فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 196 (اردیبهشت 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 196 (اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محبوبه منتظری، سمیرا خانی، احمد دریانی، شهاب الدین سروی، سمیه شاهانی، فاطمه میرزایی، سمیه یوسفی، شیرزاد غلامی* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    برای درمان توکسوپلاسموز گزینه های درمانی کمی در دسترس است و داروهای موثر اثرات سمی جدی دارند. در این مطالعه اثرات ضد انگلی اسانس میوه رازیانه و گلپر بر تاکی زوییت انگل توکسوپلاسما گوندیی در شرایط برون تنی و درون تنی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در شرایط برون تنی، سلول های Vero با غلظت های مختلفی از اسانس گیاهان یا پریمتامین (کنترل مثبت) انکوبه شده و میزان زنده بودن سلول ها ارزیابی شد. در مرحله بعد سلول های Vero آلوده به تاکی زوییت های سویه RH توکسوپلاسما گوندیی درمان شدند. سپس CC50، IC50، شاخص انتخابی (selectivity index) محاسبه شد. همچنین در شرایط درون تنی اثرات اسانس ها بر زمان بقای موش های آلوده شده با تاکی زوییت توکسوپلاسما گوندیی بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج مدل برون تنی نشان داد که اسانس رازیانه و گلپر توکسیسیتی سلولی کم تری از پریمتامین داشته و به ترتیب دارای شاخص انتخابی (94/2و 96/6) در مقایسه با پریمتامین (06/3) بودند. همچنین موش های آلوده درمان شده در ترکیب درمانی با رازیانه- پریمتامین زمان بقای بیش تری را از سایر درمان ها نشان دادند (05/0< P).

    استنتاج

    اسانس گیاهان رازیانه و گلپر فعالیت ضد توکسوپلاسمایی در مدل های درون تنی و برون تنی نشان دادند، اگرچه رازیانه در ترکیب با پریمتامین زمان بقای بهتری در موش های آلوده به توکسوپلاسما دارا بود. بنابراین رازیانه ممکن است به عنوان کاندیدی برای درمان عفونت توکسوپلاسموزیس مفید باشد. اگرچه در آینده مطالعات بیش تری برای بررسی فراکشن های این گیاه در برابر انگل توکسوپلاسما گوندیی لازم است.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، توکسوپلاسموز، گلپر، رازیانه، درون تنی، برون تنی
  • حسام پارسا*، یعقوب مهری الوار، فهیمه عرفانی آداب صفحات 11-22
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر هشت هفته تمرین ورزشی بر بیان ژن عوامل درگیر در انتقال معکوس کلسترول در رت های صحرایی ایسکمی شده انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 28 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (250-200 گرم) به صورت تصادفی در 4 گروه شم، ایسکمی، تمرین و تمرین- ایسکمی قرار گرفتند. انفارکتوس میوکارد با بستن شریان کرونری نزولی چپ به مدت30 دقیقه انجام شد. برنامه تمرینی اینتروال شدید (هر تناوب شامل 4 دقیقه دویدن با شدت خیلی بالا، تقریبا 85 تا 90 درصد VO2max و 2 دقیقه ریکاوری فعال، تقریبا با شدت 50 تا 60 درصد VO2max) روی تردمیل به مدت 8 هفته هر هفته 3 روز و هر روز  به مدت 40 دقیقه اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیان ژن گیرنده ABCG1 و آپولیپوپروتیین1 در تمرین تناوبی شدید افزایش معناداری نسبت به گروه ایسکمی (008/0= P) و گروه شم داشت (037/0= P). بیان ژن گیرنده آپولیپوپروتیین2، در گروه تمرین تناوبی شدید+ ایسکمی به نسبت سایر گروه ها افزایش داشته است اما این افزایش فقط نسبت به گروه های ایسکمی (041/0= P) و شم (04/0= P) می باشد. در رابطه با بیان ژن گیرنده SR-BI نتایج نشان داد که گروه تمرین تناوبی شدید+ایسکمی به نسبت سایر گروه ها افزایش داشته است اما این افزایش معنادار فقط نسبت به گروه شم (028/0= P) می باشد.

    استنتاج

    تمرین تناوبی شدید در رت های ایسکمی شده سبب افزایش عوامل کلیدی درگیر در روند انتقال معکوس کلسترول می شوند که در نهایت منجر به افزایش HDL شده، که اثر مثبتی بر پیشگیری از آترواسکلروز و ایسکمی دارد.

    کلیدواژگان: ایسکمی میوکارد، انتقال معکوس کلسترول، تمرین تناوبی شدید، آپولیپوپروتئین
  • محمد مهدی سلطان دلال*، محمدرضا افرادی، زهرا رجبی، کتایون صمیمی راد، یوسف عرفانی صفحات 23-35
    سابقه و هدف

    پلاک دندان در واقع یک بیوفیلم است که در سطح دندان ایجاد می شود. ضایعات پوسیدگی به علت تغییرات اکولوژیکی نامناسب در فلور میکروبی بیوفیلم پلاک، ایجاد می شود. در این مطالعه اثر باکتریوسین لاکتوباسیلوس کازیی پروبیوتیک جدا شده از شیر بر تشکیل بیوفیلم توسط استرپتوکوکوس سالیواریوس مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی ، جداسازی 3سویه لاکتوباسیلوس کازیی پروبیوتیک از نمونه های شیر غنی سازی و کشت در محیط MRS Broth و MRS Agar در جار شمع دار ((Candle jar صورت گرفت. شناسایی اولیه لاکتوباسیلوس کازیی با تست های تخمیری قند و سایر تست های بیوشیمیایی مربوطه صورت پذیرفت، سپس با PCR و سکانس 16srDNAتوالی های به دست آمده، تایید شد. تخلیص نسبی باکتریوسین از روش رسوب دهی با سولفات آمونیوم انجام و وزن مولکولی آن به وسیله SDS-PAGE اندازه گیری و فعالیت آن سنجیده شد. جدایه های استرپتوکوکوس سالیواریوس از پلاک دندانی جداسازی و به صورت فنوتیپی و بیوتیپی شناسایی شدند. تایید مولکولی جدایه های به دست آمده با استفاده از ژن اختصاصی  gtfKبا روشPCR  انجام شد. توانایی تشکیل بیوفیلم استرپتوکوکوس سالیواریوس و بررسی اثر باکتریوسین بر تشکیل بیوفیلم با میکروتیترپلیت سنجیده شد.

    یافته ها

    پس از تخلیص نسبی باکتریوسین 3 سویه لاکتوباسیلوس کازیی پروبیوتیک جداسازی شده از شیر، در سنجش وزن مولکولی آن ها به روشSDSPAGE دو نمونه 3LC و LC1 باندهایی به ترتیب با وزن مولکولی 35 تا 40 کیلودالتون و حدود 75 کیلو دالتون تشکیل دادند. مایع رویی حاصل از کشت لاکتوباسیلوس کازیی و باکتریوسین ها، اثرات ضدباکتریایی علیه جدایه های استرپتوکوکوس سالیواریوس از پلاک دندانی و تشکیل بیوفیلم توسط این باکتری را نشان دادند.

    استنتاج

    طبق نتایج این مطالعه باکتریوسین لاکتوباسیلوس کازیی توانایی مهار رشد استرپتوکوکوس سالیواریوس و نیز کاهش تشکیل بیوفیلم را دارند و جایگزین مناسبی برای استفاده در صنایع بهداشت دهان می باشند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس کازئی، باکتریوسین، بیوفیلم، استرپتوکوکوس سالیواریوس، پلاک دندانی
  • سجاد شفیعی، سعید احتشامی، کاوه حدادی، سیاوش مرادی، مجتبی صالح آهنگر، مریم حسن نژاد رسکتی، میثاق شفیع زاد* صفحات 36-43
    سابقه و هدف

    در دسترس بودن کلسیم و تعادل ویتامین D نقش مهمی در جوش خوردن استخوان دارد. با وجود نتایج متناقض در مطالعات مختلف، این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تجویز ویتامین D در مقایسه با آلندرونات بر فیوژن مهره های لومبوساکرال در بیماران تحت جراحی فیوژن خلفی کمری، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سویه کور، بر روی 75 بیمار (سه گروه 25 نفره) انجام گرفت. بیماران در گروه آلندرونات 70 میلی گرم خوراکی هر دو هفته یک بار، در گروه ویتامین D ماهانه 50000 هزار واحد برای شش ماه و در گروه کنترل فقط درمان روتین بعد از جراحی را دریافت کردند. سپس تحت CT اسکن ناحیه لومبار برای ارزیابی میزان فیوژن کمری شش ماه پس از جراحی، قرار گرفتند. شدت کمردرد (با مقیاس VAS: Visual Analogue Scale) شش ماه پس از جراحی بررسی شد و داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 آنالیز شدند.

    یافته ها

    شدت کمر درد در بدو مراجعه در گروه ویتامین D، 3/1 ± 36/6 (0001/0> P) بالاتر از گروه کنترل و الندرونات بود و در آخرین VAS در این گروه به 97/0 ± 12/2 رسید که نشان داد شدت کمر درد در این گروه کاهش بیش تری داشته است. در مجموع در هر سه گروه شدت کمر درد به طور معنی داری کاهش داشته است (0001/0> P). فراوانی موارد عدم فیوژن در گروه کنترل (16 درصد) نسبت به گروه ویتامین D (12 درصد) و آلندرونات (8 درصد) بیش تر بود (900/0=P).

    استنتاج

    استفاده از مکمل ویتامین D و آلندرونات موجب بهبود اندکی در میزان فیوژن لومبوساکرال شد. بررسی اثربخشی درمان ترکیبی آلندرونات و ویتامین D بر روی شدت درد و فیوژن در این بیماران نتایج را روشن تر می کند.
     

    کلیدواژگان: آلندرونات، ویتامین D، فیوژن مهره ای، جراحی فیوژن خلفی کمری، کمر درد
  • احمد علیخانی*، مسعود معبودی، محمد خادملو، آزاده خلعتبری صفحات 44-51
    سابقه و هدف

    بیماری کروناویروس-2019 (کووید-19)، بیماری عفونی سیستم تنفسی است که از طرف سازمان بهداشت جهانی، پاندمی اعلام گردید. این مطالعه، با هدف بررسی اثربخشی مدالیته های جدید درمانی در بیماران مبتلا به کووید-19، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، گذشته نگر و کاربردی، بیماران بالای 17 سال مشکوک به پنومونی، بستری در بخش عفونی بیمارستان رازی قایمشهر، اسفند 98 و فروردین 99، وارد مطالعه شدند. گروه بیمار از موارد بستری که تحت درمان ترکیبی از دارو های بتااینترفرون، متیل پردنیزولون، ایمونوگلوبولین وریدی، ریباویرین، آربیدول، رمدسیویر، فاویپیراویر به علاوه کلترا و هیدروکسی-کلروکین بودند، انتخاب شدند.گروه کنترل، بیمارانی بودند که تنها کلترا و هیدروکسی-کلروکین دریافت نمودند. این مطالعه اثربخشی دارو ها را مورد بررسی قرار داده است. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 تفسیر شدند و سطح معنی داری در کل مطالعه، 05/0 p< در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در بررسی 217 بیمار مشکوک به کووید-19 در گروه بیماران، دامنه سنی 88-17 سال، میانگین و انحراف معیار 64/16±23/54 بوده است و گروه کنترل، دامنه سنی 80-19 سال، میانگین و انحراف معیار 23/16 ± 8/53 داشتند. مطالعه حاضر نشان داد، نیاز به بستری در بخش مراقبت های ویژه و نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی در دو گروه با 05/0 p<، اختلاف معناداری دارد. در مقایسه دو گروه از نظر مرگ، اختلاف معنی داری دیده نشد (05/0 < p).

    استنتاج

    استفاده از درمان های دارویی ضد التهابی و ضد ویروسی برای بیماران بستری در بیمارستان، تا زمانی که داروی اختصاصی بیماری شناسایی شود و واکسیناسیون وسیع صورت گیرد، منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا ویروس-2019 (کووید-19)، درمان دارویی کووید-19، درمان ایمونوگلوبولین کووید-19
  • مینا الوندی پور، اکبر هدایتی زاده عمران*، رضا علیزاده نوایی، عباس قاهری صفحات 52-58
    سابقه و هدف

    رزکسیون کولورکتال برای بیماری های مختلفی به کار می رود و نشت از محل آناستوموز یکی از عوارض آن است. اخیرا نتایج پیش گویی کننده مارکر C Reactive Protein (CRP) و پروکلسیتونین در نشت آناستوموزها مشاهده شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارزش پروگنوستیک مارکر CRP و پروکلسیتونین جهت پیش بینی وقوع نشت از محل آناستوموز در بیماران تحت جراحی الکتیو کولورکتال در استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه طولی است که بر روی 72 نفر از بیمارانی که تحت آناستوموز روده ای قرار گرفتند در محدوده زمانی مهر 1395 تا اسفند 1396 در مرکز آموزشی درمانی بیمارستان امام خمینی ساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. میزانWhite Blood Cells  (WBC)،CRP و پروکلسیتونین خون وریدی و میزان دمای بدن افراد مورد مطالعه پس از عمل جراحی در روزهای سوم و پنجم اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در این مطالعه در 2 نفر از بیماران (8/2 درصد) نشت در محل آناستوموز مشاهده شد و پروکلسیتونین (000/0= P)، CRP روز سوم (000/0= P)، CRP روزپنجم (000/0= P) و WBC روز پنجم (041/0= P) و درجه حرارت بدن در روز سوم (014/0= P) و درجه حرارت بدن در روز پنجم (004/0= P) پس از عمل جراحی با بروز نشت آناستوموز ارتباط معنی داری داشتند.

    استنتاج

    بر اساس نتایج حاصل ازاین پژوهش پروکلسیتونین، CRP، WBCو درجه حرارت بدن با بروز نشت آناستوموز ارتباط معنی داری دارد. بنابراین می توان در روزهای سوم و پنجم پس از جراحی، بیماران را با اندکس های فوق پیگیری نمود و بروز عوارض را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: آناستوموز، نشت، جراحی گوارش، CRP
  • حورا هادیان، فرهاد ثبوتی، سحر لطیفی، سجاد یوسفی، فاطمه یزدانفر* صفحات 59-70
    سابقه و هدف

    طویل شدگی زایده استایلویید ممکن است منجر به ایجاد سندرم ایگل شود. هدف این مطالعه، بررسی فراوانی و الگوی اسیفیکاسیون زایده استایلویید طویل شده (ESP) در رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال و ارزیابی ارتباط آن‏ها با جنسیت و سن بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، 400 رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران مورد بررسی قرار گرفت. طول زایده استایلویید اندازه‏گیری شد و به انواع طویل شده، سودوآرتیکولاتور و قطعه‏ای طبقه بندی شد. طول مساوی یا بیش از 30 میلی‏متر به عنوان زایده استایلویید طویل شده در نظر گرفته شد. داده‏ ها توسط SPSS و با استفاده از آزمون‏های chi-squre، T-test و correlation تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    تصاویر رادیوگرافی 400 بیمار شامل 167 مرد (42 درصد) و 233 زن (58 درصد) از 11 تا 79 سال (43/13±48/38) مورد بررسی قرار گرفت. زایده استایلویید طویل شده در 118 نفر (5/29 درصد) مشاهده شد. فراوانی ESP در مردان (8/50 درصد) به طور معناداری بیش تر از زنان (1/49 درصد) بود (016/0P=). همچنین شیوع ESP در افراد مسن به صورت معناداری بیش تر بود (001/0P<). از میان انواع ESP، تایپ Ι فراوانی بیش تری داشت.

    استنتاج

    زایده استایلویید طویل شده در جمعیت مورد بررسی نسبتا شایع بود و با جنس و سن ارتباط قابل توجهی داشت (شایع تر در مردان).

    کلیدواژگان: لیگامان استایلوهایوئید، سندرم ایگل، رادیوگرافی پانورامیک، اسیفیکاسیون
  • سید حسین حسینی، یحیی صالح طبری، تورج اسدی، فریبا قاسمی همدانی، رضا حبیبی ساروی* صفحات 71-81
    سابقه و هدف

    بیمارستان ها از ارکان حیاتی نظام سلامت در پاسخ به مخاطرات بیولوژیک هستند. آمادگی بیمارستان در اپیدمی ها فرآیند پویا، پیچیده و چند بعدی می باشد و به معنای ظرفیت ها و قابلیت های توسعه یافته بیمارستان در پیش بینی، کاهش اثرات، مقاومت، پاسخ و بازیابی در مواجهه با رویداد بیولوژیک است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آمادگی عملیاتی بیمارستان های استان مازندران در پاسخ به همه گیری بیماری کووید19 در سال 1399 بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه به صورت مقطعی، توصیفی-تحلیلی در فروردین ماه 1399 و با استفاده از ابزار استاندارد ترجمه شده سازمان جهانی بهداشت منطقه آمریکا (پاهو2019) انجام پذیرفت. چک لیست مشتمل بر 10 مولفه به ترتیب شامل فرماندهی و کنترل(7 سنجه(، هماهنگی(2سنجه(، اطلاعات(2 سنجه(، لجستیک(7 سنجه(، اداری و مالی(1 سنجه(، شناسایی سریع(3 سنجه)، تشخیص(3 سنجه)، ایزولاسیون(3 سنجه)، مدیریت موارد(4 سنجه(، پیشگیری و کنترل عفونت(10 سنجه(بوده است. جهت تحلیل آماری از روش های آماری توصیفی و مقایسه میانگین ها از آزمون کروسیکال والیس و از SPSS نسخه 18 استفاده شد.

    یافته ها

    از 39 بیمارستان استان، 26 بیمارستان دانشگاهی، 4 بیمارستان تامین اجتماعی و 9 بیمارستان خصوصی بودند. بیمارستان های تامین اجتماعی بالاترین سطح آمادگی (میانگین 82 از 84)، بیمارستان های دانشگاهی در رتبه دوم (میانگین امتیاز 72/72 از 84) و بیمارستان های خصوصی در رتبه سوم (میانگین امتیاز 5/72 از 84) را کسب کردند. با توجه به مجموع امتیازات، آمادگی عملیاتی بیمارستان ها در سطح خوب قرار گرفت.

    استنتاج

    آمادگی عملیاتی بیمارستان های استان مازندران در مواجهه با همه گیری کووید19 در سطح خوبی قرار داشت. به جهت مزمن و طولانی شدن همه گیری و مشخص نبودن مدت زمان خاتمه آن، پایش و نظارت بر اجزای کلیدی جهت استمرار این آمادگی بسیار ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی، کووید19، بیمارستان
  • مسلم نجفی، هدی دیندار اسکوئی، طاهره اعتراف اسکوئی* صفحات 82-91
    سابقه و هدف

    بروشور دارویی ورقه کاغذی است که با هدف فراهم کردن اطلاعات ضروری جهت استفاده موثر و ایمن از دارو، در داخل بسته دارویی قرار می گیرد. از آن جایی که بروشورها از منابع اصلی کسب اطلاعات در مورد داروها هستند، باید برای عموم مردم قابل درک باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی و رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به داروخانه های آموزشی دانشکده داروسازی تبریز از بروشورهای دارویی ایرانی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی (1398-1397)، 200 نفر از بیماران مراجعه کننده به داروخانه های آموزشی دانشکده داروسازی به طور تصادفی انتخاب شدند. برای تعیین آگاهی و رضایت مندی بیماران در مورد اطلاعات بروشورهای دارویی ایرانی، پرسشنامه نظر سنجی محقق ساخته به صورت طیف لیکرت پنج گزینه ای طراحی شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصان مربوطه تایید شد و تایید پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 بررسی گردید. نتایج آزمون آلفای کرونباخ به میزان 81/0 به دست آمد.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده میانگین آگاهی بیماران از بروشورهای دارویی ایرانی 50 درصد برآورد شد. اگر چه بیش ترین رضایت مندی در رابطه با «هشدارهای بارداری و شیردهی» و بعد از آن «هشدارهای مربوط به کودکان» بود اما در مجموع میزان رضایت بیماران از بروشورهای دارویی در حد متوسط ارزیابی شد (57 درصد).

    استنتاج

    براساس نتایج به دست آمده میزان آگاهی و رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به داروخانه های آموزشی دانشکده داروسازی تبریز از بروشورهای دارویی ایرانی در حد مطلوب نبوده و باید ساز و کارهای مناسبی در مقررات مربوط به تهیه بروشورها و همچنین نظارت های سازمان غذا و دارو اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: بروشورهای دارویی، آگاهی، رضایت مندی، بیمار، تبریز
  • رحمت الله سلطانی، نسرین شکرپور* صفحات 92-100
    سابقه و هدف

    نشانگرهای فراگفتمان نقش بسزایی در مهارت نوشتار آکادمیک دارند. آن ها پلی میان نویسندگان و خوانندگان ایجاد می کنند و متن را برای خوانندگان قابل فهم تر می کنند. بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه وضعیت استفاده از نشانگرهای فراگفتمان در بخش های مقدمه، روش ها، نتایج و بحث (IMRaD) در مقالات پزشکی انگلیسی زبان در مجلات ISI ایرانی و آمریکا بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی که در سال 1399 انجام شد، 60 مقاله منتشر شده در مجلات پزشکی ایران و 60 مقاله منتشر شده در مجلات پزشکی آمریکا انتخاب شده است. بر اساس مدل هایلند، نشانگرهای فراگفتمان شناسایی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند. در نهایت، از آزمون t برای مقایسه میانگین نشانگرهای فراگفتمان در مجلات پزشکی ایرانی و آمریکایی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نشانگرهای فراگفتمان مورد استفاده نویسندگان ایرانی و غیر ایرانی به ترتیب 40/5 و 78/5 بود. نتیجه آزمون t نشان می دهد که مقدار P برای کل نشانگرهای فراگفتمان اعمال شده توسط نویسندگان پزشکی ایرانی و غیرایرانی 377/0 بوده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که از نظر استفاده از نشانگرهای فراگفتمان راهنمایی و تعاملی بین دو گروه از نویسندگان تفاوت معناداری وجود ندارد.

    استنتاج

    آموزش بیش تر در استفاده از نشانگرهای فراگفتمان نه تنها به نویسندگان کمک می کند تا منسجم تر بنویسند بلکه خوانندگان را قادر می سازند متن را به راحتی درک و با نویسندگان ارتباط برقرار کنند. بنابراین نشانگرهای فراگفتمان کیفیت نوشتن را بهبود می بخشند و قابل درک بودن متن را افزایش می دهند.

    کلیدواژگان: نشانگرهای فراگفتمان، مقالات پزشکی، ایران، مطالعه تطبیقی
  • سید رضی سلیم بهرامی، محمد آهنجان، حمیدرضا گلی، محمد آخوندیان، مهرداد غلامی* صفحات 101-110
    سابقه و هدف

    مقاومت آنتی بیوتیکی کلبسیلا پنومونیه در برابر کینولون ها باعث ایجاد نگرانی های قابل توجهی در درمان عفونت های بیمارستانی شده است. گزارش های محدودی درباره شیوع ژن های مقاومت کینولونی وابسته به پلاسمید در جدایه های کلبسیلا پنومونیه از ایران وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های فلوروکینولون و همچنین فراوانی ژن های qnrA ، qnrB و qnrS در میان ایزوله های کلبسیلا پنومونیه جدا شده از بیماران بستری در شهر ساری بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی انجام شد. جدایه های باکتریایی با روش های معمول و آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی شدند. مقاومت به آنتی بیوتیک های فلوروکینولون با استفاده از روش انتشار دیسک بررسی شد. پس از ارزیابی مقاومت، شناسایی و تکثیر ژن های qnrA،و qnrB و qnrS در جدایه ها توسط PCR انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 90 ایزوله مورد آزمایش، مقاومت آنتی بیوتیک های خانواده فلوروکینولون از بیش ترین مقدار به کم ترین شامل نالیدیکسیک اسید (55 درصد)، سیپرو فلوکساسین (36 درصد)، افلوکساسین (31 درصد)، لووفلوکساسین (29 درصد)و نورفلوکساسین (22 درصد) بود. براساس نتایج تکنیک polymerase chain reaction تعداد 47 (52 درصد)، 22 (25 درصد) و 21 (23 درصد) از ایزوله ها به ترتیب حامل ژن های qnrB،.وqnrA و qnrS بودند.

    استنتاج

    نتایج به دست آمده نشان می دهند که ظهور مقاومت به کینولون با واسطه پلاسمید (PMQR) به افزایش و گسترش سریع مقاومت باکتریایی به فلوروکینولون ها کمک می کند، از این رو، نظارت و ارزیابی مداوم الگوی جساسیت کلبسیلا پنومونیه نسبت به این آنتی بیوتیک ها یک ضرورت محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، فلوروکینولون، qnr
  • محمدرضا ییلاقی اشرفی، حسین عابد نطنزی*، فرشاد غزالیان صفحات 111-124
    سابقه و هدف

    دیابت نوع دو شایع ترین بیماری درون ریز است که به دلیل عدم تحمل گلوکز در اثر برهم خوردن تعادل بین ذخایر و تقاضای انسولین رخ می دهد. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تغییرات بیان ژن PEPCK بافت کبد و شاخص مقاومت به انسولین پس از انجام تمرین تناوبی و مصرف ژل رویال در رت های دیابتی نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش تجربی حاضر را 36 موش صحرایی نر ویستار 4 تا 6 هفته ای با وزن 20±100 گرم تشکیل می داد که پس از 20 هفته تغذیه با رژیم پرچرب و با تزریق درون صفاقی 25 میلی گرم STZ به ازای کیلوگرم وزن رت ها دیابتی شدند. رت های دیابتی در 4 گروه کنترل (8 سر)، تمرین تناوبی (10 سر)، ژل رویال (8 سر)، تمرین تناوبی- ژل رویال (10 سر) گروه بندی و پروتکل تمرینی و گاواژ ژل رویال روی آن ها اجرا شد. هشت هفته تمرین هوازی، 5 جلسه در هفته با تناوب شدید 2 دقیقه ای با 2 تا 8 تناوب با 80 تا 90 درصد vo2 max و تناوب استراحت یک دقیقه ای با 50 تا 56 درصدvo2 max  اجرا شد.

    یافته ها

    در مقایسه با گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید به کاهش معنی دار گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین منجر شد (001/0 <P). تمرین تناوبی و ژل رویال همچنین به افزایش بیان PEPCK در سلول های کبدی در مقایسه با گروه کنترل منجر شد.

    استنتاج

    تمرینات تناوبی و ژل رویال در رت های دیابتی منجر به بهبود نیمرخ گلیسیمیک و تغییرات سطوح گلوکز و انسولین و نیز تغییر در بیان ژن PEPCK کبدی نسبت شد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، دیابت نوع دو، انسولین، ژل رویال، ژن PEPCK
  • مریم رضاپور، مهران ضرغامی، فاطمه شیخ مونسی* صفحات 125-135
    سابقه و هدف

    با شروع سال 2020، بیماری کووید-19 با سرعت در اکثر نقاط دنیا انتشار یافت. به علت سرعت بالای گسترش بیماری و میزان بالای ابتلا و مرگ و میر ناشی از آن، کادر درمانی استرس زیادی را تجربه کردند. هدف از انجام این مطالعه، تبیین تجربه روانی و نیازهای روانشناختی پرستارانی است که در خط مقدم درمان بیماران مبتلا به کووید-19 کار می کنند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی بود که در اردیبهشت و خرداد سال 1399 در شهر ساری انجام شد. نمونه پژوهش شامل 9 پرستار بود که به روش نمونه در دسترس وارد مطالعه شده بودند. جمع آوری داده ها با انجام مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته توسط یک روانپزشک انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA-2020 کد گذاری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس تحلیل داده ها، سه درونمایه اصلی استخراج شد و هر درونمایه از طبقاتی و هر طبقه از کدهایی شکل گرفت، سه درونمایه اصلی شامل این موارد بود: تجارب هیجانی، انتظارات از مقام مافوق، نیاز به مداخلات روانشناختی.

    استنتاج

    بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه، پرستاران احساسات مختلفی مانند رضایت، خشم و نگرانی از ابتلای خود یا بستگانشان به بیماری را ذکر نمودند. نیاز به حمایت روانی و مالی و قدردانی و همدلی از سوی مسیولین، فراهم کردن امنیت محل کار و فراهم کردن مداخلات روانشناختی حضوری از نیازهای پرستاران بوده است.

    کلیدواژگان: بیماری کووید 19، تجربه روانی، پرستار، نیازهای روانشناختی، مطالعه کیفی
  • مهدیه رئیس زاده*، رضا حیدری، نادیا خادمی صفحات 136-142
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت کنترل اثرات سمی سرب در سیستم های بیولوژیک، در این مطالعه به عصاره آبی سماق در آسیب وابسته به سرب در کبد و رفتار اضطرابی موش صحرایی پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای در 7 گروه شامل کنترل، استات سرب آشامیدنی در دوزppm 500، 1000 و1500،عصاره آبی سماق mg/kg250 به همراه استات سرب در آب آشامیدنی، به مدت 29 روز انجام شد. در روز آخر بعد از وزن گیری، تست رفتاری ماز بعلاوه ارتفاع گرفته شد. سپس سرم برای اندازه گیری TAC (ظرفیت آنتی اکسیدانی تام)  و آنزیم ALP(آلکالین فسفاتاز)، ALT(آلانین آمینوترانسفراز)، AST(آسپارتات ترانسفراز) جدا شد. غلظتMDA (مالون دی آلدیید) در بافت کبد و مغز نیز سنجش شد.

    یافته ها

    بیش ترین متوسط وزن آخر دوره مربوط به گروه استات سرب ppm1500 بود. بیش ترین غلظت MDA کبد و مغز در گروه سرب ppm1500، 766/0±66/18 و 432/0±43/15 میکرومول بر میلی لیتر که با گروه کنترل و سرب 500 و عصاره معنی دار شد (01/0< P). بیش ترین مقدار TAC در گروه کنترل برابر با 204/22±00/333 و کم ترین در گروه سرب ppm1500، 669/6±96/96 میکرومول بر میلی لیتر در سطح 01/0< P معنی دار شد. غلظت آنزیم های AST ، ALT در گروه کنترل کم ترین و در گروه سرب ppm1500 بیش ترین مقدار شد. کم ترین زمان حضور در بازوی باز گروه سرب ppm1500 برابر 247/8±42/14درصد و با کنترل معنی دار بود (01/0< P).

    استنتاج

    عصاره آبی سماق توانست سبب کاهش غلظت آنزیم های کبدی در شرایط مسمومیت با سرب شود. در صورتی که تغییر معنی داری در کنترل اضطراب القا شده سرب نداشت.

    کلیدواژگان: سرب، سماق، کبد، رفتار اضطرابی
  • مریم جلیلی صدرآباد، رامین طاهری، مهلا سادات صارمی، سینا ابراهیمی، شبنم سوهانیان* صفحات 143-148
    سابقه و هدف

    پسوریازیس یک ژنودرماتوز التهابی مزمن و پریودنتیت یک بیماری التهابی بافت محافظت کننده دندان می باشد. با توجه به شیوع رو به افزایش پسوریازیس و پریودنتیت و اشاره برخی مطالعات به ارتباط بین پسوریازیس و پریودنتیت، در این مطالعه فراوانی و شدت پریودنتیت در بیماران مبتلا به پسوریازیس مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 40 بیمار مبتلا به پسوریازیس شرکت کردند، بعد از تعیین ایندکس شدت پسوریازیس در آن ها و معاینه دهان و دندان، اطلاعات در فرم مربوطه ثبت گردید. لقی دندان ها، تعداد دندان های از دست داده، بررسی خون ریزی حین پروبینگ و از دست رفتن چسبندگی کلینیکی و میزان آن با پروب اندازه گیری و ثبت شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های پارامتریک و ناپارامتریک شامل آزمون تی، مجذور کای و ضریب همبستگی انجام وسطح معنی داری در همه آزمون ها 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان شیوع کلی بیماری پریودنتال در آن ها 80 درصد تعیین شد که دندان لق شده 10 درصد، دندان از دست رفته 5/47 درصد، خونریزی از لثه 60 درصد و تحلیل لثه 5/62 درصد موارد را شامل می شدند. وجود بیماری پریودنتال با مدت و شدت ابتلا به پسوریازیس رابطه معنی دار داشت (به ترتیب 032/0=P و 001/0>P). رابطه شدت بیماری پریودنتال با مدت و شدت ابتلا به پسوریازیس معنی دار بود (به ترتیب 048/0=P و 023/0=P).

    استنتاج

    بر اساس یافته های این پژوهش، بیماری پریودنتال در مبتلایان به پسوریازیس بسیار بالا بود و با شدت و مدت پسوریازیس رابطه دارد. از آن جا که پروسه التهابی در این دو بیماری نقش دارد و نیز وجود ارتباط بین آن ها، معاینات دقیق دهان و دندان از نظر وجود بیماری پریودنتال در مبتلایان به پسوریازیس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پسوریازیس، پریودنتیت مزمن، از دست رفتن دندان ها، بیماری های پریودنتال
  • معین مقدم احمدی، محمدتقی آشوبی*، صدیقه صمیمیان، حبیب اسلامی کنارسری، محدثه صفری صفحات 149-154
    سابقه و هدف

    تشکیل سروما یکی از عوارض شایع جراحی هرنیوپلاستی است و شناخت عوامل مرتبط با این عارضه، برای پیشگیری از بروز سروما مفید می باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عارضه سروما و عوامل دموگرافیک و بالینی مرتبط با آن، پس از جراحی هرنیوپلاستی اینگویینال انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، در مرکز آموزشی درمانی پورسینای شهر رشت در سال 1398 بر روی130 بیمار مبتلا به فتق اینگویینال اولیه و تحت عمل جراحی هرنیوپلاستی اینگویینال با استفاده از مش انجام شد. هر گونه تجمع مایع در محل عمل جراحی و اطراف آن که موجب برآمدگی واضح، ناراحتی، درد و احساس سنگینی بود و نیاز به آسپیراسیون سوزنی داشت، به عنوان سروما در نظر گرفته شد. فراوانی بروز عارضه سروما در زمان های 24 ساعت، یک هفته و یک ماه بعد از عمل بررسی شد. متغیرهای دموگرافیک و بالینی با پرسش شفاهی و مرور پرونده پزشکی ارزیابی شدند و آنالیز آماری داده ها با نرم افزار SPSS20 صورت گرفت.

    یافته ها

    عارضه سروما 24 ساعت، یک هفته و یک ماه پس از جراحی به ترتیب در 5 نفر (8/3 درصد) (CI 95%: 1%- 7%)، 8 نفر (2/6 درصد) (CI 95%: 2%- 10%) و 7 نفر(4/5 درصد) (CI 95%: 1.3%- 8.7%) مشاهده شد.

    استنتاج

    انجام مطالعه توصیفی مشابه با حجم نمونه بیشتر و همچنین انجام مطالعات تجربی برای بررسی دقیق ارتباط عوامل دموگرافیک و بالینی با بروز سروما بعد از عمل جراحی هرنیوپلاستی و اثر بخشی تکنیک های مختلف جراحی در پیشگیری از این عارضه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فتق، هرنیوپلاستی اینگوئینال، عارضه جراحی، سروما
  • پیام حبیبی پور، محمد کشوری، ژیلا گنجی، سید جعفر مطهری طبری* صفحات 155-161
    سابقه و هدف

    جراحی تیمپانستومی و قرار دادن لوله تهویه (Ventilation tube:VT)، روشی مطمین برای کاهش عوارض ناشی از اختلال عملکرد شیپور استاش و به دنبال آن تهویه نامناسب گوش میانی می باشد، اما این جراحی با عوارضی همراه است. این مطالعه به بررسی توزیع فراوانی استفاده از VT ، میزان موفقیت، عوارض و مشخصات دموگرافیک بیماران طی سال های 1396-1390 در بیمارستان های شهر ساری پرداخت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی گذشته نگر با استفاده از داده های پرونده های 512 بیماری که تحت جراحی VT طی سال های 90 تا 96 در ساری قرار گرفته بودند انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS نسخه 24 و آزمون های توصیفی و فراوانی استفاده شد.

    یافته ها

    شکایت اصلی در مراجعه، کاهش شنوایی (3/38درصد) بود. در 79 درصد افراد عمل دو طرفه VT انجام شده بود. 5/6 درصد، بعد از عمل VT دچار عارضه شده بودند. شایع ترین عارضه اتوره چرکی (1/4 درصد) بود. موفقیت بعد از عمل 93 درصد بود.

    استنتاج

    باتوجه به موفقیت بالا در این روش درمانی، جراحی VT روش مناسبی برای درمان کم شنوایی های حاصل از عفونت های حاد راجعه گوش میانی و نیز پیامدهای نامطلوب حاصل از بزرگی لوزه ها و آلرژی می باشد.

    کلیدواژگان: جراحی تیمپانستومی، لوله تهویه(VT)، پرده تیمپان، گوش میانی
  • آتنا شیوا، سمیه سلطانعلی پور، محمدرضا حق شناس، جمشید یزدانی چراتی، پرستو نامدار* صفحات 162-167
    سابقه و هدف

    هپاتیت  Bیکی از شایع ترین بیماری های عفونی ویروسی اولیه کبد است که به جهت امکان ایجاد وضعیت مزمن و نیز خطر بالای انتقال خصوصا حین درمان های دندانپزشکی، اهمیت ویژه ای دارد و بهترین روش مبارزه با آن نیز پیشگیری از ابتلا می باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان سطح آگاهی دندانپزشکان متخصص و عمومی شهر ساری در مورد هپاتیت B، در سال 1397، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 142 نفر از دندانپزشکان عمومی و متخصص شهر ساری به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند و پرسشنامه استاندارد مربوط به مطالعه را تکمیل نمودند. داده های مربوطه پس از بازبینی وارد نرم افزار Excel و سپس توسط نرم افزار 24 SPSS بازخوانی گردید و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد شرکت کنندگان مرد 88 نفر (9/62 درصد) و زن 54 نفر (1/38 درصد) بودند که یافته های مطالعه موید این مطلب بود که 50 درصد از دندانپزشکان آگاهی متوسط، 37/44 درصد آگاهی خوب و 63/5 درصد آگاهی ضعیف داشتند. همچنین، سطح آگاهی با جنسیت (58/0 =P)، متخصص یا عمومی بودن (66/0 =P)، گذراندن کارگاه کنترل عفونت (50/0 =P) و سن (06/0 =P) ارتباط معنی داری نداشتند (05/0<P).

    استنتاج

    براساس نتایج این مطالعه، با وجود مناسب بودن سطح آگاهی دندانپزشکان عمومی و متخصص همچنان نیاز به برگزاری بازآموزی و ارسال جزوات آموزشی مرتبط وجود دارد.

    کلیدواژگان: سطح آگاهی، هپاتیت B، دندانپزشکان عمومی و متخصص
  • الناز تمیزی، حمیدرضا مقیمی، ابوالقاسم جویبان* صفحات 168-188

    با توجه به نقش مهم داروهای دامی در سلامت دام و انسان، نظارت بر تولید و کنترل کیفیت این داروها از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این مقاله مطالعات انجام گرفته در خصوص بقایای داروهای دامی در مواد غذایی و محیط زیست بررسی شده و همچنین قوانین حاکم بر تولید، کنترل کیفیت و مصرف این داروها مورد بحث قرار می گیرد. این گزارش مشتمل بر بیش از 100 ماخذ بوده و یافته های 44 مطالعه انجام شده روی بقایای داروهای دامی در مواد غذایی ایرانی را گزارش می کند.

    کلیدواژگان: ایران، باقیمانده، داروهای دامی، تولید، کنترل کیفیت
  • سمانه همتی، نادیا الیاسی گرجی، سید جابر موسوی، بنفشه سلیمانی* صفحات 189-201
    سابقه و هدف

    یکی از اهداف مهم در دندانپزشکی کودکان حفظ و نگهداری دندان های شیری تا زمان رویش دندان های دایمی جانشین است. در مواردی که پالپ دندان های شیری درگیر می شود، مجبور به انجام پالپکتومی خواهیم بود که انجام چنین درمانی مستلزم تعیین طول کارکرد صحیح کانال ها، پاکسازی و پر کردن فضای داخلی آن، با استفاده از ماده پرکننده مناسب می باشد. اصول درمان اندودونتیک موفق در دندان های دایمی کاملا مشخص است ولی به دلیل تحلیل و رسوب بافت سخت در کانال ریشه دندان های شیری، شکل، ابعاد و وضعیت آپکس ریشه، متغیر می باشد که در نتیجه آن، تعیین آناتومی کانال دندان های شیری امری دشوار به شمار می رود. لذا بر آن شدیم تا در مطالعه مروری نقلی حاضر به بررسی صحت اندازه گیری اپکس لوکیتور های Ipex-I ، Root ZX mini و رادیوگرافی کانونشنال در تعیین طول کارکرد دندان های شیری تحلیل رفته بپردازیم. بدین منظور جهت شناسایی مطالعات منتشرشده طی سال های2000 تا 2020 از پایگاه داده های Science Direct، Google scholar، PubMed، Scopus، Irandoc SID، Magiran و Iranmedex استفاده شد و نشان داده شد که روش های مورد مطالعه درتعیین طول کارکرد مولرهای شیری تحلیل رفته، غالبا از دقت مشابهی برخوردار هستند ولی از آن جایی که تهیه رادیوگرافی از کودک ممکن است دشوار باشد، لذا استفاده از اپکس لوکیتورها بر روش کانوشنال ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: طول کارکرد، دقت، اپکس لوکیتور الکترونیکی، مولرهای شیری
|
  • Mahbobeh Montazeri, Samira Khani, Ahmad Daryani, Shahabeddin Sarvi, Somayeh Shahani, Fatemeh Mirzaee, Somaye Yosefi, Shirzad Gholami* Pages 1-10
    Background and purpose

    There are few treatment options available for treatment of toxoplasmosis and effective drugs have serious toxic effects. In this study, the in vivo and in vitro anti-toxoplasma activities of Heracleum persicum and Foeniculum vulgare fruits essential oils were investigated.

    Materials and methods

    In vitro, Vero cells were incubated with different concentrations of essential oils or pyrimethamine (positive control) and the cellular viability was determined. Next, Vero cells were infected with T. gondii (RH strain) and treated with agents. Then, the CC50, IC50, and selectivity index (SI) were calculated. Moreover, in vivo, the effect of oils on survival times of Balb/c mice infected with T. gondii were determined.

    Results

    In vitro results showed that the oils exhibited less cell toxicity than pyrimethamine. The selective index was 2.94, 6.96, and 3.06 for Heracleum persicum, Foeniculum vulgare, and pyrimethamine, respectively. Also, the infected mice treated with F. vulgare-pyrimethamine showed a better survival rate than others (P<0.05).

    Conclusion

    The H. persicum and F. vulgare essential oils showed anti-toxoplasmic activity in vitro and in vivo, but, combination therapy with F. vulgare and pyrimethamine showed a better survival time in mice infected with T. gondii. Therefore, F. vulgare may be a useful candidate in treatment of Toxoplasmosis. However, further studies are needed to investigate the fractions of this plant against T. gondii.

    Keywords: Toxoplasma gondii, Toxoplasmosis, Heracleum persicum, Foeniculum vulgare, In vitro, In vivo
  • Hesam Parsa*, Yaghoub Mehri Alvar, Fahimeh Erfani Aadab Pages 11-22
    Background and purpose

    The present study aimed at exploring the effects of eight-week high intensity interval training (HIIT) program on gene expression factors involved in cholesterol reverse transport in liver tissue of ischemic rats.

    Materials and methods

    In this study, 28 Wistar Rats (250 ±20 g) were randomly divided into four groups: Ischemia (n=8), Placebo (n=8), Training (n=8), and Ischemia plus Training (n=8). Myocardial infarction was induced by ligation of left anterior descending coronary artery (LAD) for 30 minutes. High intensity interval training program (4 min of running at 85-90% VO2max and 2 min active recovery at 50-60% VO2max) was performed using treadmill for 8 weeks (three times a week /40 minutes).

    Results

    The expression levels of ABCG1 receptor gene and Apolipoprotein A1 significantly increased in high intensity interval training group compared to Ischemia group (P=0.008) and placebo group (P= 0.037). Also, the expression of Apolipoprotein 2 receptor gene showed significant increase in HIIT+ Ischemia group compared to Ischemia group (P=0.041) and placebo group (P=0.04). In addition, the expression of SR-BR receptor gene was found to increase in HIIT+ Ischemia group compared to the placebo group (P=0.028).

    Conclusion

    High intensity interval training in ischemic rats increases the key factors involved in reverse cholesterol transfer process and ultimately leads to an increase in HDL, which has a positive effect on prevention of atherosclerosis and ischemia.

    Keywords: myocardial ischemia, cholesterol reverse transport, high intensity interval training, apolipoprotein
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal*, Mohammad Reza Afradi, Zahra Rajabi, Katayoon Samimirad, Yousef Erfani Pages 23-35
    Background and purpose

    Dental plaque is a biofilm that is formed on the surface of the tooth. Carious lesions are caused by inappropriate ecological changes in microbial flora of the plaque biofilm. In this study, the effect of Lactobacillus casei bacteriocin, isolated from dairy products, was investigated on Streptococcus salivarius biofilm formation.

    Materials and methods

    In this experimental study, MRS Broth and MRS Agar medium were used to isolate three strains of Lactobacillus casei probiotic from milk samples under microaerophilic conditions. The initial identification of Lactobacillus casei was performed by sugar fermentation and other biochemical tests. Then, 16SrRNA encoding gene was confirmed by PCR and sequenced. At last, Bacteriocin was isolated by ammonium sulfate sedimentation and its molecular weight was measured by SDS-PAGE and the antimicrobial activities were investigated. The Streptococcus salivarius were isolated from dental plaque and phenotypically and biotypically identified. Molecular confirmation of the isolates was performed using gtfK specific gene by PCR. The ability to form Streptococcus salivarius biofilm and the effect of bacteriocin on biofilm formation were measured by microtiter plate.

    Results

    After partial purification of Lactobacillus casei probiotic from dairy products, two LC3 and LC1 protein samples formed bands (35-40 kDa and about 75 kDa, respectively). The supernatant fluid from the cultivation of Lactobacillus casei and bacteriocins showed antibacterial effects against Streptococcus salivarius isolates from dental plaque and the formation of biofilm by this bacterium.

    Conclusion

    According to this study, bacteriocin and supernatant fluid from Lactobacillus casei cultures could inhibit the growth of Streptococcus salivarius and also reduced biofilm formation, so, it could be used in oral care products.

    Keywords: probiotics, Lactobacillus casei, bacteriocin, biofilm, tooth decay, Streptococcus salivarius, dental plaque
  • Sajad Shafiee, Saeed Ehteshami, Kaveh Haddadi, Siavash Moradi, Mojtaba Salah Ahangar, Maryam Hasannezhad Reskati, Misagh Shafizad* Pages 36-43
    Background and purpose

    Bone fusion is a dynamic process and availability of calcium and balance of vitamin D can be effective in post spinal cord fusion. There are contradictory results on this issue, so, we decided to compare the effect of administration of vitamin D and alendronate on lumbosacral vertebral fusion in patients undergoing posterior spinal fusion surgery.

    Materials and methods

    A single-blind clinical trial was carried out in 75 patients. Patients were divided into three groups (n=25 per group) using block randomization: Alendronate group who received 70 mg oral alendronate every two weeks, Vitamin D group to receive vitamin D 50,000 units per month for six months, and control group who received routine treatment after the surgery. After six months, the patients underwent CT scan of the lumbar region for clinical assessment of lumbar fusion. Pain intensity was assessed using Visual Analogue Scale (VAS), one and six months after the surgery. Data analysis was performed in SPSS V16.

    Results

    Before surgery, pain intensity was higher in vitamin D group (6.36 ± 1.3) than the controls and alendronate group (P <0.0001). The last VAS in this group reached 2.12 ± 0.97 indicating decrease in pain intensity. Overall, there was a significant decrease in pain intensity in all three groups
    (P<0.0001). Non-fusion was found to be more frequent in control group (16%) compared to the vitamin D (12%) and alendronate (8%) groups (P=0.900).

    Conclusion

    In current study, vitamin D and alendronate supplementation slightly improved lumbosacral fusion. Therefore, further studies are needed to investigate the effectiveness of combined treatment with alendronate and vitamin D on pain intensity and lumbosacral fusion in these patients.
     

    Keywords: alendronate, vitamin D, vertebral fusion, posterior spinal fusion surgery, low back pain
  • Ahmad Alikhani*, Masoud Maboudi, Mohammad Khademloo, Azadeh Khalatbari Pages 44-51
    Background and purpose

    Coronavirus Disease-2019) COVID-19) is a respiratory infection which was recognized as a pandemic by the world health organization on march 11, 2020. This study aimed to evaluate new treatment modalities therapy in management of COVID-19.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical, retrospective study was performed in patients over 17 years of age with suspected COVID-19 admitted to Qaemshahar Razi Hospital in March and April 2020. The case group included patients treated with methylprednisolone, intravenous immunoglobulin (IVIg), Beta Interferon, Ribavirin, Arbidol, Remdesivir, Favipiravir and Hydroxychloroquine and lopinavir/ritonavir. The control group was selected from hospitalized cases who were treated only with lopinavir/ritonavir and Hydroxychloroquine. This study evaluated the efficacy of these drugs. Data was analyzed in SPSS V18.

    Results

    The mean ages of case group (n=217) and control group were 54.23±16.64 (17-88) years and 53.8±16.23 (19-80) years, respectively. The need for ICU admission and mechanical ventilation were significantly different between the two groups (P<0.05) but no significant difference was seen on mortality rate (P>0.05).

    Conclusion

    Using anti-inflammatory and anti-viral drugs in hospitalized patients seems reasonable until widespread vaccination and development of effective drug.

    Keywords: Coronavirus Disease-2019, COVID-19 drug treatment, COVID-19 immunoglobulin therapy
  • Mina Alvandipour, Akbar Hedayatizadeh-Omran*, Reza Alizadeh-Navaei, Abbas Ghaheri Pages 52-58
    Background and purpose

    Colorectal resection is used for various diseases and leakage in an anastomosis is one of its complications. Some studies confirmed the predictive effects of C-reactive protein (CRP) and procalcitonin markers leakage in anastomosis. This study aimed to investigate the prognostic value of CRP and procalcitonin in predicting anastomotic leakage in elective colorectal surgery in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    This longitudinal study was performed in patients (n=72) undergoing intestinal anastomosis in Sari Imam Khomeini Hospital, Oct 2016-March 2017. White blood cells (WBC), temperature (T), CRP, and procalcitonin levels were measured at days 3 and 5 after the surgery. Data were analyzed using SPSS V21.

    Results

    Anastomotic leakage occurred in two patients (2.8%). Procalcitonin levels (P= 0.000), CRP levels at days 3 (P= 0.000) and 5 (P= 0.000), WBC at day 5 (P = 0.041), and body temperature at days 3 (P= 0.014) and 5 (P= 0.004) after the surgery were associated with the incidence of anastomotic leakage.

    Conclusion

    Procalcitonin and CRP levels, WBC count, and body temperature were found to be correlated with anastomotic leakage, so they should be monitored at days 3 and 5 after the surgery to predict the incidence of complications.

    Keywords: anastomosis, leakage, gastrointestinal surgery, C-reactive protein
  • Hoora Hadian, Farhad Sobouti, Sahar Latifi, Sajad Yousefi, Fatemeh Yazdanfar* Pages 59-70
    Background and purpose

    The elongation of styloid process can result in Eagle syndrome. The purpose of this study was to investigate the prevalence and pattern of ossification of elongated styloid process (ESP) in digital panoramic radiography and their association with gender and age.

    Materials and methods

    In this retrospective study, 400 digital panoramic radiographs of patients attending Oral and Maxillofacial Radiology Department in Mazandaran University of Medical Sciences were examined. The length of the styloid process was measured and classified into elongated, pseudoarticular, and segmental types. Length equal to or greater than 30 mm was considered as an elongated styloid process. Data were analyzed in SPSS using Chi-square, t-test, and correlation test.

    Results

    Radiographs of 400 patients including 167 (42%) males and 233 (58%) females aged 11-79 (38.13 ± 48.43) years were investigated. ESP was observed in 118 (29.5%) patients. The prevalence of ESP was significantly higher in males (50.8%) than females (49.1%) (P=0.016). Also, the prevalence of ESP was significantly higher in older adults (P<0.001). Among the types of ESP, type I was found to be more prevalent.

    Conclusion

    Elongated styloid process was relatively common in the population studied and was significantly correlated with age and sex (more prevalent in males).

    Keywords: stylohyoid ligament, Eagle syndrome, panoramic radiography, ossification
  • Seyed Hossein Hosseini, Yahya Saleh Tabari, Touraj Assadi, Fariba Ghasemihamedani, Reza Habibisaravi* Pages 71-81
    Background and purpose

    Hospitals are one of the vital pillars of the health system. Hospital preparedness in epidemics is a dynamic, complex and multidimensional process that shows the developed capacities and capabilities of the hospital in predicting, reducing the effects, resistance, response, and recovery in the face of biological events. The aim of this study was to investigate the readiness of hospitals in response to the pandemic of COVID-19 disease in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in April 2020 using the standard checklist of the Pan American World Health Organization (PAHO 2019). The checklist consists of ten components: incident management system (7 items), coordination (2 items), information management (2 items), logistics (7 items), finance and administration (1item), detection (3 items), diagnosis (3 items), isolation (3 items), cases management (4 items), and prevention and infection control (10 items). Data were analyzed applying Kruskal-Wallis test in SPSS V18.

    Results

    We studied 39 hospitals in the province, including university hospitals (n=26), social security hospitals (n=4), and private hospitals (n=9). Social security hospitals showed the highest level of readiness (mean score= 82 out of 84), university hospitals had moderate level of readiness (mean score= 72.72 out of 84), and private hospitals had the lowest mean score for readiness (72.5 out of 84). According to the total scores, operational readiness was at a good level.

    Conclusion

    The readiness of the hospitals in the face of the COVID-19 pandemic was at a good level in Mazandaran province. However, due to the prolonged pandemic and uncertainty about when it comes to an end, monitoring the key components is essential to maintain high level of preparation.

    Keywords: readiness, COVID-19, hospital
  • Moslem Najafi, Hoda Dindar-Oskouei, Tahereh Eteraf-Oskouei* Pages 82-91
    Background and purpose

    A drug brochure or Patient Package Insert (PPI) is a folded sheet of paper in drug package that provides necessary information for effective and safe use of the drug. PPIs are one of the main sources of drug information, so, they should be clear and easily comprehensible to the general public. The purpose of this study was to determine the awareness and satisfaction of patients with Iranian PPIs.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 200 patients attending pharmacies of the Tabriz University of Medical Sciences were selected using simple random sampling in 2018-2019. A questionnaire was designed as a five-point Likert scale to determine the patients’ awareness and satisfaction with the Iranian PPIs. Content validity of the questionnaire was confirmed and internal consistency was confirmed by Cronbach’s alpha coefficient in SPSS (V. 17). The Cronbach’s alpha
    was 0.81.

    Results

    According to findings, the average awareness of patients about Iranian PPIs was 50%. The highest satisfaction with PPIs was for “pregnancy and lactation warnings” and “warnings for children”. The overall satisfaction of patients with PPIs was found to be moderate (57%).

    Conclusion

    The current study reported a moderate level of patients’ satisfaction with the Iranian PPIs in Tabriz, Iran. Therefore, appropriate mechanisms should be adopted in the regulations relating to preparation of PPIs and more supervision on pharmaceutical companies by Iran Food and Drug Administration.

    Keywords: Patient Package Inserts, Awareness, Satisfaction, Patient, Tabriz
  • Rahmatollah Soltani, Nasrin Shokrpour* Pages 92-100
    Background and purpose

    Metadiscourse markers (MDMs) play a significant role in academic witting. They act as a bridge between writers and readers and make a text more understandable. Therefore, this study aimed at investigating the use of MDMs in introduction, methods, results, and discussion (IMRaD) sections of English medical research articles (RAs) published in Iranian and American ISI journals.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, performed in 2020, we selected 60 RAs published in Iranian medical journals and 60 RAs in American medical counterparts. Following Hyland’s taxonomy, MDMs were identified. Data analysis was done in SPSS V21 applying t-test. 

    Results

    The mean scores for MDMs were 5.40 and 5.78 in RAs published in Iranian and American journals, respectively that indicated no significant difference between MDMs used by Iranian and  non-Iranian authors of medical RAs (P=0.377).

    Conclusion

    Further trainings on the use of MDMs not only help authors to write more coherently and their intended meanings clear to their audience, but also enables readers to easily interpret the text. In fact, these markers improve the quality of writing and increase the comprehensibility of the text.

    Keywords: metadiscourse markers, research article, Iran, comparative studies
  • Seyed Razi Salimbahrami, Mohammad Ahanjan, Hamid Reza Goli, Mohammad Akhoondian, Mehrdad Gholami* Pages 101-110
    Background and purpose

    Antibiotic resistance of Klebsiella pneumoniae to quinolones is a serious concern in treatment of nosocomial infections. There are limited reports on the prevalence of plasmid-mediated quinolone resistance genes in K. pneumoniae clinical isolates from Iran. The aim of this study was to investigate the rate of resistance to fluoroquinolone antibiotics, and also the frequency of qnrA, qnrB, and qnrS genes among K. pneumoniae isolates collected from hospitalized patients in Sari, Iran.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, bacterial isolates were identified by conventional methods and biochemical tests. Resistance to fluoroquinolone antibiotics was evaluated by disk diffusion method. After resistance assessment, amplification of qnrA, qnrB, and qnrS genes in isolates was performed by polymerase chain reaction (PCR).

    Results

    We analyzed 90 isolates and the antibiotic resistance of fluoroquinolone included: nalidixic acid (55%), ciprofloxacin (36%), ofloxacin (31%), levofloxacin (29%), and norfloxacin (22%). The PCR showed that 47 (52%), 22 (25%), and 21(23%) isolates harbored qnrB, qnrA, and qnrS genes, respectively.

    Conclusion

    The outbreak of plasmid-mediated quinolone resistance (PMQR) leads to expand and increases bacterial resistance to fluoroquinolones. Therefore, continuous monitoring of antibiotic sensitivity patterns of K. pneumoniae strains to these agents is necessary.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, antibiotic resistance, fluoroquinolone, qnr
  • Mohammad Reza Yeylaghi Ashrafi, Hossein Abednatanzi*, Farshad Ghazalian Pages 111-124
    Background and purpose

    Type 2 diabetes is the most common endocrine disease due to glucose intolerance and imbalance between reserves and insulin demand. The aim of this study was to investigate the interactive effect of intensity interval training and n-chromosomal royal jelly on PEPCK gene expression of hepatocytes and glucose levels and insulin resistance in type 2 diabetic rats.

    Materials and methods

    This experimental study was done in 36 Wistar rats (4-6 weeks, 100±20 g). After 20 weeks of high-fat diet, diabetes was induced by intraperitoneal injection of 25 mg STZ per kg body weight. The rats were treated in four groups: control (n=8), training (n=10), royal jelly (n=8), and training-Royal Jelly (n=10). Training protocol continued for eight weeks, including High-intensity interval training (HIIT) for five sessions per week with 2-minute alternation of 2 and 8 interval at 80 to 90% vo2max and a one-minute rest cycle at 50 to 56% vo2max.

    Results

    Compared to the control group, aerobic exercise led to significant reductions in glucose level and insulin resistance (both P<0.001). Exercise and royal jelly also resulted in increased PEPCK expression in hepatocytes compared to the controls.

    Conclusion

    Improvement of glycemic profile in response to HIIT and royal jelly in diabetic rats can be attributed to changes in glucose and insulin levels and as well as changes in the expression of PEPCK hepatic gluconeogenic gene.

    Keywords: High-intensity interval training, type 2 diabetes, insulin, royal jelly, PEPCK gene
  • Maryam Rezapour, Mehran Zarghami, Fatemeh Sheikhmoonesi* Pages 125-135
    Background and purpose

    At the beginning of 2020, Covid-19 disease spread rapidly in most parts of the world. Meanwhile, medical staff experienced a lot of stress due to the high disease transmission rate and considerable rate of morbidity and mortality. The aim of this study was to explain the psychological experience and psychological needs of nurses working at frontline of treatment of patients with Covid-19.

    Materials and methods

    We performed a phenomenological qualitative research in Sari, Iran May and June 2020. The participants included 9 nurses selected via convenience sampling. Data were collected using in-depth and semi-structured interviews by a psychiatrist. Finally, Data were coded and analyzed using MAXQDA-2020 software.

    Results

    According to findings, three main themes were extracted, each theme was formed from categories and each category included some codes. Emotional experiences, expectations from superiors, and the need for psychological interventions were the main themes.

    Conclusion

    In this study, nurses reported different emotions such as satisfaction, anger, and worries about being at risk of infection and transmitting the disease to their family. The needs of nurses included psychological and financial supports and appreciation and empathy from the authorities, workplace security, and in-person psychological interventions.

    Keywords: COVID-19, nurse, psychological need, psychological experience, qualitative study
  • Mahdieh Raeeszadeh*, Reza Heidari, Nadia Khademi Pages 136-142
    Background and purpose

    Controlling the toxic effects of lead in biological systems is highly important. This study investigated the effect of sumac (Rhus coriaria L.) aqueous extract on liver enzymes in lead poisoning and behavioral changes in rats.

    Materials and methods

    This interventional study was performed in 7 groups of rats: control, drinking lead acetate at 500, 1000 and 1500 ppm, sumac aqueous extract 250 mg/kg and lead acetate in drinking water for 29 days. On the last day, after weighing, elevated plus-maze (EPM) test was performed. The serum was separated to measure Total Antioxidant Capacity (TAC), Alkaline Phosphatase (ALP), Alanine Aminotransferase (ALT), and Aspartate transaminase (AST). Malondialdehyde (MDA) concentrations in liver and brain tissues were also determined.

    Results

    The highest average weight at the end, was seen in the group that received 1500 ppm lead acetate. The highest concentrations of liver and brain MDA were observed also in this group (18.0 ± 6.766 and 15.43 ± 0.432μmol /ml, respectively) which was higher compared to the control group, 500ppm lead group, and the extract group (P<0.01). The greatest and lowest TAC were found in the control group (333.00 ± 22.204 μmol/ml) and the 1500 ppm lead group (96.96 ± 6.669 μmol/ml), respectively (P<0.01). The ALT and AST concentrations were low in the control group and high in the 1500 ppm lead group. The minimum time passed in the open arm in the 1500 ppm lead group was 14.42%±8.247 which was lower compared to the control group (P <0.01).

    Conclusion

    In current study, sumac aqueous extract reduced the concentrations of liver enzymes in lead poisoning conditions. However, it had no significant effect on controlling lead induced anxiety.

    Keywords: lead, sumac, liver, anxious behavior
  • Maryam Jalili Sadrabad, Ramin Taheri, Mahla Sadat Saremi, Sina Ebrahimi, Shabnam Sohanian* Pages 143-148
    Background and purpose

    Psoriasis is a chronic inflammatory genodermatosis, and periodontitis is an inflammatory disease of the protective tissue of the tooth. There is increasing prevalence of psoriasis and periodontitis and some studies indicated a relationship between psoriasis and periodontitis. The purpose of this investigation was to study the frequency and severity of periodontitis in patients with psoriasis.

    Materials and methods

    In this study, the severity of psoriasis and mouth and teeth examination results of 40 patients were recorded. Tooth looseness, number of missing teeth, bleeding on probing, and clinical attachment loss were measured using periodontal probe. Data analysis was carried out applying t test, Chi square, and correlation coefficient.

    Results

    The overall prevalence of periodontal diseases was 80%, including loose teeth (10%), missing teeth (47.5%), gingival bleeding (60%), and gingival resorption (62.5%). Periodontal diseases were found to be significantly associated with duration and severity of psoriasis (P = 0.032 and P <0.001, respectively). Also, there was a significant association between severity of periodontal diseases and duration and severity of psoriasis (P = 0.048 and P = 0.023, respectively).

    Conclusion

    According to this study, periodontal diseases are highly prevalent in patients with psoriasis which are associated with severity and duration of psoriasis. Inflammatory process is involved in both diseases, so, accurate oral examinations for periodontal diseases are strongly suggested in patients with psoriasis.

    Keywords: psoriasis, chronic periodontitis, tooth loss, periodontal diseases
  • Moein Moghaddam Ahmadi, Mohammadtaghi Ashoobi*, Sedigheh Samimian, Habib Eslami Kenarsari, Mohadeseh Safari Pages 149-154
    Background and purpose

    Seroma formation is one of the most common complications of hernioplasty surgery. Identifying the factors associated with seroma is useful to prevent this complication. The present study aimed at investigating the frequency of seroma and related demographic and clinical factors after inguinal hernioplasty.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 130 patients with primary inguinal hernia who underwent inguinal hernioplasty using mesh in Rasht Poursina Hospital, 2019. Any accumulation of fluid at/around the surgical site that caused obvious bulging and discomfort, pain, and heaviness that required needle aspiration was considered to be seroma. The frequency of seroma was assessed at 24 hours, one week, and one month after the surgery. Demographic and clinical variables were assessed by oral questioning and reviewing the medical files. Statistical analysis was performed in SPSS V20.

    Results

    Seroma was seen in 5 (3.8%) (95% CI: 1%-7%), 8 (6.2%) (95% CI: 2%-10%), and 7 patients (5.4%) (95% CI: 1.3%-8.7%) at 24 hours, one week, and one month after the surgery, respectively.

    Conclusion

    Similar descriptive studies including larger sample size and experimental studies are needed to accurately investigate the relationship between demographic and clinical factors and the incidence of seroma after hernioplasty surgery. Also, assessing the effectiveness of various surgical techniques is of great help in preventing this complication.

    Keywords: hernia, inguinal hernioplasty, postoperative complications, seroma
  • Payam Habibipour, Mohammad Keshvari, Jila Ganji, Seyed Jafar Motahari Tabari* Pages 155-161
    Background and purpose

    Tympanostomy surgery and ventilation tube (VT) placement are reliable methods to reduce the complications of eustachian tube dysfunction and inadequate middle ear ventilation. However, tympanostomy is associated with some complications. This study aimed to investigate the frequency distribution of tympanostomy surgery, success rate, its complications and the demographic characteristics of patients during 2011-2017 in Sari, Iran.

    Materials and methods

    This retrospective descriptive study was performed using data from the records of 512 patients who underwent VT surgery in Sari during 2011-2017. A checklist was used to collect the data and SPSS V24 was used for data analysis.

    Results

    The most common complaint at the time of referral was hearing loss (38.3%). In 79%, bilateral VT was performed and 6.5% had complications after the operation. The most common complication was purulent otorrhea (4.1%). Postoperative success rate of VT was found to be 93%.

    Conclusion

    Given the high success rate of VT surgery, this procedure could be a good method in treatment of hearing loss, acute recurrent middle ear infections, and the adverse effects of tonsillitis and allergy on middle ear.

    Keywords: tympanostomy surgery, ventilation tube, tympanic membrane, middle ear
  • Atena Shiva, Somaye Soltanalipour, Mohammad Reza Haghshenas, Jamshid Yazdani Cherati, Parastoo Namdar* Pages 162-167
    Background and purpose

    Hepatitis B is one of the most common viral infectious diseases of the liver, which is of particular importance due to the possibility of chronic conditions and high risk of transmission, especially during dental treatments. The best way to combat is preventing the infection. The present study was conducted to determine the level of awareness of general dentists and dental specialists in Sari about hepatitis B.

    Materials and methods

    In a descriptive-analytical study, 142 general dentists and dental specialists were included using census sampling in Sari, Iran 2018. The participants completed a questionnaire designed by Alavian et al. 2011. SPSS V24 was used for data analysis.

    Results

    The subjects were 88 (62.9%) males and 54 (38.1%) females. Findings showed that 50% of dentists had a good level of awareness, 44.37% had a moderate level of awareness and 5.63% had a low level of awareness about hepatitis B. Overall, the level of awareness was found to have no significant association with gender (P= 0.58), being a general dentist or dental specialist (P=0.66), participating in infection control courses (P= 0.50), and age (P=0.06(.

    Conclusion

    In this study, dentists were found to have an appropriate level of awareness about hepatitis B, but, there is still a need for retraining courses.

    Keywords: awareness level, Hepatitis B, dental specialist, general dentist
  • Elnaz Tamizi, Hamid Reza Moghimi, Abolghasem Jouyban* Pages 168-188

    Veterinary pharmaceuticals have a significant role in animal and human health, therefore, production monitoring and quality control of these pharmaceuticals are of special importance. This work presents an overview on veterinary drug residues in food products and the environment and also discusses the main topics of the guidelines of veterinary pharmaceuticals production, quality control, and usage. This review is composed of more than 100 references and reports the findings of 44 studies conducted on drugs residuals of veterinary food products produced in Iran.

    Keywords: Iran, residue, veterinary pharmaceuticals, production, quality control
  • Samaneh Hemmati, Nadia Elyassi Gorji, Seyed Jaber Mousavi, Banafsheh Soleimani* Pages 189-201
    Background and purpose

    One of the main goals in pediatric dentistry is to maintain deciduous teeth until the permanent teeth grow. In cases where the pulp of deciduous teeth is involved, pulpectomy is needed which requires determining the correct working length of the canals and cleaning and filling their interior space using a proper filling material. The principles of successful endodontic treatment in permanent teeth are well known, but, determining the anatomy of the canal of deciduous teeth is difficult due to the resorption and deposition of hard tissue in the root canal, the shape, dimensions, and variable conditions of root apex. Therefore, in this narrative review, we investigated the accuracy of Ipex-I and Root ZX mini electronic apex locators and conventional radiography in root canal length determination in resorbed primary molars. A thorough search was conducted in Science Direct, Google Scholar, PubMed, Scopus, Irandoc, SID, Magiran, and Iranmedex covering the articles published in 2000–2020. According to findings, all techniques mentioned were found to have almost similar accuracy in determining the working length in resorbed deciduous molars. However, obtaining radiography images may be difficult in children, therefore, apex locators are more preferable to the conventional method.

    Keywords: working length, accuracy, electronic apex locator, deciduous tooth