فهرست مطالب

پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • علی باقری دولت آبادی* صفحات 1-30

    دیپلماسی سلامت، یکی از جنبه های دیپلماسی مدرن است که پس از همه گیری کرونا در جهان، موردتوجه بسیاری از کشورهای جهان واقع شده است. هدف مقاله پیش رو، بررسی نقش دیپلماسی سلامت بر حفظ و تداوم پویایی اقتصادی چین، هم زمان با همه گیری کرونا در این کشور و در سطح جهان است. براین اساس، پرسش اصلی پژوهش این است که «دیپلماسی سلامت چگونه به چین کمک کرد تا در شرایطی که کشورهای دیگر با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می کردند، اقتصاد خود را پویا نگه دارد؟» فرضیه اصلی پژوهش این است که «کارکردهای دیپلماسی سلامت، ازجمله گسترش روابط با کشورها، تلطیف چهره بین المللی، فرصت سازی برای کسب منافع اقتصادی از راه توسعه صادرات، و... به چین کمک کرد تا پویایی اقتصاد خود را حفظ کند». روش به کاررفته برای انجام پژوهش حاضر، روش کیفی با رویکرد تحلیلی تبیینی بوده و برای گردآوری داده ها نیز از روش کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که چین توانسته است در پرتو دیپلماسی سلامت به بازارهای جدیدی (در کشورهای درحال توسعه) دست یافته، برای خود شهرت و محبوبیت سیاسی کسب کند و نقش بازیگری مسیول و خیرخواه را به نمایش بگذارد. در نتیجه این سیاست ها، در سال 2020، استقبال از کالاهای بهداشتی چین و به تبع آن، صادرات این کشور، افزایش یافت.

    کلیدواژگان: دیپلماسی سلامت، چین، اقتصاد، کرونا، وجهه
  • حسین پوراحمدی میبدی*، نعمت الله پهلوانی صفحات 31-58

    با شروع سده جدید میلادی، منطقه شرق آسیا، شاهد بازتوزیع قدرت و ثروت توسط ساختار نظام بین الملل بوده است؛ بازتوزیعی که همواره توازن قدرت را به سود چین و به ضرر قدرت سنتی منطقه، یعنی ژاپن، تغییر داده است. برهمین اساس، مقاله حاضر در پی این است که با نگاهی نیوریالیستی، با رویکردی تبیینی تحلیلی، و در قالب روش کیفی، مجموعه اقدامات امنیت طلبانه و حافظ وضع موجود دولت ژاپن را در عرصه نظامی و اقتصادی و در برابر قدرت افزایی های چین، بررسی کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ژاپن، به عنوان یک قدرت برتر منطقه ای رو به زوال و واحدی عقلایی با محاسبه هزینه فایده گزینه های موجود در راستای تقابل یا همکاری، مجموعه اقداماتی را دنبال می کند که در راستای کسب بیشینه منافع ملی این کشور بوده اند؛ اقداماتی که به طور هم زمان، دربرگیرنده اهداف رفاهی و اهداف امنیتی هستند؛ از این رو، بررسی طرح ها و اقدامات هم زمان اقتصادی، سیاسی، و امنیتی ارایه شده توسط ژاپن در راستای مقابله با طرح های قدرت گستر چین، می تواند سیاست خارجی منفعت طلبانه قدرت های برتر جهانی را در مقابل تهدیدات قدرت های نوظهور نشان دهد.

    کلیدواژگان: توانمندی ها، معمای امنیتی، همکاری های اقتصادی تجاری، ژاپن، چین
  • نجمیه پوراسمعیلی*، علی اسمعیلی اردکانی صفحات 59-93

    برداشت های درست و نادرست بر مناسبات دولت ها و درنتیجه، بر مناسبات منطقه ای تاثیرگذار است. وضعیت امروز منطقه خاورمیانه، مصداق روشنی برای بحث درباره برداشت های درست و نادرست بازیگران موثر است. در این شرایط، رهبران دو کشور ترکیه و عربستان، با توجه به شخصیت و ذهنیت متفاوتشان، نوع نگاه، تفسیر، برداشت، تصمیم، و سیاست خارجی متفاوتی را در مورد موضوع های گوناگون در منطقه خاورمیانه و ازجمله در حوزه اهداف و اولویت های سیاست خارجی ایران پیگیری می کنند؛ ازاین رو، تحلیل زمینه های شکل گیری ذهنیت متفاوت این رهبران درباره موضوع های گوناگون در سطح منطقه و بین الملل، بسیار ضروری است. براین اساس، پژوهش حاضر با تکیه بر این تاثیرگذاری، در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که: «ذهنیت متفاوت رهبران ترکیه و عربستان درباره ماهیت و اهداف محور مقاومت، به عنوان یکی از متغیرهای کلیدی نظم و نظام سیاسی و امنیتی این منطقه، چگونه قابل تبیین است؟» برپایه فرضیه پژوهش، «مبانی و زمینه های شکل گیری ذهنیت و دیدگاه این رهبران درباره محور مقاومت را در زنجیره ای از سه گزاره تفاوت در منافع و اهداف، تفاوت در ماهیت سیاست خارجی، و سیاست ها و اقدامات انجام شده براساس این ماهیت، می توان توضیح داد»؛ زنجیره ای که نشان می دهد، ذهنیت متفاوت این رهبران برپایه ارتباط میان این سه گزاره بر شکل سیاست ها و اقدامات در مورد مسایلی مانند محور مقاومت، نظم امنیتی منطقه ای، مشارکت یا تعامل با غرب، حل و فصل مسیله اسراییل فلسطین، و... تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: اردوغان، محمد بن سلمان، ملک سلمان، خاورمیانه، محور مقاومت
  • سمیه حمیدی*، احسان مزدخواه صفحات 94-120

    الگوی همگرایی اقتصادی در چارچوب اقتصاد سیاسی تعاملی پراکنشی در جهان امروز الگویی نظم ساز در سیاست جهانی است که پیگیری آن به قدرت سازی و کسب اعتبار و وزن بین المللی کشورها کمک می کند. اقتصاد سیاسی تعامل محور و پراکنشی، از دهه 2000 میلادی در ساختار سیاسی قطر، به عنوان یک ضرورت گریزناپذیر در راستای تولید قدرت منطقه ای بین المللی مطرح شد. گزینش این رهیافت از سوی نظام حکمرانی قطر، به این معناست که این کشور می بایست با خوشه سازی ارتباطی و شبکه سازی در سطح منطقه و فرامنطقه، به اصل ارتباط پایدار اقتصادی و سیاسی برای تامین منافع و کسب وجهه بین المللی به عنوان یک کنشگر فعال و متوازن، عمل کند. اکنون پرسش این است که «الگوی اقتصاد سیاسی قطر، به عنوان مولفه تولید قدرت در نظام بین الملل، چگونه عمل کرده است؟» و «این الگو دارای چه ویژگی هایی است؟» پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و بررسی اطلاعات اقتصادی قطر در پی تبیین ژیواکونومی تعاملی قطر از منظر اقتصاد سیاسی، به عنوان پایه قدرت ساز این کشور در نظام بین الملل است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ابعاد تعاملی اقتصاد سیاسی قطر در پی انطباق گرایی و خودگسترشی در نظام بین الملل است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی تعاملی - پراکنشی، ژئوپلتیک سازی قدرت، الگو های تعامل اقتصادی، خود گسترشی، قطر
  • علی اصغر دهقانی*، حسین پوراحمدی میبدی صفحات 121-156

    تحولات مربوط به انقلاب در فناوری اطلاعات و ارتباطات زمینه تاثیرگذاری عمیق بر فرماسیون اقتصادی-اجتماعی جوامع و بازصورت‎بندی نظام اقتصاد سیاسی بین‎الملل را فراهم نموده است. دگرگونی‎های ایجاد شده، زمینه‎های اهمیت جنبه‎های ناملموس قدرت را فراهم و اشکال جدیدی از قدرت را وارد صحنه نموده که از جمله مهمترین آن میتوان به قدرت رابطه‎ای اشاره نمود. قدرت رابطه‎ای در فضای ساییر، شکلی از قدرت است که محصول نوع نگاه و سیاست‎گذاری و در نتیجه جهت دهی و بهره‎برداری از این عرصه بوده و بصورت اجتماعی و بین‎الاذهانی برساخته می‎شود. در عصر دیجیتال، ورود شبکه‎های اجتماعی روز بروز بر اهمیت قدرت رابطه‎ای افزوده، بنحویکه از فاکتورهای مهم در تعیین مشروعیت دولتها است. هدف این مقاله عبارتست از بررسی این مساله که در زمانه‎ای که فضای سایبر به کانون قدرت و ثروت تبدیل شده و در پرتو دینامیسم‎های فناوری اطلاعات و ارتباطات، وضعیت قدرت رابطه‎ای جمهوری اسلامی ایران، چه شکلی به خود گرفته است؟ پژوهش جهت نیل به اهداف خود از روش کمی-کیفی بهره گرفته است. مدل بازیگری جمهوری اسلامی ایران مبنی بر شدت بازیگری امنیتی در فضای سایبر، موجبات واکنش اجتماعی منفی کاربران و کاهش قدرت رابطه‎ای کشور را در سطوح ملی و بین‎ المللی فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، فناوری اطلاعات، قدرت ملی رابطه ای ایران، اقتصاد دیجیتال، اقتصاد سیاسی
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، سامان فاضلی* صفحات 157-188

    تبار و تکوین سیاست خارجی ایران پس از انقلاب در قبال آمریکا، مبتنی بر خاطرت تروماتیک از این کشور و به ویژه فراخاطره 28 مرداد بوده است. پیوند خاطرات مذکور با عدم پیگیری عدالت انتقالی از سوی آمریکا و افزون بر آن خلق خاطرات منفی جدید، موجب تداوم وضعیت پساتروماتیک در روابط ایران و آمریکا شده است. از سوی دیگر اراده و خواست دولت انقلابی و اسلامی نیز ایران معطوف به مبارزه با استکبار و آمریکا بوده است. در این راستا با بهره مندی از خاطرات ناگوار از رفتار آمریکا، مبارزه خاطراتی تبدیل به یکی از ابعاد مهم رویکرد ایران در قبال آمریکا شد. همچنین ایران پس از انقلاب درصدد برآمد که از نقش قربانی صرف خارج شود. لذا با حمله به دردآورترین مکان خاطره ایرانیان، یعنی سفارت آمریکا، خاطره مهم و نوینی در روز 13 آبان 1358 خلق کرد. خاطره، تفسیر و به یادآوردن گذشته از چشم انداز سیاسی- اجتماعی اکنون است. سیاست خاطره بسیج خاطرات جمعی در راستای مشروعیت بخشی به نظم مستقر و پیش برد پروژه های سیاسی- ایدیولوژیک در محیط داخلی و خارجی از طریق جامعه پذیری خاطراتی است. بر این مبنا سوال این پژوهش این است که رویکرد خاطراتی جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکا در مورد 13 آبان چیست؟ پاسخ این است که رویکرد خاطراتی ایران در این باره عبارت است از سیاست یادآوری خاطره 13 آبان از طریق رویه های خاطراتی با محتوای روایی نفرت و پیروزی همزمان و بازتولید مستمر آن به منظور مشروعیت و انگیزه بخشی به سیاست خارجی.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، سیاست خاطره، رویه های خاطراتی
  • فائز دین پرست*، هاشم قادری، محمدعلی عمو زین الدین موسوی صفحات 159-189

    سودای توسعه در ترکیه از زمان شکلگیری جمهوری آغاز و امروز این روند از سوی دولت در دستور حکومت قرار گرفته است. اما پویش توسعه در ترکیه تنها از دهه 80 به بعد روندی موفقیتآمیزی تا سال 2015 داشته است. مقاله حاضر با هدف نشان دادن چگونگی فرآیند و در مسیر قرار گرفتن توسعه اقتصادی و سیاسی در ترکیه نوشته شده است. پژوهش حاضر با اتخاذ چارچوب نظری اقتصاد سیاسی نهادگرای عجماوغلو - رابینسون این پرسش را پی میگیرد که نهادهای سیاسی و اقتصادی ترکیه چگونه در فرایند توسعه این کشور تاثیر گذاردهاند؟ داده های مورد نیاز این مقاله با روش اسنادی گردآوری شده و روش تحلیل مقاله ردیابی فرایند است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که حرکت نهادهای سیاسی- اقتصادی ترکیه به سوی فراگیری بیشتر، فرایند توسعه را در ترکیه تقویت کرده است؛ به نحوی که با تثبیت نهاد مالکیت، افزایش نقش بخش خصوصی، استقلال نظام قضایی، کاهش قدرت نظامیان، گشودگی بیشتر سیاسی و گسترش جامعه مدنی کشور ترکیه به سمت فراگیری نهادی حرکت کرده است که پیامد آن گسترش انگیزه های فعالیت و مشارکت اقتصادی شهروندان و مآلا رونق اقتصادی افزون تر است

    کلیدواژگان: ترکیه، توسعه، نهادهای بهره کش، نهادهای فراگیر، اقتصاد سیاسی
  • رضا رحمتی* صفحات 219-248

    روندهای همگرایی اروپایی، همواره مورد بدگمانی در کشورهای مختلف قاره سبز بوده است. اگرچه یوروسپتیسیسم، که به جریان بدگمانی، بی میلی و تردید نسبت به این روندها بر می گردد با برگزیت به اوج خود رسید و نمایان شد، اما روند همگرایی منفی با اتحادیه اروپا و سایر ترتیبات در سایر جوامع و دولت ها نیز وجود داشته که شاید پررنگ ترین این تمایلات مرکزگریز را بتوان در شمال اروپا و در منطقه نوردیک پیگیری کرد. سوالی که در این جا مطرح می شود این است که جریان یوروسپتیک در حوزه نوردیک، چگونه صورت بندی شده است؟ در پاسخ با توجه به وجود گرایش های یوروسپتیک در سه سطح نظام اجتماعی، نظام سیاسی و نظام حزبی، در نوردیک ها به طور کلی و در نروژ، ایسلند، سوید، دانمارک و فنلاند، صورت بندی جریانات مخالف نسبت به روند همگرایی اروپا مورد توجه قرار می گیرد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: نوردیک، یوروسپتیسیسم، اتحادیه اروپا، همگرایی، واگرایی
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 249-277

    اگرچه ترامپ، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک تهدید برای امنیت و منافع ایالات متحده معرفی کرد و موفق شد درون ایالات متحده در راستای امنیتی کردن موفقیت آمیز جمهوری اسلامی ایران اقدام کند، لیکن نتوانست در معرفی ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت بین الملل در سطح جامعه جهانی، موفق عمل کند؛ به عنوان نمونه، در جلسه 14 اوت 2020 (24 مرداد 1399) شورای امنیت سازمان ملل متحد، از میان 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد، تنها دو کشور به قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده که مانع لغو محدودیت های تسلیحاتی اعمالی بر ایران می شد، رای مثبت دادند. درحالی که اگر ترامپ در تلاش برای معرفی ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت بین الملل موفق عمل می کرد، بی تردید، همه یا اکثریت اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطعنامه یادشده رای مثبت می دادند. اگرچه می توان از چارچوب های نظری گوناگونی برای توضیح و تشریح این موضوع استفاده کرد، اما پژوهش حاضر با کاربست مفهوم «کلان امنیتی سازی» که توسط مکتب کپنهاگ مطرح شده و جزیی از نظریه «امنیتی سازی» یا «امنیتی کردن» این مکتب است، درصدد واکاوی علل این موضوع برآمده است؛ بنابراین، پژوهش حاضر در پاسخ به این پرسش اصلی که «علل موفقیت آمیز و نتیجه بخش نبودن کنش گفتاری ترامپ در کلان امنیتی سازی جمهوری اسلامی ایران و معرفی ایران به عنوان یک تهدید برای امنیت بین الملل چه مواردی است؟» فرضیه خود را ارایه داده و در آن به پنج علت اشاره کرده است. این پژوهش را می توان نوعی پژوهش کیفی کمی به شمار آورد که در آن از ابزارهای کیفی ای نظیر بررسی محتوایی کیفی هشت سخنرانی/ اظهارنظر/ بیانیه ترامپ و ابزارهای کمی ای مانند نتایج نظرسنجی های مراکز معتبر غربی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: کلان، امنیتی، کردن، کنش، گفتاری
  • خلیل الله سردارنیا*، محمد فلاح، هنگامه البرزی صفحات 278-301

    هدف از انجام این پژوهش ارایه پاسخ تحلیلی از منظر اقتصاد سیاسی و نیز جامعه شناختی سیاسی به این پرسش است: تحریم های شدید نفتی و بانکی مرتبط با آن در بستر تنش های سیاسی و هسته ای بین ایران و ایالات متحده آمریکا و هم پیمانان غربی آن چه تاثیری بر امنیت ملی ایران در دهه 1390 شمسی داشته است؟ فرضیه پژوهش آن است که با توجه به وابستگی شدید بودجه دولت ایران به درآمدهای نفتی، تحریم نفتی و کاهش شدید این درآمدها، امنیت ملی ایران در ابعاد اقتصادی و سیاسی را آسیب پذیر ساخته است. این مطالعه با روش تبیینی - تحلیلی و روش کتابخانه ای و اینترنتی برای داده ها در چارچوب رویکرد جامعه بنیاد مکتب کپنهاگ به امنیت ملی انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که تحریم های نفتی در یک دهه اخیر به ویژه در دوره ریاست جمهوری ترامپ این پیامدهای منفی را بر اقتصاد ایران داشته است: ناعتمادی و کاهش شدید سرمایه گذاری خارجی و داخلی، کاهش تولید در بخش های صنعتی و کشاورزی، عدم انتقال دانش فنی در نفت، بیکاری فزاینده، تورم شدید و بی سابقه ناشی از تحریم و نقدینگی بالای ناشی از استقراض های بی رویه دولت از بانک مرکزی و چاپ اسکناس، گسترش فساد اقتصادی در اشکال قاچاق، احتکار، اختلاس، رانت جویی، افزایش ضریب جینی یا نابرابری و شکاف طبقاتی شدید، آسیب پذیری شدید سرمایه گذاری صاحبان سرمایه های کوچک و میانی در بورس و جاهای دیگر. چنین پیامدهای منفی ناشی از تحریم ها به ویژه در نیمه دوم دهه 1390 سبب رخ دادن اعتراضات ساختارشکن، رادیکال و زنجیروار با پیوندهای افقی بین اعتراضات اصناف و گروه های اجتماعی در شکل خیابانی شدند

    کلیدواژگان: ایران، امنیت ملی، بی ثباتی سیاسی- اجتماعی، تحریم های نفتی، اعتراضات اجتماعی- سیاسی
  • رضا سیمبر، عبدالله خاوری* صفحات 299-321

    مکتب دیوبندی که یکی از مکاتب فکری - مذهبی عمده در جنوب شرق آسیاست، تاثیر به سزایی در عملکرد و اعتقادات بنیادگرایان دینی به خصوص در افغانستان داشته است. طالبان که دانش آموختگان این مکتب بوده اند با تاثیرپذیری از آن بسیاری از اصول و قواعد حکومت خود را پایه گذاری کردند. با اشغال افغانستان توسط شوروی سابق و مهاجرت خیل زیادی از افغان ها به پاکستان و با درنظر داشت هم تباری و هم زبانی برخی از این مهاجرین (پشتون ها) با علمای این مکتب، باعث شد تا این افراد جذب مدارس دینی شده و به طلاب علوم دینی تبدیل شوند که توسط مدارس علمیه دیوبندی آموزش داده می شدند. با حمایت های دولت وقت پاکستان و جابجایی این افراد بین دو کشور افغانستان و پاکستان، خیلی زود اصول و اندیشه های این مکتب بین افراد طالبان گسترش یافت. در این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال هستیم که اندیشه سیاسی و مذهبی طالبان از کجا نشات می گیرد؟ فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر این است که گروه طالبان با پیروی از آموزه های مکتب دیوبندی، بسیاری از اصول و قواعد حکومت خود را طی سال های 1996-2001 پایه گذاری کردند. برای ارزیابی فرضیه تحقیق، نویسندگان از نظریه پخش استفاده کردند که یکی از نظریه های معتبر برای ارزیابی و سنجش چگونگی گسترش هر نوع نوآوری فکری یا فیزیکی استفاده می شود. این تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و برای جمع آوری منابع نیز از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مکتب دیوبندی، طالبان، نظریه پخش، پشتون، افغانستان
  • حسین سلیمی، ماندانا سجادی* صفحات 302-327

    از حدود یک دهه پیش این پرسش مطرح شده است که علوم اعصاب شناختی چطور می تواند به مطالعه دانش روابط بین الملل کمک کند. چطور دانشی که نگاهی کل گرایانه به جهان دارد می تواند از روش های اثبات گرایانه و فردگرایانه علوم اعصاب اجتماعی بهره بگیرد؟ به نظر می رسد تا زمانی که درک درستی از ابعاد معرفت شناختی علوم اعصاب اجتماعی و پارادایم های حاکم بر آن و نیز نسبت آن با معرفت شناسی در روابط بین الملل نداشته باشیم نمی توانیم از این دانش برای مطالعه سیاست جهانی بهره بگیریم. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش بوده ایم که معرفت شناسی بدنمند چه تاثیری بر نظریه روابط بین الملل بر جای گذاشته است؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش ارایه داده ایم این است که بدنمندی به عنوان یکی از پارادایم های جدید معرفت شناسی در علوم شناختی با رد دوگانه پنداری دکارتی و قرار دادن تجربیات بیناذهنی اجتماعی بدنمند در کانون شناخت شیوه های تازه ای برای مطالعه امر بین الملل معرفی می کند و ضمن دوری جستن از تقلیل گرایی، فردگرایی و اثبات گرایی، امکان مطالعه نقش متقابلا قوام دهنده و علی بدن- فرهنگ را در تکوین ساختارهای بین المللی فراهم می سازد. یافته های حاصل از این مطالعه نظری نشان می دهد که بازتاب این معرفت شناسی را می توان در نسل جدید نظریه های فمینیستی ، چرخش کرداری و پسااستعماری روابط بین الملل، چشم اندازی نوین برای فهم پدیده های بین المللی مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، معرفت شناسی علوم شناختی، شناخت بدنمند، معرفت شناسی روابط بین الملل
  • محمدعلی شریفی کیا*، فریده شعبانی جهرمی صفحات 322-352

    در عصر حاضر لزوم حمایت از داده های شخصی کاربران در فضای سایبر امری اجتناب ناپذیر می باشد، لذا حکومت ها و ساز و کار های منطقه ای و بین المللی نظیر اتحادیه اروپا نیز دست به فعالیت های تقنینی در این عرصه زده اند. از طرفی برداشت غالب در زمینه قوانین مصوب درون اتحادیه اروپا این است که اجرای این قوانین نیز محدود به سرزمین دولت های تشکیل دهنده این نهاد منطقه ای می باشد، حال آنکه از مفاد آخرین سند حفاظت از داده اروپا (GDPR: 2016) چنین برداشت می شود که ویژگی فرامرزی داشته و در خارج از مرز های اتحادیه نیز قابل اعمال است. پژوهش حاضر نیز با استفاده از روش تحلیلی توصیفی در تلاش است تا با بررسی متن این سند و نسخه قبلی آن (DPD: 1995)، و مهم ترین پرونده های مطرح شده در دیوان دادگستری اتحادیه اروپا در خصوص انتقال داده های شخصی کاربران اروپایی به ایالات متحده آمریکا، به بررسی امکان اعمال فرامرزی این سند در کشور های غیر عضو اتحادیه نظر آمریکا بپردازد. در نهایت یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که با توجه به قدرت سیاسی و اقتصادی قابل توجه اتحادیه، تعداد زیاد کاربران اروپایی در فضای نت، تفاسیر و آراء ارایه شده توسط دیوان اروپا، سوابق ساز و کار های انتقال داده بین اروپا و آمریکا و همچنین ضمانت اجراهای پیش بینی شده در این سند، می توان گفت که عملا این مقررات ویژگی فرامرزی داشته و در خارج از اتحادیه نیز اعمال می شود.

    کلیدواژگان: اعمال فرامرزی قوانین اروپا، حفاظت از داده های شخصی، راهنمای حفاظت از داده (1995)، مقررات عمومی حفاظت از داده های شخصی (2016)، ایالات متحده آمریکا
  • جواد عرب عامری، محسن اسلامی*، سید مسعود موسوی شفائی، محمدحسین جمشیدی صفحات 381-413

    بنیامین نتانیاهو با بیش از پانزده سال سابقه نخست وزیری سهم مهمی در شکل دادن به تصمیمات سیاست خارجی اسراییل داشته است. آگاهی از باورهای اساسی وی می تواند نقش مهمی در شناخت رفتار سیاست خارجی اسراییل ایفا نماید. پرسش اصلی این است که تصمیمات نتانیاهو در عرصه سیاست خارجی مبتنی بر کدام الگوی ادراکی بوده است؟ آیا این الگوی ادراکی در طول زمان ثابت بوده یا دچار تغییر شده است؟ بنابراین، هدف اصلی کشف باورهای مرکزی نتانیاهو به عنوان یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار بر رفتار سیاست خارجی اسراییل است. به این منظور داده های گفتاری نتانیاهو در عرصه سیاست خارجی با استفاده از چارچوب مفهومی تحلیل رمزگان عملیاتی و روش «افعال در نظام متن» در بازه زمانی 2009-2019 در قیاس با میانگین گروه مرجعی از رهبران جهانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل کمی متون مربوط به سخنرانی های نتانیاهو با استفاده از نرم افزار پروفایلر پلاس نشان می دهد بین باورهای فلسفی و ابزاری نتانیاهو در کابینه دوم و سوم (2009-2015) با باورهای وی در کابینه چهارم (2015-2019) تفاوت محسوسی وجود دارد. نتانیاهو در مقطع اول، ماهیت جهان سیاست را در هماهنگی با منافع اسراییل، تحقق ارزش های سیاسی را در پیگیری یک استراتژی صراحتا همکاری جویانه و مطلوبیت را در استفاده از ابزارهای مشارکتی در قبال بازیگران سیاسی می نگریست. وی در مقطع دوم، ماهیت جهان سیاست را در تعارض با منافع اسراییل، تحقق ارزش های سیاسی را در پیگیری یک استراتژی محدود همکاری جویانه و مطلوبیت را در کاربرد ابزارهای متعارض در قبال سایر بازیگران سیاسی در نظر می گرفت.

    کلیدواژگان: نتانیاهو، باورها، رمزگان عملیاتی، افعال در نظام متن، سیاست خارجی اسرائیل
  • ابوذر فتاحی زاده* صفحات 403-430

    جوامع ساکن در خاورمیانه در طول تاریخ بر سر منابع آب با هم درگیری و اختلاف نظر داشته اند. ازاینرو کنترل و متنوع سازی شیوه های بهره برداری از این منابع، همواره یکی از ارکان سیاستگزاری دولت ها در این منطقه بوده است. به همین علت پس از جنگ جهانی دوم، سدسازی مدرن به عنوان مهمترین شیوه ی نوین بهره برداری از آب، نظر این دولت ها از جمله ایران و عراق را به شدت به خود جلب کرده و تبدیل به یکی از مهمترین برنامه های توسعه ی آنها شده است. توجه روزافزون به این سیاست باعث شکل گیری مناقشاتی میان دو کشور گردیده است. در این مقاله قصد داریم به این پرسش کلیدی پاسخ دهیم که سیاست های سدسازی ها در ایران و عراق چه تهدیدهایی به همراه داشته و یا خواهد داشت؟ و این تهدیدها مسبب چه مناقشات و همکاری های دیپلماتیکی بین آنها در زمینه ی دیپلماسی سدها شده است و یا خواهد شد؟ برای پاسخ به این پرسش، نخست طرح نظری ویژه ای را در باب دیپلماسی سدها به اقتراح گذاشتیم. سپس به سیاست های سدسازی و داده های مربوط به ایران و کشورهای همسایه ی آن پرداختیم. در ادامه نشان دادیم که این سیاست ها و سدها باعث شکل گیری چه تهدیدها، مناقشات و همکاری های دیپلماتیکی میان ایران و یکی از این همسایگان یعنی عراق شده و یا خواهد شد. رویکرد ما در اینجا مبتنی بر نظریه ی سبز روابط بین الملل بوده است و به تناسب موضوع از روش های اکتشافی، اسنادی و مدلسازی مفهومی-عقلانی استفاده کرده ایم.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، کشورهای همسایه، سد، دیپلماسی سدها
  • محمدداود عرفان، حسین اطهری*، روح الله اسلامی، مهدی نجف زاده صفحات 413-431

    مکتب سیاسی هرات که با تاسی از اندیشه های اسلامی- عرفانی مولانا عبدالرحمان جامی و شبکه ای از دانشمندان دوران تیموری شکل گرفته است، بر عدل، صلح، زبان فارسی، مدارا و تساهل، آموزه های ایران باستان و آموزه های ترکی- مغولی تاکید دارد. امیرعلی شیرنوایی، وزیر دربار تیموریان و مولانا حسین واعظ کاشفی دو تن از شاگردان جامی در بارور شدن مکتب سیاسی هرات، نقش ارزنده ای را ایفا کرده اند. آموزه های جامی از طریق این دو، وارد جوامع سیاسی آن دوره شده و از طریق دربار در زمینه ی اجتماعی و فرهنگی عملا جریان یافته است. صلح یکی از کلیدی ترین مفاهیمی است که با مفاهیم دیگری چون مصلحت، مصالحه، مدارا و تساهل همپوشانی داشته و در نظریه و عمل مکتب سیاسی هرات تبلور یافته است، طوری که عصر تیموریان یکی از ادوار صلح آمیز تاریخ منطقه به شمار می رود. این مقاله با چارچوب مفهومی مکتب سازه انگاری و روش شناسی هرمنوتیک کوینتین اسکینر در صدد پاسخ به پرسش جایگاه صلح بین جوامع در اندیشه ی سیاسی مکتب هرات است. به نظر می رسد که حضور مولانا جامی رهبر فرقه ی نقشبندیه که به صلح مدارا مشهور است؛ به عنوان مشاور بزرگ فرهنگی دربار، یکی از دلایل اصلی فضای صلح آمیز دوره ی تیموریان است. جامی با ایجاد شبکه ای از اندیشمندان عرفانی مشرب، در درون و بیرون از حاکمیت تیموری، صلح را به عنوان وضعیت اصلی آن دوره مطرح ساخته بود.

    کلیدواژگان: مکتب هرات، دوره ی تیموری، عرفان، نقشبندیه و صلح
  • حامد کاظمی، فرهاد دانش نیا*، امیرمحمد حاجی یوسفی صفحات 460-488

    عراق از جمله کشورهایی است که به صورت بالقوه طیف قابل توجهی از مولفه های تعیین کننده امنیت و حصول به توسعه متوازن نظیر جمعیت جوان و منابع سرشار هیدروکربوری را دارا است. با این حال فرآیند توسعه اقتصادی- اجتماعی و امنیت پایدار این کشور درآغازین دهه های قرن بیست و یکم، به وضعیتی مخاطره آمیز و پرابلماتیک انجامیده است. عراق طی دو دهه اخیر و متعاقب فروپاشی رژیم صدام حسین، علیرغم فروش سالانه میلیاردها دلار درآمد نفتی و دریافت کمک های بین المللی با نارسایی تدارک خدمات عمومی نظیر قطعی گسترده برق، فقر و بیکاری فراگیر و تعارضات عمیق و مداوم بین نیروهای اجتماعی در عرصه اقتصاد سیاسی خود مواجه بوده است. پرسش آن است که بازتولید ناامنی و پیچیده شدن فرآیند توسعه اقتصادی- اجتماعی در عراق پسا صدام چگونه قابل فهم است؟ فرضیه پژوهش با اتکاء به رویکرد اقتصاد سیاسی نهادگرای داگلاس نورث بدین صورت طراحی شده که الگوی روابط میان ایتلاف حاکم و نیروهای مسلح و توانمند عرب سنی، متعاقب تکوین نظم دسترسی محدود در این کشور، زمینه بازتولید ناامنی و شکل گیری وضعیت پیچیده فراروی توسعه اقتصادی- اجتماعی این کشور را فراهم نموده است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که گذار از یک نظم محدود و سرکوب گر به نظمی محدود، شکننده و متکثر، فرآیند سیاست گذاری های توسعه ای در عراق پساصدام را به سمت اقدامات بخشی نگر، غیرفراگیر و منفعتی تقلیل داده است. برآیند این وضعیت تعارض بین میان دولت و نیروهای رانت جو به شکل منازعه و بازتولید ناامنی و بی ثباتی بوده است پژوهش حاضر به روش اسنادی و با استفاده از منابع و متون موجود صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی عراق، نظم دسترسی محدود، استقرار سیاسی، ظرفیت توسل به خشونت
  • محمد کرمپوری*، روح الله اسلامی صفحات 489-517

    امپراتوری جهانی هخامنشی ایران در سیستم بین الملل دوران باستان به عنوان یک قدرت هژمونی شناخته می شود. این دولت دارای مختصات هژمونی به معنای کلاسیک و مدرن بود که بیش از هر چیز نظام شاهنشاهی یک قدرت هژمونی را ایجاب می کرد. این هژمونی مزدایی بر اساس اندیشه های سیاسی ایرانشهری و نظم ایرانی شکل می گرفت که در استراتژی سیاست خارجی و داخلی هخامنشیان نمود می یافت. سوال اصلی این است؛ اندیشه سیاسی ایرانشهری عصر هخامنشی بر اساس مفهوم هژمونی و نظام هژمونیک در ایجاد یک نظم نوین جهانی ایرانشهری در عرصه بین المللی چگونه شکل گرفت؟ نتایج نشان می دهد که ایران هخامنشی به عنوان یک قدرت هژمون در سطح سیستم سه گانه دنیای باستان، سه سیستم منطقه ای مهم جهان باستان یعنی سیستم شبه قاره هند و جنوب آسیا، سیستم خاورمیانه و خاور نزدیک و بخش اعظم سیستم مدیترانه را کنترل می کرد. این دولت علاوه بر اقدامات نظامی و اقتصادی مشروع برای حفظ هژمونی خود بر سیستم های بین المللی، از تکنیک های کنترل مراکز قدرت ازجمله تکنیک توازن قوا برای کنترل قدرت های منطقه ای گریز از مرکز استفاده می کرد. همچنین، زیربنا و نقطه کانونی هژمونی ایران بر اساس عدالت و ایدیولوژی خاص حکومت شاهنشاهی است. در این دوران بر اساس نظم زمینی و کیهانی سیستم شاهنشاهی، هژمونی فرهنگی، نظامی، اقتصادی و سیاسی ایرانشهری شکل گرفت و با یک اقتصاد پویا و پیشرفته بر مبنای قدرت اقتصادی و تجاری یک نظام پولی قدرتمند و واحد در جهان باستان ایجاد کرد. روش تحقیق در این مقاله بر مبنای روش تطبیقی قرار دارد و روش گردآوری داده ها بر مبنای کتابخانه ای و منابع معتبر اینترنتی است.

    کلیدواژگان: هخامنشیان، امپراتوری، هژمونی، شاهنشاهی
  • فاطمه محروق*، محمد کرم پوری صفحات 518-557

    بروز تحولات بنیادین در ژیوپلیتیک شرق آسیا به همراه تغییر در معادلات قدرت منطقه ای و بین المللی، ژاپن را وادار به بازنگری در تعهد خود به صلح طلبی مدون در قانون اساسی کرده است. در این چارچوب، تحول در راهبرد امنیتی و دفاعی این کشور در دوره فومیو کیشیدا (معروف به دکترین کیشیدا) نسبت به دوره شینزو آبه، محسوس تر شده است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که «چه مولفه هایی بر تحول راهبرد امنیتی و دفاعی ژاپن در دوران کیشیدا و ارایه دکترین وی تاثیرگذار بوده است؟» استدلال اصلی مقاله این است که «تحول در راهبرد دفاعی امنیتی ژاپن، پاسخی به تغییرات ساختاری بین المللی و منطقه ای ناشی از ظهور چین به عنوان بازیگر چالشگر نظام و نااطمینانی از تعهدات ایالات متحده در حمایت همه جانبه از آن درصورت بروز جنگ و تنش های حاد ژیوپلیتیکی است». یافته های پژوهش با تکیه بر نظریه نوواقع گرایی نشان می دهد که پویایی های ساختاری بین المللی و منطقه ای برآمده از تلاقی گذار جهانی و منطقه ای میان چین و امریکا، افزایش فشار آمریکا بر ژاپن به منظور افزایش نقش امنیتی و دفاعی گسترده تر، افزایش رقابت تسلیحاتی در شرق آسیا، دلالت های بین المللی ناشی از حمله روسیه به اوکراین و افزایش تحرکات نظامی روسیه در شمال ژاپن در کنار عوامل پایدار افزایش تهدیدهای هسته ای و موشکی کره شمالی بر تحول راهبرد دفاعی و امنیتی ژاپن تاثیرگذار بوده اند. براین اساس، دکترین کیشیدا با تاکید بر ضرورت ایفای نقش پویاتر در سیاست جهانی و منطقه ای و افزایش توانمندی های دفاعی نظامی، حاکی از چرخش ژاپن از راهبرد پیشین مصون سازی به سوی رفتار توازن قوای فعال است.

    کلیدواژگان: واقع گرایی تهاجمی، ژاپن، آمریکا، چین، دکترین کیشیدا
  • مهدی نجفی، علی اسمعیلی* صفحات 558-585

    حضور اسراییل در قلب درگیری ها و چالش ‏های امنیتی چندین دهه گذشته خاورمیانه، پیوند عمیقی میان امنیت ملی اسراییل و تحولات منطقه‏ای ایجاد کرده است. پژوهش حاضر، در پی تجزیه و تحلیل مولفه‎ های تاثیرگذار بر راهبرد امنیتی اسراییل در برابر بحران سوریه در بازه زمانی 2021-2011 است. پرسش اصلی پژوهش این است که «ویژگی‎ های بحران سوریه در بازه زمانی 2021-2011 چگونه بر راهبرد امنیتی اسراییل در برابر این بحران تاثیرگذار بوده است؟» یافته ‎های پژوهش نشان می دهد، «بحران سوریه به دلیل سرایت احتمالی آن به اسراییل از طریق درگیری‎ها در جولان سوریه، مهاجرت آوارگان فلسطینی مقیم سوریه و دروزی‎های سوری به اسراییل، و دستیابی گروه های ضداسراییل به تسلیحات راهبردی سوریه درصورت سقوط دولت اسد، برای اسراییل، نوظهور، غافلگیرکننده و دربردارنده میزان تهدید شدید، ولی زمان پاسخ گویی کافی بود». راهبرد امنیتی اسراییل در این مرحله، مبتنی بر «سیاست دخالت محدود» بود؛ ولی با حضور نظامی ایران و متحدانش برای حمایت از دولت اسد و نقش آن ها در تغییر موازنه به نفع دولت سوریه و استقرارشان در جنوب سوریه در اواخر سال 2016، بحران سوریه برای اسراییل به برنامه ای، پیش‎بینی شده با تهدیدی شدیدتر و زمان پاسخ گویی کافی تبدیل شد و راهبرد اسراییل از دخالت محدود به راهبرد کاملا تهاجمی «جنگ بین جنگ ها» (مبام) علیه ایران و متحدانش در سال های 2017 تا 2021 تغییر یافت که بر ایجاد منطقه حایل در جنوب سوریه و بمباران گسترده و پرتلفات نیروهای ایران و متحدانش در سرتاسر خاک سوریه متمرکز بوده است. روش به کاررفته برای انجام این پژوهش، روش توصیفی تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها نیز از منابع کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد امنیتی، اسرائیل، بحران سوریه، مکعب بحران، محور مقاومت
  • ایوب نیکونهاد، زاهد غفاری هشجین*، عبدالرضا بیگی نیا صفحات 585-625

    سیاست جهانی، پس از فروپاشی نظام دوقطبی، به مرحله نوینی از زیست خود گام نهاده است که به دلیل پیچیدگی و افزایش عدم قطعیت های محیط بین المللی، شکست یکجانبه گرایی و افول نسبی هژمونی، تنوع در کنشگران رسمی و غیررسمی، چرخش های نظری، مفهومی، و معنایی در روابط بین الملل و پیدایش قدرت های نوظهور، بر آشوبناکی این محیط بیش از پیش افزوده شده است. تامل و تفکر درباره اینکه آینده نظم بین المللی پس از سپری کردن دوران گذار به چه سویی خواهد رفت و کشورها و قدرت های نوظهور در آن چه جایگاهی خواهند داشت، به یکی از مسایل و مباحث نظری مهم در میان اندیشمندان و سیاستمداران تبدیل شده و همه کشورها، خواهان دستیابی به جایگاه مطلوب تر و سهم بیشتری برای نقش آفرینی در آینده نظام بین الملل هستند. پژوهش حاضر، در پی پاسخ گویی به این پرسش است که «براساس چشم اندازها و روایت های مطرح شده درباره آینده نظم جهانی و برپایه همگرایی و واگرایی میان قدرت های نوظهور و سنتی نظام بین الملل، چه نظم هایی در آینده نظام بین الملل، از مطلوبیت بیشتری برخوردار خواهند بود؟» و «سناریوهای برتر آینده نظم بین المللی، چه سناریوهایی هستند؟» پژوهش حاضر، دارای رویکرد آینده پژوهی بوده و از روش تحلیل ساختار و راهبرد بازیگران استفاده کرده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار مکتور انجام شده و جامعه آماری پژوهش، تعداد 25 نفر از خبرگان دانشگاهی را که به صورت نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شده اند، دربرمی گیرد. یافته های پژوهش، بیانگر این است که اگرچه آینده نظم بین الملل، به دلیل پیچیدگی و سیال بودن محیط و عدم قطعیت های پرشمار، دچار ابهام است، اما برپایه کنشگری قدرت های نوظهور در تعامل و رقابت با قدرت های سنتی، تمایل بازیگران به وقوع نظام چندقطبی، چندمرکزی، و جهان مناطق، بیش از سایر چشم اندازها است.

    کلیدواژگان: دوران گذار، نظام بین الملل، قدرت های نوظهور، منافع و راهبرد بازیگران، سناریونویسی
  • زنیره نصری، مختار زیبایی، مسعود اخوان کاظمی* صفحات 586-613

    اسراییل از طریق سیاست ها و راهبرد هایی در ابعاد گوناگون (سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی، و اجتماعی) درصدد جذب هم پیمانان جدیدی در نقاط مختلف جهان و ازجمله در کشورهای قاره آفریقا است. براین اساس، اتحادیه آفریقا نیز اخیرا اسراییل را به عنوان عضو ناظر پذیرفته است؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر، تحلیل ابعاد و اهداف حضور و نفوذ اسراییل در آفریقا است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که «ابعاد و اهداف حضور اسراییل در آفریقا کدامند؟» یافته های پژوهش نشان می دهند که «با توجه به حاکم بودن سیاست دکترین پیرامونی و عوامل شکل دهنده آن در اسراییل و برخورداری کشورهای آفریقایی از مزیت های ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی، و ژیواستراتژیکی، و دارا بودن قابلیت های فراوان اقتصادی، امنیتی، و نظامی و نیز برپایه ملاحظات عمل گرایانه سیاسی و اقتصادی کشورهای آفریقایی، این رژیم تلاش می کند تا با گسترش روابط و پیوندهای خویش با این کشورها و گسترش حضور خود در قاره آفریقا، به اهدافی مانند ارتقای مشروعیت و وجهه سیاسی بین المللی خود، تضعیف وحدت ضداسراییلی کشورهای عربی اسلامی، کم رنگ کردن مسیله فلسطین، افزایش ضریب امنیتی (امنیت راهبردی خود در تقابل با ایران و هم پیمانانش، ارتقای امنیت آبی و امنیت جمعیتی) و بهره برداری اقتصادی دست یابد.

    کلیدواژگان: اسرائیل، آفریقا، دکترین پیرامونی، امنیت، فلسطین
  • افسانه یاریان*، علی صالحی فارسانی، حسین ابوالفضلی کریزی صفحات 655-679

    چین، یکی از قدرت های بزرگ عصر کنونی، به ویژه به لحاظ اقتصادی، است و یکی از کنشگران فعال در این زمینه به شمار می آید. رویکرد سیاست خارجی چین در مورد کشورهای جهان، متفاوت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی جایگاه ایران در سیاست خارجی چین است؛ براین اساس، پرسش پژوهش بر چیستی جایگاه ایران در سیاست خارجی این کشور استوار بوده و برای پاسخ به آن، این فرضیه را به آزمون می گذاریم که چین به منظور مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا در منطقه خاورمیانه و تامین منافع اقتصادی ناشی از طرح های آینده خود در سطح نظام بین الملل، در دستگاه سیاست خارجی اش، جایگاه ویژه ای را به ایران اختصاص داده است. روش گردآوری داده ها، شیوه کتابخانه ای و الکترونیکی و روش پژوهش از نوع کیفی و ردیابی فرایند، و الهام گرفته از نظریه واقع گرایی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که چین، برپایه سه راهبرد توسعه همکاری های اقتصادی، برای شکست و انحراف ایران را در سیاست خارجی خود مهم می داند و نگاه ویژه ای به ایران در منطقه خلیج فارس دارد. درواقع ایران، این امکان را برای چین فراهم می کند که منبع انرژی خود را تامین کند، نظم منطقه ای به رهبری آمریکا را به چالش بکشد، منطقه خاورمیانه را به نفع خود مصادره کند، مسیر مهار چین توسط آمریکا را منحرف کند، و بازار گسترده ای برای فروش محصولات خود داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایران، چین، توسعه همکاری های اقتصادی، شکست، انحراف
|
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 1-30

    Health diplomacy is one of the aspects of modern diplomacy that has become popular in many countries of the world after the coronavirus pandemic. The purpose of this article is to examine the role of health diplomacy in maintaining and continuing China's economic growth as the coronavirus spreads in the country and the world. The main question is how did health diplomacy help China maintain its economic growth while other countries struggled with a recession? The main hypothesis of the research is that the functions of health diplomacy, such as increasing relations with other states, restoring international prestige, creating opportunities for economic benefits through export development, etc., helped China to maintain its economy dynamic. A qualitative method with an analytical-explanatory approach was applied for research and a library method was used for data collection. The findings show that China has achieved the following goals in the light of health diplomacy: it has gained new markets in developing countries; it has created international prestige for this country. It has portrayed a responsible and benevolent role from Beijing. As a result of these policies, the desire to buy health goods made in China increased in 2020, and China exports increased.

    Keywords: Health Diplomacy, China, economy, coronavirus, Prestige
  • Hossein Pour Ahmadi Meybodi *, Nemat Allah Pahlevani Pages 31-58

    With the beginning of the new century, East Asia witnessed a redistribution of power and wealth by the structure of the international system; which changed the balance of power to the advantage of China and to the detriment of the region's traditional power, Japan. Accordingly, this study intends to survey the Japanese government's efforts to preserve its regional political and economic position, with the help of descriptive-analytical approach and qualitative method, and with emphasis on the new realism theory. The results of this study shows that Japan, as a declining regional power and with a rational standpoint, by calculating the costs and benefits of the available options, pursues a set of measures to further its national interests, achieving welfare and security goals. Thus, a review of the simultaneous economic, political, and security plans and actions proposed by Japan in response to China's expansionist plans can show the utilitarian foreign policy of the world's superpowers in the face of the threats of emerging powers.

    Keywords: Capabilities, security dilemma, economic-commercial cooperation, japan, China
  • Najmiyeh Poresmaili *, Ali Esmaeili Ardakani Pages 59-93

    Perceptions and misperceptions frequently affect government relations, subsequently impeding regional relationships. The present state of affairs in the Middle East is a perfect instance of how influential actors' perceptions and misperceptions affect the area, which remains a debated topic. Since the leaders of Turkey and Saudi Arabia have distinct personalities and mentalities, they take different approaches in terms of perspectives, analyses, judgments, and foreign policies on a variety of topics in the Middle East, particularly in relation to Iranian foreign policy goals and priorities. Therefore, it is crucial to examine how these varying mentalities have impacted their approaches to different regional and international issues. The article examines the differing perspectives of Turkish and Saudi Arabian leaders regarding the nature and goals of the Axis of Resistance, a crucial element of the regional political and security structure. The authors present a three-part series of propositions to clarify the reasoning behind these leaders' views on the Axis of Resistance. The differences in policies and actions among these leaders show that their varying mentalities, influenced by the three aforementioned propositions, have affected strategies and actions related to important matters like regional security, interactions with Western nations, the Axis of Resistance, and resolving the Palestinian-Israeli conflict.

    Keywords: Erdogan, Mohammad bin Salman, Malik Salman, Middle East, Axis of Resistance
  • Somaye Hamidi *, Ehsan Mozdkhah Pages 94-120

    The model of economic convergence in the context of interactive - Dissipated political economy in today's world is a model of order in world politics, and the pursuit of such a model helps to power - maker, gain credibility and international weight of countries. Interaction-oriented and diffuse political economy Since the 2000s, Qatar political construction has emerged as an inevitable necessity for the production of regional-international power. This approach by Qatar's system of governance means that the country must act as a viable and balanced actor in regional and supra-regional communication cluster-building and networking to a stable economic and political relationship to secure international interests and prestige. The question now is how Qatar's model of political economy has functioned as a component of power generation in the international system, and what are the characteristics of this model? Using descriptive-analytical method and relying on library resources and examining Qatar's economic information, this study seeks to explain Qatar's interactive geoeconomics from the perspective of political economy as the basis for power-building the country in the international system. The results show that the interactive dimensions of Qatar's political economy seek adaptation and self-expansion in the international system.

    Keywords: Interactive – Dissipated Political Economy, Geopolitics – Building of Power, Patterns of economic interaction, self-expansion, Qatar
  • AliAsghar Dehghani *, Hosein Pourahmadi Pages 121-156

    Revolutionary developments in information and communication technology have provided a profound impact on the socio-economic formation of societies and the reformulation of the international political economy system. The changes that have taken place provide the context for the importance of the intangible aspects of power and have introduced new forms of power, the most important of which is relational power. Relational power in other spaces is a form of power that is the product of the type of view and policy-making, and as a result of the direction and exploitation of this field, and is constructed socially. In the digital age, the advent of social networks has increased the importance of relational power, as it is an important factor in determining the legitimacy of governments. The purpose of this article is to investigate the situation of cyber power in the Islamic Republic of Iran at a time when cyberspace has become the man element of power and wealth and in the light of the dynamics of information and communication technology? The research has used quantitative-qualitative method to achieve its goals.

    Keywords: Cyberspace. Social Networks, Relational Power, Digital Economy, National Power of Iran
  • Jalal Dehghani Firouzabadi, Saman Fazeli * Pages 157-188

    The Genealogy and construction of Iran's foreign policy after the revolution towards the United States has been based on the traumatic memories of Iranians from this country, especially the 1953 Iranian coup d'état. The connection of these memories with the lack of pursuit of transitional justice and appropriate politics of memory by the United States and creation of new negative memories, has led to the continuation of post-traumatic situation in Iran-US relations. On the other hand, the will of the revolutionary and Islamic government of Iran has been focused on the fight against global arrogance, led by the United States. In this regard, memory conflict became one of the important dimensions of Iran's approach to the United States. Also, after the revolution, Iranians sought to change its role from being a mere victim and by attacking the most painful memory site, the US Embassy, on November 4, 1979. Politics of memory is the mobilization of collective memories in order to legitimize the existing order and advance political-ideological projects in the internal and external environment through mnemonic socialization, the question of this research is what is the memorial approach of the Islamic Republic of Iran to the United States about the Nov 4, 1979? The answer is that Iran's memorial approach in this regard is the politics of remembrance of the Nov 4, 1979 memory through memorial practices with the narration of hatred and victory at the same time and its continuous reproduction in order to legitimize and motivate foreign policy.

    Keywords: : Iran, USA, Politics of Memory, Memorial Practices
  • Faez Dinparast *, Hashem Qaderi, MohammadAli Amoo Zeinoddin Mousavi Pages 159-189

    The longing for development in Turkey has started since the formation of the Republic and today this process is on the agenda of the government. But the dynamics of development in Turkey only had a successful trend from 2015 until 2015. This article is written to show how the process and the path of economic and political development in Turkey. The present study, by adopting the theoretical framework of Ajmaoglu-Robinson institutionalist political economy, pursues the question of how Turkish political and economic institutions have influenced the development process of this country? The data required for this article are collected by documentary method and the article analysis method is process tracking. The research findings indicate that the movement of Turkish political-economic institutions towards more inclusiveness has strengthened the development process in Turkey; With the establishment of ownership, increasing the role of the private sector, independence of the judiciary, reducing military power, greater political openness and the expansion of civil society, Turkey has moved towards institutional inclusion, which results in expanding the incentives for economic activity and participation of citizens and economic prosperity. Is more

    Keywords: Turkey, development, abstractive institutions, inclusive Institutions, Political Economy
  • Reza Rahmati * Pages 219-248

    European Integration Process have always been suspected in various countries of the Green Continent. Although Euroscepticism, which dates back to a period of suspicion, reluctance, and skepticism about these Processes, peaked and emerged with the election, the process of negative convergence with the EU and other arrangements in other societies and states also existed. Perhaps the most striking of these centrifugal tendencies can be traced to northern Europe and the Nordic region. The question that arises here is how the Eurosceptic flow in the Nordic basin is formulated. In response to the existence of Eurosceptic tendencies at the three levels of social system, political system and party system, in the Nordics in general and in Norway, Iceland, Sweden, Denmark and Finland, the formation of opposing currents towards the convergence process. Europe is being considered. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and library type in terms of data collection.

    Keywords: Nordic, Euroscepticism, EU, Integration, Divergence
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 249-277

    "Why could not Trump succeed in introducing the Islamic Republic of Iran as a threat to international security?" This study seeks to answer the above question by applying the concept of "Macrosecuritisation" proposed by the Copenhagen school and is part of the theory of "securitisation".This study seeks to answer the main question: "What are the reasons for the failure of Trump's Macrosecuritisation Speech act of the Islamic Republic of Iran?" It hypothesizes that Trump's failure to Macrosecuritisation of the Islamic Republic of Iran stems from five factors: 1) the inability to present the Islamic Republic as a macro-threat to the macro security Referent Object. Here, the world community (or at least the Western bloc), and to be more precise, disregards to the external aspect of the facilitating conditions of Securitization, 2) the lack of a unity of negatives as one of the success factors of a Macrosecuritisation 3) Lack of persuasion of the audience and, more precisely, inability to turn ordinary audiences into supportive audiences 4) Lack of adding a universalist dimension to Macrosecuritisation Speech act of the Islamic Republic 5) Lack of selection of appropriate watch words and terms words that can be invoked to move specific issues into the realm of securitisation without elaborate arguments about the securityness of the specific case.

    Keywords: Macrosecuritisation, Facilitating, Conditions, Speech, act
  • Khalil Sardarnia *, Mohammad Fallah, Henghameh Alborzi Pages 278-301
  • Reza Simbar, Abdollah Khavari * Pages 299-321

    The Deobandi school , one of the major cerebral - religious schools in southeast Asia , has a significant impact on the performance and beliefs of religious fundamentalists , especially in Afghanistan . The Taliban who were graduates of this school were founded by the influence of many of their principals and rules . the Afghan occupation of Afghanistan by the soviet union and large migration of Afghans to Pakistan , considering both the tribal and the language of some of the refugees ( Pashtuns ) with scholars of the school , led them to become religious seminaries and convert to religious seminary students who were taught by the Deobandi madrassa . With the support of the Pakistani government and the relocation of these people between the two countries of Afghanistan and Pakistan , soon the doctrine of the school between the Taliban has expanded . In this research , we seek to answer this question that where is the political and religious thought of the Taliban ? The main hypothesis of the study is that the Taliban group , following the Deobandi school 's teachings , established many of their principles and rules during the period 1996 - 2001 . To evaluate the research hypothesis , the authors used Diffusion of innovations theory , which is one of the valid theories to evaluate and measure how each type of intellectual or physical innovation is developed . This research is descriptive - analytical and library method is used for collecting .

    Keywords: Deobandi School, Diffusion of innovations Theory, Taliban, Pashtun, Afghanistan
  • Hossein Salimi, Mandana Sajjadi * Pages 302-327

    The question of how cognitive neuroscience can be helpful in studying International Relations has been discussed for almost a decade. How can positivist and individualistic methodologies be used with the knowledge that has a holistic viewpoint of the world? In order to apply this knowledge to studying world politics, it seems that we must first understand the epistemological dimensions of social neuroscience and the paradigms that govern it, as well as how these relate to epistemologies in international relations. In this article, we demonstrate how embodiment, as one of the new paradigms of cognitive sciences that reject Cartesian dualism and place bodily experiences at the center of knowledge, introduces new ways to study international relations that avoid reductionism and individualism. Using this framework, it is also possible to analyze how body-culture contributes to the development of international structures as both constitutive and causal mechanisms. The new generation of feminist theories, as well as the Practice and Postcolonial theories of International Relations, have taken this epistemology into account, which has provided a new angle on understanding international phenomena.

    Keywords: Social Cognition, Epistemology of Cognitive Sciences, Embodied cognition, Epistemology of International Relations
  • MohammadAli Sharifi Kia *, Farideh Shabani Jahromi Pages 322-352

    The need to protect users' personal data in cyberspace is inevitable nowadays, thus governments and regional and international mechanisms such as the European Union have also taken legislative actions in this regard. On the other hand, the interpretation of the framework of laws adopted within the European Union is that the implementation of these laws is also limited to the territory of the constituent states of this regional body, while the provisions of the latest European Data Protection Document (GDPR: 2016) shows that it has extraterritorial character and can be applied outside the borders of the union. Therefore, this study uses a descriptive analytical method to examine the text of this document and its previous version (DPD: 1995), and the most important cases before the European Union Court of Justice regarding the transfer of European users’ personal data to the United States of America to clarify the possibility of cross-border application of this document in non-EU countries. Finally, the findings of the present study indicate that due to the significant political and economic power of the Union, the large number of European users in the Internet space, interpretations and opinions provided by the European Court, history of data transfer mechanisms between Europe and the United States, as well as the administrative mandates provided in this document, it can be said that in practice this regulation has extraterritorial character and is applied outside the union.

    Keywords: Extraterritorial enforcement of European laws, Personal data protection, Data Protection Directive (1995), General Data Protection Regulations (2016), United States of America
  • Javad Arabameri, Mohsen Eslami *, Seyed Masoud Mousavi Shafaee, MohammadHossein Jamshidi Pages 381-413

    Benyamin Netanyahu with more than fifteen years of experience as prime minister has been a major role in shaping the Israeli foreign policy. Knowledge about his central beliefs and cognitive approaches can play an important role in understanding Israeli foreign policy. The question is, what cognitive approach does Netanyahu have in foreign policy? Have these cognitive approaches been constant or changed over time? The aim is to explore Netanyahu's central beliefs as one of the main factors influencing Israeli foreign policy. In this regard, Netanyahu's verbal materials in foreign policy were examined between 2009 and 2019, using the conceptual framework of operational code analysis and the “verbs in context system” method in comparing to a norming group average of world leaders. The results of the quantitative analysis of Netanyahu’s speeches by Profiler Plus software show that there is a significant difference between Netanyahu's philosophical and instrumental beliefs in the second & third terms (2009-2015) on the one hand, and his beliefs in the fourth term (2015-2019), on the other hand. In the first round, Netanyahu saw the nature of the political universe in harmony with Israel's interests. Moreover, he realized political values in adopting a cooperative strategy, and the usefulness of utilizing cooperative tools with regards to other actors. In the second round, he considered the nature of the political universe in conflict with Israel's interests, realizing values in pursuing a limited cooperative strategy, and the usefulness of employing cooperative and conflictual tools versus other political actors.

    Keywords: Netanyahu, beliefs, Operational Code Analysis, VICS, Israel Foreign Policy
  • Abouzar Fattahizadeh * Pages 403-430

    Settled Communities in the Middle East have historically been at loggerheads over water resources. Therefore, controlling and diversifying the ways of exploiting these resources has always been one of the pillars of states policy-makings in this region. For this reason, after the Second World War, modern dam-building, as the most important new way of exploiting water, has attracted the attention of these states, including Iran and Iraq, and has become one of the most important development programs of them. The growing attention to this policy has led to the formation of disputes between two countries. In this article, we intend to answer the key question: what are the threats of dam building policies in Iran and Iraq? And these threats has led (or will lead) to what diplomatic disputes and cooperations in the field of dam diplomacy between them? To answer these questions, we will first propose a special theoretical framework for dam diplomacy. Then we will deal with the dam-building policies and data related to the dams of Iran and its neighboring countries. In the following, we will say that these policies and dams have led (or will lead) to formation of what diplomatic threats, conflicts and cooperations between Iran and Iraq as one of these countries. Here, our approach has been based on the green theory of international relations and according to the subject, we have used exploratory, documentary based and conceptual-rational modeling methods.

    Keywords: Iran, Iraq, neighboring countries, Dam, Dams Diplomacy
  • Mohammad Dawood Erfan, Seyyed Assadollah Athari *, Islami Ruhollah, Mahdi Najafzadeh Pages 413-431

    The political school of Herat, which was formed by the Islamic-mystical thoughts of Maulana Abdul Rahman Jami and a network of Timurid era scientists, is based on justice, peace, Persian language, tolerance and tolerance, the teachings of ancient Iran and Turkish teachings. - Mongolian emphasizes. Amir Ali Shirnavai, minister of the Timurian court, and Maulana Hossein Waez Kashifi, two of Jami's students, have played a valuable role in the development of Herat's political school. Through these two, Jami's teachings have entered the political societies of that period and have practically flowed through the court in the social and cultural context. Peace is one of the most key concepts that has overlapped with other concepts such as expediency, reconciliation, tolerance and tolerance and has crystallized in the theory and practice of the political school of Herat, so that the Timurid era is one of the most peaceful periods in the history of the region. goes This article, with the conceptual framework of Quentin Skinner's constructivist school and hermeneutic methodology, aims to answer the question of the place of peace between communities in the political thought of the Herat school. It seems that the presence of Maulana Jami, the leader of the Naqshbandi sect, who is known for his peace and tolerance; As a great cultural consultant of the court, he is one of the main reasons for the peaceful atmosphere of the Timurid period. By creating a network of mystic thinkers inside and outside the Timurid rule, Jami had proposed peace as the main state of that period.

    Keywords: Herat school, Timurid period, Mysticism, Naqshbandiyya, peace
  • Hamed Kazemi, Farhad Daneshnia *, AmirMohammad Hajiyousefi Pages 460-488

    Iraq is one of the countries that potentially has a significant range of components determining security and achieving balanced development, such as a young population and rich hydrocarbon resources but the process of socio-economic development and sustainable security of Iraq, in the early decades of the 21st century, has led to a dangerous and problematic situation.. However, in the last two decades, since the fall of Saddam Hussein's regime, despite the billions of dollars in annual oil revenues and international aid, the country has been failed to provide the primary public services and confronted with the widespread poverty and unemployment, looting of public property and constantly violence by armed forces in it's political economy. The question is that, how can the reproduction of insecurity and the complexity of the socio-economic development process in post-Saddam Iraq be understood? The research hypotheses are designed in the framework of institutionalism theory of Douglass North in such a way that the development of a special type of political settlement in Post-Saddam Iraq within the framework of limited access order has provided the ground for the reproduction of violence and the problematic process of socio-economic development of this country. The research findings indicate that the transition from a limited and repressive order to a limited, fragile and pluralistic order has reduced the development policy process in post sadam Iraq to sectorial, non-inclusive and beneficial measures. The result of this situation has been a conflict between the government and rent-seeking forces in the form of conflict and the reproduction of insecurity and instability.

    Keywords: Iraqi political economy, limited access order, political establishment. capacity to resort to violence
  • Mohammad Karampooriy *, Rohollah Eslami Pages 489-517

     The world empire of Achaemenid Iran is recognized as a hegemonic power in the international system of ancient times. This government had hegemonic coordinates in the classical and modern sense, which required a hegemonic power above all else. The Mazdei hegemony was formed based on the political ideas of Iranshahri and the Iranian world order, which was reflected in the Achaemenid foreign policy strategy. The main question is; How was Iranshahri political thought of the Achaemenid era formed based on the concept of hegemony and hegemonic system in the creation of a new Iranshahri world order in the international arena? The results show that Achaemenid Iran as a hegemonic power at the level of the triple system of the ancient world controlled three important regional systems of the ancient world, i.e. the system of the Indian subcontinent and South Asia, the system of the Middle East and the Near East, and most of the Mediterranean system. In addition to legitimate military and economic measures to maintain its hegemony over the international systems, this government used techniques to control power centers, including the balance of power technique to control centrifugal regional powers. Also, the foundation and focal point of Iran's hegemony is based on the justice and specific ideology of the imperial government. In this era, based on the earthly and cosmic order of the imperial system, the cultural, military, economic and political hegemony of Iranshahri was formed and with a dynamic and advanced economy based on economic and commercial power, it created a powerful and unified monetary system in the ancient world. The research method in this article is based on the comparative method and the data collection method is based on library and reliable internet sources.

    Keywords: Achaemenians, empire, hegemony, Shahanshahi
  • Fatemeh Mahrough *, Mohammad Karampouri Pages 518-557

    The fundamental developments in the geopolitics of East Asia, along with the change in regional and international power equations, have forced Japan to reconsider its commitment to pacifism enshrined in the constitution. In this framework, the evolution of Japan's security and defense strategy after Fumio Kishida (known as the Kishida Doctrine) became priminister has become more noticeable than Shinzo Abe priministership. The current research tries to answer the question of what components have influenced the evolution of Japan's security and defense strategy during the Kishda era and the presentation of his doctrine. The main argument of the article is that the transformation in Japan's defense-security strategy is a response to the international and regional structural changes caused by the emergence of China as a system-challenging actor and the uncertainty of the commitments of the United States in its all-round support in the event of the occurrence of war and acute geopolitical tensions. Based on the theory of neo-realism, the findings of the research show the international and regional structural dynamics resulting from the global and regional intersection between China and the United States, the increasing pressure of the United States on Japan in order to increase the broader security and defense role, the increase in the arms race in East Asia, the international implications of Russia's attack on Ukraine, and the increase in Russian military movements in northern Japan, along with the stable factors of the increase in North Korea's nuclear and missile threats, have influenced the evolution of Japan's defense and security strategy. Therefore, Kishida's doctrine, emphasizing the necessity of playing a more dynamic role in global and regional politics and increasing the capabilities of defense-military capabilities, indicates Japan's turn from the previous defense strategy to the behavior of balancing active forces.

    Keywords: aggressive realism, japan, America, China, Kishida
  • Mehdi Najafi, Ali Esmaeili * Pages 558-585

    Israel's presence at the heart of security conflicts and challenges in the Middle East over the past several decades has established a deep relationship between Israel's national security and regional developments. This study aims to analyze the factors affecting Israel's security strategy against the Syrian crisis during 2011-2021. Therefore, the main question of the study is: how have the characteristics of the Syrian crisis during 2011-2021 affected Israel's security strategy against this crisis? Findings of the study show that the Syrian crisis for Israel, was innovative and surprise , and the level of threat severe due to the spread of the crisis to the country through the conflicts in the Syrian Golan, the migration of Palestinian refugees living in Syria and Syrian Druze to Israel, and the strategic arms of Syria falling into the hands of the group Anti-Israeli in the event of the fall of the Assad government were emerging, surprising, and the level of threat was severe, but the response time was sufficient. Israel's security strategy at this stage was the "policy of limited intervention" which focused on responding to the unwanted firing of bullets from Syria into Israel, the bombing of convoys transporting weapons from Syria to Lebanon, and the secret financial, logistical, and medical aid to the anti-Assad rebels in southern Syria. But with the military presence of Iran and its allies to support the Assad government and their role in changing the balance in favor of the Syrian government and their deployment in southern Syria at the end of 2016, the Syrian crisis for Israel has become a deliberative, predictable, more severe threat and response time. enough, and Israel's strategy changed from a limited intervention to a fully aggressive strategy of "Campaign between Wars" (Mabam) against Iran and its allies in 2017 to 2021, which has focused on creating a buffer zone in the south of Syria, extensive and heavy bombing of the forces of Iran and its allies throughout the territory of Syria. The research method in this research is descriptive-analytical and the data collection method is library and internet sources.

    Keywords: Security Strategy, Israel, Syrian Crisis, Crisis Cube, Axis of Resistance
  • Ayob Nikunahad, Zahed Ghaffari Hashjin *, Abdoreza Beiginia Pages 585-625

    World politics has entered a new phase of its life after the collapse of the bipolar system. Due to the complexity and increasing uncertainties of the international environment, the failure of unilateralism and the relative decline of hegemony, diversity in formal and informal actors, theoretical, conceptual and semantic differences in international relations and the emergence of emerging powers have added to the chaos of this environment. Contemplation of what the future of international order will look like after the transition period and what place countries and emerging powers will have in it is one of the most important theoretical issues and debates among scholars and politicians. All countries want to achieve a more desirable position and a greater share to play a role in the future of the international system. The present study seeks to answer the question that based on the perspectives and narratives about the future of world order and based on the convergence and divergence between the emerging and traditional powers of the international system, which disciplines will be more desirable in the future of the international system, and what are the preferred scenarios for the future of the international order?The research has a futures research approach using the analysis of the structure and strategy of the actors and the data analysis has been done through the Maker software. The statistical population of the study includes 25 university experts who have been selected by purposive non-random sampling.The research findings indicate that although the future of international order is ambiguous due to the complexity and fluidity of the environment and numerous uncertainties, based on the activism of emerging powers in interacting and competing with traditional powers, the tendency of the actors indicates the emergence of a multipolar, multicenter system and world regions more than other perspectives.

    Keywords: Transition period, international order, Emerging Powers, interests, strategies of actors, screenwriting
  • Zanire Nasri, Mokhtar Zibaee, Masoud AKHAVAN KAZEMI * Pages 586-613

    Through policies and strategies in various dimensions (political, military, economic, cultural and social), Israel seeks to attract new allies in different parts of the world, including in Africa. In this regard, the African Union has recently accepted Israel as an observer member of the union. Accordingly, the purpose of this study is to analyze the dimensions and objectives of Israel's presence and influence in Africa. The present study uses a descriptive-analytical method to answer the question, what are the dimensions and goals of Israel's presence in Africa? The findings of this study show that due to the prevailing policy of Alliance of the periphery doctrine and its shaping factors in Israel, and enjoying the geopolitical, geo-economic and geostrategic advantages of African countries and having great economic, security and military potentials, as well as taking into account the pragmatic political and economic considerations of African countries, Israel seeks to expand its relations with these countries and increase its presence on the African continent, with goals such as enhancing its international legitimacy and political prestige, undermining the anti-Israel unity of the Arab-Islamic countries, downplaying the Palestinian question, responding to a shift in US regional policy, and increasing its security and as well as achieving its strategic confrontation with Iran and its allies (promotion of water security and population security) and economic exploitation.

    Keywords: Israel, Africa, Alliance of the periphery Doctrine, Security, Palestine
  • Afsaneh Yaryan *, Ali Salehifarsani, Hossain Abolfazli Karizi Pages 655-679

    China is one of the great powers in the present age, especially economically, and is an active player in this field. China's foreign policy approach to the world is different. The purpose of this study is to examine Iran's position in China's foreign policy. The research question is based on what is Iran's position in China's foreign policy and to answer the question, To answer the question, we test the hypothesis that China is in its foreign policy apparatus in order to counter US unilateralism in the Middle East and to secure the economic benefits of its future projects at the international system level it has a special place in Iran. The method of data collection is based on library and electronic, the method of research is qualitative and process tracking and inspired by the theory of realism. Findings show that China, based on the three strategies of developing economic cooperation, breakout and diversion, considers Iran's in its foreign policy important and has a special view of Iran in the Persian Gulf region. In fact, Iran paves the way for China to be able to supply its own energy source, challenge US-led regional order, seize the Middle East, divert US control from China, and create a large market for Find sales of your products.

    Keywords: Iran, China, development of economic cooperation, breakout, diversion