فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1399)

فصلنامه فناوری آموزش
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • جعفر جهانی*، رضا مظاهری، مهدی محمدی، مریم شفیعی سروستانی صفحات 493-505
    پیشینه و اهداف

    هدف از این پژوهش توسعه و اعتبارسنجی ابزار فرآیند یاددهی - یادگیری در مدارس هوشمند در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی - پیمایشی با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته می باشد، که بر اساس بررسی پیشینه تحقیق، طراحی و اجرا گردید. ابتدا مبانی نظری و پیشینه پژوهش در این زمینه بررسی گردید و سه بعد شاخص ها، مولفه ها و ابزار استخراج و در قالب گویه های مقیاس طراحی گردید. در مرحله بعد برای بررسی روایی این مقیاس از روش تحلیل گویه استفاده شد و همه گویه ها از روایی و اعتبار لازم بالاتر از 4/0 برخوردار بودند. علاوه بر این پایایی مقیاس به کمک آلفای کرونباخ مشخص و تایید گردید. سپس پرسش نامه طراحی شده بعد از اعتباریابی، در اختیار نمونه آماری شامل 216 نفر معلمان مدارس هوشمند شهر گرگان در سال تحصیلی 96-95، که به صورت تصادفی ساده  بر اساس فرمول حجم نمونه انتخاب شده اند، قرار گرفته و در نهایت نتایج آن با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل  داده های آماری از آزمون فریدمن و تکنیک های آماری t تک نمونه ای استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، در خصوص شاخص های یاددهی و یادگیری در مدارس هوشمند بیشترین تاثیر بر ایجاد محیط پویا و جذاب برای خلاقیت دانش آموزان و کمترین میزان مربوط به ارتقاء ارزشیابی سطوح بالای تفکر، دانش و مهارت می باشد. در زمینه مولفه های یاددهی و یادگیری مدارس هوشمند بیشترین تاثیر بر آشنایی معلمان با مهارت های IT و کمترین میزان مربوط به ارتقاء تفکر انتقادی و خود راهبری دانش آموزان می باشد. همچنین در ارتباط با ابزارهای یاددهی و یادگیری مدارس هوشمند بیشترین تاثیر بر تکنولوژی ترکیبی (فیلم، تصویر و...) و کمترین میزان مربوط به تولید وبلاگ ها و سایت های آموزشی می باشد.

    نتیجه گیری

    مدارس هوشمند از دستاوردهای مهم توسعه فناوری اطلاعات در راستای تحول بنیادین نظام آموزشی است. از فناوری می توان به عنوان ابزاری قدرتمند برای بهبود کیفیت و کارآیی آموزش استفاده کرد ، اما باید توجه داشت که ترکیب فناوری اطلاعات و ارتباطات با سیستم آموزش و یادگیری روندی چند وجهی و پیچیده است. با توجه به یافته های این پژوهش لازم است در بررسی زیر ساخت های مدارس هوشمند، جنبه های کمی و کیفی شاخص ها، مولفه ها و ابزار موثر هوشمندسازی مد نظر قرار گیرد. بدون شک، گسترش مدارس هوشمند در کشور بدون توجه به نگرش مسولین، اولیا، دانش آموزان و از همه مهم تر معلمان به این فناوری موفقیت آمیز نخواهد بود. به عبارت دیگر، برای موفقیت در این امر، تعیین عوامل موثر بر نگرش مثبت به یادگیری مبتنی بر فناوری ازاهمیت ویژهای برخورداراست زیرا که نگرش مثبت، باعث افزایش انگیزه و پذیرش بهتر فناوری و مشارکت فعال در فعالیت ها می گردد. با نگاه علمی و فناورانه به وضعیت کنونی نظام ‏آموزشی کشور می توان با برنامه ریزی بلندمدت بستر پویایی محیط آموزشی و فرآیند یاددهی - یادگیری در مدارس هوشمند را با تولید محتوای متنوع الکترونیکی و توانمندسازی معلمان در حوزه فناوری اطلاعات و تحولات ساختاری در همه ابعاد فراهم نمود. در جوامع دانش بنیان از توسعه ی مدارس هوشمند به عنوان راه کار تربیت نیروی خلاق و کار آفرین استقبال می گردد و به عنوان راه پیشرفت وتوسعه ی پایداردر نظر گرفته می شود، با توجه به این اصل ورود کشورمان به این حوزه می تواند زمینه توسعه ی روز افزون و پایدار را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، فناوری اطلاعات، فرآیند یاددهی- یادگیری، مدارس هوشمند، خلاقیت
  • ذبیح الله اللهی*، فاضل برزگر، الله نظر علی صوفی، امین ملازهی صفحات 507-519
    پیشینه و اهداف

     خودکنترلی از جهات مختلفی تعریف شده است اما به طور کلی به تنظیم فعال افکار، احساسات و رفتار شخص اشاره دارد. پژوهش های نظری و تجربی نشان می دهد که توانایی کنترل خود موثر پیامدهای مهم و گسترده ای مانند توانایی در کنترل رفتارهای مثبت دارد که منجر به دستیابی به هدف های بلند مدت می شود و از بروز رفتارهای منفی که باعث تضعیف دستیابی به هدف های بلند مدت می شود، پیشگیری می کند. هدف از اجرای پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های خودکنترلی بر کاهش استفاده آسیب زا از تلفن همراه در بین دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش ها

    روش اجرای این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان تشکیل دادند و نمونه پژوهش را تعداد 60 نفر (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه گواه) از افرادی تشکیل دادند که استفاده آسیب زا از تلفن همراه داشتند و داوطلب شرکت در آزمایش بودند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس استفاده آسیب زا از تلفن همراه جنارو و همکاران بود. این مقیاس بدون مولفه است و دارای 21 سوال در مقیاس لیکرت 6 درجه ای (هرگز تا همیشه) است. جمع نمرات 21 سوال، نمره کلی استفاده آسیب زا از تلفن همراه را مشخص می کند. برای اجرای طرح آزمایش، ابتدا مقیاس استفاده آسیب زا اجرا گردید و پس از مشخص شدن افرادی که استفاده آسیب زا از تلفن همراه داشتند، در کارگاه های آموزش مهارت های خود کنترلی شرکت کردند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش مهارت های خودکنترلی بر استفاده آسیب زا از تلفن همراه در دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان زاهدان تاثیر منفی و معنادار دارد و باعث کاهش آن شده است. همچنین، در مرحله پیگیری بین میانگین پس آزمون استفاده آسیب زا از تلفن همراه در گروه با پیگیری از طریق شبکه مجازی و گروه بدون پیگیری از طریق شبکه مجازی تفاوت معناداری وجود دارد. یعنی آموزش مهارت های خودکنترلی همراه با پیگیری از طریق گروه مجازی بر استفاده آسیب زا از تلفن همراه در دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان زاهدان تاثیر بلندمدت تری داشته است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های خودکنترلی و پیگیری از طریق گروه مجازی برای دانشجویان دانشگاه فرهنگیان به کاهش استفاده آسیب زا و حرکت به سوی استفاده رایج از تلفن همراه کمک می کند. همچنین نتایج نشان داد، پیگیری آموزش مهارت های خودکنترلی از طریق شبکه های مجازی باعث می شود اثرات این آموزش ها برای مدت طولانی تری بر رفتار استفاده از تلفن همراه اثر گذار باشد. با توجه به این که استفاده بیش از حد از تلفن همراه می تواند فعالیت های آموزشی و یادگیری دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد، به مسیولان و برنامه ریزان آموزشی و پژوهشی دانشگاه پیشنهاد می شود تا آموزش مهارت های خودکنترلی و پیگیری این آموزش ها در زمان های متوالی را در برنامه های آموزشی کوتاه مدت دانشگاه در نظر بگیرند. یکی از مهم ترین محدودیت های این پژوهش گرایش دانشجویان به این مساله بود که در تشخیص اولیه از طریق پرسشنامه، وانمود کنند که استفاده آسیب زا از تلفن همراه ندارند. نتایج این پژوهش برای کارشناسان پژوهشی و آموزشی دانشگاه، اساتید و دانشجویان دانشگاه و تمامی برنامه ریزان آموزشی دانشگاه مفید و کاربردی است.

    کلیدواژگان: خود کنترلی، استفاده آسیب زا، تلفن همراه، دانشگاه فرهنگیان، دانشجو
  • نصیبه تاری، سعید ضرغامی همراه*، علیرضا محمودنیا، یحیی قائدی صفحات 521-532
    پیشینه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیر در فرایند یادگیری الکترونیکی با تاکید بر آراء دلوز است. با گسترش یادگیری الکترونیکی یکی از وجوه تغییر در تعلیم و تربیت در زمینه یاددهی -یادگیری است؛ و از جمله آن، ارتباط بین معلم و فراگیر است. در تحلیل و ارزیابی ماهیت ارتباط و نقش آن در شناخت انسانی،  یکی از پارادایم های نوظهور پساساختا رگرایانه، معرفت شناسی ریزومی دلوز می باشد. در زمینه آراء دلوز و یادگیری الکترونیکی براساس نظریه ارتباط گرایی، به طور جداگانه پژوهش هایی صورت گرفت. اما آنچه این پژوهش را از سایر پژوهش ها  متمایز می کند بررسی این مهم است که، آیا قلمرو جدیدی که دلوز از آن با نام ریزوماتیک یاد می کند و به توسط آن مناسبات سنتی بین معلم و فراگیر را در نظام درختی به چالش می کشد و قلمروزدایی می کند، می تواند فضای جدید یادگیری الکترونیکی را مورد حمایت قرار دهد؟ آیا این دو همدیگر را همراهی می کنند؟

    روش ها 

    روش این مطالعه، از نوع تحلیل فلسفی و استنتاجی است که جهت پاسخ به سوال پژوهش (ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیر درفرایند یادگیری الکترونیکی چیست؟) مورداستفاده قرار گرفت. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای-اسنادی است. بر اساس تحلیل مفهوم، فهم معتبر از مفهوم و تبیین روشن از معنای یک مفهوم به واسطه توضیح دقیق ارتباط آن با سایر مفاهیم بدست آمد؛ همچنین براساس رویکرد استنتاجی، به دلالت های ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیر مبتنی بر آراء دلوز در فرایند یاددهی-یادگیری در یادگیری الکترونیکی پرداخته و سپس به تحلیل فلسفی آنها اقدام گردید؛ به عبارت دیگر، مفاهیم معرفت شناسی ریزوماتیک دلوز و مولفه های مرتبط با آن از یک سو و مفاهیم یادگیری الکترونیکی مبتنی بر نظریه ارتباط گرایی از سوی دیگر مورد تحلیل، تفسیر و وضوح بخشی قرار گرفت؛ سپس نسبت ارتباط در یادگیری الکترونیکی با ارتباط ریزوماتیک دلوز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نخست، مولفه های اساسی در معرفت شناسی ریزومی دلوز تحلیل شد بر اساس یافته های پژوهش، ماهیت ارتباط بین معلم و فراگیر مبتنی بر آراء دلوز، ریزوماتیکی است؛ یعنی ویژگی هایی چون پیوند و ناهمگونی، کثرت و چندگانگی، کوچ گرایی، نقشه نگاری و گسست نادلالت گر ریز م را داراست و حکایت از روابطی غیرخطی، افقی و غیر سلسله مراتبی، سیال و شکننده، تمرکززدا، خودجوش و مولکولی، انبوه و متکثر، منعطف و نفوذپذیر دارد. سپس، ماهیت ارتباط در فرایند آموزش مجازی تبیین گردید. بنا بر نظریه ارتباط گرایی، ارتباط در یادگیری الکترونیکی، ارتباطی است سیستمی و شبکه ای که روابط غیرخطی بین اجزای سیستم و شبکه برقرار است. طبق این نظریه، یادگیری الکترونیکی همان، فرایند برقراری ارتباطات اجزای شبکه با یکدیگر است؛ در پایان به ارزیابی ماهیت ارتباط در یادگیری الکترونیکی در نسبت با ماهیت ارتباط مطرح شده در معرفت شناسی ریزوماتیک دلوز پرداخته شد. برهمین اساس تبیین شده است که، جهت گیری ارتباط در یادگیری الکترونیکی همسو با ارتباط ریزوماتیکی دلوز است.

    نتیجه گیری

    براساس نظریه ارتباط گرایی، آموزش مجازی همان، فرایند برقراری ارتباطات اجزای شبکه با یکدیگر است؛ لذا جهت گیری ارتباط الکترونیکی همسو با ارتباط ریزوماتیکی دلوز می باشد. از این رو روابط ریزوماتیکی دلوز با توجه به قابلیت هایی که بر آن مترتب است، نویدبخش ارتباط مطلوب بین معلم و فراگیر در عصر یادگیری الکترونیکی است و می تواند به عنوان مدلی در جهت رفع برخی از چالش های نظام آموزشی سنتی برآید.

    کلیدواژگان: ارتباط، معرفت ریزومی، یادگیری الکترونیکی، معلم، فراگیر
  • هادی کشمیری*، خاطره سجادی صفحات 533-540
    پیشینه و اهداف

    احساس رضایت از محیط یکی از آرزوهای بشر بوده، به عبارت دیگر احساس رضایت، یک مفهوم آرمانی است که زمینه مناسبی را برای توانمند سازی افراد و اجتماعی نمودن آن ها در جهت مشارکت و دخالت در امور مربوط به خود و در نهایت زمینه توسعه اجتماعی فراهم می کند. از طرفی یکی از رسالت های طراحان و معماران در این رابطه، خلق رابطه ی متناسب میان انسان ها و محیط اطرافشان بوده است. بنابراین با توجه به اهمیت و ضرورت رضایتمندی از زندگی و محیط زندگی، محیط ها و فضاهای آموزشی نیز می بایست این احساس رضایتمندی را برای کاربران خود تامین نمایند. علاوه بر این از جمله اهداف اساسی فضاهای آموزشی رسیدن به موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان بوده که در جهت ارتقای اهداف خود، می بایست فضایی مناسب و با کیفیت در تمام ابعاد جهت رشد و ارتقای مهارت های همه جانبه ی کاربران خود ایجاد کند. همچنین به منظور برانگیختن دانشجویان برای یادگیری، محیط آموزشی می بایست تاثیرگذار، امن، توانمند، مثبت، شخصی سازی شده و پاسخگوی نیازهای دانشجویان باشد. بنابراین توجه به محیط و عوامل محیطی در تامین رضایت دانشجویان و در نهایت موفقیت تحصیلی آن ها از اهمیت بالای برخوردار بوده است. به همین دلیل یکی از زیرمجموعه های علوم رفتاری که از موضوعات قابل توجه و پر اهمیتی بوده، با عنوان روان شناسی محیط به تاثیر محیط بر رفتارهای مختلف انسان پرداخته است. در پژوهش حاضر، بررسی نحوه ارتباط و رضایت از عوامل محیطی با موفقیت تحصیلی دانشجویان مد نظر قرار گرفته است. هدف از پژوهش در مرحله اول شناسایی عوامل محیطی موثر دانشگاه بر موفقیت تحصیلی دانشجویان و در مرحله بعد میزان تاثیرپذیری این عوامل بوده است.

    روش ها

    ماهیت کلی پژوهش کیفی بوده و جهت تدقیق نتایج روش تحقیق کمی- کیفی در نظر گرفته شده و در راستای کشف رابطه میان متغیرها از مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات پیمایشی بهره گرفته شده است. در بخش کمی دو پرسشنامه ی استاندارد در میان دانشجویان مقطع دکترای معماری دانشگاه آزاد شیراز تنظیم شده که هر دو از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بوده است. یک پرسشنامه جهت سنجش میزان رضایتمندی دانشجویان از عوامل محیطی دانشگاه و پرسشنامه ی دیگری جهت سنجش میزان موفقیت تحصیلی همان دانشجویان بوده است. جامعه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده که متشکل از 54 نفر دانشجوی مقطع دکترا بوده و از طریق انجام محاسبات آماری در نرم افزار SPSS نتایج پرسشنامه ها آن استخراج گردیده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، با افزایش سطح رضایتمندی از عوامل محیطی دانشگاه، موفقیت و پیشرفت تحصیلی نیز افزایش یافته و میزان این همبستگی با محاسبه ضریب پیرسون حدود 308/0 می باشد، که نشان دهنده وجود رابطه معنادار بوده و مبین سازگاری فرد با دانشگاه بوده است. افراد با میزان رضایتمندی بالا از عوامل محیطی موثر، دارای معدل و عملکرد تحصیلی بسیار خوبی بودند و بالعکس، دانشجویان ناراضی در مقوله تحصیل نیز موفقیت چندانی ندارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش عوامل محیطی از جمله نور، آسایش حرارتی، تناسبات فضایی، مبلمان، فضای سبز، ورودی و میزان دسترسی پذیری، صوت و سر صدا، مصالح و رنگ مورد بررسی قرار گرفته که از این میان بالاترین میزان رضایت در عوامل محیطی مبلمان، تناسبات فضایی و نور بوده و دیگر عوامل محیطی بر کیفیت و کارایی آموزشی محیط دانشگاه اثر مطلوبی داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، دانشگاه، رضایتمندی، موفقیت، عوامل محیطی
  • حامد رحمانی*، فائقه ناظمی جنابی صفحات 541-556
    پیشینه و اهداف

    پیاده سازی حکمرانی الکترونیک در حوزه آموزش کمک می کند تا موسسات آموزشی و دانشگاه ها بتوانند با استانداردهای مدیریتی به روز و کارآمد در سطح جهانی، برای مقابله با چالش های ناشی از جهانی شدن و رقابت بین المللی و علمی و پیشرفت تکنولوژی آمادگی داشته و بهره وری و اثربخشی لازم و کافی را داشته باشند. هدف اصلی حکمرانی الکترونیک در حوزه ی آموزش، ارتقاء سطح کیفی آموزش است. دانشگاه ها از جمله سازمان هایی هستند که با توجه به تعاملات گسترده با دانشجویان برای پیاده سازی حکمرانی الکترونیک مناسب هستند. بررسی پیشینه های موجود در این خصوص نشان از رو به رشد بودن این حوزه مطالعاتی دارد اما تعداد پیشینه های کاملا مرتبط کم بوده و تعداد شش تحقیق را که فقط تاحدودی با موضوع پژوهش مرتبط هستند را نشان می دهد که در قالب جدول خواندن متون مورد بررسی قرار گرفته است. حال می توان گفت هدف از پژوهش حاضر نیز شناسایی شاخص های حکمرانی الکترونیک در آموزش عالی و بطور خاص دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین می باشد.

    روش ها 

    این پژوهش از نظر روش پژوهش جزء تحقیقات توصیفی-پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی است. جمع آوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان صورت گرفته است، ابتدا نتایج و داده های حاصل از مطالعات کتابخانه ای و بررسی پژوهش های پیشین به علاوه ی داده های بدست آمده در مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با خبرگان در نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA پیاده سازی شد . در مرحله بعد ابتدا  کد گذاری باز بر روی داده ها انجام گرفت و در ادامه ،کدهای باز بدست آمده، تحت طبقات انتزاعی تر و کلی تر با عنوان مولفه دسته بندی شدند و کدگذاری محوری انجام گرفت که در این مرحله 66 شاخص، 5 بعد و 9 مولفه استخراج شد و در مرحله ی بعد برای سنجش روایی شاخص های بدست آمده از تکنیک دلفی استفاده شد که در نهایت 59 شاخص، 5 بعد و 9 مولفه به تایید نهایی خبرگان رسید. جهت بررسی و تجزیه و تحلیل تکنیک دلفی از آمار توصیفی استفاده شد و در نهایت  با استفاده از کدگذاری گزینشی، مدل پژوهش استخراج گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش ابتدا تمامی داده های حاصل از مطالعات کتابخانه ای،  مصاحبه با خبرگان و استخراج شاخص ها کدگذاری گردیده و سپس سنجش روایی آنها با استفاده از روش دلفی صورت گرفته و در نهایت پس از مرحله ی کدگذاری گزینشی، مدل پژوهش بدست آمد که شامل 59 شاخص، 5 بعد (مشارکت الکترونیک، تعامل الکترونیک، خدمات الکترونیک، سیستم خودکار اداری (اتوماسیون) و اداره کردن الکترونیک) و 9 مولفه (اطلاع رسانی الکترونیک، مشاوره و تبادل نظر الکترونیک، تعامل الکترونیک دانشگاه با سایر ذی نفعان، تعامل الکترونیک ذی نفعان با یکدیگر، آموزش الکترونیک، خدمات نرم افزاری، سرمایه گذاری در حوزه ICT، سامانه ثبت و پیگیری و سامانه جامع و مرکزی) می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از مراحل سگانه ی تکنیک دلفی نشان داد که از دید خبرگان شاخص های «انجام و پیگیری کلیه امور اداری، آموزشی، مالی و فارغ التحصیلی به صورت آنلاین»، «اطلاع رسانی الکترونیک از طریق پورتال دانشگاه به دانشجویان»، «اختصاص درصدی از درآمد دانشگاه به توسعه زیرساخت های الکترونیک»، «دسترسی به اینترنت پرسرعت در کل واحدهای تابعه دانشگاه» و «ارزیابی عملکرد الکترونیک» دارای بالاترین میزان اهمیت بودند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی الکترونیک، شاخص آموزش عالی، دانشگاه، MAXQDA
  • سیده فاطمه نورانی، محمدحسین منشئی*، الهام محمودزاده، محمدعلی منتظری صفحات 557-570
    پیشینه و اهداف

    در هر سیستم آموزشی، بازدهی مطلوب رویکرد آموزشی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. بدین منظور در نظر گرفتن خصوصیات شخصیتی افراد و ارایه خدمات آموزشی مطابق با خصوصیات یادگیرندگان یکی از عوامل موثر در افزایش یادگیری و بازدهی آموزشی است. از طرفی یکی از تحقیقات سال های اخیر در این فضا، بررسی رفتار فرد در سیستم آموزشی و استخراج خصوصیات شخصیتی یادگیرندگان براساس رفتار آنها به صورت تلویحی و ضمنی است. در سالهای اخیر، استفاده از اطلاعاتی مانند تعداد دوستان، نحوه انجام فعالیت در تالار گفتگو، خصوصیات نوشتاری افراد، مدت زمان مطالعه، میزان سختی تکالیف و مثالهای ارایه شده توسط یادگیرنده، تعداد کلیکها، تعداد علامتهای داخل جملات و مدت زمان سپری شده در مورد تکالیف درسی، مواردی هستند که در جهت شناسایی خصوصیات شخصیتی وی مورد استفاده قرار گرفته اند. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از اطلاعات تغییر/عدم تغییر همگروه یادگیرندگان  به منظور شناسایی خصوصیات شخصیتی وی است. برای این منظور اطلاعات تغییر/عدم تغییر همگروه از یک محیط یادگیری مشارکتی پویا که به یادگیرندگان اجازه تغییر همگروه در طول جلسات مختلف یادگیری را می دهد، استخراج و سپس خصوصیات شخصیتی وی شناسایی می شود. سیستم یادگیری مشارکتی استفاده شده در این پژوهش براساس نظریه بازی طراحی و پیاده سازی گردیده است. نظریه بازی یک مدل ریاضی از تقابل و مشارکت، تصمیم گیرندگان عاقل مهیا می کند.

    روش ها 

    در این مقاله، 119 دانشجوی مهندسی کامپیوتر به صورت تصادفی انتخاب شده و سپس اطلاعات مربوط به تغییر/عدم تغییر همگروه آنها از یک محیط یادگیری مشارکتی پویا جمع آوری می شود. به منظور ارزیابی پیش بینی های انجام شده، نتایج حاصل، با اطلاعات حاصل از پرسشنامه 5 عاملی شخصیت نیوی یادگیرندگان مقایسه می شود.، در بخش دیگری از تحقیق، با استفاده از قوانین توالی لاپلاس، بر اساس سوابق تغییر/عدم تغییر همگروه یادگیرندگان، پیش بینی های ارزشمندی در مورد احتمال تغییر همگروه یادگیرندگان در طی فرآیند یادگیری انجام می شود.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، با کاوش رفتار یادگیرنده، شناسایی هایی در برخی از ابعاد شخصیتی نیو مانند بعد اول(در مورد افراد مضطرب)، بعد دوم (در افراد برونگرا) و بعد سوم (افراد علاقمند به تجارت تازه) و با مقدار پشتیبانی قابل قبول، به دست آوردیم. این اطلاعات می تواند در فرایند تطبیق محیط و مواد آموزشی براساس خصوصیات شخصیتی یادگیرندگان مورد استفاده قرار گیرد. در قدم بعدی تحقیق، پیش بینی هایی در مورد احتمال تغییر همگروه در جلسات بعد تا دقت %44/67 به دست آوردیم. با استفاده از این نتیجه می توان براساس میزان احتمال تغییر همگروه، پیشنهاداتی به یادگیرنده ارایه داد. به این معنی که با افزایش احتمال محاسبه شده برای تغییر همگروه، همگروه مناسب تری به یادگیرنده پیشنهاد داد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر می تواند در هر سیستم تطبیق پذیر که با هدف افزایش یادگیری، نیازمند پیش بینی رفتار تغییر همگروه یا شناسایی ابعاد شخصیتی براساس رفتار وی است، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کشف الگوهای مکرر، قوانین توالی لاپلاس، محیط یادگیری مشارکتی پویا
  • سید علی فارغ*، میلاد جعفری سیسی صفحات 571-582
    پیشینه و اهداف

    آموزش در زندگی بشر نقشی اساسی دارد. آموزش علوم تجربی در دوران تحصیل با اینکه از اهم موضوعاتی است که بایستی همراه با تجربه مستقیم دانش آموز همراه باشد، در بسیاری مواقع به دلیل محدودیت های مکانی، زمانی و یا ریالی تنها مبتنی بر کتب سنتی و رسانه های تک بعدی موجود در آن ها صورت می پذیرد. با گسترش فن آوری های نوین، فرصت های جدیدی پیش روی شیوه های آموزش و یادگیری موجود قرار می گیرند که می توانند ساختار آموزشی را متحول کنند. فن آوری واقعیت افزوده به سان پدیده ای نوین و به صورت بالقوه وادی جدیدی را به محدوده کتاب های سنتی دانش آموزان اضافه می کند که علاوه بر استفاده از عناصر چندرسانه ای، امکان تعامل با محتوا را نیز میسر می سازد. واقعیت افزوده، به عنوان یکی از راه های آموزش از راه دور، با شبیه سازی دنیای واقعی به صورت انیمیشن، اجسام مجازی، تصاویر سه بعدی، صدا و عناصر مشابه امکان تعامل کاربر را با مفاد درسی ممکن می سازد. هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر آموزش مبتنی بر واقعیت افزوده تعاملی بر یادگیری و یادداری محتوای کتب درسی و مقایسه آن با روش موجود (سنتی) است.

    روش ها 

    این پژوهش یک بررسی تجربی در چارچوب شبه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون روی دو گروه 18 نفره از دانش آموزان کلاس ششم ابتدایی انجام داده است. بدین منظور دو سناریو از کتاب علوم دانش آموزان انتخاب و به صورت واقعیت افزوده تعاملی پیاده سازی شده است. گروه گواه از طریق آموزش سنتی و تنها کتاب و گروه آزمایش به صورت آموزش به وسیله کتاب و واقعیت افزوده مورد تعلیم قرار گرفتند. ارزیابی یادگیری و یادداری دانش آموزان از طریق دو آزمون صورت پذیرفت که روایی آن ها از طریق معلمان علوم ناحیه 2 آموزش و پرورش تبریز تایید و پایایی آن ها نیز از طریق روش کودر-ریچاردسون محاسبه شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل کواریانس (ANCOVA) اختلاف آماری معنی داری را میان گروه کنترل و آزمایش نشان می دهد. میزان یادگیری و یادداری مطالب درسی نیز در دانش آموزانی که از طریق واقعیت افزوده تعاملی آموزش دیده بودند در مقایسه با آن هایی که با کتاب سنتی و به شیوه مرسوم این آموزش را طی کرده بودند، موثرتر و مطلوب تر مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج آزمایش ها، عملکرد بهتر گروه آزمایش و بررسی تطبیقی مباحث نظری، استفاده از فن آوری واقعیت افزوده به عنوان مکمل کتاب های درسی مفید و موثر گزارش شده است که می تواند ورای محدودیت های مکانی و زمانی به تسهیل فرآیندهای آموزشی بپردازد. همچنین، تعامل موجود در واقعیت افزوده، فراگیران را تشویق می کند تا نقش فعال را جایگزین نقش منفعل کرده و با مشارکت ذهنی بیش تری به یادگیری مباحث بپردازند. از سویی دیگر، امکان تکرارپذیری سناریوهای واقعیت افزوده در مباحث آموزشی، فارغ از محدودیت های مکانی، زمانی و ریالی، امکان رفع اشکال و ابهامات را در اختیار کاربران قرار می دهد که از سایر مزیت های بهره گیری از این فن آوری به شمار می آید. در نهایت، با بررسی این قابلیت ها و همه گیری گوشی های تلفن همراه در جهان امروز، می توان در افق آینده ای نزدیک، حضور آزمایشگاه های مجازی را در گوشی های هوشمند تلفن همراه پیش بینی کرد؛ چیزی که می تواند با تدابیری صحیح، حتی دوردست ترین مدارس مناطق محروم کشور را نیز با کمترین هزینه ای از بابت دروس آزمایشگاهی تا حد زیادی بی نیاز کند.

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، یادگیری، یادداری، چندرسانه ای، آموزش
  • لوئیزا دهیادگاری*، سمیه خواجه حسنی صفحات 583-590
    پیشینه و اهداف

    از آنجا که آینده جهان بر پایه علم وفناوری استوار استو  ارتقاء سطح علمی، عاملی بسیار مهم و سازنده در سرنوشت کشور به شمار می آید و نیاز اساسی کشورهای در حال توسعه  محسوب می شود، چنانچه بتوان علل افزایش یا کاهش سطح علمی دانشجویان را شناسایی کرد و در زمینه گسترش یا کاهش این علل برآمد، مطمینا جوانان درآینده نسبت به استفاده علم و فناوری آگاه تر خواهند بود و در کابرد آنها انعطاف بیشتری نشان خواهند داد. از این رو در این پژوهش به بررسی تاثیر استفاده از رسانه های اجتماعی مجازی بر سطح یادگیری دانشجویان می پردازیم.  

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که در دانشگاه صنعتی سیرجان انجام شده است. معیارهای ورود به مطالعه شامل: دانشجوی دانشگاه صنعتی سیرجان بودن، دانشجوی ترم سوم به بالاتر، دانشجویان کارشناسی، دانشجویانی که دسترسی به شبکه های اجتماعی مجازی دارند و تمایل به شرکت در مطالعه می باشد. معیارهای خروج از مطالعه شامل: دانشجویان ترم اول و دوم، دانشجویانی که در مدت مطالعه وضعیت انتقالی، مهمانی، انصراف از تحصیل و یا اخراجی پیدا خواهند کرد، عدم تمایل به همکاری، تکمیل ناقص پرسشنامه ها و دانشجویانی که صرفا در زمان نمونه گیری در کل ترم تحصیلی فقط واحد کارورزی دارند. نمونه ها شامل 200 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه صنعتی سیرجان می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی از میان جامعه مورد بررسی (کل دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه صنعتی سیرجان) انتخاب شده اند (در صورتی که شرایط لازم جهت ورود به مطالعه را داشته اند).  ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته دو قسمتی استفاده از شبکه های اجتماعی بوده است. سوالات این آزمون بر اساس پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ ساخته شده است، چرا که کاربران این شبکه ها از کاربران اینترنت محسوب می شوند. به منظور تایید روایی، پرسشنامه در اختیار چند نفر از اعضا هیات علمی قرار گرفت و روایی آن تایید گردید (اعتبار صوری) و به منظور تعیین پایایی، ابتدا در اختیار 40 نفر از دانشجویان قرار گرفت و با استفاده از روش باز آزمایی، ضریب پایایی آن حدود 88% محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین میزان استفاده دانشجویان دانشگاه صنعتی سیرجان (نوع استفاده، مدت زمان استفاده، میزان استفاده روزانه) از شبکه های اجتماعی مجازی و ارتقا سطح علمی ایشان با توجه به مقدار ضریب همبستگی تاوکندال (135/0-) رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، در زمینه رابطه و پیامدهای شبکه های اجتماعی مجازی با ارتقا سطح علمی می توان گفت که یک رابطه معنادار و معکوس بین دو مولفه مدت زمان عضویت و میزان استفاده دانشجویان دانشگاه صنعتی سیرجان از شبکه های اجتماعی مجازی با ارتقا سطح علمی ایشان وجود دارد. هر چه میزان استفاده و فعالیت جوانان در شبکه های مجازی افزایش پیدا می کند، یادگیری و ارتقا سطح علمی آنان کاهش می یابد. مولفه های معروف متغیر «استفاده از شبکه های مجازی» شامل مدت زمان عضویت و میزان استفاده در روز موید نتایجی هستند که فرضیه اصلی پژوهش نشان می دهد. بدین معنا که هر چه تعداد ساعات حضور و استفاده دانشجویان از فضای شبکه های مجازی و سابقه عضویت آن ها از این شبکه های مجازی بیشتر باشد، یادگیری و ارتقا سطح علمی به شکل معناداری تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش پیدا می کند. ولی از آنجا که ضریب همبستگی نوع عضویت در شبکه های اجتماعی مجازی و ارتقا سطح علمی و یادگیری مثبت است، می توان نتیجه گرفت که رابطه بین این دو مستقیم است. یعنی نوع شبکه اجتماعی می تواند تاثیر مستقیم بر روی یادگیری دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، یادگیری، دانشجویان، دانشگاه صنعتی سیرجان
  • محمد علیزاده جمال، احمد شاهورانی*، علی ایرانمنش، ابوالفضل تهرانیان صفحات 591-602
    پیشینه و اهداف

    باورها و ساختارهای عقیدتی معلمان، یکی از محورهای اصلی پژوهش های آموزشی به منظور دست یابی به اصلاحاتی در روش های تدریس معلمان می باشند. چندین مطالعه تجربی در مورد باورهای معلمان ریاضی صورت گرفته است که به مفهوم سازی و تعریف باورها و اعتقادات کمک کرده اند. ونگ(Wong) در تحقیقی تحت عنوان «توسعه باورهای معلمان از طریق آموزش آنلاین: یک تجربه یک ساله از باورهای معلمان ریاضی و علوم درباره یادگیری و آموزش» با بررسی 21 معلم نشان داد که باورهای معلمان در استفاده از آموزش آنلاین تحت تاثیر سال های تدریس آنان است. اسکمپ (Skemp) در مطالعات خود، دو نوع باور نسبت به ریاضیات را معرفی کرده است: ریاضیات ابزاری و ریاضیات رابطه ای. محمدی و مصلایی در تحقیقی تحت عنوان «ارزیابی باورهای دبیران منتخب ریاضی کشور بر اساس ویژگی های جمعیتی-شناختی آن ها» نشان دادند که هرچه اعتقاد و باور معلمان نسبت به فرایند به روزرسانی شایستگی های حرفه ای خود در تدریس افزایش یابد؛ مسئولیت پذیری آن ها در برابر رفتار حرفه ای و شغلی خود بیشتر می شود. با ظهور فناوری های جدید، توجه معلمان ریاضی نیز به استفاده از یک چهارچوب جدید برای یکپارچه سازی دانش فناوری با دانش پداگوژیکی و دانش محتوایی معطوف گردید. در این پژوهش، هدف اصلی بررسی تاثیر آموزش ریاضی بر اساس مدل محتوایی-پداگوژیکی و فناورانه (TPACK) بر تغییر باورهای دبیران دوره متوسطه در خصوص میزان به کارگیری نرم افزارهای آموزش ریاضی در فرآیند تدریس بوده است.

    روش ها 

    پژوهشگر برای مشاهده تغییر باورهای دبیران پیش و پس از اجرای آموزش کارگاهی به شیوه نرم افزاری، از روش نیمه تجربی دو گروهی با پیش و پس آزمون استفاده کرده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دبیران ریاضی مقطع متوسطه استان خراسان شمالی می باشد که با استناد به فرمول کوکران، 73 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه کنترل (33 نفر) و آزمایش (40 نفر) قرار گرفته اند. پرسش نامه استاندارد استفاده شده در این پژوهش توسط زامبک (Zambak) با استناد به مبانی نظری ساخته و پرداخته شده است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با نرم افزار SPSS صورت گرفت و برای آزمون فرضیه پژوهش از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده های آماری این پژوهش نشان داد که برگزاری کارگاه آموزش ریاضی با استفاده از نرم افزار آموزشی جیوجبرا در قالب مدل آموزشی «محتوایی- پداگوژیکی و فناورانه (TPACK)» بر باورهای دبیران ریاضی دوره متوسطه نسبت به استفاده از فناوری های نوین در آموزش تاثیر مثبتی داشته است. یافته های این پژوهش همچنین نشان داد که بعضی از معلمان ریاضی، با اینکه تکنولوژی را به عنوان یک ابزار مفید آموزشی برای کلاس های درس پذیرفته اند؛ ولی نگران مداخله بی جای تکنولوژی در درک و فهم یک موضوع ریاضی هستند و بدین سبب، به استفاده از تکنولوژی در کلاس درس خود، ترغیب نمی شوند و آن را تنها به عنوان یک فعالیت آموزشی غیررسمی، مجاز می دانند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که توسعه دانش و تغییر باورهای دبیران ریاضی نسبت به استفاده از فناوری های به روز در زمینه تدریس ریاضی بر اساس امکانات مدرسه ای و محدودیت های سازمان های آموزش و پرورش استان های مختلف کشور بسیار حایز اهمیت است. پیشنهاد می شود تا تصمیم گیرندگان این حوزه با کمک نتایج این پژوهش به کشف و شناسایی دبیران مستعد در مناطق مختلف کشور بپردازند و با برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت از توانایی آن ها در راستای ارتقاء کلی سطح دبیران ریاضی کشور بهره ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، نرم افزار جئوجبرا، باور دبیران، مدل محتوایی- پداگوژیکی و فناورانه (TPACK)
  • شهرزاد خسروی نژاد، زهرا طالب*، امینه احمدی، داریوش نوروزی صفحات 603-614
    پیشینه و اهداف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش ربات همیار معلم بر ارتقای مهارت های تولیدی زبان انگلیسی با تاکید رویکرد ارتباطی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرای پژوهش، سنتز پژوهی (بخش کیفی) و نیمه آزمایشی (بخش کمی) بوده است.

    روش ها 

    روش پژوهش از نوع آمیخته کیفی و کمی بود. بخش کیفی سنترپژوهی بود. این بخش طبق مراحل شش گانه سنتز پژوهشی انجام شد. مرحله اول، تعیین معیارهای ورود بود. نوع پژوهش کمی-کیفی؛ حیطه جفرافیایی، سراسر دنیا؛ سال انتشار، از 1394/2002 تا به حال و نوع سند، تمامی رویکردها و پژوهش های نظری و مروری که در یک کتاب معتبر به چاپ رسیده اند بود. در مرحله دوم؛ جستجو،  بیش از بیست کلید واژه از طریق پایگاه های اطلاعاتی خارجی و داخلی  بازیابی شدند. مرحله سوم که غربالگری بود، متن کامل کتاب ها بررسی و 40 کتاب برای ورود به مرحله بعد باقی ماند. در مرحله چهارم؛ کدگذاری و نقشه برداری، کتاب های غربال شده بر اساس ارتباط با هدف پژوهش مرتب شدند. مرحله پنجم، ارزیابی بود و کتاب ها بر اساس دو معیار کیفیت و مرتبط بودن تحلیل و 14 کتاب برای سنتز انتخاب شد. در مرحله ششم، سنتز،  الگویی جدید خلق و ارایه شد. جامعه آماری شامل 150دانش آموز دختر پایه دهم شهر قزوین در سال تحصیلی (2019-2018) بود که پس از اجرای آزمون تشخیصی و همگن سازی دانش آموزان، 34نفر با روش نمونه گیری نظام مند و اختصاص کد انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، فیش برداری از کتب مرتبط بود که پس از تجزیه و تحلیل مبانی نظری، مولفه های استخراج شده به شکل تکالیف یادگیری در قالب طرح درس های مهارت های تولیدی کتاب زبان پایه دهم، در هشت جلسه آموزشی اجرا شدند. بخش کمی شبه تجربی با استفاده از دو گروه آزمایش و گواه بود. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، آزمون های زبان برای سنجش مهارت ها بود و طرح درس ها در دو گروه با استفاده از ربات همیار و بدون استفاده از آن با استفاده از 2مرحله اجرای پیش آزمون و پس آزمون، آزموده شدند. در بخش آماری، اطلاعات با استفاده از آزمون tدو گروهی مستقل و مانکوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در بخش کیفی منجر به استخراج مولفه های رویکرد ارتباطی در آموزش زبان انگلیسی شد و یافته های بخش کمی حاکی از یکسان بودن میانگین نمرات مهارت های گفتاری و نوشتاری دانش آموزان پایه دهم دوره متوسطه در مرحله پیش آزمون در بین دو گروه آزمایش و گواه و تفاوت میانگین این نمرات در مرحله پس آزمون بین دو گروه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته های بخش کیفی ارایه الگوی رویکرد ارتباطی در آموزش زبان انگلیسی با سه مولفه اصلی شامل مولفه های تعاملی، ابزاری و انسانی و هفت زیر مولفه شامل تقسیم کار و هدف برای مولفه تعاملی، اصول و واسطه های مصنوعی برای مولفه ابزاری و افراد و جامعه برای مولفه انسانی بود. نتایج یافته ها در بخش کمی نشان داد که استفاده از ربات همیار معلم در آموزش باعث افزایش مهارت های تولیدی زبان انگلیسی شامل مهارت های گفتاری و نوشتاری می شود و کاربرد آن برای دست یافتن به رویکرد زبان خارجه در برنامه درسی ملی که رویکردی ارتباطی است؛ بسیار موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ربات همیار معلم، رویکرد ارتباطی، مهارت های تولیدی زبان انگلیسی
  • الهام محمدزاده چیانه، حسین سلطان زاده*، مزین دهباشی شریف، غزال کرامتی صفحات 615-628
    پیشینه و اهداف

    آموزش طراحی معماری امری چالش برانگیز است که وابسته به متغیرهای متعددی می باشد. از آنجا که شکل گیری شخصیت یک طراح و فراگیری مهارت های طراحی وابسته به این مقوله است، از حساسیت زیادی برخوردار می باشد. نقش دانش ریاضی و کاربرد ابعاد مختلف آن در طراحی معماری در طول تاریخ غیر قابل انکار است. در دهه های اخیر شاهد افزایش تعامل بین ریاضی و معماری در جهان بوده ایم؛ درحالی که ریاضی در آموزش معماری در ایران همچنان در قالب دروس مقدماتی به شیوه سخنرانی تدریس می شود. یکی از دغدغه های مهم در یادگیری طراحی معماری بهره گیری از دروس مقدماتی است.

    روش ها

    با توجه به ضرورت بازبینی جایگاه دانش ریاضی در آموزش طراحی معماری و در راستای توسعه راهکارهای به کارگیری تفکر ریاضی در فرایند منطقی طراحی، تحقیق حاضر با بهره گیری از الگوی پیشنهادی لاوسون و با استفاده از روش تحقیق شبه آزمایشی اقدام به آزمون مدل آموزشی در محیطی متشکل از دو گروه آزمون و گواه در دروس مقدمات طراحی 1و2 نموده است. آزمودنی های تحقیق پنجاه و دو نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد واحد ارومیه هستند. دانشجویان با بهره گیری از جنبه های جبری، حساب، هندسی و نمادین در ریاضی به ارایه راهکارهای منطقی برای مساله های طراحی پرداختند و توانایی طراحی آزمودنی ها توسط روش سنجش عملکردی بر اساس ملاک های داوری سنجیده شد. پژوهشگران معیارهای سنجش را در دو زمینه ریاضی و طراحی معماری در نظر گرفتند. در زمینه طراحی معماری معیارها کیفیت ایده طراحی ، سازماندهی فضایی، عملکردی، ترکیب بندی صوری ، کیفیت ارایه ، خلاقیت و نمره کلی تعیین شدند.

    یافته ها

    نمرات نهایی چهار پروژه تحقیق اجرا شده در دو کارگاه به ترتیب 57/62، 29/66، 37/71 و 31/75 و در ریاضیات99/64، 27/69، 72/71 و 90/74 می باشد. همبستگی بین طراحی و نمرات ریاضی به طور مستقل در پروژه 1 کارگاه 1 (59/0=ƿ)و پروژه 2 کارگاه 2(604/0 =ƿ) دیده شد که ترکیب قوی جنبه های طراحی و ریاضی را در این پروژه ها نشان می دهد. در پروژه 2 کارگاه 1 همبستگی بین نمرات پایین تر بود(166/0 =ƿ). توضیح ممکن می تواند مبتنی بر عدم استفاده از متریال های واقعی و تجربه تبدیل تجزیه و تحلیل های نظری به عملی در تمرین باشد.  هم بستگی نزدیک بین نمرات ارزشیابی طراحی و کاربرد ریاضی (384/0 ƿ=) نشانگر تاثیر مثبت تفکر ریاضی در شکل گیری ایده های منطقی حل مساله و کیفیت کلی طراحی می باشد.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق به طور مستقیم به فرضیات پژوهشی متناظر با ملاک های داوری اشاره دارند. یافته ها نشان می دهند که عملکرد دانشجویان گروه آزمون در تمامی ملاک ها  به غیر از ملاک ارایه از دانشجویان گروه گواه بهتر است. عملکرد بهتر آزمودنی های گروه آزمون به معنای آن است که توانایی تولید ایده راه حل در ایشان نسبت به گروه گواه در نتیجه دستکاری در متغیر مستقل ، یعنی روش آموزشی ، رشد بیشتری داشته است. این رشد را نمی توان به سایر متغیرهای مستقل نا مربوط منتسب کرد. زیرا این متغیرها یا کنترل شده اند و یا اثر آنها از طریق پیش آزمون مطالعه شده است.  بر اساس یافته ها در سنجش کیفیت کلی طراحی، دانشجویان شکل های هندسی پیچیده را از طریق درک مبنای ریاضی آنها به عنوان راهکارهای منطقی، خلاق و کارآمد در طراحی معماری به کار بستند. کسب و بسط طرحواره های طراحی بر اساس مسایل طراحی در استودیوهای طراحی پایه موجب ارتقاء توانایی دانشجویان در جنبه های منطقی طراحی می شود.

    کلیدواژگان: آموزش طراحی معماری، فرآیند طراحی، مدل آموزشی لاوسون، مفاهیم کاربردی ریاضی، توانایی طراحی
  • معصومه تقی بیگی*، بهمن خسروی پور صفحات 629-642
    پیشینه و اهداف

    با توجه به نقش و اهمیت هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی در تشکیل هرم اشتغال بخش کشاورزی و مسایل و مشکلاتی که این مراکز در وضعیت موجود با آن مواجه می باشند، نشان می دهد، آسیب شناسی این مراکز  می تواند نه تنها به بهبود وضعیت آموزشی کمک نماید؛ بلکه با شناسایی عوامل و عناصر موثری که موجب تقویت و بهبود آموزش در این هنرستان ها و مراکز آموزشی می شود، می توان زمینه های لازم را برای بهبود کیفیت فراهم نمود تا این مراکز قادر باشند دانش آموختگانی تربیت نمایند که هم مهارت و تخصص لازم را داشته باشند و هم بتوانند جذب بازار کار شوند. ولی مطالعات صورت گرفته در راستای آسیب شناسی هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی نشان داد که علی رغم آسیب شناسی های صورت گرفته از زوایای گوناگون، هیچ یک از پژوهشگران به آسیب شناسی و بررسی و مقایسه دیدگاه دو گروه هنرجویان، آموزشگران و مدیران که موضوع مهمی است، نپرداخته اند. این پژوهش با هدف آسیب شناسی هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی استان کرمانشاه، بعنوان یکی از قطب های کشاورزی، از دید هنرجویان، آموزشگران و مدیران انجام گرفت.

    روش ها

    این پژوهش از نظر رویکرد کلی، از جنبه ماهیتی (هدف) کاربردی و از جهت گردآوری داده ها توصیفی و به روش پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق را هنرجویان (2800N=)، آموزشگران و مدیران هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی (210N=) تشکیل دادند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان شامل 338 نفر هنرجو بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای گزینش شدند. آموزشگران و مدیران نیز با توجه به تعداد آنها سرشماری شدند. به منظور گردآوری داده ها در پژوهش از پرسش نامه های دو بخشی استفاده شد که بخش اول شامل ویژگی های فردی و بخش دوم شناسایی آسیب های هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی از دیدگاه هنرجویان، مدیران و آموزشگران (42گویه) با استفاده از طیف لیکرت با دامنه (1تا5) بود. همچنین بر حسب ضرورت و به منظور کسب اطلاعات تکمیلی از مصاحبه با مدیران و مشاهده نیز استفاده شد.

    یافته ها

    مهم ترین آسیب های هنرستان ها و مراکز آموزش کشاورزی از دید هنرجویان عدم تناسب محتوا با نیاز بازار، ساختارآموزشی انعطاف ناپذیر، تنوع کم مطالب، زیاد بودن حجم دروس عمومی و به روز نبودن اطلاعات معلمان می باشد. آموزشگران و مدیران نیز مهم ترین آسیب های این مراکز را ساختار آموزشی انعطاف ناپذیر، کوتاه بودن طول دوره آموزشی، تنوع کم مطالب، جذب بیشتر هنرجویان از نواحی شهری و عدم آشنایی با کشاورزی، تجهیزات نامناسب بیان نمودند، که هر دو گروه در مواردی مانند انعطاف ناپذیر بودن ساختارآموزش و برنامه ریزی های از بالا به پایین، تنوع ناکافی و کم مطالب اتفاق نظر دارند. می توان گفت سازوکارهای اداری خشک، برنامه های دیکته شده از بالا به پایین بدون توجه به نیازهای بازار کار و غیر قابل انعطاف بودن این برنامه ها از جمله مسایل و آسیب های جدی است که بر سر راه مراکز آموزشی و هنرستان ها قرار دارند. همچنین از آنجا که در رشته ها و بخش های مختلف کشاورزی گستردگی و تنوع زیادی وجود دارد می توان عدم تنوع و ناکافی بودن مطالب را به عنوان یک آسیب مورد توجه قرار داد تا زمینه ها و شرایطی فراهم گردد که به منظور ایجاد تخصص و مهارت فراگیران تنوع و گستردگی مطالب با توجه به رشته ها و بخش های مختلف کشاورزی حفظ گردد.  

    نتیجه گیری

    برنامه ریزان و اعضای هیات علمی به منظور کاهش آسیب ها می توانند تنوع و گستردگی مطالب را با توجه به رشته ها و بخش های مختلف کشاورزی ایجاد نمایند. توجه بیشتر به آموزش های عملی، برنامه ریزی از پایین به بالا و از سطح هنرستان ها مورد توجه قرار گیرد. همچنین ایجاد تفاهم نامه همکاری با بخش های مختلف صنعتی و فعالیت هنرجویان در این بخش ها می تواند در کسب مهارت و تخصص در آنها موثر باشد.

    کلیدواژگان: هنرستان های کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی، آسیب ها، استان کرمانشاه
  • نرگس یافتیان*، محمدرضا انصاری صفحات 643-656
    پیشینه و اهداف

    درک مفاهیم ریاضی بدون تاکید بر استدلال غیر ممکن است و جنبه ابزاری و رویه ای پیدا می کند و چنان چه ریاضیات به جای مجموعه ای از رویه ها، به عنوان یک علم مستدل یاد گرفته شود، راحتتر می تواند بازآفرینی شود. از طرف دیگر، هدف هر سیستم آموزشی آماده کردن دانش آموزان برای زندگی اجتماعی است؛ به طوری که آنها قادر باشند به وظایف روزمره خود به عنوان یک شهروند به خوبی عمل کنند. در این راستا آنها باید بتوانند با استدلال هایی که ارایه می کنند، خود و دیگران را قانع نمایند. اما، دانش آموزان در ارتباط با درک و فهم از استدلال و اثبات در ریاضی و همچنین در ارزیابی درستی آنها با مشکلات گسترده ای روبرو هستند. بنابر این، بررسی ارزیابی دانش آموزان از درستی و اعتبار استدلال های ریاضی و استفاده از این استدلال ها در متقاعد کردن خود و دیگران از اهمیت شایانی برخوردار است و شایسته توجه و پژوهش های بیشتر می باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی توانایی دانش آموزان پایه یازدهمدر ارزیابی استدلال های ریاضی است تا نقاط قوت و ضعف دانش آموزان مشخص گردد.

    روش ها 

    این پژوهش به روش زمینه یابی انجام گرفته است. جامعه آماری، دانش آموزان پایه یازدهم شهر زنجان و نمونه، 393 نفر از دانش آموزان پسر و دختر به روش تصادفی خوشه ای از مدارس تیزهوشان، نمونه، شاهد و دولتی می باشند و انتخاب نمونه به گونه ای بود که تمامی سطح های دانش آموزی را شامل گردد. ابزار اندازه گیری، یک آزمون محقق ساخته است که شامل 3 مساله در موقعیت های آشنا، کاملاآشنا و ناآشنا بود که برای هریک از این سه موقعیت، پاسخ هایی به دانش آموزان ارایه شد تا در بین آنها مشخص کنند که کدام پاسخ را برای متقاعد کردن خود و کدام را برای متقاعد کردن دوستان و بالاخره کدام را برای دریافت بهترین نمره از معلم انتخاب می کنند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون خی دو) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بود که دانش آموزان توانایی ارزیابی استدلال های ریاضی را ندارند و در بیش از 60 درصد موارد علاقه خاصی به استفاده از روش های صوری دارند. از پاسخ های انتخابی دانش آموزان برای قانع ساختن خود و دوستان می توان نتیجه گرفت هر چقدر موقعیت ناآشناتر باشد؛ دانش آموزان به ملاک های مورد قبول برای پذیرش یک استدلال منطقی کمتر توجه می کنند. عملکرد دانش آموزان برای دریافت نمره کامل از معلم، بیانگر توجه آنها به پاسخ های نمادین درست و نادرست افزایش یافته و به نظر می رسد شکل ارایه برای آنها مهم تر است و آنها توانایی تشخیص محتوای اثبات صوری درست از نادرست را ندارند؛ ولی در تشخیص استدلال های نامعتبر در موقعیت آشنا درک بهتری دارند. نتایج نشان می دهد جنسیت در برخی موارد روی عملکرد دانش آموزان تاثیر می گذارد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که شیوه آموزش فعلی در ریاضیات نتایج قابل توجهی در حیطه استدلال و اثبات به همراه نداشته است و لازم است شیوه های آموزش و محتوای کتب درسی بازنگری گردد. نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده سیاست گذاران تعلیم و تربیت و مولفان کتب درسی قرار گیرد تا با آگاهی از دیدگاه دانش آموزان به استدلال های ریاضی به جایگاه آن در کتاب های ریاضی توجه  ویژه ای نمایند و شاید با تغییر نحوه تالیف کتب درسی گامی اساسی برای رفع مشکلات بردارند. همچنین معلمان ریاضی با آگاهی از عملکرد دانش آموزان در زمینه استدلال و اثبات، می‎توانند به نقاط ضعف و قوت دانش آموزان خود در فرایند اثبات های ریاضی پی ببرند و بد فهمی آن ها در این زمینه شناسایی کنند.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، استدلال، اثبات، دانش آموزان پایه یازدهم
  • سارا دشت گرد، کاوه بذرافکن*، حیدر جهانبخش صفحات 657-670
    پیشینه و اهداف

    یکی از عوامل محوری در تدریس، آموزش و یادگیری معماری، محتوا و برنامه آموزشی آنهاست. به نظر می رسد آموزش معماری ایران در عدم تطابق با نیازهای جامعه و مسایل جاری آن، فراموشی ارزش های فرهنگ ایرانی و فقدان پژوهش های بنیادین و کاربردی روبروست و منجر به رونق گرایش به شیوه ی زندگی، هنجارها و فرهنگ غرب شده است. یکی از علت های اساس این تمایل، پیوستگی آموزش رسمی و امروزی به شیوه ی آموزشی مدارس فرانسوی (مدرسه هنرهای زیبای پاریس و اکادمی سلطنتی هنرها) ، آلمانی (آموزش پلی تکنیک، آموزش مهندسی و مدارس مهارتی)، انگلیسی (آموزش حرفه ای و تجربی) و آمریکایی (آموزش تلفیقی) بوده است. شکل گیری و رشد اولیه ی مدارس معماری ایران  برآمده از وارادات مستقیم شیوه های آموزشی فرنگی به ایران بود. پس از انقلاب اسلامی نیز اگرچه تلاش هایی برای یافتن الگویی بومی صورت گرفت ولی نتوانست گسترش یابد. در دهه های اخیر هم تنوع و پیشرفت های چشمگیر آموزشی در مدارس امریکایی- انگلیسی و اروپایی آموزش معماری در مدارس ایرانی را مقهور خود کرده است. اگرچه پژوهش های مختلفی در حوزه ی آموزش معماری در ایران انجام شده است اما کمتر به حوزه ی روح زمان پرداخته اند. هدف از پژوهش حاضر همگامی با درون زایی از جامعه و بستر اجتماعی، رهیافت های جهانی و نیازهای جامعه، بازیابی و برساختن الگوهای کارآمد نظری و عملی است که برای شرایط و بستر ایران مناسب باشد. بررسی موضوع با تاکید بر تاثیرپذیری روند آموزش معماری از روح زمانه که از حوزه ی ادبیات و فلسفه ی هگلی به معماری وارد شده است، به تبیین مولفه های سه گانه ی آن شامل (یک) دیالکتیک، (دو) تفکر انتقادی و (سه) به روز رسانی می پردازد، سپس ارزیابی برنامه های آموزشی نسبت به این مولفه های صورت گرفته است.

    روش ها

    پژوهش حاضر مقطعی و از نوع کاربردی است. روش تحقیق، براساس راهبرد کیفی و تحلیل محتوای آشکار پیام های موجود درسرفصل ها، با رویکرد استدلال منطقی به تحلیل محتوای برنامه درسی نه دانشگاه برتر دنیا که منتخب ارزیابی های معتبر با محوریت مفهوم روح زمان می پردازد. عامل جغرافیایی و سهم پراکندگی آن در هر قاره یکی از ملاک انتخاب نمونه ها بوده است. تحلیل های آمار توصیفی زمینه ی رسیدن به یافته های پژوهش  و نتیجه گیری های آن است.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داده است که دانشگاه دلفت در دو حوزه دروس تاریخ و نظریه با سی و پنج درصد و در حوزه فن آوری تقریبا با سی و دو درصد، بیشترین آمار این بخش و دانشگاه ماساچوست تقریبا با پنجاه و دو درصد سهم بخش طراحی، پیشتاز است و در حوزه دروس بینارشته ای دانشگاه های کالیفرنیا با حدود سی و پنج درصد از دروس در این زمینه از سایرین متمایزند و جالب اینکه برنامه درسی ایران سهم معنادار در رقابت میان دانشگاه های جهان را بدست نیاورده است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان می دهد روح زمان فراروندگی مسایل روز، تاریخ و فرهنگ است که از درون جامعه برگرفته می شود؛ اگرچه مدل های آموزشی متنوعی هست و بسیاری از این مدل ها کاربردهای اختصاصی و مناسب خود را دارند؛ ولی تغییرپذیری، آزادی طراحی و انتخاب برنامه ی آموزشی و انعطاف پذیری آن، تفکر انتقادی و بازتعریف مساله در روند آموزشی و شبیه سازی وضعیت های زمینه ای، محلی و بومی نقشی محوری در روح زمان در آموزش معماری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، روح زمان، مدلهای آموزشی، محتوای برنامه درسی، مفهوم به روز رسانی
  • محمدشریف محمدی، روح الله سهرابی*، فرهاد سراجی صفحات 671-680
    پیشینه و اهداف

    سازمان ها از دیرباز تاکنون برای نایل آمدن به اهداف آموزش ضمن خدمت خود از روش های آموزشی گوناگونی همانند ارایه حضوری و سخنرانی، بحث گروهی، بازدید میدانی یا گردش علمی و مطالعه موردی بهره برده اند. ازجمله بدیع ترین روش های آموزشی، آموزش مجازی یا آموزش الکترونیکی است. با توجه به اهمیت ویژه آموزش ضمن خدمت کارکنان از یک سو و پیشرفت های تکنولوژی از سوی دیگر لزوم بهره گیری از این فناوری ها در بحث آموزش های سازمانی بیش ازپیش احساس می شود. با وجود مزایای این حوزه سازمان ها نباید بدون اطلاعات و تحلیل کافی و به صرف همسو شدن با تغییرات و پیشرفت ها اقدام به استفاده نسنجیده و غیر اثربخش از مواهب فناوری نمایند بلکه به جاست که موانع پیش رو در این زمینه را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند در این راستا پژوهش حاضر باهدف مطالعه آموزش مجازی ضمن خدمت کارکنان و شناسایی موانع اثربخشی آن انجام گرفته است لذا پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و ازنظر هدف، کاربردی است.

    روش ها 

    جامعه آماری پژوهش متشکل از مدیران، اساتید دانشگاهی و متخصصین در حوزه های مورد مطالعه پژوهش بودند که در میان آنها تعداد 29 نفر با استفاده از روش قضاوتی انتخاب شدند. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش ابتدا با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و روش مصاحبه، به جمع آوری اطلاعات پرداخته شد در بخش کیفی داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ بدین صورت که تعداد واژه ها، الفاظ و اصطلاحات به کار رفته در جمله ها و میزان تکرارشان شمارش و بررسی گردید تا الگوهای موجود در گفته ها کشف و  موانع به صورت عبارات کوتاه استخراج  شود. سپس جهت تایید و اتفاق نظر کارشناسان بر موانع شناسایی شده از روش دلفی استفاده گردید. در طی سه مرحله استفاده از روش دلفی نهایتا به 25 عامل (مانع) در قالب شش مانع اصلی دسته بندی شد. پس از اینکه در مرحله سوم اتفاق نظر نهایی از طریق معیار ضریب کندال به میزان 78% محرز گردید، با استفاده از آزمون فریدمن عوامل رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    در مجموع 32 عامل به عنوان موانع آموزش الکترونیکی، شناسایی و رتبه بندی شدند که بر اساس این رتبه بندی موانع مرتبط با فراگیر در رتبه نخست و عوامل زیرساختی،  موانع عمومی، محتوای آموزشی، عوامل مرتبط با مدرس و عوامل سازمانی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. هرکدام از این پنج عامل اصلی خود دارای زیرعامل های فرعی دیگری بودند که به تفکیک هرکدام از این زیر عامل ها هم با استفاده از آزمون فریدمن رتبه بندی شدند.  به عنوان نمونه در بخش موانع مرتبط با فراگیران: مقاومت فراگیر در برابر تغییر در رتبه اول، دانش و مهارت محدود فراگیران در حوزه فناوری اطلاعات در رتبه دوم، عدم باور فراگیران به آموزش در فضای مجازی در رتبه سوم و نهایتا دسترسی محدود فراگیران به ابزارهای فناوری اطلاعات در رتبه چهارم قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به موانع به دست آمده در این پژوهش و همچنین تعیین میزان اهمیت هر کدام به نظر می رسد که در زمینه اقداماتی که در راستای اثربخشی آموزش های مجازی ضمن خدمت صورت می گیرد از جمله تخصیص هزینه، نیرو و...  در درجه اول بر روی عوامل فراگیران و سپس بر اساس درجه اهمیت بر روی سایر عواملی که در پژوهش رتبه بندی شده است متمرکز شود.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش ضمن خدمت، آموزش الکترونیکی ضمن خدمت، موانع اثربخشی، تکنیک دلفی
  • ناصر کریمی*، حسین واحدی صفحات 681-688
    پیشینه و اهداف

    فرسودگی و ارزش تکلیف تحصیلی از جمله مهم ترین متغیرهای حوزه تحصیلی می باشند. فرسودگی تحصیلی به احساس خستگی در انجام تکالیف مدرسه و مطالعه، ونیز نگرش بدبینانه به تحصیل و مطالب درسی و احساس بی کفایتی تحصیلی اشاره دارد. ارزش تکلیف ادراک فرد از تکالیف و اهمیت آن است که شامل مولفه های علاقه، اهمیت و مفید بودن است. تحقیقات نشان داده اند که این دو متغیر می توانند پیامدهای تحصیلی را تحت تاثیر قرار دهند.هدف این تحقیق بررسی تاثیر آموزش مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک بر ارتقای ارزش تکلیف وکاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پایه دوازدهم می باشد. در این راستا تحقیق حاضر قصد دارد، دانش آموزان با و بدون آموزش مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک را از نظر میزان ارزش تکلیف و فرسودگی تحصیلی  مورد مقایسه قرار دهد.

    روش ها

    روش تحقیق حاضر از نوع طرح نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است.  در این تحقیق نمونه ای شامل دو کلاس 36 نفره از دانش آموزان پایه دوازدهم رشته ریاضی- فیزیک از جامعه آماری دانش آموزان اداره آموزش و پرورش ناحیه 1 شهر تبریز در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 انتخاب شدند. دانش آموزان شرکت کننده در این تحقیق، به صورت هدفمند انتخاب شدند و سپس  بصورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. دانش آموزان گروه آزمایش در آموزش درس فیزیک به مدت 8 جلسه در معرض آموزش مهارت های ریاضی قرار گرفتند و در این مدت دانش آموزان گروه کنترل به همان شیوه سنتی آموزش خود را دریافت کردند. بسته آموزشی مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک، توسط دبیران فیزیک تهیه و توسط اساتید حوزه تربیتی و فیزیک دانشگاه مورد بازبینی و تایید قرار گرفته است. این بسته شامل توجیه دانش آموزان درباره آموزش مهارت های ریاضی و کاربرد آنها در آموزش مفاهیم  فیزیک ازجمله آنالیز برداری و کاربرد آن در فیزیک ، تابع خطی و کاربرد آن در فیزیک ، معادله  درجه دو و کاربرد آن در فیزیک، تانژانت و شیب می شد. هر دو گروه قبل و بعد از آمورش با استفاده از پرسش نامه های فرسودگی تحصیلی و ارزش تکلیف مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های بدست آمده با استفاده از روش کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در میزان فرسودگی تحصیلی بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود دارد. دانش آموزانی که آموزش مهارت های ریاضی داشتند، میزان فرسودگی تحصیلی پایین تری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند. همچنین نتایج نشان داد که بین دو گروه در ارزش تکلیف تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج نشان می دهد، دانش آموزانی که آموزش مهارت های ریاضی داشتند، میزان ارزش تکلیف بالاتری را نشان می دهند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق تاثیر آموزش مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک را بر ارتقای ارزش تکلیف وکاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان مورد تایید قرار می دهد. نتایج بدست آمده می تواند در حوزه آموزش و پرورش مورد استفاده قرار گیرد. در این راستا پیشنهاد می شود در راستای ارتقای ارزش تکلیف وکاهش فرسودگی تحصیلی و به تبع آن ارتقای پیامدهای تحصیلی، آموزش مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق خرده مقیاس های فرسودگی  مورد بررسی قرار نگرفت. پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی، تاثیر آموزش مهارت های ریاضی در آموزش فیزیک بر خرده مقیاس های فرسودگی تحصیلی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های ریاضی، آموزش فیزیک، فرسودگی تحصیلی، ارزش تکلیف
  • مهناز طالبی، میر سعید موسوی*، کامبیز پوشنه صفحات 689-706
    پیشینه و اهداف

    خلاقیت یا آفرینندگی موضوعی بحث بر انگیز در حوزه های مختلف علمی، به ویژه علوم تربیتی و روانشناسی می باشد. اگر طراحی را به منزله ی آفرینش ابتکاری اشکال ممکن از پیش تعیین شده، برای دستیابی به اهداف مختلف انسانی، درنظربگیریم، در این فرایند خلاقیت به عنوان مفهومی چندسطحی، خود ناظر بر فرایندی است که اگرچه در ذهن انسانها شکل می گیرد، اما در الگو ها، شیوه ها و طرح های معماری نیز نمود عینی پیدا می کند. در دهه های اخیر بررسی مفهوم خلاقیت، چگونگی عملکرد آن، میزان تاثیرگذاری بر یادگیری و شیوه های آموزش دهی آن، از اهمیت بسیاری برخوردار شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی سطوح خلاقیت پایه و تغییر یافته واحد درسی طراحی معماری 3 در میان دانشجویان کارشناسی معماری بر اساس چهار مولفه ی اصلی آزمون تفکر خلاق تورنس (سیالیت، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط) و تکنیک اسکمپر است.

    روش ها

    داده های مورد نیاز این پژوهش، با استفاده از روش پژوهش آزمایشی، در قالب طرح پیش آزمون و پس آزمون، از طریق دو شیوه ی پرسشنامه تستی تورنس و اسکیس ترسیمی، در بین دانشجویان معماری دانشگاه آزاد اردبیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 2017 -2018 جمع آوری گردیده است. نمونه پژوهش 40 دانشجو را شامل می شود که در دو گروه با اساتید مجزا دسته بندی شده اند.  در گام اول با استفاده از پیش آزمون، سطح خلاقیت دانشجویان در هر چهار بعد مورد سنجش قرار گرفت. سپس جهت تعیین خلاقیت تغییریافته، گروه اول با آموزش رایج مصوب آموزش عالی و گروه دوم با مداخله آزمایشی - از طریق اجرای برنامه آموزش خلاقیت محور (آموزش تکنیک یورش فکری)، در طی 6 جلسه و انجام تمرین های مربوطه، مورد آموزش و ارزیابی قرار گرفتند. در گام دوم با استفاده از تکنیک اسکمپر، آزمون اسکیس ترسیمی از هر دو گروه اخذ شد.

    یافته ها

    داده های آماری با دو روش واریانس چندمتغییری و یک راهه در SPSS تحلیل شده است. نتایج حاصل از اجرای روش آزمایشی نشان دهنده آن است که تفاوت معنی داری بین گروه آزمایشی و گروه کنترل (شیوه ی آموزشی رایج و مصوب شده) در سطوح مولفه های تفکر خلاق تورنس وجود دارد و از بین چهار مولفه تفکر خلاق تورنس، در هردو آزمون تستی و طراحی ، بعد سیالیت بیش از سایر مولفه ها توسط تکنیک های آموزش خلاقیت بهبود یافته است. در واقع می توان چنین استنباط نمود که دانشجویان بعد از یادگیری تکنیک های خلاقیت در مرحله پس آزمون توانستند تعداد ایده های بیشتری را مرتبط با موضوع طراحی ترسیم نمایند که نشان از افزایش سطح سیالی خلاقیت این گروه بود. هم چنین بر مبنای تحلیل داده ها، بعد ابتکار، نسبت به سایر مولفه ها در سطح پایین تر قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    درحالی که آموزش مبتنی بر خلاقیت، مهارت های طراحی معماری را افزایش می دهد و بر مولفه های خلاقیت (سیالیت، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط) تاثیر می گذارد، شیوه فعلی آموزش می تواند اصالت دانش آموزان را تضعیف کرده و روند طراحی را به تقلید سوق دهد. افزون بر این، در بعد ابتکار به علت تاثیرپذیری آن از عواملی مانند زمان و مکان، تجربه دانشجوها، تمرین کافی و تعامل گروهی، در نظر داشتن هریک از این مولفه ها در تکنیک های ارزیابی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مولفه های خلاقیت، بارش فکری، اسکمپر، آزمون تفکر خلاق تورنس، طراحی معمای
  • ربابه افخمی، نسیم اصغری*، علیرضا مدقالچی صفحات 707-722
    پیشینه و اهداف

    الگوهای شکلی ظرفیتی بی نظیر برای ارتقای تفکر تابعی دارند. تعمیم الگوها در ریاضیات مدرسه ای مسیری برای ارتقای تفکر تابعی در نظر گرفته می شود. مفهوم متغیر یکی از مفاهیم مطرح در تعمیم الگوهاست. توجه به الگوهای شکلی فرصتی را فراهم می کند تا دانش آموزان معنای متغیرها و چگونگی استفاده از آنها را درک کنند. استدلال نیز به عنوان مفهوم مرکزی در تعمیم الگوها مطرح است. تعداد متغیر، یکی از مشخصه هایی است که در تکالیف تعمیم الگو مطرح شده است و لیکن تمام تحقیقات مطرح شده در رابطه با الگوهای خطی و درجه ی دوم یک متغیره بوده است. این تحقیق با هدف شناسایی طرح واره های پیش نیاز در تعمیم الگوهای شکلی دو متغیره به انجام رسید. چنانچه از مفهوم دو متغیره پیداست درک فضای سه بعدی  پیش نیازی برای درک الگوهای دو متغیره و تعمیم آنهاست. در این الگوها به جای یک متغیر مستقل، دو متغیر مستقل وجود دارد که به طور همزمان تغییر می کنند و بر متغیر وابسته اثر می گذارند. درک این سه تایی ها نیاز به توسعه ی طرح واره ی فضای R2  به فضای R3 دارد که از نظر شناختی مرحله ی پیچیده ای نیست و نیاز به بازسازی طرح واره ی موجود ندارد. 

    روش ها

    تحقیق حاضر بخشی از یک تحقیق گسترده است که به روش تحقیق کمی-کیفی (آمیخته) انجام شده است. چهارچوب تحقیق، چهارچوب APOS با به کار گیری چرخه های تدریس فعالیت گروهی- بحث کلاسی- تمرین درخانه (ACE) می باشد. این تحقیق در سه مرحله انجام گرفت. در مرحله ی اول تجزیه تکوینی مقدماتی برای تعمیم الگوهای شکلی دو متغیره، با استفاده از پیشینه ی تحقیق، تحلیل خود مفهوم و تجربیات محقق طراحی شد. در مرحله ی دوم، جامعه ی آماری، دانش آموزان پایه ی هفتم مدارس دولتی شهرستان ملکان به تعداد 493 دانش آموز بودند. مطابق با فرمول تعیین حجم نمونه ی کوکران، تعداد 220 نفر دانش آموز دختر و پسر پایه هفتم شهرستان ملکان (آذربایجان شرقی)، درترم دوم سال تحصیلی 2018 میلادی، در آزمون اولیه شرکت کردند. آزمون شامل 7 تکلیف با موضوع الگوهای شکلی (یک متغیره، دومتغیره) بر اساس چهارچوب APOS  طراحی شد و روایی آزمون توسط سه آموزشگر ریاضی و چهار معلم مجرب بررسی و  مورد تایید قرار گرفت. پایایی آزمون و هماهنگی درونی سوالات با یافتن ضریب آلفای کرونباخ و آلفای68/0 تایید گردید. مدت زمان پاسخگویی حدودا 90 دقیقه بود. مرحله ی سوم تحقیق با اخذ رضایت از اداره آموزش و پرورش شهرستان و مدیران مدارس و اولیای دانش آموزان جمعا با 19 دانش آموز داوطلب آغاز شد. این مرحله به صورت کیفی در سه چرخه ی تحقیق انجام گرفت.

    یافته ها

      با استفاده از تجزیه و تحلیل پاسخ های دانش آموزان بر اساس چارچوب APOS  و  اجرای سه چرخه ی تحقیق با روش تدریس ACE، تجزیه تکوینی نهایی شد و نقایص دانش آموزان در طرح واره های پیش نیاز  استدلال، فضای سه بعدی R3 و متغیر در تعمیم الگوهای شکلی دو متغیره، شناسایی و کدگذاری شدند. اغلب دانش آموزان درک خوبی از کار با دو متغیر در بخش عبارات جبری داشتند. ولیکن با ورود به بحث الگوی  شکلی دو متغیره در نامگذاری متغیرها  و به کارگیری درست آنها در جایگاه مستقل و وابسته  و جایگذاری مقادیر مشکلاتی بروز می دادند.

    نتیجه گیری

    با شناسایی سازه های ذهنی دانش آموزان در تعمیم الگوها، مسیر یاددهی و یادگیری آن، هموارتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: تفکر تابعی، تعمیم، نظریه APOS، الگوهای شکلی دومتغیره
  • فاطمه رجبی پور، مهسا دلشاد سیاهکلی* صفحات 723-738

    آنچه از دغدغه های جدی در نظام شهرنشینی معاصر تلقی می گردد، شکاف در حال گسترش بین انسان و نظام های طبیعی است. تراکم شدید ساختمان ها ، لمس تکنولوژی به جای لمس طبیعت و بی علاقگی نسبت به دغدغه های زیست محیطی را برای نوجوانان شهرنشین به همراه داشته است که می تواند سطح سلامت روان یک نوجوان را به سبب حضور در مسیر بلوغ دچار بحران جدی نماید. بسیاری از مطالعات در حوزه محیط های یادگیری حاکی از اثربخشی تعامل با فرآیندهای طبیعی بر ارتقا هویت اجتماعی نوجوانان است و بر این اساس ایجاد بستر فعالیت مناسب در جهت کاهش آسیب های اجتماعی و کسب مهارت های اجتماعی می تواند در کاهش فشارهای روانی موثر باشد.

    پیشینه و اهداف

    پژوهش ها نشان داده است تعامل نوجوان با طبیعت در بهبود استرس و ارتقا بهداشت روانی موثر و همچنین محیط های یادگیری طبیعت محور نقش مهمی در توسعه هویت اجتماعی نوجوانان دارند. این پژوهش سعی دارد با شناخت و تحلیل الگوهای رویکرد بیوفیلیک به عنوان رویکردی طبیعت مبنا همراه با کسب توانمندی ها و مهارت های مرتبط در محیط های آموزشی به ارتقا سطح سلامت روان نوجوانان بپردازد.پژوهش حاضر ضمن تبیین الگوهای منطبق بر تجربیات نگرش بیوفیلیک (زیست گرا) به اولویت بندی شاخص های محیطی مرتبط در جهت کسب توانمندی های (شناختی، رفتاری، هیجانی، انگیزشی) دوره نوجوانی در بستر یادگیری می پردازد.

    روش ها 

    روش مورد استفاده بر حسب هدف، کاربردی و شیوه ی مطالعه بر حسب ماهیت ، توصیفی تحلیلی و پیمایشی می باشد.گردآوری اطلاعات بر مبنای مطالعه منابع کتابخانه ای و در مرحله میدانی از طریق توزیع پرسشنامه و مصاحبه و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  استفاده شده است.  برای آزمون معناداری رابطه متغیرها در فرضیات پژوهش از آزمون خی دو، برای بررسی میزان همبستگی متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون پیرسون استفاده شده است که بیانگر برقراری رابطه همبستگی بین متغیرهای پژوهش است که نشان می دهد بین تمامی متغیرها دقت کمتر از 05/0 برقرار است و ضریب همبستگی تمامی رابطه ها مثبت است. ضریب همبستگی بین تمامی متغیرها بالای6/0است  و این به معنای برقراری رابطه مثبت و قوی بین تمامی متغیرهاست و جهت اولویت بندی رابطه ها و راهکارها از آزمون فریدمن استفاده گردیدوجهت تعیین اعتبار اندازه گیری روایی پرسشنامه از روایی محتوا استفاده شده است و همچنین جهت بررسی پایایی پرسشنامه نیز از آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار  SPSSاستفاده شده است.

    یافته ها

    میان نوع تجربیات محیطی (تجربه مستقیم طبیعت، تجربه غیرمستقیم طبیعت، تجربه فضا و مکان(جهت برقرای تعامل سازگار نوجوان و طبیعت تفاوت معناداری وجود دارد. در این میان تجربه ارتباط مستقیم نوجوان با کسب توانمندی شناختی بیشترین تاثیر و پس از آن به ترتیب ، تجربه غیرمستقیم طبیعت با کسب توانمدی شناختی و تجربه فضا و مکان با کسب توانمندی رفتاری بیشترین تاثیر را در ارتقا سلامت روان نوجوانان در پی خواهد داشت.و براساس اطلاعات بدست آمده توانمندی های اجتماعی از طریق تجارب طراحی بیوفیلیک اولویت بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله، مبین این موضوع است که تجربیات طراحی در بستر یادگیری بر مبنای رویکرد بیوفیلیک به سبب برقراری ارتباط عمیق چندجانبه با طبیعت می تواند پاسخگوی نیازهای روحی و روانی دوره نوجوانی باشند. ارایه راهکارهایی در تناسب با الگوهای این رویکرد در محیط های یادگیری طبیعت محور می تواند شرایط کسب کفایت اجتماعی را فراهم و به ارتقا سلامت روان نوجوانان کمک نماید.

    کلیدواژگان: بیوفیلیک، زیست گرایی، محیط های یادگیری نوجوانان، کفایت اجتماعی
  • محسن روشنیان رامین، خدیجه علی آبادی*، علی دلاور صفحات 739-748
    پیشینه و اهداف

    بازی های رایانه ای امروزه یکی از رسانه های موثر در بین رسانه های مختلف آموزشی می باشد.   گرچه انجام بازی می تواند در جریان آموزش به عنوان یک روش آموزشی بکار گرفته شود اما به اذعان بسیار از محققان ساختن بازی توسط خود دانش آموزان می تواند تاثیرات عمیق تری داشته و یکی از تجارب آموزنده و لذت بخش برای افراد بویژه دانش آموزان است. در بازی سازی رایانه ای به دلیل درگیری فرد با فعالیت های چندوجهی باعث رشد تفکر و خلاقیت خواهد شد. با توجه به جدید بودن پدیده بازی سازی رایانه ای توسط دانش آموزان و کمبود پژوهش در زمینه بررسی تاثیر این فعالیت بر خلاقیت، نیاز به پژوهش بیشتر در این زمینه احساس می شود. در همین راستا، هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر بازی سازی رایانه ای بر خلاقیت دانش آموزان پسر ابتدایی انجام شد و اهداف فرعی شامل: 1-بررسی تاثیر بازی سازی رایانه ای بر بعد سیالی خلاقیت؛ 2-بررسی تاثیر بازی سازی رایانه ای بر بعد اصالت خلاقیت؛ 3-بررسی تاثیر بازی سازی رایانه ای بر بعد انعطاف پذیری خلاقیت؛ 4-بررسی تاثیر بازی سازی رایانه ای بر بعد بسط خلاقیت، بود.

    روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش، شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه مدارس ابتدایی پسر شهرستان اسلامشهر بود که یکی این مدارس انتخاب شد. نمونه این پژوهش40 دانش آموز از پایه چهارم تا ششم بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت جایگزینی تصادفی در گروه گواه و آزمایش قرار داده شدند. ابزار گردآوری داده ها آزمون تصویری فرم ب خلاقیت تورنس بود که شامل چهار خرده مقیاس: سیالی، انعطاف پذیری، اصالت و بسط می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت پیمایشی و روش تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون آماری تی افتراقی بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بازی سازی رایانه ای بر خلاقیت و ابعاد آن تاثیر مثبت داشته است. در مورد فرضیه های فرعی نتایج نشان داد که میانگین نمره بعد سیالی خلاقیت گروه آزمایش 21/9 با انحراف معیار 52/4 و میانگین گروه کنترل 25/2 با انحراف معیار 43/1 بود. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تغییراتی بیشتری را در بعد سیالی خلاقیت تجربه کرده اند و نسبت به قبل از اجرای بازی سازی، سیالی آن ها افزایش یافته است (001/0 sig) درنتیجه فرضیه پژوهشی در سطح 01/0 p <تایید شد. در مورد فرضیه دوم نتایج نشان داد که میانگین نمره بعد اصالت خلاقیت گروه آزمایش 28/32 با انحراف معیار 12/9 و میانگین گروه کنترل 43/8 با انحراف معیار 6/4 بود. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تغییراتی بیشتری را در بعد اصالت خلاقیت تجربه کرده اند و نسبت به قبل از اجرای بازی سازی، بعد اصالت آن ها افزایش یافته است (001/0 sig) درنتیجه فرضیه پژوهشی در سطح 01/0 p <تایید شد. در مورد فرضیه سوم نتایج نشان داد که میانگین نمره بعد انعطاف پذیری خلاقیت گروه آزمایش 71/9 با انحراف معیار 35/4 و میانگین گروه کنترل 06/2 با انحراف معیار 43/2 بود. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تغییراتی بیشتری را در بعد انعطاف پذیری خلاقیت تجربه کرده اند و نسبت به قبل از اجرای بازی سازی، بعد انعطاف پذیری آن ها افزایش یافته است (001/0 sig) درنتیجه فرضیه پژوهشی در سطح 01/0 p <تایید شد. در مورد فرضیه چهارم نتایج نشان داد که میانگین نمره بعد بسط خلاقیت گروه آزمایش 92/79 با انحراف معیار 32/29 و میانگین گروه کنترل 68/18 با انحراف معیار 63/8 بود. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تغییراتی بیشتری را در بعد بسط خلاقیت تجربه کرده اند و نسبت به قبل از اجرای بازی سازی، بعد بسط آن ها افزایش یافته است (001/0 sig) درنتیجه فرضیه پژوهشی در سطح 01/0 p <تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بازی سازی به دلیل اینکه کاربر را در یک مسئله واقعی چندبعدی درگیر می کند می تواند زمینه را برای پرورش خلاقیت فراهم نماید، بازی سازی نیازمند ارایه ایده های جدید در فرآیند طراحی و تولید بازی بوده و دانش آموزان چون به صورت عینی نتیجه کار خود را می دیدند برای ادامه کار داری انگیزه درونی بودند و به تکمیل ایده های خود و همچنین اریه ایده های جدید ادامه می دادند و این همان نکته ای که در نظریه های خلاقیت به آن تاکید شده است.

    کلیدواژگان: خلاقیت، بازی رایانه ای، بازی سازی
|
  • J. Jahani *, R. Mazaheri, Mehdi Mohamadi, M Shafiei Pages 493-505
    Background and Objectives

    The purpose of the present descriptive-survey study is development and validation of teaching - learning process instrument in smart schools in educational system of the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    The research tool i.e. the researcher-made questionnaire was designed and implemented based on research background. First, the theoretical foundations and research background in this field were studied And three dimensions of indicators, components and tools were extracted and designed in the form of scale items. In the next step, to evaluate the validity of this scale, item analysis method was used and all items had the required validity more than 0.4. In addition, the reliability of the scale was determined and confirmed by Cronbach's alpha. then The designed questionnaire was provide after validation to statistical sample of 216 teachers of smart schools in Gorgan randomly selected based on the sample size formula in the academic year of 1395-1396. who were. Finally, The results were analyzed using descriptive and inferential statistical methods. Friedman test and one-sample t-test statistical techniques were used to analyze statistical data.

    Findings 

    The results of this study show that the teaching and learning indicators in smart schools have the greatest impact on creating a dynamic and attractive environment for students' creativity and the least amount is related to the promotion of the assessment of high levels of thinking, knowledge and skills. In terms of teaching and learning components of intelligent schools, the highest level of influences is on teachers' familiarity with IT skills and the least amount on the promotion of critical thinking and students’ self-directedness. Also, regarding teaching and learning tools, smart schools have had the greatest impact on hybrid technology (film, image, etc.), and the least amount of influence on the production of blogs and educational sites.

    Conclusion

    Smart schools are one of the most important achievements in the development of information technology in order to fundamentally change the educational system. Technology can be used as a powerful tool to improve the quality and efficiency of education, but it should be noted that the combination of information and communication technology with education and learning system is a multifaceted and complex process. According to the findings of the present study, in examining the infrastructure of smart schools, quantitative and qualitative aspects of indicators, components and effective tools of smartening up process should be considered. Undoubtedly, development of smart schools in the country will not be successful regardless of the attitude of the authorities, parents, students and most importantly teachers to this technology. In other words, to succeed in this, determining the factors affecting a positive attitude to technology-based learning is of particular importance because a positive attitude increases motivation and better acceptance of technology as well as active participation in the related activities. Moreover, With a scientific and technological view of the current situation of the country's educational system and producing various electronic content and empowering teachers in the field of information technology it is possible with a long term planning to provide a dynamic ground and bring about structural developments in all dimensions for the educational environment and the teaching-learning process in smart schools. In knowledge-based societies, the development of smart schools is welcomed as a way to train creative and entrepreneurial force and is considered as a way of sustainable development. According to this principle, the entry of our country into this field can provide the ground for increasing and sustainable development.  

    Keywords: Education, Information Technology, Teaching-Learning Process, Smart Schools, Creativity
  • Z. Allahi *, F. Barzegar, A.N. Alisoofi, A. Mollazehi Pages 507-519
    Background and Objectives

     Self-control has been conceptualized in a number of ways but generally refers to the active regulation of one’s thoughts, feelings, and behavior. Theoretical and empirical work indicates that the ability to effective self-control has important and wide-ranging implications such as enacting positive behaviors that are conducive to longer-term goal attainment and inhibiting negative behaviors that undermine longer-term goal attainment. The study aimed to determine the effectiveness of self-control skills training on reducing problematic mobile phone use among male students of Farhangian University.

    Methods

    The method of the study was quasi-experimental with pre-test and post-test design. The population of the study consisted of all female students of Farhangian University of Sistan and Baluchestan province. The sample consisted of 60 individuals (30 in experimental group and 30 in control group) who had problematic mobile phone use and volunteered to participate in the experiment. The data gathering instrument was Genaro et al. scale of Cell-Phone Over-Use Scale (COS). This scale has no components. It has 21 questions on a 6-point Likert scale (never to forever). The sum of the scores of 21 questions determines the overall score of problematic mobile phone use. To implement the experimental design, first the Cell-Phone Over-Use Scale was implemented and after identifying the students who used Cell-Phone Over-Use, they participated in self-control skills training workshops.

    Findings

     The results of the study showed that training self-control strategies on the problematic mobile phone use has a negative and significant effect on male students of Farhangian University of Zahedan. Also, there is a significant difference between the pre-test and the post-test for problematic mobile phone use in the follow-up group via the virtual network and the non-follow-up group via virtual network.

    Conclusion

    It can be concluded that the training of self-control strategies and follow-up through the virtual group for students at the University of Farhangian will help to reduce problematic mobile phone use and move towards the general use of mobile phone. The results also showed that pursuing self-control skills training through virtual networks makes the effects of these trainings affect the behavior of mobile phone use for a longer period of time. Due to the fact that Cell-Phone Over-Use can affect the educational and learning activities of university students, it is recommended to university officials, educational and research planners to teach self-control skills and follow this Consider consecutive instruction in short-term university curricula.One of the most important limitations of this study was the tendency of students to pretend at the initial diagnosis through a questionnaire that they do not Cell-Phone Over-Use. The results of this research are useful and practical for university research and educational experts, university professors and students and all university educational planners.    

    Keywords: self control, problematic use, mobile phone, Farhangian University, Student
  • N. Tari, S. Zarghami *, A. Mahmoodnia, Y. Ghaedi Pages 521-532
    Background and Objectives

    The aim of this research is study the nature of the relationship between teacher and learner in comprehensive e-learning process with an emphasis on ideas of Deleuze. With the expansion of e-learning, one of the important aspects of change in education is in the field of teaching and learning, including the relation between the teacher and the learner. In the analysis and evaluation of the nature of the relation and its role in human cognition, one of the post structuralist emerging paradigms is Deleuze's rhizomatic epistemology. In the area of Deleuze's ideas and electronic learning based on connectivism theory, separate researches have been done. However, what distinguishes this study from other studies is the assessment of the important fact that whether the new area which Deleuze names rhizomatic and by which means challenges the traditional relationships between the teacher and the learner in the tree system and deterritorializes can support the new atmosphere of electronic learning. Do these two accompany each other?

    MethodS

    The methodology of this study is philosophical analysis and deduction, which were used to answer the research question (What is the nature of the relation between the teacher and the learner in the process of e-learning?). The method of data collection is desk-documentation study. Based on concept analysis, valid understanding of the concept and a clear explanation of its relationship with other concepts was achieved. Moreover, based on deductive approach, the implications of the nature of the relation between the teacher and the learner according to Deleuze's ideas in the process of teaching - learning in e-learning was assessed. Then, these were analyzed philosophically. In other words, Deleuze's rhizomatic epistemological concepts and the related elements on the one hand and the concepts of electronic learning based on connectivism theory on the other hand were analyzed, interpreted and clarified. In the end, the proportion of relation in e-learning to Deleuze's rhizomatic relation was evaluated. 

    Findings

    First, basic factors in rhizomatic epistemology of Deleuze were investigated. Based on the findings of this study, the essentialistic of the relationship between the teacher and the learner, according to Deleuze’s opinions, is rhizomatic. This means that it has features such as Interconnection and heterogeneity, pluralism, immigration, mapping, and non-indicative dissociation of rhizome, suggesting nonlinear, horizontal and non-hierarchical, fluid and fragile, decentralizing, spontaneous and molecular, dense and multiplexed, flexible and permeable relationships. Second, the nature of relationship in virtual learning process was illuminated according to the principles of communication theory, which is the new theory of learning in the age of information and communication technology, communication in E-learning is a systemic and network communication that has nonlinear relationships among system components and network.According to this theory, E-learning is the process of network components communicating with each other. At the end, the nature of relationship virtual Learning in relation with, the nature of rhizomatic epistemology of Deleuze was examined Therefore, the orientation of communication in E-learning is in line with Deleuze's rhizomatic relationship.

    Conclusion

    Based on connectivism theory, electronic education is the very process of network elements connecting with each other. Thus, the direction of e-learning is aligned with Deleuze's rhizomatic relation. Thus, Deleuze's rhizomatic relationships with regard to the capabilities it holds, promises the ideal relationship between the teacher and the learner in the E-learning era and can serve as a model to address some of the challenges of the traditional educational system.

    Keywords: relationship, epistemology, Virtual Learning, teacher, learner
  • Hadi Keshmiri *, Khatereh Sajjadi Pages 533-540
    Background and Objectives

    Satisfaction with the environment is one of the human aspirations, in the other words, satisfaction is an ideal concept that provides an appropriate context for empowering individuals and socializing them in order to participate and interfere in their affairs and ultimately in the field of social development. In this regard, one of the roles of designers and architects has been to create a suitable relationship between humans and their environment. Therefore, considering the importance of life satisfaction, educational spaces should provide this feeling of satisfaction for their users. One of the main goals of educational spaces is to achieve success and academic achievement, which in order to improve their goals, should create a suitable and quality space in all dimensions to improve the comprehensive skills for students. In order to stimulate students to learn, learning environment must be effective, safe, capable, positive, personalized, and responsive to the needs of students. Therefore, it has been very important to attention to the environment and environmental factors in providing students' satisfaction and ultimately their academic success. For this reason, one of the subsets of behavioral sciences, has been called environmental psychology that addressed on various human behaviors. In this study, the relationship between satisfactions of effective environmental factors with academic success has been considered among students. The purpose of this study was to identify the effective environmental factors of the university on students' academic achievement and then to evaluate the effectiveness of these factors.

    Methods

    The base method in this research is qualitative but for considering to investigate the results the quantitative and qualitative research method has been used. Therefore, library studies and Observational research have been used to discover the relationship between variables. In the quantitative section, two standard questionnaires were prepared among PhD students of architecture in Azad University of Shiraz, both of which had acceptable validity and reliability. A questionnaire was used to measure the students' satisfaction with the environmental factors of the university, and another questionnaire was used to measure the academic achievement of the same students. The statistical population of the study was calculated using Cochran's formula, which included 54 PhD students, and the results of the questionnaires were extracted by performing statistical calculations in SPSS software.

    Findings

    According to the research findings, with increasing level of satisfaction with environmental factors of university, academic achievement also increased and this correlation was about 0.308 By calculating the Pearson coefficient, which indicates a significant relationship and indicates individual adjustment with university. Students with a high level of satisfaction with the environmental factors of the university had very good grades and academic performance and students who were dissatisfied with their studies were not very successful.

    Conclusion

    According to the research findings, environmental factors such as light, thermal comfort, spatial proportions, furniture, green space, entrance, accessibility, noise, materials and colors have been studied. Among these factors, the highest level of satisfaction in environmental factors is furniture, spatial proportions and light, and other environmental factors have had a positive effect on the quality and educational efficiency of the university environment.

    Keywords: academic performance, University, satisfaction, Success, Environmental factors
  • H. Rahmani *, Faegheh Nazemi Jenabi Pages 541-556
    Background and Objectives

    implementing e-governance in the field of education helps educational institutions and universities to be prepared to meet the challenges posed by globalization and international and scientific competition and technological advancement regarding world-level up-to-date and efficient management standards to include required productivity and effectiveness. The main goal of e-governance in education is to improve the quality level of education. Universities are among the organizations which are suitable for implementing e-governance due to the expanding interactions with students. Reviewing the existing literature in this regard reveals that this field of study is developing, but the number of completely related literature is less than enough and also depicts the number of six researches that are only somehow related to the research topic. Now, it can be said that the purpose of this study is to identify the indicators of e-governance in higher education and in particular the Islamic Azad University of Qazvin.

    Methods

    The present research is a descriptive-survey research in terms of research method and practical in terms of purpose. Data was collected by two library methods and semi-structured interviews with experts. First of all, the results and data from library studies and previous research, as well as, data obtained in semi-structured interviews with experts were carried out in MAXQDA qualitative data analysis software. In the next phase, first the open coding was done and then, the acquired open codes were classified under more abstract and general classes and the central coding was conducted. In this stage, 66 indicators, 5 dimensions and 9 components were extracted. In the next step, Delphi technique was applied to measure the validity of the obtained indicators, and as a result 59 indicators, 5 dimensions and 9 components were finally approved by experts. Descriptive statistics were used to study and analyze the Delphi technique, and finally the research model was extracted using selective coding.

    Findings

    In this study, first all the data obtained from library studies, interviews with experts and extracting indicators were coded and then their validity was measured using Delphi method. Finally after the selective coding stage, the research model was obtained including 59 indicators, 5 dimensions (electronic participation, electronic interaction, electronic services, automatic office system (automation) and electronic management) and also 9 components including (electronic information, consulting and electronic exchange, university electronic interaction with other stakeholders, electronic interaction of beneficiaries together, e-learning, software services, ICT investment and registration and tracking system and also comprehensive and centralized system).

    Conclusion

    The results obtained from the three stages of Delphi technique demonstrated that from the experts' point of view, the indicators of "performing and following all online administrative, educational, financial and graduation affairs ", "electronic information through university portal to students", "allocating a percentage of  The university's revenue to developing the electronic infrastructures”, "high-speed Internet access throughout the university's affiliated units," and "e-performance appraisal” were of the utmost importance.

    Keywords: governance, e-governance, Criteria of higher education, university, MAXQDA
  • S. F. Noorani, M.H. Manshaei *, E. Mahmoudzadeh, M. A. Montazeri Pages 557-570
    Background and Objectives

    In any educational system, the optimal output of educational approach is of particular importance. Therefore, considering the personality characters of individuals and providing educational services in accordance with their characteristics are effective factors in learning and educational efficiency improvement. Analyzing the data related to learner’s behavior in an educational environment and implicitly discovering the learner’s personality based on their behavior is a well-noticed study in recent years. Over the last few years, using learners’ information such as number of friends, the level of activities in educational forum, writing style of learner, study duration, the difficulty of solved problem, the difficulty of presented example by learners, number of clicks, number of signs in sentences, the time spent doing homework are items that has been used to personal characteristic identification. This study is aimed at using teammates’ changing / not changing data in order to learners’ personality identification. For this purpose the teammates’ changing/ not changing data extracted from a dynamic collaborative learning environment that allows leaners to change their teammate during the different sessions of learning, are used. The design and implementation of mentioned dynamic collaborative learning environment is based on game theory. Game theory provides mathematical models of conflict and collaboration between intelligent rational decision-makers.

    Methods

    In this paper, we collect teammates’ changing/not changing information of 119 randomly selected computer engineering students from a game theoretical dynamic collaborative learning environment. At the next step, using frequent pattern mining, as a tools of data mining, some aspects of the neo big 5 personality traits of learners are identified. In this survey, in order to evaluate the results, the extracted patterns from frequent pattern mining are compared with the neo big 5 personality questionnaire that have been filled by learners. In another part of research, using the Laplace’s rule of succession, valuable predictions were made about the probability of teammate’s changing of learners during the learning process.

    Findings

    In this study, using frequent pattern mining in learners’ behaviour, we identified some neo big 5 personality traits such as those in the first (neuroticism), second (extraversion), and third (openness to experience) dimensions, with an acceptable support value. The results of this part of research can be used in any adaptive learning environment that adapt learning process for individual learners with different personality. At the next step of our study, we predicted the probability of the teammate changing in the sessions after. At this step, we had a prediction accuracy of up to 67.44%. Using the results of this part, teammate suggestion can be made to learner based on likelihood of their teammates’ changing. That is, higher teammate changing probability, more appropriate teammate suggestion to learner.

    Conclusion

    The results of the present study can be used in any adaptive system that requires predicting group change behaviour or identifying personality dimensions based on behaviour.   

     

    Keywords: Frequent pattern mining, Laplace’s rule of succession, Dynamic collaborative learning environment
  • S.A. FAREGH *, M. Jafari Sisi Pages 571-582
    Background and Objectives

    Education plays a key role in human life. While the teaching of experimental sciences is one of the most important topics that should be accompanied by student's direct experience, in many cases, due to spatial, temporal, or cost-related constraints, it is based solely on traditional books and their one-dimensional media. With the spread of new technologies, there are new opportunities for existing teaching and learning methods that can transform the educational structure. Augmented Reality (AR) technology, as a novel paradigm, potentially adds a new feature to the range of traditional student books that not only adds multimedia elements, but also allows interactive engagement with the content of them. Augmented reality, as one of the ways of distance learning, by simulating the real world in the form of animation, virtual objects, three-dimensional images, sound and similar elements makes it possible for the user to interact with the with the experiments of a lesson virtually. This study aims to evaluate the effect of interactive augmented reality based education on the learning and remembering of the content of textbooks.

    Methods

    An experimental study in the pre-test and post-test quasi-experimental framework was performed on two groups of 18 sixth grade elementary school students. For this purpose, two scenarios have been selected from student science book and implemented in an interactive augmented reality application. The control group was trained through traditional teaching method. On the other hand, in addition to the traditional teaching method, the experiment group’s training was reinforced with the AR application. Students' learning and remembering evaluation was carried out through two tests. The validity of tests confirmed by the teachers of science in Education District 2 of Tabriz and their reliability has been calculated through Kuder – Richardson Formula.

    Findings

    The results of analysis of covariance (ANCOVA) showed a significant statistical difference between the control and experimental groups. Also, the learning and remembering in students who were trained in interactive augmented reality were more effective than the other group.

    Conclusion

     According to the results of the experiments, and the comparative review of the theoretical subjects, the use of augmented reality technology has been reported as a useful and effective supplemental tool for textbooks that can, beyond the spatial and temporal constraints, facilitate the training process. Also, the interaction in AR encourages learners to replace the active role with the passive one and to learn the topics with more mental participation. On the other hand, the possibility of repeating augmented reality scenarios in educational topics, regardless of spatial, temporal, and cost-realted constraints, allows users to fix bugs and ambiguities, which are other advantages of using this technology. Finally, by examining these capabilities and the ubiquity of mobile phones in today's world, we can predict the presence of virtual laboratories in mobile smartphones in the near future; which can be useful in deprived areas of the country as a replacement of the lack of minimum facilities.   

    Keywords: Augmented Reality, Learning, Remembering, Multimedia, Education
  • L. Dehyadegari *, S. Khajehasani Pages 583-590
    Background and Objectives

    The future of the world is based on science and technology and raising the level of science is the basic need of developing countries. So, if the causes of the increase or decrease in the scientific level of students can be identified and investigate the causes of them, the youth will surely be more aware of the use of science and technology in the future and will show more flexibility in using them. Therefore, in this study, we examine the effect of using virtual social media on students' learning level.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-analytical study conducted at Sirjan University of Technology. Criteria for entering the study include: being a student of Sirjan University of Technology, third semester or higher, undergraduate students, students who have access to virtual social networks and the desire to participate in the study. Criteria for leaving the study include: first and second semester students, students who will be transferred during a study, a party, dropping out of school or expulsion, unwillingness to cooperate, incomplete completion of questionnaires and students who are only at the time of sampling. In the whole academic semester, they only have an internship unit. The samples include 200 students studying at Sirjan University of Technology, who were selected by random sampling from the study population (all students studying at Sirjan University of Technology) (if the necessary conditions for Have entered the study). Data collection tools included a two-part researcher-made questionnaire using social networks. The test questions are based on the Yang Internet Addiction Questionnaire, as users of these networks are Internet users. In order to confirm the validity, the questionnaire was given to several faculty members and its validity was confirmed (formal validity). In order to determine the reliability, it was first provided to 40 students and using the retesting method, the coefficient Its reliability was calculated to be about 88%.

    Findings

    According to the amount of the correlation coefficient of the Taukandal (-0.135), the results of the research show that there is a meaningful and inverse relationship between the use of virtual social networks by Sirjan University students (type of use, duration of use, daily use) and their scientific level.

    Conclusion

    According to the results, in terms of the relationship and consequences of virtual social networks with the promotion of scientific level, it can be said that there is a significant and inverse relationship between the two components of membership time and the use of virtual social networks by students of Sirjan University of Technology. As the use and activity of young people in virtual networks increases, so does their learning and promotion. The well-known components of the "use of virtual networks" variable include the length of membership and the amount of use per day confirming the results that the main research hypothesis shows. In other words, the more students attend and use the space of virtual networks and their membership history than these virtual networks, the learning and promotion of scientific level is significantly affected and reduced. But since the correlation coefficient is the type of membership in virtual social networks and the promotion of scientific level and positive learning, it can be concluded that the relationship between the two is direct. This means that the type of social network can have a direct impact on students' learning.   

    Keywords: Virtual social media, Learning, students, Sirjan university of technology
  • M. Alizadehjamal, A. Shahvarani *, Ali Iranmanesh, A. Tehranian Pages 591-602
    Background and Objectives

    Teachers 'beliefs and ideological structures are one of the main axes of educational research in order to achieve reforms in teachers' teaching methods. There have been several experimental studies on the beliefs of math teachers that have helped to conceptualize and define beliefs and convictions. In a study titled "Developing Teachers 'Beliefs Through Online Education: A One-Year Experience of Teachers' and Scientific Teachers 'Beliefs in Learning and Teaching" by Wong, Wong showed that teachers' beliefs in using online education are influenced by the years of teaching. Skemp, In his study introduced two types of beliefs about mathematics: instrumental mathematics and relational mathematics. Mohammadi and Mosalaei, in a study entitled "Assessing the Beliefs of Selected Math Teachers in the Country Based on Their Demographic-Cognitive Characteristics" showed that teachers' beliefs about the process of updating their professional competencies in teaching increased; Their responsibility for their professional behavior increases. With the advent of new technologies, math teachers have also turned their attention to using a new framework to integrate technology knowledge with pedagogical knowledge and content knowledge. The main aim of the current study was examining the effect of mathematical education on the basis of the content-pedagogical and technological model (TPACK) on changing the beliefs of high school teachers regarding the rate of application of mathematical education software in the teaching process.

    Methods

    The researcher used a semi-experimental two-way pre-test and post-test method to observe the changing beliefs of teachers before and after the implementation of a workshop training in software. The statistical population of this study is all high school math teachers of North Khorasan rovince. Based on Cochran's formula, 73 of them were selected by cluster sampling and were divided into two groups: control (n=33) and experiment (n=40). The standard questionnaire used in this research was made by Zambak (2014), based on the theoretical framework. Data were analyzed by SPSS software and covariance analysis was used to test the research hypothesis.

    Findings

    The results of statistical analysis of this study showed that the holding of a mathematical training workshop using GeoGebra in the form of a "content-pedagogical and technological model (TPACK)" has had a positive impact on the beliefs of high school math teachers about using modern technologies in education. The study's findings also show that some math teachers, while adopting technology as a useful teaching tool for classrooms; But they are concerned about misplaced technology interference in the understanding of a mathematical subject and, therefore, are not encouraged to use technology in their classroom, and allow it only as an informal educational activity.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that the development of knowledge and change of math teachers' beliefs about using up-to-date technologies in mathematics teaching based on school facilities and limitations of educational organizations in different provinces of the country is very important. It is suggested that the decision makers in this field, by discovering and identifying talented teachers in different parts of the country, offer short-term and long-term training to enhance their ability to improve the overall level of mathematics teachers in the country.  

     

    Keywords: Mathematical education, GeoGebra software, teacher's beliefs, content-pedagogical, technological model(TPACK)
  • Sh. Khosravinezhad, Z. Taleb *, A. Ahmadi, D. Noroozi Pages 603-614
    Background and Objectives

    The goal of this study was to examine the impact of assistant robot teacher on improving productive English skills emphasizing on Communicative Language Teaching (CLT) by research synthesis method. The research was applied one; and considering the the way of implementation, it was synthesis in qualitative part and semi-experimental in quantitative part.

    Methods

    The research population was 150 students in 10th grade of high schools of Ghazvin in 2018-2019 educational year. This part was done based on 6 steps of synthesis research.  The first step was identifying entrance criterions; the type of research was qualitative-quantitative, the geographical domain was all around the world; the year of foreign publications was 2002 and the year for Persian ones was 2015 till now; and the type of document was all theories and approaches of theoretical and review researches published in an authentic book. In second step that was investigating, more than 20 key words were explored by the means of internal and external data bases. The third step was analyzing and the whole text of all books was searched; at the end, 40 books were remained to be tried for the next step. In fourth step that was coding and surveying, the analyzed books were ordered based on the relationship with the research goal. In the fifth step that was evaluation, 14 books were selected for synthesis based on two criterions, quality and relationship. In sixth step that was synthesis, a new model was created and presented.  34 participants were selected by systematic sampling as devoting codes, after implementing diagnostic test and homogenizing the students. The instruments in qualitative part was note taking of related resources, after literature analysis; extracted elements as learning tasks in lesson plan form in relation with productive skills based on 10th book were carried out at 8 sessions. The method in quantitative part was semi-experimental with experimental and control groups. The materials in quantitative part were English tests for assessing productive skills. In quantitative part, lesson plans were taught, one class using robot assistant teacher and the other without using it by holding up pre-test and post-test. For data analysis in quantitative part, independent-samples T test and MANCOVA were used.

    Findings

    The qualitative findings included extracting the elements of CLT in teaching English. The quantitative findings showed that the mean of squares are the same for speaking and writing skills of 10th grade high school students in pre-test for both control and experimental groups, but being different in post-test for both.

    Conclusion

    The results of research in qualitative part leaded to designing Communicative Language Teaching model including 3 main elements of interactional, tools and human ones, and 7 sub-elements including division of labor and object for interactional element, rules and mediating artifacts for tools element and subject and community for human element. The results  of quantitative part showed that using assistant robot teacher in teaching English improves productive skills including speaking and writing ones as it is an important step for implementing foreign language teaching approach, which is CLT mentioned and emphasized in the national curriculum being so affective in learning English productive skills.  

    Keywords: Assistant Robot Teacher, Communicative Language Teaching approach, Productive English skills
  • E. Mohammadzadeh Chianeh, H. Soltanzadeh *, M. Dehbashi Sharif, G. Keramati Pages 615-628
    Background and Objectives

    Architectural education as a challengeable subject is dependent on multiple variables. Since formation of an architect character and learning design abilities are related to this subject, it is so sensitive.  Historically, the role of mathematics and application of its different aspects in architectural design is indisputable. While recent decades have witnessed a high level of interaction between mathematics and architecture in the world, mathematics in architectural education in Iran is still being taught as a basic course through the lecture method. A great concern in learning architectural design is how to apply the basic courses in design process.

    Methods

    According to the necessity of revising the role of mathematics in education of architectural design, and developing new approaches to apply mathematical thought in logical process of design, the present study aims to test an educational model in an environment consisting of test and control groups in the Basic Design 1 & 2 courses, using the proposed model of Lawson as well as quasi-experimental research method. The research subjects are selected among BA students of Islamic Azad University of Urmia (n=52). They provided logical solutions for design problems, using algebraic, arithmetic, geometric and symbolic aspects of mathematics. The subjects’ design abilities were evaluated by the performance measurement method based on verdict criteria. The researchers determined two groups of mathematical and architectural design measurement criteria. For design, the criteria included design conceptual quality, spatial and functional arrangement, form combination, presentation quality, creativity and final grade. 

    Findings

    The final grades of four research projects executed in two studios were respectively for design 62.57,66.29, 71.30, 75.31 and for mathematics 64.99, 69.27, 71.72 and 74.9. The correlation between design and mathematics evaluation scores for project 1 of the studio 1 (ƿ=0.594) and project 2 of the studio 2 (ƿ=0.604) is independently obvious which indicates the strong combination between mathematics and design aspects in these projects. For the project 2 of the studio 1, the correlation was low (ƿ= 0.166). The possible explanation could be based on the lack of real materials application and the experiment of altering theory analysis to practical analysis. The correlation between design evaluation scores and mathematics application (ƿ=0.384) reveals a positive role for mathematical thought in developing logical solutions and general quality of design.

    Conclusion

    Findings of this study directly refers to the correspondence between research assumptions and the verdict criteria. The findings indicate that students’ performance in test group is better than the students in control group in all criteria except the presentation. The best performance by subjects of the test group means that their ability in creating solution concept has much improved compared with the control group as a result of manipulating the independent variable which is the education method in this study. This improvement couldn’t be related to other unrelated independent variables, because these variables have been either controlled or their effect has been studied through the pre-test. Stated on the findings in analyzing the general quality of design, students provided complicated geometric patterns in their design as logical, creative and efficient solutions through realizing their mathematical principles. Acquiring and developing the design schema based on design problems in the Basic design studios results the improvement of the students’ ability in logical aspects of design.  

    Keywords: Architecture design education, Design process, Lawson educational model, Mathematical applied concepts, Design ability
  • M. Taghibaygi *, B. Khosravipour Pages 629-642
    Background and Objectives

    The role and importance of agricultural vocational schools and training centers in forming the educated human resources needed in agriculture and the issues and problems that these centers face in the current situation are matters to be taken into consideration. It all shows that the pathology of these centers can not only help improve the prevailing situation, rather, it is possible to provide the necessary backgrounds for quality improvement in education by identifying the effective factors and elements that strengthen and improve it. Doing so these centers will be able to train students who have both the necessary skills and expertise to be able to enter the job market. A literature review on the pathology of vocational training schools and centers in agriculture revealed that despite many research studies conducted viewing the matter from diverse set of perspectives, none of them tended to study the non-functionality (flaws) of these centers from the viewpoint of two groups involved in the learning process, 1- students and 2- educators and managers. This study was conducted with the aim of pathology of agricultural vocational schools and training centers in Kermanshah province, as one of the agricultural hubs in Iran, from students’, educators’ and managers’ perspective.

    Methods

    Generally stating, this study is applied in terms of its nature, and uses descriptive survey method in terms of data collection. The statistical population of the study consists of students (n=2800), and educators and managers (n=210). The sample based on Krejcie and Morgan table consists of 338 students who were selected by stratified random sampling. Teachers and administrators are selected according to their population number. To collect data, a two-part questionnaire was used, the first part including questions on individual characteristics of study subjects and the second part identifying the damages of agricultural vocational schools and training centers from the perspective of students, educators and managers (42 items, using Likert-type scale, ranging from 1 to 5). Interviews with managers and observations were also used as needed to obtain additional information.

    Findings

    According to students, the most important flaws of agricultural vocational schools and training centers are the incompatibility of curriculum content with market needs, inflexible educational structures, low diversity of curriculum content, large number of general education courses and lack of up-to-date teachers. Educators and managers also stated that the most important flaws of these centers are inflexible educational structures, time-limit problems with courses duration, low diversity of curriculum content, accepting more students from urban areas and their lack of familiarity with agriculture and inappropriate equipment. Both groups agree on issues such as the inflexibility of the educational structures, top-down curriculum planning and lack of adequate diversity of content. To sum up, The most important flaws of these centers include 1- executive and educational shortcomings, 2- lack of a good planning, 3- lack of interorganizational communication system, 4- environmental barriers, 5- individual and motivational problems, 6- lack of proper evaluation and 7-governmental obstacles.

    Conclusion

    In order to reduce damage, scholars and faculty members can develop a wide variety of materials well-suited for different branches in the field of agriculture. Additionally, more attention should be paid to practical training (in-field education) and development of a well-planed bottom-up curriculum for vocational schools. Also, establishing a memorandum of understanding and agreement between these centers and various industrial sectors in agriculture, and students’ participation in these sectors can be effective for them in gaining required skills and expertise of the field.   

    Keywords: agricultural school, agricultural training center, Damage, Kermanshah Province
  • N. Yaftian *, M. R. Ansari Pages 643-656
    Background and Objectives

    Understanding mathematical concepts is impossible without emphasizing reasoning and takes on instrumental and procedural aspects, and can be more easily recreated if mathematics is learned as a reasoned science instead of a set of procedures. On the other hand, the goal of any educational system is to prepare students for social life; So that they can perform their daily duties well as a citizen. In this regard, they must be able to convince themselves and others with the reasoning they present. However, students face widespread difficulties in understanding reasoning and proof in mathematics as well as in assessing their correctness. Therefore, it is important for students to evaluate the correctness and validity of mathematical reasoning and to use these reasoning to convince themselves and others and deserves further attention and research. The purpose of this research was to study the ability of 11th grade students to evaluate mathematical reasoning to identify the strengths and weaknesses of students..

    Methods

    The present study was conducted by survey method.The statistical population consisted of the 11th grade students in Zanjan and the sample includes 393 boy and girl students selected by random cluster sampling from the gifted, exemplary public, Shahed and public schools and the sample was selected to include all levels of students.. The research instrument is a researcher-made test consisting of 3 problems in familiar, completely familiar and unfamiliar situations.  Students were provided with some responses for  each of these three situations to determine  which responses can be selected to convince themselves,  which ones can be chosen to convince friends, and finally which ones can be selected to get the best score. Descriptive and inferential statistics (Chi-square test) were used for data analysis.

    Findings

    The findings indicated that students were not capable of evaluating mathematical reasoning and in more than 60% of cases they were particularly interested in using formal methods. Selecting the  responses to persuade themselves and friends in more unfamiliar situations indicated that students paid less attentionto to accepted criteria  for accepting a logical reasoning. Students' performance to get the best score from the teacher indicated that their attention to  correct and incorrectsymbolic responses has increased,  the form of presentation seems to be more important to them,. Although they are not able to distinguish formal proof content from the false one, they have ea better understanding for distinguishing invalid reasoning in the familiar situations. The results showed that in some cases gender  influenced  students' performance.

    Conclusion

    It can be said that the current teaching method in mathematics has not had significant results in the area of reasoning and proof. Therefore, it is necessary to review the teaching methods and the content of the  textbooks. The results of this research can be used by education policy makers and textbook authors to pay special attention to the situation of reasoning in mathematics textbooks by being aware of students' views on mathematical reasoning, and perhaps by changing the way textbooks are written, a fundamental step to solve difficulties. Also, by being aware of students' performance in the field of reasoning and proof, math teachers can identify the strengths and weaknesses of their students in the process of math proofs and identify their misconceptions in this field.

    Keywords: mathematics Education, Reasoning, Proof, 11th grade students
  • S. Dashtgerd, K. Bazrafkan *, H. Jahanbakhsh Pages 657-670

    learning architecture. It seems that the mismatch with the needs and current problems of society, forgetting the values of Iranian culture and the lack of basic and applied research, has led architectural education in Iran to a developing trend towards the West lifestyles, norms and Culture. One of the main intention to western education model in architecture is that the modern learning and formal education of architecture in Iran born by the importing of French model (Ecole des Beaux-Arts in Paris and French Royal Academy), German model (Poly technical education, engineering learning and training Schools), English model (practical and experimental learning) and American model (combinational learning). Architectural education in Iran starting by applying French model; and after Islamic Republic revolution in 1979, if some schools and agents attempt to defining local model (Iranian and Islamic pattern) in architectural education but their models cannot developed through different architectural schools. In the last decades development of Anglo- American architectural education models impress all parties in it.  Even though there are many researches concentrate on architectural education in contemporary Iran, but almost none of them focus on Zeitgeist. Interdisciplinary and its synchronicity with global approaches and the needs of society and social context, to recover and making efficient models are the aim of this study  in both, which is suitable for Iran’s situation and Context. This study emphasizes the impact of the architectural education process in relation to the zeitgeist- which is derived from Hegelian literature and philosophy- and explaining its triple components which is dialectic, critical thinking, and updating in education. Finally, the educational programs evaluation has been done by testing these components.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional and applied research. The research methodology was based on qualitative method and content analysis. In research process, the contents of the curriculum of the nine top universities -which is selected in valid ranking and geographical and continental distribution- in the world were analyzed by focusing on Zeitgeist’s concept. Statistical descriptive analysis is the approach to findings and its conclusion.

    Findings

    This study showed that Delft University in two fields of history and theory courses with thirty five percent  and in the field of technology with approximately thirty two percent, and the Massachusetts University with approximately  fifty two percent share in the design department are leading. In interdisciplinary courses, California universities are distinguished from others by about thirty five of the courses. Interestingly, Iran's curriculum has not achieved a significant share in the competition among the world's universities.

    Conclusion

    This research showed that current problems, historical and cultural transcendence is equal to Zeitgeist, which is derived from our society. Although there are a variety of educational models and applied in specific and appropriate educating cases, in all of them some features have a key role to approach the Zeitgeist including changeability, program and design electivity, flexibility in learning curriculum, critical thinking, problem redefining in teaching approaches, and situations simulation.  

    Keywords: Education, educational model, curriculum content, concept of updates
  • M. Mohamadi, R. Sohrabi *, F. Seraji Pages 671-680
    Background and Objectives

    Organizations have used a variety of educational methods to achieve their goals in terms of in-service training of their employees: such as presentations and lectures, group discussions, field visits, or field trips and case studies and so on. Virtual training or e-learning is one of the newest and most innovative training methods that organizations use to train their employees. Due to the special importance of in-service training of employees on one side and the advancements in technology on the other side, the need to use these technologies in the field of organizational training is called for more than ever. But, besides all these factors, organizations should not use unscrupulous and ineffective uses of technology without adequate analysis. but It is also logical to have a deep and accurate understanding of e-learning, in other words evaluate and analyze the barriers ahead. In this regard, the present research aims to study the Virtual In-Service Training of employees and identify barriers to its effectiveness (case study, Kurdistan University of medical sciences). The research is a descriptive survey and in terms of purpose, it's an applied research

    Materials and Methods

    statistical society consisting of managers, academic professors and specialists in the field of the study. 29 people were selected through deliberate and snowball sampling among the statistical society. In order to answer the research questions, Initially, using library study and interview method, data collection was done which resulted in identifying 32 factors. In the qualitative section, the data obtained from the interview were analyzed using content analysis; In this way, the number of words, and terms used in the sentences and the amount of their repetition were counted and checked so that the patterns in the statements were discovered and the obstacles were extracted in the form of short phrases. The Delphi method was then used to confirm the consensus of experts on identified barriers. During the three stages of the Delphi method finally classified 25 factors (barriers) in the form of six main barriers. After concluding the final consensus with the Kendall coefficient of 78%, the factors were ranked using Friedman test. each of the sub-factors was also ranked.

    Findings

    all in all, 32 factors were identified and ranked as barriers to e-learning and In-Service Training: factors related to the learner were ranked first, infrastructure factors, general factors, educational content, factors related to the teacher and organizational factors were ranked afterwards. Each of the main barriers had other sub-factors which were also evaluated and ranked with the Friedman test. For example, in the section on barriers related to learners: learner resistance to change was ranked first, limited knowledge and skills of learners on information technology was ranked second, lack of trust in cyberspace learning was ranked third and learners limitations in accessing Information technology instruments was ranked forth

    Conclusion

     Considering the identified obstacles and also determining the importance of each of them, Measures (such as cost allocation & so on) taken to ensure the effectiveness of in-service virtual training are suggested to focus primarily on learners and then on other factors based on the degree of  its importance.   

    Keywords: ''Training'', In-service training'', ''E-learning In-Service Training'', ''Barriers to effectiveness'', ''delphi''
  • N. Karimi *, H. Vahedi Pages 681-688
    Background and Objectives

    The educational burnout and task value are among the most important variables in the field of education. Educational burnout refers to feeling of tiredness in doing tasks and study, as well as a pessimistic attitude to education and curriculum and a feeling of inadequacy. The task value is one's perception of tasks and their importance, which includes the components of interest, importance, and usefulness. Research has shown that these two variables can affect academic outcomes. The purpose of this study was to investigate the effect of training math skills in physics education on improving the task values and reducing the educational Burnout of 12th grade students. In this regard, the present study aimed to compare students with and without training math skills in physics education in terms of the educational Burnout and task value.

    Methods

    The present research method was a quasi-experimental design as a pre-test-post-test with a control group. In this study a sample of two classes with 36 students from the 12th grade math-physics students from the statistical community of students of the District 1 of Tabriz were selected in the first semester of the 2018-19 academic year. The students in this study were selected by purposeful sampling and then randomly assigned to two experimental and control groups. Students in the experimental group were exposed to math skills training for 8 sessions and the control group received traditional training over the same period. The training math skills in physics education package has been prepared by physics teachers and reviewed and approved by professors in the field of education and physics at the university. This package included justifying students about training math skills and their applications in training physics concepts such as vector analysis in physics, linear function and its application in physics, quadratic function and its application in physics tangents and slope. Both groups were evaluated before and after the study by educational burnout and task value questionnaires. The obtained data were analyzed using covariance method.

    Findings

    The results of study showed that there is a significant difference between the two groups in terms of their educational burnout. Students who had math skills training in physics education demonstrated lower educational burnout in compare with control group. The results also showed that there was a significant difference between the two groups in the task value. The results show that students who have been taught math skills show a higher task value.

    Conclusion

    The results of the research confirm the effect of teaching math skills in physics education on improving the task values and reducing educational burnout of students. The results can be used in the field of education. In this regard, it is suggested that in order to improve the task value and reduce academic burnout and consequently to improve academic outcomes, the teaching math skills in physics education be considered. The study did not examine burnout subscales. It is suggested that in future studies, the effect of teaching math skills on physics education on the subscale of academic burnout be examined.

    Keywords: Mathematics Skills, Physics Training, Educational Burnout, Task Values
  • M. Talebi, M. Moosavi *, K. Poushaneh Pages 689-706
    Background and Objectives

    Creativity or Innovation is a controversial issue in various scientific fields, especially educational sciences and psychology. If we consider design as an imaginative creation of pre intended possible form of things to achieve different humanistic purpose; in this process, Creativity, as a multilevel concept, can be thought as a process that, although formed in the human minds, but is has also objective appearance in architectural patterns, methods and designs. In recent decades, the creativity concept Investigation, its functions and its influence on learning - as well as the ways of teaching creativity - have become a matter of great importance. The purpose of this research is to evaluate the levels of basic and altered creativity in the architectural design studio (3) course, based on the four main components of Torrance Creativity Thinking Test (Fluency, flexibility, originality and Elaboration) and Scamper tecnique.

    Materials and Methods

    The required data of this research were collected by using the experimental research method in the form of the pre-test and post-test design through both Torrance's test  and drawing sketch among the students of Ardabil Azad university in the second semester of the academic year 2017-2018.  The research sample consisted of 40 students divided into two groups with two individual instructors. In first step, by using the pre-test, the level of students' creativity in each of 4 dimensions was measured. Then, in order to evaluate altered creativity, the first group was trained by common training - approved in higher education- and the second group instructed and evaluated through the experimental intervention – implementation of creativity training program (Teaching Brainstorming technique) in 6 sessions, by Related exercises. Finally, in second step, by using Scamper technique, drawing sketch test was given to both groups.

    Findings

    Statistical data were analyzed by running both MANOVA and ANOVA techniques in SPSS. The Results obtained from the implementation of the experimental method, showed statistically significant difference between the experimental group and the control group (common and approved method of training) at the levels of Torrance creative thinking components. And among 4 components of Torrance creative thinking, Fluency has been improved by creativity training techniques more than other components in both multiple choice and sketching tests. In fact, it could be deducted that students, were able to draw more ideas related to the subject of design, after learning creative techniques in the post-test step, which showed an increase in the fluid level of creativity of this group. Also, based on data analysis, the originality dimension is at a lower level than other components.

    Conclusion

    While creativity based instruction enhances architectural design skills and impacts on all   components of creativity (Fluency, flexibility, originality and Elaboration), the current teaching method not only can undermine the students' originality but also may lead the design process to imitation. In addition, in the originality dimension, due to factors which has influence on it such as time and space, the student's experience, adequate practice and group interaction, it is suggested to consider each of these components in assessment techniques.   

    Keywords: Creativity components, Brainstorming, Scamper, Torrance Creative Thinking test, Architectural design
  • R. Afkhami, N. Asghary *, A. Medghalchi Pages 707-722
    Background and Objectives

    The figural patterns have a unique capacity to enhance functional thinking. The patterns generalization in school mathematics is considered as a way to promote functional thinking. Variable is one of the concepts in patterns generalization. Paying attention to figural patterns provides an opportunity for students to understand the meaning of variable and how to use it. Reference is also a central concept in patterns generalization. The number of variables is one of the characteristics that has been proposed in the pattern generalization tasks, but all the research has been related to one variable, linear and quadratic patterns. The aim of this study was to identifying the prior schemas in generalization of two-variable figural patterns. As regard to the concept of two variables, understanding three-dimensional space is a prerequisite for understanding and generalizing two-variable patterns. In these patterns, instead of one independent variable, there are two independent variables that change simultaneously and affect the dependent variable. Understanding these patterns requires the development of the R2 space scheme to R3 space, which is not a cognitively complex step and does not require the reconstruction of the existing scheme.

    Methods

    The present research is part of a broad research which is done using quantitative-qualitative (mixed) research method. The research framework is APOS theory and based on the use of ACE (Activities, Class discussions and Exercises) teaching cycles. This research was conducted in three steps. In the first step, initial genetic decomposition for generalization of two-variable figural patterns was designed using the background, self-concept analysis and researchers’ experiences. It includes the prior schemas for generalization. In the second step, from the total 493 students of Malekan city (in East Azerbaijan) as the statistical population of research, a sample of 220, 7th grade students were selected based on the Cochran formula for determination of sample size. Then, a test that includes 7 tasks was designed based on APOS framework. The validity of the test was confirmed by three experts in mathematics education and four experienced teachers. Internal consistency of questions was estimated with Cronbach’s alpha and reported to be 0.69. Students responded the test at 90 minutes. The third step of research began with 19 students, with permission from the education and training office of Malekan, and school principals and parents of students. This step is done in three cycles.

    Findings

    Using the analysis of students' responses to this test based on the APOS framework and doing three cycles of the research were conducted with the teaching method of Activity-Class Discussion-Exercise (ACE) with 19 students; genetic decomposition was finalized in this way, and defects of students in reference schema, R3 schema and variables schema as prior schemas in generalization of two-variable figural patterns were identified and encoded. Most of students had a good understanding of working with two variables. However in the context of generalization of two-variable figural pattern revealed many difficulties at the naming of variables,  and using independent and dependent variables in  proper position

    Conclusion

    Identifying the mental constructs of students in generalizing patterns eases better teaching and learning.

    Conclusion

    By identifying the mental structures of students in generalizing patterns, the path of teaching and learning will be smoother. 

    Keywords: Functional Thinking, Generalization, APOS Theory, Two-variable figural pattern
  • F. Rajabipour, M. Delshad Siahkali * Pages 723-738

    What is considered as a serious concern in the contemporary urban system is the widening gap between man and natural systems. The extreme density of buildings has brought about interaction with technology instead of interaction with nature, and lack of interest in environmental concerns for the urbanite adolescents, which can lead to a serious crisis in the mental health of an adolescent due to being on the path of maturity. Many studies in the field of learning environments indicate the effectiveness of interaction with natural processes on the promotion of adolescents' social identity; therefore, creating a suitable environment for reducing social harm and acquiring social skills can be effective in reducing mental pressures.

    Background and Objectives

    Researches have shown that adolescents' interaction with nature is effective in improving stress and promoting effective mental health, and also nature-based learning environments play an important role in improving adolescents' social identity. This study tries to improve the level of adolescents’ mental health by recognizing and analyzing biophilic approach patterns as a nature-based approach, along with acquiring related capabilities and skills in educational environments. In addition to the explanation of the patterns corresponding to the experiences of biophilic (bio-oriented) attitudes, the present study prioritizes the related environmental indicators to acquire the abilities (cognitive, behavioral, emotional, and motivational) of the adolescence period in the context of learning.

    Materials and Methods

    The used method is applied in terms of purpose, and the study method is descriptive-analytical and survey in terms of nature. Data collection is based on the study of library resources, and in the field stage, it is based on the distribution of questionnaires and interviews; also, the SPSS software was used to analyze the data. The Chi-square test is used to examine the significance of the relationship between variables in the research hypotheses, and the Pearson test is used to examine the correlation of independent and dependent variables that indicates the establishment of a correlation between research variables, which shows that the accuracy between all variables is less than 0.05 and the correlation coefficient of all relations is positive. The correlation coefficient between all variables is above 0.6 that indicates the establishment of a positive and strong relationship between all of the variables. The Friedman test was used in order to prioritize the relationships and strategies, and the content validity method was used to determine the reliability of the measurement of the questionnaire’s validity; also, the Cronbach's alpha test was used to examine the reliability of the questionnaire in SPSS software.

    Results

    There is a significant difference between the types of environmental experiences (direct experience of nature, the indirect experience of nature, and the experience of space and place) in order to establish a compatible interaction between adolescents and nature. Also, the experience of direct interaction between adolescents and cognitive competence acquisition has the greatest impact on the promotion of adolescents' mental health; subsequently, the indirect experience of nature with cognitive competence acquisition and experience of space and place with behavioral competence acquisition have the greatest impact on the promotion of adolescents' mental health. According to the obtained information, social competencies are prioritized through biophilic design experiences.

    Conclusion

    The results indicate that design experiences in the context of learning according to the biophilic approach can meet the psychological needs of the adolescent period, because of the deep multifaceted relationship with nature. Providing solutions following the patterns of this approach in nature-based learning environments can provide the conditions for achieving social adequacy and promoting adolescents’ mental health.   

    Keywords: Biophilic, Bio-orienting, Teens Learning environments, Social adequacy
  • M. Roshanian Ramin, K. Aliabadi *, A. Delavar Pages 739-748
    Background and Objectives

    Today Computer games are one of the most effective media among various educational media. However, playing games can be used as a training method in education process. But in the opinion of many researchers, the making the game by the students can have deeper effects and it is an instructive and enjoyable experience for people, especially students. Computer game-making will stimulate thinking and creativity because in this action individual engaged in the multi-dimension activities. Due to the computer game-making by students is the new phenomenon and lack of enough research on the impact of this activity on creativity, there is a need for more research in this area. In this regard, the main purpose of this study was to investigate the effect of computer game-making on the creativity of elementary male students and sub-objectives were include: 1-Investigating the effect of computer game-making on the fluid dimension of creativity. 2- Investigating the effect of computer game making on the originality dimension of creativity. 3-Investigating the effect of computer game making on the flexibility dimension of creativity. 4- Investigating the effect of computer game making on the expansion dimension of creativity.

    Materials and Methods

    The research method in this study was a quasi-experimental pre-test and post-test design with a control group. The statistical population was all boys' primary schools in the city of Islamshahr. One of these schools was selected. The sample of this study was 40 students from fourth to sixth grade who were selected using simple random sampling method and were randomly assigned to the control and experimental groups. The data collection tool was the Torrance Form B Creativity Test, which includes four subscales: fluidity, flexibility, originality, and expansion. The method of data collection was survey and the method of data analysis was differential t-test.

    Findings

    Data analysis showed that computer game-making had a positive effect on creativity and its dimensions. Regarding the sub-hypotheses, the results showed that the mean score of the fluidity dimension of creativity in the experimental group was 9.21 with a standard deviation of 4.52 and the mean score of the control group was 2.25 with a standard deviation of 1.43. Analysis of the data showed that the experimental group experienced more changes in the creative fluid dimension than the control group and their fluidity increased  compare to before playing, (sig 0.001). Therefore, the research hypothesis was confirmed at the level of P

    Conclusion

    game-making involves the user in a real multidimensional problem, and it can provide the context for fostering creativity. Game-making required the presentation of new ideas in the process of designing and producing games, and students saw the result of their work objectively, they had an inner motivation to keep working and continued to complete their ideas as well as come up with new ideas, and this is the point that has been emphasized in theories of creativity. 

    Keywords: Creativity, computer game, Game making