فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی جنگل های ایران
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسن جلیلی اصل، اصغر فلاح*، جعفر اولادی، ساره حسینی صفحات 1-11
    مقدمه و هدف

    بوم گردی فرایندی است که از دیرباز با شکل های خاص خود به منظور تامین نیازهای روانی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی انسان ها وجود داشته و از شاخصه های رو به رشد است. از این رو امروزه، بوم گردی به یکی از اهرم های اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از مناطق جهان تبدیل شده است. این فرایند در مناطق مختلف باید بر پایه توسعه پایدار باشد تا ضمن حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی منطقه در کنار استفاده عقلایی از منابع طبیعی، طبیعت مورد نظر را نیز محافظت کند. از این رو، پیش از تدوین راه کارهای توسعه و اجرای برنامه های اقتصادی و اجتماعی، بررسی جغرافیایی منطقه و شناخت توان های محیطی آن و سپس تعیین توان بوم گردی سرزمین، با هدف بهره برداری مستمر با کمترین تخریب و حفظ منابع طبیعی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. لذا بوم گردی در میان انواع مختلف گردشگری از جایگاه ویژه و رشد قابل ملاحظه ای برخوردار بوده است و در 20 سال اخیر، شاهد گسترش سریع فعالیت های بوم گردی در سراسر جهان بوده ایم و انتظار می رود به شدت این گسترش نیز افزوده شود. اما نظر به اهمیت حفاظت از طبیعت، برنامه ریزی و مدیریت، بوم گردی روستایی بر اساس اصول علمی از رویکردهای ضروری در فرآیند نیل به توسعه پایدار و جلوگیری از هدر رفت وقت و سرمایه است.

    مواد و روش ها

    هدف از این پژوهش شناسایی و بومی سازی معیارها و شاخص های بوم گردی روستایی به روش توصیفی-تحلیلی مبتنی بر تکمیل پرسشنامه دلفی توسط خبرگان و کارشناسان متخصص در این حوزه است. از این رو تعداد 44 نفر از خبرگان و متخصصان بوم گردی روستایی در سه دور به پرسشنامه دلفی شامل مجموعه ای از معیارها و شاخص های بوم گردی روستایی مستخرج از منابع مختلف، پاسخ دادند. در این پژوهش جهت حصول به اتفاق نظر میان اعضای دلفی یعنی همگرا شدن نظر آنها از شاخص انحراف معیار و ضریب هماهنگی کندال استفاده گردید. همچنین در این مطالعه به منظور بررسی پایداری درونی سوال های پرسشنامه از تکنیک سنجش پایایی ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل یافته های این پژوهش، مجموعا چهار معیار و 54 شاخص برای بوم گردی روستایی شناسایی نمود که در نهایت از میان آنها چهار معیار و 44 شاخص جهت ارزیابی بوم گردی روستایی بومی سازی و اولویت بندی گردید. این معیارها شامل معیارهای زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی بوده است. نتایج اولویت بندی شاخص های بوم گردی روستایی با استفاده از روش دلفی نشان داد که در  بعد زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فنی شاخص های وجود فضای سبز، جنگل، مراتع، تالاب، رودخانه ها و...، سبک معماری و صنایع دستی، نوع پوشش لباس و غذاها، وجود بازارهای محلی روستایی و شاخص وجود اماکن و جاذبه های مذهبی، تاریخی، باستانی، زیارتی، مصنوعی، فرهنگی و اجتماعی به ترتیب بالاترین اولویت را در میان سایر شاخص های بوم گردی روستایی به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج اولویت بندی معیارهای بوم گردی روستایی نشان داد، معیارهای فنی و زیست محیطی به ترتیب با کسب میانگین 4/37 و 3/94 اولویت اول و دوم را به خود اختصاص داده اند. از این رو، پیشنهاد می شود به معیارها و شاخص ها با اولویت بالای بوم گردی روستایی در برنامه های مدیریتی جهت اجرای پروژه های بوم گردی روستایی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: بوم گرد، توسعه اقتصادی، دلفی، خبرگان، کندال
  • محسن جوانمیری پور*، جبار ولی پور، علی حسن زاده صفحات 12-23
    مقدمه و هدف

    حدود دو دهه است که جنگل های زاگرس با خشکیدگی روبه رو شده و آثار این بحران در مناطق مختلف نمایان می باشد. در این مطالعه اثر تغییرات اقلیم بر زوال بلوط ایرانی در جنگل های زاگرس با داده های هواشناسی و نمونه برداری میدانی در طی زمان بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    برای نمونه برداری عرصه ای از الگوی نمونه برداری تصادفی منظم در سال های 1377 و 1397 استفاده شد. روند چهار عنصر اقلیمی بارش، دمای هوا، یخبندان و رطوبت نسبی در ایستگاه گیلان غرب از سال 1367 تا سال 1397 نیز تحلیل شد. در بخش دیگری از این مطالعه، از مصاحبه ی باز یا بدون ساختار با افراد سالخورده به منظور جمع آوری اطلاعاتی در مورد تغییرات اقلیم و اثرات آن بر پدیده های محیطی اقدام شد.

    یافته ها

    نتایج نمونه برداری نشان داد فراوانی و موجودی گونه بلوط ایرانی در دوره دوم نسبت به دوره اول کاهش یافته است. مقدار سطح مقطع بلوط ایرانی دانه زاد از 15/2 در آماربرداری مرحله اول به 9/4 و سطح مقطع بلوط شاخه زاد از 5/2 به 4/4 مترمربع در هکتار کاهش یافته است. نتایج مقایسه وضعیت کیفی و سلامت بلوط ایرانی در دو دوره نمونه برداری نشان داد در دوره اول 11/9% از درختان بلوط ایرانی پوسیده و خشکیده بوده اند در حالی که در دوره دوم 71/55 % است. میزان خشکیدگی در آماربرداری دوره دوم در درجات سلامت و کیفیت 2 و 1 بیشتر (41/9% و 28/5%) بوده و در درجات 4 و 5 کاهش می یابد (8/2% و 3/1%) اما خشکیدگی در درجات بالاتر منجر به مرگ درختان بلوط ایرانی می گردد. نتایج تجزیه عوامل اقلیمی با روش من-کندال نشان داد در دوره مورد مطالعه روند بارش، یخبندان و رطوبت نسبی نزولی، اما روند دما افزایشی است.

    نتیجه گیری

    تغییرات اقلیمی و بروز تنش خشکی شدید باعث می گردد درختان بلوط دچار ضعف فیزیولوژیک شوند. ایجاد ضعف فیزیولوژیک در درختان، زمینه حمله آفات و بیماری های مختلف را فراهم نموده و درخت بلوط دچار خشکیدگی و زوال می گردد.

    کلیدواژگان: بوم سازگان زاگرس، زوال بلوط، سری زمانی، عناصر اقلیمی، فرآیندهای فیزیولوژیک، ویژگی های ساختاری
  • زینب خلیلی*، اصغر فلاح، شعبان شتایی صفحات 24-39
    مقدمه و هدف

    روشنه های تاج   پوشش جنگلی نقش مهمی در پویایی جنگل دارند. داده های پهپاد ظرفیت خوبی را برای شناسایی و استخراج اطلاعات نظیر روشنه ها در مناطق جنگلی ارایه نموده و به عنوان یک منبع جایگزین وکم هزینه برای کسب اطلاعات ساختار جنگل مطرح شده است. هدف این تحقیق، بررسی و مقایسه روش های استخراج روشنه در تهیه نقشه روشنه های تاجی با استفاده از داده های پهپاد در بخشی از جنگل کاری های عرب داغ استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    پس از اخذ تصاویر مناسب و انجام پیش پردازش های لازم، ارتوموزاییک، مدل رقومی ارتفاع زمین (DTM)، مدل رقومی سطح (DSM) و مدل رقومی ارتفاع تاج پوشش (CHM) تهیه شد. شناسایی و تهیه روشنه ها با روش های آستانه ارتفاعی ثابت، آستانه شیب مدل ارتفاعی تاج پوشش جنگل و

    طبقه بندی شی ء پایه انجام شد. به منظور بررسی کارایی روش های مختلف و انجام ارزیابی صحت و دقت نقشه ها، مراکز و محدوده تعدادی از روشنه ها با استفاده از سامانه GPS تفاضلی برداشت شد. صحت روشنه ها به صورت نقطه ای و تطابق هندسه محدوده ای روشنه های استخراجی با نقشه واقیت زمینی ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی صحت نقطه ای نشان داد که روش طبقه بندی شی ء پایه با الگوریتم ماشین بردارپشتیبان با صحت کلی 99 درصد و ضریب کاپا 0/98 دارای بهترین عملکرد نسبت به سایر روش ها و الگوریتم ها بوده است. در ارزیابی تطابق محدوده ای، بیشترین تطابق روشنه های استخراج شده با روشنه های واقعیت زمینی در آستانه ارتفاع سه متر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که می توان با تصاویر هوایی پهپاد و خروجی های حاصل از آن و همچنین کار گرفتن روش های خودکار، نقشه روشنه های تاجی را با دقت خوبی استخراج کرد. البته میزان دقت به عوامل متعددی مانند نوع پهپاد و دوربین های استفاده شده، پارامترهای پرواز و غیره بستگی دارد. با توجه به دقت نتایج به دست آمده، استفاده از این روش برای آماربرداری جنگل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آستانه گذاری، پهپاد، تطابق محدوده ای، روشنه، شی ء پایه
  • فرهاد قاسمی آقباش*، اکرم آقایی، دلبر قنبری صفحات 40-53
    مقدمه و هدف

    کاهش مساحت جنگلهای طبیعی سبب شده است که جنگلکاری های شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار شوند. انتخاب گونه های گیاهی مناسب نقش مهمی در گسترش و پایداری فضای سبز شهری دارد. ارزیابی عناصر غذایی در انتخاب گونه مناسب جهت کاشت اهمیت دارد و می توان از این طریق گونه هایی را انتخاب کرد که علاوه بر استفاده از تمامی منابع غذایی موجود در خاک، برخی از کمبودهای غذایی خاک را نیز جبران کنند.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر، کربن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم) در برگ های درختان توت، زبان گنجشک، سرو نقره ای و کاج تهران در دو فصل تابستان و پاییز در چهار منطقه جغرافیایی (بوستان جمشیدیه (شمال)، بوستان سرخه حصار (شرق)، بوستان وردآورد (غرب)، بوستان شقایق (جنوب)) شهر تهران انجام شد. همچنین درصد باز جذب عناصر غذایی در چهار بوستان و در سه گونه توت، زبان گنجشگ و کاج تهران اندازه گیری شد. در انتهای فصل رویش ، برگ های سبز بالغ (80 نمونه) و در انتهای فصل پاییز نیز برگ های خزان شده پای درخت (60 نمونه) جمع آوری و در کیسه های زیپ دار که مشخصات مورد نظر روی آن ها درج شده بود بسته بندی شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. برگ ها با آب مقطر استریل شستشو داده شده تا آلودگی ها از بین بروند سپس در آون در دمای 70 درجه سانتی گراد 24 ساعت خشک و بعد آسیاب شدند. تجزیه های شیمیایی با استفاده از دستورالعمل های استاندارد انجام شدند. تجزیه وتحلیل های آماری مانند مقایسه کلی میانگین ها (تجزیه واریانس یک طرفه) و میانگین گروه ها (آزمون دانکن) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین عناصر غذایی در برگ های تابستانه بیشتر از برگ های پاییزه است. در بوستان های سرخه حصار، شقایق و جمشیدیه در برگ های تابستانه بیشترین مقادیر عناصر غذایی مربوط به عنصر کلسیم (62/66 میلی گرم در گرم در بوستان شقایق) و در گونه زبان گنجشک ثبت شد. در حالی که در بوستان وردآورد بیشترین مقدار این عنصر در گونه توت (68/32 میلی گرم در گرم) مشاهده شد. در برگ های پاییزه نیز در سه بوستان شقایق، جمشیدیه و وردآورد بیشترین غلظت عناصر غذایی مربوط به کلسیم (42/66 میلی گرم در گرم در بوستان شقایق) در گونه توت ثبت شد. در حالی که در بوستان سرخه حصار غلظت کلسیم در گونه زبان گنجشگ (50/66 میلی گرم در گرم) ثبت شد. در ارتباط با درصد باز جذب عناصر غذایی در گونه های مورد بررسی در بوستان سرخه حصار منیزیم (63/04 درصد) در گونه زبان گنجشک، در بوستان شقایق پتاسیم (52/38 درصد) در گونه توت، در بوستان جمشیدیه پتاسیم (63/79 درصد) در گونه کاج تهران و در بوستان وردآورد نیز کلسیم (41/45 درصد) در گونه توت بیشترین باز جذب عناصر غذایی را داشته اند.

    نتیجه گیری

    گونه های بررسی شده در این پژوهش دارای عناصر تغذیه ای متفاوت در برگ های تابستانه و پاییزه خود بودند. همچنین این گونه ها مقادیر متفاوتی از هر عنصر را باز جذب کردند. پیشنهاد می شود در مدیریت و برنامه ریزی جنگلداری شهری این مساله مدنظر قرار گرفته و گونه های درختی مورد استفاده، که عمدتا از گونه های درختی اصلی در جنگلداری شهری هستند، بر اساس وضعیت عناصر غذایی طبقه بندی شوند.

    کلیدواژگان: باز جذب عناصر غذایی، جنگلداری شهری، عناصر پرمصرف، گونه های جنگلی
  • آیدین پارساخو، غفار یلمه، واحدبردی شیخ، جهانگیر محمدی، ایوب رضایی مطلق* صفحات 54-61
    مقدمه و هدف

    جوی کناری که به منظور زه کشی جریانات سطحی و حفاظت از ساختمان راه ساخته می شود در بارندگی های شدید، تحت تاثیر سرعت رواناب دچار فرسایش شده و رسوبات را به صورت بار معلق به رودخانه ها و بوم سامانه های آبی منتقل می کند. تعیین آستانه های اثرگذاری بارندگی در تیمارهای مختلف حفاظتی بر فرایند رسوب دهی جوی کناری می تواند ابزار مناسبی برای مدیریت و برنامه ریزی حفاظت جوی کناری جاده های جنگلی در طول سال باشد. استفاده از فنون سازگار با محیط زیست جهت حفاظت از جوی کناری تاثیر مستقیم بر کیفیت و دوام ساختمان راه و اطمینان از ایمنی تردد دارد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق ضمن پایش وضعیت شدت و مدت بارندگی طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا در استان گلستان و جمع آوری داده ها در طول سال، نسبت به اندازه گیری میزان تحویل رسوب پس از هر بار بارندگی از طریق تله گذاری در ابتدا و انتهای 30 قطعه جوی 150 متری در سال اول قبل از اعمال تیمارها اقدام شد. تله گذاری شامل کندن گودالی استوانه ای شکل به قطر 0/4 متر و عمق 0/6 متر بود. در داخل هر تله یک شاخص مدرج برای تکرار اندازه گیری ها نصب و طی هر بازدید ارتفاع رسوب و سطح رسوب گذاری برای محاسبه حجم رسوب اندازه گیری و سپس در وزن مخصوص ظاهری رسوب ضرب شد. در سال دوم بعد از شناسایی جوی هایی که بیشترین میزان رسوب دهی را داشتند نسبت به اعمال تیمارهای سنگ چین با مصالح کوهی، سنگ چین با مصالح رودخانه ای، پلکانی کردن جوی و کوبیدن بستر اقدام گردید و اندازه گیری رسوب پس از هر بار بارندگی مشابه سال قبل تکرار گردید.

    یافته ها

    نتایج تجزیه همبستگی پیرسون نشان داد که با افزایش مدت بارندگی، میزان تحویل رسوب از جوی کناری به طور معنی داری افزایش پیدا کرد؛ اما همبستگی بین شدت بارندگی با میزان تحویل رسوب معنی دار نبود. پس از اجرای تیمارهای حفاظت جوی، مقدار تحویل رسوب به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت، به طوری که آغاز رسوب دهی جوی های کناری در بارندگی 12 ساعته و شدت 6/09 میلی متر در ساعت مشاهده شد. رسوب تولید شده از
    جوی های تیمار شده با سنگ چین مصالح کوهی، سنگ چین مصالح رودخانه ای، سازه پلکانی و کوبیدن بستر به ترتیب 16000، 36000، 12150 و 27000 گرم در سال بود.

    نتیجه گیری

    با مقایسه عملکرد تیمارهای حفاظتی مشخص گردید که تیمار سنگ چین با مصالح کوهی با کاهش 84 درصدی میزان تحویل رسوب دارای بهترین عملکرد بود. با این وجود پیشنهاد می شود تحقیقات بیشتر و جامع تر تحت شرایط مختلف اقلیم، شیب و سنگ بستر انجام شود تا بتوان نتایج تعمیم پذیر و کاربردی برای کنترل رسوب جوی های کناری ارایه نمود.

    کلیدواژگان: تله رسوب، تعیین مقادیر بارندگی، جوی پلکانی، سنگ چین، طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا
  • شیوا زندی، سعید رضائی*، محمدعلی تاجیک قنبری، محمدعلی ابراهیم زاده صفحات 62-74
    مقدمه و هدف

    قارچ های درون زی قارچ هایی هستند که در لحظه نمونه برداری بدون علایم آشکاری داخل بافت گیاهی حضور دارند.گزارش های متعددی وجود دارد که استفاده از قارچ های درون زی باعث بهبود عملکرد دانه، افزایش تحمل به سرما و خشکی، مقاومت به بیمار گرهای گیاهی و حشرات گیاه خوار شده است.از این رو  می توان این قارچ ها را به عنوان یک عامل کنترل زیستی در حفاظت از محصولات گیاهی، مورد استفاده قرار داد. قارچ های درون زی منبع غنی از ترکیبات آلی فعال هستند که پتانسیل استفاده از این ترکیبات آلی در پزشکی، کشاورزی و صنعت وجود دارد. لذا این تحقیق با هدف جداسازی قارچ های درون زی از درختان ممرز و شناسایی شکل ظاهری و مولکولی آن ها از جنگل های شهر ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، به منظور شناسایی قارچ های درون زی ، از سرشاخه های سالم درختان ممرز طی سال های پاییز 98 و تابستان و پاییز 99 از جنگل های شهرستان ساری نمونه برداری انجام شد. در آزمایشگاه، هر نمونه سرشاخه پس از ضدعفونی و کشت روی محیطPDA  به مدت یک ماه در دمای24 درجه سلسیوس و تاریکی مداوم نگهداری گردید. پس از خالص سازی جدایه های به دست آمده با استفاده از روش تک اسپور و نوک ریسه، شناسایی جدایه ها براساس ویژگی های ریخت شناسی و توالی ناحیه ITS انجام شد. برای تایید شناسایی ریخت شناسی و توالی یابی، دندروگرام مربوطه با استفاده از نسخه 7.1 نرم افزار Bioedit ویرایش شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 9 جنس و گونه شناسایی شدند. گونه های قارچی شامل OM117707 (Alternaria alternata)،(Aspergillus flavus) OM488258،  OM141395(Botryosphaeria dothidea)،OM131770  (Diaporthe eres) ، Fusarium acuminatum) OM131729)،OM142129  (Fusarium sambucinum)، OM017151 (Mucor fragilis)، OM017148  (Neofusicoccum parvum)، OM124921  (Fulvia fulva)، بودند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی هدف از این پژوهش شناسایی اندوفیت های قارچی درخت ممرز بر پایه داده های ریخت شناسی و مولکولی از جنگل های مهدشت، طبقده، دارابکلا و امام زاده زید ساری واقع دراستان مازندران بود.

    کلیدواژگان: تنوع، جنگل، درختان چوبی، درون زی، ریخت شناسی، ITS
  • سعیده کریمی، مهدی حیدری*، جواد میرزایی، امید کرمی، امیر موسوی صفحات 75-87
    مقدمه و هدف

    آتش سوزی یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده و تاثیرگذار بر خصوصیات بوم سامانه های جنگلی است. آتش سوزی ها مناطق جنگلی را به شدت تحت تاثیر قرار داده اند و گاهی آثار منفی آن برای چندین سال بعد از وقوع، همچنان باقی می ماند، به طوری که گاهی وضعیت پوشش گیاهی به حالت قبل خود بر نمی گردد. هدف از این مطالعه مدل سازی بازسازی پوشش گیاهی در جنگل های زاگرس (استان ایلام) پس از وقوع آتش سوزی است.

    مواد و روش ها

    برای مدل سازی بازسازی پوشش گیاهی از داده های مختلف اقلیمی و محیطی به عنوان متغیرهای مستقل (پوشش گیاهی زمان وقوع آتش، شاخص شدت سوختگی، آنومالی دما و بارش، متوسط دما، بارش سالیانه، شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا) و پوشش گیاهی بعد از وقوع آتش به عنوان متغیر وابسته در مدل سازی (جنگل تصادفی، درخت تصمیم و تقویت گرادیان) استفاده شد. برای تهیه شاخص های نشان دهنده وضعیت تراکم پوشش گیاهی و شدت سوختگی از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده شد و پس از پیش پردازش تصاویر این شاخص ها با نسبت گیری طیفی تهیه شدند. متغیرهای اقلیمی نیز با توجه به روابط رگرسیونی بین این متغیرها (مجموع بارش، متوسط دما، حداقل دما و حداکثر دما) و ارتفاع از سطح دریا در منطقه مورد مطالعه برآورد شدند. در نهایت به منظور مدل سازی از سه الگوریتم یادگیری ماشین شامل درخت تصمیم گیری، جنگل تصادفی و تقویت گرادیان استفاده شد و در نهایت دقت و صحت این مدل ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در بین متغیرهای مختلف مورد بررسی، میزان بارش سالیانه، متوسط دمای سالیانه، شاخص تفاضل پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI) و شاخص شدت سوختگی در زمان وقوع آتش مهمترین عوامل تاثیرگذار بر بازسازی پوشش گیاهی بعد از آتش سوزی در این جنگل ها هستند. همچنین نتایج نشان داد که در بین مدل های مختلف مورد بررسی الگوریتم تقویت گرادیان با میزان R2 برابر با 0/66 بهتر از سایر مدل ها، بازسازی پوشش گیاهی را مدل سازی کرد. در این مدل عوامل آب و هوایی به عنوان عوامل شاخص در بازسازی شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از روابط رگرسیونی بین وضعیت پوشش گیاهی بعد از وقوع آتش (متغیر وابسته) و سایر متغیرهای مستقل و نتایج حاصل از مدل سازی می توان نقش بارز عوامل آب و هوایی در بازسازی پوشش گیاهی این جنگل ها پس از آتش سوزی را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: بازسازی پوشش گیاهی، تصاویر ماهواره ای، زاگرس، شاخص شدت سوختگی، یادگیری ماشین
  • اسماعیل اللهی نژاد، مهدی حیدری*، جواد میرزایی، امید فتحی زاده، پیلار لورنز صفحات 88-98
    مقدمه و هدف

    اندازه گیری باران و اجزای آن در مناطق جنگلی برای مدیریت منابع آبی سرزمین امری ضروری است. تاج بارش از اجزای مهم چرخه آب در بوم سازگان های جنگلی است که به دلیل ساختار ناهمگن تاج پوشش و الگوهای متغیر بارندگی دارای تغییرات مکانی زیادی است. با این حال در زمینه تعیین تعداد نمونه مناسب برای برآورد تاج بارش، پژوهش های محدودی انجام شده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی توزیع اجزای باران و تخمین تعداد جمع آوری کننده های مورد نیاز برای برآورد میانگین تجمعی تاج بارش توده های بلوط ایرانی (Quercus brantii)، کاج تهران (Pinus eldarica) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica) با درصد خطای معین در جنگل کاری های نیمه خشک زاگرس (پارک جنگلی چغاسبز، شهرستان ایلام) است. با تعیین تعداد مناسب جمع آوری کننده می توان با دقت قابل قبول و نیز صرفه جویی در زمان و هزینه، اندازه گیری مناسبی از باران و اجزای آن در مناطق جنگلی داشت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از مهرماه 1397 تا بهمن ماه 1398، در توده های طبیعی بلوط ایرانی و جنگل کاری های 30 ساله کاج تهران و سرو نقره ای انجام شد. میزان بارندگی توسط پنج جمع آوری کننده باران که در فضای باز (خارج از تاج پوشش) مجاور توده های مورد بررسی نصب شده بودند، اندازه گیری شد. اندازه گیری تاج بارش توسط 27 عدد جمع آوری کننده در توده بلوط ایرانی و 36 عدد جمع آوری کننده در هر کدام از توده های کاج تهران و سرو نقره ای انجام شد و متوسط ساقاب پنج درخت در هر توده به عنوان متوسط ساقاب درختان توده در نظر گرفته شد. مقدار باران ربایی نیز از تفاضل مقدار باران و مجموع تاج بارش و ساقاب برآورد شد. همچنین برای برای محاسبه تعداد جمع آوری کننده های لازم برای تخمین تاج بارش در یک حد آستانه مطلوب از معادله Kimmins (1973) استفاده شد.

    یافته ها

    در دوره زمانی مطالعه، 20 بارندگی (در مجموع 258/2 میلی متر) مورد اندازه گیری قرار گرفت و به طور متوسط در توده بلوط ایرانی، کاج تهران و سرونقره ای به ترتیب 80، 50 و 59 درصد از آن به صورت تاج بارش از تاج پوشش درختان عبور کرد. مقدار باران ربایی به طور متوسط برای بلوط ایرانی 46/23 میلی متر، کاج تهران 113/17 میلی متر و سرو نقره ای 92/17 میلی متر محاسبه شد. نتایج نشان داد که میانگین تعداد جمع آوری کننده های لازم برای بلوط ایرانی با درصد خطای 5، 10 و 15 درصد میانگین تجمعی تاج بارش و با حدود اعتماد 95 درصد به ترتیب 102، 25 و 11 عدد، برای توده کاج تهران به ترتیب 41، 10 و 5 عدد و برای توده سرو نقره ای 30، 8 و 3 عدد است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، بین مقدار باران و تاج بارش، رابطه مثبت و قوی برای بلوط ایرانی (0/9155=R2)، کاج تهران (0/8831R2=) و سرو نقره ای (0/8967=R2) مشاهده شد. براین اساس می توان گفت با افزایش اندازه باران، میزان تاج بارش افزایش می یابد. با توجه به رژیم بارش و اهمیت آب در این مناطق، باید در جنگل کاری ها و مدل سازی فرآیندهای اکوهیدرولوژی در اکوسیستم های جنگلی، اولویت کاشت با گونه های با مقدار تاج بارش بیشتر و باران ربایی کمتر مدنظر قرار گیرد. برای اندازه گیری میانگین تجمعی تاج بارش بلوط ایرانی با خطای 10 درصد، تعداد 27 عدد جمع آوری کننده کافی است. در توده های کاج تهران و سرونقره ای که تعداد 36 عدد جمع آوری کننده مورد استفاده قرار گرفت نیز برای اندازه گیری میانگین تجمعی تاج بارش با خطای 5 درصد این تعداد مناسب است. بنابراین، در توده بلوط ایرانی برای تخمین میانگین تجمعی تاج بارش با درصد خطای کمتر باید تعداد جمع آوری کننده ها افزایش یابد و در دو توده دیگر تعداد جمع آوری کنندها مناسب تشخیص داد شد.

    کلیدواژگان: تاج بارش، تاج پوشش، جنگل کاری، توزیع اجزای باران، جنگل های زاگرس، اکوهیدرولوژی جنگل
  • سید محمد علوی، حشمت الله رحیمیان*، سعید طریقی، محسن مهرور صفحات 99-110
    مقدمه و هدف

    گونه های باسیلوس (Bacillus spp.) اندوفیت به دلیل ویژگی های سودمند زیستی بیشتر از دیگر جنس های باکتریایی در تحقیقات با هدف کنترل زیستی مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجایی که حفظ تنوع زیستی و پایداری جنگل هیرکانی از اهمیت ویژه ای در مدیریت این بوم سامانه حیاتی برخوردار است شناسایی و مطالعه باکتری های مفید و حفاظت کننده از گیاهان می تواند در برنامه های محافظت از گونه های گیاهی ارزشمند موجود در آن نقش بسزایی ایفا نماید. این تحقیق با هدف شناسایی جدایه های باسیلوس اندوفیت ریشه درختان کچف (Carpinus orientalis Mill.) و تعیین ویژگی های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    برای جداسازی اندوفیت های باکتریایی، نمونه برداری تصادفی از ریشه درختان کچف ارتفاعات بالابند نوار مرزی استان های مازندران و سمنان (کوه های نواحی جنوبی مازندران و نوار باریک شمال سمنان) در بهار 1397 انجام شد. سوسپانسیون ریشه های ضدعفونی و سپس خرد شده در آب مقطر در محیط کشت Tryptic soy agar کشت شد. نقوش پروتیین های کل سلولی با الکتروفورز در ژل پلی اکریل آمید (Sodium dodecyl sulfate-Polyacrylamide gel electrophoresis)، تعیین ویژگی های فنوتیپی جدایه ها و استفاده از نشانگرهای مولکولی IS50 و BOX و REP به منظور گروه بندی جدایه ها و وجود تنوع در آنها مورد بررسی قرار گرفت. یک نماینده از جدایه های هر گروه انتخاب شده و برای شناسایی مولکولی با بکارگیری آغازگرهای عمومی f27 و r1492 قطعه 1500 جفت باز ناحیه S rDNA16 با PCR تکثیر شد. پس از خالص سازی قطعه تکثیر شده برای تعیین ترادف به شرکت Microsynth سوییس ارسال شد. ترادف های بدست آمده با ترادف های موجود در بانک ژن NCBI به روش BLASTn مقایسه شد. توانایی جدایه ها در تولید سیانید هیدروژن، هورمون IAA، پروتیاز و بیوفیلم نیز ارزیابی شد.

    یافته ها

    سی جدایه باسیلوس از ریشه های درختان مناطق مختلف در محیط کشت باکتریایی جدا و خالص شدند. بر اساس ویژگی های بیوشیمیایی و مولکولی، جدایه های باسیلوس حداقل در چهار گروه متفاوت قرار گرفتند. مقایسه ترادف ناحیه تکثیر شده از S rDNA16 با ترادف های موجود در ژن بانک NCBI و ترسیم درخت فیلوژنتیکی با الگوریتم Maximum-Likelihood نشان دهنده وجود گونه های Bacillus thuringiensis،B. cereus، B. subtilis و B. velezensis در نمونه ها بود. گونه ی B. thuringiensis به عنوان گونه غالب و B. subtilis به عنوان گونه ی پرجمعیت شناسایی گردید. هورمون IAA تولیدی جدایه ها بین 5 تا 85 میلی گرم در لیتر متغیر بود که بیشترین مقدار آن مربوط به جدایه های گروه B. thuringiensis و کمترین مقدار آن مربوط به جدایه های گروه B. velezensis بود. اکثر جدایه ها توانایی تولید آنزیم های لیپاز، ژلاتیناز، لسیتیناز، پروتیاز و آمیلاز را داشتند. جدایه های B. cereus و B. thuringiensis به مقدار قابل توجهی پروتیاز تولید کردند. بیشترین مقدار بیوفیلم توسط جدایه های گروه B. velezensis تولید شد.

    نتیجه گیری

    توانایی بالقوه و وجود تنوع در ویژگی های سودمند فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی جدایه های باسیلوس اندوفیت ریشه کچف نشان داد که آنها  می توانند به عنوان منابع مناس افزاینده رشد گیاهان و کنترل زیستی مورد توجه قرار گیرند. این ویژگی ها در گونه های B. thuringiensis و B. cereus قابل ملاحظه بود. پژوهش حاضر اولین بررسی در زمینه شناسایی و تعیین ویژگی های بیوشیمیایی و سودمند زیستی جدایه های باسیلوس اندوفیت ریشه کچف در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: اندوفیت، ایندول استیک اسید، باسیلوس، ترادف، جدایه، کچف
  • سجاد قنبری، عایشه اسماعیلی* صفحات 111-119
    مقدمه و هدف

    جهت حفاظت و حمایت از جنگل ها، این منابع ارزشمند شناخت بهتر روابط بین رستنی ها و شرایط رویشگاهی این بوم سازگان ها و تنوع زیستی در آن ها لازم و ضروری است. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر شیب و ارتفاع از سطح دریا روی تنوع گونه ای در جنگل های ارسباران انجام شد.

    مواد و روش ها

    30 قطعه نمونه 1000 متر مربع (0/1 هکتار) به ابعاد 10 در 100 متر در منطقه مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. در قطعات نمونه شیب و ارتفاع از سطح دریا یادداشت شد و با توجه به وضعیت توپوگرافی منطقه مورد تحقیق شیب به سه طبقه کمتر از 20 و 20-30 و بیشتر از 30 و ارتفاع از سطح دریا نیز به دو طبقه کمتر ار 1700 متر و بیشتر از 1700 متر تقسیم بندی شد. در قطعات نمونه، قطر برابر سینه، نوع و فراوانی گونه ها یادداشت شدند. برای بررسی تنوع زیستی از شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون و شانون-  وینر، برای محاسبه غنای گونه ای از شاخص های غنای مارگالف و غنای منهنیک و برای یکنواختی گونه ای از شاخص های یکنواختی پایلو و هیل استفاده شد. مقادیر شاخص های تنوع زیستی با استفاده از نرم افزار Past تعیین شد.

    یافته ها

    براساس نتایج بیشترین فراوانی مربوط به گونه های اوری و زالزالک بود. نتایج نشان داد شاخص یکنواختی هیل با افزایش شیب در ابتدا کاهش سپس افزایش می یابد. مقدار سایر شاخص های تنوع گونه ای اگرچه با افزایش شیب افزایش می یابد ولی از نظر آماری شیب تاثیر معنی داری روی این شاخص های آماری ندارد. همچنین ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی دار روی شاخص های تنوع زیستی نداشت.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر نشان داد که شیب بر شاخص یکنواختی هیل اثر معنی دار دارد و بر سایر شاخص های تنوع گونه ای گونه های گیاهی اثر معنی ندارد. همچنین ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر تنوع گونه ای گونه های درختی نداشت. این مهم می تواند به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی و تخریب  توسط روستاییان باشد.

    کلیدواژگان: توپوگرافی، جنگل های ارسباران، شاخص های تنوع زیستی، غنا، یکنواختی
  • اسما کرامت میرشکارلو*، عباس بانج شفیعی، هادی بیگی حیدرلو صفحات 120-137
    مقدمه و هدف

    رفتار، گسترش و شدت آتش سوزی جنگل ها به اندازه زیادی به نوع و حجم مواد سوختنی و تغییرپذیری مکانی آن در یک منطقه طبیعی و همچنین توپوگرافی و اقلیم وابسته است. ارزیابی حجم مواد سوختی در تاج پوشش های مختلف جنگلی برای مدیریت بحران و پیشگیری از آتش سوزی های احتمالی بسیار مهم است. هدف این پژوهش تعیین مقدار و نوع مواد سوختنی و رفتار حریق جنگل های زاگرس شمالی در شهرستان سردشت در تراکم های مختلف جنگلی است.

    مواد و روش ها

    با توجه به آمار آتش سوزی های اخیر شهرستان سردشت نسبت به انتخاب مناطق موردبررسی (نلاس و شیومره) بر اساس درصد تاج پوشش مختلف جنگل (تنک، نسبتا انبوه و انبوه) اقدام شد. در این پژوهش از قطعه نمونه های یک مترمربعی برای اندازه گیری خصوصیات مواد سوختی مانند متوسط ارتفاع پوشش گیاهی، حجم سوخت یک، 10 و 100 ساعته، حجم سوخت کل و حجم و عمق لاشبرگ استفاده شد. بررسی رفتار و گسترش آتش سوزی نیز در دو منطقه با استفاده از مدل های آتش FlamMap و FARSITE با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، مدل سوخت و تاج پوشش انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حجم سوخت ‏کل در اراضی جنگلی موردبررسی 3/9 کیلوگرم در مترمربع است. همچنین بیشترین حجم سوختی یک ساعته در اراضی جنگلی انبوه محاسبه شد. بیشترین حجم سوختی 10 و 100 ساعته نیز در اراضی جنگلی با تاج پوشش نسبتا انبوه مشاهده شد. محاسبه درصد محتوای رطوبتی مواد سوختی نیز نشان داد اراضی جنگلی با تاج پوشش انبوه بیشترین مقدار محتوای رطوبتی را ‏بین اراضی جنگلی با تاج پوشش نسبتا انبوه و تنک دارد. همچنین، مقایسه لکه حریق واقعی و نقشه گسترش آتش شبیه سازی شده در منطقه نلاس با آتش سوزی غیر عمد (دارای تاج پوشش تنک) با ضریب کاپای 0/83 دارای هم خوانی بالایی بوده و مدل توانست توافق قابل توجهی با محدوده گسترش واقعی حریق داشته باشد. ضریب توافق به دست آمده در منطقه شیومره با تاج پوشش انبوه و نسبتا انبوه به دلیل وقوع حریق عمدی و کنترل شده توافق 0/05 درصدی را نشان داد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان داد علاوه بر ویژگی های مواد سوختنی جنگل، علت وقوع آتش سوزی (عمدی و کنترل شده یا تصادفی و غیر عمد) نیز در شبیه سازی مناسب رفتار و گسترش آتش موثر است. این نتایج می تواند در مبارزه با آتش سوزی، مدیریت بحران و در بسیاری از پژوهش های مربوط به بررسی رفتار آتش سوزی و حفاظت و مدیریت عرصه های جنگلی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، شبیه سازی رفتار آتش، ماده سوختنی، نرخ گسترش آتش
  • شهره کاظمی، هاشم حبشی*، سید محمد حجتی، سید محمد واعظ موسوی، فاطمه رفیعی صفحات 138-147
    مقدمه و هدف

    کسب اطلاعات و شناسایی تغییرات و پویایی بوم سازگان جنگل در مراحل مختلف تحولی به منظور مدیریت بهینه، احیا و اصلاح جنگل ها لازم و ضروری است. این تحقیق با هدف بررسی اثر مراحل مختلف تحولی توده بر روی زادآوری چوبی و پوشش علفی توده ممرز آمیخته در دو فصل بهار و تابستان (به دلیل شروع فعالیت های رویشی تا مرحله رویشی اوج گیاهان آشکوب علفی جنگل) در سری دو طرح جنگلداری شصت کلاته گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی مراحل تحولی، پس از جنگل گردشی تعداد سه قطعه نمونه نیم هکتاری مستطیلی به ابعاد 50 × 100 متر برای هر مرحله تحولی براساس مشخصه های ارایه شده توسط لایبوندگوت و کورپل در زمینه الگوی ساختار مراحل و فازهای تحولی در جنگل های طبیعی استفاده شد. به منظور مطالعه و بررسی زادآوری چوبی و پوشش علفی تعداد پنج ریزقطعه نمونه (20×20 متر)، یکی از آنها در مرکز و چهار ریزقطعه نمونه دیگر در چهار گوشه قطعه نمونه پیاده شدند. در هر ریزقطعه نمونه نوع و درصد پوشش گونه های علفی و فراوانی زادآوری ها یادداشت شد. برای بررسی و مقایسه تنوع زیستی در مراحل مختلف تحولی از شاخص های تنوع سیمپسون و شانون -وینر و برای محاسبه غنا از شاخص های غنای مارگالف و منهینیک و برای یکنواختی از شاخص های یکنواختی اسمیت ویلسون و Evenness در نرم افزار PAST و R (بسته نرم افزاری adiv و تابع specieseve) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تعداد گونه های علفی و گونه های زادآوری در مرحله تخریب بیشتر از مراحل اولیه و اوج می باشد. شاخص های تنوع زیستی پوشش علفی و زادآوری گونه های چوبی نشان داد که مقدار تنوع شانون -وینر و سیمپسون در دو فصل بهار و تابستان در مرحله اوج کمتر از مراحل اولیه و تخریب بود. همچنین بیشترین مقدار شاخص های یکنواختی اسمیت ویلسون و Evenness نیز در هر دو فصل بهار و تابستان در مرحله اوج مشاهده شد. بیشترین مقدار شاخص غنای منهینیک پوشش علفی در فصل بهار در مرحله اوج مشاهده شد؛ در حالی که در فصل تابستان بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیشترین مقدار شاخص غنای مارگالف زادآوری گونه های چوبی در هر دو فصل نیز در مرحله تخریب مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می توان بیان کرد که مراحل مختلف تحولی روی تنوع گونه های علفی و تجدید حیات جنگل اثرگذار است؛ بنابراین، پیامدهای قابل توجهی از مدیریت پایدار بر لایه پوشش گیاهی وجود دارد که پیشنهاد می شود در راهبردهای مدیریت جنگل در آینده مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوع، زادآوری جنگل، غنا، مراحل تحولی، یکنواختی
  • شمس الدین بالاپور، کامبیز ابراری*، جواد سوسنی صفحات 148-158
    مقدمه و هدف

    مطالعات مقایسه‎ای جریانات آزاد و منظم رودخانه‎ای باعث افزایش درک ما از اثراث زیست محیطی رودخانه‎ها روی پوشش‎های گیاهی حاشیه آن می‎شود. مناطق کران رودی به طور ویژه نسبت به چرخه هیدرولوژیکی حساس هستند که این نکته به‎عنوان یک شاخص مناسب برای نشان دادن تغییرات زیست محیطی بکار می‎روند. با توجه به اینگه عناصر گیاهی جنگل‎های کران رودی تحت تاثیر نوسانات رودخانه و متغیرهای اقلیمی می‎باشد، پژوهش حاضر به‎دنبال بررسی میزان اثرگذاری فاکتورهای فوق بر روی رویش گونه‎های سپیدار، سنجد و گز، که از گونه‎های درختی و درختچه‎ای این جنگل‎هاست، می‎باشد.

    مواد و روش‎ ها: 

    سه گونه درختی از جنگل های کران رودی ارس برای مطالعه در این تحقیق انتخاب شد. با استفاده مته سال سنج از پایه های قطور گونه های مورد مطالعه نمونه های رویشی استخراج گردید. حلقه های رویشی نمونه ها بعد از آماده سازی با استفاده از میز اندازه گیری LINTAB اندازه گیری و ثبت شد. مقادیر حلقه های رویشی بعد از تاریخ گذاری تطبیقی با استفاده از روش استانداردسازی گاه شناسی درختی برای هرگونه ایجاد شد که برای گونه سپیدار با طول 48 سال، گونه سنجد با طول 28 سال، گونه گز با طول 23 سال منحنی گاه شناسی درختی بدست آمد.

    یافته ‎ها: 

    نتایج تجزیه و تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد رویش گونه سپیدار واکنش منفی به بیشینه دمای هوای ماه شهریور، میانگین دمای هوا مرداد و شهریور داشت. گونه سنجد واکنش مثبت به میانگین دمای هوای اردیبهشت و واکنش منفی به کمینه دمای هوای مرداد داشت. شاخص رویشی گونه سنجد رابطه مثبتی با مقادیر دبی رودخانه در اسفند و رابطه منفی در شهریور نشان داد. بیشینه دمای هوای مهر و میانگین دمای هوای مهر و آذر قبل فصل رویشی تاثیر منفی بر گونه گز داشت. مجموع بارندگی آذر و بهمن قبل فصل رویش تاثیر مثبت و مجموع بارندگی شهریور فصل رویش و مجموع بارندگی ماه دی قبل فصل رویش رابطه منفی با رویش گونه گز به نمایش گذاشت. میانگین مقادیر دبی آذر رابطه عکسی را با رویش گونه گز نشان داد.

    نتیجه ‎گیری: 

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد بالابودن دمای هوا، پایین بودن مقادیر بارندگی و دبی رودخانه در ماه‎های تابستان عامل بازدارنده رویش درختان محسوب می‎شود. شناخت تاثیر متغیرهای اقلیمی و نوسانات رودخانه ای روی جنگل های کران رودی می تواند در برنامه ریزی دقیق در احیاء، بازسازی و مدیریت آن نقش مهمی را ایفا نماید. با توجه به خشک سالی های اخیر و سدسازی روی رودخانه ارس در بالادست میزان آب جریانی رودخانه کاهش و منجر به کاهش سطح پوشش گیاهی در کرانه آن شده است؛ لذا ضروری است در انتخاب گونه های بومی در جنگل کاری ها عوامل تاثیرگذار مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دمای هوا، درخت، بارندگی، گاه شناسی درختی
  • محمدجواد روستا*، محمد متینی زاده، الهام نوری، مهرداد زرافشار، مریم عنایتی صفحات 159-169
    مقدمه و هدف

    قارچ های میکوریز آربوسکولار، به دلیل اثرات بسیار مفیدی که در رشد و نمو گیاهان از طریق تامین آب مورد نیاز گیاهان بویژه در شرایط تنش خشکی و افزایش تحمل آن ها به تنش شوری و بطور کلی، کمک به گیاه برای غلبه بر تنش های زنده و غیر زنده دارند مورد توجه بسیاری از پژوهشگران می باشند. این پژوهش در طول سال های 1401-1399 با هدف بررسی تاثیر پخش سیلاب، نوع پوشش گیاهی و ویژگی های خاک بر فراوانی و انواع قارچ های میکوریز در ایستگاه کوثر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در بهار و پاییز، در کاربری های مختلف شامل جنگل دست کاشت اوکالیپتوس، جنگل دست کاشت آکاسیا، مرتع دست کاشت با بوته های آتریپلکس با سن 37 سال و مرتع طبیعی در دو وضعیت با پخش سیلاب و بدون پخش سیلاب (شاهد) از ریشه های کوچکتر از یک میلی متر درختان و گیاهان غالب در مرتع (درمنه دشتی، هلیانتموم و دندورا) و خاک اطراف ریشه آن ها تا عمق 20 سانتی متری، سه نمونه تهیه شد. پس از جداسازی و رنگ آمیزی ریشه ها، بررسی میکروسکوپی آن ها برای مشخص شدن وجود همزیستی در بافت ریشه ها و تعیین میزان آلودگی (کلونیزاسیون) ریشه ها با قارچ های میکوریز و میزان همزیستی میکوریزی براساس میزان آلودگی ریشه با ساختارهای میکوریزی صورت گرفت. خاک عبور داده شده از الک دو میلی متری برای جداسازی اسپورها و تعیین تراکم آن ها استفاده شد و با استفاده از کلیدهای شناسایی و اطلاعات موجود در منابع علمی، براساس ریخت شناسی (مورفولوژی) اسپورها، جنس و گونه قارچ های میکوریز شناسایی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تراکم اسپور قارچ های میکوریزی در هر دو فصل نمونه برداری در عرصه های پخش سیلاب بیشتر از عرصه های بدون پخش سیلاب بود. بیشترین میزان تراکم اسپور در عرصه پخش سیلاب در فصل پاییز مربوط به گونه هلیانتموم (H. lippii) با تعداد اسپور 50/20 در هر گرم خاک و کمترین مقدار آن با تعداد اسپور 18/80 در هر گرم خاک مربوط به این گونه در عرصه بدون پخش سیلاب در فصل بهار بود. بطوری که تفاوت این دو، از نظر آماری با آزمون دانکن در سطح 5 درصد معنی دار شد. همچنین، در تمام کاربری ها، تراکم اسپور در فصل پاییز بیشتر از فصل بهار بود. بیشترین درصد اشغال (کلونیزاسیون) ریشه یا درصد همزیستی مربوط به گونه آکاسیا با 61/81 درصد در عرصه بدون پخش سیلاب در فصل بهار و کمترین مقدار، مربوط به گونه اوکالیپتوس با 12/26 درصد در عرصه بدون پخش سیلاب در فصل پاییز بود. در این پژوهش، 21 گونه متعلق به 9 جنس Acaulospora، Claroideoglomus، Diversispora، Entrophospora، Funneliformis، Glomus، Rhizophagus، Scutellospora و Septoglomus در عرصه های با پخش سیلاب و بدون پخش سیلاب شناسایی شدند. گونه Septoglomus constrictum  با 0/100 درصد فراوانی، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد. گونه های Glomus heterosporum و Rhizophagus  aggregatum با فراوانی 50/0 درصد در رده دوم و گونه های Funneliformis  mosseae، Glomus  ambisporum، Glomus intraradices و Rhizophagus  fasciculatus با فراوانی 33/3 درصد در رده سوم قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که شناسایی قارچ های میکوریزی موجود در ریزوسفر گیاهان درختی و بوته های مرتعی مناطق خشک و کاربرد آن ها می تواند گامی اساسی برای کاهش تاثیر منفی تنش های مختلف از جمله تنش خشکی باشد، پیشنهاد می شود گونه های فعال و موثر این قارچ ها شناسایی و تکثیر شده و بصورت مایه تلقیح برای احیای مراتع این مناطق مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آکاسیا، اوکالیپتوس، دشت گربایگان فسا، مرتع، همزیستی میکوریزی
  • محسن یوسفوند مفرد، جواد سوسنی*، حامد نقوی، کامبیز ابراری واجاری، نقی شعبانیان صفحات 170-178
    مقدمه و هدف

    جنگل های زاگرس به عنوان گسترده ترین و در عین حال آسیب دیده ترین جنگل های کشور طی سالیان اخیر تحت تاثیر زوال گسترده بلوط قرار گرفته اند که از این لحاظ در وضعیت بحرانی قرار دارند. زوال درختان بلوط به عنوان یک پدیده ی گسترده و پیچیده توصیف شده که موجب کاهش قدرت رشد و ضعف فیزیولوژیک و سپس حمله عوامل بیماری زا می شود. در حال حاضر که پایداری این جنگل ها با یک مشکل جدی روبرو است، برای بررسی راهبردهای صحیح مدیریتی برای مقابله با پدیده زوال، قبل از اینکه این بوم سازگان ارزشمند به طور کامل نابود شوند، به اطلاعات پایه و اساسی همچون نقشه گسترش زوال و میزان زیست توده از دست رفته درختان در نتیجه زوال نیاز است. هدف از مطالعه حاضر، برآورد میزان زیست توده روی زمین در درختان خشکیده بلوط در نتیجه زوال جنگل های زاگرس است که در جنگل های منطقه دادآباد استان لرستان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در جنگل های دادآباد واقع در جنوب غربی خرم آباد در استان لرستان انجام شد. برای این منظور تعداد 40 پایه از درختان خشکیده به صورت تصادفی انتخاب و پارامترهای بیومتریک همچون قطر در ارتفاع برابر زانو، قطر در ارتفاع برابر سینه، ارتفاع و قطر تاج آن ها اندازه گیری شد. اجزای مختلف درخت به تفکیک، خشک و توزین گردیدند. با استفاده از تحلیل رگرسیونی، زیست توده اندام های مختلف در مقابل متغیر های مستقل قطر در ارتفاع برابر زانو، قطر در ارتفاع برابر سینه، ارتفاع و قطر تاج، مدل سازی شد. در نهایت در سطح 32 هکتار از عرصه مورد نظر آماربرداری به صورت صددرصد انجام گرفت که مشخصه های مختلف تمام درختان بلوط ایرانی برداشت شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که روابطی قوی برای برآورد میزان زیست توده درختان بلوط ایرانی قابل ایجاد است. نتیجه برازش مدل های خطی و غیر خطی برای برآورد زیست توده این گونه درختی نشان داد که در صورت استفاده از قطر متوسط تاج درخت به عنوان متغیر مستقل، مدل مناسب تر، مدل توانی با ضریب تبیین 0/857 بود. همچنین نتایج روایی مدل یا مقدار درصدی خطای جذر میانگین مربعات (RMSE%) برای معادله بدست آمده،  9/082 درصد بود. مجموع زیست توده در منطقه مورد مطالعه 389/994 تن بوده که 39/54% آن یعنی 154/226 تن از زیست توده سطح منطقه براساس زوال از بین رفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در مقایسه بین مدل های رگرسیونی خطی و غیرخطی، بهترین مدل برای برآورد زیست توده این گونه، مدل توانی بر مبنای قطر متوسط تاج با 0/857R2= بود . به طور کلی استفاده از قطر متوسط تاج به عنوان متغیر برآوردکننده برای گونه بلوط ایرانی، می تواند برآورد بهتر و مناسبتری از زیست توده این درختان را نشان دهد.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، روابط آلومتریک، زاگرس میانی، زوال، زیست توده
|
  • Hassan Jalili Asle, Asghar Fallah*, Jafar Oladi, Sareh Hosseini Pages 1-11
    Introduction and Objective

    Rural ecotourism is a process that has existed for a long time with its own forms in order to provide the psychological, cultural, social and economic needs of humans and is one of the growing indicators. Therefore, today, rural ecotourism has become one of the main levers of economic and social development in many regions of the world. This process in different regions should be based on sustainable development in order to protect the historical and cultural heritage of the region along with the rational use of natural resources and also protect the desired nature.Therefore, before formulating strategies for the development and implementation of economic and social programs, the geographical survey of the region and the recognition of its environmental capabilities and then determining the ecological potential of the land, with the aim of continuous exploitation with the least destruction and preservation of resources Natural is an inevitable necessity. Therefore, rural ecotourism has a special place and remarkable growth among different types of tourism, and we have witnessed the rapid expansion of rural ecotourism activities all over the world in the last 20 years. Also, it is expected that this will be added. But considering the importance of nature protection, planning and management, rural ecotourism based on scientific principles is one of the necessary approaches in the process of achieving sustainable development and preventing waste of time and capital.

    Material and Methods

    The purpose of this study is identification and customization rural ecotourism criteria and indicators in a descriptive-analytical method based on the Delphi questionnaire completion by using the opinion of experts and specialist in this field. Therefore, 44 rural ecotourism experts and specialists answered the Delphi questionnaire in three phases, which it includes a set of criteria and indicators of rural ecotourism extracted from various sources. In this research, the standard deviation index and Kendall's coordination coefficient were used to reach a consensus among Delphi members, that is, to converge their opinions. In this study, in order to investigate the internal stability of the questionnaire questions, Cronbach's alpha coefficient reliability measurement technique was used.

    Results

    Analysis of the findings of the study has identified 4 criteria and 54 indicators for rural ecotourism. Finally, 4 criteria and 44 indicators were customized and prioritized to evaluate rural ecotourism. The results of prioritizing rural ecotourism indicators using the Delphi method showed that in terms of environmental, social, economic and technical criteria, the indicators of the presence of green spaces, forests, pastures, wetlands and rivers, and etc; architectural style and handicrafts, clothing and foods; the presence of local rural markets and the presence of religious, historical, ancient, pilgrimage, artificial, cultural and social places and attractions have respectively been assigned the highest priority among other indicators of rural tourism.

    Conclusion

    These criteria include environmental, economic, social and technical criteria. The results of prioritization rural ecotourism criteria showed that technical and environmental criteria with an average of 4.37 and 3.94 had the first and second priority respectively. Therefore, it is suggested to pay more attention to the criteria and indicators with high priority of rural ecotourism in management plans for the implementation of rural ecotourism projects.

    Keywords: Delphi, Economic Development, Specialists, Kendall, Tourism
  • Mohsen Javanmiri Pour*, Jabbar Valipour, Ali Hasanzadeh Pages 12-23
    Introduction and Objective

    For about two decades, the Zagros forests have been facing a declining issue, and the effects of this crisis are visible in various regions.

    Material and Methods

    In the current study, the effect of climate change on the decline of Persian oak in the Zagros forest stands is probed using meteorological data and sample plots over time. To conduct this research, in order to collect field data, a regular random sampling model with fixed sample plots with two sampling periods in 1998 and 2018 was used. Furthermore, the trend of four climatic elements of precipitation, temperature, frost, and relative humidity in Gilan-e-Gharb station from 1988 to 2018 was studied.

    Results

    The results showed that the frequency and stock of Persian oak species in the second period compared to the first period was decreased. The cross-sectional per hectare of Iranian oak was decreased from 5.2 in the first stage sampling to 4.4 in the second sampling. The results of comparing the quality and health conditions in two samples showed that in the first period, 11.9% of Persian oak trees were decayed and dried, while in the second period it was 71.55%. The oak decline rate in the second-period sampling was higher in health and quality grades 2 and 1 (41.9% and 28.5%, respectively) and was decreased in grades 4 and 5 (8.2% and 3/1%, respectively). However, the deterioration in higher degrees leads to the death of Persian oak trees. The Mann-Kendall analysis results of climatic elements showed that during the study period, the trend of precipitation, frost, and relative humidity was decreasing and the temperature was increasing. In the first decade and to some extent in the second decade, noticeable stability was observed in the studied indices, but in the third decade, there were many fluctuations.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that climate change and the occurrence of severe drought stresses cause oak trees to suffer from physiological weakness. By creating physiological weakness in the trees, the conditions for the invasion of pests and various diseases are provided to them and the oak tree goes to dryness and decay.

    Keywords: Climatic elements, Oak decline, Physiological processes, Structural features, Time series, Zagros ecosystems
  • Zeynab Khalili*, Asghar Fallah, Shaban Shataee Pages 24-39
    Introduction and Objective

    Forest canopy gaps play an important role in forest dynamics. Unmanned aerial vehicle (UAV) data provide demonstrated capacity to systematically and accurately detect and map canopy gaps and have been considered as an alternative way to describe the forest stands. This study aims to extract canopy gaps using UAV data and compare the performance of different canopy gap extraction methods in a part of the replanted forest in the Arab Dagh Region, Golestan Province, Iran.

    Material and Methods

    After the acquisition of UAV images and initial preprocessing, the digital terrain model (DTM), digital surface model (DSM), Canopy height model (CHM), and orthophoto mosaic were produced. CHM classification performs to extract forest gaps by different methods of height thresholding on CHM, CHM slope thresholding, and object-based classification. For performance evaluation of used methods and accuracy assessment of the canopy gap maps, the central position and boundary of some gaps were measured by DGPS. Finally, the point and polygon base accuracy of delineated gaps were assessed for each of the methods..

    Results

    The results of the point accuracy assessment showed that the canopy gap map obtained by object-based classification method with applying the support vector machine (SVM) algorithm with 99% overall accuracy and 0.98 kappa coefficient had the best performance compared to other algorithms and methods. About area accuracy assessment, the best match between delineated gaps and ground truth polygons was achieved by using 3 m height thresholding.

    Conclusion

    The results showed that with aerial images of the UAV and its outputs, as well as the use of automated methods, the map of the canopy gap can be accurately extracted. Of course, the degree of accuracy depends on several factors such as the type of drone and cameras used, flight parameters and so on. Given the results, it is hoped that this approach will gradually be used as a cheap and accurate method in forest surveying.

    Keywords: Boundary geometric conformity, Canopy gap, Object-based, Thresholding, UAV
  • Farhad Ghasemi Aghbash*, Akram Aghaei, Delbar Ghanbari Pages 40-53
    Introduction and Objective

    The decline of natural forests has been caused urban afforestation to acquire a particular importance with the purpose of green space development level, therefore, the selection of appropriate plant species plays a substantial role in the development and stability of urban green space. The nutrients evaluation is significant in in selection of appropriate species for planting and in a way that species can be selected and supplemented by either consumption of the whole available nutrients in habitat or with their accompanying species.

    Material and Methods

    The present study was conducted to evaluate the high consumption nutrients (Nitrogen, Phosphorus, Calcium, Carbon, Magnesium and Potassium) in the leaves of Mulberry, Ash, Tehran Eldarica Pine and Arizona Cypress in two summer and autumn seasons in four geographical areas (Jamshidieh Park, Sorkheh Hesar Park, Vard Avard Park and Shaghayegh Park) in Tehran. Also, retranslocation of nutrients was measured in four parks and three species (Mulberry, Ash and Tehran Eldarica Pine). At the end of the growing season, the mature green leaves (80 samples) and at the end of the autumn season, the fallen leaves (60 samples) were collected at the base of the tree and packed in zippered bags with the desired specifications on them and transferred to the laboratory. The leaves were washed with sterile distilled water to remove contaminants, then dried in an oven at 70 ° C for 24 hours and then ground. Chemical analyzes were performed using standard instructions. Statistical analyzes such as general comparison of means (one-way analysis of variance) and group means (Duncan test) were performed.

    Results

    The results of this study showed that the average nutrients in summer leaves are higher than autumn leaves. In Sorkheh Hesar, Shaghayegh and Jamshidieh parks, in summer leaves, the highest amounts of nutrients related to calcium (62.66 mg/g in Shaghayegh Park) and in Alder was recorded. While in Vard Avard Park, the highest amount of this element was observed in mulberry (68.32 mg/g). In autumn leaves, in three parks of Shaghayegh, Jamshidieh and Vard Avard, the highest concentration of nutrients related to calcium (42.66 mg/g in Shaghayegh Park) and was recorded in mulberry. While in Sorkheh Hesar Park, calcium concentration was recorded in Alder (50.66 mg/g). Regarding the percentage of nutrient retranslocation in the studied species in Sorkheh Hesar Park Magnesium (63.04%) in Alder, in Shaghayegh Park Potassium (52.58%) in Mulberry, in Jamshidieh Park Potassium (63.79%) in Tehran Eldarica pine and in Vard Avard Park calcium (41.45%) in mulberry had the highest nutrient retranslocation.

    Conclusion

    The species studied in this study had different nutrients in their summer and autumn leaves. These species also retranslocation a different amount of each element. It is suggested that this issue be taken into consideration in the management and planning of urban forestry, and the tree species used, which are mainly the main tree species in urban forestry, should be classified based on the status of nutrients.

    Keywords: Forest species, Macro elements, Retranslocation, Urban forestry
  • Aydin Parsakhoo, Ghafar Yolma, Vahed Bordi Sheykh, Jahangir Mohamadi, Aiub Rezaee Motlaq* Pages 54-61
    Introduction and Objective

    The side ditch, which is built for the purpose of draining the surface currents and protecting the road construction, is eroded under the influence of the runoff speed during heavy rains and the sediments are transferred to the rivers and water ecosystems. Determining the impact thresholds of rainfall in different protection treatments on the sedimentation process of the side ditch can be a suitable tool for managing and planning the side ditch protection of forest roads throughout the year. The use of environmentally friendly techniques for the protection of roadsides has a direct effect on the quality and durability of road construction and ensuring traffic safety.

    Material and Methods

    In this research, while monitoring the intensity and duration of rainfall of Dr. Bahramnia's forestry project in Golestan province and collecting data throughout the year, in relation to measuring the amount of sediment delivered after each rainfall through trapping at the beginning And the end of 30 plots of 150 meters in the first year before applying the treatments. The trapping involved digging a cylindrical pit with a diameter of 0.4 meters and a depth of 0.6 meters. Inside each trap, a calibrated indicator was installed to repeat the measurements, and during each visit, the sediment height and deposition level were measured to calculate the sediment volume and then multiplied by the apparent specific gravity of the sediment. In the second year, after identifying the streams that had the highest amount of sedimentation, the treatments of rocking with mountain material, rocking with river material, stair-stepping of the stream and pounding of the bed were carried out and the measurement of sediment after each rainfall, the same as the previous year was repeated.

    Results

    Pearson correlation analysis showed that amount of sediment yield significantly increased by increasing rainfall duration. But, there wasn’t significant correlation between sediment yield and rainfall intensity. The amount of sediment yield decreased with preparing ditch conservation treatments. The sediment production was begun at 12 hours rainfall with intensity of 6.09 mm hr-1. Sediment production from the treatments of rocking with mountain material, rocking with river material, stair-stepping of the stream and pounding of the bed were 16000, 36000, 12150 and 27000 g yr-1.

    Conclusion

    With comparisons of conservation treatments it was concluded that riprap with mountainous materials had best performance by sediment reduction of 84%. Nevertheless, it is suggested to carry out more and more comprehensive researches under different conditions of climate, slope and bedrock so that generalizable and practical results can be provided to control the sedimentation of the side streams.

    Keywords: Bahramnia forestry plan, Ditch terracing, Overall riprap, Rainfall properties, Sediment trap
  • Shiva Zandi, Saeed Rezaee*, Mohammad Ali Tajick Ghanbari, Mohammad Ali Ebrahimzadeh Pages 62-74
    Introduction and Objective

    Endophytic fungi are fungi that are present in plant tissue at the time of sampling without obvious symptoms. There are several reports that the use of endophytic fungi improves grain yield, increases cold and drought tolerance, resistance to plant pathogens and herbivorous insects. Therefore, these fungi can be used as a biocontrol agent in the protection of crops. Endophytic fungi are a rich source of active metabolites that have the potential to be used in medicine, agriculture, and industry, so this study was conducted to isolate endophytic fungi from hornbeam trees and their morphological and molecular identification from the forests of Sari.

    Material and Methods

    In this study, to identify endophytic fungi from healthy branches of hornbeam trees during autumn 2019 and summer and autumn 2020 of the forests of Sari city were sampled. In the laboratory, each branch sample was kept for 24 months at 24 ° C and continuous darkness after disinfection and culture on PDA medium. Morphological features and sequencing of the ITS region were performed to confirm the morphological identification and sequencing of the relevant dendrogram using version 7.1 of Bioedit software.

    Results

    In this study, 9 genera and species were identified. Fungal species includ:Alternaria alternata (OM117707), Aspergillus flavus (OM488258), Botryosphaeria dothidea (OM141395), Diaporthe eres (OM131770), Fusarium acuminatum(OM131729),Fusarium sambucinum (OM142129),Mucor fragilis (OM017151), Neofusicuccum parvum (OM017148), Fulvia fulva (OM124921).

    Conclusion

    In general, the aim of this research was to identify the fungal endophytes of Beech trees based on morphological and molecular data from the forests of Mahdasht, Tabaghdeh, Darabkala and Imamzadeh Zaid Sari located in Mazandaran province.

    Keywords: Diversity, Endophyte, Forest, ITS, Morphology, Woody trees
  • Saeideh Karimi, Mehdi Heydari*, Javad Mirzaei, Omid Karami, Amir Mosavi Pages 75-87
    Introduction and Objective

    The occurrence of fires is one of the important factors that determine the different characteristics of many terrestrial ecosystems. For a long time, fires have severely affected forest areas, and sometimes their negative effects remain for several years after the occurrence of the fire, so that the state of vegetation does not return to its previous state. The aim of this study is to model the restoration of vegetation in Zagros forests (Ilam province) following fire.

    Material and Methods

    We used various climatic and environmental data as independent variables (vegetation at the time of fire (NDVI+1), burn severity index, temperature and precipitation anomaly, average temperature, annual precipitation, slope, aspect, and elevation) and NDVI +5 as dependent variable for the modeling (using random forest, decision tree and gradient boosting) the vegetation recovery following fire. Landsat satellite images were used to prepare indices indicating vegetation density status and burn severity, and after preprocessing the images, these indices were prepared by spectral ratio. Climatic variables (precipitation, average temperature, minimum temperature and maximum temperature) were also estimated according to the regression relationships between these variables and the elevation in the study area. Finally, three machine learning algorithms, including decision tree, random forest, and gradient boosting, were used for modeling, and also the accuracy of these models were evaluated.

    Results

    The results showed that among the various variables investigated, the annual precipitation, average annual temperature, normalized vegetation difference index (NDVI) and burn intensity index at the time of fire were the most important factors affecting the vegetation restoration post fire in these forests. The precipitation and temperature were the most important factors affecting the restoration among the mentioned factors. Also, the results showed that among the different models, the gradient boosting algorithm with R2 = 0.66 models vegetation restoration better than other models. In this model, the climatic factors were the most important in the vegetation recovery.

    Conclusion

    According the relationships between the NDVI and other studied factors and the results of the modeling; it is possible to explain the effective role of climate factors in the vegetation restoration in the study area.

    Keywords: Burn severity index, Machine learning, Satellite images, Vegetation recovery, Zagros
  • Ismaeil Allahinezhad, Mehdi Heydari*, Javad Mirzaei, Omid Fathizadeh, Pilar Lorenz Pages 88-98
    Introduction and Objective

    Measuring rainfall and its components is essential in forest areas to manage the land's water resources. Throughfall is one of the most important components of the water cycle in forest ecosystems, which has many spatial variations due to the heterogeneous structure of canopy and variable rainfall patterns. However, few studies conducted to determine the optimum samples size for estimating this variable. This study aimed to estimate the number of collectors needed to estimate the average cumulative throughfall of Persian oak (Quercus brantii), pine (Pinus eldarica) and silver cedar (Cupressus arizonica) stands within certain error limit percentage in the semi-arid Zagros forests (Chaoghasabz Forest Park, Ilam County). By determining the appropriate number of collectors, it is possible to have a proper measurement of rainfall and its components in forest areas with acceptable accuracy and saving time and cost.

    Material and Methods

    This research was conducted from October 2017 to February 2018, in natural stands of Persian oak, 30-year eldar pine and silver cedar plantations. The amount of rainfall was measured by five rain gauges located in the open space (outside the canopy), adjacent to the studied stands. The measurement of throughfall was carried out by 27 collectors in Persian oak underneath the canopy and 36 collectors in each eldar pine and silver cedar stands. The average stemflow of five trees in each stand was considered as the average stemflow of the stand. The amount of rainfall interception was estimated from the difference between the amount of gross rainfall and the sum of throughfall and stemflow.

    Results

    During the study period, 20 rainfall events (in total, 258.2 mm) were measured, and on average, 80, 50 and 59% of it has passed through the canopy in the form of throughfall in each oak, pine and cedar stands, respectively. The mean values for rainfall interception were computed as 46.23 mm for Persian oak, 113.17 mm for eldar pine and 92.17 mm for silver cedar stands. The average number of required collectors estimated with 5, 10 and 15% error percentage of the cumulative average of throughfall at a confidence limit of 95% are 102, 25, and 11 for oak, 5, 10, and 15 for pine and 30, 8 and 3 for cedar, respectively.

    Conclusion

    According to the results of this study, a positive and strong relationship was observed between the amount of rainfall and throughfall for Persian oak (R2=0.9155), eldar pine (R2=0.8831) and silver cedar (R2=0.8967). On this basis, it can be said that with the increase of rainfall size, throughfall increases. Considering the rainfall regime and the importance of water in these areas, in forestry and modeling of ecohydrological processes in forest ecosystems, priority should be given to planting species with higher throughfall and less interception loss.
    The estimated number of 27 collectors is enough to measure average cumulative throughfall of Persian oak with an error of 10%. In the eldar pine and silver cedar stands, where 36 collectors used, this number found to be optimum for measuring the cumulative average of throughfall with an error of 5%. Thus, in the Persian oak stand, the number of collectors should be increased in order to estimate the cumulative average of throughfall with a lower percentage of error, and in the other two stands, the number of collectors was found to be suitable.

    Keywords: Canopy cover, Forest Ecohydrology, Plantation, Rainfall redistribution components, Throughfall, Zagores forest
  • Seyed Mohamad Alavi, Heshmat Rahimian*, Saeed Tarighi, Mohsen Mehrvar Pages 99-110
    Introduction and Objective

    Because of possessing a myriad of biological features useful in the biocontrol area, Bacillus species have been in the forefront of studies in this vast yet expanding area of research. Given the preservation of biodiversity and sustainability of the Hyrcanian ecosystems are of utmost importance ecologically and environmentally proper management of this ecosystem warrants serious attention and care. Studies on the microbiome and identification of the species living as endophytes and commensals are by itself a vast area of research in this regard. The present study was aimed at the identification and preliminary biological characterization of the Bacillus strains living as endophyte in the roots of the oriental hornbeam (Carpinus orientalis) growing in Mazandaran and Semnan provinces.

    Material and Methods

    Samples of oriental hornbeam roots were randomly collected from the mountain site of southern Mazandaran and northern Semnan in the Spring 2018. Root segments were surface-disinfected, washed in sterile distilled water (SDW) and crushed in drops of SDW in sterile mortar and pestle. Isolation of bacteria were done following spreading drops of the suspension on plates of tryptic soy agar (TSA) and 3-4 days incubation at 28˚C. The isolates were characterized phenotypically and their protein profiles were determined by electrophoresis on polyacrylamide gel. Diversity of the isolates were assayed by comparing DNA fragment pattern on agarose gels after their amplification by REP-, BOX- and IS-50 PCR. A representative isolate from each of the four DNA profile groups was selected and a 1500bp fragment of the 16S rDNA of each amplified by PCR and sequenced. The nucleotide sequences were aligned and compared with those of a collection of Bacillus species deposited in GenBank using the BLASTn program. A phylogenetic tree of the isolates was constructed using the Maximum-Likelihood method. The ability of the isolates to produce IAA, hydrogen cyanide, protease and biofilm was evaluated.

    Results

    Thirty Bacillus isolates were recovered from the roots of hornbeam on TSA medium. Based on their phenotypic and molecular characteristics the isolates were differentiated into four groups. Comparison of the nucleotide sequences of their 16S rDNA with the sequences retrieved from GenBank indicated affiliation of the isolates with Bacillus thuringensis, B. cereus, B. subtilis, and B. velezensis among which Bacillus thuringiensis was the most prevalent and B. subtilis the most populated group. All isolates produced indole acetic acid at 5 to 85 mgl- with B. thuringiensis producing the highest and B. velezensis the lowest concentration of the hormone. The majority of isolates were capable of producing lipase, gelatinase, lecithinase, protease, and amylase. Isolates of B. cereus and B. thuringiensis were considerably more proteolytic among all. Producing of biofilm was confined to the isolates of B. velezensis.

    Conclusion

    The possession of and the diversity in the capacity of producing various biologically beneficial biochemical and enzymes and of having other attributes of value in biocontrol, makes the Bacillus spp. understudy as potentially capable bacteria in the promotion of plant growth and in the biological control of pathogens. Isolates of B. thuringiensis and B. cereus appeared to be superior among the four species studies. This is the first report on the identification and partial characterization of the potentially beneficial Bacillus species living as endophyte in the root tissues of oriental hornbeam in Iran.

    Keywords: Bacillus, Endophyte, IAA, Isolate, Oriental hornbeam, Sequences
  • Sajad Ghanbari, Ayeshe Esmaili* Pages 111-119
    Introduction and Objective

    In order to protect and protect forests, these valuable resources, it is necessary and necessary to better understand the relationships between plants and the habitat conditions of these ecosystems and the biodiversity in them. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the effect of slope and altitude from sea level on biodiversity in Arasbaran forests.

    Material and Methods

    30 sample plots of 1000 square meters (0.1 hectare) by dimensions 10 m×100m were surveyed in the study area. In the sample plots, the slope and height above sea level were recorded, and the slope was divided into three levels: <20%, 20-30% and >30%, and the altitude from sea level was also divided into two levels, <1700 m and >1700 m. In the sample plots, diameter at the breast height, type and abundance of species were recorded. The biodiversity indices computed were Simpson and Shannon-Wiener's, Margalf's and Menchnik's richness indices, and Pylo's and Hill's evenness indices. Biodiversity indices values ​​were computedby Past software.

    Results

    According to the results, the highest frequency was related to the species of Quercus macranthera and Crataegus meyeri. The results showed that Hill's uniformity index decreases initially with increasing slope and then increases. Although the amount of other biodiversity indicators increases with the increase of the slope, statistically, the slope does not have a significant effect on these statistical indicators. Also, altitude above sea level did not have a significant effect on Species diversity indices.

    Conclusion

    The present research showed that the slope has a significant effect on Hill's evenness index and has no significant effect on other Species diversity indices of plant species. Also, the height above the sea level had no significant effect on the Species diversity of tree species of plant species. This importance can be due to the proximity to residential areas and destruction by villagers.

    Keywords: Arasbaran Forests, Biodiversity Indicators, Richness, Topography, Uniformity
  • Asma Karamat Mirshekrlou*, Abbas Banj Shafiei, Hadi Beygi Heidarlou Pages 120-137
    Introduction and Objective

    The behavior, spread, and intensity of forest fires are heavily influenced by the type and volume of fuels in a natural region, as well as topography and climate. Assessing the volume of fuels in different forest canopies ‎is very important for crisis management and the prevention of possible fires. The purpose of this study is to ‎determine the amount and type of fuels and fire behavior of Iranian Northern Zagros forests in Sardasht ‎County in different forest densities.

    Material and Methods

    Therefore, according to the statistics of recent fires in Sardasht, the ‎study areas (Nalas and Shiomereh) were selected based on the percentage of forest vegetation cover (open, ‎relatively dense, and dense). In this study, one square meter samples were used to measure the ‎properties of fuels such as average vegetation height, 1-, 10-, and 100-hr time-lag fuels, total fuel ‎volume, and litter volume and depth. Study of fire behavior and spread in two ‎areas was performed using FlamMap and FARSITE fire models using slope, aspect, elevation, fuel ‎model, and canopy cover maps.

    Results

    The results showed that the total fuel volume in the studied forest ‎areas is 3.9 kg/m2. Also, the maximum 1-hr fuel volume was calculated in dense forest (Shiomereh). ‎The highest fuel volumes of 10-, and 100-hr time-lag fuels were observed in forest areas with relatively ‎dense canopy (Shiomereh). The calculation of the fuel moisture content percentage (FMC%) also ‎showed that forest areas with dense canopy have the highest amount of FMC% among forest lands with ‎relatively dense (Shiomereh) and open (Nalas) canopy. Also, comparison of the real fire spot and the ‎simulated fire spread map ‎in the Nalas region with unintentional fire (with open canopy) with a kappa ‎coefficient of ‎‎0.83 was highly consistent and the model was able to have a significant agreement with ‎‎the actual extent of fire spread. The agreement coefficient in the Shiomereh region with a ‎dense and ‎relatively dense canopy cover due to a deliberate and controlled fire showed a 0.05 ‎agreement. ‎

    Conclusion

    These findings showed that in addition to the characteristics of the forest fuels, the cause of the fire (intentional and controlled or accidental and unintentional) is also effective in simulating the behavior and spread of fire. The ‎results of this study can be used in firefighting, crisis management, and many studies related to the ‎study of fire behavior and management of forest areas.

    Keywords: Forest fire, Fire behaviour simulation, Fuel load, Fire spread rate‎
  • Shohreh Kazemi, Hashem Habashi*, Seyed Mohammad Hojjati, Seyed Mohammad Waez Mousavi, Fatemeh Rafiee Pages 138-147
    Introduction and Objective

    Obtaining information and identifying the changes and dynamics of forest ecosystems in different developmental stages is necessary for optimal management, restoration and improvement of forests. The aim of  This research  was to investigate the effect of different development stages of the stand on tree regeneration and understory species in the mixed hornbeam stand in spring and summer (due to the beginning of vegetative activities until the optimal vegetative stage of herbaceous plants) in the forestry plan of Gorgan Shasat-Kalate district two was done.

    Material and Methods

    In order to investigate development stages, after forest surveying, three rectangular half-hectare sample plots with dimensions of 50 x 100 meter for each development stage based on the characteristics provided by Leibundgut and Korpel in the field of the structure pattern of development stages and phases in natural forests were used. In order to study and investigate the vegetation cover, five small sample plots (20x20 meters), one of them in the center and four other in the four corners. In each sample plot, the percentage of herbaceous species cover and the tree regeneration frequency were recorded. To investigate and compare diversity in different development stages, use the diversity indices of Simpson and Shannon-Wiener, and to calculate the richness, use the richness indices of Margalf and Manhinik, and for evenness, use the evenness indices of Smith-Wilson and Evenness in PAST and R software (package Adiv software and specieseve function( were used.

    Results

    The results showed that the number of plant species in the degradation stage is more than the initial and optimal stages. Diversity indices of understory species and tree regeneration species showed that the diversity of Shannon and Simpson in the two seasons of spring and summer in the optimal stage was lower than the initial and degradation stages. Also, Smith-Wilson and Evenness indices had the highest values in both spring and summer in the optimal stage. The highest value of the Menhinic richness index of understory species was determined in the optimal stage in the spring season, while no significant difference was observed between the different stages in the summer season. The highest value of Margalef richness index of tree species regeneration in both seasons was also observed in the degradation stage.

    Conclusion

    Based on the results of the present research, it can be stated that different development stages have an effect on the diversity of herbaceous species and forest regeneration. Therefore, there are significant implications of sustainable management on the vegetation layer, which should be considered in future of forest management strategies.

    Keywords: Developmental stages, Diversity, Evenness, Forest regeneration, Richness
  • Shamsaddin Balapour, Kambiz Abrari*, Javad Sousani Pages 148-158
    Introduction and Objective

    Comparative studies of river flows increase our understanding of the environmental effects of rivers on the vegetation along its borders. The riverine areas are particularly sensitive to the hydrological cycle, which is used as a suitable indicator to show environmental changes. Considering that the plant elements of the riparian forests are affected by river fluctuations and climatic variables. The current research focused on to investigate the effect of the Climate factors and river discharge rate on the growth of white poplar (Populus alba), Russian olive (Elaeagnus angustifolia), and tamarisks (Tamarix sp) .

    Material and Methods

    three species from riparian forest of Aras selected for this research, after select trees, by using increment borer samples were extracted from the stem of the studied species. Tree-ring width of samples were measured and recorded after preparation with using of LINTAB measuring table. After cross-dating tree-ring series of individual samples, final, create general chronology for per species by use of standardization methods and tree-ring chronology obtained for Populus alba with 48 years, Elaeagnus angustifolia with 28 years, and Tamarix spp 23 years.

    Results

    Investigating showed that Populus alba had a negative correlation to the maximum temperature in September and the average temperature in August and September. The Elaeagnus angustifolia had a positive correlation to the mean temperature in May and a negative to the minimum temperature in August. Elaeagnus angustifolia showed a positive relationship with the river flow in March and a negative relationship in September. The maximum temperature in October and the average temperature in October and December before the growing season had a negative effect on the Tamarisk radial growth. The total monthly precipitation in December and February before the growing season had a positive effect, and in September of the growing season and in January before the growing season showed a positive relationship with Tamarisk. The discharge values in December showed a negative relationship with Tamarisk.

    Conclusion

    The results of this research showed that the air temperature of the summer months and the low amount of rainfall and river flow in the dry months of the year are the factors that control of the growth of trees. Understanding the impact of climatic variables and river fluctuations on riparian forests can play an important role in planning its restoration, rehabilitation and management. Due to the recent droughts and the construction of dams on the Aras river upstream, the amount of flowing water in the river decreases and leads to a decrease in the level of vegetation on its banks. Therefore, it is necessary to consider affecting factors in the selection of native species in afforestation.

    Keywords: Air temperature, Dendrochronology, Precipitation, Tree
  • Mohammad Javad Rousta*, Mohammad Matinizadeh, Elham Nouri, Mehrdad Zarafshar, Maryam Enayati Pages 159-169
    Introduction and Objective

    Arbuscular mycorrhizal fungi, due to their very beneficial effects in the growth and development of plants through supplying the water needed by plants, especially in drought stress conditions and increasing their tolerance to salt stress and in general, helping the plant to overcome living and non-living tensions, they are the focus of many researchers. This research was conducted during 2020-2022 with the aim of investigating the effect of flood spreading, vegetation type on the abundance and diversity of mycorrhizal fungi in Kowsar Station.

    Material and Methods

    In spring and autumn, in different land covers, including planted Eucalyptus and Acacia forest, planted pasture with Atriplex bushes with 37 years old and natural pasture in two situations with flood spate irrigation and without spate irrigation. Three samples were prepared from roots less than 1 mm of trees and dominant plants (Heliantemum, Dendrostellera, and Artemisia) in the pasture and the rhizosphere soil up to a depth of 20 cm. After separating and staining the roots, their microscopic examination to determine the presence of symbiosis in the root tissue and to determine the extent of root colonization with mycorrhizal fungi and the extent of mycorrhizal symbiosis based on the extent of root contamination with structures of mycorrhiza was done. The soil passed through a 2 mm sieve was used to separate the spores, and the genus and species of mycorrhizal fungi were identified based on the morphology of the spores using identification keys and information available in scientific sources.

    Results

    The results showed that the spore density of mycorrhizal fungi in both sampling seasons was higher in areas with flood spreading than areas without flood spreading. The highest spore density in the field of flood spreading in the autumn season is related to H. lippii with the number of spores 50.20 per gram of soil and the lowest with the number of spores 18.80 per gram of soil related to this species in the field without flood spreading in spring. So that the difference between the two was statistically significant with Duncan's test at the 5% level. Also, in all land uses, spore density was higher in autumn than in spring. The highest percentage of root colonization or the percentage of symbiosis was related to Acacia with 61.81% in the field without flood spreading in spring season and the lowest value was related to Eucalyptus with 12.26% in the field without flood spreading in autumn season. In this research, 21 species belonging to 9 genera Acaulospora, Claroideoglomus, Diversispora, Entrophospora, Funneliformis, Glomus, Rhizophagus, Scutellospora and Septoglomus were identified in with and without flood spreading areas. Septoglomus constrictum was the most abundant with 100.0% frequency. Glomus heterosporum and Rhizophagus aggregatum were in the second category with a frequency of 50.0% and Funneliformis mosseae, Glomus ambisporum, Glomus intraradices and Rhizophagus fasciculatus were in the third category with a frequency of 33.3%.

    Conclusion

    Considering the fact that the identification of mycorrhizal fungi in the rhizosphere of tree plants and pasture bushes in dry areas and their use can be a fundamental step to reduce the negative impact of various stresses, including drought stress, it is suggested the active and effective species of these fungi may be identified and propagated and used as inoculum (biofertilizer) to restore rangelands in these areas.

    Keywords: Acacia, Eucalyptus, Gareh Bygone Plain of Fasa, Mycorrhizal symbiosis, Rangeland
  • Mohsen Yousofvand Mofrad, Javad Soosani*, Hamed Naghavi, KAMBIZ Abrari Vajari, Naghi Shaabanian Pages 170-178
    Introduction and Objective

    The forests of Zagros, as the most extensive and at the same time as the most damaged forests of the country, have been affected by the extensive decline of oak trees in recent years, and in this sense, they are in a critical conditions. Decline of oak trees is described as a wide and complex phenomenon that causes a decrease in growth and physiological weakness followed by the attack of pathogenic agents. As sustainability of these forests is now facing a serious problem, proper management strategies are required to deal with the decline phenomenon, before these valuable ecosystems are completely destroyed. The implementation of such strategies necessitates collecting basic information, including map of the decline distribution and the extent of the lost biomass of trees as a result of decay. The purpose of this study is to estimate the amount of biomass on the above-ground in dead oak trees as a result of the decline of Zagros forests, which was carried out in the forests of Dadabad region of Lorestan province.

    Material and Methods

    The present study was conducted in Dadabad forests located in the southwest of Khorramabad, Lorestan, Iran. To achieve this purpose, 40 dried trees were randomly selected and biometric parameters including diameter at knee height, diameter at breast height, as well as height and crown diameter were measured. Different parts of the tree were fragmented, dried, and weighed. Using regression analysis, the biomass of different parts was modeled against the independent variables of diameter at knee height, diameter at breast height, crown height, and diameter. Finally, at the area of 32 hectares of the forest stand, a 100% inventory was conducted, and different characteristics of all Iranian oak trees were measured.

    Results

    The results of the research declared that strong relationships can be established to estimate the biomass of Iranian oak trees. The result of fitting linear and non-linear models to estimate the biomass of this tree species showed that if the average diameter of the tree crown was used as an independent variable, the more suitable model was the power model with an explanation coefficient of 0.857. Also, the validity results of the model or the value of RMSE% for the obtained equation was 9.082%. The total biomass in the study area was 389.994 tons, of which 39.54%, i.e. 154.226 tons, of the area's biomass was lost under decline phenomenon.

    Conclusion

    The results indicated that in the comparison between linear and non-linear regression models, the best model for estimating the biomass of this species was the power model based on the average diameter of the crown with R2=0.857. In general, using the average diameter of the crown as an estimator variable for the Iranian oak species can suggest a better and more appropriate assessment of the above-ground biomass of these trees.

    Keywords: Allometric Equations, Biomass, Central Zagros, Decline, Quercus brantii