فهرست مطالب

دانش انتظامی آذربایجان غربی - پیاپی 53 (زمستان 1400)

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 53 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسانه حسین زاده*، بابک فرشباف، وحید نیکراد صفحات 1-19

    اقتصاد کشور نبض تپنده و قدرت اصلی هر جامعه ای است، به گونه ای که هر اجتماعی با تکیه بر پایه های نظام اقتصادی قدرتمند می تواند از لحاظ سیاسی مطرح و با ثبات بماند. قوع مفاسد و جرایم اقتصادی و افزایش نرخ ارتکاب آن در ایران، امری انکارناپذیر است و به دلیل ماهیت و ساختار پیچیده ای که این نوع جرایم دارند، با بر هم زدن امنیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه، تمامی سازمان ها و ارگان های دولتی را در برگرفته و تحت الشعاع خود قرار داده اند. از آنجایی که مرتکبان جرایم اقتصادی معمولا افراد حرفه ای، زیرک و با نفوذی هستند که به کمک دانش و اطلاعات و اغلب بر اساس رانتی که در حوزه امور اداری و اقتصادی دارند مرتکب جرم می شوند، پلیس امنیت اقتصادی ناجا نیز در این راستا و با هدف پیش بینی، کنترل، پیشگیری، شناسایی، کشف و مقابله با این طیف از مجرمان و جرایم ایجاد شده است. به طور مشخص هدف پژوهش حاضر درآمدی بر جرم شناسی بزهکاری های اقتصادی در ایران و نقش پلیس امنیت اقتصادی در مبارزه با این نوع جرایم در سال 1400 بود. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی به بررسی بسترهای حقوقی جرم شناختی بزهکاری های اقتصادی در ایران پرداخته می شود. یافته ها بیانگر این است که پدیده ای به نام بزهکاری اقتصادی در جلوه ها و مصادیق مختلف آن در حقوق ایران، به واسطه بروز بسترهای حقوقی و جرم شناختی ایجاد و یا تشدید می شود و بنابراین با همان بسترهای حقوقی، قضایی، تقنینی و جرم شناختی نیز قابل پیشگیری و برخورد خواهد بود. در این راستا پلیس امنیت اقتصادی توانسته با تعامل و همکاری مراجع قضایی و سازمان های اطلاعاتی و امنیتی و دستگاه ها و وزارتخانه های دولتی نقش قابل توجهی در پیشگیری و مقابله با مفاسد و جرایم اقتصادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بزهکاری اقتصادی، بستر حقوقی، جرم شناسی، سیاست جنایی، پلیس امنیت اقتصادی
  • حامدعلی عباس رزم صفحات 20-29

    نظارت الکترونیکی یکی از دستاوردهای مهم جرم شناسان می باشد که برای اولین بار در نظام کیفری آمریکا مطرح شد. بنابراین این نهاد و بقیه دستاوردهای علم جرم شناسی بی ارتباط با این علم نبوده بلکه می توان این دستاوردها را هرروز گسترده تر با استفاده از ابزارهای موجود در جرم شناسی، مورد بررسی قرار داد. در کنار جرم شناسی، به دلیل این که نظارت الکترونیکی جایگزینی برای، حسب مورد، کیفر حبس یا بازداشت قرار داده شده است، بررسی این نهاد از منظر آموزه های علم کیفرشناسی خالی از فایده نبوده و در اجرای هر چه بهتر و فایده مند تر این نهاد، می تواند کمک شایانی به سیستم عدالت کیفری نماید. هدف از این پژوهش آشنایی با نهاد نظارت الکترونیکی و شناسایی فواید و آسیب های این نهاد در مرحله اجرا می باشد که با اجرای هرچه بهتر این نهاد کمک شایانی به سیاست جنایی نظام کیفری ما خواهد شد. روش تحقیق به کار گرفته شده به صورت توصیفی در سال 1400 بود و از منابع مختلفی برای گردآوری مطالب استفاده شده است. اهم یافته های حاصل از این پژوهش تاثیر نظارت الکترونیکی در اطلاح مجرم و جامعه پذیر شدن وی و پیشگیری موثر درمقابله با پدیده بزهکاری، به ویژه تکرار جرم، می باشد. با استفاده نهاد نظارت الکترونیکی تحت نظارت آموزه های علوم جنایی می توان از آسیب هایی که بر بزهکار، جامعه و افراد مرتبط با بزهکاری جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، کیفرشناسی، نهاد نظارت الکترونیکی
  • ایرج حسنخانی*، نادر عطایی صفحات 30-37

    مدیریت بحران یک رویکرد منظم و فراگیر می باشد که بر اساس شناخت و آگاهی کافی از شرایط، توانمندی ها و نقاط ضعف در سازمان ها تاثیر می پذیرد ازاهمیت برنامه ریزی برای آمادگی دقیق سازمانی برخوردار است. بنابراین شنااسایی هرچه دقیق تر این شرایط و بحران ها و استفاده از روش های سودمند برای پیشگیری، کنترل و یا خنثی سازی بحران بخش مهمی از فرایند مدیریت بحران است. هدف از انجام این پژوهش تبیین مدیریت بحران در ساختار سازمانی مبتنی بر الگو های رفتاری بود. روش پژوهش توصیفی از نوع بررسی اسناد در سال 1400 می باشد که به صورت کتاب خانه ای به بررسی کتب، مقالات و پژوهش های مرتبط در نمایه های داخل کشور پرداخته است.یافته ها نشان داد که این پژوهش نشان داد که الگوهای رفتاری می توانند تعیین کننده سطح مدیریت بحران ها در سازمان ها باشند به نحوی که از ایجاد ضرر بیشتر یا امکان فرصت سازی جهت پیشرفت از بحران می تواند برای سازمان ها در بحران های ایجاد شده مهیا شود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ساختار سازمانی، الگو های رفتاری
  • محمد پیری، سلیمان احمد زاده*، رضا خلیلی، میثم عیوضی صفحات 38-54

    منابع انسانی اعم از کارکنان و مدیران، باارزش ترین سرمایه های هرسازمانی محسوب می شوند و رسالت سازمان باید دادن فرصت مناسب برای رشد و افزایش بهره وری آنان باشد. یکی از موثرترین راهکارهای افزایش بهره وری نیروی انسانی، توانمندسازی ساختاری و توانمند سازی کارکنان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین توانمندسازی ساختاری با بهره وری نیروی انسانی در راستای ارتقای بهره وری نیروی انسانی بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی و از لحاظ گرد آوری آمار و اطلاعات به صورت میدانی با ابزار پرسشنامه تهیه شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران و افسران ارشد ستاد فرماندهی استان آذربایجان غربی و به تعداد 110 نفر بوده که 86 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه ی آماری تحقیق انتخاب و پرسشنامه های استاندارد توانمندسازی ساختاری با ضریب پایایی 82/0و بهره وری منابع انسانی با ضریب پایایی 87/0 را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار تحلیل آماری spss استفاده گردید. یافته ها نشان داد که بین توانمندسازی ساختاری با بهره وری نیروی انسانی در ستاد فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی ارتباط مستقیم و مثبت وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از ارتباط مثبت و مستقیم بین ابعاد توانمندسازی ساختاری و بلوغ سازمانی با بهره وری نیروی انسانی در ستاد فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی بوده که نتایج نشان داد ارتقاء در میزان توانمندسازی ساختاری منجربه افزایش نسبی بهره وری در سازمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی ساختاری، بهره وری نیروی انسانی، نیروی انتظامی، پلیس
  • نادر عطایی*، صادق محرمی صفحات 55-74

    پدیده ی جنگ نرم که هم اکنون به عنوان پروژه ای عظیم علیه جمهوری اسلامی ایران در حال تدوین است در شاخص هایی مانند ایجاد نابسامانی اقتصادی، شکل دادن به نارضایتی درجامعه، تاسیس سازمان های غیر دولتی درحجم گسترده، جنگ رسانه ای، عملیات روانی برای ناکارآمد جلوه دادن دستگاه اداری واجرایی دولت، تضعیف حاکمیت ایران از طریق روش های مدنی وایجاد ناتوی فرهنگی متبلور می شود.  در برآیند جنگ نرم، عوامل براندازی یا از زمینه های موجود در جامعه برای پیشبرد اهداف خود بهره می برند یا بطورمجازی سعی در ایجاد نارضایتی در نزد افکارعمومی وسپس بهره برداری از آن دارند. بطور کلی تهدیدات علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در برهه زمانی کنونی را می توان درگونه ی تهدیدات نظامی وتهدیدات نرم تقسیم بندی کرد.  بر این اساس پژوهش حاضر برآن است تا ضمن بررسی چیستی وماهیت جنگ نرم به ارایه راهکارهای مناسب جهت مقابله با برنامه ها و اهداف غرب در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران بپردازد. روش پژوهش در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و بر اساس دسته بندی منابع دست اول (مجلات، مقالات و پایان نامه) و منابع دست دوم (کتب مرجع و دیگر یافته های تحقیقاتی) از بازه زمانی 10 سال گذشته در سال 1400 می باشد. یافته ها نشان داد که مشروعیت زدایی و مقبولیت زدایی از اهداف ویژه و اصلی جنگ نرم به حساب می آید و هر گاه یک نظام سیاسی، مشروعیت و مقبولیت خود را بین مردمش از دست بدهد، بستر لازم برای تغییر آن ساختار و نظام سیاسی و جایگزین شدن یک نظام و ساختار جدید فراهم می شود.

    کلیدواژگان: جنگ نرم، امنیت، رسانه، جمهوری اسلامی ایران، آمریکا
  • مهرداد نوری‎ زاد*، حسن حمزه ‎لی صفحات 75-94

    مقوله کیفیت چه در سازمان های خصوصی و چه در سازمان های دولتی می تواند به عنوان یک راهبرد بهینه مطرح باشد. این وضعیت بخصوص در سازمان های مالی و خدماتی از اولویت بیشتری برخوردار است و این مهم با ارتقاء توانمندی و کیفیت زندگی کاری تحقق می یابد. هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری با ابعاد توانمندسازی روان شناختی در میان کارکنان پلیس راهور استان آذربایجان غربی است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کارکنان پلیس راهور استان مذکور را شامل شده که این جامعه، تعداد 130 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند را شامل می شود. در این پژوهش ابزار سنجش پرسشنامه است که برای سنجش کیفیت زندگی کاری از پرسشنامه والتون (1973) و برای سنجش توانمندسازی کارکنان به وسیله مقیاس 15 سوالی اسپریرز که توسط عبدالهی (1385) در ایران روا سازی شده است، استفاده می شود. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری کارکنان بااحساس توانمندسازی روان شناختی آن ها رابطه معنی دار وجود دارد از طرفی بین ابعاد کیفیت زندگی کاری کارکنان به غیراز بعد توسعه قابلیت های انسانی با توانمندسازی روان شناختی آن ها رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین بین کیفیت زندگی کاری کارکنان با ابعاد توانمندسازی روان شناختی آن ها رابطه مثبت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی روان شناختی، پلیس راهور
|
  • Afsaneh Hosseinzadeh, Babak Farshbaf, Vahid Nikrad Pages 1-19

    The economy of a country is the main power of that country. Thus, any society can rely on the foundations of a strong economic system to remain politically stable. The occurrence of corruption and economic crimes and the increase in the rate of its commission in Iran is undeniable. Because of the complex nature and structure of this type of crime and its disrupting effect on the economic, political and social security of the society, all governmental organizations and organs get influenced. Since the perpetrators of economic crimes are usually professionals, shrewd and influential people who commit crimes with the help of knowledge and information and often based on their rent in the field of administrative and economic affairs, the NAJA Economic Security Police is in this regard and it was created with the aim of predicting, controlling, preventing, identifying, detecting and dealing with this range of criminals and crimes. Specifically, the purpose of this study was an introduction to the criminology of economic crimes in Iran and the role of the economic security police in combating these types of crimes in 2021. This descriptive-analytical study examines the criminological legal contexts of economic crimes in Iran. The findings indicate that the phenomenon called economic delinquency in its various manifestations and instances in Iranian law is created or intensified by the emergence of legal and criminological contexts, and therefore can be prevented with the same legal, judicial, legislative and criminological contexts. In this regard, the Economic Security Police has been able to play a significant role in preventing and combating economic corruption and crimes with the interaction and cooperation of judicial authorities, intelligence and security organizations, and government agencies and ministries.

    Keywords: Economic delinquency, legal context, criminology, Criminal Policy, Economic Security Police
  • HamedAli Abbas Razm Pages 20-29

    Electronic surveillance is one of the most important achievements of criminologists, which was first introduced in the US penal system. Therefore, this institution and the rest of the achievements of criminology are not unrelated to this science, but these achievements can be examined more widely every day using the tools available in criminology. In addition to criminology, because electronic surveillance has been substituted for, as the case may be, imprisonment or detention, the study of this institution from the perspective of the teachings of criminal science is not useless and in the better and more useful implementation of this institution, it can help the criminal justice system. The purpose of this study is to get acquainted with the electronic monitoring institution and identify the benefits and harms of this institution in the implementation phase, which with the best implementation of this institution will be a great help to the criminal policy of our penal system. The research method used was descriptive in 2021 and various sources have been used to collect data. The most important findings of this study are the effect of electronic monitoring in correcting the offender and his socialization and effective prevention against the phenomenon of crime, especially recidivism. By using the institution of electronic surveillance under the supervision of the teachings of criminal science, it is possible to prevent harm to the offender, society and individuals related to crime.

    Keywords: criminology, electronic monitoring institution
  • Iraj Hasankhani*, Nader Ataie Pages 30-37

    Crisis management is a systematic and comprehensive approach that is based on sufficient knowledge and awareness of the conditions, capabilities and weaknesses in organizations is affected. It is important to plan for accurate organizational readiness. Therefore, recognizing these conditions and crises as accurately as possible and using useful methods to prevent, control or neutralize crises is an important part of the crisis management process. The purpose of this study was to explain crisis management in an organizational structure based on behavioral patterns. The research method is descriptive in the type of document review in 2021, which is a library of books, articles and related research in domestic indexes. The results showed that this study showed that behavioral patterns can determine provide the level of crisis management in organizations so that the creation of more losses or the possibility of creating opportunities for progress from the crisis can be provided for organizations in the created crises.

    Keywords: crisis management, organizational structure, Behavioral patterns
  • Mohammad Piri, Soleiman Ahmadzadeh*, Reza Khalili, Meysam Eivazi Pages 38-54

    Human resources, including employees and managers, are the most valuable assets of any organization and the mission of the organization should be to provide a good opportunity to grow and increase their productivity. One of the best strategies for manpower training is structural empowerment and training. The purpose of this study was to investigate the relationship between structural empowerment and human resource productivity in order to improve human resource productivity. This research was prepared in terms of applied purpose and in terms of descriptive method and in terms of collecting statistics and information in the field with a questionnaire. The statistical population of this study included all managers and senior officers of the command headquarters of West Azerbaijan province and 110 people, 86 of whom were selected as a statistical sample of the research using a simple random sampling method and standard structural empowerment questionnaires with They completed the reliability coefficient of 0.82 and human resource productivity with a reliability coefficient of 0.87. SPSS statistical analysis software was used for data analysis. The results showed that there is a direct and positive relationship between structural empowerment and productivity of human resources in the police headquarters of West Azerbaijan province. The results also indicate a positive and direct relationship between the dimensions of structural empowerment and organizational maturity with the productivity of human resources in the police headquarters of West Azerbaijan province.

    Keywords: Structural Empowerment, Manpower Productivity, Law Enforcement, Police
  • Nader Ataie*, Sadegh Moharremi Pages 55-74

    The phenomenon of soft war, which is currently being developed as a huge project against the Islamic Republic of Iran, is manifested in indicators such as creating economic unrest, shaping dissatisfaction in society, establishing large-scale non-governmental organizations, media war, and psychological operations for inefficiency. Giving the administrative and executive apparatus of the government, weakening Iran's sovereignty through civil methods and creating a cultural NATO is crystallized. As a result of soft war, subversive agents either use the existing contexts in society to advance their goals or virtually try to create dissatisfaction with public opinion and then exploit it. In general, threats against the national security of the Islamic Republic of Iran at the present time can be divided into military threats and soft threats. Accordingly, the present study intends to examine the nature and nature of soft war to provide appropriate solutions to counter the plans and goals of the West in the face of the Islamic Republic of Iran. The research method in this research is descriptive-analytical and is based on the classification of first-hand sources (journals, articles and dissertations) and second-hand sources (reference books and other research findings) from the last 10 years in 2021. The findings showed that decriminalization and declassification are the main and main goals of soft war and whenever a political system loses its legitimacy and acceptance among its people, the necessary ground for changing that structure and system Politics and the replacement of a new system and structure is provided.

    Keywords: soft war, Security, Media, Islamic Republic of Iran, USA
  • Mehrdad Nourizad*, Hassan Hamzeh Lee Pages 75-94

    The issue of quality in both private and government organizations can be considered as an optimal strategy. This situation is especially important in financial and service organizations, and this is achieved by improving the capacity and quality of work life. The general purpose of this study is to investigate the relationship between quality of work life and dimensions of psychological empowerment among Rahvar police officers in West Azerbaijan province. The statistical population in this study includes all Rahvar police officers in the mentioned province, which includes 130 randomly selected people. In this study, the tool is a questionnaire that is used to measure the quality of work life of Walton (1973) and to measure employee empowerment by the 15-item Spears Scale, which was validated by Abdollahi (2006) in Iran. The reliability of the questionnaires was calculated by Cronbach's alpha method. Data analysis was analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The results showed that there is a significant relationship between the quality of work life of employees with their sense of psychological empowerment. On the other hand, there is a significant positive relationship between the dimensions of quality of work life of employees and the development of human capabilities with their psychological empowerment. There is also a significant positive relationship between the quality of employees' working life and their psychological empowerment dimensions.

    Keywords: Quality of Work Life, Psychological Empowerment, Traffic Police