فهرست مطالب

Cell Journal - Volume:12 Issue: 1, 2010

Cell Journal (Yakhteh)
Volume:12 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/02/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معصومه دورقی، سمانه صابری کاشانی، محمدعلی شکرگزار، اکبر عقلایی، مریم اسماعیلی، مریم بابابیک، محمدحسن شیرازی، محمد علی محققی، مرجان محمدی صفحه 1
    هدف
    بررسی ویژگی های ژن (Acav) eneG nixototyC gnitaloucaV در سطح پروتئین و فنوتیپ با ارزیابی آلل های ژن Acav، محصول پروتئینی ژن و عملکرد واکوئل زایی بر سلول اپی تلیال
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 08 بیمار دچار اختلالات گوارشی بررسی و پلی مورفیسم ژن Acav با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز انجام شد. حضور پروتئین AcaV با استفاده از آنتی بادی پلی کلونال ضد AcaV به روش ایمونوبلاتینگ تعیین شد. بررسی سیتوتوکسیسیتی بر روی سلول aLeH به منظور تعیین فعالیت سیتوتوکسین واکوئل زا صورت گرفت.
    نتایج
    بررسی ژنوتیپ Acav نشان داد که 62 سویه (5/23 درصد) دارای ژنوتیپ 1m1s بوده در حالی که 53 سویه (8/34 درصد) و 91 سویه (8/32 درصد)به ترتیب دارای ژنوتیپ 2m1s و 2m2s بودند. ژنوتیپ 1m1s با سرطان معده در مقایسه با سوء هاضمه بدون زخم (500/0 =p) و زخم گوارشی (800/0 =p) ارتباط معنی داری داشت. باند 59 کیلودالتونی نشان دهنده وجود پروتئین AcaV در عصاره تغلیظ شده کشت مایع هلیکوباکتر پیلوری بوده است. سویه های 1m1s دارای فعالیت واکوئل زایی بیشتری در مقایسه با سویه های 2m1s بر سلول aLeH بودند در حالی که سویه های 2m2s، فعالیت قابل مشاهده ای نداشتند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که سویه های 1m1s هلیکوباکتر پیلوری دارای فعالیت توکسیک بالایی هستند و این با فراوانی بیشتری در بیماران دچار سرطان معده یافت می شود، به نظر می رسد که ژنوتیپ 1m1s در بیماری زایی بیماری های پرخطر نظیر سرطان معده نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: واکوئل زایی، سیتوتوکسین ها، ژنوتیپ، ویرولانس، هلیکوباکتر پیلوری
  • محمدتقی جغتایی، مهرداد بختیاری، باقر پورحیدر، مهدی مهدی زاده، ابوالفضل فقیهی، فرشته مهرآیین، بابک بهنام، وحید پیرحاجتی صفحه 7
    هدف
    بررسی اثر پیوند توام سلول های بنیادی مغز استخوان و سلول های شوان بر میزان بهبود حرکتی در ضایعه نخاعی در موش صحرایی
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 65 موش صحرایی بالغ نر از نژاد ویستار با وزن (003-052 گرم) مورد استفاده قرار گرفته است. کشت سلول های بنیادی مغز استخوان و سلول های شوان انجام شده و این سلول ها قبل از پیوند به ترتیب توسط udrB وIiD نشاندار شدند. مدل noisutnoC ضایعه نخاعی با استفاده از (DYN) eciveD ytisrevinU kroyweN در محل سگمان های 9-8T ایجاد و موش ها به هفت گروه 8تایی تقسیم شدند که شامل یک گروه کنترل، سه گروه آزمایش و سه گروه mahS بودند. در گروه کنترل، تنها لامینکتومی انجام گرفت، گروه های آزمایش شامل گروه های (CSMB) sellC lamortS worraM enoB و (CS) lleC nnawhcS و tnalpsnarT-oC بوده که به ترتیب سلول های (sCSMB و sCS و sCS & sCSMB) را در محل ضایعه و 7 روز پس از ضایعه دریافت کردند، در گروه mahS تنها سرم در محل ضایعه تزریق شد. وضعیت حرکتی حیوان ها با استفاده از تست(BBB) nahanserB dna eittaeB، ossaB در روزهای 65، 94، 24، 53، 82، 12، 41، 7، 1 بعد از ضایعه نخاعی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که افزایش معنی داری در نمرات BBB حیوان های گروه tnalpsnarT-oC در مقایسه با حیوان های گروه های CSMB و CS وجود دارد (50/0=p).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که پیوند توام سلول های بنیادی مغز استخوان و سلول های شوان می تواند یک روش موثری برای درمان ضایعه نخاعی فراهم کند بنابراین توسعه روش های درمانی توام، در آینده ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مغز استخوان، سلول های شوان، پیوندسلول، ضایعه نخاعی، بهبود عملکرد
  • فوژیا اوتمن، آینی ایدریس، غلامرضا مطلب، زولکاپلی بی تی ایشاک، اسما رحمت صفحه 17
    هدف
    بررسی اثر اونکولیتیک ویروس بیماری نیوکاسل از نژاد 0422FA بر سلول سرطان پستان انسانی از رده 7-FCM
    مواد و روش ها
    0422FA-VDN در درون تخم مرغ های جنین دار یازده روزه به مدت 27 ساعت تکثیر داده، ویروس از قسمت مایع آلانتوییک برداشت و خالص شد. همآگلوتینین تست (tset AH; tseT noitanitulggameaH) بر روی ویروس خالص شده انجام گردید که 48361 واحد AH می باشد. تست TTM به وسیله دو تکنیک مونولایر (reyalonoM) و کوکالچر (erutluc-oC) جهت یافتن دوز مهاری 0422FA-VDN یا 05Cl بر سلول سرطانی رده 7-FCM انجام گردید. کنفوکال لیزر اسکنینگ میکروسکوپی جهت مشاهده وجود ویروس درون سلول با استفاده از پلی کلونال آنتی بادی مرغ و آنتی بادی ضد پلی کلونال آنتی بادی مرغ تولید شده در بز - که به آن فلورسین ایزوتیوسینات (CTIF; etanycoihtosI niecseroulF) متصل و کونژوگه شده است - انجام گردید. تکنیک LENUT جهت تعیین درصد سلول های آپوپتوتیک به کار گرفته شد.
    نتایج
    تیتر مهاری ویروس در دو تکنیک منو لایر و کوکالچر (05Cl)، دو واحد AH گزارش می گردد. ذرات ویروس در سیتوپلاسم سلول 7-FCM بعد از 42 و 84 ساعت مشاهده گردید. جوانه زدن (ffO gnidduB) ویروس بعد از 27 ساعت مشاهده گردید. تعداد سلول های آپوپتوتیک به طور معنی داری (50/0>p) بعد از اثر ویروس در طول 27 ساعت افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که 0422FA-VDN دارای اثر اونکولیتیک بر سلول سرطان پستان از رده 7-FCM می باشد. مطالعات بیشتری نیاز است تا مکانیسم اثر ضدسرطانی این ویروس کشف گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ویروس بیماری نیوکاسل، آپوپتوزیس، کنفوکال لیزر اسکنینگ ماکروسکوپی، In Situ Nick End Labeling
  • مهدی نیکبخت دستجردی، حمید میرمحمد صادقی صفحه 25
    هدف
    بررسی تاثیر پلی مورفیسم کدون 27 ژن 35p بر فراوانی ناپایداری میکروساتلیت در سرطان روده بزرگ
    مواد و روش ها
    فراوانی ناپایداری میکروساتلیت در سه ژنوتیپ مختلف کدون 27 ژن 35p با استفاده از AND ژنومی به دست آمده از 441 بلوک پارافینی آدنوکارسینومای روده بزرگ از طریق تست نشانگر 62-TAB بررسی شد.. افتادگی در توالی تک نوکلئوتیدی نشانگر 62-TAB که باعث حضور ناپایداری میکروساتلیت در نمونه های توموری می شود، با استفاده از روش PCSS-RCP مشخص شد. ارتباط بین متغیرهای کیفی با استفاده از تست 2χ ارزیابی گردید که evlav-P کوچک تر از 50/0 معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    بررسی ناپایداری میکروساتلیت نشان داد که 3/42 درصد (53 بیمار) از نمونه های توموری دارای ناپایداری و 7/57 درصد (901 بیمار) فاقد ناپایداری بودند. فراوانی ناپایداری میکروساتلیت در ژنوتیپ های آرژینین/آرژینین، آرژینین/ پرولین و پرولین/ پرولین به ترتیب عبارت بود از: 11 (9/61 درصد)، 22 (1/63 درصد) و 2 (1/11 درصد). یک اختلاف معنی داری در توزیع فراوانی ناپایداری میکروساتلیت برای ژنوتیپ آرژینین/پرولین در مقایسه با مجموع ژنوتیپ های آرژینین/آرژینین و پرولین/ پرولین به دست آمد (50/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که آدنوکارسینوماهای روده بزرگ - که دارای هتروزیگوزیتی در کدون شماره 27 ژن 35p می باشند (ژنوتیپ آرژینین/ پرولین) - بیش از سایر ژنوتیپ ها در معرض ناپایداری میکروساتلیت قرار دارند. در این مطالعه، حضور ناپایداری میکروساتلیت در سرطان زایی نوع اسپورادیک سرطان کولورکتال در نمونه های هتروزیگوت آرژینین/ پرولین، اهمیت داشته است.
    کلیدواژگان: میکروساتلیت، پلی مورفیسم، 35p، سرطان روده بزرگ
  • محمدرضا عرب، رمضان میرزایی، فریدون سرگلزایی، علیرضا نخعی، مهربد کریمی، رضوانه مشهدی صفحه 33
    هدف
    بررسی اثرات فیوم های روند لحیم کاری بر آنزیم های کبدی و عناصر عروقی کبد بر موش صحرایی در شرایط کنترل شده
    مواد و روش ها
    تعداد 84 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به دوگروه آزمایش (03=n) و شاهد (81=n) تقسیم شدند. بر اساس میزان مواجهه با فیوم ها، موش ها به سه زیر گروه 2، 4 و 6 هفته ای تقسیم شدند. موش های گروه آزمایش به مدت یک ساعت در روز، در اتاقک گاز در معرض فیوم ها قرار گرفتند. میزان گاز و بخار فلزی به طور روزانه با روش های جذب اتمی و اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. بر اساس جدول زمانی از موش های گروه آزمایش و شاهد نمونه های خون و کبد گرفته و میزان فعالیت آنزیم های سرمی و بیلی روبین آنها اندازه گیری شد. اندازه گیری های هیستولوژیک پس از کالیبراسیون میکروسکوپ با خط کش میکرومتری انجام شد.
    نتایج
    بر خلاف تغییر میزان فعالیت آنزیم های ترانسفرازی، اختلاف معنی داری میان گروه های مورد مطالعه، دیده نشد. مطالعات هیستوپاتولوژیک نشان داد که اختلاف میان گروه های آزمایش و شاهد 4 هفته ای برای قطر مقاطع عرضی سینوزوئیدها با یکدیگر از نظر آماری معنی دار است (100/0>p). اضافه بر آن مشخص شد که اختلاف میان تمام گروه های مورد مطالعه برای مقاطع عرضی ورید مرکز لبولی با همدیگر معنی دار است (100/0>p).
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که هر چند فیوم های لحیم کاری تغییر معنی داری در میزان آنزیم های کبدی ایجاد نمی کنند، اما تغییر معنی دار اندازه مقاطع عرضی سینوزوئیدها و وریدهای مرکز لبولی در فاز حاد تماس با فیوم ها تا چهار هفته به طور تقریب از یک الگوی وابسته به زمان تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: فیوم، ورید مرکزی، کبد، موش صحرایی
  • سیدغلامعلی جورسرایی، علیرضا فیروزجایی، یوسف رضا یوسفنیاپاشا، عیسی طهماسب پور مرزونی، ابراهیم سرابی صفحه 39
    هدف
    بررسی اثر سم دیازینون بر ساختار بیضه و روند اسپرماتوژنزیس در موش صحرایی
    مواد و روش ها
    موش صحرایی نر بالغ در سه گروه شاهد (6=n)، گروه A (6=n) و گروه B (6=n) تقسیم شدند. سم دیازینون در اولین روز به صورت تک دوز و داخل صفاقی (52 میلی گرم بر کیلوگرم به گروه A و 5/2 میلی گرم بر کیلوگرم در گروه B)، با درنظر گرفتن 05DL به رت ها تزریق گردید. 53 روز بعد از تزریق، موش صحرایی کشته شده و بیضه آنها از لحاظ هیستولوژیکی و مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که قطر لوله اسپرم ساز، در گروه A، در مقایسه با گروه های شاهد و B به طور معنی داری کاهش یافته است (100/0>p). همچنین، تعداد سلول های اسپرماتوسیت، لیدیگ و ژرمینال در این گروه، کاهش چشم گیری پیدا کرد (100/0>p). این تفاوت بین گروه شاهد و گروه B چندان معنی دار نبود، هر چند تعداد سلول های اسپرماتوسیت در گروه B به طور معنی داری در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافته بود (10/0>p).
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد که بیضه و فرایند اسپرماتوژنزیس در موش صحرایی، نه تنها نسبت به سم دیازینون بسیار حساس هستند بلکه این اثر تا حدود زیادی وابسته به دوز می باشد. این مطالعه، مدیریت صحیح در استفاده از این سم و تحقیق بیشتر در مکانیسم تاثیر آن را بر توانایی باروری مردان پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: موش صحرایی، بیضه، دیازینون، اسپرماتوژنزیس
  • کاوه هراتیان، آناهیتا محسنی میبدی، شبنم زرعی مرادی، پروانه وثوق صفحه 43
    هدف
    بررسی و ارزیابی شیوع AND ویروس های پاپیلومای انسانی (VPH; surivamolipaP namuH) در حفره دهانی و اوروفارنکس بیماران مبتلا به آنمی فانکونی (AF; aimenA inocnaF) در مقایسه با موارد کنترل
    مواد و روش ها
    پرسشنامه ای در مورد عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا، تهیه و در میان 22 بیمار مبتلا به آنمی فانکونی و نیز 42 فرد بدون آنمی فانکونی توزیع گردید. AND پاپیلوما ویروس انسانی با روش RCP - استفاده از پرایمرهایی که تیپ های پرخطر را پوشش می دادند - مورد ردیابی قرار گرفت. به طور هم زمان از روش های سرولوژیک نیز جهت ردیابی آنتی بادی های ضد VPH در سرم بیماران استفاده گردید.
    نتایج
    در 28 درصد از نمونه های کارسینومای سلول های سنگفرشی (CCS; amonicraC lleC suomauqS) مربوط به بیماران آنمی فانکونی AND پاپیلوما ویروس انسانی ردیابی گردید که به لحاظ آماری از 5/26 درصد از نمونه های CCS مربوط به موارد کنترل - که از این لحاظ مثبت بودند - بیشتر بود (50/0>p). در تمام موارد حضور آنتی بادی های ضد VPH در سرم بیماران نشان داده شد که در میان نمونه های بیمار 41 مورد و در نمونه های کنترل 11 مورد با پاپیلوما ویروس های پرخطر آلوده شده بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس اطلاعات حاصل از تحقیق، عفونت با ویروس های پاپیلومای انسانی به ویژه تیپ های پرخطر (81 و 61)، یکی از عواملی است که می تواند احتمال افزایش خطر حساسیت را نسبت به برخی از تیپ های سرطان مانند: کارسینومای مهاجم سلول های سنگفرشی سر و گردن (CCSNH; amonicraC lleC suomauqS kceN dna daeH) به خصوص در مبتلایان به آنمی فانکونی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پاپیلومای انسانی، آنمی فانکونی، کارسینومای سلول های سنگفرشی، سرطان سر و گردن
  • ملیحه نوبخت، نوروز نجف زاده، منوچهر صفری، ناهید رهبر روشندل، حمدالله دلاویز، محمدتقی جغتایی، مهرداد بختیاری، سارا آسالگو، فرید صفر صفحه 51
    هدف
    بررسی خصوصیات مورفولوژیکی سلول های ناحیه egluB فولیکول موی موش صحرایی جدا شد وکشت داده شده
    مواد و روش ها
    ناحیه egluB فولیکول های سبیل موش صحرایی جدا و در محیط کشت 21F/MEMD حاویrotcaF htworG lamredipE (FGE)، کلراتوکسین و 3-TN کشت داده شدند. خصوصیات مورفولوژیکی و بیولوژیکی سلول های کشت یافته با روش های میکروسکوپی و ایمونوسیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که 4 روز بعد از چسبیدن سلول ها به کف پلیت، سلول های در حال تکثیر مشاهده می شوند. همچنین بیان nitseN، مارکر پروژنیتور نورونی، قبل از تمایز سلول های ناحیه egluB مشاهده شد که سلول های تمایز یافته، مارکر سلول های گلیال PIR و نورونی nilubuT-IIIβ را بیان کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سلول های کشت یافته ناحیه egluB فولیکول های موش صحرایی، دارای خصوصیات سلول های بنیادی هستند و می توانند به رده های سلولی گلیال و نورونی تبدیل شوند.
    کلیدواژگان: Nestin، Beta III Tubulin، RIP، فولیکول مو
  • احمد همتا، فرح طالب بیگی صفحه 59
    هدف
    بررسی نواحی دارای عدم تعادل آللیک در کروموزوم 51 موش صحرایی مبتلا به آندومتریال آدنوکارسینوما
    مواد و روش ها
    ماده های نژاد IIDB با نرهای دو نژاد دیگر naH/NB و naH/3uC-DRPS که رخداد CAE در آنها کم می باشد آمیزش داده شد. AND از زاده های 1F و 2F و بک کراس تهیه گردید. در این تحقیق از 63 عدد مارکر پلی مورفیسم استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که ytisogyzoreteH fo ssoL/ecnalabmI cilellA (HoL/IA) در تومورهای amonicraconedA lairtemodnE (CAE) شایع می باشد و در چهار ناحیه مشخص در طول کروموزوم متمرکز شده اند. دو ناحیه نزدیک به قسمت دیستال بازوی کوتاه و یک ناحیه در قسمت میانه کروموزوم قرار داشت و چهارمین ناحیه نیز در بخش دیستالی بازوی بلند واقع گردیده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس اطلاعات موجود در پایگاه tcejorP emoneG taR (PGR)، تعداد ژن های موجود در این نواحی نزدیک به 003 عدد می باشد. طبق اطلاعات به دست آمده پایگاه های مختلف، 08 عدد از آنها به عنوان ژن های سرطانی نام گذاری شده بودند که این گروه ژنی می تواند هدف مناسبی برای انحرافات کروموزومی مشاهده شده باشد. در بین ژن های وابسته به سرطان می توان در ناحیه اول از: 7axnA در ناحیه دوم از: 3nkdC، 3slagL، 4pmB در ناحیه سوم از: 3pinB، ulC، 62xdD، 1bR، 1.3xkN و در نهایت در ناحیه ی چهارم از: 5cpG نام برد که جهت تحقیقات بیشتر معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: رت های نژاد درون زاد، سرطان آندومتریال، LOH
  • سمانه غضنفری، محمد تفضلی شادپور، محمدعلی شکرگزار، نوشین حقیقی پور، ناصر امیری زاده، اسماعیل جعفرقلی رنگرز صفحه 73
    هدف
    بررسی تاثیر بارگذاری متناوب کششی بر مورفولوژی و تمایز سلول های بنیادین مزانشیمی
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، تاثیرات کرنش یک بعدی با دامنه های 5 درصد و 51 درصد، فرکانس 1 هرتز و طول زمانی 1 تا 8 ساعت، بر مورفولوژی سلول های بنیادین مزانشیمی انسان بررسی می گردد. فرض بر آن است که فاکتورهای محیطی از جمله بارگذاری مکانیکی در تنظیم تمایز سلول های بنیادین مزانشیمی به سلول های عضله صاف دخالت دارند. تحلیل فرکتال (sisylanA latcarF) به منظور کمی سازی تغییرات مورفولوژی سلولی به کار گرفته شده است. الگوریتم پردازش تصاویر سلولی از طریق طراحی یک کد کامپیوتری برای ارزیابی بعد فرکتال اعمال شده است.
    نتایج
    نتایج بیانگر تغییرات مورفولوژی سلولی به دلیل کشش مکانیکی و با اهمیت آماری است. با افزایش تعداد سیکل های بارگذاری، ابعاد فرکتال تصاویر سلولی کاهش می یابد. چنین کاهشی، مبین نظم و جهت گیری سلول ها با محرک های سلولی است. سلول های بنیادین توسط کشش متناوب به سلول های عضله صاف تمایز یافته اند. نقطه آغاز و نرخ تمایز، وابسته به شرایط مکانیکی است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که در صورت اعمال محرک های مکانیکی با مشخصه های متفاوت به سلول های بنیادین، می توان به سلول های تمایز یافته هدف با کارکردهای متفاوت دست یافت.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی، تمایز، سلول های عضله صاف
  • بهنام حشمتیان، شیوا روشن میلانی، احسان صبوری صفحه 81
    هدف
    بررسی تاثیر استرس وارده به مادر در حاملگی و خطر بروز صرع در نوزادان
    مواد و روش ها
    موش های حامله در شروع هفته دوم بارداری، روزی دو بار به مدت 3 روز متوالی در معرض استرس بی حرکتی قرار گرفتند. 01 روز بعد از زایمان موش ها گردن زده شده و هیپوکامپ به طور کامل استخراج شد. هیپوکامپ ها با محلول مایع مغزی نخاعی با منیزیم کم پرفیوز شدند تا وقایع شبه صرعی خودبه خودی در آنها ایجاد گردد، سپس این وقایع به صورت پتانسیل های میدانی در ناحیه 1AC ثبت شد. کورتیکواسترون پلاسما با استفاده از کیت رادیوایمونواسی (AIR; yassaonummioidaR) اندازه گیری و مقادیر بر حسب 001 میکروگرم بر میلی لیتر ذکر شد.
    نتایج
    تعداد تشنج ها و زمان کل تشنج در گروه استرس نسبت به گروه کنترل کم شد (100/0>p). همچنین استرس باعث افزایش محسوس در میزان کورتیکواسترون خون در مادران و نوزادان شد (100/0>p).
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیان کننده آن است که استرس حاد دوران جنینی - که ممکن است مشابه استرس در حاملگی انسان باشد - می تواند یک فاکتور تعیین کننده در کنترل صرع لوب گیجگاهی کودکان باشد. مکانسیم مهاری دخیل در این واقعه ممکن است افزایش نورواستروئیدها در خون و مغز باشد.
    کلیدواژگان: تشنج، استرس، دوران جنینی، دوران نوزادی، هیپوکامپ، موش
  • محسن مرزبان، مهرداد بختیاری، مهدی مهدی زاده، محمدتقی جغتایی، سمیده خویی، وحید پیرحاجاتی مهابادی، سیدجعفر هاشمیان، مهدی تندر، بهاره لاریبی، اصغر ابراهیمی، بابک ابهری صفحه 87
    هدف
    بررسی پیوند سلول های بنیادی ماتریکس بند ناف در بهبود علایم حسی و حرکتی موش صحرایی ضایعه دیده مغزی به مدت 6 هفته بعد از تزریق داخل وریدی
    مواد و روش ها
    03 راس رت ن‍ژاد ویستار با دستگاه ضایعه مغزی که طراحی شده بود و از خانواده civeD tcapmI lacitroC dellortnoC بود، مورد تروما قرار گرفتند. و به 3 گروه تقسیم شدند.
    گروه اول: گروه کنترل که فقط ضایعه مغزی دیده بودند. گروه دوم، گروه mahS که علاوه بر ضایعه مغزی، (SBP) enilaS dereffuB etahpsohP به صورت داخل وریدی به آنها تزریق شد. گروه سوم، گروه درمانی بودند که مورد ضایعه مغزی قرار گرفته و سلول های بنیادی ماتریکس بند ناف به مقدار 601×2 به صورت داخل وریدی به آنها تزریق شد. همه سلول ها یک روز بعد از ایجاد ضایعه به ورید دمی آنها تزریق شد. قبل از تزریق، سلول ها با udrB نشاندار شدند. علایم حسی و حرکتی حیوان با تست استاندارد (SSN) serocS ytireveS lacigolorueN مورد بررسی قرار گرفت. حیوانات 6 هفته بعد از ترانسپلنت کشته شدند و مورد بررسی ایمونوهیستوشیمی برای حضور سلول های حاوی udrB در محل ضایعه قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین آماری علایم حرکتی در گروهی که سلول های بنیادی ماتریکس بندناف انسان به آنها تزریق شده بود در مقایسه با گروه های دیگر، بهبود قابل ملاحظه ای با 10/0>p نشان می داد که این اختلاف چشم گیر از هفته اول شروع شده و تا هفته ششم ادامه داشت. مطالعات ایمونوهیستوشیمی نشان داد که سلول های بنیادی تزریق شده در منطقه ضایعه دیده تا 6 هفته بعد از تزریق و جود داشتند.
    نتیجه گیری
    سلول های بنیادی ماتریکس تزریق شده در رت های ضایعه دیده تا 6 هفته توسط سیستم ایمنی حیوان پس زده نشدند و باعث بهبود علایم حسی و حرکتی رت آسیب دیده شده بودند.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی، تزریق، ضایعه مغزی
  • ثریا قاسمی، کامران قائدی، محمدحسین نصر اصفهانی، سمیه تنهایی، فرزانه ربیعی، خدیجه کربلایی، حسین بهاروند، ابوالقاسم اسماعیلی صفحه 97
    هدف
    بررسی جای گیری درون هسته ای پروتئین PPARγ1 متصل به نشانگر PFGE پس از ترانسفکت گذرای سلول های فیبروبلاست گاوی با پلاسمید نوترکیب
    مواد و روش ها
    ANR تام سلولی از بافت چربی موش بالغ تخلیص و پس از سنتز ANDc با استفاده از پرایمرهای اختصاصی کل قطعه ANDc PPARγ1 تکثیر شد. محصول RCP و وکتور 1C-PFGPp با آنزیم های مناسب هضم شده و قطعه ANDc PPARγ1 پایین دست ANDc PFGE درون وکتور قرار گرفت. سلول های مستعد باکتریایی با مخلوط noitagiL ترانسفورم شدند و از بین کلونی های به دست آمده کلونی های مثبت حاوی وکتور نوترکیب انتخاب و از آنها پلاسمید تخلیص شد. پلاسمید خالص شده ترادف یابی گردید تا از صحت ورود ANDc PPARγ1 به وکتور مطمئن شویم. سرانجام برای تایید محل قرارگیری درون سلولی EGFP-PPARγ1، سلول های فیبروبلاست گاوی با پلاسمید نوترکیب ترانسفکت شدند.
    نتایج
    مطابق با انتظار بررسی های هضم آنزیمی و تعیین توالی ثابت شد که ANDc PPARγ1 به طور کامل صحیح تکثیر و کلون شده است. ANDc این ژن شامل 1428 جفت باز است و ترانسفکت ANDc آن به درون سلول منجر به تولید پروتئینی می شود که به هسته سلول های فیبروبلاست گاوی وارد می گردد.
    نتیجه گیری
    ANDc PPARγ1به درستی کلون شده و پس از ترانسفکت به هسته سلول های فیبروبلاست گاوی هدایت شده است.
    کلیدواژگان: PPARγ1، هدف یابی درون هسته ای، پروتئین فلورسنت سبز تقویت شده، کلون کردن، ترانسفکت کردن
  • سمیده خویی، غلام رضا فاضلی، عاطفه عامری زاده، دل آرام اسلیمی، بهرام گلیایی صفحه 105
    هدف
    بررسی مکانیسم افزایش مقاومت حرارتی سلول های سرطان پروستات 541UD در مدل کشت تومور اسفروئید در مقایسه با کشت تک لایه
    مواد و روش ها
    سلول های 541UD به دو صورت تک لایه و اسفروئید کشت داده شدند. سلول های کشت داده شده تحت تیمار هایپرترمیا (دمای 34 درجه سانتی گراد به مدت 06 دقیقه) و یا داروی کرستین (با غلظت های 05 و 005 میکرومولار به ترتیب برای کشت های تک لایه و اسفروئید) قرار داده شدند. پس از تیمار سلول ها، بقا سلولی، توانایی تشکیل کلونی و بیان 07psH در هر دو مدل کشت مورد ارزیابی قرار گرفت. بیان پروتئین 07psH به روش وسترن بلاتینگ مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داده است که هایپرترمیا به تنهایی منجر به کاهش بقا سلول های 541UD در هر دو مدل کشت اسفروئید و تک لایه می شود و اسفروئیدها به شکل معنی داری نسبت به کشت تک لایه در برابر حرارت مقاوم تر هستند (10/0=p). تحت همین شرایط سلول ها در مدل کشت اسفروئید نسبت به مدل کشت تک لایه به میزان بیشتری 07psH را بیان می کنند.تیمار سلول ها با کرستین باعث کاهش سطح 07psH در هر دو مدل کشت شده است. به هر حال کاهش سطح 07psH در اسفروئیدها نسبت به کشت تک لایه منجر به کاهش مقاومت حرارتی اسفروئیدها نسبت به تک لایه می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که مکانیسم افزایش مقاومت حرارتی سلول ها در مدل کشت اسفروئیده نسبت به تک لایه می تواند ناشی از بیان بیشتر این پروتئین در مدل کشت اسفروئید باشد.
    کلیدواژگان: اسفروئید، تک لایه، کرستین، 07psH، مقاومت حرارتی
  • زهرا خدابنده جهرمی، فردین عمیدی*، سیدمحمدحسین نوری موگهی، علیقلی سبحانی، افروز حبیبی، مجید ابراهیمی، کبری مهران نیا، مهدی عباسی، مهریار حبیبی رودکنار صفحه 113
    هدف

    بررسی انجماد شیشه ای تخمکIIM; IIegatS esahpateM)) موش سوری با دو پروتکل مختلف و ارزیابی تاثیر آن بر تغییر بیان ژن های A1APSH و DOSnM

    مواد و روش ها

    تخمک های IIM موش سوری بدون کمپلکس کومولوس در گروه های 51 تایی جمع آوری شده و به ترتیب در دو غلظت متفاوت از محلول های انجمادی اتیلن گلیکول 01 درصد، دی متیل سولفوکسید (OSMD; edixohpuslyhtemiD) 01درصد، سوکروز 5 مولار در گروه A (ISV; 1noituloS noitacifirtiV)، پروپاندیول 5/41 درصد، دی متیل سولفوکسید 5/41 درصد و سوکروز 5 مولار در گروه B (2SV; 2noituloS noitacifirtiV) منجمد شدند. تخمک ها پس از انجماد با قرار گرفتن در محلول حاوی سوکروز 1 مولار به مدت یک دقیقه و سپس دو محلول رقیق شده هر کدام به مدت 3 دقیقه ذوب شدند. سپس تخمک ها مورد لقاح قرار گرفته و در محیط کشت تا مرحله پرونوکلئوس پیش برده شدند. درصد زنده ماندن تخمک های منجمد و ذوب شده و درصد لقاح آنها ارزیابی و تغییر بیان ژن های (nitca β dna DODnM، A1A PSH) با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز ترانس کریپتاز معکوس بررسی شد.

    نتایج

    درصد زنده ماندن تخمک های موش پس از ذوب در هر گروه به طور جداگانه با گروه کنترل مقایسه شد. نتایج این مقایسه نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین دو گروه انجمادی و کنترل وجود دارد (100/0≥p). درصد زنده ماندن در گروه ISV (7/1 ± 2/19) نسبت به گروه IISV (5/1 ± 2/98) افزایش یافت؛ اما تفاوت قابل ملاحظه ای بین دو گروه مشاهده نشد. درصد لقاح آزمایشگاهی در دو گروه انجمادی (8/5 ± 93 درصد: ISV، 7/5 ± 43 درصد: IISV) کاهش قابل ملاحظه ای نسبت به گروه کنترل (5/1 ± 2/98) (3/2 ± 63/88 درصد) داشت. تغییر بیان ژن های A1A PSH و DOSnM بررسی شد. به طور کلی میزان فراوانی ANRm در تخمک های انجمادی در طی انجماد شیشه ای کاهش یافته؛ اما بیان ژن DOSnM در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت. ژن A1A PSH تنها در گروه های کنترل و ISV شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه انجماد شیشه ای تخمک با روش کرایوتاپ potoyrC درصد زنده ماندن افزایش یافت. احتمالا کاهش توانایی تکامل و درصد لقاح در تخمک های منجمد و ذوب شده را می توان تغییر بیان ژن های مهم پس از ذوب دانست.

    کلیدواژگان: تخمک، انجماد شیشه ای، A1A PSH، DOSnM
|
  • Masoumeh Douraghi , Samaneh Saberi Kashani , Mohammad Ali Shokrgozar , Akbar Oghalaie , Maryam Esmaili , Maryam Bababeik , Mohammad Hassan Shirazi , Mohammad Ali Mohagheghi , Marjan Mohammadi Page 1
    Objective
    Helicobacter pylori (H. pylori) cytotoxin and its heterogeneity amongst strains has been closely linked to the varying infection-associated clinical outcomes. In order to determine the decisive role of the vacuolating cytotoxin (vacA) gene mosaicism in its corresponding gene expression and phenotype, we aimed to characterize vacA alleles of different H. pylori strains in addition to the resulting protein and its vacuolating activity in epithelial cell culture.
    Materials And Methods
    vacA gene polymorphism was determined for 80 H. pylori strains isolated from dyspeptic patients, using multiplex gene-specific polymerase chain reaction (PCR). VacA protein was detected by immuno-blotting assay using a polyclonal anti-VacA antibody. In vitro cytotoxicity assay was conducted on HeLa cells in order to evaluate the vacuolating cytotoxin activity.
    Results
    Genotyping revealed the following strain distribution: 26 (32.5%) s1m1, 35 (43.8%) s1m2, and 19 (23.8%) s2m2 subtypes. Infection with s1m1 type strain was significantly associated with gastric cancer as compared to non-ulcer dyspepsia (p=0.005) and peptic ulcer disease (p=0.008). A 95-kDa immuno-reactive band that represented the vacuolating toxin was demonstrated in SDS-PAGE analysis of concentrated culture filtrate (CCF) of H. pylori strains. H. pylori CCFs induced HeLa cell vacuolation which correlated with the strain genotype; s1m1 strains demonstrated higher levels of vacuolation as compared to s1m2 strains, whereas s2m2 strains showed no detectable cytotoxic activity.
    Conclusion
    The current study confirmed the relatively high cytotoxic activity of s1m1 type H. pylori strains which infect the majority of patients suffering from gastric cancer and may be partly responsible for the pathogenesis of this mortal disease.
    Keywords: Vacuolation, Cytotoxins, Genotype, Virulence, Helicobacter pylori
  • Mohammad Taghi Joghataei , Mehrdad Bakhtiari , Bagher Pourheydar , Mehdi Mehdizadeh , Abolfazl Faghihi , Fereshteh Mehraein , Babak Behnam , Vahid Pirhajati Page 7
    Objective
    Previous studies have shown that transplantation of bone marrow stromal cells (BMSCs) into the contused spinal cord improves functional recovery and that administration of Schwann cells (SCs) after spinal cord injury (SCI) facilitates axonal regeneration. Although the efficacy of these treatments have been proven, when used individually, their resulting number of regenerated axons is small and locomotor recovery is modest; therefore, we decided to research whether co-transplantation of these cells can improve the outcome.
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats (n=56), each weighting 250-300 grams were used. BMSCs and SCs were cultured and prelabeled with BrdU and 1,1' dioctadecyl 3,3,3',3' tetramethylindocarbocyanin perchlorate respectively. Contusion model of SCI was performed at the T8-9 level using NYU device (New York University device). The rats were divided into seven groups, each consisting of 8 animals. These groups included: a control group, three experimental groups and three sham groups. In the control group, only a laminectomy was performed. The three experiment groups were the BMSC, SC and co-transplant groups, and 7 days after injury, they received intraspinal BMSCs, SCs and the combination of BMSCs & SCs respectively. The sham groups received serum in the same manner. Locomotion in the groups was assessed using the basso, beatie and bresnahan (BBB) test at 1, 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49 and 56 days after SCI.
    Results
    More significant improvement was observed in the BBB scores of the co-transplant group (p<0.05) in comparison with BMSC and SC groups.
    Conclusion
    This study shows that co-transplantation of BMSCs and SCs may provide a powerful therapy for SCI and become required for the development of combinatory treatment strategies in the future.
    Keywords: Bone Marrow Stromal Cell, Schwann Cell, Transplantation, Spinal Cord Injury, Functional Recovery
  • Fauziah Othman , Aini Ideris , Gholamreza Motalleb , Zulkapli Bt. Eshak , Asmah Rahmat Page 17
    Objective
    This study was carried out to investigate the oncolytic effect of the Newcastle disease virus (NDV) strain AF2240 on the MCF-7 breast cancer cell line.
    Materials And Methods
    The NDV-AF2240 was propagated in 11 days old embryonated chicken eggs for 72 hours. The virus in the allantoic fluid was harvested and purified. The haemagglutination (HA) test was conducted on the purified virus to determine the virus titre which was 16384 haemagglutination units (HAUs). The microculture tetrazolium assay (MTA) was carried out via two methods-the monolayer and co-culture techniques- to determine the inhibitory concentration (IC50) of NDV-AF2240 against the MCF-7 breast cancer cell line. Confocal laser scanning microscopy was carried out on polyclonal chicken antibody and fluorescein isothiocynate (FITC) conjugated goat antichicken antibody to observe virus localization in the cells. The terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP nick end-labeling (TUNEL) assay was conducted to quantify the percentage of apoptotic cells.
    Results
    IC50 value of NDV-AF2240 was two HAUs in both the monolayer and co-cultures. Virus particles were detected in the cytoplasm of MCF-7 breast cancer cell line after 24 and 48 hours post treatment. Virus budding was detected 72 hours post treatment. The number of apoptotic cells was significantly increased (p<0.05) 72 hours post NDV-AF2240 treatment.
    Conclusion
    The findings of this study show that NDV-AF2240 has an oncolytic effect against the MCF-7 breast cancer cell line. Further studies are needed to understand the anti cancer mechanism of this virus.
    Keywords: Breast Cancer, Newcastle Disease Virus, Apoptosis, Confocal Laser Scanning Microscopy, In situ Nick End Labeling
  • Mehdi Nikbahkt Dastjerdi , Hamid Mirmohammad Sadeghi Page 25
    Objective
    The polymorphic variants at codon 72 of the p53 gene, encoding proline or arginine at residue 72, produce marked changes in the p53 structure. From the evidence that the DNA mismatch repair system and p53 interact to maintain genomic integrity, we hypothesized that codon 72 variations may influence the prevalence of microsatellite instability (MSI), a feature of malignancies associated with mismatch repair deficiency in sporadic colorectal cancer.
    Materials And Methods
    We investigated the frequency of MSI in three P53 codon 72 genotypes using genomic DNAs from 144 paraffin blocks of sporadic colorectal adenocarcinomas by testing the BAT-26 poly(A) marker. We used PCR-SSCP analysis to detect tumor sample MSI for the nonisotopic detection of deletions in the BAT- 26 poly (A) mononucleotide repeat. Associations between qualitative variables were evaluated using the χ2-test. Statistical significance level was set to p ≤ 0.05.
    Results
    MSI analysis revealed that 24.3% of the tumors (n=35) were MSI-positive and 75.7% (n=109) were MSI-negative. The frequency of microsatellite instability in the arginine/arginine, arginine/proline and proline/proline genotypes were 11 (16.9%), 22 (36.1%) and 2 (11.1%) respectively. A significant difference in distribution of MSI was found for the arginine/proline genotype compared with the grouped arginine/arginine and proline/proline genotypes (p=0.05).
    Conclusion
    Our findings suggested that colorectal adenocarcinomas arising in individuals with the p53 codon 72 arginine/proline heterozygosity are more prone to microsatellite instability than those with other p53 genotypes. In our study, MSI was important in the carcinogenesis of sporadic colorectal cancer arising in pro/arg heterozygotes.
    Keywords: Microsatellite Instability, Polymorphism, p53, Colorectal Neoplasms
  • Mohammad Reza Arab , Ramezan Mirzaei , Feridoon Sargolzaei Aval , Ali Reza Nakhaei , Mehrbod Karimi , Rezvaneh Mashhadi Page 33
    Objective
    This study was performed to determine the effects of solder fume on liver serum markers and vascular elements in rats
    Materials And Methods
    A total number of 48 rats were randomly divided into experimental (n=30) and control (n=18) groups. Based on exposure time, each group was further divided into 2, 4 and 6 weeks of exposure subgroups. Rats in the experimental subgroups were placed in an exposure chamber and exposed to solder fume for one hour per day. The concentration of metal fumes and gases in the exposure chamber were measured daily by atomic absorption spectrophotometry. Blood and liver samples were collected from all rats in the experimental and control subgroups to determine the concentration of alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, as well as total and conjugated bilirubin levels. Histological examinations of specimens were performed under a stage-micrometer calibrated microscope.
    Results
    Despite some alterations in enzyme and bilirubin levels between control and experimental groups, the differences were not statistically significant. However, histopathological examinations of liver tissues revealed significant differences in the diameters of cross sectioned sinusoids of rats in the 4-week experimental and control subgroups (p<0.001). Furthermore, there were significant differences in the diameters of cross-sectioned central venules of all experimental and control subgroup members (p<0.001).
    Conclusion
    The results of this study suggest that although solder fume in the acute phase of exposure of up to 4 weeks does not significantly change liver serum marker enzymes, it can greatly increase the diameters of cross-sectioned hepatic sinusoids and the central venule.
    Keywords: Fumes, Central Vein, Liver, Rat
  • Seyed Gholam Ali Jorsaraei , Alireza Firoozjaee , Yousofreza Yousofnia Pasha , Eisa Tahmasbpour Marzony , Ebrahim Sarabi Page 39
    Objective
    Diazinon (DZN) is an organophosphorate synthetic insecticide widely used in agriculture. DZN has been observed to cause many changes, such as alterations in androgenic hormones. In the present study, the effect of DZN treatment on the structure of the testes and spermatogenesis in young adult Albino rats was evaluated.
    Materials And Methods
    Adult rats were randomly divided into three groups including: controls (n=6), DZN-treatment group A (n=6) and DZN-treatment group B (n=6). Commercial DZN was injected intraperitoneally in a single dose (A=25 mg/kg and B=2.5mg/ kg), corresponding to LD50. Thirty five days after injection, animals were sacrificed for morphological and histological examinations.
    Results
    There was a significant reduction in seminiferous tubule size in group A in comparison with both controls and group B (p<0.001). The number of spermatocytes, Leydig and germinal cells were significantly decreased (p<0.001). These differences were not significant between the controls and group B; however, the number of spermatocytes in group B was significantly lower than in the controls (p<0.01).
    Conclusion
    This study revealed that the reproductive function of adult rats and spermatogenesis are sensitive to DZN treatment. In addition, the effect of DZN on morphological parameters was significantly dose dependent. Further study of the control DZN and the actual mechanism whereby it exerts toxic effects on male infertility is required.
    Keywords: Rats, Testes, Diazinon, Spermatogenesis
  • Kaveh Haratian , Anahita Mohseni Meybodi , Shabnam Zari Moradi , Parvaneh Vosough Page 43
    Objective
    Fanconi anemia (FA) is an autosomal recessive disorder characterized by congenital malformations, bone marrow failure, development of squamous cell carcinoma (SCC), and other cancers. Human papillomavirus (HPV) in the oral cavity or oropharynx has been associated with an increased risk of laryngeal papillomatosis, invasive squamous cell carcinoma of the head and neck (HNSCC) and cervical and other genital cancers. The prevalence of HPV DNA in the oral cavity/oropharynx in FA patients and controls was compared.
    Materials And Methods
    A risk factor questionnaire and oral exfoliated cells were collected from FA patients. The study group consisted of 22 FA patients with HNSCC (case subjects) and 24 patients with HNSCC without FA (control subjects). HPV DNA was detected using polymerase chain reaction (PCR) and specific primers that covered high risk types of HPV. Moreover, special serological assays were used for the detection of specific antibodies against HPV in patient’s sera.
    Results
    HPV DNA was detected in 82% of the SCC specimens from the case subjects which was statistically higher (p< 0.05) than the SCC specimens from the control subjects (62.5%). In all cases, the presence of HPV antibodies in patient’s sera has been shown. Among the case subject specimens, 14 cases, and in the control subjects, 11 cases were infected by high risk HPV (hr-HPV).
    Conclusion
    These data confirm that HPV infection, especially with high risk types (16,18), could be one of several risk factors for HNSCC particularly in FA patients.
    Keywords: Human Papillomavirus, Fanconi Anemia, Squamous Cell Carcinoma, Head, Neck Carcinoma
  • Maliheh Nobakht , Nowruz Najafzadeh , Manouchehr Safari , Nahid Rahbar Roshandel , Hamdollah Delaviz , Mohammad Taghi Joghataie , Mehrdad Bakhtiyari , Sara Asalgoo , Farid Safar Page 51
    Objective
    Transplants of multipotent stem cells have been shown to have a neuroprotective effect after central nervous system injury. The bulge region of the hair follicle has been reported as a putative source of hair follicle stem cells (HFSC) for many years; however, few studies have documented the properties of bulge derived cells in vitro until now. This study was conducted to isolate and culture bulge cells from rat hair follicles and to determine the morphological and biological features of the cultured cells.
    Materials And Methods
    The bulge region of the rat whisker was isolated and cultured in Dulbecco's modified eagle medium: nutrient mixture F-12 (DMEM/F12) supplemented with epidermal growth factor (EGF), cholera toxin. Dissociated bulge stem cells were differentiated on coated substrates together with NT-3. The morphological and biological features of cultured bulge cells were observed by light microscopy and immunocytochemistry methods.
    Results
    Our results showed that newly proliferated cells could be observed on the 4th day after explantation. The expression of a neural progenitor marker, nestin, was seen before differentiation of the bulge cells. The differentiated cells expressed βIII-Tubulin and RIP, which are the markers of neural and glial lineages.
    Conclusion
    The results indicated that the bulge cells cultured from the rat hair follicle had the characteristics of stem cells and could differentiate into neural and glial lineages.
    Keywords: Nestin, Beta III Tubulin, RIP, Hair follicle
  • Ahmad Hamta , Farah Talebbeigy Page 59
    Objective
    Animals of the inbred BDII rat strain are genetically predisposed to endometrial adenocarcinomas (EAC) and can be used to model human cancer. From our previous studies, it was obvious that some chromosomes were selectively involved in EAC development; one of them was rat chromosome (RNO) 15, in which there were often losses in the short arm and gains in the long arm. Since cytogenetic events lead to allelic imbalance and/or loss of heterozygosity (AI/LoH) in RNO15, it was subjected to a detailed analysis with polymorphic microsatellite markers spanning the entire chromosome.
    Materials And Methods
    BDII/Han females were crossed to males from two other inbred rat strains known to have low incidence of EAC (BN/Han and SPRD-Cu3/Han). DNA extracted from F1, F2 and backcross offspring were used in this studies. Our final marker panel consisted of 36 markers.
    Results
    The analysis showed that AI/LoH was common in EAC tumors and was concentrated to four well-defined regions along the chromosome. Two of these regions were close to the distal end of the short arm; one region was in the middle of the chromosome, probably spanning the centromere; and the fourth region was located distally in the long arm.
    Conclusion
    According to the Rat Genome Project (RGP), the number of genes in these regions approached 300. According to a database search, about 80 of these genes could be considered “cancer-related” and they were potential candidates to be targets for the observed chromosomal aberrations. Among the cancer-related genes, there were Anxa7 (Region I), Bmp4, Lgals3, Cdkn3 (Region II), Rb1, Ddx26, Clu, Bnip3, Nkx3.1 (Region III), and Gpc5 (Region IV).
    Keywords: Rats Inbred Strains, Endometrial Cancer, LOH
  • Samane Ghazanfari , Mohammad Tafazzoli, Shadpour , Mohammad Ali Shokrgozar , Nooshin Haghighipour , Naser Amirizadeh , Esmaeil Jafar Gholi Rangraz Page 73
    Objective
    Mesenchymal stem cells (MSCs) can be expanded and differentiated into many mature cell types including smooth muscle cells (SMCs). In addition to growth factor, cyclic stretch contributes to differentiation of stem cells. Mechanical stimuli are critical to morphological changes, development, regeneration, differentiation and pathology of mesenchymal tissues. The aim of this study is to investigate effects of cyclic stretch with differing amplitudes on morphology and differentiation of mesenchymal stem cells.
    Materials And Methods
    Mesenchymal stem cells are extracted from human bone marrow. Cells are cultured on silicone membrane and exposed to cyclic stretch by a custom made device. Cellular images are captured before and after tests. Effects of 5% and 15% uniaxial strain with 1Hz frequency and 1-8 hour durations on morphology of human mesenchymal stem cells are investigated. It is assumed that environmental factors such as mechanical loading regulate MSCs differentiation to SMCs. Fractal analysis is used to quantify alterations in cellular morphology. An image processing method with a designed code is used for evaluation of fractal dimension parameter.
    Results
    Results demonstrate statistically significant change in cell morphology due to mechanical stretch. By elevation of strain amplitude and number of load cycles, fractal dimensions of cell images decrease. Such decrease is equivalent to alignment of cells by mechanical stimulus. Cells are differentiated to SMCs purely by cyclic stretch. The initiation and rate of differentiation depend on mechanical conditions.
    Conclusion
    To produce functional SMCs for engineered tissues, MSCs can be exposed to uniaxial cyclic stretch. The functionality of differentiated SMCs depends on loading conditions.
    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, Differentiation, Smooth Muscle Cells
  • Behnam Heshmatian , Shiva Roshan, Milani , Ehsan Saboory Page 81
    Objective
    Development of the central nervous system (CNS) is dependent on interactions between genetic and epigenetic factors, some of which could affect the susceptibility of the developing brain to damaging insults. Gestational stress has been shown as a potential factor associated with higher risk of developing certain neurological and psychiatric disorders. This study tested the hypothesis that maternal stress influences the risk of epilepsy in offsprings.
    Materials And Methods
    Pregnant mice were exposed to restraint stress twice a day for three days at the start of the last week of gestation. Ten days after birth, the intact hippocampi of the newborn mice were excised and prepared for investigation. The hippocampi were bathed in low magnesium artificial cerebrospinal fluid to induce field potential, and the subsequent spontaneous seizure-like events of the CA1 neurons were recorded. Plasma corticosterone was measured using a commercial radioimmunoassay (RIA) kit and the values were expressed as μg/100 ml.
    Results
    Both the number of recurrent seizures and the duration of seizure activity were reduced in the stressed group compared to the controls (p<0.001). Stress induced a significant rise in serum corticosterone levels in both pregnant mice and in their newborn pups (p<0.001).
    Conclusion
    These findings suggest that acute prenatal stress, which may mimic acute stress in human pregnancy, is a likely factor affecting seizure control in childhood temporal lobe epilepsy. The underlying inhibitory mechanism may be an increase in the level of neurosteroids both in the blood and the brain.
    Keywords: Epilepsy, Stress, Prenatal, Neonatal, Hippocampus, Mice
  • Mohsen Marzban , Mehrdad Bakhtiary , Mehdi Mehdizadeh , Mohammad Taghi Joghataei , Samideh Khoei , Vahid Pirhajati Mahabadi , Seyed Jafar Hashemian , Mahdi Tondar , Bahareh Laribi , Asghar Ebrahimi , Babak Abhari Page 87
    Objective
    This study was designed to examine the effects of human umbilical cord matrix stem cell (hUCMSC) administration in rats for 6 weeks after traumatic brain injury (TBI).
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats (n = 30) were injured with controlled cortical impact device and divided into three groups. The treatment group (n = 10) was injected with 2 × 106 hUCMSC intravenously, the vehicle group (n=10) received phosphate buffered saline (PBS) whereas the control group (n = 10) receive nothing. All injections were performed one day after injury into the tail veins of the rats. All cells were labelled with Brdu before injection. Evaluation of the neurological function of the rats was performed before and after injury using Neurological Severity Scores (NSS). The rats were sacrificed 6 weeks after TBI and brain sections were stained using Brdu immunohistochemistry.
    Results
    Statistically significant improvement in functional outcome was observed in the treatment group compared with the control group (p < 0.01). This benefit was visible 1 week after TBI and persisted for six weeks (end of trial). Histological analysis showed that hUCMSC were present in the lesion boundary zone at 6 weeks in all cell injected animals.
    Conclusion
    Rats injected with hUCMSC after TBI survive for at least six weeks and show functional improvemnt.
    Keywords: Stem Cell, Injection, Brain Injury
  • Sorayya Ghasemi , Kamran Ghaedi , Abolghasem Esmaeili , Mohammad Hossein Nasr Esfahani , Somayye Tanhaei , Farzaneh Rabeei , Khadijeh Karbalaii , Hossein Baharvand Page 97
    Objective
    The aim of this study was to clone PPARγ1 cDNA in an appropriate mammalian expression vector, with a chimeric cDNA form, encompassing PPARγ with enhanced green fluorescent protein (EGFP) cDNA. This recombinant plasmid will be used for further analyses to investigate the molecular mechanism of PPARγ1 for neural differentiation process. Moreover, the nuclear localization of the PPARγ1 protein linked to EGFP marker was chased by using transient transfection of a constructed plasmid into bovine fibroblast cells.
    Materials And Methods
    Total RNA was extracted from the fatty tissue of an adult mouse. Using specific pair primers, PPARγ1 cDNA was synthesized and amplified to produce the entire length of ORF. RT-PCR products containing PPARγ1 cDNA were treated by enzymatic digestion and inserted into the pEGFP-C1 downstream from EGFP cDNA. The constructed vector was used for transformation into bacterial competent cells. Positive colonies which showed inserted PPARγ1 cDNA were selected for plasmid preparations and additional analysis was performed to ensure that PPARγ1 cDNA was inserted properly. Finally, to confirm the intracellular localization of EGFP-PPARγ1, bovine fibroblast cells were transfected with the recombinant plasmid.
    Results
    Our results from enzymatic digestion and sequencing confirmed, as expected, that PPARγ1 cDNA was amplified and cloned correctly. This cDNA gene encompassed 1428 bp. The related product was entered into the nucleus of bovine fibroblasts after transfection of its cDNA.
    Conclusion
    PPARγ1 cDNA was cloned and sorted into nuclear compartments of bovine fibroblast cells upon transfection.
    Keywords: PPARγ Nuclear Targeting, Enhanced Green Fluorescent protein, Cloning, Transfection
  • Samideh Khoei , Bahram Goliaei , Gholam Reza Fazeli , Atefeh Amerizadeh , Delaram Eslimi Page 105
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the enhanced thermal resistance mechanism of the DU145 tumor spheroid cultures as compared to the prostate carcinoma cell line's monolayer cultures.
    Materials And Methods
    DU145 cells were cultured either as spheroids or monolayers. Cultures were treated with hyperthermia in a precision water bath (at 43°C for 60 minutes) and/or quercetin (50 and 500 μM for monolayer and spheroid cultures respectively). After hyperthermic treatment, the cell viability colony forming ability, and the expression of heat shock protein 70 (Hsp70) were examined in both culture systems. Hsp70 expression was studied using the western blot method.
    Results
    Our results showed that the DU145 monolayer and spheroid cell culture treatment with hyperthermia alone resulted in a marked survival inhibition. Furthermore, the spheroids showed a more significant resistance to hyperthermia compared to the monolayer cultures (p = 0.01). They also produced more Hsp70 than the monolayer cultures. Treatment of cells with quercetin reduced the Hsp70 level in both culture systems. However, with the reduced Hsp70 levels, thermal resistance of the spheroids showed a greater decrease in relation to that of the monolayers.
    Conclusion
    The results suggest that the enhanced hyperthermia resistance mechanism of the spheroid cultures compared to that of the monolayer cultures can be attributed to spheroid's Hsp70 production.
    Keywords: Spheroid, Monolayer, Quercetin, Hsp70, Thermal Resistance
  • Zahra Khodabandeh Jahromi, Fardin Amidi, Afruz Habibi, Majid Ebrahimi, Seid Mohammad Hossein Nori Mugehe, Aligoli Sobhani, Kobra Mehrannia Ms.C., Mehdi Abbasi, Mehryar Habibi Roudkenar Page 113
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effects of two vitrification protocols on mouse metaphase stage II (MII) oocytes and evaluate their effects on the expression of heat shock protein A1A (HSP A1A) and MnSOD genes.

    Materials And Methods

    Groups of approximately 15 oocytes without cumulus complexes were collected and vitrified with 10% (v/v) ethylene glycol (EG) + 10% (v/v) dimethylsulphoxide (DMSO) + 0.5M sucrose in group A (VSI) and 14.5% (v/v) EG + 14.5% PROH + 0.5M sucrose in group B (VSII), respectively. Thawing after vitrification was performd by placing the oocytes into 1M sucrose for 1 minute and two diluted solutions, each for 3 minutes. After thawing, the oocytes were fertilized and cultured in vitro to develop into the pronuclear stage. The survival rate of vitrified-warmed oocytes and rate of fertilization were evaluated. In addition, gene expressions (HSP A1A, MnSOD and β actin) of vitrified-warmed oocytes were also examined by reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR).

    Results

    Survival rates of each group were separately compared to the control. The result showed significant differences between each experimental group compared to the control (p≤ 0.001). The survival rate of oocytes after warming was higher in VSI (91.2% ± 1.7) compared to VSII (89.2% ± 1.5) but there were no significant differences between the two groups. The rate of fertilization was significantly (p≤0.05) reduced in vitrified-warmed (VSI: 39% ± 5.8; VSII: 34% ± 5.7) oocytes compared to the control (88.36% ± 2.3). The expression of MnSOD increased in the vitrified-warmed oocytes when compared to control oocytes. We also detected HSP A1A only in the control and VSI group.

    Conclusion

    Vitrification of oocytes by cryotop resulted in high survival rate; low developmental competence and fertilization rate of vitrified-warmed oocytes which may be a result of changing expression of important genes after thawing.

    Keywords: Oocyte, Vitrification, Cryotop, Gene Expression, HSP A1A, MnSOD