فهرست مطالب

Adolescent and Youth Psychological Studies - Volume:4 Issue: 10, 2023

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 10, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سید وحید جوادی، محمدحسن غنی فر*، فاطمه شهابی زاده صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    امروزه تحصیل و یادگیری از اساسی ترین فعالیت های زندگی در جوامع مترقی به شمار می رود و بقا و دوام هر جامعه منوط به کسب اطلاعات و به کارگیری آن در زندگی است. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش خودکارآمدی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب امتحان و تعلق به مدرسه در دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی 1399- 1400 بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری 3 ماهه اجرا شد. از بین مدارس متوسطه دوم شهر بیرجند یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شد و با استفاده از نرم افزار G Power  حجم نمونه 78 نفر  در نظر گرفته شد و دانش آموزان به طور تصادفی و با در نظر گرفتن ریزش نمونه  در سه گروه (26 نفر گروه آزمایش خودکارآمدی، 26 نفر گروه مداخله اکت و 26 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس انداره گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش خودکارآمدی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش اضطراب امتحان و افزایش سطح  تعلق به مدرسه دانش آموزان نسبت به گروه کنترل می شود (001/0<p). نتایج آزمون بونفرونی نشان داد بین تاثیرگذاری آموزش خودکارآمدی نسبت به آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب امتحان و تعلق به مدرسه تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرگذاری آموزش خودکارآمدی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد در اضطراب امتحان و تعلق به مدرسه در دانش آموزان، مشاوران و درمانگران می توانند از این رویکردها جهت کاهش اضطراب امتحان و همچنین افزایش سطح تعلق به مدرسه دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش خودکارآمدی، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب امتحان، تعلق به مدرسه
  • امیررضا نیری، امیرحسین مهدیزاده*، فیروز کیومرثی، زهره اسمعیل زاده، لیلا شریفیان صفحات 17-26
    زمینه و هدف

    تغییرات ناشی از جهانی شدن، تحولات فناوری و پویایی بازار کار در قرن بیست و یکم بر آموزش تاثیر گذاشته است. سیستم های آموزشی کشورها به دنبال بهترین روش ها برای آموزش کودکان و نوجوانان در زندگی روزمره و حرفه ای خود با توجه به الزامات قرن بیست ویکم هستند. هدف از اجرای این پژوهش، مشخص کردن ویژگی های محتوای برنامه درسی مبتنی بر کارآفرینی در نظام آموزشی دوره دوم ابتدایی ایران بود.

    روش پژوهش: 

    نوع پژوهش، کاربردی و روش آن کیفی بود. بدین منظور، مصاحبه با خبرگان مسلط بر موضوع پژوهش که با اشباع نظری تعدادشان 25 نفر بود و روش نمونه گیری هدفمند از نوع قضاوتی بود انجام شد. برای تحلیل بخش کیفی از سه فرآیند کدگذاری باز و محوری و گزینشی استراوس و کوربین استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد ویژگی های محتوای برنامه درسی مبتنی بر کارآفرینی در نظام آموزشی دوره دوم ابتدایی ایران عبارت است از: طراحی محتوای برنامه درسی متنوع و فعال (1- برنامه درسی الهام بخش 2- کاربردی بودن محتوای برنامه درسی 3- محتوای برنامه درسی با کیفیت). تدوین محتوای برنامه درسی با هدف تربیت شهروندانی کارآفرین (1- یادگیری درباره خود 2- دانش کارآفرینی 3- محتوای برنامه درسی مهارت محور 4- یادگیری درباره محیط و شبکه های کارآفرینی). سومین انطباق محتوای برنامه درسی با نیازهای جامعه و تحولات علمی (1- اخلاق کارآفرینی 2- تناسب محتوای برنامه درسی با تغییرات 3- آمادگی دانش آموز به دنیای کسب وکار با آگاهی). تاکید محتوای برنامه درسی بر فعالیت دانش آموز با تمرینات عملی و خلق تجارب شخصی (1- توانمندی دانش آموز در مدیریت زمان 2- وجود تمرینات عملی 3- توانایی دانش آموز در تفکر پیرامون راه اندازی کسب وکار).

    نتیجه گیری

    تربیت شهروندانی کارآفرین از نیازهای مبرم جامعه امروز است زیرا دانش آموز امروز قرار است که در آینده زندگی شغلی داشته باید و به دنیای شغلی قدم بگذارد بنابراین نیاز است تا محتوای برنامه درسی همسو با تغیرات و تحولات جهانی، دانش آموزان را افرادی توانمند و مهارت محور بار بیاورد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارآفرینی، نظام آموزشی ایران
  • علیرضا یوسفی*، زینب پهلوزاده، فاطمه خیری صفحات 27-40
    زمینه و هدف

    آموزش و پرورش به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای یک جامعه است که می تواند زمینه رشد همه جانبه افراد را فراهم کند. به طور کلی پرورش استعدادهای فردی و تحکیم پایه های زندگی جمعی و ایجاد تفاهم میان افراد انسانی در سایه آموزش و پرورش صورت می گیرد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هوش موفق بر انگیزش تحصیلی و عملکرد تحصیلی پسران دوره دوم مقطع متوسطه بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. از این رو، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم مقطع متوسطه بود که به علت مشکلات تحصیلی به یک مرکز مشاوره خصوصی در منطقه 7 تهران مراجعه کرده بودند و به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته آموزشی رویکرد آموزش هوش موفق استرنبرگ (2007) اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها، ابزار پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد و پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1981) بود. آزمودنی های هر دو گروه در ابتدای پژوهش پرسشنامه ها را تکمیل کرده و سپس، گروه آزمایش طبق آموزش هوش موفق مورد آموزش قرار گرفتند در صورتی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در بخش توصیفی از جدول های توزیع فراوانی استفاده شده و در بخش استنباطی تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مقدار F و سطح معناداری مقدار به دست آمده در متغیر عملکرد تحصیلی (44/6= F و 002/0 = P) و انگیزش تحصیلی (78/7 = F و 002/0 = P) می توان نتیجه گرفت که مداخله به کار رفته در این پژوهش یعنی آموزش هوش موفق به عنوان متغیر مستقل به طور معناداری باعث وقوع تغییرات در متغیرهای وابسته (عملکرد تحصیلی و انگیزش تحصیلی) شده و این بدان معناست که تغییرات ایجاد شده در متغیرهای وابسته ناشی از اجرای آموزش هوش موفق بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری نمود که از آموزش هوش موفق می توان برای ارتقای وضعیت تحصیلی دانش آموزان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش هوش موفق، انگیزش تحصیلی، عملکرد تحصیلی، پسران
  • مهدی اکبرزاده سقای، جهانگیر یاری حاج عطالو*، اسکندر فتحی آذر، صادق ملکی آوارسین صفحات 41-51
    زمینه و هدف

    آموزش در دوره ابتدایی از حساست خاصی برخوردار است. در این زمینه امروزه دست اندرکاران نظام آموزشی تلاش می کنند در قالب برنامه درسی تلفیقی شکل آموزش مطلوب برای فراگیران از طرق برنامه درسی فراهم کنند. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی برنامه درسی تلفیقی در آموزش علوم پایه ششم بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر از نوع کیفی به شیوه تحلیل محتوای کیفی و از نوع استقرایی بود. مشارکت کنندگان شامل متخصصان علوم تربیتی، برنامه ریزی درسی و آموزش علوم، (اساتید دانشگاه فرهنگیان، دولتی، آزاد و پیام نور) و آموزگاران بوده که به روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند ملاک محور انتخاب و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 18 نفر داده ها به اشباع رسید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد 9 مقوله اصلی بر اساس عناصر برنامه درسی کلاین (اهداف، محتوا، راهبردهای یادگیری یاددهی، فعالیت های یادگیری، مکان، زمان، ابزار، گروه بندی فراگیران و ارزیابی آموخته ها) و 151 زیر مقوله استخراج و الگوی مناسب طراحی شد. نتایج اعتبارسنجی بر اساس نظر 13 نفر از متخصصان طبق شاخص های CVI-CVR نشان داد الگوی طراحی شده از اعتبار لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت الگوی شناسایی شده در پژوهش حاضر می تواند برای اجرا در آموزش درس علوم پایه ششم ابتدایی از اعتبار برخوردار است و منجر به بهبودی کیفیت آموزش می شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی تلفیقی، آموزش علوم تجربی، پایه ششم، عناصر 9 گانه کلاین
  • آیدا جاگرانی، فرانک امیدیان*، ماریا نصیری صفحات 52-63
    زمینه و هدف

    آموزش مجازی یکی از انواع آموزش است که در سال های اخیر به خصوص در دوره کرونا نقش خود را نشان داد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی آموزش تولید محتوای الکترونیکی برای آماده سازی معلمان جهت تدریس در فضای مجازی مدارس ابتدایی استان بوشهر بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر، تلفیقی (کیفی- کمی) و از نظر شیوه اجرا کاربردی بود. جامعه پژوهش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی شهر بوشهر در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 40 نفر بر اساس قاعده اشباع نظری و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی نیز شامل اساتید دانشگاهی شهر بوشهر در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 552 نفر بودند که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 225 تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی مصاحبه و بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی ابزار بخش کیفی با روایی صوری انجام گرفت و پایایی نیز با ضریب توافق بین کدگذاران 82/0 شد. همچنین در بخش کمی پژوهش روایی صوری استفاده و پایایی با آلفای کرونباخ 85/0 حاصل شد. تجزیه وتحلیل بخش کیفی با روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA3 و بخش کمی با روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Pls smart3 انجام شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی، 5 مولفه (محتوا، ارزشیابی، زیرساخت فنی، برنامه ریزی و محیط یادگیری) و 41 شاخص برای الگوی آموزش الکترونیکی شناسایی شد. بر اساس نتایج بخش کمی، بار عاملی که ضریب همبستگی بین متغیر مکنون (آموزش الکترونیکی) و متغیرهای آشکار در یک الگو است، به ترتیب مربوط به برنامه ریزی (74/0)، تدوین محتوا (63/0)، ارزشیابی (58/0)، زیرساخت فنی (51/0) و محیط یادگیری (5/0) می باشد. همچنین طبق نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، مولفه برنامه ریزی با ضریب 42/0، تدوین محتوا با ضریب 21/0، ارزشیابی با ضریب 18/0، زیرساخت فنی و محیط یادگیری با ضریب 14/0 به ترتیب بیش ترین اثر را بر آموزش الکترونیکی داشتند. آموزش الکترونیکی، ضرورت سیستم آموزشی در آینده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت اولین اقدام، نظرخواهی از اساتید و متخصصین برای شناسایی و رفع چالش های آموزش الکترونیکی و برنامه ریزی برای پیاده سازی این سیستم در نظام آموزش وپرورش با توجه به مولفه های محتوا، ارزشیابی، زیرساخت فنی، برنامه ریزی و محیطی یادگیری می باشد.

    کلیدواژگان: تولید محتوای الکترونیکی، فضای مجازی، تدریس، معلمان، مدارس ابتدایی
  • ندا گروسیان شاد، جهانشیر توکلی زاده*، رضا دستجردی، حمید طاهری صفحات 64-80
    زمینه و هدف

    از آن جایی که آموزش و رشد کارکردهای اجرایی نقش اساسی در گسترش توانمندی های تحصیلی، آموزشگاهی و اجتماعی دارند و دانش آموزان با اختلالات یادگیری به سبب ضعف در این موارد در مولفه های مربوط به کارکردهای اجرایی، در اهداف آموزشی نیز با مشکلاتی مواجه هستن؛ لذا هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش یادگیری مغزمحور و آموزش خودتنظیمی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر، با توجه به اهداف از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری داده ها،  از نوع نبمه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون -پس آزمون فوری و با تاخیر همراه با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر ناحیه دو شهر کرمان به حجم 6515 نفر تشکیل دادند. نمونه این پژوهش،60 نفر از دانش آموزان دختر 10 سال بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. درون هر خوشه، افراد به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در هر گروه گواه و گروه های آموزش یادگیری مغزمحور و خودتنظیمی 20 دانش آموز  قرار گرفت و هر گروه به مدت 16 جلسه 45 دقیقه ای در حیطه  کارکردهای اجرایی آموزش دیدند. در انتهای آموزش یک آزمون فوری و دو ماه بعد به منظور ارزیابی پایداری مداخله، آزمون پیگیری از دانش آموزان در هردو گروه آموزشی به عمل آمد. ابزار اندازه گیری این پژوهش، به ترتیب  کتاب خواندن پایه چهارم، آزمون استروپ (2006)، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (1948)، آزمون عملکرد مداوم (1956)، آزمون ان-بک بود. داده های این پژوهش با آزمون اندازه گیری مکرر در چهارچوب تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-V.24  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج بیان گر آن بود که بین میزان اثربخشی آموزش یادگیری مغزمحور و آموزش خودتنظیمی بر کارکردهای اجرایی با اختلال یادگیری در خواندن تفاوت وجود داشت. بدین معنا که میزان افزایش در گروه آموزش یادگیری مغزمحور در متغیر، عملکرد اجرایی بیشتر از گروه آموزش خودتنظیمی بوده است. (05/0 < p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت از آموزش ها به ویژه آموزش یادگیری مغز محور به عنوان راهبرد کارآمد و موثر در جهت ارتقاء عملکرد و مهارت های دانش آموزان به ویژه فراگیران نارساخوان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: یادگیری مغزمحور، خودتنظیمی، کارکردهای اجرایی، اختلال خواندن
  • مطهره خسروی راد، احمد اکبری*، محمد کریمی، مسلم چرابین صفحات 81-94
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین مهارت‎های مورد نیاز جامعه امروزی، مهارت پرسشگری است. از این رو ضرورت دارد تا با طراحی یک الگوی  مناسب در زمینه آموزش مهارت های پرسشگری ، این امر مورد بررسی قرار بگیرد. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه مهارت های پرسری در دانش آموزان مبتنی بر بوم مدرسه است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه آمیخه (کمی-کیفی) بود که در بخش کیفی از نظریه داده بنیاد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار MaxQDA استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت آموزش و آموزش پرسشگری و آموزش کودکان بودند. روش نمونه گیری، از نوع هدفمند که در مجموع با انجام 10 مصاحبه با اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت آموزش و آموزش پرسشگری و آموزش کودکان به اشباع رسید. پس از این مرحله، مرحله کمی شروع شد. در این بخش از روش پژوهشی توصیفی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش در این بخش معلمان آموزش و پرورش شهرستان نیشابور بودند. بنابراین تعداد 413 پرسشنامه بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و فرمول کوکران تهیه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده از همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر در نرم افزار پی ال اس مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بخش کیفی نه مقوله اصلی به عنوان راهبردهای موثر شناسایی شدند این راهبردها دارای 49 کد باز بودند. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و روایی سازه و همچنین روایی پرسش نامه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ، پایایی همگون و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاکی از تایید مدل استخراجی و مولفه‎های کیفی استخراج شده مرحله قبل بود. برهمین اساس  میزان تاثیر شرایط علی و پدیده خرید اجباری برابر با 0.27 بود، میزان تاثیر پدیده مهارت پرسشگری بر راهبردها برابر با 0.324 بود، میزان تاثیر مولفه های زمینه ای بر راهبردها برابر با 0.258 بود. میزان تاثیر راهبردها بر پیامدها برابر با 0.584 است. میزان تاثیر مداخله گرها بر پیامدها برابر با 0.113 بود. میزان تاثیر مولفه های کنترل مداخله گرها بر راهبردها برابر با 0.113 بود. همچنین میزان تعدیل گری متغیر کنترل مداخله گرها در رابطه بین راهبردها و پیامدها برابر با 0.089- بود. تمامی روابط  با توجه به میزان معناداری آن معنادار بودند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مدل توسعه مهارت های پرسشگری در پژوهش حاضر از اعتبار و پایایی خوبی برخوردار بوده و پیشنهاد می شود به صورت آزمایشی و پایلوت به اجرا درآید.

    کلیدواژگان: پرسشگری، بوم مدرسه، مهارت پرسشگری، راهبردهای الگو
  • مهران مظاهری نسب، فریبا حنیفی*، محبوبه عبداللهی صفحات 95-109
    زمینه و هدف

    آموزش مجازی نیز مانند آموزش حضوری برای آموزش لازم و ضروری است. به طریکه بحران کرونا نشان داد که در واقعی که آموزش حضوری با چالش مواجهه می شود چگونه آموزش مجازی اهمیت پیدا می کند. از سویی دیگر نیز ممکن است در آینده آموزش مجازی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس توجه به توانمندسازی معلمان امری ضروری است؛ بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی آموزی مجازی معلمان دوره ابتدایی در شهرستان سبزوار بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی- کمی) و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه مورد مطالعه در مرحله کیفی شامل خبرگان آموزش وپرورش سبزوار بودند که محقق پس از انتخاب 15 نفر به اشباع نظری دست یافت و از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. همچنین، جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل معلمان زن و مرد مدارس ابتدایی شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که تعداد 934 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده نسبی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار و روایی در هر دو بخش توسط خبرگان مورد بررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    عوامل موثر بر توانمندسازی آموزش مجازی معلمان ابتدایی دارای 61 مفهوم، 22 عامل و 10 مقوله بود. مقوله ها و عامل ها شامل: حمایت سازمانی (عوامل سازمانی- الزامات ساختاری برای معلمان) فرهنگ سازمانی (عوامل ساختاری- تامین نیازهای فردی توسط سازمان) آموزش موثر شبکه های مجازی (لزوم یادگیری - تاثیرات یادگیری) شرایط فردی- اجتماعی (فرآیند سازمانی - ویژگی های فردی و جمعی) تسهیل یادگیری (مدیریت جامع - تقویت مهارتی) بعد ذهنی- عملی (بعد ذهنی - ابعاد مهارتی) موانع پیش روی توانمندسازی (مشکلات سطح میانه - مشکلات سطح خرد) عوامل درونی- بیرونی (عوامل بالادستی یا خارج از کنترل فرد- عوامل انحصاری) حل مسیله (برگزاری آموزش های منظم برای معلمان - تغییرات راهبردی - توسعه اجتماعی) پیامدهای منفی و مخرب (پیامدهای فردی - پیامدهای فرا فردی) می باشد. بین میانگین همه عوامل و میانگین جامعه تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج کمی پژوهش نشان داد که بین همه عوامل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    صاحب نظران و مسیولین آموزش وپرورش می توانند با توجه به عوامل و مقوله های شناسایی شده و الگوی معرفی شده برنامه هایی برای توانمندسازی آموزش مجازی معلمان ابتدایی طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزش مجازی، معلمان، آموزش وپرورش، ابتدایی
  • محمود معصومی، مژگان محمدی نایئنی*، علیرضا فقیهی صفحات 110-123
    زمینه و هدف

    عدالت آموزشی بنیان فکر و فرهنگ یک جامعه است که جزیی از عدالت فرهنگی بوده و زمینه بر خورداری افراد یک جامعه از همه امکانات برابر آموزشی را فراهم می آورد. عدم وجود عدالت آموزشی سرعت رشد و پیشرفت تمدن بشری را کم کرده و سبب گسترش تضاد طبقاتی و فقر آموزشی و بازماندگی از تحصیل می گردد. لذا، در این پژوهش ضمن گرد آوری آمار بازماندگان از تحصیل راهکار هایی برای برای کاهش فقر و بازماندگی از تحصیل با رعایت عدالت آموزشی ارایه شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش به شیوه توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی به صورت فیش یرداری از منابع اسنادی همچون مقالات و کتاب ها که از طریق سایت های معتبر داخلی و خارجی و اسناد بالا دستی از جمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش. تهیه شد.

    یافته ها

    یکی از شاخص های مهم عدالت محوری فراهم شدن امکان رشد و اعتدال آموزشی برای همه مردم صرف نظر از جنس، نژاد، طبقه، قومیت و رنگ است.

    نتیجه گیری

    لزوم برخورداری از آموزش وپرورش رایگان و با کیفیت مناسب برای تمام افراد در سن آموزش، دغدغه ای اساسی است که از آن به عنوان عدالت آموزشی یاد می شود. وجود چالش ها و موانع مختلف در اجرای هدف یاد شده، منجر به شکل گیری نابرابری ها و بی عدالتی هایی شده است

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، فقر آموزشی، بازماندگی از تحصیل
  • اعظم نجاری مقدم، نسرین باقری*، خدیجه ابوالمعالی صفحات 124-138
    زمینه و هدف

    در دنیای امروز عقیده بر این است که باید تفکر جهانی داشت ولی این تفکرات جهانی را به صورت محلی پیاده نمود. این امر می تواند به معنای بومی سازی تفکرات و اندیشه های جهانی نیز تلقی شود. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش تفکر انتقادی و آموزش شناختی اجتماعی بر خلاقیت هیجانی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون_  پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود که در دبیرستان های (متوسطه اول) شهرستان سبزوار در سال1402-1401 انجام شد. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان محدوده سنی مقطع تحصیلی متوسطه اول تشکیل دادند که بطور در دسترس و با توجه به حجم نمونه 98 نفر از دانش آموزان دختردبیرستان انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای، پرسشنامه و اسناد و مدارک بود. در گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سنجش خلاقیت هیجانی به عنوان ابزار استفاده شد. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر به روش نمونه گیری در دسترس بود. حجم نمونه شامل 66 نفر یعنی برای هر گروه 33 نفر در نظرگرفته شد. در این پژوهش مولفه ها و نمره کل خلاقیت هیجانی متغیر وابسته بودند که اطلاعات مربوط به آن ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از شرکت کنندگان گروه های آزمایش و کنترل گردآوری و برای آزمون اثر بخشی اجرای متغیر مستقل بر متغیر وابسته از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS نسخه 26 می باشد.

    یافته ها

    تفاوت میانگین نمرات مولفه ها و نمره کل خلاقیت هیجانی  در مراحل پیش آزمون- پس آزمون و پیش آزمون - پیگیری به لحاظ آماری معنادار، اما تفاوت میانگین آن نمرات در مراحل پس آزمون - پیگیری غیر معنادار بود. تفاوت میانگین مولفه ها و نمره کل خلاقیت هیجانی در دو گروه تفکر انتقادی و کنترل به لحاظ آماری معنادار است. تفاوت اثر دو شیوه آموزش شناختی اجتماعی  و تفکر انتقادی  بر مولفه های آمادگی، نوآوری، اثربخشی  و نمره کل خلاقیت هیجانی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، آموزش تفکر انتقادی و شناختی اجتماعی باعث بالا رفتن آمادگی هیجانی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شده است. آموزش تفکر انتقادی تفاوت چشمگیری بین گروه کنترل و آزمایش از نظر متغیر خلاقیت هیجانی ایجاد نمود.و آموزش تفکر انتقادی و شناختی اجتماعی باعث بهبود نوآوری در دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شده است. آموزش تفکر انتقادی و شناختی اجتماعی تاثیر معنی داری بر دانش آموزان نداشته است

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، شناختی اجتماعی، خلاقیت هیجانی، دانش آموزان
  • جعفر سامان آذری، شعله لیوارجانی*، معصومه آزموده صفحات 139-154
    زمینه و هدف

    یادگیری آموزش خودتنظیمی باعث می شود که دانش آموزان فعالانه به امر یادگیری مشغول شوند و آن را سازماندهی کنند؛ لذا چنانچه دانش آموزان سطح مهارت های خودتنظیمی خود را افزایش دهند؛ همین امر مستقیا باعث بالا رفتن عملکرد تحصیلی و پیشرفت آنان خواهد شد؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش روش های مطالعه و مدیریت زمان بر خودکارآمدی تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی و عملکرد درس زیست شناسی دانش آموزان دختر و پسر علوم تجربی پایه دوازدهم انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، دانش آموزان دختر و پسر پایه دوازدهم رشته علوم تجربی شهر تبریز در سال تحصیلی 401-1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای 52 نفر به عنوان نمونه جهت اجرای پژوهش انتخاب و به صورت دو گروه آزمایش(26 نفر) و کنترل (26 نفر) گمارده شدند. جهت سنجش خودکارآمدی تحصیلی از پرسشنامه جینگ و مورگان، جهت سنجش خودتنظیمی تحصیلی از پرسشنامه سواری و عرب زاده و جهت سنجش عملکرد درس زیست شناسی دانش آموزان از نمرات پایان ترم آن ها در سال تحصیلی جاری و سال قبل استفاده شد. روایی ابزارها توسط متخصصان تایید شد. پایایی ابزار با آلفای کرون باخ مورد تایید واقع شد (7/0<α). قبل از اجرای مداخله از هر دو گروه پیش آزمون خودکارآمدی تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی به عمل آمد. گروه آزمایش روش های مطالعه و مدیریت زمان را از طریق پکیج آموزشی در 8 جلسه دریافت کرد و گروه کنترل هیچگونه مداخله آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای مداخله در مرحله پس آزمون، هر دو گروه مجدا ابزارهای مرحله پیش آزمون را پاسخ دادند. همچنین نمرات پایان ترم سال تحصیلی جاری و قبلی درس زیست شناسی برای عملکرد دانش آموزان از مدارس اخذ شد. داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیره دو طرفه تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    آموزش روش های مطالعه و مدیریت زمان در خودکارآمدی تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی و عملکرد درس زیست شناسی دانش آموزان دختر و پسر اثربخشی یکسان را نشان داد (05/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش روش های مطالعه و مدیریت زمان پیشنهاد می شود، با برگزاری کارگاه های آموزشی توسط مشاوران خبره در مدارس، به بالا بردن خودکارآمدی تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی و عملکرد درس زیست شناسی دانش آموزان رشته علوم تجربی توجه شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، عملکرد درس زیست شناسی، روش های مطالعه، مدیریت زمان
  • مینو درخش، شعبان حیدری*، رمضان حسن زاده صفحات 155-166
    زمینه و هدف

    استفاده از بازی های آنلاین پیامدهای هیجانی و اجتماعی منفی زیادی دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی بر بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی ناحیه 2 شهر ساری در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. حجم نمونه بر اساس نرم افزار G Power برای هر گروه 15 نفر تعیین که این تعداد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت بازی درمانی قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها با پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین (وانگ و چانگ، 2002)، پرسشنامه تنظیم هیجان برای کودکان و نوجوانان (گیولن و تاف، 2012) و مقیاس سازگاری اجتماعی کودکان (دخانچی، 1377) گردآوری و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بازی درمانی باعث بهبود تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد و سرکوبی) و سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین انجام شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی بازی درمانی و ماندگاری آن بر بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین بود. بنابراین، متخصصان و درمانگران برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه برای بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی می توانند از روش بازی درمانی در کنار سایر روش های درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، تنظیم هیجان، سازگاری اجتماعی، اعتیاد به بازی های آنلاین
  • راحله عموزاده، حمید شفیع زاده*، فخرالدین احمدی صفحات 167-185
    زمینه و هدف

    اجتماع یادگیری حرفه ای، فرایند یادگیری گسترده یا متوسط برای تقویت همکاری در بین وظایف مربوط به شغل در محیط کاری می باشد و تاثیر قابل توجهی در بهبود عملکرد منابع انسانی دارد. این پژوهش با هدف طراحی مدل اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان دوره ابتدایی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    از روش کیفی  پدیدارشناسانه مبتنی بر رویکرد تحلیل مرحله ای کلایزی استفاده شد. مشارکت کنندگان را پژوهش را تعداد 26 نفر شامل اساتید و اعضای هییت علمی دانشگاه ها در رشته مدیریت آموزشی،  مدیر، معاون آموزشی و معلمان موفق در مدارس ابتدایی و دانشجوی دکتری یا فارغ التحصیل رشته مدیریت آموزشی شاغل در آموزش و پرورش که از طریق نمونه گیری نظری هدفمند انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق با مشارکت کنندگان پژوهش استفاده شد. جهت ارزیابی روایی، از روش های بررسی توسط اعضاء، مثلث سازی (سه سویه نگری)منابع داده ها، بازبینی توسط همکاران و بازنگری توسط ناظران برای افزایش روایی پژوهش خود استفاده همچنین جهت بررسی پایایی نیز از راهبرد های اتکاپذیری، اطمینان و اعتمادپذیری، تایید یا تصدیق پذیری و انتقال پذیری بهره برداری گردید.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها، الگوی نهایی پژوهش شامل 2 بعد کلان پیشایندهای اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان مشتمل بر 4 مولفه رهبری آموزشی، فرهنگ سازمانی، یادگیری مشارکتی و ساختار سازمانی و در نهایت پسایندهای اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان مشتمل بر 3 بعد کلان توسعه کیفیت عملکردی، تعلق خاطر به شغل و مدرسه و خشنودی شغلی و حرفه ای به تصویر کشیده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی بازی درمانی و ماندگاری آن بر بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین بود. بنابراین، متخصصان و درمانگران برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه برای بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی می توانند از روش بازی درمانی در کنار سایر روش های درمانی استفاده کنند

    کلیدواژگان: یادگیری، اجتماع یادگیری حرفه ای، معلمان دوره ابتدایی
  • زهرا واحدی طزرقی*، معصومه بهبودی صفحات 186-201
    زمینه و هدف

    در حوزه تعلیم و تربیت یکی از مهم ترین، تاثیرگذارترین و در عین حال، دشوارترین مباحث، رشد اخلاقی و اخلاقی بارآوردن فرزندان است. از این رو، پرداختن به مباحث مربوط به اخلاق و به تبع آن رشد اخلاقی از جایگاه رفیعی برخوردار است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک زندگی اسلامی والدین با رشد اخلاقی و بهزیستی روانشناختی دانش آموزان پسر  انجام شد.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر منطقه شرق شهر تهران و والدین آن ها در سال 1401 بودند. نمونه آماری شامل 250 نفر و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. ابزار پژوهش شامل آزمون سبک زندگی اسلامی (فرم کوتاه) کاویانی (1392)، مقیاس رشد اخلاقی کودکان، نوجوانان و جوانان لطف آبادی (1390) و بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بود. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS و تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چدمتغیره نشان داد، بین دو متغیر سبک زندگی اسلامی والدین با رشد اخلاقی و بهزیستی روان شناختی فرزندان پسرشان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بین سبک زندگی اسلامی والدین با مولفه های رشد اخلاقی فرزندشان؛ اخلاق زیست محیطی، اخلاق فردی، اخلاق در مناسبات خانوادگی، اخلاق اجتماعی و اخلاق انسانی ارتباط و همبستگی معناداری مشاهده نشده است. اما بین سبک زندگی اسلامی والدین با اخلاق متعالی فرزندان پسر ارتباط و همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد؛ بدین معنی که با افزایش سطح و میزان سبک زندگی اسلامی والدین، میزان و سطح اخلاق متعالی در فرزندان پسرشان افزایش و ارتقاء پیدا می کند. همچنین بین سبک زندگی اسلامی والدین با مولفه های بهزیستی روانشناختی فرزندشان؛ روابط مثبت با دیگران، خودمختاری یا استقلال، زندگی هدفمند و رشد فردی ارتباط و همبستگی معناداری مشاهده نشده است. اما بین سبک زندگی اسلامی والدین با پذیرش خود و تسلط بر محیط فرزندان پسر ارتباط و همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که با افزایش سطح و میزان سبک زندگی اسلامی والدین، میزان و سطح دو مولفه بهزیستی روانشناختی؛ پذیرش خود و تسلط بر محیط در فرزندان پسرشان افزایش و ارتقاء پیدا می کند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی والدین، رشد اخلاقی، بهزیستی روانشناختی
  • فاطمه فرازنده، سید جلال یونسی*، هاجر تاروردی زاده صفحات 202-216
    زمینه و هدف

    آموزش عالی به عنوان نظامی که وظیفه تربیت و پرورش نیروهای انسانی متفکر و خلاق را بر عهده دارد، نقش مهمی در توسعه، پیشرفت و تولید دانش جدید ایفا می نماید. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی بر هویت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی تهران، انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی در سال تحصیلی 1399-1400 که به علت نیاز آموزش پروتکل درمانی از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. حجم نمونه شامل 30 نفر بود که به طور تصادفی 10 نفر در گروه آزمایش شناختی و 10 نفر در گروه آزمایش فراشناختی و 10 نفر در گروه کنترل) گمارده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008) بود. دو گروه آزمایش مورد آموزش برنامه راهبردهای شناختی و فراشناختی به مدت 8 جلسه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر دو راهه (طرح آمیخته بین آزمودنی-درون آزمودنی) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی نشان داد که تنها بر هویت تحصیلی دنباله رو (91/3=F، 032/0=P) موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع با توجه به تاثیر مهارت های یادگیری خودتنظیمی بر هویت تحصیلی دانشجویان می توان نتیجه گرفت که از آنجایی که موفقیت دانشجویان در درس و چالش های تحصیلی پراهمیت است؛ لذا با افزایش خودتنظیمی می توان باعث بهبود روند هویت یابی تحصیلی شد.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری(شناختی و فراشناختی)، هویت تحصیلی، دانشجویان
  • سارا احمدی، کیوان صالحی*، محمد جوادی پور صفحات 217-230
    زمینه و هدف

    به واسطه چیره شدن ابزارهای دیجیتال، آموزش از شکل معمول خود فاصله گرفته و به سمت یادگیری غیرحضوری پیش می رود. یادگیری غیرحضوری، منجر به انعطاف پذیری و دسترسی آسان از طریق رسانه های دیجیتالی شده است؛ لذا هدف از پژوهش حاضر، فهم تجارب زیسته دانش آموزان، معلمان و اساتید از سنجش اثربخش در آموزش از راه دور بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش کیفی، با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات، استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. بدین منظور، داده ها با مصاحبه از 30 نفر از دانش آموزان، معلمان و اساتید جمع آوری و به روش استرابرت و کارپنتر (2003)، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل حاصل از مصاحبه ها، حاکی از چهار مضمون اصلی از جمله مولفه های پشتیبانی و حمایت، محتوایی، زیرساخت و اخلاقی و 22 زیر مضمون شامل حمایت های فنی، بالا بردن انگیزه معلمان و دانش آموزان، آموزش مداوم معلمان و دانش آموزان، بالا بردن سواد رایانه ای دانش آموزان و معلمان، شکستن مقاومت معلمان در برابر شیوه های ارزیابی مجازی، استفاده از روش های تعاملی، توجه به عمق تفکر فراگیران، بازخورد به موقع و سریع، توجه به تفاوت های فردی، آشنایی با شیوه های ارزشیابی مجازی در معلمان، تطابق با شیوه های ارزشیابی مجازی در معلمان، فراهم بودن زیرساخت های الکترونیکی، تضمین امنیت ارزشیابی در فضای مجازی، فراهم کردن اینترنت پرسرعت، دسترسی سریع و آسان به موبایل یا رایانه برای دانش آموزان، دیجیتالی ساختن صفر تا صد ارزشیابی، ترویج فرهنگ ارزشیابی مجازی بین معلمان و دانش آموزان، پرهیز از تقلب به دلیل بی هویتی، ارایه معیارها و استانداردهای توافقی در ارزشیابی، توجه به پیش زمینه های دانش آموزان در ارزشیابی مجازی، تلقی دانش آموز به عنوان هسته ارزشیابی، اتصال ارزشیابی به محیط دانش آموز استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج فوق واضح است که سنجش عملکرد تحصیلی در آموزش غیرحضوری، مستلزم پیروی از اصول و مولفه های خاصی است که عدم توجه به آن ها، زمینه عقیم سازی این نوع از سنجش را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، معلمان، فضای مجازی، دانش آموزان
  • جعفر جعفری هرندی، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده صفحات 231-243
    زمینه و هدف

    مدرسه به عنوان اولین و مهم ترین نهاد آموزشی کشور نقش تعیین کننده ای در آموزش سواد بوم شناختی در کنار سایر سازمان ها و ابزارهای آموزشی بر عهده دارد. هدف این پژوهش طراحی مدل ساختاری تفسیری چالش های توسعه سواد بوم شناختی در مدارس متوسطه بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع آمیخته (کیفی و کمی) است. در فاز اول روش تحقیق کیفی با استفاده از تحلیل مضمون و در فاز دوم روش کمی براساس مدل سازی ساختاری تفسیری انجام گرفت. جامعه آماری در هر دو بخش کیفی و کمی با توجه به خبره محور بودن رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، خبرگان تشکیل دادند که شامل مدیران مدارس، معلمان، کارشناسان آموزش محیط زیست، اساتید رشته آموزش محیط زیست و نخبگان حوزه محیط زیست بود که به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند (22 نفر). روش نمونه گیری در قسمت کمی نیز با توجه به خبره محور بودن رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، خبرگان بخش کیفی بودند (20= N). ابزار اندازه گیری در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه بود. روایی و پایایی داده ها مورد تایید قرار گرفت. از دو روش تحلیل مضمون (نرم افزار مکس کیودی ای) و مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) (نرم افزار اکسل) برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    6 مضمون اصلی چالش های توسعه سواد بوم شناختی در مدارس متوسطه شناسایی شده است که شامل چالش های انسانی، زیرساخت، اقتصادی، نگرشی، برنامه درسی و سیاسی است.

    نتیجه گیری

    چالش انسانی و برنامه درسی در خوشه مستقل قرار دارند یعنی بر عوامل دیگر تاثیر زیاد دارد و عوامل دیگر بر آن تاثیر اندکی دارد و زیرساخت و برنامه درسی در خوشه وابسته قرارگرفته اند یعنی متاثر از عوامل دیگر هستند و بر دیگر عوامل تاثیر اندکی دارند و اقتصادی و نگرشی در خوشه پیوندی قرارگرفته اند یعنی هم بر دیگر عوامل تاثیرگذارند و هم از دیگر عوامل تاثیر می پذیرند

    کلیدواژگان: سواد بوم شناختی، سواد زیست محیطی، محیط زیست، مدارس متوسطه
  • مهدیه ظهیر صالحی، زهرا زین الدینی میمند*، زهره سعادتمند صفحات 244-255
    زمینه و هدف

    بدون شک در نظام آموزش و پرورش رسمی هر کشوری همه دوره های تحصیلی مهمترین و اساسی ترین دوره به شمار می رود. تاثیری که این دوره در موفقیت تحصیلی دانش آموزان دارد در سراسر زندگی و دوران تحصیل بسیار است. هدف تحقیق حاضر، شرایط علی الگوی برنامه درسی فارسی با محوریت قصه گویی بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق، کیفی به روش تحلیل محتوا بود. جامعه آماری شامل کلیه مربیان پیش دبستانی شهر کرمان به تعداد 1400 نفر بوده اند. شیوه نمونه گیری بصورت هدفمند تا حد اشباع نظری داده ها (به تعداد 21 نفر) بود. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه عمیق و غیرساختاریافته بود. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید.

    یافته ها

    بطور کلی نتایج تحقیق نشان داد، ابعاد و مولفه های شرایط علی برنامه درسی فارسی با محوریت قصه گویی شامل 8 کد انتخابی تحریک عاطفی، تقویت قوه ادراکی، تقویت تفکر انتقادی، تلاش تحصیلی، یادگیری سیال، رشد اخلاقی، ادراک معنایی، تقویت هویت بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود از روش تجسم کردن برای تفهیم اهداف یادگیری در فرایند قصه گویی برای کودکان استفاده شود. در چنین حالتی درک مفاهیم برای آن ها تسهیل می شود. پیشنهاد می شود که مربیان سعی کنند در فرایند قصه گویی با کودکان ارتباط برقرار سازند و این مادامی است که نظر آن ها را در رابطه با موضوعات مطرح شده در قصه پرس و جو کنند

    کلیدواژگان: برنامه درسی فارسی، قصه گویی، اعتباربخشی
  • مریم سوری، محمد مجتبی زاده*، رسول داودی صفحات 256-274
    زمینه و هدف

    تاثیر شیوه های آموزش بر کیفیت آموزشی، در بسیاری از پژوهش ها به اثبات رسیده است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین و رتبه بندی اجزاء مدل کیفی تکیه گاه سازی آموزشی در نظام آموزش متوسطه ایران بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق کیفی - کمی بوده، جامعه آماری بخش کیفی خبرگان و متخصصان حوزه یادگیری - یاددهی، روش های تدریس و تکیه گاه سازی و اسناد مکتوب مرتبط با موضوع شامل مقالات و پژوهش های علمی و کتب مرتبط تالیفی و در بخش اولویت بندی مدیران عالی و میانی معاونت های ادارات آموزش و پرورش بود. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با 13 خبره، مصاحبه عمیق انجام گرفته و با روش هدفمند برای اسناد، 18 سند (متن) مورد بررسی قرار گرفته و در بخش اولویت بندی، 35 نفر با روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به پرسشنامه ماتریسی پاسخ دادند. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی های لازم شامل مقبولیت (بازنگری خبرگان) و قابلیت تایید (بازبینی مجدد خبرگان) و در بخش اولویت بندی، محتوای پرسشنامه ماتریسی از نظر قابل فهم بودن و گویا بودن مورد تایید پنج تن از خبرگان دانشگاهی و سازمانی قرار گرفته و پایایی با نرخ ناسازگاری معیارها بین 01/0 تا 06/0 محاسبه گردید. داده های کیفی از طریق زمینه نظریه ای و و داده های اولویت بندی با تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در نرم افزار Expert Choice تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که مدل کیفی تکیه گاه سازی آموزشی در نظام آموزش متوسطه ایران شامل 10 مقوله (توسعه منابع انسانی و غیرانسانی، بهسازی و توسعه سیستم آموزشی، شیوه های یاددهی - یادگیری، فرهنگ سازی و ارتباطات، قوانین و رفتارهای حمایتی، نظارت بر عملکرد، راهبردهای  مبتنی بر شناخت و فراشناخت، راهبردهای  مبتنی بر انگیزش، پیشرفت ذهنی و پیشرفت علمی)، 21 زیرمقوله (توسعه منابع انسانی، توانمندسازی دانش آموزان، توسعه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، تدریس مشارکتی و تعاملی، ساده سازی تکلیف، یادگیری مجازی، یاددهی مبتنی بر تیوری های علمی، فرهنگ سازی بین والدین و معلمان، ارتباطات موثر، رفتارهای حمایتی، راهبردها و دستورالعمل های درون و برون سازمانی، درگیری ذهنی و تحصیلی، ارزیابی مداوم، راهبردهای  فراشناختی، راهبردهای  شناختی، راهبردهای  شناختی و فراشناختی، راهبردهای  انگیزشی، بهزیستی روانی، به فعلیت رسیدن استعدادهای بالقوه، بهبود روند یادگیری و پیشرفت تحصیلی) و 134 نشانگر است که در قالب شرایط علی، زمینه ای، مداخله ای، راهبردها و پیامد در مدل پارادایمی پژوهش جای گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج بخش اولویت بندی هم، حاکی از اهمیت بیشتر «پیامد» و مولفه «پیشرفت تحصیلی» داشته است

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، تکیه گاه سازی آموزشی، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • نسرین بحرینی مقیم جیرفت، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 275-289
    زمینه و هدف

    سرزندگی تحصیلی متغیری مهم در عرصه موفقیت دانش آموزان است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش شناختی رفتاری با آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی  دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم دارای کمال گرایی تحصیلی اجرا شد.

     روش پژوهش:

    روش گردآوری داده ها، از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهرستان جیرفت در پاییز 1400  بودند. در مرحله اول، 48  نفر انتخاب و سپس در مرحله دوم به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها، مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شدند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی به وسیه نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در سرزندگی تحصیلی (11/26=F؛ 001/0P<) بین آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. بین آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای مقابله ای طرحواره محور در سرزندگی تحصیلی تفاوت معناداری بدست نیامد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که دو رویکرد آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای مقابله ای طرحواره محور برای افزایش سطح سرزندگی تحصیلی اثربخش است، بنابراین می توان از این دو نوع آموزش برای دانش آموزان دختر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، طرحواره، کمال گرایی تحصیلی، شناختی-رفتاری
  • فاطمه باقری خلیلی، مژگان سپاه منصور*، افسانه قنبری پناه صفحات 290-301
    زمینه و هدف

    دانش آموزان برخوردار از بهزیستی تحصیلی به دلیل برخورداری از تعادل کارکردهای عاطفی و تحصیلی در غلبه بر ناملایمات و تنیدگی های تحصیلی موفق تر از همسالانشان عمل می کنند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی تحصیلی براساس جو و هویت مدرسه، الگوهای ارتباطی خانواده و شایستگی هیجانی- اجتماعی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم در شهرستان ساری بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان ساری درسال تحصیلی (1399-1400) تشکیل می دهند که 400 نفر با استفاده از روش خوشه ای چند مرحله ای از آموزش و پرورش شهرستان ساری ساری انتخاب شدند. پس از تشریح اهداف پژوهش و جلب مشارکت و همکاری آزمودنی ها پرسشنامه ها بین دانش آموزان توزیع شد و با کنار گذاشتن داده های مخدوش، 369 نفر باقی ماندند که به عنوان نمونه پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی تحصیلی  تومینن-سوینی و همکاران (2012)، پرسشنامه جو و هویت مدرسه لی و همکاران (2017) پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک (1990) و پرسشنامه شایستگی های هیجانی و اجتماعی زو و جی در سال (2012) بود.  

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد بین بهزیستی تحصیلی با جو و هویت مدرسه (r=0/72)، الگوهای ارتباطی خانواده جهت گیری گفت و شنود (r=0/43) و شایستگی هیجانی اجتماعی دانش آموزان (r=0/69 (ارتباط معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون 39 درصد واریانس بهزیستی تحصیلی به وسیله متغیرهای پیش بین جوو هویت مدرسه، شایستگی هیجانی دانش آموزان و جهت گیری گفت و شنود قابل تبیین است که جو و هویت به میزان 43 درصد در پیش بینی بهزیستی تحصیلی سهم دارد و بهترین پیش بینی کننده ی بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

    برگزاری کارگاه های تواننمدسازی روانی- اجتماعی برای دانش آموزان مقطع متوسطه با توجه به اینکه دوره پر چالش نوجوانی را طی می کنند، می تواند به بهبود شایستگی هیجانی اجتماعی در دانش آموزان و درنهایت بهریستی تحصیلی بالاتر منجر شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، هویت مدرسه، الگوهای ارتباطی خانواده، شایستگی هیجانی- اجتماعی
  • مریم براتی سده، زهرا زمردکیا، فاطمه صدوقی*، مژگان خلیق صفحات 302-312
    زمینه و هدف

    سرزندگی تحصیلی متغیری مهم در عرصه موفقیت دانش آموزان است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش شناختی رفتاری با آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی  دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم دارای کمال گرایی تحصیلی اجرا شد. 

    روش پژوهش:

     روش گردآوری داده ها، از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهرستان جیرفت در پاییز 1400  بودند. در مرحله اول، 48  نفر انتخاب و سپس در مرحله دوم به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها، مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شدند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی به وسیه نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در سرزندگی تحصیلی (11/26=F؛ 001/0P<) بین آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای طرحواره محور کمال گرایی تحصیلی با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. بین آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای مقابله ای طرحواره محور در سرزندگی تحصیلی تفاوت معناداری بدست نیامد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که دو رویکرد آموزش شناختی-رفتاری و آموزش راهبردهای مقابله ای طرحواره محور برای افزایش سطح سرزندگی تحصیلی اثربخش است، بنابراین می توان از این دو نوع آموزش برای دانش آموزان دختر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رویکرد شناختی-رفتاری، مشاوره گروهی، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Seyyed Vahid Javadi, MohammadHasan Ghanifar*, Fatemeh Shahabizadeh Pages 1-16
    Background and Aim

    Nowadays, education and learning are the most basic activities of life in progressive societies, and the survival and durability of any society depends on acquiring information and applying it in life. The purpose of this research was to compare the effectiveness of self-efficacy education and education based on acceptance and commitment on test anxiety and belonging to school in second secondary school boys in Birjand city.

    Methods

    The current research was a quasi-experimental type that was implemented with a pre-test-post-test design and a 3-month follow-up. Among the second secondary schools in Birjand city, one school was randomly selected and using G Power software, a sample size of 78 students was considered and the students were randomly divided into three groups (26 students in each group) Self-efficacy test, 26 people were included in the ACT intervention group and 26 people were in the control group. The data were analyzed with repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings of the present study showed that self-efficacy training and training based on acceptance and commitment reduce test anxiety and increase the level of belonging to the school of students compared to the control group (p<0.001). The results of the Bonferroni test showed that there was no significant difference between the influence of self-efficacy training compared to training based on acceptance and commitment on test anxiety and belonging to school (p<0.05).

    Conclusion

    Considering the influence of self-efficacy training and education based on acceptance and commitment on test anxiety and belonging to school in students, counselors and therapists can use these approaches to reduce test anxiety and also increase the level of belonging to school.

    Keywords: self-efficacy education, education based on acceptance, commitment, test anxiety, belonging to school
  • AmirReza Nairi, AmirHossein Mehdizadeh*, Mohammad Nourian, Zohreh Ismailzadeh, Leila Sharifian Pages 17-26
    Background and Aim

    The changes brought about by globalization, technological advancements, and the dynamics of the job market in the 21st century have impacted education. Educational systems in various countries are seeking the best methods to educate children and adolescents in their daily and professional lives, considering the requirements of the 21st century. The purpose of this research was to identify the characteristics of entrepreneurship-based curriculum content in the secondary education system in Iran.

    Methods

    The research was applied in nature and qualitative in methodology. To this end, interviews were conducted with 25 experts who were well-versed in the research topic, using purposeful sampling of a judgmental type, until theoretical saturation was achieved. For the analysis of the qualitative part, the three coding processes of open, axial, and selective coding by Strauss and Corbin were employed.

    Results

    The results of the data analysis showed that the characteristics of entrepreneurship-based curriculum content in the secondary educational system in Iran include: designing diverse and active curriculum content (1- inspiring curriculum, 2- practicality of curriculum content, 3- quality curriculum content). Developing curriculum content aimed at educating entrepreneurial citizens (1- learning about oneself, 2- entrepreneurial knowledge, 3- skill-focused curriculum content, 4- learning about the environment and entrepreneurial networks). The third is aligning curriculum content with societal needs and scientific developments (1- ethics of entrepreneurship, 2- adapting curriculum content to changes, 3- preparing students for the business world with awareness). Emphasizing student activity in the curriculum through practical exercises and creating personal experiences (1- student competency in time management, 2- the presence of practical exercises, 3- student ability to think about starting a business).

    Conclusion

    Educating entrepreneurial citizens is an urgent need in today's society as today's student is expected to have a professional life in the future and step into the world of work. Therefore, it is necessary for the curriculum content to align with global changes and transformations, equipping students to be competent and skill-focused individuals.

    Keywords: Curriculum, entrepreneurship, education system in Iran
  • Alireza Yousefi*, Zeynab Pahlevanzadeh, Fatemeh Kheyri Pages 27-40
    Background and Aim

    Education is one of the most important institutions of a society that can provide the all-round development of people. In general, the development of individual talents and the consolidation of the foundations of collective life and the creation of understanding between human beings are done in the shadow of education. Therefore, the purpose of this research was to investigate the effectiveness of successful intelligence training on academic motivation and academic performance of boys in the second year of high school.

    Methods

    In terms of purpose, the current research was of applied type and the method of conducting it was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a three-month follow-up period. Therefore, the statistical population of the research included all the male students of the second year of high school who had referred to a private counseling center in the 7th district of Tehran due to academic problems. 30 people were selected by available sampling and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). Then, Sternberg's (2007) successful intelligence training approach was implemented on the test group. In order to collect data, research tools included Harter's performance questionnaire and academic motivation questionnaire (1981). The subjects of both groups completed the questionnaires at the beginning of the research and then the experimental group was trained according to successful intelligence training, while the control group did not receive any intervention. In the descriptive part, frequency distribution tables were used, and in the inferential part of data analysis, mixed variance analysis with repeated measurements and Bonferroni’s post hoc test and SPSS software version 26 were used.

    Results

    The F value and the significance level of the obtained value were calculated in the variables of academic performance (F = 6.44 and P = 0.002) and academic motivation (F = 7.78 and P = 0.002). Therefore, it can be concluded that the intervention used in this research, i.e. successful intelligence training as an independent variable, significantly caused changes in the dependent variables (academic performance and academic motivation). This means that the changes made in the dependent variables were due to the implementation of successful intelligence training.

    Conclusion

    Based on the available findings, it can be concluded that successful intelligence training can be used to improve the academic status of students.

    Keywords: teaching successful intelligence, academic motivation, academic performance, boys
  • Mehdi Akbarzadeh Saghai, Jahangir Yari Haj Ataloo*, Eskandar Fathiazar, Sadegh Maleki Avarsin Pages 41-51
    Background and Aim

    Education in elementary school is very sensitive. In this context, today, those involved in the educational system are trying to provide the desired form of education for learners through the curriculum in the form of a consolidated curriculum. Based on this, the main goal of the current research was to design an integrated curriculum model in sixth grade science education.

    Methods

    The current research method was of a qualitative type in the qualitative content analysis method and of an inductive type. The participants included experts in educational sciences, curriculum planning and science education, (professors of Farhangian University, State University, Azadopiam Noor) and teachers, who were selected using non-random sampling method based on criteria and semi-structured interviews with 18 people.

    Results

    The findings showed that 9 main categories based on Klein's curriculum elements (goals, content, teaching learning strategies, learning activities, place, time, tools, grouping of learners and evaluation of learning) and 151 subcategories were extracted and a suitable model was designed. Validation results based on the opinions of 13 experts according to CVI-CVR indicators showed that the designed model has the required validity.

    Conclusion

    It can be concluded that the model identified in the current research can be implemented in the sixth-grade science course and it leads to the improvement of the quality of education.

    Keywords: integrated curriculum, experimental science education, sixth grade, Klein's 9 elements
  • Aida Jagarani, Farank Omidian*, Maria Nasiri Pages 52-63
    Background and Aim

    Virtual education is one of the types of education that has shown its role in recent years, especially during the Corona period. Therefore, the aim of the current research was to provide a model of electronic content production training for preparing teachers to teach in the virtual environment of elementary schools in Bushehr province.

    Methods

    The current research method was mixed (qualitative-quantitative) and practical in terms of execution method. The qualitative research community included university experts of Bushehr in the academic year of 2020-2021-, of which 40 people were selected based on the rule of theoretical saturation and with the purposeful sampling method. The statistical population of the quantitative part included 552 university professors in Bushehr city in the academic year of 2020-2021, and the sample size was determined based on Cochran's formula of 225 and selected by random sampling. The tools of the qualitative part of the interview and the quantitative part of the questionnaire were made by the researcher. The validity of the qualitative part of the tool was done with face validity, and the reliability was 0.82 with the agreement coefficient between the coders. Also, in the quantitative part of the research, formal validity and reliability were obtained with Cronbach's alpha of 0.85. Qualitative part analysis was done by coding method in MAXQDA3 software and quantitative part was done by partial least squares method in Pls smart3 software.

    Results

    In the qualitative section, 5 components (content, evaluation, technical infrastructure, planning and learning environment) and 41 indicators were identified for the e-learning model. Based on the results of the quantitative part, the factor load, which is the correlation coefficient between the implicit variable (e-learning) and the obvious variables in a model, is related to planning (0.74), content compilation (0.63), evaluation (0.58), technical infrastructure (0.51) and learning environment (0.5), respectively. Also, according to the results of structural equation modeling, the planning component with a coefficient of 0.42, content compilation with a coefficient of 0.21, evaluation with a coefficient of 0.18, technical infrastructure and learning environment with a coefficient of 0.14 respectively had the greatest effect on e-learning. E-learning is the necessity of the educational system in the future.

    Conclusion

    It can be concluded that the first step is to ask professors and experts to identify and solve the challenges of e-learning and plan for the implementation of this system in the education system according to the components of content, evaluation, technical infrastructure, planning and learning environment.

    Keywords: electronic content production, virtual space, teaching, teachers, elementary schools
  • Neda Garosiyan Shad, Jahanshir Tavakolizadeh*, Reza Dastjerdi, Hamid Taheri Pages 64-80
    Background and Aim

    Considering the fundamental role of education and development of executive functions in enhancing academic, educational, and social capabilities, and the challenges faced by students with learning disorders due to weaknesses in executive function components, the current research aimed to compare the effectiveness of brain-based learning and self-regulatory training on the executive functions of students.

    Methods

    This study, in line with its objectives, was an applied research employing a quasi-experimental design, using a pre-test, immediate post-test, and delayed post-test (follow-up) with a control group. The population consisted of all female students in district two of Kerman city, totaling 6,515 individuals. The sample included 60 ten-year-old female students selected through multi-stage cluster sampling. Within each cluster, individuals were chosen using simple random sampling. Each group - the control group, the brain-based learning group, and the self-regulatory training group - consisted of 20 students and received 16 sessions of 45 minutes each, focusing on executive functions. At the end of the training, an immediate test and a follow-up test two months later were conducted to assess the sustainability of the intervention. The measurement tools of this research included the fourth-grade reading book, Stroop Test (2006), Wisconsin Card Sorting Test (1948), Continuous Performance Test (1956), and N-Back Test. The data were analyzed using repeated measures test within the framework of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS-V.24 software.

    Results

    The results indicated a difference in the effectiveness of brain-based learning and self-regulatory training on executive functions of students with reading learning disorders. Specifically, the improvement in the brain-based learning group was more significant than that in the self-regulatory training group (P < 0.05).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that educational interventions, especially brain-based learning, can be effective and efficient strategies to enhance the performance and skills of students, particularly those with reading disorders.

    Keywords: Brain-based learning, self-regulation, executive functions, reading disorder
  • Motahare Khosravi Rad, Ahmad Akbari*, Mohammad Karimi, Moslem Cherabin Pages 81-94
    Background and Aim

    One of the most important skills needed by today's society is the skill of questioning. Therefore, it is necessary to study this issue by designing a suitable model in the field of teaching questioning skills. Accordingly, the aim of the current research is to design a model for the development of communication skills in students based on the school context.

    Methods

    The current research was a mixed (quantitative-qualitative) study that was conducted in the qualitative part of the database theory and MaxQDA software was used for data analysis. The statistical population of the qualitative part included professors and experts in the fields of education management, questioning education, and children's education. The sampling method is of a targeted type, which reached saturation by conducting a total of 10 interviews with professors and experts in the fields of education management, questioning education, and children's education. After this stage, the little stage started. Descriptive research method was used in this section. The statistical population of the research in this section were education teachers of Neishabur city. Therefore, 413 questionnaires were selected based on available sampling method and Cochran's formula. Quantitative data analysis was performed using Pearson correlation and structural equation modeling. Confirmatory factor analysis and path analysis tests were used in PLS software.

    Results

    In the qualitative section, nine main categories were identified as effective strategies, these strategies had 49 open codes. The validity of the questionnaire was evaluated using content validity and construct validity as well as questionnaire validity. Its reliability was also confirmed with Cronbach's alpha, homogenous reliability and composite reliability. The results indicated the confirmation of the extractive model and qualitative components extracted in the previous step. Based on this, the effect of causal conditions and compulsive buying phenomenon was equal to 0.27, the effect of questioning skill phenomenon on strategies was equal to 0.324, and the effect of background components on strategies was equal to 0.258. The influence of strategies on outcomes is equal to 0.584. The influence of the interventionists on the results was equal to 0.113. The influence of interventionist control components on strategies was equal to 0.113. Also, the moderating rate of interventionist control variable in the relationship between strategies and outcomes was equal to -0.089. All relationships were significant according to their significance level.

    Conclusion

    It can be concluded that the questioning skills development model in the present study has good validity and reliability and it is suggested to be implemented as a trial and pilot.

    Keywords: questioning, school environment, questioning skill, model strategies
  • Mehran Mazaherinasab, Fariba Hanifi*, Mahbubeh Abdollahi Pages 95-109
    Background and Aim

    Virtual education is necessary and necessary for education, like face-to-face education. As the Corona crisis showed how virtual education becomes important in reality when face-to-face education faces a challenge. On the other hand, virtual education may receive more attention in the future. Based on this, it is necessary to pay attention to the empowerment of teachers; Therefore, the purpose of this research was to identify the effective factors on the virtual learning empowerment of primary school teachers in Sabzevar city.

    Methods

    The present research method was combined (qualitative-quantitative) and practical in terms of purpose. The population studied in the qualitative stage included Sabzevar education experts, and the researcher reached theoretical saturation after selecting 15 people, and the purposeful sampling method was used. Also, the statistical population of the research in the quantitative part included male and female teachers of primary schools in Sabzevar city in the academic year of 2013-2014, and 934 people were selected as the sample size by simple random sampling method. The research tool was semi-structured interviews in the qualitative part and researcher-made questionnaire in the quantitative part. Validity and reliability in both parts were examined by experts.

    Results

    The factors affecting the empowerment of virtual education of primary teachers had 61 concepts, 22 factors and 10 categories. Categories and factors include: organizational support (organizational factors - structural requirements for teachers) organizational culture (structural factors - provision of individual needs by the organization) effective training in virtual networks (learning needs - learning effects) individual-social conditions (organizational process - individual and collective characteristics) Facilitating learning (comprehensive management - skill enhancement), mental-practical dimension (mental dimension - skill dimensions), obstacles to empowerment (middle-level problems - micro-level problems), internal-external factors (superior factors or outside the individual's control - exclusive factors) Problem solving (regular training for teachers - strategic changes - social development) has negative and destructive consequences (individual consequences - transpersonal consequences). There is a significant difference between the average of all factors and the average of the population. Also, the quantitative results showed that there is a significant difference between all factors (P<0.05).

    Conclusion

    Education experts and officials can design and implement programs for empowering the virtual education of elementary teachers according to the identified factors and categories and the introduced model.

    Keywords: empowerment, virtual education, teachers, education, elementary
  • Mahmoud Masoumi, Mozhgan Mohammadi Naeni*, Alireza Faghihi Pages 110-123
    Background and Aim

    Educational justice is the foundation of thought and culture in a society, forming a part of cultural justice, and facilitates individuals’ access to equal educational opportunities. The absence of educational justice slows the progress and development of human civilization and leads to the spread of class conflict, educational poverty, and school dropout. Therefore, this research compiles statistics on school dropouts and presents strategies to reduce poverty and dropout rates while maintaining educational justice.

    Methods

    This research adopts a descriptive methodology and documentary analysis approach. Data have been collected by card-indexing from documentary sources such as articles, books, and credible domestic and international websites, as well as high-level documents including the Fundamental Transformation Document of Education and Training.

    Results

    One of the essential indicators of justice-oriented policies is ensuring the opportunity for educational growth and equity for all people, regardless of gender, race, class, ethnicity, or color.

    Conclusion

    The necessity of providing free and quality education and training for all individuals of school age is a fundamental concern referred to as educational justice. The existence of various challenges and obstacles in achieving this goal has led to inequalities and injustices.

    Keywords: Educational justice, educational poverty, education failure
  • Azam Najary Moghadam, Nasrin Bagheri*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 124-138
    Background and Aim

    In today's world, it is believed that one should have global thinking, but implement these global thoughts locally. This can also be considered as the localization of global thoughts and ideas. The purpose of this research was to compare the effectiveness of critical thinking training and social cognitive training on the emotional creativity of female students of the first secondary school.

    Methods

    The current research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a one-month follow-up, which was conducted in Sabzevar high schools in 2021-22. The statistical population was made up of all the students of the first secondary school age range, who were selected as available and according to the sample size of 98 female high school students. The tools for collecting information were library studies, questionnaires and documents. In the collection of information, a questionnaire measuring emotional creativity was used as a tool. The sampling method in the present study was available by sampling method. The sample size included 66 people, that is, 33 people were considered for each group. In this research, the components and the total score of emotional creativity were the dependent variables, and the information related to them was collected in the three stages of pre-test, post-test and follow-up from the participants of the experimental and control groups, and to test the effectiveness of the implementation of the independent variable on the dependent variable of the method Analysis of variance with repeated measures was used. The software used is SPSS version 26.

    Results

    The difference in the average scores of the components and the total score of emotional creativity in the pre-test-post-test and pre-test-follow-up stages was statistically significant, but the difference in the average scores in the post-test-follow-up stages was not significant. The difference in the mean of the components and the total score of emotional creativity in the two groups of critical thinking and control is statistically significant. The difference in the effect of two methods of social cognitive education and critical thinking on the components of readiness, innovation, effectiveness and the total score of emotional creativity was significant.

    Conclusion

    According to the results of the research, critical thinking and social cognitive training has increased the emotional readiness of female students in the first year of high school. Critical thinking training created a significant difference between the control and experimental groups in terms of the variable of emotional creativity. And critical thinking and social cognitive training has improved innovation in female students of the first year of high school. Teaching critical thinking and social cognition has not had a significant impact on students.

    Keywords: critical thinking, social cognitive, emotional creativity, students
  • Jafar Saman Azari, Sholeh Livarjani*, Masoumeh Azmoodeh Pages 139-154
    Background and Aim

    The present research was done with the aim to compare the effectiveness of study methods and time management training, on the academic self-Efficacy, academic self-regulation and performance in biology course of female and male students of twelfth grade in experimental science major.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest and posttest design in addition to the control group. The statistical society consisted of all female and male students in twelfth grade of experimental sciences major in Tabriz city during 2021-2022; among them 52 students were selected in one step cluster sampling method as the sample case and categorized in two groups of experimental group (26 students) and the control group (26 students). In order to estimate students’ academic self-efficacy, the standard questionnaire of Jinks and Morgan (1999) was applied. Savari and Arabzadeh (2013) questionnaire was used to analyze their academic self-regulation; and to evaluate students’ performance, their current and previous academic year’s final scores in biology course was utilized. The validity of research instruments was confirmed by the approval of specialists and the reliability was estimated and approved by calculating Cronbach alpha coefficient (α> 0.7). Prior to the study, pre-test of academic self-efficacy and academic self-regulation was implemented in both groups. The experimental group had received study methods and time management trainings through a package in 8 sessions with 60 minutes training, but the control group had not received any training therapy. After the training course in the post-test stage, both of the groups answered to the research instruments of the pre-test stage. Students’ final scores in biology lesson of previous and current academic year was also gained. The research data was analyzed with analysis of covariance using SPSS.  

    Results

    Based on the obtained results, the study methods and time management training had the same effectiveness on female and male students’ academic self-efficacy, academic self-regulation and performance in biology course.

    Conclusion

    According to the results of the research, critical thinking and social cognitive training has increased the emotional readiness of female students in the first year of high school. Critical thinking training created a significant difference between the control and experimental groups in terms of the variable of emotional creativity. Also, critical thinking and social cognitive training has improved innovation in female students of the first year of high school. Teaching critical thinking and social cognition has not had a significant impact on students.

    Keywords: Academic Self-efficacy, Academic Self-Regulation, Biology Lesson Performance, Study Methods, Time Management
  • Minoo Derakhsh, Shaban Heydari*, Ramazan Hassanzadeh Pages 155-166
    Background and Aim

    Using online games has many negative emotional and social consequences. Therefore, the present research was conducted with the aim of determining the effectiveness of play therapy on improving emotion regulation and social adjustment of students addicted to online games.

    Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was quasi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up design with a control group. The research population was the fifth grade students of district 2 of Sari city in the 2021-22 academic years. The sample size based on G Power software for each group was determined 15 people, who this number was selected by purposive sampling method and by random method replaced into two experimental and control groups. The experimental group 8 sessions of 90 minute underwent the play therapy, and during this time the control group did not receive any education. The data were collected with addiction to online games questionnaire (Wang & Chang, 2002), emotion regulation questionnaire for children and adolescents (Gullone and Taffe, 2012) and children's social adjustment scale (Dokhanchi, 1998) and were analyzed by methods of variance analysis by repeated measurement and Bonferroni post hoc test in SPSS-26 software.

    Results

    The findings showed that the play therapy improved the emotion regulation (reappraisal and suppression) and social adjustment of students addicted to online games, and the results remained in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of play therapy and its durability on improving emotion regulation and social adjustment of students addicted to online games. Therefore, specialists and therapists can use play therapy along with other treatment methods to improve psychological characteristics, especially to improve emotion regulation and social adjustment.

    Keywords: Play therapy, Emotion regulation, Social adjustment, Students addicted to online games
  • Raheleh Amozadeh, Hamid Shafizadeh*, Fakhredin Ahmadi Pages 167-185
    Background and Aim

    Professional learning community is an extensive or moderate learning process to strengthen cooperation between job-related tasks in the work environment and has a significant effect on improving the performance of human resources. This research was conducted with the aim of designing a professional learning community model for primary school teachers.

    Methods

    A phenomenological qualitative method based on the Claizian stage analysis approach was used. The participants of the research are 26 people, including professors and faculty members of universities in the field of educational management, principals, assistant professors and successful teachers in elementary schools, and doctoral students or graduates of the field of educational management working in education, who through sampling A targeted opinion was selected. In order to collect data, in-depth interviews with research participants were used. In order to evaluate the validity, the methods of review by members, triangulation (three-way perspective) of data sources, review by colleagues and review by supervisors are used to increase the validity of the research. Also, to check the reliability, the strategies of reliability, assurance and trustworthiness, confirmation are used. or verifiability and transferability were exploited.

    Results

    After analyzing the data, the final model of the research includes 2 major dimensions of the antecedents of teachers' professional learning community, including 4 components of educational leadership, organizational culture, collaborative learning, and organizational structure, and finally, the consequences of teachers' professional learning community, including 3 major dimensions of quality development performance, belonging to work and school, and job and professional satisfaction were depicted.

    Conclusion

    In order to realize the professional learning community of teachers, it is necessary and necessary to pay attention to cultural elements and dimensions. The task of teachers' professional learning community is to stimulate things such as mission, vision, collective commitment and common goals, and value creativity, risk-taking, initiative and innovation, and the existence of an atmosphere based on mutual respect as an important part of teachers' professional learning community.

    Keywords: learning, professional learning community, primary school teachers
  • Zahra Vahedi Tazreghi*, Masoume Behbodi Behbodi Pages 186-201
    Background and Aim

    In the field of education, one of the most important, influential and at the same time, most difficult topics is the moral and ethical development of children. Therefore, dealing with issues related to ethics and, as a result, moral development has a high status. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between parents' Islamic lifestyle and moral development and psychological well-being of male students in the east of Tehran.

    Methods

    The present research method was descriptive-correlation. The statistical population included all male students in the eastern region of Tehran and their parents in 2022. The statistical sample included 250 people and was done by multi-stage cluster random sampling method. The research tools included the Islamic lifestyle test (short form) by Kaviani (2013), the scale of moral development of children, adolescents and young people by Lotfabadi (2010) and the psychological well-being of Ryff (1989). Data were analysed by SPSS and with regression analysis and Pearson correlation methods.

    Results

    The results of Pearson's correlation test and multivariate regression showed that there is a positive and significant correlation between the two variables of parents' Islamic lifestyle with the moral development and psychological well-being of their sons. between the Islamic lifestyle of parents and the components of their child's moral development; Environmental ethics, personal ethics, ethics in family relationships, social ethics and human ethics have not been observed significant correlation. However, there is a positive and meaningful connection and correlation between the Islamic lifestyle of parents and the superior morals of male children; This means that with the increase in the level and level of the Islamic lifestyle of the parents, the level and level of moral excellence in their sons increases and improves. Also, between the parents' Islamic lifestyle and their child's psychological well-being; Positive relationships with others, autonomy or independence, purposeful life and personal growth, no significant correlation was observed. However, there is a positive and significant correlation between the Islamic lifestyle of parents with self-acceptance and mastering the environment of male children.

    Conclusion

    This means that with the increase in the level and level of Islamic lifestyle of parents, the level and level of two components of psychological well-being; Self-acceptance and mastery of the environment increases and improves in their male children

    Keywords: Islamic lifestyle of parents, moral development, psychological well-being, children
  • Fatemeh Farazandeh, Jalal Younesi*, Hajar Tariverdizadeh Pages 202-216
    Background and Aim

    Higher education, as a system tasked with training thoughtful and creative human resources, plays a significant role in development, advancement, and the production of new knowledge. The current study aimed to investigate the effectiveness of teaching cognitive and metacognitive strategies on academic identity among students of Tehran University of Applied Sciences, conducted in the 2020-2021 academic year.

    Methods

    This research, in terms of purpose, was applied and of a quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The population included all students of the University of Applied Sciences in the 2020-2021 academic year, utilizing convenience sampling due to the need for a therapeutic protocol training method. The sample size comprised 30 individuals, randomly assigned with 10 in the cognitive experiment group, 10 in the metacognitive experiment group, and 10 in the control group. The data collection tool was the Wass and Isaacson (2008) Academic Identity Questionnaire. Both experimental groups underwent training in cognitive and metacognitive strategies for 8 sessions. Data were analyzed using two-way repeated measures analysis of variance (mixed between-within subjects-design).

    Results

    The results of the effectiveness of cognitive and metacognitive strategy training showed that it only significantly impacted follow-through academic identity (F=3.91, P=0.032) and this effect was sustained in the follow-up phase.

    Conclusion

    Overall, considering the impact of self-regulated learning skills on students' academic identity, it can be concluded that as students' success in academics and academic challenges is crucial; therefore, enhancing self-regulation can lead to an improvement in the process of academic identity formation

    Keywords: learning strategies, cognitive, metacognitive, academic identity, students
  • Sara Ahmadi, Keyvan Salehi*, Mohammad Javadi Pour Pages 217-230
    Background and Aim

    With the rise of digital tools, education has moved away from its traditional form and is advancing towards non-physical learning modalities. Distance learning leads to flexibility and easy access through digital media. Thus, the purpose of this study was to understand the lived experiences of students, teachers, and professors regarding the effectiveness of assessment in distance education.

    Methods

    This qualitative research was conducted using a phenomenological approach. The method of data collection involved semi-structured interviews. For this purpose, data were collected through interviews with 30 students, teachers, and professors and analyzed using the method of Streubert and Carpenter (2003).

    Results

    The analysis of the interviews revealed four main themes including support and backing components, content, infrastructure and ethical, and 22 subthemes such as technical support, enhancing the motivation of teachers and students, continuous training of teachers and students, improving computer literacy of students and teachers, overcoming teachers' resistance to virtual assessment methods, using interactive methods, focusing on learners' depth of thinking, timely and rapid feedback, attention to individual differences, familiarity with virtual assessment methods in teachers, adapting to virtual assessment methods in teachers, availability of electronic infrastructure, ensuring security of assessment in the virtual space, providing high-speed internet, quick and easy access to mobile or computer for students, digitalization of the entire assessment process, promoting the culture of virtual assessment among teachers and students, avoiding cheating due to anonymity, providing agreed-upon criteria and standards in assessment, considering students' backgrounds in virtual assessment, perceiving the student as the core of assessment, and connecting assessment to the student's environment.

    Conclusion

    Given the above results, it is clear that performance assessment in non-physical education requires adherence to specific principles and components. Neglecting them can lead to the sterilization of this type of assessment.

    Keywords: Lived experiences, teachers, virtual space, students
  • Jafar Jafari Harandi, Nader Solimani*, Hamid Shafizadeh Pages 231-243
    Background and Aim

    As the first and most important educational institution of the country, the school plays a decisive role in teaching ecological literacy along with other organizations and educational tools. The purpose of this research was to design an interpretative structural model of the challenges of developing ecological literacy in secondary schools.

    Methods

    The current research is of mixed type (qualitative and quantitative). In the first phase, a qualitative research method was conducted using thematic analysis, and in the second phase, a quantitative method was conducted based on interpretive structural modeling. The statistical community in both qualitative and quantitative sections, due to the expert-centeredness of the interpretive structural modeling approach, formed experts, which included school principals, teachers, environmental education experts, environmental education professors, and environmental elites. They were selected purposefully and until theoretical saturation was reached (22 people). Sampling method in the quantitative part, due to the expert-oriented approach of interpretive structural modeling, the experts were in the qualitative part (N=20). The measurement tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part, a questionnaire. Validity and reliability of the data were confirmed. Two methods of thematic analysis (Max QDI software) and Interpretive Structural Modeling (ISM) (Excel software) were used to analyze the data.

    Results

    6 main themes of ecological literacy development challenges in secondary schools have been identified, which include human, infrastructure, economic, attitudinal, curriculum and political challenges.

    Conclusion

    Human challenge and curriculum are in the independent cluster, that is, it has a great influence on other factors and other factors have little influence on it; The themes of infrastructure and curriculum are placed in the dependent cluster, that is, they are affected by other factors and have little effect on other factors; Economic and attitudinal themes are placed in the linked cluster, that is, they both influence other factors and are influenced by other factors.

    Keywords: ecological literacy, environmental literacy, environment, secondary schools
  • Mahdie Zahir Salehi, Zahra Zeinaddiny Meymand*, Zohreh Saadatmand Pages 244-255
    Background and Aim

    Undoubtedly, in the formal education system of any country, all levels of education are considered the most important and fundamental. The impact of this level on the academic success of students is significant throughout their lives and educational period. The purpose of the current research was to investigate the causal conditions of the Persian curriculum model centered on storytelling.  

    Methods

    The research method was qualitative, using content analysis. The population consisted of all pre-school teachers in the city of Kerman, totaling 1400 individuals. Sampling was done purposively until theoretical saturation of data (involving 21 participants). The research instrument in the qualitative part was deep and unstructured interviews. For data analysis in the qualitative section, open, axial, and selective coding methods were used.  

    Results

    Results indicated that the dimensions and components of the causal conditions of the Persian curriculum model centered on storytelling included 8 selective codes: emotional stimulation, strengthening perceptual power, enhancing critical thinking, academic effort, fluid learning, moral development, semantic perception, and identity strengthening.

    Conclusion

    It is suggested that visualization techniques be used to facilitate the understanding of learning objectives in the storytelling process for children. In such a scenario, the comprehension of concepts for them becomes easier. It is recommended that educators endeavor to establish a connection with children during the storytelling process and consistently seek their opinions on the topics presented in the story.

    Keywords: Persian curriculum, storytelling, accreditation
  • Maryam Souri, Mohammad Mojtabazadeh*, Rasol Davodi Pages 256-274
    Background and Aim

    The impact of teaching methods on educational quality has been proven in many research studies. The purpose of this research was to determine and rank the components of a quality educational scaffolding model in the Iranian secondary education system.

    Methods

    The research method was qualitative-quantitative. The qualitative section's population included experts and specialists in the fields of learning-teaching, teaching methods, and educational scaffolding, as well as related written documents including articles, scientific research, and relevant authored books. The priority-setting section included top and middle managers from education department deputy offices. In the qualitative part, deep interviews were conducted with 13 experts using snowball sampling until theoretical saturation was reached, and 18 documents (texts) were examined using a purposive method. In the priority-setting part, 35 individuals were selected through purposive sampling and responded to a matrix questionnaire. The validity and reliability in the qualitative phase were ensured through necessary reviews including acceptability (expert review) and confirmability (re-review by experts), and in the priority-setting phase, the content of the matrix questionnaire was verified for understandability and clarity by five academic and organizational experts, and reliability was calculated with inconsistency rates between 0.01 to 0.06. Qualitative data were analyzed through theoretical coding, and priority-setting data were analyzed using the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique in Expert Choice software.  

    Results

    The results of the qualitative part indicated that the quality educational scaffolding model in the Iranian secondary education system consists of 10 categories (development of human and non-human resources, improvement and development of the educational system, teaching-learning methods, culture building and communications, supportive laws and behaviors, performance monitoring, strategies based on cognition and metacognition, motivation-based strategies, mental development, and scientific advancement), 21 subcategories (human resource development, student empowerment, development of hardware and software facilities, participatory and interactive teaching, task simplification, virtual learning, teaching based on scientific theories, culture building among parents and teachers, effective communication, supportive behaviors, internal and external organizational strategies and guidelines, mental and academic engagement, continuous assessment, metacognitive strategies, cognitive strategies, cognitive and metacognitive strategies, motivational strategies, psychological well-being, actualization of potential talents, improvement of learning process and academic progress), and 134 indicators which were categorized under causal, contextual, interventional, strategies, and outcomes in the research's paradigmatic model.

    Conclusion

    The results of the priority-setting part also indicated the greater importance of "outcomes" and the component of "academic progress".

    Keywords: Curriculum model, educational support, high school students
  • Nasrin Bahreini Moghim Jiroft, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 275-289
    Background and Aim

    Academic buoyancy is an important variable for high school students succession. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive-behavioral training and educational perfectionism schema-based strategies training on academic buoyancy of high school female students.

    Methods

    The study method was quasi-experimental with pre-test-post-test and control group with two-month follow-up. The statistical population of the research includes female high school students in Jiroft province during Fall of year 2021. In the first stage, 48 female high school students were selected as the statistical sample of the study based on the convenience sampling method, and in the next stage, they were divided into three groups through a simple random sampling method (16 students in each group). For data collection, Hosseinchari & Dehghanizadeh 's academic buoyancy (2012) were completed in three stages: pre-test, post-test and follow up. Cognitive-behavioral training and educational perfectionism schema-based strategies training was performed in 8 sessions (one session per week) for 90 minutes. To analyze the data, repeated measure analysis of variance and Bonferroni post-hoc test was used by SPSS.26.

    Results

    The results of the research indicated that there was a significant difference between cognitive-behavioral training and educational perfectionism schema-based strategies training with control group in academic buoyancy (p<0/001, F=26.11). There is no significant difference between cognitive-behavioral training and educational perfectionism schema-based strategies training in academic buoyancy.

    Conclusion

    It can be concluded that, cognitive-behavioral training and educational perfectionism schema-based strategies training were effective in increasing the academic buoyancy, therefor these training can be used for high school female students.

    Keywords: academic buoyancy, schema-based training, educational perfectionism, cognitive behavioral approach
  • Fatemeh Bagheri Khalili, Mozhgan Sepah Mansoor*, Afsaneh Ghanbari Panah Pages 290-301
    Background and Aim

    Students with academic well-being are more successful than their peers in overcoming adversities and academic stress due to having a balance of emotional and academic functions. Therefore, the aim of the current research was to predict academic well-being based on school atmosphere and identity, family communication patterns, and social-emotional competence of secondary school students in Sari city.

    Methods

    The present study was a descriptive and correlational study. The statistical population of the present study consists of all the students of the second secondary level of Sari city in the academic year 2020-21. After explaining the objectives of the research and getting the participation and cooperation of the subjects, the questionnaires were distributed among the students, and by discarding the distorted data, 369 people remained and were examined as the research sample. The research tools include Tominen-Sweeney et al.'s academic well-being questionnaire (2012), Lee et al.'s school climate and identity questionnaire (2017), Ritchie and Fitzpatrick's family communication pattern questionnaire (1990), and Zhu and Ji's emotional and social competence questionnaire (2012).

    Results

    The findings show that there is a significant relationship between academic well-being with school atmosphere and identity (r=0.72), family communication patterns, dialogue orientation (r=0.43) and social emotional competence of students (r=0.69). According to the results of the regression analysis, 39% of the variance of academic well-being It can be explained by the predictor variables of school atmosphere and identity, emotional competence of students, and orientation of dialogue and listening, that atmosphere and identity contributes 43% in predicting academic well-being and is the best predictor of academic well-being in students.

    Conclusion

    Holding psycho-social empowerment workshops for secondary school students, considering that they are going through the challenging period of adolescence, can lead to the improvement of social-emotional competence in students and finally higher academic performance.

    Keywords: Academic well-being, school identity, family communication patterns, social-emotional competence
  • Maryam Barati Sadeh, Zahra Zomrodkia, Fatemeh Sadooghi*, Mozhgan Khaligh Pages 302-312
    Background and Aim

    From a psychological point of view, students' educational and learning activities in educational situations can lead to burnout as a task. These activities can create characteristics such as fatigue caused by the requirements related to study, growth, and a sense of pessimistic and insensitive attitude towards course materials, as well as a feeling of poor personal progress in coursework and education in students. Therefore, the purpose of this research was to investigate the effect of cognitive-behavioral group counseling on students' academic burnout.

    Methods

    This research is quasi-experimental, pre-test-post-test, with the selection of two groups, including the control group and the test group, and the statistical population of this research consists of 10th grade students in the 12th district of Tehran in the academic year 2022-2023. The sample size has been considered by simple random sampling method, including 40 students (20 in the experimental group and 20 in the control group). In order to collect data, the academic burnout questionnaire of Salemla-Aru (2009) was used.

    Results

    The results of covariance analysis show that group counseling training in a cognitive-behavioral way significantly reduced students' academic burnout in the post-test phase: Excessive fatigue components (F=9.63 and p<0.003); pessimism (F=13.33 and p<0.001); Feeling of incompetence (F=18.43 and p<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it is suggested to implement extracurricular classes as much as possible to prevent academic burnout for students.

    Keywords: Cognitive-behavioral approach, group counseling, academic burnout, students