فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره دهقان، بهرام عابدی* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    پیشگیری از چاقی و اضافه وزن و عوامل خطرزای مرتبط با آن همچون مقاومت به انسولین از سنین کودکی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی اثر 12 هفته بادی بامپ و مصرف ترکیب عسل و دارچین بر رزیستین، ویسفاتین و مقاومت به انسولین کودکان دارای اضافه وزن انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش نیمه تجربی بود. 50 کودک 9 تا 11 ساله دارای اضافه وزن به صورت تصادفی در پنج گروه بادی پامپ؛ بادی پامپ+عسل؛ بادی پامپ+دارچین؛ بادی پامپ+ترکیب عسل و دارچین؛ و کنترل (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. مداخلات به مدت 12 هفته انجام شد. 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از مداخلات، ضمن اندازه گیری متغیرهای جانبی، از تمام آزمودنی ها نمونه گیری خونی جهت اندازه گیری رزیستین، ویسفاتین، گلوکز و انسولین و محاسبه مقاومت به انسولین گرفته شد. جهت مقایسه و بررسی تغییرات متغیرها در پنج گروه پژوهش و در دو زمان خون گیری (پیش آزمون و پس آزمون)، از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته بین-درون آزمودنی ها در یک طرح 2×5 (5 گروه و 4 زمان) استفاده شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد که ویسفاتین، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین در چهار گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی دار کاهش یافت (05/0<p). اما تفاوت تغییرات ویسفاتین، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین بین چهار گروه مداخله معنی دار نبود (05/0>p). بین تغییرات رزیستین پنج گروه تفاوت معنی دار مشاهده نشد (76/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق احتمالا 12 هفته تمرین بادی پامپ با کاهش ویسفاتین و مقاومت به انسولین (احتمالا تحت تاثیر کاهش درصد چربی بدن) منجر به بهبود سطح تندرستی و پیشگیری از بیماری دیابت در کودکان 9 تا 11 ساله دارای اضافه وزن می شود؛ اما به نظر نمی رسد مصرف همزمان دارچین، عسل و ترکیب آنها نقش چندانی در تاثیر بادی پامپ داشته باشد.

    کلیدواژگان: بادی پامپ، عسل، دارچین، مقاومت به انسولین، ویسفاتین، رزیستین
  • محمدرضا پاکروان چروده*، فاطمه محمدی نصرآبادی صفحات 11-24
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت بهبود سطح امنیت غذایی مهاجران، به عنوان یکی از مهم ترین گروه های آسیب پذیر در سطح بین الملل، این مطالعه با هدف ارزیابی سطح امنیت غذایی و تنوع غذایی خانوارهای مهاجر افغان در مناطق جنوب استان تهران، ارتباط آن با متغیرهای اقتصادی اجتماعی و همچنین رفاه اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 317 پرسشنامه از مسئول تهیه و آماده سازی خوراک خانوار (در بیشتر مواقع زنان) در سال 1398 جمع آوری شد. نمونه مورد نیاز از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و امنیت غذایی با استفاده از شاخص مقیاس ناامنی غذایی خانوار محاسبه شد. در مرحله بعد و پس از ارائه آماره های توصیفی متغیرهای اقتصادی-اجتماعی، ارتباط بین متغیرهای مورد مطالعه با استفاده از مدل لجستیک ارزیابی شد.

    یافته ها : 

    نتایج مطالعه نشان داد که 3/11 درصد خانوارهای مهاجر افغان دارای امنیت غذایی بوده و 7/11، 7/40 و 3/36 درصد از کل خانوارهای نمونه به ترتیب با ناامنی غذایی خفیف، متوسط و شدید مواجه هستند. بررسی وضعیت گروه های غذایی مصرفی توسط خانوارهای مهاجر نشان داد که حدود 88 درصد آنان دارای تنوع غذایی بالایی هستند و تنها 4/3 درصد با تنوع غذایی پایین مواجه می باشند. بین شاخص ناامنی غذایی خانوارهای پناهنده افغان و تنوع غذایی ارتباط معنی داری برقرار نیست. اما ارتباط معنی داری بین شاخص رفاه اجتماعی با امنیت غذایی و تنوع غذایی برقرار است. متغیرهای اشتغال سرپرست خانوار، درآمد خانوار و تعداد فرزندان پسر از مهم ترین عوامل موثر بر سطح امنیت غذایی و تنوع غذایی خانوارهای پناهنده افغان محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معکوس بین رفاه اجتماعی و ناامنی غذایی خانوار، اعمال سیاست های مرتبط با بهبود دسترسی خانوارهای پناهنده افغان به امکانات رفاهی و همچنین ارتقاء سطح زیرشاخص های عامل رفاه اجتماعی برای بهبود سطح امنیت غذایی در این گروه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تنوع غذایی، مهاجر افغان، رفاه اجتماعی، تهران
  • سیده لیلا خاتمی ساروی، احمد عبدی*، علیرضا براری صفحات 25-34
    سابقه و هدف

    چاقی و التهاب نقش مهمی در افزایش فشار خون دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثر محافظتی تمرین هوازی همراه با مصرف سیر  بر شاخص های التهابی (Lcn-2 و IL-1ß) در زنان مبتلا به فشار خون بالا و چاق می باشد.

    مواد و روش ها: 

    تعداد 36 نفر زن مبتلا به فشارخون از شهر ساری انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه (کنترل ، سیر، تمرین و تمرین+سیر) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه (با شدت 55 تا 65  درصد ضربان قلب ذخیره و مدت 30 تا 55 دقیقه) در برنامه تمرینی هوازی فزاینده شرکت کردند. گروه های سیر و تمرین+سیر، 1000 میلی گرم مکمل تجاری سیر را به مدت هشت هفته (پس از صبحانه و شام) مصرف نمودند. دو روز قبل و بعد از اجرای پروتکل، در حالت ناشتا خون گیری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از تحلیل واریانس در سطح معنی داری 05/0 ≤p  استفاده شد.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد که میزان وزن، شاخص توده بدنی و فشار خون سیستولی در گروه های تجربی کاهش معنی داری داشت (به ترتیب 009/0=p= 010/0 p و 000/0=p). همچنین کاهش معنی داری در میزان Lcn-2 و IL-1ß در گروه سیر (019/0=p و 014/0=p)، تمرین (000/0= pو 029/0=p) و تمرین+سیر (001/0=p و 004/0=p) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات ورزشی هوازی همراه با مصرف سیر باعث بهبود شاخص های التهابی Lcn-2 و IL-1β همراه با کاهش فشار خون سیستولی و ترکیب بدنی در زنان دارای فشار خون بالا و چاق می شود.

    کلیدواژگان: ورزش هوازی، سیر، التهاب و فشار خون
  • نرگس مظلومی*، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، فیدل تولدرا، غلامرضا هوشمند صفحات 35-48
    سابقه و هدف

    نتایج حاصل از مشاهدات و مطالعات درطول سال های متوالی، نشان داده است که سلامت و تغذیه بسیار به هم وابسته اند. پپتیدهای زیست فعال به عنوان پروتئین های هیدرولیز شده ای تعریف می شوند که پس از ورود و جذب به بدن، توانایی تحریک فعالیت های مطلوب را دارند. در این پژوهش تاثیر افزودن آنزیم پپسین بر پروتئین هسته پرتقال جهت دستیابی به پروتئین هیدرولیز شده انجام گرفت و ویژگی های آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده ارزیابی شد.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش ابتدا استخراج کنسانتره پروتئین صورت گرفت، سپس با استفاده از اثر آنزیم پپسین در نسبت مختلف (1 تا 3% وزنی- وزنی) و بازه زمانی (2 تا 5 ساعت) در دمای40-30 درجه سانتی گراد، پروتئین هسته پرتقال هیدرولیز شد و شرایط بهینه برای تولید پروتئین های هیدرولیز شده دارای بهترین ویژگی های آنتی اکسیدانی (قدرت مهار کنندگی رادیکال DPPH، قدرت مهار کنندگی رادیکال OH، قدرت احیا کنندگیFe3+  و ویژگی آنتی اکسیدانی کل)  انتخاب شد.

    یافته ها :

     تیمار بهینه در شرایط تعیین شده (دمای 33 درجه سانتی گراد، زمان 4 ساعت و نسبت 35/2 درصد وزنی- وزنی) با مقادیر63/59 درصد برای قدرت مهار رادیکال های آزاد DPPH، 12/48 درصد برای قدرت مهار رادیکال های OH، 83/57 درصد برای قدرت احیاکنندگیFe3+  و 59/87 درصد برای ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به دست آمد. آزمون های آنتی اکسیدانی به منظور تایید مقادیر پیشنهاد شده توسط نرم افزار، بر تیمار بهینه صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از هسته پرتقال میتواند در فرمولاسیون مواد غذایی به عنوان افزودنی طبیعی با قابلیت آنتیاکسیدانی و نیز استفاده به عنوان دارو قابلیت کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: هسته پرتقال، خصوصیات ضد اکسیدانی، پپتیدهای زیست فعال، آنزیم پپسین، بهینه یابی
  • فاطمه برزگر، نرگس امیدی، مرضیه کمانکش، عبدالرضا محمدی* صفحات 49-58
    سابقه و هدف

    آمین های آروماتیک حلقوی ترکیبات شیمیایی سرطان زا و جهش زایی هستند که توسط حرارت دادن مواد غذایی غنی از پروتئین از جمله گوشت و فرآورده های گوشتی تشکیل می گردند. استخراج این ترکیبات از بافت پیچید ی  گوشت های حرارت دیده و کباب شده ابتدا با پیش استخراج توسط امواج مایکروویو و روش دقیق، سریع و حساس ریز استخراج انجام گرفت و پس از فرآیند آماده سازی و استخراج، نمونه به دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا تزریق شد.

    مواد و روش ها: 

    بهینه سازی متغیرهای موثر در استخراج آمین های آروماتیک حلقوی به کمک رویه یک متغیر در یک زمان انجام پذیرفت که نوع و حجم حلال استخراجی، نوع و حلال پخشی، مقدار نمک و pH به عنوان مهم ترین پارامتر های موثر بر کارآیی فرآیند استخراج، بهینه سازی شدند. به منظور معتبر سازی روش پیشنهادی، ارقام شایستگی روش محاسبه  شد. در نهایت غلظت آمین های آروماتیک حلقوی موجود در چند نمونه از فرآورده های گوشتی تهیه شده  از سوپرمارکت ها و رستوران های مختلف شهر تهران با استفاده از روش پیشنهادی تعیین گردید.

    یافته ها : 

    مقادیر بهینه متغیرهای موثر بر کارایی روش پیشنهادی تعیین شد. ارقام شایستگی روش پیشنهادی از جمله حد تشخیص بین 5/2 تا 1/3 نانوگرم بر گرم و انحراف استاندارد بین 8/5% تا 1/8% گزارش شد که قابل مقایسه و یا در مواردی بهتر از روش های دیگر می باشند. کارایی روش پیشنهادی در نمونه های حقیقی به خوبی اثبات گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش ثابت کرد که روش پیشنهادی توانایی بالایی جهت استخراج و اندازه گیری مقادیر بسیار اندک آمین های آروماتیک حلقوی را از بافت پیچیده فرآورده های گوشتی مختلف دارد.

    کلیدواژگان: آمین های آروماتیک حلقوی، فرآورده های گوشتی حرارت دیده، استخراج بر پایه مایکروویو، ریزاستخراج، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا
  • اکبر جوکار*، آزاده پارسایی، ندا مفتون آزاد صفحات 59-70
    سابقه و هدف

    در هنگام سرخ کردن، مقدار نسبتا زیادی از روغن جذب مواد غذایی می شود. هدف از این پژوهش کاهش جذب روغن قطعات بادمجان هنگام سرخ شدن با استفاده از پیش فرآیند آب گیری اسمزی بود.

    مواد و روش ها: 

    تاثیر غلظت های مختلف مالتودکسترین (0، 20 و 40 درصد حجمی/وزنی) و کلرید سدیم یا نمک طعام (0، 10 و 20 درصد حجمی/وزنی) در مدت زمان و درجه حرارت ثابت 90 دقیقه و °C30 بر ویژگی های مختلف قطعات بادمجان (با ابعاد 2×2×2 سانتی متر) بررسی گردید. تاثیر آب گیری اسمزی بر افت رطوبت، جذب مواد جامد، نسبت کارآیی و چروکیدگی نمونه ها پس از فرآیند اسمزی و همچنین میزان جذب روغن، بافت، رنگ، و ویژگی های حسی قطعات بادمجان پس از سرخ کردن بررسی شد.

    یافته ها : 

    افزایش غلظت مالتودکسترین و نمک به ترتیب از صفر به 20 و از صفر به 10 درصد موجب افزایش معنی دار آب گیری، جذب مواد جامد و نسبت کارآیی در قطعات بادمجان گردید. بیشترین کاهش رطوبت (37 درصد) به تیمار 20 درصد نمک - 40 درصد مالتودکسترین مربوط شده و تقریبا کمترین جذب روغن (9 درصد) نیز متعلق به همین تیمار بود. بیشترین جذب روغن (3/37 درصد) در نمونه شاهد مشاهده شد. کمترین چروکیدگی پس از سرخ کردن (6/15 درصد) متعلق به تیمار 10 درصد نمک - 40 درصد مالتودکسترین بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به کمترین میزان جذب روغن و تقریبا بالاترین امتیازات حسی، بهترین نمونه برای فرآیند اسمزی و سرخ کردن بادمجان 40 درصد مالتودکسترین - 10 درصد نمک با 29 درصد کاهش جذب روغن معرفی می شود.

    کلیدواژگان: آب گیری اسمزی، بادمجان، سرخ کردن، مالتودکسترین، جذب روغن
  • مهسا امان پور، نارملا آصفی* صفحات 71-82
    سابقه و هدف

    پکتین یک جزء ساختاری مهم از دیواره سلولی گیاهان است که به فراوانی در صنعت غذا به عنوان ژل کننده، ثبات دهنده و امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق بررسی بازده تولید و خصوصیات فیزیکوشیمیایی پکتین استخراج شده از میوه "به" به کمک امواج فراصوت است.

    مواد و روش ها: 

    پکتین با استفاده از دو نوع اسید (کلریدریک و سیتریک) در pH برابر با 2 و تحت امواج فراصوت با توان W320 در زمان های 30، 60 و 90 دقیقه و دمای 60 درجه سانتیگراد استخراج شد. بازده استخراج، درجه استریفیکاسیون، درصد اسید گالاکتورنیک، فعالیت امولسیفایری، و خواص رئولوژیک پکتین استخراج شده تعیین گردید.

    یافته ها : 

    نتایج این پژوهش نشان داد که بازده استخراج پکتین  از میوه "به" (28/9درصد) و درجه خلوص آن (با محتوی اسید گالاکتورونیک 95/74 درصد) می باشد. بررسی درجه استریفیکاسیون مشخص کرد که پکتین حاصل از میوه "به" در شرایط 60 و 90 دقیقه تیمار فراصوت و استخراج شده با اسید کلریدریک، بیشتر از 50 بوده و پکتین های استخراج شده در این شرایط جزو پکتین های متوکسیل بالا (HM) طبقه بندی می شوند اما در در شرایط دیگر، درجه استری شدن کمتر از 50 درصد بدست آمد که نشان می دهد پکتین میوه "به" در این شرایط، جزو پکتین های متوکسیل پایین (LM) طبقه بندی می شوند. فعالیت امولسیفایری پکتین در شرایط استخراج با اسید کلریدریک و زمان 90 دقیقه فراصوت دهی (38/48 درصد) بالا بود. رفتار جریانی محلول پکتین استخراج شده با اسید کلریدریک در 30 دقیقه فراصوت دهی دارای رفتار سودوپلاستیک و در زمان های 60 و 90 دقیقه فراصوت دهی در در سرعت های برشی بالاتر نیوتنی می باشد.

    نتیجه گیری

    درجه خلوص مطلوب و خصوصیات فیزیکوشیمیایی پکتین حاصل از میوه "به" نشان می دهد که می توان از این محصول کشاورزی به عنوان یک منبع نوید بخش در تولید پکتین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پکتین متوکسیل بالا، استخراج فراصوت، استخراج اسیدی، میوه به، بازده، خواص فیزیکوشیمیایی
  • بهروز عزیزیان دهکردی، نفیسه زمین دار*، زهرا قربانی، لیلا مصفی صفحات 83-92
    سابقه و هدف

    بسته بندی مواد غذایی از عمده ترین کاربردهای فناوری نانو در مبحث غذا است. از جمله نانوذرات مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی می توان به نانوذرات رس اشاره کرد. این تحقیق با هدف بررسی اثر فیلم حاوی نانو ذرات رس و بسته بندی اتمسفر اصلاح شده به منظور کاهش فساد و افزایش عمر ماندگاری برش های تازه خیار انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    تاثیر بسته بندی با فیلم حاوی نانوذرات رس بر برش های خیار بررسی شد. آزمون به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه سطح در فاکتور میزان رس (0، 1 و 3%) و شش سطح در فاکتور زمان (0، 3، 5، 7، 9 و11 روز) با سه تکرار انجام شد. برش های خیار در بسته بندی های از جنس پلی پروپیلن حاوی 1 و 3% نانوذرات رس و پلی پروپیلن بدون ذرات نانو (نمونه کنترل) تحت اتمسفر اصلاح شده بسته بندی شد. سپس بسته ها در دمای 1±4 درجه سانتی گراد در رطوبت نسبی 2 ±90% ذخیره سازی شد. ارزیابی بار میکروبی در فواصل 5-3 روز و ویژگی های شیمیایی، میزان کلروفیل، بافت، رنگ در فواصل 2 روز انجام شد.

    یافته ها : 

    نمونه کنترل طی 11 روز نگهداری وزن بیشتری از دست داد (05/0<p) همچنین در انتهای دوره نگهداری دارای بیشترین مقدار L*،a* وb* بود (01/0<p). کلروفیل و استحکام در فیلم حاوی 3% نانوذرات کاهش کمتری نشان داد (01/0<p). همچنین استفاده از اتمسفر اصلاح شده راهکاری مناسب برای نگهداری میوه و سبزیجات است به طوری که بسته بندی حاوی نانوذرات رس تحت اتمسفر اصلاح شده به طور قابل توجهی باعث کاهش جمعیت میکروبی طی نگهداری شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از بسته های حاوی نانوذرات رس تحت اتمسفر اصلاح شده گزینه مناسب تری نسبت به نمونه کنترل در حفظ محصول است.

    کلیدواژگان: برش های خیار، نانوذرات رس، بسته بندی اتمسفر اصلاح شده
  • زهرا شیخ الاسلامی*، مهدی کریمی، تکتم هجرانی صفحات 92-102
    سابقه و هدف

    یکی از روش های افزایش ارزش تغذیه ای و کاهش مصرف گندم در محصولات پخت، استفاده از آرد های جایگزین با خواص تغذیه ای بهتر نسبت به گندم است . با توجه به رشد جمعیت و کمبود منابع آبی برای تولید گندم کافی، تولید این محصولات ترکیبی که خواص تغذیه ای بالاتری داشته و در سبد غذایی ایجاد تنوع می نماید ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف بررسی اثر جایگزینی آرد گندم با آرد تریتیکاله بر کیفیت کیک انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    اثر آرد تریتیکاله در سه سطح (15، 30 و 45 درصد) و دو لاین با شماره 84 و 85 در ترکیب با دو سطح صمغ (3/0 و 6/0 درصد) بر ویژگی های کیفی کیک مثل رطوبت، بافت، حجم مخصوص، تخلخل، مولفه های رنگی و خصوصیات حسی ارزیابی شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد که که افزودن صمغ شاهی و جایگزینی آرد تریتیکاله به فرمول کیک سبب افزایش میزان رطوبت شد،  اثر متقابل آرد تریتیکاله و صمغ شاهی بیانگر آن بود که نمونه حاوی 45 درصد آرد ترتیکاله لاین 85 و 6/0 درصد صمغ شاهی بالاترین میزان رطوبت داشت.  افزایش آرد تریتیکاله تا 30 درصد در فرمولاسیون کیک سبب افزایش حجم مخصوص و تخلخل آن شد اما جایگزینی بیشتر آرد تریتیکاله با آرد گندم سبب کاهش گردید. بیشترین میزان حجم مخصوص و تخلخل در دو نمونه حاوی 30 درصد آرد تریتیکاله و 3/0 درصد صمغ شاهی مشاهده شد و کمترین میزان در 15 درصد آرد تریتیکاله لاین 85 در ترکیب با 6/0 و 3/0 درصد صمغ شاهی بود. نمونه حاوی 30 درصد آرد تریتیکاله لاین 84 و 3/0 درصد صمغ شاهی در فاصله زمانی سه ساعت پس از پخت کمترین سفتی و نمونه حاوی 45 درصد آرد تریتیکاله و 3/0  و 6/0درصد صمغ شاهی از بیشترین میزان سفتی نسبت به سایر نمونه ها برخوردار بودند. در مجموع کمترین  میزان مولفه روشنایی در نمونه حاوی 45 درصد آرد تریتیکاله 6/0 درصد صمغ شاهی و بیشترین روشنایی مربوط به نمونه های حاوی 15 درصد آرد تریتیکاله در ترکیب با 3/0 درصد شاهی مشاهده گردید. بالاترین امتیاز کیک در نمونه حاوی 15 و 30 درصد آرد تریتیکاله لاین84 در ترکیب با 3/0 درصد صمغ شاهی بدست آمد و با افزایش درصد آرد تریتیکاله و صمغ شاهی امتیاز پذیرش کلی کاهش چشمگیری داشت. کمترین امتیاز در نمونه های حاوی 45 درصد آرد تریتیکاله در ترکیب با 6/0 درصد صمغ شاهی بود.

    نتیجه گیری

    جایگزینی آرد تریتیکاله با آرد گندم تا سطح 30 درصد، لاین 84  و صمغ شاهی در سطح 3/0 درصد در بهبود بافت، حجم مخصوص، تخلخل، مولفه های رنگی و در نهایت پذیرش‏کلی بالاترین امتیاز را داشت.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، هیدروکلوئید، کیک روغنی
  • ژیان شیخی، مهدی فرهودی، سمیرا بیک زاده، فاطمه کاظمیان بازکیائی، سعیده شجاعی علی آبادی*، لیلا میرمقتدایی* صفحات 103-111
    سابقه و هدف

    پلاسمای سرد یک تکنولوژی سازگار با محیط زیست و غیرگرمایی است که به تکنولوژی مهمی جهت تغییر ویژگی های فیزیکوشیمیایی پلیمر تبدیل شده است. اخیرا، پلاسمای سرد در آلودگی زدایی و اصلاح مواد بسته بندی در صنعت بسته بندی مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از پلاسمای فشار پایین اکسیژن بر ویژگی های سطحی و فیزیکوشیمیایی فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته می باشد.

    مواد و روش ها:

     تیمار پلاسمای فشار پایین اکسیژن توسط دستگاه کلینر (Cleaner) در زمان های مختلف (4، 8 و 12 دقیقه) بر فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته اعمال گردید. سپس ویژگی های سطحی و فیزیکوشیمیایی فیلم های تیمار نشده و تیمار شده با پلاسما مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها :

     زبری و آبدوستی سطح فیلم ها بعد از پلاسمادهی افزایش یافت. مقاومت کششی فیلم های تیمار شده با پلاسما بهبود یافت. تیمار پلاسما نفوذپذیری به اکسیژن فیلم ها را کاهش داد، اما تغییر معنی داری در نفوذپذیری به بخار آب مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، اگرچه تیمار پلاسما باعث افزایش قدرت کشش پذیری و کاهش نفوذپذیری به اکسیژن فیلم ترکیبی شد، اما آبدوستی سطح فیلم را افزایش داد. لذا اصلاح فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته با تیمار پلاسما نیاز به  مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: پلاسمای سرد، کیتوزان، نشاسته، فیلم خوراکی
  • سارا خشنودی نیا، مرضیه موسوی نسب* صفحات 113-122
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت ارزیابی کیفی آبزیان از صید تا مصرف، روش های سریع و غیرتخریبی برآورد فساد در صنعت شیلات مهم هستند. هدف این مطالعه بررسی پتانسیل به کارگیری تصاویر ابرطیفی (nm 430-1010HSI:) برای پیش بینی بازهای ازته ی فرار کل (TVB-N) در فیله ی گوازیوم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) به عنوان ماهی آب شور است.

    مواد و روش ها:

     فساد فیله های ماهی طی 8 روز نگهداری در دمای یخچال (°C 2±4) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا، داده های مربوط به تصاویر ابرطیفی و TVB-N فیله های ماهی در آزمایشگاه حاصل شد. مدل اولیه ی پیش بینی این شاخص بر پایه ی شبکه ی مصنوعی عصبی پس انتشار خطا (BP-ANN) تشکیل شد. برای ساده کردن مدل، 10 طول موج به روش ضریب-رگرسیون (RC) انتخاب شد و مدل های رگرسیون خطی-چندگانه (MLR) و BP-ANN بر پایه ی طول موج های برگزیده پیاده سازی شدند.

    یافته ها : 

    در طیف کامل طول موج، مدل BP-ANN قدرت پیش بینی نسبتا ضعیفی را نشان داد (76/0=R2P و 45/4=RMSEP). بعد از انتخاب 10 طول موج، توانایی مدل های ساده شده بهتر از مدل مبتنی بر طیف کامل بود. قدرت پیش بینی مدل ساده BP-ANN بالاتر از MLR بود (820/0=R2P(RC-BP-ANN) و 79/3=RMSEPRC-BP-ANN؛ 794/0=R2P(RC-MLR) و 25/4=RMSEPRC-MLR). بنابراین RC-BP-ANN عملکرد خوبی را در پیش بینی شاخص TVB-N نشان داد (90/0 R2P 82/0).

    نتیجه گیری

    اگرچه مدل چندطیفی ساده ی توسعه یافته بر پایه ی مدل BP-ANN نتایج امیدوارکننده ای را در پیش بینی مقادیر TVB-N فیله ی ماهی گوازیوم دم رشته ای نشان داد. اما، مدل پایه ریزی شده قدرت پیش بینی قوی را در طول دوره ی نگهداری نشان نداد. بنابراین مطالعات بیش تری به منظور بهبود قدرت پیش بینی و کاربری روش HSI برای برآورد TVB-N در ماهی گوازیوم دم رشته ای نیاز است.

    کلیدواژگان: انتخاب متغیر، بازهای ازته فرار کل، تحلیل شیمی سنجی، تصاویر ابرطیفی، ماهی گوازیوم دم رشته ای
  • سراج بیتا*، لحاک برزگر صفحات 123-131
    سابقه و هدف

    اخیرا استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی به دلیل دارا بودن ترکیبات شیمیایی و سمی محدود شده است، بنابراین استفاده از ترکیبات طبیعی از جمله جلبک های دریایی به عنوان جایگزین ترکیبات سنتزی اهمیت ویژه ای در نگهداری محصولات شیلاتی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات عصاره جلبک Padina australis بر کنترل فساد اکسایشی عضله ماهی هامور معمولی طی نگهداری در یخچال انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    عصاره گیری از جلبک با استفاده از متانول انجام شد. ماهیان در 4 سطح مختلف عصاره شامل سطح صفر (شاهد)، 150، 300 و 600 میلی گرم در لیتر غوطه ور شده و بلافاصله در داخل کیسه های پلی اتیلنی در یخچال به مدت 12 روز نگهداری شدند. نمونه برداری در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 به منظور سنجش شاخص های فساد اکسایشی چربی انجام شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد که مقدار عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین و عدد توتوکوس در سطح 300 و 600 میلی گرم در لیتر عصاره جلبک نسبت به تیمار شاهد از روز نهم کاهش معنی داری داشت (05/0<p). شاخص پیوندهای دوگانه مزدوج در تیمارها و روزهای مختلف بدون تفاوت معنی دار بود (05/0>p). مقدار اسیدهای چرب آزاد فقط در تیمار 600 میلی گرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

     عصاره جلبک پادینا در غلظت 600 میلی گرم در لیتر اثر ضداکسایشی بیشتری داشته و در این غلظت شاخص های فساد اکسیداتیو تا پایان دوره نگهداری در محدوده استاندارد بوده اند، بنابراین می توان از آن  به عنوان جایگزین ترکیبات سنتزی در مواد غذایی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، جلبک پادینا، کنترل کیفیت، هامور معمولی
|
  • T. Dehghan, B. Abedi* Pages 1-10
    Background and Objectives

    Prevention of obesity and overweight and the associated risk factors such as insulin resistance from an early age, is of particular importance. The aim of this study was to investigate the effect of 12-week Body Pump and combination of Cinnamon and Honey on resistin, visfatin and insulin resistance in overweight children.

    Materials and Methods

    The present applied and quasi-experimental research Were conducted on 50 overweight children aged 9 to 11 years, who were randomly assigned into five groups: Body Pump, Body Pump+honey, Body Pump+cinnamon, Body Pump+combination of honey and cinnamon; and control (each group of 10). Interventions were performed for 12 weeks. 24 hours before and 48 hours after intervention, while measuring the side variables, the blood samples were taken from all subjects to measure resistin, visfatin, glucose and insulin, and to calculate insulin resistance. In order to compare the changes of variables in the five study groups and in two blood sampling times (pre-test and post-test), inter-within-subjects, analysis of variance was used in a 5 2 2 design (5 groups and 4 times).

    Results

    The results showed that visfatin, glucose, insulin and insulin resistance decreased significantly in the four intervention groups comparing to the control group (P <0.05). But the difference in visfatin, glucose, insulin and insulin resistance was not significant between the four intervention groups (P> 0.05). There was no significant difference between resistin changes in the five groups (P = 0.76).

    Conclusion

    According to the research results, it is likely that a 12-week Body Pump exercise with reduced visfatin and insulin resistance (possibly due to a decrease in the body fat percentage) would lead to improved levels of well-being and prevention of diabetes in overweight children aged 9-11years; however, cinnamon, honey and their combination do not seem to have a synergistic effect.

    Keywords: Body pump, Honey, Cinnamon, Insulin resistance, Visfatin, Resistin
  • MR. PakravanCharvadeh*, F. MohammadiNasrabadi Pages 11-24
    Background and Objectives

    Due to the importance of ameliorating the food security status of immigrants, as one of the main vulnerable groups at the international level, in the present study, the association between food security, diet diversity, socio-economic factors, and social welfare of Afghan immigrant households in the Southern areas of Tehran Province was investigated.

     Materials & Methods

    Data were collected through face-to-face interviews with 317 Afghan immigrant households in 2019. Household Food Insecurity Assess Scale (HFIAS) was used to assess food security status. Then after presenting descriptive statistics of socioeconomic factors, the association between these factors and food security was assessed.

    Results

    The results showed that about 11.3% of immigrant households were food secure, while 11.7, 40.7 and 36.6% suffered from marginal, moderate and severe food insecurity, respectively. Assessing the consumed food groups by these households showed that about 88% of them had a high level of diet diversity, while 3.4% experienced a low level of diet diversity. The significant association between food insecurity and diet diversity was not found, but the association between social welfare, food security, and diet diversity was confirmed. The occupation and income of the head of household, and the number of male children were significantly associated with food security and diet diversity among Afghan immigrant households.

    Conclusion

    Due to the importance of socio-economic factors in designing and implementation of policies aimed at promoting food security status, equal job opportunities and mitigating the legal and administrative constraints of applying Afghan immigrants to various jobs are recommended. Moreover, given the inverse association between social welfare and food insecurity, enacting and implementing policies resulting in the improvement of households' access to welfare facilities and also improving the level of sub-index of social welfare are suggested for improving food security status in this group.

    Keywords: Food security, Afghan immigrant, Social welfare, Tehran, Iran
  • L. Khatami Saravi, A. Abdi*, AR. Barari Pages 25-34
    Background and Objectives

    Obesity and inflammation play an important role in the development of hypertension. The aim of this study was to examine the protective effect of aerobic training along with garlic on some inflammatory indices (Lcn-2 and IL-1β) in obese women with high blood pressure.

     Materials & Methods

    In this study, 36 women with hypertension were selected from Sari City (north of Iran) and were randomly divided into four groups (Control, Garlic, Training and Training+Garlic). The training groups participated in a progressive aerobic training for eight weeks, three sessions a week (55 to 65% of the reserved heart rate and for 30 to 55 min). The Garlic and Training+Garlic groups were provided with 1000 mg of commercial garlic supplement for eight weeks (after breakfast and dinner). Two days before and after the protocol, the blood samples were taken in fasting state. Statistical analysis was performed using a one way analysis of variance, and significance was accepted at p ≤ 0.05.

    Results

    The results showed that the weight, body mass index (BMI) and systolic blood pressure decreased significantly in the experimental group ( p=0.009, p=0.010 and p=0.000, respectively). Also there was a significant reduction of Lcn-2 and IL-1β in the Control-Garlic (p=0.019 and p=0.014), Control-Training (p=0.000 and p=0.029) and Training+Garlic groups (p=0.001 and p=0.004).

    Conclusion

    It seems that aerobic training and garlic reduce the inflammatory indices of Lcn-2 and IL-1β with reduced SBP and body composition in women with high blood pressure and obesity.

    Keywords: Aerobic exercise, Garlic, Inflammation, Blood pressure
  • N. Mazloomi*, AR. Sadeghi Mahoonak, M. Ghorbani, F. Toldrá, GR. Houshmand Pages 35-48
    Background and Objectives

    The results of observations and studies over the years have shown that health and nutrition are highly related with each other. Bioactive peptides are defined as hydrolyzed proteins, which have the ability to stimulate the desired activities. In this study, the effect of adding pepsin enzyme on orange seed protein was investigated to obtain the hydrolyzed protein, and the antioxidant properties of the hydrolyzed protein were evaluated.

     Materials & Methods

    In the present study, the orange seed protein concentrate was extracted, and then hydrolyzed using different concentrations of pepsin enzyme (1- 3% W/W) and the hydrolysis time of (2-5 hours) at the temperature range of 45-55 °C. Optimal conditions for production of hydrolyzed proteins with the highest antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity, radical OH scavenging activity, ferric reducing activity, and total antioxidant) were evaluated.

    Results

    Optimum treatment at determined conditions (temperature 33 °C, time 4 hr and enzyme to substrate ratio of 2.35 %w/w) with antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity (59/63%), radical OH scavenging activity (48/12%), ferric reducing activity (57/83%) and total antioxidant (87/59%) was obtained, and antioxidant tests were performed on the optimal treatment for confirmation of the values proposed by software.

    Conclusion

    The results showed that the hydrolyzed protein derived from orange seed could be used in formulation of foods as a natural additive with the antioxidant ability. It can also be used as a nutraceutical.

    Keywords: Orange seed, Antioxidant properties, Bioactive peptides, Pepsin enzyme, Optimization
  • F. Barzegar, N. Omidi, M. Kamankesh, A. Mohammadi* Pages 49-58
    Background and Objectives

    Heterocyclic aromatic amines (HAAs) are carcinogenic and mutagenic substances, which are formed during the heating process of proteinaceous foods such as meat and meat products. The extraction of these compounds from the complex matrix of meat products was carried out by microwave assisted pre-extraction and a precise, rapid and high sensitive microextraction method. After the extraction process, the amount of HAAs in the samples was measured using a reverse phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) coupled to a UV detector.

    Materials and Methods

    Optimization of effective parameters on the microextraction process of HAAs was carried out using one factor at a time procedure, which included the type and volume of extraction solvent, the type and volume of dispersive solvent salt, and pH. In order to validation of the proposed method, the merit figures of microextraction method were calculated. The amount of HAAs in several meat products from supermarkets and restaurants in Tehran was determined by the mentioned method.

    Results

    The optimum amount of effective parameters on the microextraction efficiency was obtained using central composite design (CCD). The merit figures of the proposed method included the limited detection (LOD) and the relative standard deviation (RSD) (5.8-8.1 ng/g) and (2.5-3.1), respectively. The efficiency of the proposed method in real samples was illustrated.

    Conclusion

    The results proved that the proposed method had high ability to extract and measure the trace quantities of HAAs from the complex matrix of meat products.

    Keywords: Heterocylic aromatic amines, Meat products, Microextraction, High performance liquid chromatography
  • A. Jokar*, A. Parsaii, N. Maftoonazad Pages 59-70
    Background and Objectives

    A fairly large amount of oil is absorbed to the food during deep frying. The aim of this study was to reduce the oil absorption of eggplant slices during frying by using osmotic dehydration pretreatment.

    Materials and Methods

    Using maltodextrin (0, 20, 40% w/v) and sodium chloride (salt, 0, 10, 20% w/v), the effect of osmotic dehydration on different properties of eggplant slices (2 × 2 × 2 cm) was investigated. Osmotic dehydration was carried out in a factorial arrangement with two factors: maltodextrin and salt concentrations at constant time (90 min) and temperature (30 °C). The effect of osmotic dehydration on the moisture loss, solid gain, osmotic performance ratio (PR) and shrinkage of the samples after osmotic process, as well as the oil absorption, texture, color, and sensory properties of eggplant slices after frying was investigated.

    Results

    Increasing the concentration of maltodextrin (0 to 20%) and salt (0 to 10%) in osmotic solution increased the dehydration, adsorption of solids and performance ratio in the eggplant slices significantly. The highest moisture loss (37%) and nearly the least oil absorption (9%) were related to the 20% salt-40% maltodextrin treatment. The highest oil absorption (37.3%) was observed in the control sample. The lowest shrinkage after frying (15.6%) was attributed to the 10% salt - 40% malt treatment.

    Conclusion

    Due to the low absorption of oil and almost the highest sensory scores, the best treatment for osmotic dehydration and frying of eggplant is 40% maltodextrin - 10% salt with 29% reduction in oil absorption.

    Keywords: Eggplant, Frying, Maltodextrin, Oil absorption, Osmotic dehydration
  • M. Amanpour, N. Asefi* Pages 71-82
    Background and Objectives

    Pectin is a complex mixture of polysaccharides that is widely used in the food industry as a gelling agent, stabilizer and emulsifier. The aim of this study was to investigate the efficiency and physicochemical properties of extracted pectin from quince fruit using ultrasound.

     Materials & Methods

    Pectin was extracted by ultrasound under the power of 320 W, two types of acids (HCL and citric acid), pH=2, time=30, 60 and 90 min, and temperature=60 °C. Then the physicochemical properties of pectin such as content of galactoronic acid, esterification degree, emulsifier properties, extraction efficiency, and rheological properties were investigated.

    Results

    The results showed that pectin had an efficiency of 9.28% and a reasonable purity (with galacturonic acid content of 74.95%). The study of degree of extraction revealed that the pectin derived from quince fruit at 60 and 90 min of ultrasound and extraction with HCL was high methoxyl (HM) pectin. The pectin’s emulsifying activity was high. The viscosity results illustrated that the pectin solutions obtained from quince fruit by HCL at 30 min had a pseudo-plastic behavior, and at 60 and 90 min of ultra sonication and at higher shear rate, they had Newtonian behavior.

    Conclusion

    Good degree of purity and acceptable physicochemical properties of the obtained pectin show that this agricultural product can be used as a promising source for pectin production.

    Keywords: High methoxyl pectin, Ultrasound extraction, Acid extraction, Quince fruit, Efficiency, physicochemical properties
  • B. Aziziyan Dehkordi, N. Zamindar*, Z. Ghorbani, L. Mosafa Pages 83-92
    Background and Objectives

    Food packaging is one of the main applications of nanotechnology in the food section. Clay nanoparticles are among the nanoparticles used in food packaging. In this study, the effect of packaging film containing nano-clay particles on the characteristics of cucumber slices was investigated.

     Materials & Methods

    The effect of nano-clay particles (0, 1 and 3%) and time (0, 3, 5, 7, 9 and 11 days) were studied in three replications in a completely randomized design. Cucumber slices were packaged in polypropylene (control samples) and polypropylene containing 1 and 3% nano-clay hydrophilic bentonite under modified atmosphere packaging. All samples were stored at 4 ± 1 °C at a relative humidity (RH) of 90 ± 2 %. Microbial population was determined at 3-5 day intervals, and chemical properties, chlorophyll, texture, color were studied at 2-day intervals. 

    Results

    Control samples showed more loss of weight (p<0.05) and higher L*, a* and b* during the storage (p<0.01). Chlorophyll and firmness of the cucumber slices in the film containing 3% of nano-clay showed less decrease (p<0.01). In addition, the application of modified atmosphere showed positive effect to preserve fruits and vegetables and packages containing clay nanoparticles significantly reduced the microbial population (p<0.05).

    Conclusion

    The packages containing clay nanoparticles under the modified atmosphere were more appropriate option than the control packaging in preserving the product.

    Keywords: Cucumber slices, Nano-clay, Modified atmosphere packaging
  • Z. Sheikholeslami*, M. Karimi, T. Hejrani Pages 92-102
    Background and Objectives

    One of the ways to increase nutritional value and reduce wheat consumption in baking products is to use alternative flours with better nutritional properties than wheat. Due to population growth and shortage of water resources for sufficient wheat production, it is necessary to produce these hybrid products that have higher nutritional properties and make them more diverse in the food basket. The aim of this study was to investigate the effect of wheat flour replacement with triticale flour on cake quality.

     Materials & Methods

    The effect of triticale flour in three levels (15, 30 and 45%) and two lines with numbers 84 and 85 in combination with two levels of gum (0.3 and 0.6%) on the qualities of cake such as moisture, texture, volume, porosity, color components and sensory properties was evaluated.

    Results

    The results showed that adding gum and replacing triticale flour to cake formula increased the moisture content. The interaction of triticale and gum flour showed that the samples containing 45% triticale flour, line 85 and 0.6% gum had the highest moisture content. Increasing the amount of triticale flour up to 30% in the formulation of the cake increased its specific volume and porosity, but the replacement of triticale flour with wheat flour decreased these properties. The highest volume and porosity were observed in two samples containing 30% triticale flour and 0.3% gum, and the lowest amount was in 15% triticale line 85 in combination with 0.6 and 0.3% gum. The treatment containing 30% triticale flour line 84 and 0.3% gum at the time of three hours after baking had the least rigidity, and the sample containing 45% triticale flour and 0.3 and 0.6% gum had the highest stiffness comparing to the other samples. Totally, the least amount of lightness was observed in the treatment containing 45% triticale flour and 0.6% of gum, and the highest brightness was observed for the samples containing 15% triticale flour in combination with 0.3% gum. The highest grade of cake was obtained in the samples containing 15 and 30% triticale line 84 in combination with 0.3% gum, and with the increase in the percentage of triticale flour and gum, the overall acceptance rating was significantly reduced. The lowest score was in the samples containing 45% triticale flour in combination with 0.6% gum.

    Conclusion

    Replacement of triticale flour with wheat flour up to 30%, line 84, and Lepidiumsativum gum at 0.3% level had the highest score in tissue improvement, specific volume, porosity, color components, and ultimately, total acceptance.

    Keywords: Image processing, Hydrocolloids, Cup cake
  • Zh. Sheikhi, M. Farhoodi, S. Beikzadeh, F. Kazemian, S. ShojaeeAliabadi*, L. Mirmoghtadaie * Pages 103-111
    Background and Objectives

    Cold plasma is an eco-friendly and non-thermal technique, which has become an important technology to change the physical and chemical features of polymers. Recently, cold plasma has been considered in the decontamination and modification of packaging materials in the food industry. Therefore, the objective of this study was to survey the effect of using low-pressure oxygen plasma treatment on the surface and physicochemical properties of starch-chitosan composite films.

    Materials & Methods

    The low-pressure oxygen plasma treatment of starch-chitosan composite films was carried out using a plasma cleaner system at various times (4, 8 and 12 min). Afterwards, the surface properties and physicochemical properties of untreated and plasma-treated films were compared.

    Results

    The surface roughness and hydrophilicity of the films were increased after tlasma treatment. The tensile strength of the plasma-treated films was improved. Plasma treatments decreased the oxygen permeability of the films but no significant change in their water vapor permeability was observed.

    Conclusion

    In this study, although plasma treatment increased the tensile strength and decreased oxygen permeability of the films, their surface hydrophilicity was increased too. There is a need for further studies to modify the starch-chitosan composite film by plasma treatment.

    Keywords: Cold plasma, Chitosan, Starch, Edible film
  • S. KhoshnoudiNia, M. MoosaviNasab* Pages 113-122
    Background and Objectives

    Considering the importance of safety evaluation of fish and seafood from capture to purchase, rapid and nondestructive methods are in urgent need for seafood industry. This study aimed to assess the application of hyperspectral imaging (HSI: 430-1010 nm) for prediction of total volatile basic nitrogen (TVB-N) in Japanese-threadfin bream (Nemipterusjaponicus) fillets, as a marine fish, during 8 days of cold storage (4±2°C).

     Materials & Methods

    Hyperspectral imaging data and TVB-N value of the fillets were obtained in the laboratory. The basic prediction model was established based on Back-propagation artificial neural network (BP-ANN). To simplify the calibration models, 10 wavelengths were selected based on regression-coefficient (RC). Multiple-linear regression (MLR) and BP-ANN models were established based on the selected wavelengths.

    Results

    In full spectral range, the BP-ANN models exhibited relatively weak prediction performance (R2P=0.76 and RMSEP=4.45). After selecting 10 wavebands, the capability of the simplified models was better than that of the full-wavebands. The predictive power of simplified BP-ANN was better than that of MLR model (R2P(RC-BP-ANN)=0.820; RMSEPRC-BP-ANN=3.79 and R2P(RC-MLR)=0.794 and RMSEPRC-MLR=4.25). Therefore, r RC-BP-ANN model showed  more acceptable predictive performance (0.82 R2P 0.90).

    Conclusion

    Although the effectiveness of the developed simple multispectral imaging system based on BP-ANN model showed promising results to predict the TVB-N values of fillets, it did not show a strong prediction power of TVB-N values during storage. Therefore, further researches are required to enhance the prediction power and suitability of HSI method to evaluate TVB-N value in Japanese threadfin bream fish.

    Keywords: Chemometric analysis, Total volatile basic nitrogen, Hyperspectral imaging, Japanese threadfin bream
  • S. Bita*, L. Barzgar Pages 123-131
    Background and Objectives

    Recently, the use of synthetic antioxidants has been limited due to having chemical and toxic compounds, so the use of natural compounds such as algae, as an alternative to synthetic compounds, is important for the storage of fishery products. The aim of this study was to investigate the effect of Padina australis alga extract on controlling the oxidative spoilage of muscle of  Epinephelus coioides during refrigerated storage.

     Materials & Methods

    Extraction of algae was performed using methanol. The fish were immersed in four different levels of the extract including 0 (control), 150, 300 and 600 mg/L, and were immediately stored in refrigerated polyethylene bags for 12 days. Sampling was carried out on days 0, 3, 6, 9 and 12 to measure lipid oxidative indices.

    Results

    The results showed that the amount of peroxide, thiobarbituric acid, anisidine and Totox value at 300 and 600 mg/l levels of algae extract decreased significantly from day 9 comparing to the control treatment (p <0.05). There was no significant difference between the conjugated diens’ indices in different treatments and days (p> 0.05). The amount of free fatty acids only decreased in the 600 mg/L treatment comparing to the control treatment (p <0.05).

    Conclusion

    Algae extract at 600 mg/L concentration had high antioxidant effect; in this concentration, oxidative degradation indicators were in the standard range until the end of the storage, so it can be used as an alternative to synthetic compounds in food.

    Keywords: Antioxidant, Algae extract, Quality control, Epinephelus coioides