فهرست مطالب

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 97، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمدرضا عالی*، علی سایه میری صفحات 323-346

      با توجه به ضرورت صرفه جویی در مصرف انرژی در کشورهای کمتر توسعه یافته، شناسایی عوامل موثر بر شدت انرژی در اقتصاد کشورهای اوپک ضروری به نظر می رسد. شدت انرژی بیانگر انرژی لازم برای تولید یک واحد محصول در سطح ملی است. شدت انرژی در سطح یک صنعت یا یک فرایند تولیدی خاص برحسب واحدهای فیزیکی محاسبه می شود. مقدار فیزیکی شدت انرژی حاصل تقسیم میزان انرژی مصرف شده به محصول تولیدشده است. شدت انرژی تولید ناخالص داخلی معیاری برای اندازه گیری و ارزیابی کارایی انرژی در اقتصاد است که با نسبت واحدهای انرژی مصرف شده به یک واحد تولید ناخالص داخلی مورد سنجش قرار می گیرد. با توجه به نقش و اهمیت شدت انرژی، در این مقاله به بررسی تاثیر متغیرهای قیمت انرژی (نفت)، تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت تولیدکننده و تکنولوژی با استفاده از روش داده های پانل دیتا طی سال های 1995-2018 برای کشورهای عضو اوپک پرداخته شد. نتایج حاکی از تاثیر منفی و معنی دار متغیر قیمت انرژی به مقدار 0٫03-، سرمایه گذاری مستقیم خارجی (0٫004-) و سرمایه به نیروی کار به مقدار 0٫13- همچنین تاثیر مثبت شاخص قیمت تولیدکننده (0٫044) بر شدت انرژی است که تاثیر متغیره مطابق انتظار است.

    کلیدواژگان: شدت انرژی، مصرف انرژی، اوپک، الگوی داده های پانل دیتا
  • سیما نقی زاده* صفحات 347-374

      در این مقاله داده های رسته ای پویای طولی و تعیین برآورد پارامترهای آن ها در جداول پیش آیندی ناقص مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای کاربرد روش پیشنهادی مطالعه بر روی داده های آزمون دکتری نیمه متمرکز سازمان سنجش صورت گرفته است. نتایج مطالعات انجام شده از جمله بازه های اطمینان های به دست آمده و محاسبه کارایی برآوردکننده ها برتری روش پیشنهادی را نسبت به سایر روش های جاری نشان می دهد.

    کلیدواژگان: جداول پیشایندی، نمونه گیری گیر و بازگیر، آزمون دکتری، استعداد تحصیلی، زبان خارجی
  • محمدرضا حمیدی زاده* صفحات 375-413

      هدف این نوشتار پایه ریزی مبانی، اصول، فرایند و سازوکار دانش بنیان کردن مرکز آمار ایران است. پایه ریزی بر اساس الگوی شناخت سیستم، استراتژی و تفکر، شناخت مفاهیم بنیادی دانش، شناخت راه های دستیابی به دانش و نقشه های دانش مطابق سوالات هشت گانه تحقیق است. لذا این نوشتار، تکیه بر محورهای سیستم، استراتژی و تفکر، دانش و مسیر نیل به آن، انواع دانش های پایه ای، ابزارهای شناخت دانش، استدلال ها و فنون، انواع نقشه های دانش و کاربرد آن ها، فراهم آوری دانش و دست آخر توصیف شکل های گوناگون دانش دارد. رویکرد نوشتن مقاله، توصیفی تحلیلی و استدلالی مطابق الگوهای تفسیرگرایی، پدیدارشناسی و روایت پژوهی است. استقرار و بهره گیری موثر از مدیریت دانش در مرکز آمار ایران به زیرساختارهای سیستمی و نیز تعهدات سازمانی برای کاربرد دانش در فعالیت های جاری در کلیه سطوح نیاز دارد. الگوهای مطرح در این مقاله این امکان را به وجود می آورد تا از مولفه ها و فرایندهای موجود در مرکز آمار ایران برای رسیدن به وضعیت مطلوب از آن ها استفاده کرد. از این رو، با بهره گیری از این الگوها از صرف هزینه مجدد برای حل مسائل تکراری و حتی مسائل بدون پیشینه و تازه، جلوگیری می شود. این الگوها امکان دسترسی کارکنان، شرکای کارکردی و مشتریان مرکز را به پایگاه و ذخیره کردن دانش میسر می نماید. دانش، مرکز آمار ایران را قادر به تامین سریع تر نیازهای مشتریان می کند و نزدیکی مرکز با مشتریان بیشتر می شود. از این رو، انتظار می رود رضایت مندی مشتریان با شناسایی و حل سریع مشکلاتشان بالا رود.

    کلیدواژگان: سیستم، استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، ابزارها و نقشه های دانشی، اشکال دانش.​​​​​​​
  • بنفشه رئیسی*، علیرضا زاهدیان صفحات 415-439

    بر اساس قاعده ای که به قانون اوکان معروف شده است، به ازای یک درصد کاهش (افزایش) در نرخ بیکاری، نرخ رشد اقتصادی تقریبا 0.3 درصد افزایش (کاهش) خواهد یافت. به عبارتی بین نرخ بیکاری و نرخ رشد اقتصادی رابطه منفی وجود دارد. این مطالعه به بررسی برقراری این رابطه پرداخته است. بر خلاف انتظار رابطه بین این دو متغیر یک رابطه ای ثابت نیست. برای نشان دادن این موضوع از طریق ضریب همبستگی متقابل با تاخیرهای متفاوت، رابطه این دو متغیر در ایران و 10کشور منتخب آلمان، فرانسه، انگلستان، آمریکا، مکزیک، برزیل، مالزی، کره جنوبی، فیلیپین و ترکیه طی دوره زمانی30 سال مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه نشان داد همبستگی متقابل بین این دو متغیر در کشورهای مختلف دارای الگوی متفاوت است. در ایران و آلمان این دو متغیر فقط در بلندمدت با هم همبستگی دارند.

    کلیدواژگان: نرخ رشد اقتصادی، نرخ بیکاری، قانون اوکان، همبستگی متقابل
  • حبیب جعفری، سلیمان خزایی، آنیتا عبداللهی نانواپیشه* صفحات 441-459

      در این مقاله یک چارچوب ساختاریافته برای تعیین میزان دوز بهینه فاز اول در بیماران لوسمی ارائه و پارامترهای کلیدی که در تعیین مقدار دوز بهینه (ماکسیمم دوز قابل تحمل) مورد نیاز است، بیان شده است. از جمله این موارد می توان به مقدار دوز1، سطح سمیت هدف2، مدل دوز- سمیت، دوز - سمیت3 اسکلتون4، اندازه نمونه و اندازه گروه5 بیماران و معیارهای توقف6 اشاره کرد.

    کلیدواژگان: دوزیابی، ماکسیمم دوز قابل تحمل، سطح سمیت هدف و مدل دوز- سمیت، دوز- سمیت اسکلتون
  • بیتا ملاعباسی، لیلا گلشنی* صفحات 461-476

      یکی از مشکلات مهم در استفاده از انرژی باد این است که برق تولید شده توسط باد نسبت به برق تولیدشده توسط سایر منابع ناپایدار است، و در نتیجه ادغام استفاده از انرژی باد با سیستم های تولید برق سنتی می تواند یک چالش باشد. این مشکل را می توان با داشتن اطلاعات دقیق از میانگین و نوسانات سرعت باد به طور موثری کاهش داد. بنابراین در این مقاله میانگین و نوسانات سرعت باد را با استفاده از الگوهای سری زمانی مدل سازی می کنیم. برای این منظور انواعی از مدل های گارچ (GARCH) را مورد بررسی قرار می دهیم. داده های مورد بررسی میانگین هفتگی سرعت باد از ابتدای سال 2002 تا پایان سال 2016در ایستگاه هواشناسی بندر انزلی است که شامل 783 مشاهده می باشد. برای مدل سازی ابتدا به داده های این ایستگاه ، یک مدل اتورگرسیو میانگین متحرک (ARIMA) برای میانگین سرعت باد برازش داده، سپس برای باقی مانده های حاصل از برازش مدل، انواع مدل های GARCH شامل مدل های گارچ، گارچ در میانگین و مدل های نامتقارن گارچ را به کار می بریم. در نهایت با استفاده از معیار اطلاع بیزی در بین تمامی مدل های برازش شده، بهترین مدل را برای مدل بندی نوسانات سرعت باد در این ایستگاه انتخاب می کنیم و به این نتیجه می رسیم که مدل نامتقارن ARMA-EGARCH برای مدل سازی سرعت باد مناسب است.

    کلیدواژگان: سرعت باد، اتورگرسیو میانگین متحرک، گارچ، معیار اطلاع بیزی
  • فاطمه تنها*، رسول صادقی صفحات 477-499

     ازدواج به همراه سازوکارهای تحقق و نظم و ترتیبات مرتبط با آن، یکی از مهمترین پدیده‏های اجتماعی، فرهنگی و زیستی است که هم متاثر از تحولات جامعه و هم تاثیرگذار بر آن است. با وجود تداوم نسبی در برخی ابعاد، نگرش ها و رفتارهای مرتبط به ازدواج در ایران، در چند دهه اخیر زمان بندی ازدواج تغییرات چشمگیری را تجربه کرده است. هدف این مقاله بررسی تحولات زمان بندی ازدواج در جامعه ایرانی در سه دهه اخیر است. روش تحقیق، تحلیل ثانویه داده های سرشماری سال های 1365 تا 1395می باشد. برای بررسی زمان بندی ازدواج از دو شاخص نسبت تجرد و ازدواج ویژه سنی اول استفاده شده است. یافته ها نشان داد که نسبت تجرد در سنین پایین (15-24 سال) در بین زنان کاهش یافته است اما در مقابل نسبت تجرد مردان در سنین آغازین ازدواج و تا قبل از 30 سالگی افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان داد که تجرد طول عمر (تجرد قطعی) زنان و مردان افزایش یافته با این حال میزان تجرد قطعی برای زنان حدود دو برابر تجرد قطعی مردان است. اتخاذ سیاست هایی جهت رونق اقتصادی و ترغیب جوانان به ازدواج های بهنگام می تواند منجر به کاهش تجرد زنان و مردان شود.

    کلیدواژگان: زمان بندی ازدواج، نسبت تجرد، ازدواج ویژه سنی اول، تجرد قطعی، سرشماری
  • بنفشه نجفی*، محمد غلامی، هیرو فارابی صفحات 501-529

      سرمایه انسانی پیش نیاز توسعه پایدار است؛ از آن جا که آموزش و پرورش بیشترین سرمایه انسانی را داراست، توجه به آن نه تنها امنیت فردی بلکه تضمین کننده امنیت جامعه خواهد بود. لذا شناخت بخش آموزش در ابعاد گسترده مورد توجه پژوهشگران و سیاستگذاران بوده است. حساب ملی آموزش چارچوبی برای اندازه گیری بخش آموزش در اقتصاد است. این حساب در حالی که تکمیل کننده مجموعه اطلاعاتی از قبیل تعداد مدارس، دانش آموزان، کلاس ها، معلمان، زیرساخت ها و تجهیزات است، یک سیستم اطلاعاتی در مورد جریان های مالی بخش آموزش نیز می باشد. در این پژوهش، حساب ملی آموزش در کل کشور برای سال 1396، با استفاده از داده های اولیه و ثانویه، تهیه و محاسبه شده است. به این ترتیب که هم از اطلاعات ثبتی دستگاه های اجرایی مرتبط استفاده شده و هم طرح آمارگیری از آموزش بزرگسالان برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز اجرا و پیاده سازی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده از آن، سهم ارزش افزوده بخش آموزش از تولید ناخالص داخلی، به قیمت های جاری 1٫4 درصد بوده است. آموزش متوسطه عمومی و متوسطه فنی و حرفه ای با 30 درصد، بیشترین سهم ارزش افزوده را بین زیربخش های آموزش داشته است. سهم ارزش افزوده ایجادشده توسط بخش دولتی، 68 درصد بوده است و 15.2 درصد از جبران خدمات در کل کشور مربوط به بخش آموزش اختصاص دارد. بیشترین تعداد شاغلان در بخش آموزش با سهم 43 درصدی در زیربخش متوسطه عمومی و متوسطه فنی و حرفه ای می باشد. در زمینه تشکیل سرمایه نیز، سهم تشکیل سرمایه این بخش از کل اقتصاد 2٫6 درصد است و این در حالی است که آموزش متوسطه عمومی و متوسطه فنی و حرفه ای با نسبت 31 درصدی بیشترین سهم از تشکیل سرمایه را در بخش آموزش در این سال داشته است.

    کلیدواژگان: حساب ملی، ارزش افزوده، بخش آموزش، حساب ملی آموزش
  • روشنک علی اکبری صبا*، مریم زنگنه، لیدا کلهری ندرآبادی، مرجان نورینی صفحات 531-547

     در این مقاله با توجه به اهمیت ارائه برآورد تغییرات شاخص های کلیدی آمارگیری نیروی کار به همراه واریانس آن، استفاده از روش جک نایف در برآورد واریانس تغییرات مورد بررسی قرار گرفته است. سپس به تاثیر بی پاسخی واحدهای نمونه گیری اولیه بر برآورد واریانس تغییرات به روش جک نایف پرداخته شده است و با انجام یک شبیه سازی بر داده های آمارگیری نیروی کار سال های 1388 و 1389 به بررسی تاثیر بی پاسخی بر دقت برآورد واریانس تغییرات شاخص ها و نماگرهای کلیدی آمارگیری پرداخته شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد اگر یک شبه حوزه نمونه از یک نقطه زمانی به بعد در دوره های آمارگیری متوالی، بی پاسخ باشد بر برآورد واریانس تغییرات شاخص ها و نماگرهای کلیدی آمارگیری تاثیرگذار خواهد بود هرچند ممکن است تاثیر آن بر برخی از شاخص ها یا نماگرها اندک باشد.

    کلیدواژگان: آمارگیری نیروی کار، برآورد واریانس تغییرات، بی پاسخی، روش جک نایف
  • محمد غفاری فرد*، هاشم ملکی نصر، محمدرضا شجاعی صفحات 549-579

     از آنجایی که شاخص فلاکت به صورت مستقیم رفاه جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد، از لحاظ اقتصادی و سیاسی اهمیت فراوان دارد و یکی از مهم ترین معیارهای سنجش موفقیت و بقای دولت ها، منوط به میزان موفقیت آن ها در کاهش تورم و بیکاری و استحکام ثبات و رشد اقتصادی است. بنا بر مزایای بررسی شاخص فلاکت و اهمیت و ضرورت آن در راستای پیشبرد اهداف سیاسی دولت ها از طریق خلق بستر مناسب برای نیل به رشد اقتصادی و فراهم ساختن رفاه اجتماعی از طریق کنترل تورم و کاهش بیکاری، این مقاله به تبیین رابطه بلندمدت شاخص فلاکت و رشد اقتصادی استان های ایران در بازه زمانی 1390-1397 در محیط ایویوز با استفاده از روش خود رگرسیون برداری پنلی، آزمون علیت گرانجر و روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده پنلی پرداخته است. همچنین نتایج این پژوهش تبیین کننده تاثیر منفی و معنادار بلندمدت شاخص فلاکت بر رشد اقتصادی است به نحوی که در ازای یک درصد افزایش در شاخص فلاکت، تولید ناخالص داخلی استان های کشور به میزان 0٫1 درصد کاهش می یابد. اثر مثبت توسعه صادرات، افزایش مخارج عمرانی استانی، ارتقای بهره وری نیروی کار و بهبود شاخص ترکیبی سیستم نواوری بر رشد اقتصادی استان های ایران از دیگر نتایج این تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص فلاکت، رشد اقتصادی، روش خود رگرسیون برداری پنلی، روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده پنلی
  • هما طاهری پور*، نرگس کربلایی صفحات 581-603

      با صنعتی شدن جوامع، موضوع اشتغال نیز با تغییر و تحول مواجه شد. به ویژه برای زنان با افزایش سطح تحصیلات، تمایل آنان به انجام مشاغلی که در گذشته در انحصار مردان بوده، گرایش پیدا کرده اند تا همپای مردان به فعالیت های اجتماعی بپردازند. مردان نیز به دلیل مسئولیت های خانوادگی و وظیفه امرار معاش خانواده سعی دارند تا هرچه سریع تر وارد بازار کار شوند. طول مدت بیکاری یکی از شاخص های کلیدی بازار کار است که هر چه میزان آن بیشتر باشد، تبعات اجتماعی و اقتصادی آن نیز حادتر خواهد بود. در این مقاله سعی شده تا ضمن بررسی طول مدت بیکاری (کوتاه مدت و بلندمدت) و دلایل ترک شغل بیکاران قبلا شاغل در مقایسه بین دو گروه مردان و زنان، به مطالعه مدت اشتغال و میزان ماندگاری آنان در بازار کار طی سال های 1384-1399 پرداخته شود. نتایج حاکی از آن است که در پانزده سال اخیر طول مدت بیکاری بین مردان و زنان متفاوت بوده است. به طور متوسط بیش از 30 درصد مردان و نزدیک 50 درصد زنان بیش از یکسال در انتظار یافتن شغل مانده اند. در گروه مردان طی سال های 1384تا 1399، «موقتی بودن کار» اولین عامل موثر در ترک شغل (به استثنای سال 1386) و در گروه زنان از سال 1391تا 1398، «پایین بودن درآمد» همواره موثرترین عامل در ترک شغل بوده است. همچنین طی سال های 1396 تا 1398 الگوی سابقه شغلی و به تعبیری ماندگاری در بازار کار، برای مردان و زنان کمی متفاوت بوده، به طوری که هرچه طول مدت اشتغال افزایش می یابد، نقش زنان در بازار کار کمرنگ تر می شود.

    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری بلندمدت، بیکاری کوتاه مدت، طول مدت بیکاری، طول مدت اشتغال، علت ترک شغل
  • طه نوراللهی*، حسام خدامرادی، عطیه فقیه خوشابی صفحات 605-633

     این مقاله به برآورد جمعیت هایی می پردازد که تا حد زیادی با این واقعیت تعریف می شود که اندازه، ترکیب و توزیع آن به راحتی از داده های سرشماری در ایالات متحده و سایر کشورهایی که از مفهوم جمعیت دی ژور (مقیم/قانونی) استفاده می کنند قابل دسترسی نیست. جمعیت مورد نظر مبتنی بر مفهوم دی فاکتو (غیر مقیم/ حاضر) است، که شامل برآورد افرادی است که در مکانی یافت می شوند و نه جایی که معمولا در آن زندگی می کنند. برای کشوری که دفتر ملی آمار آن از مفهوم جمعیت دی ژور استفاده می کند، برآورد جمعیت و همچنین مولفه های آن یک کار مهم و مشکل است. این امر به دلیل کاربردهای فراوان جمعیت دی فاکتو در برآوردهای جمعیت است و چون داده هایی که می توانند برای برآورد جمعیت دی فاکتو استفاده شوند، کم و ناچیز هستند، کار دشواری محسوب می شود. در تلاش برای توسعه هر چه بیشتر این حوزه از برآورد جمعیت، ما معادله ای را برای تعریف جمعیت دی فاکتو و همچنین نمونه ای از کاربرد آن ارائه را می دهیم. ما همچنین هر یک از مولفه های این معادله را توصیف می کنیم و نمونه هایی از برآورد اجزای مستقیم آن و یک مولفه ضمنی- جمعیت روز- را ارائه می دهیم. گرچه ما جمعیتی را که تحت تاثیر یک فاجعه قرار گرفته است متمایز از جمعیت دی فاکتو مشاهده می کنیم، اما در این جا روش خاصی از آن ارائه می دهیم زیرا بسیاری از روش های مورد استفاده برای برآورد جمعیت دی فاکتو قابل استفاده هستند.

    کلیدواژگان: جمعیت بازدید کننده، جمعیت روز، جمعیت فصلی، بی خانمان
|
  • Ahmadreza Alai*, Ali Sayehmiri Pages 323-346

     Considering the need to save energy consumption in less developed countries, it seems necessary to identify the effective factors of energy growth in the economy of OPEC countries. Energy intensity represents the energy required to produce a unit of product at the national level. Energy intensity at the level of an industry or a specific production process is calculated in terms of physical units. The physical value of energy intensity is the result of dividing the amount of energy consumed by the product produced. Energy intensity of GDP is a measure for measuring and evaluating energy efficiency in the economy, which is measured by the ratio of units of energy consumed to one unit of GDP. Considering the role and importance of energy intensity, in this article, the effect of variables of energy price (oil), GDP, producer price index and technology was investigated using panel data method during 1995-2018 for OPEC member countries. The results indicate a negative and significant effect of the energy price variable with a value of -0.03, foreign direct investment (-0.004) and capital to labor force with a value of -0.13, as well as a positive effect of the producer price index (0.044) on energy intensity, which the variable effect is according to is expected.

    Keywords: Energy intensity, energy consumption, OPEC, data panel
  • Sima Naghizadeh* Pages 347-374

      In this paper, dynamic longitudinal categorical data and estimation of their parameters in incomplete contingency tables are evaluated. To apply the proposed method, a study has been conducted on the data of the semi-concentrated doctoral exam of the National Organization for Educational Testing (NOET). The results of studies such as the obtained confidence intervals and calculating the efficiency of estimators show the superiority of the proposed method over other current methods.

    Keywords: Contingency tables, capture- recapture sampling, doctoral exam, educational aptitude, foreign language
  • MohammadReza Hamidizadeh* Pages 375-413

     The paper’s aim is to establish the foundations, principles and process of the knowledge-based mechanism of the Statistical Center of Iran. To reach this aim, the path is systemic cognition based on pattern, strategy and thinking. Understanding the basic concepts of knowledge and the ways to achieve knowledge system and knowledge maps is according to the eight research questions. Therefore, this paper relies on the corns of system approach, strategy and thinking, knowledge and the way to achieve them, types of basic knowledge, knowledge recognition tools, arguments and techniques, knowledge maps and its types and their application, providing knowledge and codifications and documentation and finally the description of various forms of knowledge. The paper’s approach is descriptive-analytical one. However, the research methodology according to the patterns of interpretiveness is phenomenology and narrative one. Implementation and effective use of knowledge management in the SCI requires systemic infrastructure as well as organizational commitments for the application of knowledge in current activities at all organizational levels. The patterns presented in this study make it possible to use the components, processes and mechanism in the SCI to achieve the desired knowledge situation. Therefore, by using foresaid patterns, we would be able to solve problems and even without background and novel one. These patterns allow the SCI’s staff, partners and customers to access the database and knowledge storage. Knowledge system enables the SCI to meet the needs of customers more quickly and increases the center's proximity to customers. Therefore, customer satisfaction expected to increase by quickly identifying and resolving their problems.

    Keywords: System, strategy, strategic planning, knowledge tools, maps, forms of knowledge
  • Banafsheh Raeesi*, Alireza Zahedian Pages 415-439

      According to a rule known as the Okan Law, for one percent decrease (increase) in the unemployment rate, the economic growth rate will increase (decrease) by approximately 0.3 percent. In other words, there is a negative relationship between the unemployment rate and the economic growth rate. This study examines the establishment of this relationship. Contrary to expectations, the relationship between these two variables is not fixed. To show this through the cross-correlation coefficient with different delays, the relationship between these two variables in Iran and 10 selected countries Germany, France, UK, USA, Mexico, Brazil, Malaysia, South Korea, Philippines and Turkey over a period of 30 years was examined and the result Showed that the correlation between these two variables has different patterns in different countries. In Iran and Germany, these two variables are correlated only in the long run.

    Keywords: Economic growth rate, unemployment rate, Okan Law, cross-correlation
  • Habib Jafari, Soleiman Khazaee, Anita Abdollahi Nanvapisheh* Pages 441-459

     In this paper, a structured framework for determining the optimal dose of the first phase in leukemia patients is presented. And here we describe and discuss the key parameters that are needed to set up and run a CRM trial. These are: number of doses; maximum tolerable dose; Target Toxicity Level Dose-toxicity model; Dose-toxicity skeleton; Sample size and cohort size and Stopping rules.

    Keywords: Number of doses, target toxicity level, dose-toxicity model, dose-toxicity skeleton, sample size, cohort size, stopping rules
  • Bita Mollaabbasi, Leila Golshani* Pages 461-476

     One of the major problems in using wind energy is that wind-generated electricity is more unstable than electricity generated by other sources, and therefore integrating wind energy use with traditional power generation systems can be a challenge. This problem can be effectively reduced by having accurate information about the mean and wind speed volatilities. Therefore, in this paper, we model the average and wind speed volatilities using time series models. For this purpose, we examine different types of GARCH models. The data studied is the weekly average wind speed from the beginning of 2002 to the end of 2016 in Bandar Anzali meteorological station, which includes 783 observations. For modeling, first a moving average autoregressive model is fitted to the data of this station for the average wind speed, then for the residuals obtained from the model fit, we use a variety of GARCH models including GARCH models, GARCH in mean and asymmetric GARCH models. Finally, using the Bayesian information criterion among all fitted models, we select the best model for modeling wind speed volatilities at this station and conclude that the asymmetric ARMA-EGARCH model is suitable for wind speed modeling.

    Keywords: Wind speed, autoregressive moving average, GARCH, Bayesian criterion
  • Fatemeh Tanhaa*, Rasoul Sadeghi Pages 477-499

     Marriage, along with the mechanisms of realization and the order and arrangements related to it, is one of the most important social, cultural and biological phenomena that is both affected by the changes in society and influential on it. In recent decades, despite the relative continuity in some aspects, attitudes and behaviors related to marriage in Iran, the timing of marriage has experienced significant changes. The purpose of this article is to examine the changes in marriage timing in Iranian society in the last three decades. The research method is secondary analysis of census data from 1986 to 2016. Two indicators of celibacy ratio and the age specific first marriage rate have been used to examine the timing of marriage. The results showed that the ratio of celibacy of women at young age (24-15 years) has decreased, but in contrast, the ratio of celibacy of men at the age of early marriage and before the age of 30 has increased. The results also showed that the definite celibacy of women and men increased. however, the rate of definite celibacy for women is about twice that of definite celibacy for men. Adopting policies to boost the economy and encourage young people to get married on time can reduce the celibacy of men and women.

    Keywords: Marriage timing, celibacy ratio, the age specific first marriage, definite celibacy, census
  • Banafsheh Najafi*, Mohammad Gholami, Hiro Farabi Pages 501-529

    Human capital is a prerequisite for sustainable development; since education has the most human capital, paying attention to it will not only ensure individual security but also ensure the security of society. Therefore, understanding the education sector in a wide range of dimensions has been considered by researchers and policy makers. The National Education Account is a framework for measuring the education sector in the economy. This account is an information system about the financial flows of the education sector, while complementing the information set such as the number of schools, students, classes, teachers, infrastructure and equipment. In this research, the national account of education in the Iran for 1396, using primary and secondary data, has been prepared and calculated. In this way, both the registration information of the relevant executive bodies and the census plan of adult education have been implemented to achieve the required information. According to the results, the share of value added of the education sector in GDP at current prices was 4.1%. General secondary and technical and vocational secondary education with 30%, had the highest share of value added among the sub-sectors of education. The share of value added created by the public sector was 68% and 15.2% of the compensation of services is related to the education sector. The highest number of employees in this sector with a share of 43% is the general secondary and technical and vocational secondary sectors. In terms of capital formation, the share of capital formation in this sector of the total economy is 2.6 percent, while general secondary and technical and vocational secondary education with a ratio of 31 percent had the largest share of capital formation in the education sector.

    Keywords: National account, value added, education section, national education account
  • Roshanak Aliakbari Saba*, Maryam Zangeneh, Lida Kalhori Nadrabadi, Marjan Nooreini Pages 531-547

      According to the importance of presenting change estimation of labor force survey indicators along with their variance, in this paper, the use of Jackknife method in estimating variance of changes has been investigated. Then, the effect of nonresponse primary sampling units on estimating the variance of changes has been studied by use of Jackknife method via intensive simulation study. Further that, the effect of nonresponse on estimating the variance of key estimations changes has been investigated based on labor force survey data of 2009 and 2010. The results of this study show that if a pseudo-district is nonresponse from a specific point of time in consecutive survey periods, this will affect the estimation of variance of changes of key estimations, however this effect may be small.

    Keywords: Labor force survey, estimation of variance of changes, nonresponse, Jackknife method
  • Mohammad Ghaffaryfard*, Hashem Malekinasr, Mohammadreza Shojaei Pages 549-579

      Since the misery index directly affects the welfare of society, it is of great economic and political importance and one of the most important criteria for measuring the success and survival of governments depends on their success in reducing inflation and unemployment and strengthening economic stability and growth. Based on the benefits of examining the misery index and its importance and necessity in advancing the political goals of governments by creating a suitable environment for economic growth and providing social welfare by controlling inflation and reducing unemployment, this article explains the relationship between the misery index and economic growth. Provinces of Iran in the period of 1397-1390 EViews environment using Vector Autoregression Model, Granger causality test and using fully modified least squares method in justice-seeking and moderate governments, its long-term relations have been studied. The results of this study explain the significant impact of economic growth on the misery index in the provinces of Iran. Also, the results of this study explain the negative and significant long-term negative impact of the misery index on economic growth. The percentage decreases. The positive effect of export development, increasing provincial development expenditures, improving labor productivity and improving the combined index of the innovation system on the economic growth of the provinces of Iran are other results of this study.

    Keywords: Misery index, economic growth, province, pane Vector Autoregression Model, panel fully modified least squares method
  • Homa Taheripour*, Narges Karbalaee Pages 581-603

     With the industrialization of societies, the issue of employment also faced changes. specially For women, with the increase in the level of education, their desire to do jobs that were exclusive to men in the past, has become a tendency to engage in social activities along with men. Men also try to enter the labor market as soon as possible due to family responsibilities and the duty of providing for the family. The duration of unemployment is one of the key indicators of the labor market, and the higher it is, the more severe its social and economic consequences will be. In this article, while examining the duration of unemployment (short-term and long-term) and the reasons for leaving the job of the previously employed unemployed in comparison between two groups of men and women, it has been tried to study the duration of employment and their persistence in the labor market during the years of 1999 - 1384 to be paid. The results indicate that in the last fifteen years, the duration of unemployment has been different between men and women. On average, more than 30% of men and nearly 50% of women have been waiting to find a job for more than a year. In the group of men between 2014 and 2019, "temporary nature of work" was the first effective factor in leaving a job (except for 2016) and in the group of women from 2011 to 2018, "low income" was always the most effective factor in leaving a job. Is Also, during the years 2016 to 2018, the pattern of employment history and in other words, persistence in the labor market, was slightly different for men and women, so that as the duration of employment increases, the role of women in the labor market becomes less prominent.

    Keywords: Employment, long-term unemployment, short-term unemployment, duration of unemployment, duration of employment, reason for leaving a job.​
  • Taha Nourollahi*, Hesam Khodamoradi, Atiye Faghih Khoushabi Pages 605-633

      This paper deals with estimating a population that is largely defined by the fact that its size, composition, and distribution are not readily accessible from census data in the U.S. and the other countries that use the De Jure concept of population. The population in question is based on the De Facto concept, which involves the estimation of people where they are found rather than where they usually reside. In a country where the national statistical office uses the De Jure concept, estimating the De Facto population as well as its components is an important, but not easy task. It is important because of the many uses for estimates of the De Facto population; it is difficult because the data that can be used to estimate a De Facto population are skimpy. In an effort to develop this field of population estimation more fully we provide an equation to define the De Facto population as well as an example of its use. We describe and discuss each of the components of this equation and also provide examples of estimates of its direct components and an implied component – the daytime population. Although we view a population impacted by a disaster as distinct from a De Facto population, we include a discussion of it here since many of the methods used to estimate a De Facto population are applicable.

    Keywords: Visitor population, daytime population, seasonal population, homeless