فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریوش جعفری، فاطمه طالبزاده صفحه 9
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل و مولفه های موثر در نشاط و شادی مدارس ابتدایی دخترانه شهر تهران از دیدگاه معلمان و مدیران مدارس و ارائه مدل بوده است. این مطالعه بر حسب هدف از نوع کاربردی، از نظر نوع داده ها ترکیبی (کمی و کیفی)، و از نظر نحوه اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای بین نمونه 377 نفری از معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهر تهران بالغ که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند، توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی، آزمون های خی دو و ویل کاکسون صورت گرفته است. ابتدا مولفه های مستخرج از ادبیات و پیشینه پژوهش، در دو بخش وضعیت موجود و مطلوب مورد بررسی قرار گرفت. پس از اجرا و جمع آوری، بر روی آن تحلیل عاملی انجام شد و عوامل و مولفه های تاثیرگذار استخراج و بر اساس آن مدل پیشنهادی پژوهش مشتمل بر چهار بخش اصلی شامل فلسفه و اهداف مدل، مبانی نظری، چارچوب مفهومی و مراحل اجرایی تدوین گردید. طبق نتایج به دست آمده از دیدگاه معلمان و مدیران به ترتیب اهمیت، عوامل فیزیکی، عاطفی-اجتماعی، فردی و آموزشی در شادی و نشاط مدارس ابتدایی دخترانه شهر تهران موثر شناخته شدند. همچنین بررسی وضعیت موجود مدارس ابتدایی دخترانه شهر تهران نشان داد که به ترتیب به عوامل عاطفی-اجتماعی، فیزیکی، فردی و آموزشی کم توجه می شود.
    کلیدواژگان: نشاط، شادی، مدرسه ابتدایی
  • سیروس حدادنیا، نیما شهیدی صفحه 33
    این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی درمورد تاثیر آموزش های ضمن خدمت برکیفیت آموزشی انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش تمامی اعضای هیئت علمی تمام وقت وپاره وقت واحدهای منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 2491 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 335 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نوع مطالعه پیمایشی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته در طیف چهار درجه ای لیکرت بود. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی)میانگین وانحراف استاندارد)، آزمون t و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصله از این پژوهش، آموزش های ضمن خدمت در حد زیادی باعث افزایش توانایی های علمی، درک بهتر نیازهای دانشجویان، استفاده بهتر از امکانات و تجهیزات آموزشی، توسعه محتوای علمی مورد نیاز، بهبود انجام وظایف تدریسی و بهبود قابلیت اعتماد به دانشگاه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، کیفیت آموزشی، عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مرتضی حسن آبادی، رضا بابایی، محمد همتی صفحه 55
    مساله انتخاب روش آموزش زبان انگلیسی یک مساله بسیار مهم می باشد که تاثیر بسزایی در کارایی سیستم آموزشی زبان انگلیسی دارد. به عبارت دیگر انتخاب روش بهینه آموزش در بین روش های مختلف آموزش زبان انگلیسی یک مساله تصمیم گیری چند معیاره است. پژوهش حاضر با هدف ارائه یک رویکرد جدید برای ارزیابی روش های آموزش زبان انگلیسی و کمک به اساتید در تصمیم گیری به منظور انتخاب روش بهینه آموزش زبان انگلیسی با استفاده از تکنیک های فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس فازی انجام گردید. از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای تحلیل ساختار مساله انتخاب روش آموزش و تعیین ضریب اهمیت معیارهای تصمیم و از تاپسیس فازی برای رتبه بندی نهایی گزینه ها استفاده شد. مدل پیشنهادی در یک مساله واقعی انتخاب روش آموزش زبان، در یکی از موسسات آموزش زبان شهر سمنان به کار گرفته شد. پژوهش به شیوه پیمایشی انجام شد. خبرگان این پژوهش، 6 نفر از اساتید زبان انگلیسی موسسه مورد مطالعه با تحصیلات تکمیلی در گرایش آموزش زبان انگلیسی بودند. ابزار گردآوری داده ها دو نوع پرسشنامه مقایسات زوجی فرایند تحلیل سلسله مراتبی و پرسشنامه محقق ساخته تاپسیس بود که در اختیار این خبرگان قرار گرفت. نتایج مقاله نشان داد روش سمعی- بصری که بیشترین مقدار نزدیکی نسبی به راه حل ایده ال را برطبق محاسبات تاپسیس فازی کسب کرد به عنوان روش بهینه آموزش زبان انگلیسی در موسسه آموزش زبان مورد مطالعه در این پژوهش، انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، آموزشگاه، تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس فازی
  • حسین دایی زاده، بابک حسین زاده، محمد رضا، غزنوی صفحه 81
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه شهرستان خاش بود. پژوهش به روش توصیفی (پیمایشی) انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان سال سوم متوسطه شهرستان خاش با جمعیت 1900 نفر در 35 واحد آموزشگاهی در سال تحصیلی 89-1388 بودند. نمونه آماری 320 نفر از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از دو ابزار گردآوری اطلاعات شامل روش کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته (حاوی 24 سوال با طیف لیکرت) استفاده شد. داده ها در دو سطح توصیفی (با استفاده از جدول های توزیع فراوانی، درصد فراوانی و ترسیم نمودار) و استنباطی (با استفاده از آزمون X2، U، K) تجزیه و تحلیل شدند. عمده ترین یافته های پژوهش این است که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در افزایش انگیزه تحصیلی، ارتقاء مهارت پرسشگری، تقویت روحیه پژوهشی، افزایش نمرات درسی و در مجموع بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه در حد زیاد اثر گذار بوده است. و این اثر گذاری در بین دانش آموزان دختر و پسر با معدل و سنین و رشته های مختلف، یکسان بوده است. اما اثر بخشی آن در بین دانش آموزان هنرستانی و دبیرستانی متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، عملکرد تحصیلی، متوسطه، دانش آموز
  • زهرا زین الدینی، عزت الله نادری، علی شریعتمداری، مریم سیف نراقی صفحه 99
    این پژوهش با هدف بررسی میزان آگاهی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان از محورهای اساسی برنامه ریزی درسی شکل انجام شد؛ تا بر اساس نقاط قوت و ضعف مشاهده شده، الگوی راهنمای تدوین برنامه درسی، برای استفاده اعضای هیات علمی طراحی گردد. پژوهش حاضر، پژوهشی زمینه ای می باشد که جامعه آماری آن را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان به تعداد 226 نفر تشکیل داده است. حجم نمونه 144 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود.. در تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از جداول فراوانی و درصد و در بخش آمار استنباطی از آزمون مجذور کای استفاده گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان آگاهی اعضای هیات علمی از عناصر مختلف نیازسنجی، شیوه انتخاب اهداف آموزشی، شیوه انتخاب محتوا، شیوه سازمان دهی محتوا، شیوه ارائه محتوا، بهره گیری از تکنولوژی آموزشی و نیز ارزشیابی آموزشی گرایش به سمت «متوسط» دارد؛ اما میزان آگاهی اعضای هیات علمی از فرآیند تدوین برنامه درسی بر اساس الگوها و نظریه های برنامه درسی در حد «نامطلوب و پایین» می باشد.لذا با هدف ارتقاء بینش و مهارت اعضای هیات علمی نسبت به فرآیند تدوین برنامه درسی، با در نظر داشتن و تاکید بر عوامل مهم تاثیرگذار بر تصمیم گیری های مختلف در این زمینه و نتایج به دست آمده از پژوهش الگوی راهنمای تدوین برنامه درسی (فرایند برنامه ریزی درسی) برای اعضای هیات علمی، به صورت مراحل گام به گام ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: الگوی راهنمای تدوین برنامه درسی، عضو هیات علمی، برنامه ریزی درسی، آموزش عالی
  • نادر سلیمانی، احمد حدادیان، کاظم شهرابی صفحه 129
    هدف تحقیق حاضر مقایسه دانش آموزان کلاس های چند پایه و عادی از نظر مهارت های اجتماعی و پیشرفت تحصیلی بود. تحقیق به شیوه توصیفی (پیمایشی) انجام شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدائی کلاسهای چند پایه و عادی مناطق جوادآباد و ساوجبلاغ در سال تحصیلی 1389-1388 به تعداد 4225 نفر بودند. حجم نمونه مطابق جدول مورگان تعداد 279 نفر برآورد گردید و به روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مهارت های اجتماعی مرکب از 11 مولفه و 46 گویه و آزمون پیشرفت تحصیلی (دروس علوم، ریاضی، جغرافیا، فارسی) استفاده شده است. داده های گردآوری شده با کمک شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد و...) و آزمون t دو گروهی مستقل تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان عادی و چندپایه در چهار درس علوم، جغرفی، فارسی و ریاضی تفاوت معنادار وجود دارد و این تفاوت به نفع گروه دانش آموزان عادی است. نتیجه دیگر تحقیق مشخص ساخته است که بین سطح مهارت های اجتماعی دانش آموزان عادی و چندپایه تفاوت معنادار وجود دارد ولی این تفاوت به نفع دانش آموزان کلاسهای چندپایه است.
    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، کلاس چندپایه، کلاس عادی (تک پایه)
  • وحیده علی پور، مرم افضل خانی صفحه 145
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش و فرهنگ آموزش بر توسعه آموزش الکترونیکی (مجازی)ایران است. روش تحقیق شیوه کیفی با رویکرد زمینه ای است. جامعه اماری شامل دانشجویان و اساتید آموزشهای مجازی دانشگاه های شهر تهران می باشند. نمونه گیری، از طریق نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به مرحله اشباع است. گرداوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار نیافته است. با توجه به رویکرد زمینه ای سیستماتیک، داده ها از طریق کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز (در دو سطح)،کدگذاری محوری،کدگذاری گزینشی کدگذاری گردیدند و در نهایت تئوری زمینه ای ارائه گردید. نتایج پژوهش توجه به تاثیرات فناوری ها و ورود آنها به صحنه آموزش که این امر همراه با تغییر در سنتهای رایج آموزش سنتی است و در نهایت شکل فرهنگ آموزش مجازی و حرکت بسمت تلفیق آموزش مجازی و آموزش سنتی است.
    کلیدواژگان: آموزش، فرهنگ آموزش، آموزش مجازی
  • سید احمد هاشمی، سکینه درویش پور فراغه، ابوذر همتی صفحه 165
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین جو سازمانی با تعهد سازمانی و روحیه بود. پژوهش به روش توصیفی (پیمایشی) انجام شد. جامعه آماری، کلیه دبیران مقطع راهنمایی مدارس دخترانه شهر مرودشت به تعداد 315 نفر بودند. تعداد 118 نفر از آنها با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده، بعنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. از سه پرسشنامه ی جوسازمانی، تعهد سازمانی و روحیه، بعنوان ابزارهای پژوهش استفاده گردید که ضریب پایایی پرسشنامه-ها بترتیب 796/0 و 814/0 و 869/0 برآورد شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ماتریس ضریب همبستگی، رگرسیون ساده و چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شد.. نتایج نشان داد که: (1) بین ابعاد جو سازمانی بر تعهد سازمانی و روحیه رابطه معنادار مثبت وجود دارد، (2) بین جو سازمانی، روحیه و تعهدسازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد، (3) بین بعد تعلق و همدلی و معقولیت ازابعادروحیه با ابعاد جو سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد و (4) بین بعد هنجاری و بعد تداومی و بعد عاطفی ازابعادتعهدسازمانی با ابعاد جو سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، تعهد سازمانی، روحیه، معلم، مدرسه راهنمایی
|
  • Parivash Jafari, Fatemeh Talebzadeh Page 9
    The purpose of this study was to investigate the factors and components influencing happiness and joy in Tehran female primary schools from the teachers’ and principals’ points of view. The study was to develop a model eventually. The study applied a mixed method (quantitative and qualitative). The population consisted of all teachers and principals in Tehran schools (18،990). Cluster sampling was used to select the sample population (377 people). A researcher made questionnaire collected the data for the present and desired situation. Collected data were analyzed in two levels of descriptive statistics through central tendency measures and analytical statistics including chi-square، factorial analysis and Wilcoxon test. By reviewing relevant literature، 66 components and 4 factors (physical، social-emotional، individual and educational) were determined as effective factors. Findings indicated there was significant difference between present and desired situation from respondent's points of view، effective four factors in creating happiness and joy were physical، social-emotional، individual and educational (respectively). Furthermore، findings showed schools paid little attention to all four factors social-emotional، physical، individual and educational (respectively) in status quo. To improve the present situation، a model consisted of four sections (philosophy and goals، theoretical foundation، conceptual framework، and implementation procedures) was proposed.
  • Siruos Hadadnia, Nima Shahidi Page 33
    The main purpose of this research was to study the perceptions of faculty members of Islamic Azad University about the impact of in-service training، which designed and performed by the office of studying and education of human resources، on educational quality of universities. The population for the study was 2491 faculty members of Islamic Azad University – zone one and using Kirgizia and Morgan statistical tables 335 person selected by stratified – cluster random sampling method. The research method was descriptive and a researcher designed questionnaire based on Likert scale with appropriate validity and reliability (Chronbach alpha =0. 86) was used to conduct this research. Mean and standard deviation as well as T -test for independent groups، on-way ANOVA and Tukey test were used to analyze the collected data. Based on research findings، in-service trainings will increase scientific abilities، better understanding of students needs، and better using of educational facilities، developing required scientific contents، improving teaching functions of faculty members and improved reliability to universities.
  • Morteza Hasanabadi, Reza Babaei, Mohammad Hemmati Page 55
    The selection of language teaching method is a very important issue and has a significant impact on the efficiency of teaching English language. In other words، selecting the optimal method of teaching among different teaching methods is a multi-criteria decision making (MCDM) problem. The purpose of this research was to present a new approach to evaluation methods of language teaching and to help professors in teaching system for selecting optimal method of language teaching using the analytic hierarchy process (AHP) and the technique for order performance by similarity to ideal solution (TOPSIS). The AHP is used to analyze the structure of the method selection of language teaching and to determine weights of the criteria، and fuzzy TOPSIS method is used to obtain final ranking of alternative. The proposed model is applied to a real problem of method selection of language teaching in one of institutions of Semnan city. The research used a context method. The experts of this research were 6 professors in language teaching discipline. The instrument to collect data was two type AHP pair wise comparison questionnaire and TOPSIS self-designed questionnaire. The results of this research indicate that the audio-lingual method is selected as the optimal method of language teaching according to fuzzy TOPSIS analyses in the researched institution.
  • Hossein Daeizadeh, Babak Hosseizadeh, Mohammad Reza Ghaznavi Page 81
    Information and communication technology has become an inseparable part of human life and caused doing things more through the consumption of less time and cost. The purpose of present research was to study the effect of information and communication technology on the educational improvement of third grade high school students in Khash. Descriptive method of measurement was used for data analysis; frequency distribution table، frequency percentage and diagram drafting as well as Chi-square، U Mann –Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were used to analyze the data collected. The target population of this research included 1900 third grade high school students of Khash city، studying in 35 educational units in 2010. The sample size was determined using Kirgizia and Morgan statistical tables and was determined to be 320 people. Random multistep method was employed for choosing sample population among male and female students in proportion with the community size. A researcher-designed 24-item questionnaire with a grading scale of Likret type was used for data collection، whose validity and reliability was confirmed by Cronbach alpha with a degree of 0. 86. Research findings reveal that using information and communication technology is effective in increasing educational motivation، improving questioning skill، improving research spirit and raising school grades. It is generally effective on third grade high school student's educational improvement to a great extent. This effect was the same among male and female students with different average scores، different ages and fields. However، its effect on vocational and high school students was different.
  • Zahra Zeenodini Mymand, Ezatolah Naderi, Ali Shariatmadari, Mariam Seife Naraghi Page 99
    The purpose of the study was to develop and present a guidance pattern of curriculum development based on the awareness of faculty members about major factors of curriculum planning in Islamic Azad University (Kerman branch). Statistical population for this field research was all 226 faculty members of Islamic Azad University of Kerman. A sample population of 144 faculty members was chosen through simple random sampling method. The instrument for gathering data was researcher questionnaire، used after determining its validity and reliability (validity 0. 91 and reliability 0. 96). By using SPSS software، frequency tables as well as chi-square test were used to analyze data. Research findings suggest that theamount of awareness of faculty members about needs assessment، the method of choosing educational goals، the method of choosing content، the method of organizing content، the method of presenting content، adapting the time of presentation، using educational technology and evaluation method is in an average range، but the amount of awareness about the process of curriculum development in terms of patterns and hypotheses of syllabus is in an undesired and low range. So by the purpose of promoting the insight and the skill of faculty members towards the process of arranging syllabus and by emphasizing factors affecting different decisions in this context، the guide pattern of curriculum development for faculty members has been presented as step by step stages and description of these stages.
  • Nader Soleimani, Ahmad Hadadian, Kazem Sharabi Page 129
    The purpose of the study was to determine the differences of social skills and academic achievement among normal classes and multiple-grade classes in elementary schools. The study used the descriptive (Survey) method of data collection. The participants in this study were 279 students (normal =228،multiplegrade= 51) at elementary school in Savojbolagh. Two instruments were used to collect data. Social skills were measured by a researcher-designed questionnaire and academic achievement was measured by an accomplishment test. The data were analyzed by using the Pearson product – moment correlation technique and T test. The major findings were as follows: 1) there is a significant difference between total academic achievements. Ordinary students had higher academic achievement than multiple-grade students 2) Ordinary students had higher scores than multiple-grade students in four text books such as Science، Geography، Persian and mathematics. 3) There is a significant difference between social skills among Ordinary and multiplegrade students. Multiple-grade students had higher social skills than ordinary students.
  • Vahideh Alipoor, Maryam Afzalkhani Page 145
    The purpose of this research was to investigate the role of culture of education in developing electronic education in Iran. A qualitative research method with grounded theory approach was used for this purpose. Statistical population consisted of all students applied at and instructors engaged in electronic learning at Universities located in Tehran. Stratified random sampling up to adequacy of data was used. Data was then gathered through semi structured interviews. Regarding the systematic grounded theory approach، data collected were categorized through three steps coding- open coding، focusing coding، selective coding. Based on the model designed، findings revealed that impact of technology on teaching environment، change in traditional methods will make electronic education culture and a move toward a mixture of both traditional and electronic method in teaching.
  • Syid Ahmad Hashemi, Skineh Darvish Faraghe, Abouzar Hemati Page 165
    The purpose of the study was to determine the relationship between organizational climates and organizational commitments with morale. The study used the descriptive (Survey) method of data collection. The population of study was 315 teachers of Marvdasht guidance school which 118 of them were selected using the simple random sampling. Three questionnaires (organizational climate،organizational commitment and morale) were used as the study materials and the reliability of each one was measured as 0. 796، 0. 814، and 0. 869 respectively. In order to analyse the data، correlation coefficient، simple linear and stepwise regression، and path analysis were used. The results are (1) there is positive meaningful relationship between organizational climates dimensions and morale (2) There is positive meaningful relationship between organizational climates، organizational commitments، and morale (3) there is positive meaningful relationship between belonging، friendship، rationality dimensions and organizational climates (4) there is positive meaningful relationship between norm dimension، stability dimension، emotional dimension and organizational dimension.