فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 149، فروردین و اردیبهشت 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 149، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مینا وصال*، چنگیز رحیمی صفحات 2-23
    زمینه و هدف

    نگرانی ها به طور فزآینده ای در مورد تاثیر رسانه های اجتماعی بر افسردگی در نوجوانان مطرح شده است. این پژوهش با هدف جمع بندی و ترکیب مطالعات کمی در رابطه با ارتباط استفاده از رسانه های اجتماعی و افسردگی در جمعیت نوجوان انجام شد.

    مواد و روش

    این پژوهش به بررسی نظام مند و فراتحلیل مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر اینترنت و رسانه های اجتماعی بر افسردگی در نوجوانان با استفاده از ابزارهای جست و جو در پایگاه های فارسی و انگلیسی پرداخته است. در مجموع، 15 مقاله انگلیسی که ملاک های ورود را دارا بودند، وارد پژوهش شدند.

     ملاحظات اخلاقی:

    در کلیه مراحل پژوهش، کدهای اخلاق تحقیق و نشر رعایت گردید.

    یافته ها: 

    این مرور نظام مند و فراتحلیل ارتباط اندک (18/0) اما معنی دار (000/0<p) بین استفاده از رسانه های اجتماعی با افسردگی در نوجوانان را نشان داد. با این حال، این ارتباط پیچیده است و با عوامل متعدد روان شناختی، اجتماعی، رفتاری و فردی در ارتباط است. بنابراین، متغیرهای میانجی و تعدیل گر باید مورد بررسی و سنجش قرار گیرند. باید توجه داشت که بیش تر تحقیقات مورد بررسی، مقطعی بوده اند، لذا نمی توان رابطه ی علیت بین استفاده از رسانه های اجتماعی و افسردگی را استنباط کرد. تحقیقات انجام شده در ایران تنها به بررسی اعتیاد به اینترنت پرداخته اند. انجام تحقیقات در آینده ضروری است.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع، مکانیسم تاثیر رسانه های اجتماعی بر افسردگی باید از طریق تحقیقات کیفی و مطالعات طولی مورد بررسی بیش تری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، افسردگی، نوجوانان، مرور نظام مند، فراتحلیل
  • راحیل میرزایی، مهدی جواد چاوش، مهدی رجب نیا، ولی الله آرش، علی بیژنی، میثم میرزایی*، محمد مهدی نقیبی سیستانی صفحات 24-35

    مقدمه:

     به منظور جلوگیری از پوسیدگی ناشی از دمینرالیزاسیون مینای اطراف اتصالات ارتودنسی ثابت با باکتری های شایع پوسیدگی زا نظیر استرپتوکوکوس موتانس و سوبرینوس و عدم وجود تحقیقات کافی در زمینه سمان های مورد استفاده در ارتودنسی بر آن شدیم تا خواص ضدباکتریایی سه سمان شایع در ارتودنسی (گلاس آینومر، زینک فسفات و پلی کربوکسیلات) را بر روی دو باکتری شایع پوسیدگی زا (استرپتوکوکوس موتانس و سوبرینوس) مورد بررسی قرار دهیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی بعد از کشت دو سویه استاندارد باکتری های استرپتوکوکوس موتانس و سوبرینوس و تغلیظ و به رقت رساندن آنها، از تست تماس مستقیم برای بررسی خواص ضدباکتریایی سمان ها استفاده شد. گروه ها (5=n) شامل: سه نوع سمان گلاس آینومر Resilience ، زینک فسفات  Hoffman’s و پلی کربوکسیلات Hoffman’s  و سه سمان گلاس اینومر، زینک فسفات و کربوکسیلات از کارخانه آریا دنت ایران بودند. داده های حاصل با نرم افزار SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    MUBABOL.REC.1391.7.

    یافته ها

    در هر دو نوع محیط کشت حاوی باکتری های استرپتوکوک موتانس و استرپتوکوک سوبرینوس میان محیط های کشت حاوی 3 گروه سمان ها از نظر قطر هاله عدم رشد باکتری، تفاوت آماری معنی دار مشاهده گردید (p<0.001). به طور کلی میانگین قطر هاله عدم رشد در سمان پلی کربوکسیلات ایرانی از نوع خارجی آن بیشتر بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

    اثر آنتی باکتریال سمان گلاس آینومر بیشتر از دو نوع سمان زینک فسفات و پلی کربوکسیلات بود. و نیز اثر آنتی باکتریال سمان های مورد بررسی بر باکتری استرپتوکوک سوبرینوس قوی تر از باکتری استرپتوکوک موتانس بوده است. همچنین به نظر می رسد سمان پلی کربوکسیلات ایرانی در هر دو نوع محیط کشت، نسبت به نوع خارجی آن اثر آنتی باکتریال بهتری دارد.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، سمان، ارتودنسی، استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سوبرینوس
  • رحمت الله فتاحیان دهکردی*، سورن نورائی، البرز یدالهی صفحات 36-49
    زمینه و هدف

    دیابت بیماری شناخته شده ای است که عوارضی مانند رتینوپاتی، نفروپاتی و گاستروپاتی را به همراه دارد. این مطالعه به منظور بررسی اثر تیامین و استات سرب بر کولون موش های دیابتی شده با آلوکسان طرح ریزی شده است که اثرات آن در درمان و یا کاهش عوارض بافتی ناشی از دیابت آشکار می گردد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه 63 عدد رت با میانگین وزنی 5±200 گرم در 9 گروه دسته بندی شدند. 1) گروه دیابت+استات ppm 200؛ 2) گروه تیامین+استات ppm 200؛ 3) گروه تیامین+استات سرب ppm 1000؛ 4) گروه دیابت+تیامین+استات سرب ppm 1000؛ 5) گروه دیابت؛ 6) گروه دیابت+ تیامین؛ 7) گروه دیابت+تیامین+استات ppm 200؛ 8) گروه دیابت+استات ppm 1000؛ 9) گروه کنترل. پس از یک دوره ی 20 روزه، نمونه ها از حفره ی شکمی خارج و با استفاده از روش معمول بافتی، اسلایدهایی جهت ارزیابی استریولوژی و هیستومورفومتری تهیه گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه با کد اخلاق GRN1M1903 در دانشکده ی دامپزشکی دانشگاه شهرکرد تایید شده و کلیه ی روش های به کارگرفته شده در پژوهش حاضر از جمله آسان کشی، با رعایت کامل اصول اخلاقی مقید کردن حیوان انجام پذیرفت.

    یافته ها: 

    میانگین ضخامت لایه ی مخاطی- زیرمخاطی در گروه های 6 و 7 نسبت به سایر گروه های تیمار اختلاف معنی داری نشان داد. ضخامت لایه ی عضلانی بین گروه کنترل و همه ی گروه های تیمار به استثنای گروه های 2، 6 و 7، اختلاف آماری معنی داری از خود نشان داد. در میانگین ضخامت لایه ی ادوانتیس در گروه های 1، 7 و 8 اختلاف معنی داری با گروه کنترل مشاهده نشد. نتایج نیز بیانگر اختلاف آماری معنی داری در مساحت لایه های مختلف بافت کولون بین گروه 1 و گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    با بررسی نتایج حاصل از این مطالعه، به نظر می رسد تیامین اثرات بهبودی را در ضخامت لایه ی عضلانی و ضخامت لایه ی ادوانتیس به دنبال داشته است. از سوی دیگر مساحت لایه ی مخاطی تحت تاثیر اثرات بهبود دهنده تیامین نبود.

    کلیدواژگان: تیامین، استریولوژی، دیابت، رت، کولون
  • پدرام پوریایی بیاچال، نجمه رنجی*، علی ناظمی صفحات 50-61
    زمینه و هدف

    ناشنوایی غیر سندرمی یک ناهنجاری ناهمگن ژنتیکی است. جهش در ژن GJB2 یکی از مهمترین علل ناشنوایی غیر سندرمی در بسیاری از کشور ها است. هدف از این مطالعه ارزیابی جهش های ژن GJB2 در  31 فرد ناشنوا در استان گیلان بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی مقطعی، نمونه های خونی از 31 فرد ناشنوای غیر سندرمی از شهر های رشت و  بندر انزلی جمع آوری شد. بعد از جداسازی DNA، ژن GJB2 به روش PCR تکثیر و سپس تعیین توالی شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه، سه جهش در 18 فرد ناشنوا شناسایی شد. جهش 35delG بالاترین فراوانی (38/48%) را در افراد ناشنوا بصورت هموزیگوت (در 14 فرد) و بصورت هتروزیگوت (در 2 فرد) داشت. یک بیمار با جهش V153I بصورت هتروزیگوت و یک بیمار با 35delG/G200R  جهش بصورت هتروزیگوت مرکب شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که جهش 35delG یک جهش شایع در ژن GJB2 در  افراد ناشنوای غیر سندرمی در استان گیلان باشد.

    کلیدواژگان: ژن GJB2، حذف ژنی، ناشنوایی، توالی یابی
  • هاله سادات توکل افشاری، مسعود همایونی تبریزی*، توران اردلان صفحات 62-73
    پیش زمینه و هدف

    رگ زایی یا آنژیوژنز، به فرایند تشکیل عروق خونی جدید از عروق پیشین گفته می شود که نقش مهمی در شرایط فیزیولوژیک از جمله رشد و نمو، ترمیم زخم و تولید مثل برعهده دارد. همچنین این فرآیند در پدیده های پاتولوژیکی و بروز بیماری های مختلف به خصوص رشد تومور و متاستاز، نقش حیاتی دارد. در پژوهش حاضر اثرات ضد رگ زایی نانوامولسیون سنتز شده از اسانس گیاه شوید با استفاده از روش CAM مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها:

     به منظور بررسی اثرات ضد رگ زایی در روز دوم انکوباسیون، روی تخم مرغ ها پنجره باز شد و در روز هشتم یک اسفنج ژلاتینی به همراه نانوامولسیون شوید با دوزهای مختلف (12.5، 25 و 50 میکروگرم بر میلی لیتر) بر روی پرده کوریوآلانتوییک قرار داده شد. در روز دوازدهم انکوباسیون از استریومیکروسکوپ تحقیقاتی به منظور ارزیابی میزان رگ زایی و تصویر برداری از ناحیه تیمار استفاده شد. فاکتورهای عروقی با نرم افزار Image J مورد بررسی قرار گرفت.

    ملاحضات اخلاقی: 

    تمامی آزمایش های این تحقیق با رعایت موازین اخلاقی و طبق تایید کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد با شناسه مصوبه IR.IAU.MSHD.REC.1398.027 انجام گرفت.

    یافته ها:

     نتایج بررسی اثر نانوامولسیون بر میزان رگ زایی در تست CAM، نشانگر کاهش طول و تعداد رگ های پرده کوریوآلانتوییک در نمونه های تیمار شده در مقایسه با تیمار نشده می باشد. همچنین کاهش قد و وزن جنین های تیمار شده در مقایسه با تیمار نشده در این بررسی نشان داده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    فعالیت ضد رگ زایی نانوامولسیون شوید نشان دهنده ی کاربرد احتمالی این ماده برای بیماری هایی همچون سرطان است، که مهار تشکیل رگ های خونی در آن ها مورد نظر می باشد. بنابراین نانوامولسیون شوید می تواند به عنوان یک ماده برای مطالعات بیشتر در زمینه سرطان پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، پرده ی کوریوآلانتوئیک، نانوامولسیون اسانس شوید
  • محمد زنجبریان، کوروش اعتماد، فاطمه زارعی، رزیتا فرهادی، جلال الدین سعدی* صفحات 74-83

    مقدمه:

     تصورزندگی بدون امواج الکترومغناطیسی تقریبا غیرممکن است. این امواج درعملکرد ملاتونین وایجادبسیاری ازبیماری ها موثراست.مطالعه حاضربا توجه به اثرات مضرمواجهه با امواج الکترومغناطیس باهدف تعیین رابطه امواج الکترومغناطیس باسطح هورمون ملاتونین سرم خون درشاغلین پست های برق 230 کیلوولت استان گلستان شکل گرفت. 

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی درشاغلین پست های برق 230 کیلو ولت استان گلستان درسال 1395انجام گرفت.44 نفرازشاغلین پست های برق (گروه مورد) و23 نفراز کارکنان مراکز بهداشتی درمانی (گروه شاهد) که دارای شیفت های 24 ساعته بودندبه صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند.شدت میدان های الکتریکی ومغناطیسی توسط دستگاه سنجش امواج الکترومغناطیس مدل 190-TM با استفاده از متدشماره 203 NIOSH اندازه گیری شد. سطح هورمون ملاتونین نمونه های سرم خون شاغلین گروه موردو شاهد با استفاده از روش کمی لومینانس و الیزادر آزمایشگاه انجام گرفت. نتایج بدست آمده پس از ورود به نرم افزار Spss22 توسط آزمون های آماری تی تست، من ویتنی، آنالیز واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی کندال وپیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت. 

    یافته ها

    100درصدشدت میدان الکتریکی وچگالی شارمغناطیسی اندازه گیری شده درپست های برق درمحدوده مجاز مواجهه شغلی قرار دارد. میانگین سطح هورمون ملاتونین درگروه مورد نسبت به گروه شاهدکمتر بوده ولیکن اختلاف معنی داری مشاهده نگردید (0/761=P).همچنین اختلاف معنی داری بین میانگین سطح هورمون ملاتونین باگروه سنی (381/0 = P)،سابقه کار (0/213 = P)،گروه های شغلی (0/515 = P)،محل فعالیت شاغلین (0/482 = P) مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه دراین مطالعه ارتباط معنی داری بین امواج الکترومغناطیس وسطح هورمون ملاتونین مشاهده نشده است وامواج الکترومغناطیس درحدود مواجهه مجازقرارداشتند می توان چنین نتیجه گیری کرد که امواج الکترومغناطیس برسطح هورمون ملاتونین شاغلین مردپست های برق 230 کیلوولت استان گلستان تاثیرنداشته است.ولیکن با توجه به کاهش مشاهده شده نسبت به گروه کنترل اظهار نظرقطعی نیاز به بررسی های بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیس، ملاتونین، گلستان
  • زهره کریمی طاهری، محمدحسین اعرابی، علی نظری عالم، مجید نجاتی، محمد شایسته پور، حمیدرضا گیلاسی، افشین صالحی، محمداسماعیل شهاب الدین* صفحات 84-97
    مقدمه

    گیاهان شیرین بیان و لاواند دارای اثرات ضد سرطانی و ضد میکروبی می باشند اما به دلیل فراهمی زیستی پایین و تخریب پذیر بودن، استفاده از آنها به عنوان دارو دارای محدودیت هایی می باشد. یکی از راه های رفع این محدودیت ها، استفاده از نانو ذرات می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد تکثیری نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند بر علیه سلول های سرطانی و خواص ضد میکروبی آن در محیط برون تنی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند به روش امولسیون سازی خودبخودی ساخته شد. اثر ضد تکثیری نانوامولسیون با استفاده از روش رنگ سنجی MTT بر روی دو رده سلولی HepG2 و SK-MEL-3 بررسی گردید. برای سنجش اثر ضد میکروبی از چهار سویه باکتری استاندارد استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آیروژینوزا و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و روش کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تست MTT بر روی سلول های HepG2 نشان داد غلظت های 2500، 1250 و 630  میکروگرم بر میلی لیتر نانوامولسیون برای سلول سمیت ایجاد کرده و موجب مرگ بیش از 50% سلول ها شده اند (IC50=401μg/ml) (05/0<p). نتایج حاصل از این ارزیابی بر روی سلول های  SK-MEL3نشان داد   که به استثنای غلظت 75 میکروگرم نانوامولسیون، بقیه غلظت های آن سبب مرگ بیش از 50%  سلول ها شده اند (IC50=82) (05/0<p).به علاوه نانوامولسیون دارای خواص ضد میکروبی در چهار سویه باکتری مورد مطالعه شده و بیشترین خاصیت ضد میکروبی آن در باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند دارای اثرات ضد میکروبی و ضد تکثیری بر علیه دو رده سلولی مورد مطالعه می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که تبدیل عصاره و اسانس به شکل نانوامولسیون می تواند اثرات بیولوژیک آنها را افزایش داده و به عنوان یک فرمولاسیون دارویی جدید به کار رود.

    کلیدواژگان: شیرین بیان، لاواند، نانو امولسیون، ضد میکروبی، ضد تکثیری
  • فریده رنجبران، حمیدرضا جمیلیان*، بهمن صادقی سده صفحات 98-107
    مقدمه

    افسردگی اساسی شایع ترین اختلال روانپزشکی می باشد که با افت شدید عملکرد، ناتوانی و خطر 15 درصد خودکشی همراه است. آلوپورینول با مهار گزانتین اکسیداز باعث افزایش سطح تریپتوفان در بدن میشود  و با افزایش سطح تریپتوفان که خود پیش ساز سروتونین است میتوان سبب بهبود علایم افسردگی شد. هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش آلوپورینول در درمان افسردگی اساسی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور تعداد 70 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی براساس DSM IV -TR بصورت تصادفی (زوج و فرد بودن پرونده بیمار) به دو گروه مساوی تقسیم شدند. هر دو گروه روزانه  40 میلی گرم سیتالوپرام  بمدت 6 هفته دریافت کردند. علاوه بر سیتالوپرام گروه مداخله روزانه 300 میلیگرم آلوپورینول و گروه کنترل دارونما دریافت کرد. در انتهای هفته سوم و ششم از بیماران تست افسردگی همیلتون گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره همیلتون 3 هفته بعد از درمان در گروه پلاسبو 1/3 ± 42/28 و در گروه آلوپورینول این میانگین 4/3 ± 02/23 شد و بعد از 6 هفته پس از درمان میانگین نمره افسردگی در گروه پلاسبو 1/4 ± 28/23 و در گروه آلوپورینول میانگین نمره افسردگی 2/1 ± 4/20 شد که اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده شد و بیانگر آن است که گروه مداخله میانگین نمره افسرگی پایین تری در تست همیلتون نسبت به گروه کنترل داشته است.

    نتیجه گیری : 

    آلوپورینول می تواند سبب بهبود علایم افسردگی شود و همچنین می توان از این داروی به عنوان یک داروی کمکی موثر در درمان افسردگی اساسی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلوپورینول، اختلال افسردگی اساسی
  • سیف الله آقاجانی، سحر خوش سرور*، سارا تقی زاده هیر صفحات 108-121

    زمینه و هدف:

     سرطان سینه یکی از رایج ترین سرطان ها در زنان است که مشکلات جسمانی و روانی فراوانی را به همراه دارد. پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی درمان پردازش مجدد هولوگرافیک بر انعطاف پذیری شناختی و رشد پس از سانحه در زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی مبتلایان به سرطان سینه پس از جراحی ماستکتومی می باشد که در یک مرکز فوق تخصصی انکولوژی و شیمی درمانی در شهر تهران در تابستان 1399 تحت درمان بودند. با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 زن مبتلا به سرطان سینه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش ضمن دریافت درمان دارویی، تحت درمان پردازش مجدد هولوگرافیک به صورت گروهی در 9 جلسه ی یک ساعته (هفته ای دو جلسه)، به مدت 5 هفته قرار گرفت؛ اما گروه کنترل صرفا درمان دارویی را دریافت نمود. هر دو گروه در شرایط پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و پرسشنامه رشد پس از سانحه (تدسکی و کالون، 1996)، ارزیابی شدند. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) در نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل گردید.

    ملاحظات اخلاقی:

     کسب رضایت آگاهانه از اصول اخلاقی در این پژوهش بود. این مطالعه با کد  IR.ARUMS.REC.1399.393 به تصویب کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اردبیل رسیده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان پردازش مجدد هولوگرافیک بر انعطاف پذیری شناختی (42/319=F، 0/01>P) و رشد پس از سانحه (18/300=F، 0/01>P) در زنان مبتلا به سرطان سینه، موثر بوده است و باعث افزایش انعطاف پذیری شناختی و رشد پس از سانحه در بیماران شده است.

    نتیجه گیری

    توجه به عوامل روان شناختی و شیوه ی پردازش اطلاعات در بیماران سرطانی، از اهمیت بسزایی برخوردار است، لذا به مشاوران و روان درمانگران پیشنهاد می شود که از درمان پردازش مجدد هولوگرافیک به عنوان درمان مکمل و بدون عارضه ی جانبی در کنار درمان های پزشکی جهت کاستن از معضلات روانی و اجتماعی که توسط بیماری ایجاد می شود، استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، درمان پردازش مجدد هولوگرافیک، رشد پس از سانحه، سرطان سینه
  • احمد همتا*، سحر عدل صفحات 122-135
    زمینه و هدف

    سرطان پستان، شایع ترین نوع سرطان و علت اصلی مرگ و میرهای ناشی از سرطان در زنان در سراسر جهان است. گیرنده فاکتور رشد فیبروبلاست 2 (FGFR2) یک گیرنده تیروزین کینازی است که نقش مهمی در رشد، تهاجم، حرکت و آنژیوژنز سلول های توموری دارد. چندین پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی در ناحیه اینترون 2 ژن FGFR2 یافت شده است که همراهی معنی داری با خطر ابتلا به سرطان پستان نشان می دهند. تنوع ژنتیکی در این گیرنده یک عامل خطر جدید برای سرطان پستان است. هدف از این مطالعه بررسی همراهی پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی rs2981582C/T در جمعیت زنان استان مرکزی با سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها: 

    80 زن مبتلا به سرطان پستان و 80 زن سالم (شاهد) از جمعیت زنان استان مرکزی انتخاب شدند. پلی مورفیسم rs2981582 جهت بررسی همراهی با سرطان پستان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. استخراج DNA از نمونه های خونی افراد از طریق کیت انجام شد. حضور این چند شکلیهای تک نوکلیوتیدی از طریق تکنیک RFLP-PCR مشخص شد. آنالیزهای آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 (آزمون آماری کای-اسکوار) انجام شد و مقادیر P≤0/05 معنی دار در نظر گرفته شدند.

    یافته ها:

     تفاوت آماری معنی داری در فراوانی پلی مورفیسم rs2981582 در ژن FGFR2 بین گروه شاهد و بیمار مشاهده شد (0/000=p). در گروه بیمار ژنوتیپ TT به میزان قابل توجهی با خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط بود (3/566or=  ;0/000p=). از طرفی آلل C یک نقش حفاظتی در برابر ابتلا به بیماری از خود نشان داد (0/000=p)

    نتیجه گیری: 

    مطالعه ما ارتباط معناداری میان پلی مورفیسم rs2981582C/T و خطر ابتلا به سرطان پستان نشان داد و پیشنهاد می کند که این پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی می تواند به عنوان یک بیومارکر جهت پیشگویی سرطان پستان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، سرطان پستان، FGFR2، RFLP-PCR
  • جواد وکیلی، وحید ساری صراف، توحید خانواری* صفحات 136-149

    زمینه و هدف:

     چاقی وضعیت بالینی است که سیسیتم هورمونی مرتبط با رشد را مخصوصا در نوجوانان تحت تاثیر قرار می دهد. احتمال می رود تمرینات تناوبی با شدت بالا بتواند این آثار مخرب را کاهش دهد.

    مواد و روش ها

    به همین منظور در یک طرح تحقیقی نیمه تجربی از میان پسران نوجوان (سن: 18-13 سال، میانگین قد: 8±154 سانتی متر، شاخص توده بدن: 1/4±27/05 کیلوگرم بر متر مربع)، 30 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و در 3 گروه تمرین تناوبی کوتاه مدت، طولانی مدت و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه تمرین کوتاه مدت 9 وهله 30 ثانیه ای با 150 ثانیه استراحت بین وهله ها و گروه تمرین بلند مدت 4 وهله 150 ثانیه ای با 240 ثانیه استراحت بین وهله ها را 3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته انجام دادند. ترکیب بدنی و نمونه های خونی 48 ساعت قبل و بعد از پروتکل تمرینی برای اندازه گیری شاخص های مدنظر اخذ گردید. تغییرات هر یک از شاخص ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر 2*2 و در سطح معنی داری (P<0/05) بررسی گردید.

    ملاحظات اخلاقی:

     این مطالعه دارای کد اخلاق به شماره IR.TABRIZU.REC.1398.021 است.

    یافته ها

    پس از 8 هفته تمرین، هورمون رشد در هر دو گروه تمرینی افزایش و دور ران، دور بازو و درصد چربی کاهش پیدا کرد (0/05<p). اما هیچ تغییری در عامل رشد شبه انسولینی، شاخص توده بدنی و وزن آزمودنی ها مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    تمرینات کوتاه و بلند مدت تناوبی با شدت بالا پتانسیل بالقوه ای برای بهبود وضعیت هورمون رشد و ترکیب بدنی نوجوانان دارای اضافه وزن دارد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، اضافه وزن، عامل رشد شبه انسولینی، هورمون رشد
  • زهرا زری مقدم*، حسین داودی، خلیل غفاری، حمیدرضا جمیلیان صفحات 150-167
    مقدمه

    رشد و بالندگی هر جامعه ای مرهون نظام آموزشی آن جامعه است. نظام آموزشی زمانی می تواند کارآمد و موفق باشد که عملکرد تحصیلی یادگیرندگان را در دوره های مختلف مورد توجه قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمراقبتی روانی بر سلامت روان و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش نابرابر بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان مراجعه کننده به مشاوره مدرسه بودند که 40 نفر از آنها (20 نفر گروه کنترل و 20 نفر گروه آزمایش) به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس dass-21و اشتیاق تحصیلی استفاده شد. آموزش خودمراقبتی روانی طی 10 جلسه 2 ساعته به گروه آزمایش ارایه گردید. سپس از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. روش تحلیل داده ها در سطح استنباطی با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است آموزش خودمراقبتی روانی بر سلامت روان دانش آموزان اثربخش بوده (05/0> P) و همچنین یافته ها نشان داد آموزش خودمراقبتی روانی بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان موثر نبوده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت آموزش خودمراقبتی روانی برای بهبود سلامت روان استفاده شود و همچنین آموزش خودمراقبتی روانی بر اشتیاق تحصیلی اثری نداشته است.

    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی روانی، اشتیاق تحصیلی، سلامت روان، دانش آموزان
|
  • Mina Vesal*, Changiz Rahimi Pages 2-23
    Background & Aim

    Concerns are increasingly raised about the impact of social media use on depression in adolescents. The aim of this article was to summarize and synthesized quantitative studies addressing the association of social media and depression in adolescent population.

    Methods & Materials:

     This research used systematic review and meta-analysis of studies on the impact of internet and social media use on depression in adolescents using search tools in Persian and English databases. In total, fifteen studies fulfilled the eligibility criteria and were included in the analysis.Ethical consideration: Ethical issues have been completely observed by authors.

    Results

    This systematic review and meta-analysis revealed a small (0.18) statistically significant correlation (p<0.000) between social media use with depression in adolescents.However, this relationship is complex and associated with multiple psychological, social, behavioral, and individual factors, necessitating further investigation of mediating and moderating variables. It should be noted that most research has been cross-sectional and consequently this does not infer the causal relationship between social media use and depression. In Iran, research has only investigated Internet addiction. Further research is needed.

    Conclusion

    Overall, the mechanism of the impact of social media on depression should be further investigated through qualitative researches and longitudinal studies.

    Keywords: Social Media, Depression, Adolescence, Systematic Review, Meta-analysis
  • Rahil Mirzaei, Mehdi Javad Chavosh, Mehdi Rajabnia, Valiollah Arash, Ali Bijiani, Maysam Mirzaie*, MohamadMehdi Naghibi Sistani Pages 24-35
    Background and Aim

    Due to the increased demineralization risk of enamel adjacent to fixed orthodontic attachments by cariogenic bacterias (e.g. Streptpcoccus mutans, Streptpcoccus sobrinus) and lack of adequate data about commonly used orthodontic cements, we decided to evaluation the antibacterial effects of three common domestic and foreign orthodontic cements (Glass ionomer, Zinc phosphate, and polycarboxylate) on two cariogenic pathogens (S.mutans and S.sobrinus).

    Materials and methods

    In this in vitro study, direct contact test was utilized for evaluating cementschr('39') antibacterial effect after biphasic culturing and concentration adjustment of S.mutans and S.sobrinus. Groups (n = 5) included: three types of glass ionomer resilience cements, Hoffman’s zinc phosphate and Hoffman’s polycarboxylate and three glass ionomer cements, zinc phosphate and carboxylate from Aria Dent factory in Iran. Acquired data were analyzed using SPSS 20.

    Ethical Considerations:

     MUBABOL.REC.1391.7.

    Findings

    Regarding to zone of inhibition, there was statistically significant difference between three tested cements in both S.mutans and S.sobrinus culturing media (p<0.001). The mean diameter of inhibition zone was greater for Iranian polycarboxylate compared to its foreign counterpart (p<0.001).

    Conclusion

    Glass ionomer cement demonstrated better antibacterial effect compared to zinc phosphate and polycarboxylate cements. There was also greater antibacterial effect of three tested cements on S.sobrinus than S.mutans. Iranian polycarboxylate showed stronger inhibition on both mentioned bacterias compared to the foreign one.

    Keywords: Antibacterial, Cements, Orthodontics, Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus
  • RahmatAllah Fatahian Dehkordi*, Soren Nooraie, Alborz Yadollahi Pages 36-49
    Background and Aim

    Diabetes is a well-known disease that has complications such as retinopathy, nephropathy and gastropathy. This study was designed to investigate the effect of thiamine and lead acetate on the colon of induced-alloxan diabetic rats, the effects of which become obvious in the treatment or reduction of tissue complications caused by diabetes.

    Materials and Methods

    In this study 63 rats weighing 200 g were divided into 9 groups:1) Group of diabetes+pb acetate 200 ppm; 2) Group of thiamin+pb acetate 200 ppm; 3) Group of thiamine+pb acetate 1000 ppm; 4) Group of diabetes+thiamine+Pb acetate 1000 ppm; 5) Diabetes group; 6) Group of diabetes+thiamine; 7) Group of diabetes+thiamine+acetate 200 ppm; 8) Group of diabetes+pb acetate 1000 ppm; 9) Control group. After a 20-day period, the samples were removed from abdominal cavity and the slides were prepared by using routine tissue method. Then, the slides were evaluated for the stereological and histomorphometric studies.

    Ethical Considerations:

     This study was approved by the Code of Ethics GRN1M1903 at the Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord University, and all methods used in the present study, including facilitation, were conducted in full compliance with the ethical principles of animal restraint.

    Findings

    Mean thickness of mucosa-sub-mucosa showed significantly different in groups 6 and 7 compared to other treatment groups. There was a significant difference in the thickness of the muscle layer between the control and all treatment groups except for groups 2, 6 and 7. There was no significant difference in the mean thickness of advantia layer in groups 1, 7 and 8 with the control group. The results also showed a statistically significant difference in the area of different layers of colon tissue between group 1 and control group.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that thiamine has enhancing effects on muscle layer thickness and adventitia layer thickness. On the other hand, the area of the mucosal layer was not affected by the improving effects of thiamine.

    Keywords: Thiamine, Stereology, Diabetes, Rats, Colon
  • Pedram Pouryari Biyachal, Najmeh Ranji*, Ali Nazemi Pages 50-61
    Background and Aim

    Non-syndromic hearing loss is a genetically heterogeneous disorder. Mutation in GJB2 gene is a major cause of non-syndromic hearing loss in many countries. The aim of this study was to evaluate GJB2 mutations in 31 individuals with non-syndromic hearing loss in Guilan province.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, blood samples were collected from 31 individuals with non-syndromic hearing loss in Rasht and Bandar Anzali cities. After DNA isolation, GJB2 gene was amplified by PCR method and underwent sequencing.

    Findings

    In this study, three mutations were determined in 18 individuals with hearing loss. 35delG mutation had the highest frequency (48.38%) in individuals with hearing loss as homozygote (in 14 individuals) and heterozygote (in 2 individuals). A patient with heterozygosity in V153I mutation and a patient with compound heterozygosity in 35delG/G200R mutation were determined. 

    Conclusion

    It appears that 35delG mutation is a common mutation in GJB2 gene in individuals with non-syndromic hearing loss in Guilan province

    Keywords: GJB2 gene, Gene deletion, Hearing loss, Sequencing
  • Haleh Sadat Tavakkol Afshari, Masoud Homayouni Tabrizi*, Touran Ardalan Pages 62-73
    Background & Objectives

    Angiogenesis is the process of forming new blood vessels from the old ones, which plays an important role in physiological conditions such as growth, wound healing and reproduction. This process also plays a vital role in pathological phenomena and the occurrence of various diseases, especially tumor growth and metastasis. In the present study, the anti-angiogenic effects of nanoemulsion synthesized from Anethumgraveolens essential oil were evaluated using CAM method.

    Materials and Methods

    In order to investigate the anti-angiogenic effects on the second day of incubation, a window was opened on the eggs and on the eighth day a gelatin sponge with nanoemulsion with different doses (12.5, 25 and 50 μg/ml) on the chorioallantoic membrane was inserted. On the twelfth day of incubation, a research stereomicroscope was used to evaluate the rate of angiogenesis and imaging of the treated area. Vascular factors were examined with Image J software.

     Ethical considerations: 

    All experiments of this study were performed in accordance with the ethical standards and approved by the ethics committee in the research of the Islamic Azad University, Mashhad Branch with the approved ID IR.IAU.MSHD.REC.1398.027.

    Results

    The results of investigation of the effect of nanoemulsion on the rate of angiogenesis in CAM test showed a decrease in the length and number of vessels of the chorioallantoic membrane in treated samples compared to untreated. Also, reduction in height and weight of treated fetuses compared to untreated fetuses was shown in this study (P <0.05).

    Conclusion

    The anti-angiogenic activity of nanoemulsion synthesized from Anethumgraveolens essential oil indicates the possible use of this substance for diseases such as cancer, in which the formation of blood vessels is inhibited. Therefore, Anethumgraveolensnanoemulsion can be suggested as a material for further cancer studies.

    Keywords: Angiogenesis, Chorioalantoic membrane, Anethum graveolens L, Essential nanoemulsion
  • Mohamad Ranjbarian, Korosh Etemad, Fatemeh Zarei, Rozita Farhadi, Jalakedin Saadi* Pages 74-83
    Background and Objectives

    It is almost impossible to imagine life without electromagnetic waves. This wave plays a key role in the function of melatonin and creates many diseases. According to the harmful effects of electromagnetic waves, this study was conducted with the aim of determining the relationship between electromagnetic waves and the melatonin level of employees in 230 substations in Golestan province.

    Materials and Methods

    This descriptive study was carried out on workers in 230 KV Substations of Golestan province in 2016. 44 workers of electrical substations (the case group) and 23 workers of health centers (the control group) with 24-hour shift works entered to this study.The intensity of electric and magnetic fields was measured by the TM -190electromagnetic wave measuring device using NIOSH method number 203. Melatonin levels in serum samples of case and control group were measured using quantitative luminescence and ELISA method laboratory. All data analyzed by Spss22 software using T-test, mann-whitney U, one – way Anova, Kendal and person correlation method.

    Results

    All of the measured electric field intensity and magnetic flux density of the 230kV substations in Golestan Province were in threshold occupational limits. The mean melatonin in the case group was lower than in the control group, but no statistically significant difference was observed (P=0.761). Also there was no statistically significant difference between melatonin level with age (P=0.381), work experience (P=0.213), job groups (P=0.515) and employee activity area (P=0.482).

    Conclusion

    According to the this study, no significant relationship was observed between electromagnetic waves and melatonin level, and electromagnetic waves were within the permissible exposure, Then  it can be concluded that there is no relation  between electromagnetic and  melatonin in  230 kV power plants in the province. But Due to the observed decrease compared to the control group, definite comments need more investigation.

    Keywords: Electromagnetic radiations, Melatonin, Golestan
  • Zohreh Karimi Taheri, MohammadHossein Aarabi, Ali Nazari Alam, Majid Nejati, Mohammad Shayestehpour, HamidReza Gilasi, Afshin Salehi, MohammadEsmaeil Shahaboddin* Pages 84-97
    Background

    Despite the anti-cancer and antimicrobial effect of licorice extract and lavender essential oil, some factor such as low bioavailability and biodegradable, limit the use of them as a therapeutic treatment. Using of nanoparticles is one of the ways to overcome these limitations. The aim of this study was to investigate the anti-proliferative effects of nanoemulsion containing licorice extract and lavender essential oil against cancer cells and evaluate its antimicrobial properties in the In Vitro environment.

    Materials and methods

    In this experimental study nano-emulsion containing rosemary and peppermint essential oils was synthesized by spontaneous emulsification. The cell toxicity of nanoemulsion was studied using the MTT method against HepG2 and SK-MEL-3 cell lines. The antibacterial activity of nanoemulsion was determined using four bacterial strains (Bacillus subtilis, Stapphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) and minimum inhibitory concentration (MIC) method.

    Results

    The results of MTT test on HepG2 cells showed that concentrations of 630, 1250 and 2500 μg/ml nanoemulsions caused toxicity to the cell and caused the death of more than 50% of the cells (IC50=401μg/ml ((p<0.05). Evaluation of SK-MEL3 cells showed that with the exception of 75 μg of nanoemulsion, other concentrations caused the death of more than 50% of the cells (IC50=82μg/ml ((p<0.05). The MIC results revealed that the nanoemulsion had a significant antibacterial activity.

    Conclusion

    the nanoemulsion containing lavender essential oil and licorice extract had antibacterial and anti-proliferative activities against cancer cells. The results of this study indicated that nanoemulsification of lavender essential oil and licorice extract can enhance their biological effect and it can be used as a drug formulation.

    Keywords: Nanoemulsion, Lavandula angustifolia, Glycyrrhiza glabra, Antimicrobial, Antiproliferative
  • Farideh Ranjbaran, Hamidreza Jamilian*, Bahman Sadeghi Pages 98-107
    Introduction

    Major depression is the most common psychiatric disorder, with severe decline in performance, disability, and a 15 percent risk of suicide. Allopurinol increases the level of tryptophan in the body by inhibiting xanthine oxidase, and by increasing the level of tryptophan, which is itself a precursor to serotonin, it can improve the symptoms of depression. The aim of this study was to investigate the role of allopurinol in the treatment of major depression.

    Methods

    In this double-blind clinical trial, 70 patients with major depression based on DSM IV-TR were randomly (Paired and individual patient file) divided into two equal groups. Both groups received 40 mg of citalopram daily for 6 weeks. In addition to citalopram, the intervention group received 300 mg allopurinol daily and the control group received placebo. At the end of the third and sixth weeks, patients were tested for Hamiltonchr('39')s depression scale.

    Results

    The mean Hamiltonchr('39')s score after 3 weeks of treatment in the placebo group was 28.42 ± 3.1 and in the allopurinol group was 23.02 ± 3.4 and after 6 weeks after, the average depression score in the placebo group was23.28 ± 4.1 and in the allopurinol group, the mean depression score was 20.4 ± 1.2. A statistically significant difference was observed between the two groups, which indicates that the intervention group had a lower average mean score in the Hamilton test than The group has control.

    Conclusion

    Allopurinol can improve the symptoms of depression and can also be used as an adjunct in the treatment of depression.

    Keywords: Allopurinol, Major depression disorder
  • Seifollah Aghajani, Sahar Khoshsorour*, Sara Taghizadeh Hir Pages 108-121
    Background and Aim

    Breast cancer is one of the most common cancers in women with a greate deal of physical and psychological problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of holographic reprocessing therapy on cognitive flexibility and posttraumatic growth in women with breast cancer.

    Methods and Materials: 

    This study was a semi-experimental study with pre-test, post-test, and a control group. The statistical population includes all patients with breast cancer after mastectomy who were treated in a oncology and chemotherapy subspecialty center in Tehran in the summer of 1399. Through convenience sampling method, 30 women with breast cancer were selected and randomly divided into experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group, while receiving drug treatment, collectively underwent holographic reprocessing therapy in 9 one-hour sessions (two sessions per week) for 5 weeks; But the control group received only drug treatment. Both groups were assessed in pre-test and post-test conditions through the Cognitive Flexibility Inventory (Dennis & Vander Wal, 2010) and the Posttraumatic Growth Inventory (Tedeschi & Calhoun, 1996). Finally, the data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) in SPSS-23 software.

    Ethical Considerations: 

    All study subjects signed the written consent form. The Research Ethics Committee of Ardabil University of Medical Sciences approved this study (Code: IR.ARUMS.REC.1399.393).

    Results

    Results showed that holographic reprocessing therapy was effective on cognitive flexibility (F=42.319, P<0.01) and posttraumatic growth (F=18.300, P<0.01) in women with breast cancer and increased their cognitive flexibility and posttraumatic growth.

    Conclusion

    Consideration of psychological factors and information processing methods in patients with cancer is highly important. Thus, counselors and psychotherapists are advised to use holographic reprocessing therapy as a complementary treatment which has no side effects along with medical treatments to reduce the psychological and social problems caused by the disease.

    Keywords: Breast cancer, Cognitive flexibility, Holographic reprocessing therapy, Posttraumatic growth
  • Ahmad Hamta*, Sahar Adl Pages 122-135
    Background and Aim

    Breast cancer is the most common type of cancer and the leading cause of cancer deaths in women worldwide. Fibroblast growth factor receptor (FGFR2) receptor is a tyrosine kinase receptor that plays an important role in the growth, invasion, movement and angiogenesis of tumor cells. Several single nucleotide polymorphisms have been found in the intron 2 of the FGFR2 gene, which are associated with a high risk of breast cancer. Genetic variation in this receptor is a new risk factor for breast cancer. The purpose of this study was to evaluate the association of single-nucleotide polymorphism rs2981582C / T in women with breast cancer in central Markazi province.

    Material and method

    80 women with breast cancer and 80 healthy women (controls) were selected. Polymorphism rs2981582 was analyzed to investigate the association with breast cancer. The presence of this SNP was determined by the RFLP-PCR . Statistical analysis was performed by SPSS software version 19.

    Findings

    Significant differences were observed in the frequency of rs2981582 polymorphism in the FGFR2 gene between the control and patient groups (P = 0.000). In the patient group, the TT genotype was significantly associated with the risk of breast cancer (P = 0.001; OR = 3.566). On the other hand, allele C showed a protective role against the disease (P = 0.000).Discussion and

    conclusion

    Our study showed a significant relationship between rs2981582 C/T polymorphism and the risk of breast cancer, suggesting that this single-nucleotide polymorphism could be used as a biomarker to predict breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, FGFR2, RFLP-PCR, single nucleotide polymorphism
  • Javad Vakili, Vahid Sari Sarraf, Tohid Khanvari* Pages 136-149
    Background and Aim

    Obesity is a clinical condition that affects the growth-related hormonal system, especially in adolescents. High-intensity intermittent exercise is likely to reduce these destructive effects.

    Materials and Methods

    For this purpose, in a quasi-experimental research, among adolescent boys (age: 13-18 years, height: 154±8 cm, body mass index: 27.05±1.4 kg/m2), 30 people They were selected voluntarily and divided into 3 groups of short-term, long-term periodic exercises and control group. short-term exercise group performed 9 bout of 30 seconds with 150-second breaks between sessions, and the long-term exercise group performed 4 bout of 150 seconds with 240-second breaks between sessions 3 times a week for 8 weeks. Body composition and blood samples were taken 48 hours before and after the training protocol to measure the desired parameters. The changes of each index were analyzed by analysis of variance with repeated measures of 2 * 2 and at a significant level (p <0.05).

    Ethical Considerations: 

    This study has an ethics code number IR.TABRIZU.REC.1398.021.

    Findings

    After 8 weeks of HIIT, growth hormone increased and thigh, arm circumference and fat percentage decreased (P <0.05). But no changes in Insulin-Like Growth Factor I, BMI and weight of subjects were observed (P> 0.05).

    Conclusion

    Short- and long-term of High-intensity interval training has the potential to improve growth hormone status and body composition of overweight adolescents.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Overweight, Insulin-Like Growth Factor I, Growth hormone
  • Zahra Zarimoghadam*, Hosein Davoodi, Khalil Ghafari, Hamidreza Jamilian Pages 150-167
    Introduction

    The growth and development of any society depends on the educational system of that society. The educational system can be efficient and successful when it considers the academic performance of learners in different courses. The aim of this study was to investigate the effectiveness of mental self-care education on studentschr('39') mental health and academic motivation.

    Method

    The design of this study was quasi-experimental with unequal control and experimental groups. The statistical population of this study was students referring to school counseling that 40 of them (20 in the control group and 20 in the experimental group) were selected by random sampling. Depression, Anxiety, and Stress Scale and Academic Achievement Scale were used to collect data. Psychological self-care training was presented to the experimental group in 10 sessions of 2 hours. Then post-test was taken from both groups. Data analysis method was performed at the inferential level using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The findings indicate that mental self-care education was effective on students chr('39')mental health (P <0.05) and also the results showed that psychological self-care education was not effective on studentschr('39') academic motivation.

    Conclusion

    It can be concluded that mental self-care education is used to improve mental health and also mental self-care education has no effect on academic motivation.

    Keywords: Mental self-Care education, Academic passion, Mental health, Students