فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال دهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • گلشن افشاری، شهلا اسدی حویزیان*، سعید حسام، رضا ارجمند، سیمین همایونی، لیلا حصیمی، سارا سروندیان صفحات 1-12
    مقدمه

    با گسترش روزافزون مسایل اخلاقی در مراقبت های پرستاری، و قرار گرفتن افراد در موقعیت هایی که نداشتن قدرت استدلال کافی سبب سردرگمی آنها می شود، نیاز هرچه بیشتر به پژوهش هایی در زمینه بررسی تکامل اخلاقی پرستاران احساس می گردد. این پژوهش با هدف بررسی سطح تکامل اخلاقی پرستاران شاغل در مرکز آموزشی درمانی گلستان اهواز و تاثیر دوره های بازآموزی (به روش ارایه سمینارهای دوره ای و پوستر) بر میزان رشد تکامل اخلاقی پرستاران صورت گرفته است.

    روش کار

    این تحقیق به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه پژوهش، شامل تمام پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی- درمانی تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان گلستان اهواز بودند. در این بررسی73 نفر از پرستاران که با توجه به مقاله مشابه و با توجه به 4 واحد اختلاف معنا داری بین نمرات آموزش دیده و آموزش ندیده محاسبه شده بودند. طبق شرایط ورود، وارد پژوهش شدند و پرسشنامه تکامل اخلاقی کلبرگ را قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. شرایط ورود به تحقیق داشتن مدرک کارشناسی پرستاری و حداقل یک سال سابقه کاری بود. پرسشنامه تکامل اخلاق کلبرگ شامل: دو بخش اطلاعات دموگرافیک و آزمون معمای پرستاری می باشد. آزمون شامل: 6 سناریوی نوزاد دارای آنورمالی های شدید، اجباردارویی، تقاضای بالغین نسبت به مرگ،آشناسازی پرستار جدید، اشتباه دارویی و افراد بیمار در مراحل آخر بیماری می باشد. مداخله ما که شامل برگزاری سمینار در زمین، اخلاق در سه مقطع زمانی به فاصله 3 ماه و الصاق پوستر «کدهای اخلاقی در پرستاری» در بخش های مختلف بیمارستان در این فاصله زمانی در ابعاد (90×60) و با شکل های رنگی بود. پرسشنامه قبل و بعد از مداخله توسط پرستاران دارای شرایط ورود به تحقیق تکمیل شد. پس از جمع آوری داده ها از طریق نرم افزارSPSS و با استفاده از آمار توصیفی و محاسبه میانگین ها و درصد و فراوانی، نتایج با هم مقایسه و بررسی شدند.

    یافته ها

    در بخش اطلاعات دموگرافیک به غیر از بخش محل خدمت، سایر متغیرها ارتباطی با تکامل اخلاقی نداشتند. در قسمت تصمیم گیری اخلاقی، که سوال اول پرسشنامه برای هر سناریو می باشد؛ افزایش تصمیم گیری اخلاقی بعد از آموزش در سناریوی نوزاد با آنومالی های شدید، اجبار دارویی، آشناسازی پرستار جدید و بالغین با بیماری شدید در مراحل انتهایی از لحاظ آماری معنادار بودن P <0.001 مقایسه میانگین نمره کل تفکر اخلاقی پرستاران قبل و بعد از آموزش نشان داد که اختلاف میانگین نمره تفکر اخلاقی در هر سناریو از لحاظ آماری معنادار شده و درکل نمره تفکر اخلاقی شرکت کنندگان با 001/0  <p  اختلاف معناداری داشته و افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    پس این بررسی نشان داد که  برگزاری دوره های بازآموزی و نصب پوستر در بهبود تکامل اخلاقی پرستاران نقش موثری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، تکامل اخلاق، کلبرگ، پرستاران
  • لیلی مصلی نژاد، منصور تفویضی*، رسول اسلامی اکبر، عرفان محمدی صفحات 13-21
    مقدمه

    مجموعه تجاربی که فراگیران در نظام آموزشی کسب می کنندمیتواند در قالب برنامه درسی پنهان، در شکل گیری یادگیری های دانشجویان نقش قابل توجهی داشته باشد. با توجه به نبود ابزار جامعی در زمینه بررسی آن در علوم پزشکی ، هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتبارسنجی ابزار  ابعاد پنهان برنامه درسی در  اموزش علوم پزشکی است .

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه کیفی که با رویکرد هیبریدی  انجام شده است . این مطالعه در دو فاز طراحی و بررسی اعتبار سنجی  پرسشنامه ی بررسی ابعاد پنهان برنامه درسی در آموزش پزشکی در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گرفت. در فاز طراحی از مطالعه هیبریدی با سه فاز (مروری بر مطالعه پیشین /تحقیق در عرصه و نتیجه گیری نهایی) استفاده شد. در بخش دوم با استفاده از شاخص های اعتبارسنجی  نسبت به بررسی روایی و پایایی  گویه ها و استخراج  گویه های  ابزار اقدام گردید.

    یافته ها

     نتایج بخش اول (مطالعه هیبریدی) منجر به شناسایی  5 حیطه گردید. این حیطه ها  شامل (تعاملات استاد با دانشجو، ویژگی های حرفه ای اساتید، معماری محیط آموزشی و قوانین حاکم برآن، تعاملات و ارتباطات در فضای آموزشی و شیوه های ارزشیابی و اخذ بازخورد) بود. در مرحله دوم که فاز اعتبار سنجی  بود ،  روایی (محتوایی، صوری ، سازه  و پایایی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت  روای و پایای ابزار به  عنوان ابزار بررسی ابعاد پنهان برنامه درسی علوم پزشکی  مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بنا بر نتایج این مطالعه  در توسعه  ابزار سنجش ا بعاد پنهان برنامه درسی و اعتبار سنجی ان منجر به تدوین  ابزاری گردید که  با بررسی شاخص ها ، این پرسشنامه از روایی و پایایی مناسبی  برخوردار است  . ابزاز سنجش میتواند  در اموزش علوم پزشکی  مورد استفاده محققین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، ابعاد پنهان، آموزش پزشکی، مطالعه هیبریدی.ابزار
  • مهری سیدجوادی، آرزو میرزایی، مریم میرزایی، راحله محمدی* صفحات 22-30
    مقدمه

    طی دوران تحصیل، دانشجویان باید به سطح مناسبی از تکامل اخلاقی رسیده و با شروع کار بالینی تصمیم های اخلاقی صحیحی اتخاذ نمایند. این تحقیق با هدف تعیین سطح تکامل اخلاقی دانشجویان پرستاری و عوامل موثر بر آن انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی در (1396) بر روی 188 دانشجوی پرستاری در بیمارستان های آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تکامل اخلاقی کلبرگ استفاده شد.این پرسشنامه شامل 6 سناریو با موضوع نوزاد با آنومالی های شدید، اجبار دارویی، تقاضای بالغین نسبت به مرگ، آشناسازی پرستار جدید، اشتباه دارویی و افراد بیمار در مراحل آخر بیماری می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری توصیفی - تحلیلی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     در این بررسی، 32 دانشجوی پرستار (02/17 %) درسطح پیش عرفی، 61 دانشجو پرستاری (44/32 %) در سطح عرفی،81 دانشجوی پرستاری (08/43 %) در سطح پس عرفی  و 14 دانشجوی پرستاری (44/7 %) در سطح ملاحظه های بالینی قرار داشتند. همچنین میانگین نمره تفکر اخلاقی شرکت کنندگان در مطالعه 54/5±55/42  ومیانگین نمره ملاحظه های بالینی،  83/6  3/20 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر  نشان داد که اگرچه نصف  بیشتر دانشجویان در سطح عرفی وپس عرفی بودند اما هنوز تعداد قابل توجهی از آنان در سطوح پایین تکامل اخلاقی قرار داشتند .این امر نشان میدهد که مسیولین آموزش پرستاری، باید به امر تربیت اخلاقی دانشجویان پرستاری توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: تکامل اخلاقی، اخلاق پرستاری، دانشجویان پرستاری، کلبرگ
  • مائده رهنورد*، کوروش زارع، احمد فخری، سعید قنبری صفحات 31-41
    زمینه

    اصول اخلاقی یکی از معیارهای صلاحیت حرفه ای پرستاران محسوب می شود و رعایت موازین اخلاقی عاملی موثر در ارایه مراقبت پرستاری با کیفیت مطلوب خواهد بود. رعایت این اصول اخلاقی ممکن است تحت تاثیر انگیزش شغلی و پرخاشگری آنان قرار بگیرد. در این راستا هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین رعایت اصول اخلاقی با انگیزش شغلی و پرخاشگری در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز  1398بود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که در آن تعداد 257 پرستاران شاغل در بیمارستان های شهرستان اهواز با به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل؛ پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، بررسی رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران، پرسشنامه استاندارد پرخاشگری AGQ و پرسشنامه استاندارد انگیزش شغلی هرزبرگ بود. از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه ورود همزمان برای تحلیل ارتباط بین اصول اخلاقی با پرخاشگری و انگیزش شغلی با استفاده از نرم افزار SPSS ویراست 22  بکار رفت.

    یافته ها

    :  از 257 پرستار شرکت کننده 4/84 درصد زن و 6/15 درصد مرد بودند. میانگین و انحراف معیار اصول اخلاقی (86/10± 5/120)، پرخاشگری (04/12± 96/89) و انگیزش شغلی (28/14± 58/78) بود.  نتایج آزمون پیرسون نشان داد؛ بین رعایت اصول اخلاقی با پرخاشگری همبستگی معکوس و معنی داری وجود داشت (35/0- r=، 001/0p<). بین رعایت اصول اخلاقی با انگیزش شغلی ارتباط معنی داری جود نداشت (108/0- r=، 084/0p>).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، نقش و اهمیت پرخاشگری در پیش بینی رعایت اصول اخلاقی پرستاران نشان داد. لازم است تمهیداتی در جهت آموزش مهارتهای کنترل خشم و همچنین افزایش انگیزش شغلی اندیشیده شود. پیشنهاد می شود برنامه ریزان و مسیولان در طراحی برنامه هایی برای تقویت اصول اخلاقی پرستاران به این متغیرها توجه کنند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، پرخاشگری، انگیزش شغلی، پرستاری، بیمارستان
  • عاطفه کرم زاده، لیلا بذرافکن، لیلی مصلی نژاد* صفحات 42-48
    مقدمه

    عدم برنامه ی یکسان و موردتوافق در آموزش اخلاق پزشکی باعث شده است که بسیاری از ویژگی های ضروری برای ارایه ی اثربخش درس اخلاق پزشکی، مورد غفلت قرار گیرد. نقش دانشجو در ارزیابی خود و ساخت دانش موردنیاز خود، که از طریق روش هایی که بازاندیشی در عملکرد را میسر می سازد اهمیت دارد. لذا این پژوهش با هدف، بررسی تجربه دانشجویان از آموزش جامع درس اخلاق بر اساس روش مبتنی بر مطالعه موردها مبتنی بر رویکرد یادگیری ترکیبی در قالب یک مطالعه پدیدارشناسی انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی، 70 نفر از دانشجویان پزشکی در مقطع فیزیوپات که واحد درس اخلاق پزشکی را کرده بودند شرکت کردند. ابزار گرداوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته در فرد و گروه های متمرکز درزمینه تجربه دانشجویان از مداخله و تاثیر آن بر یادگیری بود. کلیه مکتوبات به عنوان واحد تحلیل درنظر گرفته شده و واحدهای معنایی و سپس کدها و درنهایت زیرتم ها و سپس تم ها استخراج شد. صحت و استحکام داده ها با استفاده از معیارهای پیشنهادی لینکولن و گوبا انجام شد.

    نتایج

    دانشجویان، تجربیات خود را زمینه آموزش درس اخلاق به صورت آموزش جامع دانشجو محور در 8 زیرحیطه و 3 حیطه ذکر کرده اند. حیطه ها شامل آموزش کاربردی با زیر حیطه (سطح کاربرد محتوا، آموزش در عمل، بار آموزش)، آموزش چالشی (تناقض در عمل، چالش ابهام)، تناقض در عمل (رل مدل ها، آموزش عینی، تجربه واقعی) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که این شیوه آموزش با کاربرد آن در عمل می تواند زمینه بررسی چالش های اخلاق پزشکی و رفع تناقضات اخلاقی محیط بالینی را در ذهن دانشجویان فراهم نماید. لذا استفاده از این روش در تدریس درس اخلاق پزشکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، اخلاق پزشکی، یادگیری فعال. یادگیری ترکیبی، مدل فلکس، مطالعه مبتنی بر موردها، حرفه ای گری، پدیدارشناسی
  • آمنه حیدری، سحر ذوالنوری، مهوش کلهر، فاطمه یاراحمدی* صفحات 49-55
    زمینه و هدف

    صلاحیت حرفه ای پرسنل بهداشتی در گرو پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای است و با توجه به این مهم که مسئله اخلاق حرفه ای در بلایای طبیعی اهمیت بیشتری پیدا می کند، لذا این مطالعه با هدف بررسی چالش های اخلاقی پرسنل سیستم بهداشت درمان در حوادث طبیعی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی انجام شد. مشارکت کنندگان 38 نفر از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بودند که در حادثه سیل 1398 لرستان حداقل به مدت دو روز جهت امداد رسانی حضور و تمایل به شرکت در مطالعه را داشتند. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته بصورت چهره به چهره با هدف درک شواهد غیر کلامی انجام شد. در مصاحبه از راهنمای مصاحبه برای تمرکز بر محتوای مصاحبه استفاده شد.

    یافته ها

     در این مطالعه  38 نفر  از کارکنان علوم پزشکی استان لرستان در مطالعه شرکت کردند. 66درصد مشارکت کننده ها خانم 44 درصد آقا بودند. 37 درصد متاهل و 63 درصد مجرد بودند و میانگین سن آنها 42 سال  بود. حاصل تحلیل داده ها 58 کد اولیه در15 طبقه و پنچ مضمون اصلی بود. حاصل تجزیه و تحلیل داده ها در پنج مفهوم ذیل قرارگرفت :بی عدالتی که از طبقاتی چون  توزیع نا مناسب منابع و مکانات استخراج شد، نقص مدیریت بحران که از طبقاتی چون عدم هماهنگی در ارایه خدمات، عدم وجود برنامه ریزی قبل از حادثه و..، بدست آمد. تاخیر در ارایه خدمات که ازیر طبقاتی چون تاخیر در در دریافت دارو و خدمات درمانی  حاصل شد. مسولیت پذیری و  وجدان: این دو مفهوم همزمان با طبقاتی چون همدلی ، دلسوزی و مهربانی، ایثار و از خود گذشتگی، مهمان نوازی، انسان دوستی ، سختی تحمل صحنه های دلخراش  استخراج شدند.

    نتیجه گیری

     تبلور جلوه هایی از عزم ملی و اراده جهادی، کمک های ارسالی، حضور همگانی، همدلی و مهربانی، زیبایی دین و فرهنگ در زمان بحران های ملی از نقاط قوت بدست آمده در این مطالعه است. علی رغم نکات مثبت چالشهای چون ناهماهنگی بین مراکز یاری رسان، عدم برنامه ریزی و آموزش ناکافی پرسنل، نابرابری در توزیع خدمات و امکانات، تاخیر در ارایه خدمات  و بی عدالتی جود داشت. به نظر می رسد ریشه این مشکلات  نقص در برنامه ریزی های علمی قبل، حین و بعد از بحران، نبود هماهنگی ارگان های مسیول در زمان بحران و مشکلات اساسی در زیر ساختها است. پیشنهاد می شود جهت کاهش مشکلات مطروح شده مطالعات بیشتری  در زمینه  ریشه یابی مشکلات و نحوه رفع نواقص ذکر شده صورت پذیردچکیده

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بلایای طبیعی، پرسنل بهداشتی
  • حسین حکیم الهی، عرفانه راسخ جهرمی، منصور تقویضی، نوید کلانی، ناصر حاتمی، لطف الله دژکام* صفحات 56-67
    مقدمه

    رضایتمندی از مشخصه های اثربخشی بیمارستان محسوب می شود و لازمه دستیابی به آن رعایت حقوق بیماران است. با توجه به ضرورت آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار این مطالعه با هدف مرور نظام مند میزان آگاهی پرستاران از منشور حقوق بیمار در مطالعات انجام شده در ایران صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مرور نظام مند می باشد. ارزیابی کیفیت مقالات با استفاده از چک لیست استاندارد STROBE، صورت گرفت. مطالعات اولیه انجام شده از مقالات پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان؛SID ،Iranmedex،Magiran و پایگاه های انگلیسی زبان Science Direct، PubMed، ProQuest،Cochrane Library،Embase،Scopus و موتور جستجوگر Google Scholar، از بازه زمانی دی ماه سال 1380 تا دی ماه سال 1400 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دستیابی به متن کامل مقالات از کلید واژه های فارسی؛ حقوق بیمار،ایران، اگاهی، پرستاران و ترکیب آنها و استفاده از روش های جستجوی بولین و عملگرهای And و OR و کلید واژه های Mesh شامل؛ Patient, Nurse Awareness, Iran ،Patient`s Right in Iran،  استفاده گردید.

    نتایج

    در مرحله اولیه جستجوی مطالعات 569 مطالعه بررسی گردید. سپس پژوهشگران به بررسی مقالات جستجو شده پرداختند و تعداد 553 مطالعه بدلیل مرتبط نبودن با موضوع مورد مطالعه و تکراری بودن و عدم دسترسی به مقاله کامل حذف گردید. در نهایت 17 مطالعه جهت نگارش این مطالعه استفاده گردید. بیشترین میزان آگاهی بیماران در مورد منشور حقوق بیمار در مورد حفظ حریم شخصی و حق دریافت خدمات مطلوب سلامت بود. در اکثر مطالعات مورد بررسی فقط بین سابقه کار و میزان آگاهی پرستاران ارتباط معنی داری وجود داشت. اما در اکثر مطالعات بین جنسیت، سن، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات با میزان آگاهی پرستاران ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    اگرچه تعمیم نتایج بر اساس این میزان مطالعه به کل جامعه پرستاران ایران، چندان قابل اطمینان نیست با این حال، آنالیز یافته های پژوهش هایی که تاکنون در زمینه میزان آگاهی پرستاران در مورد منشور حقوق بیمار انجام شده است؛ سطح مطلوبی از آگاهی را نشان می دهد. همچنین نتایج نشان داد که در اکثر مطالعات از میان مولفه های دموگرافی، بین سابقه فعالیت حرفه ای و میزان آگاهی پرستاران ارتباط معناداری وجود دارد؛ بنابراین علاوه بر توجه مسیولان امر به آموزش مستمر و آگاهی بخشی مداوم در زمینه مفاد منشور حقوق بیمار؛ توجه به رعایت حقوق بیمار در مقام عمل و در طول دوران خدمت نیز می تواند، بر ارتقای سطح آگاهی پرستاران اثرگذار باشد. لذا لازم است این مسئله مورد توجه متولیان مراکز بهداشتی و درمانی قرار گیرد و تدابیری جهت اجرای هر چه بهتر آن فراهم گردد.لیسی زبان Science Direct، PubMed و Scopus و موتور جستجوگر گوگل اسکالر از بازه زمانی دی ماه سال 1380 تا دی ماه سال 1400 صورت گرفت. به منظور دستیابی به متن کامل مقالات از کلید واژه های فارسی؛ حقوق بیمار، اگاهی، پرستاران و ترکیب آنها و کلید واژه های انگلیسی Patient, Awareness ،Patient`s Right in Iran، استفاده گردید.

    کلیدواژگان: حقوق بیمار، پرستاران، اگاهی، ایران
  • راحله ثابت سروستانی*، زهرا هادیان شیرازی صفحات 68-78
    زمینه و هدف

    فرایند تحویل شیفت یک قسمت حیاتی در ارایه مراقبت های بهداشتی پیشرفته محسوب می گردد. رعایت اصول اخلاقی در این فرایند توسط پرستاران الزامی است. این مطالعه با هدف ارتقاء اخلاقیات در زمان تحویل شیفت پرستاری انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه با روش باهم پژوهی در یک دوره 19 ماهه انجام شد. شرکت کنندگان شامل 12 پرستار، 2 بهیار، سرپرستار بخش و یک پژوهشگر دانشگاهی به عنوان تسهیل گر بودند. ابتدا تنگناهای تحویل شیفت پرستاری در بستر مطالعه توسط مشارکت کنندگان و تسهیل گر کشف شد. سپس در دو جلسه بازاندیشی گروهی، برنامه عملیاتی طراحی، اولویت بندی برنامه ها مشخص و توانمندسازی مشارکت کنندگان انجام شد. اجرای برنامه عملیاتی و غوطه وری در عمل به مدت 4 ماه طول کشید. در پایان چرخه اول، ارزشیابی اولیه با کمک مشارکت کنندگان انجام گردید. چرخه دوم با بازاندیشی بر نتایج و درس های آموخته شده در مرحله قبل آغاز و جلسات بازاندیشی گروهی انجام شد. سپس برنامه عملیاتی جدید طراحی و در مرحله غوطه وری در عمل به اجرا درآمد. درنهایت تسهیل گر و مشارکت کنندگان به ارزشیابی نتایج نهایی پرداختند. جمع آوری داده ها به روش تلفیق سازی، همزمان با تجزیه- تحلیل به روش تحلیل محتوایی استقرایی انجام شد.

    نتایج

    تحلیل محتوایی کمی و کیفی داده ها قبل از مطالعه نشان داد که گزارشات تحویل شیفت پرستاری اخلاقی نیست. درحالی که گزارشات پرستاری در پایان چرخه دوم اخلاقی تر شده بود و تقریبا قضاوت ها شنیده نمی شد. تاکید گزارشات بر مراقبت های پرستاری بود و به تمامی ابعاد بیمار و خانواده توجه می شد. میانگین قضاوت های بیان شده در گزارشات پرستاری در طول مطالعه با استفاده از آزمون کای اسکویر مقایسه شد که در تمامی مراحل تفاوت آماری معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    تحویل شیفت پرستاری با مسایل اخلاقی و قانونی ارتباط تنگاتنگی دارد و آشنایی با آن ها برای پرستاران ضروری است. از آنجا که غیبت، برچسب زدن و قضاوت کردن در اسلام نوعی گناه محسوب می شود و اصول اسلامی راهنمای باارزشی درباره کدهای اخلاقی پرستاران می تواند باشد، ضروری به نظر می رسد که کدهای اخلاقی حین تحویل شیفت پرستاری را بر اساس مذهب و فرهنگ کشور برای پرستاران تعریف نماییم.

    کلیدواژگان: اخلاقیات، تحویل شیفت پرستاری اقدام پژوهی
  • مهدی موذنی، مریم مقیمیان، نرگس صادقی *، مینا محمدی صفحات 79-86
    مقدمه

    تجویز غیراصولی داروهای شیمی‏درمانی خطرات زیادی برای پرستاران بهمراه دارد و رعایت استانداردها از آسیب‌های جبران‏ناپذیر جلوگیری میکند. این پژوهش جهت مقایسه تاثیر آموزش استانداردهای مدیریت خدمات شیمی‏درمانی بوسیله کتابچه و برنامه موبایل بر آگاهی و پیروی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    طی مطالعه نیمه تجربی در سال 1399، 75 پرستار بخشهای انکولوژی و شیمی‏درمانی بصورت دردسترس انتخاب شدند. نمونه ‏ها با تخصیص تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. ابزارهای جمع‏آوری داده پرسشنامه ‏های جمعیت‏ شناختی و استاندارد شده سنجش آگاهی و پیروی احمدی بود. نمونه ‏ها با تکمیل پرسشنامه‏ ها در پیش ‏آزمون شرکت کردند. یک گروه، استانداردهای شیمی‏درمانی را با برنامه موبایل آموزش دیدند. گروه دیگر آموزشها را از طریق کتابچه دریافت کردند. گروه شاهد آموزشی دریافت نکرد. 15 روز بعد، مجددا پرسشنامه ‏ها تکمیل و پس‏ آزمون گرفته شد. داده ‏ها توسط آزمونهای آماری توصیفی (تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آنالیز واریانس یکطرفه، تعقیبی LSD، تی‏زوجی، کای‏اسکویر، کروسکال والیس) تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله میانگین نمره آگاهی و پیروی از استانداردهای شیمی‏درمانی بین گروه ها اختلاف معنادار نداشت (05/0  >P)؛ اما بعد از مداخله، میانگین نمرات پیروی پرستاران در گروه آموزش با برنامه موبایل بیشتر از دو گروه دیگر بود (001/0  <P). میانگین نمره آگاهی پرستاران در دو گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بود (001/0 <P).

    نتیجه گیری

    پرستاران برای افزایش آگاهی از استانداردهای شیمی درمانی نیازمند آموزش‌های تخصصی و تکمیلی هستند. با توجه به مشغله کاری آنها، برنامه موبایل قابلیت دسترسی سریع به اطلاعات را فراهم می‏سازد که در پیروی از این اصول نیز بر آموزش‏ با کتابچه ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: شیمی درمانی، کتابچه، برنامه تلفن همراه، آگاهی، پیروی، پرستار
  • ثریا مرادی، زهرا پژوهیده * صفحات 87-96
    مقدمه

    امروزه موضوع کیفیت خدمات عامل مهمی برای رشد، موفقیت و ماندگاری سازمانها شده است. کیفیت خدمات و بهبود کیفیت برنامه های آموزشی در نظام آموزش عالی نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است، به طوریکه تبدیل به یکی از دغدغه های مهم مسیولین مراکز آموزشی شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود و بر روی تمام دانشجویان از روش سرشماری صورت گرفت. از تعداد 716 بازدید 248 نفر دانشجو مشاهده و پس از انجام معیار ورود و خروج 225 نفر در نمونه گیری حاضر شدند که بدلیل همه گیری ویروس کرونا با استفاده از پرسشنامه سرکوال که به صورت الکترونیکی طراحی شد و نمونه ها پر شدند. برای متغییرها از آزمون های من ویتنی، کراسکول والاس و بون فرونی استفاده شدو تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

     

    یافته‌ ها

     بیش ترین میانگین ادراک دانشجویان بعد اطمینان (79/0 ± 97/2) و کم ترین بعد ملموس (93/0 ± 72/2) بود. بیش ترین میانگین انتظار مربوط به بعد ملموس (88/0 ± 97/3) و کم ترین میانگین مربوط به بعد تضمین (75/0 ± 67/3) است. بیش ترین میانگین شکاف مربوط به بعد تضمین (25/1 ± 24/1) و کم ترین مربوط به بعد ملموس (03/1 ± 91/0) می باشد.

    نتیجه‌ گیری

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد، انتظارات دانشجویان از خدمات دریافتی در پنج بعد کیفیت خدمات آموزشی به طور کامل تامین نشده بود. با توجه به شرایط و بحران پیش رو می توان با بالابردن کیفیت آموزش مجازی گامی بلند و نوین در آموزش دانشجویان برداشت.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، دیدگاه دانشجویان، الگوی سرکوال، بیماری کوید19
  • لیلی مصلی نژاد*، مرتضی غلامی صفحات 97-100

    پس از همه گیری ویروس کرونا، بحران های مختلفی در نقاط مختلف جهان رخ داده است.. نظام آموزشی در تمامی سطوح با مشکلات بی شماری مواجه بوده است. آنچه مسلم است این است که علاوه بر مشکلات پیچیده تحصیلی و شغلی که دانشجویان اغلب در خصوص اثرات منفی بحران کرونا با آن مواجه می‌شوند، تاثیر اجتماعی این بیماری همه‌گیر بر آموزش نیز از این قاعده مستثنی نیست. دوره جدید با ظهور دوران پسا کرونا، عصر دانش بنیان است که با تاکید بر بستر کنونی ، تحولی عمیق در آموزش و یادگیری ایجاد می کند.می توان بیان کرد که آموزش و یادگیری در بستر جدیدی ادامه خواهد یافت و عصر دانش بنیان را با نیاز به استفاده از منابع برای توسعه آن رقم خواهد زد. عصری را که با فرصت های جدید پذیرفته شده است، می توان عصر دانش و توانایی نامید و با آموزش مبانی و حکمت متعالیه، مسیر رشد فردی و علمی را فراهم می کند

    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، اموزش پزشکی، فرصت ها، اینده پژوهی، دانش، یادگیری فعال
  • جعفر دورک زاده، پروین منگلیان، نظر قنبرزهی، سکینه سبزواری * صفحات 101-109
    زمینه و هدف

    آشنایی با تفسیر نتایج آزمایش های گازهای خون شریانی، از ضروریات آموزش پرستاران بخش های مراقبت ویژه است . استفاده از روش های جدید آموزشی برای افزایش دانش و مهارت دانشجویان پرستاری در جهت ماندگاری آموزش توصیه می شود. لذا مطالعه ای با هدف مقایسه آموزش از طریق کارگاه و تلفن همراه، بر میزان یادگیری تفسیر آزمایش گازهای خون شریانی در دانشجویان پرستاری دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی، یک مداخله آموزشی است که به مقایسه ی تاثیر دوروش بر یادگیری تفسیر آزمایش گازهای خون شریانی پرداخته است. جهت دانشجویان دانشگاه آزاد به تعداد 53 نفر کارگاه برگزار شد و دانشجویان دانشکده پرستاری به تعداد 30 نفر از طریق پیام کوتاه از طریق تلفن همراه و به اشتراک گذاری جزوه الکترونیکی آموزش های لازم را دریافت کردند.پرسشنامه قبل و بعد از آموزش در هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS19 و آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

     

    یافته‌ ها

     در این مطالعه هر دو روش با افزایش نمره همراه بود ولی در گروه با تلفن همراه میانگین نمره یادگیری دانشجویان (04/4±47/16) به طور معنی داری نسبت به کارگاه (1/8±42/13) بیشتر بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه تلفن همراه به راحتی در دسترس است و ازطرفی استفاده از این ابزار جهت اهداف آموزشی تعداد بسیاری از فراگیران را می تواند تحت پوشش قرار دهد ،پیشنهاد می شود به عنوان روش جایگزین یا مکمل آموزش های دیگر استفاده نمود .

    کلیدواژگان: آموزش، تلفن همراه، کارگاه، گازهای خون شریانی
|
  • Shahla Assadi Hovyzian* Pages 1-12
    Introduction

    With the proliferation of ethical issues in nursing care and the placement of people in situations where lack of reasoning power confuses them, there is a need for more and more research on the ethical evolution of nurses.  The aim of this study was to investigate the level of moral development of nurses working in Golestan Medical Center in Ahvaz and the effect of retraining courses (by providing periodic seminars and posters) on the growth rate of moral development of nurses. 

    Methods & Materials

    This study was performed by quasi-experimental method. The study population was all nurses working in specialized and sub-specialized teaching-medical Golestan hospital in Ahvaz. In this study, 73 nurses were calculated according to the same article and according to 4 units, there was a significant difference between trained and untrained scores. According to the conditions of entry, they entered the study and completed the Kelberg Moral Development Questionnaire before and after the intervention. Admission requirements were a bachelor's degree in nursing and at least one year of work experience.The Kelberg Ethics Development Questionnaire consists of two parts: demographic information and the nursing riddle test. The nursing riddle test includes 6 scenarios of infants with severe abnormalities, compulsory medication, adult demand for death, familiarization of a new nurse, medication error, and patients in the later stages of the disease. Our intervention, which included holding a seminar on ethics in three time intervals with an interval of 3 months and installing the poster "Ethical codes in nursing" in different parts of the hospital in this time interval in dimensions (60×90) and with colored shapes. Questionnaire was completed before and after the intervention by nurses having the conditions of entry.  The results were compared and reviewed after collecting data through SPSS software and using descriptive statistics and calculating means and percentage and frequency. 

    Results

    In the demographic information section, other than the place of service, other variables were not related to moral evolution. In the moral decision section, which is the first question of the questionnaire for each scenario. Increased moral decision making after training in the infant scenario with severe anomalies, compulsory medication, familiarization of new and adult nurses with severe disease in the final stages were statistically significant. (P<0.001) Comparison of the mean total score of moral thinking of nurses before and after training showed that the difference between the mean score of moral thinking in each scenario was statistically significant and the total score of moral thinking of participants was (P<0.001) and it has increased.

    Conclusion

    This study showed that holding retraining courses and installing posters has an effective role in improving the moral development of nurses.

    Keywords: Education, Moral Development, Kelberg, Nurses
  • Leili Mosalanejad, Mansour Tafvisi*, Rasul Eslami Akbar, Erfan Mohammmadi Pages 13-21
    Introduction

    The   experiences of  learners in the educational system is not limited to  explicit   curriculum and other factors in the form of hidden curriculum play a significant role to shaping students' learning. Due to the lack of comprehensive tools for its study in the medical sciences, the purpose of this study is to construct and validate the tools  in  hidden  curriculum  in medical education

    Methods

    This study is a qualitative study  as  a  hybrid approach. This study was conducted in two phases of design and validation of a questionnaire to study the hidden dimensions of the curriculum in medical education in 2020 at Jahrom University of Medical Sciences. In the design phase, a three-phase hybrid study was used (review of previous study / field research and final conclusion). In the second part,  validation indicators, validity, and reliability of were extracted. Face and content validity assessed by  8 expert professors and a student group with 20 people and its reliability with a group of 104 people. Construct validity by Exploratory Factor Analysis led to the confirmation of tool items.

    Results

     The results of the first part (hybrid study) led to the identification of 5  Dimensions. These areas included (teacher-student interactions, teachers' professional characteristics, the architecture of the educational environment and its rules, interactions and communication in the educational environment, and methods of evaluation and obtaining feedback). In the second stage, which was the validation phase, the validity (content, face, construct and reliability of the questionnaire were examined. All parts mentioned above were appropriate. These tools maybe use to assess hidden curriculum in medical education.

    Conclusion

     According to the results, Due to the lack of specific tools in medical education, this tool can be used by medical education researchers.

    Keywords: tools, medical Education, hidden curriculum, curriculum planning .hybrid study
  • Mehri Seyedjavadi, Arezo Mirzayi, Maryam Mirzaiy, Raheleh Mohammadi* Pages 22-30
    Introduction

    During the study period, students should achieve an appropriate level of moral development and make the right moral decisions by starting the clinical work. The aim of this study was done to determine the level of moral development of nursing students and the effective factors on it.

    Methods & Materials

    This descriptive-analytical study was conducted in 2017 on 188 nursing students of Ardabil University of Medical Sciences. Sampling was performed by convenience sampling method. The Kelberg Moral Evolution Questionnaire with 95% reliability, was used to collect data. This questionnaire includes 6 scenarios on the subject of infants with severe anomalies, drug coercion, adults' demand for death, introduction of a new nurse and the patients in the late stages of the disease. Data were analyzed using SPSS software version 18 and descriptive and analytical statistical tests.

    Results

    In this study, 32 nursing students (17.02%) were at the pre-customary level, 61 nursing students (32.44%) at the customary level, 81 nursing students (43.08%) at the post-customary level and 14 nursing students (7.44 %) were at the level of clinical considerations. Also, the mean score of moral thinking of the participants in the study was 42.55 ± 5.54 and the mean score of clinical considerations was 20.06 ± 3.83.

    Conclusion

    The present study showed that despite the presence of more than half of the students were in customary and post customary levels, a considerable number of them were still at low levels of moral development. Therefore, nursing administrators should pay more attention to the moral education of nursing students.

    Keywords: Moral Development, Nursing Ethics, Nursing Students, Kelberg
  • Maedeh Rahnavard*, Kourosh Zarea, Ahmad Fakhri, Saeed Ghanbari Pages 31-41
    Background

    Ethical principles will be an effective factor in improving good quality of nursing care and adherence to these ethical principles may be influenced by their aggression and the job motivation of nurses. The purpose of this study was to the assessment of the relationship between observance of ethics with job motivation and aggression in nurses working in Ahvaz educational hospitals in 2019.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study in which 257 nurses working in Ahvaz hospitals were selected by available sampling. Data gathering tools included demographic information questionnaire, nurses' view of professional ethics, AGQ standard aggression questionnaire, and Herzberg job motivation standard questionnaire. Correlation Pearson and Multiple regression coefficients tests with using SPSS-22 software conducted to analyze the relationship between morality with aggression and job motivation.

    Results

    Out of 257 nurses, 84.4% were female and 15.6% were male. Mean and standard deviation were ethical principles (120.5 ± 10.86), aggression (89.96 ± 12.04), and job motivation (78.58 ± 14.28). The results of the Pearson test showed that there was a significant and inverse correlation between ethics and aggression (r = -0.35, p <0.001). Also, there was no significant relationship between ethics and job motivation (r = -0.108, p >0.084).

    Conclusion

     The results showed the role and importance of aggression in predicting the ethical principles of nurses. They need to be made to teach aggression management skills as well as increase job motivation. It is suggested that policymakers pay attention to these variables in designing programs to the promotion of the ethical principles of nurses.

    Keywords: Ethics Principals, Aggression, Job motivation, Nursing, Hospital
  • Atefeh Karamzadeh, Leila Bazrafkan, Leili Mosalanejad* Pages 42-48
    Introduction

    The lack of a uniform and agreed program in medical ethics education has led to the neglect of many essential features to provide a practical medical ethics course. The role of the students in self-assessment and the construction of the knowledge they need is necessary through methods that enable rethinking performance. Therefore, this study aimed to investigate the students' experience of comprehensive ethics education based on a case-based study method based on a combined learning approach in a phenomenological study. 

    Methods

    In this qualitative study with a phenomenological approach, 70 medical students participated in the physiopathology course who had passed the medical ethics course. The data collection tool was a semi-structured interview in the individual and focus groups on students' experience of the intervention and its impact on learning. They were analyzed using conventional content analysis. The accuracy and stability of the data were assessed using the proposed Lincoln and Guba criteria.

    Results

    The result of data analysis was the derivation of three themes and eight sub-themes. They included: Operational training (content application level, training in practice, cognitive overload), Challenge training (inconsistency in practice, ambiguity challenge), Contradiction in practice (role models, objective training, experience).

    Conclusion

    The present study results showed that this method of education in practice could provide the basis for examining the challenges of medical ethics and resolving ethical contradictions in the clinical environment in students' minds. Therefore, using this method in teaching medical ethics is recommended.

    Keywords: Medical education, Medical ethics, Active learning, Blended learning, Flex model, Case-based study, Professionalism, Phenomenology
  • Amaneh Heydari, Sahar Zonoori, Mahvash Kalhor, Fatemeh Yarahmadi* Pages 49-55
    Background and Purpose

    The professional competence of health personnel depends on adherence to the principles of professional ethics, and given the importance that the issue of professional ethics in natural disasters becomes more important, Therefore this study was conducted to investigate the ethical challenges of health care system personnel in natural disasters.                                                     

    Methods

    This qualitative study was conducted with a conventional content analysis approach. Participants were 38 employees of Lorestan University of Medical Sciences who were present at the Lorestan 1398 flood incident for at least two days to provide relief and willingness to participate in the study. Data were analyzed using in-depth semi-structured face-to-face interviews with the aim of understanding non-verbal evidence. The interview guide was used to focus on the content of the interview.

    Results

    In this study, 38 medical staff of Lorestan province participated in the study. 66% of the participants were women and 44% were men. 37% were married and 63% were single, with a mean age of 42 years. The data were analyzed with 58 initial codes in 15categories and five main themes. The results of data analysis were divided into the following five concepts: Injustice extracted from classes such as inadequate distribution of resources and locations, crisis management deficits resulting from classes such as lack of coordination in service delivery, lack of pre-accident planning, and so on. Delays in the provision of services resulting from classes such as delays in receiving medication and medical services. Responsibility and conscience:  These two concepts were extracted simultaneously with classes such as empathy, compassion and kindness, self-sacrifice, hospitality, humanity, and difficulty in enduring heartbreaking scenes.                                                                                                                          

    Conclusion

    The crystallization of manifestations of national determination and jihadi will, donations, public presence, empathy and kindness, the beauty of religion and culture in times of national crises are among the strengths obtained in this study. Despite the positives, there were challenges such as inconsistencies between aid centers, lack of adequate planning and training of staff, inequality in the distribution of services and facilities, delays in service delivery, and injustice. It seems that the root of these problems is the lack of scientific planning before, during and after the crisis, the lack of coordination of the responsible bodies during the crisis and the basic problems in the infrastructure. It is suggested that in order to reduce the problems, more studies be done in the field of rooting out the problems and how to eliminate the mentioned shortcomings.

    Keywords: Ethical Challenges, Health, Natural Disasters
  • Hossein Hakimelahi, Erfaneh Rasekh Jahromi, Mansour Tafvizi, Navid Kalani, Naser Hatami, Lotfollah Dezhkam * Pages 56-67
    Introduction

    Satisfaction is one of the characteristics of hospital effectiveness and it is necessary to achieve it by respecting patients' rights. Due to the need for nurses to be aware of the Patient Bill of Rights, this study was conducted with the aim of systematically reviewing the level of nurses' awareness of the Patient Bill of Rights in studies conducted in Iran.

    Methods

    This is a systematic review. The quality of the articles was evaluated using the STROBE standard checklist. To review the preliminary studies of articles in Persian language databases; SID, Iranmedex, Magiran and English language databases Science Direct, PubMed and Scopus and Google Scholar search engine from January 2000 to January 2020. In order to access the full text of articles from Persian keywords; Patient rights, knowledge, nurses and their combination and the English keywords Patient, Awareness, Patient`s Right in Iran were used.

    Results

    In the initial stage of research search, 569 studies were reviewed. The researchers then reviewed the searched articles and 553 studies were deleted due to not being relevant to the subject and duplication and lack of access to the full article. Finally, 16 studies were used to write this study. The highest level of patients 'awareness of the Charter of Patients' Rights was about privacy and the right to receive good health services. In most of the studies, there was only a significant relationship between work experience and nurses' knowledge. However, in most studies, there was no significant relationship between gender, age, marital status and level of education with nurses' knowledge.

    Conclusion

    The results of this study showed that the level of nurses' knowledge about the Charter of Patients' Rights is favorable in most studies and also there is a significant relationship between age and nurses' level of knowledge. Therefore, the implementation of respect for patients' rights in health centers, especially for hospital nurses seems to be essential. Therefore, it is necessary to pay attention to this issue of hospital administrators and provide measures to implement it as well as possible.

    Keywords: Patient rights, Nurses, Awareness, Iran
  • Raheleh Sabetsarvestani*, Zahra Hadianshirazi Pages 68-78
    Introduction

     The handover process is an essential part of advanced health care. Considering ethical principles in this process by nurses is essential. This study was conducted to improve ethics in nursing handover.

    Method

    Current study was done through action research over a period of 19 months. Participants were 12 nurses, 2 nurses' aid, a head-nurse, and an academic researcher as a facilitator. First, challenges of nursing handover in the context were discovered by the facilitator and participants. Then, in 2 reflective sessions action plan was designed and prioritizing of plans and empowering the participants were done. The action plan was implemented and immersion in practice was performed. At the end of the first cycle, the primary assessment was done. The second cycle started with a reflection on results and learned lessons. Also, group reflection sessions were done. Then new action plan was designed and carried out in practice. Finally, evaluation was done by the facilitator and participants. Data gathering was done through triangulation and summative content analysis was done simultaneously.

    Results

    qualitative and quantitative analysis of data before the study revealed that nursing handover was not ethical, while nursing reports at the end of the second cycle were changed to a more ethical process, and judgments were not heard. The emphasis of the reports was on nursing care and the whole aspects of the children and their families. The mean of stated judgments in nursing reports compared with the chi-square test was different in all stages.

    Conclusion

    Nursing handover relates to ethical and legal issues closely and there is essential for nurses to know them. Iran is a Muslim country and according to religious principles, it is sin to backbite and label. The religious principle could provide a valuable guide about nursing ethics according to Iranian religion and culture. Hence, it is necessary to introduce nursing codes of ethics in handover according to our religion and cultural context.

    Keywords: ethics, nursing handover, action research
  • Mahdi Moazeni, Maryam Moghimian, Narges Sadeghi *, Mina Mohammadi Pages 79-86
    Introduction

    Improper administration of chemotherapy drugs has many risks for nurses and adherence to standards prevents irreparable harm. This study was conducted to compare the effect of training chemotherapy service management standards by booklet and cellphone application on nurses' awareness and adherence.

    Methods

    In a quasi-experimental study in 2020, 75 available nurses of oncology and chemotherapy departments were selected. Samples were randomly assigned to three groups. Data collection tools were demographic questionnaires and Ahmadi standardized questionnaire for assessing awareness and adherence. The samples participated in the pre-test by completing the questionnaires. One group was trained in chemotherapy standards with a cellphone app. The other group received the training through a booklet. The control group did not receive any training. 15 days later, the questionnaires were completed again and post-test was taken. Data were analyzed by descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation) and inferential tests (one-way analysis of variance, post hoc LSD, paired t-test, Chi-square, Kruskal-Wallis).

    Results

    Before the intervention, the mean score of awareness and adherence to chemotherapy standards was not significantly different between groups (P> 0.05); But after the intervention, the mean scores of nurses' adherence in the cellphone aining group were higher than the other two groups (P <0.001). The mean score of nurses' awareness in the two intervention groups was higher than the control group (P <0.001).

    Conclusion

    Nurses need specialized and supplementary training to increase awareness of chemotherapy standards. Due to their busy schedule, the mobile application provides quick access to information, which, following these principles, is preferable to teaching with a booklet.

    Keywords: Chemotherapy, booklet, mobile application, awareness, adherence, nurse
  • Soraya Moradi, Zahra Pajohideh * Pages 87-96
    Background

    The present study was a cross-sectional study that was performed on all students using the census method. Out of 716 visits, 248 students were observed and after fulfilling the inclusion and exclusion criteria, 225 people participated in the sampling. Due to the epidemic of corona virus, it was designed electronically using the Serqual questionnaire and the samples were filled. Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Bonferroni tests were used for the variables. Data analysis was performed using SPSS 22.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study that was performed on all students using the census method. Out of 716 visits, 248 students were observed and after fulfilling the inclusion and exclusion criteria, 225 people participated in the sampling. Due to the epidemic of corona virus, it was designed electronically using the Serqual questionnaire and the samples were filled. Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Bonferroni tests were used for the variables. Data analysis was performed using SPSS 22.

    Results

    The highest mean of students' perception was the confidence dimension (2.97 ± 0.79) and the lowest was the tangible dimension (2.72 ± 0.93( The highest average expectation is related to the tangible dimension (3.97 ± 0.88) and the lowest average is related to the guarantee dimension (3.67 ± 0.75( The highest mean gap is related to the guarantee dimension (1.24 ± 1.25) and the lowest is related to the tangible dimension (-0.91 ± 1.03(.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that students' expectations from the services received in five dimensions of the quality of educational services were not fully met. Due to the current situation and crisis, a high and new step can be taken in educating students by raising the quality of virtual education

    Keywords: Quality of Education, Students' Perspectives, SERVQUAL Model, COVID-19
  • Leili Mosalanejad *, Morteza Gholami Pages 97-100

    Following the coronavirus pandemic, various crises have occurred in different parts of the world. The educational system has encountered myriads of problems at all levels. What is certain is that in addition to the the complex educational and professional difficulties that students often encounter regarding the negative effects of the Corona crisis, the social effect of the pandemic on education is not an exception. The new period with the emergence of the post-corona period is the knowledge-based age, which makes a profound change in teaching and learning by emphasizing the present context. It can be stated that teaching and learning will continue in a new context and will mark the knowledge-based age with the need to use the resources to develop it. The age which has been adopted with new opportunities can be called the age of knowledge and ability, and it will provide the path of personal and scientific growth by teaching the foundation and transcendent wisdom.

    Keywords: Covid-19, medical education, Students, Knowledge, active learning
  • Jafar Dorakzadeh, Parvin Mangolian, Nazar Ghanbarzahi, Sakineh Sabzevari * Pages 101-109
    Background and purpose

    Arterial blood gas interpretation is necessary to train nurses in intensive care units. Use new teaching methods to increase the knowledge and skills of nursing students training is recommended for durability. So this study aimed to compare the amount of learning through workshop and mobile phone, in interpretation the arterial blood gases in nursing students at Iranshahr.

    Method

    This was a quasi-experimental, educational intervention study that compared two methods impact on learning to interpret the arterial blood gas test. A workshop was held for 53 students of Azad University and 30 students of the Faculty of Nursing received the necessary training via mobile phone and electronic booklet sharing. The questionnaire was completed before and after the training in both groups. Analysis of information were performed with SPSS 19, descriptive and analytical statistics.

    Results

    In this study, both methods were associated with increased scores but in a group with cell phone average student learning score (16.47±4.04) significantly was more than workshop (13.42±8.1) and that difference was statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    Today, mobile phones are easily available, on the other hand, use this tool can cover a large number of learners .It is recommended as an alternative method or use other training supplements for educational purposes.

    Keywords: Training, cell phone, Workshop, Arterial Blood Gas