فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 59، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 30
|
  • هادی رنجبر، ناهید دهقان نیری، محمدعلی سلیمانی، یوینگ هواک چان، علی اکبر حقدوست صفحات 533-546
    سابقه و هدف
    درد از عوارض دسترسی به راه وریدی است. روش های مختلفی برای کاهش درد در هنگام تعبیه راه وریدی کودکان وجود دارد. این در حالی است که توافقی در مورد موثرترین روش وجود ندارد. هدف مطالعه حاضر پاسخ به این سوال بود «موثرترین روش کاهش درد در هنگام تعبیه راه وریدی چیست»؟
    مواد و روش ها
    همه مطالعات مرتبط با استفاده از پروتوکول Cochrane و کلمات کلیدی حساس و استاندارد شامل درد، کودک و انواع اشکال مربوط به رگ گیری از سال 1995 تا 2013 بررسی شدند. هر کدام از مراحل استخراج و بررسی توسط دو ارزیاب به طور مستقل انجام شد. از چک لیست CONSORT به منظور ارزیابی کیفیت مقالات استفاده شد. هموژنیته نمونه ها با استفاده از tau-square برآورد شد. به منظور گزارش میانگین تجمیعی موثرترین روش کاهش درد در هنگام تعبیه راه وریدی، از مدل اثر تصادفی استفاده شد.
    یافته ها
    در بخش مرور سیستماتیک، از مجموع 14409 مطالعه، 30 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند وارد شدند. 19 مطالعه دارای معیارهای ورود به بخش متاآنالیز بودند. نتایج مدل اثر تصادفی نشان داد از میان انواع روش های مختلف کاهش درد در مقایسه با گروه کنترل، استفاده از EMLA اثربخشی بیش تری نسبت به سایر روش ها داشته است. علاوه بر این روند کاهش درد در استفاده از Iontophoresis Lidocaine در مقایسه با سایر روش ها اثری نزدیک تر به کرم EMLA داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش زیر کرم EMLA روش موثری برای کاهش درد است اما روش های نوظهور مانند تزریق لیدوکائین با Iontophrosis اثربخشی بهتر، سریع تر و موثرتری را در اختیار می گذارند
    کلیدواژگان: کودک، درد، کنترل درد، تزریقات داخل وریدی، مرور سیستماتیک، متاآنالیز
  • منیر نوبهار صفحات 547-562
    سابقه و هدف
    ایمنی بیماران حین همودیالیز، پایه و اساس ارائه مراقبت های بهداشتی با کیفیت بالا محسوب می شود. هدف این مطالعه تبیین عوامل موثر در ایمنی بیماران همودیالیزی در بخش دیالیز و راه بردهای تقویت آن ها بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای مرسوم انجام شد. روش جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه سازمان یافته بود. محیط پژوهش بخش همودیالیز بیمارستان کوثر سمنان بود. نمونه گیری به صورت هدفمند شروع شد و به تدریج بر اساس کدها و طبقات به دست آمده، تا اشباع داده ها ادامه یافت، مصاحبه با 20 مشارکت کننده شامل هشت بیمار، هفت پرستار، دو پزشک و سه هم راه انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوای مرسوم هم زمان با جمع آوری داده ها و بر اساس پنج گام Granheim و Lundman (2004) صورت گرفت. اطمینان از صحت و استحکام تحقیق با استفاده از معیارهای لینکولن و گوبا انجام گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که چهار طبقه اصلی «مراقبت های مستمر پرستاری»، «مشارکت بیمار»، «خط مشی های سازمانی» و «مدیریت هوشمندانه» بر ایمنی بیماران تحت همودیالیز موثر بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که پرستاران، بیماران، سازمان و مدیریت، مهم ترین عوامل در ایمنی بیماران تحت همودیالیز می باشند. جهت تقویت عوامل موثر بر ایمنی در بیماران تحت همودیالیز، تدوین معیارها، چک لیست و شاخص های استاندارد سازمانی مورد نیاز است، تا میزان حوادث ایمنی را کاهش داده و نتایج درمان همودیالیز ایمن را برای این بیماران بهبود ببخشد
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، همودیالیز، پرستاری، تحقیق کیفی
  • علی غنجال، منیره متقی، رحمت الله حافظی، محمد قاسمی صفحات 563-569
    سابقه و هدف
    اختلالات ماگزیلوفاشیال منجر به درد و محدودیت عمل کردی در ناحیه سر و صورت می گردند. با توجه به شیوع نسبتا بالای این اختلالات مطالعات زیادی در این خصوص وجود ندارد. هدف این مطالعه بررسی اثر لیزر کم توان هلیوم- نئون (با طول موج 8/632 نانومتر) در درمان اختلالات ماگزیلوفاشیال بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کارآزمائی بالینی روی 142 مراجعه کننده دارای اختلالات ماگزیلوفاشیال بود که به صورت تصادفی در 2 گروه 71 نفره تجربی و کنترل قرار گرفتند. اطلاعات زمینه ای از طریق پرسش نامه ، و میزان درد بر اساس مقیاس VAS (visual analog scale) به دست آمد. گروه های تجربی و کنترل به مدت 12 جلسه (3 بار در هفته و هر بار به مدت 15 دقیقه) تحت تابش لیزر کم توان هلیوم- نئون (با طول موج 8/632 نانومتر و میانگین شدت 5/2 و صفر ژول بر سانتی متر مربع) قرار گرفتند. سپس مقادیر قبل و بعد از درمان و درصد تغییرات بررسی و مقایسه شدند.
    یافته ها
    بررسی قبل و بعد درون گروهی اختلالات مختلف ماگزیلوفاشیال در گروه تجربی معنادار (013/0=P) بود. مقایسه بین گروهی تفاوت معناداری در بهبود اختلالات ماگزیلوفاشیال بین گروه تجربی با کنترل نشان داد (003/0=P). مقایسه درصد تغییرات در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل معنادار (001/0=P) بود.
    نتیجه گیری
    لیزر کم توان هلیوم- نئون (با طول موج 8/632 نانومتر) می تواند تا حد قابل توجهی در درمان اختلالات ناحیه ماگزیلوفاشیال مفید باشد.
    کلیدواژگان: لیزر کم توان، ماگزیلوفاشیال، اختلال، درد
  • نرگس قمری، شهلا رفیعی، رمضان سلطانی، زهرا قمری صفحات 570-579
    سابقه و هدف
    با توجه اهمیت توسعه حرکات درشت، ظریف و هماهنگی بین آن ها جهت اجرای فعالیت های روزمره زندگی، درمان اختلال در کارکرد دست، یکی از اولویت های کار درمانگران است. نقایص درکی حرکتی در کودکان کم توان ذهنی، موجب می گردد که این کودکان در عمل کرد دست مثل زبر دستی، دچار مشکل باشند. لذا با توجه به اهمیت زبردستی و پیامدهای ناشی از اشکال در آن، بر روی فعالیت های روزمره زندگی و نیز وابسته بودن آن به توانایی فرد در انجام حرکات ظریف، هماهنگی سریع، حرکات درشت و توانایی های اداراکی، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر مداخله درکی حرکتی بر زبردستی کودکان کم توان ذهنی پرداخته است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی ساده، بر اساس نمونه پایش و استفاده از فرمول حجم نمونه، تعداد 10 کودک برای گروه درمان و 10 کودک برای گروه کنترل در نظر گرفته شد. گروه درمان به مدت 10 هفته، هر هفته 3 جلسه 60 دقیقه ای، تحت آموزش مداخلات ادراکی حرکتی قرار گرفتند. هر دو گروه تحت آموزش معمول کاردرمانی قرار گرفتند. پس از 10 هفته، تمامی آزمودنی ها مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. تست استاندارد پوردوپگ بورد برای ارزیابی زبردستی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که نمرات خرده آزمون های تست پوردوپگ بورد، بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (05/0P≥) اما هم بستگی معناداری بین نمره کل تست برونینکز اوزرتسکی و خرده آزمون های تست پوردوپگ بورد به جز خرده آزمون مونتاژ مشاهده گردید (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اگر چه خرده آزمون سرعت دست چپ، بیش از سایر خرده آزمون ها تحت تاثیر مداخلات درکی حرکتی قرار گرفت اما این مداخلات تاثیر معناداری بر زبردستی کودکان کم توان ذهنی نشان نداد.
    کلیدواژگان: مداخلات درکی حرکتی، زبردستی، حرکات ظریف، حرکات درشت، کودکان کم توان ذهنی
  • وحید صمدی، صدیقه کهریزی، محمود رضا آذغانی، پرویز آزاد فلاح، محمد غلامی فشارکی صفحات 580-588
    سابقه و هدف
    مطالعات متعددی تغییر کنترل وضعیتی را در بیماران مبتلا به کمردرد به اثبات رسانده اند. با این حال، تفاوت پارامترهای نوسانات مرکز فشار بدن این بیماران در شرایط اعمال ناپایداری تا حدی نامشخص است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر ناپایداری بار و سطح تکیه گاه بر کنترل وضعیتی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    مواد و روش ها
    از 20 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن (با میانگین سنی 30/31 سال و میانگین شاخص توده بدنی 20/25 کیلوگرم بر مجذور متر) و 20 فرد سالم (با میانگین سنی 00/30 سال و میانگین شاخص توده بدنی 12/24 کیلوگرم بر مجذور متر) خواسته شد که در حالت ایستاده باری به میزان 10 درصد وزن بدن خود را در دست نگه دارند. شرایط آزمایشگاهی از نظر پایداری بار (پایدار یا ناپایدار) و سطح تکیه گاه (سفت یا فوم) تغییر می کرد. پارامترهای نوسان مرکز فشار شامل دامنه نوسان (و انحراف معیار آن) و سرعت نوسان (و انحراف معیار آن) در دو جهت قدامی- خلفی و طرفی توسط صفحه نیرو اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    بیماران مبتلا به کمردرد در مقایسه با افراد گروه کنترل دامنه نوسان کم تری در جهت قدامی- خلفی نشان دادند (03/0=P). هم چنین هنگام نگه داشتن بار ناپایدار سرعت نوسان طرفی کم تر (05/0=P)، ولی هنگام ایستادن روی فوم دامنه نوسان طرفی بیش تری داشتند (04/0=P).
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به کمردرد مزمن هنگام ناپایداری بار و سطح تکیه گاه الگوی کنترل وضعیتی متفاوتی نسبت به افراد سالم نشان می دهند. در چنین شرایطی، اختلال حس عمقی و به کارگیری استراتژی سفت کردن می تواند احتمال آسیب های ستون فقرات را افزایش دهد
    کلیدواژگان: کمردرد، کنترل وضعیتی، بار ناپایدار، سطح تکیه گاه
  • حسین علی بخشی، افشین سمایی، محمد عموزاده خلیلی، مونا سیمین قلم صفحات 589-595
    سابقه و هدف
    همی پارزی مزمن اندام فوقانی یکی از عوامل مهم ایجاد ناتوانی عمل کردی در بیماران سکته مغزی می باشد و به همین دلیل درمان های جایگزین مختلفی با هدف بازگرداندن زودهنگام عمل کرد اندام فوقانی مبتلا مطرح شده اند. آینه درمانی یک روش درمانی است که میزان اثر بخشی آن در مقایسه با روش های دیگر سنجیده نشده است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش آینه درمانی و تمرینات دو دستی بر عمل کرد دست بیماران همی پارزی مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، تعداد 24 نفر بیمار مبتلا به سکته مغزی به صورت نمونه گیری سیستماتیک انتخاب و در دو گروه (12 نفر گروه تمرینات دو دستی و 12 نفر گروه آینه درمانی) قرار داده شده اند. برنامه درمانی شامل 15 جلسه درمان (5 روز در هفته) بود که برای هر جلسه این برنامه برای گروه آینه درمانی 30 دقیقه تمرینات دودستی با آینه و برای گروه کنترل برنامه درمانی شامل 30 دقیقه تمرینات دودستی بدون آینه بود. عمل کرد دست بیماران با استفاده از مقیاس ارزیابی فوگل مایر، مهارت های حرکتی ظریف با استفاده ازآزمون Box & Block و قدرت عضلانی با استفاده از نیروسنج جامار قبل و بعد از درمان و پس از یک دوره یک ماهه پس از اتمام درمان ارزیابی شد.
    یافته ها
    اطلاعات به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اختلاف میانگین نمرات به دست آمده از ارزیابی عمل کرد دست، حرکات ظریف و قدرت عضلانی در گروه آینه درمانی بلافاصله پس از درمان و پس از دوره پیگیری به شکل معناداری بالاتر از اختلاف میانگین این آزمون ها در گروه تمرینات دوطرفه بود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که روش آینه درمانی ممکن استروش موثرتری از تمرینات دو دستی جهت بهبود عمل کرد دست بیماران سکته مغزی که در فاز مزمن بهبودی قرار دارند باشد.
    کلیدواژگان: آینه درمانی، سکته مغزی، تمرینات دو دستی
  • علیرضا اکبرزاده باغبان، حسین حسینی فرد، احمدرضا باغستانی، سحر ناز احمدی، مصطفی رضایی طاویرانی، پرویز کوخایی صفحات 596-602
    سابقه و هدف
    لوسمی حاد میلوئیدی (Acute Myeloid Leukemia، AML) یک اختلال کلونال ناهمگن از سلول های مولد خون و شایع ترین اختلال میلوئید بدخیم در بزرگسالان است. هدف این مطالعه، بررسی پارامترهای خونی و آزمون های عمل کرد کبدی، به عنوان یک پیش آگهی موثر بر بقا بیماران مبتلا به AML بستری شده در بیمارستان طالقانی تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، کلیه ی بیماران (170) مبتلا به AML به منظور بررسی عوامل موثر در بقای بیماران وارد مطالعه شدند. داده های مورد نیاز از پرونده بیماران استخراج شد. برای تحلیل داده ها از روش کاپلان مایر و آزمون لگاریتم رتبه ای استفاده شده است، هم چنین مدل سازی داده ها نیز با استفاده مدل رگرسیونی کاکس انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و میانه بقا بیماران به ترتیب 93/0±13/14 و 23/12 ماه بود. مدل برازش شده نشان داد که سن در زمان تشخیص، شمارش گلبول های سفید، سیگاری بودن، سابقه خانوادگی، LDH و AST با بقای بیماران مبتلا به AML مرتبط است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه سن در زمان تشخیص، شمارش گلبول های سفید خون، سیگاری بودن، سابقه خانوادگی LDH و AST به عنوان فاکتورهای پیش آگهی موثر در بقا بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوئیدی شناخته شدند. بنابراین در نظر گرفتن این عوامل می تواند به بقا بیش تر این بیماران کمک کند.
    کلیدواژگان: لوسمی حاد میلوئیدی، تحلیل بقا، آزمون عمل کرد کبد، پارامترهای خونی
  • خدیجه کوشکی، محمد رستمی نژاد، پدرام عظیم زاده، حمید اسدزاده عقدایی، عباس حاج فتحعلی، محمد امین پور حسینقلی، هدیه بالایی، داور امانی، محمدرضا زالی، حسین نوبخت صفحات 603-612
    سابقه و هدف
    بیماری التهابی روده (Inflammatory Bowel Disease)، شامل کولیت اولسراتیو (Ulcerative Colitis) و بیماری کرون (Crohn’s Disease)، یک اختلال التهابی مزمن دستگاه گوارش است که مطالعات گسترده ژنومی (Genome-wide association study) نشان می دهد که برخی از ژن های مسیر اینترلوکین-23/T کمکی 17 (IL-23/Th17) مانند جانوس کیناز -2 (JAK2) مستعدکننده ابتلا به بیماری التهابی روده هستند. هاپلوتایپ 46/1 یک فاکتور مشترک مستعد کننده برای هر دو بیماری التهابی روده و بیماری نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو مزمن (Myeloproliferative Neoplasms) است که در این مطالعه بر مبنای وجود این فاکتور مستعدکننده، همراهی جهش ژن JAK2V617F در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده در جمعیت ایرانی را برای اولین بار بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی100 بیمار بیماری التهابی روده شامل82 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو و 18 فرد مبتلا به بیماری کرون در مقایسه با 100 کنترل سالم طی سال های 1391-1393 جمع آوری شدند. برای ارزیابی جهش JAK2V617F در نمونه ها از روش PCR-RFLP استفاده شد و توزیع این موتاسیون در گروه بیمار و شاهد مقایسه گردید. برای تایید روش از چند بیمار نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو دارای جهش JAK2V617F به بیماری التهابی روده عنوان کنترل استفاده شد.
    یافته ها
    هیچ کدام از بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده و افراد سالم جهش JAK2V617F را نشان ندادند. اما جهش در کلیه بیماران نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو که به عنوان کنترل مثبت استفاده شدند، نشان داده شد و هتروژنیسیتی آن ها تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان می دهد که احتمالا دیگر مکانیسم های ژنتیکی نقش مهمی را در بیماری زایی بیماری التهابی روده بازی کنند. مطالعه با تعداد بیش تری از بیماران با عوارض مختلف همانند عوارض ترومبوآمبولیک برای بررسی این جهش پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیماری های التهابی روده، جهش، Janus Kinase 2
  • فاطمه مطهری نژاد، شهریار پروانه، امیر هوشنگ بختیاری، ندا علیزاده، ستاره قهاری صفحات 613-619
    سابقه و هدف
    خستگی یکی از شایع ترین علایم بیماری ام اس است و باعث کاهش سطح کیفیت زندگی در این افراد می گردد. اختلالات خواب نیز در افراد مبتلا به ام اس شایع است. بنابراین جهت تسهیل درمان اختلالات خواب و خستگی لازم است عوامل موثر بر آن ها تعیین گردند. از آن جا که اختلالات خلق (افسردگی و اضطراب) و اختلالات شناختی در افراد مبتلا به ام اس شایع است، لازم است بررسی شود این اختلالات تا چه میزان بر ارتباط بین اختلالات خواب و خستگی تاثیر گذار هستند. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اختلالات خلقی و شناختی بر ارتباط اختلال خواب و خستگی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 60 فرد مبتلا به ام اس با میانگین سنی 35 سال که 87% آنان را زنان تشکیل می دادند، پرسش نامه های کیفیت خواب (PSQI)، معیار تاثیر خستگی (MFIS)، معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE) و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS) را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده توسط نرم افزار نسخه 20SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه افسردگی و وضعیت شناختی موثرترین عوامل بر خستگی شناخته شدند. نوسانات خلقی و وضعیت شناختی 8/48% بر خستگی را توضیح می دادند. سایر متغیرها یعنی اضطراب و اختلال خواب تاثیر کم تری داشتند. بین وجود اختلالات خواب با نمره خستگی (001/0:p) ارتباط مستقیم و معنادار وجود دارد. نمره اضطراب و افسردگی با بروز اختلالات خواب دارای ارتباط قوی، مستقیم و معنادار است (1/0p<).
    نتیجه گیری
    وجود اختلالات خواب، افسردگی و اضطراب از عوامل تاثیرگذار بر خستگی هستند. ضرورت دارد که درمانگران درمان افسردگی و اضطراب و وضعیت شناختی را جهت درمان اختلالات خواب مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، خستگی، اختلالات خواب، اختلالات خلق، اختلال شناختی
  • حوریه احدی، مریم مخلصین صفحات 620-626
    سابقه و هدف
    با توجه به مطالعات گوناگون امروزه اهمیت و نقش آگاهی واج شناختی در سواد آموزی کودکان کاملا مشخص است اما بررسی ها در زمینه ارتباط حافظه و زبان با آگاهی واج شناختی متفاوت است و با در نظر گرفتن ویژگی های متفاوت رسم الخط زبان فارسی انجام بررسی ها در این زبان نیز ضروری به نظر می رسد. هم چنین به دلیل ارتباط آگاهی واجی با خواندن، با این بررسی می توان به مطالعه قدرت پیش بینی کنندگی زبان و حافظه در مهارت خواندن کودکان پرداخت. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط حافظه واجی، آگاهی واج شناختی و زبان در کودکان طبیعی پیش دبستانی فارسی زبان می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 40 نفر دانش آموز پیش دبستانی و با استفاده از آزمون های حافظه واجی (آزمون یادآوری مستقیم اعداد و آزمون تکرار ناکلمه)، آگاهی واج شناختی و رشد زبانی انجام شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج نشان داد بین حافظه واجی، کلامی (حافظهء عددی و تکرار ناکلمه) و امتیاز کلی آگاهی واج شناختی رابطه همسوی بسیار معناداری وجود داشت. در ضمن بین نمرات آگاهی واج شناختی و رشد زبانی نیز هم بستگی معناداری وجود داشت. علی رغم رابطه همسوی معنادار بین حافظه عددی و امتیاز کلی آزمون زبان، بین حافظهء مربوط به ناکلمه ها و آزمون زبان رابطه معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد در کودکان طبیعی فارسی زبان بین حافظه واجی، آگاهی واج شناختی و زبان رابطه همسوی معناداری وجود دارد. هم چنین مهارت زبانی و حافظه می توانند پیش بینی کننده مهارت خواندن کودکان باشد.
    کلیدواژگان: حافظه واجی، آگاهی واج شناختی، مهارت زبانی، کودکان پیش دبستانی
  • پروین فرزانگی، مهدی سمیعی، زینب صباغیان صفحات 627-635
    سابقه و هدف
    مطالعات متعدد اثرات حمایتی تمرینات هوازی و مصرف شیر در افراد چاق گزارش کردند، ولی مکانیسم های دقیق تاثیر مطلوب آن ها بر شاخص های التهابی به خوبی مشخص نیست. لذا هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثر تعاملی هشت هفته تمرینات هوازی منظم و مصرف شیر بر سطوح اندوتلین-1، نیتریک اکساید، اینترلوکین6، گالکتین و پروفایل لیپیدی پسران نابالغ دارای اضافه وزن بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی تعداد 28 نفر از پسران 8 تا 12 سال و با BMI≥25 انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تمرین، شیر، تمرین- شیر و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل هشت هفته (هر هفته سه جلسه) و با شدت 45 تا 60 درصد حداکثر ضربان قلب انجام گرفت. گروه های مکمل روزانه 236 میلی لیتر شیر کم چرب دریافت کردند. خون گیری پس از 14 ساعت ناشتایی قبل و بعد از هشت هفته برای اندازه گیری شاخص های التهابی و پروفایل لیپیدی انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از هشت هفته مصرف شیر و تمرین هوازی میانگین غلظت اندوتلین، گالکتین، IL-6 کاهش و نیتریک اکساید افزایش یافت که بیش ترین میزان تغییر در گروه تمرین- مکمل بود. هم چنین غلظت TG، VLDL و LDL کاهش اما میزان HDL افزایش داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها تمرینات هوازی منظم و مصرف شیر، هر کدام به طور مجزا می توانند در کاهش سطوح شاخص های التهابی مورد نظر و لیپیدهای پلاسما موثر باشد. در صورتی که تمرین با مصرف شیر هم راه شود میزان اثرگذاری بیش تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: شاخص های التهابی، پروفایل لیپیدی، اضافه وزن، تمرین هوازی، شیر
  • حسنا حسان منش، مرجان ظریف یگانه، سارا شیخ الاسلامی، داریوش دانشور فرهود، مهدی هدایتی صفحات 636-642
    سابقه و هدف
    کارسینومای مدولاری تیروئید(Medullary thyroid carcinoma،MTC) 5-10% کل انواع سرطان های تیروئید بوده که توارث آن به صورت اتوزوم بارز می باشد. ارتباط جهش اگزون های 16-10 پروتوآنکوژن RET با MTC به خوبی نشان داده شده است. از آن جایی که بررسی سایر اگزون های این ژن کم تر مورد توجه بوده است، هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی جهش های ژرم لاین اگزون2 پروتوآنکوژن RET در بیماران مبتلا به MTC در جمعیت ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 223 نفر (125 بیمار و 98 نفر اعضای خانواده) مورد بررسی قرار گرفتند. محتوای DNA ژنومی با روش استاندارد نمک اشباع/پروتئیناز کا استخراج شد. اگزون 2 و نواحی اینترون اطراف آن با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) تکثیر شدند و تعیین ژنوتیپ با روش تعیین توالی مستقیم DNA انجام شد.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر تغییرات نوکلئوتیدی c135G>A/A45A (rs1800858) در اگزون2،c.337+9G>A (rs2435351) و c.337+137G>T (rs2505530) در اینترون2 ژن RET یافت گردید. در میان بیماران و خویشاوندان، بیش ترین و کم ترین فراوانی ژنوتیپی و آللی به ترتیب مربوط به c.337+137G>T (rs2505530) و c135G>A/A45A (rs1800858) بود. بین تغییرات نوکلئوتیدی یافت شده و نوع فنوتیپ بیماری، جنسیت و قومیت رابطه ی معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    جهشی که منجر به تغییر اسیدآمینه در اگزون2 و یا جایگاه پیرایش اینترون یک-اگزون2 (GT) و اگزون2-اینترون2 (AG) شود، یافت نگردید. به نظر نمی رسد بررسی وجود جهش در اگزون2 این ژن در بیماران مبتلا به MTC دارای اهمیت باشد. با این وجود، بررسی ارتباط واریانت های یافته شده با وجود یا عدم وجود سایر جهش ها در اگزون های اصلی ژن RET و هم چنین یافتن هاپلوتایپ های احتمالی در ارتباط با بیماری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کارسینومای مدولاری تیروئید، سرطان تیروئید، جهش ژرم لاین، پروتوآنکوژن RET، اگزون2
  • حسین حاتمی، سهیلا خداکریم، حمید اقبالی، مجتبی رجب پور صفحات 643-650
    سابقه و هدف
    با وجود اذعان شواهد بالینی و پژوهشی بر نقصان عمل کرد اجرایی معتادین تحت درمان متادون و بوپره نورفین، شواهدی در مقایسه آن با سایر مواد اعتیادآور و دیگر رویکردهای درمانی بر اساس عمل کرد اجرایی یافت نشد. این مطالعه با هدف بررسی جامع عمل کرد اجرایی در مصرف کنندگان اپیوئیدها، افراد تحت درمان متادون، بوپره نورفین و پرهیزمدار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از مطالعات پیمایشی و مقطعی می باشد. پنج گروه 31 نفره بیمار تحت درمان نگهدارنده با متادون، بوپره نورفین، پرهیزمدار، و افراد مصرف کننده اپیوئید و گروه کنترل از بین مراجعین مراکز درمان اعتیاد سمنان و مردم عادی به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند. داده ها با اجرای نوع رایانه ای آزمون استروپ و آزمون حافظه کاری بر روی آزمودنی ها جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشانگر نقصان بیش تر حافظه کاری و بازداری پاسخ در مصرف کنندگان اپیوئید، معتادین تحت درمان متادون، بوپره نورفین و پرهیزمدار به نسبت گروه کنترل بود (05/0P<). بررسی عمیق تر نشان داد بیماران تحت درمان بوپره نورفین نتایج بهتری در مقایسه با سایر گروه های درمان در آزمون استروپ و حافظه کاری نشان دادند، اگرچه این برتری در برخی موارد معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    اگرچه هم متادون و هم بوپره نورفین منجر به نقصان در عمل کرد اجرایی می شوند اما بوپره نورفین عمل کردهای اجرایی را بهتر حفظ می کند و این برتری در مقایسه با درمان پرهیزمدار نیز وجود دارد. به نظر می رسد درمان با بوپره نورفین بایستی مورد تاکید بیش تر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: متادون، بوپره نورفین، رفتار اعتیادی، درمان جایگزین
  • موگه حاج اسمعیلی، فرزانه تفویضی، سهیلا سرمدی صفحات 651-659
    سابقه و هدف
    سرطان دهانه رحم یکی از سرطان های شایع در زنان می باشد. فاکتورهای متعددی در ابتلا به این سرطان نقش دارند که می توان به عفونت پاپیلوما ویروس (HPV)، تغییرات اپی ژنتیکی از جمله متیلاسیون غیرطبیعی پروموتر ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) و برخی پلی مورفیسم ها از جمله، پلی مورفیسم MTHFR C677T اشاره کرد. MTHFR آنزیمی است که در تنظیم متابولیسم فولات و متیونین نقش دارد. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR و خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روی 100 بافت سرطانی دهانه رحم و 100 نمونه سیتولوژی زن سالم دارای پاپ اسمیر نرمال و عدم آلودگی به ویروسHPV انجام گرفت. هر دو گروه از نظر سنی بین 45-20 سال همسان سازی شدند. DNA ژنومی از نمونه ها استخراج شد و از نظر پلی مورفیسم C677T MTHFR بررسی شدند. جهت شناسایی پلی مورفیسم C677T از روش PCR-RFLP استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق، حاکی از وجود ارتباط معنی داری در ژنوتیپ های CT و TT و کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم می باشد. محاسبه تعادل هاردی-وینبرگ نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ های مشاهده شده و پیش بینی شده وجود ندارد (05/0P>). لذا جمعیت های افراد بیمار و سالم برای هر دو جایگاه ژنی در تعادل می باشند
    نتیجه گیری
    در افراد دارای ژنوتیپ CC، افزایش خطر ابتلا به سرطان دهانه مشاهده شد. الل C، به عنوان یک الل پر خطر عمل کرده و ریسک ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. الل T، به عنوان یک الل حفاظتی عمل کرده و ریسک ابتلا به بیماری را کاهش می دهد (028/0= P،89/0-28/0 CI:%95 ،5/0=OR).
    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، پلی مورفیسم C677T MTHFR
  • افضل اکبری بلوط بنگان، سیاوش طالع پسند صفحات 660-667
    سابقه و هدف
    قربانی شدن کودکان در مدارس یکی از بحث برانگیزترین مباحث آموزش و پرورش در سراسر جهان می باشد. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس قربانی چندبعدی در دانش آموزان بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور تعداد 607 نفر دانش آموز مدارس ابتدایی شهر سمنان به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به مقیاس های قربانی چند بعدی، قلدری ایلی نوی و پرسش نامه انگیزش تحصیلی هارتر (جهت روایی هم زمان) پاسخ داده اند. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و هم بستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحلیل عاملی نشان داد که این مقیاس چهار عامل را در بر می گیرد. هم چنین نتایج هم بستگی پیرسون نشان داد، این سازه با قلدری (43/0)، غیبت از مدرسه (14/0) و پیشرفت تحصیلی (14/0-) رابطه معنی داری 01/0≤p دارد. به منظور بررسی اعتبار از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که این میزان برای کل مقیاس 87/0، و برای هر کدام از خرده مقیاس ها شامل قربانی فیزیکی (71/0)، قربانی کلامی (73/0)، دستکاری اجتماعی (72/0) و حمله برای تملک (72/0) به دست آمد که نشان از قابلیت بالای ابزار بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیانگر این است که نسخه فارسی پرسش نامه قربانی چندبعدی در جامعه دانش آموزان از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس قربانی چندبعدی، تحلیل عاملی، رواسازی، دانش آموزان
  • شهربانو قدرتی جلدباخان، معصومه خلیل خلیلی، عباس علی وفایی، حسین میلادی گرجی، احمد رضا بندگی، علی رشیدی پور صفحات 669-676
    سابقه و هدف
    وابستگی به مرفین موجب آسیب فعالیت های شناختی و تغییرات فاکتور نروتروفیک مشتق از مغز (Brain Derived Neurotrophic Factor، BDNF) در نقاط مختلف مغز در موش های نر می شود. از طرف دیگر، ورزش اجباری قادر است اختلالات شناختی و تغییرات BDNF به دنبال مصرف مرفین را اصلاح کند. با این وجود، اثرات ورزش در موش های ماده و نیز تاثیرات شدت ورزش در این شرایط مشخص نیست. هدف این مطالعه، بررسی این موضوع است.
    مواد و روش ها
    به مدت ده روز تزریق زیرجلدی مرفین (mg/kg 10) دو بار در روز با فاصله 12 ساعت در موش های ماده انجام شد. موش های گروه کنترل، در این مدت سالین دریافت نمودند. سپس موش ها طبق پروتکل ورزشی به مدت 4 هفته و هر هفته 5 روز ورزش ملایم، متوسط و سنگین (روی یک دستگاه تردمیل) انجام دادند. سپس تست های شناختی (حافظه شناختی و فضایی وابسته به هیپوکمپ) و پس از آن، تغییرات BDNF قشر جلوی پیشانی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    وابستگی به مرفین منجر به نقص حافظه ی شناختی شد و ورزش با شدت های متوسط و شدید این نقص را اصلاح نمود ولی اثری روی این حافظه در موش های غیر وابسته نداشت. مرفین مزمن اثری روی حافظه وابسته به هیپوکمپ نداشت ولی ورزش با شدت متوسط، این نوع حافظه را در هر دو گروه وابسته و غیر وابسته به مرفین افزایش داد. مرفین مزمن، میزان BDNF قشر جلوی پیشانی را کاهش داد و ورزش خفیف میزان آن را در گروه غیروابسته زیاد کرد ولی اثری روی موش های وابسته نداشت. علاوه بر این، ورزش متوسط و شدید میزان BDNF را در موش های غیروابسته و وابسته به مرفین کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اثرات ورزش بر فعالیت های شناختی در شرایط طبیعی و پاتولوژیک به شدت ورزش و نوع فعالیت شناختی وابسته است. اثرات ورزش بر میزان BDNF قشر جلوی پیشانی نیز به شدت ورزش وابسته است. ورزش ملایم اثرات مثبت در حالی که ورزش متوسط و شدید اثرات منفی دارد.
    کلیدواژگان: مرفین مزمن، قشر جلوی پیشانی، BDNF، فعالیت شناختی، ورزش
  • الهام حویزی، طیبه محمدی، سمیه ابراهیمی باروق، شیما توکل صفحات 677-685
    سابقه و هدف
    درمان زخم های مزمن در کشورهای توسعه یافته به دلیل افزایش جمعیت سالمندان، به موضوع قابل اهمیتی در سلامت افراد تبدیل گردیده است. اگرچه امروزه مسئله زخم های مزمن امری رایج است ، اما درمان آن ها بسیار مشکل و محدود است. در این مطالعه ما مزایای پیوند سلول های فیبروبلاست کشت شده بر داربست PLA/CS در ترمیم زخم های پوستی را مورد ارزیابی قرار دادیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه سلول های فیبروبلاستی بر داربست نانوفیبر PLA/CSکشت و سپس در مدل موش بزرگ آزمایشگاهی پیوند شدند. داربست PLA/CS با روش الکتروریسی ساخته شد. هم چنین از روش های رنگ آمیزی بافتی برای بررسی تراکم سلولی و میزان کلاژن استفاده شد.
    یافته ها
    مشاهدات ماکروسکوپی و نتایج حاصل از رنگ آمیزی بافتی نشان داد که در گروه تیمار شده با داربست حاوی سلول سرعت ترمیم و بهبود زخم در مقایسه با نمونه های کنترل سریع تر اتفاق افتاد. بررسی های in vivo نشان داد که تیمار با داربست حاوی سلول های فیبروبلاستی به طور معنی داری سبب افزایش تراکم سلول ها و افزایش میزان تولید کلاژن در مقایسه با نمونه های کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان دهنده پتانسیل درمانی سلول های فیبروبلاستی کشت شده بر داربست PLA/CS در بهبودی زخم های پوستی در شرایط in vivo می باشد.
    کلیدواژگان: داربست PLA، CS، ترمیم، فیبروبلاست، مهندسی بافت
  • طاهره منوچهرآبادی، زهره شریفی، فاطمه یاری، الهام رضوانی بروجنی، حمیده میرشفیعی، مهین نیکوگفتار ظریف، قاسم حسن نژاد صفحات 686-691
    سابقه و هدف
    روش اصلی جداسازی میکروپارتیکل های پلاکتی(PMP) بر اساس دور سانتریفیوژ و زمان می باشد. با توجه به هزینه بالای تعیین تعداد PMP از طریق میکرو ذرات (micro-bead) و هم چنین ضرورت استفاده از دستگاهی پرهزینه مانند فلوسایتومتر، به نظر می رسد تعیین غلظت PMP به روش برادفورد روشی ارزان، سریع و به صرفه می باشد. بنابراین در این مطالعه تاثیر فاکتورهای دور و زمان های مختلف سانتریفیوژ و زمان فریز کردن بر غلظت میکروپارتیکل های کیسه های پلاکتی کنسانتره بررسی شد.
    مواد و روش ها
    دو دور متفاوت سانتریفیوژ برای جداسازی میکروپارتیکل ها بررسی شد. برای تهیه پلاسمای غنی از پلاکت، در پروتکل اول، کیسه پلاکتی در g 1500 به مدت 15min و در پروتکل دوم، در g 5000 با همان زمان سانتریفیوژ گردید. برای بررسی اثر زمان، جداسازی میکروپارتیکل ها در g 16000 به مدت 20 min و 2 min انجام گردید. به منظور بررسی غلظت PMP از روش برادفورد استفاده شد. برای بررسی اثر فریز شدن بعد از تهیه PRP در g300 به مدت 20 min، لوله ها در c ̊80- فریز شدند. تعیین هویت میکروپارتیکل ها توسط آنالیز فلوسیتومتری انجام شد.
    یافته ها
    غلظت PMP در پلاسمای غنی از پلاکت حاصل از دور سانتریفیوژ g 1500 غلظت بالاتری را نشان داد (05/0p value≤). غلظتPMP بین زمان های2 min و 20 min سانتریفیوژ تفاوت معناداری نشان نداد (05/0p value≥). در بررسی اثر فریز شدن نشان داده شد که تولید PMP نسبت به روز اول در تمام روزها افزایش معنی دار یافته بود. میکروپارتیکل ها دارای مارکر CD41 بودند که بیانگر منشا پلاکتی آن هاست.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که کاهش دور سانتریفیوژ منجر به تولید مقادیر بیش تری میکروپارتیکل می گردد. ولی افزایش زمان جداسازی در مرحله دوم اثر معناداری بر مقدار PMP جداشده نداشت. هم چنین با استفاده از فریز می توان به مقادیر بیش تری PMP دست یافت.
    کلیدواژگان: پلاکت های خون، سانتریفیوژ، فریزر، میکروپارتیکل ها
  • مجید جدیدی، حمیدرضا ثامنی، زینب میربیگی، مریم جعفری، عباسعلی طاهریان صفحات 692-700
    سابقه و هدف
    مطالعات نشان دادند مصرف سیستمیک زردچوبه دارای اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان، ضد ویروسی، ضد قارچی، ضد توموری و ضد دردی در دردهای نوروپاتیک می باشد، ولی چگونگی مکانیسم این اثرات هنوز کاملا شناخته نشده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد دردی حاد، مزمن و احشایی عصاره هیدروالکلی ریزوم زردچوبه با استفاده از آزمون های ارزیابی درد استاندارد در حیوانات آزمایشگاهی طراحی و انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 160 سر موش سوری جوان (آلبینو) در محدوده وزنی 25 تا 30 گرم و در گروه های 8 تایی مورد استفاده قرار گرفتند. عصاره هیدروالکلی ریزوم زردچوبه با دوزهای 100، 200 و 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش و وهیکل (سالین) هم حجم عصاره، به صورت داخل صفاقی و 30 دقیقه قبل از ارزیابی درد تزریق و آزمون انجام شد. درد حاد و مزمن در آزمون های ارزیابی درد Hot plate، Tail flick و Formalin و درد احشایی در مدل Writhing ناشی از تزریق داخل صفاقی اسید استیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره هیدروالکلی ریزوم زردچوبه در مقایسه با گروه کنترل و وهیکل دارای اثرات ضد دردی است (05/0P<). بالاترین دوز عصاره نیز اثر ضد دردی بیش تری از خود نشان داد (01/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد که عصاره هیدروالکلی ریزوم زردچوبه اثرات تعدیلی بر درد محیطی و احشایی دارد.
    کلیدواژگان: زردچوبه، کورکومین، درد محیطی، درد احشایی، موش سوری
  • بی بی فاطمه نوبخت مطلق قوچانی، رسول علیان نژاد، افسانه عارفی اسکویی، فریبا فتحی، حسینعلی صفاخواه، مصطفی رضایی طاویرانی صفحات 701-706
    سابقه و هدف
    متابولومیک تکنیکی توانمند برای تعیین بیومارکرهاست. در این تحقیق، پروفایل متابولومیکی متمایز بین سطوح مختلف بیماران در معرض قرار گرفته با گاز خردل گوگردی تعیین شد.
    مواد و روش ها
    از اسپکتروسکپی رزونانس مغناطیس هسته به منظور آنالیز نمونه های سرم از 17 بیمار نرمال شیمیایی و 17 بیمار با آسیب ریوی شدید استفاده شد. سپس، آنالیز آماری چند متغیره با استفاده از رندوم فارست بر روی گروه آموزش (70% کل نمونه ها) به منظور تولید مدل تمایزدهنده دو گروه بیمار انجام شد، و مدل با باقی مانده افراد تست گردید.
    یافته ها
    طبقه بندی مدل با استفاده از گروه آموزش با سطح زیر منحنی راک (AUC) 87/0 مشتق شد. در گروه تست (باقی مانده 30% نمونه ها) AUC 8/0 بود، بنابراین مدل رندوم فارست قدرت پیش گویانه خوبی داشت. نتایج تغییرات معنی داری در متابولیسم لیپیدها، آمینواسیدها و انرژی بین دو گروه بیمار را نشان داد.
    نتیجه گیری
    اسپکتروسکپی رزونانس مغناطیس هسته سرم با موفقیت دو گروه بیمار در معرض گاز خردل قرار گرفته را متمایز می کند. این تکنیک، شناسایی مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک جدید، روش تشخیصی، بیومارکرها و اهداف دارویی جدید را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گاز خردل، سرم، متابولومیکس
  • زهرا غفاری، عباسعلی وفایی، علی رشیدی پور، موسی الرضا حاج زاده، سیدمحمود حسینی صفحات 707-717
    سابقه و هدف
    مطالعات قبلی نشان داده اند که کمبود هورمون های تیروئیدی در طی دوره تکامل مغز، موجب تغییرات ساختمانی و بیوشیمیایی در نواحی مختلف مغزی شده که می تواند منجر به اختلالات سایکولوژیکی شود. از طرف دیگر، ورزش اثرات مفیدی بر عمل کردهای مغز در زمینه نوروشیمیایی داشته و احتمالا می تواند اختلالات ناشی از هایپوتیروئیدی را اصلاح نماید. هدف این مطالعه تعیین اثرات ورزش اجباری با شدت متوسط بر نقایص رفتارهای شبه اضطرابی در فرزندان نر و ماده بالغ مادران هایپوتیروئید موش های صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    جهت هایپوتیروئیدی کردن رت های مادر از پروپیل تیواوراسیل با دوز 50 و 200 میلی گرم در هر لیتر آب آشامیدنی و از روز شش حاملگی تا بیست و یک روز پس از تولد بچه های آن ها استفاده شد. سپس به مدت نود روز بچه رت های متولد شده ریکاوری داده شد. گروه کنترل، رت های سالم نود روزه بوند. حیوانات در هر دو جنس به دو گروه ورزشی و غیر ورزشی تقسیم شدند. ورزش با شدت متوسط با استفاده از تردمیل و روزانه به مدت 30 دقیقه (برای 5 دقیقه اول با سرعت 12 متر در دقیقه برای 5 دقیقه بعدی با سرعت 15 متر در دقیقه و برای 3 دقیقه به مدت 20 متر در دقیقه و مجدد 5 دقیقه به مدت 15 متر در دقیقه و مابقی را با سرعت 12 متر در دقیقه با شیب صفر درجه داده شد. جهت بررسی رفتار اضطرابی از مدل های اتاق تاریک و روشن و ماز بعلاوه ای شکل مرتفع استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی داده ها نشان داد که هایپوتیروئیدی با دوز 200 و نه با دوز 50 موجب اضطراب زایی می شود و ورزش با این شدت نمی تواند به طور معنی داری اضطراب ایجاد شده را برطرف نماید. ضمنا ورزش با شدت متوسط به طور معنی داری موجب اضطراب زایی شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که هایپوتیروئیدی مادری موجب افزایش واکنش های شبه اضطرابی می شود ولی ورزش با شدت متوسط اثر معنی داری بر اضطراب زایی ناشی از هیپوتیروئیدی نداشته و به تنهایی موجب افزایش اضطراب می گردد.
    کلیدواژگان: ورزش، هایپوتیروئیدی مادری، اضطراب، پروپیل تیواوراسیل، موش صحرایی
  • معصومه خلیل خلیلی، شهربانو قدرتی جلد باخان، علی رشیدی پور، احمد رضا بندگی، بهپور یوسفی، حسین میلادی گرجی صفحات 718-724
    سابقه و هدف
    با توجه به اثرات ضد اضطرابی مورفین حاد، هدف این مطالعه بررسی نقش گیرنده فاکتور نوروتروفیک مشتق (Brain-derived neurotrophic factor، BDNF) در این اثرات بود.
    مواد و روش ها
    48 راس موش های بزرگ صحرایی نر با نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. ابتدا یک دوز مورفین به میزان 10 میلی گرم بر کیلو گرم به صورت زیر جلدی و بعد از 2 ساعت، ANA12 ( مهارگر گیرنده BDNF/TrkB) به میزان 25/0 و 5/0 میلی گرم بر کیلو گرم به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. سپس 4 ساعت بعد موش ها در ماز بعلاوه ای شکل مرتفع جهت سطح اضطراب مورد ارزیابی قرار گرفتند. موش های گروه کنترل به طور مشابه سالین دریافت نمودند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند ANA12 با هر دو دوز در موش هایی که یک دوز سالین دریافت نمودند موجب افزایش مدت زمان ماندن در بازوی باز گردید و در موش هایی که یک دوز مورفین گرفتند موجب کاهش یا افزیش تعداد ورود به بازوی باز و بسته (به ترتیب) گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که گیرنده BDNF/TrkB می تواند نقش تنظیمی بر تعدیل اثرات ضد اضطرابی مورفین حاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: مورفین حاد، آنتاگونیست گیرنده (BDNF (ANA12، اضطراب
  • نعمت ستوده، راهب قربانی، وحید سمنانی، بتول کریمی صفحات 725-732
    سابقه و هدف
    هوش هیجانی یکی از موضوعات مهم در بسیاری از حیطه ها، به خصوص حیطه آموزشی است. رابطه آن با پیشرفت تحصیلی وابسته به فرهنگ بوده و می تواند در موضوعات آموزشی مختلف متفاوت عمل نماید. این مطالعه رابطه ی هوش هیجانی با موفقیت تحصیلی را در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی 607 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، شامل دو بخش، پرسش نامه جمعیت نگاری و پرسش نامه 90 سئوالی هوش هیجانی بار- آن (شامل 5 بعد و پانزده مولفه) بود. معیار پیشرفت تحصیلی دانشجویان در این مطالعه، معدل نیم سال قبل وی بوده است.
    یافته ها
    هم بستگی مثبت و معنی داری بین پیشرفت تحصیلی با نمره هوش هیجانی دیده شد (003/0=p، 122/0=r). کلیه مولفه های هوش هیجانی، به غیر از مولفه های همدلی، مسئولیت پذیری و روابط بین فردی، هم بستگی مثبت و معنی داری با پیشرفت تحصیلی داشتند (05/0>p). به عبارت دیگر هیچ یک از مولفه های بعد بین فردی هم بستگی معنی داری با پیشرفت تحصیلی نداشتند اما کلیه مولفه های سایر ابعاد هوش هیجانی هم بستگی مثبت و معنی داری با پیشرفت تحصیلی داشتند. بین ابعاد درون فردی (002/0=p، 125/0=r)، سازگاری (002/0=p، 124/0=r)، مدیریت استرس (007/0=p، 110/0=r) و خلق و خوی (002/0=p، 124/0=r) هم بستگی مثبت و معنی داری با پیشرفت تحصیلی وجود داشت اما هم بستگی بعد بین فردی با پیشرفت تحصیلی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی با توجه به ارتباط مثبت هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی، لازم است مراکز آموزشی، بالاخص دانشگاه ها، برنامه های کارآمدی جهت ارتقاء مهارت ها و توانایی های هیجانی و اجتماعی دانشجویان برگزار نمایند تا توانمندی آنان در مقابل فشارها و اقتضاهای محیطی افزایش یابد که نه تنها بر پیشرفت تحصیلی وی اثرگذار خواهد بود بلکه تاثیرات دراز مدتی بر عمل کرد اجتماعی و شغلی آنان نیز خواهد داشت.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان، علوم پزشکی
  • محمد رشیدی، علی رشیدی پور، غلامحسن واعظی، راهب قربانی صفحات 733-738
    سابقه و هدف
    شواهد حاکی است فعالیت بدنی، یادگیری و حافظه را در انسان و حیوان توسعه می دهد و مغز به طور قابل ملاحظه ای نسبت به ورزش پاسخ می دهد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر و مقایسه ورزش هوازی و بی هوازی بر حافظه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 90 نفر از دانشجویان پسر به طور تصادفی در سه گروه 30 نفره تقسیم شدند. گروه اول به مدت هشت هفته، هفته ای سه جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه تحت تمرینات هوازی (با استفاده از تردمیل و با شدت 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه)، گروه دوم، تمرین بی هوازی (با استفاده از تردمیل و با شدت 75 تا 85 درصد ضربان قلب بیشینه) قرار گرفتند و در گروه سوم (کنترل) هیچ مداخله ای صورت نگرفت. کلیه 90 نفر هم در ابتدای دوره و هم در پایان برنامه و آخرین جلسه به آزمایشگاه حافظه دعوت شده و حافظه آن ها بر اساس آزمون وکسلر بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که از خرده آزمون های تست وکسلر تغییرات حافظه قبل و پس از مداخله در گروه با تمرین هوازی 41/5±50/15 و گروه با تمرین بی هوازی 89/4±00/17و گروه کنترل96/1±13/2بود که تفاوت معنی دار بود (001/0p<). به طوری که میانگین مقدار افزایش نمره حافظه در گروه هوازی (001/0p<) و هم چنین در گروه بی هوازی (001/0p<) نسبت به گروه کنترل بیش تر بود. اما در دو گروه با تمرین بی هوازی و با هوازی تفاوت معنی دار نبود (381/0=p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، یافته های مطالعه حاکی از آن است که تمرینات هشت هفته ای ورزش هوازی و بی هوازی اثرات مثبتی بر عمل کرد حافظه افراد تحت مطالعه داشته است. لذا ورزش هوازی و بی هوازی برای بهبود عمل کرد حافظه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین بی هوازی، حافظه
  • عباسعلی ابراهیمیان، فاضل دهون صفحات 739-746
    سابقه و هدف
    بیش از چهار سال از اجرای قانون ارتقاء بهره وری پرستاران در ایران می گذرد. اما به درستی مشخص نیست که اجرای این قانون تا چه حد در برآورده ساختن انتظارات شغلی پرستاران موفق بوده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی انتظارات شغلی پرستاران در بیمارستان های اجرا کننده قانون ارتقاء بهره وری شهر سمنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی روی 155 پرستار شاغل در بیمارستان های اجرا کننده قانون ارتقاء بهره وری شهر سمنان انجام گردید. پرستاران به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. داده ها توسط پرسش نامه ای جمع آوری گردیدند که دیدگاه پرستاران را نسبت به قانون بهره وری اندازه گیری می کرد. در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
    یافته ها
    قانون ارتقاء بهره وری توانسته بود به حدود نیمی از انتظارات پرستاران در حوزه دست مزد پاسخ دهد. اما در راستای توسعه شغلی موفقیت چندانی نداشته است. بیش از 63% از پرستاران اعتقاد داشتند که اجرای این قانون به بهبود ارتباطات کاری منجر شده است. هم چنین بین متغیرهای جمعیت شناسی و ابعاد انتظارات شغلی رابطه معنی دار آماری وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    قانون ارتقاء بهره وری پرستاران فقط در برآورده ساختن انتظارات شغلی پرستاران در بعد ارتباطات کاری موفق بود. اما در سایر ابعاد انتظارات شغلی موفقیت چشمگیری نداشت. لذا پیشنهاد می شود نقاط قوت و ضعف آن مجددا بررسی شده و به انتظارات شغلی پرستاران در اجرای آن توجه بیش تری شود.
    کلیدواژگان: انتظارات شغلی، ارتقاء بهره وری، پرستاران
  • محسن طبسی، آرزو میرزایی، سیدعلی رضا جوادی نیا، محمدرضا اسکندریون، هادی امراللهی صفحات 747-751
    سابقه و هدف
    عفونت های قارچی سطحی اغلب آسیب یا عوارض چندانی ندارند به طوری که بیماران در اکثر موارد از وجود عفونت در خود ناآگاه هستند. این عفونت های قارچی پوستی اغلب جز عفونت های شایع و رایج محسوب می گردند. عفونت های قارچی جلدی عامل ابتلا و درگیری ناحیه درم و فولیکول مو می باشند که توسط عوامل درماتوفیتی ایجاد می گردند. زندگی در مکان های پرجمعیت از قبیل خوابگاه های دانشجویی شیوع عفونت های قارچی پوستی را میان ساکنین خوابگاه ها افزایش می دهد. هدف از این مطالعه ارزیابی اپیدمیولوژی عفونت های قارچی سطحی و جلدی میان دانشجویان ساکن در خوابگاه ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه در مجموع 704 دانشجوی مرد و زن که در خوابگاه زندگی می کردند از لحاظ هر گونه اختلال قارچی پوستی بررسی شدند و از موارد مشکوک به ضایعات قارچی نمونه برداری شد. سپس نمونه ها با بررسی مستقیم میکروسکوپی، رنگ متیلن بلو، کشت در محیط های اختصاصی و تست های بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع (79/8%) 95 دانشجو از لحاظ عفونت های قارچی جلدی و سطحی مثبت در نظر گرفته شدند. شیوع عفونت های جلدی و سطحی در دانشجویان زن (95 مورد) 8/74% و در دانشجویان مرد (25 مورد) 3/26% بود. در میان عفونت های قارچی سطحی، مالسزیا اووالیس فراوان ترین گونه جدا شده بود (77 مورد) 5/89%، ترایکو مایکوزیس آگزیلاریس و تینا ورسیکالر به ترتیب به عنوان کم ترین درصد گزارش شدند (8 مورد) 3/9% و (1 مورد) 2/1%. عفونت های قارچی جلدی از قبیل کچلی بین انگشتان پا شایع ترین عفونت جلدی (8 مورد) 9/88% و کم ترین آن کاندیدیازیس جلدی (1 مورد) 1/11% گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که درصد قابل توجهی از دانشجویان به عفونت های قارچی مبتلا بودند و از آن جایی که این بیماری ها به شدت مسری هستند، توجه بیش تری باید انجام پذیرد تا از رخداد عفونت های قارچی جلدی و سطحی در میان دانشجویان ساکن در خوابگاه جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: شیوع، عفونت های قارچی سطحی، دانشجویان خوابگاهی
  • سعید حصارکی، بهروز یحیایی صفحات 752-760
    سابقه و هدف
    بهبود زخم یک فرایند مهم بوده که نیاز به عوامل و شرایط خاص دارد. داروهایی که روند بهبود زخم را تسریع می کنند گسترش یافته اند، به ویژه داروهای گیاهی که عمدتا بی خطر و موثر هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات گیاه دارچین سیلان، بارهنگ نیزه ای و دانه کتان بر التیام زخم جلدی موش صحرایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد 96 سر موش صحرایی به دوازده گروه هشت تایی تقسیم و سپس روی پوست اطراف ستون فقرات آن ها زخم القا گردید. پس از جراحی پمادهای درمانی آماده شده با غلظت های متفاوت، بر روی محل زخم قرار داده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره دارچین در سرعت بخشیدن به روند التیام و به طور خاص افزایش سرعت پیدایش اپیتلیوم موثرتر نسبت به عصاره بارهنگ و دانه کتان بوده است. هم چنین عصاره بارهنگ به طور قابل توجهی در بستن سریع تر زخم موثرتر از روغن بذر کتان می باشد. در ارزیابی هیستوپاتولوژیک متغیر التیام زخم در روز چهاردهم، بیش ترین میزان التیام زخم در موش های صحرایی گروه دارچین سیلان مشاهده شد و موش های صحرایی گروه های بارهنگ نیزه ای و دانه کتان از این منظر در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    به طور کل، ارزیابی مقایسه ای این گیاهان نشان می دهد که عصاره بارهنگ اثرات التیامی بیش تری در بهبود زخم های جلدی دارد.
    کلیدواژگان: بارهنگ، التیام زخم، دارچین سیلان، تشکیل مجدد بافت پوششی، روغن دانه کتان
  • سمانه حسین زاده، سقراط فقیه زاده، مهدی رهگذر، ابراهیم حاجی زاده، سیدسهراب هاشمی فشارکی، مرضیه قراخانی صفحات 761-771
    سابقه و هدف
    در حوادث بازگشتی، یک نوع حادثه برای فردی چندین بار در طول زمان تکرار می شود. مدل شکنندگی با وارد کردن وابستگی حوادث در مدل استنباط های کاراتری دارد. ثابت بودن شکنندگی در طول پیگیری می تواند ناکافی باشد. لذا مدل هایی شکنندگی وابسته به زمان، واقعی تر هستند. هدف این مطالعه برازش مدل شکنندگی وابسته به زمان برای حوادث بازگشتی است.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مدل شکنندگی وابسته به زمان برای فاصله زمانی بین حوادث بازگشتی معرفی گردید که تعمیم مدل وینتربرت (2004) برای زمان وقوع حادثه در داده های خوشه ایبود. پارامترهای مدل با روش مربع بندی گاوسی برآورد شدند. مدل برای داده های بیماری صرع برازش شد.
    یافته ها
    مدل شکنندگی وابسته به زمان در مقایسه با مدل شکنندگی مشترک برازش بهتری داشت. ظهور مکرر دیسشارژ در نوار مغزی 56 بیمار مبتلا به صرع (73% مرد و 34% جانباز) بررسی گردید. سن و وضعیت جانبازی رابطه معنی داری با فاصله زمانی بین دیسشارژها داشتند. معنی دار بودن واریانس شکنندگی نشان داده که عوامل وابسته به زمان باعث تغییر هم بستگی زمان وقوع دیسشارژها در طول زمان شده است.
    نتیجه گیری
    هرگاه در مسائل پزشکی عوامل وابسته به زمان نامعلومی باعث تغییر در زمان وقوع حوادث بازگشتی شوند، استفاده از شکنندگی وابسته به زمان منجر به نتایج معتبرتری است. روش برآورد کوادراتور گاوسی یک تکنیک کاربردی برای برازش مدل های شکنندگی وابسته به زمان است و به جهت برنامه نویسی راحت تر برای عمومی تر شدن و کاربردی تر شدن مدل های پیشرفته از جمله مدل شکنندگی وابسته به زمان مناسب است.
    کلیدواژگان: شکنندگی وابسته به زمان، حوادث بازگشتی، مربع بندی گاوسی، صرع
  • علیرضا عزیززاده دلشاد، محمدرضا جلالی ندوشن، فاطمه غفوری مهر صفحات 772-778
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر نقش نوروپروتکتیو اسید اوریک به عنوان یک ماده بیوشیمیایی طبیعی، در بیماری های نورودژنراتیو مطرح گردیده است. از آن جا که در بسیاری از بیماری های دستگاه عصبی آپوپتوز نقش اساسی دارد، لذا مطالعه حاضر جهت بررسی اثر آنتی آپوپتوتیک اسید اوریک بر نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع در نوزاد موش صحرایی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    10 سر نوزاد دو روزه موش صحرایی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در هر دو گروه، عصب سیاتیک در سمت راست قطع شد و در گروه آزمایش بلافاصله پس از جراحی mg/kg 10 اسید اوریک به شکل داخل صفاقی تزریق گردید. در روز پنجم پس از آکسوتومی، مقاطع عرضی نخاع در سطح L5 برای شمارش سلولی مورفومتریک و تکنیک TUNEL تهیه گردیدند.
    یافته ها
    در گروه کنترل در سمت آکسوتومی در مقایسه با نیمه ی سالم، 48/30% از نورون های حرکتی کاهش پیدا کردند که نشان دهنده کارایی مدل آکسوتومی در القای مرگ سلولی نورون های حرکتی می باشد. استفاده از تکنیک TUNEL ویژگی آپوپتوتیک مرگ سلولی نورون ها را تایید نمود. مقایسه میانگین نورون های حرکتی سمت آکسوتومی گروه کنترل و گروه تحت درمان با اسید اوریک تفاوت معناداری را نشان داد (05/0P<). تفاوت میان شاخص آپوپتوز در دو سمت آکسوتومی و سمت سالم نیز در هر دو گروه کنترل و آزمایش معنادار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    اسید اوریک از طریق مهار آپوپتوز، بر روی نورون های حرکتی آکسوتومی شده شاخ قدامی نخاع اثر نوروپروتکتیو دارد.
    کلیدواژگان: اسید اوریک، نوروپروتکشن، نورون حرکتی، آپوپتوز، آکسوتومی، نوزاد موش صحرایی
  • محمد ملکوتیان، محمد نوری سپهر، شهلا بحرینی، منصور ضرابی صفحات 779-788
    سابقه و هدف
    تتراسیکلین ها ترکیباتی آلی هستند که به دلیل ورودشان به محیط های آبی و پایداری در آن، به عنوان یک موضوع اساسی مطرح شده اند. از این رو این مطالعه با هدف کاربرد زئولیت طبیعی و اصلاح شده با سورفاکتانت کاتیونی، جهت جذب تتراسیکلین از محلول های آبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، جاذب در شرایط آزمایشگاهی تهیه و مشخصات آن با آنالیزهایXRF، SEM، XRD، FTIR تعیین گردید. هم چنین تاثیر pH، میزان جاذب، غلظت تتراسیکلین، زمان و تاثیر عوامل مداخله گر بر جذب، در نمونه های ساختگی فاضلاب بررسی شد. داده های آزمایشگاهی با مدل های ایزوترمی و معادلات سینتیکی تطابق داده شدند. احیا حرارتی و شیمیایی جاذب و هم چنین جذب تتراسیکلین از نمونه واقعی پساب انجام گرفت. کلیه نمونه برداری ها و آزمایشات بر اساس روش های استاندارد آزمایشات آب و فاضلاب انجام شد.
    یافته ها
    بیش ترین میزان جذب تتراسیکلین با هر دو جاذب در زمان 180 دقیقه، g/L 12 جاذب،3=pH و غلظت تتراسیکلین mg/L 50 انجام شد. در این شرایط راندمان جذب در محلول سنتتیک توسط زئولیت طبیعی و اصلاح شده به ترتیب 8/78% و 4/77% و در نمونه واقعی به ترتیب 60% و 65% شد. افزودن عوامل مداخله گر سختی، قلیاییت، نیترات، کلراید و سولفات به محلول تتراسیکلین، راندمان جذب را کاهش داد. استفاده از HNO3 و HCl جهت احیا هر دو جاذب، نتیجه بهتری را نسبت به احیا حرارتی در پی داشت. جذب تتراسیکلین با هر دو جاذب از معادله شبه درجه دوم و ایزوترم لانگمویر پیروی نمود. در غلظت های بالاتر از mg/L 50 تتراسیکلین، جذب توسط زئولیت اصلاح شده کارایی بیش تری داشت.
    نتیجه گیری
    زئولیت طبیعی و اصلاح شده در جذب تتراسیکلین راندمان نسبتا بالایی داشته و با توجه به در دسترس بودن، سهولت کاربرد و قابلیت احیا شیمیایی و حرارتی، جهت جذب تتراسیکلین از پساب صنایع دارویی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: جذب تتراسیکلین، زئولیت، سورفاکتانت کاتیونی، محلول آبی
|
  • Hadi Ranjbar, Nahid Dehghan Nayeri, Mohammadali Soleimani, Yiong Huak Chan, Aliakbar Haghdoost Pages 533-546
    Introduction
    Pain is one of the various outcomes of intravenous cannulation. There are various methods of pain reduction during intravenous cannulation. Still there is not any agreement about the most effective analgesic method. For this reason, the aim of this study was to determine the most effective method of pain reduction during intravenous cannulation in childrenn.
    Materials And Methods
    All previous relevant studies in the databases were reviewed using Cochrane protocol and sensitive and standard keywords such as pain, children and intravenous cannulation, from 1995 to 2013. The extraction and evaluation of studies were performed by two individuals. CONSORT checklist was used to evaluate the quality of the studies. Samples homogeneity was assessed using the tau-square estimates. The random effects model was used to report the pooled average estimates for the most effective method on pain reduction during intravenous cannulation.
    Results
    systematic review of 14409 studies determined that only 30 studies had the inclusion criteria. Nineteen studies were entered the meta-analysis. Meta-analysis study showed that EMLA was the most effective method in comparing control/ placebo among the other various ones. Among the treatments comparison, IontophoresisLidocaine was the most effective in compare with EMLA.
    Conclusion
    EMLA cream was the most effective treatment in reducing the pain of intravenous cannulation. Although lidocaine injection methods such as Iontophoresis, as a new method, can produce more rapid, effective and satisfying pain reduction than other alternatives.
    Keywords: Child, Pain, Pain Management, Intravenous Injections, Systematic Review, Meta, analysis
  • Monir Nobahar Pages 547-562
    Introduction
    Safety of patients during hemodialysis is providing the foundation of high quality health care. The aim of this study was to determine those factors affecting the safety of hemodialysis patients and strengthening strategies.
    Materials And Methods
    This study was conducted by using qualitative approach and conventional content analysis methods. The data was included the semi-structured interviews took place at the hemodialysis unit of Semnan Kowsar hospital. Purposeful sampling was started and continued on the basis of codes and classes till it reached the saturation point. Interviews were conducted with 20 participants (Consisted of eight patients¡ seven nurses¡ and two doctors and three attendants). Data Analysis was done¡ using conventional content analysis along with Granheim and Lundman (2004) five-step data collection method. Accuracy and strength of the research was assured by using Lincoln and Guba measurement method.
    Results
    The data analysis showed that the four main categories of «constant nursing care» ¡ «patient participation» ¡ «organizational strategies» and «intellectual management» were effective on the safety of hemodialysis’ patients.
    Conclusion
    This study showed that nurses¡ patients¡ organization and management are the most important factors in safety of hemodialysis patients. In order to strengthen the safety of patients undergoing hemodialysis¡ the development of criteria¡ check list and indicators of organizational standards are needed in order to reduce accidents and improve the process of the hemodialysis treatment for the patients.
    Keywords: Patient Safety, Hemodialysis, Nursing, Qualitative Research
  • Ali Ghanjal, Monireh Motaqhey, Rahmatollah Hafezi, Mohammad Ghasemi Pages 563-569
    Introduction
    Maxillofacial disorders can lead to functional limitation and pain in head and face. Despite the high prevalence of this disorder, quite a few studies have performed in relation to that . The aim of this study was to investigate the effects of He-Ne low power laser (with a wavelength of 632.8nm ) in treatment of maxillofacial disorders.
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial participating 142 patients with maxillofacial abnormalities, randomly divided to 2 groups of 71experimental and control participants. Background information about the degree of pain was obtained through a questionnaire and VAS (visual analog scale). Experimental and control groups were irradiated with He-Ne low level laser (632.8 nm wavelength, with the average intensity of 2.5 and zero joules per square centimeter) for 12 sessions (3 times a week, each time for 15min). The data related to before and after treatments and the change in percentages were analyzed.
    Results
    before and after treatment, analysis showed significant relief in maxillofacial pain and movement limitations (P=0.013) in the experimental group. Comparisons between groups showed significant improvement in recovery of maxillofacial disorders of experimental against control (P=0.003).Comparing the difference in change percentage in the experimental and control groups was significant (P=0.001).
    Conclusion
    He-Nelow power laser (within the wavelength of 632.8nm) can be considerably helpful to relief maxillofacial disorder’s disability and discomfort.
    Keywords: Low Power Laser, Maxillofacial, Disorder, Pain
  • Narges Ghamari, Shahla Rafiei, Ramezan Soltani, Zahra Ghamari Pages 570-579
    Introduction
    Given the importance of the development of gross and fine motor activities and coordination between in performing activities of daily life, improving the hand function in mentally disabled children is one of the priorities of occupational therapists. Perceptual motor deficit in children with intellectual disability result in hand dysfunction such as dexterity. Considering the importance of dexterity and the consequences of problems on the activities of daily living, as well as its reliance on a person's ability to perform fine motor, coordination, speed, gross motor and perceptual abilities, in this study were considered the effect of perceptual motor intervention on dexterity of children with mental retardation.
    Materials And Methods
    Using simple non-probability method for sampling, based the pattern of monitoring and sample size, we selected 10 children for treatment and 10 children for control groups. The treatment group was trained for perceptual motor intervention for 10 weeks, 3 sessions of 60 min per week. Both groups were trained by an occupational therapiest. After 10 weeks, all subjects were re-evaluated. Purdopeg board test used to assess dexterity. Statistical analysis was performed, using SPSS software.
    Results
    One way analysis of variance showed that the scores of Purdopeg board test between the two groups was not significant (P ≥ 0/05), though there was a significant correlation between full scores of Bruininks – Oseretsky Test and Purdopeg board test except assembly test (P ≤ 0/05).
    Conclusion
    Results of present study showed that although the speed test in the left hand was affected by perceptual motor intervention more than any other tests of dexterity, the intervention did not significantly affect the dexterity of mentally retarded children.
    Keywords: Perceptual Motor Intervention, Dexterity, Fine Motor, Gross Motor, Mentally Retarded Children
  • Vahid Samadi, Sedighe Kahrizi, Mahmood Reza Azghani, Parviz Azadfallah, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 580-588
    Introduction
    Several studies have demonstrated the postural control alterations in patients with low back pain. However, the difference in center of pressure (COP) parameters in the body sway in unstable conditions is relatively unknown in these patients. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effects of unstable load and support surface on postural control in chronic low back pain (CLBP) patients.
    Materials And Methods
    CLBP patients (n=20) (mean age 31.30 years and mean BMI 25.20 kg/m2) and 20 healthy subjects (mean age 30.00 years and mean BMI 24.12 kg/m2) were asked to hold a load weighing 10 percent of their body weight while standing. Experimental conditions were manipulated based on stability of load (stable or unstable) and support surface (firm or foam). Using a force plate, COP sway parameters including sway amplitude (and its standard deviation) and sway velocity (and its standard deviation) in anteroposterior (AP) and mediolateral (ML) directions were measured.
    Results
    Patients with CLBP exhibited less AP sway amplitude compared to control subjects (P=0.03). Furthermore, they had less ML sway velocity while holding the unstable load (P=0.05) and more ML sway amplitude while standing on foam (P=0.04).
    Conclusion
    In compare to healthy subjects, patients with CLBP demonstrated a different pattern of postural control during instability of load and support surface. In these conditions, altered proprioception and stiffening strategy can increase the risk of spine injuries.
    Keywords: Low Back Pain, Postural Control, Unstable Load, Support Surface
  • Mona Siminghalam, Afshin Samaie, Mohammad Amoozadeh Khalili, Mona Siminghalam Pages 589-595
    Introduction
    Upper limb chronic hemiparesis is one of the most important factors creating functional disability in stroke patients and therefore several alternative treatments have been proposed with the aim of early restoring upper limb function. Mirror therapy is one of these treatments and the effect of this method has not been evaluated yet in compare with the other methods. Therefore, in this study we compared this method with the effect of bilateral arm training in chronic hemiparetic patients on hand function.
    Materials And Methods
    In this randomized double blind clinical trial, 24 stroke patients were selected by systematic sampling and were placed in two groups of bilateral arm training (12 patients) and mirror therapy (12 patients). Treatment programs consisted of 15 sessions (5 days per week), including 30-minute bimanual training program with mirror for the mirror therapy group and 30 minutes bimanual exercises without mirror for the bilateral arm training group. Patients were assessed by Fuglmayer test for hand function, Box & Block test of dexterity for fine movements of upper extremity and Jamar Dynamometer for the power of the upper extremity before and after treatment and after one month follow up period after treatment.
    Results
    Data showed that the mean scores obtained from the mirror therapy group immediately after therapy and after the follow up period for hand function and fine movements and power variables were significantly higher than those obtained from the bilateral arm training group (P> 0.05).
    Conclusion
    The findings of this study suggest that mirror therapy may be more effective method for improving hand functions in stroke patients during the chronic phase of recovery.
    Keywords: Mirror Therapy, Stroke, Hand Skills
  • Alireza Akbarzadeh Baghban, Hossein Hosseinifard, Ahmad Reza Baghestani, Saharnaz Ahmadi, Mostafa Rezaei Tavirani, Parviz Kokhaei Pages 596-602
    Introduction
    Acute myeloid leukemia (AML) is a heterogeneous clonal disorder of blood producing cells and it’s one of the most common malignant disorders in adults. The aim of this study was to evaluate the blood parameters and the results of the liver function tests, as an effective prognosis for survival in AML patients hospitalized in Taleghani hospital, Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, patients (n=170) with AML diagnosis participated to study the laboratory results influencing their survival. Patients’ personal files were used as our source of data. Kaplan-Meier method and log-Rank tests were used for data analysis. Data modeling was performed using Cox regression model.
    Results
    The mean and median survival time of patients were 14.13 ± 0.93 and 12.23 months respectively. Fitted model showed that factors such as age at the time of diagnosis, WBC count, smoking, family history, LDH and AST levels were associated with chance of survival in patients with AML.
    Conclusion
    Our results showed that the age at the time of diagnosis, WBC count, smoking, family history, LDH and AST levels are effective factors on the chance of survival in AML patients. Therefore, considering these factors can increase the chance of survival in AML patients.
    Keywords: Acute Myeloid Leukemia, Survival Analysis, Liver function tests, blood parameters
  • Khadijeh Koushki, Mohammad Rostami Nejad, Pedrami Azimzadeh, Hamid Asadzadeh Aghdaei, Abas Hajfathali, Mohammad Amin Pourhosseingholi, Hedyeh Balaei, Davar Amani, Mohammad Reza Zali, Hossein Nobakht Pages 603-612
    Introduction
    Inflammatory bowel disease (IBD), including ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD), is a chronic inflammatory disorder of the gastrointestinal tract. Genome-wide association study (GWAS) has shown that some of the genes of interleukin-23/T-helper 17 (IL-23/Th17) pathway such as Janus kinase -2 (JAK2) predispose the risk of IBD. 46/1 haplotype is common risk factors for both IBD and myeloproliferative neoplasms disease. In view of this shared genetic predisposition, we aimed to determine the frequency of the JAK2V617F mutation in Iranians with IBD for the first time.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 100 IBD patients including 18 with CD and 82 UC were compared with 100 healthy controls during 2011-2014. The genotypes were identified by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) protocols and distribution of the JAK2 V617F mutations were compared in cases and control. To verify the method, patients with myeloproliferative neoplasms with JAK2V617F mutations were served as controls.
    Results
    This study showed that JAK2V617F mutation was detected in neither patients nor controls. However, mutation was proved in all patients with myeloproliferative neoplasms that were used as positive control and their heterogeneities were determined.
    Conclusion
    This study showed that other genetic mechanisms may play an important role in the pathogenesis of IBD. For further evaluation of this mutation, other studies with a larger number of patients and complications such as thromboembolic diseases, is recommended.
    Keywords: Inflammatory Bowel Disease, Mutation, Janus Kinase 2
  • Fatemeh Motaharinezhad, Shahriar Parvaneh, Amir Hoshang Bakhtiary, Neda Alizadeh, Setareh Ghahari Pages 613-619
    Introduction
    Fatigue is one of the most common symptoms in people with multiple sclerosis (MS) which reduces quality of life in these people. Sleep disorders are also common in people with MS. In order to facilitate management of fatigue and sleep disorder in this group of patients, it is important to determine those factors that are affecting them. Since mood disorders (depression and anxiety) and cognitive impairment is common in patients with MS, it seems sensible to examine the possible impacts of these factors on the relationship between sleep disorder and fatigue. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of mood disorder and cognitive impairment on the relationship between sleep disorder and fatigue in MS patients.
    Materials And Methods
    There were sixty people with MS participated in this study with an average age of 35 years who were mostly women (87%). They completed Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), Modified Fatigue Impact Scale (MFIS), Mini-mental State Examination (MMSE), The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) questionnaires
    Results
    Depression and cognitive status were the most effective factors related to fatigue and were producing 48.8% of the variation in fatigue. Other variables such as anxiety and sleep disorders had less effect. There was a positive relationship between sleep disorders and fatigue. Mood and anxiety scores were significantly and positively correlated with sleep disorders (P
    Conclusion
    Anxiety, depression and sleep disorder are the most important factors that influence fatigue. It is necessary for therapist to consider treatments for depression and anxiety in order to manage sleep disorders in people with MS.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Fatigue, Sleep Disorder, Mood Disorder, Cognitive Disorder
  • Hourieh Ahadi, Maryam Mokhlesin Pages 620-626
    Introduction
    in regard to previous various studies, the role and importance of phonology is clear in ability to read. However, studies have shown different outcomes in understanding the relationship between memory, language and phonological awarness. Considering the different characteristics of Persian script and the lack of phonology and related cognitive processing in Farsi, the present study seemed to be necessary. Also because of the relationship between phonological memory and reading, in this study we expected to find the power of language proficiency and memory in predicting children's reading skill. The present study assessed the statistical correlation between the memory, language and phonology in Persian language preschoolers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study included 40 normal preschoolers from Tehran. Phonological working memory tests (Digits Recall and Non-word Repetition: NWR), phonological awareness and language development tests were used.
    Results
    There was a strong positive correlation between phonological working memory (Digits Recall and NWR) and the phonological awareness total score. Also there was a correlation between phonological awareness and language development scores. In spite of positive correlation between language development and Digits Recall, there wasn’t any relationship between language proficiency and NWR.
    Conclusion
    Results showed positive statistical correlation between phonological awareness, phonological working memory and language proficiency in normal Persian speaking children. And also language skills and memory can work as predictors for reading skills in children.
    Keywords: Phonological Working Memory, Phonological Awareness, Language Proficiency, Preschoolers
  • Parvin Farzanegi, Mehdi Samiee, Zeinab Sabbaghian Pages 627-635
    Introduction
    Several studies have reported the protective effects of aerobic training and milk consumption in obese people, but the exact mechanisms of its effect on the inflammatory markers is not well known. The aim of this study was to determine the interactive effect of eight weeks regular aerobic training and milk consumption on levels of endothelin-1, nitric oxide, interleukin-6, Galectin, and lipid profile in immature overweight boys.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study 28 boys (8 to 12 years old) with BMI≥25 were selected and divided into 4 groups including exercise, milk, exercise-milk and control randomly. Exercise training was done with 45 to 60% of maximum heart rate during 8 weeks (3 sessions per weeks).Supplement consumer groups received 236 ml low fat milk per day. Before and after 8 weeks, blood sample were collected during the 14 hour fasting condition to measure the inflammatory markers and lipid profiles.
    Results
    After eight weeks of supplementation and exercise, the mean concentrations of endothelin, galectin and IL-6 decreased, and nitric oxide increased. Most of the changes occurred in exercise-supplement group. VLDL, LDL and TG concentrations were decreased, though in contrast, HDL level was increased (P
    Conclusion
    According to our findings, regular aerobic training and milk consumption individually could be effective in reducing the levels of desired inflammatory factors and plasma lipids. If training was combined with milk consumption, the effectiveness would be increased.
    Keywords: Inflammatory Markers, lipid Profile, Overweight, Aerobic Training, Milk
  • Hosna Hesanmanesh, Marjan Zarif Yeganeh, Sara Sheikholeslami, Dariush Daneshvar Farhud, Mehdi Hedayati Pages 636-642
    Introduction
    Medullary thyroid carcinoma (MTC) accounts for 5-10% of all thyroid cancers andit is inherited in autosomal dominant pattern. Association of RET proto-oncogene mutations in exons 10-16 with MTC is well recognized. Since less attention has been paid to the study of other exons within the same gene, therefore, the aim of this study was to determine the frequency of germ line mutations in exon 2 of the RET proto-oncogene in patients with MTC in Iranian population.
    Materials And Methods
    There were 223 subjects (125 patients and 98 family members) were participated n this study. Genomic DNA was extracted using standard salting out/proteinase K method. The exon2 and exon-intron boundaries were amplified by using Polymerase Chain Reaction (PCR) and the direct DNA sequencing method was used for genotype analysis.
    Results
    The nucleotide changes c135G>A/A45A (rs1800858) in exon 2 and c.337>A (rs2435351) and c.337흾>T (rs2505530) were found in intronic region of RET gene. Among patients and relatives, the most and least genotype and allele frequencies were c.337흾>T (rs2505530) and c135G>A/A45A (rs1800858), respectively. Also we did not find any significant correlation between detected nucleotide changes and disease phenotype, gender and ethnicity.
    Conclusion
    No mutation was detected leading to change in amino acid sequences in exon 2 or in exon-intron splice sites. However, further studies are recommended to identify the probable correlation between detected variations and presence or absence of other mutations in other RET main exons, and also to find haplotype association with the disease.
    Keywords: Thyroid Neoplasms, Medullary Thyroid Carcinoma, RET Proto oncogene, Germ, Line Mutation, Exon2
  • Hossein Hatami, Soheila Khodakarim, Hamid Eghbalighahyazi, Mojtaba Rajabpour Pages 643-650
    Introduction
    Despite acknowledged evidence of clinical and research on the executive functional impairment of methadone and buprenorphine, still no evidence of comparative study with other drugs and therapeutic approaches is found. This study aimed to evaluate the executive function in opiate users, and those who are under methadone, buprenorphine and abstinence therapy.
    Materials And Methods
    The study is a cross-sectional survey. Five groups of 31 patients treated with methadone, buprenorphine, abstinence, and opioid abusers and the control group of addicted patients referring to the treatment centers in Semnan and ordinary people were randomly selected. Data were collected by performing computer version of Stroop and Working Memory Tests on subjects. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.
    Results
    The results indicate greater impairment of working memory and response inhibition in opiate abusers, methadone addicts, buprenorphine and abstinence compared to the control group. Deeper investigation showed that patients treated with buprenorphine had better results compared to other treatment groups in working memory and Stroop test, although this superiority was not statistically significant in some cases.
    Conclusion
    Although both methadone and buprenorphine leads to a reduction in executive function, but better performances of buprenorphine was marked even in compare to abstinence treatment. It seems that more emphasis should be done on the use of buprenorphine.
    Keywords: Methadone, Buprenorphine, Treatment, Addictive Behavior, Opiate Substitution Treatment
  • Mogge Hajiesmaeil, Farzaneh Tafvizi, Soheila Sarmadi Pages 651-659
    Introduction
    Cervical cancer is one of the common cancers in women. Several factors can lead to cervical cancer; among which, infection with human papilloma virus (HPV), abnormal epigenetic changes such as methylation of gene promoter, methylene tetrahydrofolatereductase (MTHFR) polymorphisms such as MTHFR C677T polymorphism are notable. MTHFR is an enzyme that plays a role in regulating the metabolism of folate and methionine. This study was aimed to illustrate the relationship between MTHFR gene C677T polymorphism and the risk of cervical cancer.
    Materials And Methods
    This study examined 100 cervical cancerous tissues in compare to 100 cytology samples of normal healthy women without HPV infection. The age status of both groups was between (20-45) years old. PCR-RFLP was used for MTHFR polymorphism detection.
    Results
    The results showed a significant correlation between the CT and TT genotypes and reduced risk of cervical cancer. Hardy-Weinberg equilibrium calculation showed that there was not any significant differences between observed and predicted genotypes; hence, the population of patients and the healthy participants for both loci were in balance.
    Conclusion
    There was an increased risk of cervical cancer in individuals with genotype CC. It is more likely that allele C to be a high-risk allele, increasing the risk of cancer. Allele T, probably acts as a protective allele, which reduces the risk of the disease (OR: 0.5, % 95 CI: 0.28 - 0.89, P = 0.028).
    Keywords: Cervical Cancer, Polymorphism MTHFR C677T
  • Afzal Akbari Balootbangan, Siavash Talepasand Pages 660-667
    Introduction
    The victimization of children in schools is one of the most controversial issues in the area of education around the world. Therefore, the purpose of this study was to examine the psychometric properties of multidimensional peer-victimization scale in students.
    Materials And Methods
    In this study, 607 students in Semnan were selected by using a stratified sampling method and responded to multidimensional peer-victimization scale, Illinois bullying scale and Harter’s motivation questionnaire (concurrent validity). For data analysis, we used factor analysis method, Cronbach's alpha coefficients and Pearson correlations.
    Results
    The nucleotide changes c135G>A/A45A (rs1800858) in exon 2 and c.337>A (rs2435351) and c.337흾>T (rs2505530) were found in intronic region of RET gene. Among patients and relatives, the most and least genotype and allele frequencies were c.337흾>T (rs2505530) and c135G>A/A45A (rs1800858), respectively. Also we did not find any significant correlation between detected nucleotide changes and disease phenotype, gender and ethnicity.
    Conclusion
    Results indicated that multidimensional peer-victimization scale in the Persian version questionnaire has acceptable psychometric properties for school students, and it can be used as a valid instrument in psychological research.
    Keywords: Multidimensional Peer, Victimization Scale, Factor Analysis, Validation, Students
  • Shahrbanoo Ghodrati, Jaldbakhan, Masomeh Khalil Khalili, Abbas Ali Vafaei, Hossien Miladi, Gorji, Ahmad Reza Bandegi, Ali Rashidy, Pour Pages 669-676
    Introduction
    Chronic morphine leads to cognitive function impairment in human and experimental animals. While physical activity helps to improve the cognitive impairment in morphine dependent male rats, these effects were not examined in females. In this study, we investigated the effects of different intensities levels of forced exercise (light, moderate, and severe) on learning and memory and prefrontal cortex (PFC) BDNF in the morphine-dependent rats.
    Materials And Methods
    Adult virgin female rats were injected with bi-daily doses (10 mg/kg, at 12 h intervals) of morphine over a period of 10 days. Following injections, rats were trained under three different loads (mild, moderate, and severe), each for 30 minutes per session, five days per week and for four weeks. After exercise training, object recognition memory and alternation behaviour in a T-maze were examined, followed by BDNF measurements in PFC.
    Results
    Chronic morphine intake impaired the recognition memory in morphine dependent rats and this deficit was corrected by moderate and severe treadmill exercise. Chronic morphine did not impair the alternation behaviour, but moderate exercise improved this behaviour in both morphine dependent and control rats. Chronic morphine reduced BDNF levels in PFC which did not reversed by mild exercise. Moreover, both moderate and severe exercises reduced BDNF levels in PFC in both morphine and control animals.
    Conclusion
    Our findings indicate that the effects of exercise on cognitive functions and BDNF levels in PFC depend on the type of cognitive behavior and intensity of exercise. On the other hand, the correlation between changes in brain BDNF and cognitive functions, especially in the morphine–treated animals seemed to be complex and warrant further investigation.
    Keywords: Chronic Morphine, Prefrontal Cortex, BDNF, Cognitive Functions, Exercise
  • Elham Hoveizi, Tayebeh Mohammadi, Somayeh Ebrahimi, Barough, Shima Tavakol Pages 677-685
    Introduction
    Chronic wound treatment has become a major health issue in developed countries, because of their increasing elderly populations. Although chronic wounds are common problem in all population, treatment for these disabling conditions remains limited and largely ineffective. In this study, we examined the benefits of transplantation of fibroblast cells, cultured on PLA/CS (Poly lactic acid/ Chitosan) scaffold, in wound healing.
    Materials And Methods
    In this study, fibroblast cells were cultured on nanofibrous PLA/CS scaffold then transplanted in rat. The PLA/CS scaffold was prepared by electrospinning method. Also histological staining methods were used to evaluate cell density and amount of collagen.
    Results
    The macroscopic observations and histological staining showed that the wound healed much quicker in PLA/CS scaffold in compare to control group. In vivo assessment showed that treatment with fibroblast cell loaded scaffolds significantly promoted cell density and amount of collagen in rat compared to control group.
    Conclusion
    These results indicated that the capacity of nanofibrous PLA/CS scaffold cultured with fibroblast cells in vivo wound healing.
    Keywords: PLA, CS Scaffold, Regeneration, Fibroblast, Tissue Engineering
  • Tahereh Manoochehrabadi, Zohreh Sharifi, Fatemeh Yari, Elham Rezvani Broujeni, Hamideh Mirshafiei, Mahin Nikougoftar Zarif, Ghasem Hasan Nejad Pages 686-691
    Introduction
    The main method of separating platelet microparticles (PMP) is based on the centrifugation speed and time. Due to the high cost of determining the number of PMP via micro-particles (micro bead) and also the necessity of using an expensive device such as a flow cytometer, it seems that Bradford method would be rather an inexpensive, fast and efficient way to determine the concentration of PMP. Therefore, in this study the effect of different factors, such as speed and time of centrifugation and time of freezing on the concentration of PMP in the platelet concentrates bags was studied.
    Materials And Methods
    We studied two different speeds of centrifugation for separating PRP. In the first protocol for preparation of PRP, the platelet bags were centrifuged at 1500g for 15min and in the second protocol; they were centrifuged at 5000g for the same duration. To evaluate the effect of time, microparticles were separated in 16000g for 20 and 2 min. To determine the concentration of PMP, Bradford method was used. To evaluation the effect of freezing, the PRP was prepared at 300g for 20 min, and then it was freezed in -80˚c for five days. Flow cytometery analysis was performed for microparticles identification.
    Results
    PMP concentrates with the 1500g centrifugation speed showed higher concentration (P
    Conclusion
    The result of this study showed that the reduction of centrifugation speed could produce higher levels of the microparticles. In addition, the time of separation in the final stage had no significant effect on PMP isolation. Freezing could lead to higher PMP concentration.
    Keywords: Blood Platelets, Centrifugation, Freezing, Cell, Derived Microparticles
  • Majid Jadidi, Hamid, Reza Sameni, Zeynab Mirbeygi, Maryam Jafari, Abbas Ali Taherian Pages 692-700
    Introduction
    Previously it has been shown that Curcuma longa (CL) has anti-inflammatory, antioxidant, antiviral, antifungal, antitumor, and antiniceceptive activity in neuropathic injury, when it is administered systemically, although the mechanisms that mediate these effects are not clear. The aim of present study was to determine the peripheral and visceral antinoceceptive effects of hydroalchoholic extract of CL on peripheral and visceral neuropathic pain in mice.
    Materials And Methods
    This study was conducted using 160 young adult male albino mice (25-30 g.) in 20 groups (n=8). CL (100, 200, and 500 mg/Kg IP), vehicle (VEH), and (Saline) were injected interaperitonealy 30 min before the pain evaluation tests. Acute and chronic pains were assessed by host plate, tail flick and formaline tests models and visceral pain was assessed by writhing test.
    Results
    Results indicated that CL has analgesic effects on neuropathic pain (p
    Conclusion
    The above findings showed that CL has modulatory effects on peripheral and visceral pains.
    Keywords: Curcuma longa, Curcumin, peripheral Pain, visceral pain, Mice
  • B. Fatemeh Nobakht M. Gh., Rasoul Aliannejad, Afsaneh Arefi Oskouie, Fariba Fathi, Hossein Ali Safakhah, Mostafa Rezaei, Tavirani Pages 701-706
    Introduction
    Metabolomics is a powerful technique for determination of biomarkers. Here, we aimed to determine discriminatory metabolomic profiles in different stages of sulfur mustard-exposed patients (SMEPs).
    Materials And Methods
    Nuclear magnetic resonance spectroscopy was used to analyze serum samples from 17 SMEPs (normal group patients) and 17 SMEPs (severe group patients). Multivariate statistical analysis using random forest (RF) was performed on a ‘training set’ (70% of the total sample) in order to produce a discriminatory model classifying two groups of patients, and the model tested in the remaining subjects.
    Results
    A classification model was derived using data from the training set with an area under the receiver operating curve (AUC) of 0.87. In the test set (the remaining 30% of subjects), the AUC was 0.8, thus RF model had good predictive power. We observed significant changes in lipid, amino acids and energy metabolism between two groups of patients.
    Conclusion
    Nuclear magnetic resonance spectroscopy of serum successfully differentiates two groups of patients exposed to sulfur mustard. This technique has the potential to provide novel diagnostics and identify novel pathophysiological mechanisms, biomarkers and therapeutic targets.
    Keywords: Mustard Gas, Serum, Metabolomics
  • Zahra Ghaffari, Abbas Ali Vafaei, Ali Rashidy, Pour, Mosa Al Reza Hadjzadeh, Seyed Mahmoud Hosseini Pages 707-717
    Introduction
    Previous study indicated that the lack of thyroid hormones during brain development can be associated with structural and biochemical changes in the brain that can cause psychological disorders. Physical exercise affects brain neurochemistry and may be amilorate behavioral deficit in hypothyroidism. The aim of this study was to determine the impact of moderate forced exercise on the effects of maternal hypothyroidism on anxiety-like behaviors in adulthood rats.
    Materials And Methods
    For the induction of hypothyroidism , 6-propyl-2-thiourycil (PTU) was added to the drinking water (50 and 200 mg/L) of mothers, from the 6th prenatal day to the 21th postnatal day. Maternal hypothyroid adult offspring were exercised on treadmill with moderat intensity for 2 weeks. For measuring the anxiety, animal were tested in an elevated plus maze (EPM) and light and dark box (L/D).
    Results
    Induction of hypothyroidism during the rat fetal and early postnatal period increased anxiety-like behavior in both EPM and L/D box tasks. Treadmill exercise with moderate intensity, during the postnatal period did not affect the levels of anxiety significantly. Also forced exercise alone increased anxiety behavior significantly.
    Conclusion
    These findings indicated that maternal hypothyroidism increase anxiety-like behaviors and treadmill exercise with moderate intensity did not amilroate this behavior. Moreover, physical activity in moderate intensity had anxiogenic effects.
    Keywords: Maternal hypothyroidism, Forced exercise, Anxiety, Propylthiourycil, Rat
  • Masoumeh Khalil, Khalili, Shahrbanoo Ghodrati, Jaldbakhan, Ali Rashidy, Pour, Ahmad Reza Bandegi, Behpoor Yousefi, Hossein Miladi, Gorji Pages 718-724
    Introduction
    The aim of this study was to examine anxiolytic effects of acute morphine and the role of BDNF receptor on that effect in adult rats.
    Materials And Methods
    In this experiment, 48 adult male Wistar rats (200–250 g) were randomly assigned to six groups. Rats were given an acute dose of morphine (10 mg/kg, s.c.) and after 2hours, single dose of ANA12 (BDNF receptor antagonist) was injected (0.25, 0.5 mg/kg, i.p). After 4h, rats were examined in the EPM to assess the level of their anxiety. Control rats similarly received saline.
    Results
    An increase was observed in the percentage of time spent in the open arm in the saline rats receiving ANA12 injection. However, the number of open or closed arm entries was less and more, respectively, in the morphine rats receiving ANA12 injection.
    Conclusion
    Our findings showed a modulatory role of BDNF/TrkB receptor in the anxiolytic effects of acute morphine.
    Keywords: Acute Morphine, BDNF Receptor Antagonist (ANA12), Anxiety
  • Nemat Sotodehasl, Raheb Ghorbani, Vahid Semnani, Batool Karimi Pages 725-732
    Introduction
    Emotional intelligence (EI) is one of the most important issues in many aspects, especially in educational area. Its relationship with academic achievement depends on culture and may reflect in various educational topics in different forms. This study investigates the relationship between EI and academic achievement of students of Semnan University of Medical Sciences (Iran).
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, 607 students of Semnan University of Medical Sciences, Iran were participated. The research instrument included two parts, demographics and 90 questions Bar-On EI questionnaire. The Grade-Point Average (GPA) of previous semester was considered as indicator of participant’s academic achievement.
    Results
    A positive significant relationship was observed between EI and academic achievement (r=0.122, P=0.003). There was a positive significant relationship between academic achievement and all EI components, except empathy, social responsibility, interpersonal relationship (p
    Conclusion
    Generally, there was a positive significant relationship between EI and academic achievement, therefore, it seems to be necessary for the educational centers, especially universities, to conduct practical programs to upgrade student's emotional and social skills and capacities. With increasing students 'capabilities to cope with environmental pressures, a more stable base will be provided for academic achievement and emotional intelligence’s long term effects such as increased performance in occupational and social functionalities.
    Keywords: Emotional Intelligence, Academic Achievement, Students, Medical Sciences
  • Mohammad Rashidi, Ali Rashidy, Pour, Gholamhasan Vaezi, Raheb Ghorbani Pages 733-738
    Introduction
    The evidence indicates that physical activity increases memory and ability to learn in human and animal. That is to say, the brain remarkably responds to exercise. The purpose of this study was to compare the effect of anaerobic and aerobic exercises on memory.
    Materials And Methods
    In this study, ninety male participant students were randomly divided into 3groups of 30. The task for the first group was 3 aerobic exercises (treadmill with intensity of %60-%70 HR max ) for 60 minutes per week for 8 weeks. The second group was trained for anaerobic exercise (treadmill with intensity of %75-%85 HR max), whereas the third was the control group, who performed no exercises and no intervention/interferences. After trainings, all ninety students were participated in a memory test at the IQ TEST lab. This test was conducted both at the beginning and the end of program to evaluate their memory function in the terms of Wechsler Test/ on the basis of Wechsler Test.
    Results
    Wechsler fragment tests/subtests before and after aerobic and anaerobic exercises showed the effects of aerobic training (15.50 ± 5.41), anaerobic training (17.00 ±4.89) and the control group (2.13 ±1.96) on the change in memory function. The variation of memory scores between each of aerobic and anaerobic trained subjects with control group was significant (P
    Conclusion
    In general, the findings of this research showed that the 8 weeks aerobic and anaerobic exercises had high positive impact on the memory function in the students undergoing the experiments. We conclude that aerobic and anaerobic exercise can serve as a mean to improve the memory function and is recommended for benefiting memory and learning processes.
    Keywords: Aerobic Exercise, Anaerobic Exercise, Memory
  • Abbasali Ebrahimian, Fazel Dehvan Pages 739-746
    Introduction
    More than four years has been passed from the execution of efficiency improvement law in Iran. But still it is not clear how far the law had been successful in meeting nurse's job expectation. So, this study was purposed to determine nurses’ job expectation in regard of efficiency improvement law.
    Materials And Methods
    This was a descriptive analytical study that was performed by participation of 155 employed nurses in the case of running efficacy law hospitals in Semnan city. Nurses were selected by quota sampling method. The data was collected by a questionnaire that measured the nurses’ opinions to efficacy law. Finally, the data were analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    The efficacy law could answer to half of nurses’ expectations in the area of their wages, while in the field of carrier development did not have that much success. More than 63% of nurses believed that efficacy law enhanced their communications in working environment. Also, there was no significant difference between nurses’ demographic characteristics and dimensions of job expectations (P> 0.05).
    Conclusion
    The nurse's efficiency improvement law was successful in occupational communication domain of job expectations. But in other dimensions of job expectations did not have significant success. Therefore, it is suggested that the strengths and weaknesses of this law to be re-examined and nurse's job expectation to be more attended in that area.
    Keywords: Job expectations, Efficiency improvement low, Nurses
  • Mohsen Tabasi, Arezoo Mirzaei, Seyyed Alireza Javadinia, Mohammad Reza Eskandarion, Hadi Amrollahi Pages 747-751
    Introduction
    Superficial fungal infections are the most prevalent skin fungal infections. They are often so innocuous that patients are often unaware of them. Cutaneous fungal infections, caused by dermatophytes, are usually located at the derm and hair follicle. Living in populated places such as student dormitories raise incidence of the skin fungal infections among residents. The aim of this study was to evaluate the epidemiology of superficial and cutaneous fungal infections among students that are resident at dormitories.
    Materials And Methods
    In this study a total of 704 male and female students, living in the dormitories were examined for any skin fungal disorders and those suspected to fungal lesions were sampled. Samples were examined by direct microscopic examination, methylene blue stain, and culture in specific media and biochemical tests.
    Results
    In total 95 students (8.79 %) were considered positive in superficial and cutaneous fungal infection. The prevalence of superficial and cutaneous infection in female students were 74.8% (95 cases) and in male students were 26.3% (25 cases).Malassezia ovalis was the most frequently isolated species of superficial fungal infection in 89.5% (77 cases) of samples. Trichomycosis axillaris and Tinea versicolor in low percentage were reported (9.3% (8 cases) and 1.2 %( one case) respectively, in the samples. The cutaneous fungal infection with Tinea pedis (ringworm) was the most prevalent 88.9% (8 cases) and candidiasis was the lowest percentage of cutaneous infections, 11.1% (one case).
    Conclusion
    The results of this study showed that the considerable percentage of students infected with mycoses and since these diseases are highly contagious, more attention should be made to prevent the occurrence of superficial and cutaneous fungal infections among dormitory students.
    Keywords: Prevalence, Superficial Fungal Infection, Dormitory Students
  • Saeed Hesaraki, Behrooz Yahyaei Pages 752-760
    Introduction
    Wound healing is an important process that requires specific factors and conditions. Various medications have been developed to accelerate wound healing, among them; herbal medicines are the safest and more effective of them. The present study was performed to verify the effects of Ceylon cinnamon, Plantagolanceolata and Flaxseed linum on cutaneous wound healing in rats.
    Materials And Methods
    Ninety-Six rats were divided into twelve groups of eight. Wounds were induced on the skin area around the vertebral column. Herbal pre-prepared ointments with different concentrations were administered on the wound area.
    Results
    The results showed that cinnamon extract accelerated the wound healing process and specifically increased epithelialization. The later effect was more effective than that of Plantagolanceolata and Flaxseed linum. Also the Plantagolanceolata wound closure effect was significantly faster than the Flaxseed linum. Histopathological evaluation of the wound healing in the day fourteenth after the treatment showed that the highest rate of wound healing was observed with Ceylon cinnamon and that Plantagolanceolata and Flaxseed linum were the next in rank.
    Conclusion
    Generally, comparative evaluation of these therapeutic plants suggests that Plantagolanceolata extract produce the best healing effect on cutaneous wound healing process than the other comparable medicinal plants.
    Keywords: Plantago, Wound Healing, Cinnamon zeylanicum, Re, Epithelization, Flaxseed Oil
  • Samaneh Hosseinzadeh, Soghrat Faghihzadeh, Mehdi Rahgozar, Ebrahim Hajizadeh, Seyed Sohrab Hashemi Fesharaki, Marzieh Gharakhani Pages 761-771
    Introduction
    In recurrent event a specific event occur repeatedly over time for a person. The frailty models take into account this correlation and provide efficient inferences. The frailties are assumed to be constant over time that it may be insufficient. Therefore time-varying frailty models are more realistic models. The aim of this study was to fit a time-dependent frailty model in the gap time between recurrent events.
    Materials And Methods
    In this study, a time-dependent frailty model was introduced in the gap time between recurrent events, that was a generalization of the Wintrebert (2004) model in cluster data (center-effect). The parameters were estimated by Gaussian quadrature method. The model was applied to epilepsy data.
    Results
    The time-dependent frailty model fitted better in compare to shared frailty model. The observation time for IED on EEG in 56 patients (%73 male, %34 veteran status) with epilepsy was studied. Age and veteran status were the two risk factors in the gap time between IEDs. Variance of frailty was significant too.
    Conclusion
    The result of time-dependent frailty model was reliable when there were unknown time-dependent factors in medical data and make changes on times of occurring recurrent events. The Gaussian quadrature was an applied method to fit a time-dependent frailty model. The programming for this method was comfortable; hence this method can cause time-dependent fraility models to be more practical in medical studies.
    Keywords: Time, Dependent Frailty, Recurrent Event, Gaussian Quadrature, Epilepsy
  • Alireza Azizzadeh Delshad, Mohammad Reza Jalali Nadoushan, Fatemeh Ghafoori Mehr Pages 772-778
    Introduction
    Recently the neuroprotective role of uric acid (UA), as a natural biochemical substance, in neurodegenerative diseases has been proposed. Due to the critical role of apoptosis in many diseases of the nervous system, the present study was designed to investigate the anti-apoptotic effect of UA on motor neurons of the ventral spinal horn in neonate rats.
    Materials And Methods
    Two-day-old rat neonates (n=10) were subdivided into experimental and control groups. In both groups, right sciatic nerve was transected. Experimental neonates were immediately treated with 10mg/kg UA intraperitoneally, while the control’s wound was closed without treatment. Five days after axotomy, transverse sections of spinal cord at L5 level were prepared for morphometric cell count and TUNNEL assay.
    Results
    The motor neuron loss in axotomized side compared to intact side was 30.48%, which illustrates the effectiveness of axotomy in inducing motoneuron cell death. The TUNNEL assay confirmed the apoptotic characteristics of cell death. Comparing the mean motoneurons loss in the axotomized side of the control and UA-treated neonates, revealed a significant difference between the two groups (p
    Conclusion
    Neuroprotective effect of UA is possibly through inhibiting the apoptotic cell death, which occurred with the axotomized motoneurons in ventral spinal horn.
    Keywords: Uric Acid, Neuroprotection, Motoneuron, Apoptosis, Axotomy, Neonate Rat
  • Mohammad Malakootian, Mohammad Nori Sepehr, Shahla Bahraini, Mansur Zarrabi Pages 779-788
    Introduction
    Tetracyclines are organic compounds, which can enter to the aquatic environment and their sustainability is a key issue for the environment. Therefore, this study aimed to study the use of natural and modified zeolite with cationic surfactants for absorption of tetracycline from aqueous solutions..
    Materials And Methods
    In this experimental study, the adsorbent was made in vitro and its characteristics were analyzed by using XRF, SEM, XRD, FTIR. Also the influence of pH, amount of adsorbent, tetracycline concentration, time and the influence of confounding factors on adsorption, dummy samples of wastewater were investigated. Our laboratory data were compared with Isotherm models and kinetic equations. Regenerative thermal and chemical adsorbent and tetracycline adsorption of real samples of water were taken. All sampling and testing water and sewage were based on standardized tests.
    Results
    The highest adsorption of soluble synthetic tetracycline was happened with both adsorbants in 180 min, 12g/L adsorbent, pH=3 and with the tetracycline concentration of 50mg/L. In these conditions, the efficiency of adsorption of synthetic solution by natural and modified zeolite were 78/8% and 77/4%, respectively and in the actual sample were 60% and 65%, respectively. Adding confounders such as hardness, alkalinity, nitrate, chloride and sulfate to the tetracycline solution, decreased the adsorption efficiency. Using HNO3 and HCl to revive both adsorbents was followed by better result in compare to thermal revival process. Adsorption of tetracycline with both adsorbents followed the pseudo-second-order equation and the Langmuir isotherm. In concentrations greater than 50mg/L of tetracycline, the adsorption by modified zeolite was more efficient.
    Conclusion
    Natural and modified zeolite showed high efficiency in adsorption of Tetracycline solutions and according to the availability, ease of use and ability to produce chemical and thermal reclamation, it is recommended for removal of Tetracycline from the wastewater of pharmaceutical industry.
    Keywords: Adsorption of Tetracycline, Zeolites, Cationic Surfactants, Aqueous Solution