فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 46، تابستان 1399)

  • ویژه نامه تابستان 1399
  • تاریخ انتشار: 1399/06/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • هومن بهمن پور*، فرزام بابایی سمیرمی، زهره بزرگمنش صفحات 266-280
    زمینه و هدف

    ظروف پلی اتیلن ترفتالات (PET) در صنایع غذایی کاربردهای فراوانی دارند، اما علی رغم مزیت های پرشمار، این محصولات معایبی نیز دارند که یکی از مهمترین آنها انتشار مواد از ظرف به مواد داخل آن می باشد. در این تحقیق تاثیر دو عامل زمان و دمای نگهداری بر روی میزان مهاجرت ارزیابی و مدل سازی شد.

    روش کار

    به منظور طراحی آزمایشات از روش سطح- پاسخ (RSM) استفاده شد. در ابتدا نوع مواد مهاجر و شرایط موثر در مهاجرت مواد از ظروف پلی اتیلن ترفتالات به نوشابه شناسایی و بررسی شد. نتایج بیانگر آن بود که دو عامل زمان در تماس بودن نوشابه با ظرف و دمای محیط نگهداری تاثیر فراوانی بر روی میزان مهاجرت پلی اتیلن ترفتالات به داخل نوشابه دارند. پس از مطالعات ابتدایی توسط روش اسپکتروفتومتری میزان ترکیبات انتقال یافته به درون نوشابه سنجش شده و این نتایج به کمک روش سطح- پاسخ مدل سازی شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که می توان ارتباط میان میزان انتقال مواد، دما و زمان را به صورت یک مدل توانی (دوبعدی) مدل سازی کرد. همچنین توسط مدل بدست آمده می توان عنوان کرد که دما و مدت زمان ماندگاری به‫ترتیب و به صورت مستقیم با نسبت های 003/0 و 17/1 روی میزان انتقال تاثیر می گذارند. میزان مهاجرت با مجذور زمان نگهداری و دمای محیط نگهداری رابطه مستقیم دارد. زمان ماندگاری نوشابه تاثیر بسیار بالایی در میزان مهاجرت دارد و از نظر ریاضی میزان مهاجرت را می توان تابعی از زمان ماندگاری نوشابه در نظر گرفت. همچنین در کنار زمان ماندگاری دمای نگهداری نوشابه نیز عامل بسیار مهمی در میزان مهاجرت است و ترکیب این دو می تواند میزان مهاجرت را به صورت تصاعدی بالا ببرد.

    نتیجه گیری

    ظروف پلی اتیلن ترفتالات برای نگهداری نوشابه های گازدار غیرالکلی مناسب نیستند و توانایی ایجاد آسیب بر سلامتی مصرف کننده را دارا هستند.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن ترفتالات، دی متیل ترفتالات، اسپکتروفتومتری، روش سطح پاسخ، نوشابه گازدار
  • رضا صمدی خادم*، ابراهیم فتائی*، پیام جوهرچی، محمدابراهیم رمضانی صفحات 281-298
    زمینه و هدف

    دفع زایدات خطرناک در محیط زیست که معمولا از طریق دفن آن در مدفن‫های ویژه انجام می‫گیرد، نیازمند در نظرگرفتن مجموعه ای از معیارهای زیست محیطی و ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی ویژه می‫باشد. محل دفن زباله نامناسب می‫تواند دارای اثرات منفی بهداشتی، اقتصادی و زیست محیطی باشد. در این راستا پژوهش حاضر در پی یافتن محل مناسب دفن پسماندهای ویژه استان قزوین که یکی از مناطق صنعتی کشور است؛ برآمد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع اسنادی، میدانی و توصیفی -تحلیلی بود. در این مطالعه با استفاده مدل AHP در نرم‫افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی به پهنه بندی زمین برای مکان یابی بهینه دفن مواد خطرناک استان قزوین بر پایه 12 معیار (زمین شناسی، شیب، کاربری اراضی، گسل، جهت شیب، جاده‫های ارتباطی، شهر و روستاها، رودخانه، چاه‫های آب زیرزمینی، باتلاق و دریاچه سد) ارزیابی شد و نقشه پهنه بندی زمین به دست آمد. در نتیجه حدود مکان انتخاب گردید. سپس جهت اولویت بندی سایت‫های مناسب در میان محل‫های کاندیدشده از بازدید میدانی مورد استفاده گردید. در ادامه جهت انتخاب بهترین سایت در میان گزینه هایی با اولویت بالاتر، از تکنیک یا روش الک کردن منطقه ای استفاده گردید.

    یافته ها

    در ابتدا نتایج حاصل از تحلیل سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل AHP تعداد 11 مکان برای دفن پسماند مشخص نمود. سپس با بررسی های میدانی مشخص گردید که تعداد شش سایت از مکان های مذکور استعداد لازم برای دفن پسماندهای ویژه را دارا بودند. در نهایت در مرحله ارزشیابی نهایی؛ سایت بشر دارای بیشترین امتیاز و حایز رتبه اول گردید و همچنین سایت صادق آباد با کمترین امتیاز رتبه آخر را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده از این تحقیق سایت بشر برای احداث لندفیل بهداشتی و زیست محیطی به عنوان رتبه اول و بهترین سایت پیشنهاد می گردد. چنانچه در نظر باشد سایت های مختلفی در طی سال های توسعه منطقه ایجاد گردد، می توان از رتبه بندی ارایه شده جهت استفاده متوالی از این سایت ها برای دفن پسماندهای ویژه استان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مکان یابی، مواد زائد خطرناک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، GIS، استان قزوین
  • آنیتا عادل خواه، فرزام بابایی سمیرمی*، صدرالدین علیپور صفحات 299-310
    زمینه و هدف

    باتوجه به اینکه بسیاری از گیاهان کارایی بالایی در جذب عناصر سنگین دارند، استفاده از گیاه پالایی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی گیاهان بومی جاذب فلزات سنگین و و بررسی امکان استفاده از آنها در فناوری گیاه پالایی خاک های آلوده به فلزات سنگین با توجه به فاکتور انتقال بود که در اطراف صنعت پتروشیمی کود رازی استان تهران انجام شد.

    روش کار

    این تحقیق از نوع کتابخانه ای و آزمایشگاهی بود. برای انجام این پژوهش ابتدا از فاضلاب و گیاهان آلوده به فاضلاب صنعت پتروشیمی کود رازی نمونه گیری به عمل آمد و غلظت عناصر سنگین سرب، روی و کادمیوم تعیین گردید. سپس گیاهان سالمی که آلوده به فاضلاب صنعت پتروشیمی کود رازی نشده بودند، در معرض فاضلاب این صنعت قرار گرفتند و برای هر سه عنصر فاکتور انتقال محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که گیاهان بومادران، استپی ریش دار و چوبک با داشتن غلظت 7/103، 3/247 و 9/0 میلی‫گرم بر کیلوگرم ماده خشک، بیشترین میزان غلظت جذب عناصر سنگین به ترتیب برای سرب، روی و کادمیوم داشته و گزینه‫های مناسبی برای پالایش خاک در منطقه می باشند. فاکتور انتقال فلزات سنگین در چوبک، تاج خروس و بومادران نیز بیشتر از سایر گیاهان بدست آمد.

     نتیجه گیری

    اندام هوایی گیاهان توانایی زیادی در جذب عناصر سنگین نسبت به ریشه آنها دارند. غلظت جذب و فاکتور انتقال عناصر سنگین جذب شده توسط گیاهان سالم و آلوده به فاضلاب متفاوت بوده و گیاهان سالم قابلیت بالایی در جذب عناصر سنگین دارند.

    کلیدواژگان: گیاه پالایی، فلزت سنگین، فاضلاب، فاکتور انتقال، صنعت پتروشیمی
  • محمدرضا جنگجو، مژگان زعیم دار*، سید علی جوزی، هدایت فهمی، رضا مرندی صفحات 311-324
    زمینه و هدف

    کیفیت آب مورد استفاده در تولید محصولات کشاورزی از جنبه های بهداشت و سلامت انسان و محیط‫زیست بسیار مهم می‫باشد. این پژوهش با هدف تخمین میزان آلودگی رواناب‫های سطحی و آب‫های زیرزمینی و شناسایی خطرات بالقوه و ارایه راهکارهای مدیریتی جهت استفاده از آنها در تولید محصولات کشاورزی جنوب شهر تهران انجام گردید.

    روش کار

    نقاط نمونه برداری شامل 14 نقطه از شبکه جمع آوری و دفع آب‫های سطحی و کانال های آبرسانی زمین های کشاورزی و 7 نقطه از چاه های زیرزمینی موجود در منطقه 19 شهر تهران بود. پارامترهای مورد بررسی شامل BOD، COD، نیترات، اکسیژن محلول، هدایت الکتریکی، آمونیوم، فسفات، کدورت، سختی کل، pH و SAR بود. داده های بدست‫آمده برای تعیین وضعیت کیفی ایستگاه‫های نمونه برداری وارد نرم افزار WQI گردیده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج شاخص کیفیت آب (WQI) نشان داد میزان آلودگی آب سطحی در 14 نقطه نمونه برداری بین متوسط تا خیلی بد بود. 57 درصد نقاط آب سطحی دارای آلودگی خیلی زیاد، 36 درصد نقاط نسبتا بد و 7 درصد از نظر شاخص آلودگی در حد متوسط بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بیشترین میزان آلودگی در نواحی 3، 4 و 5 منطقه مورد مطالعه بود و در این نواحی آب سطحی و زیرزمینی برای تولید محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، لذا محصولات تولید شده از جنبه سلامت تولیدات کشاورزی می تواند دارای چالش‫های جدی باشد. بنابراین برای مدیریت چالش ایجاد شده و بحران‫های آینده منطقه، در چارچوب برنامه ارزیابی محیط زیست، راهکارهای مدیریتی در چهار گروه برنامه ریزی، پیاده‫سازی و نظارت، پایش و بازنگری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، شاخص کیفیت آب، WQI، آب سطحی، آب زیرزمینی
  • یاور منظوری، گیتی کاشی*، حمیدرضا تشیعی، روح الله محمودخانی، مهسا جهانگیری صفحات 325-337
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین از راه‫های مختلف به منابع آب وارد شده و باعث ایجاد مخاطراتی از قبیل مسمومیت و سرطانزایی در بدن موجودات زنده می‫شوند. این مطالعه با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین (آرسنیک، جیوه و کادمیوم) در سد مخزنی یامچی و شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل در فصل پربارش و کم بارش در سال 1397 انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. 11 ایستگاه نمونه برداری انتخاب و غلظت فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم و جیوه اندازه گیری شد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون های تی زوجی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS-21 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین هدایت الکتریکی، دما و pH  در فصل پر بارش به ترتیب 31/21±18/759 برحسب نفلومتری، 08/2±18/10 برحسب درجه سانتی گراد و 5/0±69/7 به دست آمد که میانگین متغیرهای فوق در فصل کم بارش به ترتیب 11/27±72/887 نفلومتری، 04/1±90/19 درجه سانتی‫گراد و 44/0±76/7 به دست آمد؛ که این مقادیر در حد استاندارد کشوری قرار دارد. میانگین آرسنیک، جیوه و کادمیوم در فصل پر بارش به ترتیب 61/2±218/3، 75/2±378/3 و 03/6±767/1 میکروگرم بر لیتر به دست آمد که میانگین متغیرهای فوق در فصل کم بارش به ترتیب 05/2±76/9، 093/997±1/4 و 03/1±728/2 برحسب میکروگرم بر لیتر به دست آمد؛ که این مقادیر از حد استاندارد کشوری فراتر نرفته است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده می‫توان نتیجه گیری نمود که موقعیت مکان ایستگاه های نمونه برداری در تعیین غلظت فلزات سنگین (آرسنیک، جیوه، کادمیوم) در سد مخزنی یامچی و شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل در فصل پربارش و کم بارش تاثیر دارد. دما و هدایت الکتریکی در غلظت آرسنیک و جیوه تاثیر مثبت و معنادار داشت؛ اما pH تاثیری بر غلظت فلزات سنگین (آرسنیک، جیوه، کادمیوم) در سد مخزنی یامچی و شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل در فصل پربارش و کم بارش در سال 1397 نداشت.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آب شرب، سد مخزنی، اردبیل
  • بهنام خانی زاده، مرتضی خسروی، محمدعلی بهنژادی*، علی شامل، بهروز وحید صفحات 338-353
    زمینه و هدف

    رنگ های آلی از آلاینده های محیط زیستی می باشند، که از فاضلاب های صنعتی وارد منابع آبی می شوند.  توسعه روش های موثر برای حذف آلاینده ها ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی فتوکاتالیستی نانوذرات ZnO خالص، دوپ شده با Mg و La (1 تا 6 درصد وزنی) و نانوذرات Mg5%-La5%/ZnO و Mg6%-La4%/ZnO در حذف ردآمین B از محلول های آبی با تابش UVC است. 

    روش کار

    در این تحقیق نانوذرات به روش سل- ژل سنتز گردید. فعالیت فتوکاتالیستی آن ها تحت تابش UVC در حذف ردآمین B در فتوراکتور ناپیوسته بررسی شد. غلظت ردآمین B در محلول آبی با اندازه گیری جذب در طول موج ماکزیمم (nm554) با اسپکتروفتومتر مریی- فرابنفش انجام گردید. میزان درصد حذف در حضور نانوذرات در min 21 تابش اشعه UVC، محاسبه و تجزیه و تحلیل شد. در ضمن مدل سینتیکی مناسب برای واکنش فتوکاتالیستی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بعد از min 21 تابش اشعه UVC درصد حذف RhB از 5/11 درصد (بدون حضور نانوذره) به 84/72 درصد (در حضور ZnO)، 36/94 درصد (در حضور (Mg5%/ZnO، 54/88  درصد (در حضور La4%/ZnO) و 23/96 درصد (در حضور Mg5%-La5%/ZnO) رسیده است. همچنین ثابت های سینتیکی نانوذرات فعال محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، که نانوذرات ZnO به عنوان یک فتوکاتالیست برای حذف ردآمین B از محلول های آبی تحت تابش UVC موثر می باشد و با دوپ و کودوپ کردن ZnO با یون های Mg2+ و La3+ کارایی نانوذرات در حذف ردآمینB از محلول های آبی افزایش می یابد. نتایج بررسی سینتیک واکنش ها نشان داد که مدل مناسب سینتیکی، شبه درجه اول بود.

    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، ردآمین B، سینتیک، نانوذره اکسیدروی، دوپینگ و کودوپینگ
  • حسین ماری اریاد، احمد یوسفی نسب * صفحات 354-366
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از چالش های مهم توسعه پایدار در اکثر کشورها، مقوله محیط زیست و سلامت می باشد. شاخص‫های بهداشت محیط به دلیل اینکه بیانگر وضعیت تغییرات محیط زندگی مردم و تهدیدات موجود برای سلامت است از اهمیت بسیار برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تغییرات شاخص‫های مربوط به بهداشت محیط در شهرستان‫های استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال‫های 1395-1386 در سال 1396 شکل گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع گذشته نگر طولی بود که با استفاده از داده های موجود در گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت استان کهگیلویه و بویراحمد در بازه زمانی ده ساله روند تغییرات شاخص‫های مربوط به بهداشت محیط را بررسی نمود. داده‫های حاصل با استفاده از شاخص‫های نظیر درصد توصیف، میانگین و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند که این کار در محیط نرم افزار spss-16 انجام شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر شاخص‫های بهداشت محیط در حوزه روستایی، شهری و کل شهرستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که این شاخص‫ها شامل درصد خانوارهای روستایی با دسترسی به توالت بهداشتی، دفع بهداشتی زباله، دفع بهداشتی فاضلاب، فضولات دامی، درصد بهسازی و بهداشتی اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، درصد کارت تندرستی معتبر و مطلوبیت نمونه‫های آب آشامیدنی در روستا، شهر و کل شهرستان محاسبه و تحلیل شد که بترتیب 3/87،4/95، 4/68، 9/88، 7/86، 9/83، 3/94 و 3/91 درصد می‫باشد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بجز شاخص بهسازی و بهداشتی اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی که در شهرستان کهگیلویه معنادار نبوده در سایر شاخص ها معنادار بوده و می توان نتیجه گرفت که شاخص‫های بهداشت محیط در طی ده سال بهبود یافته‫اند؛ اما اکثر شاخص‫ها در مقایسه با میانگین شاخص‫های تعیین شده توسط متخصصین بهداشت محیط استان در سطح پایین‫تری قرار دارند و تلاش مسیولین را جهت ارتقاء شاخص‫های بهداشت محیط می‫طلبد. راهکارهایی از جمله جذب نیروی تخصصی بهداشت محیط، اعمال قوانین ماده 688 بهداشت عمومی و ماده 13 مواد خوردنی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی، مکاتبات لازم با ادارات ذیربط جهت تعامل ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: بهداشت محیط، شاخص، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • علیرضا محمدی، رضا‫ هاشمی معصوم آباد* صفحات 367-383
    زمینه و هدف

    مراکز بهداشتی- درمانی از جمله مراکز حیاتی و مهم خدماتی هستند که دسترسی مناسب و به موقع به آنها از اهداف اساسی توسعه و عدالت اجتماعی به حساب می‏آید. سلامت هر فرد و جامعه در گرو مراکزی است که سلامت وی را تامین می کند، مراکز خدمات بهداشتی و درمانی از جمله مراکزی هستند که به طور مستقیم در تامین سلامت فرد و جامعه دخیل هستند؛ لذا دسترسی سریع، به موقع و ارزان به این مراکز در هر جامعه، به خصوص در جوامع شهری خیلی مهم و ضروری است. از همین رو هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل میزان دسترسی محلات شهر اردبیل به مراکز بهداشتی- درمانی بود.

    روش کار

    این مقاله با استفاده از مدل های آمار فضایی، در نرم افزار Arc/GIS به نحوه توزیع فضایی کاربری های بهداشتی- درمانی در سطح شهر اردبیل پرداخت. داده های موردنیاز نیز به روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع و سازمان های مربوطه گردآوری شدند. جهت همبستگی بین جمعیت و کاربری بهداشتی- درمانی و همچنین کاربری بهداشتی- درمانی با سایر کاربری ها از نرم افزار IDRISI SELVA استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ناحیه 2 از منطقه 2 و ناحیه 5 از منطقه 4 در وضعیت بهتری به لحاظ دسترسی به مراکز بهداشتی- درمانی قرار دارند و بقیه مناطق به لحاظ دسترسی در وضعیت مطلوبی به سر نمی برند. همچنین میزان همبستگی بین جمعیت و کاربری درمانی در سطح کل شهر و در سطح منطقه 4 منفی بود.

    نتیجه گیری

    در زمینه سازگاری بین کاربری بهداشتی- درمانی با سایر کاربری ها میزان همبستگی بین کاربری بهداشتی- درمانی و کاربری های آموزشی، فرهنگی، فضای سبز، تجاری، تجاری خدماتی و ورزشی همبستگی مثبت و با کاربری های مسکونی، اداری انتظامی، کارگاهی صنعتی همبستگی منفی وجود داشت. در نهایت با توجه به خروجی حاصل از یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارایه شد.

    کلیدواژگان: مراکز بهداشتی- درمانی، دسترسی، محلات شهر اردبیل، آمار فضایی، GIS
  • آرمین جلال زاده، حمیدرضا ربیعی فر*، حمیدرضا وثوقی فر، آرش رزمخواه، ابراهیم فتائی صفحات 384-396
    زمینه و هدف

    رودخانه زرینه رود یکی از رودخانه های مهم دایمی و پرآب استان آذربایجان غربی است که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارد. در این مطالعه با هدف بررسی کیفیت بخشی از رودخانه زرینه رود به طول 5/57 کیلومتر از محل خروجی سد تنظیمی نوروزلو تا محل تخلیه به دریاچه ارومیه از مدل شبیه سازی کامپیوتری QUAL2K استفاده گردید.

    روش کار

    پارامترهای انتخابی مدل شامل: دبی، اکسیژن محلول (DO) و اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی بود. زمان انتخابی برای شبیه سازی اردیبهشت 1397 انتخاب گردید. کالیبراسیون مدل با استفاده از تعیین ضرایب اکسیداسیون مواد کربنی و ضریب هوادهی مجدد رودخانه، با استفاده از روش میانگین جذر مربعات خطا ((RMSE انجام گردید.
     

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در پایین دست سد تنظیمی نوروزلو بدلیل دریافت فاضلاب کشتارگاه دام، کارخانه قند، فاضلاب های شهری، روستایی و زهاب های کشاورزی تغییرات چشمگیری در پارامترهای کیفی رودخانه به وجود آمده است.

    نتیجه گیری

    به دلیل بالا بودن ظرفیت خودپالایی رودخانه میزان اکسیژن محلول در حد مناسبی بوده و میزان BOD نیز با وجود افزایش ناگهانی به حد قابل قبولی رسیده بود. از نظر انطباق داده های مشاهداتی با نمودار خروجی مدل به غیر از دبی جریان در سایر پارامترها انطباق مناسبی وجود داشت که عدم انطباق داده های مشاهداتی دبی جریان با نمودار شبیه‫سازی می تواند به دلیل برداشت های غیرمجاز از رودخانه برای مصارف کشاورزی باشد.

    کلیدواژگان: مدل‫سازی، کیفیت آب، QUAL2K، رودخانه زرینه رود
  • شایان خلیلی ارجقی، غلامرضا ابراهیم زاده رجائی، نوشین سجادی *، مرتضی کاشفی الاصل، ابراهیم فتائی صفحات 397-408
    هدف و زمینه

    ورود فلزات سنگین از منابع مختلف تامین آب شرب از مشکلات اساسی کیفیت آب، به خصوص در مناطق صنعتی می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی قابلیت حذف آلاینده های فلزی جیوه و آرسنیک از محلول های آبی با استفاده از نانوذرات اکسید آهن سنتز شده به روش سبز بود. برای این منظور از عصاره حاصل شده از یک نمونه گلسنگ بومی استان اردبیل جهت سنتز نانوذرات اکسید آهن به عنوان جاذب استفاده شد.

    روش کار

    برای تهیه نانوذرات اکسید آهن مغناطیس پذیر از یک روش رایج و سریع بنام روش هم رسوبی استفاده شد. در این روش از مخلوط نمک آهن دو و سه ظرفیتی با نسبت استوکیومتری مشخص به حجم معینی از عصاره بدست آمده از گیاه Sinensis Ramalina (SR) اضافه می‫شود. به دلیل استفاده از گیاه گلسنگ در فرایند سنتز نانوذرات اکسیدآهن، به روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش سنتز سبز نیز گفته می‫شود. جهت تایید نانوذرات اکسیدآهن سنتزشده، از روش های اسپکتروفتومتری مریی- ماورای بنفش، XRD، FT-IR، SEM و آنالیز عنصری EDX استفاده شد.

    یافته ها

    در طیف حاصل شده از اسپکتروفتومتر، پیک ظاهر شده درcm-1 5±574 نشان‫دهنده انتقال الکترون اکسیژن به آهن سنتزشده از گلسنگ SR بود. طیف حاصل از XRD نیز تاییدکننده خلوص نانوذرات اکسید آهن می باشد، به طوریکه در موقعیت های2θ= 30.40, 35.75, 43.60, 57.90, 63.60 الگوی پراش به درستی حاصل شد. ماهیت کروی یکنواخت نانوذرات اکسیدآهن (III) با اندازه بین 74/31 الی 91/53 نانومتر که با استفاده از تصاویر SEM قابل مشاهده است. همچنین آنالیز EDX جهت نشان دادن ساختار عنصری تشکیل دهنده نانوذرات اکسید آهن سنتز شده، مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز عنصری مشخص کرد که نانوذرات سنتز شده حاوی 68/19 درصد وزنی آهن و 49/51 درصد وزنی اکسیژن است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که جیوه از مدل ایزوترم جذب لانگموییر (998/0 R2=) و آرسینیک از مدل ایزوترم جذب فروندلیچ (968/0 R2=) تبعیت می کند و فرایند حذف در هر دو فلز خود به خودی و گرمازا است. داده های بدست‫آمده از مطالعات سینتیکی حذف هر دو فلز از محلول های آبی در مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم با ضریب همبستگی مناسب بالای 99/0 برازش شدند. قابلیت حذف آرسنیک و جیوه توسط نانوذرات اکسید آهن مغناطیسی پذیر سنتزشده توسط عصاره گیاه SR به ترتیب 02/71 و 84/72 درصد در 4pH= و غلظت اولیه 50 میلی گرم بر لیتر بدست آمد.

    کلیدواژگان: نانوذره اکسید آهن، گلسنگ Sinensis Ramalina، سنتز سبز، جذب سطحی، آرسنیک، جیوه
  • حمید خوشدست*، محمد نعیم زیدآبادی نژاد صفحات 409-421
    زمینه و هدف

    یکی از بزرگترین نگرانی ها درباره توسعه روز افزون صنایع معدنی، به ویژه در مناطق خشک و گرمسیر، مصرف آب زیاد آنها و در نتیجه، تهدید جدی منابع آبی منطقه در کنار اثرات آلایندگی این صنایع بر محیط زیست و سایر منابع آبی پایین دستی است. لذا، اتخاذ تصمیمات و اعمال تمهیدات مناسب جهت مدیریت مصرف آب در صنایع معدنی، امری ضروری است. اما، ارایه هرگونه برنامه اجرایی و عملیاتی جهت کنترل مصرف آب در این صنایع در گروی پایش برنامه ریزی شده و علمی مصرف آب طی دوره های زمانی مشخص است.

    روش کار

    در این پژوهش، پایش مصرف آب در مجتمع سنگ آهن گهر زمین (سیرجان) با استفاده از روش پایش آماری Shewhart برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مصرف آب خطوط دوگانه فرآوری کارخانه طی یک سال عملیاتی برای توسعه نمودارهای کنترلی جمع آوری و سازمان دهی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در ماه های مختلف سال، مصرف آب می تواند مستقل از شرایط جوی و یا میزان تولید کارخانه باشد. همچنین، نمودارهای میانگین نشان دادند که روند مصرف آب در دو خط تقریبا برعکس یکدیگر بوده و در هر ماه، با افزایش مصرف آب یک خط، مصرف آب خط دیگر کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    برای مرتفع نمودن مشکلات، تسریع در ساخت مخزن شماره 2 برای مستقل نمودن مصرف آب هر خط فرآوری به عنوان بهترین راهکار عملیاتی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: مصرف آب، سیرجان، پایش فرایند، نمودار کنترلی، روش Shewhart، سنگ آهن
  • فرامرز فرضی وانستانق، سمیه تکلوی*، عذرا غفاری صفحات 422-431
    زمینه و هدف

    والدین کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری در مقایسه با والدین کودکان عادی هیجانات منفی بیشتری تجربه می کنند، لذا نیازمند توجه و دریافت مداخلات روانشناختی می باشند که بر این اساس، مطالعه حاضر تلاشی برای کاهش مشکلات روانشناختی این مادران بود. لذا هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی آموزش دلسوزی به خود بر احساس شرم و گناه مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزش و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. تعداد نمونه مورد پژوهش 40 نفر از مادران بودند که به روش نمونه‫گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 20 نفر آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش دلسوزی دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس آمادگی شرم و گناه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) با بهره گیری از نرم افزارآماری SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش دلسوزی به خود تاثیر معناداری بر کاهش احساس شرم و گناه مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری داشت (001/0p<). با این معنی که به ترتیب 15/0 و 18/0 از تغییرات حاصل در میانگین نمرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون متغیر احساس شرم و گناه در گروه آزمایش به علت آموزش دلسوزی به خود بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آموزش دلسوزی به خود بر کاهش احساس شرم و گناه مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری تاثیر داشت. احساس شرم و گناه می‫تواند زمینه ساز بروز آسیب های روان شناختی در مادران و کودکان شود، بنابراین استفاده از این روش درمانی/ آموزشی برای کاهش مشکلات روانشناختی مادران کودکان مذکور پیشنهاد می‫گردد.

    کلیدواژگان: دلسوزی به خود، احساس شرم و گناه، اختلالات یادگیری
  • حسن عسکرپور، مسعود امیری*، مهدی نادری لردجانی، ویدا امیری، عطاء الله خدامرادی، مرضیه خلیل زاده صفحات 432-437
    زمینه و هدف

    فسفید آلومینیوم از عوامل مسموم کننده شایع در کشور محسوب می‫شود. فسفید آلومینیوم در تماس با رطوبت با اسید معده، گاز فسفین تولید می‫کند که این گاز بسیار سمی است. عمدتا سیستم قلبی- عروقی و تنفسی را مورد حمله قرار می‫دهد. مصرف حتی مقادیر کم این سم می‫تواند به مرگ فرد منجر گردد. این مطالعه یک مورد درمان موفقیت آمیز مسمومیت با قرص برنج را گزارش می‫دهد.

    معرفی مورد

    بیمار مردی 23 ساله که حدود 35 دقیقه پس از مصرف نصف قرص برنج با استفراغ‫های متوالی، تهوع و تشدید علایم گوارشی به علت خودکشی با  قرص برنج به بیمارستان شهداء شهرستان لردگان ارجاع شد. محتویات معده با شارکول و بی کربنات شستشو داده شد و نیم لیتر روغن زیتون نیم ساعت بعد به بیمار خورانده شد. بدلیل فشار پایین سیستولیک 70 میلی متر جیوه  تحت درمان با 1 لیتر نرمال سالین قرار گرفت. جهت اصلاح اسیدوز متابولیک و اصلاح گازهای خونی برای بیمار بی کربنات سدیم (به طور متوسط 3-2 ویال در ساعت) شروع شد. 10 سی سی گلوکونات کلسیم 10 درصد هر 8 ساعت، یک گرم سولفات منیزیوم هر 6 ساعت و محلول (انسولین، گلوکز و پتاسیمGIK:) بصورت وریدی برای بیمار شروع شد. در روز سوم گازهای خونی (PaCO2:90، pH:7.2، HCO3:19) و فشار خون (mmHg 60/10) وضعیت بهتری پیدا کرد و علایم حیاتی پایدار شد. روز چهارمEF  (کسر تخلیه ای) بیمار به 30 درصد افزایش یافت و بیمار پس از 6 روز با بهبودی از بیمارستان ترخیص گردید.

    نتیجه گیری

    در مسمومیت با قرص برنج اقدامات تاثیرگذار شامل ارجاع سریع بیمار، مراقبت‫های دقیق و مداوم، تخلیه سریع و رقیق سازی محتویات معده، تجویز روغن زیتون، تثبیت پتانسیل غشاء سلولی و انجامECMO  می‫تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: درمان موفق آمیز، مسمومیت، قرص برنج
|
  • H Bahmanpour*, F Babaei Semiromi, Z Bozorgmanesh Pages 266-280
    Background & objectives

    Polyethylene terephthalate (PET) containers have many applications in the food industry. Although there are numerous advantages for PET it also has some disadvantages, one of which is the migration of materials from the container into the material inside. In this study, the effect of two factors of storage time and temperature on the migration rate was evaluated and modeled.

    Methods

    To design the experiments, the surface-response method (RSM) was used. First, the type of migratory material and the effective conditions on the migration of materials from polyethylene terephthalate containers to soft drinks were identified and investigated. The primary results showed that the two factors of time of contact of the beverage with the container and the temperature of the storage environment have a significant effect on the migration of polyethylene terephthalate into the beverage. After the initial studies, the amount of compounds transferred into the beverage was measured by the spectrophotometric method and these results were modeled using the level-response method.

    Results

    The results showed that the association between material transfer rate, temperature, and time can be modeled as a two-dimensional power model. It can also be stated by the model that temperature and shelf life directly affect the transfer rate with ratios of 0.003 and 1.17, respectively. The rate of migration is directly related to the square of the storage time and the temperature of the storage environment. The shelf life of the beverage has a very high impact on the migration rate, and mathematically the migration rate can be considered as a function of the shelf life of the soft drink. In addition to the shelf life of the beverage storage temperature is also a very important factor in the migration rate and the combination of the two can increase the rate of migration exponentially.

    Conclusion

    Polyethylene terephthalate containers are not suitable for storing non-alcoholic carbonated beverages and have the potential to cause harm to consumer health.

    Keywords: Polyethylene Terephthalate, Dimethyl Terephthalate, Spectrophotometry, Response Surface Method, Carbonated Drink
  • R Samadi Khadem*, E* Fataei, P Joharchi, M.E Ramezani Pages 281-298
    Background & objectives

    The disposal of hazardous waste in the environment, which is usually done by burying it in a special landfill, requires a set of environmental standards and special economic, social and managerial considerations. Improper landfills can have negative health, economic, and environmental effects. In this regard, the present study seeks to find a suitable landfill for special waste in the industrial province of Qazvin.

    Methods

    In this documentary research method, using AHP model in GIS to land zoning for optimal location of landfills in Qazvin province based on 12 criteria (geology, slope, land use, fault, slope direction, communication roads, cities and villages, rivers, groundwater wells, swamps, and lakes) were assessed and the land zoning map was obtained. As a result, the location limits were selected. Then, field visits were used to prioritize appropriate sites among the nominated sites. Then, to select the best site among the options with higher priority, the technique or method of regional screening was used.

    Results

    At first, the results of GIS analysis and the AHP model identified 11 places for landfilling. Secondly, field studies revealed that six sites from the mentioned places had the necessary talent to bury hazardous waste. Finally, in the evaluation stage; the Bashar site had the highest score and had the first rank, and the Sadegh Abad site had the last rank with the lowest score.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the Bashar site for the construction hazardous waste landfills is proposed as the first and best site. If different sites are to be created during the years of development of the region, the provided ranking can be used for consecutive use of these sites for landfilling of hazardous wastes in the province.

    Keywords: Site Selection, Hazardous Waste, Documentary Research Method, GIS, Qazvin Province
  • A Adelkhah, F Babaei Semiromi*, S Alipour Pages 299-310
    Background & objectives

    Since many plants have high efficiency in absorbing heavy elements, the use of phytoremediation is of great importance. The purpose of this study is to identify native plants that absorb heavy metals. Also, the possibility of using them in phytoremediation technology in soils contaminated with heavy metals (around the petrochemical industry of Razi fertilizer in Tehran province) was investigated according to the transfer factor.

    Methods

    This is a library and laboratory research, in which, first sampling of wastewater and plants contaminated with sewage of Razi fertilizer petrochemical industry was done. Secondly, the concentration of heavy elements of lead, zinc and cadmium was measured. Then, healthy plants which were not contaminated with the wastewater of Rzai fertilizer petrochemical industry were exposed to the wastewater of this industry and the transfer factor was calculated for all three elements.

    Results

    The results showed that Achillea willhelmsii, Stipa barbata, and Aconthophyllum microcephallam had the highest concentration of heavy metals uptake with concentrations of 103.7, 237.3 and 0.9 mg / kg, for lead, Zinc and cadmium respectively and are good options for refining soil in the area. Heavy metal transfer factor was also higher in Aconthophyllum microcephallam, Amaranthus retrofiexus and Achillea willhelmsii compared to others.

    Conclusion

    The aerial parts of plants had a great ability to absorb heavy elements compared to their roots. Adsorption concentration and transfer factor of heavy elements absorbed by healthy plants and contaminated with wastewater were different. Healthy plants had a high ability to absorb heavy elements.

    Keywords: Phytoremediation, Heavy Metal, Wastewater, Transfer Factor, Petrochemical Industry
  • M.R Jangjoo, M Zaeimdar*, S.A Jozi, H Fahmi, R Marandi Pages 311-324
    Background & objectives

    Irrigation water quality is a critical aspect of agricultural production especially in terms of human health and the environmental aspects. The aim of this study was to estimate the level of surface runoff and groundwater pollution used in the production of agricultural products in the south of Tehran.

    Methods

    Sampling points included 14 points of surface water collection and disposal network and irrigation canals of agricultural lands and 7 points of underground wells in the 19th district of Tehran. The quality of the collected samples was analyzed for BOD, COD, nitrate, dissolved oxygen, electrical conductivity, ammonium, phosphate, turbidity, total hardness, pH and SAR using WQI software.

    Results

    The results of Water Quality Index (WQI) showed that the level of surface water pollution in 14 sampling points was moderate to very bad. 57% of surface water points were highly polluted, 36% were relatively bad and 7% were moderate in terms of pollution index.

    Conclusion

    Agricultural products of areas 3, 4 and 5, if consumed, can endanger the health of consumers. Because the samples collected from these areas had the highest level of contamination. Therefore, in order to manage the challenges and future crises in these areas, within the framework of the environmental assessment program, management solutions are proposed in four groups: planning, implementation and monitoring, monitoring and review.

    Keywords: Water Resources Management, Water Quality Index, WQI, Surface Water, Groundwater
  • Y Manzoori, G Kashi*, H Tashii, R Mahmoodkhani, M Jahangiri Pages 325-337
    Background & objectives

    Heavy metals enter water sources in many ways and cause hazards such as poisoning and carcinogenesis in the living organisms. This study aimed to investigate the concentration of heavy metals (arsenic, mercury, and cadmium) in the Yamchi Reservoir Dam and Ardabil drinking water distribution network in high and low rainfall seasons in 2018.

    Methods

    In this cross-sectional study, eleven sampling stations were selected. Heavy metals such as arsenic, cadmium, and mercury were measured. Paired t-test, Kruskal-Wallis, and Pearson correlation coefficients were used to test the research hypotheses using SPSS 21 software.

    Results

    The mean electrical conductivity, temperature, and pH were 759.18±1.31 µmoh/cm, 10.18±2 2.08 ᵒC, and 7.69±0.5, respectively. The mean of the above variables in the low rainfall season was 887.72±27.11 µmoh/cm, 19.90±1.04 °C, and 7.76±0.44, respectively and these values ​​were at the national standard. The mean arsenic, mercury, and cadmium concentrations in the rainy season were 32.18±4.61, 59.94±8.75, and 21.28±6.03 μg/l, respectively. The mean of the above variables in the low season of precipitation were 976.37±205.90, 549.05±109.32, and 5.30±2.47 µg/l, respectively and these values were higher than the national standard.

    Conclusion

     In conclusion, the location of sampling stations influences the determination of heavy metals (arsenic, mercury, cadmium) in Yamchi Reservoir Dam and Ardabil drinking water distribution network in high and low rainfall season. Temperature and electrical conductivity had a significant positive and significant effect on arsenic and mercury concentrations; but pH did not affect on the concentration of heavy metals (arsenic, mercury, cadmium) in Yamchi Reservoir Dam and drinking water distribution network in Ardabil city during high and low rainfall in 2018.

    Keywords: Heavy Metals, Drinking Water, Reservoir Dam, Ardabil
  • B Khanizadeh, M Khosravi, M.A Behnajady*, A Shamel, B Vahid Pages 338-353
    Background & objectives

    The organic dyes are environmental pollutants that pour into water sources by industrial wastewater. It is necessary to develop effective methods for removing pollutants. The aim of this study was to evaluate photocatalytic efficiency of bare ZnO nanoparticles doped with Mg and La (1 to 6% by weight) and Mg 5% -La 5% / ZnO and Mg6%-La4% / ZnO nanoparticles in the removal of Rhodamine B from water solution by UVC irradiation.

    Methods

    In this study, nanoparticles were synthesized by the sol-gel method. Their photocatalytic activity was investigated by UVC irradiation to remove Rhodamine B in batch photoreactor. The concentration of Rhodamine B in aqueous solutions was measured by the determination of its absorption at the maximum wavelength of 554 nm with a visible-ultraviolet spectrophotometer. The removal amount in the presence of nanoparticles in 21 min of UVC irradiation was analyzed. In addition, a suitable kinetic model for the photocatalytic activity was investigated.

    Results

    After 21 min UVC irradiation, the percentage of Rhodamine B removal from 11.5% (absence of nanoparticles) to 72.84% (presence of ZnO), 94.36% (presence of Mg 5% / ZnO), 88.54% (presence of La4% / ZnO) and 96.23% (presence of Mg5%-La5% / ZnO). The kinetic constants of active nanoparticles were also calculated.

    Conclusion

    The results of the study show that ZnO nanoparticles are effective as a photocatalyst for the removal of Rhodamine B from aqueous solutions under UVC irradiation, by doped and co-doped ZnO with Mg2+ and La3+ ions enhance the efficiency of nanoparticles in the removal of Rhodamine B. Also, results indicated that the kinetic model followed from the pseudo-first order.

    Keywords: Photocatalytic, Rhodamine B, Kinetic, ZnO Nanoparticles, Doping, Co-doping
  • H Mari Oryad, A Yousefi Nasab* Pages 354-366
    Background & objectives

    Environmental health is one of the major challenges of sustainable development in most countries. Environmental health indicators are very important because they reflect the changing state of peoplechr('39')s living environment and the existing health threats. This study aimed to investigate the trend of changes in indicators related to environmental health in the cities of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces during the years 2007-2016.

    Methods

    The present study is a longitudinal retrospective study that uses the data available in the environmental health department in the Health Center of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province The trend of changes in environmental health indicators was examined over ten years. The data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    In the present study, environmental health indicators in rural, urban, and the whole city were analyzed. These indicators include the percentage of rural dwellers with access to sanitary toilets, waste disposal, sewage disposal, livestock waste/manure, improvement percentage, and the hygiene of public places and food preparation and distribution centers, the health cardholders percentage and healthy drinking water in the village, city and the whole city were calculated, Which were 87.3%, 95.4%, 68.4%, 88.9%, 86.7%, 83.9%, 94.3%, and 91.3%, respectively.

    Conclusion

    The findings of the present study show that except for the index of improvement and sanitation of public places and food preparation and distribution centers, which was not significant in Kohgiluyeh city, other environmental health indicators have improved during ten years, but most indicators were lower than the average indicators set by environmental health experts in the province. This effort requires the authorities to improve the environmental health indicators by providing solutions such as attracting specialized environmental health personnel, applying the laws of Article 688 of public health and Article 13 of cosmetic beverages, and providing the necessary correspondence with the relevant departments to interact.

    Keywords: Environmental Health, Indicators, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad
  • A Mohammadi, R Hashemi Masoomabad* Pages 367-383
    Background & objectives

    Health care centers are among the most important and essential centers that proper and timely access to them is one of the basic goals of social justice. The health of the individual and the community depends on the centers that provide primary health care. Rapid, timely, and inexpensive access to these centers is very important and necessary, in any community, especially in urban areas. Therefore, this study aimed to investigate and analyze the access of Ardabil suburbs to health care delivery centers.

    Methods

    This study, using spatial statistics models, in Arc / GIS software, has dealt with the spatial distribution of healthcare applications in Ardabil. The required data has been collected in a library-based manner by referring to relevant sources and organizations. IDRISI SELVA software has been used for correlation between population and health use as well as health use with other uses.

    Results

    The results show that area 2 of area 2 and area 5 of area 4 are in better condition in terms of access to health centers on the other hand the rest of the areas are in poor condition. Also, the correlation between population and medical use was negative in the whole city and area four.

    Conclusion

    In the field of compatibility between health and other uses, there is a positive correlation between health use and educational, cultural, green space, commercial, service and, sports applications. In contrast, there is a negative correlations with residential, law enforcement, industrial workshop.

    Keywords: Health Care Centers, Accessibility, Ardabil Suburbes, Spatial Statistics, GIS
  • A Jalalzadeh, H Rabieifar*, H Vosoughifar, A Razmkhah, E Fataei Pages 384-396
    Background & objectives

    Zarrinehrud River is one of the most important permanent and water-rich rivers in West Azerbaijan province located in the catchment area of Lake Urmia. In this study, to evaluate the quality of the Zarrinehrud River, with a length of 57.5 kilometers from the outlet of Noroozlou to the drainage dam to the Lake Urmia, QUAL2K computer simulation model was used.

    Methods

    The selected parameters of the model included: flow, dissolved oxygen (DO) and biochemically required oxygen. The selected time for the simulation was May 2016. Model calibration was performed by determining the oxidation coefficients of carbonaceous materials and the re-aeration coefficient of the river, using the mean square root of error (RMSE)

    Results

    The results show that the water quality of the river downstream of the Noruzlu regulatory dam has caused significant changes in the quality parameters of the river due to receiving wastewater from slaughterhouses, sugar factories, urban, rural and agricultural drains.

    Conclusion

    Due to the high self-purification capacity of the river, the amount of dissolved oxygen is appropriate and the amount of BOD has reached an acceptable level despite a sudden increase. In terms of matching the observational data with the output diagram of the model, there was a good fit in other parameters except flow rate. In the case of non-compliance of the observed flow data with the simulation diagram, it may be due to unauthorized withdrawals from the river for agricultural purposes.

    Keywords: Modeling, Water Quality, QUAL2K, Zarinehrud River
  • Sh Khalili Arjaghi, Gh Ebrahimzadeh Rajaei, N Sajjadi*, M Kashefi Alasl, E Fataei Pages 397-408
    Background & objectives

    The import of heavy metals into various sources of drinking water supply is one of the major problems of water quality, especially in industrial areas. The aim of this study was to investigate the ability of mercury and arsenic metal pollutants to be removed from aqueous solutions using green oxide nanoparticles synthesized by green method. For this purpose, the extract from an indigenous lichen sample of Ardabil province was used as a sorbent for synthesis of iron oxide nanoparticles.

    Methods

    For the preparation of magnetized iron oxide nanoparticles, a fast and common method called co-adsorption was used. In this method, a mixture of bivalent and trivalent iron salts with a specified stoichiometric ratio is added to a certain volume of the extract obtained from Sinensis Ramalina (SR). Due to the use of lichen in the process of synthesis of iron oxide nanoparticles, the method used in the present study is also referred to as the green synthesis method. UV-Vis spectrophotometry, XRD, FT-IR, SEM and EDX elemental analysis were used to confirm the synthesized iron oxide nanoparticles.

    Results

    In the spectrophotometer spectrum, the peak appearing at 574±5 cm-1 indicates the transfer of oxygen electrons to the iron synthesized from SR lichens. The XRD spectrum also confirms the purity of the iron oxide nanoparticles, as the diffraction pattern was correctly obtained at 2θ=30.40, 35.75, 43.60, 57.90, 63.60. The uniform spherical nature of the iron oxide (III) nanoparticles with a size between 31.74 to 53.91 nm can be seen using SEM images. EDX analysis was also used to show the elemental structure of the synthesized iron oxide nanoparticles. Elemental analysis revealed that the synthesized nanoparticles contained 19.68% by weight of iron and 51.49% by weight of oxygen.

    Conclusion

    Studies showed that mercury follows the Langmuir adsorption isotherm model (R2=0.998) and arsenic follows the Freundlich adsorption isotherm model (R2=0.968) and the removal process in both metals is spontaneous and exothermic. The data obtained from the kinetic studies of removal of both metals from aqueous solutions were fitted to the pseudo-second-order kinetic model with an appropriate correlation coefficient above 0.99. The ability to remove arsenic and mercury by magnetic iron oxide nanoparticles synthesized by SR plant extract was 71.02% and 72.84% at pH=4 and initial concentration of 50 mg/l, respectively.

    Keywords: Iron Oxide Nanoparticles, Sinensis Ramalina Lichens, Green Synthesis, Adsorption, Arsenic, Mercury
  • H Khoshdast*, M.N Zeidabadi Nejhad Pages 409-421
    Background & objectives

    One of the biggest concerns about the increasing development of the mining industries, especially in the dry and tropical regions, is their high water consumption and, consequently, the serious threat to the local water resources as well as the impacts of these industrieschr('39') pollution on the environment and other downstream water resources. Therefore, it is necessary to make appropriate decisions and take appropriate measure to manage water consumption in the mining industry. However, the presentation of any operational plan to control water use in such industries depends on the planned and scientific monitoring of water consumption over specific periods.

    Methods

    In this study, water consumption monitoring in the Gohar-Zamin Iron Ore Complex (Sirjan, Iran) was investigated for the first time using Shewhart statistical monitoring method. For this purpose, water consumption data of the plantchr('39')s dual processing lines were collected and organized during one year of operation to develop the control charts.

    Results

    The results show that in different months of the year, water consumption can be independent of the weather conditions or the factory production. Moreover, the cumulative diagrams show that the trend of water consumption in the two lines is almost opposite to each other and each month with increasing water consumption of one line, water consumption of the other line has decreased.

    Conclusion

    To alleviate these problems, expediting the construction of tank No.2 was proposed as the best operational solution for independent water consumption of each processing line.

    Keywords: Water Consumption, Sirjan, Process Monitoring, Control Chart, Shewhart Method, Iron Ore
  • F Farzi Vanestanagh, S Taklavi*, A Gaffari Pages 422-431
    Background & objectives

    Parents of children with learning disorders experience more negative emotions than parents of normal children, therefore, they require attention and receiving psychological interventions.  This study made an effort to reduce the psychological problems of these mothers. The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-compassion training on the shame and guilt of mothers of children with learning disabilities.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study consisted of all mothers with learning disabilities who referred to Ardabil education and rehabilitation centers for special learning problems in academic year of 2018-2019. The sample of study consisted of 40 mothers who were selected by available sampling method and were assigned in two groups of 20 people including experimental and control group. The experimental group received 8 seventy minute-sessions for compassion training. Shame and guilt scale were used for data collection. Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS-22 software.

    Results

    The findings showed that self-compassion training had a significant effect on reducing the shame and guilt of mothers of children with learning disabilities (p<0.001). That is, 0.15 and 0.18 of the changes in the mean scores of the post-test compared to the pre-test was due to self-compassion training regarding the variables of shame and guilt in experimental group.

    Conclusion

    The results showed that self-compassion training reduced the feelings of shame and guilt of mothers of children with learning disabilities. Feelings of shame and guilt can lead to psychological damage in mothers and children. So, it is recommended to use this treatment or educational method to reduce the psychological problems of mothers of children with learning disorders.

    Keywords: Self-Compassion, Shame, Guilt Feeling, Learning Disorders
  • H Askkarpour, M Amiri*, M Naderi Lordjani, V Amiri, A Khodamoradi, M Khalilzadeh Pages 432-437
    Introduction

    Aluminum phosphide is one of the most common causes of poisoning in the country. It liberates lethal phosphine gas when it comes in contact either with atmospheric moisture or with hydrochloric acid in the stomach. It mainly attacks the cardiovascular and respiratory systems. Eating even small amounts of this toxin can lead to death. This study reports a case of successful treatment of aluminum phosphide poisoning.

    Case Report

    A 23-year-old man was referred to the Lordegan Shohada hospital. He was admitted into the hospital approximately 35 minutes after taking half a pill with consecutive vomiting, nausea and exacerbation of gastrointestinal symptoms. The contents of the stomach were rinsed with charcoal and bicarbonate and half a liter of olive oil was given to him half an hour later. One liter of normal saline was infused due to low systolic pressure, 70 mmHg. Sodium bicarbonate (2-3 vials per hour) was started to correct metabolic acidosis and blood gases. In addition, 10 CC of calcium gluconate 10% every 8 hours, 1 g magnesium sulfate every 6 hours, and solution (insulin, glucose, and potassium: GIK) were given intravenously to the patient. On the third-day blood gases (PaCO2: 90, pH: 7.2, HCO3: 19) and blood pressure (10.60 mmHg) improved, and vital signs stabilized. Ejection fraction increased to 30% on day four and the patient was discharged after 6 days.

    Conclusion

    Effective measures in aluminum phosphate poisoning including prompt patient referral, careful and continuous care, rapid evacuation and dilution of gastric contents, administration of olive oil, and stabilization of cell membrane potential and ECMO can be useful.

    Keywords: Successful Treatment, Poisoning, Aluminum Phosphate