فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دهم شماره 7 (پیاپی 34، بهمن و اسفند 1392)

  • ویژه نامه ی چالش های سی اسی اقتصادی در مدیریت سلامت
  • تاریخ انتشار: 1393/01/28
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی بالویی جام خانه، سعیده کتابی، مهدی پور مصطفی خشکرودی صفحات 901-911
    مقدمه
    امروزه کیفیت خدمت از مهم ترین جنبه های مدیریتی سازمان های خدماتی هستند و مشتری محوری، استراتژی اول تمام سازمان های دنیا به شمار می روند. این تحقیق سعی داشته تا با تبیین شاخص های موثر در کیفیت خدمات بهداشت و درمان و با استفاده از رویکرد ترکیبی Fuzzy AHP - TOPSIS به رتبه بندی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بپردازد.
    روش بررسی
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه ی آماری تحقیق، بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود که با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدف مند، 4 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انتخاب شدند و پرسش نامه های استاندارد تحقیق توسط گروهی از کارشناسان معاونت بهداشت و درمان این دانشگاه تکمیل شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی، اهمیت معیارهای کیفیت خدمات محاسبه وسپس بیمارستان ها به وسیله ی روش TOPSIS رتبه بندی شدند. نتایج با استفاده از نرم افزار Excel تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بیمارستان Cبا وزن 9216/0، بیمارستان B با وزن 4926/0، بیمارستان A با وزن 2121/0 و بیمارستان D با وزن 2063/0 به ترتیب به صورت اول تا چهارم رتبه بندی شده اند.
    نتیجه گیری
    براساس سنجش انجام شده در ابعاد مختلف کیفیت خدمات، نتایج حاکی از آن است که بیمارستان C در ابعاد پاسخگویی، همدلی و حرفه ای بودن که بیش ترین وزن را دارا می باشند، دارای بهترین عملکرد می باشد. در واقع وضعیت عملکرد بیمارستان ها بر اساس ابعاد کیفیت خدمات به منظور تدوین استراتژی مناسب تعیین شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت های بهداشتی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، بیمارستان های آموزشی
  • مریم رجبی، رضا دهقان صفحات 912-920
    مقدمه
    بدون تردید سازمان های عصر حاضر با تحولات و تهدیدهای گسترده ی ملی، منطقه ای و بین المللی روبه رو هستند و تضمین و تداوم حیات و بقای سازمان ها نیازمند راه حل ها و روش های جدید مقابله با مشکلات است که به نوآوری، ابداع، خلق محصولات یا خدمات و روش های جدید بستگی زیادی دارد. از این رو سازمان های عصر حاضر به کارآفرینی سازمانی به دلیل نقشی که در تقویت موقعیت رقابتی سازمان ها ایفا می کند توجه خاصی داشته اند. این پژوهش درصدد شناسایی موانع رفتاری کارآفرینی در دو سازمان بیمه گر سلامت دولتی و خصوصی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع پیمایشی بوده که در 2 سازمان بیمه گر درمانی تامین اجتماعی و پارسیان صورت گرفته است و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه ی استاندارد استفاده شده است که پایایی آن از طریق Coefficient Alpha (Cronbach) (94 درصد) تایید شده و هم چنین روایی آن نیز برابر با 96 درصد می باشد. جامعه ی مورد مطالعه دربرگیرنده ی 470 نفر از کارکنان سازمان دولتی بیمه گر سلامت و 446 نفر نیز در سازمان غیردولتی بیمه گر سلامت بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته و از آمار تحلیلی آزمون دوجمله ای، تحلیل واریانس Friedman Test و تحلیل عاملی بهره گرفته شده است. موانع رفتاری که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند شامل ویژگی های شخصیتی مدیران، ویژگی های شخصیتی کارکنان، تنش و تضاد سازمانی، فرهنگ سازمانی و سبک رهبری است.
    یافته ها
    براساس آزمون دوجمله ای انجام شده با احتمال های به ترتیب 79 درصد، 76 درصد و 75 درصد می توان فرض یکسان بودن موانع رفتاری را در سازمان بیمه ی تامین اجتماعی و با احتمال های به ترتیب 64 درصد، 68 درصد و 71 درصد می توان احتمال یکسان بودن موانع رفتاری در شرکت بیمه ی پارسیان را برای عوامل فرهنگ سازمانی و ویژگی های شخصیتی مدیران و کارکنان رد نمود. هم چنین براساس رتبه های بیان شده، فرهنگ سازمانی با 48/4، ویژگی شخصیتی مدیران با 99/3 و ویژگی شخصیتی کارکنان با 44/3 به ترتیب بالاترین رتبه ها را در سازمان بیمه ی تامین اجتماعی دارد. هم چنین ویژگی شخصیتی مدیران با 01/4، ویژگی شخصیتی کارکنان با 03/3 و فرهنگ سازمانی با 27/3 به ترتیب بالاترین رتبه را در بیمه ی پارسیان دارد.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی، ویژگی های شخصیتی مدیران و کارکنان به ترتیب در سازمان دولتی و ویژگی های شخصیتی مدیران و کارکنان و فرهنگ سازمانی به ترتیب در سازمان غیردولتی به عنوان اثرگذارترین موانع رفتاری در دو سازمان بیمه گر سلامت مورد مطالعه به شمار می آید.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرهنگ سازمانی، بیمه کنندگان
  • الهام معظم، فرامرز غلامی، نفیسه توکل، رفعت زاهدی فر صفحات 921-930
    مقدمه
    تامین دسترسی عادلانه به خدمات سلامت در قالب سطح بندی خدمات و نظام ارجاع از اهداف مهم توسعه ی کشور می باشد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی تقاضا و کشش جغرافیایی خدمات بستری در منطقه ی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در جهت کمک به سیاست گذاری مبتنی بر شاهد جهت نیازسنجی، تخصیص بهینه ی منابع بستری و سطح بندی خدمات انجام گرفت.
    روش بررسی
    با انجام یک مطالعه ی توصیفی– مقطعی، اطلاعات مربوط به 24844 بیمار بستری شده در بیمارستان های منطقه ی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در شهریور ماه 1387 شامل سن، جنس، علت و بخش بستری، آدرس محل سکونت، نوع ارجاع و پوشش بیمه با کمک چک لیست خودساخته استخراج شد. اطلاعات مورد نظر توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل ابتدایی قرارگرفت. بانک اطلاعاتی داده ها به ویرایش 3/9 نرم افزار GIS (ArcGIS: Geographic Information System) منتقل شد و با کمک طیفی از قابلیت های تصویری GIS نمایش و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از بیماران مورد مطالعه 11832 بیمار (6/47 درصد) مرد و 12984 بیمار (3/52 درصد) زن بودند. 7/56 درصد از بیماران زیر 35 سال سن داشتند. به عبارتی تقاضای بستری در خانم ها و گروه های سنی جوان بیش تر بود. بیش ترین علل بستری را سرفصل بارداری و زایمان در خانم ها (5/29 درصد) و حوادث در آقایان (3/27 درصد) تشکیل می داد. مردم تقاضای بیش تری برای دریافت خدمات از بخش دولتی داشتند. بیش ترین بار خدمات بستری را دو بیمارستان الزهرا (س) و کاشانی (21 درصد کل مراجعات) بر عهده داشتند. بیماردهی بستری در شهرستان های سمیرم، نجف آباد و لنجان از سایر شهرستان ها بالاتر بود (به ترتیب 3/9، 6/7 و 3/7 در هزار نفر جمعیت). خدمات بستری مرکز استان برای شهرستان ها از کشش جغرافیایی قابل توجهی برخوردار بود. بیماران ساکن در شهرستان های مجاور شهر اصفهان مانند برخوار، شاهین شهر، فلاورجان و خمینی شهر گرایش بیش تری برای دریافت خدمت از مرکز استان داشتند.
    نتیجه گیری
    کشش زیاد خدمات بستری در مرکز استان باعث افزایش بار مراکز ارجاعی شهر اصفهان شده است. مدیریت هدف مند این تقاضا به سمت مراکز بلوک، از طریق تقویت این مراکز، فرهنگ سازی در جامعه و استقرار پزشک خانواده امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: کشش تقاضا، تقاضا و نیاز خدمات بهداشتی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، اصفهان
  • محمداسماعیل مطلق، سیدداود نصرالله پور شیروانی، محمدرضا ملکی صفحات 931-940
    مقدمه
    مدل جایزه ی ملی بهره وری و تعالی سازمانی ایران ابزار موثری است که در راستای استقرار مدیریت جامع کیفیت و کسب رضایت ذی نفعان برای ارزیابی، بهبود و توسعه ی عملکرد سازمانی در سطح ملی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه دیدگاه مدیران و کارشناسان سلامت ایران در خصوص ساختار و قابلیت به کارگیری مدل جایزه ی ملی و تعیین ارتباط آن با متغیرهای فردی و سازمانی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی و مداخله ای بوده که در سال 90-1389 هجری شمسی انجام گرفت. از 41 دانشگاه علوم پزشکی ایران، 13 دانشگاه با حجم نمونه ی آسان انتخاب شدند. در هر 13 دانشگاه منتخب یک کارگاه 2 روزه ی آموزشی برگزار و دیدگاه مدیران و کارشناسان بعد از آشنایی با اصول، معیارها و زیرمعیارها و وزن دهی آن ها، نسبت به رویکردهای خودارزیابی و منطق رادار با استفاده از پرسش نامه که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، بررسی و با آزمون های آماری در نرم افزارSPSS نسخه ی 18 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 285 نفر نظرسنجی شده 161 نفر (5/56 درصد) مرد بودند. از نظر تحصیلات، بیش تر افراد (4/60 درصد) دارای مدرک کارشناسی بودند. سمت شغلی 109 نفر (2/38 درصد) مدیر و مابقی کارشناس بوده است. میانگین و انحراف معیار سابقه ی خدمت 5/6 ± 8/16 سال بوده است. حدود 90 درصد افراد مورد مطالعه اصول و ارزش های مدل جایزه ی ملی بهره وری و تعالی سازمانی ایران را در سطح خیلی زیاد و زیاد سازگار با خصوصیات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی سازمان های نظام مراقبت سلامت اعلام نمودند. سطح منطقی بودن امتیازدهی به معیارهای مدل با میانگین و انحراف معیار 8/0±1/4 (از 5 نمره ی کل) در تطابق با نظام سلامت ایران قضاوت شده است. کارت امتیازدهی رادار RADAR (Results – Approach - Deployment - Assessment – Refine) با میانگین و انحراف معیار 8/0±7/3 (از 5 نمره ی کل) ابزار موثری برای ارزیابی عملکرد سازمان های حوزه ی سلامت ایران و شناسایی نقاط قوت و زمینه های قابل بهبود اعلام شده است. دیدگاه مدیران و کارشناسان در هیچ کدام از موارد با متغیرهای فردی و تیپ بندی دانشگاه های مورد مطالعه تفاوت معنی دار نداشت (Pvalue>0.05).
    نتیجه گیری
    مدل جایزه ی ملی بهره وری و تعالی سازمانی ایران ابزار مناسبی برای بهبود و ارتقای سازمان های نظام سلامت ایران می باشد.
    کلیدواژگان: بهره وری، نظام های مراقبت سلامت، مدل تعالی سازمانی
  • مهسا قندهاری، جواد خزایی پول، امید بهارستان صفحات 941-954
    مقدمه
    یکی از معیار های ارزشیابی که در بیمارستان ها، موسسات درمانی و مطب های دندان پزشکی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است، ارزشیابی براساس کیفیت خدمات می باشد. هدف از این مطالعه تحلیل و اولویت بندی عوامل موثر بر کیفیت خدمات دندان پزشکی ها از دیدگاه مشتریان بوده است.
    روش بررسی
    روش این پژوهش از نوع تحلیلی و مبتنی بر ابزار های تلفیقی Kano و فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی مشتریان دندان پزشکی های شهر اصفهان در سال 1391 بودند. بدین منظور تعداد 490 نفر از مشتریان به صورت تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ی کانو و فرایند تحلیل سلسله مراتبی بود. تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر روش های فازی و با استفاده از نرم افزار SPSS و Excel انجام شده است.
    یافته ها
    تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از مدل کانو نشان می دهد که معیار های صلاحیت حرفه ای، روش و رفتار دندان پزشک، کنترل و رفع درد جزو معیار های الزامی و معیار های زمان صرف شده برای درمان، محیط و جو، موقعیت سهل الوصول، انتظار برای درمان، وقت شناسی و حق الزحمه برای خدمات جزو معیار های تک بعدی و در نهایت معیار های شهرت دندان پزشک، مسیر و طرح بندی کلینیک و تسهیلات پارکینگ جزو معیار های جذاب شناسایی شدند. همچنین یافته های پژوهش با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی بیان گر این است که از دیدگاه مشتریان خدمات دندان پزشکی به ترتیب ابعاد الزامی (با مقدار 4641/0)، تک بعدی (با مقدار 3346/0) و جذاب (با مقدار 2013/0) از اهمیت و اولویت بیش تری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    مدیران و مسوولین مراکز خدمات دندان پزشکی، با استفاده از ابزارهای تلفیقی کانو و فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی قادر خواهند بود که عوامل موثر بر کیفیت خدمات دندان پزشکی را شناخته و به برنامه ریزی جهت تقویت و اصلاح ضعف ها در این بخش بپردازند.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت های بهداشتی، دندان پزشکی، الگوی کانو، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد محبوبی، سید جمال الدین طبیبی، امیر اشکان نصیری پور، محمود رضا گوهری صفحات 955-963
    مقدمه
    بیمارستان سازمانی است که وظایف تامین و مراقبت های کامل بهداشتی (پیشگیری، درمان و بازتوانی) عموم را بر عهده دارد. ضرورت اجرای پاسخ گویی در بیمارستان ها روز به روز بیش تر محسوس می شود، به همین منظور این تحقیق به شناسایی پاسخ گویی در بیمارستان های آموزشی کشور پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه به روش توصیفی همبستگی بر روی 1034 نفر از پرسنل شاغل و بیماران 5 بیمارستان بزرگ کشور انجام شد. روش گردآوری داده ها پرسش نامه ی محقق ساخته بود که شامل 8 بعد (اخلاقی، سیاسی، فرهنگی، عملکردی، ساختاری، مالی، اطلاع رسانی، قانونی) و 31 گویه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های استنباطی (Pearson Correlation و (t-test به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 16 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها بیش ترین فراوانی را در بین پاسخ گویان مربوط به جمعیت زنان دانسته است (564=n نفر، 55/54%).بیش ترین و کم ترین فراوانی پاسخ گویان به ترتیب در سنین 30-20 سال (45/42%) و کم تر از 20 سال (67/6) بوده است. بالاترین و پایین ترین امتیاز پاسخ گویی در بین بیمارستان های مورد مطالعه به ترتیب (66/0±4) و (63/0±06/3) بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. یافته ها نشان داده است که تاثیر بعد سیاسی در وضعیت پاسخ گویی بیمارستان های آموزشی منتخب کشور نسبت به سایر ابعاد از میانگین بالاتری برخوردار است. هم چنین قوی ترین رابطه بین بعد اخلاقی و اطلاع رسانی بوده است (001/0>pvalue و 523/0=r) در نهایت وضعیت کلی پاسخ گویی بیمارستان های آموزشی کشور در حد متوسط به بالا بوده است (63/0±25/3).
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت پاسخ گویی در بیمارستان های آموزشی کشور که در زمینه ی برخی ابعاد از حد مطلوب پایین تر بود، برنامه ریزی برای تجدید ساختار موجود با دایر نمودن واحد پاسخ گویی در بیمارستان ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیمارستان های آموزشی، پاسخ گویی، ایران
  • کامران حاجی نبی، پوران رئیسی، نرگس سادات اجاق صفحات 964-971
    مقدمه
    در دنیای رقابتی امروز بیمارستان ها در انجام مسوولیت ها و وظایف خطیر خود دائما نیازمند بهبود عملکرد بوده است و بدین منظور یکی از راهکارهایی که بتوان با به کارگیری آن نتایجی چون ارتقای عملکرد را دنبال کرد، مدیریت استعدادها در آن سازمان می باشد. این پژوهش با هدف شناسایی رابطه ی مدیریت استعداد با عملکرد کارکنان پرستاری بیمارستان های شهر کرج انجام گرفته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی- همبستگی است که در سال 1390 انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش، پرستاران بیمارستان های دولتی شهید باهنر، شهید مدنی، شهید رجایی و کمالی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی دو بخشی محقق ساخته با 33 سوال در مقیاس لیکرت بود. عملکرد کارکنان نیز از طریق نمره ی ارزشیابی سالیانه ی کارکنان سنجیده شد. روایی پرسشنامه براساس نظر استادان و صاحب نظران تایید و میزان پایایی آن نیز به روش Cronbach’s Alpha 95 درصد محاسبه گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه ی 16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل نمره ی ارزشیابی کارکنان 9/81 به دست آمد. میزان مولفه های جذب، توسعه، نگهداری و مدیریت استعداد پایین از حد متوسط و هم چنین میزان مولفه های انتخاب و به کارگیری بالاتر از حد متوسط در بیمارستان های مورد مطالعه محاسبه شد. در کل بین مدیریت استعداد و عملکرد کارکنان پرستاری در بیمارستان های مورد مطالعه، رابطه ی مستقیم و معنی دار وجود داشت (22/0=r و 013/0=Pvalue).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش تعیین کننده ی واحد مدیریت منابع انسانی در پیاده سازی مدیریت استعداد سازمان ها باید برای موفقیت در پیاده سازی مدیریت استعداد نقش مهمی به واحد منابع انسانی داده و مسوولیت بیش تری به آن واگذار شود. هم چنین با اهتمام مشترک مدیران و کارکنان پرستاری، می توان بیش ترین آثار و نتایج مثبت را بر رفتار و عملکرد این کارکنان و به تبع آن بر رفتار و عملکرد بیمارستان، ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، ارزشیابی عملکرد کارکنان، بیمارستان ها، پرستاران
  • سعید رجایی پور، سیما عجمی، سوسن بهرامی، پریسا ملک احمدی صفحات 972-978
    مقدمه
    رهبری فرآیندی است که طی آن مدیریت سازمان می کوشد تا با ایجاد انگیزه و ارتباط موثر، کارکنان را از روی علاقه و میل به انجام وظایف سازمانی ترغیب کنند و رسیدن به اهداف سازمانی را تسهیل نمایند. آموزش عالی نقش مهمی در به سازی و توسعه ی زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد. مقاله ی حاضر درصدد تعیین رابطه ی سبک های رهبری مدیران گروه های آموزشی با سطح روحیه ی اعضای هیات علمی دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    نوع پژوهش توصیفی، همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کل اعضای هیات علمی دانشگاه های اصفهان (491 نفر) و علوم پزشکی اصفهان (594) در سال تحصیلی 90-1389 بودند. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای- تصادفی متناسب با حجم (320 نفر) بود و ابزار تحقیق شامل پرسش نامه ی استاندارد سبک های رهبری براساس نظریه ی رهبری مسیر- هدف House (هدایتی، حمایتی، مشارکتی و موفقیت گرایی) و پرسش نامه ی محقق ساخته ی ابعاد سطح روحیه (تعلق خاطر، همانندی و عقلانیت) براساس مدلGetzels and Guba بودند که روایی آن ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری و پایایی آن ها با استفاده از محاسبه ی Cronbach''s Alpha Coefficient (82/0=r2) و (89/0=r1) محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ی 18 و در دو سطح آمار توصیفی (درصد، میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی Pearson) و استنباطی (آزمون t، رگرسیون چندمتغیره، تحلیل واریانس چندگانه) استفاده گردید.
    یافته ها
    در دانشگاه اصفهان، میانگین سبک های هدایتی، حمایتی و مشارکتی بیش تر از سطح متوسط و میانگین سبک موفقیت گرایی کم تر از سطح متوسط بوده و نیز میانگین ابعاد تعلق خاطر، همانندی و عقلانیت بیش تر از سطح متوسط بوده است. در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، میانگین سبک های حمایتی و مشارکتی بیش تر ازسطح متوسط و میانگین سبک های موفقیت گرایی و هدایتی کم تر از سطح متوسط بوده ولی میانگین ابعاد تعلق خاطر، همانندی و عقلانیت بیش تر از سطح متوسط بوده است. ضریب همبستگی بین نمرات سبک های رهبری با سطح روحیه در سطح 05/0Pvalue≤ در دو دانشگاه معنادار بوده و نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که رابطه ی بین سبک های رهبری با سطح روحیه معنادار بوده است.
    نتیجه گیری
    عملکرد ضعیف رهبری، منشا بحران های فزاینده ای در مراکز آموزشی می شود. آموزش اثربخش زمانی امکان پذیر است که افراد با روحیه و قوی در راه تحقق و دست یابی به اهداف آموزشی کوشش کنند.
    کلیدواژگان: رهبری، روحیه، دانشگاه ها
  • محمد علی نادی، محمدحسین یارمحمدیان، هاجر عزیزی صفحات 979-987
    مقدمه
    سازمان ها از جمله نهادهای مهم در جهان امروز هستند که کارایی و اثربخشی آن ها وابسته به عملکرد نیروی انسانی است. نگرش مثبت نسبت به شغل در بهبود عملکرد نیروی انسانی در هر سازمانی حایز اهمیت می باشد. یادگیری غیررسمی از جهت تاثیر بر رضایت شغلی مدت زمانی است که مورد توجه محققان قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی روابط بین یادگیری غیررسمی و مولفه های آن با رضایت شغلی در بین پرستاران بیمارستان های دولتی آموزشی شهر اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود که به صورت مقطعی در سال 1390 انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی پرستاران شاغل رسمی و پیمانی بیمارستان های دولتی آموزشی شهر اصفهان به تعداد 785 نفر بود و حجم نمونه براساس جدول تعیین حجم Cohen و همکاران 278 نفر از آن ها را شامل می شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی یادگیری غیررسمی Alonderiene و پرسش نامه ی رضایت شغلی Warr و همکاران بود که روایی آن ها به روش صوری، محتوایی و سازه و پایایی آن ها با Cronbach''s Alpha به ترتیب به میزان 73/0 و 89/0 محاسبه شد. تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه ی گام به گام) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16انجام گرفت.
    یافته ها
    بین رضایت شغلی با یادگیری غیررسمی (337/0=r)، نیاز به اکتساب (230/0=r)، نگرش های مثبت پاسخ گویان (164/0=r)، تخصیص منابع و زمان (120/0=r) و کسب اطلاعات (303/0=r) رابطه ی مثبت و معنی دار وجود داشت. نتایج رگرسیون چندگانه ی هم زمان نشان داد که نیاز به اکتساب، کسب اطلاعات و نگرش های مثبت بالادستان توان پیش بینی رضایت شغلی را دارا بوده است که با مشاهده ی رگرسیون گام به گام نیز این ارتباط تایید شد. به این صورت که کسب اطلاعات، نیاز به اکتساب و نگرش های مثبت بالادستان نسبت به یادگیری به ترتیب 089/0، 139/0، 167/0 توان پیش بینی رضایت شغلی را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده، می توان از طریق بهبود نگرش سرپرستان نسبت به فعالیت های یادگیری و به وجود آوردن احساس نیاز نسبت به یادگیری در میان پرستاران، رضایت شغلی پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان را بهبود بخشید. به نظر می رسد رضایت شغلی بالاتر، خود را در قالب نیاز به اکتساب و کسب اطلاعات و داشتن نگرش مثبت فرادستان نسبت به یادگیری آشکار می کند.
    کلیدواژگان: یادگیری، رضایت شغلی، پرستاران، بیمارستان های آموزشی، بیمارستان های دولتی
  • مریم یعقوبی، زهرا آقا رحیمی، مرضیه جوادی صفحات 988-996
    مقدمه
    امروزه گسترش بازاریابی و ایجاد رقابت بیمارستانی باعث کاهش هزینه های بیمارستانی و ایجاد مزایای رقابتی شده است. با این وجود بررسی وضعیت استراتژیک بیمارستان ها برای انجام اقدامات در زمینه ی بازاریابی در محیط رقابتی لازم است. از این رو هدف این مطالعه تعیین جایگاه بیمارستان از نظر نوع استراتژی از طریق تحلیل استراتژیک می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطالعات ترکیبی (کمی- کیفی) بوده که در سال 1389 در یک بیمارستان خصوصی در شهر اصفهان انجام شد. جامعه ی مورد پژوهش شامل مدیریت، مدیر پرستاری و مدیران بخش های درمانی است که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و به تعداد 15 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ی کمی محقق ساخته بوده است. روایی و پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل اطلاعات از تحلیلStrengths، Weaknesses، Opportunities، and Threats (SWOT) استفاده شد.
    یافته ها
    در بیمارستان مورد مطالعه نمره ی نهایی عوامل اصلی تاثیرگذار محیط داخلی بر بازاریابی از میانگین آن یعنی (5/2) بیش تر است (76/2)، لذا بیمارستان داری نقاط قوت بیش تری می باشد. از سوی دیگر نمره ی نهایی عوامل اصلی تاثیرگذار محیط خارجی بر بازاریابی از میانگین آن یعنی (5/2) کمتر است (45/2)، از این رو بیمارستان با تهدیداتی برای برنامه ریزی بازاریابی مواجه است. با توجه به نمره ی نهایی عوامل داخلی و خارجی، جایگاه بیمارستان در نمودار SWOT در قسمت استراتژی رقابتی بوده است.
    نتیجه گیری
    محیط بیمارستان برای برنامه ریزی بازاریابی از ثبات لازم برخوردار نیست. بنابراین مسوولین بیمارستان جهت برنامه ریزی بازاریابی، باید از نقاط قوت موجود جهت احتراز از تهدیدهای وارد بر بیمارستان استفاده نماید. بدین معنی که سازمان باید استراتژی های رقابتی به اجرا درآورد.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، بازاریابی، تحلیل استراتژیک
  • علی شائمی برزکی، سوسن بهرامی، فاطمه حاتم پور آذرخوارانی، رضا رادمهر صفحات 997-1006
    مقدمه
    فرهنگ سازمانی به مثابه مبدا و سرچشمه ی فرایندهای سازمانی، شیوه های مدیریت و نگرش های اعضای سازمان را نسبت به مشاغل خویش تحت تاثیر قرار می دهد. بدین ترتیب احساس رضایت یا عدم رضایت شغلی، نمی تواند جدای از فرهنگ سازمانی باشد. هدف از این پژوهش، تحلیل رابطه ی بین ادراک کارکنان از فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی آنان در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل تمامی کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درسال 1390 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 273 نفر از آنان به عنوان نمونه ی پژوهشی انتخاب گردید. برای جمع آوری نظرات پاسخ دهندگان از پرسش نامه ی استاندارد Denison برای سنجش فرهنگ سازمانی و پرسش نامه ی محقق ساخته برای سنجش رضایت شغلی استفاده شد که روایی آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی و روایی صوری مورد تایید قرار گرفت و آلفای کرونباخ آن برای سوال های فرهنگ سازمانی 90/0 و برای سوال های رضایت شغلی کارکنان 80/0 و برای کل پرسش نامه 92/0 محاسبه گردید. در پژوهش حاضر با استفاده از آزمون های آماری همچون آزمون t-test تک نمونه ای، تحلیل واریانس تک عاملی و آزمون توکی به تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی یافته های جانبی پرداخته و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادله ی ساختاری و نرم افزار Amos وSPSS نسخه ی 18 فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که فرهنگ سازمانی، رابطه ی مثبت و معناداری با رضایت شغلی کارکنان داشته و مولفه های «سازگاری» و «رسالت» از بین مولفه های فرهنگ سازمانی به ترتیب 19/0 و 47/0 با رضایت شغلی کارکنان رابطه داشته اند، اما رابطه ی معناداری بین مولفه های ««درگیرشدن در کار»، «انطباق پذیری» و رضایت شغلی کارکنان مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که برداشت ها و نگرش های حرفه ای افراد در رابطه با عوامل مختلف سازمانی قرار دارد و اگر فرهنگ سازمانی در راستای ارتقای رضایت شغلی کارکنان باشد، افراد با انگیزه و اشتیاق بیش تری به انجام وظایف شغلی می پردازند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، کارکنان
  • مهدی ابزری، رضا رادمهر، فاطمه حاتم پور صفحات 1007-1013
    مقدمه
    امروزه به کارگیری استراتژی مدیریت استعداد مناسب، مستلزم شناخت زیرساخت های فن آوری اطلاعات و تعیین سطح آمادگی هر زیرساخت در پیاده سازی نظام های فرعی مدیریت منابع انسانی الکترونیک می باشد. لذا هدف اصلی این پژوهش تعیین تاثیر پیاده سازی نظام های فرعی مدیریت منابع انسانی الکترونیک بر استراتژی مدیریت استعداد در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی است و جامعه ی آماری مورد نظر، کارکنان حوزه ی مالی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1391 بود که تعداد آن ها 160 نفر بود. لذا براساس روش نمونه گیری تصادفی از بین آن ها نمونه ی آماری به تعداد 70 نفر انتخاب گردید. برای بررسی از پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده گردید. برای سنجش روایی این پرسش نامه از روش صوری و برای سنجش پایایی از روش Cronbach’s alpha استفاده شد. ضریب پایایی کلی پرسش نامه 812/0 به دست آمد که برخورداری از پایایی مناسب را نشان می دهد. در نهایت 70 پرسش نامه جمع آوری گردید. هم چنین از نرم افزار SPSSنسخه ی 18 وAMOS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش بیان گر آن است که تاثیر تمام ابعاد نظام فرعی مدیریت منابع انسانی الکترونیک بر استراتژی مدیریت استعداد مستقیم و مثبت است و در این راستا بیش ترین تاثیر را نظام فرعی الکترونیکی برنامه ریزی منابع انسانی بر استراتژی مدیریت استعداد دارد (77/0).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نظام فرعی الکترونیکی برنامه ریزی منابع انسانی، نظام فرعی الکترونیکی کارمندیابی و انتخاب، نظام فرعی الکترونیکی مدیریت عملکرد، نظام فرعی الکترونیکی جبران خدمات، نظام فرعی الکترونیکی توسعه ی منابع انسانی، نظام فرعی الکترونیکی انضباط و ضوابط اخلاقی و نظام فرعی الکترونیکی ایمنی و خدمات کارکنان تاثیر مثبت و مستقیمی بر استراتژی مدیریت استعداد دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، مدیریت، منابع انسانی
  • مریم یعقوبی، مرضیه جوادی، محمد کریم بهادری صفحات 1014-1022
    مقدمه
    برنامه ی «بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت» توسط سازمان جهانی بهداشت، در دهه ی 1990عنوان گردید و تا به امروز تعداد زیادی از بیمارستان ها، درسطح جهان این برنامه را پیاده نموده اند. با این وجود، تاکنون هیچ یک از بیمارستان های کشور ایران برنامه های ارتقای سلامت را پیاده نکرده است. از این رو هدف از این مقاله طراحی الگو بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی– همبستگی است. جامعه ی مورد پژوهش بیمارستان های منتخب شهر اصفهان بودند که به روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ی محقق ساخته ی ارتقای سلامت بوده که روایی آن از طریق نظر خبرگان مورد تایید قرار گرفته است. پایایی پرسش نامه نیز از طریق Cronbach’s Alpha(89/0 (r= مورد بررسی قرار گرفت. تعیین کفایت حجم نمونه با استفاده از روش Kaiser Mayer Olkin صورت گرفت. روش تحلیل داده ها، تحلیل عاملی تاییدی بوده و نرم افزار مورد استفاده Amos بوده است.
    یافته ها
    در بین ابعاد الگوی نهایی ارتقای سلامت در بیمارستان، توانمند سازی بیمار (94/0) وارتقای سلامت سازمان (84/0) دارای بیش ترین وزن رگرسیونی یا میزان تاثیر بوده و نیاز سنجی ارتقای سلامت دارای کم ترین میزان تاثیر(24/0) بوده است و در بین مولفه های تشکیل دهنده ی این ابعاد، توانمند سازی کارکنان برای ارتقای سلامت (82/0)، تعریف الزامات ایمنی و سلامت در محیط کار (84/0)، توانمند سازی جامعه برای مدیریت بیماری ها (88/0) دارای بالاترین میزان تاثیر بوده اند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان تاثیر ابعاد در الگوی نهایی می توان نتیجه گرفت که بیمارستان ها برای استقرار برنامه های ارتقای سلامت، بایستی به ارتقای سلامت بیماران، سازمان وکارکنان توجه ویژه ای نماید.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، بیمارستان، مدل بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت
  • سوسن بهرامی، محمود کیوان آرا، رضوان اجاقی، مریم افشاری صفحات 1023-1033
    مقدمه
    امروزه نیروی انسانی مهم ترین مزیت رقابتی برای سازمان ها محسوب می شود. بنابراین مدیران دانشگاه ها بایستی آگاه باشند که چگونه با این عامل استراتژیک برخورد کنند و استفاده ی هر چه موثرتر از این مزیت رقابتی را بیاموزند. هدف از انجام پژوهش حاضر شناخت نظرات و درک مشکلات صاحب نظران دانشگاهی در خصوص کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این تحقیق، مطالعه ی کیفی به روش مصاحبه ی عمیق بود. شرکت کنندگان در این تحقیق 21 نفر از صاحب نظران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (سال تحصیلی 91-1390) بودند که در زمینه ی مباحث تحقیق دارای تجربه و یا تالیفاتی بودند. نمونه گیری به روش هدف مند انجام گرفت و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری اطلاعات با رویکرد تحلیل موضوعی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج در شش طبقه ی تجربه ی مشکلات مدیریتی، ناکارآمدی کارکرد تامین منابع انسانی، آموزش، ارزیابی عملکرد و مشارکت در تصمیم گیری و پاداش خدمت تنظیم شدند. مشارکت کنندگان اهمیت قدرت بدون اختیار، فقدان آزادی عمل، ناکارآمدی مدیران، شیوه ی انتصاب مدیران، فقدان نگاه استراتژیک و فرهنگ و جو سازمانی، فقدان ارایه ی دوره های آموزشی به روز، فقدان نظارت بر سطوح یادگیری و برگزاری دوره های آموزشی روتین، ارزیابی عملکرد کمی، غیرواقعی و روتین، تصمیم گیری فردی، مشورتی و سلسله مراتب بلند سازمانی، فقدان پاداش خدمت انعطاف پذیر، معنوی و تاکید بر پاداش خدمت مادی در ناکارآمدی کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی را در دانشگاه موثر دانسته اند.
    نتیجه گیری
    مدیریت استراتژیک منابع انسانی با ایجاد دیدگاه کلان، امکان پرداختن به مسایل اساسی کارکنان را فراهم آورد و موجب بهره مندی سازمان از کارکنان ماهر، متعهد و با انگیزه در تلاش برای رسیدن به مزیت رقابتی پایدار می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، منابع انسانی، مدیران
  • اسدالله شمس، سعید افروغ، مرضیه فتاحی، مرضیه جوادی صفحات 1034-1043
    مقدمه
    بهداشت روانی همانند سلامت جسمی، علمی برای بهتر زیستن و رفاه اجتماعی از اولین لحظات حیات تا پایان آن و دوره ی سالمندی می باشد. در جوامع پیچیده ی امروزی، ناهنجاری هایی مانند افسردگی، اضطراب، ترس، ناامنی، خودکشی، پرخاش گری، قتل، غارت، اعتیاد، طلاق، انحرافات جنسی، صرع و امثال این ها به عنوان بیماری های روانی بیش از پیش و به خصوص در جامعه ی ما ایران به عنوان یکی از مشکلات مهم خود را نشان داده است. به همین جهت سیستم بهدا شت و درمان ایران اصولی را برای پیش گیری و درمان بیماری های روانی به نام طرح ادغام بهداشت روان در نظام بهداشت کشور در نظر گرفته است. هدف کلی تحقیق حاضر شناسایی دیدگاه کارشناسان نظام بهداشت و درمان از نتایج طرح ادغام بهداشت روان در نظام بهداشتی کشور است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تحلیلی و مقطعی بود. جمعیت مورد مطالعه در این طرح ارایه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی در سطوح مختلف نظام بهداشت از جمله خانه های بهداشت تا سطوح بالا مانند شبکه های بهداشت و درمان شهرستان اصفهان در سال 1389 بود و جمعیت مورد مطالعه نیز 300 نفر به صورت سرشماری در نظر گرفته شد. پرسش نامه های تحقیق محقق ساخته و از نوع بسته بود. چهار قسمت ارزیابی میزان موفقیت بهداشت روان، رضایت از آن، آگاهی و نگرش به صورت سوالات لیکرت پنج جوابی و بعضا دو جوابی تهیه شده است. روایی پرسش نامه از طریق مشورت با متخصصین مربوطه و پایایی آن از طریق محاسبه ی Cronbach’s Alpha 80 درصد پذیرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. اطلاعات توصیفی با شاخص های مرکزی آمار (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و اطلاعات تحلیلی با آزمون های همبستگی وآزمون های کای دو (c2) و Keraskalvalis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره ی چهار مولفه ی اصلی تحقیق به ترتیب از بالا به پایین عبارت است از؛ نگرش به طرح بهداشت روان با میانگین (80/10 ± 73/66)، موفقیت طرح بهداشت روان با میانگین (12/17 ± 14/59)، رضایت از طرح بهداشت روان با میانگین (59/20 ± 46/45) و آگاهی از طرح بهداشت روان با میانگین (61/11 ± 56/20). در بین چهار مولفه ی اصلی بین آگاهی و نگرش و بین رضایت و موفقیت و در بین گروه های مورد مطالعه تنها رضایت از طرح ادغام با سایر متغیرها تفاوت معنی داری داشت (0.05Pvalue<).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در یک نظر کلی برای این طرح بزرگ کافی نیست. میزان ساعت آموزش کارکنان سیستم مراقبت های اولیه ی بهداشتی راجع به ادغام بهداشت روان در حد 29 درصد موید آن بود که اکثر کارکنان نیازمند آموزش در این زمینه هستند. میانگین نمره ی آگاهی نیز با (61/11 ± 56/20) از سایر مولفه ها (موفقیت، رضایت و نگرش) تا حد نصف کمتر بود که نتایج به دست آمده نیز با فقدان دوره ی آموزشی کارکنان هم خوانی داشت. بنابراین کارشناسان بهداشت نیاز بیش تر به آموزش بهداشت روان دارند.
    کلیدواژگان: بهداشت روان، مراقبت بهداشتی اولیه، کارشناسان
  • مرضیه جوادی، مهرنوش جعفری صفحات 1044-1050
    مقدمه
    استفاده ی بهینه از منابع یکی از اهداف اساسی هر سازمان است، بیمارستان ها به عنوان یکی از مهم ترین اجزای نظام سلامت، به دلیل مواجهه با افزایش هزینه ها و کمبود منابع، به دنبال استفاده ی بهینه از منابع می باشند. ارتقای بهره وری می تواند در رسیدن به این هدف بیمارستان ها را یاری نماید. از طرفی تعهد سازمانی یکی از مهم ترین عوامل در ارتقای کیفیت خدمات در سازمان هاست. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تعهد سازمانی و بهره وری انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش کاربردی، از نظر نحوه ی اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش کارکنان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مشتمل بر 8 بیمارستان دولتی و خصوصی بود. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و حجم نمونه 192 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی بهره وری Goldsmith، تعهد سازمانی Allen-Meyer بود. برای تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    بین تعهد سازمانی و بهره وری با 000/0Pvalue= و 418/4=t ارتباط معنادار و مثبت وجود داشت. بین مولفه های تعهد سازمانی (تعهد مستمر، عاطفی و هنجاری) و بهره وری ارتباط معنادار و مثبت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بایستی مدیران بیمارستان ها با شناخت عوامل موثر بر افزایش تعهد کارکنان به سازمان شان در پی ایجاد راه هایی برای افزایش بهره وری و در نتیجه کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران باشند.
    کلیدواژگان: بهره وری، تعهد سازمانی، بیمارستان ها، دانشگاه ها
  • مریم یعقوبی، فاطمه رهی، هدایت الله عسگری، مرضیه جوادی صفحات 1051-1058
    مقدمه
    مهم ترین دارایی اغلب سازمان ها مشتریان آن ها هستند. مشتریان به خاطر ارتباط مستقیمی که با اقدامات یک سازمان دارند، منبع ارزشمندی برای فرصت ها و تهدیدات مرتبط با صنعت مربوطه می باشند. مقاله ی حاضر درصدد شناسایی و اولویت بندی هر یک از عوامل موثر در فرایند پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری CRM (Customer Relationship Management) در در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی– همبستگی است. جامعه ی مورد پژوهش 3 بیمارستان دولتی و 3 بیمارستان خصوصی اصفهان بودند که به روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ی محقق ساخته ی مدیریت ارتباط با مشتری بود که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تعیین عوامل از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. روش تحلیل داده ها، تحلیل عاملی تاییدی بود و نرم افزارهای مورد استفاده SPSS و Amos بوده است.
    یافته ها
    در بین ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری در بیمارستان، تنوع خدمات با 83/0 بالاترین وزن رگرسیونی یا میزان تاثیر را داشت و جذب مشتری با 57/0 دارای کم ترین میزان تاثیر بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان تاثیر ابعاد در الگوی نهایی، می توان نتیجه گرفت که بیمارستان ها برای استقرار برنامه های مدیریت ارتباط با مشتری، بایستی به ایجاد خدمات تخصصی و متنوع توجه ویژه ای نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت، الگوی مدیریت ارتباط با مشتری، بیمارستان ها
  • اسدالله شمس، کیوان کاوه، بهاره افروغ، سحر احمدی صفحات 1059-1065
    مقدمه
    یکی از عوامل آسیب زا در مدیریت منابع انسانی هر سازمان، فقدان و یا ضعف سلامت روانی و به ویژه مهارت های زندگی است. این دو عامل از جمله توانایی های ارتباطی لازم در مواجهه با مشکلات زندگی روزمره یا همکاری در محیط کار و تحصیل، به خصوص برای دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه است. هدف کلی تحقیق حاضرتعیین رابطه ی بین میزان سلامت روانی با مهارت های زندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی و از نوع مقطعی است. جامعه ی مورد مطالعه کلیه ی دانشجویان هفت دانشکده ی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که براساس فرمول نمونه گیری Morgan، 384 نفر از دانشجویان در سال 1389 انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ی محقق ساخته برای مهارت های زندگی و پرسش نامه ی استاندارد Gold Berg برای سلامت عمومی و روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه ی 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی پرسش نامه ها توسط متخصصین و پایایی آن ها توسط Coronach’s Alpha بالاتر از 80 مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین میانگین نمره ی سلامت روانی متعلق به دانشجویان دانشکده ی پزشکی با میانگین نمره ی (54/10±71/84) و پایین ترین میانگین نمره ی سلامت روان متعلق به دانشجویان دانشکده ی توانبخشی با میانگین نمره ی (03/13±92/72) بوده است. بالاترین میانگین نمره ی مهارت های زندگی به دانشجویان دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی با میانگین نمره ی (16/5±64/71) و پایین ترین میانگین نمره ی مهارت زندگی به دانشجویان دانشکده ی داروسازی با میانگین نمره ی (04/7±38/69) اختصاص داشت. رابطه ی دو متغیر سلامت روان و مهارت زندگی در دانشجویان معنی دار بود. بین دانشکده ها سلامت روانی و بین رشته ها مهارت های زندگی رابطه ی معنی دار با موضوع داشتند. از نظر مقطع تحصیلی، شغل پدر و تعداد فرزندان خانواده رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مهارت های زندگی و سطح سلامت روانی دانشجویان از حد خوب بالاتر (70 درصد) است. لذا بر مبنای نتایج این تحقیق و در مقایسه با نتایج تحقیقات مشابه برای رسیدن به سطح عالی، تاکید بر آموزش مهارت زندگی و سلامت روانی در برنامه ی درسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، اضطراب، دانشجویان، افسردگی
  • سعید کریمی، مریم یعقوبی، فائزه سیرانی، مشکات عباسی صفحات 1066-1074
    مقدمه
    مصرف زیاد دارو در کشور، تغییر مداوم الگوهای دارو درمانی و حیف و میل شدن مقادیر قابل ملاحظه ای از داروها به صورت های گوناگون، اهمیت بررسی عوامل موثر بر هدر رفت دارو را دو چندان می کند. هدف از این پژوهش تعیین عوامل موثر بر هدر رفت دارو در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان در سال 1389 بوده است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی است. جامعه ی پژوهش شامل مدیر، مترون، سوپروایزر، سرپرستار بخش و مسوول فنی داروخانه در بیمارستان های آموزشی، غیر آموزشی خصوصی و خیریه ی منتخب شهر اصفهان بود که به روش سرشماری و به تعداد 40 نفر نمونه ها انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات طی دو مرحله از طریق دو پرسش نامه ی محقق ساخته انجام شده است. برای سنجش روایی پرسش نامه ها از روشExpert Judgment استفاده شد. پایایی پرسش نامه نیز به روش Cronbach’s alpha (85/0=r) مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    در بیمارستان خیریه حیطه ی ثبت دارو بیش ترین نمره (04/92) و آموزش کم ترین نمره (36/61) را به خود اختصاص داده است. در بیمارستان آموزشی کمیته ی دارو بالاترین نمره (81/86)و داروهای مازاد پایین ترین نمره (21/71) را به خود اختصاص داده است. در بیمارستان غیرآموزشی نگه داری و آماده سازی دارو بالاترین نمره (85/91) و حیطه ی آموزش (36/61) کم ترین نمره را به خود اختصاص داده است. در بیمارستان خصوصی حیطه ی نگه داری و آماده سازی دارو بالاترین نمره (22/85) و حیطه ی کمیته ی دارو کم ترین نمره (9/55) را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    برای کاهش هدررفت دارو در بیمارستان ها توجه به فرایند مدار نمودن و مستندسازی گردش دارو در انبار دارویی، داروخانه و استوک بخش و هم چنین استفاده از سیستم HIS مثمر ثمر می باشد.
    کلیدواژگان: دارو ها، بیمارستان ها، هدررفت دارو
  • حسین ابراهیمی پور، سعید کریمی، جمیل صادقی فر، جواد ابراهیم زاده، سمیه افشاری، محمد تقی آرمان صفحات 1075-1084
    مقدمه
    یکی از ابعاد مهم توسعه ی جوامع، توسعه ی سلامت و به عبارتی میزان و کیفیت دسترسی افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی است. مطالعه ی حاضر به ارزیابی و رتبه بندی شهرستان های استان اصفهان از لحاظ دسترسی به شاخص های بهداشتی و درمانی پرداخته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی و مقطعی، کلیه ی شهرستان های استان اصفهان (23 شهرستان) در سال 1390 مورد ارزیابی قرار گرفتند. 15 شاخص بهداشتی و درمانی از سالنامه ی آماری کشور و هم چنین سایت های اینترنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مرکز آمار ایران استخراج شد. از روش آنتروپی شانون به منظور وزن دهی شاخص ها و از روش های SAW (Simple Additive Weighting)، TOPSIS (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) و VIKOR که برگرفته از نام صربستانی Vlse Kriterijumska Optimizacija I Kompromisn Resenje است، به منظور رتبه بندی شهرستان های استان اصفهان از لحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های بهداشت و درمان در استان اصفهان به صورت متوازن توزیع نشده و تفاوت آشکاری بین شهرستان های این استان از نظر دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی ملاحظه می شود. شاخص نسبت تعداد موسسات درمانی فعال به ده هزار نفر جمعیت با وزن 182/0 به عنوان مهم ترین شاخص تعیین شد. نتایج تکنیک ادغامی کپ لند نشان داد که از لحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان، شهرستان کاشان در رتبه ی اول و شهرستان برخوار در رتبه ی بیست و سوم قرار دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه مبنی بر توسعه ی نامتوازن در استان اصفهان در ارتباط با بهره مندی از شاخص های بهداشت و درمان، پیشنهاد می شود که براساس میزان برخورداری شهرستان های مختلف استان از شاخص های بهداشتی درمانی و هم چنین جهت توزیع مناسب تر خدمات بهداشتی درمانی، برنامه ریزی و تخصیص بودجه صورت پذیرد تا این امر سبب تعدیل نابرابری موجود بین شهرستان های این استان شود.
    کلیدواژگان: شاخص های وضعیت بهداشت و درمان، تکنیک ها، اصفهان
  • علی ناصری محمدآبادی، ابوالقاسم نوری، آزاده عسکری، رباب صادق، علی ستوده صفحات 1085-1094
    مقدمه
    تناسب فرد با محیط کار در دنیای در حال تغییر امروز، تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی مدیران شده است. آن چه حایز اهمیت است این است که در مدل تناسب فرد- محیط، افراد در سطوح مختلفی اعم از شغل، گروه کاری، سازمان و حرفه با سازمان خود هماهنگ می شوند. هدف پژوهش حاضر آزمودن نقش تناسب فرد- حرفه در چگونگی به دست آمدن تناسب فرد-شغل و فرد- سازمان در رابطه ی با 4 متغیر رضایت شغلی عمومی، عملکرد شغلی، تعهد عاطفی و تمایل به ترک خدمت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی بوده است. تعداد 103 نفر از پرستاران زن بیمارستان های دولتی شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شده و به پرسش نامه های تناسب فرد- سازمان، تناسب فرد- شغل، تناسب فرد- حرفه Cable و DeRue (2002) و پرسش نامه های عملکرد شغلی Bright (2009)، رضایت شغلی Cammann، Fichman، Jenkins و Klesh (1979)، تعهد عاطفی سازمانی Meyer و Allen (1997) و تمایل به ترک خدمت O’Reilly و دیگران (1991) پاسخ دادند. نتایج حاصله سپس وارد نرم افزار معادلات ساختاری Amos شده و توسط روش های آماری متناسب مثل میزان درست نمایی بیشینه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تناسب فرد- حرفه رابطه ی معناداری هم با تناسب فرد- سازمان (558/0=r و 05/0>p) و هم با تناسب فرد- شغل (740/0=r و 05/0>p) داشت. هم چنین تناسب فرد- سازمان و تناسب فرد- شغل به همراه یکدیگر میانجی رابطه ی میان تناسب فرد- حرفه با عملکرد، رضایت شغلی، تعهد عاطفی و تمایل به ترک خدمت بودند. در نهایت مدل به دست آمده با داده ها برازش خوبی نشان داد و براساس نتایج حاصل از تحلیل مسیر و تحلیل میانجی به ارایه مدل اقدام شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش موید آن است که تناسب میان فرد و حرفه باعث می شود تا تلاش های سازمان برای متناسب کردن افراد با سازمان و شغل به هدر نرود. هنگامی که تناسب فرد با حرفه اش ضعیف باشد، خواه این عدم تناسب به علت ارزش های واگرا یا مهارت های ناهمخوان ایجاد شده باشد، برای افراد بسیار مشکل خواهد بود که با سازمان یا شغل خویش به تناسب دست یابند. این امر می تواند در امور مدیریتی مختلفی هم چون استخدام و به کارگماری راهنمای مدیران و دست اندرکاران در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: تناسب فرد، سازمان، تناسب فرد، شغل، رضایت شغلی، عملکرد شغلی
  • مقاله کوتاه
  • صدیقه انصاری پور، اکبر حسن زاده، محسن روحانی، طاهره مقدس صفحات 1095-1105
    مقدمه
    به طور کلی موفقیت هر سازمان تا حدود زیادی وابسته به تلاش و کوشش کارکنان آن سازمان می باشد و این تلاش و کوشش زمانی به حد کمال خواهد رسید که کارکنان از شغل خود خشنود و راضی باشند. این تحقیق با هدف تعیین میزان رضایت شغلی بهورزان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اواخر سال 1390 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی– تحلیلی است. جامعه ی مورد پژوهش 1400 نفر بهورز شاغل در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که نمونه ها با روش نمونه گیری سیستماتیک 350 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای مشتمل بر دو بخش بود که در بخش نخست آن مشخصات فردی شامل سن، جنس، سابقه کار، مدرک تحصیلی، وضعیت استخدام، وضعیت تاهل، محل کار، محل سکونت، تعداد فرزند، شغل همسر و در بخش دوم آن سوالات رضایت شغلی در خصوص ماهیت کار، نحوه ی سرپرستی و ارتباطات، امنیت شغلی، فرصت های ارتقا، شرایط فیزیکی محیط کار، حقوق و مزایا مطرح شد. این پرسش نامه برگرفته از پرسش نامه ی استاندارد سنجش رضایت شغلی هرزبرگ Herzberg)) بود که روایی محتوای آن در مطالعات قبل سنجیده شد و ضریب پایایی کل آن 88 درصد و جهت هریک از حیطه های آن از 85 درصد تا 91 درصد محاسبه شده است، تحلیل آماری یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 18 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره ی کل رضایت شغلی بهورزان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (05/12) 66/68 و به تفکیک حیطه های مورد بررسی به ترتیب اولویت شامل ماهیت کار (08/13) 16/84، نحوه ی سرپرستی و ارتباطات (58/12) 33/74، امنیت شغلی (47/17) 76/71، فرصت های ارتقا (97/21) 64/61، شرایط فیزیکی محیط کار (07/18) 23/56 و حقوق و مزایا (51/18) 8/51 از حداکثر نمره ی 100 بود. بین نمره ی کل رضایت شغلی بهورزان با سن، سابقه کار و تعداد فرزند رابطه ی معکوس وجود داشت. در حیطه ی حقوق و مزایا بین رضایت شغلی بهورزان رسمی و پیمانی و در حیطه ی فرصت شغلی بین رضایت شغلی و محل کار اختلاف معنی دار بود. (05/0pvalue<) همچنین بین جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت، شغل همسر و رضایت شغلی در حیطه های مختلف رابطه معنی دار نبود (05/0pvalue>).
    نتیجه گیری
    بهورزان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در کل از رضایت شغلی متوسط رو به بالا (خوب) برخوردار بودند، بیش ترین رضایت مربوط به حیطه ی ماهیت کار و کم ترین آن مربوط به حقوق و مزایا و شرایط فیزیکی محیط کار بود. می توان با افزایش حقوق و مزایا، امکانات رفاهی و فراهم آوردن فرصت های ارتقا از جمله تعدیل ساعت کار در خانه های بهداشت، رضایت این قشر را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، دانشگاه ها، کارکنان علوم پزشکی و وابسته
  • گزارش ویژه
  • حسن قهنویه، هدایت الله عسگری، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 1106-1108
    مقدمه
    یکی از شاخص های مهم پژوهشی و تولید علم در دانشگاه ها که از جایگاه ویژه ای برخوردار است، انجام طرح های پژوهشی و تحقیقاتی و انتشار نتایج به دست آمده از آن هاست. از این رو شناخت و ارزیابی فعالیت های پژوهشی و علمی برای برنامه ریزی و سیاست گذاری پژوهشی بسیار ضروری است. توان و ظرفیت علمی بالفعل هر مرکز تحقیقاتی و دانشگاه یکی از شاخص های رشد و توسعه ی آن مرکز و دانشگاه محسوب می شود. ارتقای این توان به بهبود وضعیت تولید اطلاعات علمی بستگی دارد که پژوهش های علمی و سرمایه گذاری به تحقق این مهم منجر می شود. هدف این گزارش توصیف طرح های تحقیقاتی مصوب مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت بود.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی– تحلیلی است. جامعه ی پژوهش تعداد 123 طرح پژوهشی مصوب مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت در طی سال های 1385 تا 1390 بود. داده های مورد نیاز با استفاده از چک لیست تهیه شده توسط محققین که روایی صوری و محتوایی و سازه ی آن به کمک کارشناسان خبره و پایایی آن در یک نمونه پایلوت از روش پایایی مجدد (بازآزمایی) مورد بررسی و تایید قرار گرفت، جمع آوری و سپس در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 وارد و نسبت به تجزیه و تحلیل آن ها اقدام شد. نتایج این پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی در جداول توزیع فراوانی و درصد فراوانی و رسم نمودارها ارایه شده است.
    بیش تر طرح های مذکور از روش مطالعه ی توصیفی– پیمایشی (88 درصد) و از نوع کاربردی بوده اند. بیش ترین گرایش موضوعی استفاده شده، مدیریت (57 درصد) بوده است. از نظر مدرک تحصیلی و درجه علمی استادیاری (32 درصد) و PhD (با 19 درصد) در رشته های مختلف بیش ترین درصد مجریان طرح ها را در برگرفته است. وابستگی سازمانی مجریان طرح های فوق الذکر نشان داده شده است. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با 96 عنوان (78 درصد) طرح تحقیقاتی تصویب شده در مرکز مدیریت و اقتصاد سلامت توانسته است در مقام نخست قرار بگیرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهداف و رسالت مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت شناخت نیازهای نظام سلامت و جامعه و بازنگری در اولویت های سال های آینده با توجه به آن و کاهش تصویب طرح های توصیفی- پیمایشی و گرایش بیش تر به سمت طرح های کاربردی، بین رشته ای و بین بخشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح های تحقیقاتی، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت
|
  • Hadi Balouei Jamkhaneh, Saeedeh Ketabi, Mehdi Pourmostafa Khoshkerodi Pages 901-911
    Introduction
    The most important aspect of management is service quality and the first strategy in the world can be considered as customer service oriented. This study attempts to clarify the factors affecting the quality of health services using a combination approach of Fuzzy AHP - TOPSIS to rank teaching hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences.
    Methods
    According to purpose of this research the method was applied and descriptive survey. The population of research was teaching hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences and four teaching hospital of Mazandaran University of Medical Sciences were selected with non-random sampling method And a standard questionnaire by a team of experts has been completed. At first according to fuzzy hierarchical analysis، the importance of service quality standards was defined and by the TOPSIS method the hospitals were ranked. Results were analyzed using Excel software.
    Results
    Research findings suggest that the Hospital C، Hospital B، Hospital A and hospitals D were ranked in order of the first quarter.
    Conclusion
    Results from this study for managers will be very instrumental. Its place in society can properly recognize and apply strategies to maintain or improve it.
    Keywords: Quality of Health Care, Analytical Hierarchy Process, Hospital, Teaching
  • Maryam Rajabi, Reza Dehghan Pages 912-920
    Introduction
    Undoubted present age organizations are in-face with evolutions and widespread national، local and international threats. So guaranty and life running and organizational survival are needed solutions that related so much to invention، innovator creation of products or services and modern methods. So present age organizations had special notice to job-making because it plays a basic role in organizational competition situation. Following research will show the job-making behavior barriers in health insurance system and comparative studies in both governmental and private insurances organizations.
    Method
    This study is a survey that searched in two Parsian Insurance Organization and Social Security Insurance Organization and it''s done by quesstionair that has been confirmed by 94% of Cronbach Alpha and justifiability has been confirmed by 96%. The society of this study has 470 persons in governmental part and 466 persons in private part. Data analysis has done by SPSS software and used of binominal analysis، statistical test، Friedman''s test and factor analysis. The studied behavior barriers are inclusive of managers’ characteristic traits and personal characteristic traits، organizational paradox and tensions، organizational culture and leader method.
    Results
    According to the binominals test، results shown that possibilities of the Social Security Insurance Organization are 79% for organizational culture، 76% for managers’ characteristic traits and 75% for personnel characteristic traits with assumption of being similar factors and possibilities of Parsian Insurance Organization are 64% for organizational culture، 68% for managers’ characteristic traits and 71% for personnel’s characteristic traits with same assumption. According to the gain ranks، organizational culture has highest ranking with rank of 4. 48، managers’ characteristic traits with rank of 3. 99 and personnel’s characteristic traits with rank of 3. 44 have next rankings in Health Insurance Part of Social Security Insurance Organization And managers’ characteristic traits with rank of 4. 01 has highest ranking، personnel’s characteristic traits with rank of 3. 3 and organizational culture with rank of 3. 27 have next rankings in Parsian Insurance Organization.
    Conclusion
    Organizational culture، managers’ characteristic traits and then personnel’s characteristic traits regularity are effective in governmental organizations، managers’ characteristic traits، personnel’s characteristic traits and organizational culture regularity are effective on behavior barriers in private organizations.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational Culture, Insurance Carriers
  • Elham Moazam, Faramarz Gholami, Nafiseh Tavakol, Rafaat Zahedi Far Pages 921-930
    Methods
    In this cross - sectional study، information about 24844 patients who admitted in hospitals in Isfahan in September 2008، including age، sex، cause and ward of hospitalization، residence address، type of referral and insurance coverage was extracted by means of self designed checklist. Data was analyzed using SPSS software primarily. Using visual and analytical capabilities of the GIS ARC/GIS (ver 9. 3) the data were illustrated in the forms of maps.
    Results
    In the study period، 11832 (47. 6 percent) male and 12984 (52. 3%) female were hospitalized. About 56 percent of patients were under 35 years old. In the other word there was more demand in females and young age groups for inpatient care. Most causes of hospitalization were pregnancy and childbirth complications in women (29. 5%)، and injuries and accidents (27. 3%) in men. People had more demand for services from the public sector. Semirom، Najaf Abad and Lenjan had the higher per capita hospitalized patient (3/9، 6/7 and 3/7 patient per 1000 population respectively). The center of the province had a remarkable geographical elasticity for substantial provinces especialy for nearby city of Isfahan
    Conclusion
    High elasticity of inpatient services in the provincial capital city lead to increasing the load of patients in referral centers. Targeted management of this demand to the referral block cities، by strengthening them، altering the community culture and implementing the family physicians programs is possible.
    Keywords: Demand Elasticity, Health Services Needs, Demand, Geographic Information Systems, Isfahan
  • Mohammad Esmaeil Motlagh, Seyyed Davoud Nasrollahpour Shirvani, Mohammad Reza Maleki Pages 931-940
    Introduction
    Iranian national productivity and excellence award model is an effective instrument for the application of total quality management and to achieve satisfaction of stockeholders about evaluation، improvement and development of organizational function at a national level. In this study the conception of managers and experts specialists in the health secter of Iran about the structure and application of INPEA model and its relationship to personal and organizational variables was evaluated.
    Methods
    This cross-sectional and interventional study was conducted in 2010-11 in 13 Universities (from 41 Universities of Medical Sciences of Iran) which were selected by stratified and systematic randomized. In all 13 selected Universities، an educational workshop was performed in 2 days and after perception of managers and experts specialists about principles، criteria، sub-criteria، Weighting of them، self- assessment approaches and the RADAR logic of INPEA model evaluated by a Questionnaire which its validity and reliability was approved. The data analysis was performed by SPSS18.
    Results
    From 283 persons were surveyed، 161 persons (56. 5% of total) were males. 60. 4% of persons had bachelor''s degree. 109 persons (38. 2%) were managers and the others were expert specialists. The mean and Sd of job experience were 18. 8± 6. 5 years. About 90% of persons believed that the principle and values of INPEA model is vary much in political، economic and cultural characteristics of health care organizations. The mean and Sd. of scoring about fitness to Iran health policies was 4. 1±0. 8 (of total 5). RADAR scoring card with mean and Sd 3. 7±0. 8 (of total 5) was recognized as an effective instrument for evaluation in the function of organizations in the health sector of Iran and to determine the strange points of the organization and improvable domains. There were not significant correlations between the mean scores of conception of managers and experts specialists and typing of the studied Universities.
    Conclusion
    INPEA model is a suitable instrument for improvement and promotion of organizations in the health sector of Iran.
    Keywords: Productivity, Health Care Systems, Organizational Excellence Models
  • Mahsa Ghandehari, Javad Khazaei Pool, Omid Baharestan Pages 941-954
    Introduction
    One of the criteria in the evaluation of hospitals، medical institutions and the practice of dentistry in recent years is evaluation of services quality. This study aimed to analyze and prioritize the factors affecting the quality of dental services from customers perspective.
    Methods
    The Method of the study was descriptive- analytical based on combination of the fuzzy hierarchical analysis process and Kano. The population of the study were patients of dentistry centers in Isfahan in 1391. Thus، 490 patients were selected randomized. Data collection tools was included Kano questionnaire and was Analytical Hierarchy Process. Analysis of data was Based on fuzzy methods using SPSS software and Excel.
    Results
    Data analysis using the Kano model shows that the standards of professional competence، behavior of the dentist and pain control are required criteria and time of the treatment، environment and climate، Easy accessible location، waiting for treatment، punctuality and service fees are one-dimensional criteria and finally dentist''s reputation، clinics route and layout and parking facilities are attractive criteria. Also findings indicate that using FAHP dimensions indicate that from the customer perspective of the dental services، respectively required dimension (with amount of 0. 4641)، one-dimensional (with amount of 0. 3346)، and attractive (with amount of 0. 2013) the priorities are more important.
    Conclusion
    Dental care centers managers، with using a combination of Kano and Fuzzy Analytical Hierarchy Process will be able to identify factors that affecting the quality of dental services and have program for strengthen and reform of weaknesses in this section
    Keywords: Quality of Health Care, Dentistry, Kano Model, Analytical Hierachy Process
  • Mohammad Mahboubi, Sayed Jamaledin Tabibi, Amir Ashkan Nasiripour, Mahmood Reza Gohari Pages 955-963
    Introduction
    Hospital is an organization that is responsible for care and treatment of all people. The requirement of accountability in hospitals is increasingly considered. The purpose of this research is to identify accountability in the teaching hospitals of the country.
    Methods
    The Descriptive- correlation study was performed on 1034 case hospital staff and patients in major Iran’s hospitals. Data Collection was done with a valid and reliable self made questionnaire. The questionnaire had eight dimensions (ethical، political، cultural، operational، structural، financial، informational and legal) and 31 questions. Data analysis was performed by using Pearson Correlation test and t-test by SPSS16.
    Results
    Results has been shown the most frequent among the female respondents population (n=564) 54. 55%. The highest and lowest frequencies of respondents were aged 30-20 years (42. 45%) and less than 20 years (6. 67). The highest and lowest accountability scores among hospitals was respectively (4 ±0. 66) and (3. 06±0. 63) that this difference was statistically significant. Results showed the influence of political dimension in accountability selected educational hospitals had higher average mean than other dimensions. The strongest relationship was shown between the ethical and information (r=0. 523، Pvalue<0. 001). Finally the overall situation of accountability in hospitals had a moderate to high mean (3. 25 ±0. 63).
    Conclusion
    According to the state''s accountability in the teaching hospital، this was lower than desirable in some aspects، planning for the restructuring by starting to respond in a hospital emergency department is required.
    Keywords: Hospitals, Teaching, Accountability, Iran
  • Kamran Haji Nabi, Pouran Reisi, Narges Sadat Ojagh Pages 964-971
    Introduction
    In today''s competitive world the responsibilities of hospitals and their critical task needs improvement and one of the strategies that can be followed using the results as a performance upgrade is talent management in the organization. This study examines the relationship between talent management and nursing employee performance in hospitals of Karaj City.
    Methods
    This is a descriptive and correlation study that were in 2011. The study sample was nurses of Kamali، Shahid Madani، Shahid Bahonar and Shahid Rajaie hospitals. Two part questionnaire designed to gather data with 33 questions that were on a Likert scale. Employee performance was measured through annual employee evaluation scores. Validity was confirmed by professor and administrator and reliability was calculated 0. 95 by Cronbach''s Alpha. Data were analyzed by using SPSS16 software.
    Results
    The total mean score of employees was 81. 9. Components of attracting، developing، maintaining of talent management is lower than the average and components of choice and use is higher than average in studied hospitals. Between talent management and nursing employee performance there was significant relationship. (r=0. 22، Pvalue=0. 013).
    Conclusion
    Considering to crucial role of human resource management in organizations implementing talent management، in order to successfully implement talent management، give the role to human resources department and more responsibilities are emphasis. With cooperation of administrations and nursing staffs can establish the most positive results on the behavior and performance of employees and consequently the behavior and performance of the hospital.
    Keywords: Talent Management, Employee Performance Appraisal, Hospitals, Nurses
  • Saeed Rajaeepour, Sima Agami, Susan Bahrami, Parisa Malekahmadi Pages 972-978
    Introduction
    Leadership is a process in which management seeks to motivate and communicate effectively، employee''s organizational tasks of interest and a desire to encourage and facilitate organizational goals. Higher education plays an important role in the improvement and development of individual and social life of individuals. One of the paths to judge how effectives'' university success and failure to achieving the objectives is the study morale of faculty members. This study sought to determine the relationship between the leadership styles of heads of departments and morale''s faculty members in Isfahan University and Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    A descriptive correlation research method was utilized. The statistics include the total of university faculty members (491 people) and Isfahan University of Medical Sciences (594 people) in during 2009-2010 academic years were selected through proportionate stratified random sampling. Research tools include questionnaire based on the goal setting theory''s House model (directive، supportive، participative، achievement oriental) and morale'' components (belongingness، rationality، identification) based on Getzels and Guba model questionnaire. The content and face validity using the validity and reliability through Cronbach''s alpha coefficient. (r1 = 0. 82) and (r2 = 0. 89) was calculated. The research data was analyzed through SPSS18 single sample t-test، Pearson''s correlation coefficient، multiple regression.
    Results
    In Isfahan University directive، supportive، participative leadership styles، mean scores were higher than mean criteria and achievement oriental leadership mean scores were lower than mean criteria and morale'' components (belongingness، rationality، identification) mean scores were higher than mean criteria. In Isfahan University of Medical Sciences participative leadership styles، mean scores were higher than mean criteria and directive، achievement oriental leadership styles mean scores were lower than mean criteria and morale'' components (belongingness، rationality، identification) mean scores were higher than mean criteria. Correlation coefficient between scores on leadership styles and morale''s faculty members in the Pvalue≤0. 05 was significant. And multiple regression results also showed that the relationship between leadership styles with morale''s faculty members is significant.
    Conclusion
    Poor performance leadership led to increase crisis in the university. Training can be effective when people are with a strong spirit and strive to realize and achieve educational goals.
    Keywords: Leadership, Morale, Universities
  • Mohammad Ali Nadi, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Hajar Azizi Pages 979-987
    Introduction
    Organizations are the major institutions in the world that their efficiency is dependent on human resources and human performance. Positive attitude towards the job is an important target in any organization to improve the human resources. As long as، there is the interest focuses of researchers on informal learning based on job satisfaction impacts. This study investigated the relationship between informal learning and its components with job satisfaction among nurses in governmental teaching hospitals of Isfahan city.
    Methods
    The current research was conducted as a descriptive- correlation study during 2011. The population consisted of the whole nurses (785) in governmental teaching hospitals of Isfahan city. The sample was included about 278 nurses that selected based on Cohen et al table from different departments of governmental teaching hospitals of Isfahan city and was selected by contribution random sampling method. The Informal learning questionnaire of Alonderiene and the job satisfaction questionnaire of Warr et al were used. The validity of content and construct was confirmed and the reliability with Cronbach''s alpha calculated 0/73 and 0/89 respectively. The research data analyzed in descriptive (frequency، percent، mean، standard deviation) and inferential (Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression) statistics levels، using SPSS16 software.
    Findings
    There was a positive and meaningful relationships between job satisfaction along with informal learning (r=337/0)، the need for acquisition (r=230/0)، Positive attitudes of responders (r=0/164)، allocation of resources and time (r=120/0) and information (r=303/0). The simultaneous multiple regression results showed that the required acquisition، upstream information and positive attitudes had the ability to predict the job satisfaction which confirmed this relationship in stepwise regression. That is the data collection، requirement to acquisition and positive attitudes towards learning as on 0/089، 0/139، 0/167 had the power to predict job satisfaction.
    Conclusions
    Based on achieved results، we can expect by improving caregivers attitudes toward learning activities and to create a feeling of need to learn among nurses، the job satisfactions of nurses will be improved in teaching hospitals of Isfahan city. It seems that job satisfaction can be determined in terms of need for data acquisition and having a positive attitude on learning.
    Keywords: Learning, Job Satisfaction, Nurses, Hospitals, Teaching, Hospitals, Public
  • Maryam Yaghoubi, Zahra Agha Rahimi, Marzieh Javadi Pages 988-996
    Introduction
    Todays، development of marketing and hospital competition has been made to reduce hospital costs and create competitive advantages. However it is necessary to be investigated hospitals strategic situation if they will act in a competitive market. Marketing situation analysis often is involved to review external environment forces and internal resources of marketing. The objective of this study is determine the type of hospital strategy through strategic analysis.
    Methods
    This study was a mix studies (quantitative-qualitative) that was done in 2010 in a private hospital in Isfahan. The study population was administration، matron and health sector managers that were selected base on purposive sampling the sample was 15 person. Data collection tool was questionnaire which has been made by researchers. The validity of questionnaire was computed by experts judgment and the reliability of questionnaire was computed by using Cronbach alpha. There was used strengths، weaknesses، opportunities and threats (SWOT) analysis to analyze data.
    Results
    In selected hospital، final score of main affecting factors of internal environment in marketing is higher (2. 76) from its average (2. 5)، so the hospital have more strengths. Final score of main affecting factors of external environment in marketing is lower (2. 45) from its average (2. 5)، hence the hospital is facing to threat for marketing planning. Considering the final score of internal and external factors، the position of the hospital in SWOT chart has been in competitive strategy.
    Conclusion
    The Hospital environment does not have the necessary stability for marketing planning. So hospital officials should use the existing strengths to avoid from threats entered in hospital for marketing planning. This means that the organization should implement competitive strategies.
    Keywords: Hospitals, Marketing, Strategic Analysis
  • Ali Shaemi Barzaki, Susan Bahrami, Fatemeh Hatampoor Azarkhavarani, Reza Radmehr Pages 997-1006
    Introduction
    Organizational culture as a source and a source of organizational processes، affected management practices and organizational members'' attitudes toward their jobs. Thus، job satisfaction or dissatisfaction can not be divorced from organizational culture. The aim of this research was to analyze the relationship between staff perception of organizational culture and their job satisfaction in the faculties of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    The study was descriptive- survey. The statistical population consists of staff of faculties of Isfahan University of Medical Sciences in 1390 and 273 participants were categorized randomly as the study sample. To collect the respondents’ opinions، Standard Denison Questionnaire for measurement organizational culture and a questionnaire which was made by the researcher for measurement job satisfaction was used. The questionnaire’s validity was confirmed by confirmatory factor analysis. The estimated Cranach’s alpha for organizational culture، job satisfaction and the whole questionnaire was estimated as 0. 90، 0. 80 and 0. 92 respectively. The statistical analysis for the present study was done by statistical tests such as one sample t-test، Anowa and Tukey. Furthermore، the research hypotheses were tested by the structural equation modeling technique and SPSS، Amos Software.
    Results
    The results indicated that the organizational culture had a meaningful positive relationship with the job satisfaction in staff of faculties of Isfahan University of Medical Sciences. Moreover، the factors of “consistency” and “mission” had the most relationship with staff job satisfaction 0. 19، 0. 47 respectively. However، no meaningful relationship was found between the factor of “involvement”، “adaptability” and job satisfaction.
    Conclusion
    Findings showed that professional perceptions and attitudes are factors of the various organizational and. if the organizational culture promotes employee empowerment، people are more motivated and eager to do the job.
    Keywords: Organizational Culture, Job Satisfaction, Personnel
  • Mehdi Abzari, Reza Radmehr, Fatemeh Hatampoor Pages 1007-1013
    Introduction
    Today، the use of appropriate talent management strategy requires an understanding of IT infrastructure and determines the level of readiness of each infrastructure subsystems in the implementation of effect of electronic human resource management. The main purpose of this study was to investigate the effect of implementation of subsystem for electronic human resource management on talent management strategy in Isfahan University of medical sciences.
    Methods
    This research was conducted using descriptive-metrical method and has five Hypotheses. To investigate this hypothesis، a questionnaire which made by the researcher was used. For assessing the validity of the questionnaire formal methods was used and the reliability assessed with Cronbach''s alpha reliability coefficient (0/812). The population size is about 160. Therefore، based on random sampling the statistical sample was selected and finally 70 questionnaires were collected. The AMOS، SPSS18 software is used for analyzing the data.
    Results
    The results indicate that the subsystem of electronic human resource management had a positive effect on strategy talent management and the most affective is for subsystem of electronic human resource planning.
    Conclusion
    Results showed that the electronic human resource planning subsystem، electronic recruitment and selection subsystem، electronic performance management subsystem، electronic compensation subsystem، electronic human resource development subsystem، electronic discipline and moral criterion subsystem، electronic human resource safety and service subsystem have a direct positive effect on talent management strategy.
    Keywords: Talent Management, Management, Human Resources
  • Maryam Yaghoubi, Marzieh Javadi, Mohammad Karim Bahadori Pages 1014-1022
    Introduction
    Health promoting Hospitals (HPH) was expressed by the World Health Organization in the 1990s and so a large number of hospitals in the world have implemented health promotion programs. But not any hospitals in Iran implement health promotion programs. The purpose of this paper is designing a Health Promoting Hospital in Isfahan University of Medical Sciences
    Methods
    This study was a descriptive- analytical survey in selected hospitals of Isfahan. Data collection tool was a researcher made questionnaire. The validity of questionnaire was computed by experts and the reliability of questionnaire was computed by Cronbach’s alpha (r=0. 89). The adequacy of sample were made by Kaiser Meyer Olkin method. Data analysis was performed by Amos software.
    Results
    Finally between dimensions of HPH model patient empowerment (0/94) and organization health promotion (0/84) have the highest regression weight or effect and health promotion need assessment has lowest regression weight. Between the constituent components of each dimension، staff empowerment (0/84)، defining the safety requirements in the workplace (0/84) and community empowerment for disease control (0/88) have the highest effect.
    Conclusions
    To create a HPH، various dimensions and factors is efficient. The hospital must have regard to patient، organization and staff Health promotion.
    Keywords: Health Promotion, Hospitals, Health Promoting Hospital Model
  • Susan Bahrami, Mahmod Keyvan Ara, Rezvan Ojaghi, Maryam Afshari Pages 1023-1033
    Introduction
    Today''s workforce is the most important competitive advantage for organizations. Therefore، university administrators should be aware of how to deal with the strategic and to learn effective use of the advantages. The aim of this study was to identify and understand the opinions of academic experts on strategic human resources management applications in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This research was a qualitative method of thematic analysis. Participants in this study were 14 academics experts who had experience or publications related to the topics of the research. Instrument of this study was interview and were stopped when reached saturation in the research and the main concepts were extracted from the interviews.
    Results
    The results were arranged in six categories; experience of management problems، inefficient human resources practices، training، performance evaluation، Participation in decision-making and combination. Participants emphasized on the importance of strategic human resources management practices of the inefficiency of power without authority، lack of freedom، assignment of administrators، lack of strategic view and organizational culture، lack of training، lack of monitoring of learning and routine training، unrealistic and routine performance evaluation، advisory and personal decision-making، and organizational hierarchy، lack of flexible and immaterial rewards and emphasis on financial rewards.
    Conclusion
    Strategic management of human resources by creating a macro perspective، provides pay attention to staff basic problems and caused utilization of organization from skilled، committed and motivated personnel to achieve sustainable competitive advantage.
    Keywords: Strategic Management, Human Resources, Managers
  • Asadollah Shams, Saeed Afrough, Marzie Fatahi, Marzieh Javadi Pages 1034-1043
    Introduction
    Mental health as physical health is a science for better living and more social welfare from first moment of living until end of that. In today complex society especially our society some mental disorders like desperation، anxiety، insecurity، suicide، Masochism، murder، booty، addiction، divorce، sexual disorder، manic and etc has been seen as important problems more and more. Therefore، Iranian health and treatment system considered some mental health principle for mental health prevention and treatment. Total goal of this research has been view point of Isfahan health and treatment system about results of assorted mental health in health system.
    Methods
    Research type was analytical and cross-sectional. Study population was health and treatment workers in different health organizations such as healthcare rural houses، health urban center and health and treatment network in Isfahan province which influence in mental disease at 2010. Population study was 300 individuals by census. Questionnaire was researcher made and blind response. Four variables such as rate of mental health success، there''s satisfy، knowledge and attitude of that، were evaluated with five or two responses (Likert scale). Validity with expert consultation and reliability with Cronbach’s alpha scale، were confirmed after pilot study because it was upper than 80%. Descriptive data with statistical indices (frequency، percent، mean and standard deviation) and analytical data with suitable hypothesis such as correlation، chi square (c2) and kruskal-wallis were analyzed with SPSS16 software.
    Results
    Mean score of four main variable respectively were as: attitude of mental health program (66. 73 ± 10. 80)، success of mental health program (59. 14 ± 17. 12)، satisfaction of mental health program (45. 46 ± 20. 59) and awareness of mental health program (20. 56 ± 11. 61). Analysis between four variables did not show any significant differences. Analysis between all research groups also did not any significant differences. But significant differences only were shown between all research groups about satisfaction of mental health join in health system (Pvalue<0. 5).
    Conclusion
    Revealed results for this big plan did not enough. Hour rate of health worker educated about mental health in primary health system (PHC) was 29 percent. Knowledge mean of mental health program also was 20/56 percent and it was half of other variable mean. It shown that majority of health worker in health system did not have enough knowledge about mental health program. Therefore، they need more education about mental health.
    Keywords: Mental Health, Primary Health Care (PHC), Experts
  • Marzieh Javadi, Mehrnush Jafari Pages 1044-1050
    Introduction
    Optimum resource utilization is one of the primary objectives of any organization. Hospitals as one of the most important elements of health systems، facing escalating costs and resources scarcity، are concerned with this issue as well. Productivity improvement can help hospitals to achieve this objective. Organizational commitment is the main factor to increasing quality in organizations. This study undertakes to investigation the correlation between organizational commitment and productivity.
    Methods
    This research is a correlation study، the research society consisted of employees of Isfahan medical science universities hospitals. 192 employees were selected as a stratified random study. Data collection instrument were 2 questionnaires، one of them was Goldsmith questionnaire for measuring productivity، and another was Allen-Meyer questionnaire for measuring organizational commitment. The data were analyzed by SPSS. Pierson correlation coefficient and regression was used for analyzing data.
    Result
    The result showed that there is positive relationship between organizational commitment and productivity (Pvalue=0/000، t=4/418). There is positive and meaningful relationship between components of organizational commitment (affective، continuance، normative) and productivity. There isn’t positive and meaningful relationship between components of productivity (ability، clarity، help، evaluation، validity and environment) and organizational commitment with the exception of incentive.
    Conclusion
    Hospital manager must recognize effective factors for increseaing organizational commitment and perform some strategies for increasing productivity and quality.
    Keywords: Productivity, Organizational Commitment, Hospitals, Universities
  • Maryam Yaghoubi, Fatameh Rahi, Hedayatalah Asgari, Marziyeh Javadi Pages 1051-1058
    Introduction
    Customers are most important asset in organizations. Because Customers linked directly to the actions of an organization، are a valuable source of opportunities and threats in their related industry. This study aimed to design a model of customer relationship management (CRM) with using the structural equation model in the hospitals of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This study was a descriptive- correlation. Population of the study according to random sampling was hospitals in Isfahan. The data collection tools were research made questionnaire of customer relationship management which confirmed its validity and reliability. Confirmatory factor analysis was used to determine factors. SPSS and Amos software has been used for data analysis.
    Results
    Among the dimensions of the customer relationship management in hospitals the diversity of services had the highest weighted regression and attract customers had minimal impact.
    Conclusion
    Considering the impact of the dimensions in final model، it can be concluded that hospitals for establishment of the customer relationship management programs، should have special attention to create a variety of professional services.
    Keywords: Management, The Customer Relationship Management Model, Hospitals
  • Asadollah Shams, Keivane Kaveh, Bahare Afrog, Sahar Ahmadi Pages 1059-1065
    Introduction
    Lack of mental health and living skills are one of reason of human resource management hazards in any organization. These two variables are necessary as communication ability for problem solving in living problems. Each student needs these two factors for collaborating in work or study environments. The purpose of this research is to survey of mental health and living skills and relation between them in students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    Research type was analytical and cross-sectional study. Survey population was all students of seven faculty of Isfahan University of Medical Sciences. As Morgan sampling table 384 students were selected as sample at 2010. Data was collected by two questionnaires. The first one was made by researcher for living skills and in other one Gold Berge''s questionnaire was used for mental health. Collected data were analyzed by SPSS16. Data validity by experts and data reliability by SPSS16 and Cronbach’s alpha (R>80%) was confirmed.
    Results
    The highest health mental mean score belonged to medical college students with (84. 71 ±10. 54) and the lowest health mental mean score belonged to students of rehabilitation college with (72. 92 ±13. 03). The highest living skills mean score belonged to management and medical informatics college students with (71. 64±5. 16) and the lowest living skills mean score belonged to students of Pharmacology College with (69. 38±7. 04). Differences between two variables (Living Skills and Health Mental) were significant. Living skills variable according to student subjects and mental health according to faculties and sex had significant differences. These tow variables had no significant according to other demographic variable as study qualification، father''s job and the number of family members.
    Conclusion
    These tow variable score were almost upper than 70 and it was good for this time. But results of this research and similar researches show that these student''s living skills and mental health need more promotion. So the living skills or mental health lesson is suggested in some suitable subject of Isfahan University of Medical Sciences.
    Keywords: Mental Health, Anxiety, College Students, Desperation
  • Saied Karimi, Maryam Yaghoubi, Faezeh Sairani, Meshkat Abasi Pages 1066-1074
    Introduction
    Excessive use of drugs، constantly changing of patterns of medication and substance abuse significant amounts of drugs in different forms، is doubled the importance of factors influencing drug loss. Purpose of this study was to determine the factors affecting loss drug in Isfahan hospitals in 2011.
    Methods
    This study was a descriptive in selected hospitals (private educational charity) of Isfahan. Research population was manager، matron، supervisor، department head and chief pharmacist in private، educational and charity hospitals. The census method was used for sampling and the number of 40 samples selected. The validity of questionnaire was computed by experts judgment and the reliability of questionnaire was computed by using Cronbach’s alpha (r=. /85). data was analyzed by SPSS software.
    Results
    In charity hospital drug registration has highest score (92/04) and education is allocated to lowest score (61/36). In educational hospital medication committee had highest score (86/81) and surplus drugs had lowest score (71/2). In non- education hospital medication preparation had the highest score (91/85) and lowest score is allocated to education (61/36). In private hospitals، pharmaceutical preparations had highest score (85/22) and the medicine committee had the lowest (55/9).
    Conclusion
    To reduce the loss medicines in hospitals، according to the documentation of the process of circulation of the drug in a drug store، stoke pharmacy department and using the HIS system is fruitful.
    Keywords: Drugs, Hospitals, Drug Pert
  • Hossein Ebrahimipour, Saeid Karimi, Jamil Sadighifar, Javad Ebrahimzadeh, Mohammad Taghi Arman, Somaye Afshari Pages 1075-1084
    Introduction
    One of the most important dimensions of communities development is health development، in the other hand، is amount and quality of accessing of people to healthcare services. The purpose of this study is to evaluate and rank the Isfahan towns in terms of access to indices of health sector.
    Method
    In this applied، analytical، cross-sectional Study، all Isfahan towns (n= 23) are surveyed in 2011. Data related to15 health indices were collected from the website of the Ministrry of Health and Medical Education and the Iranian Statistics Center. These indices were weighted by Shannon’s entropy. Finally، SAW (Simple Additive Weighting)، TOPSIS (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) and VIKOR (Vlse Kriterijumska Optimizacija I Kompromisn Resenje) technique were used to rank the towns of the Isfahan in terms of access to health sector indicators.
    Results
    Variable of access to health sector indicators is not distributed normally in Isfahan province. On the other hand، there is a great difference among the Isfahan towns in terms of access to health indicators. Shannon’s entropy showed that، the proportion of active treatment centers (weight=0. 182) to every 10000 people is the most important indicator. According to Copeland method، the towns of Kashan and Barkhovar were ranked as the first and last in access to health services.
    Conclusion
    According to unbalanced distribution of access to health indicators in Isfahan towns، it suggested that: when health policy makers and officials allocate budget and resources، should Take into account the rankings of towns.
    Keywords: Health Status Indicators, Techniques, Isfahan
  • Ali Nasery Mohamadabadi, Abolghasem Nouri, Azadeh Askari, Robab Sadegh, Ali Sotoudeh Pages 1085-1094
    Introduction
    Pearson-environment fit in the recent changing world is a basically concerns of managers. The importance of these issues is that in person-environment fit model the people adjust themselves to their organization in multiple level such as job، work groups، organizations and vocation. The aim of this research is to investigate the role of person-environment fit in relation between person-organization fit and person-job fit and with four variables of general job satisfaction، affective commitment and intention to leave.
    Methods
    this research is a cross sectional study. 103 nurses which were working in public hospitals of Isfahan were randomly selected and answered to person-organization fit، person-job fit، person-vocation fit Cable and DeRue) 2002) and job performance Bright (2009)، Job satisfaction Cammann، Fichman، Jenkins and Klesh (1979)، organizational commitment Meyer and Allen)1997) and intention to leave O’Reilly et al. (1997) questionnaires. Results then were entered in AMOS structural equations software and were analyzed by the mean of appropriate statistical methods like Maximum Likelihood Estimation (MLE).
    Results
    Findings made support for both hypothesis and finally according to the results from mediation analysis and path analysis a model was suggested. Person-vocation fit had significant relation with both person-organization fit (r=0. 558، p<0. 05) and person-job fit (r=0. 558، p<0. 05). Also both person-organization fit and person-job fit mediated the relationship between person-vocation fit and general job satisfaction، job performance، emotional commitment and intention to leave. Finally proposed model fitted the data well (NC=1. 052، CFI=0. 756، TLI=0. 778، BL89=0. 876، RMSEA=0. 074 and SRMR=0. 064).
    Conclusion
    Results suggest that person-vocation fit make organization efforts fruitful in the way of making a good fit between employees and organization and job. When the fit between people and their vocations are weak، weather this weakness is in result of divergent values or inappropriate skills، it gets very hard for employees to fit with their organization and jobs. This can help managers and practitioners in the field of human resources affairs such selection and recruitment.
    Keywords: Person Organizational Fit, Person Job Fit, Job Satisfaction, Performance
  • Sedigheh Ansaripoor, Akbar Hasanzadeh, Mohsen Rohani, Tahereh Moghadas Pages 1095-1105
    Introduction
    In general the success of any organization is connected to the struggle and effort of that organization employer in a high degree and these efforts reach to perfection when employers satisfy of their job. The purpose of this research in behvarzan and job satisfaction investigation who working in Isfahan University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    This research was an analytical-descriptive of sectional type. The research society was 1400 behvarzan working in Isfahan University of Medical Sciences who 350 samples was selected by systematic taking samples method. The gathering data instruments was a questionnaire consisting of two parts which in first part was personal information as age، sex، job record، academic paper، employment position، material state، work place، residence place، children number، spouse job and in second part was proposed job satisfaction questions about work nature، connection and supervision style، job immunity، promotion opportunities، physical conditions، work environment، advantages and salaries. The questionnaire was from the Herzberg job satisfaction measurement standard questionnaire. Statistical data analyze was by using SPSS18.
    Results
    The average of (standard diversity) the total score of Isfahan University of Medical Sciences behvarzan 68/66 (12/05) and in separation the investigated domains in priority orders include job nature 84/16 (13/08)، supervision style and connections 74/33 (12/58)، job security 71/76 (17/47)، promotion opportunities 61/64 (21/97)، job environment physical conditions 56/23 (18/07) and advantages and salaries 51/8 (8/51) from the maximum 100. There was a reversed relation between the total score of behvarzan job satisfaction and age، job record، children number. The difference was very high in advantages and salaries domain between formal and informal behvarzan job satisfaction and in job opportunities domain between job satisfaction and workplace (pvalue<0/05). Also there was no meaningful relation between sex، marital state، residence place and spouse job with job satisfaction in different domain (pvalue>0/05).
    Conclusion
    Isfahan University of Medical Sciences behvarzan in general have medium to high job satisfaction، the more satisfaction is related to work nature domain and the less is related to advantages and salaries and it can increase the job satisfaction of this group by advantages and salaries increasing، providing welfare facilities and promotion opportunities and reducing work time of health houses if possible and equalize it in all country.
    Keywords: Job Satisfaction, Universities, Allied Health Personnel