فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر احمدی، سید جمال فرج الله حسینی، مریم امیدی نجف آبادی صفحه 9
    این پژوهش با هدف شناسایی برخی عوامل همبسته با ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شده است. به این منظور رابطه محتوای آموزشی، آموزشگران، آموزش های دانشگاهی، ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان و روش های ترویجی اجرا شده در دانشگاه، با ترویج کارآفرینی مورد مطالعه قرارگرفته است. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرای پژوهش توصیفی- همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل تعداد1746 نفردانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشکده بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 313 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش نمونه گیری تصادفی بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون ضریب همبستگی، مقایسه میانگین t، رگرسیون چندگانه و رتبه بندی فریدمن انجام پذیرفت. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد، ویژگی های موفقیت طلبی، خلاقیت و نوآوری،ریسک پذیری، تعیین سرنوشت و استقلال طلبی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری با متغیر ترویج کارآفرینی دارند. همچنین عوامل آموزشی های دانشگاهی، آموزشگران دانشگاه، محتوای آموزشی و روش های ترویجی اجرا شده دردانشگاه، رابطه مثبت و معناداری با متغیر ترویج کارآفرینی دارند. نتیجه حاصل از رگرسیون چندگانه نیز نشان داد عوامل آموزشگران دانشگاه، آموزشهای فعلی دانشگاه، محتوای آموزشی، روش های ترویجی اجرا شده در دانشگاه و همچنین ویژگی های موفقیت طلبی و خلاقیت و نوآوری دانشجویان،50.3% از تغییرات متغیر ترویج کارآفرینی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: ترویج کارآفرینی، دانشگاه، آموزش کارآفرینی
  • محمدحسن پرداختچی، غلام علی احمدی، فریده آرزومند صفحه 25
    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی در بین معلمان و مدیران شهرستان تاکستان بود. روش تحقیق، توصیفی (همبستگی)بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه معلمان و مدیران شهرستان تاکستان در سال تحصیلی87-1388 به تعداد 916 نفر بودند. حجم نمونه 270 نفر برآورد گردید و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار گرد آوری داده ها دو پرسشنامه کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی که ضریب اعتبار آنها به کمک آلفای کرنباخ به ترتیب(8965 /0=α) و(82 /0=α) تعیین گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره، تحلیل واریانس یک راهه، آزمون شفه و آزمون t مستقل استفاده شده است.نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی معلمان و مدیران رابطه معکوس و معناداری352/0- =r وجود دارد.از میان مولفه های کیفیت زندگی کاری به ترتیب متغیرهای پرداخت منصفانه، تناسب اجتماعی، فضای کلی زندگی و توسعه قابلیتهای فردی بیشترین تاثیر را بر فرسودگی شغلی دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، فرسودگی شغلی، معلمان، مدیران مدارس، تاکستان
  • احمد شاهورانی، غلامرضا تلخآبی علیشاه، علیرضا تلخآبی علیشاه صفحه 51
    هدف کلی از این پژوهش بررسی ویژگی های اثربخشی ارتباطات میان فردی معلمان ریاضی و دانش آموزان و رابطه آن با یادگیری ریاضی می باشد. نمونه آماری این پژوهش، 79 نفر از دانش آموزان سال اول مقطع متوسطه مدارس شهر تهران و 67 نفر از معلمان ریاضی آن ها در سال تحصیلی 88-1387 می باشد که به روش خوشه ایاز بین دبیرستان های مناطق 3، 6، 10، 16 و 17 انتخاب شده اند. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی(همبستگی) استفاده شده است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته ای است که بر اساس ویژگی های اثربخشی ارتباطات میان-فردی (گشودگی، همدلی، حمایتگری، مثبت گرایی و تساوی) تنظیم شده است. اعتبار پرسشنامه بر پایه آلفای کرونباخ برابر 959/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جدول فراوانی، آزمون تفاوت برای دو گروه مستقل (T-Test) و آزمون همبستگی (r پیرسون) تحت نرم افزار SPSS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین ویژگی های اثربخشی ارتباطات میان فردی معلمان ریاضی و دانش آموزان تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین معلمان ریاضی زن نسبت به معلمان ریاضی مرد در استفاده از ویژگی های اثربخشی ارتباطات میان فردی به نحو بهتری عمل می کنند و دخترها نسبت به پسرها در یادگیری ریاضی موفقترند. همچنین بین ویژگی های اثربخشی ارتباطات میان فردی و یادگیری ریاضی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارتباطات اثربخش، معلمان ریاضی، دانش آموزان، یادگیری ریاضی، متوسطه
  • زهره شکیبایی، نادر قلی قورچیان، علی خلخالی صفحه 69
    بسیاری از دانشگاه های دنیا رسالت خود را از آموزش محوری به سوی پژوهش محوری تغییر دادند. مقاله حاضر بر آن است تا با تاکید بر ماهیت و کاربست های دانشگاه پژوهشی ساختار این نوع دانشگاه را در چارچوب پرسش های زیر تبیین نماید. 1- مؤلفه های اصلی دانشگاه پژوهشی کدامها هستند؟ 2- مدل مناسب دانشگاه پژوهشی در کشور ایران کدام است؟ 3- درجه تناسب مدل پیشنهادی از نظر متخصصان آموزش عالی چگونه است؟بر اساس منطق مدل های تحلیل عاملی، یک نمونه 500 نفری از رؤسا، معاونین، مدیران گروه ها و اعضای هیات علمی دکترا و مربیان با تجربه دانشگاه های شمال کشور به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. با فرا تحلیل دانشگاه های پژوهشی موجود و مبانی نظری موضوع، یازده بعد یک دانشگاه پژوهشی شناسایی شد و براین اساس پرسشنامه ای 66 سؤالی طراحی و در معرض قضاوت مشارکت کنندگان پژوهش قرار گرفت. در گام بعدی جهت یافتن ساختار معنی داری از ترکیب مؤلفه ها و پاسخ ها، از روش تحلیل عاملی از نوع تحلیل مؤلفه های اصلی و ضرایب همبستگی مربوط به ماتریس مؤلفه ها استفاده شد. نتایج این تحلیل ها نشان داد که فرایند مدلسازی دانشگاه پژوهشی باید دارای 7 عامل اصلی باشد. پس از نام گذاری این عوامل، برآوردها نشان می دهند که صلاحیت ها و ارتباطات بین المللی و بین فرهنگی، آزادی و مسئولیت علمی اجتماعی، توان خلق منابع و ثروت، تمرکز بر بازتاب های ملی و فراملی، به روزسازی زیرساخت های علمی پژوهشی، تعهد به بهگزینی و آموزش و پژوهش بین رشته ای جمعا حدود 50% از واریانس مشترک در ساخت دهی مدل یک دانشگاه پژوهشی را تبیین می نمایند. درجه تناسب و هماهنگی این مدل نیز با استفاده از نظرات 40 تن از متخصصان آموزش عالی کشور و بر اساس ضریب هماهنگی کندال برابر با 74/0 تعیین گردید و براین اساس مدل نهایی دانشگاه پژوهشی طراحی گردید.
    کلیدواژگان: دانشگاه پژوهشی، مدلسازی، آموزش عالی
  • شهربانو صفری، حسنیه گودرزی صفحه 85
    هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با فرسودگی شغلی، در میان اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد شهر بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. و نمونه تحقیق بر اساس جدول تعیین اندازه نمونه معرف (مورگان و کرجسی) 73نفر ازمیان 250نفر برآورد گردید که با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه پنج عامل شخصیت (NEO) کاستا ومک کری و پرسشنامه فرسودگی شغلی گلدارد استفاده گردید و با استفاده از همبستگی پیرسون و آزمون t برای گروه های مستقل تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی های برون گرایی، سازگاری، نورزگرایی و وظیفه شناسی با فرسودگی شغلی رابطه معنی داری در سطح 000/0 P< وجود دارد.ولی بین ویژگی گشودگی نسبت به تجربه با فرسودگی شغلی رابطه معنی داری حاصل نشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، فرسودگی شغلی، اعضای هیات علمی، کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مهدی فیضی، حیدر چوپانی، علی اصغر حیات صفحه 103
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های مدیریت (مشارکتی، متعادل و سنتی) با خلاقیت دبیران در مدارس متوسطه دولتی شهر سنندج بود. حجم نمونه 275 نفر دبیر (146 مرد و 129 زن) برآورد گردید و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. از دو ابزار، مقیاس افتراق مفهومی مدیریت و پرسشنامه خلاقیت دبیران برای جمع آوری داده ها استفاده شد. پایایی ابزار ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 85/. و 82/. بدست آمد. نتایج به دست آمده از پژوهش عبارتند از: ضرایب همبستگی بین سبک های مدیریت (مشارکتی، متعادل و سنتی) و خلاقیت نشان داد که رابطه بین هر سه سبک مدیریت (مشارکتی،متعادل و سنتی) با خلاقیت دبیران مثبت و در سطح 1% معنی دار است و میزانr به دست آمده به ترتیب (082/=r، 70/0=r، 37/0=r) می باشد. ضرایب تعیین بدست آمده از رگرسیون بین سبک های مدیریت(مشارکتی، متعادل و سنتی) و خلاقیت به ترتیب(66/0=R2، 62/0=R2، 42/0=R2) می باشد که نشان می دهد سبک مدیریت مشارکتی نسبت به سایر سبکها(سنتی و متعادل)پیش بینی دقیق تری برای خلاقیت دبیران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت، مدیریت مشارکتی، مدیریت سنتی، خلاقیت
  • مهری کبیری زاده نجف آبادی، زهره سعادتمند، سعید رجایی پور صفحه 125
    هدف اصلی از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر جذب نیروهای توانمند آموزش وپرورش درپست مدیریت مدارس بود. تحقیق به شیوه ی توصیفی (پیمایشی)انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران، معاونان ومعلمان مدارس ابتدایی شهرستان نجف آباد درسال تحصیلی 88-87 13 بود که با استفاده ازروش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 269 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون تحلیل واریانس یک طرفه، t همبسته، t تک متغیره و2 tهتلینگ استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دادکه: میزان تاثیر عوامل مادی، آموزشهای ضمن خدمت، امنیت شغلی، تناسب اختیار بامسئولیت، ارتباطات سازمانی، شیوه انتصاب مدیران،عوامل آموزشگاهی برافزایش جذب نیروهای توانمند آموزش وپرورش درپست مدیریت مدارس، بیش ا زسطح متوسط بوده است. درمقایسه نظرا ت گروه های مورد مطالعه باتوجه به مدرک تحصیلی وسابقه خدمت پاسخگویان، درخصوص عوامل موثر بر جذب نیروهای توانمند تفاوت معناداری مشاهده نشد.اما در مقایسه نظرات گروه ها باتوجه به سمت، جنسیت و رشته تحصیلی پاسخگویان تفاوت وجود داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه، کارمند یابی، توانمند سازی کارکنان، امنیت شغلی، انتصاب مدیران
  • مرتضی موسی خوانی، داود حق خواه، رقیه حسن زاده صفحه 145
    هدف از پژوهش حاضر ارائه یک چارچوب مدون ومفهومی برای نظام ارزیابی عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی بوده. شیوه پ ژوهش پیمایشی و 33 نفراز مدیران حوزه های سیاست گذاری دانشگاه آزاد اسلامی بعنوان نمونه در تحقیق مشارکت داده شده اند،ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که بر اساس شاخص های ارزیابی نظام آموزش عالی طراحی شده است.داده های گرد آوری شده با استفاده از تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل واقع گردید. نتایج پژوهش نشان داد که عامل های مربوط به امور پژوهشی و رشد کیفیت آموزشی دارای رتبه های برتر است و توجه به عوامل دانشجویی و سپس جنبه های فرهنگی و خدماتی دارای اولویتهای بعدی قرار می گیرد. در این پژوهش نشان داده شده بر اساس شاخص های اولویت بندی شده نظام ارزیابی عملکرد سازمانی مناسبی را می توان در چهارچوب الگوی بازخورد 360 درجه می توان برای ارزیابی دانشگاه ها به کار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، دانشگاه، بازخورد 360 درجه
|
  • Heydar Ahmadi, Maryam Omodi Page 9
    The main purpose of this research was to identify factors related with extension of entrepreneurship among graduate students at college of agricultural and natural resources, Islamic Azad University, Science and Research Branch. In this regard, relationship between educational contents, instructors, training courses, entrepreneurial characteristics of students and extension methods used in university and extension of entrepreneurship were examined. The research method was descriptive/correlative and statistical population were master's and doctoral students at college of agricultural and natural resources, from which a sample of (n=313) was selected by use of Morgan Table. Data was collected by use of questionnaire. The results showed that there was a positive significant relationship between risk taking, creativity and extension of entrepreneurship. Educational factors had a positive significant relationship with extension of entrepreneurship. Regression analysis showed that 50.3% of variation in extension of entrepreneurship was determined by the six variables of: instructors, training courses, content, extension methods, creativity and innovation.
  • Mohammad Hassan Pardakhtchi, Qolamali Ahmadi Farideh Arezoomandi Page 25
    The purpose of this research was to examine the relationship between the quality of work life and burnout among school teachers and principals in Takestan. The method of this research was descriptive (correlative). The examined group in this research were all 916 teachers and principles in Takestan during 1387-88 school year. The method of sampling was simple random sampling classification through which 270 were selected. Data collection devices were two questionnaires, to scale quality of work life and burnout. The instruments had a coefficient validity of 89% and 82% by use of Cronbakh alpha. Coefficient correlation, multi-variable regression, t-test, mono lateral variance analysis and scheffe were used to In order to analyze the data. The results showed that: There is a reversed and meaningful relationship between quality of work life and burnout among teachers and principals in Takestan schools with correlation intensity of r=- 0/352. Quality of work life, adequate and fair compensation, social relevance of work life and total life space, respectively, had the most effects on burnout.
  • Ahmad Shahvarani, Gholamreza Talkhabi Alishah, Alireza Talkhabi Alishah Page 51
    The total purpose of this research was investigation of effective traits in interpersonal relationship of math teachers and students with math learning. Statistical sample of this research included 79 high school freshman students of Tehran city and 67 teachers in 2008-2009 academic year, selected by branch method through high schools of zones 3, 6,10,16 and 17. Correlation descriptive method was used to analyzed data. Measurement tool was a researcher designed questionnaire, based on effective traits of interpersonal relationship (openness, empathy, supportiveness, positivism and equality). The validity of the questionnaire based on Cronbach alpha was 0.959. Frequency table and the t-test were used by SPSS software for analyzing the data. The research results showed that there was no meaningful difference between math teachers and students effective traits of interpersonal relationship. Also female math teachers had a better interaction with students by using effective traits of interpersonal relation than male math teachers and in math learning girls were more successful than boys. There was a positive and meaningful correlation among effective traits of interpersonal relationship with math learning.
  • Zohreh Shakibaei, Nadergholi Ghourchian, Ali Khalkhali Page 69
    Many universities and colleges are shifting their mission from teaching-oriented to research oriented. This research project was to describe the structure of these universities along with emphasizing their nature and implications by responding to the following questions:1. What are the main components of these universities?2. What is the appropriate model of a Research University for Iran? 3. What is the degree of appropriateness from the view points of higher education experts? On the basis of the factor analysis models, sample population for this study consisted 500 presidents, vice presidents, the head of departments and instructors of the universities in North of Iran. They were chosen from among 1836 individuals by random and categorical method. Through existing research universities, meta analysis, review of literature and identifying their overlapping 11 dimensions of research university were identified. A questionnaire with 66 items was designed. To find a meaningful combination of components and answers, factor analysis and correlation coefficient of components matrix were used. The findings showed that modeling process of Research University consisted 7 main factors. After naming these factors, the estimates showed that international and cross-cultural competencies and communications, freedom and socio-scientific responsibility, wealth creation, focusing on national and international buzz, renewing science and research infrastructures, selectivity and interdisciplinary teaching and research, in general explained 50% of shared variance of developing a model for research university. The degree of appropriateness and concordance of the model was confirmed by 40 higher education experts. Kendal correlation coefficient was 74% and modeling was done.
  • Shahrbanoo Safari, Hossnieh Goodarzi Page 85
    The purpose of this study was to find out the relationship between personality characteristics and job burnout among faculty members and staffs in Islamic Azad University, Azadshahr Branch. The Study used a Correlation Descriptive Method. To determine the sample size, determination Table Indictor (Morgan and Kerjeci) was used and a sample of 73 persons was chosen from among the total number of 250 of persons through Random Sampling. The five Personality Factors Questionnaire (NEO) and Goldard Job Burnout Questionnaire were used to collect the data. Data was analyzed by use of Pearson Correlation and T-Test for independent group. Results showed that the relationship between extroversion, agreeableness, neuroticism, conscientiousness and job burnout was meaningful with p< 0/000 but among openness to experience and job burnout it was meaningless.
  • Mehdi Feizi, Heydar Choupani, Aliasghar Hayat Page 103
    This study investigated the relationship between management styles (traditional, moderative and participative) and teachers creativity in public high schools. Survey-correlation method was used to conduct this research. The statistical population included all high school teachers in Sanandaj city. Using Stratified random sampling based on the formula of Cochran, a sample of 275(146 men, 129 women) were selected. Management Semantic differentiation Scale (α=0.85) and creativity questionnaire (α=0.82) were used for data collection. The coefficient correlations between management styles (traditional, meditative, and participative) and teachers creativity demonstrated that the relationship of the three management styles with the teachers creativity was positive and significantly meaningful at p<.001 level, and that the extend of the obtained ‘r’ is (r=0.82,r=0.70,and r=0.37) respectively. The coefficient determination that obtained from the regression between management styles (traditional, moderative, and participative) and creativity was (R2 =0.66, R2 =0.62 and R2 =0.42), respectively, which showed that the participative management style offers more accurate predictive power for teacher creativity relative to other styles(i.e., traditional and participative). Furthermore, the regression between management style and creativity was (R2 = 0.55).
  • Mehri Kabirzadeh Najafabadi, Zohreh Saadatmand, Saeed Rajaeipour Page 125
    This research was to study the factors affecting employing the employment of competent school managers. A descriptive and survey research method was utilized. The statistical population included all administrators, assistants and teachers in NajafAbad elementary schools in 1387-1388 academic year. A random sample of 91 administrators and assistants and 178 teachers were chosen. Instrumentation was a researcher-made questionnaire. and its reliability was estimated by use of cronbach alpha. Descriptive as well as inferential statistics, such as the test of one direction Variance analysis (ANOVA), paired-sample test single variable and Hotelling T squared test were applied. Research results showed that: the rate of effect of each variable including (economic factors, in- service educations, job security, the correspondence of authority with responsibility, organizational communication, appointing the administrators, school staffs) of survey on increasing the employment of powerful staffs in the position of principal ship were more than average. Comparing the views of study groups considering the educational degree and the respondents service history, there was no meaningful difference about the factors affecting employment of the competent staffs. But in comparing the groups views, there was a difference about the gender position and respondents educational course.
  • Morteza Mousakhani, Davoud Haghkhah, Roghayeh Hassanzadeh Page 145
    The purpose of this research was to present a conceptual framework for assessing the Islamic Azad university performance. The research method was a survey and the population included 33 executive managers of the policy-making divisions. The gathering data instrument was a questionnaire developed based on the assessment indicator of higher education system of Iran.The collected data was analyzed by implementing factorial analysis. The results of the study showed that the research and education quality factors are holding an advanced position. Student’s factors and cultural and service aspects are respectively holding in next position in rank. In this research which is based on prioritized indicators we can apply an appropriate organization performance assessment system as a 360 degree feedback model for assessing universities.