فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سکینه نیکزاد، عباس آذری، حوریه باشی زاده فخار صفحه 6
    مواجهه با تکنیک های تصویربرداری نا آشنایی که در ایمپلنتولوژی مدرن کاربرد دارند، یکی از مشکلات دندانپزشکانی است که مایل به استفاده از درمان های ایمپلنت در کار روزمره خود هستند. این تصاویر که قادرند فک و دندان ها را از جهات مختلف به نمایش بگذارند، در درمان های روزمره دندانپزشکی کاربرد چندانی ندارند. اصولا در فرآیندهای درمانی دقیقی مانند ایمپلنتولوژی، مشکل اصلی قرار دادن استوانه ای فلزی در استخوان پر آندرکات و ناهموار است. در این مقاله مروری که بر اساس جستجو در قوی ترین منابع علمی یعنی کوکران و پاب مد تنظیم شده، لزوم کاربرد تکنیک های کراس سکشنال پیش از شروع درمان ایمپلنت با جزییات مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، رادیوگرافی، کراس سکشن
  • سعید نوکار، حسن دریز، حبیب حاجی میرآقا صفحه 19
    زمینه و هدف
    بیشترین علت شکست درمان با فایبرپست ها از دست رفتن باند آنها می باشد. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی مقایسه استحکام باند سه نوع فایبر پست در سه ناحیه مختلف ریشه پس از ترموسایکل می باشد.
    روش بررسی
    36 دندان تک کانال پرمولر اول مندیبل جمع آوری، تاج آنها قطع ودرمان ریشه شدند. پس از گذشت یک هفته فضای پست آماده گردید. نمونه ها به طور تصادفی به سه گروه 12تایی تقسیم و در هر گروه یکی از سه نوع پستD.T.White، D.T.Light و D.T.Composipost توسط سمان Sealbond Cement Dual II مطابق دستور شرکت سازنده سمان شدند. پس از 24 ساعت نمونه ها تحت 3500 سیکل حرارتی (oC55/oC5) قرار گرفتند. دندان ها در رزین آکریلی شفاف مانت شده و با برش های عرضی از فاصله 1میلی متری از طوق ریشه 3 قطعه به ضخامت 1/0±1میلی متر از سه ناحیه اپیکال و میانی و کرونال تهیه شد. سپس توسط دستگاه Universal Testing Machine آزمایش push-out انجام گردید. نتایج به دست آمده با تست آماری p<0/05) ANOVA) دو طرفه، آنالیز شدند. سپس نحوه شکست نمونه ها با استریومیکروسکوپ بررسی شد.
    یافته ها
    نوع پست در استحکام باند تاثیری ندارد (08/0p=). اما استحکام باند در قسمت کرونال بیش ازنواحی دیگر بود (005/0=p). نوع شکست در دو گروه D.T.Light و D.T.Composipost بیشتر از نوع مختلط و در گروهD.T.White، بیشتر از نوع ادهزیو در حد فاصل پست و سمان بود.
    نتیجه گیری
    سه نوع فایبر پست مذکور استحکام باند تقریبا مشابهی دارند. اما استحکام باند در ناحیه سرویکالی بیشتر از نواحی دیگر بود.
    کلیدواژگان: استحکام باند، سمان رزینی، فایبر پست
  • مریم کرمی نوگورانی، پروین خادم آب بخشانی، زهرا جدیدی، گلناز امیرپور صفحه 27
    زمنیه و
    هدف
    ازآنجایی که مطالعات بالینی محدودی جهت بررسی تاثیر عوامل باندینگ برمیزان موفقیت فیشور سیلانت انجام شده است، این بررسی باهدف مقایسه بالینی دو عامل باندینگ در موفقیت فیشور سیلانت دندان آلوده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بالینی 63 دندان از 35 دانش آموز 6-8 سال دارای دندان های مولر اول دایمی تازه رویش یافته و سالم فک بالا انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. دریک گروه، عامل باندینگ Single Bond و در گروه دیگر SE Bond مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به تازه رویش یافته بودن دندان و تماس ناحیه دیستوپالاتال با شیار لثه و عدم امکان ایزولاسیون این ناحیه، شیاردیستالی دندان ها آلوده و ناحیه مزیالی که به خوبی قابلیت ایزولاسیون داشت، ایزوله محسوب گردید. درهر گروه پس از اچینگ، دندان یک سمت فیشورسیلانت و دندان سمت دیگر بعدازاستفاده ازعامل باندینگ فیشورسیلانت شد. لذا چهار گروه آلوده/ باند، ایزوله/ باند، آلوده/ کنترل و ایزوله/ کنترل برای هر نوع عامل باندینگ بوجودآمد. در معاینات 3، 6 و 12 ماهه نتایج درمان به صورت موفقیت و شکست بررسی و توسط آزمون های Mc Nemar، Chi-square وCochran آنالیزشد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که: 1- آلودگی به طور معنی داری باعث افزایش میزان شکست فیشورسیلانت می شود 2-(05/0>p) استفاده ازاین دو عامل باندینگ میزان موفقیت فیشور سیلانت را به طور معنی داری افزایش می دهد 3-(05/0>p) استفاده ازاین دوعامل باندینگ میزان موفقیت فیشور سیلانت دندان آلوده را حتی از مواردی که دندان به طور ایزوله فقط فیشور سیلانت شده است، بیشتر افزایش می دهد4- (05/0>p) درمینای آلوده نتایج استفاده ازSE Bond نسبت به Single Bond درتمام طول تحقیق بهتربود (05/0>p)، درحالیکه در شرایط ایزوله نتایج استفاده از Single Bond بهتر بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه استفاده ازاین دو عامل باندینگ در درمان فیشور سیلانت را چه در موارد ایزوله و چه آلوده توصیه می نماید. بعلاوه به نظر می رسد SE Bond حساسیت کمتری نسبت به آلودگی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی بزاقی، عوامل باندینگ، فیشور سیلانت
  • محمدرضا شریفیان، بهنام بوالهری، علی نصرت، مرضیه علی قلی صفحه 35
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند که باکتری ها نقش اصلی را در ایجاد بیماری های پالپ و پری اپیکال ایفا می کنند و پاکسازی مکانیکی و شیمیایی کانال به توسط وسایل اندودنتیک و شستشو دهنده ها قادر به حذف کامل این باکتری ها از سیستم کانال ریشه نیست. به همین دلیل استفاده از داروهای داخل کانال در بین جلسات درمان ریشه جهت افزایش کیفیت پاکسازی کانال توصیه شده است که رایج ترین این داروها هیدروکسید کلسیم است. اما این دارو نیز قادر به حذف کامل باکتری ها از محیط کانال ریشه نمی باشد. کارواکرول یک عصاره گیاهی خوراکی است که دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است و در صورت مؤثر بودن بر باکتری های اندودنتیک می تواند به صورت داروی داخل کانال مورد استفاده قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی ابتدا MBC,MIC با استفاده از روش Macro broth dilution به ترتیب 3/0درصد و 6/0درصد تعیین شد. سپس تعداد 30 دندان تک ریشه تک کاناله انسان وارد مطالعه شدند. حجم نمونه پس از انجام مطالعه Pilot بر روی 4 دندان کشیده شده تعیین شد. بعد از قطع تاج دندان ها از CEJ و آماده سازی کانال ها تا سایز اپیکال 30، نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی Aو B (10تایی) و دو گروه کنترل منفی و مثبت (5 تایی) تقسیم شدند. بعد از کشت باکتری انتروکوکوس فکالیس در آنها، در دو گروه آزمایشی A و B به ترتیب امولیسون کارواکرول 6/0 درصد و هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی داخل کانال به مدت 7 روز مورد استفاده قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای آزمایش از کانال ها نمونه گیری به عمل آمد و در نهایت از دیواره های عاجی کانال هایی که فاقد باکتری بودند براده های عاجی تهیه شد و کشت داده شد. در پایان کار، داده ها توسط تست های آماری Kruskal-Wallis و Mann-Whitney آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که توانایی امولسیون کارواکرول 6/0 درصد در حذف باکتری انتروکوکوس فکالیس پس از یک پانسمان 7 روزه، تفاوت معنی داری با هیدروکسید کلسیم ندارد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    کارواکرول می تواند به عنوان یک لاروی داخل کانال در فواصل جلسات درمان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارواکرول، هیدروکسید کلسیم، داروی داخل کانال، باکتری انتروکوکوس فکالیس
  • طاهره السادت جعفرزاده کاشی، محمد عرفان، مرضیه میرزایی، سلمه کلباسی صفحه 41
    زمینه و هدف
    میزان پلیمریزاسیون (Ep) به میزان تبدیل باندهای C=C متاکریلات به باندهایC-C آلیفاتیک گفته می شود. هرچه مقدار Ep بیشتر باشد پلیمریزاسیون پلیمر بهتر انجام می گیرد. اگر پلیمر به اندازه کافی پلیمریزه نشود می تواند اثرات مخربی از جمله آزادسازی مونومر، آغازگر و رادیکال های آزاد یا پلیمریزاسیون ناکافی لایه هیبرید داشته باشد. بنابراین اندازه گیری مقدار Ep اهمیت زیادی دارد. استفاده از دیودهای منتشر کننده نور (LED) در دندانپزشکی بخاطر طول عمر زیادشان روز به روز در حال افزایش است. دستگاه LED امواج مادون قرمز تولید نمی کند و نور خروجی ابت دارد. بنابراین،مقایسه LED و کوارتزتنگستن هالوژن (QTH) از نظر Ep اهمیت دارد. دستگاه Differential Scanning Calorimetry(DSC) یک وسیله مناسب برای تعیین مقدار Ep است. این دستگاه روند واکنش و کینتیک واکنش را ثبت می کند. هدف از این مطالعه، اندازه گیری مقدار Ep یک باندینگ آزمایشگاهی حاوی آغازگر نوری کامفورکینون- آمین توسط DSC بود که از دستگاه های LED و QTH برای کیور آنها استفاده شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 5/2 میلی گرم از ماده باندینگ در ظرف های کوچک آلومینیومی DSC قرار گرفت و دو دستگاه لایت کیور متفاوت Coltolux ® LED Curing Light) و Coltolux ® 75 شرکت (Colteneبکار گرفته شد و نور از فاصله 9 میلی متری به مدت 30 ثانیه به نمونه ها تابیده شد و منحنی های DSC بعد از صد ثانیه از آغاز پلیمریزاسیون هر نمونه در دو دمای 23 و 37 درجه سانتی گراد بدست آمد. میزان حرارت حاصل از پلیمریزاسیون (HΔ) از ناحیه زیر پیک منحنی اختلاف حرارت محاسبه گردید. در هر یک از شرایط آزمایش پنج نمونه بکار رفت و از آنالیز واریانس دو طرفه برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز واریانس دو طرفه اختلاف معنی دار قابل توجهی را در بین دو درجه حرارت در باندینگ آزمایشگاهی نشان داد)001/0(p value<. منحنی های مربوطه در DSC نیزرفتار کینتیک مشابهی را برای LED و QTH نشان دادند. اختلاف آماری معنی داری بین دو دستگاه LED و QTH دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مقدارEp در QTH با توان بالا و نسل دوم LED یکسان است.
    کلیدواژگان: باندینگ، میزان پلیمریزاسیون، دیودهای منتشر کننده نور (LED)، Differential Scanning Calorimetry
  • شهباز ناصر مستوفی، آنی راقانیانس*، سپیده بانوا، عزت الله جلالیان، امیر عبدالله صفحه 49
    زمینه و هدف

    یک جز کلیدی در آماده سازی دندانی که قرار است پست و کور شود، فرول است. در صورت عدم وجود فرول نیروهای اکلوزالی، باعث شکستگی پست یا ریشه می شوند. هدف از انجام این تحقیق، تعیین اثر فرول بر مقاومت به شکست دندان های بازسازی شده با پست های فایبر کوارتز، تحت cyclic loading بود.

    روش بررسی

    این تحقیق به روش تجربی (Experimental) و به صورت Invitro انجام شد. در این تحقیق تعداد بیست دندان پره مولر فک پایین که به دلایل ارتودنسی از قوس خارج شده بودند و هیچگونه شکستگی، ترک یا پوسیدگی در تاج و ریشه نداشتند، جمع آوری و به صورت تصادفی به دو گروه ده تایی تقسیم شدند. در گروه شاهد تاج دندان ها از 3 میلی متر بالایCEJ و در گروه مورد از 1 میلی متر بالای CEJ عمود بر محور طولی دندان قطع شدند و دندان ها به روش معمول روت کانال شدند. در دو گروه فضای پست تهیه شد و پست های فایبر کوارتز DT light با سمان رزینی Panavia F2 سمان شدند، سپس کور کامپوزیتی Biscore و کراون تمام فلزی ساخته و توسط سمان زینک فسفات سمان شدند. پس از آن دندان ها در آکریل خودپخت با PDL مصنوعی مانت شدند. نمونه ها با زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی دندان، تحت نیروی cyclic با فرکانس 4 ضربه در ثانیه قرار گرفتند تا شکست یا جابجایی رخ دهد. سپس داده ها توسط آزمون t-test مورد ارزیابی آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان سیکل در گروه با فرول برابر 425±7310 و در گروه بدون فرول 316±4190 بود. در گروه با فرول میانگین نسبت به گروه بدون فرول،3120 سیکل بیشتر بود. اختلاف مقاومت به شکست در گروه با فرول و گروه بدون فرول از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق وجود فرول مقاومت به شکست دندان های بازسازی شده با پست های فایبر کوارتز را تحت cyclic loading، بالا می برد.

    کلیدواژگان: پست فایبر کوارتز، فرول، مقاومت به شکست، cyclic load
  • پریسا صالحی، حمیدرضا پاکشیر، علی نورافشان، نوید ناصری صفحه 56
    زمینه و هدف
    میزان آسیب به مینای دندان پس از اتمام درمان ارتودنسی تحت تاثیر مقدار ادهزیو باقیمانده بر سطح دندان می باشد. بنابراین بررسی عوامل تاثیر گذار بر میزان ادهزیو باقیمانده مانند نوع وسیله دی باندینگ و نوع رزین ضروری است هدف مطالعه حاضر بررسی نقش نوع رزین و روش های مختلف دی باندینگ در میزان ادهزیو باقیمانده بر سطح مینای دندان توسط یک روش جدید می باشد.
    روش بررسی
    در این بررسی که بصورت مداخله ای و در محیط آزمایشگاهی انجام گرفت، تعداد 120 دندان پره مولر به بصورت تصادفی در چهار گروه 30 تایی قرار گرفتند. براکت های فلزی استاندارد اج وایز با استفاده از دو کامپوزیت self cure دو خمیری Concise (در گروه های اول و دوم) و تک خمیری Unite (در گروه های سوم و چهارم) به دندان ها باند شدند. دی باندینگ در گروه های اول و سوم توسط پلایر LODI و در گروه های دوم و چهارم به کمک پلایر دی باندینگ دنتاروم انجام شد. پس از دی باندینگ درصد ادهزیو باقیمانده توسط برنامه نرم افزاری stereolith (version 1) محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تست های آماری One-way ANOVA و به دنبال آن آزمون مقایسه چندگانه ای Tukey استفاده گردید.
    یافته ها
    گروه چهارم (کامپوزیت Unite و پلایر دیباندینگ دنتاروم) دارای کمترین مقدار ادهزیو باقیمانده بر روی دندان و بیشترین مقدار آن بر روی قاعده براکت بوده و اختلاف آن با سه گروه دیگر معنی دار می باشد (01/0>p).
    نتیجه گیری
    اعمال نیروی shear-peel توسط پلایر دی باندینگ دنتاروم در طی دی باندینگ بویژه در هنگام استفاده با کامپوزیت Unite باعث کاهش مقدار ادهزیو باقیمانده بر روی مینای دندان گردید.
    کلیدواژگان: دی باندینگ، ادهزیو باقیمانده، پلایردی باندینگ دنتاروم، LODI، Concise، Unite
  • رامین نبی زاده، * علی کولیوند، احمد جنیدی جعفری، مسعود یونسیان، قاسمعلی عمرانی صفحه 66
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهم ترین معضلات زیست محیطی مواد زاید تولیدی در مراکز دندانپزشکی است که به علت دارا بودن عوامل خطرناک، سمی و بیماری زا ازاهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی و آنالیز زباله های تولیدی در مراکز دندانپزشکی عمومی شهر همدان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی از 104 مطب دندانپزشکی عمومی موجود در شهر همدان 10 مطب به صورت تصادفی ساده انتخاب و از هر مطب سه نمونه در انتهای سه روز کاری متوالی (روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه شنبه هر هفته) برداشت شد. نمونه ها به صورت دستی جداسازی و به 74 جزء مختلف تفکیک و با استفاده از ترازوی آزمایشگاهی توزین شدند. در مرحله بعد اجزای توزین شده بر اساس ویژگی و پتانسیل خطرزایی دسته بندی شدند.

    یافته ها

    میزان کل زباله سالیانه تولیدی در مطب های دندانپزشکی عمومی شهر همدان برابر با 67/14662 کیلوگرم (88/20009>حدود اطمینان 95% >/45/9315) می باشد. سهم تولید زباله های عفونی، زباله های شبه خانگی، زباله های شیمیایی و دارویی و زباله های سمی به ترتیب برابر با 93/51،16/ 38، 47/9 و 44/0% می باشد. اجزای اصلی تشکیل دهنده زباله های تولیدی در مطب های دندانپزشکی عمومی شامل 14جزء می شود که در مجموع بیش از 80% زباله های دندانپزشکی را تشکیل می دهند. بنابراین جهت انجام برنامه های کاهش، جداسازی و بازیافت زباله در مطب های دندانپزشکی می بایست بیشترین تمرکز را روی این اجزا داشت.

    نتیجه گیری

    در رابطه با مدیریت بهینه زباله های دندانپزشکی پیشنهاد بر این است که علاوه بر آموزش دندانپزشکان جهت انجام فعالیت های مربوط به کاهش، جداسازی و یا بازیافت زباله در داخل مطب، جمع آوری، حمل و نقل و دفع هر کدام از بخش های زباله های دندانپزشکی (زباله های سمی، شیمیایی و دارویی، عفونی و شبه خانگی) به صورت جداگانه و مطابق با دستورالعمل ها و ضوابط مربوطه انجام گیرد.

    کلیدواژگان: زباله جامد دندانپزشکی، زباله عفونی، زباله شبه خانگی، زباله شیمیایی و دارویی، زباله سمی
  • فاطمه عزالدینی اردکانی، زاهد محمدی، زهرا هاشمیان، سیدمحمود صدر بافقی، عاطفه سادات هدایتی، محمد جعفر رحمانی باغملک صفحه 74
    زمینه و هدف
    کلسیفیکاسیون پالپ دندان ممکن است پاتوژنز مشابه توده های عروقی کلسیفیه داشته باشد. سنگ های پالپی توده های کلسیفیه ای هستند که در رادیوگرافی های رایج دندان یافت می شوند. هدف از انجام این تحقیق بررسی ارتباط بین سنگ های پالپی و بیماری های ایسکمیک قلبی- عروقی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تحلیلی- توصیفی است و به روش مقطعی انجام شده است. بیمارانی که بین 55-20سال سن و حداقل دارای 8 دندان طبیعی بودند و جهت بررسی بیماری آترواسکلروزیس عروق کرونر به بخش قلب بیمارستان افشار مراجعه نمودند جامعه آماری مورد بررسی را تشکیل می دادند. در این افراد ارتباط بین گرفتگی عروق وسنگ های پالپی بررسی گردید.
    یافته ها
    جمعا 61 بیمار که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند شرکت داشتند. بیماران شامل 32 مرد (5/52%) و 29 زن (5/47%) بودند. در نتایج آنژیوگرافی، 38 نفر دارای حداقل یک رگ گرفته (از یک تا 3 رگ) بودند و بقیه افراد (7/37%) نتیجه آنژیوگرافی نرمال داشتند. افرادی که سنگ پالپ در دندان هایشان داشتند. در 8/73% (31 مورد) دچار گرفتگی عروق کرونر بودند در حالی که این نسبت در افرادی که سنگ پالپی نداشته اند 8/36% (7 مورد) بودند. بیشترین دندان هایی که سنگ پالپی داشتند مولرهای اول ودوم بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها شاید بتوان بیان نمود که وجود سنگ های پالپی در رادیو گرافی دندانی، درغربال گری بیماری های CVDکمک کننده است.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، پانورامیک، سنگ پالپ
  • علی مهری، محمد علی مروتی شریف آباد صفحه 81
    زمینه و هدف
    نخستین گام جهت برنامه ریزی در زمینه بهداشت دهان و دندان تعیین عوامل موثر بر آن می باشد. دراین مطالعه عوامل موثر بر بهداشت دهان ودندان در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار براساس مدل ارتقاءی سلامت(Health Promotion Model=HPM) مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه توصیفی تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، تعداد 250 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی واحد سبزوار به روش تصادفی (طبقه ای) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای استفاده گردید که براساس الگوی مورد بررسی طراحی شد و روایی و پایایی آن از طریق پانل خبرگان و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (81/0-65/0=، 30=N) گردید. برای تجزیه و تحلیل داده از نرم افزار آماری SPSS11.5 و آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیر واریانس، آنالیز مسیر مبتنی بر رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین رفتارهای بهداشتی دهان و دندان جامعه مورد بررسی در حد متوسط بود (91/3±17/19ازمجموع36 امتیاز). اختلاف معنی دار آماری بین میانگین رفتارهای بهداشتی و الگو برحسب تحصیلات والدین مشاهده گردید (05>p). همبستگی معنی داری بین تمام متغیرهای مدل مورد بررسی مشاهده گردید (5/0>p). متغیرهای خودکارآمدی، تاثیرگذارنده های بین فردی، احساس مثبت مرتبط با رفتار، موانع و تعهد به طرح در مجموع 29% واریانس رفتارهای بهداشتی دهان و دندان را توضیح می دادند که اثر مستقیم خود کارآمدی (252/0=β) بیش از سایر متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه رفتارهای بهداشتی دهان و دندان درجامعه مورد بررسی درحد متوسط بود ولی با توجه به اهمیت و تاثیر بهداشت دهان و دندان برسلامت کلی افراد، بایدرفتارهای بهداشت دهان و دندان در دانشجویان ارتقاء یابد. نتایج این بررسی کارآیی مدل ارتقاء سلامت را در پیشگویی رفتارهای بهداشتی دهان و دندان مورد نشان داد لذا این مدل می تواند به عنوان یک مدل مناسب در برنامه های ارتقاء سلامت دهان و دندان دانشجویان بکار برده شود.
    کلیدواژگان: الگوی ارتقاء سلامت، بهداشت دهان و دندان، دانشجویان
|
  • Nikzad S., Azari A., Bashizade Fakhar H. Page 6
    It is quite often for general practitioners who want to use implants in their routine treatments to face with the problem of unfamiliar radiographic techniques commonly prescribed in modern implantology. These types of radiograph, which could show the jaws in multiple aspects, are not routinely used by general practitioners. However, for sophisticated very delicate treatment options like implantology, the main problem is that "a metal object want to be placed in an undercut-full and zigzag area like bone", and the so called plain radiographs cannot be used for this purposes without difficulty. In this literature review, based on the data of the most powerful databases including COCHRANE and PUBMED, the necessity of using cross-sectional techniques in pre-implant treatment discussed in detail
  • Nokar S., Dorriz H., Hajimiragha H., Shamashyan N. Page 19
    Background And Aim
    Debonding is the most common failure type of fiber posts. This in vitro study aimed to evaluate the bond strength of 3 different fiber posts cemented with a resin luting agent in three regions of prepared post spaces after being subjected to termocycling.Materials and Methods Thirty six mandibular first premolars were sectioned at the cemento-enamel junction and were treated endodontically. After one week the post spaces were prepared and roots were divided into 3 groups of 12 specimens according to the post types (D.T.Composipost, D.T.White, D.T.Light). Sealbond Cement Dual II was used in all groups. One day after cementation, specimens were subjected to 3500 thermal cycles (5oC/55oC). Each root was then embedded in acrylic resin and sectioned perpendicular to long axis. Three 1-mm tick segments from apical, middle and cervical thirds were prepared. Push out test was performed. Data were analyzed with 2-way ANOVA (P<0.05). All root segments and dislodged posts were observed with stereomicroscope to figure out their failure modes.
    Results
    The post type had no significant effect on bond strength (p=0.08). However bond strength at the coronl segment was higher than the other segments (p=0.005). Mixed mode was the mostly occurred failure mode with D.T.Composipost and D.T.Light but with D.T.White, the mostly occurred failure mode was adhesive between the post and cement.
    Conclusion
    Different fiber posts have relatively similar bond strength to root dentin, bond strength at the coronl segment was higher than the other segments.
  • Karami Nogourani M., Khadem Abbakhshani P., Jadidi Z., Amirpoor G. Page 27
    Background And Aim
    Since the clinical studies conducted to explore the effect of bonding agents on the success of fissure sealant are limited in number, the present study was conducted to compare the effects of two bonding agents on the success of fissure sealant of the saliva- contaminated teeth.
    Materials And Methods
    In this study, 63 teeth of 35 students aged 6-8 with healthy and newly-erupted upper jaw molar teeth, were selected and divided into two groups. In one group, single-bond and In the other, SE bond were used. As the teeth were newly erupted and the distopalatal area being in contact with the gingival sulcus and this fact that, this area was impossible to isolate, the distal sulcus of the contaminated teeth and the mesial area capable of adequate isolation were assumed isolated. For each group, after etching, the teeth on one side were treated with a sealant and the teeth on the other side were first bonded and then treated with the sealant. Hence, four groups were formed: bonded/isolated, bonded/contaminated, controlled/isolated and controlled/contaminated for any bonding agent. The results of the treatment were assessed in terms of the success and failure and then analyzed using Mc Nemar, and Chi-square tests and Cochran.
    Results
    The results of the study indicated that:1. Saliva contamination caused a significant increase in sealant failures(p<0.05).2. Use of the two bonding agents significantly increased the success of the sealant(p<0.05).3. Use of the two bonding agents significantly increased the success of the fissure sealant on the saliva-contaminated teeth, even more than when the teeth had been isolated and with only fissure sealant(p<0.05). 4. For the contaminated enamel, the results of SE bond were better than those of the single bond (p<0.05). However, in isolated condition the results of using single bond were better (p<0.05).
    Conclusion
    The results of the study supported the use of these two bonding agents in the treatment of fissure sealants under both isolated and contaminated conditions. Further, more SE bond seemed to be less sensitive to saliva contamination.
  • Sharifian M., Bolhari B., Nosrat A., Aligholi M. Page 35
    Background And Aim
    Researches have shown that bacteria play the main role in development of pulpal and periapical diseases. Chemo-mechanical cleaning of infected root-canal system can not remove all of the microorganisms. Thus interappointment medicaments are necessary to aid this goal. Calcium hydroxide is one of the most useful medicaments in root canal therapy, but this medicament can not eliminated all of the bacteria in root canal system. Carvacrol is an edible plant extract that has antimicrobial and anti-inflammatory effects. If this extract is effective against endodontic bacteria, it can be used as an root canal medicament.
    Materials And Methods
    In this experimental study, Initially, MIC and MBC of carvacrol detected with Macro broth dilution method and determined as 0.3% and 0.6%, respectively. After that, 30 single root and single canal extracted human teeth were used in this study. The number of specimens determined in a pilot study on 4 extracted teeth. After preparation to apical size # 30 with hand and rotary instruments, teeth were randomly divided into two experimental and two control groups. After culturing Enterococcus faecalis in prepared canals, we used emulsion of 0.6% carvacrol and calcium hydroxide in two A and B experimental groups for 7 days as the intracanal medicament. Microbial samples obtained before and after experiment. Then, canals with negative culture selected to obtain dentinal shaving to culture. Data obtained from microbiological samples analyzed with kruskal-wallis and Bonferroni tests.
    Results
    Results of this study showed that emulsion of 0.6% carvacrol has no significant difference with calcium hydroxide in elimination enterococcus faecalis after 7 days dressing (p>0.05).
    Conclusion
    Carvacrol can be used as an intrappointment intracanal medicament.
  • Jafarzadekashi T., Erfan M., Mirzaie M., Kalbasi S. Page 41
    Background And Aim
    Extent of polymerization (Ep) is the rate at which methacrylate C=C bonds are converted to aliphatic C-C bonds. The higher the Ep value, the better the polymerization of the polymer. If the polymer dose not polymerize sufficiently, it could have destructive effects e.g. releasing monomer, initiator, free radical or insufficient polymerization of hybrid layer. Therefore, measuring the Ep value is very important. Light-emitting diodes (LEDs) are becoming increasingly popular in dental practice as they have a long life expectancy. LEDs do not generate infrared wavelength, and have a constant light output. Therefore, comparison of LED and Quartz tungsten halogen (QTH) from the point of Ep is important. Differential Scanning Calorimetry (DSC) is a proper tool for determining the Ep value, monitoring the process of reaction and reaction kinetics. The aim of this study was to measure the Ep value of a dental bonding containing camphorquinone/amine photoinitiator which were cured by LED and QTH using DSC.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 2.5 mg of bonding material were placed in DSC aluminum pans. Two different light cures, LED & QTH (Coltene Company Coltolux ®75 LED Curing Light), were used in this study. The light guide was positioned at a distance of 9mm from the base of the sample chamber. Each sample was photopolymerized for 30 seconds, and the DSC curves were obtained after 100 seconds from initiation of photopolimerization of each sample, at both 23oC and 37oC. The heat of photopolymerization (DH) was calculated from the area under the peak of the differential temperature curve. Five samples were used for each condition. The data was analyzed by two-way ANOVA.
    Results
    There was highly significant difference between two temperatures in the experimental bonding (pvalue<0.001). Representative DSC curves showed the same kinetic behavior for LED and QTH.
    Conclusion
    The results revealed that the Ep generated by high power density QTH was the same as that of produced by second generation of LED.
  • Nasermostofi Sh., Raghanians A., Banava S., Jalalian E., Abdollah A. Page 49
    Background And Aim

    A key factor in restoring the endodontically treated teeth is ferrule preparation. When the ferrule is absent, occlusal loads may cause the post or root to fracture. The purpose of this in vitro study was to evaluate the effect of ferrule preparation on fatigue resistance of teeth restored with quartz-fiber posts.

    Materials And Methods

    Twenty single-rooted lower premolars having similar dimentions were randomly devided into two groups of 10. In control group the teeth were prepared with 3-mm of remaining coronal tooth structure and in test group teeth were prepared with 1-mm of remaining coronal tooth structure. The teeth were endodontically treated. 9-mm long Post holes were prepared, and D.T. light quartz-fiber(RTD,France) posts were cemented with Panavia F2(Kuraray,Japan).Then the core build up was done with Bisco core build up composite(Bisco,USA) and full metal crowns were cemented with Zinc phosphate(Harvard cement, Germany). All specimens were mounted in acrylic resin blocks and intermittently loaded (180 N) at an angulation of 45- degree to the long axis of the teeth at a frequency of 4 loads per second, until failure occurred.

    Results

    There was significant difference between the loads cycles of two groups studied. (p<0.0001).

    Conclusion

    The results of this study showed that an increased amount of coronal dentin significantly increases the fracture resistance of teeth restored with quartz-fiber posts.

  • Salehi P., Pakshir Hr., Noorafshan A., Naseri N. Page 56
    Background And Aim
    At the end of fixed orthodontic treatment, enamel damages are affected by amount of adhesive remnants. Thus, determining the factors involves in the amount of adhesive remnants e.g. the types of resins and the methods used for debonding is of necessity. The aim of this study was to evaluate the effect of the composite resin type and debonding pliers on enamel surface by a new method in measuring the adhesive remnant.
    Materials And Methods
    In this interventionally in-vitro study, 120 extracted human premolars were randomly divided into four groups of 30 each. The standard edgewise metal brackets were bonded on the teeth with two pastes self-cure composite "Concise" in the first and second groups, and with No-mix composite "Unite" in the third and fourth groups. the debonding was done by means of Lift off Debonding Instrument "LODI" (3M-Unitek), in first and third groups, and Bracket Removing Plier (Dentaurum), in the second and forth groups, respectively. After debonding, all teeth were evaluated with steriology software (stereolith version 1) for comparing the amount of adhesive remnants between the four groups. For data analysis, One-way ANOVA and independent t.test were used.
    Results
    The fourth group showed the lowest adhesive on the enamel surface and the most on the bracket surface with significant differences with other three groups (p<0.01).
    Conclusion
    The use of Dentaurum debonding plier with shear-peel force when used with the Unite adhesive (group 4), would decrease the adhesive remnants on the enamel surface.
  • Nabizadeh R., Kulivand A., Jonidi Jafari A., Younesian M., Omrani Gh. Page 66
    Background And Aim

    Today, one of the most important environmental issues is dental solid wastes which are of great importance because of the presence of hazardous, toxic and pathogen agents. In this survey, solid waste produced in Hamedan general dental offices is evaluated.

    Materials And Methods

    In this descriptive study, from 104 general dental offices in Hamedan, 10 offices were selected in simple random way. From each offices, 3 sample at the end of successive working day (Sunday, Monday and Tuesday) were analyzed. Samples were manually sorted into different 74 components and measured by means of laboratory scale. Then, measured components were classified in the basis of characteristic and hazardous potential as well as material type.

    Results

    Total annual waste produced in general dental offices in Hamadan is 14662.67 Kg (9315.45>95.0% Confidence Interval>20009.88). Production percentages of infectious, domestic type, chemical and pharmaceutical and toxic wastes were 51.93, 38.16, 9.47, 0.44 respectively. Main components of produced dental waste were 14 components that consist of more than 80 percents of total dental solid waste. So, waste reduction, separation and recycling plans in the offices must be concentrated on these main components.

    Conclusion

    In order to dental waste proper management, it is suggested that in addition to educate dentists for waste reduction, separation and recycling in the offices, each section of dental waste(toxic,chemical and pharmaceutical, infectious and domestic type wastes) separately and according to related criteria should be managed.

  • Ezoddini Ardekani F., Mohammadi Z., Hashemian Z., Sadrbafghi M., Hedayati A., Rahmani Baghemalek Mj. Page 74
    Background And Aim
    Dental pulp calcification may have the same pathogenesis as vascular calcifications. Pulp stones are calcified mass, which are commonly observed in usual dental radiographs. The purpose of this study was to evaluate the relationship between pulp stones and ischemic CVD.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional descriptive-analytic study on 20-25-year-old patients who had at least 8 intact teeth and were referred to Afshar hospital for cardiovascular examinations. Relationship between vascular stenosis and dental pulp stone was explored.
    Results
    Sixty one patients who had undergone angiography were studied. They included 32 male (52.5%) and 29 female (47.5%). 38 patients had at least one stenotic vessel (from one to three vessels) and the others (37.7%) showed normal angiographic findings. 73.8% (31 cases) of the patients with dental pulp stones suffered from coronary narrowing where as only 36.8% (7 cases) of the patients without dental pulp stones showed coronary vessels narrowing. Pulp stones were mostly seen in first and second Molar teeth.
    Conclusion
    According to the results, we can state that oral and maxillofacial radiology is helpful in screening of cardiovascular diseases.
  • Mehri A., Morowatisharifabad M. Page 81
    Background And Aim
    It is necessary to assess health status for designing and programming about oral health behaviors. In this study the Effectiveness of Health Promotion Model in Predicting oral health among the Students of Islamic Azad University of Sabzevar was examined.
    Materials And Methods
    This was a descriptive-analytic, cross-sectional study. A random (stratified) sample of 250 university students in Islamic Azad university of Sabzevar, participated in the study. Appropriate instruments were designed to measure the variables of interest based on health promotion model. Reliability and validity of the instruments were examined by a panel of experts and cronbach alpha (N=30,α=0.65-0.81) respectively. The data were analyzed by SPSS 11.5 Statistical Software using Spearman Coefficient, Path analysis based on regression and ANOVA.
    Results
    The mean of oral health behaviors among students was moderate (19.17±3.91 out of total 36).Statistically significant differences were found in oral health behaviors and the model variables by parent education (P<0.05). The results showed that the model variables were related to oral health behaviors of the students (P<0.05).Self-efficacy,interpersonal influences,positive emotion, perceived barriers and commitment to plan of action as variables of HPM model explained 29% of oral health behaviors among subjects within which self-efficacy was the strongest predictor)β=0.252).
    Conclusion
    Although the mean of oral health behaviors was moderate among the subjects, but it should be promoted because of their great importance on the individual's health. It was concluded that the Health Promotion Model may be used as a framework for planning intervention programs in an attempt to improve the oral health behaviors of the university students.