فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 86 (آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام خلیلی باصری، حمیرا سلیمان نژاد*، مریم صفارا، وحید احمدی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    رضایت در زندگی زناشویی نقش باارزشی در سلامت روان ایفا می کند و نقش اصلی برای ادامه داشتن حیات یک رابطه به شمار می رود، بر همین اساس بررسی نقش عواملی که منجر به بهبود رضایت زناشویی می شود نیز ضروری به نظر می رسد، بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین نقش میانجی سبک هایسازگاری در رابطه سلامت معنوی با رضایت زناشویی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه پژوهش تمامی پرستاران زن متاهل شاغل در مراکز درمانی دولتی و خصوصی شهر تهران در شش ماه دوم سال 1401 بودند؛ که 409 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و از طریق شبکه های اجتماعی وارد مطالعه شدند. ابراز گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های سلامت معنوی پالوتزین و الیسون (1982)، سبک های مقابله کالزبیک و همکاران (2006) و رضایت زناشویی هادسون (1992) بودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و Amos استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سلامت معنوی بر راهبرد اجتنابی (490/0-=β، 01/0>p) و راهبرد هیجان مدار (471/0-=β، 01/0>p) به صورت منفی و بر راهبرد مساله مدار (537/0=β، 01/0>p) به صورت مثبت تاثیر مستقیم دارند. سلامت معنوی هم به صورت مستقیم (160/0-=β، 01/0>p) و هم به صورت غیرمستقیم (510/0-=β، 01/0>p) و با میانجی گری سبک های مقابله ای بر رضایت زناشویی تاثیر دارد. راهبرد اجتنابی (118/0=β، 01/0>p) و راهبرد هیجان مدار (292/0=β، 01/0>p) به صورت مستقیم بر رضایت زناشویی تاثیر مثبت دارد. راهبرد مساله مدار به صورت مستقیم (587/0-=β، 01/0>p) بر رضایت زناشویی تاثیر منفی دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد سبک های مقابله ای در رابطه سلامت معنوی با رضایت زناشویی پرستاران نقش میانجی داشت و نتایج می تواند در جهت آگاهی و بهبود رضایت زناشویی به پرستاران کمک کننده باشد؛ بنابراین، برنامه های توانمندسازی و آموزشی باهدف دانش افزایی در زمینه سبک های مقابله ای و افزایش سلامت معنوی می تواند نقش موثری در بهبود رضایت از زندگی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سبک های مقابله ای، رضایت زناشویی، پرستاران
  • رضا مشهدی، محمدحسن غنی فر*، تکتم سادات جعفر طباطبایی، سمانه سادات جعفرطباطبایی صفحات 12-21
    مقدمه

    با توجه به پیامدهای افسردگی در وضعیت تحصیلی (درگیری تحصیلی) و فردی (تحمل پریشانی)، توانمندسازی دانش آموزان ضروری است، لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر تحمل پریشانی و درگیری تحصیلی دانش آموزان افسرده انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر زاهدان در سال تحصیلی 1400-1399 بود؛ که از بین آن ها تعداد 30 نفر واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمون و کنترل) قرار گرفتند. هر دو گروه به پرسش نامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) پاسخ دادند. گروه آزمون به صورت گروهی آموزش خودتنظیمی زیمرمن و پونز (1990) را در 8 جلسه 60 دقیقه ای در دو ماه دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی ندید. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل نمرات پیش آزمون، در گروه های آزمون و کنترل، آموزش خودتنظیمی موجب افزایش تحمل پریشانی و درگیری تحصیلی دانش آموزان افسرده شد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، آموزش خودتنظیمی می تواند به عنوان یک مداخله موثر بر ارتقای تحمل پریشانی و درگیری تحصیلی دانش آموزان افسرده مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، تحمل پریشانی، درگیری تحصیلی
  • شیرین خدادادی، مهرداد آذربرزین* صفحات 22-32
    زمینه

    استفاده از تکنولوژی سلامت از راه دور بخصوص در درمان بیماری های شریانی به عنوان یک ابزار جدید واکنشگرا و اثربخش در ارتقای ارتباط پزشک-بیمار و بهبود بیماران مورد توجه است. این مقاله با هدف بررسی نقش مشاوره حضوری و آموزش از راه دور در زمینه بیماری های شریانی، نگاهی دقیق به مزایا و محدودیت های سلامت از راه دور در این حوزه ارایه می دهد.

    روش کار

    به منظور انجام یک مقاله مروری تشریحی، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی از جمله PubMed، Irandoc،   MEDLINE،  Sid در محدوده زمانی 2013 تا   2023 انجام شد. مطالعاتی که درباره استفاده از تکنولوژی سلامت از راه دور در بیماری های شریانی تمرکز داشتند و مقایسه ارتباط حضوری با آموزش از راه دور را ارایه می کردند، انتخاب شدند و مقالات کمتر مرتبط و مقالات به صورت نامه به سردبیر از مطالعه حذف شدند. از 35  مقاله موجود  نهایتا 17 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مقالات بررسی شده بر تاثیر فناوری سلامت و مداخلات از راه دور در زمینه بیماری های قلبی-عروقی تمرکز داشتند. این مطالعات بر فواید این مداخلات و چالش های مرتبط با آنها تاکید می کنند و اهمیت ارتباط هماهنگ، همکاری و آموزش مداوم برای پرسنل بهداشتی را برجسته می کنند. مقالات نشان می دهند که مداخلات سلامت از راه دور می تواند یک ابزار موثر به خصوص در مدیریت بیماری های نادر مانند فشار خون شریان ریوی باشد .

    نتیجه گیری

    مداخلات سلامت از راه دور در زمینه بیماری های قلبی عروقی یک روش مطمین و موثر است و چون از مشاوره های حضوری کم هزینه تر بوده و برای افراد بیشتری قابل استفاده است، لذا  استفاده از این نوع مداخلات برای موارد بیماری های شریانی و قلبی عروقی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سلامت، بیماری های شریانی، مشاوره حضوری، آموزش از راه دور
  • عصمت اشکش، محمدباقر حبی*، مریم مشایخ، حسن احدی صفحات 33-42
    مقدمه

    بهره گیری از رویکردهای نوین روان شناسی در کنار درمان های زیستی، اقدامی موثر در جهت سازگاری روانی- اجتماعی بیماران هست، مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت و مهارت حل مسیله بر سازگاری روانی- اجتماعی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی دو گروهی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه مداخله و کنترل همراه با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مرکز تخصصی و فوق-تخصصی بیمارستان میلاد در شش ماه نخست سال 1400 بودند؛ که از جامعه هدف 45 نفر واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس سازگاری روانی- اجتماعی دروگاتیس (1986) بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنا داری 05/0=α انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های مداخله و کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و درمان فراشناخت و مهارت حل مسیله  در افزایش سازگاری روانی- اجتماعی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری تداوم داشت (05/0>P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی حاکی از آن بود که بین نمرات سازگاری روانی- اجتماعی در دو گروه مهارت حل مسیله و درمان فراشناخت تفاوت معنی دار وجود نداشت (05/0).

    نتیجه گیری

    آموزش درمان فراشناخت و مهارت حل مسیله می تواند به عنوان یک به عنوان یک روش درمانی مکمل در کنار روش های پزشکی جهت سازگاری روانی- اجتماعی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فراشناخت، حل مسئله، سازگاری روانی- اجتماعی، سندرم روده تحریک پذیر
  • فروغ فاروقی، محسن ادیب حاج باقری* صفحات 43-50
    مقدمه

    با توجه به تاثیر برنامه های درسی در ایفای نقش ها و وظایف، انجام پژوهش برای شناسایی نقاط ضعف و قوت برنامه درسی ضروری است. مطالعات تطبیقی یکی از راهبردهای ارتقای کیفیت و اعتباریابی نظام های آموزشی می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه دوره ی دکتری پرستاری در ایران و دانشکده پرستاری مک مستر کانادا انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر اساس رویکرد توصیفی- تطبیقی و با استفاده از الگوی برودی در سال 1402 صورت گرفت و طی آن اجزای اصلی و شاخص های مهم برنامه های درسی مورد نظر بر اساس چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری، و مقایسه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اساس برنامه آموزشی دکتری پرستاری ایران و دانشکده پرستاری مک مستر شامل آموزش، پژوهش و پایان نامه است اما در فلسفه، ماموریت، اهداف و چشم انداز ، نحوه پذیرش دانشجو، ساختار برنامه ها تفاوت هایی دارند.

    نتیجه گیری

    در برنامه دکتری پرستاری ایران، انتظارات از دانش آموختگان این دوره کاملا مشخص نمی باشد و از طرفی پاسخگویی موثری به نیازهای سلامتی جامعه را نداشته است، بنابراین ضرورت بازبینی برنامه و تخصصی شدن این دوره بر اساس اهداف برنامه ریزی شده می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دکتری پرستاری، مطالعه تطبیقی، مک مستر، ایران
  • محمدرضا باقری، سوفیا خانقاهی*، محمدعلی فردین صفحات 51-61
    مقدمه و هدف

    پرستاران به عنوان اولین گروه در خط مقدم مواجهه با پاندمی کووید - 19 حضور دارند، لذا انجام مداخلات روان درمانی در این گروه شغلی می تواند مفید واقع شود. بدین منظور مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد در تاب آوری و سلامت روان پرستاران شاغل در بخش های کرونا بیمارستان تامین اجتماعی شهر قزوین در سال 1402 انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه همراه با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی پرستاران شاغل در بخش کرونای بیمارستان تامین اجتماعی شهر قزوین (168 نفر) در شش ماه نخست سال 1402 بودند؛ که 30 نفر از پرستاران جامعه هدف به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های تاب آوری (کونور و دیویدسون،2003) و سلامت روان (گلدبرگ،1972) بودند. گروه آزمایش در 8 جلسه گروه درمانی مبتنی بر برنامه پذیرش و تعهد شرکت کردند، درحالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی با رعایت پیش فرض های آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت معناداری باعث افزایش تاب آوری و سلامت روان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد؛ و این نتایج در دوره پیگیری تداوم داشته است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بهبود مهارت ها با استفاده از آموزش پذیرش و تعهد می تواند به عنوان یک روش موثر برای افزایش تاب آوری و سلامت روان پرستاران موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تاب آوری، سلامت روان، پرستاران، کرونا
  • سارا قاسم زاده، مهناز شاهقلیان*، محمدحسین عبداللهی، بلال ایزانلو، عباس میرمالک صفحات 62-75
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی بد تنظیمی هیجانی در تاثیر نشخوار فکری بر نشانگان استرس پس از سانحه و پریشانی در بیماران مبتلابه سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه در قالب پارادایم اثبات گرایی، با رویکرد کمی و در چارچوب یک طرح همبستگی از نوع مدل آزمایی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر بیماران زن مبتلابه سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان کسری و مرکز پژوهش های سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شش ماهه دوم سال 1401 بود که از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 220 نفر انتخاب شد. شرکت کنندگان چک لیست PTSD برای غیرنظامیان (PCL-5)، مقیاس های نشخوار فکری (RRS)، تاثیر رویداد (IES) و دشواری در تنظیم هیجان (DERS-16) را تکمیل کردند. یافته ها در چارچوب مدل آزمایی معادلات ساختاری و در فضای نرم افزارهای SPSS26 و 4 SmartPLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شاخص های برازش مدل مفهومی پژوهش (05/ = SRMR) و (93/ 0= NFI) مطلوب بود. نتایج به دست آمده از مدل آزمایی معادلات ساختاری حاکی از تاثیر مستقیم و معنادار نشخوار فکری بر PTSD (01/0>P=؛ 31/3=T؛219/0=β)، نشخوار فکری بر بد تنظیمی هیجانی (001/0>P=؛ 05/4=T؛257/0=β) و بدتنظیمی هیجانی بر پریشانی (001/0>P=؛ 56/6=T؛406/0=β) و عدم تاثیر و معناداری نشخوار فکری بر PTSD (138/0=P=؛ 48/1=T؛098/0=β) در چارچوب مدل مفهومی پژوهش حاضر بود. شایان ذکر است در تاثیر نشخوار فکری بر PTSD بد تنظیمی هیجانی نقش میانجی جزیی و در تاثیر نشخوار فکری بر پریشانی نقش میانجی کامل داشت.

    نتیجه گیری

    درمجموع از نتایج به دست آمده می توان چنین نتیجه گیری کرد که اثر پیش بینی کننده نشخوار فکری بر نشانگان استرس پس از سانحه و پریشانی در بیماران مبتلابه سرطان پستان با افزایش سطح بد تنظیمی هیجانی به طور معنی داری تشدید خواهد شد. تنظیم هیجان در بیماران مبتلابه سرطان پستان می تواند یک عامل محافظ کننده به منظور مدیریت مشکلات روان شناختی ناشی از سرطان باشد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، بد تنظیمی هیجانی، پریشانی، سرطان پستان، نشخوار فکری
  • جمال الدین بگجانی، مهدیه علیدادی سلیمانی، اکرم السادات سادات حسینی، حامد زارع*، هادی رنجبر صفحات 76-86
    مقدمه

    تالاسمی یک بیماری مزمن است که چالش های جدی بالینی و روانی را به همراه دارد. ممکن است بر وضعیت روانی والدین کودکان مبتلا به تالاسمی تاثیر بگذارد. با توجه به اینکه مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور مسئولیت مراقبت زیادی دارند، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شادکامی و بهزیستی روانشناختی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.
     

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش، مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماری های خاص استان کرمان در سال 1400 بودند که نمونه ها به صورت داوطلبانه و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس که شامل 30 نفر در هر گروه بود، انتخاب شدند. مداخله برای گروه آزمایش انجام شد. گروه کنترل مراقبت های معمول را دریافت می کنند. پس از پایان آموزش، پس آزمون به طور جداگانه از دو گروه به فاصله یک روز گرفته شد و یک ماه بعد مجددا گروه کنترل و مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها بهزیستی روانی راف و شادی آکسفورد بود.
     

    یافته ها

    بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور در دو گروه قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت. بعد از مداخله، در گروه مداخله تفاوت معناداری داشت. (05/0>p) تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شادکامی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور) به دنبال داشت (05/0>p) و این تاثیر تا یک ماه پس از مداخله حفظ شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شادکامی و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور موثر است.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، شادکامی، بهزیستی روانشناختی، پذیرش، درمان مبتنی بر تعهد
|
  • Elham Khalili Basseri, Homeira Soleimannejad*, Maryam Safara, Vahid Ahmadi Pages 1-11
    Background and purpose

    Satisfaction in married life plays a valuable role in mental health and it is considered the main role for the continuation of the life of a relationship, based on this, it seems necessary to examine the role of factors that lead to the improvement of marital satisfaction, so the present study with The objective of mediating the role of coping styles in the relationship between spiritual health and marital satisfaction of nurses was carried out.

    Method

    The descriptive-correlation research method was path analysis. The research population was all married female nurses working in public and private medical centers in Tehran in the second six months of 2022; 409 people were included in the study using available sampling method and through social networks. The expressions of data collection included Palotzin and Ellison's (1982) spiritual health questionnaires, Kalzbeck et al.'s coping styles (2006) and Hudson's marital satisfaction (1992). SPSS version 22 and Amos software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that spiritual health has a negative effect on the avoidance strategy (β=-0.490, p<0.01) and the emotion-oriented strategy (β=-0.471, p<0.01) and on the problem-oriented strategy (β = 0.537, p < 0.01) have a positive direct effect. Spiritual health affects marital satisfaction both directly (β=0.160, p<0.01) and indirectly (β=0.510, p<0.01) and through the mediation of coping styles. Avoidance strategy (β=0.118, p<0.01) and emotion-oriented strategy (β=0.292, p<0.01) have a direct positive effect on marital satisfaction. Problem-oriented strategy has a direct negative effect on marital satisfaction (β=0.587, p<0.01).

    Conclusion

    The results showed that coping styles had a mediating role in the relationship between spiritual health and marital satisfaction of nurses, and the results can help nurses to know and improve marital satisfaction. Therefore, empowerment and educational programs with the aim of increasing knowledge in the field of coping styles and increasing spiritual health can have an effective role in improving life satisfaction.

    Keywords: Spiritual Health, Coping Styles, Marital satisfaction, Nurses
  • Reza Mashhadi, MohamadHassan Ghaffari*, Toktam Sadat Jafar Tabatabaei, Samaneh Sadat Jafar Tabatabaei Pages 12-21
    Introduction

    Considering the consequences of depression in academic (academic engagement) and personal (distress tolerance), empowering students is necessary, so the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of self-regulation training on distress tolerance and academic engagement of depressed students.

    Method

    The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all male students of the second secondary school in Zahedan city in the academic year of 2020-2021; Among them, 30 qualified people were selected by purposeful sampling and randomly divided into two groups of 15 people (experimental and control). Both groups responded to the Distress Tolerance Questionnaire of Simmons and Gaher (2005) and Academic Engagement by Ryu and Tseng (2011). The experimental group received Zimmerman and Pons (1990) self-regulation training as a group in 8 sessions of 60 minutes in two months, and the control group did not receive training. Data analysis was done with SPSS version 24 software and multivariate analysis of covariance test.

    Findings

    The results showed that by controlling the pre-test scores, in the experimental and control groups, self-regulation training increased distress tolerance and academic engagement of depressed students (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, self-regulation training can be used as an effective intervention to improve distress tolerance and academic engagement of depressed students.

    Keywords: Self-regulation, Distress tolerance, Academic engagement
  • Shirin Khodadadi, Mehrdad Azarbarzin* Pages 22-32
    Background

    The use of telehealth technology, especially in the treatment of arterial diseases, is considered as a new reactive and effective tool in improving doctor-patient communication and improving patients. Aiming to assess the effectiveness and results of in-person consultation with distance learning consultation in the field of arterial diseases, this article provides a detailed look at the advantages and limitations of telehealth in this field.

    Methods

    In order to do a descriptive review article,a search was made in databases including PubMed, Irandoc,Medline, Sid in the time range of 2013 to 2023. Studies that focused on the use of telehealth technology in arterial diseases and compared in-person communication with distance learning consultation were selected, and articles not aligned with the purpose of the study and letter to the editor were excluded from the study. 17 out of 35 articles were finally reviewed.

    Results

    The presented articles focus on the impact of health technology and telemedicine interventions in the field of cardiovascular diseases. These studies emphasize the benefits of these interventions and the challenges associated with them, and highlight the importance of coordinated communication, collaboration, and ongoing training for health personnel. Articles show that telehealth interventions can be an effective tool, especially in the management of rare diseases such as pulmonary arterial hypertension.

    Conclusion

    Telehealth interventions in the field of cardiovascular diseases is a safe and effective method, and because it is cheaper than in person consultations and can be used by more people, it is recommended to use this type of interventions for arterial and cardiovascular diseases.

    Keywords: telehealth, arterial diseases, face-to-face consultation, distance education
  • Esmat Ashkesh, MohamadBagher Hobbi*, Maryam, Hassan Ahadi Pages 33-42
    Introduction and purpose

    Using new psychological approaches along with biological treatments is an effective measure for the psycho-social adaptation of patients; so the present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of metacognitive therapy and problem-solving skills on the psycho-social adaptation in patients with irritable bowel syndrome.

    Method

    This study was a semi-experimental type of pre-test-post-test with a follow-up period. The current research population included all patients with irritable bowel syndrome who referred to the specialized and super-specialized center of Milad hospital in the first six months of 2021. From the target population, 45 qualified people who volunteered to participate in the research were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group. Data collection tool was Drugatis (1986) psycho-social adjustment scale. Data analysis was done with SPSS version 22 software and variance analysis test with repeated measurement at the significance level of α=0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups; And the treatment of metacognition and problem solving skills was effective in increasing the psycho-social adaptation of patients with irritable bowel syndrome and these results continued in the follow-up period (P<0.05). Also, the results of Benferroni's post hoc test indicated that there was no significant difference between the psycho-social adjustment scores in the two groups of problem solving skills and metacognition therapy (P<0.05).

    Conclusion

    Training of metacognitive therapy and problem solving skills can be used as a complementary treatment method along with medical methods for psycho-social adaptation of patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Metacognition, Problem Solving, Psycho-social Adaptation, Irritable Bowel Syndrome
  • Forough Faroughi, Mohsen Adib-Hajbaghery* Pages 43-50
    Introduction

    Considering the impact of curriculum in fulfilling roles and duties, it is necessary to conduct research to identify the strengths and weaknesses of the curriculum. Comparative studies are one of the strategies to improve the quality and validation of educational systems. This study was conducted with the aim of comparative comparison of Nursing PhD in Iran and McMaster Canada.

    Methods

    The present study was conducted based on descriptive-comparative approach and using Bereday's model in 2023. The main components and important indicators of the desired curriculum were analyzed based on the four stages of description, interpretation, juxtaposition, and comparison.

    Results

    The basis of nursing PhD in Iran and McMaster's nursing school includes education, research and thesis, but there are differences in the philosophy, mission, vision and goals, student admission, and the structure of the programs.

    Conclusion

    Iran's nursing PhD, the expectations of the graduates of this course are not clear and on the other hand, it has not responded effectively to the health needs of the society, so it is necessary to review the program and specialize this course based on the planned goals.

    Keywords: Curriculum, PhD nursing, comparative study, McMaster, Iran
  • MohammadReza Bagheri, Sophia Khaneghahi*, MohammadAli Fardin Pages 51-61
    Introduction

    Nurses are the first group in the front line of facing the covid-19 pandemic, so conducting psychotherapy interventions in this occupational group can be useful. For this purpose, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of acceptance and commitment therapy in resilience and mental health of nurses working in corona wards of Qazvin social security hospital in 2023.

    Methods

    The present study was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a follow-up period. The current research population included all the nurses working in the corona department of Qazvin social security hospital (168 people) in the first six months of 2023. 30 nurses from the target community were selected by available sampling method and were randomly assigned to two control and experimental groups. The data collection tools included Connor and Davidson (2003) resilience questionnaires and Rovan Goldberg (1972) questionnaires. The experimental group participated in 8 group therapy sessions based on the acceptance and commitment program, while the control group did not receive any intervention. In order to analyze the data, SPSS version 22 software and the analysis of variance test with repeated measurements between groups were used, observing the statistical assumptions.

    Results

    The results showed that therapy training based on acceptance and commitment significantly increased the resilience and mental health of the experimental group compared to the control group. And these results have been continued during the follow-up period (P<0/05).

    Conclusion

    Improving skills using acceptance and commitment training can be considered as an effective method to increase the resilience and mental health of nurses.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Resilience, Mental health, Nurses, Corona
  • Sara Ghasemzadehbarki, Mahnaz Shahgholian*, MohammadHossein Abdollahi, Balal Izanloo, Abbas Mirmalek Pages 62-75
    Introduction

    This study examines the mediating role of difficulties in emotion regulation in effect of rumination on post-traumatic stress symptoms and cancer-related distress in breast cancer patients.

    Methods

    This is a cross-sectional study with a positivism paradigm, a quantitative approach and in the framework of a correlational design of the type of Structural equation modeling. A total of 220 women with breast cancer in Tehran completed the PCL-5 Checklist, The Ruminative Response Scale (RRS), The Impact of Event Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16). The findings were analyzed through the advanced statistical method of structural equation modeling and using SPSS26 and SmartPLS 4 software.

    Results

    The model fit indices were goof, SRMR = 0.5 and NFI = 93. The results obtained from structural equation modeling show a direct and significant effect of rumination on PTSD (β=0.219; T=3.31; P<.01), rumination on emotional dysregulation (β=0.257; T=4.05; P<.001) and emotional dysregulation on distress (β=0.406; T=6.56; P<.001) and the non-significance of rumination on PTSD (β=0.098; T=1.48; P=.138) was in the framework of the conceptual model of the present study. It is worth mentioning that in the effect of rumination on emotional dysregulation PTSD, it had a partial mediating role and in the effect of rumination on distress, it had a full mediating role.

    Conclusions

    Taken together, from the obtained results, it can be concluded that the predictive effect of rumination on the symptoms of post-traumatic stress and distress in breast cancer patients will significantly increase with an increase in the level of emotional dysregulation. emotion regulation in breast cancer patients can be a protective factor in order to manage psychological problems caused by cancer.

    Keywords: Barest Cancer, Cancer-related distress, Emotional dysregulation, Post-traumatic stress, Rumination
  • Jamalodin Begjani, Mahdieh Alidadi Soleimani, Akramsadat Sadat Hosseini, Hamed Zare*, Hadi Ranjbar Pages 76-86
    Introduction

    Thalassemia is a chronic disease that poses serious clinical and psychological challenges.   It may affect the mental state of parents of children with thalassemia. Regarding that Mothers of children with thalassemia major have a lot of care responsibility, this research was done to study the effectiveness of acceptance & commitment-based method of therapy on the happiness and psychological well-being of Mothers of children with thalassemia major

    Methods

    The present study is a semi-experimental type of with a control and follow-up group. The statistical population of the study was the mothers of children with thalassemia major who referred to the center of special diseases in Kerman province in 1400. Samples were selected voluntarily using available sampling method that consisted of 30 people in each group. After that, treatment based on acceptance and commitment was performed on the experimental group. The control group receive routine care.  After the training, the post-test was taken separately from the two groups one day apart, and a month later, the control and intervention groups were evaluated again. The data collection tools were Ruff Psychological Wellbeing and Oxford Happiness.
     

    Results

    psychological well-being of mothers of children with thalassemia major in two groups were not significantly different before the intervention. After the intervention, significant difference was seen in the intervention group. (p<0.05The effect of acceptance and commitment therapy on the happiness of mothers of children with thalassemia major", followed (p<0.05) and this effect was maintained for one month after the intervention.
     

    Conclusion

    The results showed that acceptance and commitment therapy is effective on happiness and psychological well-being of mothers of children with thalassemia major.

    Keywords: Thalassemia major, Happiness, Psychological well-being, Acceptance, commitment-based therapy