271-277
    مقدمه

    در این پژوهش به بررسی تاثیر استفاده از تلفن همراه بر میزان توجه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی می پردازیم.

    روش کار

    در این مطالعه علی- مقایسه ای، 120 نفر از دانش آموزان هنرستان شهرستان درمیان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. آنها پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه، تست استروپ رایانه ای و تست عملکرد تحصیلی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از ارتباط معنادار بین استفاده از تلفن همراه و توجه و عملکرد تحصیلی بود (05/0> P). به طور خاص، افزایش استفاده از تلفن همراه دانش آموزان با کاهش توجه و عملکرد تحصیلی پایین، ارتباط دارد. علاوه بر این، استفاده از تلفن همراه بر عملکرد تحصیلی در دروس عملی و نظری تاثیر متفاوتی گذاشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ما تاثیر منفی بالقوه استفاده بیش از حد از تلفن همراه را بر توجه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان برجسته می کند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به گوشی همراه، توجه، عملکرد تحصیلی
  • صفحات 279-285
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اضطراب ناشی از کرونا در نوجوانان خانواده های مبتلا به کووید-19 با نقش تعدیل کننده کیفیت زندگی در مورد بهزیستی روانی انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دارای یک یا چند نفر از اعضای خانواده بیمار کووید-19 در شهر بوشهر طی سال های 1398 تا 1401 بود که از بین آنها 300 نفر (157 پسر و 143 دختر) واجد شرایط انتخاب شدند. روش نمونه گیری داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب COVID-19 علیپور و همکاران، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی در نرم افزار SPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین اضطراب COVID-19 و بهزیستی روان شناختی رابطه معنی داری مشاهده شد (001/0 P<). علاوه بر این، کیفیت زندگی، رابطه بین اضطراب COVID-19 و بهزیستی روانشناختی را تعدیل کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات روان شناختی اضطراب COVID-19 بر نوجوانان، به مسیولان مربوطه توصیه می شود برنامه های آموزشی مناسبی را برای کمک به همه افراد جامعه، به ویژه نوجوانان، در کنترل اضطراب خود، تدوین کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب کووید-19، بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی، نوجوانان
|
  • Mina Vesal, Karim Asgari *, Hamidreza Roohafza, Peyman Adibi Pages 215-230
    Introduction

    Fibromyalgia Syndrome (FMS) is a widespread chronic musculoskeletal pain disorder. Although many treatments are available for fibromyalgia, management remains a challenge. Recent evidence suggests that personality traits may influence fibromyalgia.

    Materials and Methods

    According to PRISMA guidelines, this systematic review and meta-analysis explored harm avoidance and self-directedness in fibromyalgia patients using Cloninger's personality model. The meta-analysis included 14 studies evaluating harm avoidance and 11 studies evaluating self-directedness in patients with fibromyalgia compared with healthy individuals. Reported data from primary studies were pooled in a random-effects model using the Hedges' g approach. 

    Results

    Fibromyalgia patients demonstrated high harm avoidance (Hedges' g= 1.31; 95% CI: 0.97 to 1.65) and low self-directedness (Hedges' g= -0.71; 95% CI: -1.00 to -0.42) comparing to healthy individuals. Additionally, the results showed that high harm avoidance was significantly related to an increased risk of FMS, although high self-directedness played a protective role against it.

    Conclusion

    The results demonstrated that high harm avoidance and low self-directedness are distinct personality traits in patients with fibromyalgia. Early identification and evaluation of a profile of high harm avoidance and low self-directedness may help conceptualize the underlying complex mechanisms of fibromyalgia. Additionally, it could identify patients who are more prone to entering a vicious cycle of disability and pain. Further research is required to understand the role of personality characteristics better.

    Keywords: Fibromyalgia, Personality, Temperament
  • Nina Rambod *, Shahed Masoudi, Haydeh Hashemizadeh Pages 231-236
    Introduction

    In this study, the role of resilience, locus of control, and social health in predicting post-traumatic growth in cancer patients was investigated. 

    Materials and Methods

    In this correlation-regression study in Mashhad-Iran, 212 patients (143 women and 69 men) with diagnosed cancer were selected using the convenient sampling method. Post-traumatic growth, resilience, locus of control, and social health questionnaires were used online. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression methods in SPSS version 26 software. 

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between resilience, locus of control, and social health with post-traumatic growth (P< 0.05). Also the results showed that resilience and social health are predictors of post-traumatic growth (P< 0.05). However, the locus of control cannot predict post-traumatic growth in cancer patients (P> 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, if resilience and social health are more, it can predict post-traumatic growth in cancer patients.

    Keywords: Cancer, Locus of control, Post-Traumatic Growth, Resiliency, Social health
  • Khadije Alavi * Pages 237-243
    Introduction

    Despite its significant effects on an individual's functioning, Dependent Personality Disorder (DPD) has received comparatively less attention among personality disorders. This highlights the need for additional studies on DPD and the development of reliable assessment tools to measure this disorder. This study assessed the psychometric properties of the Persian version of the Dependent Personality Questionnaire, a self-reported measure designed to assess dependent personality traits.
     

    Materials and Methods

    The sample for this research comprised 206 students from the University of Bojnord-Iran during the academic year 2020-2021. Participants were recruited using convenience sampling and completed the Dependent Personality Questionnaire and the Dependent Personality Scale of the Millon Clinical Multiaxial Inventory-III. The exploratory and confirmatory factor analyses were employed to examine the factor structure of the questionnaire, while concurrent validity and internal consistency reliability were also assessed.
     

    Results

    The exploratory factor analysis indicated a two-factor structure for the DPQ: "lack of self-reliance" and "fear of loneliness." The confirmatory factor analysis confirmed the factor structure obtained from the exploratory factor analysis. Concurrent validity analysis further supported the questionnaire's validity (r= 0.60, P≤ 0.01). Additionally, the results provided evidence for the internal consistency reliability of the questionnaire (α= 0.67, mean inter-item correlation= 0.20).
     

    Conclusion

    Based on the results, the Persian version of the Dependent Personality Questionnaire demonstrates acceptable psychometric properties.

    Keywords: Dependent personality disorder, Factor Analysis, Psychometrics
  • Azade Darvishnia, Alireza Aghayousefi *, Naser Sobhi Gharamaleki Pages 245-251
    Introduction

    Domestic violence is still considered a global problem. The present study aims to investigate the effectiveness of coping therapy on domestic violence and the sense of self-efficacy in abused women.

    Materials and Methods

    Among the 115 women victims of violence in Tehran who were initially interviewed, 40 women who were victims of violence living in Ray city, Kahrizak district, who referred to Hazrat Abolfazl (AS) comprehensive health center during the months of September-October 2019, were randomly assigned to the coping therapy group (n= 20) and the control group (n= 20). All participants completed the demographic checklist, self-efficacy questionnaire, and standard questionnaire for measuring violence against women in three stages. We used analysis of variance with repeated measures. The data was analyzed with SPSS version 24 software.

    Results

    There was a significant difference between the groups in the post-test and follow-up stages. This can indicate the effectiveness of coping therapy on self-efficacy in victims of violence and the stability of the effectiveness in the follow-up stage (P< 0.001).

    Conclusion

    The results showed that coping therapy can be used as a psychological intervention to increase the sense of self-efficacy and reduce violence towards women. This intervention empowers women who have experienced violence.

    Keywords: Coping therapy, Domestic violence, Self-efficacy
  • Leili Shaham, Azita Amirfakhraei *, Kobra Haji Alizadeh Pages 253-262
    Introduction

    The coronavirus outbreak has affected the use of printed forms tools, so validating the family functioning scale online can help solve problems in this area; therefore, this study aimed to validate the electronic form of the Family Togetherness Scale (FTS).

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted using a psychometric method. The statistical population consisted of all students of the Islamic Azad University of Tehran in 2020. The number of samples was determined based on psychometric criteria to 100 people for the convergent validity section and 695 for the construct validity section. The students were selected through cluster sampling method. Research data were collected through Family Togetherness Scale (FTS) and Family Assessment Device (FAD) in printed and electronic form by sending a questionnaire link to the participants' mobile phones. To examine the validity of the scale, content, concurrent, convergent, divergent, and factor analysis methods were used. We investigated its reliability using internal consistency and split-half reliability methods.

    Results

    The findings of exploratory factor analysis showed that the electronic form of the Family Functioning Scale consists of five factors and has appropriate validity and reliability. Confirmatory factor analysis also confirmed the five-factor model. This questionnaire was performed along with the Family Assessment Questionnaire. The results indicated the positive significant correlation between two scales (r= 0.67; P< 0.001).

    Conclusion

    Based on the results, Family Togetherness Scale (FTS) can be used to assess family functioning in Iranian populations.

    Keywords: COVID-19, Factor structure, Family functioning, Scale
  • Amir Ghaderi, Zahra Pilevar, Zahra Rasoolian, Shaghayegh Keyvandarian, Kiomars Cheraghi, Mohammd-Javad Azadchehr, Fateme Padoei, Peyman Mamsharifi, Bahador Nemati, Heshmatollah Moradpour Ghalerashidi, Mohammad Hadi Farahzadi, Hamid Reza Banafshe, Peyman Esmaili-Shahzade-Ali-Akbari * Pages 263-269
    Introduction

    Coronavirus is one of the biggest health problems in the world. The studies show that smokers or addicts are more vulnerable to the virus. The present study evaluated the frequency of smoking and substance abuse among patients with COVID-19 and other patients. 

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study in 2021, 1400 participants (Kashan, Iran) were included (700 patients in COVID-19 group and 700 people in non-COVID-19 group). Then, they fulfilled the Addiction Diagnosis Questionnaire (ASSIST), and their addiction was tested with a diagnostic kit. The data were analyzed through independent t-test, Chi-square, Fisher's exact test, and SPSS v.17. 

    Results

    The prevalence of smoking and substance abuse in the COVID-19 group was 19.4% and 4.4%, respectively (23.0% and 9.2% in non-COVID-19 group, respectively). No significant differences in smoking frequency were observed between the two groups (P= 0.229). The results showed that the frequency of substance abusers was significantly lower in the COVID-19 group (P= 0.008). 

    Conclusion

    The present results showed that the prevalence of smoking among patients with COVID-19 is not significantly different from other patients. Interestingly, the prevalence of substance abuse among participants with COVID-19 was significantly lower than other patients. Since the number of smokers or substance abusers was expected to be higher among patients with COVID-19, the cause of this paradox is unclear, and more studies are needed to clarify its various dimensions.

    Keywords: Addiction, COVID-19, Smoking
  • Masoud Siyami *, Mitra Rastgoo Moghadam, Khorshid Akbari Avaz Pages 271-277
    Introduction

    In this study, we aimed to investigate the impact of mobile phone use on high school students' attention spans and academic performance. 

    Materials and Methods

    In this causal-comparative study, 120 students of art high schools in Darmian city-Iran, were selected using purposive sampling. They fulfilled the mobile phone addiction questionnaire, a computerized Stroop test, and academic performance test. Data were analyzed using the descriptive statistics, and one-way analysis of variance.

    Results

    The findings indicated a significant relationship between mobile phone use and attention, and academic performance (P< 0.05). Specifically, increasing students' mobile phone use correlated with decreased attention and lower academic performance. Moreover, mobile phone use affected academic performance differently across practical and theoretical lessons.

    Conclusion

    Overall, our study highlights the potential negative impact of excessive mobile phone use on students' attention and academic performance.

    Keywords: Academic performance, Attention, Mobile Phone Addiction
  • Sadegh Hekmatiyan Fard * Pages 279-285
    Introduction

    The present study aimed to investigate the anxiety of corona in teenagers of families affected by COVID-19 disease with the moderating role of quality of life about psychological well-being. 

    Materials and Methods

    The statistical population consisted of all adolescents who have had one or more COVID-19 patient family members in Bushehr city-Iran during 2019 to 2022. Among whom 300 eligible individuals (157 boys and 143 girls) were selected using the convenience sampling method. The data were collected using the COVID-19 Anxiety Scale of Alipour et al., Ryff's Psychological Well-being Scale, and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL). The data were analyzed in SPSS 26 through the Pearson correlation coefficient test and hierarchical regression analysis. 

    Results

    A significant relationship was found between COVID-19 anxiety and psychological well-being (P< 0.001). In addition, quality of life moderated the relationship between COVID-19 anxiety and psychological well-being.

    Conclusion

    Given the psychological effects of COVID-19 anxiety on adolescents, relevant authorities are recommended to develop appropriate training programs to help all members of society especially adolescents, control their anxiety.

    Keywords: Adolescents, Covid-19 anxiety, Psychological well-being, Quality of life