فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/02
  • تعداد عناوین: 39
|
  • آرام بهجتی، سارا صادقی*، ثریا صادقی صفحات 1-35

    شناخت توان آسایش زیست اقلیمی یا بیوکلیماتیک، در معماری مراکز آموزشی از جمله مدارس، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. توجه به خصوصیات اقلیمی و اثراتی که اقلیم در شکل گیری این گونه ساختمان ها می گذارد، از نظر آسایش حرارتی و هماهنگی ساختمان، با شرایط اقلیمی موجب صرفه جویی در مصرف انرژی شده و از لحاظ زیست محیطی، سالم تر و بهتر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان سازگاری مدارس سنندج با اصول آب وهوا شناسی معماری است. داده های استفاده شده در این پژوهش شامل میانگین باد، بارش ماهانه، تابش آفتاب، میانگین حداقل و حداکثر دما، میانگین حداقل و حداکثر رطوبت نسبی، میانگین ماهانه دما و رطوبت، میانگین دمای خشک و تر و فشار بخار می باشد. این متغیرها در طی دوره آماری 45 ساله (2005-1961) از ایستگاه هواشناسی سینوپتیک سنندج، بررسی شدند. برای رسیدن به هدف مذکور 20 مدرسه، در نقاط مختلف شهر سنندج انتخاب شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از حیث نوع تحقیق کاربردی می باشد. جمه آوری داده ها با استفاده از بررسی میدانی و کتابخانه ای است. ابتدا با استفاده از معیارهای ماهانی، گیونی، اوانز، و ترجونگ، آسایش حرارتی در شهر سنندج مشخص گردید. برای طراحی اقلیمی مدارس سنندج، به مسایلی مانند جهت استقرارساختمان مدرسه در ارتباط با زاویه تابش و باد، ابعاد پنجره ها و باز شوها، تعیین عمق و اندازه سایبان و فضای سبز موجود در مدارس شهر سنندج بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به دو شاخص آسایش حرارتی بررسی شده (ماهانی و ترجونگ)، به این نتیجه می رسیم که در شرایط روز از 12 ماه (4 ماه خرداد،تیر، مرداد و شهریور گرم، 3 ماه فروردین، اردیبهشت و مهرآسایش و 5 ماه آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند سرد)، است. شرایط شب از 12 ماه (3 ماه خرداد، تیر و مرداد آسایش و 9 ماه شهریور، مهر، آبان، آذر، دی، بهمن، اسفند، فروردیین و اردیبهشت سرد)، است .

    کلیدواژگان: معماری اقلیمی، آسایش حرارتی، شاخص های معیار اقلیمی، مدارس، سنندج
  • شلاله قهری، محمدحسن یزدانی*، علیرضا محمدی صفحات 36-53

    با توجه به پویایی شهرها، تحول آن ها در طی زمان امری اجتناب ناپذیر می باشد. امروزه در مطالعه مسائل شهری، شناخت و تحلیل مورفولوژی شهریی در بررسی پدیده ها و تحولات آن ها از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. لذا هدف پژوهش حاضر سنجش تحولات ریخت شناسی شهراردبیل با بهره گیری از روش تحلیل چیدمان فضا (در چارچوب طرح ها و برنامه های شهراردبیل) می باشد. در این پژوهش جهت بررسی مورفولوژی شهر بر پایه تغییرات شاخص هم پیوندی داده های استخراج شده مربوط به وسیله تحلیل نقشه خط محوری در Space Syntax Network و نرم افزار Arc Gis و. QGIS طی دوره های (1307-1340) و (1340-1355) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد تفاضل میان بالاترین و پایین ترین هم پیوندی در بافت شهراردبیل در دوره اول کمتر از دوره دوم می باشد. این امر بیانگر آن است که شهر اردبیل در دوره 1307 تا 1340 نسبت به دوره 1340 تا 1355 دارای ساختار هم پیوند و خصوصیات همگن تری بوده است. در کل، براساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان گفت که یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در تحولات بافت شهر اردبیل در طی گذر زمان تغییرات میان همپیوندی ناشی از تغییرات کالبدی -فضایی بوده است.

    کلیدواژگان: : ریخت شناسی شهری، چیدمان فضا، پارامتر هم پیوندی، تحلیل نقشه، شهر اردبیل
  • مرضیه جلالی*، حسین حاتمی نژاد صفحات 54-72

    وجود بافت های ناکارآمددر نواحی شهری بالاخص در کلانشهر تهران به عنوان یکی از چالش های کاربردی مدیریت شهری شناخته می شود و لازمه مدیریت آن، بهره مندی از اصول مدیریتی کارآمد و مطلوب در مناطق مختلف می باشد، وجود بافت متراکم و فرسوده در منطقه 17 شهر تهران همواره مورد توجه سیاستگذاران شهری قرار گرفته است که در این شناخت اصول مدیریتی به عنوان یک ضرورت کلیدی به حساب می آید، با توجه به اهمیت بازآفرینی شهری بافت های ناکارآمد و بهره مندی از اصول مدیریتی کارآمد، این پژوهش به دنبال چگونگی تحقق پذیری حکمروایی شایسته در فرایند بازآفرینی پایدار منطقه 17 تهران می باشد، روش به صورت تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و اسنادی مبتنی بر داده ها و نقشه های موضوعی منتشر شده می باشد. با توجه به بررسی های انجام شده، می توان نتیجه گرفت که حکمروایی شایسته در منطقه نیاز به توجه بیشتر به مدیریت شهری، توسعه پایدار، حفظ حقوق شهروندان، حفظ امنیت و آرامش عمومی و مشارکت شهروندی دارد. با اعمال اصول حکمروایی شایسته در این منطقه، می توان بهبود شرایط زندگی شهروندان و بهبود عملکرد نهادهای مسئول مدیریت شهری در این منطقه را تضمین کرد.همچنین بر مبنای تحلیل های صورت گرفته نشان دهنده این است که در کل، حکمروایی شایسته ، می تواند بهبود وضعیت بافت ناکارآمد منطقه 17 تهران را تسهیل کند. همچنین، برای ایجاد یک حکومت شایسته، نیاز به رعایت اصول اخلاقی، شفافیت، عدالت و توجه به نیازهای شهروندان است.

    کلیدواژگان: حکمروایی شایسته، بازآفرینی، بافت ناکارآمد، منطقه 17، مدیریت شهری
  • سید کامران یگانگی* صفحات 73-86

    اقتصاد مرزی و توسعه کسب وکارهای مرزی یکی از فاکتور های مهم در ایجاد اشتغال و توسعه فعالیت های اقتصادی مطرح بوده و یکی از ویژگی های تشکیل خوشه های کسب و کار در مرزها مساله تامین امنیت می باشد . مرزها فرصتی مناسب برای کارآفرینی قانونمند است. اگر این توسعه اقتصادی و کار آفرینی برمبنای اصول و متدولوژی مدون و تایید شده ای باشد باعث بقای کسب وکار و در نهایت ضامن امنیت مرزهای کشور می باشد . بیش از نیمی از استان های کشور در مجاورت مرزها قرار دارند و فرصتی بی نظیر برای تبادل اقتصادی و توسعه کسب وکارها و ایجاد بافت های جمعیتی در مناطق مرزی می باشد . امنیت، جز با قانون مداری حاصل نمی شود و تعامل و همکاری سازمان ها، نهادها و مرزنشینان با مرزبانی، علاوه بر کمک به ارتقاء امنیت، موجب توسعه اقتصادی منطقه خواهد شد. این مقاله به توسعه کسب و کارهای مرزی در قالب توسعه خوشه ها و شبکه های کسب وکار میپردازد .

    کلیدواژگان: امنیت مرزی، خوشه و شبکه کسب و کار، اقتصاد مرزی
  • احمد راهدار* صفحات 87-111

    عبور رودخانه از داخل یک شهر یک فرصت بی نظیر برای توسعه گردشگری می باشد و حفظ پویایی و کیفیت و کمیت این منبع طبیعی به منظور بهره وری مداوم از آن در گذر زمان امری ضروری است. کلانشهر اهواز به واسطه عبور رودخانه کارون از درون آن شرایط ویژه ای برای صنعت گردشگری شهری ایجاد کرده است. برهمین اساس این تحقیق برآن است تا چالش ها و راهبردهای توسعه گردشگری در کلانشهر اهواز را مورد بررسی قرار دهد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی (اسنادی- پیمایشی)، مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای، طراحی و تکمیل پرسشنامه و تعیین نقاط قوت و ضعف، فرصت و تهدیدهای موجود است. روش گردآوری اطلاعات استفاده از منابع رسمی برای داده های کمی(پرسشنامه و مصاحبه) بوده و تکنیک کار مدل SWOT-QSPM است. یافته ها نشان داد که جذب سرمایه های بخش خصوصی در جهت حفاظت و نگهداری از جاذبه های گردشگری و افزایش جذابیت اقتصادی، ارتقاء سطح حفاظت از جاذبه های گردشگری از طریق یکپارچگی و همکاری های بین سازمانی و ارتقاء سهم کلانشهر اهواز از بازار گردشگری داخلی و خارجی استان و کشور از طریق ارتقاء کیفیت جاذبه های گردشگری و ابزارهای الکترونیکی و تبلیغاتی به عنوان خروجی های این استراتژی تنوع طلبی در جهت رفع چالش ها ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: راهبردها، توسعه گردشگری، گردشگری شهری، مدل SWOT-QSPM، کلانشهر اهواز
  • مصطفی مظاهری* صفحات 112-131
    تعریف دقیق و علمی اصطلاحات و واژگان، از موضوعات مهم مباحث رشته های مختلف علمی است. لذا غنی سازی واژگان و استفاده اصولی و درست از واژه ها و اصطلاحات و نیز به کارگیری دقیق این مفاهیم و تعاریف آنها در نگارش کتابها و مقالات و سایر زمینه های تحقیقاتی و پژوهشی،از ضروریات مهم است. خصوصادر علوم انسانی و زیر مجموعه های رشته های آن، مفهوم سازی واژگان و پیاده کردن مفاهیم در جای خودش،از جمله وظایف صاحبنظران و پژوهشگران این حوزه ها است. در میان رشته های گوناگون علوم انسانی، رشته علوم سیاسی، روابط بین الملل، جغرافیای سیاسی و ژئوپولیتیک با هم اشتراکاتی دارند،در موضوعات مورد بحث،در روش شناسی،مطالعات منطقه ای و... ولی مسلم است این دو دانش یکی نیستند و در فلسفه، هستی شناسی، ماهیت و معرفت شناختی،با یکدیگر تفاوت دارند. یکی از مفاهیمی مهمی که به خوبی در مطالعات علوم انسانی علی الخصوص در علوم سیاسی و جغرافیای سیاسی ایران، تئوریزه نشده، مفهوم نظام بین الملل و نظام جهانی است. دیدگاه ها و نظرات مختلفی در مورد این دو مفهوم، از سوی نویسندگان این رشته ها ارائه شده است. در مقاله حاضر سعی شده است علاوه بر تعاریف دقیق این دو مفهوم، به تفاوتها و مشترکات آنها پرداخته شود. تحقیق از نوع ماهیت توسعه ای- تطبیقی بوده و روش آن توصیفی-تحلیلی می باشد،گرد آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای(کتب،مقالات) و تحلیل استنباطی انجام گرفت. یافته های مقاله بیانگر آن است که از منظر فلسفی، مفهوم نظام جهانی با نظام بین الملل متفاوت است در حالی که نظام جهانی با رویکردی ژئوپولیتیکی، از روابط میان قدرتها سخن می گوید ولی نظام بین الملل به روابط میان کشورها یا همان دولت-ملتها اشاره دارد. البته در کنار تفاوت ها، نظام بین الملل و نظام جهانی از منظر اهداف اقتصادی،سیاسی و... نکات مشترکی را دارند.
    کلیدواژگان: نظام جهانی، نظام بین الملل، جغرافیای سیاسی، علوم سیاسی
  • رسول قربانزاده*، رضا نوعهدی صفحات 132-151

    رعایت اصل سازگاری، یکی از اصول مهم برنامه ریزی شهری و بخصوص کاربری اراضی شهری است که عدم رعایت این اصل باعث بروز مشکلاتی حاد از جمله سلب آسایش و رفاه ساکنین یک منطقه می شود.از آنجائیکه به موازات افزایش جمعیت، شاهد روزافزون تعداد کاربری ها در فضاهای شهری هستیم. مکانیابی این نوع کاربری ها باید متناسب اصول برنامه ریزی کاربری اراضی شهری باشد تا از بروز مشکلات ذکر شده، جلوگیری به عمل آید. بنابراین پژوهش انجام شده به ساماندهی مشاغل مزاحم شهری بلوار مشروطه و قسمتی از خیابان عطار نیشابوری(امامیه،دانشگاه پیام نورمرکز تبریز)می پردازد. فرایند کار بدین صورت می باشد که بعد از انتخاب محدوده مورد مطالعه، با استفاده از نرم افزارARC GIS ، اقدام به تولید نقشه منطقه مورد مطالعه کردیم.سپس با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)ابتدا معیارهایی را در ارتباط با ساماندهی مشاغل مزاحم شهری بدست آوردیم. برای انجام این روش با تشکیل ماتریس، وزن نهایی را با استفاده از مقایسه زوجی برای هر کدام از معیارها را با استفاده از محیط نرم افزار EXCEL را بدست آوردیم. طبق داده های بدست آمده از تجزیه و تحلیل معیارها و گزینه ها، خدمات خودرویی با توجه به ازدیاد کاربری های وابسته به این نوع خدمات با وزن نهایی 0.016 بااهمیت ترین کاربری در جهت ساماندهی کاربری ها در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مشاغل مزاحم، آلودگی، ساماندهی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، کلانشهر تبریز
  • اسماعیل ویسیا* صفحات 152-176
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین پیشران های کلیدی موثر بر توسعه ورزش فوتبال در استان خوزستان است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش تحلیلی - اکتشافی است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه، تکنیک دلفی و مطالعات اسنادی -کتابخانه ای بهره گیری شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد از میان 35 عامل اصلی تاثیرگذار 20 متغیر به عنوان عوامل کلیدی شناخته شده-اند. که این متغیرها بیشترین تاثیرگذاری و کمترین تاثیرپذیری را بر آینده توسعه ورزش فوتبال در استان خوزستان دارند و شامل عوامل وجود سایت های مناسب برای هر باشگاه، نظارت بر عملکرد باشگاه ها توسط فدراسیون، وجود بخش ارتباط با رادیو و تلویزیون، وجود اراده کافی از سوی نهادهای ذی ربط، وجود مدرسه های فوتبال مناسب، ارائه قوانین لازم برای برخورد با باشگاه های و بازیکنانی، وجود اسپانسرهای متعهد به پرداخت حقوق ، کمک به خصوصی سازی فوتبال و کاهش نفوذ دولت، وجود قوانین منسجم در مورد حامیان مالی، کسب درآمد لازم از برگزاری مسابقات، بلیت فروشی مناسب، فروش لباس و پرچم باشگاه، کمک به اصل خصوصی سازی در فوتبال، وجود کمیته-های استعدادیابی، استفاده از روش های جدید برای کشف استعدادهای فوتبال، وجود قراداد میان فدراسیون فوتبال و آموزش و پرورش، وجود قوانین لازم در جهت رعایت چارچوب های فرهنگی، وجود مسئول خبری در باشگاه ها ، تعامل مناسب با خبرنگاران ، وجود امکانات مناسب ماهوارها برای پوشش مناسب بازی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با توجه به تاثیرگذاری بالای نقش عوامل اقتصادی، رسانه ای و مدیریتی در خصوص توسعه ورزش فوتبال توسط مسئولین ورزش در استان خوزستان، می تواند جهات موفقیت و یا شکست شاخص های توسعه ورزش فوتبال در استان خوزستان را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: ورزش، فوتبال، آینده پژوهی، MICMAC، استان خوزستان
  • عین الله نائیج بند پی، اسمعیل دلیر* صفحات 209-226
    طلاق پدیده مذمومی است که نه تنها بر سلول جامعه- خانواده- که بر پیکره اجتماع آسیب های فراوانی وارد می کند؛ از طرفی مولود طلاق- خانواده از هم گسیخته- نیز موجب ایجاد بسیاری معظلات اجتماعی مثل کودکان و زنان بی سرپرست، فرار کودکان از خانه و افزایش سایر بزهکاری ها می گردد.هدف این پژوهش طراحی و ابزار موثر بر طلاق می باشدجامعه آماری تحقیق زنان مطلقه در شهر نوشهر می باشد. که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 180نفر انتخاب گردیده است. روایی پرسشنامه تحقیق طبق نظر اساتید دانشگاه تایید گردید و پایایی آن طبق آلفای کرونباخ 76/0 محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل دادها از تحلیل عاملی استفاده شده است نتایج حاکی از آن است عامل اول علاقه -حانواده، عامل دوم " رضایت جنسی "عامل سوم " ازدواج تحمیلی و مدت ازدواج " عامل چهارم " ناسازگاری روابط زناشویی" عامل پنجم پای بندی مذهبی عامل ششم " دخالت دیگران در زندگی " که در این میان علاقه- خانواده این عامل حدود 57/16کل واریانس و مقدار ویژه آن 26/3است. بنابراین جهت انجام اقدامات لازم به منظور کاهش پدیده طلاق در شهر نوشهر، برنامه ریزی دقیق برای کاهش عوامل به شمار می روند، امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خانواده، طلاق، تحلیل عاملی، شهر نوشهر
  • منصور رحمتی*، لیلا ریسی صفحات 227-239

    امروزه گردشگری پزشکی، به سرعت در حال رشد است و بسیاری از کشورها برنامه های مدونی برای توسعه و بهره-برداری از این شاخه ای گردشگری سلامت دارند. شهر اردبیل نیز به عنوان یکی از مناطق مرزی کشور، دارای آب-وهوای مساعد و البته پتانسیل های طبیعی و زیرساختی مناسب، مستعد پیشرفت در زمینه گردشگری پزشکی است، اما تا به امروزه نتوانسته است به جایگاه متناسب با داشته هایش دست یابد. در همین راستا هدف این تحقیق برنامه ریزی توسعه گردشگری پزشکی در شهر اردبیل است. تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است و جامعه آماری آن را، کارشناسان حوزه شگرشگری پزشکی شهر اردبیل تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی، 10 نفر از کاشناسان آشنا به موضوع در شهر اردبیل، به عنوان نمونه آماری منتخب تحقیق، انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفتند. همچنین از مدل های مدیریت استراتژیک (SOAR و QFD) جهت تحلیل داده های به دست آمده استفاده شده است. نتایج ماتریس سوآر بیانگر این امر است که تعداد 7 نقطه قوت و تعداد 6 فرصت برای گردشگری پزشکی شهر اردبیل شناسایی شده است که در این خصوص تعداد 3 آرمان هم راستا و تعداد 5 نتیجه تدوین شده است. ضمنا جهت دستیابی به این نتایج و آرمان ها تعداد 5 راهبرد تدوین شده است. نهایتا اولویت بندی راهبردها با استفاده از مدل خانه کیفیت نشان داد که راهبرد "استفاده از مزیت های رقابتی (همچون پایین بودن هزینه-های خدمات پزشکی در شهر اردبیل) در راستای توسعه زیرساخت های پزشکی و تنوع دهی به خدمات مربوطه"، مهمترین راهبرد برای توسعه گردشگری پزشکی شهر اردبیل است. نتیجه اینکه سه رکن، جامعه پزشکی، مسولان و منابع مالی که اتفاقا هر سه از نیازهای اساسی این تحقیق بودند، مهمترین عوامل توسعه گردشگری پزشکی در شهر اردبیل می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، گرشگری پزشکی، مدل های استراتژیک SOAR و QFD، شهر اردبیل
  • بهمن خسروی پور*، میترا چراغی، خدیجه سلیمانی، علی سرخی صفحات 240-251

    عدم موفقیت کشورها در نیل به توسعه پایدار لزوم توجه به مشارکت مردم محلی و اهمیت و ارزش دانش بومی و محلی آنان را دو چندان ساخته است. بنابراین در سال های اخیر دانشمندان و برنامه ریزان محیط زیستی بدین نتیجه رسیده اند که یکی از راه های مهم و موثر برای کاهش چالش های محیط زیستی و مقابله با آنها، بومی سازی فناوری های مدرن و همچنین احیا و استفاده از روش ها و دانش های بومی هر منطقه جغرافیایی است. در این مقاله با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بر مبنای ادبیات نظری موضوع، ضمن تشریح ویژگی های دانش بومی (استوار بودن بر پایه تجربه، جنبه کاربردی داشتن، سازگاری با محیط و فرهنگ بومی) اهمیت و جایگاه دانش بومی در فرایند توسعه و بخش کشاورزی (از طریق هم افزایی اثربخشی، بهره وری، سازگاری و توسعه) تشریح شده است و با اشاره به چالش های بکارگیری دانش بومی، استراتژی های مقابله با این چالش ها را نیز بحث شده است. عدم موفقیت کشورها در نیل به توسعه پایدار لزوم توجه به مشارکت مردم محلی و اهمیت و ارزش دانش بومی و محلی آنان را دو چندان ساخته است. بنابراین در سال های اخیر دانشمندان و برنامه ریزان محیط زیستی بدین نتیجه رسیده اند که یکی از راه های مهم و موثر برای کاهش چالش های محیط زیستی و مقابله با آنها، بومی سازی فناوری های مدرن و همچنین احیا و استفاده از روش ها و دانش های بومی هر منطقه جغرافیایی است. در این مقاله با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بر مبنای ادبیات نظری موضوع، ضمن تشریح ویژگی های دانش بومی (استوار بودن بر پایه تجربه، جنبه کاربردی داشتن، سازگاری با محیط و فرهنگ بومی) اهمیت و جایگاه دانش بومی در فرایند توسعه و بخش کشاورزی (از طریق هم افزایی اثربخشی، بهره وری، سازگاری و توسعه) تشریح شده است و با اشاره به چالش های بکارگیری دانش بومی، استراتژی های مقابله با این چالش ها را نیز بحث شده است.

    کلیدواژگان: دانش بومی، محیط زیست، توسعه پایدار، حفاظت
  • موسی عابدینی*، مریم محمدزاده شیشه گران صفحات 252-269

    خورشید به عنوان منبع انرژی، سرآغاز حیات و منشا تمام انرژی های دیگر شناخته شده است. تابش جهانی خورشید یکی از سازه های بنیادی هر گستره اقلیمی شمرده می شود. از این رو، شناخت ویژگی ها و نیز پیش بینی این سازه های اساسی، تاثیر زیادی در برنامه ریزی های وابسته به انرژی دارد. استفاده از تصاویر ماهواره ای و مدل های سنجش از دور به عنوان ابزاری مناسب و کم هزینه برای تخمین تابش خورشیدی، در سال های اخیر بوده است. جهت انجام این پژوهش، از تصاویر مربوط به سال 2020 ماهواره لندست 8 سنجنده OLI و سنجنده TIRS و الگوریتم سبال استفاده شد. از نرم افزارENVI جهت تصحیحات هندسی، اتمسفری و رادیومتریک تصاویر ماهواره ای و همچنین اجرای محاسبات مربوط به مدل سبال و از نرم افزار ArcGIS جهت ایجاد پایگاه داده، تحلیل های مکانی، عملیات کارتوگرافیکی و در نهایت پیاده کردن مدل استفاده گردید. نتایج حاصل نشان می دهد میانگین بیشترین تابش موج کوتاه ورودی به میزان 816 وات بر مترمربع در ژوئیه و کمترین مقدار در فوریه به میزان 302 وات بر مترمربع بوده است. این در حالی است که بیشترین مقدار تابش خالص در ژوئن به میزان در بازه 680-602 وات بر مترمربع با مقدار 32 درصد می باشد. تفاوت در مقدار تابش خالص رسیده به زمین در منطقه مورد مطالعه، ناشی از تفاوت زاویه تابش خورشید و تعداد ساعات آفتابی در ماه های مختلف سال است. در نهایت می توان نتیجه گرفت که تابش خورشیدی در منطقه، در سال مورد بررسی پتانسیل لازم برای اجرای طرح-های فتوولتائیک خورشیدی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: انرژی تابشی خورشید، الگوریتم سبال، سنجش از دور، تصاویر لندست، شهرستان گرمی
  • فاطمه پناهی* صفحات 270-284

     آب آبیاری به عنوان منبع ضروری در تولید و فعالیتهای معیشتی خانوار مشارکت دارد. در سالهای اخیر برقراری ارتباط میان تقاضای مصرف کنندگان و عرضه کنندگان به منظور اطمینان از کافی بودن آب برای کشاورزی و مدیریت پایدار نظام آبیاری و برآورده ساختن سایر نیاز ها مورد احتیاج می باشد. با اعتقاد و باور عمومی در مورد نقش مهم آبیاری در رشد کشاورزی بسیاری از کشور های آسیایی در حال توسعه به ترویج و توسعه آبیاری روی آورده اند که باعث دستیابی به اهداف گسترده ای به شکل رشد اقتصادی، توسعه کشاورزی و روستایی، امنیت غذایی و حفاظت در برابر شرایط خشکسالی شده که انتظار می رود نتایج اجتماعی را نیز در بر داشته که به واسطه مزایای ذکر شده آب آبیاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم با کاهش فقر مرتبط است .

    کلیدواژگان: فقر زدایی، مدیریت آب، هدر روی آب، آب کشاورزی
  • قاسم زارعی*، مهتا عزیزی صفحات 285-301

    گردشگری به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان از منابع مهم رونق اقتصادی در اشتغال زایی، کسب درآمدهای ارزی، کاهش فقر و افزایش تبادل و تعامل اجتماعی محسوب می شود. شهر هشجین با دارا بودن پتانسیل های طبیعی و مناطق بکر گردشگری، قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری را دارد که می توان با برنامه ریزی مناسب و شناسایی توان ها و محدودیت های موجود، نقش موثری در توسعه اقتصاد ملی و منطقه ای ایفا نماید. هدف پژوهش حاضر، شناسایی پتانسیل ها و جاذبه های گردشگری شهری می باشد. روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی و توصیفی و از نوع پژوهشی_کاربردی می باشد. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه استراتژی و راهبرد توسعه ی گردشگری، از روش تحلیلی SWOT استفاده شده است. بدین منظور، فهرستی از نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدید ها تهیه و با تنظیم عوامل استراتژیک ماتریس SWOT از ان استخراج و رهیافت های حاصل از این تجزیه و تحلیل ها، به عنوان خط مشی های راهگشا در جهت تقویت زیرساخت ها و پتانسیل های گردشگری شهر هشجین ارائه شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که در اولویت اول راهبردهای تهاجمی (so) قرار می گیرد. در واقع راهبردهای تهاجمی نشان می دهند که با تاکید بر نقاط قوت و فرصت ها می توان از شدت نقاط ضعف کاسته و تهدیدها را خنثی کرد، و برای تحقق اهداف با بهره گیری از این راهبردها، تقویت و افزایش امکانات و خدمات و زیرساخت های مواصلاتی و در کنار جاذبه ها و منابع گردشگری با هدف جلب رضایت بیشتر گردشگر و ایجاد اشتغال و درآمدزایی پیشنهاد می شود، و همچنین ارائه سیاست گذاری های مناسب در جهت رفع محدودیت ها و موانع موجود می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، گردشگری شهری، شهر هشجین، مدل SWOT
  • جواد معدنی* صفحات 286-305

    گردشگری آبگرم یا آب درمانی یکی از کهن ترین و جذاب ترین انواع گردشگری بوده و امروزه نیز با رویکردها و شیوه های مختلفی اجرا می شود. شهر سرعین که به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای ارائه کننده خدمات گردشگری آب درمانی در ایران است، به عنوان موردمطالعه تحقیق حاضر در نظر گرفته شده است. هدف اصلی تحقیق حاضر تدوین الگوی ارزیابی عملکرد مقصد گردشگری آب درمانی است که برای اولین بار هم از دیدگاه خبرگان و هم جامعه میزبان استفاده می کند. تحقیق حاضر ماهیتا آمیخته یا ترکیبی بوده که در فاز اول از روش کیفی پنل خبرگان و در فاز دوم از روش کمی پیمایش استفاده کرده است. ابزار گردآوری اطلاعات در فاز اول مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در فاز دوم، پرسش نامه می باشد. در فاز اول با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و دردسترس از دو گروه خبرگان و جامعه محلی شهر سرعین جهت احصا شاخص ها و مولفه ها استفاده شد؛ سپس در فاز دوم با استفاده از نمونه گیری طبقه ای، 31 نفر از متخصصان در رابطه با موارد استخراج شده نظراتشان را مرقوم نمودند. داده های حاصله با استفاده از نرم افزارهای SPSS26 و Smart PLS4 تجزیه وتحلیل شدند. مطابق با یافته های تحقیق، 142 گزاره خام استخراج شدند که استفاده از شیوه کدگذاری کینگ و هاروکز در 84 کد کلیدی، 34 یکپارچه کننده و 5 کلان دسته بندی شدند. در فاز کمی، تمامی شاخص ها و مولفه ها از نظر متخصصان و خبرگان منتخب مورد تایید و تعمیم قرار گرفتند. مطابق با نتایج تحقیق حاضر، ارزیابی عملکرد مقصد گردشگری آب درمانی می تواند ضمن درنظرگیری ظرفیت ها و پتانسیل های مقصد، دررابطه با خلاها و شکاف های موجود نیز اطلاعاتی ارائه نماید. این مقوله موجب می شود تا ارزیابی فعالیت هایی که منجر به ایجاد مزیت رقابتی در مقصد گردشگرپذیر می شوند، بیشتر و بهتر شناسایی شوند و تمامی فعالیت های مدیریت مقصد به صورت هدفمند و نظام مند منجر به بهبود کیفیت خدمات شوند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری پایدار، گردشگری آب درمانی، روش ترکیبی، سرعین
  • منصور رحمتی*، فائزه بهادری، بهروز نظافت تکله، الهه نوازش صفحات 302-319
    گردشگری دارای اشکال و انواع گوناگونی است که با توجه به شرایط محیطی متفاوت هستند. بخش ژئوتوریسم یکی از زیرشاخه های گردشگری است ژئوتوریسم یکی از شاخه های گردشگری پایدار است که بر روی ویژگی های زمین شناسی و مناظر طبیعی یک منطقه تمرکز دارد. ژئوتوریسم شکلی از گردشگری است که موجب رشد و پایداری جغرافیایی منطقه مقصد، محیط زیست، فرهنگ، میراث تاریخی و زیبایی شناختی آن و همچنین بهبود زندگی ساکنین آن منطقه می شود. هدف این تحقیق ارزیابی توان ژئوتوریستی روستای زنوزق تبریز بااستفاده از مدل فیولت (پارک ملی) می باشد. برای این منظور منطقه ژئوتوریستی زنوزق انتخاب گردید. مراکز ژئوتوریستی دهستان زنوزق مورد بررسی واقع شد. در پژوهش حاضر از مدل فیولت که منطقه ژئوتوریستی زنوزق را بر اساس چهار معیار منشا شکل گیری، پراکندگی جغرافیایی، گردشگری و وضعیت دسترسی مورد بررسی قرار می دهد استفاده شد. نتایج حاصله از مدل فیولت نشان داد که این منطقه ژئوتوریستی با امتیاز(10) از مجموع گویه های موثر از قابلیت های متنوعی برخوردار است. بر این اساس با استفاده از پتانسیل های ژئوتوریستی در محدوده مورد مطالعه این نتایج حاصل شد که این مناطق برای جذب گردشگر و توسعه توریسم بسیار مفید خواهد بود. بنابراین نتیجه گیری می-شود با شناسایی و ایجاد امکانات در مناطق ژئوتوریستی منطقه زنوزق منجر به جذب گردشگر و توسعه زیرساخت های رفاهی خواهد شد. بر این اساس پیشنهاد می گردد در مطالعات آتی در محدوده مورد مطالعه از سایر گویه های ژئوتوریستی همچون فرایندهای ژئومورفولوژیکی، اقتصادی و فرهنگی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ژئوتوریسم، پارک ملی (فیولت)، زنوزق تبریز
  • مصطفی خزایی*، مسلم باباجانی صفحات 320-357
    با توجه به افزایش جمعیت شهرنشین جهان، نیاز به مواد غذایی بیش از پیش اهمیت یافته است. از این رو یکی از راهکارهای موثر در واکنش به افزایش جمعیت شهرنشینان به ویژه در کشورهای درحال توسعه، گسترش و ترویج کشاورزی شهری است. در واقع شهروندان جامعه می توانند از فضای اختصاص داده شده به کشاورزی شهری، نهایت بهره برداری را در قالب ظرفیت های زیست محیطی و اقتصادی ببرند. کشاورزان شهری از طریق مزارع شهری و تولید محلی خودمصرف، سوخت فسیلی مورد نیاز برای حمل ونقل، بسته بندی و فروش مواد غذایی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند. همچنین به دلیل نزدیکی به مصرف کنندگان، باعث گردش درآمد در سراسر یک منطقه می شود که این کار به سهم خود رشد اقتصادی را برای جامعه مورد نظر به همراه دارد. در این فضاها اغلب مردم با هدف تولید غذا، دورهم جمع می شوند و به فعالیت می پردازند، بنابراین توسعه مشارکت اجتماعی از دیگر مزایایی این پدیده است.لازم به ذکر است، کشاورزی شهری در کنار مزایای فوق، با موانع و چالش هایی نیز مواجه است. در واقع با مرور تجربه کشاورزی شهری در شهرهای مختلف دنیا به این نتیجه می رسیم که این پدیده باید توام با بسترسازی در حوزه های فضایی و اجتماعی و فرهنگی صورت گیرد و در غیر این صورت، توسعه و ترویج کشاورزی شهری قطعا با چالش هایی همراه است. در واقع برای دستیابی به منافع و مزایای کشاورزی شهری لازم است بر این چالش ها غلبه کرد. در واقع اگر می خواهیم کشاورزی شهری گسترده و کارآمدی داشته باشیم، نیاز به ایجاد قوانین و بسترهای لازمی از سوی حاکمیت داریم. در واقع باید هم زمان با توسعه و ترویج کشاورزی شهری، مقررات و قوانین شهرداری ها کاملا مشخص و صریح در این مورد تدوین شود و همچنین واحدهای تولید محصولات کشاورزی شهری به ثبت برسند تا قابل نظارت و بر اساس اصول محیط زیستی باشند.
    کلیدواژگان: کشاورزی شهری، کلان شهر تهران، مدیریت شهری
  • سعید نگهبان*، سعیدرضا اکبریان رونیزی، زهرا کارگر شهر آبادی صفحات 358-376

    معدن کاری و استفاده از مواد معدنی با توجه به شواهد موجود، قدمت هزاران ساله دارد، در گذشته، معدن کاری نیاز به دانش و تخصص خاصی نداشت، اما امروزه حرفه ای بسیار پیچیده و پر هزینه است. چرا که اکنون لایه های غنی معادن، تهی تر و عیار فلز کانه ها کمتر شده است. با توجه به غنی بودن سازند های تشکیل دهنده پوسته زمین به ویژه در مناطق خاصی از کشور و نیز ارزش اقتصادی ناشی از معدنکاری، فعالیت های مربوط به معادن مانند معادن مس، طلا، سرب، روی، زغال سنگ و کانی های مختلف فلزی و غیر فلزی و معادن مصالح ساختمانی در جای جای اکوسیستم های ایران انجام گرفته است که منجر به تاثیرات منفی بر محیط زیست شده است. پژوهش حاضر به بررسی و تجزیه و تحلیل اثرات مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیستی استخراج معادن سنگ بر مناطق روستایی شهرستان خرمبید واقع در استان فارس، پرداخته شده است. روش انجام این پژوهش توصیفی تحلیل و مبتنی بر روش میدانی و پرسشنامه ای می باشد. در این پژوهش پس از شناخت بخش های مختلف پروژه های استخراج معادن، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات از منابع مختلف، اجزا و عناصر محیط زیست منطقه تحت اثر، به تفکیک چهار محیط فیزیکی_شیمیایی، بیولوژیکی_اکولوژیکی، اجتماعی_فرهنگی و اقتصادی_عملیاتی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جامعه آماری این پژوهش شامل14 روستا از شهرستان خرمبید می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ماتریس ارزیابی سریع اثرات و نرم افزار RIAM بهره گیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت های معدن کاری در منطقه مورد مطالعه اثرات مثبت چندانی نداشته ولی اثرات منفی آن بسیار چشمگیر بوده است، بدین صورت که محیط فیزیکی و بیولوژیکی منطقه مورد مطالعه در کلیه روستاها تاثیرپذیری منفی از فعالیت های معدن کاری داشته است، تنها موردی که در برخی روستاها نظیر مظفرآباد، سرتم، آقا چشمه، قاضیان، قصر یعقوب تاثیر مثبتی داشته، محیط اجتماعی اقتصادی آن هم در مقوله اشتغال است.

    کلیدواژگان: استخراج، معادن سنگ، روستا، خرم بید
  • محدثه رمضان زاده لک*، زهیر متکی، بهزاد ملک پور اصل صفحات 359-378

    سیاست بازآفرینی متاخرترین رویکرد مداخله در بافت های ناکارآمد شهری است که عموما دارای کیفیت نازل زندگی، ناپایداری کالبدی، وضعیت نامناسب اقتصادی-اجتماعی و شرایط نامطلوب بهداشتی هستند که همین امر محدوده های مذکور را در برابر مخاطرات طبیعی و سوانح انسان ساخت آسیب پذیر ساخته است. آن چه به عنوان هدف در این مقاله دنبال می شود، بررسی سیاست بازآفرینی شهری در مواجهه با محدوده های ناکارآمد شهری با هدف کاهش خطر سوانح، کاربست اجرایی این سیاست و ارائه چارچوب مفهومی در تحقق بازآفرینی پایدار با هدف مذکور است. در این پژوهش ابتدا متون تخصصی شامل کتب و مقالات با هدف یافتن علل موفقیت و یا شکست پروژه های بازآفرینی شهری با هدف کاهش خطر سوانح در جهان بررسی شدند و پس از آن روابط میان بازآفرینی شهری و کاهش خطر سوانح و اهداف مشترک این دو حوزه واکاوی و از نتایج آن در تدوین چارچوب مفهومی کارآمد در کاهش خطر سوانح در چارچوب بازآفرینی شهری بهره گرفته شد. مطالعات کاربست اجرایی سیاست بازآفرینی شهری با هدف کاهش خطر سوانح در جهان مبین مواردی است که موفقیت و یا شکست پروژه را رقم می زنند. در بین درس آموزه های حاصل از این مطالعات، موردی مشترک است که موفقیت پروژه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و پروژه های با هدف کاهش خطر سوانح را از دیگر پروژه ها متمایز می کند که همان تدوین چشم انداز خاص مکان و ارزیابی دقیق آسیب پذیری در محدوده های هدف است. ارزیابی دقیق آسیب پذیری در محدوده های هدف نیازمند چارچوب مفهومی است تا همچون نقشه ی راهنما در مسیر ارزیابی مورد استفاده قرار گیرد و با کسب شناختی جامع از بافت هدف، از معضلات موجود در آن به عنوان فرصتی برای بازآفرینی بافت مذکور و تحقق کاهش خطر آن در برابر سوانح استفاده شود.

    کلیدواژگان: محدوده های ناکارآمد شهری، بازآفرینی شهری، کاهش خطر سوانح، کاهش آسیب پذیری
  • بهمن خسروی پور*، زینب احمدیان صفحات 377-388
    هدف اصلی این پژوهش سنجش میزان موفقیت دوره های آموزش ضمن خدمت در ارتقای مهارت های حرفه ای کارکنان جهاد کشاورزی شهرستان اهواز است. روش پژوهش آزمون t و آزمون F، رگرسیون و همبستگی می باشد. جامعه آماری مورد بررسی این پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان اهواز در سال 1397 تشکیل داده اند که طبق استعلام صورت گرفته از سازمان جهاد کشاورزی تعدا آنها 750 نفر می باشد که از این تعداد با استفاده از جدول مورگان 230 نفر، به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بین میزان موفقیت دوره های آموزش ضمن خدمت بر حسب جنسیت و سطح تحصیلات تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. همچنین برای شناسایی عوامل موثر بر میزان موفقیت دوره های آموزش ضمن خدمت از آزمون رگرسیون استفاده شد نتایج تحقیق نشان داد که مولفه اثربخشی آموزش ضمن خدمت در سطح 99 درصد اطمینان و مولفه میزان افزایش دانش و مهارت اکتسابی کارکنان در سطح 95 درصد اطمینان معنی دار شده اند. همچنین رابطه معناداری بین ویژگی های فردی پاسخگویان (سطح تحصیلات و سابقه خدمت) با میزان موفقیت دوره های آموزش ضمن خدمت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش، ضمن خدمت، مهارت های حرفه ای، جهاد کشاورزی، اهواز
  • عقیل مددی*، طیبه بابایی اولم صفحات 389-402

    با توسعه روش های گوناگون در زمینه طبقه بندی تصاویر ماهواره ای و آشکارسازی تغییرات به ویژه در دهه های اخیر انتخاب بهترین و صحیح ترین روش برای تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی در مناطق مختلف رشد روزافزونی داشته است. هدف اصلی این پژوهش مقایسه دقت انواع روش های طبقه بندی برای تهیه نقشه کاربری اراضی در شهر رضوانشهر می باشد. بدین منظور هفت کلاس کاربری اراضی در شهر رضوانشهر (شامل مراتع، مناطق مسکونی، جاده، زمین های زراعی، رودخانه، مناطق ساحلی و جنگل) با استفاده از تصاویر ماهواره ای تعیین شدند. سپس نمونه های آموزشی از سطح منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای، تصاویر گوگل ارث و بازدید میدانی جمع آوری شد. در مرحله بعد با استفاده از ویژگی های تصاویر کلاس های کاربری اراضی در محدوده مورد مطالعه تعیین و پس از مشخص نمودن میزان تفکیک پذیری کلاس ها طبقه بندی به صورت حداکثراحتمال (MLC)، ماشین بردار پشتیبان (SVM)، حداقل میانگین فاصله (MD) انجام شد. نتایج ارزیابی این سه روش نشان داد که روش ماشین بردار پشتیبان نسبت به روش های دیگر از دقت بیش تری (صحت کلی 60/92 ضریب کاپا 87/0 برای سال 2000 و صحت کلی 16/97 و ضریب کاپای 93/0 برای سال 2022) برخوردار است. بنابراین از نتایج این پژوهش می توان برای تهیه نقشه کاربری اراضی با دقت بالاتر با استفاده از روش ماشین بردار پشتیبان در کارهای ارزیابی محیط زیست و منابع طبیعی در مناطق با شرایط مشابه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ماشین بردار پشتیبان، ضریب کاپا، نظارت شده، طبقه بندی، رضوانشهر
  • یاسین بجانی، میرسعید موسوی* صفحات 403-422

    امروزه تاب آوری به مفهومی مهم در تحقیقات علمی و گفتمان های سیاسی تبدیل شده است و یک رویکرد اساسی در مواجهه با انواع بحران ها و مخاطرات در شهرها تلقی می گردد. همچنین با توجه به محلی بودن بحران ها و اثرات آنها، برنامه ریزی و مدیریت تاب آوری در مقیاس محلی از اصول اساسی محسوب می شود. با توجه به اهمیت تاب آوری در مقیاس محلی، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی پیاده سازی اصول تاب آوری و جریان سازی مدیریت ریسک در مقیاس محلی کلان شهر تبریز نگارش شده است. در این راستا، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد که در راستای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل رگرسیون لگاریتمی، مدل تصمیم گیری چندمعیاره ی VIKOR و روش وزن دهی آنتروپی شانون استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران و مسئولان شهری درگیر در حوزه ی مدیریت بحران می باشد که حجم نمونه ی آماری با استفاده از روش دلفی هدفمند 100 نفر تعیین گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که از 9 مولفه ی مورد بررسی تنها دو مولفه ی ملاحظات مالی و مدیریت مشارکتی با ضریب بتای 652/0 و 617/0 در سطح اطمینان 95/0 معنادار بوده و تحقق یافته اند. از طرفی در بین مولفه های مورد بررسی نامطلوب ترین وضعیت شامل مولفه های مدیریت دانش و پاسخگویی و بازیابی بوده است. همچنین پیاده سازی اصول تاب آوری و جریان سازی مدیریت ریسک تنها در سه منطقه ی 2، 5 و 9 کلان شهر تبریز مطوب می باشد. بنابراین می توان عنوان کرد که پیاده سازی اصول تاب آوری و جریان سازی مدیریت ریسک در مقیاس محلی کلان شهر تبریز (شهرداری های مناطق) دارای وضعیت نامطلوبی بوده و نیازمند برنامه ریزی استراتژیک در این زمینه می باشیم.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، تاب آوری، مدیریت ریسک، کلان شهر تبریز
  • مهدی فیض الله پور* صفحات 423-449

    پهنه آبی تالاب هورالعظیم یکی از منابع آبی مرزی ایران و عراق است که در سالهای اخیر شاهد وقوع سیل های شدید و کاهش شدید سطح آب بوده و بحران های زیست محیطی را به شکل خشکسالی، نابودی مزارع و طوفان های گرد و غبار تجربه کرده است. در این تحقیق برای بررسی روند تغییرات تالاب هورالعظیم در سال 2000 تا 2023 از الگوریتم جنگل تصادفی استفاده شده و در کنار آن برای بررسی گسترش پهنه های آبی ناشی از سیل فروردین 1398 از شاخص های طیفی NDWI، NDVI و NDBaI در بازه زمانی 7 مارس، 8 آوریل و 24 آوریل 2019 بهره گرفته شد. با کاهش سطح تالاب، دمای 77 درجه سانتیگراد در ماه می 2023 در برخی نقاط شمال شرق تالاب به ثبت رسید. شاخص LST با شاخص NDBaI بیشترین همبستگی مثبت را به میزان 72/0 در 7 مارس 2019 نشان داده و بیشترین همبستگی منفی بین شاخص NDVI و LST به میزان 73/0- در سال 2000 به دست آمد. سطح تالاب هورالعظیم در سال 2000 معادل 256 کیلومتر مربع بوده و این میزان در سال 2023 به 780 کیلومتر مربع افزایش یافت. با این وجود در زمان وقوع سیل فروردین 1398 در بیشترین شدت سیل، سطح آب تالاب به همراه آب خروجی رودخانه کرخه به 3200 کیلومتر مربع افزایش یافته است. در زمان وقوع سیل، پوشش گیاهی کمترین میزان خود را تجربه کرده و بیشترین مساحت که به میزان 11843 کیلومتر مربع اختصاص به زمین های بایر داشته است. نتایج نشان می دهد که مدل جنگل تصادفی با دقت بالایی انواع مختلف کاربری ها را تشخیص داده است.

    کلیدواژگان: شاخص طیفی، سیل، دمای سطح زمین، جنگل تصادفی، تالاب هورالعظیم
  • ناصر شفیعی ثابت*، فاطمه کریمی مارزی صفحات 450-469
    شناخت سازوکارهای سرمایه اجتماعی در گستره برنامه ریزی و سیاست گذاری برای سکونتگاه های روستایی بسیار ارزشمند و حائز اهمیت است و در راستای برنامه های توسعه پایدار اقتصادی سکونتگاه های روستایی نقش بنیادین دارد. زیرا سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مولفه های مورد نیاز روستاییان شناخته می شود از این رو، به عنوان یک هنجار در برنامه های پایداری اقتصاد سکونتگاه های روستایی قلمداد شده است. براین اساس، پژوهش حاضر به روش کمی و توصیفی - تحلیلی در 400 خانوار نمونه تصادفی و 30 روستای نمونه از مجموع 187 روستای بخش مرکزی شهرستان جیرفت بررسی شد؛ برای ارایه چارچوب معناداری از روش مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایموس گرافیک رابطه میان ابعاد سرمایه اجتماعی و شاخص های پایداری اقتصاد سکونتگاه های روستایی در بخش مرکزی شهرستان جیرفت بهره گرفته شد. نتایج پژوهش آشکار ساخت، میان ابعاد سرمایه اجتماعی و شاخص های پایداری اقتصادی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، برای بررسی رابطه بین متغیرهای پژوهش در سکونتگاه های روستایی در ناحیه مورد مطالعه از آزمون T تک نمونه ای استفاده شدکه نشان می دهد هر 6 متغیر سرمایه اجتماعی و 11 متغیر پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی بررسی شده در سطح معناداری کمتر از 05/0 قرار دارند. براین بنیان، با توجه به سطح معناداری می توان گفت که رابطه معناداری بین متغیرهای سرمایه اجتماعی و پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی وجود دارد. بنابراین؛ می توان گفت که سرمایه اجتماعی از ارکان بنیادین در کیفیت شاخص های پایداری اقتصادی تلقی می شود که از طریق بهبود و ارتقاء آگاهی، اعتماد، انسجام، تشکل، شبکه و روابط و مشارکت اجتماعی در افزایش میزان توسعه و پایداری روستاها کارساز است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سرمایه اجتماعی، پایداری اقتصادی، سکونتگاه های روستایی، مدلسازی معادلات ساختاری، شهرستان جیرفت
  • فائزه بهادری، توحید حاتمی خانقاهی* صفحات 470-485

    طی سالیان متعدد برخی اقدامات دولتی توسط نهاد های کشوری صورت گرفت که کمک شایانی در افزایش رغبت روستاییان برای سکونت در روستا صورت گرفته است. این اقدامات در قالب طرح هادی و تسهیلات دولتی انجام گردید اما برخلاف اقدامات صورت گرفته طرح پیشنهادی و اجرایی موفق آمیز نبوده است. با توجه به مطالعات صورت گرفته استدلال براین است که برنامه پیشنهادی توجه به نشانگرهای اجتماعی و فرهنگی منطقه ای را دست کم گرفته است، به طوریکه سبب تمایز آن با سایر مناطق گردیده است. بدین منظور به دنبال بررسی های مربوط به فرهنگ و علایق و اعتقادات پرداخته شد. روش انجام این پژوهش به صورت کیفی و میدانی-مصاحبه عمیق می باشد که با حضور در منطقه موردنظر و مشاهده و مصاحبه رو دررو با افراد انجام گردید. در مرحله اول به مطالعات میدانی پرداخته شد و بدنبال آن داده های غیرکالبدی از بین گویه ها شناسایی و حذف گردیده و مرتب سازی گشت. درمرحله بعدی مولفه های کالبدی به دسته های مجزا تقسیم بندی شدند و راهبردهای پیشنهادی ارائه گردید. نتایج حاصل نشان می دهد طرح های ارائه شده برای بافت های با ارزش روستایی به دلیل عدم توجه طراحان به نیاز های مدرن جامعه و توجه به نیازهای گذشته و قدیمی روستاییان دچار مشکلاتی گردیده است. به دنبال آن روش های بومی ساخت و ساز پررنگ شده است و تاکید این طرح ها بر استفاده از معماری بومی و مصالح بومی می باشد که چندان مورد توجه بومیان منطقه قرار نگرفته است. در روستایی زنوزق علی رغم اجرای طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی این طرح با شکست مواجه شد بنابراین با بررسی نشانگرهای اجتماعی و فرهنگی بدنبال افزایش کیفیت و رضایتمندی ساکنین و مردم بومی پرداخته شد و راهبردهای مناسب و کاربردی تری برای حفظ نشانگرهای اجتماعی و فرهنگی ارائه گردید تا با این امر به حفظ میراث گذشتگان، حفظ بافت بومی روستا و رضایتمندی ساکنین جامعه بومی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بافت باارزش روستایی، نشانگرهای اجتماعی، نشانگر فرهنگی، روستای زنوزق تبریز
  • عاطفه حسینی صدر، برومند صلاحی*، غلام حسن محمدی صفحات 486-504
    نوسانات دید افقی نمایانگر تغییرات کیفیت هواست. با هدف مطالعه روند تغییرات دید افقی و ضریب خاموشی در شمال غرب کشور؛ داده های ساعتی دیدافقی دیدبانی شده در 27 ایستگاه منتخب در بازه زمانی 1985 تا 2020 از سازمان هواشناسی کشور اخذ شد. بعد از غربالگری و انتخاب سری داده های مطمئن، ضریب خاموشی اتمسفر با استفاده از رابطه کشمایدر محاسبه شد. برای روندیابی دید افقی از آماره ridit، و برای ضریب خاموشی از روند خطی و آزمون من-کندال استفاده شد. جهت بررسی تغییرات درون گروهی دید افقی، 5 کلاسه کیفی دید تعیین شد و پراشیدگی درصد فراوانی هر کدام مطالعه شد. میانگین منطقه ای دید افقی (ضریب خاموشی) سالانه در دوره مورد مطالعه 11/4~ (0/173) کیلومتر محاسبه شد. بررسی پراشیدگی سالانه مقادیر ridit نشان داد بهبود و تضعیف دیدافقی متناسب با شرایط محیطی هر ایستگاه در دوره های زمانی متفاوتی مشاهده می شود بطوری که نمی توان دوره های هم زمان مشخصی برای منطقه مورد مطالعه تشخیص داد. با وجود حاکمیت رفتارهای متفاوت در درصد فراوانی کلاسه های کیفی دیدافقی در ایستگاه های مختلف؛ روند افزایشی دیدافقی اغلب از طریق کاهش درصد فراوانی دیدهای متوسط؛ افزایش دیدهای خوب و خیلی خوب و نهایتا ثبات در دیدهای بد و خیلی بد شکل گرفته است. بیشترین (کمترین) ضریب خاموشی فصلی مربوط به زمستان (تابستان) با 0/179 (0/168) کیلومتر می باشد. انطباق کاملی بین تغییرات مقادیر ridit با ضریب خاموشی از لحاظ دوره های نوسانی و روند تغییرات و حتی پراکندگی مکانی با جهت عکس هم مشاهده شد. به طوری که بالاترین (پایین ترین) مقادیر ridit (ضریب خاموشی) در چند ایستگاه واقع در شمال منطقه مورد مطالعه بدست آمد. در 18 ایستگاه از 27 ایستگاه مورد مطالعه روند افزایشی (کاهشی) ridit (ضریب خاموشی) تشخیص داده شد که هر دو از روند افزایشی میدان دیدافقی در شمال غرب ایران حکایت دارد.
    کلیدواژگان: دید افقی، ضریب خاموشی، تحلیل روند، آماره ridit، شمال غرب ایران
  • موسی عابدینی*، سودا قبادی علمداری، بهاره قاسمیان صفحات 503-525
    در این پژوهش به ارزیابی مکانی خطر وقوع زمین لغزش در سطح حوضه آبخیز لیقوان چای پرداخته شد. حوضه آبخیز لیقوان چای با مساحتی در حدود 200 کیلومترمربع در محدوده سیاسی- اداری شهرستان تبریز واقع شده است. به منظور پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش در سطح حوضه آبخیز لیقوان چای از 9 متغیر مکانی بهره گرفته شد. برای تعیین وزن هر یک از متغیرها از مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) در چارچوب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده به عمل آمد. توجه هم زمان به روابط درونی و بیرونی بین معیارها مهم ترین مزیت مدل ANP نسبت به سایر مدل های تصمیم گیری چند معیاره می باشد. نتایج حاصل از مدل ANP نشان می دهد که سه متغیر شیب (با وزن 279/0)، سازندهای زمین شناسی (با وزن 224/0) و بارش (با وزن 165/0) موثرترین متغیرهای دخیل در رخداد زمین-لغزش در مقیاس حوضه آبخیز لیقوان چای می باشند. در واقع، این متغیرها با فراهم نمودن شرایط مستعد، وقوع زمین-لغزش های منطقه را کنترل می کنند. همچنین، پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش از طریق روی هم گذاری معیارهای تحقیق با استفاده از ضرایب حاصل از مدل ANP در چارچوب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نشان داد که در حدود 36 درصد از سطح حوضه در کلاس خطر زیاد و بسیار زیاد قرار گرفته است. بخش اعظمی از این پهنه ها در یالادست حوضه واقع شده اند. مشارکت همزمان چندین عامل از قبیل شیب زیاد، بارش بالا، سازندهای زمین شناسی حساس، وجود گسله ها و غیره باعث شده است که قسمت های بالادست حوضه لیقوان چای از شرایط مناسبی برای وقوع زمین لغزش برخوردار شوند.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، مدل ANP، GIS، لیقوان چای
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، الهه نوازش، فائزه بهادری، بهروز نظافت تکله صفحات 526-543

    ژئوتوریسم یکی از شاخه های گردشگری پایدار است که بر روی ویژگی های زمین شناسی و مناظر طبیعی یک منطقه تمرکز دارد. گردشگری دارای اشکال و انواع گوناگونی است که با جغرافیا و گردشگری در ارتباط می باشد. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل پتانسیل های ژئومورفوسایت ها و مقاصد ژئومورفولوژی استان آذربایجان غربی بااستفاده از مدل های دینامیکی و پارک ملی می باشد.بدین منظور منطقه های ژئوتوریستی بند، مارمیشو و راژان شناسایی و پتانسیل های ژئومورفوسایت ها و مقاصد ژئومورفولوژی آن مناطق مورد ارزیابی واقع گردید. در این پژوهش از مدل فیولت استفاده گردیده است و بدین منظور مناطق ژئوتوریستی بند، راژان و مارمیشو را بر اساس چهار معیار منشا شکل-گیری، پراکندگی جغرافیایی، گردشگری و وضعیت دسترسی مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج حاصله از مدل فیولت نشان داد که منطقه ژئوتوریستی روستای بند با امتیاز (25/8) از مجموع گویه های موثر از قابلیت های متنوعی برخوردار است و در مقایسه با دو منطقه دیگر دارای امتیاز بالایی در راستای توسعه و جذب گردشگر می باشد. همچنین این مناطق با مدل دینامیکی ارزایی گردید. طی این بررسی، نتایج حاصله نشان داد که منطقه ژئوتوریستی بند دارای امتیاز بالاتری در میان ارزش ها و شاخصه های ژئوتوریستی نسبت به سایر مناطق می باشد. شاخص بودن در مقصد با امتیاز (8/4) از بیشترین مقدار و ارزش برخوردار است. بر این اساس با استفاده از پتانسیل های ژئوتوریستی در محدوده مورد مطالعه این نتایج حاصل شد که منطقه بند ارومیه برای جذب گردشگر و توسعه توریسم بسیار مفید خواهد بود. بنابراین نتیجه گیری می شود با شناسایی و ایجاد امکانات در مناطق ژئوتوریستی منطقه بند منجر به جذب گردشگر و توسعه زیرساخت های رفاهی خواهیم شد. بنابراین پیشنهاد می گردد در مطالعات آتی در این محدوده نگرشی تازه و نو نسبت به ژئوسایت ها در این مناطق فراهم گردد..

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تحلیل، ژئومورفوسایت، ژئومورفولوژی، مدل دینامیکی، مدل پارک ملی
  • سید محمدرضا موسوی*، میترا کلانتری صفحات 544-588

    پارک های شهری به عنوان عمومی ترین فضاهای باز شهری، یکی از مهمترین کاربری های موجود در شهرها می باشند، که وجود سرزندگی در آن ها، بستری مناسب را برای ایفای نقش های متعدد اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی این فضاها فراهم می کند. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش میزان رضایتمندی شهروندان از سرزندگی در پارک های شهری در شهرستان الیگودرز می باشد. در این پژوهش توجه مدیران شهری ر ابه سازماندهی، زیباسازی وارتقا کیفیت مبلمان و تجهیزات آنها را در راستای مدیریت شهری سوق می دهیم. پژوهش حاضربه لحاظ ماهیت از نوع توصیفی تحلیلی و به لحاظ اجرا پیمایشی و به لحاظ متد جمع آوری داده ها از نوع پرسشنامه می باشد. جامعه مورد هدف شامل 280 نفر از مراجعان پارک های شهرستان الیگودرز با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه محاسبه شد و نمونه ها با استفاده از روش تصادفی ساده، انتخاب گردید، برای تحلیل داده ها از نرم افزار spssو آزمون های میانگین، همبستگی و رگرسیون چندمتغیره. خطی استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی داده ها حاکی از آن است میزان رضایتمندی از سرزندگی در پارک های شهری شهرستان الیگودرز از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشد و کیفیت مبلمان و نظافت آن باید اصلاح گردد. همچنین مشخص شد که پارک های شهری در شهرستان الیگودرز از سرزندگی برخوردار نیستند و میزان رضایتمندی بسیار پایین می باشد. لذا 69 درصد از مراجعه کنندگان تاکید داشتند در صورت افزایش کیفیت عناصر و شاخصه های سرزندگی بیشتر مراجعه خواهند کرد که این موضوع باید قابل توجه مدیران شهری در جهت افزایش میزان رضایتمندی شهروندان باشد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، الیگودرز، پارک های شهری، رضایتمندی
  • مهتا عزیزی، محمد باشکوه* صفحات 559-574

    گردشگری از عوامل اصلی توسعه پایدار در سطوح اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی است. زمین گردشگری زیر مجموعه گردشگری پایدار بوده و هدف آن حفظ منابع زمین گردشگری و توسعه گردشگری در مقاصد است. یعنی هدایت گردشگران به نحوی که ژئوسایت مورد بازدید برای نسل های آینده حفظ و قابل استفاده باشد. به طور کلی، دست یابی به توسعه پایدار موجب شده است که مدیرت توسعه ی گردشگری در کشورهای در حال توسعه نظیر ایران از اهمیت دوچندانی برخوردار گردد؛ از این رو هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مدیریت توسعه گردشگری پایدار ژئومورفوسایت های شهر هشجین می باشد و برای دستیابی به هدف از روش کیفی برای شناخت ژئومورفوسایت ها و مدل کامنسکو برای ارزیابی کمی ژئومورفوسایت ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که محدوده شهر هشجین دارای پتانسیل بالا برای توسعه ژئوتوریسم در همه ابعاد می باشد. از میان 11 ژئومورفوسایت منتخب، شهر هشجین با امتیاز 61 از 100دارای بالاترین ارزش کمی بوده و رودخانه ی قزل اوزن با امتیاز و ارزش 61 دارای پتانسیل بالا و رتبه ی بعدی کوه اق اغ با امتیاز 57 و جنگل های ارس با امتیاز 56 بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند.. بنابراین نتیجه گیری می شود که با بهره برداری مناسب، ایجاد امکانات و توسعه زیرساخت های مواصلاتی و رفاهی در مناطق ژئوتوریستی شهر هشجین جهت رونق اقتصادی و شکوفایی گردشگری اقدامات لازم صورت گیرد، و با برنامه ریزی دقیق و استفاده از کارشناسان علوم جغرافیایی و محیطی برای رسیدن به این هدف اساس کار واقع شود.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، ژئومورفوسایت، شهر هشجین، روش کومانسکو
  • مهری اکبری، نیلوفر محمدی* صفحات 574-605
    این پژوهش به تحلیل روش های سن سنجی مورد استفاده در مطالعات دیرینه اقلیم شناسی پرداخته است. روش کار به صورت مروری، اسنادی و کتابخانه ای بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه از بین 2579 آثار علمی معتبر، بین سال های 2023-1974 در بازه زمانی 49 ساله بوده، که از این بین 108 منبع علمی مرتبط با روش های سن سنجی در ایران و سطح بین الملل شناسایی و تحلیل شده است. مقالات از پایگاه های داخلی (ایرانداک، نورمگز، علم نت، مگ ایران، انسانی، SID) و پایگاه های بین الملل (Google Scholar, Semantic Scholar) دریافت شده است. کلمات کلیدی مورد جستجو در این پایگاه های داده شامل بازسازی اقلیمی، سن یابی و کواترنری بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد که بیش ترین روش های سن سنجی در مطالعات دیرینه اقلیم شناسی به ترتیب کربن 14، ایزوتوپ اکسیژن، گاه شناسی درختی و لومینسانس بوده و بیش ترین مطالعات سن یابی، با روش کربن 14 انجام شده است. از نظر توزیع فضایی مطالعات انجام شده؛ در ایران بیش تر مطالعات به نوسانات تراز دریاچه ارومیه، و در سطح بین الملل در کشور چین (فلات تبت) پرداخته اند. بر اساس بررسی منابع اولین منطقه مورد مطالعه اقلیم دیرینه در ایران دریاچه زریبار و در سال 1961 انجام شده است. تمرکز بیش تر مطالعات از نظر موضوعی روی مباحث تغییر اقلیم، دوره های ترسالی و خشکسالی؛ و از نظر مقیاس زمانی به هولوسن و کواترنری است. بر اساس مطالعات مورد بررسی در این پژوهش، اقلیم ایران از دوره کرتاسه از اقلیم گرم و مرطوب به اقلیم معتدل تغییر یافته و در دوره پلیئستوسن دوره های خشک را در مناطق فلات مرکزی تجربه کرده است. از آن جا که تغییر اقلیم ناشی از گرمایش جهانی از دوره کواترنری شدت گرفته است، بنابراین بهره گیری از روش های سن سنجی برای مطالعات اقلیم دیرینه می تواند تا حدودی در امر برنامه ریزی و مدیریت ریسک با توجه به اقلیم جدید و پیش روی جهان مناسب باشد.
    کلیدواژگان: آب و هوای دیرینه، بازسازی، دوره های آب و هوایی، سن یابی، کواترنری
  • بهروز سبحانی* صفحات 606-623

    ارزیابی مناطق مستعد به کشت محصولات کشاورزی بر اساس استعدادهای بالقوه اقلیمی و طبیعی در طراحی و برنامه ریزی آمایش سرزمین نقش موثر دارد؛ بنابراین، پژوهش حاضر باهدف ارزیابی عناصر و عوامل موثر بر کشت محصول انگور با روش های تصمیم گیری چند معیاره انجام شد. با استفاده از معیارهای دما (متوسط، کمینه و بیشینه)، بارندگی، درصد شیب، ارتفاع از سطح دریا و عمق خاک نسبت به ارزیابی و پهنه بندی کشت محصول انگور اقدام شد. در این تحقیق، از روش های فرایند سلسله مراتبی (AHP)، روش آراس (ARAS) و روش ترکیب خطی وزنی (WLC) با بهره گیری از نیازهای مطلوب اقلیمی برای کشت محصول انگور، ارزیابی تاثیر عناصر و عوامل اقلیمی به منظور کشت انگور در منطقه مشگین به عمل آمد. نتایج تحقیق با سه روش موردمطالعه نشان داد که نواحی شرقی و جنوبی مشگین شهر، دوست بیگلو و مشیران که در مسیر رودخانه قره سو و پایین دست سایر رودخانه ها واقع هستند برای کشت انگور مناسب می باشند. ارزیابی انجام شده با روش AHP، نشان داد که، کاربری اراضی، ارتفاع، ساعات آفتابی، بارندگی و دما در بین معیارهای موردمطالعه به ترتیب بیشترین تاثیر را در کشت محصول انگور در منطقه دارند. بر اساس نقشه های استخراج شده از روش WLC در محیط GIS حدود 34 درصد از مساحت منطقه مشگین شهر بسیار مناسب، 28 درصد مناسب، 22 درصد کمی مناسب و 16 درصد نامناسب برای کشت محصول انگور می باشند.

    کلیدواژگان: آب هواشناسی، محصول انگور، مشگین شهر و روش های چند معیاره
  • کوثر لویمی*، بهمن خسروی پور صفحات 624-634
    امروزه با افزایش جمعیت در روستا ها، کمبود منابع و درآمد ناکافی باعث بروز مشکلات و مسائلی در زمینه کشاورزی شده است . یکی از دلایل پیشرفت و ترقی جوامع امروزی انتشار و پذیرش نوآوری می باشد. زیرا با گذشت زمان نیاز های مردم روبه افزایش و یا تغییرات است، لذا راهکار های جدید ضرورت دارد تا بتوانند به واسطه آنها نیاز هایشان را برطرف کنند و این امر مقدمات پیشرفت و نقش برجسته ای در جامعه را فراهم می نماید. نوآوری یکی از شاخص های پیشرفت توسعه روستایی می باشد. پذیرش نوآوری ها و بهره گیری از آن ها در زندگی روزمره عامل توسعه کار، اشتغال زایی و افزایش درآمد و همچنین باعث ارتقا کیفیت زندگی و بهبود عملکرد در روستا ها می شود. از آن جا که ریسک پذیری در جوامع روستایی پایین است این امر پذیرش نوآوری را در این جوامع با محدودیت مواجه می کند، لذا باید نسبت به نوآوری هایی در روستا ها اقدام شود که با شرایط اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی این جوامع سازگار باشند. هدف این مقاله که به روش مروری و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده است، تلاش دارد ضمن بیان مفاهیم نوآوری و توسعه روستایی و تبیین ویژگی های نوآوری ، پذیرش آن و اثراتی که در فرایند توسعه روستایی می گذارد، بررسی و پیشنهاد هایی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: پذیرش نوآوری، اشاعه نوآوری، توسعه روستایی، ریسک پذیری
  • علی لطفعلی زاده لاهرودی صفحات 630-650

    مناطق آزاد در بیان کلی، مناطقی هستند که به دلیل داشتن برخی امتیازات موقعیتی و برخی قوانین خاص تشویقی محمل ورود سرمایه و سرمایه گذار بوده و به عنوان دروازه صادرات و در کل دروازه ای برای اهداف توسعه به حساب می آید. این مناطق در سراسر جهان طی یک دوره زمانی نسبتا طولانی تکوین یافته و توانسته است به عنوان ابزاری در خدمت اقتصاد کشورها ایفای نقش نماید. این مناطق انواع مختلفی را شامل می شود، که یکی از انواع آن ها مناطق آزاد تجاری- صنعتی می باشد. در این پژوهش به صورت مروری به بررسی نظریات علمی پشتیبان ایجاد و فعالیت مناطق آزاد، نظیر تئوریهای تجارت بین الملل و جایگاه این مناطق در اسناد قانونی و توسعه ایران پرداخته شده است. در ادامه تاریخچه پیدایش و رشد این مناطق در جهان و متعاقب آن در ایران ارائه و بحث شده است. در نهایت عملکرد این مناطق بر اساس نتایج پژوهش ها و تحقیقات و همچنین دلایل این عدم موفقیت، با تاکید بر منطقه آزاد ارس مورد بررسی واقع شده است. روش انجام پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و از اسناد کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که منطقه آزاد ارس به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود از پتانسیل بالایی در جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: اسناد توسعه، مناطق آزاد، سرمایه گذاری خارجی، منطقه آزاد ارس
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، بهروز نظافت تکله صفحات 651-668

    گردشگری در چارچوب الگوهای فضایی خاصی صورت می گیرد که مهم ترین بخش گردشگری شهری می باشد. ژئوتوریسم شاخه ای از صنعت گردشگری است و محوریت اصلی آن را رفتارشناسی سیستمهای ژئومورفوسایت ها تشکیل میدهد. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل قابلیت های ژئوتوریستی و مقاصد ژئومورفولوژیکی شهرستان جلفا می باشد. در این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیل و به کمک دو مدل ژئوتوریستی با مشارکت گردشگری و مسئولین فعال در صنعت ژئوتوریسم منطقه به بررسی و تحلیل قابلیت های ژئوتوریستی و مقاصد ژئومورفولوژیکی با استفاده از روش فیولت و پائوولوا پرداخته شده است. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، نتیجه مدل فیولت نشان می دهد منطقه ی جلفا با کسب امتیاز 10 از مجموع امتیاز های نرخ گردشگری و مدیریت در زمینه-های مختلف علمی، فرهنگی ،حفاظتی و ارزش استفاده دارای توان ژئوتوریستی می باشد. همچنین طبق ارزیابی های صورت گرفته با مدل پائوولوا از عوامل منفی رقابت پذیری منطقه جلفا به وجود ثروت طبیعی با مجموع 5/8 رقابت-پذیری که بیشترین امتیاز را دارا می باشد و کمترین امتیاز در بین عوامل منفی مربوط به زبان و نیز اسکان غیر رسمی با مجموع 2 می باشد. در بین عوامل مثبت بیشترین امتیاز مربوط به شاخص وجود ثروت طبیعی با مجموع 5/8 رقابت پذیری بوده و شاخص آبگرم و درمانی با مجموع 5/0 کمترین رقابت پذیری را نسبت به سایر عوامل کسب کرده اند. بنابراین نتیجه گیری می شود با ارزیابی و شناسایی پتانسیل های شهرستان جلفا و توسعه توانمندی ها منجر به توسعه منطقه ژئوتوریستی و جذب گردشگر خواهد شد.

    کلیدواژگان: قابلیت های ژئوتوریستی، مقاصد ژئومورفولوژیکی، مدل پائوولوا، شهرستان جلفا
  • موسی عابدینی*، زهرا نظری گزیک صفحه 669

    پدیده فرونشست زمین یکی از مخاطراتی است که در طی سال های اخیر در بسیاری از مناطق دشت های کشورمان رخ داده و معضلات زیادی را بدنبال داشته است. شناسایی مناطق در معرض فرونشست زمین و برآورد نرخ آن نقش مهمی در مدیریت کنترل این پدیده دارد. تکنیک تداخل سنجی راداری یک ابزار قوی در برآورد بوده و میزان فرونشست زمین با دقتی در محدوده میلی متر با استفاده از مشاهدات فاز را دارد. در این تحقیق به منظور پایش فرونشست اتفاق افتاده در شهرستان چناران به روش تداخل سنچی راداری از داده های ماهواره Sentinel 1A سال های 2017 تا 2021 استفاده شده است. در ادامه جهت یافتن علت فرونشست ، اطلاعات چاه های پیزومتری موجود در منطقه اخذ و تغییرات آن ها در طول دوره 1398-1370 بررسی گردید. میزان فرونشست های ثبت شده برای هر دوره به ترتیب 9 سانتی متر برای 2017-2018، برای دوره 2018-2019 حدود 10سانتی متر، 10 سانتی متر برای دوره 2019-2020 و 13 سانتی متر برای دوره 2020-2021 بدست آمد. نتایج مطالعات حاصل از تداخل سنجی راداری نشان داد، در طول دوره آماری در منطقه مورد مطالعه 42 سانتی متر فرونشست اتفاق افتاده است. سطح آب زیرزمینی در محدوده های دارای فرونشست زمین با افت همراه بوده است. به خصوص در روستاهای سید آباد، اخلمد، حاجی آباد ، چحچه، هاشم آباد کلاته شیخ ها و...که بیشترین میزان افت سطح آب زیرزمینی را دارا می باشند و در پهنه خطر فرونشست زیاد هم قرار دارند. یکی از دلایل اصلی فرونشست زمین در منطقه مورد مطالعه، برداشت بی رویه از منابع آب سفره های زیرزمینی است.

    کلیدواژگان: تداخل سنجی، فرونشست زمین، سنتینل1، شهرستان چناران، افت سطح آب زیرزمینی
  • عبدالرحیم هاشمی دیزج، ساناز شهبازی*، بهروز نظافت تکله صفحات 690-714

    استان اردبیل از موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی، به عنوان یک استان مرزی، برای تجارت با کشورهای همسایه برخوردار است. با ارتقای سطح تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه، می توان از ظرفیت های قابل توجهی که در این حوزه وجود دارد، بهره مند شد. با ارائه تسهیلات ویژه برای صادرات و واردات با کشورهای همسایه، توسعه صادرات غیرنفتی، ایجاد امکانات گردشگری، توسعه خدمات گردشگری و تبلیغات مناسب، جذب سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی، می توان تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه را توسعه داد و ارتباطات تجاری را گسترش داد. میزان صادرات استان اردبیل در سال 1400 به 516 میلیون دلار، حجم تجارت بین استان اردبیل و آذربایجان به بیش از 1.3 میلیارد دلار، صادرات غیرنفتی استان اردبیل به کشورهای همسایه، به بیش از 64 میلیون دلار، تولیدات صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان اردبیل به بیش از 2.4 میلیارد دلار سیده است و بیش از 105 هزار گردشگر از کشورهای همسایه به استان اردبیل سفر کرده اند، همچنین صادرات کالاها و محصولات مختلف از گمرکات استان اردبیل، در هفت ماهه اول سال 1402 به کشور آذربایجان 39 میلیون، به کشور ارمنستان 172 هزار و کشور ترکیه 12 هزار بوده که روند جهشی و رو به رشدی داشته است که نشان دهنده اهمیت توسعه تجارت با کشورهای همسایه است. برای توسعه تعاملات اقتصادی بین دو کشور، می توان از راه کارهایی همچون توسعه صادرات و واردات، زیرساخت ها، حمل و تقل، ترویج گردشگری، همکاری های فرامرزی و... استفاده کرد. با توجه به نشانه های مثبتی که در حوزه تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه در استان اردبیل وجود دارد، می توان نتیجه گرفت که توسعه و تعمیق تعاملات اقتصادی استان اردبیل با کشورهای همسایه، از جمله آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و جمهوری نخجوان، می تواند دارای بازدهی قابل توجهی باشد، این توسعه می تواند به عنوان یکی از راه های اصلی برای توسعه اقتصادی و افزایش رشد اقتصادی در استان اردبیل در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تعاملات اقتصادی، استان اردبیل، کشورهای همسایه، جذب سرمایه گذاری، توسعه تجارت
  • فاطمه وطن پرست قلعه جوق، برومند صلاحی* صفحات 715-731

    خشکسالی پدیده ای بهنجار و قابل تکرار است که در اثر کاهش مقدار بارندگی در یک دوره زمانی مشخص به وجود می آید. در پژوهش حاضر به بررسی روند تغییرات بارش و پیش بینی خشکسالی هواشناسی 6 ایستگاه واقع در حوضه آبریز ارس پرداخته شده است. جهت ارزیابی وضعیت شدت خشکسالی داده های بارش سالانه ایستگاه ها در دوره آماری (2021- 1987) با استفاده از شاخص استاندارد بارندگی (SPI) بررسی شد و با استفاده از مدل های سری زمانی بارش MA، AR، ARMA و ARIMA شبیه سازی و بر اساس معیار اطلاعاتی (AIC) بهترین مدل برای پیش بینی انتخاب شد. برای ایستگاه های اردبیل، خوی و اهر مدل (0،0،1) ARIMA و برای ایستگاه های پارس آباد، ماکو و جلفا مدل (0،0، 1) AR به عنوان مدل های دارای بهترین نتیجه انتخاب شدند. نتایج پیش بینی برای 5 سال آینده نشان دهنده افزایش بارش است که بر اساس آمار بارندگی موجود در سال های مربوطه، نتایج مدل های برازش یافته را قابل قبول می کند. نتایج بررسی روند شاخص (SPI) نیز نشان داد هر 6 ایستگاه در وضعیت نزدیک به نرمال قرار دارند و بیشترین شدت خشکسالی شدید مربوط به ایستگاه خوی با 14 درصد است. ایستگاه ماکو نیز با 6 درصد فراوانی شرایط مرطوب متوسط را در طول دوره موردمطالعه مشاهده کرده است. هم چنین نتایج تغییرات بارش با استفاده از آزمون شیب سن گویای روند افزایش معنی دار بارش در ایستگاه ماکو و افزایش بدون روند در ایستگاه های پارس آباد، خوی و جلفا و کاهش بدون روند در ایستگاه های اردبیل و اهر است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، حوضه رود ارس، تغییرات بارش، سری های زمانی
  • کیومرث ملکی*، محمدرضا پورمحمدی، هانیه یوسفی شهیر، بهزاد مسعودی اصل، محمدرضا کرمی صفحات 732-763

    شهرها از دیرباز رشد و توسعه خود را از فکر و اندیشه طراحان اولیه خود گرفته اند و برنامه ریزان شهری نیز قطعا الگوی ساخت شهر را متناسب با جغرافیای محیطی وفق داده اند و از آن الگو گرفته اند. کرمانشاه نیز از این جغرافیای محیطی مستثنی نبوده و الگوی دفاع محیطی را به یادگار دارد. کلان شهر کرمانشاه بزرگ ترین شهر منطقه غرب ایران بوده و به لحاظ موقعیت مکانی ویژه تنها شهر بلامنازع این خطه محسوب شده که از حوزه نفوذ بسیار وسیعی برخوردار است. شهر کرمانشاه طی قرون متمادی از مراکز مهم مبادله و یکی از کانون های شهری بااهمیت بوده است و امروزه نیز به لحاظ تعداد جمعیت شهرنشین کشور در رده نهم کشوری قرار دارد. نقش ارتباطی و سوق الجیشی کرمانشاه به عنوان یک دژ دفاعی و مستحکم در غرب کشور عرضه اندام کرده است و در ادوار مختلف موردتوجه حکومت ها قرارگرفته است. که این مسئله بر این مهم صحه می گذارد که توسعه کالبدی-فضایی کرمانشاه محصول عامل دفاع در ادوار و اعصار مختلف بوده است. در مقاله حاضر با استفاده از مدل آنتروپی شانون، روند این توسعه موردبررسی قرارگرفته است نتایج بیانگر رشد و توسعه دایره وار شهر تا سال 1330 و بعدازآن رشد خطی شهر از سراب طاق بستان در ضلع شمالی تا سراب قنبر در ضلع جنوبی تا سال 1350 حکم فرما بوده است و از این تاریخ تاکنون رشد فیزیکی شهر در اضلاع غربی و شرقی شهر با احداث شهرک های صنعتی و ایجاد محلات مسکونی در این اضلاع باهدف برنامه های توسعه ای و کمک به آبادانی و عمران سیطره داشته و دارد همچنین در عمل در برخی محدوده ها توان توسعه کالبدی نمایان و در برخی زوایا و اضلاع توسعه کالبدی با مشکل مواجه گردیده است که تاثیر عوامل سیاسی-نظامی به واسطه نقش های طبیعی در توسعه کالبدی فضایی کلان شهر کرمانشاه فوق العاده موثر بوده است

    کلیدواژگان: تمدن، جغرافیای محیطی، توسعه شهری، آنتروپی شانون، کلان شهر کرمانشاه
|
  • Aram Behjati, Sara Sadeghi *, Soraya Sadeghi Pages 1-35

    Understanding bioclimatic or bioclimatic comfort in the architecture of educational centers, including schools, is of particular importance. Paying attention to the climatic characteristics and the effects that the climate has on the formation of such buildings, in terms of thermal comfort and the harmony of the building with the climatic conditions, has saved energy consumption, and from an environmental point of view, it is healthier and It's better. The purpose of this research is to investigate the compatibility of Sanandaj schools with the principles of hydrometeorology in architecture. The data used in this research include average wind, monthly precipitation, sunshine, average minimum and maximum temperature, average minimum and maximum relative humidity, monthly average temperature and humidity, average dry and wet temperature, and vapor pressure. These variables were analyzed during the statistical period of 45 years (1961-2005) from the Sanandaj synoptic meteorological station. To achieve the mentioned goal, 20 schools have been selected in different parts of Sanandaj city. The research method is descriptive-analytical and in terms of the type of research, it is applied. Data collection is using field and library research. First, thermal comfort in Sanandaj city was determined by using Mahani, Giuni, Evans, and Terjong criteria. For the climatic design of Sanandaj schools, issues such as the orientation of the school building in relation to the angle of radiation and wind, the dimensions of windows and openings, the determination of the depth and size of the canopy and the green space in the schools of Sanandaj city have been investigated.The results of the research showed that according to the two investigated thermal comfort indicators (Mahani and Tarjong), er, December, February and cold March). The night conditions are from 12 months (3 months of June,

    Keywords: Climatic Architecture, Thermal Comfort, climatic criteria indicators, schools, Sanandaj
  • Shalale Ghahri, Mohammadhasan Yazdani *, Alireza Mohammadi Pages 36-53

    Considering the dynamics of cities, their transformation over time is inevitable. Nowadays, in the study of urban issues, the recognition and analysis of urban morphology is of particular importance in the investigation of phenomena and their developments. Therefore, the aim of the present research is to measure the morphological changes of Ardabil city by using the spatial layout analysis method (in the framework of the plans and programs of Ardabil city). In this research, in order to investigate the morphology of the city based on the changes in the correlation index of the extracted data related to the analysis of the axial line map in Space Syntax Network and Arc Gis software. QGIS has been studied during the periods (1307-1340) and (1340-1355). The results of the research showed that the difference between the highest and the lowest interconnectedness in the context of Ardabil city in the first period is less than the second period. This indicates that the city of Ardabil in the period 1307-1340 compared to the period 1340-1355 had a more homogeneous structure and characteristics. In general, based on the results of this study, it can be said that one of the most important influencing factors in the changes in the fabric of Ardabil city during the passage of time has been the inter-connectivity changes caused by physical-spatial changes.

    Keywords: Urban Morphology, space arrangement, correlation parameter, map analysis, Ardabil City
  • Marzieh Jalali *, Hossein Hataminejad Pages 54-72

    The existence of inefficient structures in urban areas, especially in the metropolis of Tehran, is known as one of the practical challenges of urban management, and its management is necessary to benefit from efficient and desirable management principles in different areas, the existence of dense and worn-out structures in 17 regions of the city. Tehran has always been the focus of urban policy makers, and in this recognition of management principles is considered as a key necessity, considering the importance of urban regeneration of inefficient structures and benefiting from efficient management principles, this research seeks to realize the realization of governance. It is appropriate in the sustainable regeneration process of the 17th district of Tehran, the method is analytical and library and document studies based on published data and thematic maps. According to the conducted investigations, it can be concluded that proper governance in the region requires more attention to urban management, sustainable development, protection of citizens' rights, protection of public security and peace, and citizen participation. By applying the principles of good governance in this region, it is possible to improve the living conditions of citizens and improve the performance of institutions responsible for urban management in this region. Also, based on the analysis, it shows that in general, good governance can improve the condition of the fabric. Facilitate the ineffectiveness of Tehran's 17th district. Also, in order to create a decent government, it is necessary to observe moral principles, transparency, justice and attention to the needs of citizens.

    Keywords: decent governance, Regeneration, dysfunctional context, 17th district, urban management
  • Kamran Yeganegi * Pages 73-86

    Border economy and the development of border businesses are one of the important factors in creating employment and developing economic activities, and one of the features of the formation of business clusters at the borders is the issue of security. Borders are a good opportunity for legal entrepreneurship. If this economic development and entrepreneurship is based on documented and approved principles and methodology, it will ensure the survival of the business and ultimately guarantee the security of the country's borders. More than half of the country's provinces are located near the borders, and it is a unique opportunity for economic exchange and business development and creating population structures in the border areas. Security cannot be achieved except by rule of law, and the interaction and cooperation of organizations, institutions and border residents with the border guard, in addition to helping to improve security, will lead to the economic development of the region. This article deals with the development of cross-border businesses in the form of the development of business clusters and networks.

    Keywords: Border Security, business cluster, network, Border economy
  • Ahmad Rahdar * Pages 87-111

    The river passing through a city is a unique opportunity for the development of tourism, and it is essential to maintain the dynamics, quality and quantity of this natural resource in order to continuously benefit from it over time. Ahvaz metropolis has created special conditions for the urban tourism industry due to the Karun river passing through it. Based on this, this research aims to examine the challenges and strategies of tourism development in Ahvaz metropolis. The research method of this research is descriptive-analytical (documentary-survey), including library studies, designing and completing questionnaires and determining existing strengths and weaknesses, opportunities and threats. The method of collecting information is using official sources for quantitative data (questionnaire and interview) and the work technique is SWOT-QSPM model. The findings showed that the attraction of private sector funds in order to protect and maintain tourist attractions and increase economic attractiveness, improve the level of protection of tourist attractions through integration and inter-organizational cooperation and increase the market share of Ahvaz metropolis. Domestic and foreign tourism of the province and the country is presented through the improvement of the quality of tourist attractions and electronic and advertising tools as outputs of this diversification strategy in order to solve the challenges.

    Keywords: Strategies, Tourism Development, urban tourism, Swot-Qspm model, Ahvaz Metropolis
  • Mostafa Mazaheri * Pages 112-131
    Accurate and scientific definition of terms and vocabulary is one of the important of subjects various scientific fields. Therefore, the enrichment of vocabulary and the principled and correct use of words and terms, as well as the precise application of these concepts and their definitions in writing books and articles and other research fields, are important necessities. Especially in humanities and its sub-fields, conceptualization of vocabulary and implementation of concepts in their own place are among the duties of experts and researchers in these fields. Among the various fields of humanities, the fields of political science, international relations, political geography and geopolitics have commonalities in the topics discussed, in methodology, regional studies, etc., but it is certain that these two sciences are not the same and In philosophy, ontology, nature and epistemology are different from each other.One of the important concepts that has not been theorized well in humanities studies, especially in political sciences and political geography of Iran, is the concept of international order and world order. Various views and opinions about these two concepts have been presented by the authors of these disciplines , especially among researchers., it has been tried to discuss their differences and commonalities.The research is of developmental-comparative nature and its method is descriptive-analytical, information collection was done in the form of library (books, articles) and inferential analysis.The findings of the article indicate that from a philosophical point of view, the concept of the world order is different from the international order, while the world order, with a geopolitical approach, talks about the relations between powers. But the international order refers to the relations between countries or nation-states. Of course, besides the differences, the international order and the world order have common points from the point of view of economic, political, etc. goals.
    Keywords: World order, international order, Political Geography, political science
  • Rasoul Ghorbanzadeh *, Reza Noahdi Pages 132-151

    The principles of compatibility are one of the important principles of urban planning and especially the use of urban land, which failure to comply with this problem causes problems such as depriving the residents of a region of comfort and life. The number of users in urban spaces. The location of this type of use should be the principles of functional urban land planning to avoid the mentioned problems.Therefore, the research carried out deals with the organization of disturbing urban jobs on the constitutional boulevard and a part of Atar Neishabouri street (Emamieh, Payam Noor University, Tabriz center). The work process is as follows: after selecting the study area, using ARC GIS software, we produced a map of the study area. Then, using the Analytical Hierarchy Process (AHP), firstly, criteria related to By organizing nuisance jobs, we got a city.To perform this method by forming a matrix, we obtained the final weight by using a pairwise comparison for each of the criteria using the EXCEL software environment. According to the data obtained from the analysis of criteria and options, car services is the most important user in order to organize users in the study area with a final weight of 0.016 due to the increase in users dependent on this type of service. is identified.

    Keywords: Disturbing jobs, Pollution, organization, Hierarchical Analysis (AHP), Tabriz Metropolis
  • Esmail Visia * Pages 152-176
    Purpose
    The purpose of the current research is to explain the key drivers effective on the development of football in Khuzestan province.
    Method
    The current research is applied in terms of its purpose and analytical-exploratory in terms of its nature and method. In order to collect data, questionnaires, Delphi technique and document-library studies were used.
    Findings
    The research findings showed that among the 35 main influencing factors, 20 variables are known as key factors. that these variables have the most influence and the least influence on the future development of football in Khuzestan province and include the factors of the existence of suitable websites for each club, the supervision of the clubs' performance by the federation, the existence of the communication department with radio and television, the existence of sufficient will from the institutions Relatedly, the existence of suitable football schools, the provision of the necessary laws to deal with clubs and players, the existence of sponsors committed to paying salaries, helping to privatize football and reducing the influence of the government, the existence of coherent laws regarding financial sponsors, earning the necessary income from holding Competitions, Selling proper tickets, selling club uniforms and flags, helping the principle of privatization in football, the existence of talent search committees, the use of new methods to discover football talents, the existence of contracts between the football federation and education, the existence of the necessary rules to comply with the framework cultural factors, the existence of news officers in clubs, proper interaction with reporters, the existence of suitable satellite facilities for proper coverage of the game.
    Conclusion
    The results showed that due to the high influence of the economic, media and managerial factors in the development of football sport by the sports officials in Khuzestan province,
    Keywords: sports, Football, Future research, MICMAC, Khuzestan Province
  • Eynolah Naeich, Esmail Dalir * Pages 209-226
    Divorce is a reprehensible phenomenon that not only causes a lot of damage to the cell of the society - the family - but also to the body of the society; On the other hand, the result of divorce - broken family - also causes many social problems such as children and women without guardians, children running away from home and increasing other delinquencies. The purpose of this research is to design and effective tools on divorce, the statistical community of divorced women in Nowshahr. The sample size is 180 people according to Cochran's formula. The validity of the research questionnaire was confirmed according to the opinion of university professors, and its reliability was calculated according to Cronbach's alpha of 0.76. Factor analysis has been used to analyze the data. The results indicate that the first factor is interest-family, the second factor is sexual satisfaction, the third factor is forced marriage and the duration of marriage, the fourth factor is incompatibility of marital relations, the fifth factor is religious observance, and the sixth factor is the involvement of others in life. Therefore, in order to take the necessary measures to reduce the phenomenon of divorce in Nowshahr city, it seems necessary to plan carefully to reduce the factors.
    Keywords: Family, Divorce, Factor analysis, Nowshahr city
  • Mansour Rahmati*, Leila Reisy Pages 227-239

    Today, medical tourism is growing rapidly and many countries have documented plans for the development and exploitation of this branch of health tourism. As one of the border areas of the country, the city of Ardabil has a favorable climate and of course natural and infrastructure potentials, it is prone to progress in the field of medical tourism, but until now it has not been able to achieve a position commensurate with its properties. In this regard, the aim of this research is to plan the development of medical tourism in Ardabil city. The current research is descriptive-analytical in nature and practical in terms of purpose, and its statistical population consists of experts in the field of medical surgery in Ardabil city, using the snowball method, 10 experts familiar with the subject in Ardabil city, as a sample. Selected research statistics were selected and questioned. Also, strategic management models (SOAR and QFD) have been used to analyze the obtained data. The results of the SOAR matrix indicate that 7 strengths and 6 opportunities have been identified for medical tourism in Ardabil, and in this regard, 3 ideals and 5 results have been compiled. In addition, 5 strategies have been developed to achieve these results and goals. Finally, the prioritization of strategies using the quality house model showed that the strategy of "using competitive advantages (such as the low cost of medical services in Ardabil city) in line with the development of medical infrastructure and diversification of related services", is the most important strategy for the development of medical tourism in Ardabil. The result is that the three pillars, the medical community, officials and financial resources, which happened to be the basic needs of this research, are the most important factors in the development of medical tourism in Ardabil city.

    Keywords: Health tourism, Medical tourism, SOAR, QFD strategic models, Ardabil City
  • Mousa Abedini *, Maryam Mohammadzadehshishagran Pages 252-269

    The sun is known as the source of energy, the beginning of life and the source of all other energies. The global radiation of the sun is considered one of the fundamental structures of every climate. Therefore, knowing the characteristics and predicting these basic structures has a great impact on energy-related planning. The use of satellite images and remote sensing models as a suitable and low-cost tool for estimating solar radiation has been in recent years. In order to carry out this research, the images of 2020 Landsat 8 satellite, OLI sensor, TIRS sensor and Sabal algorithm were used. ENVI software was used for geometrical, atmospheric and radiometric corrections of satellite images, as well as the execution of calculations related to the Sabal model, and ArcGIS software was used for creating a database, spatial analysis, cartographic operations and finally implementing the model. The results show that the average maximum incoming shortwave radiation was 816 watts per square meter in July and the lowest value was 302 watts per square meter in February. Meanwhile, the highest amount of net radiation in June is in the range of 602-680 W/m2 with a value of 32%. The difference in the amount of net radiation reaching the earth in the studied area is caused by the difference in the angle of the sun and the number of sunny hours in different months of the year. Finally, it can be concluded that the solar radiation in the region has the necessary potential for the implementation of solar photovoltaic projects in the year under review.

    Keywords: Sun', s radiant energy, Sabal algorithm, Remote Sensing, Landsat images, Garmi City
  • Fatemeh Panahi * Pages 270-284

     Irrigation water, as an essential resource, plays a fundamental role in household production and livelihood activities. In recent years, it is necessary to communicate between the demand of consumers and suppliers in order to ensure the sufficiency of water for agriculture and the sustainable management of the irrigation system and to meet other needs. With the general belief about the important role of irrigation in agricultural growth, many developing Asian countries have turned to the promotion and development of irrigation, which has led to the achievement of broad goals in the form of economic growth, agricultural and rural development, and food security. and protection against drought conditions, which is expected to include social results that are directly and indirectly related to poverty reduction due to the mentioned benefits of irrigation water.

    Keywords: Abolish Poverty, Water management, Water Waste Management, Agricultural Water
  • Qasem Zarei *, Mahta Azizi Pages 285-301

    As the world's largest service industry, tourism is one of the important sources of economic prosperity in terms of job creation, foreign exchange earnings, poverty reduction, and increasing social exchange and interaction. With its natural potentials and pristine tourism areas, Hashjin city has the ability to become a tourism hub, which can play an effective role in the development of the national and regional economy with proper planning and identification of existing strengths and limitations. The aim of the current research is to identify the potentials and attractions of urban tourism. The research method in this research is analytical and descriptive and of applied research type. Also, SWOT analytical method has been used to analyze information and provide tourism development strategy. For this purpose, a list of strengths and weaknesses, opportunities and threats has been prepared and by adjusting the strategic factors of the SWOT matrix, it has been extracted and the approaches resulting from these analyzes have been presented as pioneering policies to strengthen the infrastructure and tourism potentials of Hashjin city. The findings of the research show that offensive strategies (so) are the first priority. In fact, offensive strategies show that by emphasizing the strengths and opportunities, the severity of the weaknesses can be reduced and the threats can be neutralized, and in order to achieve the goals by using these strategies, strengthening and increasing the facilities and services and communication and communication infrastructures at the same time Tourism attractions and resources are proposed with the aim of attracting more tourist satisfaction and creating employment and income, as well as providing appropriate policies to remove existing restrictions and obstacles.

    Keywords: Strategic Planning, urban tourism, Hashjin City, SWOT Model
  • Javad Madani * Pages 286-305

    Spa tourism or hydrotherapy is one of the oldest and most attractive types of tourism and is still implemented today with different approaches and methods. The city of Sareyn, which is one of the most important cities providing Spa tourism services in Iran, has been considered as the subject of this research. The main goal of the current research is to develop a model for evaluating the performance of Spa tourism destination, which for the first time uses the perspective of both the expert community and the host community. The current research is mixed in nature, which used the qualitative method of expert panel in the first phase and the quantitative survey method in the second phase. The tool for collecting information in the first phase is semi-structured interviews and in the second phase, a questionnaire. In the first phase, two groups of experts and the local community of Sareyn city were used to count the indicators and components by using the Convenience and Purposive sampling method; Then, in the second phase, using stratified sampling, 31 experts expressed their opinions regarding the extracted cases. The resulting data were analyzed using SPSS26 and Smart PLS4 software. According to the findings of the research, 142 raw propositions were extracted, which were categorized into 84 key codes, 34 integrative and 5 overarching codes using the King and Harrocks coding method. In the quantitative phase, all the indicators and components were approved and generalized by selected experts. According to the results of the present research, the evaluation of the performance of the spa tourism destination can provide information regarding the existing gaps and gaps while considering the capacities and potentials of the destination. This category makes the evaluation of the activities that lead to the creation of a competitive advantage in t..

    Keywords: Tourism, Sustainable Tourism, Spa tourism, Mixed Method, Sareyn
  • Mansour Rahmati *, Faezeh Bahadori, Behrouz Nezafat Taklhe, Elaheh Navazesh Pages 302-319
    Tourism has various forms and types that are different according to environmental conditions. Geotourism is one of the sub-branches of tourism. Geotourism is one of the branches of sustainable tourism that focuses on the geological features and natural landscapes of a region. Geotourism is a form of tourism that causes the geographical growth and stability of the destination region, its environment, culture, historical and aesthetic heritage, and also improves the lives of the residents of that region. The purpose of this research is to evaluate the geotourism potential of Zanouzagh village in Tabriz using the Violet (National Park) model. For this purpose, the geotourist area of ​​Zanoozgh was chosen. The geotourist centers of Zanouzgh village were investigated. In the present study, Violet's model was used, which examines the geotourist area of ​​Zanouzag based on four criteria: origin of formation, geographical distribution, tourism, and access status. The results obtained from Fiolet's model showed that this geotourist area with a score of (10) from the total of effective items has various capabilities.Based on this, by using the geotourism potentials in the studied area, the results were obtained that these areas will be very useful for attracting tourists and developing tourism. Therefore, it can be concluded that by identifying and creating facilities in the geotourist areas of Zanouzgh region, it will lead to the attraction of tourists and the development of welfare infrastructure. Based on this, it is suggested to use other geotourism topics such as geomorphological, economic and cultural processes in the study area in future studies.
    Keywords: Evaluation, geotourism, National Park (Fiolet), Zanuzagh Tabriz
  • Mostafa Khazaee *, Moslem Babajani Pages 320-357
    Due to the increase in the world's urban population, need for food has become more important. Therefore, one of the effective solutions in response to the increase in urban population, especially in developing countries, is the expansion and promotion of urban agriculture. In fact, the citizens of society can take maximum advantage of the space dedicated to urban agriculture in form of environmental and economic capacities. Through urban farms and local self-sufficient production, urban farmers significantly reduce the fossil fuel needed to transport, package and sell food. Also, due to its proximity to consumers, it causes the circulation of income throughout a region, which in turn leads to economic growth for the community in question. In these spaces, most people gather and engage in activities with the aim of producing food, so the development of social participation is one of other benefits of this phenomenon. It should be noted that, in addition to above benefits, urban agriculture also faces obstacles and challenges. In fact, by reviewing the experience of urban agriculture in different cities of the world, we come to the conclusion that this phenomenon must be accompanied by creation of a platform in the spatial, social and cultural fields, and otherwise, the development and promotion of urban agriculture is definitely associated with challenges. Actually, to achieve the benefits of urban agriculture, it is necessary to overcome these challenges. In fact, if we want to have extensive and efficient urban agriculture, we need to create necessary laws and platforms from the government. Actually, together with the development and promotion of urban agriculture, regulations and laws of municipalities should be formulated clearly and explicitly in this matter, and also the production units of urban agricultural products should be registered so that they can be monitored and based on environmental principles.
    Keywords: urban agriculture, Tehran metropolitan, urban management
  • Saeed Negahban *, Saeed Reza Akbarian Ronizi, Zahra Kargar Pages 358-376

    According to the available evidence, mining and the use of minerals are thousands of years old. In the past, mining did not require special knowledge and expertise, but today it is a very complex and expensive profession. Because now the rich layers of the mines are empty and the metal grade of the ores has decreased, as well as the economic value resulting from mining, activities related to mines such as copper, gold, lead, zinc, coal and minerals. Various metallic and non-metallic mining and construction material mining has been carried out in different parts of Iran's ecosystems, which has led to negative effects on the environment. Therefore, in this research, the positive and negative economic, social, cultural and environmental effects of stone quarrying on the rural areas of Khorrambid city located in Fars province have been investigated and analyzed. The method of conducting this research is descriptive analysis and based on field method and questionnaire. In this research, after knowing the different parts of the mining projects, using library studies and collecting information from different sources, the components and elements of the environment of the affected area, separated into four physical-chemical, biological-ecological, social-cultural environments. and economic-operational was examined. Also, the statistical population of this research includes 14 villages from Khorambid city. The results of this research showed that mining activities in the studied area did not have many positive effects, but its negative effects were very significant, In this way, the physical and biological environment of the study area in all villages had a negative impact from mining activities, the only thing that had a positive impact in some villages such as Muzaffarabad, Sartam, Agha Cheshme, Ghazian, Qasr Yaqoub, is its social and economic environment. It is also in the category of employment.

    Keywords: Mining, stone mines, Village, Khoram Bid
  • Mohadese Ramezanzade Lak *, Zoheir Mottaki, Behzad Malekpour Asl Pages 359-378

    Urban regeneration is the most recent approach to intervene in deteriorated urban fabrics that generally have low quality of life, physical instability, poor socioeconomic status, and unfavorable health conditions, which have made these areas vulnerable to natural hazards and man-made disasters. The objective of this article is to review urban regeneration policies of deteriorated urban fabrics focusing on disaster risk reduction, implementation of these policies, and development of a conceptual framework to achieve the aforementioned goal. In this research, published works on the topic were overviewed with the aim of finding the causes of success or failure of urban regeneration projects focused on disaster risk reduction. Then, the relationship between urban regeneration and disaster risk reduction and the common goals of these two fields were analyzed, and the results were used in developing an effective conceptual framework for the regeneration of urban fabrics with a focus on disaster risk reduction. Studies on the implementation of urban regeneration policies aimed at reducing the risk of disasters reveal the facts that determine the success or failure of the project. Among the lessons learned from these studies, there is a common feature that influences the success of projects and distinguishes disaster risk reduction projects from others, and that is the development of a vision for the place and the accurate assessment of vulnerability in the targeted areas. Accurate assessment of vulnerability in target areas requires a conceptual framework that can be used as a guide map in the assessment. By acquiring a comprehensive knowledge of the target area, one can use the problems as an opportunity to regenerate the deteriorated fabric and reduce disaster risk.

    Keywords: Deteriorated Urban Fabrics, Urban regeneration, Disaster risk reduction, Vulnerability reduction
  • Bahman Khosravipour *, Zainab Ahmadian Pages 377-388
    Main goal of this research is to measure the success rate of in-service training courses in improving the professional skills of the employees of the agricultural jihad of Ahvaz city. The research method is t-test and F-test, regression and correlation. The statistical population investigated in this research is made up of all the employees working in the Agricultural Jihad Organization of Ahvaz city in 2017, according to the inquiry made by the Agricultural Jihad Organization, there are 750 of them, of which 230 people are using Morgan's table. The title of the sample was selected. A standard questionnaire was used to collect the data required for the research. The collected data were analyzed using SPSS statistical software. The results showed that there is no statistically significant difference between the success rate of in-service training courses according to gender and education level. Also, regression test was used to identify the effective factors on the success rate of in-service training courses. The results of the research showed that the effectiveness component of in-service training was significant at the 99% confidence level and the component of the increase in knowledge and skills acquired by employees was significant at the 95% confidence level. are Also, there is no significant relationship between the personal characteristics of the respondents (level of education and service experience) with the success rate of in-service training courses.
    Keywords: Training, in-service, Professional skills, agricultural jihad, Ahvaz
  • Aghil Madadi *, Tayebe Babaei Olam Pages 389-402

    With the development of various methods in the field of classification of satellite images and the detection of changes, especially in recent decades, the selection of the best and most correct method for preparing land use and land cover maps in different regions has grown day by day. The main goal of this research is to compare the accuracy of various classification methods for preparing land use maps in Razvanshahr city. For this purpose, seven land use classes in Razvanshahr city (including pastures, residential areas, roads, agricultural lands, rivers, coastal areas and forests) were determined using satellite images. Then, educational samples were collected from the region using satellite images, Google Earth images and field visits. In the next step, by using the characteristics of the images, the land use classes in the study area were determined and after determining the resolution of the classes, the classification was done using maximum likelihood (MLC), support vector machine (SVM), and minimum mean distance (MD). The evaluation results of these three methods showed that the machine vector method has more accuracy than other methods (overall accuracy 92.60, kappa coefficient 0.87 for the year 2000 and overall accuracy 97.16 and kappa coefficient 0.93 for 2022). . Therefore, the results of this research can be used to prepare a land use map with higher accuracy by using the support vector method in environmental and natural resource assessment works in areas with similar conditions.

    Keywords: Support Vector Machine, Kappa coefficient, supervised, Classification, Razvanshahr
  • Yasin Bejani, Mirsaeed Moosavi * Pages 403-422

    Nowadays, resilience has become an important concept in scientific research and political discourses, and it is considered a basic approach in facing all kinds of crises and risks in cities. Also, due to the locality of crises and their effects, planning and managing resilience on a local scale is considered one of the basic principles. Considering the importance of resilience at the local scale, the present research was written with the aim of evaluating the implementation of the principles of resilience and streamlining of risk management at the local scale of Tabriz metropolis. In this regard, the research method is practical in terms of its purpose and in terms of analytical-exploratory nature, in order to analyze information, were used logarithmic regression model, VIKOR multi-criteria decision making model and Shannon's entropy weighting method. The statistical population of the research also includes managers and city officials involved in the field of crisis management, and the size of the statistical sample was determined using the targeted Delphi method of 100 people. The findings of the research show that out of the 9 investigated components, only two components of financial considerations and participatory management with beta coefficients of 0.652 and 0.617 are significant at the confidence level of 0.95 and have been realized. On the other hand, among the investigated components, the most unfavorable situation was the components of knowledge management and accountability and recovery. Also, it is recommended to implement the principles of resilience and streamline risk management only in the 2nd, 5th and 9th districts of Tabriz metropolis. Therefore, it can be said that the implementation of the principles of resilience and streamlining of risk management at the local scale of Tabriz metropolis has an unfavorable situation and we need strategic planning in this field.

    Keywords: urban management, Resilience, Risk Management, Tabriz Metropolis
  • Mehdi Feyzolahpour * Pages 423-449

    The Hourol Azim wetland is one of the border water resources of Iran and Iraq, which has witnessed severe floods and a severe decrease in water level in recent years, and has experienced environmental crises in the form of drought, destruction of farms, and dust storms. In this research, the random forest algorithm was used to investigate the change process of Hourol Azim wetland from 2000 to 2023, and in addition, to investigate the expansion of water areas caused by the flood of April 2019 from the spectral indices NDWI, NDVI and NDBaI in the period of March 7. It was used on April 8 and April 24, 2019. With the reduction of the wetland level, the temperature of 77 degrees Celsius was recorded in some parts of the northeast of the wetland in May 2023. The LST index showed the highest positive correlation with the NDBaI index at the rate of 0.72 on March 7, 2019, and the highest negative correlation between the NDVI index and LST was obtained at the rate of -0.73 in 2000. In 2000, the surface of Hourol Azim wetland was equal to 256 square kilometers, and this amount increased to 780 square kilometers in 2023. However, at the time of the flood in April 2018, at the maximum intensity of the flood, the water level of the lagoon increased to 3200 square kilometers along with the outflow of the Karkhe River. At the time of the flood, vegetation experienced its lowest level and the largest area of 11,843 square kilometers was allocated to barren lands. The results show that the random forest model has detected different types of land use with high accuracy.

    Keywords: Spectral index, flood, Land surface Temperature, Random forest, Hourol Azim wetland
  • Naser Shafieisabet *, Fatemeh Karimi Marezi Pages 450-469
    Understanding the mechanisms of social capital in the field of planning and policy-making for rural settlements is very valuable and important and plays a fundamental role in sustainable economic development plans of rural settlements. Accordingly, the present study was conducted by quantitative and descriptive-analytical methods in 400 random sample households and 30 sample villages out of a total of 187 villages in the central part of Jiroft city; To provide a meaningful framework, the structural equation modeling method was used using Emus Graphic software, the relationship between the dimensions of social capital and economic sustainability indicators of rural settlements in the central part of Jiroft. The results of the research reveal that there is a positive and significant relationship between the dimensions of social capital and indicators of economic sustainability. The results of the research reveal that there is a positive and significant relationship between the dimensions of social capital and indicators of economic sustainability. Also, to investigate the relationship between research variables in rural settlements in the study area, a one-sample t-test was used which shows that all 6 variables of social capital and 11 variables of economic stability of rural settlements studied at a significance level of less than 0.05 Are located. Therefore, considering the level of significance, it can be said that there is a significant relationship between the variables of social capital and economic sustainability of rural settlements. Also, to investigate the relationship between research variables in rural settlements in the study area, a one-sample t-test was used which shows that all 6 variables of social capital and 11 variables of economic stability of rural settlements studied at a significance level of less than 0.05 Are located.
    Keywords: Social Capital, Economic sustainability, rural settlements, structural equation modeling, Jiroft
  • Faezeh Bahadori, Tohid Hatami Khanghahi * Pages 470-485

     During many years, some government measures were taken by the country's institutions, which have been of great help in increasing the desire of the villagers to live in the village. unlike the actions taken, the proposed and implemented plan has not been successful. According to the studies, the argument is that the proposed program has underestimated the attention to regional social and cultural indicators, so that it has been differentiated from other regions.in a way that has distinguished it from other regions. For this purpose, investigations related to culture, interests and beliefs were carried out. The method of conducting this research is qualitative and field-in-depth interview, which was done by being in the target area and observing and interviewing people face to face. In the first stage, field studies were carried out and according to the sources and references, materials and The results show that the designs presented for the valuable rural textures have suffered problems due to the designers' lack of attention to the modern needs of the society and attention to the past and old needs of the villagers. After that, the local methods of construction have been highlighted and the emphasis of these plans is on the use of local architecture and local materials, which have not been paid much attention by the natives of the region. In Zanouzag, despite the implementation of the project to improve the rural fabric with value, this project failed, therefore, by examining the social and cultural indicators, we sought to increase the quality and satisfaction of the residents and local people, and provide more appropriate and practical strategies to maintain the social and cultural indicators. It was done to preserve the heritage of the past, preserve the native texture of the village and satisfy the residents of the native community.

    Keywords: Valuable rural fabric, social indicators, cultural indicators, Zanouzgh village of Tabriz
  • Atefeh Hoseini Sadr, Bromand Salahi *, Gholam-Hasan Mohammadi Pages 486-504
    Horizontal visibility variations represent changes in air quality. This study is carried out to investigate trend in horizontal visibility in northwest of Iran during 1985-2020. In this regard hourly observational visibility data from 27 meteorological stations was obtained from IRIMO. After screening and selecting the reliable data series, extinction coefficient was calculated by Kashmeider's approach. Ridit analysis and Mann-Kendall statistical tests were used to detect trends in visibility and extinction coefficient. Also, 5 visibility categories were determined and the percentages of each category got calculated. Results showed that the annual regional-average of horizontal visibility (extinction coefficient) was calculated as ~11.4 (0.173) km in the studied period. Ridit output variations showed that visibility improvement / weakening periods was observed in different times according to the environmental conditions of each station. In most stations, the increasing trend of horizontal visibility often formed through the reduction of average visibility percentages; increase in good and very good visibilities and finally stability in bad and very bad visibilities. The highest (lowest) seasonal extinction coefficient obtained for winter (summer) with 0.179 (0.168) km. A perfect inverse correspondence was observed between ridit outputs and extinction coefficient in terms of fluctuation periods and trend direction in all stations. Spatial distribution of parameters showed that the highest (lowest) values of ridit (extinction coefficient) were obtained in several stations located in the north of the studied area. In 18 stations out of 27 studied stations, the increasing (decrease) trend of ridit (extinction coefficient) was detected, which both indicate the increasing trend of the horizontal visibility in the northwest of Iran.
    Keywords: Horizontal Visibility, Extinction Coefficient, Trend analysis, Ridit, Northwest of Iran
  • Mousa Abedini *, Gobadi Sadeg, Bahareh Gasemyan Pages 503-525
    In this research, the spatial assessment of the risk of landslides in the Ligvan-chai watershed was done. Liqvan Chai watershed with an area of about 200 square kilometers is located in the political-administrative area of Tabriz city. In order to zone the risk of landslides in the Liqvanchai watershed, nine spatial variables were used. To determine the weight of each of the variables, the Analytical Network Process (ANP) model was used in the framework of the Geographical Information System (GIS). Simultaneous attention to the internal and external relationships between the criteria is the most important advantage of the ANP model compared to other multi-criteria decision making models. The results of the ANP model show that the three variables of slope (with a weight of 0.279), geological formations (with a weight of 0.224) and precipitation (with a weight of 0.165) are the most effective variables involved in the occurrence of landslides in The scale of the watershed is Liqvan Chai. In fact, these variables control the occurrence of landslides in the region by providing favorable conditions. Also, zoning the risk of landslides by combining the research criteria using the coefficients obtained from the ANP model in the framework of the Geographical Information System (GIS) showed that in about 36% of the basin level in the high risk class and It is placed very much. Most of these areas are located in the lower reaches of the basin. The simultaneous participation of several factors, such as high slope, high rainfall, sensitive geological formations, the presence of faults, etc., has made the upstream parts of Liqvanchai basin have suitable conditions for the occurrence of landslides.
    Keywords: Landslide, ANP Model, GIS, Liqvan chai
  • Fariba Esfandyari *, Elaheh Navazesh, Faezeh Bahadori, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 526-543

    Geotourism is one of the branches of sustainable tourism that focuses on geological features and natural landscapes of a region. Tourism has various forms and types that are related to geography and tourism. The purpose of this research is to investigate and analyze the potentials of geomorphosites and geomorphological destinations in West Azarbaijan province using dynamic models and national parks. For this purpose, the geotourist areas of Band, Marmisho and Rajan are identified and the geomorphosite potentials are identified. The geomorphological purposes of those areas were evaluated. In this research, Violet's model has been used And for this purpose, we examine the geotourist areas of Bandh, Rajan, and Marmisho based on four criteria: origin of formation, geographical distribution, tourism, and access status. The results obtained from Fiolet's model showed that the geotourist area of ​​Band village with a score of (8.25) from the total of effective items has various capabilities and compared to the other two areas, it has a high score in terms of development and attraction of tourists. Also, these areas were evaluated with a dynamic model. During this survey, the results showed that the geotourist area of ​​Bandh has a higher score among geotourism values ​​and indicators than other areas. Being an indicator in the destination with a score of (4.8) has the highest value. Based on this, by using the geotourism potentials in the studied area, the results were obtained that Urmia dam area will be very useful for attracting tourists and developing tourism. Therefore, it can be concluded that by identifying and creating facilities in the geotourist areas of Bandh region, we will attract tourists and develop welfare infrastructure. Therefore, it is suggested to provide a fresh and new attitude towards geosites in these areas in future studies in this area.

    Keywords: analysis, Geomorphosite, geomorphology, Dynamic Model, national park model
  • Seyed Mohammadreza Mousavi *, Mitra Kalantari Pages 544-588

    Urban parks, as the most public urban open spaces, are one of the most important uses in cities, and the presence of vitality in them provides a suitable platform for playing many ecological, economic and social roles of these spaces. Based on this, the main goal of the current research is to measure the level of satisfaction of citizens with living in urban parks in Aliguderz city. In this research, we direct the attention of urban managers to organizing, beautifying and improving the quality of their furniture and equipment in line with urban management. The present research is descriptive and analytical in nature, and survey in terms of implementation and questionnaire in terms of data collection method. The target population includes 280 people from the parks of Aligoderz city, using Cochran's formula as the sample size was calculated and the samples were selected using simple random method, for data analysis, spss software and average, correlation and Multivariate regression. A line was used. The results of the data analysis indicate that the level of satisfaction with life in the urban parks of Aliguderz city is not favorable and the quality of furniture and cleaning should be improved. It was also found that city parks in Aliguderz city do not have vitality and the level of satisfaction is very low. Therefore, 69 percent of the visitors emphasized that they will visit more if the quality of elements and indicators of vitality increase, which should be noticed by city managers in order to increase the level of satisfaction of citizens.

    Keywords: Vitality, oligoders, Urban Parks, Satisfaction
  • Mahta Azizi, Mohammad Bashokouh * Pages 559-574

    Tourism is one of the main factors of sustainable development in economic, social, cultural and environmental levels. Geotourism is a subset of sustainable tourism and its purpose is to preserve tourism land resources and develop tourism in destinations. It means guiding tourists in such a way that the visited geosite can be preserved and used for future generations. In general, the achievement of sustainable development has caused the management of tourism development in developing countries such as Iran to be of double importance; Therefore, the aim of this research is to evaluate the management of sustainable tourism development of geomorphosites in the city of Hashjin, and to achieve the goal, a qualitative method was used to identify geomorphosites and the COMENSCO model was used for quantitative evaluation of geomorphosites. The results of the research show that the area of Hashjin city has a high potential for the development of geotourism in all dimensions. Among the 11 selected geomorphosites, the city of Hashjin with a score of 61 out of 100 has the highest quantitative value, and the Qezaluzen river with a score of 61 has a high potential, and the next rank is Aghagh Mountain with a score of 57 and Aras forests with a score of 56. Therefore, it is concluded that with proper exploitation, the creation of facilities and the development of transportation and welfare infrastructures in the geo-tourist areas of Hashjin city, necessary measures should be taken for the economic prosperity and prosperity of tourism, and with careful planning and the use of geographic and environmental science experts to achieve this basic goal. The work will be done.

    Keywords: Sustainable Tourism, Geomorphosite, Hashjin City, Komanesco method
  • Mehry Akbary, Niloofar Mohammadi * Pages 574-605
    This study has analyzed dating methods used in paleoclimatological studies. The method was review, document, and library. The statistical complex under study was among 2579 valid scientific works, between 1974-2023 in a period of 49 years, of which 108 scientific sources related to age measurement methods in Iran and internationally have been identified and analyzed. The articles have been received from domestic databases (Irandoc, Noormags, Elmnet, Magiran, Ensani, SID) and international databases (Google Scholar, Semantic Scholar). The keywords searched in these databases included climatic reconstruction, dating, and Quaternary. The results of this research showed that the most dating methods in paleoclimatology studies are carbon-14, oxygen isotope, tree chronology, and luminescence, respectively, and most dating studies have been done with the carbon-14 method. In terms of the spatial distribution of the conducted studies; In Iran, most of the studies have focused on the level fluctuations of Lake Urmia, and at the international level in China (Tibetan Plateau). Based on the review of sources, the first study area of paleoclimate in Iran was Zaribar Lake and it was done in 1961. Focusing more thematic studies on the topics of climate change, droughts, and droughts; in terms of time scale, it is Holocene and Quaternary. Based on the studies reviewed in this research, Iran's climate has changed from a hot and humid climate to a temperate climate since the Cretaceous period and experienced dry periods in the Central Plateau during the Pleistocene. Since the climate change caused by global warming has intensified since the Quaternary period, therefore, the use of dating methods for paleoclimate studies can be somewhat appropriate in terms of planning and risk management with regard to the new and advancing climate of the world.
    Keywords: Climatic Periods, Dating, Paleoclimate, Quaternary, Reconstruction
  • Behrouz Sobhani * Pages 606-623

    Assessment of agricultural crop potential areas based on potential climatic and natural talents plays an effective role in land use design and planning. Therefore, the present study aimed to evaluate the elements and factors affecting grape crop cultivation by multi-criteria decision making methods. Using data such as temperature (mean, minimum and maximum), rainfall, percentage of slope, elevation above sea level and soil depth data were used to evaluate and zonation of grape crops. In this research, hierarchical process (AHP), ARAS method and weighted linear combination method (WLC) were used to evaluate the effects of elements and climatic factors for cultivating grapes in Meshgin region. The results of the study showed that eastern and southern areas of Meshginshahr, Doostbeigloo and Moshiran, which are located in Gharehsoo River and downstream of other rivers, are suitable for growing grapes. The evaluation carried out by AHP method, land use, altitude, sunshine hours, rainfall and temperature among the studied criteria had the greatest effect on the cultivation of grapes in the region, respectively. According to the maps extracted from WLC method in GIS medium, about 34% of the area of Meshginshahr area is very suitable, 28% is suitable, 22% is slightly suitable and 16% is unsuitable for grape crop cultivation.

    Keywords: Climate, grapevine, Meshginshahr, Multi-criteria Methods
  • Kosar Loveymi *, Bahman Khosravipour Pages 624-634
    Today, with the increase in the population in the villages, the lack of resources and insufficient income has caused problems and issues in the field of agriculture. One of the reasons for the progress of today's societies is the spread and acceptance of innovation. Because with the passage of time, people's needs are increasing or changing, so new solutions are necessary so that they can solve their needs through them, and this provides the foundations for progress and a prominent role in society. Innovation is one of the progress indicators of rural development. Accepting innovations and using them in daily life is the factor of job development, job creation and income increase, as well as improving the quality of life and improving performance in villages. Since the risk-taking in rural communities is low, this limits the adoption of innovation in these communities, so innovations in villages that are compatible with the social, economic and environmental conditions of these communities should be implemented. The purpose of this article, which was prepared using library and internet resources, tries to express the concepts of innovation and rural development and explain the characteristics of innovation, its acceptance and the effects it has on the process of rural development. Review and provide suggestions.
    Keywords: adoption of innovation, diffusion of innovation, Rural development, Risk Taking
  • Ali Lotfali zadeh Lahroudi* Pages 630-650

    In general terms, free zone areas are considered as export gateways and development purpose, as well as the entry point for investors as a result of having some situational privileges and some special incentive laws. These areas around the world have been developed over a relatively long period of time and have been able to play a role as a tool in the service of countries' economies. These zones include different types, one of which is free commercial-industrial zones. In this research, the scientific theories supporting the creation and activity of free zones, such as international trade theories and the place of these zones in Iran's legal and development documents, have been reviewed. In the following, the history of the emergence and growth of these regions in the world and subsequently in Iran is presented and discussed. Finally, the performance of these areas has been investigated based on the results of studies and investigations, as well as the reasons for this lack of success, with an emphasis on Aras Free Zone. The method of this research is descriptive-analytical and library documents are used. The research results show that Aras Free Zone has a high potential in attracting domestic and foreign investments due to its special geographical location.

    Keywords: development documents, free zones, foreign investment, Aras free zone
  • Fariba Esfandyari*, Behrouz nezafat taklhe Pages 651-668

    Tourism takes place within the framework of certain spatial patterns, which is the most important part of urban tourism. Geotourism is a branch of the tourism industry and its main focus is the behavior of geomorphosite systems. The purpose of this research is to investigate and analyze the geotourism capabilities and geomorphological destinations of Jolfa city. In this research, in a descriptive and analytical way, with the help of two geotourism models, with the participation of tourism and officials active in the geotourism industry of the region, geotourism capabilities and geomorphological destinations have been examined and analyzed using the Fiolet and Paulova method. According to the results of this research, the result of Fiolet's model shows that Jolfa region has geo-tourism potential by getting 10 points out of the total points of the tourism rate and management in various fields of science, culture, protection and use value. . Also, according to the evaluations made with Paulova's model, among the negative factors of Jolfa region's competitiveness, due to the presence of natural wealth with a total of 5.8 competitiveness, which has the highest score and the lowest score among the negative factors related to language and also There is a total of 2 unofficial accommodations. Among the positive factors, the highest score is related to the index of the existence of natural wealth with a total of 8.5 competitiveness, and the index of spa and treatment with a total of 0.5 has obtained the lowest competitiveness compared to other factors. Therefore, it can be concluded that by evaluating and identifying the potentials of Jolfa city and developing the capabilities, it will lead to the development of the geotourism area and attract tourists.

    Keywords: Geotourism capabilities, geomorphological destinations, Pauloova model, Jolfa city
  • Mousa Abedini*, zahra nazari gazik Page 669

    The phenomenon of land subsidence is one of the dangers that has occurred in many areas of the plains of our country in recent years and has led to many problems. Identifying areas subject to land subsidence and estimating its rate has an important role in managing and controlling this phenomenon. The radar interferometry technique is a powerful tool in estimation and has the amount of ground subsidence with an accuracy in the millimeter range using phase observations. In this research, the data of Sentinel 1A satellite from 2017 to 2021 have been used in order to monitor the subsidence that happened in Chenaran city by sensor-radar interference method. To investigate the subsidence of Chenaran city, radar interferometric method, Sentinel 1 satellite images and available information of piezometric wells in the area were used and the piezometric changes of the water level of the wells were analyzed. According to the results of the current research, the amount of land subsidence for each period is 9 cm for 2017-2018, 10 cm for 2018-2019, 10 cm for 2020-2019, and 13 cm for 2020-2021. be Also, the results of the radar interferometric technique showed that during the statistical period, 42 cm of subsidence occurred in the studied area. In addition, the areas with severe land subsidence, especially in the areas of Seyed Abad, Akhlamed, Haji Abad, Chahcheh, Hashem Abad, Kalate Sheikha, etc., corresponded to the areas with the highest level of underground water level drop. In general, the most important and main cause of land subsidence in the studied area is the excessive extraction of underground water resources, which has caused the dangers of land subsidence.

    Keywords: interferometry, land subsidence, Sentinel 1, Chenaran city, drop in underground water level
  • Abdulrahim Hashemi dizaj, sanaz shahbazi*, Behrouz nezafat taklhe Pages 690-714

    Ardabil province has a very convenient geographical location, as a border province, for trade with neighboring countries. By improving the level of economic interactions with neighboring countries, we can benefit from the significant capacities that exist in this area. By providing special facilities for export and import neighboring countries, developing non-oil exports, creating tourism facilities, developing tourism services and appropriate advertising, attracting investment in transformation and complementary industries, it is possible to develop economic interactions with neighboring countries and expand commercial relations. The export amount of Ardabil in 1400 was 516 million dollars, the volume of trade between Ardabil province and Azerbaijan was more than 1.3 billion , the non-oil exports of Ardabil to neighboring countries were more than 64 million , the production of transformation and complementary industries in Ardabil was More than 2.4 billion have been collected and more than 105 thousand tourists from neighboring countries have traveled to Ardabil province, as well as the export of various goods and products from the customs of Ardabil province in the first seven months of 1402 to Azerbaijan 39 million, to Armenia 172 thousand And Turkey has 12,000, which has had a leaping and growing trend, which shows the importance of developing trade with neighboring countries. To develop economic interactions between the two countries, solutions such as export and import development, infrastructure, transportation, tourism promotion, cross-border cooperation, etc. can be used. Considering the positive signs that exist in the field of economic interactions with neighboring countries in Ardabil province, it can be concluded that the development and deepening of economic interactions of Ardabil province with neighboring countries, including Azerbaijan, Armenia, Turkey and the Republic Nakhchivan, can have a significant yield.this development can be considered as one of the main ways for economic development and increasing economic growth in Ardabil .

    Keywords: deepening of economic interactions, Ardabil province, neighboring countries, investment attraction, trade development
  • Fatemeh Vatanparast, Bromand Salahi * Pages 715-731

    Drought is a natural and repeatable phenomenon that occurs due to a decrease in the amount of rainfall in a certain period. In the current research, the trend of rainfall changes and meteorological drought forecasting of 6 stations located in the Aras watershed have been investigated. To evaluate the severity of the drought, the annual rainfall data of the stations in the statistical period (1987-2021) was checked using the Standardized Precipitation Index (SPI) and simulated using MA, AR, ARMA, and ARIMA time series rainfall models and based on the criteria (AIC) was chosen as the best model for prediction. ARIMA model (0,0,1) was selected for Ardabil, Khoy, and Ahar stations, and the AR model (0, 0, 1) was selected for Parsabad, Maku, and Jolfa stations as the models with the best results. The forecast results for the next 5 years show an increase in rainfall, which makes the results of the fitted models acceptable based on the rainfall statistics available in the respective years. The results of the trend index (SPI) also showed that all 6 stations are close to normal and the highest severity of severe drought is related to Khoy station with 14%. Maku station also observed average wet conditions with 6% frequency during the studied period. Also, the results of precipitation changes using the Sen s slope test show a significant increase in precipitation in Maku station an increase without a trend in Parsabad, Khoy, and Jolfa stations, and a decrease without a trend in Ardabil and Ahar stations.

    Keywords: drought, Aras watershed, precipitation changes, time series
  • kioumars maleki *, MohammadRaza pourmoahammadi, Hanieh Yousefi Shahir, Behzad Masoudi Asl, Mohammadreza karami Pages 732-763

    Cities have always drawn their growth and development from the thoughts and ideas of their initial designers and urban planners who have undoubtedly tailored the city's construction pattern to suit the environmental geography. Kermanshah is no exception to this environmental geography and has its own model of environmental defense. As the largest city in western Iran, Kermanshah is considered the uncontested city of the region due to its unique location and extensive sphere of influence. Kermanshah has been an important center of trade and an urban hub for many centuries, and today it ranks ninth in terms of urban population in the country. Kermanshah's role as a strong defensive fortress in the west of the country has made it the focus of governments in different eras. This underscores the importance of the physical-spatial development of Kermanshah as a result of defense factors in various historical periods. In this article, the Shannon entropy model is used to examine the development process. The results show circular development of the city until 1951, and linear growth from Sarab Taq Bostan in the north to Sarab Qanbar in the south until 1971. From this date onwards, the city has seen physical growth in the western and eastern areas, with the construction of industrial zones and residential areas in these regions, aimed at development plans and urban development. Moreover, practical challenges in some areas have affected urban development, with the political-military factors playing an exceptional role in the physical-spatial development of Kermanshah's metropolis.

    Keywords: Civilization, Environmental Geography, Urban Development, Shannon Entropy, Kermanshah Metropolis