فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم پارسائیان، نصرت ریاحی نیا*، سمیه آخشیک، محمد حسن زاده صفحات 1-22
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تناسب الگوی تعالی سازمانی و نظام وزن دهی آن با کتابخانه های دانشگاهی ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام گرفت. در مرحله کیفی با استفاده از پنل دلفی، مهمترین معیارهای فرعی الگوی تعالی سازمانی متناسب با کتابخانه های دانشگاهی ایران شناسایی شد، در مرحله کمی با استفاده از پرسشنامه متناسب سازی شده، نظرات مدیران کتابخانه های دانشگاهی ایران در خصوص میزان اهمیت هریک از معیارهای فرعی شناسایی شد. به منظورتجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از رگرسیون امتیاز عامل و روش بوت استرپ-پی (صدکی) نرم افزار AMOS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی تعالی سازمانی متناسب سازی شده در شرایط کتابخانه های دانشگاهی ایران از برازش کافی برخوردار است، معیارهای توانمندساز در مجموع 62درصد و معیارهای نتایج 38 درصد از ساختار وزتی الگو را به خود اخصاص می دهند. در بین معیارهای توانمندساز معیار فرایندها، منابع و خدمات اطلاعاتی با وزن تقریبی 15درصد و در بین معیارهای نتایج معیار نتایج کلیدی عملکرد با وزن تقریبی 14درصد بیشترین وزن را به خود اختصاص می دهند.

    نتیجه گیری

    معیارهای توانمندساز بیش از معیارهای نتایج برای تعالی خدمات درکتابخانه های دانشگاهی ایران اهمیت دارند، تقویت این معیارها می تواند زمینه بهبود ارایه خدمات و رسیدن به نتایج متعالی را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: الگوی تعالی سازمانی، نظام وزن دهی، کتابخانه های دانشگاهی ایران
  • زهره چراغی، فریده عصاره*، هاجر ستوده صفحات 23-40
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضعیت رقابت استنادی مقالات پژوهشگران ایرانی در مجموعه مجلات ملی و شناسایی مجلات هسته ایران در گروه های سه گانه مجلات هسته استنادی، مجلات هسته انتشاراتی و مجلات هسته متیو می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل استنادی انجام شده است. تحلیل داده ها به کمک اکسل و نرم افزار آماری SPSS انجام شده است. نمونه ی پژوهش حاضر را مقالات علمی پنج دانشگاه برتر ایران که در فاصله ی سال های 2011 تا 2014 در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شده اند تشکیل می دهد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مجموعه مجلات ملی ایران، جمعا 994 عنوان را دربرمی گیرد که از میان آن ها 182 عنوان به گروه مجلات هسته انتشاراتی، 107 عنوان به گروه مجلات هسته استنادی، 193 عنوان به گروه مجلات هسته متیو منفی و 14 عنوان به گروه مجلات هسته متیو مثبت تعلق داشته اند. در مجموع، کل مجلات ایرانی در بازه ی زمانی مورد بررسی، به ترتیب تعداد 942 و 73 استناد متیوی منفی و مثبت داشته اند، به این معنا که 942 استناد بالقوه را از دست داده اند و در مقابل تنها 73 استناد فراتر از حد انتظار را جذب کرده اند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که مقالات ایرانی در بازه ی زمانی مورد بررسی تعداد زیادی از استنادهای مورد انتظار خود را واگذار کرده و عملکرد مناسبی در مجموعه مجلات نداشته اند.

    کلیدواژگان: اثر متیو، استناد متیو، مجلات هسته متیو، مجموعه مجلات ملی (NJS)
  • حیدر اسماعیلی، علیرضا اسفندیاری مقدم*، مهدی علیپور حافظی صفحات 43-62
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی وضعیت پژوهش های حوزه رایانش ابری در کتابخانه های دیجیتالی دانشگاهی به منظور شناسایی شکاف پژوهشی موجود و وضعیت روش شناسی آن ها است

    روش شناسی:

    در این مطالعه از روش مرور نظام مند استفاده شد. گام های مورد نظر در روش بیان شده به ترتیب طی شده و ضمن آن منابع شناسایی و فیلتر نهایی شدند و نسبت به مطالعه عمیق آن ها اقدام گردید؛ سپس خوشه بندی آن ها در سه مرحله صورت گرفته و برای مطالعه با چند مرحله جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی در نهایت، 28 منبع پژوهشی اعم از مقاله های پژوهشی منتشر شده در نشریات و یا مجموعه مقالات کنفرانس ها، پایان نامه ها، گزارش های پژوهشی و فنی، شناسایی و مطالعه شدند.

    یافته های پژوهش:

    یافته ها نشان داد که در کل 28 اثر داخلی و خارجی در حوزه رایانش ابری و کتابخانه دیجیتالی تاکنون منتشر شده اند. از این میان بیشترین درصد پژوهش های انجام شده مربوط به «تاثیر رایانش ابری بر مدیریت و خدمات کتابخانه» با 32% است. «عوامل موثر بر پذیرش رایانش ابری» با 28% در مرتبه بعدی قرار گرفته و سه حوزه موضوعی «امنیت، مشکلات و چالش های رایانش ابری»، «کاربرد رایانش ابری در کتابخانه های دانشگاهی» و «کتابخانه ابری» هر کدام با 11% در رده پایین تر (سوم) قرار دارند. در نهایت حوزه «کاربرد رایانش ابری در کتابخانه های دیجیتالی» با 7% در پژوهش ها مورد توجه قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری:

    رویکرد کمی و با استفاده از روش پژوهش پیمایشی بیشترین استفاده را در پژوهش ها داشته اند. شکاف پژوهشی به دست آمده، رایانش ابری در کتابخانه های دیجیتالی دانشگاهی است.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، کتابخانه دیجیتالی دانشگاهی، مرور نظام مند
  • شهناز خادمی زاده*، مهناز کمایی صفحات 63-82
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت تولیدات علمی و تعیین جایگاه دانشگاه شهید چمران اهواز طی سال های 2000- 2016 در پایگاه وب آو ساینس (Web of Science) با هدف ترسیم ساختار علمی این دانشگاه می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر ، مطالعه ای با استفاده از شاخص های علم سنجی است. رویکرد به کار رفته در این پژوهش رویکردی مبتنی بر استفاده از اطلاعات کتابشناختی و تحلیل استنادی مقاله های نمایه شده در وبگاه علوم در بازه زمانی مورد نظر می باشد. از این رو با استفاده از استنادها، و همکاری گروهی موجود در این مدارک مولفه های مختلف کتاب شناختی این حوزه تحلیل و ساختار علمی پژوهشگران دانشگاه ترسیم شده است.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد در حوزه های موضوعی مدارک علمی منتشر شده دانشگاه شهید چمران اهواز بیشترین میزان تولیدات علمی در حوزه های شیمی، مهندسی مکانیک و برق، دامپزشکی بوده و کم ترین میزان تولید مقالات مربوط به حوزه های علوم انسانی بوده است. تحلیل میزان استنادهای جهانی دریافتی توسط مدارک دانشگاه شهید چمران اهواز نشان داد که این مدارک از 7 خوشه تشکیل شده اند که از میان آن ها، 5 خوشه در حوزه شیمی و 2 خوشه در حوزه مهندسی مکانیک می باشد. بیشترین میزان همکاری بین المللی در خوشه های 1 و 7 که هر دو در حوزه شیمی می باشند مشاهده شده است. بر اساس مشاهدات به عمل آمده، مقالاتی که از همکاری داخلی نوشته شده اند، استنادات بیشتری را نسبت مقالاتی که با مشارکت بین المللی نوشته شده اند، دریافت کرده اند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج، بیشترین درصد همکاری به صورت درون سازمانی بوده است و اعضای هییت علمی دانشگاه در همکاری های بین المللی حضور کم تری داشته اند.  از این رو توجه به این نکته می تواند به بهبود روابط بین المللی دانشگاه با سایر دانشگاه های معتبر خارجی و ایجاد تدابیری برای این منظور منجر شود. همچنین مقالات پراستناد در دو حوزه مهندسی و شیمی بوده و بسیاری از حوزه های تخصصی دانشگاه موفق به تولید مقاله تاثیرگذار نبوده اند. بررسی داده ها نشان داد که کشورهای امریکا، انگلیس و کانادا  بیشترین همکاری را با پژوهشگران دانشگاه شهید چمران اهواز در زمینه تولید علم داشته اند. همچنین پژوهشگران دانشگاه های آزاد اسلامی تهران، علوم پزشکی اهواز و شیراز از اصلی ترین شرکای پژوهشگران این دانشگاه در هم تالیفی و کارهای مشترک بوده اند. انجام چنین پژوهش هایی منجر به شناسایی پژوهشگرانی که دارای تاثیرگذاری بیشتری در نقشه تولیدات علمی هستند می شود. همچنین پژوهشگرانی که جایگاه نسبتا خوبی در این گونه نقشه ها ندارند، میتوانند با پژوهشگران تاثیرگذار آشنا شده و با همفکری و مشاوره آن ها به انجام تعداد بیشتری پژوهش بپردازند.

    کلیدواژگان: تولید علم، ترسیم ساختار علم، همکاری علمی، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • عباس دولانی*، میترا شکوری فسقندیس، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 83-101
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی نوع فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی و ارزیابی رابطه ی آن با رضایت کاربران می باشد.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کتابداران و کاربران فعال کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی در 21 شهرستان استان تشکیل می دهند. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه بود. پرسشنامه اول بر اساس مدل کامرون و کویین برای بررسی نوع فرهنگ سازمانی و پرسشنامه دوم به منظور بررسی رضایت کاربران طراحی شده است. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شده است.

    یافته ها:

    یافته ها نشان می دهند از میان انواع فرهنگ سازمانی، فرهنگ بازاری فرهنگ حاکم در کتابخانه های عمومی استان می-باشد و فرهنگ قومی کمترین میانگین را در میان انواع فرهنگ سازمانی کسب کرده است. همچنین آزمون تحلیل همبستگی (176/0=r) نشان داد رابطه معنی داری بین رضایت کاربران و نوع فرهنگ سازمانی حاکم در کتابخانه ها وجود دارد (015/0=Sig). همچنین، بین نظرات کتابداران در خصوص فرهنگ سازمانی بر اساس جنسیت، نوع استخدام، تحصیلات و سابقه کار کتابداران تفاوت معنی داری ندارد.

    نتیجه گیری:

     کتابداران بیشتر به الگوی فرهنگ سازمانی گروهی تمایل دارند. این نوع فرهنگ سازمانی (خانوادگی) بر روی موضوعات داخلی تمرکز دارد اما آزادی عمل در ارزش ها بیشتر از ثبات و کنترل است. در این فرهنگ مدیریت سازمان از طریق کار تیمی، مشارکت و توافق عمومی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کتابخانه های عمومی، کتابداران، رضایت کاربر، استان آذربایجان شرقی
  • محمود مرادی، امین زارع*، فیض الله وقاصفت صفحات 103-112
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان آشنایی کتابداران کتابخانه های وابسته به آستان قدس رضوی به اصول اخلاق حرفه ای با توجه به سن، سطح تحصیلات، جنسیت، و وضعیت تاهل آنان بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و با استفاده از روش پیمایشی انجام شد و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد.

    یافته ها

    کتابداران کتابخانه های وابسته به آستان قدس رضوی آشنایی کمی با اخلاق حرفه ای دارند

    نتیجه گیری

    نتایج مربوط به اولویت بندی مولفه های اخلاق حرفه ای از دیدگاه کتابدارن نشان داد اولویت بندی اهمیت مولفه های اخلاق حرفه ای حاکی از آن بود که مسئولیت در قبال حرفه در اولویت اول، مسئولیت در مقابل خود در اولویت دوم، مسئولیت در قبال جامعه در اولویت سوم، مسئولیت در قبال سازمان در اولویت چهارم، مسئولیت در قبال متخصصان سایر رشته ها در اولویت پنجم، مسئولیت در قبال استفاده کنندگان در اولویت ششم و مسئولیت در قبال همکاران در اولویت هفتم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کتابداران، آستان قدس رضوی
  • مریم شمسایی، فریبا نظری* صفحات 113-128
    هدف

    بررسی موانع انتقال دانش از مسیولان بخش ها به پرسنل تازه کار و طرحی در محیط بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بر اساس الگوی ژولانسکی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و توصیفی از نوع علی بوده است. نمونه پژوهش شامل 220 نفر از کارکنان بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت شرکت در پژوهش انتخاب شد ه اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته طراحی شده براساس پژوهش ژولانسکی (1996) بین اعضای جامعه ی پژوهش می باشد. پرسش نامه ی مورد استفاده در پژوهش شامل چهار مولفه ی منبع دانش، دریافت کننده ی دانش، بافت سازمان و خصوصیات دانش بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آزمون T تک نمونه ای جهت پاسخگویی به سوالات و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به منظور سنجش فرضیه های تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که سطح معناداری رابطه چندگانه بین متغیرهای پیش بین منبع دانش، دریافت کننده ی دانش، خصوصیات دانش و بافت سازمانی با انتقال دانش 000/0 شده و آزمون مورد نظر معنادار و همبستگی چندگانه متغیرهای فوق با ضریب 345/0 تایید می شود.

    کلیدواژگان: انتقال دانش، بافت سازمانی، بیمارستان شهدای خلیج فارس، خصوصیات دانش، دریافت کننده ی دانش
  • محمدرضا بهرنگی، زینب ایزدیان*، بیژن عبدالهی، حسن رضا زین آبادی صفحات 129-146
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی وضعیت پژوهش های حوزه مدیریت آموزشی و شناسایی خوشه های موضوعی آن بر اساس مقالات نمایه شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام است.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی_ پیمایشی و با استفاده از روش هم آیندی واژگان از روش های تحلیل محتوا در علم سنجی، انجام شده است. جامعه پژوهش، کلیه مقالات نمایه شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در بازه زمانی 1395-1383 است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار راور پریمپ، اکسل، ووس ویور و نت دراو استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد حوزه مدیریت آموزشی در ایران از ده خوشه موضوعی تشکیل شده است، واژه هایی که در این خوشه ها بیشترین پیوند را به خود اختصاص داده اند، عبارتند از دانشگاه، دانش آموز، برنامه درسی، آموزش عالی، خودکارآمدی، یادگیری، نگرش، اثربخشی، دانشجو و معلمان. واژه مدیران، پیشرفت تحصیلی، مدارس، آموزش و فناوری نیز از مفاهیم پر تکرار در پژوهش ها هستند. متوسط نرخ رشد مقالات 12/29% است و 76 % پژوهش ها به روش کمی انجام شده است.

    نتیجه گیری:

     بررسی ها نشان داد موضوع مقالات تنها بخشی از زیر مجموعه حوزه مدیریت آموزشی را پوشش می دهد و در موضوعات مورد بحث انباشتگی دانش صورت نگرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، سیاستگذاری علمی، علم سنجی، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
  • رعنا کوثری*، علی حسین قاسمی، فیروزه زارع فراشبندی، سید جواد قاضی میرسعید صفحات 147-164
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی گرایش روش شناختی مقالات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در نمایه های بین المللی در سال 2015 است.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع تحلیلی - مقطعی است. جمع آوری داده ها به روش سرشماری و با استفاده از سیاهه وارسی انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی و درصد فراوانی با رسم جدول و نمودار و آمار تحلیلی شامل آزمون آماری کای دو در نرم افزار SPSS 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     281 مقاله در پژوهش بررسی گردید. بیش ترین مقالات مورد بررسی از نوع مقطعی، با هدف درمان و در حوزه موضوعی بهداشت عمومی بودند. در این مطالعات نسبت پذیرش مقالات توصیفی - مقطعی در حوزه بهداشت عمومی بیش تر از مطالعات دیگر بود. همچنین احتمال پذیرش مقالات کارآزمایی بالینی در نمایه های بین المللی کم تر از مطالعات دیگر و احتمال پذیرش مطالعات بهداشت عمومی در این نمایه ها بیش تر از سایر حوزه ها بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد بین شاخص های «نوع مطالعه» و «حوزه موضوعی» و احتمال نمایه شدن مقالات در نمایه های بین المللی ارتباط آماری وجود دارد.

    کلیدواژگان: روش شناسی، نمایه شدن، نمایه نامه های بین المللی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، علم سنجی
  • فرج الله رحیمی، جواد پور کریمی، سیده زهرا سالاری*، رضا صالحی صفحات 165-180
    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه چارچوبی برای ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاهی و عمومی شهر اهواز با استفاده از روش ترکیبی DEMATEL-SERVQUAL انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ نحوه گرداوری داده ها توصیفی اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق از سرپرستان و مدیران ارشد کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر اهواز تشکیل شده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 45 نفر برای ارسال پرسشنامه انتخاب شد که از این تعداد 31 پرسشنامه برگشت داده شد و در ادامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش بر اساس مدل سروکوال به شناسایی شاخص ها و زیرشاخص های ارزیابی کیفیت خدمات پرداخته شده است. سپس از روش دیمتل به منظور تعیین مهمترین و اثرگذار ترین عوامل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که شاخص های همدلی، ملموس بودن و قابلیت اطمینان جزء شاخص های تاثیر گذار هستند و شاخص های ضمانت و تضمین و پاسخگویی جزء شاخص های تاثیرپذیر محسوب می شوند. همچنین شاخص های پاسخگویی و ضمانت و تضمین با درجه اهمیت 12.23 و 12.18 جز مهمترین شاخص ها هستند. نتایج نمودار علی نشان می دهد که تمامی شاخص-های پژوهش بر روی شاخص پاسخگویی تاثیرگذار هستند. نمودار علی مولفه های سنجش هر شاخص نیز محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت شاخص ضمانت و تضمین پیشنهاد می شود شرایطی فراهم شود که رفتار کتابداران موجب القای حس اعتماد به نقس در کاربران و خوانندگان شود. همچنین هنگامی که کتابداران از دانش کافی برای پاسخگویی به خوانندکان و کاربران برخوردار باشند موجب اثرگذاری و تقویت مولفه های ضمانت و تضمین می شود تا در نهایت خوانندگان ارزیابی بهتری از کیفیت خدمات ارایه شده از سوی کتابخانه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت خدمات، مدل سروکوال، روش دیمتل، کتابخانه
  • فرخنده صالحی*، حبیب الله رودساز، یوسف محمدی مقدم صفحات 181-200

    در طی سالیان گذشته ورود فناوری های الکترونیکی به ویژه اینترنت در سازمان ها مزیت های بسیاری را برای سازمان و کارکنان آن فراهم کرده است؛ بااین وجود فناوری های نوین ازجمله اینترنت پیامدهای منفی، از قبیل کاهش سطح بهره وری و زیان های مالی نیز در پی داشته-اند. در این پژوهش سعی شده است تا یکی از پیامدهای منفی ورود فناوری های نوین در سازمان موردمطالعه و بررسی قرار گیرد. "طفره-روی سایبری" که بر استفاده غیر کاری از اینترنت به وسیله کارکنان در سازمان دلالت دارد موضوع موردبحث در پژوهش حاضر است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر طفره روی سایبری بر عملکرد کارکنان شرکت داده ورزی سداد(پارس) می باشد. مدل پژوهش کنونی، بر اساس داده های گردآوری شده از 108 پرسشنامه که به صورت تصادفی میان کارکنان شرکت داده ورزی سداد(پارس) توزیع و جمع آوری شده، بر اساس روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)، از طریق نرم افزار PLS مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان می دهد، طفره روی سایبری بر روی عملکرد کارکنان (0.705- =  و T= 2.705) و همچنین طفره روی سایبری بر عملکرد شهروندی (0.529- =  و T= 9.248) و وظیفه ای) 0.454- =  و T= 6.091)تاثیر معکوس دارد و همچنین طفره روی سایبری بر عملکرد مخرب (0.749=  و T= 17.117) تاثیر مستقیم و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: طفره روی سایبری، عملکرد مخرب، عملکرد شهروندی، عملکرد وظیفه ای
  • محمدرضا فرهادپور*، حنان نوروزی نیا صفحات 201-220
    هدف

    وب سایت های دانشگاهی با معرفی تاریخچه، اهداف، خدمات آموزشی، پژوهشی، اداری و فوق برنامه فرهنگی و جذب دانشجویان، اساتید و کارکنان نقش مهمی در نشر اطلاعات آموزشی، پژوهشی و اداری دانشگاه ها بر عهده دارند و ارزیابی آنها بدان جهت حایز اهمیت است که محلی ضروری برای بازتاب فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اداری دانشگاهیان به شمار می روند. از جمله مولفه های که در رتبه بندی وبومتریک و ارزیابی های وب سنجی مورد توجه پژوهشهای متعددی قرار گرفته است، شاخص رویت پذیری است. رویت پذیری و وضوح در ارتباط با توانمندسازی ارتباط متقابل در فضایی هستند که امروزه اهمیت زیادی یافته است. در مطالعات مختلف شاخص های چندی از جمله پیوندها، حجم و اندازه وب سایت، تعداد مقالات بازیابی شده از گوگل اسکالر و یا عمر سایت به عنوان زیرمجموعه رویت پذیری و یا عوامل مرتبط با آن مطرح گردیده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این مطالعه بررسی تاثیر اندازه سایت، فایل های غنی، تعداد مقالات و پیوندهای سایت بر رویت پذیری صد وب سایت برتر دانشگاهی است.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر به لحاظ نوع در زمره تحقیقات کاربردی است که با روش پیمایشی تحلیلی انجام شد. داده ها با استفاده از یک سیاهه وارسی بر اساس مدل صنعت فیشکین و پولارد (2007) گردآوری شد که حاوی30 گویه برای چهار زیرمجموعه رویت پذیری، اندازه و حجم وب سایت (شامل تعداد صفحه های وب سایت، حجم وب سایت براساس واحد مگابایت، و رتبه صفحه)، فایل های غنی اطلاعاتی (شامل فایل های پی.دی.اف.، داک، پی.پی.تی، پی.اس. و آر.تی.اف.) و تعداد مقالات بازیابی شده از طریق گوگل اسکالر بود. روایی ابزار به صورت صوری و پایایی آن با استفاده از روش بازآزمایی محاسبه شد و همبستگی نتایج در مقدار (89/0= r) به دست آمد که پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که 14 مورد از ویژگی های عملیاتی مدل صنعت در 100 درصد وب سایتها رعایت شده است. بیش از 77 درصد وب سایت ها عمر بالاتر از 18 سال دارند. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که اندازه و حجم سایت (637/0=r) در سطح معنی داری (002/0=Sig.)، تعداد فایل های غنی شده (546/0=r) در سطح معنی داری (001/0=Sig.)، دریافت پیوندهای ارجاعی (674/0=r) در سطح معنی داری (000/0=Sig.)، و تعداد مقالات بازیابی شده از گوگل اسکالر (604/0=r) و سطح معنی داری (001/0=Sig.) بر رویت پذیری تاثیر مستقیم دارد.

    نتیجه گیری:

     نتیجه این که با درج تعداد فایل های غنی بیشتر، افزایش اندازه و حجم سایت، درج بروندادهای پژوهشی در سایت و برقراری پیوندهای بیشتر می توان رویت پذیری سایت را افزایش داد. افزایش رویت پذیری سایت نشان دهنده حضور موفقیت آمیز، پویا و اثرگذار دانشگاه در فضای اطلاعاتی جدید است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی وبومتریک، رویت پذیری، مدل رویت پذیری صنعت، رتبه بندی دانشگاه ها
|
  • Maryam Parsaeian, Nosrat Riahi Nia *, Somaye Sadat Akhshik, Mohammad Hasanzadeh Pages 1-22
    Purpose

    the purpose of this paper is the study of proportionality of EFQM Business Excellence Model and it`s weighting system in Iranian academic libraries.

    Method

    the present study is done in two qualitative and quantitative stages. in qualitative stage by using Delphi panel were identified the most important sub ‌criteria which is fit to academic libraries of iran. In quantitative stage by using a proportional questionnaire were identified the viewpoint of managers of Iranian academic libraries regarding the importance of each of the sub criteria. Factor Score Regression with Bootstrap-p method used in AMOS v. 23 to analyze the data.

    Findings

    the EFQM business excellence model is fitted with the academic libraries conditions in iran. Empowering criteria make up a total of 62 percent and results criteria 38 percent of the pattern structure weigh. Among the enabler criteria, the process, resources and information services criteria with a weight of approgximately 15 percent and among the results criteria , key performance results criteria with a weight of
    14 percent has the highest weight.

    Conclution:

     The eanabler criteria are more important than the results criteria for the excellence of services in Iranian university libraries. Improving these criteria could lead to improved service delivery and transcendental outcomes

    Keywords: EFQM Business Excellence Model, Weighting system, Academic libraries
  • Zohreh Cheraghi, Farideh Osareh *, Hajar Sotudeh Pages 23-40
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the citation status of Iranian publication in the National Journal Set (NJS) and the identification of Core journals in groups of Citation Core Journals, Publishing core journals, and Mathew core journals.

    Method

    The present study conducted using citation analysis method. Data analysis was performed using Excel and SPSS software. The sample consists of scientific articles from five top universities of Iran, which are indexed during the years 2011 through 2014 at the Scopus Citation Database.

    Findings

    The results showed that the National Journal Set Includes 994 titles, of which 182 were headed to the Publishing core journals, 107 titles for the group of Citation Core Journals, 193 titles were Negative Mathew Core journals and 14 titles belong to Positive Mathew Core journals. All Iranian journals during the time period of the study had 942 negative matthew citations and 73 positive matthew citations, meaning that they lost 942 potential citations.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the Iranian articles in the period of study loss many of their expected citations and did not have proper performance in the National Journal Set.

    Keywords: Matthew effect, Matthew Citation, Matthew Core Journals, National Journal Set
  • Alireza Isfandyarimoghaddam *, Mehdi Alipour Hafezi Pages 43-62
    Background and Objectives

    Cloud computing technology is one of the emerging technologies that is going to transform managing and using information in the web and other information basis. This technology will change information managers’ approach in sharing information in data warehouses. Through using this technology in academic libraries, especially in digital academic libraries, we can save users’ time, and also help them to access their resources in short time in anywhere and every time. In a word, academic libraries, by using this technology, can make use of other library digital materials in the remote manner and without any ownership, so this is the mean of access to the resources by everyone in every time and every place. By using this kind of useful technology in the important and high level kind of Library and Information Science center (Academic Libraries), we can reach to the new kind of Library, names "Cloud Library". Cloud library is the library that is different from other traditional libraries, in goal and also applications, and even in kind of librarians. In this regard the main purpose of this study is to identify the current status of applying cloud computing technology in digital academic library researches in order to extract research gaps, and to represent their applied research methods.

    Methodology

    Systematic review has developed as a specific methodology for searching for, appraising and synthesizing findings of primary studies, and has rapidly become a cornerstone of the evidence-based practice and policy movement. And also systematic review methodology can be distinguished from narrative reviews of the literature through its emphasis on transparent, structured and comprehensive approaches to searching the literature and its requirement for formal synthesis of research findings. Also this method, based on the steps that introduced by Kitchenham and Charters, is used to do this study. In fact researchers in this study traversed three main steps entitled survey design, literature review, and writing survey report. Factually, 9 distinctive works had done to do this study. In this regard, researchers tried to identify related resources and deeply studied them after filtering unrelated resources. Reading titles, abstracts and in a few cases reading introduction and conclusions helped us to extract some irrelevant resources that were retrieved in the search stage. Afterwards the remained studied resources were clustered in 3 clusters entitled cloud computing technology acceptance and security, problems and challenges, application of cloud computing in academic libraries.

    Findings

    The findings showed that in total, 28 works, including 10 internal and 18 external works in the field of cloud computing and digital library have been published so far. Of these 28, the largest percentage of research is on the impact of cloud computing on library management and services, with 32%. Factors affecting cloud computing acceptance are at 28%, and the three areas are "Security, Problems and Challenges of Cloud Computing", "Cloud Computing in Academic Libraries", and "Cloud Libraries", with 11% each. Lower (third). Finally, the lower-level (fourth) domain of "cloud computing in digital libraries" has received 7% of research attention. Finally, the area of "cloud computing in academic digital libraries", which also represents the current research gap, is at the bottom of the list with no research (zero percent). Other findings of the study can be attributed to the research methodology which indicates that most of the research in the field of cloud computing has been done in digital and academic libraries with a quantitative approach of 25 cases and a survey method of 11 cases out of 25; Few studies have been conducted in 3 cases using a qualitative approach or a hybrid approach.

    Discussion

    Research in the field of cloud computing in academic digital libraries has shown that the field is still young and needs to be intentioned by the researchers interested in this field. On the other hand, the research methodology showed that using quantitative approach and using survey method in the studies of the researchers showed that this research method has the most importance in research. Finally, the research gap, namely, "Cloud computing in academic digital libraries" has not been interested by researchers, so it is hoped that this project will be a good start to pursue the present research field and eliminate the barriers to using cloud computing technology in academic digital libraries.

    Keywords: Cloud Computing, Digital Academic libraries, Systematic Reviewing
  • Shahnaz Khademizadeh *, Mahnaz Kamaei Pages 63-82
    Background and objective

    Nowadays, one of the most important indicators for evaluation of scientific institutions, especially universities, is the number of articles indexed by these institutions in citation databases. One of the main tools for evaluation of scientific production is scientometrics. In fact, it is possible to identify indicators for assessing the status of research in university and its scientific productivity through scientometrics. Due to the importance of science production in universities and the necessity of measuring the amount of scientific output for comparison of universities at national level, this research tries to measure the scientific output of Shahid Chamran University of Ahwaz at Web of Science database in 2000 to 2016, assess the scientific status of Shahid Chamran University of Ahwaz and then draw on the key clusters of the university and interpret them through Hist software. It thus clarifies the role of Shahid Chamran University of Ahvaz, which is one of the oldest universities of Iran, in scientific production of the country. Therefore, considering the importance of scientific production in the world, the most important question is how much is the contribution of scholars of Shahid Chamran University of Ahwaz to science production at national and international levels in SCI, SSCI, A&HCI How is the collaboration of the authors of Shahid Chamran University at national and international levels in producing scientific evidence? Moreover, the thematic clusters and the historiography map of the scientific production of this university will be drawn through HIST Site software. Many studies have been carried out to measure scientific productions in field of scientometrics both inside and outside the country. In general, research in the field of scientometrics is so widespread and from various dimensions to the study of the status of scientific products, which, although all under the heading of science, but the factors are different in them. Some of these studies have examined the status of scientific production in a particular geographic area, such as Gomes and colleagues (1995), Mang, Ho and Liu (2006), Extract and Wilson (2003 and 2004), and Nonfiction 1381), each of which deals with the scientific production of a particular country. Some other researches, regardless of geographic location, have examined scientific publications in a specific field, such as Extract (2006), which explores the possibility of international co-authorship in the production of knowledge in the subject of astronomy, and also in 1996 studying and comparing scientific publications in developing countries.

    Methodology

    The present research is descriptive-analytic and has been done using scientometric method. The research community is all scientific publications related to the authors of Shahid Chamran University of Ahvaz on the Web site of Science and Technology in 2000-2016. The approach used in this study is based on the use of bibliographic information and citation analysis of articles indexed on the science web site in the time frame in question. In other words, in this research, the name of the author, title, publication status, and also the amount of citations the received data is used to analyze scientific production of researchers and also to draw up a scientific map of this university. Therefore, using this scientific approach of Shahid Chamran University of Ahwaz, using the citations and group collaboration in these documents, various bibliographic components of this field of research and analysis are presented. The statistical population of the study was 2932 documents available on the science web site. By searching for Iran and limiting it to the name of Shahid Chamran University of Ahwaz in the period 2000 to 2016, among the citation indexes of the sciences, Social Sciences Citation Index and Arts and Humanities Citation Index were obtained.

    Findings

    The findings of this study showed that Shahid Chamran University of Ahvaz with 2932 degrees is ranked 30th, which is not suitable for other universities. It is recommended that officials of Shahid Chamran University of Ahvaz take measures to increase this amount of production. One way of increasing scientific production is to encourage faculty members, especially in fields where production is less than other disciplines. It is also possible to increase the scientific output of the university by creating more graduate courses and, consequently, raising the university's rank.

    Discussion

    It seems that the officials of Shahid Chamran University of Ahvaz, with reverence for the members of the faculty, can encourage other members to produce world science. Of course, it should be noted that university planning and policies based on different disciplines should be different and for all groups you cannot act in one form.

    Keywords: Science production, Draw the structure of science, Scientific cooperation, Shahid chamran university of Ahvaz
  • Abbas Doulani *, Mitra Shakori, Masoumeh Karbala Aghaei Kamran Pages 83-101
    Purpose

    The purpose of this study is Organizational culture and satisfaction of users based on Cameron and Queen Model in public libraries in East Azarbaijan province.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose with survey method. The statistical population of this study is librarians and active users of public libraries in the province of East Azarbaijan in 21 provinces of the province. The data gathering tool was two questionnaires. The first questionnaire was designed based on the Cameron and Quinn model to examine the type of organizational culture and the second questionnaire to assess the user satisfaction. Data analysis was performed using descriptive statistics and inferential statistics using SPSS software version 20.

    Findings

    Findings show that the culture of the culture of the ruling culture in the province's public libraries is among the various types of organizational culture, and the ethnic culture has the lowest mean among all kinds of organizational culture. Correlation analysis (r = 0.1666) also showed a significant relationship between user satisfaction and type of organizational culture in libraries (Sig = 0.015). Also, there is no significant difference between librarian opinions about organizational culture based on gender, type of employment, education, and work experience of librarians.

    Conclusion

    Librarians are more likely to be part of a group organizational culture. This kind of organizational culture (family) focuses on internal issues, but freedom of action in values is more than stability and control. In this culture, organization management is through teamwork, partnership, and general agreement.

    Keywords: organizational culture, public libraries, Librarians, User satisfaction- East Azarbayjan
  • Amin Zare * Pages 103-112
    Purpose

    The aim of this research is to investigate the level of knowledge about professional ethics among librarians of the libraries affiliated to Astan Qods Razavi according to age, gender, educational level, marriage condition and other demographic variances.

    Methodology

    According to the type of research this research was descriptive one and done by the using of survey method. Data were gathered via questionnaire.

    Findings

    Findings showed that the level of knowledge about professional ethics among librarians of the libraries affiliated to Astan Qods Razavi is low.

    Conclusion

    Results of research showed that the viewpoint of librarian toward the responsibility about profession ranked at the first level followed by responsibility about self, society, organization, specialists, users and colleagues. Results also showed that age, gender, educational level, and other demographic variances have significant correlation with The level of knowledge about professional ethics among librarians of the libraries affiliated to Astan Qods Razavi

    Keywords: professional ethics, Librarians, Astan Qods Razavi
  • Maryam Shamsaei Pages 113-128
    Background

    The aim of this study was to examine barriers to knowledge transfer of new staff and officials of departments in Persian Gulf Martyrs hospital in Bushehr project was based on the pattern Szulanski.

    Material and Methods

    This study was a description of type correlation.The sample consisted of 220 personnel of the Bushehr Persian Gulf Martyrs random sampling method, the researchers chose. According to the study, the researcher designed questionnaire Szulanski (1996) between members of the research. The questionnaire used in the study consisted of four components of knowledge, as the recipient of knowledge, context and characteristics of knowledge. To analyze the data to answer questions T One-sample test and Pearson's correlation and regression tests were used to assess hypothesis research.

    Results and Conclusion

    The results show that significant levels of multiple relationships between predictor variables of knowledge, knowledge recipient, tissue characteristics of knowledge and organizational knowledge transfer significant correlation 0.000 to test multiple variables approved by a factor of 0/345.

    Keywords: knowledge transfer, Organizational structure, martyrs Hospital Persian Gulf, the characteristics of knowledge, receiving knowledge
  • MohamadReza Behrangi, Zeinab Izadian *, Bijan Abdollahi, Hasan Reza Zeinabadi Pages 129-146
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the status of research in the field of educational administration and identify its cluster based on articles indexed in the citation database of Islamic World Science.

    Method

    This research is a descriptive-survey method and using Co-Word analysis, content analysis methods have been used in Scientometric researches The research population is all articles indexed in the citation database of Islamic World Science in the period 2004-2016. Ravar Pre Map, Excel, Vosviewer and Net Draw software are used in data analysis.

    Findings

    The review of articles showed that the field of educational administration in Iran consists of ten subject clusters; the terms that have the most links in these clusters are university, student, curriculum, higher education, self-efficacy, learning, attitude, effectiveness, students and teachers. The words of managers, achievement, schools, education and technology are also frequent concepts in research. The average growth rate of the articles is 29.12%, and 76% of the research has been done quantitatively.

    Conclusion

    The research showed that the topic of articles is only part of the subsection of the field of educational administration and there is not knowledge in this area.

    Keywords: Educational Administration, Scientific Policy, Scientometric Studies, Islamic World Science Citation Center
  • Raana Kousari *, Ali Hossein Ghasemi, Firoozeh Zare Farashbandi, Sayed Javad Mirsaeed Pages 147-164
    Purpose

    The main aim of this study is investigating the methodological trend of AJUMS-affiliated papers published in 2015 indexed in international indices.

    Methods

    This study is a cross-sectional analytical study. The Data were collected by census method using a check list. The collected data were analyzed using descriptive statistics include frequency and percent of frequency with drawing table and chart and analytical statistics include X2 Test under SPSS 22 software.

    Findings

    281 papers were evaluated. Most of the reviewed papers were of a cross-sectional type, aimed at treatment and in the public health field. The rate of acceptance of cross-sectional descriptive papers in the field of public health was more than others. Also, possibility of being accepted for clinical trials to indices was less than other studies.

    Conclusion

    The results of this study showed that there are statistical relationships between the "study type" and "subject area" indicators in articles with the possibility of getting indexed in international indices.

    Keywords: Methodological trend, Indexing, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Scientometrics, international indices
  • Faraj Allah Rahimi, Javad Pour Karimi, Seyedeh Zahra Salari *, Reza Salehi Pages 165-180
    Background and Objectives

    Nowadays, public libraries by providing cultural, educational and scientific services to all groups of society, at urban and rural levels are considered as a main criteria for evaluating social welfare of nations. In analyzing social welfare criteria, the existence and extent of development of public libraries are in the range of housing, education, employment and health are considered as one of the indicators of the countries' development. Reaching more users and readers and increasing their willingness to re-visit the library lead to increases the efficiency of public resources. Every library needs to provide good, efficient and effective services, given the growing competition between information systems and the diverse needs of libraries, libraries need to place special emphasis on quality of service to attract more users. And improve productivity. However, the productivity of libraries is influenced by users' perceptions and experiences of evaluating the library environment, available facilities, collection size, staff attitudes, and reading activities in the library. Parasuraman (1988) proposed a comprehensive model to evaluate service quality that recognized as an important tools, to identification the difference in perceptions of service provided and expectations of the public libraries. A review of past studies in this area indicates that researchers have also used the SERVQUAL model to provide a framework for library service quality assessment. Given that quality of service is examined through several indicators and sub-indicators, it is very appropriate to apply multi-criteria decision-making techniques to evaluate service quality through SERVQUAL model. Among the multi-criteria decision-making techniques, the DEMATEL method successfully illustrates the internal relationships between variables. This study aimed to identify the indicators of service quality assessment among public and university libraries in Ahvaz based on the SERVQUAL model and then examine the internal relationships between indicators and sub-indicators.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and in terms data collection it's considered as a descriptive-exploratory. The statistical population of this study consisted of all supervisors and senior managers of public and university libraries in Ahwaz city with at least 10 years of experience and sufficient research experience. Using purposive sampling method, 45 people were selected and 31 of them were returned to correctly questionnaires,

    Keywords: Service Quality Assessment, SERVQUAL Model, DEMATEL Method, library
  • Farkhondeh Salehi *, Habibollah Roodsaz, Yousef Mohammadi Moghadam Pages 181-200

    Over the years, electronic technologies, especially the Internet have had many advantages for the organization and its employees; however, new technologies such as the Internet have had negative consequences Such as reducing the level of productivity and Financial losses in the aftermath. This research surveys one of the negative consequences of new technologies in the organization. The subject of this research is "Cyber loafing" which implies the non-business use of the Internet by employees in the organization. The aim of this study is to investigate the effects of cyber-loafing on the performance of employees of SADAD information corps. Current research model, based on data collected from 108 questionnaires to randomly among employees of Data SADAD (PARS) distributed and collected, based on structural equation modeling (SEM), through the PLS software been tested. The obtained results of data analysis show, Cyber loafing have the negative effect on employee performance (=- 0.705 and T = 2.705) as well as cyber loafing on the Citizenship performance (= -0.529 and T = 9.248) and Task performance (= -0.454 and T = 6.091). as well as cyber loafing have a Direct and significant influence on the Counterproductive performance (= 0.749 and T = 17.117).

    Keywords: Cyber loafing, Counterproductive performance, Citizenship Performance, task Performanc
  • MohammadReza Farhadpoor *, Hanan Nouruzinia Pages 201-220
    Purpose

    Academic websites by introducing history, goals, educational, research, administrative and extracurricular services, and the recruitment of students, faculty and staff, play an important role in the dissemination of educational, research and administrative information of universities. The web is a vast collection of heterogeneous information that are interconnected through links. The information on the web is not organized properly, and this heterogeneous nature of information imposed disordered conditions on the web. However, the organization may provide a large amount of information on its website, but if retrieval of itis difficult, its usefulness will be reduced. Furthermore, a website may have a high level of interaction, but if users can not have access to it, this level of interaction will not be significant. This indicates a key problem in that website’s visibility and accessibility. Visibility is a very important metric in Webometrics studies, so that the usefulness of the inventories depends on how its content is visible, and the numbers in the inventory is a good indicator for measuring visibility. The visibility of a site also affects its coverage and retrieval by search engines. Accordingly, visibility and clarity are related to enabling interconnections in a space that todays have found a great importance. The topic of web visibility and its important role in different rankings of universities and higher education institutions has been the subject of several models in this field.The study examines the impact of website size, the number of rich files, articles and website links on the visibility of the top 100 university websites.

    Methodology

    Research was done by descriptive method. The data was gathered using a checklist.

    Findings

    The results showed that 14 features of the industry model were observed in 100% of the websites. The results of the hypothesis test showed that the size and volume of the site (r = 0.637) at the significance level (Sig. 0.002), the number of enriched files (r = 0.546) at the significance level (Sig. 0.001), receiving referral links (r = 0. 674) at the significant level (Sig. 0.000), and the number of articles retrieved from Google Scholar (r = 0.654) at the significance level (Sig. 0.001) has a direct impact on visibility.

    Results

    As the result adding more rich files, increasing site size and volume, incorporating research outcomes on the site, and establishing more links can increase visibility of the site.

    Keywords: Webometric Rating, Visibility, Industry Model of Visibility, University Rating