فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 11 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی کمری بیدکرپه*، رجینا بوکل، احسان محمدخانی صفحات 1-16

    در مهندسی معماری و ساخت وساز، تعداد زیادی از اتصالات و ستون های شاخه ای در سازه هایی وجود دارد که در معرض بارهای استاتیک و پویا قرار دارند. صنعت هیچ راه حل برای مقرون به صرفه ای برای تولید ستون های شاخه ای زیبا و مکانیکی پایدار ندارد. در این مقاله به ارایه روشی پرداخته می شود که با استفاده از فناوری های سه بعدی و لیزری است. روش تحقیق که به ساخت و بازسازی این سازه های پیچیده شاخه ای کمک می کند با استفاده از برنامه های CAD و FE و بصورت تحلیل مورفولوژیک معماری است. یافته ها نشان داده است که نه تنها می توان به درک بهتری از مورفولوژی (ریخت شناسی) این سازه ها پرداخت، بلکه می توان به انتقال سازه های بیومیمتیک از طبیعت به طراحی های معماری هم کمک کرد. در حال حاضر یک هندسه بیومیمتیکی می تواند به شکل صنعتی تولید شود که شاخه های FRP که با توجه به خواص مکانیکی مختلف قابل تنظیم هستند، با بتن پر شوند و بنابراین می توان به همه خواص مکانیکی مورد نیاز کاربرد و تولید مقرون به صرفه در صنعت ساختمان دست یافت.

    کلیدواژگان: سازه های شاخه ای، برنامه های CAD و FE، شاخه های FRP
  • سید جمال الدین میرجلیلی، مهدی خاک زند *، هانیه صنایعیان صفحات 37-60

    با نگاهی اجمالی به تاریخ زمین می توان دریافت که دنیای طبیعی همواره درحال تحول می باشد. برای سازگاری با شرایط اقلیمی، موجودات زنده، به ویژگی های خلاقانه ای دست یافته اند تا بقای خود را تامین کنند. همچنین طبیعت، موجوداتی را که در این امر موفق هستند را حفظ می کند و دست به حذف دیگر موجودات می زند. بنابراین می توان با یادگیری از گونه های طبیعی و تقلید از دستاوردهای مرتبط، به راه حل-هایی برای ایجاد شرایط آسایش در محل زیست انسان ها دست پیداکرد. هدف پژوهش پیش رو، دستیابی به راهکار فرمی جهت طراحی سرپناه اضطراری در اقلیم گرم و مرطوب و شهر بندرعباس است که در آن تهویه طبیعی انجام گیرد و شرایط آسایش را ایجاد کند. دستیابی به راهکار مناسب، مستلزم مطالعه گسترده بر گونه-های زیستی متناسب است. بررسی این نمونه ها و تحلیل فرمی آن ها برای طراحی فرم، رویکردی است که در پژوهش حاضر مورد تاکید واقع شده است. در این راستا از روش شبیه سازی برای بررسی میزان موفقیت تهویه طبیعی در فرم ها، استفاده شده است. برای بررسی داده های اقلیمی شهر بندرعباس از نرم افزار کلایمت کانسالتنت و برای شبیه سازی تهویه طبیعی از نرم افزار انسیس فلوینت استفاده شده است. با شبیه سازی فرم ها و تحلیل آن ها، تاثیر ایده های فرمی بر تهویه طبیعی سرپناه ها قابل مشاهده است. درنهایت این نتیجه قابل بیان است که با الهام از گونه های طبیعی مرتبط با جریان سیالات می توان فرم هایی با قابلیت تهویه طبیعی طراحی کرد.

    کلیدواژگان: سرپناه اضطراری، تهویه طبیعی، شبیه سازی، بایومیمیکری، گرم و مرطوب
  • امیرحسین خدابنده لو * صفحات 61-79

    «تام» در زبان ترکمنی به معنای خانه هایی چوبی است که در منطقه بندر ترکمن و گمیشان ساخته می شود. عنصر ایوان و تالار در سازمان فضایی خانه های این اقلیم، نقش گره ارتباطی را داشته و به عنوان یک فضای نیمه باز ، پل ارتباطی میان فضای عمومی (حیاط) و فضای خصوصی (اتاق ها)، می باشد. هدف این پژوهش تحلیل بوم گرایانه نقش تالار در معماری تام (خانه) ترکمن با روش نحو فضا در بندرترکمن می باشد. در این پژوهش گزینش نمونه ها و گردآوری اطلاعات کالبدی و محیطی به صورت میدانی انجام شده و در ادامه نمونه الگوهای فرمی تلار در خانه های بومی بندر ترکمن مورد واکاوی قرار گرفته است. ابتدا شاخص های مرتبط با راندمان عملکردی فضا استخراج، معرفی و سپس با استفاده از تکنیک نحو فضا و نرم افزار«ای. گراف» مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ایوان و تلار در معماری خانه های روستایی اقلیم بندرترکمن، باعث افزایش درجه هم پیوندی و پیوند بهتر میان فضای حیاط و سایر فضاهای داخلی می گردد که در مجموع ارتقای عملکرد بین فضاها را در پی دارد.

    کلیدواژگان: راندمان عملکردی، مسکن بومی، ایوان و تالار، بندر ترکمن
  • حامد گنجی صفار *، امیرحسین ودیعتی، محمدرضا قربانی پارام صفحات 81-102

    راحتی و آسایش یکی از عوامل کلیدی در مطلوبیت و سازگاری روانی معماری است. همچنین فرایندهای تناسب سازی پوست می تواند فرایندهای تناسب سازی مجدد را هدایت کند و آن را مجددا تعریف کند. درحال حاضر، از ایده تناسب سازی پویا به طور وسیع در معماری مثل انطباق و پاسخ استفاده می شود، اگرچه به نظر می رسد که این مفاهیم مشابه الگوهای طبیعی است، ولی شباهت آن ها با فرایندهای موجود طبیعت همچنان قابل بحث باقی می ماند. در این مقاله از طریق روش تحقیق توصیفی، مبانی و تعاریف مربوط به موضوع آورده شده و در گام بعدی باتوجه به فقدان تجربه مشابه در مطالعات و پژوهش های داخل کشور، با استفاده از روش تحقیق تطبیقی، کلیه تجارب موجود و در دسترس جهانی جمع آوری و دسته بندی می گردند و سپس به تشریح تعدادی از بهترین تجارب مذکور پرداخته شده و در نهایت نتیجه گیری بدیع تحقیق ارایه می-شود. نتایج تحقیق نشان داده است که در تناسب سازی انطباقی، سناریوهای ممکن برای توانایی تناسب سازی، معیار تناسب یک ساختمان را تعریف می کند و طراح یک راهبرد خاص را توسعه می دهد (تغییر/ انتقال/ تغییر/ انطباق) تا این معیارها را بهینه کند. طبق یافته های این تحقیق، سناریوهای ممکن و معطوف به آینده در مورد پوشش ساختمان می تواند به دو دسته گروه بندی شود: 1- تغییر نیازها و 2- الگوها که 6 عامل اصلی سازگاری روانی و آسایش حرارتی در معماری در انطباق پوست و پوسته های ساختمانی مرتبط با الگوها عبارت از: 1) طبیعی بودن فضا، 2) انتظارات، 3) تجربه، 4) مدت زمان حضور، 5) کنترل ادراکی و 6) تحریک محیطی و 7) فرهنگ، 8) عوامل بصری و زیبایی شناسانه، 9) عامل بومی و غیربومی بودن و 10) فاکتور زمان تغییرات هستند که در شرایط گوناگون آسایش حرارتی بسط داده می شوند.

    کلیدواژگان: بایومیمتیکس، آسایش حرارتی، تناسب سازی انطباقی، سازگاری روانی حرارتی
  • مهناز رضائی *، مهشید افضلی، پژمان مصلحی صفحات 83-101

    با گذشت زمان و افزایش رو به رشد جمعیت شهری و محدودیت زمین در شهرها توسعه عمودی رواج پیدا کرد و آپارتمان ها و در ادامه مجتمع های مسکونی شکل گرفتند. این روند پیشرفت مسکن باعث کاهش توجه طراحان به فضاهای باز و نیمه باز در مجتمع های مسکونی شده است که این موضوع در نفوذ نور طبیعی به فضای داخلی نیز تاثیر بسیار زیادی بر جسم و روح انسان برجای می گذارد. سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که چه عواملی در بازشوها و طراحی آن در فضای داخلی مسکونی می تواند کیفیت تاثیر نور طبیعی را ارتقا بخشد. هدف پژوهش ارزیابی فاکتورهای بازشو در فضای اصلی مسکونی در میزان بهره برداری و تاثیر آن از نور طبیعی است که بر روش اسنادی کتابخانه ای انجام گردیده است و در زمره پژوهش های توصیفی تحلیلی و کاربردی قرار می گیرد. محدوده موردمطالعه در این پژوهش زمینی با حدود مساحت 44222 متر مربع در منطقه 2 تهران می باشد که با توجه به تراکم جمعیت بالا نیاز به ایجاد مجتمع های مسکونی در این محدوده احساس می گردد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از شبیه سازی توسط نرم افزار دیزاین بیلدر با هدف تعیین عوامل تاثیرگذار بر بهره برداری واحد های مسکونی از نور طبیعی انجام گردیده است. نتایج نشان می دهد، مساحت و عمق فضا 48٪، ابعاد و تناسبات پنجره 32٪، نوع شیشه 8٪، جهت گیری و موقعیت 7٪ و جداکننده پنجره 5٪ در بهره برداری فضای داخلی از نور طبیعی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: مجتمع مسکونی، فضای باز و نیمه باز، نور طبیعی، فضای داخلی
  • علیرضا آریان مهر * صفحات 103-120

    تمایل فراگیر جامعه بشری نسبت به ارتباط با سایر موجودات نظام زیست و حضور در محیط های طبیعی به عنوان بستر نخستین و بنیادین جریان زیست، طبق شواهد مستند گشته است. این پرسش که آیا چنین جذبه ای با چنین جامعیتی ریشه در فطرت ذاتی نوع بشر دارد (خاصه بواسطه معماری)، مباحث نظری بسیاری را در این حوزه برانگیخته است. این نظریه ها قایل به پیوند غریزی و ذاتی انسان نسبت به محیط ها و عوامل طبیعی هستند. به عبارتی چنین کششی را فارغ از بعد زمان و مکان، سن، جنس و نژاد، میان تمامی افرادانسانی مشترک تلقی می نمایند. ازجمله مباحثی که در خصوص گرایش سرشتی انسان نسبت به مظاهر حیات مطرح می باشد، فرضیه «حیات دوستی» (بیوفیلیا) است. روش تحقیق، «توصیفی- تحلیلی» است که از ابزار گردآوری داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بهره برده است. همچنین از روش «استدلال منطقی» در بازیابی مدل مفهومی استفاده شده است. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که ارزشمندی تجربه مستقیم و پایدار نظام های محیطی و نیز تعامل فعال با آن ها در مکان های زیست هرروزه شهروندان، زمینه ساز پرداختن به طبیعت دوستی در حوزه فضاهای شهری و معماری می گردد؛ لذا فضاهای شهری و معماری باید به عنوان عرصه ای ارزنده برای ارتباط با عناصر و نظام های طبیعی توسط جوامع شهرنشین مطرح می شوند. در پایان نیز مدل منظری معماری بیوفیلی در ایجاد و تقویت حس طبیعت دوستی در معماری با تاکید بر نظریه بوم شناختی ادراک اشاره شده است.

    کلیدواژگان: نظریه ادراک بوم شناختی، معماری بیوفیلی، روانشناسی محیطی، طبیعت دوستی
|
  • Mehdi Kamari Bidkorpe *, Regina Bokel, Ehsan MohamadKhani Pages 1-16

    In architectural and construction engineering, there are a large number of connections and branch columns in structures that are exposed to static and dynamic loads. The industry has no cost-effective solutions for producing beautiful and mechanically stable branch columns. This article presents a method that uses three-dimensional and laser technologies. The research method that helps in the construction and reconstruction of these complex branched structures is by using CAD and FE programs and in the form of architectural morphological analysis. The findings have shown that it is not only possible to better understand the morphology of these structures, but it is also possible to help transfer biomimetic structures from nature to architectural designs. Currently, a biomimetic geometry can be produced in an industrial form, where the FRP branches, which can be adjusted according to different mechanical properties, are filled with concrete, and therefore, all the required mechanical properties can be used and produced economically. Achieved savings in the construction industry.

    Keywords: branch structures, CAD, FE programs, FRP branches
  • S.Jamaleddin Mirjalili, Mehdi Khakzand *, Hanieh Sanayeian Pages 37-60

    With a glance at the history of the earth, we can see that the natural world is always evolving. To adapt to the climatic conditions, living organisms have achieved creative features to ensure their survival. Also, nature preserves the creatures that are successful in this matter and removes other creatures. Therefore, by learning from natural species and imitating related achievements, solutions can be found to create comfortable conditions in human habitats. The aim of the upcoming research is to achieve a formal solution for the design of an emergency shelter in the hot and humid climate of Bandar Abbas city, in which natural ventilation can be carried out and create comfortable conditions. Achieving a suitable solution requires extensive study of appropriate biological species. Examining these samples and their form analysis for form design is an approach that is emphasized in the current research. In this regard, the simulation method has been used to check the success rate of natural ventilation in the forms. To check the climate data of Bandar Abbas city, Climate Consultant software was used, and to simulate natural ventilation, Any’s Fluent software was used. By simulating forms and analyzing them, the effect of form ideas on the natural ventilation of shelters can be seen. Finally, this conclusion can be expressed that with the inspiration of natural species related to the flow of fluids, forms with natural ventilation can be designed.

    Keywords: emergency shelter, natural ventilation, simulation, biomimicry, hot, humid
  • AmirHosein Khodabandehlo * Pages 61-79

    Tom in Turkmen language means wooden houses that are built in Bandar Turkmen and Gamishan region. The element of the porch and the hall in the spatial organization of the houses of this climate has the role of a communication node and as a semi-open space, it is a bridge between the public space (courtyard) and the private space (rooms). The aim of this research is to analyze the ecological role of the hall in Turkmen Tom (house) architecture with the method of space syntax in Bandar Turkmen. In this research, the selection of samples and the collection of physical and environmental information were carried out in the field, and in the following, the samples of the Formica patterns in the native houses of Bandar Turkmen were analyzed. First, the indicators related to the functional efficiency of the space are extracted and introduced, and then using the technique of space syntax and software "E. Graph" has been investigated. The results of the research indicate that the porch and the terrace in the architecture of the rural houses of Bandar Turkmen region increase the degree of connection and better connection between the yard space and other internal spaces, which in general leads to the improvement of the function between the spaces.

    Keywords: functional efficiency, native housing, porch, hall, Turkmen port
  • Hamed GanjiSafar *, AmirHossein Vadiati, MohammadReza Ghorbani Param Pages 81-102

    Comfort is one of the key factors in the desirability and psychological compatibility of architecture. Also, skin refitting processes can guide refitting processes and redefine it. At present, the idea of dynamic proportionality is widely used in architecture, such as adaptation and response, although these concepts seem to be similar to natural patterns, but their similarity to the existing processes of nature remains debatable. In this article, through the descriptive research method, the basics and definitions related to the subject are given, and in the next step, due to the lack of similar experience in studies and researches in the country, by using the comparative research method, all existing and available global experiences are collected. They are collected and categorized, and then some of the best experiences mentioned are explained and finally, the original conclusion of the research is presented. The research results have shown that in adaptive fitment, the possible scenarios for fitment ability define the fitting criteria of a building and the designer develops a specific strategy (change/transition/change/adaptation) to optimize these criteria. According to the findings of this research, the possible and future-oriented scenarios regarding the building envelope can be grouped into two categories: changing needs and patterns, the 6 main factors of psychological adaptation and thermal comfort in architecture in the adaptation of the skin and building shells related to the patterns are: 1) the naturalness of the space, 2) expectations, 3) experience, 4) duration of presence, 5) perceptual control, 6) environmental stimulation, 7) culture, 8) visual and aesthetic factors, 9) native and non-native factors. Being and 10) the time factor are the changes that are expanded in various conditions of thermal comfort.

    Keywords: biomimetic, thermal comfort, adaptive fitting, psychological thermal adaptation
  • Mahnaz Rezaei *, Mahshid Afzali, pezhman Moslehi Pages 83-101

    Passing the time and increasing growth of urban population and the limitation of land in cities, vertical development became popular and apartments and then residential complexes were formed. This trend of housing development has reduced designers' attention to open and semi-open spaces in residential complexes that this issue has a great impact on the human body and soul in the penetration of natural light into the interior space. The main question of the current research is what factors in the openings and their design in residential interiors can improve the quality of natural light. The aim of the current research is to evaluate the opening factors in the main residential space in the amount of utilization and its effect on natural light, which was done using the library documentation method and it is included in descriptive, analytical and applied researches. The area studied in this research is a land with an area of about 44222 square meters in the 2nd district of Tehran, which due to the high population density, the need to create residential complexes in this area is felt. The analysis of information using simulation by Design Builder software has been done with the aim of determining the influencing factors on the use of natural light in residential units. The results show that the area and depth of the space 48%, the dimensions and proportions of the window 32%, the type of glass 8%, the orientation and position 7% and the window separator 5% have an effect on the use of natural light in the interior space.

    Keywords: Residential Complex, Open, Semi-open Space, Natural Light, Interior Space
  • Alireza Arianmehr * Pages 103-120

    According to the evidence, the universal tendency of human society towards communication with other organisms and presence in natural environments as the first and fundamental platform of life has been documented. The question of whether such attraction with such universality is rooted in the inherent nature of mankind (especially through architecture) has provoked many theoretical discussions in this field. These theories believe in the instinctive and inherent connection of humans to the environment and natural factors. In other words, such tension is considered common among all human beings regardless of time and place, age, gender and race. Among the debates about the tendency of human nature towards the manifestations of life, is the hypothesis of "loving life" (biophilia). The research method is "descriptive-analytical" that has used data collection tools including library and documentary studies. Also, the "logical reasoning" method has been used in recovering the conceptual model. The findings of the present research show that the value of direct and sustainable experience of environmental systems and active interaction with them in the everyday living places of citizens is the basis for addressing nature-friendliness in the field of urban spaces and architecture. Become Therefore, urban spaces and architecture should be presented as valuable arenas for communication with natural elements and systems by urban communities. At the end, the landscape model of biophilic architecture is mentioned in creating and strengthening the sense of nature-friendliness in architecture with an emphasis on the ecological theory of perception.

    Keywords: ecological perception theory, biophilic architecture, environmental psychology, nature-loving