فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 225 (مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 25
|
  • محمد شوکتی صیاد، زهرا رمضان پور، فرشته طالب پور امیری، شعله اکبری، ملوس نادری، فاطمه شکی* صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    آمیکاسین یک آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزیدی رایج با شروع عمل سریع، هزینه کم و اثربخشی آنتی باکتریال بالا است. با این حال، مصرف طولانی مدت آن با سمیت کلیوی همراه می باشد که این امر نگرانی قابل توجهی برای بیمارن است. از این رو مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر محافظتی پنتوکسی فیلین در برابر نفروتوکسیسیتی ناشی از آمیکاسین در موش های سوری نر طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از 42 سر موش سوری نر بالغ نژاد Balb/c استفاده شد، که در 7 گروه تقسیم شدند. گروه ها شاملI (کنترل)، II(آمیکاسین mg/kg/day500)، III تا V آمیکاسین با پنتوکسی فیلین (50، 100 و mg/kg/day 200)، VI آمیکاسین با ویتامینC (mg/kg/day500) و VII (پنتوکسی فیلین به تنهایی با دوز mg/kg/day200) بود. تمامی تجویزها به صورت داخل صفاقی برای 15 روز پشت سرهم انجام شد. سپس بافت های کلیه جدا شد و فاکتورهای مختلفی از جمله ذرات فعال اکسیژن (ROS)، پروتیین کربونیل(PrC)، لیپیدپراکسیداسیون(LPO)، محتوای آنتی اکسیدانی (گلوتاتیون) و بیان ژن های آپوپتوز (Bax و Bcl2) در این بافت ارزیابی شد. هم چنین، سطوح سرمی اوره خون و کراتینین و تغییرات بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه تجویز آمیکاسین منجر به تغییرات قابل توجه در پاتولوژی بافت و هم چنین سطح اوره و کراتینین شد. هم چنین باعث افزایش قابل توجهی در سطوح ROS، LPO وPrC در بافت کلیه شد و ذخایر گلوتاتیون احیا را کاهش داد(0/05P<). آمیکاسین باعث افزایش معنی داری در نسبت بیان Bax/Bcl2 نیز گردید(0/05P<). به علاوه، پنتوکسی فیلین مارکرهای استرس اکسیداتیو القا شده توسط آمیکاسین را تخفیف داد. علاوه بر این، تغییرات بیوشیمیایی و پاتولوژیک ناشی از آمیکاسین را بهبود بخشید. هم چنین، تیمار با پنتوکسی فیلین بیان ژن Bax را کاهش و بیان ژنBcl2 را به طور معنی داری افزایش داد(0/05P<).

    استنتاج

    پنتوکسی فیلین اثرات محافظتی قابل توجهی در برابر سمیت کلیوی ناشی از آمیکاسین نشان داد که احتمالا به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد آپوپتوتیک آن می باشد. بنابراین می توان آن را به عنوان یک عامل درمانی در برابر اثرات سمی ناشی از آمیکاسین در بافت کلیه موثر در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آمیکاسین، پنتوکسی فیلین، سمیت کلیوی، آسیب اکسیداتیو، آپوپتوز
  • مسلم محمدی، مهدی جهاندار، ژوبین کلانتری، سکینه شفیعا* صفحات 16-30
    سابقه و هدف

    اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نوعی اختلال روان پریشی است که پس از مواجهه با وقایع تروماتیک رخ می دهد و با اضطراب و اختلال در فعالیت محور هیپوتالاموسی-هیپوفیزی-آدرنالی و اعمال شناختی همراه می شود. فعالیت بدنی می تواند منجر به بهبود علایم اختلالات جسمی و روانی شود، با این حال شدت و مدت تمرین مناسب هنوز جای سوال دارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثرات ورزش با شدت بالا بر رفتارهای شبه اضطرابی، خاموشی ترس، فاکتور رشد شبه انسولینی (IGF-1) سرم، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) و بیان ژ ن های مرتبط با آپوپتوز در قشر پره فرونتال مدل PTSD موش صحرایی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، از استرس واحد طولانی مدت (SPS) برای القاء PTSD در موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده شد. پس از 10 روز، حیوانات در گروه های ورزشی به مدت 4 هفته تحت تمرینات با شدت بالا بر روی تردمیل (با سرعت 20 متر در دقیقه، 5 روز در هفته) قرار گرفتند. در ادامه، رفتارهای شبه اضطرابی و خاموشی ترس به ترتیب با استفاده از آزمون های میدان باز و شاتل باکس بررسی شدند. سپس IGF-1 سرم و BDNF مغز و بیان Bax، Bcl-2 و Caspase-3 در قشر پره فرونتال به ترتیب با استفاده از کیت های الایزا و Real-time PCR اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    موش های SPS افزایش اضطراب و کاهش خاموشی ترس، IGF-1 سرمی و BDNF پره فرونتال را در مقایسه با حیوانات کنترل نشان دادند. علاوه بر این، SPS با افزایش Bax و کاسپاز-3 و کاهش Bcl-2 منجر به القاء آپوپتوز شد. ورزش با شدت بالا به طور معنی داری (0/05 P<) باعث کاهش آپوپتوز و افزایش IGF-1 سرم شد.

    استنتاج

    ورزش با شدت بالا از طریق افزایش IGF-1 سرم و مهار آپوپتوز در قشر پره فرونتال موش های صحرایی مبتلا به PTSD، رفتارهای شبه اضطرابی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: استرس واحد طولانی مدت، ورزش با شدت بالا، اضطراب، خاموشی ترس، آپوپتوز
  • امین بارانی، فرزانه متفقی، محمد اقبالی، سارا نجاری، مائده حیدری، ملیکا پورحسین، مهناز عطااللهی اشکور، محمد علی ابراهیم زاده* صفحات 31-44
    سابقه و هدف

    هیپوکسی می تواند منجر به اختلال در عملکرد بدن شود و با پاتولوژی بیماری کوه گرفتگی، بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی مرتبط است. هیپوکسی موجب استرس اکسیدتیو و تولید ذرات فعال اکسیژن می گردد. کلپر و کندور فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی داشت و پتانسیل استفاده در کووید-19 را دارند. تا امروز چیزی در خصوص فعالیت آنتی هیپوکسی این گیاهان گزارش نشده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، اثر محافظتی میوه گلپر و رزین کندور در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری نر با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی به دو روش خوراکی و تزریقی بررسی شد.

    یافته ها

    اثر گلپر تزریقی در هیپوکسی گردش خونی، خفگی و خونی بسیار خوب و قوی بود. این عصاره در دوزهای 3/90، 7/81 و mg/kg 31/25 به ترتیب اثری مشابه با کنترل مثبت (پروپرانولول) در این سه تست نشان داد. در تست هیپوکسی گردش خونی، کندور به شکل گاواژ در دوز mg/kg 62/5، اثری معادل کنترل مثبت از خود نشان داد. گلپر به شکل تزریقی و کندور به فرم خوراکی موثر تر بودند.

    استنتاج

    ترکیبات فعالیت محافظتی بسیار خوبی در تمامی مدل ها از خود نشان دادند و حتی در دوزهای پایین اثری مشابه کنترل مثبت از خود نشان دادند. به نظر می رسد این گیاهان پتانسیل خوبی برای استفاده در شرایط هیپوکسی را داشته باشند.

    کلیدواژگان: هیپوکسی خفگی، هیپوکسی خونی، هیپوکسی جریان خون، گلپر، کندور
  • جواد فساهی، حسن باغشنی*، زهرا موسوی صفحات 45-57
    سابقه و هدف

    آکریل آمید یک ماده شیمیایی است که به طور گسترده در تولید کاغذ، رنگ و سایر محصولات صنعتی استفاده می شود. غذا و دود سیگار منابع اصلی قرار گرفتن در معرض آکریل آمید هستند. بتایین یک ترکیب طبیعی با خواص آنتی اکسیدانی است و اثرات محافظتی آن در پیشگیری از آسیب های بافتی ناشی از برخی مسمومیت ها نیزگزارش شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثربخشی بتایین در برابر آسیب ناشی از آکریل آمید در بافت مغز انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 28 موش صحرایی نر به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. گروه 2، روزانه آکریل آمید (50mg/kg; ip) دریافت نمودند. گروه 3 علاوه بر آکریل آمید، غذای حاوی 2درصد بتایین دریافت کردند. موش های گروه 4 غذای حاوی 2درصد بتایین دریافت نمودند. در پایان دوره آزمایش (یازدهمین روز)، نمونه گیری از بافت مغز برای ارزیابی بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژیکی انجام شد. از آزمو ن های ANOVA و Bonferroni برای مقایسه میانگین داده های بیوشیمیایی گروه ها و از آزمون های Kruskal-Wallis و Mann-Whitney برای بررسی داده های هیستوپاتولوژی استفاده شد. تمامی محاسبات به کمک نرم افزار SPSS/PC، نسخه ی21، انجام شد.

    یافته ها

    در گروه دریافت کننده آکریل آمید کاهش معنی دار کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و افزایش معنی دار (0/05 P<) گروه های کربونیل پروتیین ها و مالون دی آلدیید در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. پرخونی، میکروگلیوزیس و تغییرات ایسکمیک سلولی در بافت مغز موش های گروه دریافت کننده آکریل آمید در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش داشت (0/05 P<).  به دنبال تجویز بتایین در گروه 3 (آکریل آمید+بتایین) مقادیر سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در مقایسه با گروه دریافت کننده آکریل آمید افزایش نشان دادند ودر مقایسه با گروه کنترل فاقد اختلاف معنی دار بودند. هم چنین تجویز بتایین در گروه آکریل آمید+بتایین باعث کاهش معنی دار تغییرات ایسکمیک سلولی در مقایسه با گروه دریافت کننده آکریل آمید (0/05 P<) و کاهش غیر معنی دار پرخونی و میکروگلیوزیس در مقایسه با گروه دریافت کننده آکریل آمید شد.

    استنتاج

    تجویز بتایین می تواند در کاهش تغییرات شاخص های اکسیداتیو و نیز در التیام آسیب بافتی ناشی از آکریل آمید در بافت مغز موش مفید باشد.

    کلیدواژگان: آکریل آمید، بتائین، وضعیت اکسیداتیو، آسیب مغزی
  • امیرحسین مصلحی، فاطمه حسین پور*، امیر صابر، مریم اخوان طاهری، امیرحسین هاشمیان صفحات 58-72
    سابقه و هدف

    سیس پلاتین از پرکاربردترین داروهای شیمی درمانی است که با تاثیر مستقیم بر تخمدان و رحم می تواند باعث ایجاد ناباروری شود. در این مطالعه اثرات اینوزیتول و ویتامین C بر تعداد فولیکول های تخمدانی و هیستوپاتولوژی رحم در آسیب ناشی از سیس پلاتین مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 56 سر موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار به 8 گروه مساوی تقسیم شدند و به مدت 21 روز داروهای موردمطالعه شامل ویتامین C و اینوزیتول را به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه ها شامل کنترل منفی (نرمال سالین)، کنترل مثبت (نرمال سالین/ سیس پلاتین)، تیمار 1 (ویتامینC/ سیس پلاتین)، تیمار 2 (اینوزیتول/ سیس پلاتین)، تیمار 3 (ویتامین C و اینوزیتول/سیس پلاتین)، تیمار 4 (ویتامین C/نرمال سالین)، تیمار 5 (اینوزیتول/نرمال سالین) و تیمار 6 (ویتامین C و اینوزیتول/ نرمال سالین) تقسیم شدند. سیس پلاتین در روز 15 به میزان (mg/kg 7) به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. در روز 22 حیوانات آسان کشی شدند، رحم و تخمدان جدا وتعداد فولیکول های تخمدانی و هیستوپاتولوژی رحم بررسی گردید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، تعداد فولیکول های تخمدان (بدوی و آنترال) در اثر سیس پلاتین نسبت به گروه کنترل منفی به شدت کاهش یافت (0/05>P) و در مقابل فولیکول های آترزی شده به نحو چشمگیری افزایش یافت (0/05>P). درمان با ویتامین C و اینوزیتول، تعداد فولیکول های سالم را افزایش و آترزی فولیکولی ناشی از سیس پلاتین را کاهش داده و آسیب القا شده در بافت رحم را بهبود بخشید.

    استنتاج

    درمان با ویتامین C و اینوزیتول بر سمیت ناشی از سیس پلاتین در بافت های تخمدان و رحم اثر محافظتی دارد.

    کلیدواژگان: ویتامین C، اینوزیتول، سیس پلاتین، آسیب تخمدان و رحم، موش صحرایی
  • محمدحسن کلانتر نیستانکی*، هما سلیمانی، سحر غفاری خلیق، پرویندخت بیات صفحات 73-83
    سابقه و هدف

    بررسی میدان های الکترومغناطیسی کم فرکانس (50 هرتز) بیانگر تاثیر آن ها بر فعالیت متابولیسمی بافت های مختلف می باشد. در دوران جنینی به دلیل گستردگی تغییرات سلولی- بافتی احتمال تاثیرپذیری بیش تر است. بنابراین هدف این مطالعه بررسی اثر این نوع میدان بر ضایعات بافتی کبد در نوزادان موش بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه بنیادی-کاربردی از تعداد 15 موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار بعد از جفت گیری و تشخیص بارداری استفاده شد. موش های باردار به 3 گروه تقسیم شدند. 1) گروه در معرض میدان: موش هایی که در دوره بارداری روزانه 0/5 ساعت در معرض امواج قرار گرفتند. 2) گروه شم : موش هایی که در داخل دستگاه در شرایط مشابه با گروه اول ولی بدون تابش میدان قرار گرفتند. 3) گروه کنترل.  بعد از اتمام دوره بارداری (21 روز) و تولد نوزادان، آن ها نیز به 3 گروه مطابق گروه بندی مادران تقسیم شدند و پس از اتمام دوره شیرخوارگی (28 روز) نمونه گیری بافت کبد انجام شد. داده های ضایعات بافت کبد بعد از جمعآوری تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    یافته ها

    نوزادان متولد شده از گروه در معرض میدان دارای تغییرات هیستوپاتولوژیک پایدار در بافت کبد بودند و نواحی نکروتیک و دژنراتیو به ترتیب تا 42 درصد و 2/5 برابر به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد و گروه شم افزایش داشتند (0/05≥P). همچنین افزایش عددی در ضایعات هایپرمیا و التهاب بافت کبد این گروه در مقایسه با دو گروه دیگر مشاهده شد.

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر،  میدان مغناطیسی کم فرکانس تاثیر معنی داری بر ضایعات بافتی کبد نوزادان موش صحرایی حاصل از مادران در معرض میدان دارد و این امر بر خلاف باور رایج مبنی بر بی خطر بودن این امواج می باشد و یک یافته جدید و با اهمیت است. با توجه به گسترش استفاده از تجهیزات حاوی این نوع امواج در جوامع انسانی و احتمال بروز صدمات ناشی از آن ها، انجام بررسی بیش تر و اتخاذ تصمیمات پیشگیرانه در این زمینه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: امواج کم فرکانس، بافت کبد، میدان الکترومغناطیسی (EMF)، ضایعات بافتی، موش صحرایی
  • علی میری، هادی اسمعیلی گورچین قلعه، اکبر قربانی الوانق، وحید جاجرمی* صفحات 84-93
    سابقه و هدف

    امروزه سرطان به عنوان دومین عامل مرگ و میر در دنیا مطرح است که اغلب درمان انواع سرطان ها بسیار پیچیده بوده و کشف داروهای جدید ضد سرطان، با اثربخشی بالا، سمیت کم، قدرت انتخاب سلول طبیعی از سرطانی و هزینه پایین از دغدغه های جوامع دارویی دنیا است. در این بین کاربرد ترکیبات طبیعی با تکیه بر اثرات هم افزایی آن ها افق درمانی جدیدی را در مدیریت انواع سرطان ها باز کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات پیمینین در ترکیب با هایپرترمیاتراپی بر القای آپوپتوز در رده سلولی MCF-7 می باشد.
     

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی-آزمایشگاهی حاضر بعد از کشت سلول های MCF-7 در پلیت 96 خانه اقدام به تیمار آن ها با پیمینین (5/12µg/ml  به مدت 24 ساعت) و هایپرترمیا تراپی (410C   به مدت 1 ساعت) به صورت مستقل و همزمان شد. سپس میزان زنده مانی، درصد آپوپتوز، میزان تولید رادیکال آزاد اکسیژن، میزان آزادسازی لاکتات دهیدروژناز و سطح فعالیت کاسپاز 8 و 9 سنجیده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پیمینین و هایپرترمیاتراپی موجب کاهش معنی دار زنده مانی، افزایش درصد آپوپتوز، افزایش میزان تولید رادیکال آزاد اکسیژن و آزادسازی لاکتات دهیدروژناز در مقایسه با گروه کنترل می شود. با اندازه گیری میزان فعالیت کاسپاز 8 و 9 مشخص شد پیمینین از طریق هر دو مسیر میتوکندریایی و خارج سلولی موجب القای آپوپتوز می شود. هم چنین مشخص شدکه پیمینین و هایپرترمیاتراپی در ترکیب با هم دارای اثرات هم افزایی ضدتکثیری می باشند.

    استنتاج

    باتوجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد پیمینین به عنوان یک محصول طبیعی در ترکیب با هایپرترمیاتراپی دارای اثرات سینرژیستیک ضد تکثیری و القاکننده آپوپتوزی می باشد که می تواند به عنوان یک روش مکمل در درمان سرطان پستان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیمینین، هایپرترمیاتراپی، آپوپتوز، لاکتات دهیدروژناز، کاسپاز، رده سلولی MCF-7
  • فاطمه شریعتی*، جان محمد ملک زاده، معصومه علیزاده، سیده مرضیه طباطبایی، پروین غفاری صفحات 94-102
    سابقه و هدف

    آتونی رحم مسیول 90-75 درصد موارد خونریزی بعد از زایمان می باشد که در صورت عدم انجام اقدامات مناسب درجهت اصلاح آن، احتمال مرگ ومیر مادر افزایش خواهد یافت. هدف از این مطالعه تعیین اثر درمانی ترانگزامیک اسید به همراه اکسی توسین در کنترل خون ریزی پس از زایمان می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 142 زن باردار دچار آتونی رحم پس از سزارین مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد شهر یاسوج در سال1400-1399 انجام شد. بیماران به طور تصادفی ساده در دو گروه قرار گرفتند. گروه مداخله (71 نفر) آمپول اکسی توسین به میزان 40 واحد در یک لیتر سرم رینگر و آمپول ترانگزامیک اسید به میزان یک گرم در 10 سی سی نرمال سالین به صورت وریدی آهسته در مدت 1دقیقه دریافت کردند. گروه کنترل (71 نفر) 40 واحد اکسی توسین در یک لیتر سرم و 10سی سی سرم نرمال سالین به صورت وریدی آهسته در مدت 1دقیقه دریافت کردند. سپس میزان حجم خون ریزی بر اساس وزن گاز مصرفی و حجم خون جمع آوری شده و تعداد واحدهای گلبول های قرمز دریافت شده در هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها، آمار توصیفی آزمون های مقایسه نسبت (کای دو) و آزمون t استفاده شد.

    یافته ها

    میزان کاهش هموگلوبین در گروه مداخله به طور معنی داری کم تر از گروه کنترل بود (0/007=P). میانگین تغییر وزن گاز در پایان عمل در گروه کنترل (66/8±602/7) در مقایسه با گروه مداخله (81±571/7) بیش تر بود (0/014=P). هم چنین میانگین حجم خون ریزی و تعداد کیسه های خون دریافتی در گروه کنترل بیش تر از گروه مداخله بود با این حال ارتباط معنی داری مشاهده نشد (0/05 P>).

    استنتاج

    تجویز ترانگزامیک اسید همراه با اکسی توسین درصورت آتونی رحم، درکنترل خونریزی پس از زایمان درحین سزارین ممکن است موثرتر از اکسی توسین به تنهایی باشد.

    کلیدواژگان: ترانگزامیک اسید، خونریزی پس از زایمان، آتونی رحم، سزارین
  • مرضیه زمانیان*، کوثر رضیان، سپیده پیوندی، محمود موسی زاده، معصومه حامدی، محمد زاهدی، انسیه فولادی صفحات 103-115
    سابقه و هدف

    شایع ترین علت شناخته شده ناباروری در زنان، اختلال در تخمک گذاری است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر رژیم ترکیبی لتروزول و کلومیفن با لتروزول به تنهایی بر میزان بارداری و تخمک گذاری در بیماران نابارور مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تحت القای تخمک گذاری انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 102 بیمار نابارور مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که به درمانگاه نازایی بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه کردند در بازه زمانی سال 97 تا 98 انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی که با استفاده از جدول اعداد تصادفی صورت می گرفت، در دو گروه (هر گروه 51 نفر) قرار گرفتند که گروه اول، 5 میلی گرم لتروزول را روزانه (2 قرص) در روزهای 7-3 قاعدگی و گروه دوم نیز 100 میلی گرم کلومیفن را به همراه 5 میلی گرم لتروزول به همان صورت دریافت کردند. در صورت وجود حداقل یک فولیکول با سایز 19-20 میلی متر آمپول HCG با دوز 5000 واحد تزریق شد. توصیه های لازم درباره اینترکورس منظم به صورت یک روز در میان به بیماران داده شد.

    یافته ها

    تعداد فولیکول های بالای 14 میلی متر در گروه ترکیب دو دارو، در مقایسه با گروه لتروزول اختلاف معنی داری داشتند(0/05 P<). اما از لحاظ سن، شاخص توده بدنی، تعداد فولیکول های بالای 18 میلی متر، ضخامت آندومتر، تعداد حاملگی بالینی، حاملگی ongoing، متولدین زنده، سقط و چندقلوزایی بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    استنتاج

    براساس این مطالعه، به نظر می رسد که ترکیب لتروزول و کلومیفن سیترات نسبت به لتروزول برای تحریک تخمک گذاری زنان نابارور مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک موثرتراست.

    کلیدواژگان: لتروزول، کلومیفن سیترات، نازایی، درمان ترکیبی
  • زهرا یونسی*، مرتضی عباسی، کبری ناصری، آناهیتا آرین صفحات 116-125
    سابقه و هدف

    تشنگی، یکی از شایع ترین مشکلات بیماران تحت درمان با همودیالیز است که با تحریک بیمار به مصرف مایعات بیش تر، موجب اضافه وزن بین دو دیالیز،کاهش کیفیت زندگی و مشکلات متعدد دیگر می گردد. لذا با توجه به ضرورت استفاده از روش های مدیریت تشنگی، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تراشه یخ حاوی منتول بر تشنگی بیماران تحت درمان باهمودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 60 نفر از بیماران مراجعه کننده به مراکز دیالیز بیرجند با در نظر گرفتن معیارهای مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون  قرار گرفتند. در گروه آزمون، بیماران هر روز 12 قطعه تراشه یخ حاوی منتول به مدت یک هفته مصرف کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پرسشنامه های شدت تشنگی، ناراحتی از تشنگی، مدت تشنگی و خشکی دهان قبل از هر جلسه دیالیز در طی هفته قبل از مداخله و در طول مداخله، تکمیل و نیزحجم مایعات مصرفی با چک لیست به صورت روزانه اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 15 و آزمون های آماری t مستقل، t زوجی، خی دو و Fisher exact test در سطح معنی داری 0.05P< تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه آزمون میانگین نمره مدت تشنگی، شدت تشنگی، خشکی دهان، ناراحتی از تشنگی، حجم مایعات مصرفی و تعداد دفعات تشنگی بعد از مداخله نسبت به قبل از آن کاهش معناداری داشته است(0001/0=P)، همچنین میانگین تغییرات نمره مدت تشنگی، شدت تشنگی، خشکی دهان، حجم مایعات مصرفی و تعداد دفعات تشنگی در بیماران گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیش تر بود (0001/0=P).

    استنتاج

    با توجه به تاثیر تراشه یخ حاوی منتول بر تشنگی بیماران دیالیزی، استفاده از این روش ساده، قابل اجرا و کم هزینه برای مدیریت تشنگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تراشه یخ، منتول، تشنگی، همودیالیز
  • احمد رئیسی، هاجر شکری افرا، زهره باری، ترنگ تقوایی* صفحات 126-135
    سابقه و هدف

    واکسیناسیون همگانی در همه گیری کووید-19 توصیه شده است. فقدان داده های مبتنی بر شواهد، تردیدهایی در بیماران التهابی روده (IBD) برای انجام واکسیناسیون ایجاد کرد. این مطالعه با هدف بررسی پیامدهای بالینی و آزمایشگاهی واکسیناسیون کووید-19 در IBD، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر، اطلاعات بیماران IBD درمانگاه های گوارش ساری طی 1400-1401 ثبت شد. پارامترهای آزمایشگاهی و پیامدهای بالینی IBD، در کولیت اولسراتیو براساس نمره مایو نسبی (partial Mayo) و در کرون بر اساس شاخص هاروی-برادشو (Harvey-Bradshaw)، قبل از واکسیناسیون و طی سه ماه پس از دریافت دوز دوم واکسن مقایسه شد.

    یافته ها

    100 بیمار کولیت اولسراتیو و 11 بیمار کرون وارد مطالعه شدند. توزیع سن و جنس و وسعت درگیری بیماری در دو گروه مشابه بود. هم چنین تفاوت معنی داری در دفعات ابتلا به کووید-19، شدت آن، نوع واکسن های دریافتی و دفعات تزریق بین آن ها دیده نشد. پس از تزریق دومین دوز واکسن تغییر معناداری در علایم بالینی بیماران و پارامترهای آزمایشگاهی نسبت به قبل از واکسیناسیون دیده نشد. نوع داروهای IBD بیماران طی 3 ماه پس از تزریق واکسن دوم نیز تغییری نیافت، اما تجویز استرویید در بیماران کولیت اولسراتیو افزایش داشت (4 درصد مقابل 10 درصد، 0/01P<) و ارتباط آماری معنی داری در ضرورت تجویز استرویید با نمره مایو نسبی بعد از تزریق دوز دوم واکسن دیده شد (0/001P<، 0/658=r).

    استنتاج

    تزریق حداقل دو دوز واکسن کووید-19، تغییری در علایم بالینی و پارامترهای آزمایشگاهی بیماران IBD نداشته است. نتایج این مطالعه می تواند نگرانی های احتمالی در بیماران IBD را در مورد استفاده از واکسن های کووید-19 کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بیماری التهابی روده، کووید-19، واکسیناسیون
  • سحر صدر محررپور*، مریم نیک پور، مرتضی علیجانپور، محسن محمدی، مریم وکیلیان صفحات 136-144
    سابقه و هدف

    ویروس کرونا می تواند اختلالات الکترولیتی ایجاد کند که الگوی بالینی آن در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط اختلالات الکترولیتی با شدت بیماری در کودکان مبتلا به عفونت کووید-19 بستری در بیمارستان امیرکلا بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی کودکان 1ماه تا 18 سال مبتلا به عفونت کووید-19 (تایید تشخیص با روش PCR) که از اسفند 1398 تا تیرماه 1400 به بیمارستان کودکان امیرکلا مراجعه کردند، انجام شد. سطح سرمی پتاسیم، سدیم و کلسیم مطالعه در بدو بستری در بیمارستان اندازه گیری شد. شدت عفونت کووید-19 در کودکان با معیار PEWS (Pediatric Early Warning Score) ارزیابی شد. از آزمون های آماری کای اسکور، واریانس یکطرفه و آزمون لجیستیکی استفاده گردید.

    یافته ها

    از 160 کودک در ابتدای مطالعه، 122 نفر انتخاب شدند. شایع ترین اختلال الکترولیتی شامل هیپوناترمی (42/6 درصد) و هیپوکلسمی (16/4درصد) بود. بین اختلالات کلسیم(0/30 P=) و پتاسیم(0/12 P=). و شدت عفونت بیماری کووید-19 ارتباط معنی دار یافت نشد. اختلال سطح سدیم با شدت عفونت بیماری کووید-19 ارتباط معنی دار داشت (0/001 P<). هم چنین نتایج آزمون لجیستیکی نشان داد بعد از تعدیل متغیرهای سن و جنس، کودکان با هیپوناترمی شانس بالاتری از شدت عفونت کووید-19 را تجربه می کنند (6/31/00 Or:؛ 15/28، 2/61 CI:؛ 0/0001 P<).

    استنتاج

    در مطالعه حاضر هیپوناترمی و هیپوکلسمی شایع ترین اختلالات الکترولیتی در کودکان مبتلا به کووید-19 بود و هیپوناترمی با افزایش شانس شدت عفونت کووید-19 همراه می باشد. توصیه می شود در کودکان مبتلا به کووید-19 هیپوناترمی و هیپوکلسمی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا، اختلال الکترولیتی، کودکان
  • محبوبه خوشحال، هدایت جعفری، ابوالفضل حسین نتاج، عاطفه یوسفی، روانبخش اسمعیلی* صفحات 145-154
    سابقه و هدف

    بیماران تحت همودیالیز مشکلات فراوانی اعم از جسمی و روحی تجربه می کنند که منجر به کیفیت خواب پایین در آن ها می شود و در نتیجه کیفیت زندگی آنان نیز دستخوش تغییر می شود. علاوه بر این کفایت دیالیز نیز فاکتوری مهم و موثر در کیفیت زندگی این افراد می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع در زندگی بیماران همودیالیزی، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین کفایت دیالیز و کیفیت زندگی با اثر میانجی کیفیت خواب انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری سر شماری 208 نفر از بیماران تحت همودیالیز در مراکز آموزشی درمانی مازندران، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه های کیفیت زندگی WHOQOL، کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) و چک لیست کفایت دیالیز بود. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد و از آزمون t (مقایسه میانگین دو گروه)، تحلیل واریانس (مقایسه میانگین بیش از دو گروه)، همبستگی پیرسن (برای بررسی همبستگی بین دو متغیر کمی) استفاده شد. جهت شناسایی عوامل موثر بر نمره متغیرهای وابسته و با کنترل متغیرهای مخدوشگر از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. هم چنین از تحلیل معادلات ساختاری جهت بررسی ارتباط بین کفایت دیالیز و کیفیت زندگی با اثر میانجی کیفیت خواب استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی، کیفیت خواب و کفایت دیالیز به ترتیب 17/14±48/43 و 3/46±5/52 و 0/30±1/28 بود. بر اساس نتایج ضریب همبستگی و معادلات ساختاری، بین کفایت دیالیز و کیفیت زندگی ارتباط آماری معنی داری یافت نشد (0/114=P). بین کفایت دیالیز و نمره کیفیت خواب (نمره کم تر از 5 مطلوب است) ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (0/15-=r، 0/034=P)، به طوری که با افزایش کفایت دیالیز، کیفیت خواب افزایش یافت. بین نمره کیفیت خواب و کیفیت زندگی رابطه آماری معنی دار و معکوس وجود داشت (0/53-=r، 0/001>P) به طوری که با افزایش کیفیت خواب، کیفیت زندگی افزایش یافت.

    استنتاج

    کیفیت خواب به عنوان یک عامل میانجی می تواند با تاثیرپذیری از کفایت دیالیز، بر کیفیت زندگی اثر گذاشته و منجر به بهبود کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز شود.

    کلیدواژگان: همودیالیز، کفایت دیالیز، کیفیت خواب، کیفیت زندگی​​​​​​​
  • لطف الله داودی، حسین جلالی، رویا پورمجیب، محمد عابدی سماکوش، طهورا موسوی* صفحات 155-161
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل احتمالی ادامه عفونت هپاتیت B در بالغین همودیالیزی وجود هپاتیت B مخفی است. با توجه به این که احتمال وجود عفونت مخفی هپاتیت B در بین بیماران نقص ایمنی به ویژه همودیالیزی وجود دارد، هدف از این مطالعه بررسی میزان فراوانی هپاتیتB مخفی در بیماران دیالیزی شهرستان ساری بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1398 در شهر ساری انجام شد. خون گیری در بیماران دیالیزی، قبل از دیالیز انجام شد و سپس تست های سرولوژی با استفاده از کیت های مخصوص با روش الایزا از نظر HBs-Ab,HBs-Ag و HBV PCR,HBc-Ab انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد. برای ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون Chi-Square استفاده شد. هم چنین برای مقایسه بین دو گروه از آزمون تی مستقل استفاده شد و مقدار 05/0P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد افراد مورد بررسی در این مطالعه 279 نفر بودند. آزمون مجذور کای نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه از لحاظ جنس وجود نداشت (0/05<P) ولی به طور معنی داری اکثر بیماران مورد مطالعه سابقه قبلی دیابت و فشارخون بالا داشتند (0/05>P). هم چنین نشان داده شد که رابطه معنی داری بین هپاتیت B مخفی و اطلاعات دموگرافیک مورد بررسی وجود ندارد (0/05<P). آزمون تی مستقل نشان داد که به طور معنی داری میانگین سنی افراد با هپاتیت B مخفی بالاتر از باقی بیماران دیالیزی است(0/030=P). از بین افراد بیمار، 9 نفر (3/23 درصد) (HBs Ag) مثبت داشتند، که 7 نفر تحت درمان بودند و دونفر نیاز به درمان نداشتند. با وجود دو دوره کامل واکسیناسیون 6 بیمار 2 درصد (با HBs Ag و HBs Ab) منفی گزارش شد که HBc Ab مثبت داشتند (0/71 درصد) 2 مورد از آن ها PCR مثبت بوده که به عنوان هپاتیت نهفته واقعی معرفی شدند و 4 نفر دیگر به عنوان هپاتیت بهبود یافته قدیمی ثبت شدند.

    استنتاج

    طبق ارزیابی ها می توان دریافت که در افراد ESRD (End-Stage Renal Disease) بررسی فاکتور HBs Ag به تنهایی کافی نیست و حتما باید HBc Ab نیز بررسی شود و در صورت مثبت بودن نمونه های بیماران توسط PCR ارزیابی شوند.

    کلیدواژگان: همو-دیالیز، هپاتیت B مخفی، فیبروز کبدی، نقص ایمنی
  • سمانه دهقان، محمد رضا اندرواژ، ابوالفضل حسین نتاج، مریم ساجدی، فاطمه مرتضی زاده* صفحات 162-173

    Background and purpose: Given the importance of virtual education, either on its own or in conjunction with face-to-face education, the present study aimed to compare face-to-face and virtual education from the perspective of students of Mazandaran University of Medical Sciences along with investigating the factors affecting the effectiveness of these two educational methods in 2022.
    Materials and methods: In this cross-sectional analytical study, the opinions of students regarding the quality of face-to-face and virtual education were investigated. To compare the average scores, we used independent t-tests and analysis of variance (ANOVA). Moreover, the Pearson correlation test and linear regression were used to investigate the relationship between the teaching method and also the scores of face-to-face and virtual educations with quantitative independent variables, respectively. All analyses were performed using SPSS V22.
    Results: According to the results, the total average scores for face-to-face and virtual education were 68.65±14.65 and 55.90±17.39, respectively. Employment status, faculty, the number of face-to-face semesters, and the skill level in using equipment had a significant relationship with face-to-face education score. Also, marital status and the number of face-to-face semesters were significantly associated with the virtual education score ( P<0.05 ).
    Conclusion: In this study, the average scores obtained by students in face-to-face education were higher compared to the scores obtained in virtual education. Due to the possibility of any emergency situation and disruption in face-to-face education at universities and educational institutions, it is expected to improve the quality of virtual education through a well-planned educational system.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش حضوری، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • پریسا صابری حسن آبادی، محمد شکرزاده لموکی، وحید شهسواری، مجید سعیدی، حمیدرضا محمدی* صفحات 174-184
    سابقه و هدف

    مایکوتوکسین‏ها متابولیت ثانویه قارچ‏ها هستند و دارای اثر سرطانزایی می‏باشند. اکراتوکسین(A) یکی از مایکوتوکسین‏هایی است که باعث آلودگی گندم و آرد حاصل از آن بسته به شرایط مختلف تولید، نگهداری و ذخیره می‏گردد. با توجه به سرطان‏زایی و جهش‏زا بودن این سم، پایش آلودگی آرد گندم مصرفی در نانوایی‏ها و جلوگیری از ورود این محصول به زنجیره تامین نان، امری ضروری است. هدف از این مطالعه شناسایی و تعیین مقدار اکراتوکسین(A) در آرد گندم مصرفی نانوایی‏های شهر ساری در سال 1396 با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 30 نمونه از آرد مورد استفاده در تهیه نان‏های لواش، بربری و سنگک از 5 منطقه جغرافیایی در سطح شهر ساری (استان مازندران) و در تابستان سال 1396، جمع‏آوری و غلظت اکراتوکسین(A) موجود در آن‏ها با استفاده از HPLC از طریق خالص‏سازی با ستون ایمونوافینیتی تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در هیچ‏یک از مجموع 30 نمونه آرد برداشت شده، آلودگی به اکراتوکسین(A) مشاهده نشد. یافته‏های حاصل، در انطباق با غلظت قابل قبول ذکرشده از اکراتوکسین(A) در استاندارد ملی ایران بود.

    استنتاج

    با توجه به حجم بسیار زیاد نان مصرفی در سطح جامعه و با تکیه بر نتایج حاصل از این مطالعه، آرد مورد استفاده در تهیه نان در نانوایی‏های مورد بررسی به عنوان ماده اولیه ایمن از نظر میزان اکراتوکسین(A) مطابق با حدود مجاز تعیین شده توسط استاندارد ملی ایران بوده و قابل قبول برای مصرف است.

    کلیدواژگان: اکراتوکسین(A)، آرد گندم، نان، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
  • فاطمه احمدی نیا* صفحات 185-194
    سابقه و هدف

    نقش الگویی به عنوان "فعالیت هدفمندی که دانش، مهارت، نگرش و رفتار اخلاقی که دانشجویان باید کسب کنند را نشان می دهد" تعریف می شود. این یک روش آموزشی قدرتمند مناسب برای محیط پزشکی است که در آن دانشجویان این فرصت را دارند که اساتید خود را در عمل و رفتارهای موثر آنها مشاهده کنند. همه اساتید علوم پزشکی به شیوه مورد نظر خود در تربیت نیروی انسانی کوشا هستند، ولی آن چه اهمیت دارد، هویت حرفه ای دانشجویان پزشکی برای تبدیل شدن به یک پزشک خوب است که در اولویت قرار دارد. هدف از این مطالعه تبیین نقش الگویی اساتید در شکل گیری هویت حرفه ای دستیاران پزشکی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کیفی 16 دستیار (مرد و زن) 26 تا 40 ساله در 4 گروه آموزشی اصلی شرکت کردند. نمونه گیری هدفمند در 4 بیمارستان تخصصی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. داده ها با مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از تحلیل محتوای متعارف تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده های این مطالعه، 4طبقه اصلی "دسترسی به نقش الگوها" شامل: الگوی اخلاقی، الگوی حرفه ای، الگوی منشی و شخصیتی، الگوی تعاملات بین فردی را مشخص نمود. این طبقات مفهوم سازی شده از درون داده های مطالعه ، فرصت های سازنده برای شکل گیری هویت حرفه ای دستیاران پزشکی تبیین شدند.

    استنتاج

    براساس مطالعه نقش الگویی ترکیبی از ویژگی های فردی و مراقبت حرفه ای از بیمار است که به طور ضمنی در آموزش پزشکی آشکار می شود. تعالی در الگوسازی مستلزم نشان دادن مراقبت بالینی متعالی، مهارت های آموزشی و تقویت خصوصیات شخصی خوب اساتید است. مطالعات بیش تر دراین حوزه و مداخلات موثر می تواند بر توانمندسازی همیشگی اساتید و ایجاد محیط مثبت یادگیری جهت شکل گیری هویت حرفه ای دانشجویان و دستیاران اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: شکل گیری هویت حرفه ای، اساتید، دستیاران پزشکی
  • سحر قربان شمسی، ابراهیم نصیری فرمی*، سید عزت الله حسینی هاشمی، پیمان اصغری، ابوالفضل حسین نتاج صفحات 195-202
    سابقه و هدف

    کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک درمان استاندارد بیماری های التهابی کیسه صفرا شناخته می شود. این روش جراحی باعث بروز عوارضی در بیمار خواهد شد. برای جلوگیری از آسپیراسیون معده حین بیهوشی، دوره های ناشتایی طولانی قبل از جراحی برای بیمار درنظرگرفته می شود که خود منجر به عوارض جدی قبل و طی جراحی می گردد، لذا این مطالعه با هدف تاثیر مصرف خوراکی شربت ماءالعسل برحس گرسنگی و تشنگی قبل از عمل و علایم همودینامیک در جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور برروی 68 بیمار کاندید عمل جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد. تجویز شربت ماء العسل در گروه مداخله و پلاسبو در گروه کنترل دو بار در روز بود (8 ساعت و سپس 2 ساعت قبل از عمل و با مشورت متخصص بیهوشی، به میزان 15 میلی لیتر از راه دهان مصرف شد). در این مطالعه متغیرهای حس گرسنگی و تشنگی، فشارخون و ضربان قلب ارزیابی و ثبت شد. آنالیز داده ها در نرم افزار SPSS22 انجام گرفت.

    یافته ها

    مصرف خوراکی ماءالعسل بر احساس تشنگی و گرسنگی قبل از عمل جراحی در افراد مداخله موثر بود (به ترتیب 0/004=P و 0/008=P). در زمان های مختلف، میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب در دو گروه اختلاف معنی داری نداشتند(0/05<P). جنسیت دارای ارتباط معنی داری با میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب بود(0/05>P).

    استنتاج

    براساس یافته های مطالعه حاضر، مصرف خوراکی شربت ماءالعسل قبل از عمل جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، موجب کاهش حس گرسنگی وتشنگی بیمار می شود.

    کلیدواژگان: ماءالعسل، کربوهیدرات، مراقبت های قبل از عمل، گرسنگی، تشنگی، لاپاراسکوپیک
  • پرستو نامدار، مهدی پوراصغر، طهورا اعتضادی*، روزبه محمدی صفحات 203-209
    سابقه و هدف

    شرایط بحرانی همه گیری بیماری می تواند باعث آثار منفی روانی و اجتماعی شود. هدف از انجام این مطالعه تعیین اضطراب، استرس و اختلال خواب در دندانپزشکان عمومی و متخصص شهر ساری در دوران همه گیری کووید-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی از طریق شبکه های مجازی و پیامک از290 نفر از دندانپزشکان شهرساری جهت شرکت در مطالعه دعوت شد. جهت بررسی میزان اضطراب و استرس شرکت کننده ها از پرسشنامه مقیاس اضطراب کووید-19 و جهت بررسی کیفیت خواب از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ استفاده شد. اطلاعات جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS26 و روش های آمار توصیفی تحلیلی آنالیز شد.

    یافته ها

    تعداد126 دندانپزشک به پرسشنامه ها پاسخ دادند. میانگین نمره کل اضطراب و استرس دندانپزشکان عمومی 12/40 و متخصص 11/52 بود و در سطح خفیف قرار داشت. ارتباط معنی داری بین میزان اضطراب و استرس با جنسیت دندانپزشکان عمومی (0/098P=) و متخصص (0/139P=) وجود نداشت. میزان شیوع اختلال خواب دندانپزشکان عمومی و متخصص به ترتیب 78/9 درصد و 72/2 درصد بود. میانگین نمره کل اختلال خواب دندانپزشکان عمومی 6/82 و متخصص 6/13 بود و اختلال خواب دندانپزشکان در سطح نامناسب و ضعیف قرار داشت. ارتباط معنی داری بین میزان اختلال خواب با جنسیت دندانپزشکان عمومی (0/448P=) و متخصص (0/911P=) وجود نداشت.

    استنتاج

    نمره کل اضطراب و استرس دندانپزشکان عمومی و متخصص در دوران همه گیری کرونا در سطح خفیف قرار داشت. اختلالات خواب در بین دندانپزشکان از شیوع بالایی برخوردار بود و کیفیت خواب دندانپزشکان عمومی و متخصص در این دوران در سطح نامناسب و ضعیف قرار داشت.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب، اختلال خواب
  • سجاد رنجبر کوچکسرایی، آذر جعفری کولایی، عطیه نیکخواه، معصومه باقری نسامی* صفحات 210-216
    سابقه و هدف

    اضطراب و افسردگی از جمله مشکلات شایع در بیماری های مزمن و بیماران همودیالیزی می باشد. بررسی و شناسایی نیازهای این بیماران می تواند در زمینه کاهش مشکلات روانشناختی آنان کمک کننده باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین نیازهای معنوی با سطح اضطراب و افسردگی بیماران همودیالیزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش در این مطالعه را 164 نفر از بیماران همودیالیزی مرکز بیماران کلیوی شهروند ساری تشکیل دادند، که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، اضطراب و افسردگی بیمارستانی(1983) و نیاز معنوی بوسینگ و همکاران (2010) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 و آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 164 نفر شرکت کردند. میانگین نمره کل نیازهای معنوی بیماران همودیالیز 10/85±27/62 گزارش شد. نتایج نشان داد بین نیازهای معنوی و تمام خرده مقیاس های آن با اضطراب و افسردگی ارتباط معنی دار مثبت وجود داشت(0/05P<، 721/0=r اضطراب و0 0/645=r افسردگی). هم چنین، خرده مقیاس های مذهبی و احساسی، بهترین متغیر در پیش گویی اضطراب و خرده مقیاس های مذهبی و وجودی، بهترین متغیر برای پیش گویی افسردگی بودند.

    استنتاج

    باتوجه به ارتباط مشاهده شده بین نیازهای معنوی با اضطراب و افسردگی در بیماران همودیالیزی باید به این نیازها و عوامل تشدیدکننده آن بیش تر توجه گردد و پژوهش های بیش تری نیز در این زمینه صورت گیرد، تا باآگاهی از نیازها، به بهبود شرایط این بیماران کمک شود.

    کلیدواژگان: نیازهای معنوی، اضطراب، افسردگی، همودیالیز
  • زهرا بریمانی آبکسری، صغری خانی، ناهید آقایی، طاهره یعقوبی* صفحات 217-223
    سابقه و هدف

    مکان فیزیکی دانشکده ها مشابه مکان های عمومی دیگر نسبت به حوادث و بلایای طبیعی، آسیب پذیر بوده و نیاز به تدوین برنامه آمادگی و پاسخ به حوادث و بلایا دارد. لذا در راستای بسته توسعه و ارتقای زیرساخت های آموزش پزشکی، مطالعه ارزیابی آمادگی مدیریت خطر حوادث و پدافند غیر عامل در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، طرح ریزی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با رویکرد اقدام پژوهی، در 3 گام و 9 مرحله انجام گرفت. جمع آوری اطلاعات براساس ابزار ارزیابی آمادگی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی درمدیریت خطر حوادث و پدافند غیرعامل انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از شاخص های فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار توصیف شد. سپس نتایج در کمیته مدیریت خطر و پدافند غیرعامل دانشکده مطرح گردید. پس از چندین جلسه متوالی بارش افکار، راه حل های پیشنهادی جهت رفع نقاط ضعف بیان شد.

    یافته ها

    در ارزیابی اولیه، میزان آمادگی در دانشکده در سطح بندی آمادگی کم (امتیاز کم تر از 39 درصد) قرار گرفت. امکان بروز آتش سوزی و آسیب پذیری ساختمان از نظر ایمنی سازه ای مهم ترین خطر در دانشکده تعیین گردید. پس از ایجاد تغییرات در راستای ارتقای فرآیند مدیریت خطر در دانشکده و در ارزیابی مجدد، میزان آمادگی دانشکده در حد متوسط (60-40 درصد) برآورد شد.

    استنتاج

    رویکرد اقدام پژوهی منجر به ارتقای ایمنی در دانشکده گردید. عدم تخصیص ردیف بودجه و زمان بر بودن فرآیند برقراری ارتباط بین حوزه ها از موانع بهینه سازی ایمنی در فضاهای آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهشی، ایمنی، مدیریت خطر، مراکز آموزشی
  • زهرا حسینی خواه، زهرا کاشی، عبدالکریم مهروز، راجعه محمدیان امیری* صفحات 224-243
    سابقه و هدف

    هم زمان با اپیدمی جهانی چاقی، افزایش بیماری هایی همچون دیابت نوع 2 نیز مشاهده می شود. یکی از مهم ترین پیشرفت ها در زمینه جراحی متابولیک، تاثیر آن بر دیابت نوع 2 است. در این مطالعه مروری، تاثیر انواع جراحی های متابولیک و مکانیسم های مرتبط با آن بر کاهش وزن و بهبود دیابت مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    جراحی های متابولیک به عنوان یک روش درمانی موثر در بهبود دیابت نوع 2 معرفی شده است. در این بررسی، انواع جراحی های متابولیک و مزایا و معایب آن ها و همچنین مکانیسم های فیزیولوژیکی و مولکولی مختلف در بهبود دیابت مورد بحث قرار گرفته است.

    یافته ها

    به طور کلی پس از جراحی متابولیک مجموعه ای از تغییرات آناتومیکی، فیزیولوژیکی و مولکولی در دستگاه گوارش و سایر اندام ها، حتی به صورت مستقل از کاهش وزن، می تواند در بهبود کنترل قندخون و تنظیم ترشح انسولین در بلندمدت موثر باشد. مهم ترین اثرات ناشی از جراحی شامل افزایش حساسیت به انسولین، بهبود عملکرد و افزایش سلول های β لانگرهانس، افزایش پاسخ هورمون های اینکرتینی، تغییر در ترکیب و جریان اسیدهای صفراوی، اصلاح میکروبیوتای روده و بهبود متابولیسم گلوکز می باشد.

    استنتاج

    با توجه به نتایج مطلوب در کاهش وزن و بهبود دیابت، شناسایی مکانیسم های مختلف کاهش گلوکز پس از جراحی جهت یافتن روش هایی که بدون نیاز به جراحی و به صورت غیر تهاجمی بتوانند نتایج مطلوبی را برای بیماران به ارمغان بیاورد بسیار مفید و ارزشمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس نوع 2، چاقی، جراحی متابولیک، مکانیسم های فیزیولوژی و مولکولی
  • رباب ابراهیمی باروق، ایمان حقانی، جواد جاویدنیا، مهدی عباس تبار* صفحات 244-260

    در سال های اخیر، بروز عفونت های ناشی از قارچ های بیماری زا در سطح جهانی افزایش یافته است، به ویژه در بیماران مبتلا به نقص ایمنی، بیماران پیوندی و یا بیمارانی که تحت شیمی درمانی در بخش های مراقبت های ویژه قرار می گیرند. با توجه به موربیدیتی و گسترش سریع عفونت به سایر اندام ها، تشخیص دقیق، سریع و درمان عفونت های قارچی امری ضروری است. روش های مولکولی از جمله polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism دارای برتری قابل توجهی در حساسیت و ویژگی نسبت به روش های مرسوم است. هدف از این مطالعه اشاره به محدودیت های روش های تشخیصی متداول و عوامل موثر بر حساسیت و ویژگی تست تشخیصی مولکولی PCR-RFLP است.
    در این مطالعه مروری، مطالب علمی مرتبط با موضوع، شامل جستجوی کلید واژه های قارچ های بیماری زا، روش های تشخیصی مولکولی RFLP، در بانک های اطلاعاتی فارسی و هم چنین جستجو در سایر بانک های الکترونیکی لاتین مشتمل بر Scopus، Web of science و PubMed تا سال 2023 جمع آوری و مورد مطالعه قرار گرفت.
    با بررسی مقالات متعدد دیده شد که روش RFLP-PCR سریع، عملی و قابل اعتماد است و می تواند در آزمایشگاه ها در تعیین گونه های قارچی جداشده از نمونه های بالینی استفاده شود. از جمله معایب PCR-RFLP، تعیین دقیق پلی مورفیسم های تک نوکلیوتیدی (SNPs) در یک مکان تشخیصی خاص است.

    کلیدواژگان: قارچ های بیماری زا، روش های تشخیصی مولکولی، PCR-RFLP
  • محمد حسن سخایی*، مرضیه پولادی، سهیلا مددی، یوسف عباسی صفحات 261-262

    اصلاحیه : ناهنجاری های مادرزادی کلیه و مجاری ادراری در یک جسد تشریح شده: گزارش مورد

    محمد حسن سخایی1      
    مرضیه پولادی2      
    سهیلا مددی3     
    یوسف عباسی1

    مولف مسیول: یوسف عباسی- اراک: سردشت، میدان بسیج، مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص)، دانشکده پزشکی             E-mail: yusef6542@gmail.com
    1. استادیار، گروه علوم تشریحی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
    2. استادیار، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
    3. استادیار، گروه علوم تشریحی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
    در مقاله فوق که در شماره 223 مرداد سال 1402 در دوره 33 این نشریه منتشر شده بود، وابستگی سازمانی سرکار خانم سهیلا مددی اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
  • هانیه کبریتی، زهرا زنجانی*، عبدالله امیدی، منصور سیاح صفحات 263-264

    اصلاحیه : تاثیر درمان« کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی » بر اضطراب، افسردگی، دشواری تنظیم هیجان و شدت اعتیاد
    به غذا در افراد چاق: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده

    هانیه کبریتی1     
    زهرا زنجانی2     
    عبداله امیدی3     
    منصور سیاح4

    مولف مسیول: زهرا زنجانی- کاشان: دانشگاه علوم پزشکی کاشان، دانشکده پزشکی                            E-mail: z_zanjani2005@yahoo.com
    1. کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
    2. دانشیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
    3. استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
    4. استاد، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران

    در مقاله فوق که در شماره 224 شهریور سال 1402 در دوره 33 این نشریه منتشر شده بود، نام نویسنده مسیول از هانیه کبریتی به زهرا زنجانی اصلاح می گردد.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
|
  • Mohammad Shokati Sayad, Zahra Ramezanpour, Fereshteh Talebpour Amiri, Sholeh Akbari, Maloos Naderi, Fatemeh Shaki* Pages 1-15

    Background and

    purpose

    Amikacin (AMK) is a commonly used aminoglycoside antibiotic with rapid onset of action, low cost, and high antibacterial efficacy. However, its long-term use has been associated with kidney toxicity, which is a significant concern for patients. Hence, the present study was designed to evaluate the protective effect of pentoxifylline (PTX) against amikacin-induced nephrotoxicity in male mice.

    Materials and methods

    Forty-two Balb/c mice were allocated to seven groups as follows: I, control; II, AMK (500 mg/kg/day); III to V, received AMK plus PTX (50,100,200 mg/kg/day); VI, AMK plus vitamin C (500 mg/kg/day); and VII, PTX alone (200 mg/kg). All the treatment was done intraperitoneally for 15 consecutive days. Then, kidney tissues were separated and several factors including level of reactive oxygen species (ROS), protein carbonyl (PrC), lipid peroxidation (LPO), antioxidant content (glutathione), nitric oxide (NO) production, and expression of apoptosis-related genes (Bax and Bcl-2) were evaluated. Also, evaluation of biochemical parameters (BUN and Cr) as well as histopathological changes were performed.

    Results

    Administration of AMK led to significant changes in tissue pathology and the level of BUN and Cr. AMK significantly promoted ROS, LPO, PrC, and NO levels in kidney while it reduced GSH storage. Also, AMK injection led to significant increase in Bax/Bcl2 expression ratio. PTX alleviated oxidative stress markers and nitric oxide induced by AMK in kidney tissue. Moreover, AMK recovered biochemical and pathological changes associated with AMK. PTX treatment decreased the Bax expression and increased the expression of Bcl-2 significantly.

    Conclusion

    Pentoxifylline showed protective effects against amikacin-induced nephrotoxicity which may be attributed to its antioxidant activity and anti-apoptotic effects. So, it can be considered as a therapeutic approach against toxic effects of amikacin in kidney tissue.

    Keywords: amikacin, pentoxifylline, renal toxicity, oxidative damage, apoptosis
  • Moslem Mohammadi, Mehdi Jahandar, Zhoobin Kalantari, Sakineh Shafia* Pages 16-30

    Background and

    purpose

    Post-traumatic stress disorder (PTSD), a type of psychiatric disorder that occurs after exposure to traumatic events, is associated with anxiety and abnormality in the activity of hypothalamic-pituitary-adrenal axis and cognitive functions. Physical activity can improve symptoms of somatic and neuropsychiatric disorders; however, appropriate exercise intensity and duration are still in question. In the present study, the effects of high-intensity exercise on anxiety-like behaviors, fear extinction, serum insulin-like growth factor (IGF-1), brain-derived neurotrophic factor (BDNF), and expression of apoptosis-related genes were investigated in the prefrontal cortex of the rat PTSD model.

    Materials and methods

    In this experimental study, single prolonged stress (SPS) was used to induce PTSD in adult male Wistar rats. After 10 days, the animals in the exercise groups were subjected to high-intensity treadmill exercise (20 m/min, 5 days/week) for four weeks. Next, anxiety-like behaviors and fear extinction were examined using open field and shuttle box tests, respectively. Thereafter, serum IGF-1 and brain BDNF were measured by ELISA kits; and expression of Bax, Bcl-2, and caspase-3 in the prefrontal cortex were measured by real-time PCR.

    Results

    SPS rats showed increased anxiety and decreased fear extinction, serum IGF-1, and prefrontal BDNF compared to the control animals. In addition, SPS induced apoptosis by an increase in Bax and caspase-3 and a decrease in Bcl-2. High-intensity exercise reduced apoptosis and increased serum IGF-1 significantly (P<0.05).

    Conclusion

    High-intensity exercise decreases anxiety-like behaviors by increasing serum IGF-1 and inhibiting apoptosis in the prefrontal cortex of PTSD rats.

    Keywords: single prolonged stress, high-intensity exercise, anxiety, fear extinction, apoptosis
  • Amin Barani, Farzaneh Motafeghi, Mohammad Eghbali, Sara Najjari, Maedeh Heidari, Melika Pourhossein, Mahnaz Ataoolahi Eshkevar, Mohammad Ali Ebrahimzadeh* Pages 31-44

    Background and

    purpose

    Hypoxia can lead to body function impairment and is linked to the pathology of acute mountain sickness, cardiovascular disease, and stroke. Hypoxia causes oxidative stress involving production of reactive oxygen species (ROS). Heracleum persicum and Boswellia serrata (Kundur) are well-known medicinal plants with high level of antioxidant activities and therapeutic potential use against COVID-19. However, nothing is known about antihypoxic activity of these plants.

    Materials and methods

    Protective effects of H. persicum fruit and Kundur resin against hypoxia-induced lethality in mice were evaluated by three experimental models of hypoxia including asphyctic, haemic, and circulatory using two administration methods, intraperitoneal (i.p.) and gavage.

    Results

    H. persicum extract (i.p.) was dose dependent and showed very good activities in all antihypoxic models. In circulatory, asphyctic, and haemic models, extarcts at 3.90, 7.81, and 31.25 mg/kg showed the same activities of propranolol (30 mg/kg) which was used as positive control (P>0.05). In circulatory model, Kundur (by gavage) at 62.5 mg/kg showed the same activity as positive control (P>0.05). H. persicum extract in the form of i.p., and Kundur by gavage were more efficient than the other forms.

    Conclusion

    Extracts showed very good protective effects against hypoxia in all the models. Even in low doses, they were able to show the same activity as positive groups. It seems that these plants have a good potential for treating hypoxic conditions such as COVID-19.

    Keywords: asphyctic hypoxia, haemic hypoxia, circulatory hypoxia, heracleum persicum, Kundur, COVID-19
  • Javad Fasahi, Hasan Baghshani*, Zahra Moosavi Pages 45-57

    Background and

    purpose

    Acrylamide is a chemical compound that is widely used in the production of paper, paint, and other industrial products. Food and cigarette smoke are primary sources of exposure to acrylamide. Betaine is a native compound with antioxidant properties and has also been reported as a protective agent against tissue damages induced by some toxicants. This study aimed to evaluate the possible effectiveness of betaine against the damage caused by acrylamide in brain.

    Materials and methods

    In this experimental study, 28 male rats were randomly divided into four groups. The first group was considered as the control group. Group 2 received acrylamide (50 mg/kg;ip). Group 3 received the diet containing 2% betaine in addition to acrylamide. Rats in group 4 received diet containing 2% betaine. At the end of the experimental period (the eleventh day), brain tissue was sampled for biochemical and histopathological evaluation. ANOVA and Bonferroni tests were utilized to compare the means of biochemical data, and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were employed to investigate histopathological data. Calculations were conducted using SPSS/PC V21.

    Results

    In the group receiving acrylamide, significant reduction in catalase and superoxide dismutase and significant increase in proteins carbonyl groups and malondialdehyde were observed in comparison to the control group (P<0.05). Hyperemia, microgliosis, and ischemic cell changes in the brain tissue of the group receiving acrylamide increased significantly compared to the control group (P<0.05). Administration of betaine in acrylamide+betaine group caused an increasing trend of catalase and superoxide dismutase relative to group 2 in a manner that were comparable with those of the control group. Likewise, betaine administration in acrylamide+betaine group significantly (P<0.05) reduced the severity of ischemic cell changes and non-significantly reduced hyperemia and microgliosis compared to the group receiving acrylamide.

    Conclusion

    Betaine administration could be beneficial to oxidative indices alterations and could improve tissue damage induced by acrylamide in brain of rats.

    Keywords: acrylamide, betaine, oxidative status, brain damage
  • Amir Hosein Moslehi, Fatemeh Hoseinpour*, Amir Saber, Maryam Akhavantaheri, Amir Hosein Hashemian Pages 58-72

    Background and

    purpose

    Cisplatin is one of the widely used chemotherapeutics, that directly affects the ovaries and uterus leading to infertility. This study aimed to investigate the effects of inositol and vitamin C on cisplatin-induced damage to ovarian follicles and uterine histopathology.

    Materials and methods

    Fifty-six adult Wistar female rats were divided into eight equal groups (N=7) including negative control (oral normal saline/intraperitoneal normal saline), positive control (normal saline/cisplatin), T1 (vitamin C/cisplatin), T2 (inositol/cisplatin), T3 (vitamin C and inositol/cisplatin), T4 (vitamin C/normal saline), T5 (inositol/normal saline), and T6 (vitamin C and inositol/normal saline). The vitamin C and inositol were administered orally for 21 days. Cisplatin was injected intraperitoneally on the 15th day (7 mg/kg). On the day 22, the animals were euthanized, the uterus and ovaries removed, then the number of ovarian follicles and the uterine histopathology were examined.

    Results

    After cisplatin treatment, the number of healthy ovarian follicles (primordial and antral) significantly decreased (P<0.05) compared to the negative control group. However, all of the atretic follicles increased compared to the negative control (P<0.05). Treatment with vitamin C and inositol increased the number of healthy follicles, effectively reduced the number of atretic follicles, and improved the damage induced by cisplatin in the uterine tissue.

    Conclusion

    Treatment with vitamin C and inositol has a protective effect on the ovaries and uterus against the toxicity caused by cisplatin.

    Keywords: vitamin C, inositol, cisplatin, ovarian, uterine damage, rat
  • Mohammad Hassan Kalantar Neyestanaki*, Homa Soleimani, Sahar Ghaffari Khaligh, Parvindokht Bayat Pages 73-83

    Background and

    purpose

    The investigation of low-frequency electromagnetic fields (EMF, 50Hz) reveals their destructive effect on metabolic activity of cells. Due to the sensitivity of the fetal period, which is associated with the differentiation, the probability of organ damage is high. So the purpose of this research was to investigate histopathological damages to liver of rat offspring.

    Materials and methods

    Fifteen female rats after mating and pregnancy diagnosis were used. Pregnant mice were divided into three groups: 1. EMF group of rats were exposed to waves for 0.5 hour daily during pregnancy; 2. the Sham group was placed inside the device under the same conditions of EMF group without radiation; and 3. control group. At the end of the pregnancy period (21 days), infants were divided into three groups according to their mother's grouping and at the end of the infancy period (28 days), tissue sampling of infant livers was done. Then the histopathological data of liver tissue were statistically analyzed.

    Results

    In the EMF group, newborn babies exhibited stable histopathological changes in their liver tissue, with necrotic and degenerative areas increasing by 42% and 2.5 times, respectively, compared to the control and Sham groups. These differences were statistically significant (P≤0.05). Also, a numerical increase in hyperemia lesions and liver tissue inflammation was observed in this group compared to the control and Sham groups.

    Conclusion

    Our results showed that the low-frequency EMF in the pregnancy period of mothers has a significant effect on tissue lesions of the liver of newborn rats.

    Keywords: electromagnetic fields (EMF), histopathological damages, low-frequency waves, liver tissue, rat
  • Ali Miri, Hadi Esmaeili Gouvarchinghaleh, Akbar Ghorbani Alvanegh, Vahid Jajarmi* Pages 84-93

    Background and

    purpose

    Today, cancer is considered as the second cause of death in the world. Often, the treatment of all types of cancer is very complicated. The discovery of new anti-cancer drugs with high effectiveness, low toxicity, the ability to select normal cells from cancerous cells, and low cost is one of the concerns of the world's pharmaceutical communities. Nowadays, the use of natural compounds based on their synergistic effects has opened a new therapeutic horizon in the management of different types of cancers. The aim of this study was to investigate the synergistic effects of peiminine and hyperthermia therapy on the induction of apoptosis in MCF-7 cell line.

    Materials and methods

    In the present experimental-laboratory study, after culturing MCF-7 cells in 96-well plates, they were treated with peiminine (5.12 µg/ml for 24 h) and hyperthermia (410C for 1 h) independently and simultaneously. Then the cell viability rate, apoptosis percentage, ROS production rate, LDH release rate, and caspase 8 and 9 activity level were measured.

    Results

    The results of the present study showed that peiminine and hyperthermia therapy caused a significant decrease in cell viability as well as a significant increase in the percentage of apoptosis, ROS production, and LDH release compared with the control group. By measuring the activity of caspase 8 and 9, it was determined that peiminine induced apoptosis through both mitochondrial and extracellular pathways. It was also found that peiminine and hyperthermia therapy, in combination, had synergistic antiproliferative effects.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that peiminine, as a natural product, when used in combination with hyperthermia therapy has synergistic antiproliferative and apoptosis-inducing effects. This suggests that it can be used as a complementary method in cancer treatment.

    Keywords: peiminine, hyperthermia therapy, apoptosis, lactate dehydrogenase, caspase, MCF-7 cell line
  • Fatemeh Shariatinia*, Janmohammad Malekzadeh, Masoumeh Alizadeh, Seyedeh Marzieh Tabatabaei, Parvin Ghaffari Pages 94-102

    Background and

    purpose

    Uterine atony is responsible for 75-90% of postpartum hemorrhage, which will increase the probability of maternal mortality if proper measures are not taken to correct it. The aim of this study was to determine the therapeutic effect of tranexamic acid along with oxytocin in controlling postpartum hemorrhage.

    Materials and methods

    This clinical trial study was performed on 142 pregnant women referring to Imam Sajjad Hospital in Yasouj for delivery in 2019-2020. Patients were randomly divided into two groups. The intervention group (71 people) received an ampoule of oxytocin at the rate of 40 units per liter of Ringer's serum and an ampoule of tranexamic acid at the rate of one gram per 10 cc of normal saline in a slow intravenous manner for 1 minute. The control group (71 people) received 40 units of oxytocin in one liter of serum and 10 cc of normal saline as a slow intravenous infusion for 1 minute. Then, the bleeding volume was evaluated based on the weight of gas consumed, the volume of blood collected, and the number of red blood cells received in both groups. Descriptive statistics of ratio comparison tests (chi-square) and t-test were used for data analysis.

    Results

    The decrease of hemoglobin in the intervention group was significantly lower than the control group (P=0.007). The average change in gas weight at the end of the operation was higher in the control group (602.7±66.8) compared to the intervention group (571.7±81)(P=0.014). Also, the average bleeding volume and the number of blood bags received in the control group were higher than the intervention group, however, no significant relationship was observed (P>0.05).

    Conclusion

    Administering tranexamic acid together with oxytocin, in the case of uterine atony, may be more effective than oxytocin alone in controlling postpartum bleeding during cesarean section.

    Keywords: tranexamic acid, postpartum hemorrhage, uterine atony, cesarean section
  • Marzieh Zamaniyan*, Kosar Razian, Sepideh Peyvandi, Mahmood Moosazadeh, Masoomeh Hamedi, Mohammad Zahedi, Ensieh Fooladi Pages 103-115

    Background and

    purpose

    Infertility is defined as the inability to conceive after 12 months of regular coitus. Anovulatory processes are the most common cause of infertility in women. The aim of this study was to compare the efficacy of combination treatment of clomiphene citrate (CC) and letrozole versus letrozole alone for ovulation induction and pregnancy rate in infertile women with polycystic ovarian syndrome (PCOS).

    Materials and methods

    This is a single-blind, controlled trial study. A total of 102 infertile PCOS women were randomly divided into two groups. Group one (n=51) received 100 mg CC plus 5 mg letrozole daily on cycle days 3-7 for a single treatment cycle and group two (n=51) received 5 mg letrozole daily on cycle days 3-7 for a single treatment cycle. When at least one follicle reached a diameter of 18-19 mm, the patients received human gonadotropin hormone (5000 U-IV injection). The couples had regular intercourse, 2-3 times a week, as they had been instructed.

    Results

    The number of follicles with a diameter of 14 mm was significantly higher in women who received the combination treatment of letrozole and clomiphene compared to the ones who received letrozole treatment (P=0.04). There were no statisticaly significant differences in the number of 18 mm follicles (P=0.07), mean endometrial thickening (P=0.37), clinical pregnancy rate (P=0.99), ongoing pregnancy rate (P=0.59), multiple pregnancy rate (P=0.99), and live birth (P= 0.99) between the two groups.

    Conclusion

    According to our study, the combination treatment of letrozole and CC is more effective than letrozole and can be used as the first-line therapy for infertility in women with PCOS. Moreover, the cost and risk of this treatment may be lower than other induction ovulation treatments.

    Keywords: infertility, PCOS, letrozole, clomiphene citrate, combination therapy
  • Zahra Unesi*, Morteza Abbasi, Kobra Naseri, Anahita Arian Pages 116-125

    Background and

    purpose

    Thirst is one of the most common problems in patients undergoing hemodialysis, which stimulates the patient to consume more fluids, causes weight gain between two dialysis, reduces quality of life, and leads to many other problems. Therefore, due to the necessity of using thirst management methods, the aim of this study was to determine the effect of ice chip containing menthol on the thirst of patients undergoing hemodialysis.

    Materials and methods

    In this clinical trial study, 60 patients of Birjand dialysis centers were selected considering study criteria using convenience sampling. The patients were randomly assigned to the control and experimental groups. The experimental group consumed 12 pieces of ice chips containing menthol every day for one week and the control group did not receive any intervention. Questionnaires of intensity of thirst, discomfort of thirst, duration of thirst, and dry mouth were completed before each dialysis session during the week before the intervention and during the intervention, and the volume of fluids consumed was measured and recorded in a daily checklist. Data were analyzed using SPSS V15  applying independent t-test, paired t-test, x2 and Fisher exact test at the significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed that in the experimental group, the mean score of duration of thirst, intensity of thirst, dry mouth, thirst discomfort, volume of fluids consumed, and number of thirsts had a significant decrease after the intervention compared to before it (P= 0.0001). The mean score changes of thirst duration, thirst intensity, dry mouth, thirst distress, fluid consumption, and number of thirsts in the experimental group were significantly higher than the control group (P=0.0001).

    Conclusion

    Considering the effect of ice chip containing menthol on the thirst of dialysis patients, the use of this simple, applicable, and low-cost method is recommended for thirst management.

    Keywords: ice chip, menthol, thirst, consumed fluid volume, hemodialysis
  • Ahmad Raeisi, Hajar Shokri-Afra, Zohreh Bari, Tarang Taghvaei* Pages 126-135

    Background and

    purpose

    Public vaccination was highly recommended during the COVID-19 pandemic. The lack of evidence-based data made inflammatory bowel disease (IBD) patients hesitant to receive the vaccine. In this study, clinical and laboratory outcomes of COVID-19 vaccination were investigated in patients with IBD.

    Materials and methods

    This retrospective study was conducted on patients with IBD who referred to gastroenterology clinics across Sari during 2021-2022. Patients' information including demographic data and laboratory parameters were recorderd. Clinical outcomes of IBD based on the partial Mayo score in ulcerative colitis and the Harvey-Bradshaw index in Crohn's were compared before vaccination and within three months after receiving the second vaccine.

    Results

    A total of 111 patients with IBD, including 100 ulcerative colitis patients and 11 Crohn's patients met the inclusion criteria for the study. The two groups were matched for distribution of age, gender, and disease extent. In addition, there was no significant difference between the groups in COVID-19 infection frequency, COVID-19 severity, type of vaccines received, and vaccine injection frequency. No significant differences were observed in clinical outcomes and laboratory parameters between the patients before being vaccinated and after receiving the second dose of vaccine. There were no changes in the type of IBD drugs within three months after getting the second vaccine, except for steroid prescription increase in ulcerative colitis patients (4% vs. 10%, P<0.01). Moreover, a statistically significant correlation was found between steroid necessity and partial Mayo score (r=0.658, P<0.001).

    Conclusion

    Receiving at least two doses of COVID-19 vaccines did not change the clinical outcomes and laboratory parameters of IBD patients. The results of this study are promising and can reduce possible concerns in IBD patients regarding the use of vaccines against COVID-19.

    Keywords: inflammatory bowel diseases, COVID-19, vaccination
  • Sahar Sadr Moharrerpour*, Maryam Nikpour, Morteza Alijanpour, Mohsen Mohammadi, Maryam Vakilian Pages 136-144

    Background and

    purpose

    The aim of the study was to determine the relationship between electrolyte disorders and disease severity in children with COVID-19 infection referred to Amirkola Children's Hospital.

    Materials and methods

    We performed the cross-sectional study on children aged 1 month to 18 years with COVID-19 infection referred to Amirkola pediatrics hospital, Babol, Iran from March 2018 to July 2018. The level of serum of potassium, sodium, calcium, and fasting blood sugar were measured at the beginning of hospitalization in all study children. Severity of COVID-19 infection was evaluated with Pediatric Early Warning Score (PEWS). Data were analyzed using Chi-Square, ANOVA, and logistic regression tests. P-values of less than 0.05 were considered significant.

    Results

    Out of 160 children referred to the hospital during the study, 122 were selected. The most common electrolyte disorders were hyponatremia (42.6%) and hypocalcaemia (16.4%). No significant relationship was found between calcium (P=0.30) and potassium (P=0.12) disorders and severity of COVID-19 infection. There was a significant relationship between the sodium disorder and severity of COVID-19 infection (P<0.001). Also, the results of the logistic test illustrated that after adjusting confounding variables (age and gender), children with hyponatremia experienced a higher chance of severe COVID-19 infection (OR: 6.31.00; CI: 2.61, 15.28; P<0.0001).

    Conclusion

    Hypernatremia and hypocalcaemia are the most common electrolyte disorders in children with COVID-19 infection. Hypernatremia was associated with increased chance of severe COVID-19 infection.

    Keywords: COVID-19, electrolyte disorders, children
  • Mahboobeh Khoshhal, Hedayat Jafari, Abolfazl Hosseinnataj, Atefeh Yousefi, Ravanbakhsh Esmaeili* Pages 145-154

    Background and

    purpose

    Patients undergoing hemodialysis experience many problems, both physically and mentally, which lead to low quality of sleep, and subsequent changes in the quality of their life. In addition, dialysis adequacy plays a pivotal role in the quality of their life. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between dialysis adequacy and quality of life with the mediating effect of sleep quality.

    Materials and methods

    A descriptive, analytical, correlational study was performed on 208 patients undergoing hemodialysis in medical education centers of Mazandaran using head count sampling. The implemented tools included demographic information checklist, WHOQOL quality of life questionnaires, Pittsburgh sleep quality (PSQI), and dialysis adequacy checklist. The data were analyzed using SPSS V22 and performing the statistical tests of t-test (comparing the mean of two groups), analysis of variance (comparing the mean of more than two groups), and Pearson correlation (to check the correlation between two quantitative variables). Multiple linear regression was used to identify factors affecting the score of dependent variables and to control confounding variables. Structural equation analysis was also used to investigate the relationship between dialysis adequacy and quality of life with regard to the mediating effect of sleep quality.

    Results

    The mean and standard deviation of quality of life, sleep quality, and dialysis adequacy were 48.43±17.14, 5.52±3.46, and 1.28±0.30, respectively. Based on the results of correlation coefficient and structural equations, no statistically significant relationship was found between dialysis adequacy and quality of life (P=0.114). There was a significant inverse relationship between dialysis adequacy and the score of sleep quality (a score of less than 5 is desirable) (r=0.15, P=0.034), so that the quality of sleep improved as the dialysis adequacy increased. There was a statistically significant and inverse relationship between sleep quality score and quality of life (r=-0.53, P<0.001) so that improvement in the quality of sleep contributed to the improvement in the quality of life.

    Conclusion

    Sleep quality, as a mediator factor which is influenced by the adequacy of dialysis, affects the overall quality of life and improves the quality of life in dialysis patients.

    Keywords: hemodialysis, dialysis adequacy, quality of sleep, quality of life
  • Lotfollah Davood, Hossein Jalali, Roya Poormojib, Mohammad Abedi Samakoosh, Tahoora Mousavi* Pages 155-161

    Background and

    purpose

    One of the possible factors for the continuation of hepatitis B infection in hemodialysis adults is the presence of hidden hepatitis B. Considering the risk of occult hepatitis B infection in people with immunodeficiency disorders, especially hemodialysis patients, the aim of this study was to investigate the frequency of occult hepatitis B among dialysis patients in Sari.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive research was conducted in Sari, 2018. Blood samples were taken from dialysis patients before dialysis. Then, HBV serology tests (HBs-Ab, HBs-Ag, HBV PCR, and HBc-Ab) were performed using ELISA method. Data analysis was done using SPSS V20. Chi-square test was used to find correlation between qualitative variables. Also, the differences were compared using independent t-test, and P<0.05 was considered significant.

    Results

    A total of 279 dialysis patients were investigated in this study. The chi-square test showed that there was no significant difference between the two groups in terms of gender (P>0.05), but significantly, the majority of the studied patients had a previous history of diabetes and high blood pressure (P<0.05). The findings revealed that there was no significant relationship between latent hepatitis B and demographic information (P>0.05). Independent t-test showed that the average age of people with latent hepatitis B was significantly higher than the rest of dialysis patients. (P=0.030). Of the patients, nine (3.23%) had positive HBs-Ag, of whom seven were under treatment and two did not need any treatment. Despite two complete series of vaccination against hepatitis B, six patients (2%) with negative HBs-Ag and HBs-Ab were reported to have positive HBc-Ab. Two cases of them (0.71%) were PCR positive, which were real latent hepatitis, and four others were recorded as old recovered hepatitis.

    Conclusion

    The findings suggested that HBs-Ag was a necessary but not sufficient factor in patients with End-Stage Renal Disease (ESRD); therefore, it was recommended to evaluate HBc-Ab and to test PCR for positive cases.

    Keywords: dialysis, occult hepatitis, liver fibrosis, immunodeficiency
  • Samaneh Dehghan, Mohammad Reza Andarvazh, Abolfazl Hosseinnataj, Maryam Sajedi, Fatemeh Mortezazadeh* Pages 162-173
  • Parisa Saberi-Hasanabadi, Mohammad Shokrzadeh Lamuki, Vahid Shahsavari, Majid Saeedi, Hamidreza Mohammadi* Pages 174-184

    Background and

    purpose

    Mycotoxins are secondary metabolites of fungi that have carcinogenic effects. Ochratoxin A (OTA) is a highly toxic mycotoxin that can contaminate wheat grains and flour under various conditions of production, storage, and maintenance. Considering the carcinogenicity and mutagenicity of this toxin, it is necessary to monitor the contamination of wheat flour used in bakeries and to prevent this product from entering the bread supply chain. The aim of this study was to identify and determine the amount of OTA in wheat flour consumed by bakeries in Sari, during 2017 using high performance liquid chromatography (HPLC) method.

    Materials and methods

    In this study, 30 samples of flour used in the preparation of lavash, barbari and sengak bread were collected from five different geographical areas of Sari (Mazandaran province) in 2017. The concentration of OTA was finally determined using HPLC device and through purification with an immunoaffinity column.

    Results

    No concentration of OTA was observed in any of the tested samples. The results were in compliance with the mentioned reference values of OTA concentration in bakery products based on the Iranian National Standard Organization.

    Conclusion

    Based on the results, the flour used in breads is safe in terms of OTA. This amount is in accordance with the permissible limits set by the Iranian National Standard Organization and is acceptable for consumption.

    Keywords: Ochratoxin A (OTA), wheat flour, bread, high performance liquid chromatography (HPLC)
  • Fatemeh Ahmadinia* Pages 185-194

    Background and

    purpose

    Role modeling is defined as "a purposeful activity that demonstrates the knowledge, skills, attitudes, and behaviors that students should acquire." This is an educational method suitable for the medical environment where students have the opportunity to observe their professors in action and behavior. All the teachers of medical sciences are diligent in training human resources, but developing a professional identity in medical students is a top priority which could help them to become good doctors. The purpose of this study was to explain the role modeling of teachers in professional identity formation of medical residents.

    Materials and methods

    Sixteen medical residents, aged between 26 and 40 (male and female), participated in this qualitative content analysis study. The residents beloned to four major specialty groups including obstetrics and gynecology, surgery, internal medicine, and pediatric. Data were collected from four specialty hospitals of Tehran University of Medical Sciences through semi-structured in-depth interviews. Then the collected data were analyzed using conventional content analysis.

    Results

    Data analysis showed four main categories of "access to the role of models" including ethical role modeling, professional role modeling, personality role modeling, and interpersonal interaction role modeling. These conceptualized categories explained that role modeling teachers created good opportunities for professional identity formation of medical residents.

    Conclusion

    Based on the present study, role modeling is a combination of individual characteristics and professional patient care that is implicitly revealed in medical education. Excellence in role modeling requires showing superior clinical care, teaching skills, and strengthening the good personal characteristics of professors. More studies and effective interventions in empowering of medical teachers can help lifelong learning and create a positive learning environment in the formation of professional identity in medical students and residents.

    Keywords: professional identity formation, teachers, medical residents
  • Sahar Qorban-Shamsi, Ebrahim Nasiri-Formi*, Seyed Ezzatollah Hosseini Hashemi, Peyman Asghari, Abolfazl Hossein Nataj Pages 195-202

    Background and

    purpose

    Laparoscopic cholecystectomy is known as the standard treatment for inflammatory diseases of the gallbladder. This surgical method causes complications in the patients. To prevent gastric aspiration during anesthesia, long fasting periods are considered for the patients before surgery, which itself leads to serious complications before and during surgery. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of oral consumption of honey syrup on the patients' feelings of hunger and thirst before surgery, as well as the hemodynamic symptoms of laparoscopic cholecystectomy operations.

    Materials and methods

    This study was conducted as a double-blind, randomized clinical trial on 68 patients who were candidates for laparoscopic cholecystectomy surgery. The prescription of honey water in the intervention group and placebo in the control group was twice a day (eight and two hours before the operation, each time 15 ml). In this study, the variables of hunger and thirst, blood pressure, and heart rate were evaluated and recorded. The data were analyzed using SPSS V22.

    Results

    Oral consumption of honey beer syrup was effective on the feeling of thirst and hunger before surgery in the intervention subjects (P=0.004 and P=0.008, respectively). At different times, the average systolic and diastolic blood pressure and heart rate were not significantly different in the two groups (P>0.05). Gender had a significant relationship with the average systolic and diastolic blood pressure and heart rate (P>0.05).

    Conclusion

    Oral consumption of honey syrup before surgery reduced the feeling of hunger and thirst in the patients.

    Keywords: honey water (ma-ol-asal), preoperative care, hunger, thirst, laparoscopy
  • Parastoo Namdar, Mehdi Pourasghar, Tahura Etezadi*, Roozbeh Mohammadi Pages 203-209

    Background and

    purpose

    A pandemic can negatively affect both mental and social health. The aim of this study was to evaluate stress, anxiety, and sleep disorders experienced by dentists during COVID-19 pandemic.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on all dentists in Sari (290 dentists). Corona Disease Anxiety Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index were used as questionnaires. Data analysis was conducted using SPSS V26.

    Results

    A total of 126 dentists completed the questionnaires. The mean values of stress and anxiety score for general dentists and specialists were 12.4 and 11.5, respectively which were classified as mild level. There was no statistically significant relationship between sex, anxiety, and stress (P=0.09 for general dentists; P=0.13 for specialists). The prevalence of sleep disorders was 78% and 72% for general dentists and specialists, respectively. The mean value of sleep disorders was 6.8 for general dentists and 6.1 for specialists which was considered as low and inappropriate. There was no statistically significant relationship between sleep disorders and sex (P=0.4 for general dentists; P=0.9 for specialists).

    Conclusion

    The dentists' stress and anxiety level was mild during the COVID-19 pandemic. Prevalence of sleep disorders was high and sleep quality was poor and unsuitable for both general dentists and specialists.

    Keywords: COVID-19, stress, sleep disorder
  • Sajjad Ranjbar Kouchaksaraei, Azar Jafari-Koulaee, Atieh Nikkhah, Masoumeh Bagheri-Nesami* Pages 210-216

    Background and

    purpose

    Anxiety and depression are prevalent problems associated with  chronic diseases, such as hemodialysis. It is possible to reduce the psychological problems of hemodialysis patients by detecting the needs of these patients. The present study aimed to determine the relationship between spiritual needs and the levels of anxiety and depression in hemodialysis patients. 

    Materials and methods

    The present study was conducted using descriptive correlational method. The statistical population of this study was comprised of 164 hemodialysis patients who referred to Shahrvand Kidney Diseases Center in Sari. They were included in the study by a convenience sampling method. Data collection tools included demographic information questionnaire, hospital anxiety and depression questionnaire (1983), and Büssing et al. emotional needs questionnaire (2010). Data were analyzed using SPSS V25 applying descriptive statistics of mean and standard deviation. Spearman's correlation coefficient and regression were performed to examine the relationship between variables.

    Results

    A total of 164 people participated in this study. The mean score of spiritual needs of hemodialysis patients was 27.62±10.85. The results revealed a significant positive relationship between spiritual needs and all its subscales, and anxiety and depression (P<0.05, r=0.721 for anxiety, and r=0.645 for depression). Also, religious and emotional subscales were the best predictive variables for anxiety; and religious and existential subscales were the best predictors of depression.

    Conclusion

    Based on the observed relationship between spiritual needs, and anxiety and depression in hemodialysis patients, more attention should be paid to these needs and the factors exacerbating the conditions of hemodialysis patients. Also, more studies are required to gain a better understanding of their needs and to find ways to improve their conditions.

    Keywords: spiritual needs, anxiety, depression, hemodialysis
  • Zahra Barimani Aboksari, Soghra Khani, Nahid Aghaei, Tahereh Yaghoubi* Pages 217-223

    Background and

    purpose

    The physical location of colleges is vulnerable to natural disasters and accidents. Therefore, it is necessary to develop a preparedness and response plan. The present study aimed to assess the readiness of accident risk management and passive defense in the Faculty of Nursing and Midwifery at Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    This study applied an action research approach. The data collection procedure was performed by evaluating the readiness of the faculties of the University of Medical Sciences in managing the risk of accidents and passive defense. Data were analyzed using the descriptive statistics of frequency, percentage, mean, and standard deviation. Then the results were discussed in the risk management and passive defense committee of the faculty. After several consecutive brainstorming sessions, the solutions were proposed in order to fix the weaknesses.

    Results

    In the initial evaluation, the level of preparation in the faculty was considered to be low (˂39%). The possibility of fire and the vulnerability of the building in terms of structural safety were determined to be the most risky factors in the college. After improving the risk management process, the faculty's level of preparedness was determined to be average (40-60%).

    Conclusion

    The current action research approach improved the safety of the college. No budget allocation for safety measures and the time-consuming communication process between different departments are the major obstacles to achieving optimal safety in educational spaces.

    Keywords: action research, safety, risk management, training centers
  • Zahra Hosseini-Khah, Zahra Kashi, Abdolkarim Mahrooz, Rajehe Mohammadian Amiri* Pages 224-243

    Background and

    purpose

    The prevalence of type 2 diabetes mellitus has increased along with the global epidemic of obesity. One of the most important advances in metabolic surgery is its impact on type 2 diabetes. In this review, the effect of metabolic surgeries, and their physiological and molecular effects have been investigated on weight loss, improvement of diabetes, and metabolic disorders.

    Materials and methods

    Metabolic surgeries have been introduced as an effective treatment modality for type 2 diabetes. This review discusses various types of metabolic surgeries along with their benefits and drawbacks. It also explores the different physiological and molecular mechanisms that contribute to the improvement or remission of diabetes.

    Results

    In general, anatomical, physiological, and molecular changes in the gastrointestinal tract, independent of weight loss, can effectively improve blood glucose levels and regulate insulin secretion over a long period. The most important effects of metabolic surgery include enhanced insulin sensitivity, improved functionality and enhanced quantity of β cells in the pancreas, increased insulin release by affecting incretin hormones, alterations in the configuration and circulation of bile acids and intestinal microbiota, and improvement in intestinal glucose metabolism.

    Conclusion

    Considering the significant effects of metabolic surgery on improving type 2 diabetes independent of weight loss, it would be valuable to explore the different mechanisms that contribute to glucose reduction after surgery.

    Keywords: type 2 diabetes mellitus, obesity, metabolic surgeries, physiological, molecular mechanisms
  • Robab Ebrahimi Barogh, Iman Haghani, Javad Javidnia, Mahdi Abastabar* Pages 244-260

    In recent years, the incidence of infections caused by pathogenic fungi has increased globally, especially in immunocompromised patients, transplant patients, or patients undergoing chemotherapy in intensive care units. Due to the morbidity and rapid spread of infection to other organs, accurate, rapid diagnosis and treatment of fungal infections is essential. Molecular methods such as polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) have significant superiority in sensitivity and specificity compared to conventional methods. The aim of this study is to point out the limitations of common diagnostic methods and factors affecting the sensitivity and specificity of PCR-RFLP molecular diagnostic test.
    This article is a review study for which subject-related academic papers (before 2023) were collected and studied by searching the keywords of pathogenic fungi, and RFLP molecular diagnostic methods; in Persian databases as well as Latin electronic databases including Scopus, Web of Science, and PubMed .
    Reviewing numerous articles showed that PCR-RFLP is a rapid, practical, and reliable method, which can be used in laboratories to determine the genotype of specific variants of fungal species isolated from clinical samples. However, there are several limitations for PCR-RFLP method demanding for more attention. The main limitations are the need for specific restriction enzymes and the difficulty of accurately determining single nucleotide polymorphisms (SNPs) in a specific diagnostic locus.

    Keywords: RFLP, molecular diagnostic technique, fungi
  • Mohammad Hassan Sakhaie*, Marziyeh Pooladi, Soheila Madadi, Yusef Abbasi Pages 261-262

    Correction to: Congenital Anomalies of Kidney and Urinary Tract in a Dissected Cadaver: Case Report


    Mohammad Hassan Sakhaie1,
    Marziyeh Pooladi2,
    Soheila Madadi3,
    Yusef Abbasi1

    1 Assistant Professor, Department of Anatomical Sciences, Faculty of Medicine, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
    2 Assistant Professor, Department of Anatomical Sciences, Faculty of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
    3 Assistant Professor, Department of Anatomy, School of Medicine, Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran
    In the article published in volume 33, issue 223, 2023, the affiliation of Soheila Madadi was published incorrectly, which is now corrected.

    Keywords: erratum
  • Hanieh Kebriti, Zahra Zanjani*, Abdollah Omidi, Mansor Sayyah Pages 263-264

    Correction to: Effect of Mindfulness-Based Stress Management Therapy on Emotion Regulation, Anxiety, Depression, and Food Addiction in Obese People: A Randomized Clinical Trial


    Hanieh Kebriti1, Zahra Zanjani2, Abdollah Omidi3, Mansor Sayyah4

    1 MSc in Clinical Psychology, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
    2 Associate Professor, Department of Clinical Psychology, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
    3 Professor, Department of Clinical Psychology, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
    4 Professor, Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
    Corresponding Author: Zahra Zanjani - Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran.  
    (E-mail: z_zanjani2005@yahoo.com)
    In the article published in volume 33, issue 224, 2023, the name of corresponding author is changed from Hanieh Kebriti to Zahra Zanjani.

    Keywords: erratum, ertum