فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 14 (تابستان 1401)

مجله حقوق کودک
پیاپی 14 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عسکر جلالیان* صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    یکی از ابعاد حقوق کودکان که ارتباطی وثیق با حق بر حیات و حق بر سلامت آنان دارد، حق بر محیط زیست سالم است. سوال اصلی پژوهش پیش رو این است که در اسناد بین الملل چه تضمین هایی برای حمایت از کودکان در برخورداری از محیط زیست سالم پیش بینی شده است؟

    روش

    روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است و داده های آن به شیوه اسنادی کتابخانه ای گردآوری شده است.

    یافته ها

    اگرچه کنوانسیون حقوق کودک صراحتا حق کودک را برای داشتن محیطی پاک تضمین نمی کند، اما حاوی مقررات متعددی است که به موضوع حفاظت از محیط زیست مرتبط است، این موارد عبارتند از حق کودکان برای زندگی، بقا و رشد، حق برخورداری از بالاترین استانداردهای سلامتی و حق داشتن استانداردهای زندگی مناسب. محیط زیست پاک و سالم پیش شرط لازم برای تحقق حقوق مذکور و نیز عامل کلیدی در اجرای موثر کل کنوانسیون است. این کنوانسیون حدودا سه دهه است که در حال اجرا می باشد و بانک جهانی به صراحت اعلام کرده است که سرمایه گذاری در سلامت کودکان برای تضمین توسعه انسانی و اقتصادی ضروری است. با این وجود، علیرغم آگاهی جهانی از تاثیر مخرب تخریب محیط زیست بر زندگی کودکان و به طور پیش فرض، بر آینده بشریت، سالانه با یک میلیون و هفتصد هزار کودک زیر پنج سال مواجه هستیم که به دلیل خطرات زیست محیطی جان خود را از دست می دهند.

    نتیجه گیری

    در اسناد متعدد بین المللی، گرچه تصریحا و مستقلا شاهد ورود به حق کودکان بر محیط زیست سالم نیستیم، اما در مواد متعددی شناسایی این حق قابل استنباط می باشد. از این جهت به رسمیت شناختن صریح حق کودک برای داشتن محیط زیست سالم باید در سطح جهانی مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، حق بر محیط زیست سالم، اسناد بین الملل
  • عباس شیخ الاسلامی، ابراهیم رضاقلی زاده* صفحات 17-27
    زمینه و هدف

    حق داشتن وکیل یکی از مظاهر اصلی دادرسی عادلانه است. در این میان، با توجه به عدم توانایی کامل کودکان در دفاع از خویش، برخورداری آنان از معاضدت های حقوقی دارای اهمیت بیشتری است. این مطالعه با هدف بررسی میزان اهتمام قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و نیز اسناد بین المللی پیرامون معاضدت حقوقی وکیل به کودک در فرایند دادرسی کیفری انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر با بهره گیری از روش توصیفی ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای و قوانین و اسناد مربوطه نگارش یافته است.

    یافته ها

    قانونگذار ایران، ضمن انجام برخی اقدامات نوآورانه همچون شناسایی حق ملاقات وکیل در مرحله تحت نظر و توجه به نقش وکیل و معاضدت حقوقی وی برای کودکان در مرحله اعتراض به رای، در خصوص بهره مندی کودکان بزه کار از وکیل در مرحله دادرسی، دو رویکرد متفاوت را مد نظر قرار داده است، بدین نحو که پیرامون جرایم تعزیری درجه شش تا هشت و همچنین سایر جرایم تعزیری بدون مجازات قانونی حبس، وجود وکیل در حین دادرسی را غیر اجباری، لیکن به صورت حقی قابل اعمال لحاظ نموده است، اما در جرایمی که رسیدگی به آن ها در صلاحیت دادگاه کیفری یک بوده و در جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است. همچنین در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر، وجود وکیل در فرایند دادرسی، اجباری فرض شده است. مطالعه اسناد بین المللی نیز در رابطه با جلوه های معاضدت حقوقی وکیل برای کودکان نشان از آن دارد که تدوین کنندگان آن ها در سه مرحله پیش دادرسی، دادرسی و اعتراض به رای بر نقش و جایگاه وکیل در حمایت از کودکان توجه داشته اند.

    نتیجه گیری

    قانونگذار داخلی در قانون آیین دادرسی کیفری همسو با اسناد بین المللی به نقش وکیل و معاضدت های حقوقی وی نسبت به رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان، توجه بیشتری نشان داده است.

    کلیدواژگان: معاضدت حقوقی، وکیل، اطفال و نوجوانان، دادرسی منصفانه، حق داشتن وکیل
  • محمود عباسی، هادی مرسی*، سید اسماعیل فخرالساداتی صفحات 29-48
    زمینه و هدف

    رشد روزافزون و دگرگونی جرایم موجود در فضای مجازی و گستردگی پیامدهای منفی و مضر ناشی از آن ها موجب آسیب های جسمانی، روانی، اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی به اطفال و نوجوانان می گردد. از این رو لازم است علاوه بر قوانین و مقررات ماهوی و شکلی که به طور عام برای حمایت از تمامی بزه دیدگان وضع شده است، قوانین ویژه ای با توجه به شرایط و اوضاع و احوال خاص بزه دیدگان اطفال و نوجوان، برای حمایت از آنان وضع نمود. هدف نوشتار حاضر تحلیل نوآوری های مواد قانونی و امکان تسری آن ها به حوزه بزه دیدگی کودکان در فضای مجازی و کشف کاستی ها و ارایه پیشنهادها در این زمینه است.

    روش

    تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    یافته ها

    گرچه مقنن ایران تحت تاثیر آموزه های بزه دیده شناسی اطفال و نوجوانان و آگاهی از شرایط خاص آن ها با «قانون حمایت از اطفال و نوجوانان»، به حمایت هایی از قبیل تبیین وضعیت مخاطره آمیز طفل یا نوجوان، تشکیل دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان و وضع وظایفی برای نهادها و دستگاه هایی همچون سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی، سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، وزارت کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای حمایت از اطفال و نوجوانان و بهره مندی از مددکار اجتماعی بهزیستی پرداخته، لیکن از حمایت ویژه آن ها در فضای مجازی غافل مانده است.

    نتیجه گیری

    نظام حقوق کیفری در دو سطح پیشگیری از بروز آسیب علیه اطفال و نوجوانان و حمایت از آن ها، نیازمند اتخاذ تدابیری در راستای حفاظت از کودکان در برابر تهدیدات ناشی از فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اطفال و نوجوانان، بزه دیدگی
  • آرین پتفت* صفحات 49-62
    زمینه و هدف

    سنگ بنای رشد و تعالی آینده جامعه را پرورش و صیانت از حقوق کودک امروز تشکیل می دهد. آثار زیانباری که مصادیق مختلف خشونت بر شخصیت و وضعیت روحی - روانی کودک باقی می گذارد و آینده وی و جامعه را در معرض آسیب جدی قرار می دهد، بر هیچ کس پنهان نیست. کودک به سبب ضعف جسمی و آسیب پذیری به مراتب بیشتری که از یک فرد بزرگسال دارد، باید مورد حمایت و توجه ویژه جامعه قرار گیرد. مهم ترین گام در این راستا، شناخت صحیح از حق هایی است که کودک را از تجربه مصادیق خشونت آمیز رفتاری مصون داشته و تحت حمایت جدی جامعه قرار می دهند. بدین سان رسالت این مقاله تبیین اهم حق های کودکان در برابر هرگونه خشونت و کودک آزاری می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع نظری است و با اتکا به روش توصیفی تحلیلی ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای و استقرای در قوانین به انجام رسیده است.

    یافته ها

    قانونگذار کشورمان در قوانین و مقررات پراکنده ای به صیانت از حقوق کودک در برابر هرگونه تعرضات احتمالی پرداخته و حقوق کودکان را در برابر هرگونه مصادیق خشونت تضمین کرده است.

    نتیجه گیری

    حق بر حمایت اجتماعی برابر، حق بر دسترسی به اطلاعات مناسب، حق بر عدم اشتغال به کار اجباری، حق بر آموزش و پرورش مناسب، حق بر عدم بهره کشی و یا قاچاق، حق بر حمایت های رفاهی ویژه و پشتیبانی خدماتی از جلوه های مهم تضمین حقوق کودکان در مواجهه با خشونت در نظام حقوقی ایران هستند.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، خشونت، قانون اساسی، حمایت اجتماعی، حقوق شهروندی
  • حسن فکور*، فاطمه کوکبی سقی صفحات 63-73
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، ایران یکی از موفق ترین کشورها در کنترل سریع جمعیت بوده است، لیکن بنا به نظر جمعیت شناسان از مرحله مطلوب گذشته و وارد مراحل بحرانی شده است. برای جلوگیری از عوارض مختلف اجتماعی و اقتصادی پیری جمعیت، سیاستمداران مصمم شده اند فرزندآوری را افزایش دهند. در این راستا، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال 1400 تدوین شده است. در این قانون، وظایف متنوعی برای دستگاه های مختلف تعیین گردیده است. این مقاله با هدف بررسی و تحلیل تاثیرات منفی این قانون بر حق سلامت تدوین یافته است.

    روش

    روش بحث در این مقاله توصیفی تحلیلی است و داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای و مواد قانون فراهم آمده اند.

    یافته ها

    بخش قابل توجهی از استراتژی های تعریف شده در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت همچون محدودیت دسترسی به لوازم تنظیم خانواده، ممنوعیت عقیم سازی داوطلبانه، ممنوعیت آموزش، مشاوره و توصیه به غربالگری و دشوارنمودن شرایط سقط درمانی مربوط به وزارت بهداشت بوده و بر سلامت اقشار مختلف و حق سلامت آنان موثر خواهد بود.

    نتیجه گیری

    محدودیت های قانونی می تواند زمینه ساز خطراتی برای سلامت افراد و جامعه باشد، لذا برای برآوردن حق سلامت مردم لازم است خدمات سلامت باروری و جنسی مجددا برقرار شوند و وسایل تنظیم خانواده در دسترس همگان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، حق سلامت، حق بهداشت باروری و جنسی، سقط درمانی
  • الناز دانائی راد*، علی ادبی صفحات 75-92
    زمینه و هدف

    مداخله ناظران به معنی مداخله مستقیم یا غیر مستقیم شخصی است که در صحنه جرم حضور دارد، اما در آن دخیل نیست. یکی از مشکلات موجود در مدارس زورگویی یا قلدری است. مهم ترین سوال این پژوهش آن است که چند درصد از افرادی که زورگویی ها را مشاهده کردند، در آن مداخله ای نداشتند و چه عواملی بر میزان مداخله یا عدم مداخله آن ها تاثیرگذار بوده است.

    روش

    تعداد 256 نفر از دانش آموزان ناحیه 7 مشهد به روش تصادفی انتخاب و برای سنجش تاثیر مداخله ناظران بر زورگویی از پرسشنامه 35 گویه ای محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تنها 6/18 درصد دانش آموزان مشاهده کننده زورگویی جسمانی مداخله متوسط یا زیاد داشته اند و اکثریت 4/81 یا مداخله نکردند یا کم مداخله کرده اند. در زورگیری اجتماعی نیز بیش از 84 درصد افراد مداخله نکرده یا مداخله کم داشته اند و تنها حدود 16 درصد دانش آموزان مداخله زیاد یا متوسط داشته اند. اوضاع در زورگویی کلامی اندکی بهتر است، ولی در اینجا هم بیش از 66 درصد جامعه آماری را افرادی که مداخله نکردند یا کم مداخله کردند، تشکیل می دهند و تنها یک سوم از جامعه آماری مداخله زیاد یا متوسط داشته اند. همچنین عوامل روانی مشوق مداخله اصول اخلاقی (1/80)، احساس رضایت از خود (1/80)، تحریک عواطف ناظر (7/79)، وظیفه مدنی (1/78) و رابطه با فرد (4/75) بود و در بین عوامل مانع، ابهام موقعیت (5/96)، بی تفاوتی اجتماع (7/95)، انتشار مسیولیت (9/94) و ارزیابی اجتماع (8/93) نقش داشته اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر این بود که اکثر دانش آموزان ترجیح می دهند در زورگویی ها مداخله کمتری داشته باشند که این مورد را می توان در عوامل مانع شونده مداخله جستجو کرد.

    کلیدواژگان: زورگویی اجتماعی، زورگویی کلامی، زورگویی جسمی، مداخله ناظران
|
  • Askar Jalalian* Pages 1-16
    Background and Aim

    One of the types of children's rights that is closely related to the right to life and the right to health is the right to a healthy environment. The main question of this research is what requirements are provided in international documents to support children for a healthy environment?

    Method

    The research method is descriptive-analytical and the data is collected by documentary-library resources.

    Results

    Although the Convention on the Rights of the Child does not explicitly support the right of the child to a clean environment, it contains several provisions related to the issue of environmental protection, such as the right of children to life, survival and growth, the right to the highest standards of health and the right to a decent standard of living. A clean and healthy environment is a requirement for the fulfillment of the aforementioned rights and is also a key factor in the effective implementation of the entire convention. This convention has been in place for about three decades and the World Bank has clearly stated that investing in children's health is necessary to ensure human and economic development. Nevertheless, despite the global awareness of the destructive impact of environmental destruction on children's lives and, by default, on the future of humanity, we are faced with one million seven hundred thousand children under the age of five who die each year due to environmental problems.

    Conclusion

    In many international documents, despite the fact that we do not explicitly and independently see children's right to a healthy environment, it can be inferred that this right is recognized in many articles. For this reason, the explicit recognition of the child's right to have a healthy environment should be considered at the global level.

    Keywords: Child Rights, The Right to a Healthy Environment, International Documents
  • Abbas Sheikh Al-Islami, Ebrahim Rezagholizadeh* Pages 17-27
    Background and Aim

    The right to counsel is one of the main aspects of a fair trial. In the meantime, considering children's lack of full ability to defend, it is more important for them to have legal assistance. This study was conducted with the aim of investigating the level of attention of the Code of Criminal Procedure approved in 2012 and international documents regarding the legal assistance of a lawyer to a child in the process of criminal proceedings.

    Method

    The present research was written using the descriptive method and the use of library resources consisted of related laws and legal documents.

    Results

    Legislator in Iran, along with taking some innovative measures such as recognizing the right to visit a lawyer in the stage under supervision and paying attention to the role of a lawyer and his legal assistance for children in the stage of protesting the sentence, regarding the benefit of criminal children from a lawyer in the trial stage, adopted two different approaches. In this way, the existence of a lawyer during the proceedings is not mandatory, but can be applied as a matter of law, regarding crimes of degrees six to eight, as well as other crimes without the legal punishment of imprisonment. However, in crimes that are under the jurisdiction of the First Criminal Court, and in the crimes that require the payment of Diya or Arsh more than one-fifth of the full Diah, as well as in Tazeeri crimes of the sixth degree and above, the presence of a lawyer in the proceedings is assumed to be mandatory. The study of international documents regarding the effects of legal assistance of lawyers for children shows that these documents have paid attention to the role and position of lawyers in the protection of children in the three stages of pre-trial, trial and appeal.

    Conclusion

    In the Code of Criminal Procedure, in line with international documents, the domestic legislator has paid more attention to the role of lawyers and legal aids in dealing with children's crimes.

    Keywords: Legal Assistance, Lawyer, Children, Adolescents, Fair Trial, Right to Counsel
  • Mahmoud Abbasi, Hadi Mersi*, Seyed Esmaeil Fakhrossadati Pages 29-48
    Background and Aim

    The increasing growth and transformation of crimes that can be committed in cyberspace and the spread of negative and harmful consequences resulting from them cause physical, psychological, social, moral and economic harm to children and teenagers. Therefore, in addition to the substantive and procedural laws and regulations that have been established to protect all victims, it is necessary to stablish special laws by considering the special conditions of children and teenagers victims to support them. The purpose of this article is to investigate the innovations of legal materials and the possibility of their extension to the field of victimization of children in the cyberspace as well as discovering the shortcomings and offering suggestions in this field.

    Method

    The present research has been done using descriptive-analytical method and library resources.

    Results

    Although the legislator of Iran, under the influence of the criminological teachings of children and teenagers and the awareness of their special conditions, support them with the "Law on the Protection of Children and Teenagers", provided protections such as explaining the dangerous situation of a child or teenager, establishing a children and teenagers protection office and imposing duties for institutions such as Welfare Organization, police force, Prisons and Security and Corrective Measures Organization, Ministry of Interior and Ministry of Health and Medical Education and benefit from welfare social worker, but their special support in cyberspace has been neglected.

    Conclusion

    The criminal system needs to take measures in order to protect children against threats caused by cyberspace in two levels of preventing harm against children and teenagers and support them after being victimized.

    Keywords: Cyberspace, Children, Teenagers, Victimization
  • Arian Petoft* Pages 49-62
    Background and Aim

    The cornerstone of the future growth and development of the society is the upbringing and protection of the rights of today’s children. The harmful effects that various examples of violence leave on a child's personality and mental-psychological condition and expose his future and society to serious harm are not hidden from anyone. Due to the physical weakness and vulnerability of a child much more than an adult, the society should support and give special attention to them. The most important step in this direction is the correct recognition of the rights that protect the child from experiencing violential behavior and place them under the significant support of society. Thus, the mission of this article is to explain the most important rights of children against any violence and child abuse.

    Method

    This study is of theoretical type and has been done with descriptive-analytical method and using library resources and inference in laws.

    Results

    The legislator of our country has protected the rights of children against any possible abuses in various laws and regulations and has paid attention to the rights of children against any instances of violence.

    Conclusion

    The right to equal social protection, the right to access to appropriate information, the right to not be forced to work, the right to proper education, the right to not be exploited or trafficked, the right to special welfare protections and service support are the important aspects of guaranteeing children's rights in the face of violence in Iran's legal system.

    Keywords: Children Rights, Violence, Constitution, Social Support, Citizen’s Rights
  • Hasan Fakour*, Fatemeh Kokabi Saghi Pages 63-73
    Background and Aim

    In recent decades, Iran has been one of the most successful countries in rapid population control, but according to experts, it has passed the favorable stage and entered the critical stage. To prevent various social and economic effects of population aging, politicians have decided to increase childbearing. In this regard, The Law on Family Support and Population Rejuvenation was compiled in 2021. In this law, various duties have been determined for different Organizations. This article was compiled with the aim of analyzing the negative effects of this law on the right to health.

    Method

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data is provided using library resources and law articles.

    Results

    A significant part of the strategies defined in the The Law on Family Support and Population Rejuvenation, such as restricting access to family planning equipment, banning voluntary sterilization, banning education, counseling and recommending screening and making abortion treatment difficult, are related to the Ministry of Health and will be effective on the right to health of society.

    Conclusion

    Legal restrictions can create risks for the health of individuals and society; Therefore, in order to ensure people's right to health, it is necessary to re-establish reproductive and sexual health services and family planning tools should be made available to everyone.

    Keywords: The Law on Family Support, Population Rejuvenation, The Right to Health, The Right to Reproductive, Sexual Health, Therapeutic Abortion
  • Elnaz Danayirad*, Ali Adabi Pages 75-92
    Background and Aim

    Bystander intervention means direct or indirect personal intervention that is present but not involved in the crime scene. One of the problems in schools is bullying or bullying. The most important question in this study is to what extent the bullying students intervene in bullying and what factors will influence the rate of intervention.

    Method

    A total of 256 students in the 7th district of Mashhad were selected by stratified random sampling method and 35 researcher-made questionnaires were used to assess the impact of supervisor intervention on bullying.

    Results

    Findings of the study showed that only 18.6% of the students observing physical bullying had moderate or high intervention, and the majority of 81.4 did not or did not intervene. In social bullying, more than 84 percent of students did not or did not have intervention, and only about 16 percent of students had high or moderate intervention. Things are a little better at verbal bullying, but here they make up more than 66 percent of the population who did not or did not intervene, and only one-third of the population had high or moderate intervention. Also, psychological factors encouraged moral justifications (80.1), self-satisfaction (80.1), drawing bystander to the victim (79.7), civic duty (78.1) and group membership (75.4) and among the Factors preventing, position ambiguity (96.5), apathy (95.7), diffusion of responsibility (94.9) and the apprehension of community evaluation (93.8).

    Conclusion

    The results showed that most of the students prefer to have less intervention in bullying, which can be searched for preventing factors of intervention.

    Keywords: Social Bullying, Verbal Bullying, Physical Bulling, Bystander Intervention