فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 227 (آذر 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 227 (آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/11
  • تعداد عناوین: 25
|
  • فاطمه مشتاقی، محمد آزادبخت*، سهیل عزیزی، سبحان سیناء، فاطمه علیزاده صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    بیماری کبدی یکی از مشکلات جهانی است که با مرگ و میر بالایی همراه می باشد. طبق گزارش WHO در حدود 500 میلیون نفر در جهان مبتلا به هپاتیت مزمن هستند که باعث مرگ بیش از 1 میلیون نفر آن ها می گردد. گیاهان دارویی به عنوان یک منبع حیاتی، به طور بالقوه برای پیشگیری و درمان بیماری های کبدی به کار می روند. یکی از گیاهانی که در طب سنتی جهت درمان آسیب های کبدی استفاده می شود مارچوبه است. بنابراین اثربخشی آن در برابر سمیت کبدی القاشده با پیرولیزیدین آلکالوییدها (PA) در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 60 سر موش صحرایی نر آلبینو از نژاد ویستار به 6 گروه ده تایی  تقسیم شدند. یک گروه بهعنوان کنترل نرمال سالین در نظر گرفته شد و درگروه دوم با تتراکلرید کربن و در چهار گروه بعدی توسط عصاره پیر گیاه به مدت یک هفته، سمیتکبدی ایجاد شد. از این چهار گروه یک گروه به عنوان کنترل منفی و سه گروه دیگر روزانه به ترتیب 100،300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره مارچوبه به صورت خوراکی به مدت 14 روز در یافت کردند. درگروه های 1 و2 و3 در پایان هفته اول جهت بررسی ایجاد سمیت کبدی و بقیه گروه ها در پایان 21 روز، آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز(ALT) و آلکالین فسفاتاز(ALP)، آسپارتات آمینوترانسفرا (AST)، هم چنین غلظت های سرمی پروتیین تام، آلبومین و بیلی روبین که از شاخص های آسیب های کبدی است، اندازه گیری و با استفاده از آزمون آماری ANOVA تجزیه و تحلیل گردید. هم چنین بررسی بافتی از کبد به عمل آمد.

    یافته ها

    دریافت خوراکی عصاره پیر گیاه باعث افزایش مقدار بیلی روبین، ALP،ALT ، AST و کاهش پروتیین تام و آلبومین در مقایسه با گروه کنترل شد. مصرف عصاره گیاه مارچوبه سبب شد این فاکتورها در بیش تر موارد به شکل معنی داری به گروه کنترل نزدیک گردد. بررسی های بافتی نشانگر بهبود نسبی آسیب های کبدی ناشی از پیر گیاه توسط عصاره مارچوبه بود.

    استنتاج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد عصاره گیاه مارچوبه در برابر آسیب های کبدی ایجاد شده توسط عصاره پیر گیاه دارای اثرات محافظتی است

    کلیدواژگان: سمیت کبدی، مارچوبه، محافظت کبدی، آمینوترانسفرازها، آلکالین فسفاتاز
  • روشنک حریری، مریم بعیری، نگار محمد حسینی، سعید امامی، علیرضا فرومدی، ملیحه برازنده تهرانی* صفحات 13-23
    سابقه و هدف

    شیوع بیماری سرطان به همراه درمان های پرعارضه، یکی از مسایل مهم درمانی در دنیای امروز می باشد و تلاش محققین به منظور یافتن ترکیبات جدید با اثربخشی بهتر و عوارض کم تر در این راستا همواره مورد توجه است. آنزیم آروماتاز، نقش مهمی در ایجاد سرطان گیرنده استروژن مثبت پستان دارد. استروژن ها به دلیل نقشی که در رشد جنسی و تولید مثل دارند، در انسان و به طور عمده در زنان ضروری می باشند. اثرات نامطلوب موجود در برخی مهارکننده های آروماتاز، نیاز به کشف مهارکننده های جدید با توانایی گزینش پذیری بالاتر، سمیت کم تر و بهبود قدرت را روز به روز افزایش می دهند. لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر مهارکنندگی و بررسی برهم کنش های بین مولکولی مشتقات تریازولیل کرومانون اکسیم اترها بر روی آنزیم آروماتاز موثر در سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که در دسته پژوهش بنیادی قرار دارد، با استفاده از کیت نیمه آماده  آروماتاز ترکیبات سنتتیک تریازولیل کرومانون اکسیم اترها مورد بررسی قرار گرفتند و با توجه به نتایج مهار به دست آمده بهترین ترکیبات جهت مطالعات داکینگ مولکولی انتخاب و بررسی شدند.

    یافته ها

    از بین 40 ترکیب بررسی شده، 7 نمونه که بیش ترین اثرات مهاری را از خود نشان دادند جهت بررسی های بیش تر و تعیین IC50 انتخاب شدند، که در میان آن ها مشتقات 6b و 20b به ترتیب با IC50 هایی معادل 0/37 و 0/69 میکرومولار بهترین اثرات مهاری را از خود نشان دادند. هم چنین بررسی برهمکنش های این ترکیبات با آنزیم آروماتاز ارتباط موثری را با جایگاه فعال آنزیم نشان داد.

    استنتاج

    در نهایت با بررسی مشتقات مختلف حاوی ساختار تریازولیل کرومانون اکسیم اترها به نظر می رسد این ترکیبات توانایی مناسبی جهت مهار آنزیم آروماتاز از خود نشان می دهند و می توان در آینده با طراحی ساختارهایی از این دسته به مشتقات موثرتری جهت مهار این آنزیم دست یافت

    کلیدواژگان: مهارکننده آروماتاز، تریازول، کرومانون اکسیم اتر
  • محمد شکرزاده لموکی، محبوبه رحمتی، الهه قره خانی، روزبه زارع، پارسا پورمحمدی، شقایق آقاجان شاکری* صفحات 24-36
    سابقه و هدف

    سیلوستازول دارویی است که جهت درمان لنگش متناوب در بیماران مبتلا به بیماری های عروق محیطی استفاده می شود. مطالعات قبلی نشان داده است که این دارو یک مشتق اکسی کینولون با اثرات ضد ترومبوتیک، گشادکننده عروق، آنتی میتوژنیک و آنتی اکسیدانی است. سیلوستازول اثرات خود را از طریق مهار فعالیت فسفو دی استراز 3 و جلوگیری از تخریب cAMP اعمال می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات محافظتی سیلوستازول در برابر سمیت سلولی و ژنتیکی ناشی از کربوپلاتین در سلول های نرمال ریه و لنفوسیت های خونی انسان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، سلول های مورد مطالعه با غلظت های مختلف سیلوستازول (5، 25، 50 و 100 میکرومولار) با کربوپلاتین در دوز بهینه القا کنندگی سمیت (9/2 میکرومولار) پیش درمانی شدند. سمیت سلولی و سمیت ژنتیکی با استفاده از روش میکرونوکلیوس و MTT، مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار Prism ورژن 8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اثرات سیتوتوکسیک کربوپلاتین در انکوباسیون 48 ساعته با غلظت های 0/3، 1، 3، 10 و 30 میکرومولار به صورت وابسته به دوز مشخص شد. پیش درمانی سیلوستازول در غلظت های 25، 50 و 100 میکرومولار با کربوپلاتین 2/9 میکرومولار به طور قابل توجهی زنده مانی سلول های نرمال ریوی را در مقایسه با کربوپلاتین به تنهایی به عنوان گروه کنترل مثبت افزایش داد. به علاوه، سیلوستازول در غلظت های 50 و 100 میکرومولار اثرات محافظتی ژنتیکی خود را از طریق سنجش میکرونوکلیوس در برابر کربوپلاتین در غلظت IC50 در لنفوسیت های خونی نشان داد.

    استنتاج

    سیلوستازول با تعدیل سمیت سلولی و ژنتیکی ناشی از کربوپلاتین در سلول های نرمال ریوی (Beas-2B) و لنفوسیت های خون انسان، اثرات محافظتی قابل ملاحظه ای را از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: سیلوستازول، کربوپلاتین، سنجش میکرونوکلئوس، سمیت سلولی
  • مهران قانعی، راضیه قدسی، امینه سادات طاجانی، بی بی صدیقه فضلی بزاز*، وحید سهیلی صفحات 37-49
    سابقه و هدف

    درمان عفونت های باکتریایی با کمک آنتی بیوتیک ها صورت می پذیرد، اما ظهور سویه های مقاوم به چند دارو که با سرعت فزاینده ای در حال رشد است، پدیده ای است که جوامع انسانی را تهدید می کند. بنابراین، برای مبارزه با بیماری های عفونی به استراتژی های جایگزین نیاز است. امروزه، ترکیباتی که بیماری زایی باکتری ها را کاهش می دهند و در عین حال هیچ گونه تداخلی با زنده ماندن یا رشد آن ها ندارند، به عنوان نسل بعدی آنتی بیوتیک ها معرفی می شوند. سودوموناس آیروژینوزا، یکی از پاتوژن های مهم و خطرناک است که از شبکه کویروم سنسینگ خود برای تنظیم بیماری زایی و تولید عوامل بیماری زا استفاده می کند. در این مطالعه، به بررسی اثر ترکیب نفتوکینونی طبیعی لاوسون (جدا شده از گیاه حنا) و چندین مشتق صناعی آن بر سیستم کویروم سنسینگ باکتری سودوموناس آیروژینوزا PAO1 می پردازیم.

    مواد و روش ها

    ابتدا MIC هر ترکیب اندازه گیری شد. سپس تاثیر ترکیبات منتخب بر تشکیل بیوفیلم و میزان زنده مانی سلول های باکتری موجود در داخل بیوفیلم، با روش رنگ سنجی بررسی گردید. در نهایت میزان ترشح فاکتورهای بیماری زای تحت کنترل سیستم کویروم سنسینگ سودوموناس آیروژینوزا شامل پیوسیانین، پیووردین و پروتیاز در حضور ترکیبات منتخب مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترکیبات لاوسون و NO2-481 تولید بیوفیلم سودوموناس آیروژینوزا را به ترتیب به میزان حدود 79% و 92% کاهش می دهند. همچنین لاوسون و ترکیب NO2-481 (در هر دو غلظت µg/mL 250 و 125)، میزان زنده مانی سلول های بیوفیلم را در حدود 70٪ کاهش دادند. در ادامه مشتق NO2-481 مقدار تولید فاکتورهای بیماری زای پیوسیانین و پیووردین را در بهترین حالت، به ترتیب حدود 55٪ و 81٪ کاهش داد اما بر میزان تولید پروتیاز تاثیری نداشت.

    استنتاج

    مشتق NO2-481 توانایی کاهش بیماری زایی باکتری سودوموناس آیروژینوزا را دارد و در صورت اثبات عدم سمیت سلولی، می تواند وارد فاز مطالعات حیوانی و بالینی گردد تا به عنوان یک ترکیب کمکی در کنار آنتی بیوتیک ها یا ضد عفونی کننده ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، بیوفیلم، کوئروم سنسینگ، نفتوکینون، لاوسون، NO2-481
  • اکرم همتی پور*، امین علی کناری، حمیدرضا سمیعی، اعظم جهانگیری مهر، فاطمه مشتاقی صفحات 50-61
    سابقه و هدف

    خونریزی حین رینوپلاستی عارضه ای است که موجب کاهش دید جراح گردیده و خود موجب عوارضی دیگر خواهد شد. تاکنون روش های مختلفی برای کاهش خونریزی حین جراحی های بینی پیشنهاد شده اند. این مطالعه با هدف مقایسه اثرکلونیدین و ترانگزامیک اسید بر میزان خونریزی بیماران کاندید عمل رینو پلاستی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سورکور تصادفی، 120 نفر نفر بیمار کاندید جراحی انتخابی رینوپلاستی وارد مطالعه شدند. در گروه اول کلونیدین 3 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم به صورت خوراکی 90 دقیقه قبل از انجام عمل جراحی تجویز شد و در گروه دوم کپسول ترانگزامیک اسید 250 میکروگرم براساس وزن بدن دو ساعت قبل از عمل جراحی به صورت خوراکی برای بیماران تجویز شد. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. میزان خونریزی، پارامترهای همودینامیک و رضایت دید جراح مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران (5/35±28/67) سال و 96 نفر (80/0 درصد) زن بودند. از نظر تاثیر دارو و رضایت دید جراح بین گروه کلونیدین و ترانگزامیک اسید اختلاف معنی داری وجود دارد (0/055P=) به طوری که میانگین حجم خونریزی در گروه کلونیدین 0/47±112/0و در گروه ترانگزامیک اسید 0/36±132/0 می باشد. هم چنین گروه کلونیدین (0/008P=) و ترانگزامیک اسید (0/001P<) از نظر حجم خونریزی با گروه کنترل 28/1±195/0 اختلاف معنی داری داشتند. سه متغیر نوع دارو، وزن و مدت بیهوشی در مجموع می توانند 51 درصد از تغییرات (حجم خون) را تبیین و پیش بینی کنند.

    استنتاج

    نتیجه مطالعه حاضر نشان داد که داروی کلونیدین می تواند بر کاهش خونریزی نسبت به ترانگزامیک اسید اثر گذارتر باشد و با ایجاد یک محیط نسبتا خشک و عاری از خونریزی سبب افزایش کیفیت دید محل عمل و کاهش مدت زمان جراحی رینوپلاستی گردد.
    شماره ثبت کارآزمایی بالینی :n60121229011923 IRCT

    کلیدواژگان: رینوپلاستی، کلونیدین، ترانگزامیک اسید، خونریزی
  • آزاده مقدس، شهلا میرزابیگی، علی درخشنده* صفحات 62-72
    سابقه و هدف

    ارزیابی مغز استخوان یک روش ضروری برای تشخیص بعضی از بیماری های هماتولوژیک است. این مطالعه با هدف مقایسه اثرات استامینوفن- پرومتازین در برابر میدازولام- پتیدین در کاهش درد پس از نمونه برداری از مغز استخوان، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 88 بیمار به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول یک گرم استامینوفن و 25 میلی گرم شربت پرومتازین 30 دقیقه قبل از عمل و گروه دوم 25 میلی گرم پتدین و 5 میلی گرم میدازولام وریدی پنج دقیقه قبل ازعمل دریافت کردند. در هر دوگروه بی حسی موضعی با استفاده از 10 سی سی لیدوکایین 2 درصد سه دقیقه قبل از شروع نمونه برداری انجام گردید. شدت درد و میزان اضطراب بیماران با استفاده از مقیاس لیکرت 10 امتیازی مورد ارزیابی قرارگرفت.

    یافته ها

    داده های 88 بیمار مورد تحلیل قرار گرفت. بیماران گروه پتیدین- میدازولام در مقایسه با پرومتازین- استامینوفن در 30 دقیقه پس از نمونه برداری درد کم تری داشتند (0/90±1/18 در مقابل 0/99±1/77)(0/004=P) که این تفاوت کاهش درد در بین دو گروه مربوط به مردان بو0/90±0/98 در مقابل 0/99±1/67)0/001=P). در بین مردان نیز بیماران مسن تر از 30 سال این کاهش درد را داشتند (0/90±1/01 در مقابل 0/99±1/46)(0/049=P). از نظر درد بلافاصله پس از انجام نمونه برداری تفاوتی بین دو گروه وجود نداشت 1/59±57/2 در مقابل 1/3±2/86)(0/246=P). در بیماران مسن تر از 46 سال نیز که استامینوفن- پرومتازین دریافت کردند در صورت نیاز به تکرار نمونه برداری همین روش را انتخاب می کنند0/75±23 در مقابل 0/47±21)(0/033=P). هم چنین میانگین بروز اضطراب در بیماران 30 دقیقه بعد از پروسیجر در گروه پتیدین- میدازولام و پرومتازین- استامینوفن به ترتیب 27/3 و 22/7 درصد بوده است. با این حال تفاوت معنی داری از نظر میزان اضطراب میان دو گروه وجود نداشته است (0/806=P).

    استنتاج

    براساس داده های مطالعه حاضر، ترکیب پرومتازین و استامینوفن بلافاصله پس از نمونه برداری اثرات ضد دردی مشابه با ترکیب پتدین و میدازولام داشت. در نتیجه با توجه به عوارض مختلف پتیدین و میدازولام به ویژه در مبتلایان به بیماری های تنفسی و بیماران سرپایی می توان از ترکیب پرومتازین و استامینوفن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درد، مغز استخوان، پرومتازین، استامینوفن، پتدین، میدازولام
  • حسین آزاده*، مقصود خالی زاده، سید حسین مهرآوران، مسعود علیالی، عارف حسینیان امیری صفحات 73-85
    سابقه و هدف

    بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) نوعی بیماری پیشرونده ریه است که با علایم تنفسی طولانی مدت و محدودیت جریان هوا تشخیص داده می شود. COPD سومین علت مرگ و میر در سراسر جهان است و با بسیاری از بیماری های خارج ریوی مانند بیماری های قلبی ریوی، ضعف عضله اسکلتی و آنمی مرتبط می باشد. استیوپروز یکی از مهم ترین عوارض سیستمیک COPD می‏باشد که خطر شکستگی های استیوپروتیک را افزایش داده و بار اقتصادی سنگینی را به همراه دارد. نظر به اهمیت بالینی فنوتیپ آمفیزم در بیماری مزمن انسدادی ریه و عدم بررسی این موضوع در کشور ایران، هدف از این مطالعه مقایسه فراوانی استیوپروز و استیوپنی در بیماران مبتلا به COPD با و بدون آمفیزم در مراجعه کنندگان به کلینیک طوبی ساری و بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی ساری بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی-تحلیلی در سال 1400 بر روی بیماران مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی و ریه و بیماران COPD بستری در بیمارستان امام خمینی ساری انجام شد. 50 بیمار مبتلا به COPD دارای آمفیزم به عنوان گروه مورد و 50 بیمار مبتلا به COPD فاقد آمفیزم به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند و پس از بررسی و تایید با اسکن توموگرافی کامپیوتری رزولوشن بالا (HRCT) بیماران دارای آمفیزم و فاقد آمفیزم تفکیک شدند. سپس با استفاده از دانسیتومتری و بررسی تراکم توده استخوانی(BMD) همه بیماران COPD، بیماران به دو گروه با استیوپروز و بدون استیوپروز تقسیم شدند. اطلاعات بیماران وارد نرم افزار 23SPSS شد و مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر تفاوت معنی داری در سطوح سرمی ویتامین D، نمره شکستگی مهره یا BMD بین بیماران آمفیزماتوز و غیر آمفیزماتوز با (0/09P= و 0/098P=) وجود نداشت. تجزیه و تحلیل چند متغیره نشان داد که (در مدلی از جمله سن، BMI، FEV1، PaO2، امتیاز آمفیزم، CRP و امتیاز تنگی نفس) تنها BMI، FEV1 و PaO2 کاهش می یابد که عوامل خطر مستقل برای BMD پایین بودند.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد طبق مدل چند متغیره، آمفیزم یک عامل خطر مستقل برای پوکی استخوان می باشد. BMI پایین، شدت COPD و هیپوکسی نقش غالبی در ایجاد پوکی استخوان دارند.

    کلیدواژگان: استئوپروز، بیماری مزمن انسدادی ریه، پوکی استخوان، آمفیزم
  • مرضیه زمانیان، ملیحه قاسمی*، ربابه طاهری پناه، سید حمزه حسینی، فاطمه جعفری، سید محسن سلیمانی راد، جمشید یزدانی چراتی، محمود موسی زاده، الهه محمودی، مجید سعیدی، زلیخا عطارد، حامد روحانی زاده، محمدرضا سهرابی، انسیه فولادی صفحات 86-95
    سابقه و هدف

    همه گیری کرونا ویروس تاثیرات گسترده ای بر زندگی انسان ها داشته و مسایل متعددی را در ابعاد اقتصادی، علمی، محیط و زندگی شخصی افراد ایجاد کرده است. باروری در زنان یکی از تهدیدهایی بود که در پاندمی کووید-19 مورد توجه قرار گرفت. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت زندگی، رضایت زناشویی و اضطراب، افسردگی استرس در زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در طول پاندمیک کووید-19، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی به شیوه مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران از فروردین 1399 تا اسفند 1400 بود که در دو دوره مورد پرسشگری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی، بارداری و بیماری کووید-19 جمع آوری شد. هم چنین اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی شرکت کنندگان در مطالعه، با استفاده از پرسشنامه SF-12، اضطراب، افسردگی و استرس شرکت کنندگان با مقیاس لاویبوند (DASS) و رضایت زناشویی با پرسشنامه انریچ (Enrich) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم‎افزار Spss 24 تحلیل و آنالیز گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 1759 زن در سن باروری شرکت داشتند. تمام شرکت کنندگان (100 درصد) متاهل با میانگین مدت زمان ازدواج 5/1±8/5 سال بودند. 14/1 درصد زنان در طول مطالعه به کووید مبتلا شده بودند. 7/2 درصد زنان حداقل یک بیماری زمینه ای داشتند که بیماری هایپوتیروییدی (4/3 درصد)، دیابت (1/3 درصد) و فشارخون (1/0 درصد) شایع ترین موارد این بیماری ها بودند. نتایج حاکی از کاهش سلامت جسمانی و مشکلات هیجانی افراد به دلیل تغییرات به وجود آمده در کیفیت زندگی در اثر شیوع کووید-19 بود. حدود 99 درصد از زنان نشانه های خفیف و متوسط اختلالات روانی شامل افسردگی، اضطراب و استرس را در طول مطالعه نشان دادند. سطح استرس شرکت کنندگان با گذشت زمان کاهش(3 8/8±9/6 در برابر 9/7±8/36) و میزان رضایت زناشویی آن ها افزایش یافت (0/3±2/91 در مقایسه ب1ا10/3±2/95، 0/0P=). هم چنین یافته های پژوهش نشان داد کیفیت زندگی افراد رابطه معنی داری با میزان اختلالات روانی داشت.

    استنتاج

    نتایج مطالعه افزایش میزان رضایت زناشویی افراد در طول دوران کووید-19 را نشان داده بود. میزان کیفیت زندگی افراد شرکت کننده در مطالعه در دو دوره زمانی دارای تفاوت معنی داری بود. بر این اساس توجه ویژه به زنان سنین باروری و افزایش آگاهی عمومی و جنسی آنان و ارایه برنامه های مثبت روانشناختی در شرایط بحران در تدوین سیاستگذاری ها و برنامه های سلامت توصیه می گردد

    کلیدواژگان: بارداری، زنان باردار، پاندمیک کووید، کیفیت زندگی، رضایت زناشویی، استرس
  • مائده صالحی، ضیاءالدین اولادی، حدیث احسانی، نرگس توحدی، ابوالفضل حسین نتاج، امیرمحمد رضایی، کیهان شعبان خانی، طاهره ملانیا* صفحات 96-105
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان (OHRQoL) در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی مقطعی بود. تعداد 77 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو، تحت درمان در کلینیک طوبی ساری در سال 1402، دارای معیار ورود و فاقد معیار خروج، در این مطالعه بررسی شدند. پرسشنامه OHIP-14 از بیماران تهیه گردید و با دو روش مختلف امتیازدهی شد. طی معاینه بالینی، شاخص های خشکی دهان، DMFT،PI ،GI  و SBI ثبت گردید. در نهایت داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه شرکت کنندگان بر حسب استفاده یا عدم استفاده از پروتز متحرک دسته بندی شدند. از نظر آماری خانم ها به طور معنی داری بیش تر از پروتز متحرک استفاده می کردند(0/021 P=). میانگین سن بیماران دارای پروتز متحرک دهانی بالاتر بود (0/003 P=). همچنین با افزایش هر سال سن بیماران، نمره کیفیت زندگی 0/24 افزایش می یافت (0/034 P=). نمره OHRQoL در بیماران دارای پروتز متحرک دهانی بالا بود(0/003 P=). بیماران به صورت کلی، با مصرف الکل نمره کیفیت زندگی بالاتر داشتند (0/007 P=). در بیماران با پروتز متحرک، میانگین کیفیت زندگی به طور معنی داری بیش تر بود (0/038 P=).

    استنتاج

    به صورت کلی OHRQoL در بیماران با پروتز متحرک، مسن تر و مصرف کننده الکل بدتر بود. هم چنین، بین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و مصرف دخانیات، خشکی دهان، متغیرهای دهانی-دندانی PI، GI، DMFT و SBI ارتباط معناداری وجود نداشت

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کولیت اولسراتیو، سلامت دهان
  • امیررضا ایزدی، زینب کریمی، طاهره رمضانی، ابوالفضل حسین نتاج، شهاب پاپی* صفحات 106-117
    سابقه و هدف

    عابران پیاده، آسیب پذیرترین افراد در سیستم ترافیکی هستند و سالانه هزاران عابر پیاده در اثر تصادفات ترافیکی مجروح یا کشته می شوند. رفتار عابران پیاده، از عوامل انسانی دخیل در وقوع حوادث ترافیکی است. در این بین، آسیب در گروه های سنی 60 سال و بالاتر، بیشتر می باشد. از این رو، مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط ترس از سقوط و وضعیت عملکردی با رفتارترافیکی عابران پیاده سالمند شهر ساری انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال 1402-1401 در شهر ساری انجام شد. جامعه پژوهش، شامل کلیه سالمندان 60 سال و بالاتر تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر ساری بود. با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج و با نمونه گیری به روش تصادفی چندمرحله ای، تعداد 630 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، پرسشنامه وضعیت عملکردی Womac، ترس از سقوط (FES) و رفتار ترافیکی استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS-22، آنالیز شد. سطح معنی داری آزمون ها، 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان شرکت کننده، 7/61±67/34 سال بود. 53/2 درصد از شرکت کنندگان، مرد و71/4 درصد، متاهل بودند. میانگین و انحراف معیار نمرات وضعیت عملکردی، ترس از سقوط و رفتار ترافیکی به ترتیب 17/62±56/65، 12/56±30/69و12/01±106/06 بود. نتایج همبستگی نشان داد که وضعیت عملکردی همبستگی معنادار معکوس با ترس از سقوط (0/001P< و0/22- r=) و همبستگی معنادار مثبت با رفتار ترافیکی دارد (0/001P< و 0/32r=). بین ترس از سقوط و رفتار ترافیکی ارتباط معنی داری مشاهده نشد. جنس، وضعیت تاهل، مدت زمان پیاده روی، وسیله جابجایی و سن دارای ارتباط معنی دار با ترس از سقوط و وضعیت عملکردی بودند(0/001P<). مدت زمان پیاده روی ارتباط معنی داری با رفتار ترافیکی داشت(0/001P<).

    استنتاج

    با توجه به نتابج مطالعه ترس از سقوط و وضعیت جسمانی افراد سالمند بر رفتار ترافیکی آنان موثر است و این امر می تواند میزان تصادفات را در این گروه افزایش دهد، لذا توجه به این موضوع در میان رانندگان حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: ترس از سقوط، وضعیت عملکردی، سالمند، ترافیک
  • ام البنین امجدی، فاطمه صمدی، رضا علیزاده نوایی، رضا ولدان، احسان زابلی، نجمه آهنگر، الهه محمودی، اکبر هدایتی زاده عمران* صفحات 118-125
    سابقه و هدف

    سرطان پستان یکی از سرطان های شایع در میان زنان می باشد. بیان غیرمعمول MicroRNA ها با سرطان در ارتباط می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی بیان miRNA-210 در سرم بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    جامعه مورد مطالعه شامل 49 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 55 فرد سالم بوده و نمونه ها با استفاده از Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    آنالیز داده های این مطالعه نشان داد که سطح بیان miR-210 در خون بیماران مبتلا به سرطان پستان به صورت معنی داری افزایش یافته است. هم چنین یک ارتباط منفی بین سن بیماران مبتلا به سرطان پستان و بیان miR-210 (0/031 =P، 0/309 - = r) و یک ارتباط مثبت بین افزایش بیان mir-210 و میزان مارکر Ki-67 وجود دارد (0/004 =P، 0/412- = r).

    استنتاج

    ارزیابی miR-210، می تواند به عنوان یک مارکر احتمالی تشخیصی در سرطان پستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، MicroRNA، مارکر
  • امیرحسین ظهیرنیا، محمد شهنواز، حسن نصیریان*، بهروز داوری، عارف صالح زاده صفحات 126-133
    سابقه و هدف

    امروزه عقرب گزیدگی از مهم ترین مسایل بهداشتی و پزشکی کشور ایران محسوب می شود. شهرستان شوش به لحاظ داشتن شرایط آب و هوایی مساعد، امکان زیست مناسبی را برای عقرب ها به وجود آورده است. با توجه به اهمیت این موضوع، این مطالعه در خصوص ترکیب گونه ای، توزیع زمانی و میزان وابستگی گونه های عقرب به محیط زیست از لحاظ نوع بافت و میزان رطوبت خاک در شهرستان شوش در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    جمع آوری نمونه های عقرب در این پژوهش بنیادی-کاربردی از مناطق تعیین شده به روش جستجوی فعال در روز و شب انجام شد. نمونه ها با استفاده از کلیدهای معتبر در زیر استریومیکروسکوپ شناسایی گردیدند.

    یافته ها

    گونه های مزوبوتوس اپیوس (61/6درصد)، آندرکتونوس کراسیکودا (5/3 درصد)، هوتنتوتا سولسه ای (1/2 درصد)، کمبسوبوتوس ماتهیزنی (11/1 درصد)، رازیانوس زارودنی (0/62 درصد)، همی سکورپیوس لپتوروس 18/3 درصد) و اسکورپیون ماوروس تونسندی (1/9 درصد) از خانواده های بوتیده، اسکورپیونیده و همی اسکورپییده شناسایی شدند. گونه های مزوبوتوس اپیوس و همی اسکورپیوس لپتوروس، کمپسوبوتوس ماتهیزنی بافت خاک لومی، سیلتی لومی و شنی لومی و گونه ی آندروکتونوس کراسیکودا بافت خاک سیلتی لومی، لومی و شنی لومی را ترجیح می دهند. توزیع زمانی عقرب ها در فروردین (8/4 درصد) و در شهریور (32/5 درصد) به ترتیب کم ترین و بیش ترین میزان فراوانی را داشته است.

    استنتاج

    با توجه به توزیع زمانی فراوانی عقرب ها که به تدریج از فروردین به شهریور به حداکثر خود می رسد، بایستی اقدامات مبارزه با عقرب و پیشگیری از عقرب گزیدگی متناسب با میزان فراوانی آن ها با توجه به خصوصیات زیستگاه های آن ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بافت خاک، ترکیب گونه ای، توزیع زمانی، گونه های عقرب، عقرب گزیدگی
  • طهورا موسوی، ناصر عمادی، صدف بریمانی، ارمغان کاظمی نژاد* صفحات 134-139
    سابقه و هدف

    سلنیوم عنصری کمیاب و ضروری است و با توجه به نقش سلنیوم در بسیاری از بیماری های پوستی و هم چنین نقش آن در سیستم ایمنی، هدف از این مطالعه بررسی سطح سرمی سلنیوم در بیماران مبتلا به زگیل تناسلی و مقایسه آن با افراد سالم می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 40 بیمار مبتلا به زگیل تناسلی و 40 فرد سالم صورت گرفت. سطح سرمی سلنیوم به وسیله 2 سی سی نمونه خون وریدی توسط کیت آزمایشگاهی calbiotech اندازه گیری شد. مشخصات دموگرافیک و فاکتورهای مرتبط با بیماری ثبت شدند و سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد در گروه مورد 9/38±30/68 سال و در گروه شاهد 6/90±34/30 سال بود(0/060P=) میانگین سطح سرمی سلنیوم در گروه مورد پایین تر از گروه شاهد بود (به ترتیب 35/43±83/92 در مقابل 26/29±93/62 نانوگرم بر میلی لیتر) (0/168P=). به طور کلی اختلاف آماری معنی داری بین سطح سرمی سلنیوم با سن (0/051(P=، جنس (0/062P=)، تعداد ضایعات (0/750P=) مدت زمان ابتلا به بیماری (0/938(P=، شدت بیماری (0/618P=) و نواحی درگیری پوستی (0/349P=) وجود نداشت.

    استنتاج

    در بیماران مبتلا به زگیل تناسلی سطح سرمی سلنیوم پایین تر از افراد سالم بود، که به نوبه خود می تواند نشانگر پایین تر بودن قدرت سیستم ایمنی و بیش تر بودن زمینه های التهابی در بیماران مبتلا به زگیل تناسلی باشد. مطالعات بیش تری در مورد نقش ایمونومدولاتوری عناصر کمیابی نظیر سلنیوم در عفونت های ویروس پاپیلومای انسانی و انواع زگیل های پوستی مورد نیاز است

    کلیدواژگان: زگیل تناسلی، سلنیوم، سیستم ایمنی
  • مریم السادات ریاستیان، عاطفه کهنسال، آتنا رمضانی، مرضیه اکبرزاده، فاطمه عالیشوندی، مهران نوری، زهرا سهرابی* صفحات 140-146
    سابقه و هدف

    افسردگی یکی از اختلالات مهم و شایع در سالمندان می باشد. با توجه به این که تغذیه به عنوان عاملی مهم نه تنها در پیدایش، بلکه در شدت و طول دوره ابتلا به افسردگی نقش مهمی را ایفا می نماید، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین شاخص جایگزین سالم خوردن و امتیاز کیفیت رژیمی با افسردگی در سالمندان ساکن شیراز بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی حاضر که بر روی 80 سالمند ساکن شهر شیراز صورت گرفت، اطلاعات مربوط به دریافت های غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 147 موردی جمع آوری گردید. پیروی از تغذیه سالم با استفاده از شاخص تغذیه سالم ارزیابی شد. کیفیت رژیم غذایی براساس DQI-I که شامل چهار جزء اصلی رژیم غذایی است، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای بررسی میزان افسردگی از تست افسردگی Beck استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین شاخص ها با افسردگی، از روش رگرسیون خطی در دو مدل خام و تعدیل شده استفاده گردید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر از 80 فرد مورد مطالعه، 50 درصد را زنان تشکیل می دادند. میانگین و انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه در گروه های دارای نمره افسردگی کم تر و بیش تر از 10 به ترتیب عبارت از 5/67±66/18 و 6/9±65/18 سال بود. ارتباط بین امتیاز شاخص کیفیت رژیمی با افسردگی، ارتباط معکوس و معنی داری نشان داد، به طوری که افزایش امتیاز شاخص کیفیت رژیمی با کاهش امتیاز افسردگی همراه بود (ضریب بتا: 0/281- و 0/036=P). این شاخص پس از تعدیل برای سن و جنس و میزان تحصیلات، شاخص توده بدنی و انرژی همچنان معنی دار ماند (0/049P=).

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر پیروی از رژیم غذایی با شاخص کیفیت رژیمی بالاتر ارتباط معکوسی با شانس خطر ابتلا به افسردگی در سالمندان دارد. مطالعات بیشتر، به خصوص از نوع آینده نگر، برای تایید این یافته ها در جوامع خاورمیانه مورد نیاز است

    کلیدواژگان: شاخص سالم خوردن، شاخص کیفیت رژیمی، سالمندان، افسردگی
  • سارا یعقوبی راد، مهدی آریانا، طاهره ملانیا، مائده صالحی، مریم خزائی پول، امیررضا طبرستانی* صفحات 147-152
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت اضطراب به عنوان یکی از شاخص های تعیین سلامت روانی دانشجویان دندانپزشکی ساری در دوران اپیدمی ویروس covid-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، در سال 1400 بین همه دانشجویان ورودی 95 تا 97،که به روش سرشماری انتخاب شدند، شامل 143 نفر در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در شهر ساری انجام پذیرفت .ابزار جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته اضطراب ناشی از کووید-19 می باشد. براساس نمره ای که شرکت کنندگان در این پرسشنامه کسب کردند به سه سطح اضطراب تقسیم شدند که شامل سطح اضطراب پایین، متوسط و بالا بود.آنالیز داده ها با آزمون مجذور کای در نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    143 نفر شامل 47 (9/32 درصد) نفر از ورودی 95، 55 (38/5 درصد) نفر از ورودی 96 و 41 (28/7 درصد) نفر از ورودی 97 در این مطالعه شرکت کردند. 73 (51 درصد) نفر از شرکت کنندگان زن بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که 50/3 درصد دانشجویان سطح اضطراب پایین، 46/9 درصد سطح اضطراب متوسط و 2/8 درصد سطح اضطراب بالا را تجربه می کنند. هم چنین ارتباط معنی داری میان سال تحصیلی و سطح اضطراب مشاهده شد بدین صورت که دانشجویان سال جدیدتر سطح اضطراب بالاتری را نشان دادند(0/05P<). ارتباط معنی داری میان جنس و محل سکونت با سطح اضطراب مشاهده نشد (0/05P>).

    استنتاج

    میان سطح اضطراب و سال تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی داری وجود دارد به این صورت در ورودی های جدیدتر سطح استرس بالاتر است. جهت کاهش سطح اضطراب دانشجویان نیاز به تجدید نظر در مدیریت کنترل عفونت، بهبود محیط کار و یادگیری نحوه برخورد با بیماران به منظور محافظت از همه و هم چنین آموزش و پشتیبانی از طرف موسسات دانشگاهی می باشد

    کلیدواژگان: کووید19، اضطراب، سلامت روانی
  • حمیدرضا عصائیان، فرزانه شجاع شفیعی، بهاره آقاجانی، بهاره لشتوآقائی* صفحات 153-158
    سابقه و هدف

    بیماری کووید 19 یک بیماری با درگیری چند ارگانی می باشد که نقش آبشار انعقادی، سیستم ایمنی و التهابی در آن بسیار پر رنگ است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بیومارکرهایی هم چون N-ترمینال پروهورمون پپتید ناتریورتیک مغز (NT-proBNP)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، اینترلوکین 6 (IL-6) و D-dimer با میزان درگیری ریه در بیماران بستری مبتلا به کووید 19 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر، در خرداد، تیر و مرداد 1400 در بیمارستان امام سجاد شهر رامسر مازندران انجام گردید که جامعه ی آماری آن بیماران بستری مبتلا به کووید 19 با درگیری ریوی بودند. سی تی اسکن ریه هر بیمار مورد بررسی قرار گرفت و به میزان درگیری هر ریه نمره 10-0 داده شد. هم چنین، علاوه بر اطلاعات دموبیوگرافیک، سطوح بیومارکرهای IL-6، NT-proBNP، D-dimer و LDH از پرونده بیماران استخراج گردید و داده های حاصل تحت آنالیز آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    154 بیمار وارد مطالعه شدند. براساس اعداد به دست آمده از نمره سی تی اسکن، 42 نفر (27/3 درصد) درگیری خفیف، 52 نفر (33/7درصد) درگیری متوسط و 60 نفر (39 درصد) درگیری شدید ریه داشتند. سطوح بیومارکرهای IL-6، D-dimer و LDH در سه گروه یاد شده بر اساس نمره سی تی اسکن دارای تفاوت آماری معنی داری بود. هم چنین برای نمره محاسبه شده شدت درگیری ریه در سی تی اسکن و سطوح پلاسمایی IL-6 (0/008P=  و 0/280r=)، LDH (0/001P< و 0/032 r=) و D-dimer (0/008P=  و 0/307 r=) همبستگی مثبت و معنی داری یافت گردید.

    استنتاج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بیومارکرهایی هم چون IL-6، D-dimer و LDH می توانند با میزان آسیب ریوی بیماری کووید 19 در ارتباط باشند.

    کلیدواژگان: کووید 19، درگیری ریوی، بیومارکرهای خونی
  • ناهید مروی، ساناز ملازاده، الهام آزموده، رباب لطیف نژاد رودسری* صفحات 159-173
    سابقه و هدف

    سلامت جنسی بخش حیاتی از زندگی زوجین نابارور بوده و تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد. پیامدهای روانی ناباروری می تواند بر عملکرد جنسی تاثیر منفی بگذارد. انجمن های پزشکی متعدد مداخلات روانشناختی، از جمله مشاوره و آموزش را برای کمک به زوجین نابارور توصیه کرده اند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر رویکردهای مشاوره و آموزش جنسی بر بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور می باشد.

    مواد و روش ها

    در مرور سیستماتیک حاضر که بر اساس راهنمای PRISMA انجام شده است، بانک های اطلاعاتی Embase، Cochrane library، web of sciences، Scopus، PubMed، SID و Magiran تا آوریل2023 با استفاده از کلمات کلیدی ناباروری، زنان نابارور، ایران، عملکرد جنسی، اختلال عملکرد جنسی، مشکلات جنسی، آموزش جنسی، مشاوره جنسی به زبان فارسی وانگلیسی مورد جستجو قرار گرفت. تمام کارآزمایی های بالینی تصادفی سازی شده که تاثیر مداخلات آموزشی یا مشاوره ای بر بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور را ارزیابی می کردند، در این بررسی وارد شدند. معیار بررسی نتیجه عملکرد جنسی (Female Sexual Function Index) بود.

    یافته ها

    از مجموع 365 مطالعه ای که از طریق جستجو یافت شد، 13 کارآزمایی بالینی تصادفی شده شامل 693 زن نابارور به طور سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. طبق مرور مطالعات از رویکردهای شناختی رفتاری، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد، مدل سلامت جنسی، مدل پلیسیت(PLISSIT)، مدل بتر(BETTER)، آموزش مهارت های ارتباطی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل در زمینه بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور استفاده شده است.

    استنتاج

    به طور کلی رویکردهای مشاوره و آموزش جنسی موجب بهبود عملکرد جنسی می گردد، اما با توجه به نوع مشاوره یا آموزش، بهبود ابعاد عملکرد جنسی متفاوت است. پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در آینده در زمینه مقایسه این رویکردها با یکدیگر و هم چنین تاثیرطولانی مدت آنان بر روی زنان نابارور صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ناباروری، عملکردجنسی، آموزش، مشاوره، ایران
  • پدرام ابرهیم نژاد، محمدصادق امیرخانلو، فاطمه شکی* صفحات 174-186
    سابقه و هدف

    هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری نوین، کاربردهای مختلفی را در داروسازی دارد که یکی از مهم ترین آ ن ها برای بهبود فرایند آموزش و یادگیری است. با این حال، استفاده از هوش مصنوعی در آموزش داروسازی نیازمند توجه به مسایل اخلاقی و حقوقی است. در این مقاله، به بررسی کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش داروسازی و هم چنین چالش های استفاده از هوش مصنوعی در آموزش پرداخته خواهد شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مروری، به بررسی کاربرد هوش مصنوعی در علم داروسازی و به خصوص جنبه های مختلف کاربرد آن در آموزش دانشجویان داروسازی می پردازد. هم چنین چالش های قانونی و اخلاقی را در زمینه استفاده از هوش مصنوعی در این حوزه را شرح می دهد.

    یافته ها

    مهم ترین کاربردهای استفاده از هوش مصنوعی در آموزش داروسازی، شخصی سازی بیش تر، بهبود کارایی و کارآمدتر شدن فرآیند آموزش است. هم چنین استفاده از دستیاران مجازی و ربات های چت هوش مصنوعی جهت افزایش تعامل و انگیزه، تسریع در فرایند امتحانات و تصحیح آن ها و هم چنین استفاده از فناوری های شبیه سازی جهت افزایش مهارت های آزمایشگاهی و بالینی موثر می باشد. مهم ترین چالش ها در فرآیند عملکرد هوش مصنوعی از جنبه ی اخلاقی شامل نابرابری، تبعیض نژادی، عدم دقت در پردازش داده ها و غیره است. از نظر قانونی نیز نگرانی هایی مانند عدم مراقبت کافی در حفاظت اطلاعات شخصی، عدم حفظ حریم خصوصی و مسیولیت و سازوکار شناسایی و تقسیم مسیولیت درصورت بروز آسیب ناشی از عملکرد این ابزار وجود دارد.

    استنتاج

    با وجود کاربردهای مفید هوش مصنوعی در شخصی سازی آموزشی و افزایش کارآمدی و انگیزه دانشجویان در آموزش دانشجویان داروسازی، به نظر می رسد می تواند در قسمت های مختلف به استاد در یادگیری بهتر و موثرتر کمک کند. از طرف دیگر، با توجه به چالش های اخلاقی و حقوقی مانند حفظ حریم خصوصی، رفع تبعیض، رعایت مالکیت فکری و شفاف سازی پاسخگویی می تواند نگرانی های مطرح شده را در استفاده از این تکنولوژی جدید برطرف نماید.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آموزش، داروسازی، چالش حقوقی، اخلاق
  • کوثر کوهی، اکرم عباسی تجدد، یلدا هاشم پور* صفحات 187-201

    میکروپلاستیک ها (MPs) به دلیل حضور همه جانبه خود در محیط زیست و نانوپلاستیک ها (NPs) با اندازه های کوچک تر به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر بفردشان توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. میکروپلاستیک ها، ذرات پلاستیکی با اندازه کم تر از 5 میکرومتر و نانوپلاستیک ها ذراتی با اندازه کم تر از 100 نانومتر هستند که در محیط زیست وجود دارند و توانایی رسوب گذاری، عبور از موانع بیولوژیکی و حمل مواد شیمیایی را دارند. هم چنین حضور آن ها در مدفوع، مکونیوم و جفت انسان تایید شده است. این ذرات می توانند از طریق تنفس، مصرف غذا و آب، مخاط، پوست و هم چنین بلع محصولات حاوی میکروپلاستیک به بدن انسان وارد شوند و اثرات منفی بر سلامت کودکان، نوزادان و زنان باردار بگذارد، که به دلیل سیستم ایمنی ناقص و ارگان های در حال تشکیل در این گروه از افراد می تواند جدی و نگران کننده باشد و آسیب های بیش تری به آن ها وارد شود. دوران بارداری، نوزادی و کودکی دورانی حساس جهت مواجهه با محیط هستند. با توجه به این مسیله لازم است تحقیقات بیش تری در مورد اثرات میکروپلاستیک بر کودکان، نوزادان و زنان باردار انجام شود و سیاست های مناسبی برای کاهش استفاده از پلاستیک ها و محافظت از سلامت این گروه ها تدوین شود. لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر تاثیر بالقوه نانو و میکروپلاستیک ها بر سلامت گروه های حساس به ویژه کودکان انجام شد

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، نانوپلاستیک، کودکان، راه های مواجهه
  • محبوبه منتظری، احمد دریانی* صفحات 202-208

    توکسوپلاسما گوندیی عامل بیماری توکسوپلاسموز، عفونتی با انتشار جهانی است. با توجه به بار بیماری توکسوپلاسموز مادرزادی، عفونت فرصت طلب توکسوپلاسما در بیماران مبتلا به نقص ایمنی و افزایش روزافزون این بیماران و هم چنین با توجه به گوناگونی شرایط آب و هوایی و عوامل اجتماعی در ایران، بازبینی و ارتقای روش های کنترل و پیشگیری توکسوپلاسموز در کشور ضرورت دارد. فقدان برنامه ملی اجباری برای کنترل و پیشگیری از توکسوپلاسموز، عدم اجرای برنامه غربالگری منظم در دوران بارداری، فقدان شبکه ملی ثبت موارد مثبت توکسوپلاسموز مادرزادی و نیاز به ارتقای کیفی برنامه های آموزشی از مهم ترین چالش های پیش رو هستند. در این راستا، پژوهشگران مرکز تحقیقات توکسوپلاسموز، در گزارش خلاصه سیاستی حاضر به معرفی و پیشنهاد برنامه های نوین کنترل و پیشگیری از توکسوپلاسموز در ایران و راهکارهایی جهت حل چالش های اشاره شده جهت ارایه به سیاستگذاران وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور پرداخته اند. این راهکارها شامل پیشگیری از توکسوپلاسموز مادرزادی، غربالگری منظم در دوران بارداری و پیگیری موارد سرم منفی، پیشگیری ثانویه از بروز توکسوپلاسموز مادرزادی بر اساس غربالگری و درمان پیش از تولد نوزاد، پیگیری درمان نوزادان IgG و IgM مثبت جهت پیشگیری از توکسوپلاسموز چشمی در آینده، آموزش بهداشت خانم ها در سنین باروری، بررسی دانش و آگاهی زنان باردار در مورد توکسوپلاسما و راه های انتقال آن، پیشگیری از توکسوپلاسموز در سایر بیماران، تاسیس آزمایشگاه رفرنس تشخیص توکسوپلاسموز، پیشگیری از عفونت در حیوانات و ضد عفونی کردن گوشت، کاهش آلودگی محیط زیست به اووسیست های توکسوپلاسما و آموزش عموم افراد جامعه می باشند.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، کنترل، پیشگیری، ایران، خلاصه سیاستی
  • آیدا سوقی، سمیرا سعیدی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری*، محمد ابراهیمی راد، فاطمه مهر اور صفحات 209-210

    در مقاله فوق که در شماره 162 تیر سال 1397 در دوره 28 این نشریه منتشر شده بود، نام خانم آیدا سوقی (در چکیده انگلیسی) اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
  • ناهید نقی زاده، شاهین ریاحی ملایری*، مهدی روزبهانی، علیرضا خادمی، حسین شیروانی صفحات 211-212

    در مقاله فوق که در شماره 226 آبان سال 1402 در دوره 33 این نشریه منتشر شده بود، واژه ایی در عنوان انگلیسی مقاله اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
  • سید محمد ولیزاده طوسی*، ایرج ملکی، ساناز گنودی صفحات 213-214

    در مقاله فوق که در شماره 222 تیر سال 1402 در دوره 33 این نشریه منتشر شده بود، نام آقای دکتر ایرج ملکی (در چکیده انگلیسی) و مرتبه علمی ایشان اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
  • محبوبه ابراهیمی، حافظ تیرگر فاخری*، ترنگ تقوایی، ایرج ملکی، وحید حسینی، آرش کاظمی ویسری، زهره باری، هاجر شکری افرا، سپهر تیرگر فاخری صفحات 215-216

    محبوبه ابراهیمی1
    حافظ تیرگر فاخری2  
    ترنگ تقوایی3
    ایرج ملکی2
     وحید حسینی3
    آرش کاظمی ویسری1 
     زهره باری1
    هاجر شکری افرا 4
    سپهر تیرگر فاخری 5

    مولف مسیول: حافظ تیرگرفاخری- ساری، مرکز بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران                  E-mail: hafezfakheri@gmail.com
    1. استادیار، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    2. استاد، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    3. دانشیار، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    4. دکترای تخصصی بیوشیمی بالینی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    5 پزشک عمومی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران


    در مقاله فوق که در شماره 209 خرداد سال 1401 در دوره 32 این نشریه منتشر شده بود، مرتبه علمی آقای ایرج ملکی اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
  • مهرداد جلالیان، مهدی پوراصغر*، احمد مجد، حسین قلعه نویی، زهرا کیانمهر صفحات 217-218

    مهرداد جلالیان1     
    مهدی پوراصغر2     
    احمد مجد3     
    حسین قلعه نویی4    
    زهرا کیانمهر5

    مولف مسیول: مهدی پور اصغر- ساری: دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مرکز تحقیقات علوم رفتاری و روانپزشکی       E-mail:me_pourasghar46@gmail.com
    1. دانشجوی دکترای  بیوشیمی، دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
    2. دانشیار، گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات علوم رفتاری و روانپزشکی، مرکز مطالعات اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    3. استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده ی زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
    4. استادیار، گروه زیست فناوری پزشکی، مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
    5. استادیار، گروه بیوشیمی، دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران



    در مقاله فوق که در شماره 207 فروردین سال 1401 در دوره 32 این نشریه منتشر شده بود، وابستگی سازمانی آقایان مهرداد جلالیان، احمد مجد و زهرا کیانمهر (در چکیده انگلیسی) اشتباه چاپ شده بود، اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: اصلاحیه
|
  • Fatemeh Moshtaghi, Mohammad Azadbakht*, Soheil Azizi, Sobhan Sina, Fateme Alizade Pages 1-12
    Background and purpose

    Liver disease is one of the global problems that are associated with high mortality. According to the WHO, about 500 million people are living with chronic hepatitis infection, which kills more than one million people a year. Medicinal plants are a vital resource, potentially used to prevent and treat liver disease. One of the plants used in traditional medicine to treat liver damage is Asparagus. It could be effective against pyrrolizidine alkaloids (PA) induced hepatotoxicity, which was investigated in this study.

    Materials and methods

    In this experimental study, 60 male Wister rats were divided into six groups, each having ten rats. One group was considered as the control group; the second group received carbon tetrachloride, and the other four groups received Senecio vulgaris L. extract for one week to induce liver toxicity. Among four which received Senecio vulgaris extract, one was the negative control, and the others received 100, 300, and 600 mg/kg of Asparagus officinalis L. extract orally for 14 days. Three weeks after the start of the study, aspartate transaminase (AST), alkaline phosphatase (ALP), and alanine transaminase (ALT) enzymes along with the serum concentration of total protein, albumin, and bilirubin were measured. Moreover, liver tissue was assessed in all the groups. The ANOVA test was utilized to analyze the data.

    Results

    Receiving oral Senecio vulgaris extract led to an increase in bilirubin, ALP, ALT, and AST levels and a decrease in total protein and albumin in the experimental groups compared to the control group. Moreover, Asparagus officinalis extract consumption helped these factors to become statistically closer to the control group. Histological studies indicated improvement in liver failure caused by Senecio vulgaris extract.

    Conclusion

    Asparagus officinalis extract has protective effects against liver failures caused by Senecio vulgaris extract.

    Keywords: hepatotoxicity, Asparagus officinalis, hepatoprotective, aminotransferase, alkaline phosphatase
  • Roshanak Hariri, Maryam Baeeri, Negar Mohammadhosseini, Saeed Emami, Alireza Foroumadi, Maliheh Barazandeh Tehrani* Pages 13-23
    Background and purpose

    The spread of cancer, coupled with the challenges posed by complex treatments, stands as one of the foremost medical issues in today's world. Researchers consistently strive to identify novel compounds with enhanced efficacy and reduced side effects. Aromatase, a pivotal enzyme in estrogen receptor-positive breast cancer, plays a significant role. Estrogens, crucial for human physiology, particularly in women, contribute to sexual development and reproduction. The adverse effects associated with specific aromatase inhibitors underscore the imperative to discover new inhibitors characterized by higher selectivity, lower toxicity, and improved potency.

    Materials and methods

    This research is a basic study in which the semi-prepared aromatase kit was used to investigate synthetic compounds, specifically triazolyl chromanone oxime ethers. The most promising compounds were selected and subjected to molecular docking studies based on the inhibition results obtained.

    Results

    Out of the 40 compounds examined, seven samples exhibiting the most pronounced inhibitory effects were chosen for further scrutiny and IC50 determination. Notably, derivatives 6b and 20b demonstrated the most robust inhibitory effects, with IC50 values of 0.37 and 0.69 μM, respectively. Examining the interactions between these compounds and the aromatase enzyme revealed a significant relationship with the enzyme's active site.

    Conclusion

    In conclusion, the evaluation of various derivatives containing the triazolyl chromanone oxime ether structure suggests their considerable potential as aromatase enzyme inhibitors. Further exploration involving the design of structures within this category holds the promise of yielding more effective derivatives for inhibiting this enzyme.

    Keywords: aromatase inhibitor, chromanone oxime ether, triazole
  • Mohammad Shokrzadeh, Mahboube Rahmati, Elahe Gharehkhani, Rouzbeh Zare, Parsa Pourmohammadi, Shaghayegh Aghajanshakeri* Pages 24-36
    Background and purpose

    Cilostazol is a prescription medication for intermittent claudication in patients with peripheral artery disease. Previous research has demonstrated that this 2-oxoquinoline derivative possesses antithrombotic, vasodilator, antimitogenic, and antioxidant effects. Cilostazol exerts its products through the inhibition of PDE3 activity and the prevention of cAMP degradation. The present study aimed to examine the protective properties of cilostazol against carboplatin-induced cytotoxicity and genotoxicity in Beas-2B and human blood lymphocyte cells.

    Materials and methods

    cells were pre-treated with different concentrations of cilostazol (5, 25, 50, and 100 μM) with carboplatin at an optimum cytotoxic dosage (9.2 µM). The MTT and micronucleus assays were used to assess cytotoxicity and genotoxicity. Statistical analysis was performed using the one-way ANOVA in Prism Ver. 8 software.

    Results

    The cytotoxic effect of carboplatin was dose-dependent, as evidenced by the 48h culture treatment with concentrations of 0.3, 1, 3, 10, and 30 µM. Pre-treatment of cilostazol at 25, 50, and 100 µM with carboplatin at 9.2 µM enhanced cell viability in Beas-2B cells compared to the carboplatin alone as positive control. Additionally, cilostazol at 50 and 100 µM showed its potent genoprotective effects via micronucleus assay against carboplatin at IC50 at blood lymphocyte cells.

    Conclusion

    Cilostazol provided conceivable protective effects by modulating cytotoxicity and genotoxicity induced by carboplatin in Beas-2B and human blood lymphocyte cells.

    Keywords: cilostazol, carboplatin, micronucleus assay, cytotoxicity
  • Mehran Ghanei, Razieh Ghodsi, Amineh Sadat Tajani, Bibi Sedigheh Fazly Bazzaz*, Vahid Soheili Pages 37-49
    Background and purpose

    Bacterial infections are treated with antibiotics, but the development of multi-drug resistant strains, which are growing at an increasing rate, is a phenomenon that threatens human societies. Therefore, alternative strategies are needed to combat infectious diseases. Today, compounds that reduce the pathogenicity of bacteria and do not interfere with their survival or growth are introduced as the next generation of antibiotics. Pseudomonas aeruginosa is one of the important and hazardous pathogens that employs its quorum-sensing network to regulate pathogenicity and virulence factors production. Here, we investigated the effect of a natural naphthoquinone compound, Lawsone (isolated from Henna), and its synthetic derivatives on the quorum-sensing system of P. aeruginosa PAO1.

    Materials and methods

    First, the MIC of each compound was evaluated. Then, the effect of the selected compounds on biofilm formation and survival rate of biofilm sessile cells was investigated by colorimetric method. Finally, the virulence factors secretion of P. aeruginosa, including pyocyanin, pyoverdine, and protease was studied in the presence of the selected compounds.

    Results

    The results indicated that Lawsone and NO2-481 reduced the production of P. aeruginosa biofilm by about 79% and 92%, respectively. Moreover, Lawsone and NO2-481 (at both concentrations, 250 and 125 µg/mL) decreased the viability of biofilm cells by about 70%. Furthermore, NO2-481 reduced the production of virulence factors including pyocyanin and pyoverdine by about 55% and 81%, respectively; however, it did not affect the protease production.

    Conclusion

    NO2-481 derivative has the ability to reduce the pathogenicity of P. aeruginosa, and if it is proven to be non-cytotoxic, it can be assessed through animal and clinical studies, to be applied as an alternative compound along with antibiotics or disinfectants

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, biofilm, quorum-sensing, naphthoquinone, lawsone, NO2-481
  • Akram Hemmatipour*, Amin Ali Konari, Hamid Reza Samii, Azam Jahangiri Mehr, Fateme Moshtaghi Pages 50-61
    Background and purpose

    Bleeding during rhinoplasty is a complication that causes the surgeon to lose vision and will cause other complications. So far, various methods have been proposed to reduce bleeding during nose surgery. The present study aims to compare the effect of oral clonidine and tranexamic acid on intraoperative bleeding in patients undergoing rhinoplasty.

    Materials and methods

    In this randomized, double-blind clinical trial, 120 patients who were candidates for elective rhinoplasty surgery were included. In the first group, three µg/kg of clonidine was administered orally 90 minutes before surgery. In the second group, 250 µg/kg bw tranexamic acid capsules were administered orally two hours before surgery. There was no intervention in the control group. Bleeding levels, hemodynamic parameters, and surgeons' visual satisfaction were evaluated.

    Results

    The mean age of patients (28.67±5.35) years and 96 (80.0%) were women. Regarding the effect of drug and surgeon’s visual satisfaction, there is a significant difference between the clonidine and tranexamic acid groups (P=0.055); the mean bleeding volume in the clonidine group was 112.0±0.47 and in the tranexamic acid group was 132.0±0.36. In addition, the clonidine group (P=0.008) and tranexamic acid (P<0.001) showed a significant difference in terms of bleeding volume compared with the control group (195.0±28.1). The three variables of drug type, weight, and duration of anesthesia can explain and predict 51% of the changes (blood volume).

    Conclusion

    The results of the present study showed that clonidine can be more effective in reducing bleeding than tranexamic acid, and by creating a relatively dry and bleeding-free environment, it can improve the quality of the surgeon’s vision and reduce the duration of rhinoplasty surgery.

    Keywords: rhinoplasty, clonidine, tranexamic acid, bleeding
  • Azadeh Moghaddas, Shahla Mirzabeigi, Ali Darakhshandeh* Pages 62-72
    Background and purpose

    A bone marrow examination is necessary to diagnose some hematologic diseases. In this study, we compared the effects of acetaminophen and promethazine versus intravenous injections of midazolam and pethidine on pain reduction after bone marrow sampling.

    Materials and methods

    In this study, 88 patients were divided into two groups. The first received one gram of acetaminophen as an infusion and 25 milligrams of promethazine syrup 30 minutes before the procedure. The second group received intravenous injections of 25 milligrams of pethidine and 5 milligrams of midazolam five minutes before the procedure. In two groups, local anesthesia with lidocaine was given before the procedure. The pain and presence of anxiety in the patients were assessed using a 10-point Likert scale.

    Results

    We analyzed the results of 88 patients. At 30 minutes after sampling, patients in the pethidine-midazolam group reported lower pain compared to those in the promethazine-acetaminophen group (1.18±0.90 vs. 1.77±0.99) (P=0.004). This difference was particularly notable among men (0.90±0.98 vs. 0.99±1.67) (P=0.001). Among men, those older than 30 years showed a reduction in pain (1.01±0.9 vs. 0.99±1.46) (P=0.049). No significant difference was observed between the two groups in terms of pain immediately after sampling. The administration of promethazine and acetaminophen showed a more positive future perspective in patients older than 46 years (P=0.033). Additionally, the average incidence of anxiety 30 minutes after the procedure was 27.3% in the pethidine-midazolam group and 22.7% in the promethazine-acetaminophen group. However, there was no significant difference in the level of anxiety between the two groups (P=0.806).

    Conclusion

    Based on our data, the combination of promethazine and acetaminophen had similar analgesic effects to the combination of pethidine and midazolam immediately after sampling. As a result, according to the various side effects of pethidine and midazolam, especially in patients with respiratory diseases and outpatients, the combination of promethazine and acetaminophen can be used.

    Keywords: pain, bone marrow, pethidine, midazolam, promethazine, acetaminophen
  • Hossein Azadeh*, Maghsood Khalizadeh, Seyed Hossein Mehravaran, Masoud Aliyali, Aref Hosseinian Amiri Pages 73-85
    Background and purpose

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a progressive pulmonary ailment characterized by prolonged respiratory symptoms and airflow constriction. COPD stands as the third most prominent cause of mortality on a global scale. It is commonly linked to numerous extra-pulmonary conditions, such as cardiopulmonary disorders, musculoskeletal frailty, and anemia. Osteoporosis, regarded as one of the principal systemic complications arising from COPD, represents an elevated susceptibility to osteoporotic fractures and imposes a significant financial burden. Considering the clinical significance surrounding the emphysema phenotype in COPD, as well as the lack of investigation on this matter in the country, the objective of this study is to determine the comparative prevalence of osteoporosis and osteopenia in COPD patients, with and without emphysema, who receive medical attention at Tubi Sari Clinic and Imam Khomeini Hospital in Sari.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in 2021 on patients referred to the rheumatology and lung clinic, and COPD patients admitted to Imam Khomeini Hospital in Sari. In this study, 50 patients with COPD with emphysema as a case group and 50 patients with COPD without emphysema as a control group were included in the study. Then, using densitometry and examining the bone mass density of all COPD patients, the patients were divided into two groups: with and without osteoporosis. Then, the patient's information was entered into SPSS software and analyzed.

    Results

    There was no significant difference in vitamin D serum levels, vertebral fracture score, or BMD between emphysema and non-emphysema patients (P=0.09, P=0.098). Multivariate analysis showed that (in a model including age, BMI, FEV1, PaO2, emphysema score, CRP, and dyspnea score) only BMI, FEV1, and PaO2 decreased as independent risk factors for low BMD.

    Conclusion

    Our findings showed that emphysema is an independent risk factor for osteoporosis according to the multivariate model. Low BMI, severity of COPD, and hypoxia play a dominant role in the development of osteoporosis.

    Keywords: School of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
  • Marzieh Zamaniyan, Malihe Ghasemi Tirtashi*, Robabeh Taheripanah, Seyed Hamzeh Hosseini, Fatemeh Jaefari, Seyed Mohsen Soleimani Rad, Jamshid Yazdani-Charati, Mahmood Moosazadeh, Elahe Mahmoodi, Majid Saeedi, Zoleikha Atarod, Hamed Rouhanizadeh, Mohammad-Reza Sohrabi, Ensieh Fooladi Pages 86-95
    Background and purpose

    The coronavirus epidemic has had a significant impact on people's lives and has created many problems in the economic, scientific, environmental, and personal dimensions of people's lives. Fertility in women was one of the threats addressed during the Covid-19 pandemic. The purpose of this study was to evaluate the quality of life, marital satisfaction, and anxiety, depression, and stress in women of reproductive age referring to medical centers covered by Mazandaran University of Medical Sciences during the COVID-19 pandemic.

    Materials and methods

    The current study was descriptive and analytical in a cross-sectional manner. The statistical population included all women referred to medical centers covered by Mazandaran University of Medical Sciences from March 1399 to March 1400, who were questioned in two periods. Data were collected using a questionnaire that included demographic information, pregnancy, and COVID-19 disease. Also, the information related to the quality of life of the participants in the study was evaluated using the SF-12 questionnaire, anxiety, depression, and stress of the participants with the Lovebond scale (DASS), and marital satisfaction with the Enrich questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS 24 software.

    Results

    1759 women of reproductive age participated in this study. All participants (100%) were married, with an average duration of marriage of 8.5±1.5 years. 14.1% of women were infected with COVID-19 during the study. 7.2% of women had at least one underlying disease, hypothyroidism (4.3%), diabetes (1.3%) and hypertension (0.1%) being the most common cases. There were diseases. The results indicated a decrease in people's physical health and emotional problems due to the changes in their quality of life due to the outbreak of Covid-19. About 99% of women showed mild and moderate symptoms of mental disorders, including depression, anxiety, and stress, during the study. The participants' stress levels decreased over time (9.6±8.83 vs 8.3±69.7), and their marital satisfaction increased (2.91±0.3 vs 2.95±0.31, P=0.0). Also, the findings of the research showed that people's quality of life had a negative and significant relationship with the amount of mental disorders.

    Conclusion

    The results of the study revealed an increase in marital satisfaction during the Covid-19 period. The study participants' quality of life had a significant difference in the two time periods. Consequently, special attention to Women of reproductive age, increasing their general and sexual awareness, and providing positive psychological programs in crisis conditions are recommended in formulating health policies and programs

    Keywords: pregnancy, pregnant women, COVID pandemic, quality of life, marital satisfaction, stress
  • Maedeh Salehi, Ziaeddin Oladi, Hodis Ehsani, Narges Tavahodi, Abolfazl Hossein Nattaj, Amir Mohammad Rezaei, Keihan Shabankhani, Tahereh Molania* Pages 96-105
    Background and purpose

    This study investigated the oral health-related quality of life (OHRQoL) in patients with ulcerative colitis.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 77 patients with ulcerative colitis in the Tooba dental clinic in 2023, with inclusion and exclusion criteria investigated. The OHIP-14 questionnaire was prepared from the patients and scored using two different methods. Dry mouth, DMFT, PI, GI, and SBI indices were recorded during the clinical examination. Finally, the data are analyzed statistically.

    Results

    In this study, the participants were categorized according to the use or non-use of removable prostheses. Statistically, women used removable prostheses significantly more (P=0.021). The average age of patients with removable prostheses was higher (P=0.003). Also, the OHRQoL score increased by 0.24 (P=0.034) as the age of the patients increased each year. OHRQoL score was higher in patients with removable dental prostheses (P=0.020). In general, patients had a higher OHRQoL score with alcohol consumption (P=0.007). In patients with removable prostheses, the average OHRQoL was significantly higher in patients with dry mouth (P=0.038).

    Conclusion

    In the studied population of patients with ulcerative colitis, overall oral health-related quality of life (OHRQoL) was found to be worse in individuals with removable prostheses, older age, and alcohol consumption. Additionally, no significant relationship was observed between OHRQoL and smoking, dry mouth, or oral-dental indices (PI, GI, DMFT, and SBI).

    Keywords: quality of life, ulcerative colitis, oral health
  • Amirreza Izadi, Zeynab Karimi, Tahereh Ramezani, Abolfazl Hosseinnataj, Shahab Papi* Pages 106-117
    Background and purpose

    Pedestrians are the most vulnerable people in the traffic system, and every year, thousands of pedestrians are injured or killed due to traffic accidents. The behavior of pedestrians is one of the human factors involved in traffic accidents. In the meantime, the damage is more in the age groups of 60 years and older. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between fear of falling and functional status with the traffic behavior of older pedestrians in Sari City.

    Materials and methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study conducted in Sari City in 2022-2023. The research population included all the older adults aged 60 years and above receiving care in the health centers of Sari City. Considering the inclusion and exclusion criteria and using multistage random sampling, 630 people were determined as the sample size. In order to collect information, a demographic characteristics questionnaire, Womac functional status questionnaire, fear of falling (FES), and traffic behavior were used. The data was analyzed using SPSS-22 statistical software. The significance level of the tests was considered to be 0.05.

    Results

    The average age of the older participants was 67.34±7.61 years. 53.2% of the participants were male, and 71.4% were married. The mean and standard deviation of functional state scores, fear of falling, and traffic behavior were 56.65±17.62, 30.69±12.56, and 106.06±12.01, respectively. Correlation results showed that functional status has a significant inverse correlation with fear of falling (P<0.001 and r=-0.22) and a positive significant correlation with traffic behavior (P<0.001 and r=0.32). No significant relationship was observed between fear of falling and traffic behavior. Gender, marital status, duration of walking, means of transportation, and age had a significant relationship with fear of falling and functional status (P<0.001). Walking time was significantly related to traffic behavior (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the study, the fear of falling and the physical condition of the older have an effect on their traffic behavior, which may increase the number of accidents in this group, so it is important to pay attention to this issue among drivers.

    Keywords: fear of falling, functional status, aged, traffic
  • Omolbanin Amjadi, Fatemeh Samadi, Reza Alizadeh-Navaei, Reza Valadan, Ehsan Zaboli, Najmeh Ahangar, Elahe Mahmoodi, Akbar Hedayatizadeh-Omran* Pages 118-125
    Background and purpose

    Breast cancer is one of the most common cancers among women. Abnormal expression of microRNAs is associated with cancer. Therefore, this study aimed to evaluate the expression of miRNA-210 in the serum of breast cancer patients.

    Materials and methods

    The studied population included 49 breast cancer patients and 55 healthy individuals, and the samples were evaluated using Real Time PCR.

    Results

    The data analysis of this study revealed that the expression level of miR-210 in the blood of breast cancer patients is significantly higher compared to the blood of healthy people. Also, there is a negative correlation between the age of breast cancer patients and the expression of miR-210 (r=-0.309, P=0.031) and a significant positive correlation between the increase in the expression of mir-210 and the expression of the Ki- 67 marker (r=0.412, P = 0.004).

    Conclusion

    Evaluation of miR-210 can be used as a diagnostic marker in breast cancer.

    Keywords: Evaluation of miR-210 can be used as a diagnostic marker in breast cancer
  • Amir Hossein Zahirnia, Mohammad Shanavaz, Hassan Nasirian*, Behroz Davari, Aref Salehzadeh Pages 126-133
    Background and purpose

    Today, scorpion stings are one of Iran's most significant health and medical problems. Regarding the favorable weather conditions, Shush created a suitable environment for scorpions. Given the importance of this question, a study was conducted on the species composition, temporal distribution, and degree of dependence of scorpion species on the environment regarding soil texture and moisture level in Shush in 2019.

    Materials and methods

    In this fundamentally applied research, scorpion samples were collected in designated areas using an active search method during the day and night. The samples were identified under a stereomicroscope using valid keys.

    Results

    The species Mesobuthus eupeus (61/6%), Androctonus crassicauda (5.3%), Hottentotta saulcyi (1.2%), Compsobuthus matthiesseni (11.1%), Razianus zarudny (0.62%), Hemiscorpius leptorus (18.3%), and Scorpio maurus (1.9%) belonging to the families Buthidae, Scorpionidae, and Hemiscorpiidae have been identified. Mesobuthus eupeus, Hemiscorpius leptorus, and Compsobuthus Matthiessen prefer loamy, silty, sandy loam soils. Androctonus crassicauda species prefer the silty loamy, loam, and sandy loam soils.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that due to the temporal distribution of scorpion abundance, which gradually peaks from April to September, actions to control the scorpions and prevent their stings should be carried out as a function of their mass over the months, along with the characteristics of their habitats.

    Keywords: Shush, scorpion species, scorpion sting, soil texture, species composition, time distribution
  • Tahoora Mousavi, Naser Emadi, Sadaf Barimani, Armaghan Kazeminejad* Pages 134-139
    Background and purpose

    Selenium, a rare and essential element, is crucial in various skin diseases. Given its significance, this study aimed to investigate the serum selenium levels in patients with genital warts and compare them with those of healthy individuals.

    Materials and methods

    This case-control study involved 40 patients with genital warts and 40 healthy individuals. Serum selenium levels were measured using a Calbiotech laboratory kit with two cc of intravenous blood samples. Demographic characteristics and disease-related factors, including disease duration, severity of genital warts, and areas of skin involvement, were recorded. Data were analyzed using SPSS software version 20.

    Results

    In the case group, the average age was 30.68±9.38 years, and in the control group, it was 34.30±6.90 years (P=0.060). The mean serum selenium level in the case group was lower than in the control group (83.92±35.43 vs. 93.62±26.29 ng/ml, respectively, P=0.168). Notably, there was no statistically significant difference in serum selenium levels with age (P=0.051), gender (P=0.062), number of lesions (P=0.750), disease duration (P=0.938), disease severity (P=0.618), or areas of skin involvement (P=0.349).

    Conclusion

    Patients with genital warts exhibited lower serum selenium levels than their healthy counterparts, suggesting a potential correlation between weakened immune system strength and increased inflammatory conditions. Future studies are imperative to delve deeper into the immunomodulatory role of trace elements, such as selenium, in human papillomavirus infections and various skin wart types.

    Keywords: genital warts, selenium, immune system
  • Maryam Sadat Riasatian, Atefeh Kohansal, Atena Ramezani, Marzieh Akbarzadeh, Fatemeh Alishavandi, Mehran Nouri, Zahra Sohrabi* Pages 140-146
    Background and purpose

    Depression is one of the significant and common disorders in the elderly. Considering that nutrition plays a crucial role not only in the onset but also in the severity and duration of the depressive episode, the aim of the present study is to investigate the relationship between the Healthy Eating Index (HEI) as an alternative indicator of healthy eating and the dietary quality score with depression in the elderly residents of Shiraz.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study on 80 older adults living in Shiraz, information regarding people's dietary intake was gathered with a 147-item food frequency questionnaire (FFQ). Adherence to healthy eating patterns was assessed using HEI. Diet quality was assessed by DQI-I, which includes four main components of the diet. For evaluating depression, the Beck Depression test was used. The association between food indices and depression was assessed by linear regression in two crude and adjusted models.

    Results

    Of the 80 people studied, 50% were women. The mean and standard deviation of the age of the studied subjects were 66.18±5.67 and 65.18±6.9 years, respectively. The relationship between the diet quality index and depression score showed an inverse and significant relationship, so an increase in the diet quality index was associated with a decrease in depression score (beta coefficient: -0.281 and P=0.036). This index remained significant after adjusting for age, gender, level of education, body mass index, and energy (P= 0.049).

    Conclusion

    The findings of the current study revealed that Adhering to a diet with higher DQI-I had an inverse association with the risk of depression in the elderly. Further research is needed, especially prospective studies, to confirm these findings in Middle Eastern societies.

    Keywords: healthy eating index, dietary quality index, older adults, depression
  • Sara Yaghoubi-Rad, Mehdi Aryana, Tahereh Molania, Maedeh Salehi, Maryam Khazaee-Pool, Amirreza Tabrarestani* Pages 147-152
    Background and purpose

    The purpose of this study was to investigate the state of anxiety as one of the indicators for determining the mental health of Sari dental students during the COVID-19 virus epidemic.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in the year 1400 among all incoming students from 95 to 97, selected by census method, including 143 people in the Faculty of Dentistry of Mazandaran University of Medical Sciences in Sari City. The tools for collecting the required information are a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire on anxiety caused by COVID-19. Based on the score obtained by the participants in this questionnaire, they were divided into three anxiety levels, which included low, medium, and high. Data analysis was done with a chi-square test in SPSS software.

    Results

    143 people, including 47 (32.9%) people from the 2016 entry, 55 (38.5%) people from the 2017 entry and 41 (28.7%) people from the 2018 entry participated in this study. 73 (51%) of the participants were women. The results of this study showed that 50.3% of students experience a low level of anxiety, 46.9% experience a moderate level of anxiety, and 2.8% experience a high level of anxiety. Also, a significant relationship between the academic year and the level of anxiety was observed so that the students of the newer year showed a higher level of anxiety. There was no significant relationship between gender and place of residence with anxiety level (P>0.05).

    Conclusion

    There is a significant relationship between the level of anxiety and the academic year of the students. In this way, the stress level is higher in the newer entries. To reduce the anxiety level of students, there is a need to revise the management of infection control, improve the work environment, and learn how to deal with patients to protect everyone, as well as education and support from academic institutions.

    Keywords: COVID-19, anxiety, mental health
  • Hamidreza Asaeian, Farzaneh Shoja Shafiee, Bahareh Aghajani, Bahareh Lashtoo Aghaee* Pages 153-158
    Background and purpose

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a multi-organ illness characterized by significant involvement of the coagulation cascade, immune response, and inflammation. This investigation aimed to explore the significance of various biomarkers, such as interleukin 6 (IL-6), lactate dehydrogenase (LDH), D-dimer, and N-terminal prohormone of brain natriuretic peptide (NT-proBNP), concerning lung complications in COVID-19 patients.

    Materials and methods

    This retrospective study was conducted at Imam-Sajjad Hospital in Ramsar, Mazandaran, from May to August 2021 and focused on all COVID-19 patients with lung involvement who were admitted. An experienced radiologist assessed each patient's computed tomography (CT) scans and assigned a lung involvement score ranging from zero to 10 for each lung. These scores were categorized as mild (0-10), moderate (10-15), or severe (15-20). In addition to demographic data, serum levels of IL-6, LDH, D-dimer, and NT-proBNP were obtained from patient records, and all the achieved data were statistically analyzed.

    Results

    A total of 154 patients were included. The distribution across mild (27.3%), moderate (33.7%), and severe (39%) lung involvement in COVID-19 was observed. Notably, levels of IL-6 (P=0.002), D-dimer (P=0.035), and LDH (P<0.001) exhibited variations among these three groups of COVID-19 lung involvement. Furthermore, statistically significant positive correlations were observed between the calculated lung involvement score and plasma levels of IL-6 (P=0.008, r= 0.280), D-dimer (P=0.008, r= 0.307), and LDH (P<0.001, r= 0.320).

    Conclusion

    This study suggests that plasma levels of biomarkers, including IL-6, D-dimer, and LDH, may be associated with lung involvement in COVID-19 patients.

    Keywords: Ramsar Campus, Mazandaran University of Medical Sciences, Ramsar, Iran
  • Nahid Marvi, Sanaz Mollazadeh, Elham Azmoude, Robab Latifnejad Roudsari* Pages 159-173
    Background and purpose

    Sexual health is a vital part of the life of infertile couples and is influenced by many factors. The psychological consequences of infertility can negatively affect sexual function. Several medical societies have strongly recommended psychological interventions, including counseling and education, to help infertile couples. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of sexual counseling and education approaches on improving the sexual function of infertile women in Iran.

    Materials and methods

    The present systematic review, conducted based on the PRISMA guide, Embase, Cochrane Library, PubMed, Scopus, web of Sciences, Magiran, and SID databases, was searched until April 2023 by English and Persian languages. All randomized clinical trials that evaluated the effect of educational or counseling interventions on improving the sexual function of infertile women in Iran were included in this review. The outcome measure was the Female Sexual Function Index (FSFI).

    Results

    From a total of 365 studies found through the search, 13 randomized clinical trials involving 693 infertile women were systematically reviewed. According to the review of studies, cognitive-behavioral therapy, acceptance and commitment therapy, sexual health model, PLISSIT model, BETTER model, communication skills training, and transactional analysis therapy have been used in the field of improving the sexual function of infertile women.

    Conclusion

    Counseling and sexual education approaches improve sexual performance. But according to the type of counseling or education, the improvement of sexual function dimensions is different. It is suggested that more studies be conducted in the future in the field of comparing these approaches with each other and their long-term effects on infertile women in Iran.

    Keywords: Infertility, sexual Function, education, counseling, Iran
  • Pedram Ebrahimnejad, Mohamadsadegh Amirkhanloo, Fatemeh Shaki* Pages 174-186
    Background and purpose

    Artificial intelligence (AI), as a novel technology, has a wide range of applications in pharmaceutical education, one of the most important being improving the learning and teaching process. However, using AI in pharmaceutical education requires attention to ethical and legal issues. This review article explores the applications of AI in pharmaceutical education and discusses the legal and ethical challenges associated with its use.

    Materials and methods

    This study reviews the application of AI in pharmaceutical science, particularly its various aspects in teaching pharmacy students. It also describes the legal and ethical challenges of using AI in this field.

    Results

    The most important applications of AI in pharmaceutical education include increased personalization, improved efficiency, and effectiveness of the learning process. Additionally, using virtual assistants and AI chatbots to increase interaction and motivation, speeding up exam processes and grading, and using simulation technologies to enhance laboratory and clinical skills are effective. The most significant ethical challenges in the functioning of AI include inequality, racial discrimination, inaccurate data processing, and more. From a legal perspective, concerns such as insufficient protection of personal information, lack of privacy protection, responsibility, and liability identification mechanisms in case of damage caused by the tool's performance exist.

    Conclusion

    Despite the useful applications of AI in personalized education and increasing efficiency and motivation of pharmacy students, ethical and legal challenges such as privacy protection, elimination of discrimination, intellectual property rights, and transparency in accountability can be addressed to alleviate concerns associated with the use of this new technology.

    Keywords: artificial intelligence, education, pharmacy, legal challenges, ethics
  • Kosar Kouhi, Akram Abbasi Tajadod, Yalda Hashempour* Pages 187-201

    Microplastics (MPs) and nanoplastics (NPs) have attracted significant attention due to their ubiquitous environmental presence and unique physical and chemical properties. MPs refer to plastic particles with sizes smaller than 5 micrometers, while NPs are particles with sizes smaller than 100 nanometers. Both types exist in the environment, can sediment, traverse biological barriers, and transport chemicals. Confirming their presence in human feces, meconium, and placenta underscores their potential impact on human health. These particles can enter the human body through inhalation, food and water consumption, mucus, skin, and ingestion of microplastic products. They can negatively affect the health of children, infants, and pregnant women. This can be particularly concerning and damaging to this group of individuals due to their immature immune systems and developing organs, and can lead to further harm. Pregnancy, infancy, and childhood are sensitive periods for environmental exposure. Therefore, further research on the effects of microplastics on children, infants, and pregnant women is necessary, and appropriate policies should be developed to reduce plastic use and protect the health of these groups.

    Keywords: microplastic, nanoplastic, Children, ways of exposure
  • Mahbobeh Montazeri, Ahmad Daryani* Pages 202-208

    Toxoplasma gondii (T. gondii) is the cause of toxoplasmosis, an infection with worldwide distribution. Considering the burden of congenital toxoplasmosis, opportunistic toxoplasmosis infection in immunocompromised patients, and the increasing of these patients, regarding the variety of weather conditions and social factors in Iran, evaluation and improvement of the methods of controlling and preventing toxoplasmosis is necessary in the country. The lack of a mandatory national program for the control and prevention of toxoplasmosis, the failure to implement a regular screening program during pregnancy, the lack of a national network for registering positive cases of congenital toxoplasmosis, and the need to improve the quality of educational programs are among the most important challenges in the future. In this regard, the researchers of the Toxoplasmosis Research Center have introduced and proposed new programs for the control and prevention of toxoplasmosis in Iran and presented solutions to the mentioned challenges to be given to the policymakers for the Ministry of Health and the universities of medical sciences in the current policy summary report. To develop a control and prevention program for toxoplasmosis in Iran, the following goals should be considered: prevention of congenital toxoplasmosis, regular screening during pregnancy and follow-up of seronegative cases, secondary prevention of congenital toxoplasmosis based on screening and treatment before the birth of the baby, follow-up of treatment in IgG and IgM positive infants to prevent ocular toxoplasmosis in the future, health education for women in reproductive age, examination of knowledge and awareness of pregnant women about toxoplasma and its transmission routes, prevention of toxoplasmosis in other patients, the establishment of a reference laboratory for toxoplasmosis diagnosis, prevention of infection in animals and disinfection in meat, reduction of environmental pollution and public education

    Keywords: toxoplasmosis, control, prevention, iran, policy brief
  • Aida Soghi, Samira Saeedi, Akram Sanagoo, Leila Jouybari*, Mohamad Ebrahimirad, Fatemeh Mehravar Pages 209-210

    In the article published in volume 28, issue 162, 2018, the first author’s name was incorrect. It should have been Aida Soghi, which is now corrected.

    Keywords: erratum
  • Nahid Naghizadeh, Shahin Riyahi Malayeri*, Mehdi Roozbahani, Alireza Khademi, Hossein Shirvani Pages 211-212

    In the article published in volume 33, issue 226, 2023, the title was published incorrectly, which is now corrected.

    Keywords: erratum
  • Seyed Mohammad Valizadeh Toosi*, Iradj Maleki, Sanaz Gonoodi Pages 213-214

    In the article published in volume 33, issue 222, 2023, the second author’s name was incorrect. It should have been Iradj Maleki, also his affiliation was incorrect, which both are now corrected.

    Keywords: erratum
  • Mahboobe Ebrahimi, Hafez Tirgar Fakheri*, Tarang Taghvaei, Iradj Maleki, Vahid Hosseini, Arash Kazemi Veisari, Zohre Bari, Hajar Shokri-Afra, Sepehr Tirgar Fakheri Pages 215-216

    Mahboobe Ebrahimi1,
     Hafez tirgar Fakheri2,
    Tarang Taghvaei3,
    Iradj Maleki2,
    Vahid Hosseini3,
     Arash Kazemi Veisari1,
    Zohre Bari1,
    Hajar Shokri-Afra4,
    Sepehr tirgar Fakheri5

    1 Assistant Professor, Gut and Liver Research Center, Non-communicable Diseases Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    2 Professor, Gut and Liver Research Center, Non-communicable Diseases Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    3 Associate Professor, Gut and Liver Research Center, Non-communicable Diseases Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    4 PhD in Clinical Biochemistry, Gut and Liver Research Center, Non-communicable Diseases Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    5 General Physician, Gut and Liver Research Center, Non-communicable Diseases Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

    In the article published in volume 32, issue 209, 2022, the affiliation of Iradj Maleki was published incorrectly, which is now corrected.

    Keywords: erratum
  • Mehrdad Jalalian, Mehdi Pourasghar*, Ahmad Majd, Hossein Ghalehnoei, Zahra Kianmehr Pages 217-218

    Mehrdad Jalalian1,
    Mehdi Pourasghar2,
    Ahmad Majd3,
    Hossein Ghalehnoei4,
    Zahra Kianmehr5

    1 PhD Student in Biochemistry, Department of Biochemistry, Faculty of Biological Sciences, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
    2 Associate Professor,  Department of Psychiatry, Psychiatry and Behavioral Sciences Research Center, Addiction Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    3 Professor, Department of Biology, Faculty of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
    4Assistant Professor, Department of Medical Biotechnology, Molecular and Cell Biology Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
    5Assistant Professor, Department of Biochemistry, Faculty of Biological Sciences, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran



    In the article published in volume 32, issue 207, 2022, the affilifations of Mehrdad Jalalian, Ahmad Majd and Zahra Kianmehr were published incorrectly, which are now corrected.

    Keywords: erratum