فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سارا آذرخش، اصغر توفیقی*، فیروز قادری پاکدل صفحات 1-10
    هدف

    آلفا-اکتینین ها عضوی از خانواده پروتیین های متصل شونده به اکتین هستند که نقش کلیدی در بقا و تنظیم ساختار اسکلت سلولی مخصوصا سلول های عضلانی دارند که تاثیر تمرین استقامتی بر این پروتیین ها مشخص نیست. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین استقامتی بر بیان پروتیین های آلفا-اکتینین 2 و 3 در عضلات اسکلتی دوقلو و کف پایی رت های نژاد ویستار می باشد.

    روش شناسی: 

    بدین منظور 16 سر رت نر نژاد ویستار به 2 گروه تمرین استقامتی و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین استقامتی به مدت 12 هفته، 5 جلسه در هر هفته با سرعت12 تا 22 متر بر دقیقه و با شیب صفر درجه و رعایت اصل اضافه بار تمرین به فعالیت بر روی نوارگردان پرداختند. برای اندازه گیری میزان پروتیین آلفا-اکتینین 2و3 عضله دوقلو و کف پایی از روش وسترن بلات استفاده شد. از آزمون تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزایش معناداری در آلفا-اکتینین 2 (001/0=p)، آلفا-اکتینین 3 (001/0=p) در عضله کف پایی و آلفا-اکتینین 2 (006/0=p)، آلفا-اکتینین 3 (001/0=p) در عضله دوقلو در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی تمرین استقامتی باعث افزایش پروتیین آلفا-اکتینین2 و 3 در عضلات اسکلتی رت های نر می شود و می توان گفت که با توجه به پاسخ این پروتیین ها نسبت به گروه کنترل، این نوع تمرین محرک مناسبی برای ایجاد سازگاری های عضلانی می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، آلفا-اکتینین2، آلفا-اکتینین3، عضلات تند و کند انقباض
  • محمدحسین سخائی*، پیام سعیدی، ارسلان دمیرچی صفحات 11-22
    هدف

    فعالیت ورزشی یکی از موثرترین راهکارها در بهبود عملکرد قلب و عروق به شمار می رود. مطالعه حاضر به منظور بررسی پاسخ های قلبی عروقی به دنبال فعالیت ورزشی تناوبی با شدت بالا (HIIE) و فعالیت ورزشی تداومی با شدت متوسط ​​(MICE) در مردان چاق غیر فعال انجام شد.

     روش شناسی:

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، هشت مرد چاق غیرفعال (سن: 5/2±5/22 سال، شاخص توده بدن 1/1±5/31 کیلوگرم بر متر مربع) با استفاده از طرح متقاطع تصادفی، در سه مداخله HIIE، MICE و کنترل شرکت نمودند. نمونه های خونی قبل، بلافاصله و یک ساعت بعد از فعالیت به منظور اندازه گیری غلظت نیتریک اکساید (NO) گرفته شد، همچنین ضربان قلب و فشار خون قبل، بلافاصله و هر 15 دقیقه به مدت یک ساعت پس از ورزش اندازه گیری شد.

    یافته ها

    هیچ تغییر معنی داری در فاکتورهای همودینامیک و NO در گروه کنترل مشاهده نشد، با این وجود پس از پروتکل های HIIE و MICE کاهش معنی داری (05/0 p <) در فشار خون سیستولی (SBP) در مقایسه با شرایط پایه مشاهده شد، که این پدیده به دنبال HIIE برای مدت طولانی تری ادامه یافت. ضربان قلب و NO پس از هر دو پروتکل افزایش قابل توجهی داشتند  (05/0 <p) ، که افزایش NO به دنبال HIIE برای مدت زمان بیشتری حفظ شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شدت تمرین می تواند یک عامل اثرگذار بر توسعه دوره PEH باشد. همچنین، با توجه به افزایش طولانی تر NO ناشی از HIIE در مقایسه با MICE می توان این نکته را مد نظر قرار داد که احتمالا PEH طولانی تر پس از HIIE با مکانیسم اتساع عروقی ناشی از NO در ارتباط می باشد.

    کلیدواژگان: فشار خون، اتساع عروق، چاقی، شدت فعالیت ورزشی
  • سعید دباغ نیکوخصلت*، رامین امیرساسان، مصطفی خانی، مرتضی نیک خصال صفحات 23-38
    هدف

    تمرین تناوبی شدید (HIIT)، با افزایش نیاز سلول به انرژی در کوتاه ترین زمان، عوامل متابولیکی را فعال می سازد؛ با این حال نقش آن در فعال سازی AMPK و متعاقبا کاهش فیبروز بافت قلبی مبتلایان به دیابت نوع دو (T2DM) نامشخص است. لذا پژوهش حاضر جهت تعیین تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید بر مقادیر AMPK و فیبروز بافت قلبی، گلوکز و انسولین خون ناشتا و مقاومت به انسولین موش های دیابتی شده از طریق استرپتوزوسین صورت گرفت.

    روش شناسی: 

    در مطالعه تجربی حاضر 20 سر (96/49±16/293 گرم) موش صحرایی نر بالغ سفید نژاد ویستار در چهار گروه (5n=) کنترل سالم، کنترل دیابتی، تمرین سالم و تمرین دیابتی قرار گرفتند. پروتکل HIIT به مدت هشت هفته (پنج جلسه در هفته شامل سه مرحله گرم کردن، بدنه اصلی تمرین و سرد کردن در هر جلسه) روی نوارگردان صورت گرفت. شدت تمرین برابر با 90-85% سرعت بیشینه (~30-27 متر بر دقیقه) در 12-6 تناوب دو دقیقه ای با استراحت فعال سه دقیقه ای شامل دویدن های ادامه دار در شدت 30% سرعت بیشینه روی نوارگردان انجام پذیرفت. از آزمون های شاپیرو-ویلک، آنالیز واریانس دو راهه 2×2، آنالیز واریانس یک راهه و تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0>0 به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    افزایش معنی دار مقادیر p-AMPK و p-AMPK/T-AMPK بافت قلبی در موش های تمرین سالم نسبت به سایر گروه ها مشاهده شد (p<0/05). همچنین فیبروز بافت قلبی در گروه تمرین دیابتی کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل دیابتی یافت (p<0/05). این حال در گروه تمرین دیابتی مقادیر p-AMPK و p-AMPK/T-AMPK بافت قلبی تحت تاثیر قرار نگرفت (p>0/05) و نیز T-AMPK در گروه کنترل دیابتی افزایش معنی داری نسبت به سایر گروه ها معنی داری نشان داد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    احتمالا کاهش فیبروز بافت قلبی موش های T2DM، حداقل در طول هشت هفته HIIT، مستقل از AMPK عمل می کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، دیابت نوع دو، فیبروز، مقاومت به انسولین، AMPK
  • سید مرتضی حسینی، حمید محبی*، حسین غفوری، محمدحسین رضا دوست صفحات 39-52
    هدف

    تخریب اتوفاژی با تجمع چربی کبدی همراه است. اگرچه افزایش جریان اتوفاژی به واسطه رژیم غذایی، ورزش و هیپوکسی در بهبود علایم کبد چرب موثر هستند، اما مکانیسم های مولکولی آن ناشناخته اند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تغذیه و تمرین در شرایط هیپوکسی و نرم اکسی بر اتوفاژی کبد بود.

    روش شناسی: 

    24 سر رت نر ویستار با میانگین وزن 9±165 گرم به طور تصادفی به گروه رژیم غذایی طبیعی (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب و تمرین نرم اکسی (HFD+NE) و رژیم غذایی پرچرب و تمرین هیپوکسی (HFD+HE) تقسیم شدند. تمرینات با شدت 68 تا 80 درصد حداکثر سرعت هوازی در شرایط نرم اکسی (ارتفاع حدود 50 متر) و هیپوکسی-هیپوباریک (ارتفاع حدود 3000 متر)، به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته اجرا شدند. در پایان، نمونه های بافتی برای اندازه گیری تغییرات بیانUlk1 و Atg5 و محتوای چربی کبد جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک راهه در سطح معنی داری 05/0>p انجام شد.

    یافته ها

    مقادیر چربی کبد در گروه HFD نسبت به گروه ND افزایش و بیان Atg5 و Ulk1 کاهش داشت (05/0>p). میزان افزایش چربی کبد در گروه های تمرینی نسبت به گروه HFD کمتر بود (05/0>p). اگرچه تمرین از کاهش بیان Atg5 ناشی از رژیم غذایی پرچرب تا حدودی جلوگیری کرده بود، اما به لحاظ آماری در سطح معنی داری نبود. Ulk1 در گروه HFD+HE از تمامی گروه ها بالاتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    احتمالا تنظیم ژن های اتوفاژی به واسطه تمرین می تواند مکانیسم موثری در جلوگیری از تجمع چربی کبدی محسوب شود. هرچند تمرین در هیپوکسی بر بیان ژن های اتوفاژی اثر بیشتری داشت اما تاثیر مازادی بر کاهش محتوای چربی کبدی نداشت.

    کلیدواژگان: کبد چرب، رژیم غذایی، اتوفاژی، هیپوکسی، تمرین
  • محمد رحمان رحیمی، حسن فرجی*، لیلا رحیمی صفحات 53-66
    هدف

    در این فراتحلیل اثر مکمل بتا هیدروکسی متیل بوتیرات (HMB) بر آسیب عضلانی و شاخص های ترکیب بدنی بررسی شد.

    روش شناسی: 

    جستجوی سیستماتیک از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Google scholar، Sciencedirect ، SID ، Scopus، IranMedex، Irandoc انجام گرفت تمام کارآزمایی های بالینی کنترل شده تصادفی، که به مصرف مکمل HMB بر شاخص های کراتین کیناز (CK)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و شاخص های ترکیب بدنی، توده چربی (FM)، توده بدون چربی (FFM) و جرم بدن (BM) انتخاب شدند. مدل های اثرات ثابت و تصادفی برای فراتحلیل اندازه اثر متوسط (اختلاف در میانگین با فاصله اطمینان 95 درصد)، در پژوهش مربوط به کراتین کیناز (16 پژوهش)، لاکتات دهیدروژناز (14 پژوهش)، توده چربی بدن (17 پژوهش)، توده بدون چربی بدن (20 پژوهش) و وزن بدن (23 پژوهش) به کمک نرم افزار CMA2 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج فراتحلیل نشان داد که مصرف مکمل  HMB باعث کاهش معنی دار CK (22/0-=ES، 86/-0 تا 41/0=95% CI، 034/0=p) ، LDH (34/0=ES، 31/0 تا 57/0=% CI95، 022/0=p) و FM (43/0-=ES، 74/0- تا 119/0- =% CI 95، 007/0=p) گردید و با افزایش معنی دار FFM (31/0-=ES، 007/0 تا 61/0=% CI 95، 045/0=p) همراه بوده است، اما تاثیری بر BM (054/0=ES، 09/0- تا 20/0=% CI 95، 46/0=p) نداشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج فراتحلیل نشان داد که مکمل سازی مزمن HMB باعث کاهش معنادار آنزیم های شاخص آسیب عضلانی مانند CK، LDH بعد از ورزش می شود و همچنین با کاهش معنی دار FM و افزایش FFM همراه بوده است.

    کلیدواژگان: آسیب عضلانی، بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، ترکیب بدن
  • مهنوش مهرزاد ثمرین، ماندانا غلامی*، فرشته شاه محمدی صفحات 67-81
    هدف

    سندرم تخمدان پلی کیستیک ((PCOS یکی از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز زنان، بخصوص در سنین باروری است. پژوهش حاضر باهدف تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و رژیم کتوژنیک بر مقاومت به انسولین و نیمرخ لیپیدی در زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به PCOS انجام شد.

    روش شناسی:

     در این پژوهش 60 زن 15-40 سال مبتلا به PCOS  و دارای BMI 9/39 - 25 و درصد چربی 38-29% ، به طور تصادفی در چهار گروه کنترل (15=n)، رژیم غذایی (15=n)، تمرین مقاومتی (15=n) و تمرین+رژیم غذایی (15=n) تقسیم شدند. گروه تمرین و گروه تمرین+رژیم غذایی، هشت هفته در برنامه ی تمرین مقاومتی شرکت کردند و گروه رژیم غذایی فقط از برنامه غذایی تنظیم شده استفاده کرد. 48 ساعت قبل از شروع دوره ی تمرینی و بعد از اتمام آن از آزمودنی ها خون گیری به عمل آمد. برای آنالیز آماری از نرم افزار SPSS26 استفاده شد (05/0<p). 

    یافته ها

    پس از 8 هفته ، تفاوت معناداری میان گروه ها در متغیرهای ترکیب بدن، پروفایل لیپیدی، شاخص مقاومت به انسولین مشاهده شد (001/0=p). پس از بررسی پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه کنترل با افزایش معنادار به غیراز HDL-C و در گروه های تداخل با کاهش معنادار به غیراز HDL-C در متغیرهای مذکور همراه بود.

    نتیجه گیری

    اصلاح سبک زندگی (رژیم کتوژنیک+ورزش منظم)، یک استراتژی درمانی ترجیحی در زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به PCOS هست. بااین حال، این نتایج به زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک محدود است و تحقیقات بیشتری موردنیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، رژیم کتوژنیک، سندرم تخمدان پلی کیستیک، مقاومت به انسولین، نیمرخ لیپیدی
  • عادل دنیایی*، مهرنگار رجهان نژاد، فرهاد غلامی صفحات 82-95
    هدف

    با عنایت به اهمیت فاکتورهای فشار اکسایشی و همچنین قند خون در سلامت و عملکرد عروقی، این تحقیق با هدف بررسی ارتباط سطوح پایه مالون دی آلدیید (MDA) و قند خون ناشتایی (FBS) با شاخص های سختی شریانی (شامل: شاخص عروقی قلبی- مچ پایی (CAVI) و شاخص مچ پایی بازویی (ABI))، متعاقب مصرف گلوکز و فعالیت ورزشی هوازی انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی روی 40 آزمودنی زن غیرفعال در رده سنی 20 تا 45 سال شهرستان شاهرود انجام گرفت. بعد از 12 ساعت ناشتایی نمونه خون وریدی از آزمودنی ها برای اندازه گیری FBS و MDA و نیز اندازه گیری های وزن, قد, ترکیب بدن و سختی شریانی (CAVI و ABI) پایه انجام شد؛ در ادامه 30 دقیقه فعالیت استقامتی حاد با 65٪ حداکثر ضربان قلب ذخیره بر روی نوار گردان اجرا شد. آزمودنی ها 75 گرم گلوکز محلول در 225 میلی لیتر آب را پس از 30 دقیقه از اتمام فعالیت مصرف کردند و پس از آن یک ساعت دیگر استراحت غیر فعال انجام شد؛ در انتها سختی شریانی و قند خون مجدد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بین سطوح پایه MDA و FBS با سطوح پایه  CAVIارتباط معنی داری وجود دارد (001/0=p)، اما بین سطوح پایه MDA و FBS با تغییرات  CAVIبعد از فعالیت و مصرف گلوکز ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0˃p). همچنین سطوح پایه MDA و FBS با شاخص  ABIدر هر دو سطح پایه (001/0=p) و نیز تغییرات این شاخص در مرحله دوم اندازه گیری پس از مداخله به نسبت سطوح استراحت (003/0=p) ارتباط معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    بطور کل می توان نتیجه گرفت سختی شریانی پایه با سطوح پایه MDA و FBS ارتباط دارد اما در مواجه با شرایط بر هم زننده هموستاز هم چون فعالیت ورزشی استقامتی با شدت متوسط و مصرف گلوکز تنها پاسخ شاخص سختی شریانی محیطی (ABI) با این موارد ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: سختی شریانی، قند خون، مالون دی آلدئید، فعالیت استقامتی
  • حدیث بیات، ماندانا غلامی*، حمید رجبی، حسین عابدنطنزی صفحات 86-110
    هدف

     دیابت نوع 2 یک اختلال متابولیک پیچیده است که با مقاومت به انسولین و اختلال در تنظیم گلوکز مشخص می شود. این یک نگرانی مهم از نظر سازمان بهداشت جهانی است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین تناوبی پر شدت بر بیان پروتیین های فعال کننده عامل رونویسی-6 (ATF-6) و همولوگ C/EBP   (CHOP)  بافت کبد در رت های مبتلا به دیابت نوع 2 بود. 

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پس آزمون با گروه کنترل بود.  تعداد 24رت نر نژاد ویستار با سن 6 هفته و وزن تقریبی 200-250 گرم، از موسسه پاستور ایران تهیه شدند . رت ها به طور تصادفی به 3 گروه 8 تایی تمرین تناوبی پر شدت (HIIT) دیابتی، کنترل دیابتی و کنترل سالم تقسیم شدند. گروه های تمرینی در طول 8 هفته و در هر هفته، 5 جلسه تمرین HIIT  را بر روی نوار گردان اجرا کردند (پروتکل تمرین به صورت 8 هفته تمرین تناوبی، 5 جلسه در هفته با تناوب شدید 2 دقیقه ای با 2تا 8 تناوب و با 80 تا 90 درصد حداکثر سرعت دویدن و تناوب استراحت 1 دقیقه ای با 50 تا 56 درصد حداکثر سرعت دویدن، اجرا شد). پس از گذشت 48 ساعت از آخرین جلسه تمرینی و پس از اجرای روزهای ناشتایی، تمامی رت ها  بی هوش شدند و مرحله برداشت بافت کبد انجام شد. داده ها با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA)  تحلیل شدند. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مقادیر پروتیین ATF-6 در رت های نر دیابتی نوع 2 پس از 8 هفته تمرین تناوبی پر شدت تغییر معنی داری را نشان نداد (73/0=P). اما مقادیر پروتیین CHOP پس از 8 هفته افزایش معنی داری را نشان داد (001/0=P). مقادیر پروتیین CHOP در گروه تمرین دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش غیر معنی داری را نشان داد (05/0 <p)، اما در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با گروه کنترل سالم، افزایش معنی داری را نشان داد (001/0=P). در نتیجه اجرای 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا می تواند اثرات مفیدی بر کاهش استرس شبکه آندوپلاسمی در بافت کبد ناشی از دیابت نوع 2 در رت های دیابتی داشته باشد. علاوه بر این، تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته ها و کشف مکانیسم های بالقوه درگیر، مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، استرس شبکه آندوپلاسمی، دیابت نوع 2، چاقی
  • فاطمه مهدی، علی اصغر رواسی*، سیروس چوبینه، رحمان سوری صفحات 111-123
    هدف

    استفاده از مداخلات تغذیه ای مکمل های غذایی مانند بی کربنات سدیم می توانند عملکرد ورزشی و سلامت ورزشکار را بهبود بخشند و از خستگی پیشگیری کنند. هدف این پژوهش بررسی اثر مکمل بی کربنات سدیم برعملکرد بی هوازی، پروتیین I-FABP  سرمی و پاسخ های متابولیکی زنان ورزشکار حین فعالیت ورزشی فزاینده می باشد.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش تعداد 15 زن ورزشکار با میانگین سنی 10/1± 80/21 شرکت کردند. سه شیوه مداخله ای هدفمند با استفاده از دارونما و سدیم بی کربنات در مقادیر 3/0 و 5/0 گرم بر کیلوگرم وزن بدن مورد پژوهش قرار گرفتند. آزمون وینگیت در سه مرحله انجام شد. شاخصهای حداکثر توان بی هوازی، میانگین توان و شاخص خستگی با استفاده از آزمون وینگیت مورد ارزیابی قرار گرفت. اندازه گیری شاخصI-FABP ، PH،  یون بی کربنات و لاکتات نیز با خون گیری از ورید انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه ها در میانگین توان، شاخص خستگی و شاخص های خونی وجود ندارد. تنها، نتایج شاخص اوج توان بی هوازی در دوز 5/0 معنادار بود (p<0/05).در دوز 3/0 تفاوت معناداری بین گروه ها در اوج توان ،میانگین توان، شاخص خستگی و شاخص های خونی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل بی کربنات سدیم با دوز 5/0 گرم بر کیلوگرم وزن بدن در زنان می تواند حداکثر توان بی هوازی را در این ورزشکاران بطور معنا داری افزایش دهد. همچنین مصرف این مقدار مکمل بی کربنات هیچ گونه آسیب گوارشی را ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: I-FABP، عملکرد ورزشی، بی کربنات سدیم، زنان
  • مجید فرح نیا، محمدرضا حسین آبادی، مهدی زارعی*، محمود سلطانی صفحات 124-138
    هدف

    فعالیت بدنی و مصرف مکمل های دارویی یکی از استراتژی های درمانی برای مدیریت کبد چرب غیر الکلی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات تناوبی شدید (HIIT) همراه با مکمل خرفه بر FXR، SREBP-1c بافت کبد رت های مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.

    روش شناسی: 

     در این پژوهش تجربی 30 سر موش صحرایی نژاد ویستار نر با دامنه وزنی 185-160 گرم به طور تصادفی در پنج گروه کنترل سالم(5=n)، کنترل کبد چرب(5=n)، مکمل خرفه(5=n)، تمرین تناوبی شدید(5=n) و تمرین تناوبی شدید+مکمل خرفه(5=n) تقسیم شدند. کبدچرب غیرالکلی با 12 هفته رژیم غذایی پرچرب ایجاد گردید. پس از تایید ابتلا به کبدچرب غیرالکلی مکمل خرفه بصورت روزانه و تمرین تناوبی شدید به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته در گروه های مربوطه اعمال شد. مقادیر FXR و SREBP-1c بافت کبد به روش الایزای ساندویچی اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    پس از 8 هفته تمرین HIIT و مصرف مکمل خرفه تفاوت معناداری در مقادیر FXR (028/0=p) و SREBP-1c (005/0=p) بین گروه های مطالعه وجود داشت. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که مقادیر SREBP-1c در گروه کنترل کبد چرب نسبت به گروه کنترل سالم به طور معناداری بالاتر بود (012/0=p). مقادیر SREBP-1c در گروه تمرین + مکمل خرفه (006/0=p) و گروه تمرین تناوبی(049/0=p) نسبت به گروه کنترل کبد چرب به طور معناداری پایین تر بود. مقادیر FXR در گروه کنترل کبد چرب نسبت به گروه کنترل سالم به طور معناداری پایین تر بود (027/0=p). تفاوت معناداری در مقادیر FXR در گروه های تمرین تناوبی+ مکمل خرفه(462/0=p)، تمرین تناوبی (958/0=p) و مکمل خرفه (988/0=p) نسبت به گروه کنترل کبد چرب مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف مکمل خرفه از طریق تعدیل برخی مسیرهای تنظیم لیپوژنز کبد ازجمله کاهش فعالیت SREBP-1c بافت کبد ممکن است در بهبود کبدچرب غیرالکلی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، خرفه، بیماری کبد چرب غیر الکلی، گیرنده x فارنزوید، پروتئین پیوندی عنصر تنظیمی استرول 1 c
  • مریم شهبازی، پیام سعیدی*، عالیا صابری صفحات 139-156
    هدف

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری خود ایمن بوده که در آن سیستم ایمنی به خود حمله کرده و باعث آسیب و ایجاد التهاب می شود. کورتیزول که یکی از مهم ترین هورمون های محور HPA است ارتباط مستقیم با میزان التهاب در بدن بیماران ام اس دارد و تحقیقات نشان داده که اختلال در این محور ممکن است باعث تغییر علایم بیماری ام اس شود، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو برنامه تمرین هوازی و مقاومتی بر هورمون های محور HPA  در زنان مبتلا به بیماری ام اس بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش نیمه تجربی با حضور 30 زن مبتلا به بیماری ام اس (نوع عودکننده - بهبود یابنده با مقیاس ناتوانی 0 تا 5/5) در بازه سنی 20 تا 40 سال انجام شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی در سه گروه 10 نفری هوازی، مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. بیماران به مدت 8 هفته با تواتر 3 روز در هفته تمرینات را انجام دادند که هر جلسه شامل گرم کردن، تمرینات مقاومتی، تمرینات هوازی و سردکردن بود. تمامی حرکات طوری طراحی شده بودند که در محیط خانه انجام پذیرد. در هر جلسه نیز مربیان توسط تماس تصویری از کیفیت اجرای تمرینات اطمینان حاصل کردند. نمونه های خونی قبل و پس از پروتکل از شریان بازویی شرکت کنندگان جمع آوری شدند.  داده ها با تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر عاملی 2×3 و آزمون بونفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    پروتکل تمرینی مورد بررسی توانایی ایجاد تغییرات قابل توجهی در هورمون های محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - آدرنال در زنان مبتلا به ام اس را نشان نداد. در حقیقت، سطح کورتیزول (946/0=P) افزایش داشته؛ اما همانند سایر هورمون ها مانند دوپامین (561/0=P)، تستوسترون (714/0=P) و آدرنوکورتیکوتروپین (933/0=P) به عنوان پاسخ به مداخلات تمرینی نداشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، 8 هفته تمرینات هوازی و مقاومتی (مبتنی بر تمرین در خانه) توانایی ایجاد تغییرات قابل توجهی در سطوح هورمونی محور HPA در بیماران ام اس افسرده و توانایی حرکتی نسبتا محدود را نداشت.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، تمرینات هوازی، هورمون های محورHPA، مولتیپل اسکلروزیس
  • حسن نقی زاده* صفحات 157-172
    هدف

    به نظر می رسد چاقی با مشکلات تنفسی مرتبط است؛ و عملکرد تنفسی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند تمرینات بدنی قرار می گیرد. بدین منظور، هدف از این پژوهش بررسی اثر هشت هفته تمرین مقاومتی غیرخطی و رایو فرکانسی (RF) بر عملکرد تنفسی و ترکیب بدنی در مردان چاق بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل مردان چاق با میانگین سنی 62/2±12/30 سال و میانگین وزنی 01/3±18/92 کیلوگرم بود که 60 نفر در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی به چهار گروه، تمرین مقاومتی غیرخطی، تمرین مقاومتی غیرخطی + RF، RF و کنترل تقسیم شدند. مداخله تمرینی و RF سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته اجرا شد. قبل و بعد از تمرین شاخص های عملکرد تنفسی، ترکیب بدنی و VO2max سنجش شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس عاملی (2×2) اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر توام تمرین و RF موجب کاهش معنی دار در وزن بدن (002/0=P، 08/3 درصد)، BMI (011/0=P، 08/3 درصد) و درصد چربی بدن (0001/0=P، 16/10 درصد)؛ و افزایش معنی دار در VO2max (017/0=P، 52/4 درصد)، FVC (0001/0=P، 71/12 درصد)، FEV1 (0001/0=P، 96/14 درصد) و FEF 25-75% (018/0=P، 86/5 درصد) شد. تمرین به تنهایی باعث تغییرات معنی دار در تمام متغیرهای وابسته شد، ولی RF به تنهایی باعث تغییرات معنی دار نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بنابراین، اثر توام تمرین مقاومتی غیرخطی و RF، منجر به بهبود بیشتر عملکرد تنفسی، ترکیب بدنی و ظرفیت هوازی در مردان چاق شد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی غیرخطی، رادیو فرکانسی، عملکرد ریوی، ترکیب بدن
  • لیلا داودی، عباسعلی گائینی*، سیروس چوبینه، رضا نوری صفحات 173-191
    هدف
    با توجه به پیشرفت روزافزون بیماری های سوخت و سازی همانند دیابت، قلب از عمده ترین بافت هایی است که در اثر این بیماری مورد آسیب واقع می شود. همچنین فشار اکسایشی درازمدت در بافت قلب سبب تغییر در بیان ژن های بایوژنز میتوکندری می شود. تاثیر تمرین ورزشی درفازهای گوناگون سیکل شبانه روزی بر محافظت بافت قلب در شرایط دیابت ناشناخته است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اجرای تمرین استقامتی در فاز روشنایی و تاریکی بر برخی شاخص های بایوژنز میوکندریایی در بافت قلب موش های دیابتی بود. روش شناسی: در این مطالعه، تعداد 30 سر موش NMRI با میانگین سنی 8 تا 10 هفته، به صورت تصادفی در 6 گروه کنترل سالم فاز تاریکی، کنترل سالم فاز روشنایی، کنترل دیابتی فاز تاریکی، کنترل دیابتی فاز روشنایی، تمرینی دیابتی فاز تاریکی و تمرینی دیابتی فاز روشنایی قرار گرفتند. سپس به روش تغذیه با رژیم غذایی پرچرب و تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. پروتکل تمرین استقامتی (Vmax  50-60%)، 5 روز در هفته به مدت 8 هفته بود. میزان بیان ژن های PGC-1α، NRF-1، Atf2، AMPK در بافت قلب اندازه گیری شد. داده ها به روش ANOVA در سطح معناداری 05/0 P< ارزیابی شدند.
    یافته ها
    8 هفته تمرین استقامتی موجب افزایش معنادار بیان ژن های PGC-1α، NRF-1، Atf2، AMPK (05/0˂ P) در بافت قلب موش های مبتلا به دیابت شد. تغییرات در دو فاز روشنایی و تاریکی در گروه های مختلف تفاوت معناداری نشان ندادند (05/0˂ P).
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی با افزایش بیان ژن های بایوژنز میتوکندریایی در بافت قلب آزمودنی های مبتلا به دیابت می تواند به عملکرد بهتر آن منجر شود. فعالیت استقامتی در دو فاز روشنایی و تاریکی در عوامل مورد نظر اختلاف معناداری نداشته و نیاز به پژوهش های بیشتر است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: AMPK، &alpha، 1PGC-، تمرین استقامتی، دیابت، NRF-1
  • تاثیر تمرینات ترکیبی بر سطح سرمی کینزین-1 و عملکرد فیزیکی در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع 2
    سید پریسا هاشمی، سید حامد قیامی*، حسن پور رضی صفحات 192-207
    هدف
    دیابت نوع 2 وضعیتی است که منجر به اختلال در حمل و نقل آکسونی می شود و ورزش می تواند منجر به بهبود آن شود. با این حال، مکانیسم ها و تاثیر ورزش در این اختلالات به طور کامل شناخته نشده است. هدف از مطالعه حاضر  تاثیر تمرینات ترکیبی بر کینزین-1 سرمی و عملکرد جسمانی مردان سالمند مبتلا به  دیابت نوع 2  بود. روش شناسی: در این مطالعه نیمه تجربی بالینی 16 مرد سالمند مبتلا به دیابت (سن: 50/1± 07/67 سال) به طور تصادفی در دو گروه کنترل و  گروه تمرینات مقاومتی هوازی به طور مساوی قرار گرفتند. تمرینات به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت 90 دقیقه انجام شد. متغیر خونی کینزین-1 و شاخص های جسمانی 48 ساعت قبل و بعد از تمرین، اندازه گیری شدند. از آزمون تی زوجی برای بررسی تغییرات درون گروهی و از  آزمون آنکوا برای بررسی تفاوت بین گروه ها  استفاده شد. کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 در سطح معنی داری 05/0P< انجام شد.
    یافته ها
    آزمون تی زوجی نشان می دهد در گروه تمرین مقادیر کینزین-1 (14/4= t،08/0=P) کاهش، قدرت پائین تنه(26/2= t، 01/0=P) افزایش معنادار و مقادیر استقامت هوازی (15/5= t،07/0=P) و  قدرت بالاتنه (80/1=t، 09/0=P) پس از مداخله افزایش داشتند. آنالیز بین گروهی، افزایش معناداری را در مقادیر استقامت هوازی(006/0= P، 80/11=F) و قدرت پایین تنه (01/0= P، 80/10=F) نشان داد. همچنین سطوح کینزین-1 (07/0= P، 23/61=F) کاهش و قدرت بالا تنه(08/0=P، 70/8=F)  افزایش داشتند ولی معنادار نبودند.
    نتیجه گیری
    احتمالا تجویز تمرینات ترکیبی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 باعث بهبود  شاخص های جسمانی و مقادیرکینزین-1 در سالمندان دیابتی شده است.
    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، کینزین-1، عملکرد فیزیکی، سالمندان، دیابت نوع 2
  • زینب کریم زاده*، فرهاد غلامی، فاطمه شیخ پور صفحات 208-222
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه اثر فعالیت زیر بیشینه با و بدون مصرف مکمل کافئین بر آلفا آمیلاز سرم، گلوکز خون، انسولین، لپتین و دریافت انرژی در افراد چاق و دارای اضافه وزن بود. روش شناسی: تحقیق حاضر به صورت متقاطع تصادفی شده با 16 نفر آزمودنی داوطلب مرد و زن چاق با رده سنی بالای 18 سال شاخص توده ی بدنی (BMI) بیشتر از 25 کیلوگرم بر متر مربع انجام شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو وضعیت: فعالیت زیر بیشینه با مصرف مکمل کافئین، فعالیت زیر بیشینه بدون مصرف مکمل کافئین (دارونما) قرار گرفتند. یک دوز کپسول کافئین 200 میلی گرم و پودر نشاسته توسط آزمودنی ها دریافت شده و 60 دقیقه پس از آن به انجام فعالیت ورزشی شدت 60 درصد ضربان قلب ذخیره به مدت 30 دقیقه پرداختند. نمونه های خونی قبل و بعد از مصرف مکمل و بعد از فعالیت ورزشی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر تحلیل شد.
    یافته ها
    کافئین باعث افزایش قند خون، انسولین و آلفا آمیلاز سرم شد (05/0p <) و فعالیت ورزشی باعث کاهش معنادار آلفا آمیلاز سرم، گلوکز و انسولین و افزایش لپتین شد (05/0p <). کاهش انسولین و قند خون در پاسخ به فعالیت ورزشی، با مصرف کافئین بیشتر از دارونما بود (05/0p <). با این حال، کافئین تاثیر معنادار بر لپتین و پاسخ آن به فعالیت ورزشی نداشت (05/0p >).
    نتیجه گیری
     اگرچه پاسخ شاخص های متابولیک به فعالیت ورزشی تحت تاثیر کافئین قرار گرفت اما بنظر نمی رسد کافئین بر هورمون موثر در اشتهای لپتین و دریافت غذایی متعاقب فعالیت ورزشی تاثیرگذار باشد. بنابراین، دریافت انرژی بعد از فعالیت ورزشی صرفنظر از مصرف کافئین افزایش می یابد که باید در کنترل وزن افراد چاق مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز سرم، گلوکز خون، چاقی، انرژی دریافتی، انسولین
  • حمید رضا صادقی پور*، فاطمه رئیسی، عبدالصالح زر صفحات 223-236
    هدف
    سیگنالینگ Wnt یکی از مهم ترین مسیرهای پیام رسانی در گیر در جریان تمرینات مقاومتی بوده که تاثیر مولکولی زیادی در مسیر تکاملی بافت کلیه و بیماری های این بافت دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی به همراه مکمل یاری اسپیرولینا بر مسیر پیام رسانیWnt/ GSK-3β / TSC2/ S6K  بافت کلیه رت های نر بود. روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع طرح تجربی بود که تعداد 32 سر رت نر جوان با 3 ماه سن و میانگین وزن 20±150 گرم بطور تصادفی در چهار گروه کنترل، تمرین مقاومتی، اسپیرولینا و تعامل تمرین و اسپیرولینا قرار داده شدند. گروه های تمرین مقاومتی به به مدت هشت هفته و 5 جلسه در هفته به تمرین مقاومتی پرداختند که تمرین روزانه شامل 3 ست 5 تکراری با 1 دقیقه استراحت بین هر تکرار و 2 دقیقه استراحت بین ست ها بود و بار تمرین از 30 درصد وزن بدن هر رت در هفته اول شروع و به 100 درصد وزن در هفته پایانی رسید. گروه های مکمل، مکمل اسپیرولینا را با دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن به مدت هشت هفته مصرف کردند. برای بیان ژن های مورد مطالعه تحقیق از روش Real-Time PCR استفاده شد. از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آمار استنباطی تحلیل آنووای دوطرفه جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    تغییرات بیان ژن Wnt، GSK-3β و TSC2 در هیچ یک از گروه ها در مقایسه با گروه کنترل معنا دار نبود (P≥0.05). در گروه تعاملی تمرین مقاومتی و مکمل اسپیرولینا افزایش معنا داری در میزان بیان ژن S6K درمقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (017/0= P، 511/6F=).
    نتیجه گیری
    با توجه  به عدم تاثیر مکمل اسپیرولینا بر سیگنالینگ Wnt به نظر می رسد استفاده از این مکمل تاثیر منفی بر بافت کلیه نمی گذارد، هر چند با توجه به محدود بودن تحقیقات، بررسی های بیشتر بر روی بافت کلیه بخصوص در نمونه های بیمار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا، تمرین مقاومتی، سیگنالینگ Wnt
  • آیدین ولی زاده*، مژده خواجه لندی، رها محمدی، حامد خیرالهی صفحات 237-250
    هدف
    چاقی باعث التهاب مزمن شده و التهاب موجب بروز مقاومت انسولینی در بیماری دیابت نوع 2 (T2DM) می گردد. بدین ترتیب، هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا و تمرین استقامتی با شدت متوسط همراه با مکمل دهی کوئرستین بر بیان ژن PLIN2 و ATGL کبد موش های صحرایی چاق دیابتی بود. روش شناسی: چهل و دو سر موش صحرایی نر ویستار با 8 هفته سن تهیه و تعداد 36 سر از این حیوانات پس از 8 هفته رژیم غذایی پرچرب مورد القای دیابت قرار گرفتند. موش های صحرایی به گروه های زیر تقسیم بندی شدند (6n=): سالم کنترل، دیابت کنترل، دیابت مکمل کوئرستین، دیابت تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT)، دیابت تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT)، دیابت تمرین HIIT به همراه مکمل کوئرستین و دیابت تمرین MICT به همراه مکمل کوئرستین. برای دو گروه تمرینی 8 هفته تمرین HIIT با و بدون مکمل کوئرستین و برای دو گروه دیگر 8 هفته تمرین MICT با و بدون مکمل کوئرستین روی نوار گردان اجرا شد. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین برای بررسی بیان ژن های PLIN2 و ATGL بافت کبد جدا شد. از آزمون تحلیل واریانس دو راهه با آزمون تعقیبی توکی (با سطح معناداری 05/0>P) برای بررسی تفاوت بین گروه های تمرینی استفاده شد.
    یافته ها
    پس از 8 هفته مداخله تنها برای میزان بیان ژن ATGL در بین چهار گروه تمرینی تفاوت معنادار دیده شد (001/0=P)، به طوری که تمرین HIIT و MICT همراه با مصرف کوئرستین به ترتیب با سطح معناداری (001/0=P) و (015/0=P) باعث افزایش بیشتر سطوح آن نسبت به دو گروه تمرینی دیگر شده بود.
    نتیجه گیری
    ظاهرا اجرای هر دو نوع تمرین بر بیان ژن ATGL و PLIN2 اثرگذار بوده است و هنگامی که تمرینات به همراه مصرف کوئرستین باشند این مکمل می تواند با کنترل سطوح خون به صورت غیر مستقیم بر بیان ژن ATGL در شرایط بیماری T2DM تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تداومی با شدت متوسط، تمرین تناوبی با شدت بالا، کبد، بیماری دیابت نوع دو
  • سمیه رشیدفرد، مهرزاد مقدسی*، محمدامین عدالت منش، سارا حجتی صفحات 251-260
    هدف
    بیماری پارکینسون با کاهش نرون های دوپامینرژیک و التهاب عصبی همراه است. اثر تمرینات ورزشی تناوبی شدید بر بقاء نرون های دوپامینرژیک بیماران پارکینسونی به درستی مشخص نیست. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات تناوبی شدید شنا بر بیان ژن DJ-1 و mir-874 هیپوکامپ موش های صحرایی مبتلا به پارکینسون انجام شد. روش شناسی: 21 سرموش نر صحرایی نژاد ویستار با دامنه سنی 8 -10 هفته و میانگین وزن 2/10 ± 200 گرم به طور تصادفی و مساوی در سه گروه سالم، بیمار و تمرین شنا قرار گرفتند. به منظور القاء بیماری پارکینسون، طی 5 روز، روزانه 1 میلی گرم به ازای هر کیلو وزن بدن ماده رزرپین تزریق شد. موش های گروه تمرین، تمرینات شنا را به مدت شش هفته و در قالب 20 نوبت 30 ثانیه ای با 30 ثانیه استراحت بین هر نوبت اجرا کردند. برای مقایسه نتایج بین گروه ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه همراه با آزمون تعقیبی LSD توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و در سطح معنی داری 05/0>P بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد بیان ژن DJ-1 در گروه بیمار نسبت به گروه سالم و گروه تمرین به طور معنی داری پایین تر (به ترتیب 02/0=p و 04/0=p) بود، در حالی که بیان ژن mir-874 در گروه بیمار نسبت به گروه سالم و گروه تمرین به طور معنی داری بالا تر بود (به ترتیب 001/0=p و 02/0=p). اختلافی در بیان ژن این دو پروتئین بین گروه سالم و تمرین مشاهده نشد (به ترتیب 6/0=p و 08/0=p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی به نظر می رسد تمرینات تناوبی شنا با شدت زیاد در بهبود مکانیسم های مربوط به بقاء نرون های دوپامینرژیک بیماران پارکینسونی موثر بوده و ممکن است به این واسطه به بهبود روند بیماری کمک نماید.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، تمرین شنا، نرون های دوپامینرژیک، DJ-1، mir-874
  • الهه پیرعلائی*، سعید نیکوخصلت، فریبا اربابی، سیامک رهبر صفحات 261-277
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 12 هفته تمرین عملکردی شدید و تمرین ترکیبی هوازی- مقاومتی بر سطوح آنزیم های AST، ALT، AST/ALT و شاخص های ترکیب بدن در دختران دارای اضافه وزن و چاق بود. روش شناسی: در مطالعه نیمه تجربی حاضر، با طرح پیش آزمون-پس آزمون، 45 دختر (5/51±1/16 سال با 55/3±27/32BMI=) بصورت داوطلبانه شرکت کردند و بطور تصادفی در سه گروه تمرین عملکردی شدید (HIFT) (شامل 4 دور از 9 حرکت، بصورت اجرای حداکثر تعداد هر حرکت در 30 ثانیه و 15 ثانیه بین حرکات)، تمرین ترکیبی هوازی-مقاومتی (شامل تمرینات هوازی با 40-70%HRR و تمرینات مقاومتی با 50-70%1RM) و کنترل قرار گرفتند. مداخلات تمرینی شامل 12 هفته 3 جلسه ای بود که 24 ساعت قبل از شروع و 48 ساعت پس از پایان مداخلات، اندازه گیری شاخص های ترکیب بدن و خونگیری جهت بررسی تغییرات آنزیم های کبدی آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز  انجام شد. آنالیز داده های درون گروهی به روش تی وابسته و داده های بین گروهی به روش تحلیل کواریانس انجام گرفت.
    یافته ها
    HIFT و تمرین ترکیبی نسبت به گروه کنترل تاثیر معناداری بر وزن، BMI، دور کمر، درصد چربی بدن و سطوح ALT و AST داشتند (001/0=P) اما در مورد سطوح سرمی ALT و AST،HIFT نسبت به تمرین ترکیبی موثرتر بود (05/0>P) و در رابطه با AST/ALT فقط HIFT تاثیر معنی دار داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    HIFT و تمرین ترکیبی هر دو می توانند برای بهبود ترکیب بدن و سلامت کبد مفید باشند، اما به نظر می رسد اجرای همزمان تمرینات هوازی و مقاومتی در پروتکل HIFT و نیز ماهیت تناوبی و شدید آن ، دلایل تاثیرگذاری بیشتر این نوع تمرین باشد.
    کلیدواژگان: تمرین عملکردی شدید، تمرینات هوازی- مقاومتی، شاخص های ترکیب بدنی، آنزیم های کبدی، AST، ALT
  • فاطمه کاظمی نسب*، نفیسه حسن پور صفحات 278-303
    هدف
    لپتین و آدیپونکتین دو نوع آدیپوکاین (یا آدیپوسایتوکاین) هستند که در کنترل فرآیندهای متابولیک به ویژه در چاقی نقش مهمی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین همزمان بر سطوح لپتین، آدیپونکتین و ترکیب بدن در بزرگسالان چاق و دارای اضافه وزن بود. روش شناسی: جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا شهریور ماه سال 1402 انجام شد. فراتحلیل حاضر برای بررسی تاثیر تمرین همزمان بر سطوح لپتین، آدیپونکتین و ترکیب بدن در بزرگسالان چاق و دارای اضافه وزن به انجام رسید. اندازه اثر و فاصله اطمینان 95 درصد (CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد.
    نتایج
    نتایج 26 مطالعه با 732 بزرگسال مبتلا به اضافه وزن و چاقی نشان داد که تمرین همزمان سبب کاهش معنادار لپتین سرمی]001/0 p=،61/0-=[SMD، وزن بدن]001/0p= ،kg 38/3-=[WMD، شاخص توده بدنی]001/0p= ،kg/m2 74/0-=[WMD، توده چربی بدن]001/0p= ،g 56/2-=[WMD، دور کمر]001/0p= ،cm 47/5-=[WMD، نسبت دور کمر به دور لگن]001/0p= ، 02/0-= [WMDو افزایش معنادار آدیپونکتین سرمی]001/0p= ،56/0= [SMDنسبت به گروه کنترل در بزرگسالان چاق و دارای اضافه وزن شد.
    نتیجه گیری
    تمرین همزمان و ترکیبی سبب کاهش معنادار لپتین سرمی و افزایش معنادار آدیپونکتین سرمی در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاق می شود. این موضوع نشان دهنده مزایای سلامت قابل توجه تمرین همزمان برای بزرگسالان است. لذا پیشنهاد می شود که جامعه آماری مزبور برای دستیابی به تندرستی از مزایای تمرین همزمان بهره بجویند.
    کلیدواژگان: آدیپوسایتوکاین، لپتین، آدیپونکتین، تمرین همزمان، تمرین ترکیبی
  • داود رحیمی، جبار بشیری*، میرعلیرضا نورآذر، رقیه پوزش جدیدی، داریوش مهاجری صفحات 304-315
    هدف
    با توجه به مصرف کافئین بصورت مکمل توسط ورزشکاران و اثرات مضر مصرف طولانی مدت کافئین بر باروری مردان، هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرین هوازی متوسط توام با کاندیشن مدیوم سلول های سرتولی درآسیب بیضه ناشی از مصرف کافئین در موش های صحرایی نربالغ بود. روش شناسی: بدین منظور 30 سر رتبالغ نژاد ویستار با وزن20±250گرم، سن9 الی10هفته، به طور تصادفی در پنج گروه (شاهد سالم، آسیب دیده با کافئین،کافئین_ورزش،کافئین_کاندیشن مدیای وکافئین_کاندیشن مدیای_ورزش) مورد آزمون واقع شدند. گروه های 2تا 5 به مدت4هفته، کافئین با دوز 200mg/kg بصورت خوراکی و گروه1به همان میزان آب مقطردریافت کردند. پس از 6هفته، کاندیشن مدیای سلول های سرتولی به درون مجاری وابران موش های گروه تیمار تزریق شد. پس از 8هفته از تزریق کاندیشن مدیای و تمرین هوازی متوسط (60دقیقه،1باردرروز و5روزدرهفته) ازتمام موش ها خون گیری شده وبیضه ها و اپیدیدیم جدا گردید. سپس نمونه های خونی درسرعت 3000دور/دقیقه، در دمای 40درجه سلسیوس به مدت 15دقیقه، سانتریفیوژ شدند و سرم محلول بالایی جهت سنجش هورمون تستوسترون با روش رادیوایمینواسی مورد استفاده قرار گرفت. جهت مطالعه هیستوپاتولوژی نمونه های بیضه در فرمالین10درصد تثبیت گردیده، برش هایی به ضخامت 5 میکرون طبق روش تهیه مقاطع بافتی جهت رنگ آمیزی هماتوکسیلین_ائوزین تهیه شد. مقاطع بافتی تهیه شده ازنظر هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    درگروه تحت تاثیر کافئین، میزان هورمون تستوسترون بطور معنی داری نسبت به گروه شاهدکاهش نشان داد (05/0>p). دردو گروه کافئین_کاندیشن مدیای وگروه کافئین_انجام ورزش، میزان هورمون تستوسترون بطور معنی داری افزایش نشان داد (05/0>p). درگروه کافئین_کاندیشن مدیای_انجام ورزش، میزان هورمون تستوسترون بطورمعنی داری افزایش بیشتری نسبت به دوگروه قبلی نشان دارد)05/0>p). درمشاهدات هیستوپاتولوژی، بافت بیضه درگروه آسیب دیده باکافئین دارای تغییرات شدید در سلول های زایا و توقف اسپرماتوژنز،کاهش لایه های اپیتلیوم ژرمینال،ادم، پرخونی و خونریزی شدیدی درفضای بینابینی، بی نظمی دراپیتلیوم پوشاننده، تغییرضخامت و ایجاد بی نظمی درلایه بازال و بی نظمی، چروکیدگی و از هم گسیختگی ساختار توبول ها، در بسیاری از مجاری اسپرم ساز بود. درگروه کافئین_کاندیشن مدیای_انجام ورزش بهبود قابل توجهی مشاهده شد و ساختار بافتی بیضه ها نسبتا طبیعی و یا نزدیک به طبیعی بود.
    نتیجه گیری
    مصرف کاندیشن مدیای سلول های سرتولیانجام هم زمان تمرین هوازی، باعث بهبود شاخص های هورمون تستوسترون و کاهش اثرات مخرب کافئین برهیستوپاتولوژی بیضه موش های صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کافئین، کاندیشن مدیوم، آسیب بیضه
|
  • Sara Azarakhsh, Asghar Tofighi *, Firouz Ghaderi Pakdel Pages 1-10
    Aim

      Alpha-actinins are members of the family of actin-binding proteins that play a key role in the survival and regulation of cytoskeletal structure, especially muscle cells. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of endurance training on the expression of alpha-actinin 2 and 3 proteins in the skeletal muscles of the plantaris and Gastrocnemius muscle of Wistar rats.

    Methodology

    For this purpose, 16 male Wistar rats were divided into 2 groups: endurance training and control.  Endurance training groups for 12 weeks, 5 sessions per week at a speed of 12 to 22 meters per minute and with a slope of zero degrees and observed the principle of overload training, worked on the treadmill. Western blotting was used to measure alpha-actinin 2 and 3 of the plantaris muscles and Gastrocnemius muscle. Independent t-test was used to analyze the data and the significance level was considered 0.05.

    Results

    The results of independent t-test showed a significant difference in alpha-actin 2 (p = 0.001), alpha-actin 3 (p = 0.001) in the Gastrocnemius muscle and alpha-actin 2 (0.006). Alpha-actin 3 (p = 0.001) was observed in plantaris muscle.

    Conclusion

    In general, endurance training increases the alpha-actin protein 2 and 3 in the skeletal muscles of male rats, and it can be said that due to the response of these proteins to the control group, this type of exercise is a good stimulus for muscle adaptation.

    Keywords: Endurance training, Alpha-actinin 2, Alpha-actinin 3, Fast, slow contraction muscles
  • MohammadHossein Sakhaei *, Payam Saidie, Arsalan Damirchi Pages 11-22
    Aim

     Physical activity is one of the most effective ways to improve cardiovascular function. The present study was performed to evaluate cardiovascular responses following high-intensity interval exercise (HIIE) and moderate-intensity continuous exercise (MICE) in inactive obese men.

    Methods

     In the present semi-experimental study, eight inactive obese men (age: 22.5 2 2.5 years, body mass index: 31.5 ± 1.5 kg / m2) using a randomized crossover design, participated in three HIIE, MICE and control interventions.  Blood samples were taken before, immediately and one hour after exercise to measure nitric oxide (NO) concentration. Also, heart rate and blood pressure were measured before, immediately and every 15 minutes for one hour after exercises.  

    Results

      No significant changes in hemodynamic factors and NO were observed in the control group. However, after HIIE and MICE protocols, a significant decrease (p <0.05) in systolic blood pressure (SBP) was observed compared to baseline conditions, which this phenomenon has persisted for a long time following HIIE. Heart rate and NO increased significantly after both protocols (p <0.05), with the increase in NO following HIIE persisting for longer.

    Conclusion

    It seems that training intensity can be an influential factor in the development of PEH. Also, due to the longer increase in NO caused by HIIE compared to MICE, it can be considered that longer PEH after HIIE is probably related to the mechanism of NO-induced vasodilation.

    Keywords: Hypotension, Vasodilation, Obesity, Exercise intensity
  • Saeed Dabagh Nikookheslat *, Ramin Amirsasan, Mostafa Khani, Morteza Nikkhesal Pages 23-38
    Aim

      Intense interval training (HIIT) activates metabolic factors by increasing the cell's need for energy in the shortest time; However, its role in AMPK activation and subsequent reduction of cardiac tissue fibrosis in type 2 diabetes (T2DM) patients is unclear. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of eight weeks of High intensity interval training on AMPK levels and cardiac tissue fibrosis, fasting blood glucose and insulin, and insulin resistance in streptozocin-induced diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 20 heads (293.16 ± 49.96 g) of adult white Wistar rats were divided into four groups (n=5): healthy control, diabetic control, healthy exercise, and diabetic exercise. The HIIT protocol was performed on a treadmill for eight weeks (five sessions per week including three phases of warm-up, main body of exercise and cool-down in each session). The training intensity was 85-90% of the maximum speed (~27-30 m/min) in 6-12 two-minute intervals with a three-minute active rest, including continuous running at an intensity of 30% of the maximum speed on the treadmill. Shapiro-Wilk, 2x2 two-way analysis of variance, one-way analysis of variance and Bonferroni's post hoc tests at a significance level of <0.05 were used to analyze the data.

    Results

    A significant increase in p-AMPK and p-AMPK/T-AMPK values ​​of heart tissue was observed in healthy exercise rats compared to other groups (p<0.05). Also, cardiac tissue fibrosis in the diabetic exercise group was significantly reduced compared to the diabetic control group (p<0.05). However, in the diabetic exercise group, the values ​​of p-AMPK and p-AMPK/T-AMPK in cardiac tissue were not affected (p>0.05) and Also, T-AMPK showed a significant increase in the diabetic control group compared to other groups (p<0.05).

    Conclusions

    Probably, reduction of cardiac tissue fibrosis in T2DM rats, at least during eight weeks of HIIT, is independent of AMPK.

    Keywords: AMPK, Fibrosis, High Intensity interval training, Type 2 diabetes, Insulin sensitivity
  • Seyed Morteza Hosseini, Hamid Mohebbi *, Hossein Ghafoori, Mohammad Hosseine Rezadoost Pages 39-52

    Degradation of autophagy is associated with hepatic fat accumulation. Although the increase in autophagy flux through diet, exercise, and hypoxia effectively improves the fatty liver, its molecular mechanisms are unknown. This study aimed to investigate the effect of nutrition and exercise on hypoxia and normoxia on liver autophagy.

    Methods

    Twenty-four male Wistar rats (weight=165±9 grams) were randomly divided into the normal diet (ND), high-fat diet (HFD), high-fat diet+ normoxia exercise (HFD+NE), and high-fat diet+ hypoxia exercise (HFD+HE). The exercise was performed in three weekly sessions for 12 weeks at 68 to 80 percent of maximal aerobic velocity in normoxia (high about 50 meters) and hypoxic-hypobaric (high about 3000  meters). In the end, tissue samples were collected to measure the liver fat content and Atg5 and Ulk1 gene expression changes. Data were analyzed using ANOVA tests (p<0.05).

    Results

    Compared to the ND group, liver fat increased in the HFD group, and the expression of Atg5 and Ulk1 decreased (p<0.05). The increased liver fat in the training groups was lower than in the HFD group (p<0.05). Although exercise reduces decreasing expression of Atg5 caused by the high-fat diet, it was not significant. Ulk1 was higher in the HFD+HE group than in all groups (p<0.05).

    Conclusions

    The regulation of autophagy genes by exercise is probably an effective mechanism in preventing liver fat accumulation. Although hypoxia training had a more significant effect on the autophagy genes, it had not an additional effect on reducing liver fat content.

    Keywords: Fatty Liver, diet, Autophagy, Hypoxia, Exercise
  • Mohammad Rahman Rahimi, HASSAN FARAJI *, Leila Rahimi Pages 53-66

    In this meta-analysis, the effect of beta-hydroxymethylbutyrate (HMB) supplementation on muscle damage and body composition markers was investigated.

    Method

    A systematic search was conducted from PubMed, Google scholar, Sciencedirect, SID, Scopus, IranMedex, Irandoc databases, all randomized controlled clinical trials, which were related to HMB supplementation on creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase ( LDH) and body composition indices, fat mass (FM), fat free mass (FFM) and body mass (BM) were selected. Fixed and random effects models for meta-analysis of average effect size (difference in mean with 95% confidence interval), in research related to creatine kinase (16 studies), lactate dehydrogenase (14 studies), body fat mass (17 studies), fat-free mass Body (20 studies) and body weight (23 studies) were done with the help of CMA2 software.  

    Results

    The meta-analysis results showed that HMB supplementation significantly reduced CK (ES = -0.22, 95% CI = -0.86 to 0.41, p = 0.034), LDH (= 0.34) ES, 95% CI = 0.31 to 0.57, p = 0.022) and FM (ES = 0.43, 95% CI - 0.74 to - 0.119, p = 0.007), and it was associated with a significant increase in FFM (ES=0.31, 0.007 to 0.61% CI 95, p=0.045), but there was no effect on BM (ES=0.054, 0.09 -0 to 0.20 =%CI 95, p=0.46).

    Conclusion

    In general, the results of the meta-analysis showed that chronic supplementation of HMB causes a significant decrease in muscle damage index enzymes such as CK and LDH after exercise, and it was also associated with a significant decrease in FM and an increase in FFM.

    Keywords: Muscle Damage, beta-hydroxy beta-methylbutyrate, Creatine kinase, Lactate Dehydrogenase, Body Composition
  • Mahnoush Mehrzad Samarin, Mandana Gholami *, Freshteh Shahmohamadi Pages 67-81
    Aim

         PCOS is a common endocrine disorder in women of reproductive age. The present study aimed to investigate the effect of 8 weeks of resistance training and a ketogenic diet on insulin resistance and lipid profile in overweight and obese women with PCOS.

    Methods

    This study involved 60 women (15–40 years) with a BMI of 25-39.9 and a fat percentage of 29-38% being randomly divided into four groups. Control (n=15), diet (n=15), resistance training (n=15), and exercise+diet (n=15). The exercise group and the exercise group + diet both participated in the exercise program for 8 weeks, with the diet group only adhering to an adjusted diet. Blood was drawn from subjects 48 hours before the training period began and after it concluded.

    Results

    The findings indicated that, after 8 weeks, there was a significant disparity observed in the body composition variables, lipid profile, and insulin resistance index (p 0.05). Upon examining the post-test results compared with the pre-test results in the control group, it was found that there was a significant increase in HDL-C, whereas, in the intervention groups, there was a significant decrease in HDL-C.

    Conclusion

      To improve their weight and health, overweight women with PCOS should modify their lifestyle by ketogenic diet and engaging in regular exercise. However, this is limited to overweight and obese women with PCOS; more research is needed.

    Keywords: resistance training, ketogenic diet, polycystic ovary syndrome, Insulin resistance, lipid profile
  • Adel Donyaei *, Mehrnegar Rojhannezhad, Farhad Gholami Pages 82-95
    Aim

    The purpose of this research was to investigate the relationship between basal levels of malondialdehyde (MDA) and fasting blood glucose (FBS) with arterial stiffness indices (including cardiovascular-ankle vascular index (CAVI) and ankle-brachial index (ABI)) following glucose ingestion and aerobic exercise.

    Method

    This semi-experimental research was conducted on 40 inactive women subjects in the age group of 20 to 45 years, Shahrood city. After 12 hours of fasting, FBS and MDA were measured. Then the measurements of weight, height, body composition and arterial stiffness (CAVI and ABI) were taken at baseline and response; 30 minutes, acute endurance activity with 65% maximum heart rate was performed on the treadmill. Consumption of 75 grams of glucose in 225 ml of water was done after 30 minutes of finishing the activity, and after that, another hour of inactive rest was done, and at the end, arterial stiffness and blood sugar were measured again.

    Results

    There is a significant relationship between the baseline levels of MDA and FBS with the baseline levels of CAVI (p=0.001), but there was no significant relationship between these baseline levels of these two variables with changes in CAVI after exercise and glucose ingestion (p>0.05). ABI was also significantly related to baseline levels of MDA and FBS in both baseline (p=0.001) and response (p=0.003) levels.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that baseline arterial stiffness is related to baseline levels of MDA and FBS, but in the face of conditions disturbing homeostasis such as exercise and glucose ingestion, only the changes in peripheral arterial stiffness (ABI) are related to these cases.

    Keywords: Arterial Stiffness, Blood Sugar, Malondialdehyde, endurance exercise
  • Hadis Bayat, Mandana Gholami *, Hamid Rajabi, Hosein Abed Natanzi Pages 86-110
    Aim

     Type 2 diabetes is a complex metabolic disorder characterized by insulin resistance and glucose dysregulation. It is a major concern of the World Health Organization, affecting millions of people worldwide. The purpose of this study was to investigate the effect of  8 weeks of high-intensity interval training on the expression of activating transcription factor-6 (ATF-6) and C/EBP homologue (CHOP) proteins in liver tissue in rats with type 2 diabetes. 

    Method

      The current study was experimental with a post-test design with a control group. A number of 24 Wistar male rats, aged 6 weeks and weighing approximately 200-250 grams, were obtained from the Pasteur Institute of Iran. Rats were randomly divided into 3 groups of 8 high intensity interval training (HIIT) diabetic, diabetic control and healthy control. The training groups performed 5 HIIT training sessions on the treadmill during 8 weeks and each week (the training protocol was 8 weeks of interval training, 5 sessions per week with intense 2-minute intervals with 2-8 repetitions and 80-90 The percentage of maximum running speed and 1-minute rest intervals were performed with 50-56% of maximum running speed. After 48 hours from the last training session and after fasting days, all rats were anesthetized and liver tissue was harvested. The data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA).

    Results

     The results showed that ATF-6 protein levels in type 2 diabetic male rats did not change significantly after 8 weeks of high-intensity interval training (P = 0.73). But CHOP protein levels showed a significant increase after 8 weeks (P = 0.001). CHOP protein levels in the diabetic training group showed a non-significant decrease compared to the diabetic control group (P < 0.05), but in the diabetic training group compared to the healthy control group, it showed a significant increase (P = 0.001).  

    Conclusion

     As a result, 8 weeks of high-intensity interval training can have beneficial effects on reducing endoplasmic reticulum stress in liver tissue caused by type 2 diabetes in diabetic rats. Furthermore, further research is needed to confirm these findings and explore the potential mechanisms involved.

    Keywords: Intense interval training, endoplasmic reticulum stress, Type 2 diabetes, Obesity
  • Fatemeh Mahdi, Ali Asghar Ravasi *, Siroos Choobineh, Rahman Soori Pages 111-123
    Aim

    The use of nutritional interventions, food supplements such as sodium bicarbonate, can improve sports performance and athlete's health and prevent fatigue. It is recommended to prevent early fatigue and improve performance during competition. The aim of this study is to investigate the effect of sodium bicarbonate supplementation on anaerobic performance, serum I-FABP protein and metabolic responses of trained women during increasing sports activity.  

    Methods

    15 female athletes with an average age of 21.80 ± 1.10 participated in this research. Three targeted intervention methods were studied using placebo and sodium bicarbonate in amounts of 0.3 and 0.5 g/kg body weight. The Wingate test was conducted in three stages. The indexes of maximum anaerobic power, average power and fatigue index were evaluated using the Wingate test. Measurement of I-FABP index, pH, HCO3 and lactate was also done by taking blood from the vein.

    Results

    The research results showed that there is no significant difference between the groups in average power, fatigue index and blood indices. Only, the results of the peak anaerobic power index at the 0.5 dose were significant (p<0.05).At the 0.3 dose, there was no significant difference between the groups in peak power, average power, fatigue index and blood indices.

    Conclusions

    Taking sodium bicarbonate supplement at a dose of 0.5 g/kg body weight in women can significantly increase the maximum anaerobic power in these athletes. Also, consuming this amount of bicarbonate supplement does not cause any digestive damage.

    Keywords: I-FABP, sports performance, sodium bicarbonate, women
  • Majid Farah Nia, MohammadRaza Hosseinabadi, Mehdi Zarei *, Mahmood Soltani Pages 124-138
    Aim

      Physical activity and the use of medicinal supplements are one of the treatment strategies for managing non-alcoholic fatty liver disease. The purpose of this study is to investigate the effect of high intensity interval training (HIIT) along with Portulaca Oleracea supplement on FXR and SREBP-1c in the liver tissue of rats with non-alcoholic fatty liver.

    Methods

    In this experimental study, 30 male Wistar rats were randomly divided into five groups: healthy control (n=5), fatty liver control (n=5), Portulaca Oleracea supplement (n=5), HIIT (n=5) and HIIT + Portulaca Oleracea supplement (n=5). Nonalcoholic fatty liver was induced with 12 weeks of high-fat diet. Portulaca Oleracea supplement was applied daily and HIIT training for 8 weeks, 5 sessions per week in the respective groups. The amounts of FXR and SREBP-1c in liver tissue were measured by sandwich ELISA method. One-way analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

     After 8 weeks of HIIT and Portulaca Oleracea supplementation, there was a significant difference in FXR (p=0.028) and SREBP-1c (p=0.005) values between the study groups. The results of the post hoc test showed that the SREBP-1c levels in the fatty liver control group were significantly higher than the healthy control group(p=0.012). SREBP-1c values were significantly lower in the HIIT + Portulaca Oleracea supplement group (p=0.006) and the exercise group (p=0.049) compared to the fatty liver control. FXR values in the fatty liver control group were significantly lower than the healthy control group(p=0.027). There was no significant difference in FXR values in the groups of HIIT + Portulaca Oleracea supplement (p=0.462), HIIT (p=0.958) and Portulaca Oleracea supplement (p=0.988) compared to the fatty liver control.

    Conclusion

    HIIT with Portulaca Oleracea supplementation may be effective in improving non-alcoholic fatty liver disease by modulating some liver lipogenesis regulation pathways, including reducing SREBP-1c activity in liver tissue.

    Keywords: High-intensity interval training, Portulaca, Non-alcoholic fatty liver disease, FXR, SREBP-1c
  • Maryam Shahbazi, Payam Saidie *, Alia Saberi Pages 139-156
    Aim

    Multiple sclerosis is an autoimmune disease in which the immune system attacks itself and causes damage and inflammation. Cortisol, which is one of the most important hormones of the HPA axis, is directly related to the level of inflammation in the body of MS patients, and research has shown that disruption of this axis may cause changes in the symptoms of MS, so the purpose of this study is to investigate the effect of two aerobic and resistance training programs on hormones. HPA axis in women with MS.

    Methods

    This semi-experimental research was conducted with the participation of 30 women diagnosed with relapsing-remitting MS (with a disability scale ranging from 0 to 5.5) within the age range of 25 to 50. The participants were randomly divided into three groups: aerobic exercise (10 participants), resistance exercise (10 participants), and control group (10 participants). The patients engaged in exercise sessions three times a week for 8 weeks, including warm-up, resistance training, aerobic exercises, and cooldown. All movements were designed to be performed in a home environment. Trainers ensured exercise quality through video calls. Blood samples were collected from the participants' brachial before and after the protocol. Data analysis employed tow-way ANOVA with repeated measures and Bonferroni’s post hoc test. Statistical analysis was conducted using SPSS version 26 software, with a significance level of 0/05.

    Results

     The studied exercise protocol did not show the ability to make significant changes in the hormones of the hypothalamus-pituitary-adrenal axis in women with MS. In fact the level of cortisol (P=0.946) has been increased but likewise the other hormones such as dopamine (P=0.561), testosterone (P=0.714) and adrenocorticotropin (P=0.933) there were no significant change as a response to training interference.

    Conclusion

     Based on the results of the current study, 8 weeks of aerobic and resistance exercises (home-based training) did not show the ability to significantly alter the hormonal levels of the HPA axis in patients with depression and relatively limited mobility.

    Keywords: Multiple Sclerosis, aerobic exercise, Resistance Exercise, HPA axis hormones
  • Hasan Naghizadeh * Pages 157-172
    Aim

    Obesity appears to be associated with respiratory problems, and respiratory function is affected by various factors such as physical exercise. For this purpose, the aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of non-linear resistance training and radio frequency (RF) on respiratory function and body composition in obese men.

    Methods

    The current research is semi-experimental. The statistical population included obese men (mean age 30.12±2.62 years and weight 92.18±3.01 kg), and 60 people participated in this research. Subjects were randomly divided into four groups: non-linear resistance training, non-linear resistance training + RF, RF and control. Training and RF intervention was implemented three sessions a week for eight weeks. Respiratory function, body composition and VO2max were measured before and after training. Data was analysed using factorial variance analysis (2x2) with repeated measures and Tukey's post hoc test at a significant level of p<0.05.

    Results

    Interactive effects of training and RF significantly decreased body weight (P=0.002, 3.08 %), BMI (P=0.011, 3.08 %), body fat percentage (P=0.0001, 10.16 %), and significantly increased VO2max (P=0.017, 4.52%), FVC (P=0.0001, 12.71%), FEV1 (P=0.0001, 14.96%) and FEF 75-25% (P=0.018, 5.86%). Training alone caused significant changes in all dependent variables (p<0.05), but RF alone did not cause significant changes (P>0.05).

    Conclusions

    Therefore, the combined effect of non-linear resistance training and RF led to further improvement of respiratory function, body composition and aerobic capacity in obese men.

    Keywords: Non-linear resistance training, RF, Pulmonary function, Body Composition
  • Leila Davoudi, Abbasali Gaeini *, Siroos Choobineh, Reza Nouri Pages 173-191
    Aim
    Due to the increasing development of metabolic diseases such as diabetes, the heart is one of the most important tissues that are damaged by this disease. Also, long-term oxidative stress in the heart tissue causes changes in the expression of various genes, including mitochondrial biogenesis genes. The effect of exercise in different phases of the circadian cycle on the protection of heart tissue in diabetes is unknown. The aim of this study was the effect of endurance training in the light and dark phase on some indicators of mitochondrial biogenesis in the heart tissue of diabetic rats.
    Methods
    In this study, 30 NMRI mice with an average age of 8 to 10 weeks were randomly divided into 6 groups: dark phase healthy control, light phase healthy control, dark phase diabetic control, light phase diabetic control, dark phase diabetic exercise, and exercise. Diabetics were placed in the light phase. Then they became diabetic by feeding with high-fat diet and intraperitoneal injection of streptozotocin. The endurance training protocol (Vmax 50-60%) was 5 days a week for 8 weeks. After anesthesia, blood and heart tissue were removed. The data were evaluated by ANOVA method at a significance level of p < 0.05.
    Results
    8 weeks of endurance training significantly increased the expression of PGC-1α, NRF-1, Atf2, AMPK genes (P˂ 0.05) in the heart tissue of diabetic rats. The changes in the two phases of light and darkness in different groups did not show any significant difference (P˂ 0.05).
    Conclusion
    Endurance training can lead to better performance by increasing the expression of mitochondrial biogenesis genes in the heart tissue of subjects with diabetes. Endurance activity in two phases of light and dark has no significant difference in the desired factors and more research is needed.
    Keywords: AMPK, PGC-1α, endurance exercise, diabetes, NRF-1
  • Effects of combined exercise on serum kinesin-1 levels and physical performance in elderly men with type 2 diabetes
    Seydeh Parisa Hashmi, Seyed Hamed Ghiyami *, Hassan Pourrazi Pages 192-207
    Aim
         Type 2 diabetes is a condition that leads to impaired axonal transport, and exercise can lead to its improvement. However, the mechanisms and effects of exercise in these disorders still need to be fully understood. This study aimed to examine the effect of combined exercises on serum kinesin-1 and the physical performance of older men with type 2 diabetes.
    Method
      In this clinical semi-experimental study, 16 older men with diabetes (age: 67.07 ± 1.50 years) were randomly divided into two control groups and aerobic resistance training groups. The exercises were done for eight weeks and three sessions per week for 90 minutes. Kinesin-1 blood variable and performance  physical  were measured 48 hours before and after training. Paired t-test was used to check intra-group changes, and the ANCOVA test was used to check the difference between groups. All statistical calculations were performed using SPSS version 23 software at a significance level of P<0.05.
    Results
    Paired t-test shows that in the training group, kinesin-1 values (t = 4.14, P = 0.08) decreased, lower body strength (t = 2.26, P = 0.01) significantly increased, and aerobic endurance values ( t=5.15, P=0.07) and upper body strength (t=1.80, P=0.09) increased after the intervention. Intergroup analysis showed a significant increase in aerobic endurance values (P=0.006, F=11.80) and lower body strength (P=0.01, F=10.80). Also, the levels of kinesin-1 (P=0.07, F=61.23) decreased, and upper body strength increased (P=0.08, F=8.70), but they were not significant.
    Conclusion
    According to the results of prescribing combined exercises in The elderly with type 2 diabetes, it can have the most excellent effect on improving functional indices and improving kinesin-1 values in diabetic elderly.
    Conclusion
     Prescribing combined exercises in the elderly with type 2 diabetes has probably improved  physical performance and kinesin-1 levels in the elderly with diabetes
    Keywords: Combined exercises, kinesin-1, physical performance, elderly, Type 2 diabetes
  • Zeynab Karimzadeh *, Farhad Gholami, Fateme Sheykhpour Pages 208-222
    Aim
         The aim of this study was to compare the effects of maximal exercise with and without caffeine supplementation on serum alpha-amylase, blood glucose, insulin, leptin, and energy intake in overweight or obese individuals.
    Materials and methods
     This crossover study was conducted on 16 overweight or obese male and female volunteers aged over 18 years with a body mass index (BMI) > 25 kg/m2. Participants were randomly assigned into two conditions: maximal exercise with caffeine supplementation and maximal exercise without placebo supplementation. Participants received a dose of 200 mg caffeine capsule and starch powder and then performed 30 minutes of submaximal exercise at 60% of HRR. Blood samples were collected before and after caffeine supplementation and following exercise. The data were analyzed using repeated-measures ANOVA.
    Result
    caffeine increased blood glucose, insulin, and serum alpha-amylase (p < 0.05). Exercise significantly decreased serum alpha-amylase, insulin and blood glucose levels and increased leptin levels (p < 0.05). The change in insulin and blood glucose levels in response to exercise were greater with caffeine supplementation than with placebo (p < 0.05). However, caffeine had no significant effect on leptin levels or its response to exercise (p > 0.05).
    Conclusion
    Although caffeine affected metabolic responses to exercise, it has no effect on appetite hormone leptin and subsequent food intake. Energy intake seemingly increases following exercise regardless of caffeine consumption, which should be considered in weight management.
    Keywords: serum alpha-amylase, Blood glucose, Obesity, energy intake, insulin
  • Hamid Reza Sadeghipour *, Fatemeh Raeisi, Abdossalehleh Zar Pages 223-236
    Aim
         Wnt signaling is one of the most important signaling pathways involved in resistance training, which has a great molecular impact on the evolutionary path of kidney tissue. The aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of resistance training with spirulina supplementation on Wnt/GSK-3β/TSC2/S6K signaling pathway in the kidney tissue of male rats.
    Methods
    In the experimental design, 32 young male rats at 3 months of age and an average weight of 150±20 grams were randomly divided into four groups: control, resistance exercise, spirulina supplement, and exercise+supplement. The resistance training groups performed the resistance exercise of climbing a ladder for eight weeks and 5 sessions per week (3 sets and 5 repetitions, 1-minute rest between repetitions and 2 minutes between sets). The intensity was 30% of the body weight in the first week and reached 100% in the final week. Spirulina in the amount of 200 mg/kg/day was added to the water of the supplementary groups. 24 hours after the last training session, kidney tissue was removed and the expression level of the dependent variables was measured using the REAL TIME-PCR method. Cross-sectional analysis of variance was used to analyze the data at a significant level of 0.05.
    Results
    Changes in Wnt, GSK-3β and TSC2 gene expression were not significant in any of the groups compared to the control group (P≥0.05). In the interactive group of resistance exercise and Spirulina supplement, a significant increase in S6K gene expression was observed in comparison with the control group (P=0.017, F=6.511).
    Conclusion
    Considering the lack of effect of Spirulina supplement on Wnt signaling, it seems that the use of spirulina does not have a negative effect on the kidney tissue, although due to the limited research, more investigations especially in the kidney patients are recommended.
    Keywords: resistance training, Spirulina, Wnt Signaling
  • Aydin Valizadeh *, Mojdeh Khajehlandi, Raha Mohammadi, Hamed Kheirollahi Pages 237-250
    Aim
    Obesity causes chronic inflammation, and inflammation causes insulin resistance in type 2 diabetes mellitus (T2DM). Thus, the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training and moderate-intensity continuous training with quercetin supplementation on the gene expression of PLIN2 and ATGL in the liver of diabetic obese rats.
    Methods
    Forty two male Wistar rats at 8 weeks of age were purchased, and 36 of these animals were induced with T2DM after 8 weeks of high-fat diet. The rats were divided into the following groups (n=6): healthy control, diabetic control, diabetic quercetin supplementation, high-intensity interval training with diabetes (HIIT), moderate-intensity continuous training with diabetes (MICT), HIIT training with quercetin, and MICT training with quercetin. For one training group, 8 weeks of HIIT training and for the other 8 weeks of MICT training on the treadmill were performed. Seventy two hours after the last training session, liver tissues was isolated to check gene expression of PLIN2 and ATGL. Two-way analysis of variance with Tukey's post-hoc test (with a significance level of P<0.05) was used to analyze the data.
    Results
    After 8 weeks of intervention, a significant difference was seen only in the level of ATGL gene expression between four training groups (P=0/001), so that in HIIT and MICT training groups with quercetin its levels was statistically more than two other training groups with the significant levels of (P=0/001) and (P=0/015), respectively.
    Conclusions
    Apparently, the implementation of both types of exercise has an effect on ATGL and PLIN2 gene expression, and when exercise is combined with quercetin, this supplementation can indirectly affect ATGL gene expression in T2DM conditions by controlling blood levels.
    Keywords: Moderate intensity continuous exercise, high intensity intermittent exercise, Liver, Type 2 diabetes mellitus
  • Somayeh Rashidfard, Mehrzad Moghadasi *, Mohammad Amin Edalatmanesh, Sara Hojati Pages 251-260
    Aim
    Parkinson’s disease characterized by loss of the dopaminergic neurons, accompanied by neuroinflammation. The effect of high intensity interval training on dopaminergic neurons survival is not well known. The aim of present study was to examine the effect of high intensity interval swimming on DJ-1 and mir-874 gene expression of hippocampal cells in rats with Parkinson’s disease.
    Methods
    In this experimental study, twenty-one 8 to 10-week-old male Wistar rats (weight 200 ± 10.2 grams) were divided into three groups (7 rats in each group), including: healthy control, PD and training. PD induced by injection of 1 mg/kg reserpine during 5 days. The rats in the training group performed high intensity interval swimming, including 20 times of 30 seconds of swimming with 30 seconds of rest between each time for 6 weeks. Data were analyzed using one-way ANOVA and LSD post hoc test were run using SPSS-22 at the P <0.05.
    Results
    The study results indicated that DJ-1 gene expression were lower in the PD group compare to the healthy group and training group (p=0.02 and p=0.04 respectively); while, mir-874 gene expression was higher in the PD group compare to the healthy group and training group (p=0.001 and p=0.02 respectively). No significant difference was observed between training group and healthy group for these proteins' gene expression (p=0.6 and p=0.08 respectively).
    Conclusions
    In general, it seems that high intensity swimming interval training is effective for improving PD by enhancing the mechanisms of dopaminergic neurons survival.
    Keywords: Parkinson’s disease, Swimming, Dopaminergic neurons, DJ-1, mir-874
  • Elaheh Piralaiy *, Saeid D. Nikoukheslat, Fariba Arbabi, Siamak Rahbar Pages 261-277
    Aim
         The aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks of high-intensity functional training and combined aerobic-resistance training on the levels of AST, ALT, AST/ALT enzymes, and body composition indices in overweight and obese girls.
    Methodology
    In this semi-experimental study, 45 girls (16.1±51.5 years old with BMI=32.27±3.55) participated voluntarily and were randomly assigned to three groups: high-intensity functional training (HIFT) (including 4 rounds of 9 movements, performing the maximum number of each movement in 30 seconds and 15 seconds between movements), combined aerobic-resistance training (including aerobic exercises with 40-70% HRR and resistance exercises with 50-70% 1RM), and control. The training interventions included 12 weeks of 3 sessions, 24 hours before the start and 48 hours after the end of the interventions, body composition indices were measured and blood was taken to check the changes in the liver enzymes of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase. Data analysis was performed using dependent t-test and covariance analysis.
    Results
    HIFT and combined aerobic-resistance training had a significant effect on weight, body mass index, waist circumference, body fat percentage and ALT and AST levels compared to the control group (P < 0.001). However, HIFT was more effective than combined aerobic-resistance training in terms of serum ALT and AST levels (P < 0.05), and only HIFT had a significant effect on AST/ALT (P < 0.05).
    Conclusion
    Both HIFT and combined aerobic-resistance training can be useful for improving body composition and liver health, but it seems that the simultaneous performance of aerobic and resistance trainings in the HIFT Protocol, as well as its nature of being intermittent and intense, are the reasons for the greater impact of this type of training.
    Keywords: High intensity functional training, Aerobic-resistance training, Body composition indices, Liver enzymes, AST, ALT
  • Fatemeh Kazeminasab *, Nafiseh Hasanpour Pages 278-303
    Aim
         Leptin and adiponectin are two types of adipokines (or adipocytokines) that play an important role in controlling metabolic processes, especially in obesity. The aim of this study was to investigate the effect of simultaneous exercise on leptin, adiponectin and body composition levels in adults with overweight and obesity.
    Materials and methods
    A systematic search was conducted in PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google Scholar for English and Persian articles published until September 2023. The present meta-analysis was conducted to investigate the effect of concurrent exercise on leptin, adiponectin and body composition levels in adults with overweight and obesity. Effect size and 95% confidence interval (CI) were calculated using random effect model.
    Results
    The results of 26 studies with 732 overweight and obese adults showed that simultaneous exercise caused a significant decrease in serum leptin [SMD=-0.61, p=0.001], body weight [WMD=-3.38 kg, p=0.001], BMI [WMD=-0.74 kg.m2, p=0.001], body fat mass [WMD=-2.56 g, p=0.001], waist circumference [WMD=-5.47 cm, p=0.001], waist circumference to hip circumference ratio [WMD=-0.02, p=0.001], and increased serum adiponectin was significant [SMD=0.56, p=0.001] compared to the control group in adults with overweight and obesity.
    Conclusion
    Concurrent and combined training causes a significant decrease in serum leptin and a significant increase in serum adiponectin in adults with overweight and obesity. This shows the significant health benefits of concurrent exercise for adults. Therefore, it is suggested that the aforementioned statistical community should take advantage of the benefits of concurrent exercise to achieve health.
    Keywords: Adipocytokine, Leptin, adiponectin, Concurrent Training, Combined exercise
  • Davoud Rahimi, Jabbar Bashiri *, Mir Alireza Nourazar, Roghayeh Poozesh Jadidi, Dariush Mohajeri Pages 304-315
    Aim
         Considering use of caffeinea supplement by athletes and harmful effects of long-term caffeine consumption on male fertility, the aim of this study was determine effect of moderate aerobic exercise combined with Sertoli cell medium conditioning on testicular damage caused by caffeine consumption in adult male rats.
    Methods
    For this purpose,30male Wistar rats weighing250±20grams, age9-10weeks, were celected in5 groups(healthy control,affected by caffeine,caffeine-exercise,caffeine-medium conditioning and caffeine-conditioning-medium-exercise).Groups2to5for4weeks, caffeine dose200mg/kg orally and group1receivedsame amount of distilled water.After 6weeks, conditioned medium Sertoli cells was injected into efferent ducts mice in treatment group.After 8weeks of media conditioning injection and moderate aerobic training(60minutes,1bar per day¸5days per week),blood was collected from all mice and testes¸ epididymis were isolated.Then the blood samples were centrifuged at speed of3000rpm,at temperature40degrees Celsius for15minutes,and highly soluble serum was used measure testosterone hormone by radioimmunoassay method.In study the histopathology of testis samples fixed in10% formalin,5micron thick sections were prepared according to method of preparing tissue sections for hematoxylin-eosin staining.prepared tissue sections were examined for histopathology.
    Findings
    In group under influence of caffeine, level of testosterone decreased significantly compared to control group(p<0.05).In both caffeine-media conditioning group and caffeine-exercise group, level of testosterone increased significantly (p<0.05).In caffeine-media conditioning-exercise group, level of testosterone hormone shows significant increase compared to previous2groups(p<0.05).In histopathological observations, testicular tissue in caffeine-damaged group has severe changes in germ cells and stop spermatogenesis,reduction germinal epithelium layers,edema, severe hyperemia and bleeding in interstitial space,irregularity of overlying epithelium,changes in thickness and irregularity in basal layer and irregularity,wrinkling and disintegration of structure of tubules,in many ducts.It was sperm maker. significant improvement was observed in caffeine-media conditioning-exercise group and tissue structure of testicles was relatively normal or close to normal.
    Conclusion
    Consuming conditioned media of Sertoli cells and performing aerobic exercise at same time improves testosterone hormone indices and reduces harmful effects of caffeine on testicular histopathology of rats.
    Keywords: aerobic training, Caffeine, Media conditioning, Rat testis, Sertoli cells