فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1399)

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمد امیدی، عزیزالله خندان میرکوهی*، محسن کافی، ذبیح الله زمانی صفحات 1-17

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم (0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) بر برخی صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل محمدی در کشت گلدانی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، سه گلدان به عنوان یک واحد آزمایشی (در مجموع 48 گلدان) در فضای آزاد به مدت دو سال طی سال های 1394-1396انجام شد و نتایج پایان سال دوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش وزن تر و خشک برگ و شاخساره، همچنین محتوای نسبی آب برگ و شاخه شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که محتوای کلروفیل ها و کاروتنوییدها با افزایش سطح شوری رابطه عکس داشت، به طوری که کمترین مقدار کلروفیل ها و کاروتنوییدها در تیمار 12 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گایاکول پراکسیداز (GPX) و محتوای فنل کل برگ ها با افزایش تنش شوری افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری میزان پروتئین های محلول کاهش یافت و کمترین مقدار در تیمار شوری 12 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده تنش شوری با تاثیر بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی، موجب کاهش رشد گیاهان شده و به نظر می رسد این گیاه قادر است سطح شوری هشت دسی زیمنس بر متر را تحمل کند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، تنش خشکی، کلروفیل، گل محمدی، نشت الکترولیت
  • پروین رامک*، وحید کریمیان، رضا سیاه منصور صفحات 19-31
    بن سرخ (Allium jesdianum) از گیاهان دارویی-خوراکی مهم و در معرض خطر است که در ارتفاعات رشته کوه های زاگرس، ایران می روید. در این مطالعه پیازهای سه اکوتیپ از گیاه دارویی بن سرخ؛ شامل اکوتیپ های کاکارضا در شهرستان خرم آباد، ذلقی در شهرستان الیگودرز و مله در شهرستان پلدختر، که در شرایط جغرافیایی و اقلیمی متفاوت در استان لرستان رویش می یابند، جمع آوری شدند. پیازهای جمع آوری شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه کشت شدند. در بهار سال بعد از نمونه های گیاهی کشت شده در مزرعه و نیز رویشگاه های طبیعی نمونه گیری شد. برای تعیین خصوصیات خاک، نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری در هر یک از رویشگاه ها و مزرعه، با سه تکرار برداشت شد. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از خصوصیات کمی و کیفی اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی،  پروتئین کل، ویتامین C، قندهای غیرساختمانی و عناصر غذایی شامل نیتروژن، پتاسیم، فسفر، آهن، منگنز، مس و روی. نتایج نشان داد که ترکیبات Dimethyl Trisulfide، Dipropyl trisulfide، Di-2-propenyl tetrasulfide، Hexadecanoic acid و Pentacosane عمده مواد تشکیل دهنده اسانس هستند که درصد این ترکیبات بین اکوتیپ های کشت شده و خودرو، تفاوت معنی داری (01/0p<) داشت. بیشترین عملکرد اسانس (22/0 درصد) در نمونه های خودرو برداشت شده از رویشگاه مله واقع در شهرستان پلدختر مشاهده شد  و کمترین عملکرد اسانس (12/0 درصد) در نمونه های برداشت شده از رویشگاه ذلقی در شهرستان الیگودرز ثبت شد. اگرچه عملکرد اسانس بین اکوتیپ ها در رویشگاه ، تفاوت معنی داری داشت، اما عملکرد اسانس در اکوتیپ های کشت شده تفاوت معنی داری نشان ندادند. بیشترین میزان فسفر (mg/gDW50/4)، روی (μg/g DW30/2)، منگنز (μg/g DW 46/2)، قند محلول (mg/g DW66/45) و پروتئین کل (mg/g DW 83/8) در گیاهان کشت شده اکوتیپ مله مشاهده شد. گیاهان برداشت شده از رویشگاه کاکارضا دارای بیشترین میزان ویتامین C (mg/100 g FW 66/80) و فعالیت آنتی اکسیدانی (μg/mL 42IC50=) بودند.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، رویشگاه، عناصر غذایی، کشت زراعی، ‏Allium jesdianum
  • پژمان مشین چی، محمدرضا حسندخت*، حسین دهقانی سانیچ صفحات 33-44

    به منظور ارزیابی برخی صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی خیار گلخانه ای تحت تاثیر سطوح مختلف تنش کم آبی و انواع خاکپوش، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. سطوح مختلف آبیاری در سه سطح 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی به عنوان کرت اصلی و سطوح خاکپوش در چهار سطح بدون خاکپوش، خاکپوش پلاستیک سیاه، خاکپوش پلاستیک شفاف و خاکپوش چیپس چوب به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. در این آزمایش ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی، درصد ماده خشک ساقه و برگ، کلروفیل a، b و کل، زودرسی، عملکرد کل ، عملکرد خیار درجه 1 و 2 و کارایی مصرف آب مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج نشان داد بیشترین مقدار صفات در سطح آبیاری 100 درصد نیاز آبی حاصل گردید و با اعمال سطح آبیاری 80 و 60 درصد نیاز آبی، صفاتی نظیر ارتفاع بوته، قطر ساقه، کلروفیل a، b و کل، عملکرد کل و زودرسی کاهش پیدا کردند. بالاترین عملکرد خیار درجه 1 و کل به ترتیب با 3514 و 3684 گرم در بوته در 100 درصد نیاز آبی و با کاربرد خاکپوش چیپس چوب بدست آمد.نتایج پژوهش حاضر حاکی از اثربخشی سودمند کاربرد خاکپوش چیپس چوب در اکثر ویژگی های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی خیار گلخانه ای مورد مطالعه به دلیل حفظ رطوبت خاک و استفاده بهینه آن در مدیریت آبیاری بود، که می تواند در افزایش بهره وری محصولات گلخانه ای به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک موثر باشد.

    کلیدواژگان: خاکپوش، کارایی مصرف آب، کلروفیل‏
  • زهره سلطانی، شیرین دیانتی دیلمی*، ساسان علی نیایی فرد، سعیده رستمی صفحات 45-54
    ارکیده خربقی معمولی از ارکیده های خاک رست و بومی مناطق معتدل ایران است و پتانسیل بالقوه ای جهت اصلاح برای مصارف زینتی دارد. هرچند تکثیر درون شیشه ای این گیاه قبلا بررسی شده است، اما مطالعه عوامل موثر بر رشد و فتوسنتز این گونه در شرایط کنترل شده درون شیشه ای ضروری می باشد. در تحقیق حاضر گیاهچه های سه برگچه ای در ظروف شیشه ای حاوی محیط کشت تغییر یافته فاست مایع به همراه پرلیت استریل (جهت استقرار) کشت شدند. جهت حذف CO2 از ویال های شیشه ای حاوی سه میلی لیتر KOH با غلظت اشباع و جهت افزایش CO2 از ویال های حاوی سه میلی لیتر مواد آزادکننده  CO2(محلول سه مولار بی کربنات سدیم و کربنات سدیم) در هریک از ظروف کشت استفاده شد. آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار و هر تکرار شامل سه نمونه گیاهی انجام شد. شاخص های رشدی نظیر وزن تر و خشک بخش هوایی، ارتفاع ساقه و طول ریشه، نرخ تعرق و حداکثر کارایی فتوسیستم II فتوسنتزی گیاهچه ها اندازه گیری شد. بیشترین میزان ارتفاع ساقه، وزن تر و خشک ساقه و طول ریشه در گیاهچه های حاصل از تیمار افزایش CO2 مشاهده شد. از اتمسفر ظروف کشت موجب کاهش چشم گیر میزان حداکثر کارایی فتوسیستم II (QYmax) فتوسنتزی گیاهچه ها شد. از طرفی به دنبال پسابیدگی، بیشترین سرعت تعرق در برگ های تیمار شاهد و افزایشCO2 مشاهده شد و حذف CO2 سبب کاهش سرعت تعرق در گیاهچه ها شد. می توان نتیجه گرفت که با افزایش درون شیشه ای CO2 می توان باعث افزایش کارایی فتوسنتز گیاهان درون شیشه ای ارکیده خربقی معمولی شد و از این طریق رشد و نمو این گیاهان را در شرایط درون شیشه ای بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: حداکثر کارایی فتوسیستم دو، کشت درون شیشه ای، مواد آزادکننده ی دی اکسیدکربن، مواد جاذب دی اکسیدکربن
  • نگین اخلاقی امیری* صفحات 55-66

    در این پژوهش، تاثیر شش پایه سوینگل سیتروملو، ترویرسیترنج، کاریزوسیترنج، سیترنج C-35، اسموت فلت سویل و گوتو بر صفات زایشی نارنگی انشوی میاگاوا طی پنج سال (1396-1392) بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 96 اصله درخت انجام شد. نتایج نشان داد که درختان روی پایه سوینگل سیتروملو، در شروع فاز باردهی (1392 و 1393)، با اختلاف معنی دار آماری، پرمحصول تر از سایر پایه ها بودند (به ترتیب 58 و 45 کیلوگرم در درخت). بیشترین عملکرد متوسط سالانه (52 کیلوگرم در درخت)، بیشترین عملکرد تجمعی طی پنج سال (261 کیلوگرم در درخت) و کمترین شاخص تناوب باردهی (1/22 درصد) با اختلاف آماری معنی داری نسبت به سایر پایه ها، در پایه سیتروملو به دست آمد. تحمل به سرما در سیتروملو به دلیل حفظ گل و میوه و عملکرد نهایی بالا در سال بعد از یخبندان (1393) بیشتر از بقیه پایه ها بود. عملکرد متوسط سالانه و تجمعی پنج سال میاگاوا در سیترنج های ترویر، کاریزو و C-35 و اسموت فلت سویل از نظر آماری مشابه بود. ولی راندمان عملکرد C-35، افزایش معنی داری نسبت به سایر پایه ها نشان داد  (72/6 کیلوگرم برمترمکعب حجم تاج). با اختلاف آماری معنی داری، میوه های روی سیتروملو، کروی تر (953/0) و پرآب تر (22/46 درصد)، میوه های کاریزوسیترنج پخ تر (939/0) و پوست نازک تر (21/2 میلی متر) و میوه های C-35 سنگین تر (2/150 گرم) و زودرس تر (شاخص برداشت: 21/11) از میوه های روی دیگر پایه ها بودند. پایه گوتو به طور معنی داری باعث افزایش ضخامت پوست (83/2 میلی متر)، کاهش آب میوه (65/41 درصد) و دیررسی میوه (شاخص برداشت: 52/8) در مقایسه با پایه های دیگر شد. همچنین درختان پیوندی روی این پایه، بیشترین شاخص تناوب باردهی (4/42 درصد) را طی پنج سال داشتند.

    کلیدواژگان: تناوب باردهی، راندمان عملکرد، شاخص برداشت، عملکرد تجمعی‏
  • رویا نظامیوند چگینی، محمود قاسم نژاد*، محمدحسن بیگلوئی صفحات 67-77

    در این پژوهش، اثر کم آبیاری تنظیم شده از زمان تشکیل میوه تا رسیدن میوه زیتون بررسی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (تامین100% تبخیر و تعرق گیاه)، کم آبیاری تنظیم شده ی نوع یک (تامین 100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا آغاز رسیدن و 50% نیاز آبی پس از آن تا برداشت)، نوع دو (تامین100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا سخت شدن هسته و 50% نیاز آبی بعد از آن تا برداشت)، نوع سه (تامین 50% نیاز آبی در مرحله سخت شدن هسته و 100% نیاز آبی در سایر مراحل رشد میوه) و دیم بودند. ارزیابی لازم در زمینه عملکرد میوه، روغن و خصوصیات کیفی روغن انجام گردید. نتایج نشان داد بالاترین عملکرد میوه (41/30 کیلوگرم در درخت) و روغن زیتون (86/5 کیلوگرم در وزن خشک)، کمترین ارزش پراکسید (33/8 میلی اکی والانت اکسیژن در کیلوگرم روغن زیتون) و K270 (163/0) و همچنین بالاترین کارایی مصرف آب برای تولید میوه و روغن (به ترتیب 10/24 و 64/4 کیلوگرم بر مترمکعب) در کم آبیاری نوع سه مشاهده شد. کمترین عملکرد میوه (96/8 کیلوگرم در درخت) و روغن (18/1 کیلوگرم در وزن خشک) و بالاترین عدد پراکسید (23 میلی اکی والانت اکسیژن در کیلوگرم روغن زیتون) را تیمار دیم نشان داد. در مجموع، تیمار کم آبیاری تنظیم شده در مرحله سخت شدن هسته بدون کاهش عملکرد میوه، کیفیت و عملکرد روغن نسبت به تیمار شاهد کارایی مصرف آب را نیز افزایش داد.

    کلیدواژگان: ارزش پراکسید، اسیدیته، بهره وری مصرف آب، سخت شدن هسته
  • علی ناصری مقدم، حسن بیات*، محمدحسین امینی فرد، فرید مرادی نژاد صفحات 79-90

    خشکی و شوری در بسیاری از مناطق جهان از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان به شمار می روند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل تنش های خشکی و شوری بر برخی از فاکتورهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل نرگس (Narcissus tazetta L.) بود. این آزمایش گلدانی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1396 انجام شد. تیمارها شامل کلرید سدیم در چهار سطح 0 (شاهد)، 40،20 و 60 میلی مولار و تنش خشکی در چهار سطح 70،50،30 و 90 درصد ظرفیت زراعی بودند. نتایج نشان داد تنش های خشکی و شوری باعث کاهش معنی دار طول و عرض برگ، وزن خشک اندام هوایی و سوخ، طول ساقه گل دهنده و قطر گل، محتوای نسبی آب و محتوای کلروفیل شدند. با این وجود، تاثیر تنش های شوری و خشکی و اثر متقابل آنها بر کاهش تعداد گل در ساقه گل دهنده معنی دار نبود. در مقابل مقادیر نشت یونی و محتوای پرولین تحت تاثیر این دو تنش افزایش یافتند. به طور کلی، نتایج نشان داد در محدوده تیمارهای اعمال شده، اثرات مخرب تنش شوری بر صفات رشدی، زینتی و فیزیولوژیکی گل نرگس بیشتر از تنش خشکی بود.

    کلیدواژگان: پرولین، تعداد گل، قطر گل، محتوای کلروفیل، نشت یونی
  • سمیه طالبی، مهدی علیزاده*، سیده ساناز رمضانپور، عظیم قاسم نژاد صفحات 91-107
    در این پژوهش توانمندی آنتی‏ ‏اکسیدانی 15 ژنوتیپ‏ مختلف زرشک به روش های چهارگانه DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولییک اسید و فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی براساس روش TFPL در سال 1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. 14 ژنوتیپ دانه‏دار وحشی و یک ژنوتیپ بی‏دانه زراعی زرشک از استان‏های شمال شرق ایران جمع‏آوری و بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ژنوتیپ دارای اثر معنی‏داری بر میزان فنل، فلاونویید، آنتوسیانین و توانمندی آنتی‏ ‏اکسیدانی میوه‏ با استفاده از روش‏های DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولییک اسید و TFPL بود. در این پژوهش بیشترین و کمترین میزان فنل کل به ترتیب به مقدار 169و 149 میلی گرم بر گرم (وزن خشک) در ژنوتیپ‏های درگز1 و بیرجند بی دانه حاصل شد. همچنین ژنوتیپ‏های گلستان1 و شیروان 5 به ترتیب بالاترین میزان فلاونویید (6/88 میلی‏ ‏گرم بر گرم وزن خشک) و آنتوسیانین (619 میکروگرم بر گرم وزن خشک) را دارا بودند. همچنین نتایج نشان داد فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی بر مبنای TFPL اندازه‏گیری شده میوه‏ی ژنوتیپ‏های زرشک در روش های مختلف اندازه‏گیری متفاوت بودند. توانمندی آنتی‏ ‏اکسیدانی اندازه‏گیری شده با روش‏های مختلف از قبیل روش DPPH، قدرت کاهندگی آهن، بتاکاروتن لینولییک اسید اسید به ترتیب در ژنوتیپ‏های شیروان4 (7/63 میلی‏ ‏گرم بر گرم)، بیرجند بیدانه (5/54 میکرومول بر گرم)، درگز2 (78 درصد) بیشترین میزان بود. همچنین فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپ گلستان3 (9/29 میکروگرم بر میلی لیتر) بیشتر از سایر ژنوتیپ‏ها بود. نتایج نشان داد توانمندی آنتی‏ ‏اکسیدانی بر مبنای TFPL در ژنوتیپ‏های مختلف زرشک با ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد و ژنوتیپ‏هایی که دارای بالاترین میزان ترکیبات فنلی به خصوص فنل کل هستند، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نیز می‏باشند. نتایج مقایسه روش‏های اندازه‏گیری فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی ژنوتیپ‏های مختلف زرشک نشان داد روش میزان فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی بر مبنای TFPL به دلیل ارتباط بیشتر با ترکیبات آنتی‏ ‏اکسیدانت از قبیل فنل کل روش بهتری برای اندازه‏گیری میزان فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی در ژنوتیپ‏های زرشک بود و ژنوتیپ درگز1 با مقادیر بالای فنل کل دارای فعالیت آنتی‏ ‏اکسیدانی بالایی است که می‏توان از این ژنوتیپ در مطالعات بالینی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، بتاکاروتن لینولئیک اسید، ترکیبات فنلی، فلاونوئید‏
  • حامد دولتی بانه*، فرخ غنی شایسته، امیر نورجو صفحات 109-121
    به‏ ‏منظور تعیین اثر تلقیح ریشه انگور رقم رشه با سه گونه قارچ مایکوریزا (Glomus versiforme،Glomus etunicatum و Glomus intraradices) بر رشد رویشی شاخه، مقدار عناصر پر مصرف برگ، مقدار کلروفیل، دمای برگ، محتوای نسبی آب برگ، قندهای محلول و علایم خشکیدگی تحت تنش کم آبیاری (35، 55 و 75 درصد نیاز آبی)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی کهریز ارومیه اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح کم آبیاری رشد شاخه کاهش یافت و تلقیح با قارچ میکوریزا نتوانست تاثیر مثبتی بر این صفت در مقایسه با شاهد داشته باشد. مقدار دمای برگ، علایم خشکیدگی در برگ بوته های تلقیح شده با قارچ گونه G. versiforme تحت شرایط کم آبیاری 35 درصد نیاز آبی کمتر از قارچ های دیگر بود. همچنین میزان محتوی نسبی آب برگ در بوته های دارای این قارچ در کلیه سطوح کم آبیاری در حد بالایی باقی ماند. با افزایش سطح کم آبیاری مقدار قند محلول در تنش کم آبیاری 55 درصد ابتدا کاهش و سپس در کم آبیاری 35 درصد افزایش پیدا کرد. در بین عناصر غذایی نیز بیشترین مقدار فسفر برگ (14/0 درصد) در بوته های دارای قارچ گونه G. versiforme ثبت شد.
    کلیدواژگان: انگور، ریشه، محتوای نسبی آب، خشکی‏
  • مصباح بابالار*، رقیه جوانپور، عبدالکریم کاشی، مجتبی دلشاد صفحات 123-138
    صفات رویشی، محتوی کلروفیل، کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگ‏ ‏ها و نوک ریشه، خربزه ’خاتونی‘ روی کدوهای Ace و Shintozwa در گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل پیوند خربزه روی کدو، خربزه روی خربزه، کدو روی خربزه، کدو روی کدو، خربزه غیرپیوندی و کدوی غیرپیوندی بودند. نتایج نشان داد خربزه‏ ‏های پیوندی روی Shintozwa طول ساقه (3/408 سانتی‏ ‏متر)، تعداد برگ (56/38 عدد) وزن تر برگ (7/156 گرم)، ساقه (7/132 گرم)، سطح برگ بوته (6/18517 سانتی‏ ‏مترمربع)، زیست‏ ‏توده (5/247 گرم) و درصد ماده خشک برگ (19/14 درصد)، ساقه (96/7 درصد) و ریشه (46/17 درصد) بیشتری نسبت بهAce  داشتند. پیوند خربزه روی هر دو پایه کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن و پتاسیم را بهبود بخشید. نیتروژن کل و نیترات برگ‏ ‏ها در Ace بیشتر از Shintozwa به‏ ‏دست آمد. مقدار نیتروژن آمونیومی برگ‏ ‏ها در پایه Shintozwa بیشتر از پایه Ace بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگ خربزه‏ ‏های پیوندی روی پایه Ace بیشتر از پایه Shintozwa بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در ریشه نسبت به برگ در حالت پیوندی بیشتر بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز ریشه ارتباط غیرمستقیم معنی‏ ‏داری با طول شاخه، زیست‏ ‏توده ، وزن تر برگ و شاخه، سطح کل برگ و ماده خشک ریشه نشان داد. در کل خربزه‏ ‏های پیوندی نسبت به غیرپیوندی دارای مقادیر زیادتری نیتروژن آلی نسبت به زیست‏ ‏توده کل بودند که این افزایش در ارتباط با احیا و مصرف زیاد نیترات می‏ ‏باشد.
    کلیدواژگان: پایه، پیوندک، خربزه خاتونی، نیترات ردوکتاز، نیتروژن
  • یوسف رضایی کلج*، علی اصغر زینانلو، سید مهیار طاوسی، معصومه عمادپور صفحات 139-151

    در این پروژه قابلیت فرآوری و کیفیت زیتون کنسروی سبز در دوره عمر قفسه ای با استفاده از 6 رقم و 5 ژنوتیپ انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه ها پس از برداشت و شست وشو، به وسیله محلول سودسوزآور (2 درصد) تلخی زدایی شدند. سپس میوه ها به منظور انجام تخمیر و انبارمانی در محلول آب و نمک قرارداده شدند. در طول دوره تخمیر و انبارمانی، اندازه گیری صفاتی همچون درصد خاکستر میوه، گلوکز، اسیدهای چرب، اسیدیته و pH، عناصر معدنی میوه و خواص حسی صورت گرفت. در زمان برداشت، رقم های دیره، تخم کبکی و ژنوتیپKH15 به ترتیب دارای بیشترین وزن میوه نسبت به سایر رقم ها و ژنوتیپ ها بوده اند. در طول دوره فرآوری و انبارمانی مقدار سدیم گوشت میوه، نسبت به زمان برداشت دارای روند افزایشی، ولی مقدار کلسیم و پتاسیم کاهش یافت. هرچند مقدار تغییرات اسیدیته میوهدر این دوره، دارای روند مشخصی نبود. مطابق با ارزیابی حسی، به ترتیب زیتون های رقم زرد، QG18، GW1، دیره، مشکات، مانزانیلا،TMN2و BN5با کسب امتیاز بالا از نظر پذیرش کلی میوه در بین داوران (بین 5/7 - 9) در یک گروه آماری واقع شدند.

    کلیدواژگان: تخمیر، رقم، زیتون کنسروی، خواص حسی، ویژگی های بیوشیمیایی‏
  • ادریس مهدوی فکیجور، هدایت زکی زاده*، ولی الله مظفریان، حسن رضادوست صفحات 153-164

    این پژوهش در دو مرحله جهت بهینه سازی تکثیر درون شیشه ای گل صدتومانی بومی ایران انجام شد. در مرحله اول اثر غلظت های مختلف بنزیل آمینوپیورین (BAP) (صفر، 5/0،  و 2 میلی گرم در لیتر)، نفتالن استیک اسید (NAA) (صفر، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی گرم در لیتر) و جیبرلیک اسید (GA3) (صفر و 5/0 میلی گرم در لیتر) روی جوانه های انتهایی گل صد تومانی گونه mascula به منظور باززایی مورد مطالعه قرار گرفت و در مرحله دوم اثر غلظت های مختلف BAP (صفر، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) و NAA (صفر، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) روی القای کالوس های جنینی از برگ های جوان بررسی شد. در تمام آزمایش ها محیط کشت پایه MS مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله اول بیشترین تعداد شاخه (38/5) در یک میلی گرم در لیتر BAP به همراه 1/0 میلی گرم در لیتر NAA و 5/0 میلی گرم در لیتر GA3 به دست آمد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت BAP باعث کاهش طول شاخساره شد. حداکثر فراوانی کالوس جنین زای متراکم (93/17) و تعداد جنین سوماتیکی در هر ریزنمونه (11/7) در تیمار 2 میلی گرم در لیتر BAP و 5/0 میلی گرم در لیتر NAAبه دست آمد. حداکثر درصد ریشه زایی (51/70 درصد) و تعداد ریشه (02/5) با 25/0 میلی گرم در لیتر NAAبه دست آمد.

    کلیدواژگان: اندام زایی، جنین زایی سوماتیکی، کشت درون شیشه ای
  • فاطمه رمضانی، حسین رامشینی*، محمود لطفی، محمد مهدی مرتضویان، صفدر پورممبینی صفحات 165-176

    این تحقیق باهدف به نژادی صفت شیرینی میوه در طالبی رقم ساوه انجام شد. برای این منظور تلاقی بین رقم ساوه با رقم گالیا انجام شد و نسل F2 تشکیل شد. برای اندازه گیری شیرینی میوه طالبی در نسل والدین و نسل F2 از دستگاه رفراکتومتر استفاده شد. در نسل F2 42 گیاه از 2100 گیاه انتخاب و ارزیابی شد. همچنین سه نشانگر SNP مرتبط با شیرینی میوه در جمعیت F2با روش HRM با کمک دستگاه ریل تایم پی سی آر تعیین ژنوتیپ گردید. از بین سه نشانگر SNP یکی از آن ها (SlE1)  بین والدین چندشکلی نشان داد و رقم گالیا و ساوه به ترتیب دارای ژنوتیپ A1A1 و A2A2 بودند. پس از تعیین ژنوتیپ به ترتیب 13، 23 و 6 گیاه برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2  به دست آمد. تجزیه واریانس طرح کاملا تصادفی نامتعادل نشان داد این سه گروه از نظر میزان قند، تفاوت معنی داری داشتند. میانگین میزان قند در واحد بریکس (%) برای سه ژنوتیپ A1A1، A1A2 و A2A2 به ترتیب 75/11، 85/10 و 68/6  به دست آمد. مقایسه میانگین با روش دانکن نشان داد تفاوت این میانگین ها در سطح احتمال 01/0 p< معنی دار بود. این نتایج نشان می دهد نشانگر SlE1-HRM به خوبی می تواند گیاهانی را گزینش کند که میزان قند آن ها نسبت به والد ساوه بیشتر است.

    کلیدواژگان: روش ‏HRM، ریل تایم پی سی آر، ساوه، گالیا
  • سید مهدی نبئی، محمدرضا حسندخت، وحید عبدوسی*، محمدرضا اردکانی صفحات 177-188

    این تحقیق به منظور بررسی اثر بیوچار در ترکیب با کود تازه مرغی و سطوح مختلف چای کمپوست کود مرغی بر واکنش های تغذیه ای و صفات رشدی گوجه فرنگی گلخانه ای صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل بیوچار در دو سطح (صفر و 10 تن در هکتار)و تغذیه آلی و شیمیایی در شش سطح (کود مرغی تازه به میزان 30 تن در هکتار، چای کمپوست مرغی شامل سه سطح 4/1، 8/1 و 12/1 حجم کود به حجم آب و کود شیمیایی ماکرومیکس و پلی میکرو به میزان 1 لیتر در هکتار و آب به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد بین تیمارهای مختلف از لحاظ میزان نیتروژن کل، آهن، منگنز، مس و روی خاک تفاوت معنی داری. وجود داشت. بیشترین غلظت نیتروژن برگ، وزن خشک بوته و عملکرد میوه مربوط به تیمار  T1B1(بیوچار + کود شیمیایی) و بیشترین میزان غلظت منگنز، روی، مس و آهن برگ به ترتیب مربوط به تیمار T3B1 (چای کمپوست 4/1 و بیوچار)و T4B1(چای کمپوست 8/1 و بیوچار) به دست آمد. در تیمار T3B1 (چای کمپوست 4/1 و بیوچار)، بیشترین ظرفیت پاداکسنده (75/3IC50=) و میزان ویتامین ث (03/29 میلی گرم بر 100 گرم میوه تازه) نسبت به شاهد حاصل شد، ولی در بین تیمارهای بیوچار و بیوچار توام با تغذیه از نظر میزان مواد جامد محلول و اسید قابل عیارسنجی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بیوچارچوب، عناصر میکرو، کیفیت میوه، خصوصیات خاک
  • فاطمه ذاکریان، فاطمه سفیدکن*، بهلول عباس زاده، سپیده کلاته جاری صفحات 189-201

    مرزه سهندی یکی از گیاهان دارویی انحصاری ایران است که علاوه بر کاربرد در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی، به دلیل تحمل بالا به تنش خشکی و قابلیت تولید در مناطق دیم از اهمیت زراعی بالایی برخوردار می باشد. به منظور بررسی تغییرات صفات فیزیولوژیک مرزه سهندی، این تحقیق در دو سال در شرایط مزرعه در قالب کرت های خرد شده در سه تکرار اجرا شد. تنش خشکی به عنوان کرت اصلی در چهار سطح (آبیاری کامل و قطع آبیاری در مراحل ساقه دهی، غنچه دهی و 50% گلدهی) و تلقیح با قارچ مایکوریزا به عنوان کرت فرعی در چهار سطح (Glomus intraradices، G. mosseae، G. mosseae + G.intraradices و عدم استفاده از کود زیستی) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثر متقابل سال×تنش×میکوریزا در سطح 1 درصد بر دو آنزیم پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز و نیز درصد اسانس معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز و فنل کل در سال دوم بیشترین بودند. بیشترین مقدار کلروفیل b، کلروفیل کل، مالون دی آلدهید و قند محلول در تنش خشکی در مرحله ساقه دهی به دست آمد. بیشترین سوپراکسیددیسموتاز و پرولین متعلق به تنش خشکی 50 درصد در زمان گلدهی بود. بیشترین درصد اسانس) 87/1 درصد(در تیمار مصرف هر دو گونه میکوریزا به دست آمد. بنابراین استفاده از کودهای زیستی می تواند اثرات تنش خشکی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، درصد اسانس، قندهای محلول، مرزه سهندی
  • سعید دقیقی*، زهره علیزاده، هما حبیبی صفحات 203-214
    عناب (Ziziphus jujuba Mill.) با کشت طولانی مدت در ایران، دارای ارزش و اهمیت دارویی و اقتصادی می باشد. اطلاع از تنوع ژنتیکی جهت مدیریت موثر و کارآمد منابع ژنتیکی، شناسایی گونه ها و روابط ژنتیکی بین آنها مفید خواهد بود. برای ارزیابی تنوع ژنتیکی 25 درخت عناب کلکسیون مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی، از 16 آغازگر RAPD و 22 جفت آغازگر SSR استفاده شد. هر دو نشانگر چندشکلی بالایی نشان دادند. قدرت تمایز نشانگرها با درصد چندشکلی، شاخص محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC)، قدرت تفکیک (RP)، شاخص نشانگر (MI) و شاخص موثر چندگانه (EMR) مقایسه شد. آغازگرهای RAPD، 108 و در مقابل آغازگرهای SSR، 118 باند چندشکل تکثیر کردند. مقدار متوسط PIC ، EMR و  MIدر نشانگر SSR (به ترتیب 47/0، 36/5 و 58/2) نسبت به نشانگر RAPD (به ترتیب 19/0، 55/3 و 76/0) بیشتر بود. به هرحال نشانگر RAPD مقدار RP بیشتری (92/9) نسبت به SSR (10/2) نشان داد. گروه بندی نمونه ها براساس دندروگرام ترسیم شده به روش UPGMA نشان داد که پاجوش های حاصل از یک ژنوتیپ از هم تفکیک شدند که نشان از وقوع جهش سوماتیکی در بین آنها بود. دندروگرام حاصل از ترکیب داده های SSR و RAPD، اکثر پاجوش ها از ژنوتیپ های یکسان را در خوشه های یکسانی قرار داد.
    کلیدواژگان: الیگونوکلئوتید، پاجوش، جهش سوماتیکی، ریزماهواره، ژرم پلاسم
  • کوثر طاهری بوکانی، رقیه نجف زاده* صفحات 215-228
    در پژوهش حاضر تنوع 10 جمعیت بومادران شامل گونه های بومادران زرد (Achillea biebersteinii Afan.) و بومادران کوتاه دشتی (Achillea wilhelmsii C. Koch) رویشگاه های استان آذربایجان غربی شامل (ارومیه- نازلو، اشنویه- شهرک صنعتی، نقده- محمد شاه سفلی، مهاباد- عیسی کندی، میاندوآب- چالخاماز، سیمینه- خروجی شهر، بوکان- علی آباد، محمودآباد- حسین آباد، شاهین دژ- ساروجه و سردشت- نلاس) مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیبات اسانس سرشاخه های گل دار جمعیت ها با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی (GC/MS) شناسایی شد. تجزیه خوشه ای جمعیت ها را در سه گروه مجزا قرار داد. در مجموع 23 ترکیب در اسانس گونه بومادران زرد و 27 ترکیب در اسانس گونه بومادران کوتاه دشتی شناسایی شد. بازده اسانس گونه بومادران زرد از 56/0 تا 10/1 درصد و بازده اسانس گونه بومادران کوتاه دشتی از 49/0 تا 68/0 درصد متفاوت بود. در بین گونه بومادران زرد، جمعیت نقده دارای بیشترین بازده اسانس و در بین گونه بومادران کوتاه دشتی، جمعیت بوکان میزان بالای ترکیب 1،8-سینیول (%88/72)، جمعیت میاندوآب میزان بالای کامفور (%98/57) و کامفن (%58/5) و جمعیت شاهین دژ میزان بالای پیپریتون (%32) را به خود اختصاص دادند. جمعیت های نقده متعلق به گونه بومادران زرد و جمعیت های بوکان، میاندوآب و شاهین دژ متعلق به گونه بومادران کوتاه دشتی از نظر عملکرد و ماده موثره برتر بودند و می توانند در صنایع وابسته و داروسازی و برنامه های به نژادی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اسانس، بومادران، کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی، 8- سینئول، کامفور
  • علی شاهی قره لر، محمدرضا فتاحی مقدم*، ذبیح الله زمانی، رضا معالی امیری صفحات 229-244

    به خاطر کاهش نزولات آسمانی و منابع آبی زیرزمینی و افزایش احتمال بروز تنش خشکی، گزینش ارقام یا ژنوتیپ های مقاوم یا متحمل تنش خشکی ضروری می باشد. فندق یکی از مهمترین درختان میوه خشکباری است. به منظور مطالعه واکنش شش رقم فندق (فرتیل، روند، لانگ، سقورب، مرویل و گرد) به تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی نهال های سه ساله گلدانی اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل شاهد (آبیاری منظم) و تنش خشکی (قطع کامل آبیاری) بودند که پس از اعمال تیمار تنش خشکی، آبیاری مجدد انجام و به منظور بررسی قابلیت برگشت پذیری ارقام یک روز و یک هفته بعد از آبیاری مجدد نمونه برداری انجام شد. نتایج تجزیه واریانس اختلافات معنی دار بین تیمارهای آبیاری و همچنین ارقام نشان داد. رنگیزه های فتوسنتزی و کارآیی کوآنتومی تحت تیمار تنش خشکی کاهش یافتند. درحالی که مقدار مالون دی آلدهید و پرولین افزایش نشان دادند. حداکثر کارآیی کوآنتومی فتوسیستم II در تیمار شاهد (731/0) و حداقل آن در تیمار تنش قبل از انجام آبیاری (672/0) مشاهده شد، اما یک هفته بعد از آبیاری مجدد به میزان شاهد برگشت. در بین ارقام مورد بررسی رقم گرد با دارا بودن بیشترین مقادیر رنگیزه های فتوسنتزی، دارای تولید بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی (ترکیبات فنولی و فلاونوییدها) نیز بود. محتوای پرولین با اکثر ویژگی های مورد بررسی بجز مالون دی آلدهید همبستگی منفی نشان داد. تحت تنش خشکی برگ های رقم لانگ کمترین و رقم روند بیشترین خسارت (درصد نکروزگی) را متحمل شدند. ارقام لانگ، فرتیل و گرد در برابر خشکی تحمل نسبی بیشتری نسبت به ارقام دیگر داشتند.

    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، فتوسنتز، ترکیبات فنولی، مالون دی آلدهید
  • سمیه کریمی، بهمن زاهدی*، حسن مومیوند صفحات 245-253
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی چهار رقم ریحان تحت شرایط تنش کم آبی در شرایط گلخانه در سال 1396 انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا شد. چهار رقم تجاری ریحان (شامل رقم های سبز ایرانی، بنفش ایرانی، جنوس و آمیتیست) به عنوان فاکتور اول و تنش کم آبی در چهار سطح (شامل آبیاری در حد 100، 85، 70 و 55 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد تنش کم آبی باعث افزایش طول ریشه و کاهش وزن خشک اندام هوایی در همه رقم ها شد. علاوه بر این، تحت تاثیر تنش کم آبی، ارتفاع بوته، سطح برگ، محتوای نسبی آب و میزان تعرق کاهش و میزان شاخص پایداری غشا افزایش نشان داد. با این وجود میزان تغییرات این صفات در رقم های مورد مطالعه متفاوت بود. رقم های جنوس و سبز ایرانی بیشترین میزان وزن تر و وزن خشک را در بین رقم های مورد مطالعه به خود اختصاص دادند، اما در شرایط تنش کم آبی رقم جنوس بالاترین میزان وزن خشک ریشه و وزن تر و خشک اندام هوایی را نشان داد. در پایان رقم جنوس به عنوان مناسب ترین رقم برای کشت در شرایط تنش کم آبی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: پارامترهای فیزیولوژیک، تنش خشکی، ریحان، صفات مورفولوژیک
  • خاطره شیرین زاده، ابراهیم صداقتی*، علی اکبر محمدی میرک، حمیدرضا کریمی صفحات 255-271

    یکی از مشکلات مهم در مورد تولید تجاری گیاهان ریز ازدیادی، بقای کم و رشد ضعیف بعد از مرحله انتقال می باشد. به منظور مطالعه تاثیر همزیستی قارچ های میکوریز بر استقرار، بقا، جنبه های مختلف رشد و همچنین میزان جذب عناصر غذایی نهال های گلابی حاصل از ریز ازدیادی پایه پیرودوارف در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل میکوریز در دو سطح (با میکوریز و بدون میکوریز) و تنش خشکی در سه سطح (دور آبیاری سه، پنج و هفت روز یک بار) در سه تکرار در شرایط گلخانه ای اجرا شد. دو ماه پس از اعمال تنش خشکی، گیاهان برداشت شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد همزیستی میکوریزی موجب افزایش معنی دار شاخص های رویشی در تمامی سطوح تنش خشکی شد. به طوری که سطح برگ کل، ارتفاع ساقه، وزن تر کل برگ و وزن خشک ریشه نهال های میکوریزایی در مقایسه با شاهد به ترتیب 6/3، 3/1، 1/3 و 9/1 برابر افزایش نشان دادند. همچنین میزان عناصر فسفر، منگنز، مس، روی و پتاسیم اندام های هوایی و ریشه در تیمار های میکوریزایی نسبت به تیمار های شاهد (بدون میکوریز) افزایش معنی داری داشتند. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد نهال های گلابی حاصل از کشت بافت مایه زنی شده با قارچ های میکوریز آربوسکولار علاوه بر سازگاری و رشد بهتر، محتوی بالاتر عناصر غذایی، تحمل بیشتری به تنش خشکی داشتند.

    کلیدواژگان: تنش غیر زیستی، سازگاری، کشت بافت، گلابی، همزیستی‏
|
  • Mohammad Omidi, Azizollah Khandan Mirkohi *, Mohsen Kafi, Zabihollah Zamani Pages 1-17

    To investigate the effect of NaCl salinity (0, 4, 8 and 12 dS m-1) on some morpho-physiological indices of Rosa damascenea Kashan genotype, a factorial pot experiment was designed based on randomized complete block design with four replications and three pots per replication (with total of 48 pots) on open air countineued for two years, and results of the second year data are reported. The results showed that salinity stress reduced fresh and dry weight of leaves and shoots. Also, the relative water content (RWC) of leaf and shoot decreased under salinity stress. Mean comparison showed that chlorophylls and carotenoids content were inversely associated with increasing salinity levels. The lowest levels of chlorophyll and carotenoids were observed in 12 dS m-1 treatment. Antioxidant enzymes activity such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and guaiacolytic peroxidase (GPX) increased by increasing salt stress, although the lowest activity was observed in control treatment. Total phenol content of the leaves was also affected by increased salinity stress, but there was no significant difference between treatments. In addition, the results showed that by increasing salinity stress, the amount of soluble proteins decreased and its lowest amount was observed with 12 dS m-1 treatment. According to the results, salinity stress reduced plant growth by its effects on physiological and biochemical characteristics of Rosa damascena. Thus, it seems that the Damask Rose can tolerate a salinity level of up to 8 dS m-1, without detrimental effects on plant growth.

    Keywords: Antioxidants, Chlorophyll, Drought stress, electrolyte leakage, Rosa damascena
  • Parvin Ramak *, Vahid Karimian, Reza Siahmansour Pages 19-31
    Allium jesdianum is an important and endangered medicinal plant that main habitats are located in the Zagros Mountains of Iran. In this study, onion of three ecotypes including Kakareza, Zalaghi and Meleh, which are grown in different geographical and climate conditions in Lorestan province, were collected. The collected onions were cultivated in a randomized complete block design with four replications. In the spring of the next year, plants are grown on the field and natural habitats were sampled to determine the physical and chemical properties of soil, soil samples were taken from 0-30 cm depth in each of the habitats and the farm, with three replications. The characteristics included quantitative and qualitative of essential oils, antioxidant activity total protein, vitamin C, non-structural sugars, and nutritional elements (nitrogen, potassium, phosphorus, iron, manganese, copper and zinc) of the shoots. The results showed that Dimethyl Trisulfide, Dipropyl trisulfide, Di-2-propenyl tetrasulfide, Hexadecanoic acid, and Pentacosane are the major components of the Allium jesdianum essential oil. The percentage of essential oil components was a significant difference (p<0.01) between wild and cultivated ecotypes. The maximum yield of essential oil (0.22%) was observed in wild plants from Mela habitat, and the minimume yield of essential oil (12.2%) was recorded in wild plants from Zalaghi habitat. Although the essential oil yield was significantly different between wild ecotypes, but there are no significant differences between these ecotypes at the farm. The highest amount of phosphorus (4.5 mg/g DW), zinc (2.3 μg/g DW), manganese (2.46 μg/g DW), non-structural sugars (45.66 mg/g DW), and total protein (8.83 mg/g DW) was observed in the cultivated ecotype of Meleh. Kakareza ecotype in habitat had the highest amount of vitamin C (80.66 mg/100 g FW) and antioxidant activity (IC50=42 μg/mL).
    Keywords: Allium jesdianum, Chemical composition, Cultivation, Habitat
  • Pejman Mashinchi, MohammadReza Hassandokht *, Hossein Dehghani Sanij Pages 33-44

    To evaluate the effect of different levels of irrigation as well as different types of mulches on some physiological and morphological traits of greenhouse cucumbers an experiment was conducted as split plot based on randomized complete blocks design with three replications. Irrigation were considered as the main plot in three levels (100, 80 and 60 percent of water requirement) and mulch levels were considered as subplot in four levels (no mulch, black plastic, transparency plastic and wood chips). Plant height, stem diameter, percent of dry weight of shoot and leaf, chlorophylls a and b as well as total chlorophyll, early yield, yield of cucumber grade1 and 2, total yield and water use efficiency were evaluated. The results showed the most levels of most features were attained at 100 percent level of irrigation. Some traits such as plant height, shoot diameter, chlorophylls a and b as well as total chlorophyll, and yield were decreased by applying 1evels of irrigation (100, 80 and 60 percent of water requirement). The highest yield of cucumber grade1 and total (3514 and 3684 g/plant, respectively) were recorded for 100 percent level of irrigation with adoption of wood chips mulch. The results of this research represented that applying wood chips mulch was completely efficient and beneficial in most studied physiological and morphological features of cucumber because of maintaining soil moisture and optimizing application of that in irrigation management that can increase productivity of greenhouse crops especially in arid and semiarid areas.

    Keywords: Chlorophyll, Mulch, Water use efficiency
  • Zohre Soltani, Shirin Dianati Daylami *, Sasan Aliniaeifard, Saeideh Rostami Pages 45-54
    Epipactis veratrifolia is a terrestrialorchid that belongs to thetemperate zones of Iran with great breeding potentials for ornamental usages. Although in vitro propagation of this orchid has been previously performedbut investigation on factors influencing its in-vitro growth and photosynthesis is still needed. In the current study, three-leaflet seedlings were cultured in closed vessels containing modified Fast liquid medium together with sterilized perlite (for sample establishment). To remove CO2, vials containing saturated KOH solution as CO2 absorbent and to increase CO2 concentrations, vials containing 3 mL CO2-releasing solutions (3 M sodium bicarbonate and sodium carbonate) were placed into the culture vessels. The experiment was carried out based on a completely randomized design with three replications and three samples per each replicate. Growth parameters including fresh and dry weights of shoot, stem height and root length together with transpiration rate and maximum quantum yield of photosystem II efficiency (QYmax) of the samples were measured. The highest values for shoot height, shoot dry and fresh weights and root length were observed in CO2-increased treatments. Removing CO2 from the atmosphere of culture vessels caused a dramatic decrease in QYmax of plantlets in vitro. Meanwhile, following desiccation, higher transpiration rate was detected in control and CO2-increased treatments, while removing CO2 decelerate transpiration rate of the plantlets. In conclusion, with increasing CO2 in vitro we can promote photosynthetic efficiency of Epipactis veratrifolia and as a result enhance growth of plantlets in vitro.
    Keywords: Carbon dioxide absorbent, carbon dioxide releasing, In vitro culture, maximum quantum yield of photosystem II ‎efficiency (QYmax)‎
  • Negin Akhlaghi Amiri * Pages 55-66

    In this study, the effects of six citrus rootstocks: Swingle citromelo; Troyer citrange; Carizo citrange, C-35 citrange; Smooth flat sevill and Gou tou) on reproductive reactions of Miyagawa Satsuma mandarin was investigated during 5 years (2013-2017). Experiment was done in randomized complete block design with 96 trees. Results showed that trees on Swingle citromelo at the beginning of fruiting phase (2013 and 2014) was more productive (58 and 48 kg/tree respectively) than other rootstocks and they had the most annual mean yield (52 kg/tree), cumulative yield during 5 years (261 kg/tree) and minimum alternate bearing index (22.1%), statistically. Also, cold tolerance in this rootstock was more than others due to maintaining the flower and fruit and high final yield in the year after the frost (2014). Annual mean yield and cumulative yield during five years on Citranges (Troyer, Carizo and C-35) and Smooth flat sevill was statistically similar. But, the highest yield efficiency was obtained on C-35 (6.72 kg/m3). Fruits on Swingle citromelo, were more spherical (length/width: 0.953) and juicy (46.22%), on Carizo were more oblate (length/width: 0.939) and thinned peel (2.21 mm) and on C-35 were heavier (150.2 g) and more premature (harvest index: 11.21) than fruits on other rootstocks. Gou tou significantly increased the thickness of the peel (2.83 mm), reduced fruit juice (41.65%) and extended fruit ripening time (harvest index: 8.52). Also, trees on Gou tou had the highest alternate bearing index (42.4%) during five years.

    Keywords: Alternate bearing, cumulative yield, harvest index, Yield efficiency
  • Roya Nezamivand Chegini, Mahmood Ghasemnezhad *, MohammadHassan Biglouei Pages 67-77

    In this study, effect of deficit irrigation from olive fruit set to ripening stage was investigated. Treatments were control (100ETc), the first one regulated deficit irrigation (RDI1); 100% ETc from fruit set to beginning of fruit ripening and 50% ETc after that to harvesting, the second one regulated deficit irrigation (RDI2); 100% ETc from fruit set to pit hardening and 50% ETc thereafter to harvest, the third one (RDI3); 100% ETc during fruit set to the pit hardening and the beginning of ripening to harvest and 50% ETc at pit hardening, and no irrigation (rainfed). Fruit and oil yield and oil quality characteristics were evaluated. Results showed that the highest yield of fruit (30.41 kg per tree) and olive oil (5.86 kg in dry weight), the least peroxide value (8.33 meq O2/kg) andK270 (0.164), alsothe highest water use efficiency for fruit and oil production (24.24 and 64.4 kg/m3 , respectively) were in RDI3. The least yield of fruit (8.96 kg per tree) and oil (18.1 kg dry weight) and the highest peroxide value (23 meq O2/kg) was observed in rainfed. Overall, results showed that RDI during fruit pit hardening could increase water use efficiency, whitout reducing fruit yield, quality and oil percentage.

    Keywords: Acidity, peroxide value, pit hardening, Water Productivity
  • Ali Naseri Moghadam, Hassan Bayat *, MohammadHossein Aminifard, Farid Moradinezhad Pages 79-90

    Drought and salinity are among the most important factors limiting plant growth in many parts of the world. The purpose of this study was to investigate the interaction effects of drought and salinity stresses on some morphological and physiological factors of Narcissus tazetta L. This pot experiment was conducted as a factorial based on completely randomized design with three replications at the Faculty of Agriculture, University of Birjand in 2017.The treatments included sodium chloride (NaCl) in four levels 0 (control), 20, 40 and 60 mM and drought stress in four levels 30, 50, 70 and 90% of field capacity.The results showed that salinity and drought stresses decreased length and width of leaf, dry weight of shoot and bulb, relative water content and chlorophyll content. However, the effects of salinity and drought stress and their interaction on reducing the number of flowers in flowering stem were not significant. In contrast, electrolyte leakage and proline content were increased under these two stresses. In general, the results showed that in the range of applied treatments, the destructive effects of salinity stress on growth, ornamental and physiological traits of N. tazetta flower were more than drought stress.

    Keywords: chlorophyll content, electrolyte leakage, Flower Diameter, Flower number, proline
  • Somaye Talebi, Mahdi Alizadeh *, Sanaz Ramezanpour, Azim Ghasemnajad Pages 91-107
    In the present research, the antioxidant property of 15 barberry genotypes was assessed by four various methods namely; DPPH, ferric reducing antioxidant power (FRAP), beta-carotene linoleic acid and total antioxidant activity based on TFPL method in Gorgan University of Agricultural Siences and Natural Resources at 2017. The plant materials were 14 seeded berrbery genotypes and a seedless one that already collected from northeastern provinces of Iran. The results of analysis variance showed that the effect of genotype was significant on phenol, flavonoid, anthocyanin, antioxidant capacity of barberry genotypes measured by DPPH, FRAP, beta-carotene linoleic acid and TFPL methods. In this experiment the highest and lowest levels of phenol (169 and 149 mg/g DW) were obtained in Daregaz1 and seedless Birjand genotypes, respectively. Also, Golestan1 and Shirvan5 genotypes had the highest flavonoid (88.6 mg/g) and anthocyanin (619 μmol/g), respectively. The results also showed that the antioxidant properties of barberry fruits were different in all measurement methods. The measured antioxidant capacity by various methods such as DPPH, FRAP, beta-carotene Linoleic acid were the highest in Shirvan4 (63.7 mg/g), seedless Birjand (54.5 μmol/g) and Dargas2 (78%) respectively. The total antioxidant activity based on TFPL method in Golestan3 genotype (29.9 μg/ml) was higher than other genotypes. The results showed that the total antioxidant activity in different barberry genotypes was directly related to phenolic compounds, and genotypes with the higher phenolic compounds, especially total phenols, had higher antioxidant properties. In this study, results of antioxidant activity comparison in different methods for berbery genotypes showed that it was finally determined that the total antioxidant activity based on TFPL method was a better technique for measuring the antioxidant activity in barberry genotypes due to its greater association with antioxidant compounds such as phenols. Furthermore, Daregaz1 genotype had the thigher phenols and therefore showed a high total antioxidant activity, which may be used in clinical studies.
    Keywords: Anthocyanin, beta-carotene linavic acid, flavonoid, Phenolic componds
  • Hamed Doulati Baneh *, Farokh Ghanishayeste, Amir Nourjou Pages 109-121
    To determaine th effect of root inoculation of Rasha grape cultivar with three species of arbuscular mycorrhizal fungus(G.versiforme, G. etunicatum, G. intraradices) on shoot growth, macro nutrient elements, chlorophyll content, leaf temperature, RWC, soluble sugars and drought symptoms rate under deficiet irrigation condition (75%, 50% and 35% water requirment) a factorial experiment based on RBCD was conducted in Kahriz Horticultural Research Station, Urmia, Iran. Results showed that increasing deficiet irrigation level, reduced shoot growthand fungus inoculation did not have a posetive effect on this trait in comparision with control. Leaf temperature and dry symptoms on leaves was lowest in vines that inoculated with G. versiforme under 35% deficiet irrigation condition. Leaves of vines with this fungus showed the high RWCin all stress tretments, too. By increasing deficiet irrigation level, soluble sugars were decreased in 55% water requirement and then increased in 35% water requirement. Among macro nutrient elements, the highest amount of P (0.14%) was measured in leaves of vines inoculated by G. versiforme.
    Keywords: Drought, Grapevine, root, RWC
  • Mesbah Babalar *, Roghayeh Javanpour, Abdolkarim Kashi, Mojtaba Delshad Pages 123-138
    Vegetative traits, chlorophyll content, water use efficiency, nitrogen, potassium and nitrate reductase activity of leaves and root tip were investigated in composition of the melon 'Khatooni' on squash cultivars Ace and Shintozwa under greenhouse conditions. Treatments consisted of melon grafted on squash, melon on melon, squash on melon, squash on squash, melon and squash own-rooted. Results showed that melon grafted on Shintozwa  had stem length (408.3 cm), leaf number (38.56), total leaves fresh weight (156.7 g), total shoot fresh weight (132.7 g), leaf area (18517.6 cm2), biomass (247.5 g), leaf dry matter (14.19%), shoot dry matter (7.96%) and root dry matter (17.46%) more than Ace. Grafted melons on both rootstocks were increased water, nitrogen and potassium use efficiency. The amount of total nitrogen and leaf nitrate on Ace rootstock was more than Shintozwa. The leaf ammonium on Shintozwa rootstock was more than Ace. A high nitrate reductase activity of leaves was obtained on melons grafted on Ace rootstock. Nitrate reductase activity in roots was higher than the leaves especially in the case of grafting. Root nitrate reductase activity was demonstrated a negative correlation with shoot length, biomass, leaf fresh weight, shoot fresh weight, leaf total area and root dry matter. Grafted melons totally contain large amount of organic nitrogen were compared to non-grafted, which it related to nitrate reduction and high nitrate consumption.
    Keywords: melon, nitrate reductase, nitrogen, Rootstock, scion‎
  • Yousef Rezaei Kalaj *, AliAsghar Zeinanloo, Seyed Mahyar Tavusi, Masoumeh Emadpour Pages 139-151

    In this project, the processing ability and quality of green table olives during storage period on six selected cultivars and five genotypes were investigated. After harvesting, debittering carried out using NaOH (2%). The fruits were then placed in a solution of water and salt for fermentation and storage. During the fermentation and storage period, quality parameters such as ash, glucose, fatty acids, acidity, pH, mineral elements and sensory properties wereevaluated. At harvesting time, Direh, Tokhm kabki and KH15 genotypes had the highest fruit weight in comparison to the other selected cultivars and genotypes. During the processing and storage period, there was an increase trend for sodium, while a decrease trend in the amount of calcium and potassium in the fruit flesh compared to the harvest time. However, there was not a distinct trend in the acidity changes during the processing period. According to the sensory analysis, Zard, QG18, GW1, Direh, Meshkat, Manzanilla, TMN2and BN5, acquired the high score of total acceptance index among panelists (between 7.5 and 9), respectively.

    Keywords: Biochemical Characteristics, Cultivar, Fermentation, Sensory properties, table olive‎
  • Edris Mahdavi Fikijvar, Hedayat Zakizadeh *, Valiollah Mozaffarian, Hassan Rezadoost Pages 153-164

    This research was conducted in two stages to optimize in vitro propagation of Persian wild paeony. Stage 1: effect of BAP (0, 0.5, 1 and 2 mg.l-1), NAA (0, 0.1, 0.2 and 0.3 mg.l-1) and GA3 (0 and 0.5 mg.l-1) on apical bud ofPaeonia mascula and stage 2: effect of BAP (0, 0.5, 1 and 2 mg.l-1) and NAA (0, 0.25, 0.5 and 1 mg.l-1) were studied on embryonic callus induction on young leaves of Paonia mascula. At stage 1: the highest shoots number (5.38) was obtained on media containing 1 mg.l-1 BAP + 0.1 mg.l-1 NAA+ 0.5 mg.l-1 GA3. The results showed that increasing BAP level caused decreasing of shoot length. At stage 2: maximum of compact embryonic callus (17.93%) and somatic embryo number per explant (7.11) were obtained on 2 mg.l-1 BAP and 0.5mg.l-1 NAA. For callus proliferation, calli were maintained on MS medium containing 2 mg.l-1 BAP, 0.1 mg.l-1 NAA and 0.5 mg.l-1 GA3. Maximum rooting percentage (70.51%) and root number (0.0.02) were obtained with 0.25 mg.l-1 NAA.

    Keywords: In vitro culture, organogenesis, somatic embryogenesis
  • Fatemeh Ramezani, Hossein Ramshini *, Mahmoud Lotfi, MohammadMahdi Mortazavian, Safdar Pour-Mombeini Pages 165-176

    This research was carried out with the aim of improving fruit sugar content in cantaloupe, accession Saveh. The ‘Saveh’ was crossed with ‘Galia’ and the F2 population was generated. The sugar content in fruits of parental generations and F2 population was measured using a refractometer. In F2 population 42 plants out of 2100 plants were selected and evaluated. HRM technique was used to determine the genotype of three candidate SNP markers which previously had been reported strongly associated with sugar content in fruit. The HRM analysis was carried out using Real Time PCR. Among the three SNP markers, one of them (SlE1-HRM) showed polymorphism. ‘Galia’ and ‘Saveh’ genotypes had A1A1 and A2A2 genotypes, respectively. After determining the genotypes, 13, 23 and 6 plants were obtained for three genotypes of A1A1, A1A2 and A2A2 , respectively. Unbalanced completely randomized design analysis of variance showed that these three groups had a significant difference in sugar content. The average of sugar content in brix unit (%) for A1A1, A1A2 and A2A2 genotypes was 11.75, 10.85 and 6.68, respectively. The mean comparison with Duncan's method showed that the difference of these average values was significant at the probability level of p <0.01. These results indicate that the marker can well select the plants that have higher sugar content than the parent of Saveh.

    Keywords: Galia, HRM method, Realtime PCR, Saveh‎
  • Seyed Mahdi Nabaei, MohammadReza Hassandokht, Vahid Abdossi *, Mohammadreza Ardakani Pages 177-188

    In order to study the effects of biochar and chicken manure tea compost on the nutrition responses and growth characteristics of tomato plants (Lycopersicon esculentum), a greenhouse experiment was carried out. The experiment was designed as factorial based on randomized completeblock design with three replications. Factors included biochar in two levels (including 0 and 10 t/ha) and organic and chemical nutrition in six levels (including fresh chicken manure 30 t/ha, three levels of chicken manure compost tea 1:4, 1:8, and 1:12 chicken manure-to-water ratio by w/w, Macromix and Polymicro chemical fertilizer 1 lit/ha and water as control). The results showed there were significant differences among different treatments in regard to soil total N, Fe, Mn, Zn and Cu. The highest leaf N, shoot dry weight and yield were obtained in T1B1 treatment(biochar and chemical ferlilizer) and the maximum manganese, zinc, copper and iron were obtained in T3B1 (compost tea 1:4 and biochar) and T4B1 (compost tea 1:8 and biochar) treatments. T3B1 (compost tea 1:8 and biochar) treatment contained the highest value of DPPH IC50 (3.75 mg), vitamin C (29.03 mg/100g), however, no significant differences were observed between biochar and biochar plus nutrition on soluble solids and titratable acidity compared with control.

    Keywords: fruit quality, Microelements, soil properties, wood biochar‎
  • Fatemeh Zakerian, Fatemeh Sefidkon *, Bohloul Abbaszadeh, Sepideh Kalate Jari Pages 189-201

    Satureja sahandica is one of the endemic Iranian medicinal plants which, has application in pharmaceutical, food, cosmetic and sanitary industries and has high agricultural importance due to its high tolerance to drought stress and production capacity in rainfed areas. In order to investigate the changes in the physiological traits of Satureja sahandica, this research was carried out in two years under field conditions with split plot design in three replications. Drought stress considered as main slot at four levels (full irrigation and interupted irrigation at shoot, budding and 50% flowering stages) and inoculation with mycorhiza as sub plot  at four levels ( non-use of bio fertilizer (control), Glomus intraradices, Glomus mosseae, and Glomus mosseae + Glomus intraradices). The results showed iteraction effect of year * drought stress * mycorrhiza at 1% level on peroxidase and polyphenol oxidase and percentage of essential oil was significant. Mean comparison of traits showed that catalase, superoxide dismutase, peroxidase and total phenol were the highest in the second year. The highest amount of chlorophyll b, total chlorophyll, malondialdehyde, soluble sugar was obtained in drought stress at stem elongation. The highest superoxide dismutase, proline, and total phenol belonged todrought stress at 50% flowering. The highest percentage of essential oil (1.87%) obtained in use of both species of mycorrhiza. So using bio fertilizers can reduced effects of drought stress.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Essential oil percentage, proline, Satureja sahandica, Soluble sugar
  • Saeid Daghighi *, Zohreh Alizadeh, Homa Habibi Pages 203-214
    Jujube (Ziziphus jujuba Mill.) is cultivated for a long time in Iran, which has medicinal and economic value. In order to effective management of genetic sources, identifying species and determination on the genetic relationships between them, knowledge of genetic diversity will be helpful. To evaluate genetic diversity of 25 trees collected from South Khorasan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center Collection, 16 RAPD and 22 SSR primers were used. Both the markers showed highly polymorphic. Distinctive power of two markers were compared using percent of polymorphism, polymorphic information content (PIC), resolving power (RP), marker index (MI) and effective multiplex ratio (EMR). RAPDs produced 108 polymorphic bands, while SSRs amplified 118 polymorphic bands. SSRs showed higher PIC, EMR and MI (0.47, 5.36, 2.58, respectively) than RAPDs (0.19, 3.55, 0.76, respectively). However, RP of RAPDs (9.92) higher than to SSRs (2.10). The dendrogram drawn with UPGMA cluster analysis showed that root-suckers of the same rootstock were separated from each other, which is indicative of the occurrence of somatic mutation among them. Dendrogram derived from the combination of SSR and RAPD datas, divided most of root-suckers from the same rootstock into same clusters.
    Keywords: germplasm, Microsatellite, oligonucleotide, root-sucker, somatic mutation‎
  • Kosar Taheri Boukani, Roghayeh Najafzadeh * Pages 215-228
    In this study diversity of 10 populations belong to Achillea biebersteinii Afan and Achillea wilhelmsii C. Koch in natural habits of West-Azerbaijan province including (Urmia-Nazlu, Oshnaviyeh-Shahraksanati, Naghadeh Mohammadshahsofla, Mahabad-Esakandi, Miandoab-Chalkhamaz, Simineh-Khorojishahr, Bukan-Aliabad, Mahmoodabad-Hosseinabad, Shahindezh-Sarojeh and Sardasht-Nalas) were evaluated. Essential oil composition of the aerial parts of plant was identified by (GC/MS) gas chromatography. Cluster analysis divided the populations into three distinct groups. In general 23 and 27 components were identified in the essential oil ofA. biebersteinii and A. wilhelmsii, respectively. The essential oil percentage of the A. biebersteinii was 0.56 to 1.10 and the essential oil percentage of the A. wilhelmsiiwas 0.49 to 0.68%. The population of Naghadeh belongs to A. biebersteinii had the highest essential oil percentage and the population of Bukan belongs to A. wilhelmsii had the highest amount of 1,8-cineole (72.88%), the population of Miandoab (A. wilhelmsii) was high in camphor (57.98%) and camphon (58.5%) and the Shahindezh population belongs to (A. wilhelmsii) had the high levels of piperiton (32%). Populations of Naghadeh belongs to (A. biebersteinii), Bukan (A. wilhelmsii), Miandoab (A. wilhelmsii) and Shahindezh (A. wilhelmsii) were superior in terms of performance and efficacy that can be used for the pharmaceutical industry and breeding programs.
    Keywords: camphor, Essential oil, GC, MS, Yarrow, 8-cineole
  • Ali Shahi, MohammadReza Fatahi *, Zabihollah Zamani, Reza Maali Amiri Pages 229-244

    Due to decreasing in precipitation and under-ground water resources and increasing the chance of drought stress, it is necessary to select drought resistant or tolerant cultivars and genotypes. Hazelnut is one of the most important nut trees. In order to study responses of six hazelnut cultivars (‘Fertile’, ‘Ronde’, ‘Longue’, ‘Segorbe’, ‘Gerd’ and ‘Merville’) to drought stress, a RCBD based factorial experiment was carried out on three-year-old outdoor potted saplings. Irrigation treatments included control (regular watering), and drought stress (withdraw watering). Rewatering after drought stress period was performed and recovery of plants after one day and after one week were studied. Results of variance analysis showed significant differences between irrigation treatments as well as the cultivars. Photosynthetic pigments and the quantum efficiency decreased under drought stress, whereas, MDA and proline contents increased. The highest quantum efficiency of photosystem II was observed in control treatment (0.731) and the lowest was in stress treatment before rewatering, but one week after rewatering it returned to the control level. Gerd cultivar with highest amount of photosynthetic pigments had also the highest amounts of antioxidant compounds (phenolic compounds and flavonoids). Proline content had negative correlations with most of the studied characters except MDA. Under drought stress, ‘Longue’ and ‘Ronde’ expressed the lowest and the highest leaf injury (necrosis %), respectively. ‘Longue’, ‘Fertile’ and ‘Gerd’ cultivars were more tolerant to drought than other cultivars.

    Keywords: MDA, phenolic compounds, photosynthesis, photosynthetic pigments, proline‎
  • Somayeh Karimi, Bahman Zahedi *, Hassan Mumivand Pages 245-253
    The present study was conducted to evaluate some of the morphological and physiological traits of four basil cultivars under drought stress condition in greenhouse. The experiment was conducted as a factorial based on a completely randomized design. Four commercial basil cultivars (including Iranian green and violet basils, Genovese and Amethyst) were used as the first factor and drought stress at four levels (including irrigation at 100, 85, 70 and 55% FC) was used as second factor. The results showed that drought stress increased root length, but decreased dry weight of the plant. Plant height, leaf area, RWC and transpiration were reduced under drought stress treatments. The rate of membrane stability index increased although the reduction was different among the cultivars. Genovese and Iranian green cultivars showed the highest fresh and dry weights. The highest root dry weight and fresh and dry weights of plant were obtained in Genovese cultivar. Finally, Genovese cultivar showed the highest potential to introduce as tolerant cultivar in order to cultivation in drought condition.
    Keywords: Basil, Drought stress, morphological traits, physiological parameters‎
  • Khatereh Shirinzadeh, Ebrahim Sedaghati *, AliAkbar Mohammadi Mirik, HamidReza Karimi Pages 255-271

    One of the major problems with commercial production of micro-propagated plants is low survival and poor growth after transplanting. In order to investigation the effect of arbuscular mycorrhizal symbiosis on establishment, survival, growth, as well as nutrients absorption on Pyrodwarf micropropagated rootstock in drought stress conditions, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with two factors including mycorrhizae in two levels (with and without) and drought stress in three levels (three, five and seven days irrigation intervals) in three replications in greenhouse conditions. The plants harvested two months after drought stress. The results of variance analysis showed that mycorrhizal symbiosis significantly increased vegetative indices at all levels of drought stress. The total leaf area, stem height, total leaf fresh weight and root dry weight of mycorrhizal seedlings were 3.6, 1.3, 3.1 and 1.9 times higher than non-mycorrhizal plants, respectively. The content of P, Mn, Cu, Zn and K and in root and shoot tissues increased significantly in mycorrhizal treatments than control. Generally, the results of this study showed that pear seedlings treated by arbuscular mycorrhizal fungi had better acclimatization, growth and more tolerance at normal and drought stress condition.

    Keywords: abiotic stress, Acclimatization, Pear, Symbiosis, Tissue culture