فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 12 (پاییز 1393)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 12 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بخش ویژه: فضای مجازی
  • باقر ساروخانی*، احمد نوروزی صفحه 11
    با توجه به حجم انبوه مطالب منتشر شده در فضای مجازی، مدیریت انتشار پیام ها و تلاش در راستای افزایش قابلیت اقناعی آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله سعی شده است تا با انجام یک مطالعه ی مروری و بررسی اسنادی و کتابخانه ای، به روزترین مقالاتی که در این زمینه انتشار یافته اند مورد بررسی قرار گیرند و توصیفی از اقناع در فضای مجازی ارائه گردد. در انتهای این نوشته، فهرستی از راهکارهای عملی برای افزایش قابلیت اقناعی پیام ها در ارتباط با نظرات کاربران، ویدئوها، تارنما، تارنمای دارای ارتباط بیرونی، رایانامه و «فیسبوک» ارائه گردیده است. نتایج نشان می دهد که حفظ ارتباط دو طرفه، هدایت نامحسوس نظرات کاربران، پرهیز از نگاه جانبدارانه، استفاده ی حداکثری از جذابیت های دیداری، ایجاد حس حضور، حفظ تناسب پیام با نحوه ی ارائه، اعتبار منبع و تنظیم پیام با نوع مخاطب، از جمله مواردی هستند که باید در فضای مجازی در نظر داشت.
    کلیدواژگان: اقناع، اینترنت، نظرات کاربران، ویدئوها، تارنما، تارنمای دارای ارتباط بیرونی، رایانامه، شبکه های اجتماعی، فیسبوک
  • علی ربیعی*، مونا شعبان کاسه گر صفحه 29
    این مقاله به مطالعه ی مناقشه های موجود بین کاربران دو شبکه ی اجتماعی فیسبوک و گوگل پلاس پرداخته است. مقاله این ادعا را دارد که در این دو شبکه ی اجتماعی، فضای متفاوتی حاکم است. چنین به نظر می رسد که در فضای مجازی شاهد برخی تنش ها بین کاربران شبکه های اجتماعی با همدیگر هستیم. روش مورد استفاده در این مقاله، تحلیل محتوای کیفی است. برای نشان دادن تفاوت ها، افزون بر تحلیل نظرات چهار عکس نمایه (از هر شبکه، دو عکس)، به مدت سه ماه این دو شبکه ی اجتماعی مورد مشاهده قرار گرفت. هم چنین برای طرح واره های ذهنی کاربران فیسبوک و گوگل پلاس از یکدیگر، 110 مطلب در این باره که سهم هر شبکه 55 مطلب بود، مورد تحلیل کیفی قرار گرفت. در مجموع این نتیجه حاصل شد که کاربران فیسبوک یا هیچ شناختی از گوگل پلاس نداشتند، یا درصورت شناخت، نگرشی منفی یا خنثی داشتند. در عوض گوگل پلاسی ها به طورکامل با فضای فیسبوک آشنا بودند و افزون بر داشتن نگرش منفی، نوعی تعصب را در مطالبی که به اشتراک می گذاشتند، به خوبی نشان می دادند. هم چنین در مطالب کاربران گوگل پلاس، به سخره گرفتن فیسبوک به فراوانی دیده شد.
    کلیدواژگان: طرح واره های ذهنی، شبکه ی اجتماعی، فیسبوک، گوگل پلاس، مناقشه ها
  • زهره سعیدی*، فرزانه نزاکتی صفحه 49
    این مقاله با بیان سیر تحول دیدگاه های معرفت شناسانه در غرب و معرفت شناسی اسلامی، تاریخچه و چیستی معرفت شناسی را مرور می کند. سپس با توجه به نقش مهم رسانه های جمعی در شناخت هستی و مناسبات آن، مفهوم معرفت رسانه ای، یعنی شناختی که به واسطه ی رسانه های جمعی حاصل می شود را طرح می کند. در ادامه، از دیدگاه سه مکتب فمینیسم، پسا استعماری و پست مدرنیسم، معرفت رسانه ای را مورد انتقاد قرار می دهد. بازنمایی رسانه ای زنان و استفاده از کلیشه های جنسیتی در رسانه ها، بخشی از نقدهای فمنیسم ها و نظریات مربوط به امپریالیسم فرهنگی، جنگ روانی و شرق شناسی از نقدهای مکتب پسا استعماری نسبت به معرفت رسانه ای غربی است. در مکتب پست مدرن هم، نظریات بودریار درباره ی وانمایی و فرا واقعیت و مفاهیمی مانند ارزش- نشانه، شبه رویداد و جامعه ی نمایش، به نقد معرفت رسانه ای اشاره می کنند.
    کلیدواژگان: معرفت، رسانه، بازنمایی، فمینیسم، پسا استعماری، پست مدرنیسم
  • سمانه ابوی*، سارا کمیلی دوست صفحه 71
    در عصر پسامدرن، شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از ابزارهای هویت یابی به شمار می آیند. فضای مجازی به طور عام و شبکه های اجتماعی به طور خاص، حوزه های عمومی ای هستند که در آن افراد از طریق مفاهمه و استدلال، مجموعه ای از شناخت ها، ارزش ها و احساسات دینی خود را به نمایش می گذارند.
    شناخت نحوه ی بازنمایی هویت دینی کاربران فعال ایرانی در شبکه ی اجتماعی گوگل پلاس هدف اصلی مقاله را تشکیل می دهد. در این پژوهش سعی شده است در خصوص هویت دینی و گونه شناسی آن در فضای مجازی، از رویکردی تلفیقی که دربرگیرنده ی تئوری ساخت یابی گیدنز، نظریه ی هویت اجتماعی تاجفل و ترنر و تئوری پیتر برگر است، بهره گرفته شود تا مشخص شود: کاربران ایرانی که به طور مستمر در شبکه ی اجتماعی گوگل پلاس حضور دارند، چه مولفه هایی از هویت دینی را در صفحه ی کاربری خود بازنمایی می کنند؟ این مولفه ها به کدام نوع از هویت دینی (سنتی یا بازاندیشانه) تعلق دارد؟
    در پژوهش حاضر، منظور از هویت دینی «تعریف فرد از خود، بر اساس داشتن تعلق نسبت به دینی خاص، به همراه ملاحظات ارزشی و احساسی مترتب با آن» است و دو نوع از هویت، «هویت سنتی» و «هویت بازاندیشانه»، از یکدیگر تفکیک شده اند تا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، محتوای پست های کاربران ایرانی که روزانه بیش از سه پست با دیگر اعضا به اشتراک می گذارند و بیشتر از هزار کاربر آن ها را دنبال می کنند، تحلیل شوند.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که کاربران فعال شبکه ی اجتماعی گوگل پلاس دارای هویت بازاندیشانه هستند و کمتر در پست های خود بعد شناختی هویت دینی خود را بازنمایی می کنند و بیشتر بر بعد احساسی و ارزشی هویتی خود تاکید دارند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، هویت، هویت دینی، شبکه های اجتماعی، گوگل پلاس
  • حسین ایمانی جاجرمی*، معصومه اکرامی صفحه 89
    مهاجرت به عنوان یکی از شاخص های تعامل روستا- شهری در بسیاری از کشورهای جهان، به ویژه در جوامع در حال توسعه رایج است و پیامدهای مختلفی برای مبدا و مقصد به همراه دارد. در جریان پدیده ی مهاجرت، مهاجران در صورت برقراری ارتباط و حفظ آن با روستای زادگاه خود، به دلیل کسب اندیشه های متفاوت، می توانند تاثیرات چشمگیری بر فضای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی روستا داشته باشند.
    در این تحقیق سعی بر آن است که با مطالعه ی تفاوت های دو روستای حصار و نامق که در مجاورت یکدیگرند، به بررسی تاثیر مهاجران بر بافت فرهنگی و کالبدی روستای مبدا پرداخته شود. روستاهای حصار (از توابع شهرستان تربت حیدریه در استان خراسان رضوی) و نامق (از توابع شهرستان کاشمر در استان خراسان رضوی) با وجود واقع شدن در فاصله ی 5 کیلومتری از یکدیگر، دارای وضعیت مسکن و بافت روستایی به طور کامل متفاوتی هستند. روستای حصار با توجه به حفظ ارتباط مهاجران با زادگاه خود، بافت سنتی اش را از دست داده است، در حالی که روستای نامق با وجود فاصله ی بسیار نزدیک از آن، همچنان دارای فضای سکونتگاهی روستایی و فضای اجتماعی سنتی است.
    نتیجه ی بررسی نشان می دهد که بازگشت مهاجران به روستا، بر تغییر بافت فرهنگی و مسکن روستای مبدا بسیار تاثیر گذار بوده است. مقایسه ی دو روستای مورد مطالعه، گویای این مطلب است که در روستای حصار، مهاجران با بازگشت به روستا، سرمایه گذاری و ساخت مسکن تاثیر بسزایی بر بافت فرهنگی کالبدی روستا گذاشته اند. برای انجام این بررسی از تکنیک های مشاهده و مصاحبه در قالب روش کیفی برای جمع آوری اطلاعات و از روش تحلیلی- توصیفی برای تبیین و ارائه ی نتایج بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت بازگشتی، بافت فرهنگی، حصار، نامق
  • اکبر زارع شاه آبادی، سلیمان پاک سرشت، مهدی نیک عهد* صفحه 117
    هدف ما در این تحقیق، بررسی عوامل انگیزشی موجود در بازی های رایانه ای و میزان تاثیر این عوامل بر گرایش به این بازی ها بوده است. این تحقیق به روش پیمایش صورت گرفته و برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده شده است. جامعه ی آماری ما مشتریان کلوب ها و گیم نت های شهر یزد هستند که از این بین 195 نفر طبق فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه ی تعیین و به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایانتخاب و بررسی شده اند. از یافته های این بررسی، رابطه ی معنی دار متغیر های آموزشی بودن، تکنیک ها و افکت های بازی ها، انگیزه ی پیشرفت و انگیزه ی عزت نفس با گرایش به بازی های رایانه ای است؛ البته متغیر های سن، وضعیت اشتغال و وضعیت تاهل پاسخگویان هیچ گونه رابطه ی معنی داری با متغیر وابسته نداشتند. نتایج رگرسیون نشان داد که دو متغیر آموزشی بودن و عزت نفس با ضریب رگرسیونی 481/ 0 توانستند 22% تغییرات متغیر گرایش به بازی های رایانه ای را تبیین کنند. به عنوان نتیجه می توان بیان کرد که انگیزش و ترغیب موجود و به عبارتی ارضای بهینه ی نیازهای مخاطبان در این گونه بازی ها، نقشی مهم در جذب و کشش مخاطبان به این بازی ها دارند.
    کلیدواژگان: گرایش، بازی های رایانه ای، عوامل انگیزشی، شهر یزد
  • زینب عبدی*، مجتبی امیری صفحه 139
    این پژوهش با هدف بررسی میزان رضایت مندی مخاطبان از برنامه های شبکه های استانی با محوریت شبکه ی استانی تهران، اجرا شده است. پژوهش توسط پرسش نامه ای محقق ساخته و به روش پیمایشی اجرا شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه و نمونه گیری به روش خوشه ایاز مناطق 22گانه شهر تهران و به صورت انتخاب تصادفی از هر بلوک، اجرا شد. یافته های پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی به مقایسه و تفسیر فراوانی ها و درصدها می پردازد. بر اساس یافته ها، شبکه ی استانی تهران تا حد قابل قبولی (62%) توانسته رضایت مندی شهروندان تهرانی را تامین نماید و از شهروندان تهرانی مخاطبانی وفادار (74% بیش از 4 روز در هفته و 67% بیش از 5 ساعت در روز بیننده ی این شبکه هستند که سطح رضایت حدود 77% آنان بیش از متوسط است) برای خود بسازد. پربیننده ترین برنامه ی این شبکه برنامه های اجتماعی- اقتصادی بوده و برنامه های ورزشی، کم بیننده ترین برنامه ی این شبکه هستند. اصلی ترین دلیل عدم استقبال از برنامه های شبکه ی استانی تهران، پوشش ندادن کلیه ی موضوعات در برنامه های این شبکه بوده ومتنوع نبودن سهم اندکی در عدم استقبال از برنامه های شبکه ی استانی تهران دارد. اصلی ترین رسانه ی رقیب برای این شبکه در بخش های مستند، فیلم و سریال، اخبار و اجتماعی- اقتصادی، فرهنگی- آموزشی- سرگرمی- تفریحی، شبکه های ماهواره ای و در بخش های مذهبی، اجتماعی- اقتصادی، سیاسی و ورزشی، شبکه های سراسری و در بخش کودک و نوجوان، شبکه های خانگی هستند. نتیجه آنکه میزان رضایت شهروندان تهرانی از برنامه های شبکه ی استانی تهران در حد قابل قبولی است و این مسئله بیانگر عملکرد مناسب این شبکه در راستای اهداف تعیین شده است.
    کلیدواژگان: ارتباط، سازمان، مدیریت، تلویزیون، مخاطب، شبکه های استانی، شبکه ی استانی تهران
|
  • Bagher Sarokhani*, Ahmad Noroozi Page 11
    With the popularity and incremental publication of information on online sphere, the management of messages and endeavor to increase persuasive capabilities has gained high importance by both practitioners and academics. This article has reviewed the latest academic achievements regarding persuasion on virtual space with library and documentary study. Practical strategies to increase persuasive capability of messages regarding activities on users’ comments, videos, websites, websites associated with organizations, Email, and social networks – Facebook - has been recommended. The results suggest keeping mutual relationship with users, impalpable directing of the users’ comments, keeping impartiality, maximum use of visual attractions, creating the sense of presence for users, congruency of message and the publishing method, sources’ validity, adjustment of message with users, differences, are among the top considerations in online environment.
    Keywords: Persuasion, Internet, User's comments, Videos, Websites, Websites associated with organizations, Email, Social Networks, Facebook
  • Ali Rabiee*, Mona Shaban Kasegar Page 29
    This article studies the present conflicts between two social network users “Facebook” and “Google plus”. The article claims that in these two social networks, different atmosphere reigns. It seems that, in virtual space, we observe some tensions between social networks users with each other. The method used in this paper is a qualitative content analysis. In order to show differences, more than analysis of comments of four profile pictures (two pictures from every network), these two social networks were observed for three months. Also for mental schemas of facebook and google plus users to each other, 110 articles on this topic which the share every network was 55 subjects, were analyzed qualitatively. Taken together, this result was obtained that facebook users had no knowledge of google plus or or if had knowledge, they had negative or neutral attitude. Instead, google plus users were quite familiar with the space of facebook and more than having negative attitude, showed a kind of bias in the stuffs that shared, well. Further more, in the stuffs of google plus users, there was plenty to ridicule facebook.
    Keywords: Mental schemas, Social network, Facebook, Google plus, Conflicts
  • Zohre Saedi*, Farzaneh Nezakati Page 49
    This paper reviews the evolution of epistemological views in the West and the Islamic epistemology, history and nature of the epistemology. Considering the important role of the mass media in understanding the existence and its relations, raises the concept of media epistemology, which means understanding the world and human life through the mass media. In the following, criticizes media epistemology from Feminism, Postcolonial and Postmodern Views. Media representation of women and gender stereotyping in mss media are some of feminist’s critiques. Theorizing cultural imperialism, mental war and orientalism are the critiques of postcolonial school about western media epistemology. In postmodern school, Baudrillard’s theory about simulation and hyperreality and other concepts like value-sign, pseudo-event and the society of the spectacle refers to media epistemology’s criticism.
    Keywords: Epistemology, Media, Representation, Feminism, Postcolonial, Postmodern
  • Samaneh Abavi*, Sara Komailidoost Page 71
    In the postmodern era, the social networks are counted as one of the identification tools. The virtual space as general and the social networks specially, are public domins which people in them by understanding and reasoning, show a series of their knowledge, values and religious feelings. The recognition about how active Iranian users represent religious identity in social network, forms the main purpose of this article. This research tries to use an integrated approach which covers Giddens theory of building navigation, Tajfel and Turner theory of identity theory and Peter Berger theory about the religious identity and its typology in virtual space in order to determine Iranian users who are constantly on the social network, Google plus, what elements of religious identity in their user pages, they represent? These components belong to which kind of religious identity (traditional or reflexive)? In the present study, the meaning of religious identity is “the definition of oneself of itself, according to belonging to a particular religion, with the valuable and emotional considerations related to it” and two kinds of identity, “traditional identity” and “reflexive identity”, have been separated to be analyzed by using qualitative content analysis, the content of Iranian users posts which daily they share with other members more than 3 posts and more than 1000 users follow them. The results of research indicate that active users of social network “google plus” have reflexive identity and less in their post represent their religious identity and more emphasize on the emotional and valuable aspect of their identity.
    Keywords: Representation, Identity, Religious identity, Social networks, google plus
  • Hosin Emanijajarami*, Masome Ekrami Page 89
    Migration is common as an indicator of the interaction between the rural-urban in many countries, especially in developing countries and has different outcomes for origins and destination. During the migration, if migrants communicate with their native village and maintain it, because of earning different ideas, can have important influences on cultural, social, economical and physical space of village. The aim of this research is to study the differences between two villages (Hesar and Namgh which are adjacent to each other in order to focus on the effects of migrants on the cultural and physical context of the origin village. Although villages “Hesar (from the functions of the city “TorbateHeidariyeh”) and “Namgh” (from the functions of the city “Kashmar”) in RazaviKhorasan have been located with a five km distance from each other, have quite different status of house and rural context. The village “Hesar” according to keeping communication with their hometown by migrants has lost its traditional context. While the village “Namgh”, although with a very near distance from it, also has traditional rural settlement space and social space. The result shows that the return of migrants to the village had effects on changing cultural context and the houses in the origin village. Comparing two studied villages suggests that in village “Hesar”, migrants by return to village “Hesar”, migrants by return to village, investment and building houses, had important effect on cultural-physical context of village. In order to do this job, observation and interview techniques in terms of qualitative methods to gather information and descriptive-analytical method for the determination and presentation of results was used.
    Keywords: Return migration. Cultural context, Hesar, Namgh
  • Akbare Zare Shahabadi, Soleiman Pakseresht, Mehdi Nikahd* Page 117
    The aim of this study is to investigate the Motivational factors and their impact on the tendency to computer games. The research method is survey and a sample of 195 customers in game clubs and game nets in Yazd have been surveyed on the subject via research-made questionnaire. Findings show that the statistical relationships between training, techniques and visual effects of games, achievement motivation and motivation self-esteem with the tendency to computer games are significant. However there is no significant relationships between variables of age, employment status and marital status with the tendency to computer games. Regression results showed that training and self-esteem accountes for 22 percent of the variance f Tendency to computer games. As a result, we can conclude that motivation and encouragement and satisfaction of the needs of the audience in these games play important role in tendency of audience to the computer games.
    Keywords: tendency, computer games, motivational factors, yazd
  • Zainab Abdi*, Mojtaba Amiry Page 139
    This study aims to evaluate the audience’s satisfaction level of network applications-oriented network of Tehran province, has been implemented. The research was conducted by a researcher made questionnaire and survey method. The sample size was calculated based on 384 Cochran formulas and cluster sampling from 22 districts of Tehran and a random selection of each block was performed. Analytic approach to the interpretation of research findings and compare the frequency and percentage of deals. Based on the findings, Tehran provincial network to an acceptable level (62%) were able to provide satisfactory Iranians and the Iranians loyal audience (74% and 67% for more than 4 days a week 5 hours a day over the network viewer that they have higher than average satisfaction level of 77%) to build. The network’s most-watched program of social programs - economic and low exercise programs most watched program of the network. The main challenger to the network, the Documentary Media, Movie News and socio - economic and cultural - Education - Entertainment - entertainment, satellite networks and in religious, social - economic, political, sporting, networking Global and children in their home networks. The satisfaction of the citizens of Tehran - Tehran’s network is at an acceptable level and this represents the performance goals set by the network, is.
    Keywords: communication, organization, management, TV, audience, provincial networks, networks in Tehran