فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیستم شماره 1 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلامرضا بلالی، امیر عباس مینایی فر، بهرام شریف نبی صفحه 5
    جنس Aspergillus از دسته قارچهای ناقص و با تنوع گونه ای فراوان است. برخی از گونه های این قارچ باعث آلودگی در انسان، حیوان، گیاه و خشکبار می گردند. اکثر گونه های Aspergillus به واسطه تولید آنزیم پکتیناز توانایی تجزیه مواد گیاهی را دارند. از گونه های مهم این جنس می توان به دو گونه Aspergillus flavus و A. niger اشاره نمود. هرچند با استفاده از روش های معمول ریخت شناسی تفاوتهای بین این دو گونه Aspergillus را می توان تعیین نمود، ولی این روش ها نمی تواند نمایانگر تنوعهای درون گونه ای باشد. از آنجا که این دوگونه قادر به ترشح آنزیم پکتیناز می باشند، لذا در این مطالعه از روش پکتیک زایموگرام بعنوان روشی ساده و کارآمد برای آشکار ساختن این تفاوتها استفاده شد. در این بررسی ابتدا نمونه های غذایی، محصولات کشاورزی و غیره جهت جداسازی قارچ به محیطهای کشت انتقال داده شد. سپس قارچهای Aspergillus بدست آمده خالص سازی و بر اساس صفات ظاهری مورد شناسایی قرار گرفتند. در این راستا 40 جدایه A. niger و 30 جدایه A. falvus شناسایی گردید. سپس نمونه های خالص را تحت شرایط استریل به محیط کشت مایع انتقال داده و سیتروس پکتین بعنوان تنها منبع کربن در این محیط باعث القای ترشح آنزیم خارج سلولی پکتیناز توسط قارچ گردید. پس از انکوباسیون نمونه های یاد شده، پکتیناز ترشح شده از آنها استخراج و تغلیظ شد و در ژل پلی اکریل آمید افقی الکتروفورز گردید. حاصل الکتروفورز به دست آمدن 18 الگوی زایموگرام برای A. niger و 8 الگو برای A. flavus بود. با بررسی الگوهای آنزیمی حاصله از روش الکتروفورزی پکتیک زایموگرام مربوط به دوگونه مذکور علاوه بر مشاهده اختلافات بین گونه ای، تفاوتهای درون گونه ای نیز بوضوح قابل تشخیص بود. با استفاده از این روش علاوه بر شناسایی گونه ها و تنوع درون و بین گونه ای می توان اپیدمیولوژی این قارچها را نیز مورد مطا لعه قرار داد.
    کلیدواژگان: Aspergillus flavus، Aspergillus niger، پکتیک زایموگرام
  • ابتهاج پیشوا، منصور صالحی، رسول صالحی، محمدرضا ابراهیمی صفحه 15
    شیوع بروسلوز در ایران همیشه بالا بوده، ولی از سال 1382 به بعد اپیدمی های جدیدی بروز کرده است. دامهای عشایر بختیاری از مناطق مرزی عراق به بخش مرکزی ایران وارد می شوند و براحتی ممکن است گونه ها و بیوتایپهای جدیدی از بروسلا را به این نواحی وارد کنند. هدف از این مطالعه تعیین گونه ها و بیوتایپهای بروسلا در این نواحی بود. 150 باکتری بروسلا جدا شده از جنین های سقط شده میش و گاو مورد بررسی قرار گرفت، که پس از تعیین نوع باکتری، DNA آنها استخراج گردید. سپس قطعاتی از ژنهای omp2a و omp2b باکتری با PCR تکثیر شد. محصولات PCR با آنزیم محدود کننده PstI هضم و الگوهای RFLP حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با روش ملکولی RFLP 135 نمونه متعلق به بروسلا ملی تن سیس بیوتایپ 1 و 15 نمونه بروسلا ملی تنیس غیر از بیوتایپ 1 یا آبورتوس با بیوتایپهای نامشخص مشاهده شد، که با توجه به آن می توان نتیجه گرفت: گرچه عامل اصلی بروسلوز در نواحی مرکزی ایران بروسلا ملی تن سیس بیوتایپ 1 است ولی 10 درصد جنینهای سقط شده مربوط به بروسلا های آبورتوس و یا ملی تن سیس با بیوتایپهای متفاوت دیگری است که در مطالعات بعدی تعیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: بروسلوز، بروسلا ملی تن سیس، بروسلا ابورتوس، همه گیر شناسی مولکولی
  • اسحاق زمانی، روحا کسری کرمانشاهی، گیتی امتیازی صفحه 22
    در این پژوهش 10سویه از میان 100 سویه باکتری اشرشیاکلی جداسازی شده از نمونه های بیمارستانی بر اساس مقاومت سطح بالا به آنتی بیوتیکهای آمپی سیلین و آموکسی سیلین، فلزات سنگین آرسنیک، جیوه و کادمیوم و پرتوفرابنفش (با استفاده از روش های رقت در لوله، رقت در آگار، چاهک پلیت و دیسک پلیت) انتخاب شد و منشاء پلاسمیدی مقاومت چندگانه آنها به موارد اشاره شده مورد بررسی قرار گرفت. پس از تعیین پروفایل پلاسمیدی این باکتری ها، از اتیدیوم بروماید برای حذف پلاسمیدها استفاده شد تا نقش آنها در میزان مقاومتها مشخص شود. در مرحله آخر پلاسمیدهای چند سویه جداسازی و از طریق ترانسفورمیشن به باکتری E.coli HB101 بعنوان باکتری گیرنده منتقل شد تا ایجاد مقاومت در این باکتری در نتیجه گرفتن پلاسمید اثبات شود. نتایج نشان داد که میزان مقاومتها ارتباط مستقیم با وجود پلاسمید در باکتری ها داشت و با حذف پلاسمیدها مقدار آن بطور چشمگیری کاهش یافت و می توان گفت در اکثر سویه ها مقاومت به فلزات سنگین و در برخی مقاومت به پرتو فرابنفش یک صفت پلاسمیدی است، مقاومت به آنتی بیوتیکها نیز عمدتا حاصل از پلاسمیدها است ولی احتمالا ژنهای کروموزومی نیز در ایجاد مقاومت نقش دارند زیرا با وجود حذف پلاسمید، هنوز مقاومت به آنتی بیوتیکها هرچند بمقدار کمتر دیده می شود.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، مقاومت چندگانه، پروفایل پلاسمیدی، حذف پلاسمید، اتیدیوم بروماید، ترانسفورمیشن
  • عباس لطفی، معصومه نژادعلی، سامان حسین خانی، بیژن رنجبر، افشین محسنی فر، بتول اعتمادی کیا صفحه 34
    آلفا-1- آنتی تریپسین (AAT) عضوی از خانواده بزرگ مهار کننده سرین پروتئازها است وشامل 394 اسید آمینه می باشد که از 3 صفحه بتا (A-C) و 9 مارپیچ آلفا (A-I) و یک لوپ واکنش گر تشکیل شده است. موتاسیونهای نقطه ای و عوامل محیطی می تواند صفحه بتا A را ناپایدار نموده و ساختار پروتئین را تخریب کند. و در نتیجه با میان کنش پروتئین پروتئین در نتیجه اتصال باقیمانده های یک مولکول سرپین به صفحه بتای مولکول دیگر موجب تشکیل پلیمر لوپ شیت شود. این پلیمرها در شبکه اندوپلاسمی سلولهای کبدی تجمع می یابند و انکلوزیون بادی ها را تشکیل میدهد که منجر به تعدادی از بیماری ها مانند هپاتیت نوزادی، سیروز کبدی، کارسینومای کبدی، آمفیزم و ترمبوز می شود. در این مطالعه ما فاکتورهایی را که موجب تغییر ساختار فضایی می شود (درجه حرارت، غلظت، زمان انکوباسیون) بر روی پلیمریزاسیون AAT با استفاده از روش های طیف سنجی، کدورت سنجی و دو رنگ نمایی دورانی و فلورومتری بررسی نمودیم. نتایج حاصل از الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید نیز چندین مرحله از پلیمریزاسیون را در حضورفاکتورهای محیطی فوق تایید می کند بر این اساس AAT در حالت طبیعی پس از مهاجرت به صورت یک باند منومر ظاهر می شود در حالی که در پلیمرهای لوپ شیت بصورت چندین باند دیده می شود. بنابراین نتیجه می گیریم که عواملی از قبیل دما، غلظت، می تواند موجب تغییرات اساسی ساختاری در AAT شده که نهایتا این تغییرات به پلیمریزاسیون آن می انجامد؛ بعلاوه پلیمریزاسیون با درجات مختلفی روی داده و منجر به کاهش فعالیت مهاری پروتئین می گردد.
    کلیدواژگان: مهارکننده سرین پروتئیناز (سرپین)، آلفا، 1، آنتی تریپسین، لوپ واکنش گر، صفحه بتا، مارپیچ آلفا، پلیمریزاسیون
  • مظفر شریفی، مه لقا قربانلی، مرجان براتی صفحه 42
    شناخت عوامل موثر در حفظ، احیاء و بهره برداری از پوششهای گیاهی در مناطقی که خاک با کمبود آب و مواد غذائی مواجه است و یا حتی گیاهان مواجه با تنشهائی از قبیل شوری و کم آبی اهمیت فراوانی دارد. در خاکهائی که کمبود مواد غذایی دارند، حضور میکروارگانیسمها از جمله قارچهای میکوریزی بربقای گیاهان تاثیر دارد. قارچهای میکوریزی همزیستهای مفیدی برای گیاهان می باشند و در جذب آب و عناصری مانند فسفر، نیتروژن و پتاسیم و دیگر مواد معدنی به گیاه کمک می کنند. استفاده از قارچهای میکوریزی می تواند برخی از مشکلات اساسی موجود در مورد پایدار سازی جنگل و فضاهای سبز را از بین ببرد. در این طرح دو منطقه پارک جنگلی چیتگر و پارک طالقانی، متفاوت از نظر رشد گونه کاج تهرانPinus eldarica)) و اقاقیا (Robinia pseudo acacia)، انتخاب گردید و از نظر خاک شناسی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. از طرفی در ارتباط با عوامل زیستی، همزیستی ریشه این گیاهان با قارچهای میکوریزی، میزان فسفر و پرولین ریشه گیاهان و همچنین درصد حضور هاگهای قارچی در ریزوسفر این درختان بررسی شد. از نظر خاک شناسی بافت خاک مناطق مورد مطالعه از نوع لومی ماسه ای بوده و ایستگاه های مختلف pH تقریبا یکسانی بین 3/7 تا 7/7 دارند، اما میزان یونهای سدیم و کلر و EC خاک مربوط به پارک طالقانی بیشتر می باشد. رشد درختان کاج منطقه پارک طالقانی بیشتر از منطقه پارک چیتگر است، در منطقه پارک چیتگر درصد همزیستی ریشه کاج در سطح 5 درصد بطور معنی داری بیشتر می باشد. رشد درختان اقاقیا در دو منطقه مورد مطالعه تقریبا یکسان و تفاوت معنی داری ندارد. تفاوت میانگین تعداد هاگ در هر گرم خاک ریزوسفر درختان کاج در ایستگاه های دو منطقه معنی دار نیست. میزان پرولین ریشه درختان کاج و اقاقیا در پارک طالقانی در سطح 5 درصد بطور معنی داری بیشتر از میزان پرولین ریشه کاج و اقاقیا در پارک چیتگر است. میزان فسفر ریشه درختان کاج ایستگاه سوم پارک چیتگر در سطح 5 درصد بطور معنی داری بیشتر از سایر ایستگاه ها بود و میزان فسفر در ریشه گیاهان اقاقیا در ایستگاه های مختلف تفاوت معنی داری نداشت. کمبود عناصر غذایی خاک در ایستگاه های پارک چیتگر در مقایسه با پارک طالقانی می تواند بعنوان عاملی مهم در ضعیف بودن و کاهش رشد گونه های درختی مخصوصا کاج در منطقه مذکور مطرح گردد. اگرچه در خاکهای دارای مقادیر پایین عناصر غذائی معمولا قارچهای میکوریزی حضور بیشتری دارند اما تحقیق حاضر این مطلب را تائید ننمود و حضور کم قارچهای میکوریزی در پارک چیتگر می تواند دلیل دیگری برای ضعیف ماندن درختان کاج در مقایسه با پارک طالقانی باشد.
    کلیدواژگان: اقاقیا، پارک چیتگر، پارک طالقانی، قارچهای میکوریزی، کاج تهران
  • پروین صالحی شانجانی، جوزپه جوانی، ندرامین صفحه 50
    نسلها در توده های طبیعی معمولا در حالت تعادل panmictic قرار ندارند بطوریکه ترکیب ژنتیکی توده های طبیعی با نتاج آنها متفاوت است. از آنجایی که برنامه های حفاظت ژن راش ترجیحا بر استفاده از بذر برای زادآوری استوار است، بنابراین شناخت فرآیندهای موثر بر ساختار و میزان گوناگونی ژنتیکی در طی تولید مثل توده بسیار مهم است. در این پژوهش، ترکیب ژنتیکی درختان مادری (حداقل 40 درخت در هر توده) و نتاج شان (بذر 10 درخت، هر درخت 7 بذر) بصورت تصادفی در 10 توده از جنگلهای خزری بوسیله مارکرهای میکروساتلایتی تعییین شد. ساختار آللی درختان مادری و بذرهای آنها نشان داد که تمام لوکوسها پلی مورفیسم بالایی در همه جمعیتها داشتند. تکثر آللی در نسل نتاج بعلت وجود جریان موثر ژن از توده های مجاور عموما بیشتر از درختان مادری است. تفاوت تعداد آللهای فراوان (با فراوانی بیش از 5 درصد) دو نسل در میان جمعیتهای مورد مطالعه چندان اهمیتی ندارد، ولی تعداد آللهای محلی عمومی (با فراوانی کمتر یا مساوی 25 درصد) نتاج بطور قابل ملاحظه ای بیش از درختان مادری است که نشان دهنده نقش انتخاب طبیعی در افزایش فراوانی برخی آللها می باشد. اما آنچه مهم است هیچگونه انحراف مهمی از تعادل هاردی-وینبرگ مشاهده نمی شود. کاهش جزئی تنوع ژنتیکی نتاج در مقایسه با درختان مادری احتمالا بدلیل جمع آوری بذر از تعداد محدودی درخت است. این اطلاعات نشان می دهد که با جمع آوری بذر از تعداد بیشتری درخت می توان حفاظت از تنوع ژنتیکی راش را تضمین نمود.
    کلیدواژگان: Fagus orienalis، جنگلهای خزری، تمایز ژنتیکی، میکروساتلایت، بذر راش
  • شیرین قربانی، نوح شهرایین، حمیرا دهقانیار، اکرم سهندی، رضا پوررحیم صفحه 61
    برگ گیاه زراعی کلزای دارای علائم موزائیک (Brassica napus L.) از منطقه خاوه ورامین جمع آوری و در گلخانه روی گیاه شلغم تثبیت گردید. با استفاده از آزمون ساندویچ دوطرفه الیزا (DAS-ELISA) آلودگی به ویروس موزائیک شلغم (Turnip Mosaic Virus) در نمونه ها مشخص شد. مایه زنی مکانیکی جدایه های TuMV از منطقه ورامین موجب بروز لکه های زخم موضعی نکروتیک در توتون رقم وایت بارلی (Nicotiana tabacum L cv. White Burley)، سلمه تره قرمز (Chenopodium amaranticolor Coste & Reyn)، موزائیک سیستمیک در اطلسی (Petunia hybridia Vilm)، توتون گلوتینوزا(Nicotiana glutinosa L.)، کدو (Brassica pepo L.)، شلغم (Brassica rapa L.) و آهار(Zinnia elegans L.) گردید. نمونه خالص ویروس در شیب چگالی سوکروز استحصال شد. نتیجه طیف سنجی آموده خالص سازی شده جدایه ورامین با استفاده از نسبت جذب طول موج های برابر با40/1 می باشد. با تزریق آموده خالص شده ویروس به خرگوش آنتی سرم تهیه شد. در بررسی عصاره خام گیاهان آلوده و آموده خالص ویروس، با میکروسکوپ الکترونی پیکره های رشته ای خمش پذیر رویت گردید. جدایه ایرانی ویروس موزائیک شلغم بروش ناپایا و بوسیله شته (Brevicoryne brassicae L.) منتقل شد.
    کلیدواژگان: کلزا، ویروس موزائیک شلغم، سرولوژی، خالص سازی
  • داود کرتولی نژاد، سید محسن حسینی، سید خلاق میر نیا، زهرا طبیب زاده قمصری، مسلم اکبری نیا صفحه 72
    در این تحقیق با استفاده از تکنیک تجزیه برگ، اثر دارواش Viscum album L. بر 4 عنصر غذایی ضروری و اولیه (Primary Macronutrient) نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم در دو گونه از فراوان ترین میزبانهای دارواش یعنی ممرز و انجیلی در جنگلهای خزری مطالعه گردید. نمونه های برگ از شاخه های آلوده و سالم پایه های آلوده به دارواش و شاخه های درختان سالم (بدون وجود دارواش) مجاور با شرایط مرفولوژیک، قطر و ارتفاع تقریبا همگن جمع آوری شد. نمونه ها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و پس از خشک کردن، آسیاب، هضم، آنالیز، و میزان عناصر با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که مقدار عنصر پتاسیم در شاخه های آلوده به دارواش نسبت به شاخه های درختان سالم در هر دو گونه میزبان افزایش می یابد. در حالیکه مقدار نیتروژن در برگ شاخه های آلوده گونه انجیلی نسبت به برگ شاخه های درختان سالم کاهش می یابد، سایر عناصر اختلاف معنی داری ندارند.
    کلیدواژگان: دارواش، میزبان، شاخه آلوده، تجزیه برگ، عناصر غذایی پرمصرف، هضم
  • حکیمه منصوری، علی احمدی مقدم، نرگس روحانی صفحه 80
    جهت مطالعه تاثیر وضعیت میکوریزی در مقاومت گیاه لوبیا(Phaseolus vulgaris) 45 روزه به شوری گیاهان میکوریزی و غیر میکوریزی با میزان متفاوت شوری از طریق آبیاری با محلول 20و40 میلی مولار NaClبه مقدار ml 100هر سه روز یکبار تیمار شدند. نتایج نشان داد که آغشتگی ریشه به قارچهای میکوریزی با تجمع شوری کاهش می یابد. مقدار قند گیاهان میکوریزی در برگ در حال کنترل و شوری mM 20 و در ریشه در حال کنترل و شوری mM 40 و تنها مقدار پروتئین ریشه در سطح mM 20 بیشتر از گیاهان غیر میکوریزی است. میکوریز در مقدار پرولین و کلروفیل b تاثیر ندارد. اما مقدار کلروفیل a در گیاهان میکوریزی بیشتر است. در سطح شوری کم و متوسط میزان K،Ca،P در گیاهان میکوریزی بیشتر بوده اما میزان Na وضعیت عکس را نشان می دهد. نتایج با توجه به نقش قارچهای VAM بر کاهش اثرات شوری در گیاهان بحث می شود.
    کلیدواژگان: لوبیا (Phaseolus vulgaris)، VAM، شوری
  • بهاره نوروزی، علی احمدی مقدم صفحه 89
    سیانوباکتری های هتروسیست دار نقش مهمی در باروری خاک ایفا می کنند. با اینحال به رقم وجود تعداد زیادی شالیزار، گندم زار و جنگل در شمال ایران، توجه بسیار کمی به نقش سیانوباکتری ها در این اکوسیستمها شده است. در این مطالعه نمونه های خاک جمع آوری شده از این نواحی، در محیط کشت BG-11 رشد داده شدند. در کل بیست گونه در شالیزار، دوازده گونه در گندم زار و سه گونه در جنگل شناسایی گردید. همچنین فاکتورهای فیزیکوشیمیایی خاک از قبیل نیتروژن کل، فسفردر دسترس، پتاسیم کل، کربن آلی، EC وpH، در هر نمونه خاک اندازه گیری شد. نتایج حاصل از شناسایی گونه ها نشان داد که گونه های نوستوک و آنابنا در تمام ایستگاه ها به جز یک شالیزار، با دارا بودن بیشترین میزان EC یافت شد و Calothrix stagnalis تنها گونه ای است که در این شالیزار مشاهده شد. بنابر این پیشنهاد می شود که این گونه احتمالا مقاوم به شوری است. نتایج حاصل از آنالیز آماری بین تعداد گونه وتعداد کلنی ها و میانگین EC، این مسئله را تائید می کند. جنگل که بیشترین میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کربن را نسبت به سایر نواحی داشت، گونه های بسیار کمی را داشت و علاوه بر آن هیچگونه انشعاب داری نیز در این ناحیه یافت نشد. احتمالا تنوع پایین سیانوباکتری ها به خاطر اسیدی بودن محیط و کم بودن میزان EC است. بهر حال آنالیز خاک نشان می دهد که مقدار فسفر با فراوانی سیانوباکتری ها در همه ایستگاه ها همبستگی مثبت دارد.
    کلیدواژگان: سیانوباکتریهای هتروسیست دار، شالیزار، گندمزار، جنگل، ماکروالمانها
  • سیده مریم شوریده ضیابری، امین الله بهاءالدینی، محمد آزادبخت، اسدالله ظریفکار، عزیز الله جعفری، شیدخت حسینی صفحه 99
    از میان گیاهان دارویی، پنج انگشت (Vitex agnus castus) گیاهی است که از قرنها پیش شناخته شده وبرخی مردم برای ازدیاد شیر، کنترل آمنوره، کم کردن قوه باه، درمان سندرم پیش قاعدگی و یائسگی از برگها و میوه های آن استفاده می کرده اند. در این تحقیق اثر عصاره الکلی برگ گیاه پنج انگشت (V.a.c) برمیزان سرمی هورمون پرولاکتین در دوران بارداری موشهای صحرایی ماده بررسی شده است. عصاره گیاه در دوره بارداری بمدت هفت و پانزده روزه با خوراندن، به موشهای صحرایی ماده تجویز شد. گروه های شاهد مربوط به هر دوره به جای عصاره، آب مقطر دریافت کرد. برای تهیه نمونه های خونی از هر موش در روزهای هفتم و پانزدهم بارداری، پس از بیهوشی حیوان با استنشاق اتر و پس از برداشت مقدار لازم خون از قلب آن کشته می شد. سرم خون تمام نمونه ها بوسیله سانتریفوژ جدا شده و برای اندازه گیری میزان هورمون پرولاکتین سرم به روش رادیوایمونواسی (RIA) مورد استفاده قرار می گرفت. نتایج آماری بدست آمده بروش آنالیز واریانس یگانه و چندگانه (ANOVA&MANOVA) و آزمون آماری(LSD) با درنظر گرفتن P<0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که میزان پرولاکتین سرم در پاسخ به تجویز دوزهایmg/kg/day 2، 10و70 عصاره ی برگ در روز هفتم بارداری نسبت به گروه شاهد افزایش چشمگیر دارد در حالیکه میزان این هورمون در روز پانزدهم بارداری نسبت به گروه شاهد دارای اختلاف معنی دار نمی باشد. در
    نتیجه
    1- این نتایج با نقش پرولاکتین در قبل از روز پانزدهم بارداری در موش صحرایی مطابقت دارد. 2- این اثر احتمالا مربوط به اثر لوتئوتروپیک عصاره ی گیاه است که در سطح هیپوفیز عمل کرده و با مهار FSH، تحریک LH و پرولاکتین را سبب می شود. 3- میزان سرمی پرولاکتین تحت اثر عصاره با دوزهای معین نسبت به گروه شاهد افزایش و در برخی دوزها کاهش می یابد؛ 2- اثر عصاره برگ بر میزان پرولاکتین با دوزهای یکسان در دوره های متفاوت یکسان نیست. در مجموع به نظر می رسد عملکرد این گیاه وابسته به میزان پرولاکتین پیش از استفاده از عصاره در دوز به کاررفته باشد.
    کلیدواژگان: پنج انگشت، پرولاکتین، دوران بارداری، موش صحرایی
  • محمدرضا اشرف زاده، محمود کرمی، جمشید درویش صفحه 110
    این پژوهش به منظور مطالعه ریخت شناختی و ریخت سنجی زیرخانواده جربیلینه (Gerbillinae Gray، 1825) در ذخیره گاه زیست سپهر گنو (استان هرمزگان) انجام شد. برای صید جوندگان این زیرخانواده از تله های زنده گیر استفاده گردید. با نمونه برداری های به عمل آمده، تعداد70 نمونه جونده از این زیرخانواده بدست آمد. نمونه های جوندگان با کمک ویژگی های ریخت شناختی و ریخت سنجی صفات ظاهری، جمجمه ای و دندانی و تعدادی نسبت بین صفات کمی ظاهری، جمجمه ای و دندانی شناسایی شدند. در نهایت تعداد چهار گونه متعلق به سه جنس از این زیرخانواده معرفی شد. این گونه ها شامل Meriones persicus، Meriones libycus، Gerbillus nanus و Tatera indica بودند.
    کلیدواژگان: جوندگان، جربیلینه، تله های زنده گیر، ریخت شناسی، ریخت سنجی، هرمزگان
  • فاطمه عباسی، شهربانو عریان، عباس متین فر صفحه 121
    ماهی هامور معمولی از خانواده هامورماهیان (سرانیده) جزو ماهیان پروتوژینوس می باشد. این گونه یکی از مهم ترین گونه های ماهیان خلیج فارس است که در آن تغییر جنسیت از جنس ماده به نر رخ می دهد. در پژوهش حاضر گنادهای 245 عدد ماهی هامور در تمام مراحل تغییر جنسیت طی 17 ماه نمونه برداری از اردیبهشت 1380 تا شهریور 1381 در منطقه بحرکان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که این گونه از ماهی ها هرمافرودیت پروتوژینوس هستند که از نظر مسیر تغییر جنسیت جزو ماهیان monadric بوده و ابتدا ماده و سپس به جنس نر تبدیل می شوند. تغییر جنسیت در ماهیانی با طول 2/51 تا 105 سانتیمتر و بعد از تخم ریزی ماهی شروع می شود و شامل سه مرحله است: مرحله ابتدایی که در آن بافت ژرمینال گناد ماده بیشترین درصد تخمدان را تشکیل داده و درصد بسیار کمی را کیسه های اسپرماتوگونیا، اسپرماتوسیت I و II و اسپرماتید تشکیل داده اند. مرحله دوم که در آن گناد ماده و نر به نسبت مساوی وجود دارد و شامل بافت بیضه ای و کیسه های اسپرماتوژنیک مشخص است. مرحله سوم: درصد بیشتری از گناد را بافت بیضه ای تشکیل می دهد، بافتهای تخمدان در حال از بین رفتن بوده و اسپرماتوزوآ در داخل لومن آزاد است. در داخل دیواره گناد لایه های عضلانی در حال جدا شدن هستند و تشکیل سینوسهای اسپرماتیک را می دهند. نتایج نشان می دهد که بافتهای ماهی ماده و نر در طول تغییر جنسیت با یکدیگر عجین هستند و بافت جداکننده ای بین آنها وجود ندارد. با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد که دوره تخم ریزی در ماهی هامور معمولی از اردیبهشت تا خرداد بوده و تغییر جنسیت پس از تخم ریزی در جنس ماده آغاز می شود.
    کلیدواژگان: ماهی هامو معمولی، هرمافردیت، تغییر جنسیت، رشد تخمدان
  • بهرام فلاحتکار صفحه 128
    بسیاری ازمهره داران بدلیل دارا بودن آنزیمL-Gulonolactone oxidase (GLO) در کبد یا کلیه که آخرین مرحله ساخت اسید اسکوربیک را هدایت می کند دارای توانایی ساخت این ویتامین بصورت de novo (در درون کلیه) بوده که ماده ای ضروری برای رشد، سلامتی، شکل گیری استخوان ها و باروری می باشد. با توجه به این امر، رشد 3 گونه از ماهیان خاویاری با استفاده از مقادیر مختلف ویتامینC مطالعه و مشخص گردید که در تاسماهیان جوان سیبری با استفاده از جیره های فاقد این ویتامین و اضافه کردنmg kg-1 300 به آن پس از 16 هفته با وجود اختلاف در وزن نهایی، این مقدارمعنی دار نبود (P≥0.05). همچنین در تاسماهی دریاچه ای با استفاده ازمقادیر صفر،50، 250 و 1250 mg kg-1 نیز اختلافی در رشد و بقا در یک دوره پرورشی 38 روزه مشاهده نگردید (P≥0.05). این در حالی است که پرورش فیل ماهیان جوان با مقادیر 0، 100، 200، 400، 800 و 1600 -1 mg kg در طی 16 هفته اختلافی را در رشد و وزن نهایی نشان نداده((P≥0.05 اما میزان بقا در برخی تیمارها به نسبت سایرین مناسب تر بود ((P≤0.05. نتایج مشخص ساخت بدلیل حضور آنزیم ذکر شده (GLO)در این راسته، ماهیان خاویاری نیازمند به این ویتامین در شرایط عادی نبوده اما بدلیل وجود شرایط متراکم پرورشی، بروز عوامل استرس زا و پاتوژنها، نیازمندی به این ویتامین در ماهیان خاویاری افزایش یافته و لذا این ویتامین می تواند در جیره ماهیان خاویاری در شرایط پرورش مصنوعی بکار رود که علاوه بر تجمع بافتی قادر است نقش یک ماده ضد اکسیدانت را علیه رادیکالهای آزاد به عهده داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، ماهیان خاویاری، پرورش مصنوعی
  • سید ضیاء الدین میرحسینی، علیرضا بیژن نیا، صغری ویشکایی، علیرضا صیداوی صفحه 138
    از بهترین روش های به نژادی کرم ابریشم، جداسازی دودمانهای خالص با توان تولید هیبریدهای پرمحصول مقاوم است. اثرات هتروزیس، ترکیب پذیری عمومی و ترکیب پذیری خصوصی صفات پیله پنج گروه بومی کرم ابریشم ایران شامل پرتقالی گیلان، لیمویی خراسان، پرتقالی خراسان، صورتی خراسان و بغدادی و دو نژاد اصلاح شده 107 و 110 و تلاقی آمیخته گری آنها بررسی گردید. نتایج نشان داد درصد قشر، وزن قشر و وزن پیله تحت تاثیر گروه های ژنتیکی است(05/0P<). میانگین این صفات کمی در پنج گروه بومی بترتیب 698/18درصد، 2918/0گرم و 5970/1گرم و در دو دودمان اصلاح شده بترتیب 280/20 درصد، 2614/0 گرم و 2959/1گرم بود. مقایسه درصد هتروزیس نشان دهنده برتری معنی دار آمیخته110× لیمویی خراسان بود(05/0P<). ترکیب پذیری عمومی صفات فوق درگروه های بومی کرم ابریشم و ترکیب پذیری خصوصی و هتروزیس در آمیخته های حاصل از تلاقی های آنها با دودمانهای تجاری از مقادیر بالایی برخوردار بودند. بر اساس نتایج این پژوهش، گروه های بومی کرم ابریشم در برنامه های آمیخته گری و به نژادی باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کرم ابریشم، گروه بومی، هتروزیس، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی
|
  • Balali G.R., Minaefar A., Sharifnabi B Page 5
    The genus Aspergillus (Anamorph) belong to Deutromycets and have several species. Some of the species infecte human, animal, plants and nuts. Most of these species have ability to degrade plant components by production of pectinase enzyme. The species of Aspergillus flavus and Aspergillus niger are the most popular species of this genus. Although these species could be identified using morphological characters, the interspecific and intraspecific variation could not be evaluated. Regarding pectic enzyme serection by the species, pectic zymogram technique was used as a simple and usefull method to identify the species and to detect inter and intraspecific variation. Initially the collected samples were transferred to the laboratory and after preparation were transferred on the appropriate media. The pure cultures were obtained for the sample with Aspergillus characteristics. Then Aspergillus fungi were identified microscopically based on morphological characters. As a result, 40 isolates of A. niger and 30 isolates of A. flavus were recognized. Then pured sampeles were transferred to liquid media contaning citrus pectin as a sole carbon source to induce the secretion of extracellular pectinase enzymes. After incubation for an optimised period the secreted pectinase enzymes was extracted and concentrated by Cephadex G150 and then loaded on the polyacrilamide horizontal gel and electerophoresed. There were 18 zymogram patterns for A. niger and 8 for A. flavus. The results based on the comparison of the zymogram patterns showed that there is inter and intraspecific variation for studied Aspergillus species. It seems this technique could be used not only for the species identification, but also use to study of epidemiology of the fungs.
  • Pishva A., Salehi M., Salehi R., Ebrahimi M. R Page 15
    Brucellosis has always high incidence in Iran, especially we are facing a new outbreak of the disease since 2002. Bakhtiiari tribe sheep enter to the central region of Iran from Iraq border, and therefore can easily introduce new species and/or biotypes of Brucella SPP to these regions. The aim of this study was to determine the species and biotypes of Brucellae that are present in the central region of Iran. We studied 150 Brucella isolates from aborted fetuses of sheep and cow. After identification of species of the bacteria, DNA was extracted and then parts of omp2a and omp2b genes of the bacteria were PCR amplified. The PCR products were digested by PstI restriction enzyme and the produced patterns of RFLP were analysed. Molecular technique of RFLP results demonstrated that only 135 samples were infected with Brucella melitensis biotype I and 15 samples demonstrated RFLP pattern similar to B. abortus (uncharacterized biotypes) or B. melitensis SPP (biotypes other than biotype 1). Our results demonstrated that although B. melitensis biotype I is the main Brucella in central region of Iran but about 10% of the aborted fetuses were infected with different biotypes of either B. abortus or B. melitensis. We are going to further characterize these biotypes in our next study.
  • Zamani I., Kasra Kermanshahi R., Emtiasi G Page 22
    Bacterial resistance to antibiotics and other physical and chemical antimicrobial agents generally results from extra-chromosomal DNA (such as plasmids), which usually carry several genes that are responsible for the resistance. In this research 100 strains of E. coli isolated from clinical samples were tested for resistance to antimicrobial agents, such as the antibiotics, heavy metals and UV ray and their MIC and MBC were determined, Then 10 strains with high multiresistance were chosen. For determination of genetical origin of resistance in these bacteria the plasmid profile of them were studied. After the plasmid profile detection (in number and size), ethidium bromide was used for plasmid curing, after plasmid elimination, rate of resistance was detected and original strain and cured bacteria were compared, which indicated that the resistance decreased dramatically following plasmid curing. Thus, genetical origin of resistance can be attributed to plasmids. To confirm these results another experiment was designed by transformation of these plasmids into sensitive plasmid-free recipient bacterium (E. coli HB101). The results showed that in most strains, antibiotics, heavy metals and UV resistances were plasmid-mediated.
  • Lotfi A., Nejad Ali, Hosseinkhani S., Ranjbar B., Etemadikia B Page 34
    Alpha- 1-Antitrypsin (AAT) is a member of a superfamily of serine proteinase inhibitors, and consists of 394 amino acids, which form three ß-sheets (A-C), nine -helices (A-I) and a reactive center loop. Point mutation and environmental factors can destabilize ß-Sheet A and distort the structure of the protein to allow a unique protein-protein interaction residues of one serpin molecule to be inserted into the ß-sheet A of another, that loop-sheet polymerization will be formed. These polymers accumulate within the endoplasmic reticulum of the hepatocyte fromed inclusion bodies which causes a range of diseases such as: neonatal hepatits, Juvenil cirrhosis and adult hepatocellular carcinoma, emphysema, and thrombosis. In this work it has been studied the conformational factors (Temperature, concentration and incubation time) on AAT polymerization. Using spectrofluremetery, turbidometery, circular dichroism, and flourometeric methods. The results of nondenaturing polyacrylamid gel electrophoresis confirmed several steps in polymerization, in presence of above mentioned environmental factors. Accordingly native of AAT migrated as a monomeric band where formed multimeric species of loop-sheet polymer seen. In conclusion it has been established that incubation temprature, concentration can cause essential variation in the structure of AAT, and leads to its di,tri,oligo and polymerization.In addition, the polymerization occures with different rate and this structural changs accounts the activity of AAT.
  • Sharifi M., Ghorbanli M., Barati M Page 42
    The knowledge of the effective factors to maintain, revive and exploit herbal covering regions in which the soil is facing water and nutritional shortage, or even the kinds of plants suffering from salinity and water shortage is of essential importance. In soils suffering from insufficient nutritional elements, the continuation of plant life depends on presence of microorganism such as mycorrhizal fungi. Mycorrhizal fungi are useful symbionts for plants, and helps plants to absorb water and nutrients such as phosphorus, nitrogen, potassium and other minerals. The use of mycorrhizal fungi could also help remove some fundamental problems of stabilizing jungles and green spaces. In this study two regional parks, (Taleghani park and Cheetgar park), which are different in regards of stability and growth of Tehran pinus species (Pinus eldarica) and in case of (Robina pseudo acacia) had been selected and were studied and compared from view of pedology. On the other hand in regard of biological factors, mycorrhizal colonization, root phosphorus and root proline of the selected trees were examined. The soil of whole regions was sandy loam, the pH was the same in whole regions, the amounts of Na, Cl and EC were more in soil of Taleghani park. Pinus trees of Taleghani park which have better growth comparing to pinus trees of Cheetgar park region, had significantly (P≤0.05) more root symbiosis than pinus trees in Cheetgar Park region. Acacia trees in both regions had rather similar growth and there was not a significant difference between the two regions. There was no significant difference in the average of spore numbers for pinus rhizospher between two regions, where the number of spores in rhizospher of acacia trees in Taleghani park comparing to the station 2 of Cheetgar park was significantly (P≤0.05) more. Proline content in root of pinus and acacia in Taleghani park was significantly more than that in Cheetgar park. Root phosphorus concentration for pinus and acacia was significantly higher in station 3 of Cheetgar park than other stations. There was no significant difference for phosphorus in root of acacia between different stations. Based on the results, low concentration of nutrient elements in the soil of Cheetgar park compared to Taleghani park could be considered as a limiting factor for growth of pinus trees in this region. Generally, mycorrhizal fungi are aboundant in soils with low plant nutrients. In contrast, we found lower mycorrhizal colonization in Cheetgar park and it could be considered as another growth limiting factor for pinus trees in this region.
  • Salehi Shanjani P., Vendramin G.G Page 50
    Panmictic equilibria between generations do not occur in natural populations. Gene conservation programs in beech will preferably use seed material for the regeneration of resources. Therefore, knowledge of processes changing structures and amounts of genetic variation during generative stand reproduction becomes very important. In this study, at 10 beech population along the Hyrcanian forests, genetic composition of mother trees (at least 40 trees per population) and their progenies (7 seeds of each of the 10 mother trees) were determined by means of microsatellite markers. The allelic structure of mother trees and seeds indicated that all loci showed high polymorphism in all populations. Allelic multiplicity in the seed generation is generally higher than in mother trees, which indicate effective gene flow from neighbor stands. Number of frequent alleles (> 5%) dose not vary significantly, however, number of locally common alleles (≤ 25%) in seed generation was higher than mother trees. What is important that any regular deviations from the Hardy-Weinberg structures were not observed. In comparison with mother trees, we have detected a slightly reduction in genetic diversity, probably due to an inappropriate seed collection strategy limited to a few trees. These data suggesting an increasing the number of mother trees would be a guarantee for conservation of genetic diversity of beech.
  • Ghorbani Sh, Shahraeen N., Dehghanyar H., Sahandi, Poor Rahim R Page 61
    Brassica napus (Canola) with mosaic symptoms from Varamin (Khaveh), was fixed on B. rapa in green house. The samples were collected and tested against TuMV by D.A.Sandwich ELISA using specific antibody (DSMZ, Braunschwieg, Germany). Mechanical inoculation of ELISA positive samples caused necrotic local lesions on Nicotiana tabacum L cv. White Burley and Chenopodium amaranticolor Coste & Reyn, systemic mosaic on - Petunia hybridia Vilm, Nicotiana glutinosa L., Brassica pepo L., Brassica rapa L., Zinnia elegans L.. Purified sample of virus revealed in the sucrose density gradient. Using spectrophotometery at wave lengths of 260 nm and 280 nm the purified virus Varamin of isolate had an absorbance ratio of 1.4. Antiserum was produced by injection of purified virus to New Zealand white rabbit. Electron micrographs of negatively stained row suspension of infected plants and purified virus preparations revealed flexuous, filamentous particles. Iranian isolate virus was transmitted from TuMV – infected plants to healthy plants by Brevicorye brassica in a non – persistant manner.
  • Kartoolinejad D., Hosseini S.M., Mirnia S.K., Tabib Zadeh G.Z., Akbarinia M Page 72
    In this paper effects of mistletoe on 4 primary macronutrients, Nitrogen, Phosphorus, Potassium and Calcium in two the most prevalent mistletoe’s hosts in Hyrcanian forests namely Hornbeam and Ironwood trees was studied by leaf analysis technique. Leaf samples collected from infected and uninfected branches of infected to mistletoe individuals and from completely healthy trees (without any mistletoe) with approximately similar DBH, height, appearance and physiological conditions near to each other. The samples moved promptly to the laboratory and oven dried for 48 h. at 60 ˚C before being ground to a powder, then digested and analyzed for Nitrogen, Phosphorus, Potassium and Calcium. The results showed that the amount of potassium has increased in the infected branches relative to perfectly healthy trees’ branches in each two host species. The amount of total nitrogen decreased in infected branches leaves relative to uninfected trees’ leaves. Whereas the other nutrient did not show the significant differences among groups.
  • Mansouri H., Ahmadi Moghadam A., Rohani N Page 80
    Mycorrhizal and non-mycorrhizal bean plants(phaseulus vulgaris)were treated with 100 ml solution containing 20 and 40 mM NaCl at three days interval in a pot culture experiment.The results showed decline in root infection by VAM as salinity accumulate.Sugar and protein content in mycorrhizal plants were significantly higher than those in treatments.Prolin and chlorophyll b content were not affected by salinity and mycorrhiza.At low and medium level of salinity K,Ca and P concentration were higher and Na concentration was lower in mycorrhizal plants.Results are discussed with respect to the role of VAM on diminishing the salinityeffects on plants.
  • Nowruzib., Ahmadi –Moghadam, A Page 89
    Heterocystous cyanobacteria play a significant contribution in maintaining soil fertility. Despite the occurrence of paddy fields, wheat fields and woodland in north Iran, less attention has been paid to the role of cyanobacteria in these ecosystems. In this study an attempt was made to growing soil inoculums on BG-11 medium. Their incidence with N, P, K, C, pH and EC of soils was also determined. Totally twenty species were identified in paddy fields, twelve in wheat fields and three in woodland. The results showed that species of Nostoc and Anabaena are ubiquitous in all sites except one of paddy field stands, where its EC was the highest and Calothrix stagnalis was the only species found in the stand. It is suggested that this strain is probably resistance to salinity. This is supported by statistical analysis of species and colonies number with EC that showed negative correlation. The forest had higher percentage of N, P, K, and C than other regions differed mainly in number of species and also there isn’t any branching species in this region. The scarcity of cyanobacteria in forest can be probably limited by low pH and EC. However soil analysis showed that phosphorous amount has a highly positive correlation with the frequency of cyanobacteria in all of stands.
  • Shoorideh Z.M. A., Azadbakht M., Zarifkar A., Jafari A., Hossienie Sh Page 99
    Vitex agnus castus is a well known plant in herbal medicine from centuries ago e.g. some people used its leaves and fruits for milk increasing. In present research the effects of V.a.c leaf extract on serum concentration of prolactin hormone has been investigated. Selective dosages of V.a.c were orally administrated to the female rats during the days of pregnancy. In the control group of rats the above procedure was applied, but distilled water was administrated instead of V.a.c extract. In order to blood sampling from each rat, at each stage (7rd and 15rd day of pregnancy) the animal was anaesthetized by inhalation of ether and the fresh blood sample was taken off from its heart and followed by the animal was sacrified. The serum was separated from each sample by centrifugation. These serums were used for measurement of prolactin hormone by RIA (Radio Immuno Assay) method. The data were analyzed by SPSS, ANOVA, MANOVA and LSD test at p<0.05. It is concluded that oral administration of 2, 10 and 70 mg/kg/day of V.a.c leaf extract in 7 day of pregnancy, significantly increased serum prolactin with compared to the control group of rats but not in 15 day. So altogether we concluded that: 1) the effect of V.a.c., is probably dependent on serum prolactin level before administration and dosage of V.a.c. extract and all of dosages had not the same effect. 2) The increase of prolactin level in seven day rats probably is the luteotrophic effect of V. a. c. leaf extract.
  • Ashrafzadeh M. R., Karami M., Darvish J Page 110
    This study was performed in order to determine morphology and morphometry of Gerbillinae subfamily in Geno Biosphere Reserve, Hormozgan Province. In this order we used live trapping method for the sampling of rodents. In total, 70 rodent specimens were collected. The specimens were studied in respect to their morphological, cranial and external characteristics and a few proportions. These specimens included three genus and four species: Persian Jird (Meriones persicus Blanford, 1875), Libyan Jird (Meriones libycus Lichtenstein, 1823), Baluchistan Gerbil (Gerbillus nanus Blanford, 1875) and Indian Gerbil (Tatera indica Hardwicke, 1807).
  • Abbassi F., Oryan S., Matinfar A Page 121
    Epinephelus coioides (family serranidae) is protogynous. This species is one of the most important fishes in Persian Gulf. Protogynous hermaphroditism, or female-to-male sex change, is known for many reef fishes including orange spotted Epinephelus coioides (family serranidae). Gonads at all stages of development in this species were examined in the persian Gulf from may 2001 to September 2002. Demographic data and gonad histology show that E.coioides is a protogynous hermaphrodite that follows a monandric pathway in sexual development. Females exhibited synchronous ovarian development. The sexual transition was found to occure in individuals of 51.2- 105 cm in standard length (SL) and then maturation of the testis tissue begins. Sex reversal to 3 different stages was classified. Transitional E.coioides gonads were characterized by the concurrent degeneration of all oocytes and the proliferation of spermatocysts. The results indicated that female and male tissues are not separated by connective tissue and the two tissue types are intermixed during the course of sex reversal. Regarding to the results of this research, it seems that the period of spawning in Epinephelus coioides is in May- June and sex reversal begins in the transitional after spawning in the functional females.
  • Falahatkar B Page 128
    Many vertebrates have L-gulonolactone oxidase (GLO) in liver or kidney, the enzyme catalyzing the last step in ascorbic acid biosynthesis; they can synthesize this vitamin as de novo, which is necessary for growth, health, bone formation, and reproduction. Due to this fact, 3 species of acipenserids were considered for effects of different levels of vitamin C. Results showed that in juvenile Siberian sturgeon, there were no significant differences in final weight after 16 weeks treated by 0 or 300 mg kg-1 ascorbic acid (P≥0.05). Also, there were no significant differences in growth and survival among groups of lake sturgeon after 38 days supplemented with 0, 50, 250, and 1250 mg kg-1 ascorbic acid (P≥0.05). Supplemented diets with 0, 100, 200, 400, 800, and 1600 mg kg-1 of ascorbic acid in great sturgeon also showed no significant differences in growth rate and final weight, however, survival showed enhancement in some treatments. Results obtained from this study showed that due to presence of GLO in this specimens, acipenserids do not require this vitamin in normal conditions, since rearing conditions such as high density, stressors, and pathogens, the need for this vitamin might increase in these fish, and it seems that, it is reasonable to use this vitamin in sturgeon diet in artificial rearing condition. In addition to tissue concentration, vitamin C can play a role as a peroxidant against free radicals.
  • Mirhoseini S.Z., Bizhannia A.R., Vishkaee S., Seidavi A.R Page 138
    Isolation of pure lines that had superior and high productive potency and had also resistant, is one of the best breeding strategy at sericulture. It is studied heterosis, GCA and SCA for cocoon characters in the five local groups and two breeded pure lines of silkworm Bombyx mori L. and their hybrids. From obtained results, shell cocoon percentage, shell cocoon weight and cocoon weight are affected by genetical groups (P<0.05). Average of these traits at five local groups were %18.698, 0.2918gr and 1.5970gr respectively and at two breeded pure lines were %20.280, 0.2614gr and 1.2959gr respectively. Heterosis comparisons showed Khorasan-lemon×110 hybrid had superior performance significantly (P<0.05). GCA for above traits at local groups and SCA and heterosis at their hybrids including pure lines with local groups had high amounts. Therefore local groups should be noticed for breeding and cross-breeding programs at sericulture.